FAQ Statistikindberetning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FAQ Statistikindberetning"

Transkript

1 FAQ Statistikindberetning Nedenfor er samlet en række af de spørgsmål, som Dyreforsøgstilsynet modtog i forbindelse med statistikindberetningen for Finder du ikke svar på dit spørgsmål ved at læse nedenfor, er du altid velkommen til at rette henvendelse til Betina Scheef på mailen: statistik-dyreforsoeg@fvst.dk. Skriv venligst Spørgsmål til statistikken for 2016 i emnefeltet. Din henvendelse vil blive besvaret hurtigst muligt, og i den rækkefølge de bliver modtaget. Jeg har ikke lavet forsøg på en del af mine tilladelser, skal jeg så bare notere nul i AIRD eller skal jeg lade som ingenting? Dyreforsøgstilsynet skal modtage indberetning for ALLE tilladelser som du måtte være indehaver af, uagtet om de nu er udløbet eller du ikke har anvendt dyr til forsøg i indberetningsåret. Har du ikke anvendt dyr til forsøg i indberetningsåret skal du indsende en dummy indberetning, hvor du i dyreantallet angiver cifferet nul (0). Jeg er ikke længere ansat dér, hvor forsøgene fandt sted, og jeg laver i øvrigt ikke længere dyreforsøg, hvad skal jeg så gøre? En dyreforsøgstilladelse er personlig, hvorfor det er DIT ansvar alene, at afmelde dyreforsøgstilladelsen, hvis den ikke længere er relevant for dig pga. jobskifte, eller fordi forsøgene er afsluttet før tilladelsens officielle udløbsdato. En dyreforsøgstilladelse skal afmeldes ved at klikke på menuen Afmeld tilladelse i AIRD. Det er ligeledes dit ansvar at sikre, at der foretages indrapportering af statistik til Dyreforsøgstilsynet. Du har modtaget denne indkaldelse, fordi din tilladelse på et tidspunkt i indberetningsåret har været aktiv, og derfor er underlagt reglerne om indrapportering af statistik. Har du ikke selv adgang til dataene, må du rette henvendelse til dit tidligere tjenestested, og få dem udleveret. Alternativt, må dit tidligere tjenestested indrapportere på dine vegne. Det kræver dog, at du i AIRD giver en navngiven person rettigheder til at tilgå din tilladelse. Det gør du ved at klikke dig ind på menuen Inviter brugere. Det er dog stadig dit juridiske ansvar at sikre, at det bliver gjort og til tiden. Skal/må eksperimenter indberettes enkeltvis, eller skal det pooles før indtastning i AIRD?

2 De må gerne indberettes enkeltvis. Dyrenes oplevede belastning skal vurderes individuelt, hvorfor det meget sandsynligt vil give anledning til en hel del enkelt-registreringer i AIRD. For 2016 dyr, tælles så kun dyr fra eksperimenter der blev begyndt i 2016, eller afsluttet i 2016? Der skal indrapporteres statistik for alle de dyr, der udgår af forsøgene i 2016, uanset hvornår de er taget i forsøg. Hvis dyrene er taget i forsøg før 2014, og har været udsat for forsøg, hvor der i virkeligheden kunne have været anvendt et andet dyr, skal dyrene registreres som genbrugte (reused) i det år, hvor de udgår af forsøget. Dette skyldes, at i årene før 2014 blev dyrene registreret i statistikken i det år, hvor de indgik i forsøget. Derved er individet allerede talt med én gang, og skal ikke tælles med igen. Er dyret derfor indgået i forsøg før 2014, og har været del af et langtidsstudie, skal dyret ikke tælles med i statistikken for Hvornår er der tale om grundforskning (Basic research), og hvornår er det translationel og anvendt forskning (Translational and applied research)? Grundforskning omfatter undersøgelser af en grundlæggende karakter, herunder fysiologi, og undersøgelser, der har til formål at opnå viden om levende organismers og miljøets normale og anormale struktur, funktionsmåde og adfærd, herunder grundlæggende toksikologiske undersøgelser. Undersøgelser og analyser med fokus på en bedre eller mere udførlig forståelse af en genstand, et fænomen eller en naturlov i stedet for en specifik praktisk anvendelse af resultaterne er også omfattet af grundforskning. Translational og anvendt forskning omfatter bl.a. test af virkning under udvikling af nye lægemidler samt forskningstoksikologi og undersøgelser med henblik på at forberede forskriftsmæssige indgivelser samt metodeudvikling, udvikling af diagnostik og behandlingsformer. Det omfatter ikke undersøgelser, der kræves i forbindelse med forskriftsmæssige indgivelser. Vi bruger immunodeficiente NOD-SCID mus, hvor vi køber forældredyr hjem fra Taconic i Danmark, og dernæst selv avler på. Er mit ansættelsessted så at regne for en registered breeder, eller hvorledes skal de besvares? For at være en registreret avler i dyreforsøgslovens forstand, så skal man have en avlstilladelse fra Dyreforsøgstilsynet. Dette gælder også for avl af vildtypedyr. Ved registrering af Place of birth for eksempelvis grise eller kvæg, skal man derfor være opmærksom på, om dyrene er destinationsopdrættede, jf. dyreforsøgsloven. Dyr, der er født i en landbrugsbesætning, er ikke født hos en registreret avler i dyreforsøgslovens forstand.

3 En dyreforsøgstilladelse kan ikke sidestilles med en avlstilladelse. Skal kontroldyr, som har indgået i forsøg på lige fod med GMO dyr kun indgå i indberetningen, hvis de har en belastningsgrad over let? Dyrene er aflivet under forudgående overdosis bedøvelsesmiddel i henhold til bilag IV. Dyr, der har overskredet tærsklen for mindst muligt smerte, lidelse, angst og varigt mén, skal indgå i statistikken. Så kontroldyr, der har oplevet en let belastning eller højere, skal ligeledes indgå i statistikken. Skal overskudsdyr regnes med i statistikken? Overskydende dyr, der aflives, skal ikke medtages i statistikken, bortset fra genetisk ændrede dyr med påtænkt og påvist skadelig fænotype. I bekræftende fald skal de registreres under det hovedformål, som de oprindeligt var tiltænkt. Skal dyr, der alene har været udsat for genotypning, indgå i statistikken? Dyr anvendt til genotypning skal ikke indgå i statistikken, bortset fra genetisk ændrede dyr med påtænkt og påvist skadelig fænotype. I bekræftende fald skal de registreres under det hovedformål, som de oprindeligt var tiltænkt. Vi arbejder med NOD-SCID, der er en spontan mutation. Så tæller de vel ikke med som Generically Altered? (jeg kan ikke finde en oversigt over hvad GL betyder) Alle genændrede dyr tæller som Generically Altered (GL står for Genetic Line ). NOD-SCID mus er kendt for at udvikle spontane lymfomer i thymus, hvilket desværre tager livet af dem, eller gør at de skal aflives uden at det som sådan er relateret til eksperimentet. Hvordan skal dette behandles i forhold til Severity? Du skal angive den oplevede belastningsgrad, dvs. du skal angive den belastningsgrad du vurderer, at dyrene har oplevet inden de døde eller blev aflivet. Hvis du på forhånd kender den belastning, som dyrene oplever ved at dø af konsekvensen af de fænotypiske ændringer, så er det dén

4 belastningsgrad du vælger (eksempelvis moderat). Kender du ikke belastningen, så vælger du Severe (betydelig belastning). Derudover skal du huske at skrive en kort redegørelse i kolonnen Comment 1. Hvad betyder NHP? NHP betyder Non-Human Primate, og er ikke relevant for den danske statistikindberetning. Hvordan registreres dødfundne dyr? Urelaterede dødsfald skal ikke medtages i statistikken. Det vil sige, dyr, der er dødfundne inden ibrugtagning eller dyr, som aflives pga. sygdom eller skader, der ikke er relateret til forsøgene, skal ikke indgå i statistikken. Dyr, der er i forsøg, og som findes døde i buret af ukendte årsager, skal registreres med belastningsgraden Betydelig (Severe). Dyr, der formodes at være døde af alderdom, skal scores efter den seneste observation af dyret, da det var levende. Husk at beskrive årsagen til belastningsgraden i feltet Comment 1. Skal fænotypen kategoriseres som værende belastet (harmful), når belastningsgraden er let (mild), fordi dyrene bliver aflivet inden de fænotypiske ændringer manifesterer sig? Ja. Det ændrer ikke det faktum, at dyret ville opleve en øget belastning i forhold til et vildtypedyr, hvis dyret ikke var blevet aflivet inden de fænotypiske ændringer slog igennem. Dette gælder også for genændrede dyr, der aflives i akutte forsøg. Jeg har aflivet dyr ved perfusionsfiksering med henblik på at udtage organer til histologiske undersøgelser. De har ikke været brugt til forsøg. Skal disse dyr tælles med i statistikken? Ja, det skal de. Dyrene skal registreres med belastningsgraden Non-recovery. Det gælder også for dyr, der ikke tidligere er udsat for forsøg (kirurgiske eller ikke-kirurgiske), og som alene aflives med henblik på udtagning af organer/væv ved eksempelvis afklipning af hjertet, mens dyrene er bedøvede.

5 Formål (Purpose) Når du skal vælge det korrekte formål, skal du spørge dig selv hvad vil vi gerne finde ud af med disse forsøg? I svaret finder du som regel formålet med forsøget ellers læs din egen formålsbeskrivelse i din dyreforsøgstilladelse. Husk, at dit projekt godt kan have et dobbelt formål, men det er hovedformålet du skal angive i statistikindberetningen. Undgå brugen af kategorien Other Det skal understreges, at det er vigtigt, at dyrene registreres under det korrekte hovedformål. Kategorien Other må kun helt undtagelsesvis anvendes. Gøres dette, SKAL feltet Specify other udfyldes. Anvendes kategorien Other under formål (eksempelvis Basic research Other ) skal der specificeres et sigende formål og IKKE en præcisering af selve teknikken, som er anvendt. Nedenfor er listet eksempler på, hvad der IKKE skal skrives: Immunisering MR-scanning Superovulering Kronisk sårmodel Perfusionsfiksering Bloodsampling Organ function osv. Undlad at benytte felterne Specify other til at beskrive forsøgene eller belastningsgraden, når du har valgt et foruddefineret formål fra dropdown-listen. Brug i stedet felterne Comment 1 og Comment 2. Skyldes belastningsgraden fænotypen, proceduren eller begge dele? Præcisér venligst i feltet Comment 1. Husk, at dyrets fænotype skal registreres som belastet (harmful), hvis det forventes eller det er påvist, at dyret udvikler belastende fænotypiske ændringer, hvis der ikke gribes ind. Dette gælder også selv om dyrene i det pågældende forsøg aflives inden de belastende fænotypiske ændringer udvikles.

6 Belastningsgraden Non-recovery anvendes alene ved akutte forsøg Non-recovery skal kun anvendes til akutte forsøg, dvs. terminale forsøg, hvor dyr alene har været genstand for forsøg, der udelukkende foretages under universel bedøvelse, og hvorefter dyrene ikke er kommet til bevidsthed igen. Non-recovery kan således ikke anvendes, hvis dyrene forud for aflivningen eksempelvis har været udsat for kirurgiske forsøg eller ikke-kirurgiske forsøg, såsom faste, vanddeprivering, fodring med ændret kost, induktion af diabetes, opstaldning i metabolismebur, døgnrytmeændringer osv. Dyr, der forberedes hos opdrætter, skal registreres af køber Eksempler på forberedelser omfatter kirurgiske forsøg (f.eks. indføring af kanyler, implantation af telemetriske anordninger, ovariotomi, kastrering, hypofysektomi osv.) og ikke-kirurgiske forsøg (f.eks. fodring med ændret kost, induktion af diabetes osv.). Det samme gør sig gældende for opdræt af genetisk ændrede dyr, dvs. køber skal indberette hele forsøget under hensyntagen til den belastning, der er tilknyttet den pågældende fænotype, når dyret bruges til det påtænkte forsøg. Hvis et forberedt dyr undtagelsesvis ikke anvendes til et videnskabeligt formål, skal den virksomhed, der har forberedt dyret, indberette oplysningerne om forberedelsen som et separat forsøg i de statistiske oplysninger i henhold til det påtænkte formål. Hvis dyrene er forberedt hos en opdrætter kan de ikke registreres med belastningsgraden Nonrecovery hos køber.

FAQ Statistikindberetning

FAQ Statistikindberetning FAQ Statistikindberetning Nedenfor er samlet en række af de spørgsmål, som Dyreforsøgstilsynet modtog i forbindelse med statistikindberetningen for 2014. Finder du ikke svar på dit spørgsmål ved at læse

Læs mere

Nyhedsbrev fra dyreforsøgstilsynet Marts 2013

Nyhedsbrev fra dyreforsøgstilsynet Marts 2013 Dyrefors øgstilsynet Nyhedsbrev fra dyreforsøgstilsynet Marts 2013 Denne udgave af nyhedsbrevet sætter fokus på den nye bekendtgørelse om dyreforsøg, der fuldt implementerer det nye EU-direktiv Den 1.

Læs mere

mini seminar vurdering af belastning af forsøgsdyr Novo Nordisk 24. september 2013

mini seminar vurdering af belastning af forsøgsdyr Novo Nordisk 24. september 2013 mini seminar vurdering af belastning af forsøgsdyr Novo Nordisk 24. september 2013 Dyreforsøgstilsynet Mini seminar vurdering af belastning - Hvorfor er vi her - Regler for belastning af forsøgsdyr - Vurdering

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE 17.11.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 320/33 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 14. november 2012 om fastlæggelse af et fælles format for indgivelse af oplysninger i henhold til Europa-Parlamentets

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE L 10/18 Den Europæiske Unions Tidende 15.1.2014 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 20. december 2013 1om berigtigelse af bilag II til gennemførelsesafgørelse 2012/707/EU om fastlæggelse af et fælles

Læs mere

Sådan udfyldes en ansøgning om dyreforsøg:

Sådan udfyldes en ansøgning om dyreforsøg: Sådan udfyldes en ansøgning om dyreforsøg: A-skemaet I A-skemaet angives navn og kvalifikationer for ansøgeren. Udover de oplysninger, der følger af skemaets felter, har vi brug for følgende oplysninger

Læs mere

Vurdering af belastning af forsøgsdyr baggrund, metoder og Rådet for Dyreforsøgs vurdering

Vurdering af belastning af forsøgsdyr baggrund, metoder og Rådet for Dyreforsøgs vurdering Vurdering af belastning af forsøgsdyr baggrund, metoder og Rådet for Dyreforsøgs vurdering Department of Veterinary Disease Biology Enhedens navn EU 2010/63 Annex VIII + Article 15 SEVERITY CLASSIFICATION

Læs mere

2010/1 LSV 138 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 1. juni Forslag. til

2010/1 LSV 138 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 1. juni Forslag. til 2010/1 LSV 138 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Justitsministeriet, j.nr. 2010-5420-0041 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 1. juni 2011 Forslag

Læs mere

Experimentiel design. Planlægning af forsøg

Experimentiel design. Planlægning af forsøg Experimentiel design Planlægning af forsøg The 3 R s Replacement F.eks. in vitro eksperimenter Refinement F.eks. Anaestesi og smertelindring Reduction Forskningsmål Kontrol over faktorernes indvirken på

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om dyreforsøg samt lov om kloning og genmodificering af dyr m.v. 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om dyreforsøg samt lov om kloning og genmodificering af dyr m.v. 1) 2010/1 LSF 138 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsministeriet, j.nr. 2010-5420-0041 Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed)

Læs mere

Væsentlig gavns kriteriet ved behandling af ansøgninger om tilladelse til dyreforsøg. Forsøgsdyrenes Dag 24. April 2019 Leif R.

Væsentlig gavns kriteriet ved behandling af ansøgninger om tilladelse til dyreforsøg. Forsøgsdyrenes Dag 24. April 2019 Leif R. Væsentlig gavns kriteriet ved behandling af ansøgninger om tilladelse til dyreforsøg Forsøgsdyrenes Dag 24. April 2019 Leif R. Lund Dansk lovgivning om dyreforsøg - meget kort opsummering af tiden siden

Læs mere

Velkommen til Dyreforsøgstilsynets Miniseminar om Håndtering, socialisering og træning af forsøgsdyr

Velkommen til Dyreforsøgstilsynets Miniseminar om Håndtering, socialisering og træning af forsøgsdyr Velkommen til Dyreforsøgstilsynets Miniseminar om Håndtering, socialisering og træning af forsøgsdyr KU SUND, Frederiksberg Campus 13. december 2017 Kirsten Bayer Andersen Program 13.00 13.10: Kirsten

Læs mere

Dyreforsøgstilsynet. Stk. 5. Loven omfatter ikke genmodificering på hvirveldyr, der udelukkende er genmodificerede i deres somatiske celler.

Dyreforsøgstilsynet. Stk. 5. Loven omfatter ikke genmodificering på hvirveldyr, der udelukkende er genmodificerede i deres somatiske celler. Dyreforsøgstilsynet Fødevarestyrelsen Vejledning til ansøgning om tilladelse til kloning og genmodificering af dyr, jf. lov nr. 550 af 24. juni 2005 om kloning og genmodificering af dyr mv. med de ændringer,

Læs mere

en fjerde Lars Frellesen

en fjerde Lars Frellesen en fjerde Lars Frellesen Status for ansøgning: Kladde Den samlede ansøgning indeholder: Afsnit A Afsnit B Oprettede Afsnit C skemaer: C 1 C 2 C 3 C 4 C 5 C 6 C 7 Oprettede Afsnit D Skemaer: Oprettede Afsnit

Læs mere

Forsøgsdyr i lægemiddelindustrien

Forsøgsdyr i lægemiddelindustrien Forsøgsdyr i lægemiddelindustrien Forsøgsdyr i lægemiddelindustrien Side 2 I denne publikation kan du finde viden om forsøgsdyr og deres vilkår. Vi har udarbejdet publikationen til skoleelever i folkeskolens

Læs mere

Velkommen til miniseminarom det nye ansøgningssystem AIRD og om vurdering af belastningsgrader. Vi er glade for, at så mange har valgt at bruge

Velkommen til miniseminarom det nye ansøgningssystem AIRD og om vurdering af belastningsgrader. Vi er glade for, at så mange har valgt at bruge Velkommen til miniseminarom det nye ansøgningssystem AIRD og om vurdering af belastningsgrader. Vi er glade for, at så mange har valgt at bruge eftermiddagen sammen med os vi glæder os til en oplysende

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg 1)

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg 1) LBK nr 474 af 15/05/2014 Gældende (Dyreforsøgsloven) Offentliggørelsesdato: 20-05-2014 Fødevareministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 3 a Kapitel 4 Kapitel 5 Dyreforsøg

Læs mere

Hvad kan knurhår og haler fortælle os om HS?

Hvad kan knurhår og haler fortælle os om HS? Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Mus eller mand: brug af dyremodeller til at studere Huntingtons Sygdom Dyremodeller for HS: hvad

Læs mere

Kvik-guide: Sådan opretter du en bruger

Kvik-guide: Sådan opretter du en bruger Kvik-guide: Sådan opretter du en bruger Denne guide henvender sig til brugere, der er oprettet med en administrator- eller superbrugeradgang, og som har brug for at oprette andre brugere med tilknytning

Læs mere

QUICK GUIDE Sprøjtejournalindberetning

QUICK GUIDE Sprøjtejournalindberetning QUICK GUIDE Sprøjtejournalindberetning Indholdsfortegnelse Log-in Landbrugsinberetning.dk...s.1 Føring af elektronisk sprøjtejournal (frivilligt)...s.3 Indberetning (obligatorisk)...s.18 o Nulindberetning...s.19

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg 1)

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg 1) LBK nr 474 af 15/05/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2014-32-30-00002 Senere ændringer til

Læs mere

Lagerstyring og regnskab på Biomedicinsk Laboratorium

Lagerstyring og regnskab på Biomedicinsk Laboratorium Lagerstyring og regnskab på Biomedicinsk Laboratorium Biomedicinsk Laboratorium er den centrale dyreforsøgsfacilitet for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Det Naturvidenskabelige Fakultet og Odense

Læs mere

INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN?

INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN? INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN? I Danmark kan man på 6 af landets offentlige sygehuse få foretaget indirekte prænatale gentests. Dette er eksempelvis muligt,

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version 2, 8. februar 2012) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr

Læs mere

Justitsministeriet lytter til Forsøgsdyrenes Værns krav

Justitsministeriet lytter til Forsøgsdyrenes Værns krav Retsudvalget 2010-11 L 138 Bilag 10 Offentligt Dansk Folkeparti Att.: Peter Skaarup/Malene Harpsøe Folketinget Christiansborg København d. 6. april 2011 Kære Peter Skaarup og Malene Harpsøe Hermed nogle

Læs mere

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering De sidste 10 års store fremskridt indenfor gensekventeringsteknologi har gjort det muligt at

Læs mere

Portal ledige boliger manual omkring indtastning.

Portal ledige boliger manual omkring indtastning. Den 22. juni 2005 Portal ledige boliger manual omkring indtastning. Der er lanceret en portal med ledige almene boliger på BL s hjemmeside, hvor boligsøgende let skal kunne finde ledige boliger ud fra

Læs mere

Deltagelse i et videnskabeligt forsøg i Smertecenter Syd

Deltagelse i et videnskabeligt forsøg i Smertecenter Syd Til patienter og pårørende Deltagelse i et videnskabeligt forsøg i Smertecenter Syd Deltagerinformation Vælg farve Smertecenter Syd, OUH Forsøgets titel: Biomarkører ved kroniske smertetilstande. En undersøgelse

Læs mere

Indhold Registrering på forum... 2 Opret Indlæg... 5 Besvar Indlæg... 7 Ændringer af brugerindstillinger... 9 Tips & Tricks... 11

Indhold Registrering på forum... 2 Opret Indlæg... 5 Besvar Indlæg... 7 Ændringer af brugerindstillinger... 9 Tips & Tricks... 11 Indhold Registrering på forum... 2 Opret Indlæg... 5 Besvar Indlæg... 7 Ændringer af brugerindstillinger... 9 Tips & Tricks... 11 Registrering på forum Ved første besøg på Abildgaardkredsens forum møder

Læs mere

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 2. juli 2014 Sag Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 1. Indledning Den 9. maj 2014 sendte Erhvervsstyrelsen et notat om ændring af definitioner og

Læs mere

Information om EORTC, KMS, CAM og pårørendeskema i LKT-Palliation

Information om EORTC, KMS, CAM og pårørendeskema i LKT-Palliation Information om EORTC, KMS, CAM og pårørendeskema i LKT-Palliation Version 02.03.2017 På Læringsseminaret for LKT-Palliation kom der mange spørgsmål om de praktiske omstændigheder ved udfyldelse af bl.a.

Læs mere

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister.

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 100 Offentligt Til Sundhedsudvalget, Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats

Læs mere

Indberetning til lønstatistikken via IDEP.web import af fil fra lønsystem eller regneark

Indberetning til lønstatistikken via IDEP.web import af fil fra lønsystem eller regneark Indberetning til lønstatistikken via IDEP.web import af fil fra lønsystem eller regneark Denne guide beskriver, hvordan man importerer en fil fra lønsystemet eller regnearksløsning til IDEP.web. Vær opmærksom

Læs mere

Retteblad af september 2008 til Vejledning om kontrol med krydsoverensstemmelse 2008, maj 2008 (Kontrolvejledningen)

Retteblad af september 2008 til Vejledning om kontrol med krydsoverensstemmelse 2008, maj 2008 (Kontrolvejledningen) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Retteblad af september 2008 til Vejledning om kontrol med krydsoverensstemmelse 2008, maj 2008 (Kontrolvejledningen) Dette retteblad indeholder ændringer

Læs mere

Denne vejledning beskriver, hvordan du arbejder med ændringer af oplysninger på en tjenestemand

Denne vejledning beskriver, hvordan du arbejder med ændringer af oplysninger på en tjenestemand PENSAB Ændring af oplysninger i PENSAB Denne vejledning beskriver, hvordan du arbejder med ændringer af oplysninger på en tjenestemand i PENSAB. Når du har fremsøgt en tjenestemand i PENSAB, er oplysningerne

Læs mere

Vejledning om indberetning til DIADEM (afgørelser af betydning for ejendomshandler) og afgørelser om ændrede kontrolhyppighed mv.

Vejledning om indberetning til DIADEM (afgørelser af betydning for ejendomshandler) og afgørelser om ændrede kontrolhyppighed mv. Vejledning om indberetning til DIADEM (afgørelser af betydning for ejendomshandler) og afgørelser om ændrede kontrolhyppighed mv. Indhold Vejledning om indberetning til DIADEM (afgørelser af betydning

Læs mere

DGI Badminton. BadmintonPeople. Sådan kommer du godt igang.

DGI Badminton. BadmintonPeople. Sådan kommer du godt igang. DGI Badminton 1 BadmintonPeople Sådan kommer du godt igang www.dgi.dk 2 BadmintonPeople BadmintonPeople er Danmarks officielle badmintonportal for klubber, spillere og badminton-interesserede. Formålet

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017)

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr ikke

Læs mere

Reduction Et overblik og eksempler

Reduction Et overblik og eksempler Reduction Et overblik og eksempler Ove Svendsen Professor, direktør, dr.med., dyrlæge Reduction 3 R er Replacement, Reduction, Refinement William Russell og Rex Burch The Principles of Humane Experimental

Læs mere

1. DELTAGEREVALUERING AF HJERTE FORLØB. Kære deltager. Din mening tæller!

1. DELTAGEREVALUERING AF HJERTE FORLØB. Kære deltager. Din mening tæller! 1. DELTAGEREVALUERING AF HJERTE FORLØB Kære deltager Din mening tæller! Vi har brug for at høre om din oplevelse med det forløb du netop har været igennem hos os i Guldborgsund Rehabilitering. På den måde

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 22.4.2010 Den Europæiske Unions Tidende C 103/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 31. marts 2010

Læs mere

Følgende er information om Københavns Tjener Bureaus (KTB) procedurer og forhold. Alle tjenere SKAL læse nedenstående:

Følgende er information om Københavns Tjener Bureaus (KTB) procedurer og forhold. Alle tjenere SKAL læse nedenstående: Følgende er information om Københavns Tjener Bureaus (KTB) procedurer og forhold. Alle tjenere SKAL læse nedenstående: 1. Vagter hos KTB, tilmelding, afmelding m.m.: Når KTB modtager en opgave fra en kunde

Læs mere

FAQ Login og step-up. Version 1.0, December Copyright 2018 Netcompany. All rights reserved

FAQ Login og step-up. Version 1.0, December Copyright 2018 Netcompany. All rights reserved FAQ Login og step-up Version 1.0, December 2018 Copyright 2018 Netcompany. All rights reserved FAQ Denne FAQ imødekommer de oftest stillet spørgsmål vedrørende login. Det er spørgsmål, som er kommet til

Læs mere

Velfærd fisk. National og international lovgivninger og anbefalinger

Velfærd fisk. National og international lovgivninger og anbefalinger Velfærd fisk National og international lovgivninger og anbefalinger Velfærd fisk Når man opdrætter et dyr er man forpligtiget til at behandle dyret velfærdsmæssigt korrekt. Dette gælder også fisk Velfærd

Læs mere

Velfærd fisk. National og international lovgivninger og anbefalinger

Velfærd fisk. National og international lovgivninger og anbefalinger Velfærd fisk National og international lovgivninger og anbefalinger Velfærd fisk Når man opdrætter et dyr er man forpligtiget til at behandle dyret velfærdsmæssigt korrekt. Dette gælder også fisk Velfærd

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2004-156-0101 Dok.: NIP20371 Besvarelse af spørgsmål nr. 2 af 26. oktober 2004 fra Folketingets Retsudvalg om forslag til lov

Læs mere

oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking

oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking Januar 2019 Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger

Læs mere

Indhold Start Log på MUS... 3 Lederen Invitér til MUS Forberedelse og afholdelse af MUS Medarbejderen...

Indhold Start Log på MUS... 3 Lederen Invitér til MUS Forberedelse og afholdelse af MUS Medarbejderen... Brugerguide Brugerguidens formål er at give et overblik og en hurtig instruktion i opgaverne for ledere og medarbejdere i forbindelse med MUS, Lektorkvalificering og Rekruttering Indhold Start... 2 Log

Læs mere

Vejledning. Landzonetilladelse. Vejledning i indberetning af landzonetilladelser. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen. Version: 1.2.3

Vejledning. Landzonetilladelse. Vejledning i indberetning af landzonetilladelser. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen. Version: 1.2.3 Vejledning Landzonetilladelse Vejledning i indberetning af landzonetilladelser Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.2.3 Dato: 31-10-2018 Indholdsfortegnelse Revisionshistorik... 3 Indledning... 4

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om krav til kvalitet og sikkerhed ved håndtering af humane væv og celler (vævsloven) 1)

Bekendtgørelse af lov om krav til kvalitet og sikkerhed ved håndtering af humane væv og celler (vævsloven) 1) LBK nr 955 af 21/08/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 19. januar 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1404589 Senere ændringer til

Læs mere

Tak for samarbejdet alle deltagende behandlere vil bliver informeret om udfaldet af undersøgelsen.

Tak for samarbejdet alle deltagende behandlere vil bliver informeret om udfaldet af undersøgelsen. Kære behandler På Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg har vi netop opstartet et projekt omkring niveauet hos patienter med achillessene tendinopati (AT). Vi vil gerne invitere dig til at deltage i projektet.

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelsen

Arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsen Optælling af evalueringsskemaer - vejledning til udbydere Fra 1. januar 2011 skal du som udbyder af en arbejdsmiljøuddannelse ikke længere sende spørgeskemaer ind til Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

HVORDAN INDBERETTER DU TIL ANBRINGELSESSTATISTIKKEN?

HVORDAN INDBERETTER DU TIL ANBRINGELSESSTATISTIKKEN? HVORDAN INDBERETTER DU TIL ANBRINGELSESSTATISTIKKEN? Ankestyrelsen Teglholmsgade 3 Postboks 9080 2450 København SV T: 33 41 12 00 M: ast@ast.dk 1. Anbringelsesstatistikken For at styrke dokumentationen

Læs mere

Quick Guide til MM Omstilling

Quick Guide til MM Omstilling Quick Guide til MM Omstilling 1. Generelt 2. Adgang 3. Startside 4. Brugerindstillinger 4.1. Bruger 4.2. Svargrupper 4.3. Sprog 4.4. Brugerstatus 4.5. Opkaldshistorik 4.6. Kontakter 4.7. Brugeropsætning

Læs mere

Tjenesteydelser 02 Fast forretningssted forespørgsel om den enkelte tjenesteyder

Tjenesteydelser 02 Fast forretningssted forespørgsel om den enkelte tjenesteyder Tjenesteydelser 02 Fast forretningssted forespørgsel om den enkelte tjenesteyder Generelle spørgsmål om tjenesteyderen (A1) 1. 1 Har tjenesteyderen ret til at udøve virksomheden [${Service1}] i jeres land?

Læs mere

Resten af vejledningen omhandler kun indberetning og bygger på at der er valgt jagtår.

Resten af vejledningen omhandler kun indberetning og bygger på at der er valgt jagtår. Brugervejledning til Vildtudbytteindberetning Formål Formålet med denne brugervejledning er at sikre, at jægere bliver guidet igennem komponentens muligheder og mulige fejlsituationer. Muligheder Som jæger

Læs mere

HYDRERINGSSTATION Elevdel

HYDRERINGSSTATION Elevdel Mission X: Træn som en astronaut HYDRERINGSSTATION Elevdel Elevens navn This Denne lektion hjælper dig med at identificere forskellige hydreringsniveauer og observere dine egne hydreringsniveauer. I løbet

Læs mere

Dyreforsøgstilsynets Årsberetning

Dyreforsøgstilsynets Årsberetning Dyreforsøgstilsynets Årsberetning 2003 - 0 - INDHOLDSFORTEGNELSE Medlemmerne af Rådet for Dyreforsøg og ansatte i sekretariatet... 1 Afgivelse af årsberetningen for 2003... Dyreforsøgsstatistikken i udvalgte

Læs mere

Vejledning til indberetning af oplysninger om handicappede og udsatte voksne til Danmarks Statistik via Webløsning

Vejledning til indberetning af oplysninger om handicappede og udsatte voksne til Danmarks Statistik via Webløsning Vejledning til indberetning af oplysninger om handicappede og udsatte voksne til Danmarks Statistik via Webløsning Version 6 side 1 Indhold Indledning... 3 Baggrund... 3 Start indberetninger... 4 Kontaktoplysninger...

Læs mere

Vejledning om videregivelse. af personoplysninger til brug for forskning og statistik

Vejledning om videregivelse. af personoplysninger til brug for forskning og statistik Vejledning om videregivelse af personoplysninger til brug for forskning og statistik 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund 2. Definitioner 2.1. Personoplysning 2.2. Anonymiseret personoplysning (i persondatalovens

Læs mere

Registrering af arbejdstid på EUD og kursusområdet på CPH WEST

Registrering af arbejdstid på EUD og kursusområdet på CPH WEST Registrering af arbejdstid på EUD og kursusområdet på CPH WEST Indhold 1 Baggrund... 2 1.1 Formål med tidsregistreringen... 2 1.2 Overordnede principper for tidsregistrering på CPH WEST... 2 1.3 Øvrige

Læs mere

Emply Hire. Nyt projekt. Senest opdateret: 26. marts 2015 Version 2/MO/2015

Emply Hire. Nyt projekt. Senest opdateret: 26. marts 2015 Version 2/MO/2015 Emply Hire Nyt projekt Senest opdateret: 26. marts 2015 Version 2/MO/2015 1 Denne brugermanual tager udgangspunkt i, hvordan du som rekrutteringsansvarlig/projektleder har mulighed for at oprette et nyt

Læs mere

Genbrug af behandlingsformer

Genbrug af behandlingsformer Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Genbrug af et lægemiddel giver os ny indsigt i HS Et eksisterende lægemiddel kan booste HS-hjernecellerne

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Telefon 72 28 24 00 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2014-11645 Doknr. 134536 Dato 01-06-2015 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Stillingsbesættende virksomhed Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på erhvervsmæssig

Læs mere

Brugerundersøgelse i Aalborg kommunes tandpleje i 2014

Brugerundersøgelse i Aalborg kommunes tandpleje i 2014 Brugerundersøgelse i Aalborg kommunes tandpleje i 2014 1 Indholdsfortegnelse Metode... 3 Resultater... 4 Overordnet tilfredshed med tandplejen... 4 Resultater - Tryghed, tillid og smertefri behandling...

Læs mere

Elektroniske holdkort. Farvel til holdkort i papir velkommen til elektroniske holdkort

Elektroniske holdkort. Farvel til holdkort i papir velkommen til elektroniske holdkort Elektroniske holdkort Farvel til holdkort i papir velkommen til elektroniske holdkort Hvornår er en spiller deltagerberettiget? Det skal dommerne ikke længere tjekke, da vi får elektroniske holdkort a)

Læs mere

Quickguide til IDEP.web Industriens salg af varer

Quickguide til IDEP.web Industriens salg af varer Quickguide til IDEP.web Industriens salg af varer Januar 2019 Denne guide beskriver kort, hvordan du kan indtaste data manuelt til Industriens salg af varer i IDEP.web. Hvis du har mange linjer, kan du

Læs mere

Vejledning til Køreprøvebooking

Vejledning til Køreprøvebooking Vejledning til Køreprøvebooking Politiadministrator Opdateret: 02.06.2017 Indhold Valg af browser... 3 Login som politiadministrator... 3 Opret prøvetider enkeltvis... 3 Opret prøvetider fra skabelon...

Læs mere

Bilag IV. Videnskabelige konklusioner

Bilag IV. Videnskabelige konklusioner Bilag IV Videnskabelige konklusioner 1 Videnskabelige konklusioner Den 7. juni 2017 blev Europa-Kommissionen (herefter "Kommissionen") underrettet om et tilfælde af fulminant leversvigt med dødelig udgang

Læs mere

Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic

Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic Denne vejledning forklarer, hvordan man definerer en overnatningsplads

Læs mere

DNOR. Dansk Neuro Onkologisk Register SPECIFIKATION AF INDIKATORSÆT

DNOR. Dansk Neuro Onkologisk Register SPECIFIKATION AF INDIKATORSÆT DNOR Dansk Neuro Onkologisk Register SPECIFIKATION AF INDIKATORSÆT Indikatorer Side 1 af 11 INDIKATOR: Ia Overlevelse, generel Ia DNOR_01_001 Andel patienter der er i live 1 år efter operationsdato for

Læs mere

ExtraNet. Sider beskyttet med kodeord i OLO

ExtraNet. Sider beskyttet med kodeord i OLO ExtraNet Sider beskyttet med kodeord i OLO Side 1 af 16 For brugeren af din hjemmeside Fra forsiden kan du indsætte en knap, som henviser til en side, som kræver en kode. Side 2 af 16 Login er nødvendigt

Læs mere

Julegave i form af gavebevis til en bestemt navngiven restaurant ikke indkomstpligtigt for de ansatte

Julegave i form af gavebevis til en bestemt navngiven restaurant ikke indkomstpligtigt for de ansatte Page 1 of 6 Julegave i form af gavebevis til en bestemt navngiven restaurant ikke indkomstpligtigt for de ansatte Dokumentets dato 24 aug 2010 Dato for 27 aug 2010 11:17 offentliggørelse SKM-nummer Myndighed

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om indberetning af oplysninger om dansk akvakultur

Lovtidende A. Bekendtgørelse om indberetning af oplysninger om dansk akvakultur Lovtidende A Bekendtgørelse om indberetning af oplysninger om dansk akvakultur I medfør af 112, stk. 1, og 130, stk. 2, i lov om fiskeri og fiskeopdræt (fiskeriloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 978 af

Læs mere

Kirketælling. Indberet antal deltagere. vejledning FOLKEKIRKENS IT

Kirketælling. Indberet antal deltagere. vejledning FOLKEKIRKENS IT Kirketælling vejledning Indberet antal deltagere Dokument nr * Februar 2015 Indholdsfortegnelse 1 Sådan logger du ind på administrationssystemet sogn.dk/admin... 2 1.1 Medlemmer af menighedsråd og præster

Læs mere

Vejledning til Borgeronline Statistikmodul

Vejledning til Borgeronline Statistikmodul til Borgeronline Statistikmodul Statistikmodul April 2009 publiceret: Juni 2009 rettet: Juli 2009 Suderbovej 24 9900 Frederikshavn Tlf. 9620 6666 dafolo@dafolo.dk www.dafolo.dk Support: deb@dafolo.dk Log

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 97 35 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2019-584 Doknr. 85659 Dato 29-03-2019 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Artikel om forsøgsdyr og de 3R'er

Artikel om forsøgsdyr og de 3R'er Artikel om forsøgsdyr og de 3R'er Undervisningsmaterialet er tiltænkt biologiundervisningen i grundskolens 8.-10. klasse, men er i høj grad relevant i tværfaglige forløb. Opgave (før du læser) 1. Lav en

Læs mere

Vejledning - indberetning til PensionDanmark Sundhedsordning

Vejledning - indberetning til PensionDanmark Sundhedsordning Vejledning - indberetning til PensionDanmark Sundhedsordning Indhold Generelt om indberetning til sundhedsordning 1 Adgang til indberetningsløsningen 1 Indberetning af medarbejdere 2 Bekræftelse af indberetning

Læs mere

oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking

oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking Februar 2018 Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger

Læs mere

Vejledning til NaturErhvervstyrelsens akvakulturindberetning på virk.dk

Vejledning til NaturErhvervstyrelsens akvakulturindberetning på virk.dk Vejledning til NaturErhvervstyrelsens akvakulturindberetning på virk.dk Dette skal du have klar inden elektronisk indberetning: NemID medarbejdersignatur (kan bestilles gratis på www.medarbejdersignatur.dk)

Læs mere

Planers tilvejebringelse og ophævelse i Plandata.dk

Planers tilvejebringelse og ophævelse i Plandata.dk Vejledning Planers tilvejebringelse og ophævelse i Plandata.dk Vejledning til, hvilke status en lokalplan og kommuneplan- og tillæg gennemgår, herunder mulighederne for at foretage fejlrettelser. Udarbejdet

Læs mere

LONGITUDINALE PROJEKTER

LONGITUDINALE PROJEKTER LONGITUDINALE PROJEKTER Longitudinale projekter (simpel) Longitudinale projekter (eksplicit) Opsætning af events og tilknytning af instrumenter Navigation og indtastning i longitudinale studier Longitudinalt

Læs mere

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen?

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Udgangspunktet for at bruge en erhvervspsykologisk test bør være, at de implicerede parter ønsker at lære noget nyt i

Læs mere

Øvelse 4: Fakta og myter om selvskade

Øvelse 4: Fakta og myter om selvskade Øvelse 4: Fakta og myter om selvskade Instruktion til øvelsen Afhængig af hvordan du vælger at lave denne øvelse, skal dette ark skal ikke udleveres til kursisterne. Inddel gulvet i to felter: ét, der

Læs mere

Spørgsmål og svar, opdateret 8. juni 2015

Spørgsmål og svar, opdateret 8. juni 2015 Spørgsmål og svar, opdateret 8. juni 2015 Skatteministeriet afholdt orienteringsmøde den 4. juni 2015. Spørgsmål og svar fra orienteringsmødet er medtaget i tabellen nedenfor, jf. spørgsmål 2 16. En række

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

Velfærdskontrol Mink. Samt erfaringer fra kontrollen 2013, 2014 og 2015 Af Kontrollør Mikael Rathke Andersen. Vet. Nord

Velfærdskontrol Mink. Samt erfaringer fra kontrollen 2013, 2014 og 2015 Af Kontrollør Mikael Rathke Andersen. Vet. Nord Velfærdskontrol Mink Samt erfaringer fra kontrollen 2013, 2014 og 2015 Af Kontrollør Mikael Rathke Andersen. Vet. Nord UDPEGNING Hvordan udvælger vi besætningen Udpegning Nulpunktskontrol - tilfældigt

Læs mere

Ovenstående figur viser et (lidt formindsket billede) af 25 svampekolonier på en petriskål i et afgrænset felt på 10x10 cm.

Ovenstående figur viser et (lidt formindsket billede) af 25 svampekolonier på en petriskål i et afgrænset felt på 10x10 cm. Multiple choice opgaver Der gøres opmærksom på, at ideen med opgaverne er, at der er ét og kun ét rigtigt svar på de enkelte spørgsmål. Endvidere er det ikke givet, at alle de anførte alternative svarmuligheder

Læs mere

2. Vælg digital signatur. Har du mere end 1 digital signatur, kan du vælge mellem dem ved at klikke på pilen, som er markeret med en cirkel.

2. Vælg digital signatur. Har du mere end 1 digital signatur, kan du vælge mellem dem ved at klikke på pilen, som er markeret med en cirkel. 1. Log på og kom i gang. For at komme i gang med at administre dine egne og dine medarbejderes rettigheder på sundhed.dk, skal du logge på med en digital signatur til sundhedsfaglige. 2. Vælg digital signatur.

Læs mere

Vejledning til Køreprøvebooking

Vejledning til Køreprøvebooking Vejledning til Køreprøvebooking Politiadministrator Opdateret: 05.10.2018 Indhold Valg af browser... 3 Login som politiadministrator... 3 Opret prøvetider enkeltvis... 3 Opret prøvetider fra skabelon...

Læs mere

Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Registrering af separation og forældremyndighed i CPR begyndte den 27. maj 2004. Registrering af separation og forældremyndighed

Læs mere

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du velkommen

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af anmeldelsesskema til Datatilsynet

Vejledning til udfyldelse af anmeldelsesskema til Datatilsynet Afdeling: Direktionssekretariatet Udarbejdet af: Dorte Riskjær Larsen Sagsnr.: 13/1121 E-mail: dorte.riskjaer.larsen @ouh.regionsyddanmark.dk Dato: 26. september 2013 Telefon: 2128 4616 Vejledning til

Læs mere

Eksempler på dyreforsøgstilladelser og den belastningsvurdering, de er udstedt med alle tilladelser til dyreforsøg i Danmark kan findes her:

Eksempler på dyreforsøgstilladelser og den belastningsvurdering, de er udstedt med alle tilladelser til dyreforsøg i Danmark kan findes her: Eksempler på dyreforsøgstilladelser og den belastningsvurdering, de er udstedt med alle tilladelser til dyreforsøg i Danmark kan findes her: http://www.tilladelser.dyreforsoegstilsynet.dk/period.aspx?type=period&id=109679

Læs mere

AU Timeløn. Timelønnede medarbejdere QUICKGUIDE. TIMEmSYSTEM ApS. Link: https://au.mtime.dk. Version 1.0

AU Timeløn. Timelønnede medarbejdere QUICKGUIDE. TIMEmSYSTEM ApS. Link: https://au.mtime.dk. Version 1.0 AU Timeløn Timelønnede medarbejdere QUICKGUIDE TIMEmSYSTEM ApS Link: https://au.mtime.dk Version 1.0 Januar 2017 Aktivering af konto En sekretær eller administrator opretter dig som bruger af AU Timeløn.

Læs mere

EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY

EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY Udtalelse 12/05 fra den fælles kontrolinstans for Europol om Europols anmeldelse af behandling af personoplysninger: Arbejdstider/flekstid/overarbejde/rådighedstjeneste/skifteholdstjeneste

Læs mere

for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af den menneskelige arvemasse

for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af den menneskelige arvemasse Version 3 RETNINGSLINJER for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af den menneskelige arvemasse Holbergsgade 6 DK-1057 København K Tel +45

Læs mere