Hvad er Find vej i Danmark? Rudolph Tegners Museum og Statuepark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad er Find vej i Danmark? Rudolph Tegners Museum og Statuepark"

Transkript

1 Find vej i Rusland

2 Hvad er Find vej i Danmark? Find vej i Danmark er en forenklet udgave af orienteringsløb. Man kan sagtens gå turen i stedet for at løbe. De fleste Find vej i... er i skove og parker. Nogle Find vej i... er i byer og tager dig rundt til steder med en spændende historie. Se hvor i landet du også kan finde vej på www. findveji.dk Rudolph Tegners Museum og Statuepark En særlig oplevelse venter tæt på den nordsjællandske kyst i Dronningmølle. Her har klassikeren i dansk symbolisme, kunstneren Rudolph Tegner ( ) opført sit museum og omkring liggende Statuepark. I Statueparken står et udvalg af hans skulpturer med himlen, vandet i det fjerne og den barske lyng, der præger området også kaldet RUSLAND som baggrund. Inde på museet kan omkring 250 af kunstnerens andre værker i gips, ler, marmor og bronze også opleves. Det blev kendetegnende for Rudolph Tegner at hans kamp for anerkendelse i Danmark var håbløs. De store formater og værkernes indhold provokerede hans samtid. Derimod fik han stor anerkendelse i Frankrig hvor han bosatte sig i I 1933 kulminerede hans kunstpraksis med den højeste udmærkelse for en billedhugger, guldmedaljen på Salonen i Paris, for værket HERAKLES OG HYDRAEN. I dag er der ikke længere tvivl om Rudolph Tegners betydning og position, som banebrydende kunstner/arkitekt i Danmark. Museet og Statueparken er fredet og både kunstneren selv og hans hustru ligger begravede på museet. Museet har en særudstilling om året i sidehallen. I Traktørstedet ved museet kan der købes kaffe, the, kage, vand og øl samt dagens suppe med brød eller en let frokost anretning. Større grupper bedes henvende sig på forhånd. For børn: Der er et tegneværksted for børn og voksne på museets 1. sal. Det er også muligt at lære skulpturerne bedre at kende ved at gå på museets skattejagt. Statueparken er meget smuk at gå i og det er dejligt sted for børn at løbe rundt og klatre i træer. Tisvilde Hegn Orienteringsklub har tegnet kortet. Se mere på

3 Der er mange muligheder med Find vej i Rusland 1. Quiz med din smartphone Med din smartphone kan du gå på SMS-skattejagt og svare på quiz spørgsmål om de poster som du finder! Mobiltelefonen fortæller dig om du har svaret rigtigt. Se instruktion i boksen nederst til højre. Du kan også løse quiz en direkte med denne folder. De rigtige svar kan fås ved henvendelse på museet. 2. Find vej med GPS GPS-koordinaterne hentes på Når du har fået dem ind i din GPS kan den vise vejen til det nærmeste indtastede punkt. På den måde kan du få hjælp til at finde den korteste vej mellem posterne. Men pas på den korteste er ikke altid den letteste. Der kan være ting som ikke kan forceres i fugleflugtslinie, ex. en sø. Så det kan betale sig også lige at skele til kortet 3. Find vej i skolen Du kan bruge turen i idræt, dansk, naturfag, tværfaglige forløb og selvfølgelig i historieundervisningen. På kan du få idéer til det videre arbejde i klassen. 4. Læs mere på internettet Vil du vide mere om orientering kan du besøge Dansk Orienterings-Forbund på og i øvrigt på Du kan også besøge Tegners Museums på 5. Find vej i Danmark Måske får du lyst til også at prøve at finde vej andre steder. Der er faste poster i skove og parker i hele landet - samt foto-orientering som denne, i flere spændende byer. Se eller besøg Find vej på facebook på Find trave- eller løbeskoene frem og kom med ud på tur! Sådan gør du: - Til hver post hører et fotografi. Find hvilket fotografi, der hører til hvilken post. Indsæt billedets bogstav i det tilhørende felt. - Du kan gå eller løbe en tur kun med kortet og prøve at finde posterne - Løser du opgaven på mobilen kan du konkurere på tid og viden direkte. - Løser du opgaverne her i folderen kan du evt. selv tage tid og til sidst få udleveret de rigtige svar på museet.

4 A B C D E F G H I J K L M N O

5 Rusland Signaturforklaring: Grønt/hvidt er skov (jo grønnere, jo tættere) Gult er græs (marker og åbne områder) Blåt er vand (grøfter, moser og søer) Brune streger er højdekurver (jo tættere, jo stejlere). Den brune farve bruges også til asfalterede veje. Sort er sten og stendiger, huse, hegn, skovveje og stier (jo tykkere stiplet streg, jo tydeligere sti) Nord er opad på kortet - se hvordan nordpilen vender. Kort forklaring: Et orienteringskort viser mange detaljer, som er markeret med forskellige signaturer. Nord er altid opad (se nord-pilen) og målestokken er her 1:5.000 så 1 cm på kortet er 50 m i virkeligheden. Du bruger kortet til at finde vej mellem posterne. Indsæt fotobogstaverne i dette skema! Post 1: Kærlighedens Mysterium Post 2: Sejren Post 3: Reden Post 4: De tørstige børn Post 5: I mulmets skød Post 6: Kvinde fra Rivalerne Post 7: Livets Port Post 8: En anderledes grisebasse Post 9: Kong Ødipus Post 10: Jordbundet Post 11: Afrodites Bælte Post 12: Herakles og vildsvinet Post 13: Min Hustru Elna Post 14: Solpigen Post 15: Mindestenen SMS-skattejagt Turen består af 15 poster. Posterne er markeret på kortet med violette cirkler. Det du skal finde er midt i cirklerne. Posterne 1 til 15 indeholder quizspørgsmål med tre svarmuligheder. Med din mobiltelefon scanner du stregkoden (eller går ind på www. skatiskoven.dk/mobil og vælg turid#975). Umiddelbart efter modtager du en SMS, og så er du med i skattejagten. På parkeringspladsen skal du finde skiltet med bogstavkoden og indtaste de 3 bogstaver, så får du opgaverne på mobiltelefonen. Rigtig god fornøjelse!

6 Find vej i Rusland, Tegners Museum! Post 1: Kærlighedens Mysterium ( ) Skulpturgruppen er en del af værket Livets Port og den består af Ofringen i midten, Hengivenhed og Kysset på siderne. Tror du Hengivenhed er skulpturen: a. Til venstre b. Til højre c. I midten Post 2: Sejren (1921) Hører til den del af værket Livets Port der hedder Kampen. Har manden, som vandt: a. Langt hår b. Krøllet hår c. Hjelm på Post 3: Reden ( ) Hører til den del af portalen Livets Port der hedder Frugtbarheden. Tror du kvinden er børnenes: a. Storesøster b. Mor c. Mormor Post 4: De tørstige børn (1914) Hører til i den del af portalen Livets Port som Tegner kalder Ungdom og Drøm. Hvor mange børn er der på denne skulptur: a. 1 b. 2 c. 3 Post 5: I mulmets skød (1915) Hører til i den del af portalen Livets Port som Tegner kalder Ungdom og Drøm. Betyder mulmet: a. Mørket b. Jorden c. Himmelhvælvet Post 6: Rivalerne, den kvindelige del ( ) Hører til den del af portalen Livets Port der handler om Elskovsstriden. Her ses kun kvinden, men på museet kan man også se mændene. Tror du mændene er: a. Uvenner b. Gode venner c. Ved at danse Post 7: Livets Port (1915) På dette tableau (fint ord for opstilling) ses miniudgaver af de skulpturer der har været med i spørgsmålene indtil nu. Hvor så Tegner gerne Livets Port opstillet? a. På Rådhuspladsen b. Ved Trianglen c. Ved indgangen til Nyhavn Post 8: En anderledes grisebasse Folk ville ikke lade Tegners skulpturer være i fred. Nogle ridsede i dem, andre smed sten efter dem. Rudolph Tegner fandt på at grave rundt om soklerne så man ikke kunne nå dem. Inden da beskyttede han dem med: a. Vagter b. Alarmer c. Pigtråd Post 9: Kong Ødipus (1903) Da Tegner fandt området i 1916 blev han betaget af udsigten fra højdedraget. Dette var stedet hvor kong Ødipus hørte hjemme. Hvor meget tror du Tegner betalte for den 1. tønde land: a kr. b kr. c kr.

7 Find vej i Rusland, Tegners Museum! Post 10: Jordbundet ( ) Rudolph Tegner var i de unge år optaget af forholdet mellem kvinder og mænd. Han følte at det ene køn begrænsede det andet køn i sin stræben. Se på skulpturen. Tror du det er: a. Manden der holder kvinden nede b. Kvinden der holder manden nede c. De er lige gode om det Post 11: Afrodites Bælte ( ) Sang 14 i Illiaden handler om at Hera, smykket med Afrodites Bælte, betager og dysser guden Zeus i søvn så Poseidon kunne hjælpe grækerne i krig uden Zeus indblanding. Besad bæltet egenskaberne: a. Kedsomhed b. Styrke og mod c. Skønhed og kærlighed Post 12: Herakles og vildsvinet (1919) Herakles skulle løse 12 opgaver for kong Eurystheus for at få aflad for at have slået sin kone og børn ihjel. En af opgaverne var at fange det Erymanthiske vildsvin. Var vildsvinet: a. Frygtindgydende b. Nuttet c. Ildelugtende Post 13: Min Hustru Elna (1912) Rudolph og Elna møder hinanden i 1911 og denne skulptur af hende er den eneste Rudolph har lavet af en person med samtidsklædedragt på. Hvad har de fleste af hans skulpturer på: a. Uniformer b. Ingenting eller græskinspirerede draperier c. Bluser og bukser Post 14: Solpigen (1942) Skulpturen ved denne post er en af 3 piger der hylder solen. Skulpturen blev stillet op på prøve i Hornbæk i krydset ved Hornebyvejen og Strandvejen. Hvad tror du folk gav solpigerne på: a. Regnfrakker b. Hatte c. bælter Post 15: Mindestenen Tegner henvendte sig til dommer A.P. Larsen for at få området fredet således at landskabet ville blive bevaret og offentligheden sikret adgang. Hvornår startede dommeren fredningsprocessen? a b c. 1917

8 Deltagere i projektet: Denne folder er udarbejdet i et samarbejde mellem Rudolph Tegners Museum og Statuepark og Dansk Orienterings-Forbund under Find vej i Danmark Rigtig god fornøjelse!

Hvad er Find vej i Danmark? Find vej i Lillerød

Hvad er Find vej i Danmark? Find vej i Lillerød Find vej i Lynge Hvad er Find vej i Danmark? Find vej i Danmark er en forenklet udgave af orienteringsløb, og man kan sagtens gå turen i stedet for at løbe. De fleste Find vej i -ruter er i skove og parker.

Læs mere

orientering Lær at finde vej

orientering Lær at finde vej orientering Lær at finde vej Fotos: Jan Hauerslev/Kurt Jørgensen Hvad er orientering? Orientering handler om at finde vej mellem et antal punkter - kaldet poster - ved hjælp af et kort. I den traditionelle

Læs mere

Find vej PLUS Vejledning til ansøgere

Find vej PLUS Vejledning til ansøgere Find vej PLUS Vejledning til ansøgere - Vær med til at bygge videre på Find vej i Danmark! Find vej i Danmark tager afsæt i orienteringssporten, hvor det handler om at finde vej til de opsatte poster ved

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Mor, and Ja, anden spiser dit brød Dit barn lærer af dig Denne folder henvender sig til alle forældre, der ønsker viden om barnets sproglige udvikling og forslag

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Flirt med SMS Væk hendes interesse SMS-Flirting hvorfor? Guiden her er skrevet til dig som gerne vil være bedre til eller lære at flirte og score over SMS. Den tager udgangspunkt i, at det er en ny pige

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Hvordan laver man begynderbaner?

Hvordan laver man begynderbaner? Hvordan laver man begynderbaner? Ovenstående spørgsmål er vel ganske enkelt, men alligevel på samme tid helt kryptisk! For hvad menes der egentlig: Hvordan laver banelæggerne af i dag baner til vores begyndere

Læs mere

Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 2001. Det er ren sex

Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 2001. Det er ren sex Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 2001 Det er ren sex Ludere kan tage trykket og give seksuelle erfaringer og selvtillid. Uden dem sidder du og savler, når du møder en flot pige, og så bliver det alt for

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere