BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET"

Transkript

1 BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Det grundlæggende menneske- og værdisyn, der arbejdes ud fra i Hjørring Kommune, er beskrevet i Børne-, Unge- og Familiepolitikken. Visionen er, at børn og unge og familier skal have mulighed for at udvikle sig til robuste og livsduelige mennesker, så de mestrer livet. og skoleområdet, der er i fokus. På Børne- og Familieområdet er der i forlængelse af arbejdet med Fælles Ansvar strategierne fokus på implementering af Indsats- og Anbringelsesstrategien samt strukturændringerne i Børne- og Familieafdelingen, der ligeledes understøtter implementeringen af strategien. Målet er, at strategier og strukturændringer smelter sammen og bliver implementeret så hensigtsmæssigt som muligt på såvel skole- og dagtilbudsområdet som på Børne- og Familieområdet. Formålet er, at de overgange der er for børn, unge, familier og medarbejdere forløber på en sådan måde, at arbejdet med børnenes trivsel og den faglige kvalitetsudvikling fastholdes. I Hjørring Kommune arbejdes der derfor med en helhedsorienteret og tværgående tilgang, hvor det enkelte barns trivsel, udvikling og læring ses som et fælles ansvar for alle, der arbejder med børn, unge og familier. Denne strategiske indsats er beskrevet i Fælles Ansvar 2.0. Investering i trivsel og faglighed Fælles Ansvar 2.0 er den overordnede strategi indenfor Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets område, der understøtter sammenhæng i indsatserne. Der arbejdes med særlige tværgående fokusområder og indsatser omkring børn, unge og familier. Det sker for at målrette de faglige indsatser for derigennem at styrke den røde tråd i børnenes opvækst. I 2017 er der fortsat fokus på tilpasning og implementering af de strategiske indsatser for at kvalificere arbejdet med: Brobygning og Overgange, Inklusion samt Tværfagligt Distriktssamarbejde. I 2017 er det dermed en videreførelse af Fælles Ansvars strategier og implementering af strukturændringer på dagtilbuds- Opfyldelse af mål i 2017 For at fremme den helhedsorienterede tilgang er der fastlagt følgende overordnede mål i Børne- Unge- og Familiepolitikken, der fungerer som pejlemærker for de faglige indsatser og økonomiske prioriteringer.

2 Fællesskab Politiske mål (Det vil vi opnå): Alle børn, unge og familier skal have mulighed for at indgå i inkluderende fællesskaber på tværs af alder, interesser, kultur og social baggrund. Alle har et ansvar for at bidrage aktivt til at mindske børn og unges ensomhed og isolation. Alle børn sikres gode overgange og brobygninger mellem dagtilbud, folkeskoler og ungdomsuddannelser. Sundhed Politiske mål (Det vil vi opnå): Alle børn, unge og familier har mulighed for at leve et sundt liv både fysisk og psykisk - uanset social og kulturel baggrund. Alle børn og unge har viden om betydningen af kost, bevægelse, læring, trivsel og udvikling. Alle børn, unge og familier har adgang til oplysninger, viden og rådgivning om psykisk og fysisk sundhed. Forældreinddragelse Politiske mål (Det vil vi opnå): Alle forældre tager medansvar for deres børn og unges trivsel, læring og udvikling. Alle forældre er motiveret til at indgå i et konstruktivt samarbejde omkring deres trivsel, læring og udvikling. Forældre og medarbejdere møder hinanden med åbenhed og interesse og gensidig respekt på vegne af barnets trivsel, læring og udvikling. Medborgerskab Politiske mål (Det vil vi opnå): Alle børn, unge og voksne er en del af et sundt og stærkt medborgerskab, som giver individuel frihed, men som på samme tid opfordrer til en forpligtelse i fællesskaber. Alle børn og unge oplever at have medbestemmelse og at være aktivt medskabende i dagtilbud, skole eller institutioner. Alle børn, unge og familier tager ansvar for sig selv og et samfundsansvar passende til deres alders- og udviklingstrin. Læring og Trivsel Politiske mål (Det vil vi opnå): Alle børn og unge udfordres, så de lærer og trives så godt de kan uanset social og kulturel baggrund. De faglige og personlige og de sociale kompetencer er lige vigtige. Tilliden til og trivslen i dagtilbud, folkeskole og institutioner skal styrkes blandt andet gennem respekt for professionel viden og praksis. Flere unge går videre fra folkeskolen til adgangsgivende ungdomsuddannelser gymnasiale eller erhvervsrettede.

3 Dagpleje, vuggestuer og børnehaver For de mindste børn er der fokus på, at der er nærværende og konkrete mål for børnenes trivsel, læring og udvikling. Det enkelte barn og den aktuelle børnegruppes forudsætninger er udgangspunktet for tilrettelæggelse og udførelse af det pædagogiske arbejde Antal 0-2,10 årige % Antal 2,10-5 årige % Puljeordning 5 0 I kommunal dagpleje I Privat pasning I Kommunal Vuggestue I Privat vuggestue 63 4 I Kommunal Børnehave I Privat Børnehave I alt børn i dagtilbud I alt børn i Hjørring Den nye vuggestue i Hjørring Øst er ikke Åbningstider Mandag til torsdag: kl og fredag kl Børne- og Ungehuset Lundergård i Hjørring by har lørdagsåbent. Der tilbydes udvidet åbningstid i alle områder. Privat pasning Når forældre ønsker, at deres børn bliver passet i private tilbud, er det muligt at få tilskud til den private pasning. Tilskuddet følger efterspørgslen og gives til forældrene. Tilbuddet gælder for børn i alderen 24 uger til opstart i børnehaveklasse. Hjørring Kommune har 1 puljeordning og 8 private institutioner. Strategi for kvalitetsudvikling på 0-6 års området Dagtilbudsloven og Strategi for Pædagogisk praksis skaber retning på dagtilbudsområdet. I både børnehaver, i vuggestuer og i dagplejen arbejdes i 2017 fortsat med Strategi for Pædagogisk Praksis. Strategien beskriver 11 temaer, der alle er væsentlige for god kvalitet i det pædagogiske arbejde og dermed betydningsfulde for at sikre den bedst mulige kvalitet for alle 0-5 åriges hverdagsliv og læring. For hvert tema er der opstillet mål for den gode pædagogiske praksis. Lukkedage og feriepasning Institutionerne er lukkede d. 24. december og Grundlovsdag. Der er fælles feriepasning i alle områder i ugerne 28, 29 og 30. Mellem jul og nytår er der tilbud om pasning i én institution i Hjørring Kommune.

4 For at understøtte strategien anvender det pædagogiske personale evaluerings- og kvalitetsudviklingsværktøjet ECERS Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategien skal medvirke til, at pædagogiske medarbejdere og ledere på alle niveauer i Hjørrings dagtilbud er i besiddelse af de nødvendige kompetencer, der skal til for at indfri dagtilbudsloven og strategiske mål. Strategien foreskriver - Indsatser for kompetenceudvikling af pædagogiske medarbejdere - Indsatser for kompetenceudvikling af ledere - Principper for, hvordan der arbejdes med kompetenceudvikling Mål fra strategien: Børnene har gode legerelationer og Børnene oplever en hverdag med anerkendende voksne-relationer Børnene udfordres, så de bliver så dygtige som muligt Børnene oplever et fysisk inspirerende læringsmiljø Børnene har medbestemmelse og er aktivt medskabende af deres liv og den fælles kultur Børnene udfordres på deres nysgerrighed og lyst til at eksperimentere Børnenes sundhed, behov for fysisk aktivitet og hvile tilgodeses Børnenes aktive samspil med IT og digitale medier er en del af hverdagen Børnene har en målrettet og handlingsorienteret læreplan jvf. krav i dagtilbudsloven Forældrene inddrages i et konstruktivt og frugtbart samarbejde Ledelsen understøtter medarbejdernes faglige udvikling og udvikling Digitalisering på dagtilbud På skolerne og børnehaverne arbejdes der ud fra d e centrale medielæringsstrategier. I børnehaverne retter fokus sig mod digitale medier som en naturlig del af det pædagogiske arbejde og i kommunikationen. Alle institutioner har en eller flere it-kufferter, som skal styrke muligheden for at eksperimentere, undersøge og formidle med it. Anlæg Der er i investeringsoversigten afsat midler til - Nyt børnehus i Vrå i fysisk forbindelse med Idrætscenter Vendsyssel og senere den ny skole.

5 Skoler Skolerne i Hjørring Kommune har i år 2017 fortsat særligt fokus på implementering af de kommunale skolepolitiske mål samt de overordnede nationale mål, herunder skolereformen. Hjørring Kommune arbejder som de øvrige kommuner ud fra de nationale mål om, at: - Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. - Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater. - Tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes bl.a. gennem respekt for professionel viden og praksis. - Én skole for alle elever - særlig fokus på at øge kvaliteten i inklusion gennem inkluderende undervisning og læringsmiljøer % af en ungdomsårgang gennemfører mindst en ungdomsuddannelse. De nationale mål skal samtidig ses i sammenhæng med Hjørring Kommunes Skolepolitiske mål De skolepolitiske mål, er kommunens egne mål for udviklingen på skoleområdet, og omfatter følgende: - Elever trives i en attraktiv skoledag. Det ser vi bl.a. ved, at elevernes trivsel ved den nationale trivselsmåling mindst er på niveau med landsgennemsnittet. - Elevernes læring er styrende for skoledagens tilrettelæggelse. Det ser vi bl. a. ved, at elevernes læringsudbytte er stabilt i forhold til resultater fra 2014/15 (i nationale test, 9. kl. afgangsprøve, 10. klasseprøver og læseevaluering). Samtidig har alle skoler fokus på elevernes faglige udvikling i læsning, matematik samt trivsel. Den åbne skole styrker elevernes læring og trivsel. Det s e r vi ved, at alle skoler har fokus på at indgå partnerskaber med kultur-, forenings- og erhvervslivet angående samarbejde om styrkelse af elevernes faglige og alsidige udvikling. Der er i 2014 ansat 1 kulturplaymaker og i 2016 ansat 1 erhvervsplaymaker til at understøtte disse indsatser. Fakta om skoler i Hjørring Kommune I Hjørring Kommune har vi i alt elever i den undervisningspligtige alder. Hermed henvises udelukkende til eleverne med adresse i Hjørring Kommune. Eleverne benytter følgende tilbud: elever i kommunale folkeskoler. (Tallet er inklusiv elever med adresse i andre kommuner.) 265 elever i kommunale specialklasser, heraf 18 fra andre kommuner elever i privatskoler. 325 elever på efterskole. 57 elever benytter tilbud i anden kommune. (Her er kun medreg- net elever i den undervisningspligtige alder.)

6 I Hjørring Kommune har vi: 6 folkeskoler, hvori der indgår 14 undervisningssteder Klassecenter 1 specialskole med 8 specialtilbud 1 musisk skole 1 ungdomsskole 1 privatskole 7 friskoler SFO Skolefritidsordningen tilgodeser forældrenes behov for pasning af børnene i børnehaveklasse til og med 3. klasse inden skoledagen begynder og om eftermiddagen efter skoletid. Skolefritidsordningen samarbejder med skoledelen om at skabe et attraktivt og sammenhængende skole- og fritidsliv for børnene. Skolens fritidsdel og undervisningsdel samarbejder med de omkringliggende daginstitutioner om at styrke brobygningen ved børnenes overgang fra børnehave til skole - særligt med fokus på udsatte børn. Der samarbejdes endvidere om at styrke det aktive medborgerskab ved at inddrage lokalområdets styrker og potentialer. Moduler og åbningstider Heldagstilbud : 40 skoleuger: Morgen - kl til undervisningsstart Eftermiddag - fra undervisningsafslutning til kl (fredag kl.16.00) 10 ikke skoleuger: Kl (fredag kl.16.00) Morgenmodul: 40 skoleuger: Morgen - kl til undervisningsstart 10 ikke skoleuger: Kl (fredag kl.16.00) Eftermiddagsmodul: 40 skoleuger: Eftermiddag - fra undervisningsafslutning til kl (fredag kl.16.00) 10 ikke skoleuger kl. 6: (fredag kl.16.00) Strategi for kvalitetsudvikling på skoleområdet Som opfølgning på resultaterne i Kvalitetsrapport 2015 er der udpeget 3 centrale indsatsområder læsning, matematik og trivsel. Indsatserne understøttes såvel centralt som decentralt. IT-didaktik og digitalisering Der arbejdes med implementering af fælles læringsplatform med opstart fra august brug af læringsplatform omfatter anvendelse af webredskaber, der skal styrke elevernes aktive deltagelse i læringsprocesserne og understøtte de IT-didaktiske kompetencer i skolens undervisning på alle klassetrin. Der er desuden fokus på kommunernes bidrag til drift af brugerportal for folkeskolen samt implementering af denne. På skolerne og i børnehaverne arbejdes der fortsat ud fra en kommunal medielæringsstrategi.

7 Kompetenceudviklingsstrategi indsatser Professionelle læringsfællesskaber Med fokuseringen på udviklingen af professionelle læringsfællesskaber rettes opmærksomheden på den fælles forpligtelse på at fastholde fokus på opgaven, elevernes læringsudbytte og trivsel suppleret med den fælles medmenneskelige og professionelle gensidige omsorg for hinanden som ligeværdige deltagere i professionelle læringsfællesskaber. Fuld kompetencedækning blandt lærerne Kompetenceudvikling mhp. at undervisningen varetages af lærere med undervisningskompetence (tidligere linjefag) eller kompetencer svarende til undervisningskompetencer. Kompetenceudvikling af pædagogerne i skolen til gavn for børns læring og trivsel Diplommodulet Pædagogfaglighed og læreprocesser Hjørring Musiske Skole Hjørring Musiske Skole tilbyder forskole (førskoleundervisning), instrumentalundervisning mv. Aktiviteterne er mangeartede, herunder musik, billedskole, drama, ballet og hiphop (solo- /holdundervisning, sammenspil, koncerter, workshops og andre fællesaktiviteter) med forskellig omkostningsstruktur. Fakta om Hjørring Musiske Skole Hjørring Musiske Skoles undervisning foregår både decentralt på kommunens skoler: kommunale-, private- og friskoler, og centralt i følgende fire centre: Hjørring Musiske Skole Hirtshals Skole Sindal skole Vrå Musikskole Alle 3 indsatser finansieres via A. P. Møller fondens donationer. Via øvrige statslige tilskud finansieres kompetenceudviklingen indenfor: Klasseledelse Løbende faglig opdatering Specialistkompetencer inde for bl.a. læsning, matematik, specialpædagogik og dansk som andetsprog Understøttelse af inklusionsindsatsen Øvrige særlige indsatsområder som fx anvendelse af it i undervisningen

8 Dagtilbud og skole for alle strategi for inklusion version 2.0 Alle børn og unge i Hjørring Kommune skal i videst muligt omfang høre til i de almindelige børnehaver og skoler dog med et konstant fokus på, at den enkeltes trivsel og læring sikres bedst muligt. Der arbejdes derfor med at sikre, at der er målrettede tilbud til børn og unge, der har brug for støtte for at være en del af hverdagen i børnehaverne og skolerne. I Hjørring Kommune arbejdes der løbende med at styrke d e t tværfaglige samarbejde, der støtter børnene i deres udvikling på almenområdet såvel som i specialområdet. På baggrund af en igangværende evaluering af inklusionsindsatsen indgår inklusion fremadrettet som en af de tre strategier, der har et særligt tværgående fokus i Fælles Ansvar 2.0. Dette er et centralt element i bestræbelserne på at styrke inklusionsindsatsen. Tilbuddet er i børnenes nærmiljø eller så tæt på dette som muligt. Special-SFO der indgår som en integreret del af både kommunens samlede generelle tilbud til børn og unge. Børn i 4. til og med 10. årgang i de pågældende specialklassetilbud kan visiteres ind i specialfritidstilbuddet Specialklassetilbud i Hjørring Kommune I Hjørring Kommune tilbydes der i skoleåret vidtgående specialundervisning i følgende specialklasser: - K- Klasser og K2 klasser på Højene undervisningssted - Sprogklasser på Lundergård undervisningssted - ADHD-klasser på Bagterp undervisningssted - G2 klasser på Muldbjerg undervisningssted - TF klassen, specialklassen Kløverskolen, - G3 klasser og Ungdomsskolens Heltidsundervisning på HUC, Norgesvej Som en del af det tværgående fokus på inklusion arbejdes der fortsat med at udvikle de støttefunktioner, der er til børn med brug for støtte, så de i større udstrækning kan indgå i en hverdag i dagtilbud og på skolerne. Fakta om støtte og specialtilbud I Hjørring Kommune er der følgende tilbud: Indsatspædagoger i børnehaverne. De yder specialpædagogisk vejledning og støtte i institutionerne enten omkring enkelte børn eller i minigrupper, der er oprettet i enkelte bør- nehaver. Særlige dagtilbud til børn med vidtgående fysiske og psykiske handicaps.

9 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) PPR indgår i Hjørring Kommunes tværfaglige forebyggende arbejde. PPR har konsultative forløb og udarbejder pædagogiske psykologiske vurderinger samt varetager rådgivningsopgaver af det pædagogiske personale. PPR deltager fast i skolernes kompetencecenterarbejde samt i dagtilbudsområdets småbarnskompetenceteam med konsultativ sparring af det pædagogiske personale. Den konsultative praksis kan have både en forebyggende karakter samt bestå af aktuelle forløb på sagsniveau. PPR har en central rolle i forhold til vurderinger af børn og unge i forhold til eventuel iværksættelse af specialpædagogisk bistand. PPR s praksis retter sig mod såvel specialundervisningsområdet som mod det generelle område, og samarbejdspartnere er såvel det pædagogiske personale, Børne- Undervisningsområdets øvrige personale, ledere som familier. Udviklingsprojekt - Læseudvikling Der er fortsat fokus på læseindlæring og arbejdet med LUS (LæseUdviklingsStrategier) i Hjørring Kommunes skolevæsen. Den faglige udvikling på læseområdet er forankret i PPR, der ligeledes har en tovholderfunktion i forhold til LUS. Sundhedsplejen Sundhedsplejen indgår i Hjørring Kommunes tværfaglige forebyggende arbejde. Sundhedsplejens kerneydelse er en sundhedsfremmende og forebyggende indsats gennem hjemmebesøg til gravide og familier med spæd- og småbørn, sundhedssamtaler og ind- og udskolingsundersøgelser samt sundhedspædagogiske aktiviteter til børn og unge i skolerne. Derudover tilbydes der som supplement forældreuddannelsen En god start sammen samt projektet Kom godt i gang, som er en systematisk opsporing af særligt sårbare og udsatte gravide. Sundhedsplejen har desuden behandlingstilbuddet Station Victor til sårbare gravide og spædbarnsforældre. Sundhedsplejen betjener desuden asylområdet i Hjørring og Brønderslev. I 2017 vil der være fortsat fokus på forældreuddannelsen En god start sammen samt Kom godt i gang. Derudover vil 0-2- årsområdet få et særligt fokus i 2017.

10 Unge og Uddannelse uddannelsesinstitutioner i kommune. Fakta om Ungdomsskolen: De unges valg af uddannelse er centralt for deres muligheder i voksenlivet. I Hjørring Kommune er der derfor et særligt fokus på de ældste skoleelever, så de forberedes til at vælge de ungdomsuddannelser, der passer bedst. Målet er at nå den nationale målsætning om, at 95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse. I kvalitetsrapporten for 2015 konkluderes det, at Hjørring Kommune samlet set er godt i gang med at få eleverne til at vælge en ungdomsuddannelse. Samarbejde for overbygningseleverne Der er i 2017 fortsat fokus på at skabe sammenhæng i indsatsen for hele overbygningen på alle folkeskoler. Samarbejdets formål er jf. de skolepolitiske mål, at give fase 3 eleverne nye læringsdannelses- og uddannelsesperspektiver, og herigennem skabe øget læring og trivsel. Samarbejdet mellem folkeskolerne organiseres bl.a. ved etablering af et professionelt læringsfællesskab, som grundlag for at skoleområdets medarbejdere og ledere, samt eksterne samarbejdspartnere herunder erhvervsskolerne og øvrige Der tilbydes fritidsundervisning og ungdomsklub på følgende lokaliteter: Bagterp Bindslev Bjergby Godthåb (Hjørring) Højene Kingo (Juniorklub) Løkken Nordstjernen (Hirtshals) Skallerup Sindal Tårs Vrå Tornby Klubber for HjørringSkolens elever K-Klubben Højene Klub Karl Bagterp Aktive Eventyrere Norgesvej

11 Hjørring Ungdomscenter Hjørring Ungdomscenter består af Hjørring ny 10. (HNX) og Hjørring Ungdoms skole (HU). HNX er et tilbud til de elever der ikke er uddannelsesafklarede eller uddannelsesparate efter 9. klasse. Hjørring Ungdomsskole tilbyder almen undervisning, understøttende undervisning, klubvirksomhed og heltidsundervisning. Ungdomsklubber Hjørring Ungdomsskole har etableret 14 ungdomsklubber, der dækker hele kommunen, samt 3 klubber der dækker Hjørring Skolens område. Hver klub har en lokal koordinator ansat, som i det daglige koordinerer klubtilbuddet. Tilbuddet er etableret under Ungdomsskoleloven. Udsatte og sårbare børn og unge Hjørring Kommune arbejder med Barnets Reform ud fra en særlig opmærksomhed på en tidlig indsats. Den tidlige indsats er både tænkt tidligt i barnet liv, men ligeledes tidligt i forhold til at intervenere i vanskeligheder i løbet af barndommen og ungdommen. Den tidlige indsats skal sikre en helhedsorienteret indsats med et klart formål; at sikre kontinuitet i anbringelsen og sikre barnets rettigheder. Det overordnede mål er at styrke og målrette indsatserne for at understøtte børns og unges mestring af livet. Der arbejdes ud fra Indsatstrappen, når der tænkes i iværksættelse af indsatser indenfor de tre indsatsområder; forebyggelse, hjemmebaserede indsatser og indgribende foranstaltninger. Der er et fortløbende fokus på at sikre, at børn og unge i videst muligt omfang understøttes i deres nærmiljø. Derfor vil der ved iværksatte indsatser altid tænkes ned ad Indsatstrappen allerede ved den enkelte indsats start, således at børn, unge og familier får rette indsats på rette tid. Ved såvel iværksættelse og ophør af indsatser er der fokus på det enkeltes barns udvikling frem mod trivsel. Indsatserne for udsatte og sårbare børn og unge er forankret i Børne- og Familieområdet. Indsatserne bruges, når det vurdere at være af væsentlig betydning af hensyn til et barns trivsel og udvikling. Der bliver arbejdet med forebyggende foranstaltninger som: - Rådgivning og vejledning - Praktisk pædagogisk støtte - Familiebehandling - Aflastning - Kontaktpersoner - SSP-samarbejde Tidlig støtte og forebyggelse Den tidlige indsats underbygges igennem det tværfaglige distriktssamarbejde og den konsultative bistand til personalet på almenområdet i skole og dagtilbud. I år 2017 er der særligt opmærksomhed på, at: - Indsatserne omkring det enkelte barn målrettes med rettidighed, tidlig indsats og konkret opfølgning på barnets udvikling som pejlemærker. - Videreudvikling og dokumentation, systematik og ensartethed i sagsbehandlingen. - Konkret arbejde med områdets Indsatsstrategi - Systematisk opfølgning i de enkelte sager

12 Indsats- og Anbringelsespolitikken Indsats- og Anbringelsespolitikken sætter retning for arbejdet med udsatte børn og unge i hele Børne- og Familieområdet. Politikken angiver retning ikke alene for anbringelsesområdet men også for de indsatser der går forud for en eventuel anbringelse eller netop i nogle situationer unødvendiggør anbringelse. Indsatsstrategi I forlængelse af Indsats- og Anbringelsespolitikken angiver Indsatsstrategien konkret retning for det fortløbende arbejde i Børne- og Familieområdet. Indsatsstrategien placerer sig i sammenhæng med Fælles Ansvarsstrategierne. Som i Fælles Ansvars strategierne handler indsatserne i indsatsstrategien om at skabe et fælles sprog og fælles metodikker i det daglige samarbejde omkring børn og unge med henblik på at skabe optimale rammer for børns og unges trivsel og læring. Indsatsstrategien er der et særligt fokus på de tidlige og helhedsorienterede forebyggende indsatser i nærmiljøet. Børn med handicap Der gives støtte til familier med børn og unge der har en betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Støtten omfatter: - Merudgifter i forbindelse med hjemmeboende børn under 18 år med handicap. - Tabt arbejdsfortjeneste til forældre. - Aflastning/afløsning i hjemmet, ledsagerordningen, familievejledning og hjemmetræning. Mere omfattende anvendes der: - Aflastning på døgninstitution. - Aflastning til forældre, der passer et barn med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. - Anbringelser på døgninstitution for handicappede. Ungehuset Nord For Ungehuset er der særligt fokus på fortsat tilpasning af ydelser, så sammenhængen mellem de fastlagte 9 behandlingspladser og de 6 pladser i bo-selv tilbuddet udvikles i sammenhæng med de øvrige indsatser på Børne- og Familieområdet med henblik på at fremme tidlige indsatser jf. Indsatsstrategien. Familiehuset Kløvergården Kløvergården er et familiebehandlingstilbud til familier med børn og unge, der i en periode har behov for støtte og vejledning. Tilbuddet retter sig mod at hjælpe børn, unge og deres familier med udgangspunkt i familiens egne ressourcer. Familiebehandlingen kan foregå i familiens hjem eller på Familiehuset Kløvergården, dog er det ofte en kombination af dette. Sundhed og trivsel for alle familier, børn og unge Hjørring Kommune vedtog i 2015 en Sundhedspolitik, som gælder For at understøtte sundhedspolitikken, er der på Børneog Familieområdet udarbejdet handleplaner og igangsat følgende initiativer:

13 Handleplaner, Familierelateret Alkoholbehandling Handleplaner, Sunde rammer for børns og unges hverdag - øget mental sundhed og trivsel gennem implementering af eksisterende strategier (Skolepolitiske mål og Strategi for Pædagogisk Praksis). Handleplaner, Fælles mad og måltidspolitik Handleplaner, Mere bevægelse i skoler og dagtilbud

14 I mio. kr. (fremskreven ramme) Budget 2017 Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 Undervisning 573,4 569,5 564,0 564,0 Skoler 386,5 383,2 377,8 377,8 Skolefritidsordninger 28,0 28,0 28,0 28,0 Specialundervisning 74,5 74,5 74,5 74,5 Ungdomsskoler 11,5 11,3 11,3 11,3 Musikskoler 8,6 8,4 8,4 8,4 Privatskoler og efterskoler 64,3 63,9 63,9 63,9 Dagtilbud 231,4 231,1 231,3 231,3 Fælles formål 54,0 54,0 54,0 54,0 Dagplejen 41,3 41,3 41,3 41,3 Daginstitutioner og klubber 111,7 111,3 111,6 111,6 Særlige dagtilbud 5,5 5,5 5,5 5,5 Privatinstitutioner og puljeordninger 18,9 18,9 18,9 18,9 Specialområdet 220,8 210,7 209,2 209,2 Handicap 10,6 10,4 10,4 10,4 Døgnophold 110,1 101,7 100,1 100,1 Forebyggende 43,2 42,2 42,2 42,2 Døgninstitutioner 33,5 33,5 33,5 33,5 PPR 12,6 12,4 12,4 12,4 Sundhedsplejen 10,8 10,6 10,6 10,6 Udvalget i alt 1.025, , , ,4

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Det grundlæggende menneske- og værdisyn, der arbejdes ud fra i Hjørring Kommune, er beskrevet i Børne-, Unge- og Familiepolitikken.

Læs mere

Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget

Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Omdrejningspunktet for Hjørring Kommunes indsatser for børn, unge og familier er samlet under overskriften Fælles Ansvar.

Læs mere

Bilag 1. Forslag til generelle budgetbemærkninger BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET. Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier

Bilag 1. Forslag til generelle budgetbemærkninger BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET. Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Bilag BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Det grundlæggende menneske- og værdisyn, der arbejdes ud fra i Hjørring Kommune, er beskrevet i Børne-, Unge-

Læs mere

Hjørring Kommune. 2. Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og. Undervisningsudvalgets område

Hjørring Kommune. 2. Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og. Undervisningsudvalgets område Hjørring Kommune Sag nr. 85.02.02-A26-1-17 03-01-2018 Side 1. Bilag 3 Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalgets område 1. Overleveringsmateriale til det

Læs mere

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Det grundlæggende menneske- og værdisyn, der arbejdes ud fra i Hjørring Kommune, er beskrevet i Børne-, Unge- og Familiepolitikken.

Læs mere

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Det grundlæggende menneske- og værdisyn, der arbejdes ud fra i Hjørring Kommune, er beskrevet i Børne-, Unge- og Familiepolitikken.

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Indhold INDLEDNING... 2 FORMÅL... 2 BAGGRUND... 3 RAMMEN... 4 TEMAERNE... 4 DEN LOKALE PROCES... 5 FRIST FOR UDARBEJDELSE... 6 1 INDLEDNING Med vedtagelse

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik 2016-2018 Lovgivningsmæssig baggrund Januar 2006 trådte Anbringelsesreformen i kraft. Anbringelsesreformen havde fokus på at styrke det faglige grundlag

Læs mere

Børn, Unge og Familiepolitik. Fælles Ansvar - Fælles indsats

Børn, Unge og Familiepolitik. Fælles Ansvar - Fælles indsats Børn, Unge og Familiepolitik Fælles Ansvar - Fælles indsats INDLEDNING Børn, unge og ikke mindst familien er for de fleste mennesker helt centrale og fundamentale i tilværelsen. Og ikke mindst derfor er

Læs mere

Børne-, Fritids og Undervisningsudvalget

Børne-, Fritids og Undervisningsudvalget Børne-, Fritids og Undervisningsudvalget Sammenhæng og helhed for børn, unge og familier I Hjørring Kommune beskrives den fælles politiske retning på Børne og Undervisningsområdet i Børne-, Unge- og Familiepolitikken.

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET OPGAVER OG ØKONOMI Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Inklusionscenter og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Indsats- og Anbringelsespolitik

Indsats- og Anbringelsespolitik Indsats- og Anbringelsespolitik Retning for arbejdet med udsatte børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2018 INDLEDNING LOVGIVNINGSMÆSSIG BAGGRUND INDHOLD Indledning... 2 Lovgivningsmæssig baggrund... 3

Læs mere

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2016

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2016 Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2016 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Tlf. 72 33 33 33 Side 2 Indhold Mål for

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Børn & Unge. Direktør Hans Henrik F. Gaardsøe

Børn & Unge. Direktør Hans Henrik F. Gaardsøe Direktør Hans Henrik F. Gaardsøe Overordnet organisering Kerneopgaver dagtilbud Dagtilbudsloven som overordnet ramme Fremme børns trivsel, udvikling og læring Forebygge negativ social arv og eksklusion,

Læs mere

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018 Dagtilbudssekretariatet Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Opdateret oktober 2018 Indhold Mål

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Børne-, Unge- og Familiepolitik Fælles ansvar - fælles indsats

Børne-, Unge- og Familiepolitik Fælles ansvar - fælles indsats Børne-, Unge- og Familiepolitik 2018 Fælles ansvar - fælles indsats INDLEDNING Et godt hverdagsliv er afgørende for alle børn, unge og familier i Hjørring Kommune uanset social og kulturel baggrund. En

Læs mere

BLU. Præsentation af ansvarsområder

BLU. Præsentation af ansvarsområder BLU Præsentation af ansvarsområder Organisationen Økonomi Økonomi Økonomi Centrale konti ca. 94,4 8,7 5,8 12,4 37,7 33,6 23,9 73,4 88,9 56 16,2 Økonomi 76 & 78 Ungdomsskoleviksomhed og kommunale tilskud

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Indhold Mål for skolefritidsordninger...

Læs mere

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget Budget 2018-2021 Børne- Skole og Uddannelsesudvalget DEL 1 BUDGETFORSLAG 2018-2021 Mio. kr. Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 Budget 2021 Sektor Undervisning 567,0 560,5 561,6 561,6 Sektor Dagtilbud

Læs mere

Området 0-18 år. #KV september 2017 Hotel Dalgas, Brande

Området 0-18 år. #KV september 2017 Hotel Dalgas, Brande Området 0-18 år #KV2017 14. september 2017 Hotel Dalgas, Brande Program 1. Visioner, mål og robusthed 2. Målgrupper 3. Hvordan arbejder vi - dagtilbud 4. Hvordan arbejder vi - skoler 5. Hvordan arbejder

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole PPR og specialundervisning Skolefritidsordninger Tilskud til privat-

Læs mere

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Notat 25. februar 2016 Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Udviklingsstrategien Folkeskolereformen er udpeget som et af strategisporerne i Byrådets Udviklingsstrategi

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 og koordineret samarbejde. Mål: Tidlig indsats Politikområde 01 og 03 Langsigtet mål: Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt

Læs mere

Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget

Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget HJØRRING KOMMUNE REGNSKAB Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Mio. kr. Vedtaget Budget Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Regnskab Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2017 Undervisning 574,936-10,841

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune

Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune Fælles Ansvar 2.0 Udkast behandlet af BSU 25. januar 2015 Forside Fælles Ansvar fælles indsats Version 2.0 Illustration Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2019 Inderside

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

Børne-, Unge- og Familiepolitik Fælles Ansvar - Fælles indsats

Børne-, Unge- og Familiepolitik Fælles Ansvar - Fælles indsats Børne-, Unge- og Familiepolitik 2018 Fælles Ansvar - Fælles indsats INDLEDNING Et godt hverdagsliv er afgørende for alle børn, unge og familier i Hjørring Kommune uanset social og kulturel baggrund. En

Læs mere

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 23 Formålet med loven er at 1 stk. at fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2017

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2017 Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2017 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Side 2 Indhold Mål for skolefritidsordninger...

Læs mere

Inklusionspolitik på Nordfyn

Inklusionspolitik på Nordfyn Inklusionspolitik på Nordfyn Evalueret 2015 Oprettet den 6. april 2016 Dokument nr. 480-2016-108394 Sags nr. 480-2016-14317 Indhold Indledning og baggrund... 2 Visionen for inklusion på Nordfyn... 3 Nordfyns

Læs mere

Børne- og Ungepolitikken

Børne- og Ungepolitikken Revideret udgave. V.0.4 15/11-11 Herning Kommune Børne- og Ungepolitikken - Politikken sætter fokus på sammenhængen mellem almen- og specialområdet. .hjælpen skal sætte ind i tide Sårbare børn og unge

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.32

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.32 Bevillingsramme 30.32 Øvrig folkeskolevirksomhed Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter aktiviteter i tilknytning til den almindelige folkeskoledrift

Læs mere

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Indledning Børne- og Ungestrategien er den overordnede strategiske ramme, der er retningsgivende for, hvordan alle medarbejdere

Læs mere

Børne- og Ungeudvalgets dialogmøde med skoleområdet. 30.maj 2017

Børne- og Ungeudvalgets dialogmøde med skoleområdet. 30.maj 2017 Børne- og Ungeudvalgets dialogmøde med skoleområdet 30.maj 2017 Hvilke veje SKAL vi gå? Hvad styrer vi efter? Hvilke veje SKAL vi gå? Hvad styrer vi efter? Skolepolitikkens fokusområder og de nationale

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Børne og Undervisning. Revidering af fritidsmodel BSU

Hjørring Kommune. Internt notat Børne og Undervisning. Revidering af fritidsmodel BSU Hjørring Kommune Internt notat Børne og Undervisning Sag nr. 17.13.00-A00-1-15 22-05-2015 Side 1. Revidering af fritidsmodel BSU Indledning I forbindelse med implementeringen af den nye folkeskolereform

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatser, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

Serviceinformation for Fritidshjem (FO) og klubtilbud i dagtilbudsområdet Gældende fra 1. august 2014

Serviceinformation for Fritidshjem (FO) og klubtilbud i dagtilbudsområdet Gældende fra 1. august 2014 Serviceinformation for Fritidshjem (FO) og klubtilbud i dagtilbudsområdet Gældende fra 1. august 2014 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Tlf. 72 33

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 2018 Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 1 Indhold Baggrund... 3 Forord... 5 Børnesyn... 5 Fritidssyn...

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

I Roskilde Kommune arbejdes der med flere indsatser for at sikre sammenhængende og gode overgange:

I Roskilde Kommune arbejdes der med flere indsatser for at sikre sammenhængende og gode overgange: Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 248798 Brevid. 1962802 NOTAT: Overblik over institutionstyper 28. august 2014 Notatet er udarbejdet til Folkeskolereformudvalget med henblik på at give en beskrivelse

Læs mere

Mål i Budget 2016 / Opfølgning Serviceområde 10 Dagtilbud for børn Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Serviceområde 16 Børn og familie

Mål i Budget 2016 / Opfølgning Serviceområde 10 Dagtilbud for børn Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Serviceområde 16 Børn og familie Mål i Budget 2016 / Opfølgning 2016 Serviceområde 10 Dagtilbud for børn Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Serviceområde 16 Børn og familie Serviceområde 10 Dagtilbud for børn, 12 Folke- og ungdomsskoler

Læs mere

Børne- og ungepolitik

Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik Børne - og ungepolitik Bken i pixi-format Favrskov Byråd har vedtaget en B, der peger frem mod 2014. Den er delt op i fem temaer: Udvikling og effektivisering Læring og kvalitet Inklusion

Læs mere

BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET

BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET 2. GENERATION BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Janne Hansen Vi lever i en tid med store forandringer. Børnetallet falder og vi har ikke uanede ressourcer til at løse opgaven.

Læs mere

Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget

Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Mio. kr. Vedtaget Budget Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Regnskab Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2018 Undervisning 552,158 27,938 580,095 567,649-12,446-12,281

Læs mere

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi Forord Odder Kommunes indsats- og anbringelsesstrategi retter sig primært mod børn og unge, hvis udvikling og trivsel ikke alene kan sikres gennem

Læs mere

Serviceinformationer Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformationer Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformationer Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5,

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2019 forventes regnskabet

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2019-22 Børn og unge der tør 1 DET HAR JEG ALDRIG PRØVET FØR, SÅ DET KLARER JEG HELT SIKKERT! PIPPI LANGSTRØMPE Indledning I Børne- og Ungepolitikken for 2019-22 ønsker vi som byråd

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling:

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling: NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Rammefortælling: Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre Skolerne i Køge Kommune vil se anderledes ud fra 1. august

Læs mere

STRATEGI & STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER CENTER FOR DAGTILBUD OG SKOLE

STRATEGI & STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER CENTER FOR DAGTILBUD OG SKOLE STRATEGI & STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER 2016-2020 STRATEGI & STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER 2016-2020 Med udgangspunkt i Vision Furesø og i Børneog Ungepolitikken har Center for Dagtilbud og Skole (CDS) formuleret

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter tidlig sammenhængende indsats Børn og unge skal udfordres FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge kan være i udfordringer de er ikke en udfordring Gældende fra 2019 til 2022 GREVE

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Børne, Fritids og Undervisningsudvalget

HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Børne, Fritids og Undervisningsudvalget Sammenhæng og helhed for børn, unge og familier I Hjørring Kommune beskrives den fælles politiske retning på Børne og Undervisningsområdet i Børne-, Unge- og Familiepolitikken. Politikken er den samlede

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber... 5 Børn og unge med særlige

Læs mere

INTRODUKTION TIL BØRNE- OG UNGEOMRÅDET LÆRING & TRIVSEL

INTRODUKTION TIL BØRNE- OG UNGEOMRÅDET LÆRING & TRIVSEL INTRODUKTION TIL BØRNE- OG UNGEOMRÅDET Nyt syn på kerneopgaven i både dagtilbud og skole Hvad er det nye? Det er at fokus flytter fra aktiviteterne og det, som foregår i undervisningen til børnenes læring

Læs mere

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal.

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal. Høringssvar på inklusionsstrategien fra områdeledergruppen. Områdeledergruppen er undrende overfor strategiens form, processen og deltagelsen omkring udarbejdelsen. Formen ser vi som en blanding af vision,

Læs mere

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune Sårbare børn og unge Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Såbare børn og unge - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og

Læs mere

Børne- og Ungepolitikken. Tværgående politik for Herning Kommune

Børne- og Ungepolitikken. Tværgående politik for Herning Kommune Børne- og Ungepolitikken Tværgående politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Indledning 6-7 1. Byrådets børne- og familiesyn 8 2. Fælles ansvar 10 3. Politiske målsætninger

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2017 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 14,8 mio. kr. Børne-

Læs mere

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Indhold Forord...2 Lovgivningen på området...3 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...4 Folkeskolens formålsparagraf...5 Horsens Kommunes sammenhængende

Læs mere

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast)

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) Revideret 2016 0 Indhold Inklusion i Dragør Kommune 2 Faglighed 4 Organisation 5 Forældresamarbejde 6 Tidlig indsats 7 Opfølgning og

Læs mere

BØRN OG UNGE ORGANISATIONSBESKRIVELSE

BØRN OG UNGE ORGANISATIONSBESKRIVELSE BØRN OG UNGE ORGANISATIONSBESKRIVELSE 1 BØRN OG UNGE ORGANISATIONSESKRIVELSE INDHOLD Børn og Unge - Helt grundlæggende... 4 Sådan er Børn og Unge opbygget... 5 Tæt på de tre centre... 7 Det politiske perspektiv...

Læs mere

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge Beskrivelse af brugere Brugerne er børn og familier med behov for særlig støtte, vejledning eller behandling. Der gives et bredt

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 30. marts 2018 forventes et for Børne-, Fritids- og samlet

Læs mere

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Indledning Alle børn og unge i Glostup skal have mulighed for at blive i stand til at mestre deres liv og udfolde deres potentialer. Med den sammenhængende

Læs mere

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER Faktabeskrivelse Center for Børn og Læring består af to serviceområder: SO 10 Dagtilbud for børn SO 12 Folke- og ungdomsskoler Den strukturelle beskrivelse af de to områder er opdelt efter serviceområde.

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget

Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Mio. kr. Vedtaget Budget Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret budget Regnskab Afvigelse korrigeret budget (+)=merforbrug (-)=min.forbrug Heraf overføres til

Læs mere

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Bilag: BR2 2017 - Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Skoler 0.-9. klasse På Skoleområdet forventer vi et merforbrug på 2,6 mio. kr. Uddybende beskrivelse af afvigelser

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Børne- og Ungepolitik 2013-2016

Børne- og Ungepolitik 2013-2016 UDKAST november 2012 Børne- og Ungepolitik 2013-2016 Vision: Fredericia former fremtiden - På vej mod de bedste Børn og unge vokser op i en verden, hvor de nære fysiske og sociale rammer om samvær er under

Læs mere

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen FOLKESKOLEREFORMEN Stensagerskolen Tre overordnede mål for folkeskolen 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund

Læs mere

Præsentation af Center for Skole og Uddannelse

Præsentation af Center for Skole og Uddannelse Præsentation af Center for Skole og Uddannelse (SKO) Center for Skole og Uddannelse arbejder for, at børn og unge i skolealderen får de bedst mulige vilkår for at lære og udvikle sig. Center for Skole

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Indhold Mål for dagtilbud 0-6-års

Læs mere