Effektivisering af affaldsenergisektoren

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Effektivisering af affaldsenergisektoren"

Transkript

1 NOTAT Effektivisering af affaldsenergisektoren Dansk Affaldsforening bemærkninger til rapport afgivet af arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren september 2016 Indledende bemærkninger Dansk Affaldsforening har ultimo september 2015 haft lejlighed til at genlæse Effektivisering af forbrændingssektoren - Rapport afgivet af arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren, offentliggjort af Energistyrelsen i september Side 1 af 6 J.nr MIM/KL Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, Frederiksberg C Tlf.: danskaffaldsforening.dk Dansk Affaldsforening har ikke haft lejlighed til at indgå i drøftelserne af denne rapport, og stiller sig stærkt tvivlende over for om der kan findes tilstrækkelig evidens for en række af rapportens udsagn og konklusioner. Dansk Affaldsforening beklager samtidig, at udvalgsarbejdet er blevet tilrettelagt på en sådan måde, at de direkte interessenter, som ejer og driver de kommunale affaldsenergianlæg, og de interessenter, som aftager energi i form af elektricitet og varme ikke har været inddraget i arbejdet, udover at skulle stille afgrænsede data til rådighed for det samlede analysearbejde 2. Dansk Affaldsforening sammenfatter i dette notat foreningens overordnede og tekstspecifikke bemærkninger til arbejdsudvalgets rapport. Dansk Affaldsforening hovedbudskaber (Kort form) Effektiviseringspotentialerne er overestimeret for så vidt angår Mix- og Licitationsscenariet, og undervurderer effektiviseringerne, som allerede pågår i sektoren. Ved at markedsgøre alt forbrændingsegnet affald (licitationsscenariet) er der stor sandsynlighed for stigende fjernvarmepriser og øgede strandede omkostninger for visse kommunale anlæg I dag er der udstrakte virkemidler for kapacitetsstyring af affaldenergisektoren, og den på grund af finanskrisen ( ) medførte overkapacitet, er i dag på vej til at blive fjernet. Med de turbulente forhold, som præger affaldsmarkedet, vil fuld markedsgørelse (Licitionsscenariet) betyde 1 Dansk Affaldsforening har ved tidligere i maj 2015 kommenteret udkast til samme rapporten, og nærværende notat er en gengivelse af foreningens bemærkninger til rapporten. 2 Dansk Affaldsforening har ad hoc været inddraget om dataindsamling, men har i denne sammenhæng også anført en række forbehold og fremsat forslag til at anvende anden beregningsmodel (fx Energistyrelsens BALMOREL) med sikkerhed for bedre håndtering af virkninger for varmeforsyningsområdet.

2 større risici for at kommunerne på sigt kan sikre korrekt behandling af borgernes og virksomhedernes affald. Arbejdsudvalget har undladt de øgede kommunale omkostninger ved krav udbud af husholdningsaffald til forbrænding i Licitationsscenariet. Side 2 af 6 Uddybet bemærkninger til rapportens sammenfatning (Konklusioner) Effektiviseringspotentialerne er overestimeret Dansk Affaldsforening vurderer at det samlede effektiviseringspotentiale, som udvalget har beregnet for affaldsforbrændingssektoren er overestimeret, både for hhv. Mix-scenariet og Licitation 3. Dertil kommer, at foreningen heller ikke mener, der er belæg for at Licitation-scenariet rummer et langt større effektiviseringspotentiale end Mix-scenariet. Ea Energianalyse A/S har på vegne af Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme udført en analyse, der i hvert fald frem mod 2025 viser nogenlunde samme effektivisering ved Licitation i forhold til Mix (alene konkurrenceudsættelse af erhvervsaffald). Dansk Affaldsforening har endvidere anmodet Ea Energianalyse bistå foreningen omkring de af arbejdsudvalget mundtligt fremlagte beregningsmetoder og resultater. Ea Energianalyses hovedbudskab er, at det beregnede effektiviseringspotentiale for affaldsenergisektoren er overvurderet, fordi arbejdsudvalget medtager allerede afholdte kapitalomkostninger i deres analysearbejde, selvom dette i den korte investeringshorisont (næste 5-10 år), kan reduceres. Den strukturelle tilpasning af kapaciteten, og de sparede kapitalomkostninger vil først kunne blive realiseret over en meget langt tidshorisont. Ea Energianalyses vurderinger er fremsendt til arbejdsudvalget, men det ses ikke bidraget er blevet inddraget i rapporten fra arbejdsudvalget. Dansk Affaldsforening har desværre ikke haft adgang til den rapport om effektiviseringspotentialer af 7. april 2015, som er udarbejdet af Incentive. I øvrigt er Dansk Affaldsforening meget uenig i, at de danske affaldsenergianlæg ikke allerede effektivisere. Tværtimod kan sektoren allerede fremvise betydelige effektiviseringer siden Der henvises til mail og notater af 17. september 2015, oversendt til KL, hvor der er redegjort nærmere for dette. Stor sandsynlighed for stigende affaldsvarmepriser I rapporten fra arbejdsudvalget sammenfatter udvalget ændringen af organiseringen i forhold til prisdannelsen for affaldsvarmen ved at henvise til at prislofter giver nogen (men ikke fuld) sikkerhed mod stigende varmepriser. 3 Det bemærkes, at arbejdsudvalget da også anfører (note 5, side 4), at det vil være en udfordring at realisere et potentiale på 200 mio. kr. i 2020.

3 Dansk Affaldsforening mener ikke at denne vurdering er korrekt. I dag afregner en stor del af de danske affaldsenergianlæg deres producerede varme efter de lovbestemte faktiske omkostninger (efter omkostningsbestemte priser). Disse priser som i øvrigt er lave i forhold til den øvrige fjernvarmesektor ligger betydeligt under gældende prisloft af affaldsvarme. Side 3 af 6 Dansk Affaldsforening mener ikke, at de gældende principper i Varmeforsyningsloven for fastsættelse af varmepriserne vil kunne opretholdes i forhold til affaldsenergisektoren, hvis affaldsenergianlæggene overgår til kommercielle anlæg efter det såkaldte licitationsscenarie. Investorer i affaldsenergianlæg, som konkurrere i et åbent marked, vil efter Dansk Affaldsforening søge en forretning af deres investering, som afspejler, hvad affaldsvarme lokalt er værd. Selv når fjernvarmeforbrugerne er beskyttet af et eksisterende prisloft, vil mange affaldsenergianlæg have mulighed for at kapitalisere deres investeringer ved højere varmepriser op til prisloftet. Det vil med medføre stigende affaldsvarmepriser. [Dansk Fjernvarme har tilsluttet sig denne vurdering jeg foreslår vi indhenter deres udsagn herom] I et Mix-scenarie (Frit Erhvervsaffald 2.0) tænkes omkostningsprincipperne mellem affald og varme fortsat opretholdt, dog med mulighed for tilpasninger. Netop derfor er vurderingen, at fjernvarmeselskaber, der aftager affaldsvarme, vil have større muligheder for at påvirke prisdannelsen i affaldsenergianlæggene. Kommunernes økonomi Dansk Affaldsforening er enig i, at en ændret organisering af affaldsenergisektoren kan føre til risiko for strandede omkostninger for enkelte anlæg. Dansk Affaldsforening vurderer dog, at Frit Erhvervsaffald 2.0 (Mix-scenariet) giver lang bedre muligheder for at kommunale anlæg, der potentielt er i en risikozone, kan gennemføre en omstilling og afvikling, som minimerer de samlede strandede omkostninger i sektoren. Det er Dansk Affaldsforenings vurdering, at en hurtig overgang til konkurrence om al forbrændingsegnet affald (Licitationsscenariet) rummer langt større risici for at nogle kommuner står tilbage med anlæg med en betydelig restgæld, der ikke kan refinansieres og derfor heller ikke er salgbare. I øvrigt bemærker Dansk Affaldsforening, at arbejdsudvalget helt har forbigået de øgede transaktionsomkostninger og risici, der opstår hvis kommunerne pålægges at udbyde alt forbrændingsegnet husholdningsaffald. Dels skal sådanne udbud samkøres med andre udbudte af indsamlingsordninger for samme affald. Alt udvikle de tilstrækkelige stabile og sikre logistiske systemer kræver betydelige initiale investeringer, og løbende driftsomkostninger. Det indebærer betydelige transaktionsomkostninger, der skal tillægges licitationsscenariet.

4 Specifikke bemærkninger til rapporten Mængde og kapacitet, rapportens side 6-7: Det ses at tal i figur 1 vedrørende mængde til forbrænding ikke stemmer med data fra Miljøstyrelsens benchmarking, hvor Miljøstyrelsen oplyser, at anlæggene forbrændte 3.3 mio. tons. Side 4 af 6 Ifølge offentliggjort Benchmarkingrapport, forbrændte affaldsenergianlæg i alt 3,429 mio. tons (heraf tons biomasse). Det er nødvendigt at medtage mængde af biomasseaffaldet, idet alle omkostninger på anlæggene omfatter både affald og biomasse. Kapacitet, rapportens side 7-8: Rapporten anfører, at den samlede kapacitet er på ca. 4 mio. tons, inkl. det nye ARC-anlæg. Dansk Affaldsforening har fået oplyst, at der foreligger godkendelse til at anvende tons affald på det nye ARC-anlæg. Om der så vil være teoretisk mulighed for at anvende en ledig kapacitet til biomasse, importeret affald etc. må afvente evt. politiske beslutninger herom. Dansk Affaldsforening henviser til Miljøstyrelsens benchmarking-rapport, hvor det fremgår at den samlede miljøgodkendte kapacitet i 2013 var på 3,82 mio. tons, som imidlertid har indregner kapacitet fra Haderslev, som nu er lukket. Ea Energianalyse har på vegne af Dansk Affaldsforening beregnet at der i 2014 var installeret kapacitet for godt 3,7 mio. tons. Dette tal stemmer meget godt overens med sumtallet i arbejdsudvalget bilag 2, med ovennævnte modifikation vedr. ARC, og med fratræk af ny nedlukket kapacitet (Slagelse/Grenaa). Dansk Affaldsforening tilslutter sig vurderingen af, at der allerede kort efter 2020 vil være behov for ny kapacitet, selv når Ressourcestrategi vedrørende genanvendelse modvirker stigende mængder til forbrænding frem mod Med en forventet, samlet planlægning- og projekteringstid for nye anlæg på 5-7 år, vil der i princippet allerede de kommende år skulle træffes beslutning om, hvordan der sikres den nødvendige kapacitet. Ejerskab, side 7 samt figur 2 Der skrives at der i dag er 2 privatejede anlæg. Det er ikke korrekt. Både Odense Kraftvarmeværk (tidligere ejet af Vattenfall) og Maabjergværket (tidligere ejet af DONG) er blevet solgt til anlæg, ejet af varmeforbrugere. Rammevilkår, Import/Eksport af affald, side 10 Rapporten henviser til analyse fra Ea Energianalyse og Incentive, 28. maj 2013, og konkluderer at der ikke er grund til at forvente import eller eksport i større omfang end i dag.

5 Dansk Affaldsforening henviser til rapport om Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport, udarbejdet af Ea Energianalyse, som angiver betydelige samfundsøkonomiske gevinster ved at nyttiggøre ledig kapacitet til importeret affald. Miljøstyrelsens benchmarking viser da også stigende import af affald, fra tons i 2011, til tons i 2012 og tons i Side 5 af 6 Dansk Affaldsforening er derfor ikke enig i udsagnet om at der ikke er grund til at forvente stigende import. Rapporten anfører side 11, at ovennævnte analyse fra Ea Analyse skulle vurdere, at det ikke vil være rentabelt aktuelt at bygge anlæg alene baseret på import. Det er ikke undersøgt, og kan derfor forholde sig omvendt. Dansk Affaldsforening mener også, at der i høj grad er grund til at nuancere 3. afsnit, under 3.3. Rammevilkår. Det bør anføres at Danmark (og visse svenske anlæg) i modsætning til andre europæiske affaldsenergianlæg blandt andet betaler høje energiafgifter, ligesom sektoren er pålagt omkostninger til køb af CO2- kvoter. Afhængig af disse er de danske affaldsenergianlæg negativ påvirket i konkurrence med andre europæiske affaldsenergianlæg. Sektorens kendetegn, afsnit 3.4, side 11 Dansk Affaldsforening finder udsagn om sektorens kendetegn for tendentiøs. Hvis man fjerner nogle få anlægs data vedrørende priser og omkostninger, fordi disse som det ofte gælde i mange andre sektorer - betragtes Outliers, vises det pæn jævn fordeling af priser og omkostninger. Som nævnt, finder Dansk Affaldsforening heller ikke, at det er et specielt sektor kendetegn, at der er overkapacitet. I årerne op til fra har mange kommuner måtte mellemlagre forbrændingsegnet affald, fordi der ikke var kapacitet nok. Billedet vendte med Finanskrisen indtog i Danmark omkring Med de kapacitetstilpasninger, som er foretaget og er på vej, forventer Dansk Affaldsforening af der senest år 2020 er skabt nogenlunde balance. Basisscenarie-beskrivelsen (side 15-19) Dansk Affaldsforening finder, at rapportens antagelse (s.16 nederst) om at der ikke sker en effektivisering inden for den nuværende regulering, er uden belæg. Der henvises til bemærkningerne vedr. effektivisering, varmepriser, kommunernes økonomi og kapacitetsforhold, som fremgår ovenfor i dette notat. Side 18, 3. afsnit, er det anført at omkostningerne pr. ton forbrændt affald er steget med 11% fra 2007 til 2013 (løbende priser). Set i lyset af de omfattende afgiftsomlægninger og øget brug af biomasse affaldsenergisektoren har gennemlevet siden 2009, bør den nævnte omkostningsudvikling tages med forbehold.

6 Sammenligner man fx udviklingen i affaldstaksten fra 2007 til 2013 ses et fald i løbende priser. Mellem 2010 og 2013 er der registret et fald i taksterne på 7% (løbende priser). Side 18, nederst generaliseres der over klimaeffekten, hvis affald fortrænger hhv. fossile brændsler og biomasse. Det bør nævnes, at der er rejst tvivl om i hvilken udstrækning et forbrug af biomasse altid er positivt. Side 6 af 6

Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme).

Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme). NOTAT Licitationsmodellen Dette notat er et forsøg på at beskrive, hvordan centraladministrationen forestiller sig en Licitationsmodel. Derfor er teksten udformet så tekstnært som muligt på de beskrivelser

Læs mere

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Renovation, Administration Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Dato 4. april 2016 Sagsbehandler Anita Hallgreen Direkte telefon 79 79 14

Læs mere

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen ndsættelse, på billedet det bagerst. Effektivisering af affaldssektoren Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen Oversigt Baggrund Aktuel arbejdsgruppe Fremtidige rammer Dansk Fjernvarme - erfagruppe

Læs mere

Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model

Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model NOTAT Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model Hvordan påvirkes medlemmer af Benchmarking & indtægtsrammeregulering i affaldsenergisektoren? Dette notat omfatter en analyse af Benchmarkingmodellens konsekvenser,

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Louise Brix, Energistyrelsen Energistyrelsen 2. Februar 2017 Agenda Baggrund Forsyningsstrategi Udspil om Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrænding

Læs mere

Gennemgang af notat om effektivisering udarbejdet af Dansk Affaldsforening

Gennemgang af notat om effektivisering udarbejdet af Dansk Affaldsforening Gennemgang af notat om effektivisering udarbejdet af Dansk Affaldsforening 2. juli 2015 PwC har efter aftale med Dansk affaldsforening, g gennemgået notatet Effektivisering Hvordan sektoren realiserer

Læs mere

Benchmarking af (affald)varmeforsyningen

Benchmarking af (affald)varmeforsyningen NOTAT Benchmarking af (affald)varmeforsyningen Dette notat er et forsøg på at beskrive, hvordan centraladministrationen forestiller sig en benchmarkmodel. Derfor er teksten udformet så tekstnært som muligt

Læs mere

Høringssvar til rapportudkast Konkurrenceanalyse af fjernvarmesektoren

Høringssvar til rapportudkast Konkurrenceanalyse af fjernvarmesektoren Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Stormgade 2-6 1470 København K Att.: efkm@efkm.dk; hhl@eaea.dk Høringssvar til rapportudkast Konkurrenceanalyse af fjernvarmesektoren Indledende bemærkninger Dansk

Læs mere

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren Bilag 8 Dato 19. oktober 2018 sagsnr. 14120002 reference /pn Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren I nærværende notat er skitseret mulige konsekvenser af en liberalisering af affaldsenergisektoren.

Læs mere

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved)

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved) Affaldsforbrænding Stranded cost 1. Indledning Miljøstyrelsen overvejer i øjeblikket forskellige modeller for modernisering af forbrændingssektoren. Som led i den proces herunder Kammeradvokatens undersøgelse

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

FORHØRINGSNOTAT 22. juli Energistyrelsens forhøringsnotat vedr. en ny prisloftbekendtgørelse

FORHØRINGSNOTAT 22. juli Energistyrelsens forhøringsnotat vedr. en ny prisloftbekendtgørelse FORHØRINGSNOTAT 22. juli 2011 J.nr. 2302/1202-0014 Ref. rvn Side 1/6 Energistyrelsens forhøringsnotat vedr. en ny prisloftbekendtgørelse Energistyrelsen har sendt et udkast til en ny prisloftbekendtgørelse

Læs mere

El, varme og affaldsforbrænding - Analyse af økonomi ved import af affald i et langsigtet perspektiv

El, varme og affaldsforbrænding - Analyse af økonomi ved import af affald i et langsigtet perspektiv El, varme og affaldsforbrænding - Analyse af økonomi ved import af affald i et langsigtet perspektiv Affaldsdage 2016 Hotel Vejlefjord, 11. november 2016 Jesper Werling Ea Energianalyse 1 Formål Vurdere

Læs mere

Mundtlig beretning Generalforsamling 2015

Mundtlig beretning Generalforsamling 2015 Mundtlig beretning Generalforsamling 2015 Året 2014 Driften af selskabet Når vi ser tilbage på 2014 kan vi glæde os over en stabil drift af kraftvarmeværket med kun få kortvarige, uplanlagte driftsstop.

Læs mere

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende:

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende: [INDSÆT MODTAGERE] Sendt pr. e-mail til [e-mailadresser] 14. oktober 2016 Varme 16/xxxxx TBHO AFGØRELSE UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR [AF- FALDSFORBRÆNDINGSANLÆG] FOR ÅR 2017 I medfør af 4, stk.

Læs mere

Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport

Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport 15-11-2014 2 Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport, - 15-11-2014 Udarbejdet for Dansk Affaldsforening af: Ea Energianalyse Frederiksholms Kanal 4, 3. th. 1220

Læs mere

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME OG AFFALDSSEKTOREN Varme fra affaldsforbrændingsanlæg er meget velkommen. Non-profit og prisloft er en nødvendig regulering,

Læs mere

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres?

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? DEBATOPLÆG Frit erhvervsaffald til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? Europas mest effektive affaldsbehandling RenoSam har dokumenteret, at

Læs mere

Mundtlig beretning Generalforsamling 2016

Mundtlig beretning Generalforsamling 2016 Mundtlig beretning Generalforsamling 2016 Tilbageblik på 2015 Driften af selskabet Når vi ser tilbage på 2015 kan vi glæde os over en stabil drift af kraftvarmeværket med kun få kortvarige, uplanlagte

Læs mere

Bilag 8. Hovedpunkter i ejeraftalen fra 2012 og de to tillægsaftaler

Bilag 8. Hovedpunkter i ejeraftalen fra 2012 og de to tillægsaftaler KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 15. maj 2018 Bilag 8. Hovedpunkter i ejeraftalen fra 2012 og de to tillægsaftaler Sagsnr. 2018-0130766 I følgende skema fremgår de

Læs mere

Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S. 1.

Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S. 1. Dato: 24. juni 2015 Sag: BET-15/05842 Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den

Læs mere

BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2012 (data fra 2011) Forbrænding

BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2012 (data fra 2011) Forbrænding BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2012 (data fra 2011) Forbrænding Rapporten er udarbejdet af Dansk Affaldsforening, DI og Dansk Energi. Redskabet til indsamling af data er stillet til rådighed af

Læs mere

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2015

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2015 Svendborg Kraftvarme A/S Virksomhedsplan for 205 Forord Virksomhedsplanen for 205 er udarbejdet af selskabets direktion og redegør for initiativer, som der skal arbejdes med/iværksættes i løbet af 205

Læs mere

Embedsmandsrapporten og Klimaet. v/henrik Wejdling & Annette Mejia Braunstein, DAKOFA. Mødet 10.02.11 for DAKOFAs netværk vedr. Affald, Energi & Klim

Embedsmandsrapporten og Klimaet. v/henrik Wejdling & Annette Mejia Braunstein, DAKOFA. Mødet 10.02.11 for DAKOFAs netværk vedr. Affald, Energi & Klim Embedsmandsrapporten og Klimaet v/henrik Wejdling & Annette Mejia Braunstein, DAKOFA Mødet 10.02.11 for DAKOFAs netværk vedr. Affald, Energi & Klim Ny affaldsreform Fase 2: Markedsudsættelse af forbrændingsegnet

Læs mere

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj.

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj. UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFOR- BRÆNDINGSANLÆG 15. oktober 2015 Varme 15/08156 TBHO I medfør af 5, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 1213 af 17. december 2012 om fastsættelse af prislofter og

Læs mere

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, takker hermed for det fremsendte materiale vedr. ovennævnte bekendtgørelse.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, takker hermed for det fremsendte materiale vedr. ovennævnte bekendtgørelse. Miljøstyrelsen Dok.nr: 48758 v1 Ref.: PB/PB E-mail: pb@frinet.dk 17. januar 2011 HØRINGSSVAR JOURNALNUMMER MST 7759-00121 Miljøstyrelsen har med brev af 16. december 2010 anmodet om høringsparternes kommentarer

Læs mere

MARKANTE GEVINSTER VED ØGET IMPORT AF AFFALD TIL ENERGI

MARKANTE GEVINSTER VED ØGET IMPORT AF AFFALD TIL ENERGI MARKANTE GEVINSTER VED ØGET IMPORT AF AFFALD TIL ENERGI Frem mod 2020 er der markante samfundsøkonomiske gevinster ved at udnytte disponibel kapacitet i de danske affaldsenergianlæg. Øget import af affald

Læs mere

NOTAT. Klimaplan Udsortering af plast fra affald. 1. Beskrivelse af virkemidlet

NOTAT. Klimaplan Udsortering af plast fra affald. 1. Beskrivelse af virkemidlet NOTAT Miljøteknologi J.nr. MST-142-00012 Ref:Medal Den 11. juni 2013 Klimaplan Udsortering af plast fra affald 1. Beskrivelse af virkemidlet Dette virkemiddel består i at kommunerne fastsætter regler for

Læs mere

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017 Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi 14. oktober 2016 Varme 16/09581 TBHO ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR Energitilsynet skal i henhold til prisloftbekendtgørelsen 1 udmelde

Læs mere

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K T: +45 3392 6700 E: ens@ens.dk Side 1/8 www.ens.dk Indhold 1. Indledning - Forståelse af forsyningssikkerhed

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen

Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen NOTAT Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen Hvordan påvirkes medlemmerne af licitationsmodellens indførelse i affaldsenergisektoren? Dette notat omfatter en analyse af Licitationsmodellens konsekvenser,

Læs mere

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV-Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 17. januar 2012, kl. 9.

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV-Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 17. januar 2012, kl. 9. 17. januar 2012 1600 DAGSORDEN for møde i bestyrelsen for AVV-Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 17. januar 2012, kl. 9.00 Mødested: AVV-administrationen Mandøvej 4 Hjørring Fraværende: Ingen

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

Liberalisering af affaldssektoren

Liberalisering af affaldssektoren Liberalisering af affaldssektoren Aarhus, den 3. november 2016 2 Baggrund om liberalisering af affaldssektoren Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren, En effektiv affaldssektor, 2004: Det anbefales,

Læs mere

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017 IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kbe@danskfjernvarme.dk 6. april 2017 SIKKER FORSYNING OGSÅ I 2025 Forsyningen af det moderne samfund med el, gas,

Læs mere

Høringsudkast til ENS' afgørelse om dispensation fra det af Energitilsynet fastsatte prisloft for 2015

Høringsudkast til ENS' afgørelse om dispensation fra det af Energitilsynet fastsatte prisloft for 2015 HØRINGSUDKAST Dansk Fjernvarme Att. John Tang Merkurvej 7 6000 Kolding Sendt via mail mail@danskfjernvarme.dk og jt.@danskfjernvarme.dk Kopi til: Energitilsynet via post@energitilsynet.dk og tbho@energitilsynet.dk

Læs mere

Udbud af ydelsen. forbrænding af affald. 2 februar Oplægsholder. Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner. Side 1

Udbud af ydelsen. forbrænding af affald. 2 februar Oplægsholder. Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner. Side 1 Udbud af ydelsen forbrænding af affald 2 februar 2017 Oplægsholder Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner 1 Oversigt Udbud og udbudsreglerne Særligt om in-house Udbud i mulige fremtidige situationer

Læs mere

Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014

Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014 Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk PJ 1000 Danmarks Bruttoenergiforbrug 1972-2011 900 800 700 600 500 400 300 200 100 0 Olie

Læs mere

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis 17 10 2016 Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis Analyse af årlig samfundsøkonomisk fjernvarmepris ved konvertering af naturgas til fjernvarme Baggrund og opgave Ea Energianalyse gennemførte

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Favrskov Spildevand A/S Att.: Jakob Roland Juhl Torvegade 7 8450 Hammel Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00073 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

KLAGE FRA Svendborg Kraftvarme A/S OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016

KLAGE FRA Svendborg Kraftvarme A/S OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016 A F G Ø R E L S E (Varmeforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA Svendborg Kraftvarme A/S OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag

Læs mere

Effektivisering af affaldsforbrændingssektoren

Effektivisering af affaldsforbrændingssektoren RAPPORT Effektivisering af affaldsforbrændingssektoren Rapport afgivet af arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren Offentliggjort af Energistyrelsen i september 2016. Indhold 1.

Læs mere

Sendt pr. til og

Sendt pr.  til og Svendborg Kraftvarme A/S Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. Sendt pr. e-mail til kraftvarme@svendborg.dk og info@svendborgfjernvarme.dk 14. oktober 2016 Varme 16/09529 TBHO AFGØRELSE UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT

Læs mere

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist Teknisk høring i Kolding Kommune Resume I Energnist-oplandet produceres ca. 456.000 ton forbrændingsegnet affald pr. år og forsyningssikkerheden sikres

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 4. Regulering af gebyrstørrelser på el-, gas- og varmeområdet

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 4. Regulering af gebyrstørrelser på el-, gas- og varmeområdet Referat Energitilsynsmøde den 5. marts 2013 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 140 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

SOLVARME MM. VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK

SOLVARME MM. VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK SOLVARME MM. VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK Sydlangeland Fjernvarme Forslag til solvarme Informationsmøde 1 FREMTIDENS OPVARMNING I VEDDUM SKELUND OG VISBORG UDGANGSPUNKT: I ejer Veddum Skelund

Læs mere

Godkendelse af Fjernvarme Fyn Holding A/S køb af Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk fra Vattenfall A/S. 1. Transaktionen

Godkendelse af Fjernvarme Fyn Holding A/S køb af Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk fra Vattenfall A/S. 1. Transaktionen Dato: 26. januar 2015 Sag: BITE-14/12241 Godkendelse af Fjernvarme Fyn Holding A/S køb af Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk fra Vattenfall A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 23. december

Læs mere

Kraftvarmekravets. investeringer i. affaldsforbrænding

Kraftvarmekravets. investeringer i. affaldsforbrænding Affaldsforbrænding Kraftvarmekravets indflydelse på investeringer i affaldsforbrænding Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne

Læs mere

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG BESTYRELSESSEMINAR KOLLEKOLLE, VÆRLØSE ONSDAG DEN 19. MAJ 2010 Emne 1: Vestforbrænding og ressourceforvaltning Vestforbrænding forstår ressourceforvaltning som en dokumenteret

Læs mere

AFFALDSENERGI NU OG I FREMTIDEN. Dansk Affaldsforenings Årsmøde fredag den 23 marts 2018

AFFALDSENERGI NU OG I FREMTIDEN. Dansk Affaldsforenings Årsmøde fredag den 23 marts 2018 AFFALDSENERGI NU OG I FREMTIDEN Dansk Affaldsforenings Årsmøde fredag den 23 marts 2018 HVAD ER AFFALDSENERGI? Kommunalt El Affald Energi Erhverv Varme Produktionsmidler - Maskinel - Mandskab - Hjælpestoffer

Læs mere

BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2013 (data fra 2012) Forbrænding

BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2013 (data fra 2012) Forbrænding BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2013 (data fra 2012) Forbrænding Rapporten er udarbejdet af Dansk Affaldsforening, DI og Dansk Energi. Redskabet til indsamling af data er stillet til rådighed af

Læs mere

Afskaf affaldsafgiften

Afskaf affaldsafgiften Afskaf affaldsafgiften Jacob H. Simonsen 1 Hvorfor er problemstillingen afgørende Pr. 12. december 2010 kan det forbrændingsegnede erhvervsaffald bevæge sig frit i EU Affaldsproducenten har et retskrav

Læs mere

Hvad styrer udviklingen i energisystemet. Tekniske løsninger eller økonomi og politik? Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Hvad styrer udviklingen i energisystemet. Tekniske løsninger eller økonomi og politik? Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Hvad styrer udviklingen i energisystemet Tekniske løsninger eller økonomi og politik? Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Indhold Brydningstider - skift fra fossil til VE Skift fra energiplanlægning til

Læs mere

Scenarier for liberalisering af affaldsforbrænding i Danmark. Resultater og dokumentation Final November 2010

Scenarier for liberalisering af affaldsforbrænding i Danmark. Resultater og dokumentation Final November 2010 Scenarier for liberalisering af affaldsforbrænding i Danmark Resultater og dokumentation Final November 21 Indholdsfortegnelse 1 Overblik over modellen 3 2 Scenarier og følsomhedsanalyser 4 2.1 Scenarier

Læs mere

Svendborg Kraftvarme A/S. Strategiplan

Svendborg Kraftvarme A/S. Strategiplan Svendborg Kraftvarme A/S Strategiplan 2017-2020 Forord Dette er den tredje strategiplan siden selskabets stiftelse i 2010. Strategiplanen er udarbejdet af selskabets bestyrelse og direktion og den tegner

Læs mere

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler 24. november 2016 Energikommissionen har i forbindelse med præsentationen af forløbene i AP2016 stillet

Læs mere

Forbrænding af affald

Forbrænding af affald Forbrænding af affald - Afrapportering fra den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende organisering af affaldsforbrændingsområdet December 2010 Forbrænding af affald - Afrapportering fra den tværministerielle

Læs mere

forbrænding af affald

forbrænding af affald Kommunernes fremtidige rolle vedrørende forbrænding af affald Analyse af konsekvenser for kommuner og kommunale anlæg ved konkurrenceudsættelse, herunder pligt til udbud af husholdningsaffald Kommunernes

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Svendborg Kraftvarme A/S mandag den 28. september 2015 kl

Bestyrelsesmøde i Svendborg Kraftvarme A/S mandag den 28. september 2015 kl Bestyrelsesmøde i Svendborg Kraftvarme A/S mandag den 28. september 2015 kl. 14.00 Mødested: Svendborg Kraftvarme, Kantinen, Bodøvej 15, 5700 Svendborg Deltagere: Bestyrelsesformand: Bestyrelsesnæstformand:

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Ingen sammenhæng mellem genanvendelse og ejerskab af affaldsenergianlæg har analyseret på data, der kunne ligge til grund

Læs mere

Rammevilkår for licitationsmodel

Rammevilkår for licitationsmodel NOTAT Rammevilkår for licitationsmodel -affald til energiudnyttelse i et marked 09.09.2016 Side 1 af 7 J.nr. 4.1.29 Baggund Dette notat beskriver en model og 7 rammevilkår, der er nødvendige for at kommunalt

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 190 Offentligt NOTAT Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald 28.03.2017 Side 1 af 7 J.nr. NIR 4.10.4.2-01 Baggrund Energi-,

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Haderslev Vand A/S Att.: Anders Melchiorsen Fjordagervej 32 6100 Haderslev Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00137 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN. Astrid Birnbaum Faglig chef

STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN. Astrid Birnbaum Faglig chef STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN Astrid Birnbaum Faglig chef EFFEKTIVISERING I FJERNVARMESEKTOREN Maj 2015 kom regeringen (den forrige) med Vækstinitiativ 2015 Forsyningssektor skal effektivisere

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 10. november 2017 J nr. 2017-5414 Indledning Energistyrelsen indbyder hermed kvalificerede

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Vand A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 12. oktober 2018 Sag nr. 18/07095 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor

Læs mere

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Vejle Fjord 11. november Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Forsyningsstrategi konkurrenceudsættelse af: 1. Genanvendelig affald 2. Affaldsenergisektoren Beslutninger bør tages på et oplyst grundlag

Læs mere

Bilag 9 Mulig samtænkning af affaldsforbrænding og fliskraftvarme inkl. Økonomiforvaltningens redegørelse

Bilag 9 Mulig samtænkning af affaldsforbrænding og fliskraftvarme inkl. Økonomiforvaltningens redegørelse Bilag 9 Mulig samtænkning af affaldsforbrænding og fliskraftvarme inkl. Økonomiforvaltningens redegørelse ) %* Til adm. direktør Hjalte Aaberg Teknik- og Miljøforvaltningen 24. september 2012 Vibeke Iversen

Læs mere

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME. John Tang

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME. John Tang AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME John Tang ENERGIBESPARELSER Energispareaftale af 13. november 2012 Nye regler og retningslinier siden 2009-aftalen. Samlet besparelsesindsats 2013-14 +75% i forhold til

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 37 Offentligt

Skatteudvalget L Bilag 37 Offentligt Skatteudvalget L 207 - Bilag 37 Offentligt J.nr. 2009-231-0022 Dato: 26. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 207 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 377 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 377 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 377 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Ministeren Dato 25. oktober 2016

Læs mere

Høringsnotat: Rapport fra den tværministerielle arbejdsgruppe om organisering af affaldsforbrændingsområdet

Høringsnotat: Rapport fra den tværministerielle arbejdsgruppe om organisering af affaldsforbrændingsområdet Notat Jord & Affald J.nr. MST-7779-00102 Ref. RH; CFM; JEBLS D. 7. juni 2011 Høringsnotat: Rapport fra den tværministerielle arbejdsgruppe om organisering af affaldsforbrændingsområdet Rapporten har været

Læs mere

Omstillingen af energien i kommunerne. Afdelingsleder John Tang

Omstillingen af energien i kommunerne. Afdelingsleder John Tang Omstillingen af energien i kommunerne Afdelingsleder John Tang Det er varme der efterspørges Fjernvarme kan anvende alle former for varme og brændsler samt levere fleksibilitet Elektricitet (Kraftvarme,

Læs mere

Fremtidens gasanvendelse i fjernvarmesektoren

Fremtidens gasanvendelse i fjernvarmesektoren Fremtidens gasanvendelse i fjernvarmesektoren Jan de Wit og Jan Jensen, Dansk Gasteknisk Center Webartikel, GASenergi, 4. januar 2018 Baggrund Dansk Fjernvarme publicerede i slutningen af 2016 resultatet

Læs mere

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv).

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv). PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 HØRINGSSVAR BILAG 1 10. juni 2015 Varme 13/12063 MLD 5. HØRINGSSVAR 1. Udkast til afgørelse blev sendt i høring den 20. februar 2015 med frist den 6. marts

Læs mere

NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN

NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN GÅ HJEM MØDER NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN Astrid Birnbaum, faglig chef Dansk Fjernvarme abi@danskfjernvarme.dk GÅ HJEM MØDER KOLDING, AALBORG OG RINGSTED Dagsorden Gennemgang af embedsværkets anbefaling:

Læs mere

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Status licitation/regulering husholdningsaffald Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Energistyrelsen 27. januar 2016 Side 1 Emner Status forbrænding Status evaluering på affaldssektoren Affaldsmængder

Læs mere

analyse: Overdækninger

analyse: Overdækninger 58 ENERGITILSYNET analyse: Overdækninger i fjernvarmesektoren 133 varmevirksomheder har de seneste to år i træk haft en overdækning samtidig med, at overdækningen i det seneste år har oversteget 10 procent

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Silkeborg Spildevand A/S Att.: Anders Mosegaard Jensen Tietgensvej 3 8600 Silkeborg Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00299 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2021 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

L90/TAS. Analyse af potentialet for en fusion af L90 og TAS (fase 1) V Vestforbrændning. December 2013. Granvej. ApS

L90/TAS. Analyse af potentialet for en fusion af L90 og TAS (fase 1) V Vestforbrændning. December 2013. Granvej. ApS L90/TAS V Vestforbrændning Analyse af potentialet for en fusion af L90 og TAS (fase 1) D December 2013 ApS Granvej side 2/11 1. Sammenfatning 1.1 Fremgangsmåde Som grundlag for at vurdere mulighederne

Læs mere

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2018-19 (2. samling) KEF Alm.del - Bilag 83 Offentligt FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET 100% CO 2 -NEUTRAL FJERNVARME I 2030 Kim Mortensen & Michael

Læs mere

Store forskelle i varmepriserne hvorfor?

Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Der er store prisforskelle på fjernvarme rundt om i landet. Energitilsynet analyserer her, hvordan brændselsvalg, beliggenhed i forhold kunderne, størrelse og ejerskab

Læs mere

KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016

KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016 A F G Ø R E L S E (Varmeforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation

Læs mere

Varmeforsyningsloven og område 4

Varmeforsyningsloven og område 4 Varmeforsyningsloven og område 4 Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temamøde om Landsbynærvarme Dansk Fjernvarme, marts 2014 Hvad siger loven? Varmeforsyningslovens formål er bl.a. at: fremme den mest samfundsøkonomiske,

Læs mere

Tillæg til Varmeplan TVIS

Tillæg til Varmeplan TVIS Tillæg til Varmeplan TVIS Forudsætninger for projektforslag Januar 2015 TVIS er ejet af Kolding Kommune Fredericia Kommune Vejle Kommune Middelfart Kommune 2 VARMEPLAN TVIS BILAG E FORUDSÆTNINGER FOR PROJEKTFORSLAG

Læs mere

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2012-2013

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2012-2013 Svendborg Kraftvarme A/S Virksomhedsplan for 202-203 Forord Nærværende dokument er den første virksomhedsplan for Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplanen er udarbejdet det af selskabets direktion og

Læs mere

forbrænding af affald

forbrænding af affald Kommunernes fremtidige rolle vedrørende forbrænding af affald Analyse af konsekvenser for kommuner og kommunale anlæg ved konkurrenceudsættelse, herunder pligt til udbud af husholdningsaffald Kommunernes

Læs mere

Baggrund, Formål og Organisation

Baggrund, Formål og Organisation Baggrund, Formål og Organisation Om projektet Varmeplan Dansk Design Center 9 juni 2008 Inga Thorup Madsen Disposition Lidt fjernvarmehistorie Status for fjernvarmesystemet i Hovedstadsområdet Om projektet

Læs mere

FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR. 1. oktober 2019

FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR. 1. oktober 2019 FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR 1. oktober 2019 30 ansatte Primært økonomer Fokusområder Energi, klima og miljø Sundhed Transport Offentlige og private kunder 50% private 50%

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energistyrelsens afgørelse af 11. juni 2013.

Energiklagenævnet stadfæster Energistyrelsens afgørelse af 11. juni 2013. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2017

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2017 Svendborg Kraftvarme A/S Virksomhedsplan for 2017 Forord Virksomhedsplanen for 2017 er udarbejdet af selskabets direktion og redegør for initiativer, som der skal arbejdes med/iværksættes i løbet af 2017

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNET A F G Ø R E L S E. 2. februar 2001 J.nr. 97-2311-0005 HJD. (varmeforsyning)

ENERGIKLAGENÆVNET A F G Ø R E L S E. 2. februar 2001 J.nr. 97-2311-0005 HJD. (varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk 2. februar 2001 J.nr. 97-2311-0005 HJD A F G Ø R E L S E (varmeforsyning) Klage fra over afgørelse

Læs mere