Forreste korsbåndsoperation. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg Ortopædkirurgisk afdeling Idrætsklinikken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forreste korsbåndsoperation. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg Ortopædkirurgisk afdeling Idrætsklinikken"

Transkript

1 Forreste korsbåndsoperation Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Ortopædkirurgisk afdeling Idrætsklinikken

2 Information vedrørende forreste korsbåndsskader En forreste korsbåndsskade er en meget almindelig akut idrætsskade. Årligt diagnosticeres ca nye korsbåndsskader i Danmark, hvoraf ca bliver opereret. Der findes to korsbånd i knæet, et forreste og et bagerste. Disse er sammen med menisker, sideledbånd og muskler med til at sikre stabiliteten i knæet. Bristning af det forreste korsbånd opstår oftest ved idræt i en situation, hvor underbenet står fast i forhold til lårbenet, og kroppen udsættes for en vridbevægelse. Skaden kan være ledsaget af et hørbart eller mærkbart smæld efterfulgt af smerter, og knæet vil hæve kraftigt op pga. blødning fra korsbåndet. Senere, når hævelsen og smerterne er væk, føler man, at benet giver efter eller er ustabilt. Man får en fornemmelse af manglende styring af underbenet, og det vil derfor være svært at dyrke kontaktsport. Løsheden i knæleddet kan i nogle tilfælde kompenseres ved en god eller forbedret muskelfunktion, så det ikke altid er nødvendigt at operere. Dette er meget afhængig af ens aktivitetsniveau, job, alder, løshed og hvor store gener man har. Hvis der er betydelig løshed i knæleddet, kan det som hovedregel bedres med en rekonstruktion af forreste korsbånd, selvom det ikke er muligt at genskabe et normalt korsbånd. En korsbåndsskade kan være ledsaget af skader på sideledbånd eller menisk, som evt. kan give aflåsning af knæleddet. I dette tilfælde vil man samtidig operere menisken enten ved fjernelse af meniskskaden eller ved at sy den ødelagte menisk. Efter en rekonstruktion af korsbåndet vil der gå ca 1 år, før man føler, at knæet fungerer optimalt.

3 Korsbåndsrekonstruktion er ikke en smertelindrende operation, men en stabiliserende operation. Efter en korsbåndsskade er der øget risiko for at få slidgigt. Operation: Korsbåndsoperationen foretages som en ambulant, kikkertvejledt operation. Operationen kan foretages, når hævelsen og væske- ophobningen i knæleddet er væk, og leddet bevæges normalt. Operationen foregår i fuld bedøvelse og under operationen, vil der blive lagt en blokade i lysken som efterfølgende smertebehandling. Ved operationen udføres en grundig kikkertundersøgelse af knæleddet og evt. menisk/bruskskader udbedres, hvis det er muligt. Til erstatning for korsbåndet udtages der et senestykke fra knæleddet. Der udtages et stykke af senen enten over eller under knæskallen eller to bøjesener fra indersiden af knæleddet. Ved udtagning af midterste tredjedel af knæskalssenen kan der i efterforløbet opstå forreste knæsmerter. Ved anvendelse af senerne fra lårets inderside mindskes bøjestyrken i knæet med ca. 5%. Senen, som udgør det nye korsbånd, indføres i knæleddet via borekanaler gennem skinnebenet og opadtil i lårbenet præcist der, hvor det gamle korsbånd sad. Senestykket fastgøres i begge ender med enten metal, plastik eller opløseligt materiale. Ved afslutning af operationen sys huden sammen, og der bliver lagt lokalbedøvelse under huden og i knæleddet. Sårene dækkes af en sugende forbinding, som må fjernes 24 timer efter operationen. Hvis såret er tørt har det bedst af at få luft. Er der lidt sivning skal du sætte et plaster på. Hvilken sene, der anvendes til korsbåndet, afgør kirurgen i samråd med dig inden operationen, da det afhænger af dit erhverv, tidligere skader på knæet og din kropsbygning m.m.

4 Når du bliver klargjort til operationen, må der ikke forekomme sår på knæet, da det øger risikoen for infektion. Efter operationen: Som følge af blokaden i benet sættes musklerne lidt ud af kraft i de første døgn. Derfor må du kun skyggebelaste, så længe blokaden har effekt, max to døgn. Dette er for at undgå et nyt vrid i knæet. Herefter må du belaste fuldt. Det er vigtigt at du støtter på benet når blokadens virkning er ophørt. Dog vil evt. syning af menisken kræve skinne i nogle uger og ændringer i optræningsprogrammet. Du skal skåne/aflaste benet, så den naturlige hævelse ikke forvær- res. Lad derfor være med at gå eller stå for længe i starten. Hold benet i ro og over hjertehøjde de første 4-6 dage efter operationen. Lav hyppige vip med fodleddet (venepumpeøvelser) for at bedre blodomløbet og forebygge årebetændelse/ blodprop i benet. Efter operationen vil man med fordel kunne reducere smerteopfat- telsen/hævelsen med en kølebandage. Vi anbefaler, at du har is- eller køleposer klar i fryseren, til du kommer hjem. Læg et klæde over knæet inden du placerer isen ovenpå. Kølebandagen kan anvendes 20 minutter pr. time de første par dage, herefter hver 2. time. Derudover medgives du smertestillende medicin til 3 dage. De første uger kan du anvende et elastikbind, når du går omkring. Tag det af når du laver øvelser og om natten. Risici: Alle operationer er forbundet med forskellige risici. Det gælder også denne operation.

5 1. Den alvorligste komplikation er infektion. Det sker yderst sjældent (0,2-0,4%). Symptomerne er stigende smerter, feber, rødme og tiltagende hævelse af leddet nogle dage efter operationen. Opstår dette, bør du straks kontakte ambulatoriet. I dagtiden eller i weekenden kontaktes skadestuen mhp hurtig behandling. 2. En anden alvorlig komplikation er dyb årebetændelse i benet. Symptomerne er tiltagende diffus hævelse af underbenet eller en sjælden gang af hele benet nogle dage efter operationen. Kontakt snarest egen læge eller vores afdeling. Årebetændelsen behandles oftest med højdosis blodfortyndende medicin. 3. Den hyppigste komplikation til korsbåndsoperationer er nedsat evne til på længere sigt at strække knæleddet. Det kan enten skyldes arvævs- dannelse, stramning i ledkapslen eller et for stramt nyt korsbånd. 4. Den næst hyppigste komplikation er, at knæleddet ikke bliver tilstrækkeligt stabilt efter operationen. Det kan enten skyldes, at det under operationen ikke er lykkedes at opnå tilstrækkelig stabilitet, eller at det nye korsbånd slides i stykker under genoptræningen. Endelig kan det nye korsbånd ødelægges ved en ny skade. 5. Næsten alle patienter får en ændret følesans i huden nedenfor arret. Forventninger: Vi kan ikke gøre knæleddet normalt igen med en korsbåndsoperation. Der vil altid være lettere varige mén efter skaden. Derfor skal du altid huske at anmelde skaden til ulykkesforsikringen.

6 Vi har erfaret, at 8 ud af 10 patienter har et ukompliceret forløb, hvor leddet bliver tilfredsstillende stabilt igen, og mange kan genoptage fysiske aktiviteter inklusiv kontaktsport som fodbold og håndbold. Nedsat bevægelighed, stramning i leddet, løshed og smerter ved gang er de hyppigste problemer, der kan være tilstede efter operationen (se afsnit under risici). Andre skader i knæleddet har desuden stor betydning for, om der kommer blivende smerter. Er der større slidskader på brusken i knæleddet, frarådes kontaktsport og længere løbebelastninger i fremtiden. Genoptræning: Genoptræningsforløbet efter operationen er langvarigt, adskillige måneder. Det er vigtigt at fremhæve, at det er dig selv, der skal træne under fysioterapeutens vejledning, og at din egen træningsindsats er altafgørende for resultatet. Træningen vil som oftest foregå ved, at du med ugers mellemrum vurderes og instrueres af en fysioterapeut, og at du herimellem træner selvstændigt. Før operationen instrueres du af en fysioterapeut i genoptræningsforløbet og det øvelsesprogram, du skal lave de første 2-3 uger efter operationen. Det er vigtigt, at du straks efter operationen flere gange dagligt sikrer dig, at knæet kan strækkes helt. Hvis du føler strækkemangel, bør du kontakte os for en ekstra kontrol. Ca. 14 dage efter operationen vurderes knæet i idrætsklinikken, i forhold til smerter, hævelse og bevægelse. Målet er her, at du kan bøje knæet til en ret vinkel (90 grader) og strække helt. Desuden fjernes trådene. Du skal forvente at bruge krykker i de første ca 2 uger. Det endelige mål for hele genoptræningen er, at du genvinder normal bevægelighed, styrke, stabilitet, balance og koordination. Der vil for de

7 fleste gå ét år, før dette er opnået. Det vil være nødvendigt med livslang vedligeholdelsestræning. Sygemelding: Du skal regne med en sygemelding efter operationen. Sygemeldingen er dog meget afhængig af dit arbejdes fysiske krav, samt din mulighed for at komme frem og tilbage til arbejdspladsen. Hvis du er studerende eller har et stillesiddende job, bør du regne med 2-3 ugers sygemelding. Har du et let fysisk belastende arbejde, er det ca 6 uger. Er dit job hårdt fysisk belastende, hvor du går og løfter meget, bør du regne med ugers sygemelding. Sport: Det er vigtigt, at du ikke starter med sport for tidligt. Cykling eller svømning (crawl) kan du som regel genoptage efter 4-6 uger. Let løb efter uger. Anden lettere sport må først genoptages efter ca. 6 måneder, og mere belastende sport som f.eks. håndbold eller fodbold med drejemoment må først genoptages efter 9-12 måneder. Se i øvrigt pjecen: Genoptræning efter forreste korsbåndsoperation. Bilkørsel: Bilkørsel må påbegyndes, når funktionen af det opererede knæ er så normal, at kørslen kan foregå på fuldt betryggende vis, hvilket typisk vil være tilfældet efter 2 uger for venstresidig rekonstruktion og 6 uger for højresidig. Forsikring: En akut korsbåndsbristning kan være en invaliderende lidelse og vil derfor ofte være dækket af din private fritids- og ulykkesforsikring. Du tilrådes derfor at anmelde skaden til dit forsikringsselskab.

8 Søg yderligere information hos din forsikringsrådgiver eller på Dansk ACL database: Alle korsbåndsoperationer registreres i en landsdækkende database, og alle patienter bliver bedt om at gå ind på hjemmesiden hvor et skema skal udfyldes med oplysninger om hvordan dit knæled fungerer før operationen. Der bliver udleveret et skema om dette ved informationsmødet. Kontakt efter operationen: Opstår der problemer efter operationen, kan du i det første døgn henvende dig i dagkirurgisk afdeling i dagtiden. Herefter skal du i dagtiden henvende dig i ortopædkirurgisk ambulatorium, jævnfør kontaktkort. Uden for ambulatoriets åbningstid skal du henvende dig i skadestuen. Kontakt Regionshospitalet Silkeborg Idrætsklinikken Falkevej Silkeborg Tlf Fax

ACL rekonstruktion. Patientinformation. Forreste korsbåndsskade

ACL rekonstruktion. Patientinformation. Forreste korsbåndsskade ACL rekonstruktion Patientinformation Forreste korsbåndsskade En forreste korsbåndsskade er en meget almindelig idrætsskade. Årligt diagnosticeres ca. 4.500 nye korsbåndsskader i Danmark, hvoraf ca. 3.000

Læs mere

Patientvejledning. Rekonstruktion af. Forreste korsbånd (ACL)

Patientvejledning. Rekonstruktion af. Forreste korsbånd (ACL) Patientvejledning Rekonstruktion af Forreste korsbånd (ACL) Denne patientvejledning handler om den operation, du skal have foretaget. Vi anbefaler, at du også læser folderen Generel vejledning i forbindelse

Læs mere

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende rekonstruktion af indvendige sideledbånd. Forundersøgelse

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende rekonstruktion af indvendige sideledbånd. Forundersøgelse Ved forvridning af knæleddet ses hyppigst beskadigelse af indvendige sideledbånd. Beskadigelsen kan være ledsaget af meniskskade eller læsion af øvrige ledbånd eller korsbånd. Skaden vil dog ofte være

Læs mere

Meniskoperation Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk Afdeling

Meniskoperation Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk Afdeling Meniskoperation Patientinformation Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk Afdeling Menisk Et knæled indeholder 2 menisker - en indre og ydre menisk Ydre Indre Menisken er kileformet med sin tykkeste

Læs mere

Patientvejledning. Meniskskade fiksering af løs menisk. (Ved syning eller med stifter)

Patientvejledning. Meniskskade fiksering af løs menisk. (Ved syning eller med stifter) Patientvejledning Meniskskade fiksering af løs menisk (Ved syning eller med stifter) Den hyppigste årsag til gener i knæet er meniskskader. Inde i knæleddet fungerer menisken som en støddæmper ved bevægelse.

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for ledskred af knæskallen (MPFL-rekonstruktion)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for ledskred af knæskallen (MPFL-rekonstruktion) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation for ledskred af knæskallen (MPFL-rekonstruktion) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information

Læs mere

Forreste korsbåndsoperation

Forreste korsbåndsoperation Patientinformation Forreste korsbåndsoperation Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Forundersøgelsen Du har nu været til forundersøgelse hos speciallægen, og det er konstateret, at dit forreste

Læs mere

Kikkertoperation i knæet, hvor menisken syes - information og træningsprogram

Kikkertoperation i knæet, hvor menisken syes - information og træningsprogram Kikkertoperation i knæet, hvor menisken syes - information og træningsprogram Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Operation Du har haft en skade på din menisk, som var

Læs mere

Patientvejledning. Meniskskade. Knæartroskopi

Patientvejledning. Meniskskade. Knæartroskopi Patientvejledning Meniskskade Knæartroskopi Den hyppigste årsag til gener i knæet er meniskskader. Inde i knæleddet fungerer menisken som en støddæmper ved bevægelse. Uden menisken ville knoglebrusken

Læs mere

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Notater Send oplysningsskema til afdeling A250 i den frankerede svarkuvert - senest d.... 2 Vigtige datoer Navn:...

Læs mere

Patientvejledning. HemiCAP. Miniprotese i knæ

Patientvejledning. HemiCAP. Miniprotese i knæ Patientvejledning HemiCAP Miniprotese i knæ Beskadigelse af brusken i knæet sker typisk i forbindelse med udøvelse af sport eller ved ekstreme fysiske belastninger af knæet under arbejde. Oftest opstår

Læs mere

Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION. Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese

Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION. Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese PAT I E N T E N I C E N T R U M Velkommen til Privathospitalet Mølholm Med denne pjece vil vi fortælle om de forberedelser

Læs mere

Information om Stabiliserende rygoperation uden skinner og skruer

Information om Stabiliserende rygoperation uden skinner og skruer Information om Stabiliserende rygoperation uden skinner og skruer Ryg-sektionen Ortopædkirurgisk Afdeling Hvidovre Hospital 1 Hvem får tilbudt stabiliserende operation i ryggen?... 4 Forventninger til

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om kunstig hofte (hoftealloplastik)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om kunstig hofte (hoftealloplastik) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om kunstig hofte (hoftealloplastik) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om

Læs mere

Patientinformation. Kunstig hofte. Kvalitet døgnet rundt Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Kunstig hofte. Kvalitet døgnet rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Kunstig hofte Kvalitet døgnet rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Hensigten med denne pjece er at give dig og dine pårørende en grundig information om det at skulle opereres og have indsat

Læs mere

Operation for frossen skulder (Release operation) Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Operation for frossen skulder (Release operation) Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Operation for frossen skulder (Release operation) Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi INDHOLDSFORTEGNELSE Hvad er en frossen skulder?... 3 Behandling... 4 Vigtigt at vide om tiden efter

Læs mere

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi)

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) 2 Indholdsfortegnelse 1. Kikkertundersøgelse af knæ...4 2. Medicin...6 3. Undersøgelsesdagen...7 3.1 Forberedelse...7 3.2 Kikkertundersøgelsen/operationen...7 4.

Læs mere

Patientinformation vedrørende kunstigt hofteled

Patientinformation vedrørende kunstigt hofteled Patientinformation vedrørende kunstigt hofteled Velkommen til Kysthospitalet: Med denne pjece ønsker vi dig velkommen til Kysthospitalet. Vi vil samtidig give dig nogle grundlæggende informationer om at

Læs mere

Kunstig hofte. Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg

Kunstig hofte. Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg Kunstig hofte Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg INDHOLDSFORTEGNELSE Patient- og pårørenderolle i hofteforløbet... 4 Hofteforløb på Regionshospitalet Silkeborg... 4 Ortopædkirurgisk Sengeafsnit

Læs mere

Hofteprotese. Patientinformation

Hofteprotese. Patientinformation Hofteprotese Patientinformation Patienten i centrum Velkommen til Privathospitalet Mølholm Med denne pjece vil vi fortælle om de forberedelser og undersøgelser, som du skal igennem inden din hofteoperation.

Læs mere

Knæartroskopi. INFORMATION OM KNÆOPERATION Kikkertoperation i knæet

Knæartroskopi. INFORMATION OM KNÆOPERATION Kikkertoperation i knæet Knæartroskopi INFORMATION OM KNÆOPERATION Kikkertoperation i knæet PAT I E N T E N I C E N T R U M Velkommen til Privathospitalet Mølholm Med denne pjece vil vi fortælle om de forberedelser og undersøgelser,

Læs mere

Patientvejledning. Pectus Excavatum (PE) Tragtbryst

Patientvejledning. Pectus Excavatum (PE) Tragtbryst Patientvejledning Pectus Excavatum (PE) Tragtbryst Pectus excavatum er en medfødt defekt, som får brystvægen til at se indsunken ud. Tilstanden kaldes også tragtbryst og kan i mange tilfælde rettes op

Læs mere

Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Du har haft et brud på kravebenet, som ikke er ophelet. Hos nogle sker det, at bruddet ikke heler

Læs mere

Pladsskabende operation i skulderleddet (Dekompression og evt. AC resektion) Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Pladsskabende operation i skulderleddet (Dekompression og evt. AC resektion) Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Pladsskabende operation i skulderleddet (Dekompression og evt. AC resektion) Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi INDHOLDSFORTEGNELSE Hvad forstår man ved en pladsskabende operation?...

Læs mere

Stivgørende rygoperation

Stivgørende rygoperation Patientinformation Stivgørende rygoperation -instrumenteret dese og uinstrumenteret dese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information

Læs mere

Sådan træner du dine knæ

Sådan træner du dine knæ Sådan træner du dine knæ 45.000 patienter humper hvert år ind på skadestuen med skader i bentøjet i forbindelse med sport og motion. 15 procent af alle skader i løb og fodbold sker i knæet. I denne guide

Læs mere

Patientvejledning. Brystforstørrende. Operation

Patientvejledning. Brystforstørrende. Operation Patientvejledning Brystforstørrende Operation Brystforstørrende operation er et af de mest almindelige kosmetiske indgreb. Der kan være mange årsager til, at du som kvinde på et tidspunkt i dit liv ønsker

Læs mere

Spinalstenose operation i lænderyggen

Spinalstenose operation i lænderyggen Spinalstenose operation i lænderyggen Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Afsnit Indholdsfortegnelse Spinalstenose i lænderyggen... 3 Før indlæggelsen...

Læs mere

BRYSTLØFT MED/UDEN IMPLANTAT

BRYSTLØFT MED/UDEN IMPLANTAT BRYSTLØFT MED/UDEN IMPLANTAT www.facebook.com/opaaarhus 08.10.2014 Version 1 Komplikationer og bivirkninger Du skal være opmærksom på, at følgende komplikationer og bivirkninger muligvis kan forekomme.

Læs mere

Fedtsugning (Liposuction) - Amalieklinikken i København

Fedtsugning (Liposuction) - Amalieklinikken i København Fedtsugning (Liposuction) - Amalieklinikken i København En fedtsugning har primært til formål at fjerne fedtdepoter på de områder af kroppen, hvor disse depoter er uønskede. Det drejer sig typisk om topmaven,

Læs mere