Det lyder som meget ideelle visioner, og målene skal måske først nås langt ud i fremtiden?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det lyder som meget ideelle visioner, og målene skal måske først nås langt ud i fremtiden?"

Transkript

1 Høringssvar og bemærkninger - forslag til serviceniveau Indledning Sundhed og Omsorg har i juni 2016 udsendt forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau 2017 til høring hos: Ældrerådet Handicaprådet Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse De private leverandører af pleje og praktisk hjælp Side 1 af 9 SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune Nedenfor gengives høringssvarene i deres helhed, samt Sundhed og Omsorgs kommentarer. De private leverandører af pleje og praktisk hjælp har ikke afgivet høringssvar. 2.0 Høringssvar og kommentarer 2.1 Ældrerådet Ældrerådets høringssvar vedrørende serviceniveauet for Sundhed og Omsorg 2017 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning m.m. Omsorgsudvalget har på sit møde den 16. august 2016 drøftet brochuren Sammen om et bedre liv samt Indstilling til Aarhus Byråd om Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Fællesstab Søren Frichs Vej 36G 8230 Åbyhøj Telefon: Direkte telefon: Direkte jonas@aarhus.dk Sagsbehandler: Jonas Mortensen På den baggrund skal Ældrerådet hermed anføre følgende bemærkninger: Ældrerådet har specielt bemærket mål og visioner i Kærlig Kommune fremtidens sundhed og omsorg i Aarhus, hvor man arbejder med at udfolde de 3 spor for henholdsvis frihed, lighed og kærlighed. Det lyder som meget ideelle visioner, og målene skal måske først nås langt ud i fremtiden? Ældrerådet oplever, at der er meget langt fra den verden, man oplever i det daglige til den verden, der beskrives i Kærlig Kommune og anmoder derfor om, at der især arbejdes på: At forbedre relationerne mellem medarbejderne. At der indarbejdes en venligere og mere imødekommende tone ved telefonsamtaler. At forbedre relationerne mellem medarbejdere og pårørende. Hverdagsdialogen mellem pårørende og medarbejdere er vanskeliggjort ved at samarbejdsbogen er fjernet. Ældrerådet anbefaler, at den genindføres.

2 I brochuren Sammen om et bedre liv foreslås følgende ændringer: Det vil fremme læsbarheden, hvis typerne gøres større. Til gengæld kunne man indsætte færre og mindre billeder. Der er generelt vanskeligheder med at finde ud af, hvem man skal henvende sig til og hvor og hvordan. Derfor har Ældrerådet rettet direkte henvendelse til forvaltningen om disse og andre præciseringer og fejl. Dog bør det understreges, at tidsfristen for tildeling af pleje i akutte tilfælde bør kunne tildeles omgående og ikke i løbet af 5 dage. Side 2 af 9 Med venlig hilsen, Jan Radzewicz, Formand Lone Susanne Svinth, Formand for Omsorgsudvalget Sundhed og Omsorgs kommentarer: Sundhed og Omsorg vil gerne kvittere for Ældrerådets positive tilgang til visionerne i Kærlig Kommune. Afdelingen deler Ældrerådets opfattelse af vigtigheden af, at der er gode relationer både mellem medarbejderne og mellem medarbejdere, borgere og pårørende. Heri findes udgangspunktet for det samarbejde, der er nødvendigt for, at vi fortsat kan sikre en høj kvalitet i de indsatser vi leverer. Allerede i 2016 gennemføres der en række tiltag for yderligere at styrke sammenhæng og samarbejde. Sundhed og Omsorg er i 2016 påbegyndt implementeringen af en ny forløbsmodel, hvor målet i høj grad er at styrke samarbejdet omkring borgerforløb. Forløbsmodellen indebærer, at alle borgere, som Sundhed og Omsorg samarbejder med, inddeles i tre forskellige forløbstyper ud fra deres funktionsevne og behov, samtidig med at de faglige indsatser tilrettelægges ud fra en fælles struktur og systematik. Samtidigt bidrager modellen til en tydelig ansvars- og opgavefordeling ift. de forskellige typer af borgerforløb, både mellem de enheder og de faggrupper, der er involveret i et borgerforløb. Med implementeringen af forløbsmodellen ønsker Sundhed og Omsorg at skabe et fælles sprog og en fælles systematik omkring borgerforløb på tværs af Sundhed og Omsorgs forskellige faggrupper og enheder. Målet er, at borgerne oplever, at deres forløb er individuelt tilrettelagte, velkoordinerede og sammenhængende, og at borgerne oplever en god overgang, når deres forløb skifter mellem enheder fx fra hjemmepleje til plejehjem.

3 Beslutningen om at afskaffe samarbejdsbogen er truffet, blandet andet fordi medarbejderne ofte oplever, at oplysningerne i bogen ikke er ajourførte og at de skal skrive både i samarbejdsbogen og i borgers elektroniske journal. Hjemmeplejen m.fl. skal derfor fremover kun bruge tablets, hvorpå de altid har direkte adgang til alle de nyeste oplysninger i den elektroniske journal og som de er forpligtet til at dokumentere ændringer på. Side 3 af 9 Det er dog muligt at etablere en kalender eller lignende i borgers hjem med henblik på at understøtte det gode samarbejde mellem borger, pårørende og hjemmeplejen. Kalenderen kan indeholde borgers aftaler, indkøb og andet vigtigt, der kan understøtte samarbejdet. Der menes ikke de faste aftaler mellem borger og hjemmeplejen, men dét som har betydning for planlægningen af hjælpen til borgeren. For eksempel borgeren skal til tandlæge kl. 10. Hjemmeplejen skriver i kalenderen, at de kommer kl. 9 i stedet for kl Det kan også være nødvendigt at skrive i en kalender af hensyn til en dement borger, som har brug for at kunne se, hvornår hjemmeplejen har været i hjemmet. Hvad hjemmeplejen konkret skal nedskrive i kalenderen aftales mellem lederen af hjemmeplejen og borger og pårørende. Borger og pårørende er ansvarlige for at indkøbe kalenderen. Ældrerådet ønsker at der indarbejdes en venligere og mere imødekommende tone ved telefonsamtaler. Det er af stor betydning, hvordan borgere og pårørende opfatter mødet med ledere og medarbejdere fra Sundhed og Omsorg, og senest har Rådmanden sat fokus på takt og tone på kommunens plejehjem. Sundhed og Omsorg deler derfor Ældrerådets opfattelse af, at man også ved telefonsamtaler oplever en venlig og imødekommende tone. En styrkelse af den telefoniske betjening i Sundhed og Omsorg har længe været et fokusområde. Både med den omfattende udbredelse af principperne i Styrket Borgerkontakt ( og senest med etableringen Én indgang for Sundhed og Omsorg. Med udgangen af oktober vil Sundhed og Omsorg således kunne tilbyde både borgere og samarbejdspartnere, hver én indgang til Sundhed og Omsorg på tværs af alle områderne og forvaltningen. Denne nye funktion vil blandt andet muliggøre en øget professionalisering af telefonbetjeningen. Ældrerådet anfører, at ved akut behov for pleje bør dette kunne tildeles omgående, og ikke først efter fem dage. Den sagsbehandlingsfrist, der er angivet i Sammen om et bedre liv er den tid det maksimalt må tage før borgeren har fået en afgørelse på hjælpen. I praksis sker dette typisk hurtigere end fem dage, og hvis der foreligger et akut behov for pleje fx ved udskrivelse fra hospital - så igangsættes hjælpen omgående, altså før der foreligger en afgørelse.

4 Endeligt vil Sundhed og Omsorg gerne takke for de konkrete bemærkningerne til pjecen Sammen om et bedre liv. Pjecen redigeres når budgettet, og dermed serviceniveauet for 2017, er kendt. Igen i år ser afdelingen frem til et godt samarbejde med Ældrerådet omkring pjecens udformning, og de bemærkninger, der er afleveret her, kommer til at indgå i dette arbejde. Side 4 af Handicaprådet Handicaprådets høringssvar vedr. serviceniveauet for Sundhed og Omsorg. Handicaprådet har drøftet herværende høring på Handicaprådsmøde den 18. august. Der ønskes en opblødning på formuleringen af sætningen For at du kan få hjælp til rengøring, skal du som udgangspunkt også være berettiget til pleje. Der vil være situationer, hvor ovenstående ikke er gældende, og det efter et individuelt skøn, kan være nødvendigt at give en dispensation. Handicaprådet undrer sig over, at der ikke står meget i pjecen Sammen om et bedre liv om personer med handicap. Rådet vil gerne indgå i en dialog omkring pjecen med Sundhed og Omsorg. Rådet ønsker målgruppen for handicapkørsel udvidet, som nævnt de seneste år. På vegne af Handicaprådet Anette Poulsen, formand Jørgen Bak, næstformand Sundhed og Omsorgs kommentarer: Se nedenstående samlede svar. 2.3 Dansk Blindesamfund Kommentarer til byrådsindstilling om serviceniveauet for Sundhed og Omsorg 2017 Dansk Blindesamfund Østjylland tillader sig hermed at fremsende kommentarer til byrådsindstilling om serviceniveauet for Sundhed og Omsorg Som det fremgår af byrådsindstillingen, har Sundhed og Omsorg de sidste år haft fokus på at styrke relationer og venskaber samt modvirke ensomhed. I den forbindelse skal det nævnes, at ensomhed og isolation er et særligt stort problem blandt borgere med syns-handicap. Det gælder såvel ældre borgere med et synshandicap som borgere med et synshandicap, der er i den erhvervsaktive alder. Dansk Blindesamfund Østjylland og Blindes Oplysningsforbund har et stort udbud af aktiviteter i Blinde og Svagsynedes aktivitetshus i Sønder Allé 10,

5 8000 Aarhus C, men desværre er der blinde og stærkt svagsynede, der ikke kan benytte tilbuddene, da de ikke kan benytte den offentlige befordring. De kan kun komme frem til aktivitetshuset med taxi, og en folke- eller førtidspension rækker ikke til mange taxiturer. Derfor er det med stor skuffelse, at Dansk Blindesamfund Østjylland endnu engang må konstaterer, at der i byrådsindstillingen ikke stilles forslag om at udvide handicapkørslen til også at omfatte bl.a. blinde og stærkt svagsynede. Side 5 af 9 Pt. har 16 kommuner, fordelt over hele landet, valgt at udvide adgangen til individuel handicapkørsel til også at omfatte blinde og stærkt svagsynede, i erkendelse af den manglende tilgængelighed til den almindelige kollektive trafik og den intensive trafikale udvikling, blandt dem Favrskov, Ikast- Brande, Norddjurs, Skive og Viborg i Region Midtjylland. Erfaringen fra Viborg, der startede den udvidede adgang for blinde og stærkt svagsynede som et forsøg i 2010 og siden har gjort den permanent, viser, at ca. 10 % af den potentielle målgruppe benytter sig af ordningen. I Aarhus kommune ville det svare til ca. 50 blinde eller stærkt svagsynede brugere, og der er ingen grund til at antage, at Aarhus og Viborg på dette område ikke skulle være sammenlignelige. Niveauet svarer til erfaringer fra øvrige kommuner, som dog har haft ordningen i kortere tid end Viborg. Kommunens udgift pr. visiteret borger vil være ca kr., måske en smule mere med tiden, efterhånden som kendskabet til ordningen vokser. Denne vurdering bygger på følgende: - Trafikstyrelsens Handicapstatistik 2014 (udgivet august 2015) viser, at den gennemsnitlige kommunale merudgift er på ca kr. pr. borger pr. år. På landsplan er ca borgere visiteret til individuel handicapkørsel, og de kører gennemsnitligt 17 ture om året. I 2009 blev der i et samarbejde mellem Transportministeriet, Movia og Dansk Blindesamfund gennemført et 1-årigt forsøg med individuel handicapkørsel til blinde og stærkt svagsynede borgere i tidligere Vestsjællands og Storstrøms amter. Her blev der informeret kraftigt om tilbuddet, og også her blev det brugt af 10 % af den potentielle målgruppe. Brugerne kørte gennemsnitlig 22 ture, og tilfredsheden var stor. Udgiften pr. bruger inkl. trafikselskabets administration blev opgjort til kr. for de 13 måneder, som forsøget kom til at vare. Erfaringerne viser således, at kommunen for et beskedent beløb kan fjerne en stor barriere for en gruppe borgere, som derved får mulighed for at komme hjemmefra og deltage i sociale aktiviteter og nødvendige gøremål. Det vil give borgerne med synshandicap større livskvalitet og mulighed for at skabe sig et netværk.

6 Dansk Blindesamfund Østjylland håber derfor, at Sundhed og Omsorg allerede nu vil tage initiativ til at give blinde og stærkt svagsynede borgere mulighed for at blive visiteret til handicapkørsel. Side 6 af 9 Venlig hilsen Helle Kaas Schmidt Kredsformand Sundhed og Omsorgs kommentarer: Se nedenstående samlede svar. 2.4 Danske Handicaporganisationer Aarhus Høringssvar vedrørende byrådsindstilling om serviceniveauet for sundhed og omsorg 2017 DH Aarhus skal hermed fremkomme med følgende bemærkninger til byrådsindstillingen om serviceniveauet for sundhed og omsorg: For mange mennesker med handicap er pleje og/eller praktisk hjælp en forudsætning for at kunne fungere i hverdagen. Serviceniveauet har således vital betydning for denne gruppe. Derfor er det efter vores opfattelse problematisk, at handicap/varig funktionsnedsættelse overhovedet ikke omtales i byrådsindstillingen, og at problematikken heller ikke er medtaget i afsnittene om pleje og praktisk hjælp i pjecen Sammen om et bedre liv. Vi er naturligvis enige i målsætningen om, at mennesker i videst muligt omfang skal hjælpes til at kunne klare sig selv. Men vi synes, beskrivelsen af serviceniveauet og Sammen om et bedre liv fuldstændig negligerer den kendsgerning, at der er grupper, hvis situation ikke kan afhjælpes gennem rehabilitering og genoptræning. Mennesker med varige funktionsnedsættelser vil ofte have behov for permanent kompensation i form af ydelser fra det offentlige system, hvis målet om lige muligheder skal nås. Derfor finder vi det også meget bekymrende, at den overordnede linje helt generelt er at flytte fra kompenserende indsatser til i stedet at tænke rehabilitering, velfærdsteknologi og medborgerskab. Vi skal i den forbindelse minde om, at kompensation fortsat er et af grundprincipperne i dansk handicappolitik, som Aarhus Kommune er forpligtet til at efterleve. Den manglende opmærksomhed om borgere med handicap kommer tydeligt til udtryk i afsnittet om praktisk hjælp i Sammen om et bedre liv. Vi skal kraftigt opfordre til, at det direkte kommer til at fremgå af pjecen, at praktisk hjælp kan tilbydes til borgere, der på grund af handicap har behov for det. Vi finder det i den sammenhæng kritisabelt, at man ifølge pjecens ordlyd som udgangspunkt kun kan tilbydes praktisk hjælp, hvis man også har behov for pleje. Vi skal også gøre opmærksom på, at borgere med handicap kan have behov for praktisk hjælp, uanset hvilken alder og øvrig livssituation de befinder sig i. Det er helt afgørende, at kvalitetsstandarderne på dette område

7 indrettes, så der kan tages højde for de individuelle behov, herunder konsekvenserne af forskellige former for funktionsnedsættelse. Side 7 af 9 Til sidst skal vi henlede opmærksomheden på en problemstilling, som ikke vedrører serviceniveauet for pleje og praktisk hjælp. Det drejer sig om handicapkørsel, som også er omtalt i sammen om et bedre liv. Hvis borgere med handicap skal have de samme muligheder for samfundsdeltagelse som andre borgere i Aarhus, er det en forudsætning, at de også har mulighed for at komme rundt i byen. Her er det dybt problematisk, at handicapkørsel i Aarhus kun kan tilbydes til personer, som er svært bevægelseshæmmede og afhængige af kørestol eller ganghjælpemidler. Der er andre grupper, som har lige så store problemer med at færdes, bl.a. blinde og stærkt svagsynede, udviklingshæmmede og autister. Vi skal derfor opfordre til, at Aarhus kommune lukker op for, at flere handicapgrupper kan visiteres til handicapkørsel. Vi håber, ovenstående synspunkter tages i betragtning i den videre proces, og vi står selvfølgelig til rådighed, hvis der er behov for flere informationer. Venlig hilsen Finn Amby Sundhed og Omsorgs samlede kommentarer fra til høringssvarene fra Handicaprådet, Dansk Blindesamfund og Danske Handicap Organisationer Aarhus: Sundhed og Omsorg deler handicaporganisationerne og Handicaprådets fokus på mobilitet, idet det er en forudsætning for et frit og aktivt liv, og dermed også i forhold til forebyggelse af isolation og ensomhed, at man kan komme rundt. Det følger af lovgivningen, at tilbuddet om handicapkørsel skal gives til borgere, der er svært bevægelseshæmmede og afhængige af kørestol eller ganghjælpemidler. Sundhed og Omsorg anerkender, at der dermed er målgrupper, der kunne have behov for tilbuddet, der ikke er omfattet af handicapkørslen. Sundhed og Omsorg har dog ikke for nuværende mulighed for at ændre på serviceniveauet på handicapkørsel. Med den nye budgetprocedure vedtaget af byrådet, kan afdelingerne kun fremsætte budgetforslag såfremt der også anvises finansiering. Som beskrevet i byrådsindstillingen vedrørende serviceniveauet for 2017, står Sundhed og Omsorg konkret over for et sparekrav på 7,15 mio. ud over de i forvejen vedtagne besparelser for I forhold til bemærkningerne omkring borgere med handicaps muligheder for at få pleje og praktisk hjælp, er det vigtigt at understrege, at vurderingen af

8 behov for hjælp uanset hvilken der er tale altid vil være konkret og individuel. Det er således altid afhængigt af hvad den enkelte selv, eller andre i husstanden, kan udføre, hvilken hjælp der gives. Med de ændringer i serviceloven, der blev gennemført med indførelsen af rehabiliteringsbestemmelserne i 83a, er kommunen forpligtet til, at vurdere mulighederne for rehabilitering forud for en bevilling af varig kompenserende hjælp. Samtidigt vurderes det løbende, hvorvidt borgerens behov ændrer sig, og dermed har brug for enten mere eller mindre hjælp. Side 8 af 9 Pjecen Sammen om et bedre henvender sig til mange forskellige målgrupper, og er derfor formuleret så alle unge som ældre - skal have mulighed for at se sig selv i pjecen. Men der kan sagtens være steder, hvor teksten i højere grad kan indrettes, så også mennesker med handicap finder pjecen nyttig. Sundhed og Omsorg har derfor inviteret Handicaprådet til at komme med konkret input til pjecen, så vi i fællesskab kan få skabt en endnu bedre kommunikation omkring serviceniveauet. 2.5 Sociale Forhold og Beskæftigelse Høringssvar til udkast til byrådsindstilling om serviceniveau 2017 for pleje, og praktisk hjælp mm. Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelses kvitterer for muligheden for at angive høringssvar til fremsendte udkast til byrådsindstilling om serviceniveauet i 2017 for pleje, praktisk hjælp, madservice ( 83) samt kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning ( 86). Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse har overtaget opgaven vedrørende pleje, praktisk hjælp ( 83 og 83a) for borgere mellem 18 og 67 år, der samtidig modtager bostøtte ( 85). Der er således et tæt og konstruktivt samarbejde mellem magistratsafdelingerne vedrørende håndteringen af opgaven, hvor der er indgået en samarbejdsaftale, der fordrer ensartet serviceniveau magistratsafdelingerne imellem. Det beskrevne serviceniveau indeholder indsatser, hvor fokus i gennem flere år har været på rehabilitering, velfærdsteknologi og medborgerskab. Dette er i tråd med indsatsen i Sociale Forhold og Beskæftigelse, og magistratsafdelingen kan derfor tilslutte sig, at udgangspunktet for serviceniveauet i 2017 er det eksisterende serviceniveau, som det er beskrevet i pjecen Sammen om et bedre liv. Det konkrete serviceniveau for 2017 kendes endnu ikke, da det afhænger af budgetforhandlingernes udfald. Det fremgår af indstillingen, at Sundhed og Omsorg står over for en række økonomiske udfordringer, der gør det vanskeligt at fastholde det eksisterende serviceniveau. Sociale Forhold og Be-

9 skæftigelse ønsker at gøre opmærksom på, at Sociale Forhold og Beskæftigelse har tilsvarende markante økonomiske udfordringer særligt på Voksenhandicapområdet. Side 9 af 9 Samtidig er det beskrevet, at udmøntningen af værdighedsmilliarden skal øge serviceniveauet på området for pleje, praktisk hjælp mm. ( 83). Hæves serviceniveauet for pleje, praktisk hjælp mm. ( 83) vil det derfor også betyde en konkret merudgift for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Justeringer vil således få konsekvenser for serviceniveau og udgifter på Sociale Forhold og Beskæftigelses område. Sociale Forhold og Beskæftigelse forventer derfor at blive inddraget i den videre justering og udvikling af serviceniveauer for pleje og praktisk hjælp mm., så afdelingerne i fællesskab sikrer den bedst mulige implementering over for borgerne. Der opfordres til, at indstilling justeres således, at det fremgår, at også borgere, der modtager tilbud fra Sociale forhold og Beskæftigelse, berøres af de kommende serviceniveauer. Med venlig hilsen Rådmand Thomas Medom Direktør Erik Kaastrup-Hansen Sundhed og Omsorgs kommentarer: Sundhed og Omsorg vil gerne kvittere for Sociale Forhold og Beskæftigelses syn på samarbejdet mellem de to afdelinger i forhold til 83 området. Snitfladen mellem de to afdelinger udvikler sig løbende, og det er vigtigt at vi i fællesskab fastholder og udbygger de gode samarbejdsrelationer, der nu er blevet opbygget. Der er allerede aftalt et udbygget samarbejde mellem afdelingerne i forhold til pjecen Sammen om et bedre liv, og Sundhed og Omsorg finder det helt naturligt, at Sociale Forhold og Beskæftigelse inddrages i forhold til de områder, hvor afdelingerne har et fælles ansvar. Det samme gør sig i øvrigt gældende, hvor Sundhed og Omsorg har overtaget opgaver fra Sociale Forhold og Beskæftigelse, hvor vi særligt vedrørende 85 ser frem til et styrket samarbejde omkring serviceniveauet i kommunen. I forhold til de ændringer i serviceniveauet, der er gennemført via midler fra værdighedsmilliarden, er dette naturligvis sket med afsæt i de borgere, der modtager indsatserne ikke hvilken afdeling, de tilhører. Sociale Forhold og Beskæftigelse bliver derfor kompenseret i det omfang ændringer i serviceniveauet medfører øgede udgifter for afdelingen. Endeligt er det tilføjet til indstillingen, at Sociale Forhold og beskæftigelse har et ansvar for en del af målgruppen for 83 hjælpen.

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm.

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139 mindst

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg Høring 1. Resume Byrådet skal efter

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Dansk Blindesamfund Landsforening af blinde og svagsynede i Danmark Østjylland

Dansk Blindesamfund Landsforening af blinde og svagsynede i Danmark Østjylland Til: Byrådet i Aarhus kommune Dansk Blindesamfund Landsforening af blinde og svagsynede i Danmark Østjylland Aarhus, den 3. juli 2014 Kommentarer til byrådsindstilling vedr. serviceniveau 2015 for pleje,

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Den 18. august 2010 Århus Kommune

Den 18. august 2010 Århus Kommune Notat Emne: Til: Kopi: til: Den 18. august 2010 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/ serviceniveau 2011 samt Sundhed og Omsorgs

Læs mere

1. Formålet med denne lov er

1. Formålet med denne lov er Ældrerådets høringssvar med administrationens bemærkninger: Nr. Høringssvar Forvaltningens bemærkninger 1 Ældrerådet anbefaler, med henvisning til nedenstående, at en vedtagelse af de foreliggende kvalitets

Læs mere

Det er med meget stor undren, at jeg som formand for Dansk Blindesamfund Frederiksberg og Handicaprådet har modtaget dit brev af 29. maj 2019.

Det er med meget stor undren, at jeg som formand for Dansk Blindesamfund Frederiksberg og Handicaprådet har modtaget dit brev af 29. maj 2019. Bilag 2 Formand for Socialudvalget på Frederiksberg Pernille Høxbro Frederiksberg Rådhus 2000 Frederiksberg Dansk Blindesamfund Frederiksberg 12.06.2019 Kære Pernille Høxbro, Det er med meget stor undren,

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Godkendelse af Kvalitetsstandarden for 2017 for rehabiliteringsforløb, hjemmehjælp og hjælp til beboere på plejehjem

Godkendelse af Kvalitetsstandarden for 2017 for rehabiliteringsforløb, hjemmehjælp og hjælp til beboere på plejehjem Punkt 4. Godkendelse af Kvalitetsstandarden for 2017 for rehabiliteringsforløb, hjemmehjælp og hjælp til beboere på plejehjem 2016-015414 Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til at forslaget til

Læs mere

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 25. april 2014 Udbud af hjemmeplejen 1. Resumé Regeringen har vedtaget at forenkle reglerne for frit valg i hjemmeplejen. Det foreslås derfor, at de private

Læs mere

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2014 Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat 1. Resumé Det velfærdsteknologiske udviklingssekretariat skal udmønte byrådets

Læs mere

Socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85

Socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85 Socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85 Handicap, Psykiatri og Misbrug Kvalitetsstandard 2 Indhold Forord... 4 Lovgrundlag... 5 Formålet med hjælpen... 5 Værdigrundlag og grundprincipper... 5 Hvem

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 1. september Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 1. september Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 1. september 2016 Status på Aarhus Kommunes Handicappolitik- Aarhus for alle! 1. Resume Dette er den anden statusredegørelse vedrørende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om trafikselskaber

Forslag. Lov om ændring af lov om trafikselskaber Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2017-18 Fremsat den 7. februar 2018 af transportministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om trafikselskaber (Individuel handicapkørsel for blinde

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag om værdighedspolitikker for ældreplejen

Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag om værdighedspolitikker for ældreplejen Til Sundheds- og Ældreministeriet E-mail: chs@sum.dk og primaejur@sum.dk Taastrup, den 7. januar 2016 Sag 16-2015-00788 Dok. 229909/mmh_dh Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag

Læs mere

Forslag 91. Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om Mere konkurrenceudsættelse i Aarhus Kommune

Forslag 91. Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om Mere konkurrenceudsættelse i Aarhus Kommune Udtalelse Forslag 91. Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om Mere konkurrenceudsættelse i Aarhus Kommune Resume af beslutningsforslaget: Aarhus Kommune har konkurrenceudsat

Læs mere

Høringssvar fra Aarhus Kommune Sundhedsaftalen

Høringssvar fra Aarhus Kommune Sundhedsaftalen Sekretariat Rådhuset, 8000 Aarhus C Region Midtjylland Sundhed Sundhedsaftalen sundhed.sundhedsaftalen@rm.dk Høringssvar fra Aarhus Kommune Sundhedsaftalen 2015-2018 Aarhus Kommune er overordnet tilfreds

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud 104

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud 104 Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud 104 Godkendt i Byrådet den 24. januar 2017. 1 Indledning. Kvalitetsstandarder præsenteres hermed og synliggør det politisk godkendte serviceniveau i Horsens

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet : Mandag den 05. januar 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 8:30 Mødested: Bemyndiget Bemærkninger: Høring gennemført uden fysisk møde Medlemmer:

Læs mere

Kvalitetsstandard 85

Kvalitetsstandard 85 Baggrund og formål Social og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har siden primo 2013 arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor handicap og psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2020-2024 Indledning Nyborg Kommunes handicappolitik 2020-2024 er en visionær politik, som vil række udover 2024. Handicappolitikken omfatter alle afdelinger i kommunen og tager afsæt i

Læs mere

Referat. Handicaprådet

Referat. Handicaprådet Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 16:30 Sted: Administrationsbygningen i Terndrup, Skørpingvej 7, 9575 Terndrup - mødelokale 1 Møde slut: 18:30 Fraværende: Ingen 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt kommunal træning m.v. 2016

Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt kommunal træning m.v. 2016 SIDE Forside 4 + 5 + 7 + 19 Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt kommunal træning m.v. 2016 Ændringsoversigt vedrørende kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt kommunal

Læs mere

Bilag 1. Oversigt over høringssvar vedr. Socialforvaltningens kvalitetsstandard Hjælp i hverdagen 2016

Bilag 1. Oversigt over høringssvar vedr. Socialforvaltningens kvalitetsstandard Hjælp i hverdagen 2016 Bilag 1. Oversigt over høringssvar vedr. Socialforvaltningens kvalitetsstandard Hjælp i hverdagen 2016 Høringspart Forslag Socialforvaltningens bemærkninger til forslaget Brugerrådet Generelle bemærkninger

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. 2. udkast til driftsbudget 2007 for handicapkørsel

Bilag. Region Midtjylland. 2. udkast til driftsbudget 2007 for handicapkørsel Region Midtjylland 2. udkast til driftsbudget 2007 for handicapkørsel Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabets møde 26. september 2006 Punkt nr. 4 Notat: Fordeling af indtægter på kommuner

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens Februar 2018 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...2 Værdier for dit kommende samarbejde med Ballerup Kommune...2 Hvordan søger jeg?...2 Hvem

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018 Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a Albertslund Kommune 2018 se Indledning Visionen livet skal leves sundt hele livet Vores hjælp og støtte tager udgangspunkt i at livet

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2016-2020 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for politikken... 4 Grundlag... 5 Målgruppe... 6 Visionen... 7 Temaer i politikken... 8 Handicappolitikken - fra politik til handling... 10 Hvor

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Staben for Børne- og Velfærdsforvaltningen Sagsbehandler: Dorte Müller 29. januar 2014/dmu Opsamling af høringssvar om Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Læs mere

Koncept for anmeldte tilsyn på leverandørområdet for praktisk o personlig støtte i Frederiksberg Kommune 2019 Juli 2018

Koncept for anmeldte tilsyn på leverandørområdet for praktisk o personlig støtte i Frederiksberg Kommune 2019 Juli 2018 Koncept for anmeldte tilsyn på leverandørområdet for praktisk o personlig støtte i Frederiksberg Kommune 2019 Juli 2018 J.nr.: 27.12.16-K09-7-18 Implementeringskontoret Baggrund for kommunale tilsyn på

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om trafikselskaber

Forslag til Lov om ændring af lov om trafikselskaber Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligministeriets j. nr. 2017-6465 UDKAST af 4. december 2017 Forslag til Lov om ændring af lov om

Læs mere

Ledsageordning til blinde og stærkt svagsynede borgere over 67 år

Ledsageordning til blinde og stærkt svagsynede borgere over 67 år Notat om Ledsageordning til blinde og stærkt svagsynede borgere over 67 år 27. september 2018 Indhold I. Anbefaling... 1 II. Om ledsageordningen... 1 III. Behovet for udvidelse af ledsageordningen... 2

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Referat. Handicaprådet. Handicaprådet Torsdag den 20. april 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Øvrige indkaldte.

Referat. Handicaprådet. Handicaprådet Torsdag den 20. april 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Øvrige indkaldte. Referat Handicaprådet Handicaprådet Torsdag den 20. april 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Peer Laursen Henrik Rudolph Jens Rasmussen (F) Christian Haubuf (A) Uffe Thomsen Arne Gynther

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 juli 2019 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...3 Værdier

Læs mere

Afstemningsliste for budget 2015 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper -

Afstemningsliste for budget 2015 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper - Afstemningsliste for budget 2015 til 2018 - Ændringsforslag fra Byrådets grupper - BEMÆRK: Ændringsforslag som skal til afstemning i sammenhæng, er i teksten til ændringsforslaget beskrevet ved en kantet

Læs mere

Budgetudfordringer på genoptræningsområdet

Budgetudfordringer på genoptræningsområdet Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 30. april 2014 Budgetudfordringer på genoptræningsområdet 1. Resume Udgifterne til genoptræning er steget, og der mangler penge til

Læs mere

Kvalitetsstandard for handicapkørsel

Kvalitetsstandard for handicapkørsel Kvalitetsstandard for handicapkørsel September 2012 1 KVALITETSSTANDARD Handicapkørsel 1. Hvad er ydelsen lovgrundlag? Lovgrundlaget er fastsat med hjemmel i 11 i Lov om trafikselskaber, nr. 582 af 24/6

Læs mere

Serviceniveau. for Voksen / Handicap

Serviceniveau. for Voksen / Handicap Serviceniveau for Voksen / Handicap Ældre- og Handicapforvaltningen 2012 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 PRINCIPPER FOR INDSATSEN... 3 STØTTE TIL MESTRING AF EGET LIV 3 EN SAMMENHÆNGENDE

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen) I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 16. oktober 2018 Masterplan på Hjemløseområdet - Til at forebygge og afhjælpe hjemløshed i lyset af visionen om

Læs mere

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen.

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen. Notat Vedrørende: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet version 2 Sagsnavn: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet Sagsnummer: 27.00.00-G01-36-16 Skrevet af: Dorthe Høgh Hansen

Læs mere

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder Sundhed & Omsorg Ledelse & Udvikling Dato: 04-06-13-2013 Sagsnr.: 13/10181 Dok.nr.: 75441/ Sagsbehandler: LHH/TGS/JCK Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg

Læs mere

Bilag 2. Oversigt over forvaltningernes bemærkninger til høringssvar

Bilag 2. Oversigt over forvaltningernes bemærkninger til høringssvar Bilag 2 Oversigt over forvaltningernes bemærkninger til høringssvar Handicaprådet i Københavns Kommune Handicaprådet finder det positivt, at der i handleplanen er fokus på, at borgerne skal opleve en helhed

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til indstilling om Etablering af Fælles Indkøb og Udbud

Høringssvar vedr. udkast til indstilling om Etablering af Fælles Indkøb og Udbud Borgmesterens afdeling Den 25.06.2013 Aarhus Kommune HovedMedUdvalget Sundhed og Omsorg Høringssvar vedr. udkast til indstilling om Etablering af Fælles Indkøb og Udbud Borgmesterens afdeling har via magistraten

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 11. juni 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 6577 Jour. nr.: 16.08.00P23/M3/2003/00983

Læs mere

ARBEJDET MED KVALITETSSTANDARDER I RANDERS KOMMUNE

ARBEJDET MED KVALITETSSTANDARDER I RANDERS KOMMUNE ARBEJDET MED KVALITETSSTANDARDER I RANDERS KOMMUNE PROGRAM Hvordan skal man forstå kvalitetsstandarder? Hvad kan man skrue på? Hvordan har vi arbejdet med udarbejdelsen af kvalitetsstandarder i Randers

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen Overordnet kvalitetsstandard 2015 Servicelovens 83 og 83a, 84 samt klippekort. Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske

Læs mere

Ældrepolitik VEJLE KOMMUNE 2009

Ældrepolitik VEJLE KOMMUNE 2009 Ældrepolitik VEJLE KOMMUNE 2009 Ældre politikken 2 Forord Ældres forhold interesserer mange borgere og er derfor genstand for megen debat. Det er forståeligt, for selv små ændringer i vilkårene kan påvirke

Læs mere

Godkendelse af ansøgning til frikommuneforsøg fra Sundhed og Omsorg

Godkendelse af ansøgning til frikommuneforsøg fra Sundhed og Omsorg Indstilling Til Magistraten (Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 4. maj 2016 Godkendelse af ansøgning til frikommuneforsøg fra Sundhed og Omsorg 1. Resume Kommunerne har frem til den 1. juni 2016 mulighed

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen

VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen 2019-2022 Pårørende En værdig død Livskvalitet VÆRDIGHED Mad og ernæring Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen Selvbestemmelse Sagsnr. 00.15.00-A00.74-18 September

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Bostøtte i eget hjem efter Servicelovens 85 (ikke botilbud) Godkendt: Byrådet, 25. juni Bostøtte

KVALITETSSTANDARD. Bostøtte i eget hjem efter Servicelovens 85 (ikke botilbud) Godkendt: Byrådet, 25. juni Bostøtte KVALITETSSTANDARD 2016 Bostøtte i eget hjem efter Servicelovens 85 (ikke botilbud) Godkendt: Byrådet, 25. juni 2015 Bostøtte Kvalitetsstandard for bostøtte efter Lov om Social Støtte 85 er Hjørring Kommunes

Læs mere

Værdighedspolitik 2018

Værdighedspolitik 2018 Værdighedspolitik 2018 2 VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 En værdig ældrepleje... 5 Forebyggelse... 6 Frivillige... 6 Livskvalitet... 7 Selvbestemmelse... 7 Kvalitet, tværfaglighed

Læs mere

Trafik og tilgængelighed. Danske Ældreråd onsdag den 9. november 2016, Vingstedscentret

Trafik og tilgængelighed. Danske Ældreråd onsdag den 9. november 2016, Vingstedscentret Trafik og tilgængelighed Danske Ældreråd onsdag den 9. november 2016, Vingstedscentret Agenda Hvornår bliver kommunale kørselsordninger interessante og nødvendige for ældre og handicappede Oversigt over

Læs mere

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD POLITIK POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler

Læs mere

Indstilling. Kvalitetsstandarder for 2010 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Kvalitetsstandarder for 2010 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 29. juni 2009 Århus Kommune Sekretariatet Sundhed og Omsorg Kvalitetsstandarder for 2010 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning

Læs mere

Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler med høringssvar

Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler med høringssvar Punkt 3. Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler 2018-2019 - med høringssvar 2017-030246 Ældre- og Handicapudvalget indstiller til byrådet, at det godkendes, at de værdighedsmidler, der er bundet

Læs mere

Midlertidige botilbud

Midlertidige botilbud Midlertidige botilbud Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for midlertidige botilbud Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det serviceniveau, som tilbydes i Sønderborg Kommune. Hvem kan få ophold i et

Læs mere

Indstilling. Omsorgspolitik for Sundhed og Omsorg. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Omsorgspolitik for Sundhed og Omsorg. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 1. maj 2009 Århus Kommune Personale & Organisation Sundhed og Omsorg 1. Resume Århus Kommunes første omsorgspolitik sendes med denne indstilling

Læs mere

Halsnæs Kommune Høring af ældreråd. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Halsnæs Kommune

Halsnæs Kommune Høring af ældreråd. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Halsnæs Kommune Halsnæs Kommune Høring af ældreråd. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Halsnæs Kommune har handlet i strid med serviceloven og retssikkerhedsloven ved i perioden fra den 7. oktober 2008 til den

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2014

Overordnet kvalitetsstandard 2014 Overordnet kvalitetsstandard 2014 Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske hjælp mm., som borgeren kan få fra kommunen.

Læs mere

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Politikkens opbygning...5 Kvalitet i hverdagen...6 Fællesskab, deltagelse, erhverv,

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens ældre borgere har mulighed for at leve et godt, aktivt og

Læs mere

Hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86. Kvalitetsstandard

Hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86. Kvalitetsstandard Hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86 Kvalitetsstandard 2 Kvalitetsstandard for hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86 Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes

Læs mere

Notat til Børne- og Skoleudvalget

Notat til Børne- og Skoleudvalget Notat til Børne- og Skoleudvalget Uddybning af vejledende serviceniveau Udsatte børn og unge Børn og unge med handicap 28. oktober 2014 Skole og Familie Økonomi og drift Tlf. 46 11 42 13 ROGV@rudersdal.dk

Læs mere

Vision Visionen er formuleret med udgangspunkt i, at borgere i Herning Kommune skal sikres ligestilling og ligebehandling.

Vision Visionen er formuleret med udgangspunkt i, at borgere i Herning Kommune skal sikres ligestilling og ligebehandling. Handicappolitik for Herning Kommune December 2007 Indledning Med opgave- og strukturreformens ikrafttræden 1. januar 2007 overtog Herning Kommune en lang række nye opgaver på handicapområdet fra Ringkjøbing

Læs mere

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet Det gode liv for ældre Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet 2 Forord At formulere en ny politik er en vigtig opgave, som hver gang kræver stor omhu og omtanke. Det er også tilfældet med

Læs mere

Revideret budget 2011 for handicapkørsel, KAN-kørsel samt Trafikselskabet

Revideret budget 2011 for handicapkørsel, KAN-kørsel samt Trafikselskabet Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 20. januar 2011 1-21-3-09 Tine Jørgensen tij@midttrafik.dk 8740 8205 Revideret budget 2011 for handicapkørsel, KAN-kørsel samt Trafikselskabet Bestyrelsen for

Læs mere

Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler med høringssvar

Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler med høringssvar Punkt 3. Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler 2018-2019 - med høringssvar 2017-030246 Ældre- og Handicapudvalget indstiller til Byrådet at det godkendes, at de værdighedsmidler, der er bundet

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar i forhold til udkast til bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra

Læs mere

NOTAT. Spørgsmål Hvilke redaktionelle ændringer? - Pensionistforeningerne skal fremgå i oversigtsform i forbindelse med oplysningen herom på side 12.

NOTAT. Spørgsmål Hvilke redaktionelle ændringer? - Pensionistforeningerne skal fremgå i oversigtsform i forbindelse med oplysningen herom på side 12. Svar til Økonomiudvalget vedr. Kvalitetsstandarder: Sundhed og ældre 2017 NOTAT RÅDHUSET Børn & Velfærd Sundheds- og Ældreafdelingen Sagsnr.: 16/27599 Dato: 25-01-2017 Økonomiudvalget har anmodet om besvarelse

Læs mere

Indstilling. Styrkelse af kost- og ernæringsområdet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 17.

Indstilling. Styrkelse af kost- og ernæringsområdet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 17. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 17. juni 2009 Styrkelse af kost- og ernæringsområdet 1. Resume Kost- og ernæring er en væsentlig del af borgernes liv og hverdag. For mange borgere er måltiderne

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Udsattepolitik for Aarhus Kommune 1. Resume Socialdemokratiet v/ Tatiana Sørensen

Læs mere

Introduktion til kvalitetsstandarder

Introduktion til kvalitetsstandarder Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandarder på det specialiserede socialområde for voksne Introduktion til kvalitetsstandarder Godkendt af Socialudvalget 2. december 2014 Introduktion

Læs mere

Kvalitetsstandard for individuel handicapkørsel

Kvalitetsstandard for individuel handicapkørsel Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for individuel handicapkørsel Lov om trafikselskaber - individuel handicapkørsel for svært bevægelseshæmmede 2015 0 Indledning Fredensborg Kommune

Læs mere

Ringsted Kommunes Ældrepolitik

Ringsted Kommunes Ældrepolitik Ringsted Kommunes Ældrepolitik 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Dialogmodellen...5 Tryghed og kvalitet...6 Deltagelse, fællesskab og ansvar... 7 Forskellige behov...8 Faglighed

Læs mere

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg Politik for tilsyn Uanmeldte tilsyn Center for Sundhed og Omsorg Baggrund og indledning Center for Sundhed og Omsorg i ønsker at udarbejde en ny politik for tilsyn på centrets områder. Behovet for det

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune

Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune 8. december 2015 Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune 1. Baggrund for analysen I Ældre og Sundhed har opgaverne udviklet sig meget over de senere år. Ældrebefolkningen

Læs mere

Notat vedrørende høringssvar fra Handicaprådet i forbindelse med indførelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap

Notat vedrørende høringssvar fra Handicaprådet i forbindelse med indførelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap Bilag 4 Den 12. februar 2019 Notat vedrørende høringssvar fra Handicaprådet i forbindelse med indførelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap har indledt en proces med henblik på godkendelse

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Dansk Folkeparti har sendt nedenstående forespørgsel til svar i Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Dansk Folkeparti har sendt nedenstående forespørgsel til svar i Sociale Forhold og Beskæftigelse. Svar på 10-dages forespørgsel fra Dansk Folkeparti om sagsbehandlingstider i Sociale Forhold og Beskæftigelse Side 1 af 6 Dansk Folkeparti har sendt nedenstående forespørgsel til svar i Sociale Forhold

Læs mere

Referat. fra. Ældrerådets møde torsdag den 2. maj 2019 kl til Sted: Frichsparken, Lokale 1.86

Referat. fra. Ældrerådets møde torsdag den 2. maj 2019 kl til Sted: Frichsparken, Lokale 1.86 Side 1 af 5 Referat fra Ældrerådets møde torsdag den 2. maj 2019 kl. 09.00 til 13.00 Sted: Frichsparken, Lokale 1.86 Til: Ældrerådets 15 medlemmer Sekretariatsleder Søren Hougaard Jensen Kopi til: Rådmand

Læs mere

Dagsorden. Dato: :00:00. Sted: Gl. Byrådssal, Fagsekretariatet Ældre og Handicap, Hørning 1/11

Dagsorden. Dato: :00:00. Sted: Gl. Byrådssal, Fagsekretariatet Ældre og Handicap, Hørning 1/11 Dagsorden Dato: 12-05-2016 17:00:00 Udvalg: Handicaprådet Sted: Gl. Byrådssal, Fagsekretariatet Ældre og Handicap, Hørning 1/11 Indholdsbetegnelse Dagsorden Indholdsbetegnelse 19 Høringssag - forslag til

Læs mere

Kommunalt tilsyn ved plejehjem i Aarhus Kommune 2018

Kommunalt tilsyn ved plejehjem i Aarhus Kommune 2018 Kommunalt tilsyn ved plejehjem i Aarhus Kommune 2018 Besøg hos borgerne, på deres præmisser. o Samvær, samtale, observation Gennemgang af nødvendig dokumentation Konklusion ud fra: o Lovgivning o Kommunens

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Kvalitetsstandard for individuel handicapkørsel

Kvalitetsstandard for individuel handicapkørsel Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 11 Kvalitetsstandard for individuel handicapkørsel Lov om trafikselskaber - individuel handicapkørsel for svært bevægelseshæmmede 2017 1 Indledning Fredensborg Kommune

Læs mere

Borgerrettet tracertilsyn i hjemmeplejen Tilsynsrapport Version 1, 28. februar 2017

Borgerrettet tracertilsyn i hjemmeplejen Tilsynsrapport Version 1, 28. februar 2017 Borgerrettet tracertilsyn i hjemmeplejen 2016 Tilsynsrapport Version 1, 28. februar 2017 Indhold 1. Indledning... 3 2. Resultater... 4 3. Metode... 5 4. Analyse af tracertilsyn... 5 4.1. Overensstemmelse

Læs mere

Visionen i kommunens handicappolitik er, at Rødovre vil være landets bedste kommune for borgere med handicap, hvor alle har lige muligheder i livet.

Visionen i kommunens handicappolitik er, at Rødovre vil være landets bedste kommune for borgere med handicap, hvor alle har lige muligheder i livet. Indledning Under overskriften Lige muligheder i livet har Rødovre Kommune udviklet en handicappolitik, der sætter rammen for denne handleplan på handicapområdet. Visionen i kommunens handicappolitik er,

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje, praktisk hjælp og socialpædagogisk støtte

Kvalitetsstandard for personlig pleje, praktisk hjælp og socialpædagogisk støtte Kvalitetsstandard for personlig pleje, praktisk hjælp og socialpædagogisk støtte Målgruppe Kriterier og omfang Formål Afgørelse Borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Familieafdelingen Overgang fra barn og ung med særlige behov til voksen med særlige behov Overgangen fra barn til voksen med særlige behov

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse. Den 11.06.2013.

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse. Den 11.06.2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Den 11.06.2013 Driftsfinansiering af Stofindtagelsesrum fra 2014 1. Resume Aarhus Byråd traf ved Byrådsmødet d. 20. februar

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet 4. marts 2019 Side 1. Mødedato: 4. marts 2019 Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: R-428 Fraværende: Lene Smidstrup og Mogens

Læs mere