VM ZINC. Inspiration til offentligt byggeri. A Umicore Brand

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VM ZINC. Inspiration til offentligt byggeri. A Umicore Brand"

Transkript

1 VM ZINC Inspiration til offentligt byggeri A Umicore Brand

2 VM ZINC er århundreders materiale med refleksioner af havets og himlens levende udtryk. Æstetisk, klassisk smukt og alligevel modernistisk. Skabt til dristig arkitektur og stolte håndværksmæssige traditioner. VM ZINC er det internationale varemærke for valsede zinkprodukter, der fremstilles og markedsføres af Umicore koncernen. I Skandinavien varetages salget af Umicore Building Products Scandinavia A/S VM ZINC leveres i et stort udvalg af overflader: VM ZINC natur, to typer forpatineret zink, lakeret zink og Pigmento. Ethvert behov kan opfyldes med det omfattende produktprogram i plader, coils, tagrendesystemer og unikke tag- og facadeelementer.

3 Inspiration til offentligt byggeri Forsyningsværker Vandværker Fjernvarmeværk Transport & bevægelse Banegårde Lufthavn & busstop Kirker & museer Kirker & moské Museer Uddannelse & læring Det levende materiale Børnehaver Mellemskoler Administration & pleje Psykiatrisk hospital Rådhuse Hospitaler Oplevelser Svømmehal & vandland Teater Opera Erik Andersen, adm. direktør Velkommen til VM ZINC brochuren for offenligt byggeri! Mennesket tager farve af omgivelserne. Det er absolut ikke ligegyldigt for den mentale tilstand om man vågner op til sol fra en skyfri himmel eller gråsorte regntunge skyer. Vi bliver påvirket af det, vi ser og hører. Uanset om vi vil det eller ej... Derfor er niveauet for bygningskunst og arkitektur så altafgørende for mennesket. Fordi vores energi, humør og præstationsevne påvirkes af omgivelserne. Det er en af arkitekturens vigtigste opgaver at være en dynamo for liv og danne de optimale inspirerende rammer for mennesker. Denne brochure indeholder arkitektur med VM ZINC som gennemgående byggemateriale - vi har valgt et udsnit af projekter fra zinkens verden. Det stoflige, reflekterende naturmateriale fås med mange forskellige overflader og har særdeles lang levetid. VM ZINC er en perfekt løsning, både når det handler om bevaring af historiske bygninger og ny dristig arkitektur. God fornøjelse!

4 Vandkunstens rislen Abstrakt fortolkning af naturens ressourcer Mødet mellem zink og tegl. Zink og tegl Arkitekterne på de to viste projekter har valgt at forstærke udtrykket af naturens ressourcer ved at anvende naturmaterialerne tegl og zink. De viste vandværker er også eksponenter og arkitektoniske udtryk for tidsåndens mere musiske islæt. Den stringente skandinaviske stil er blødt op med smukke, overraskende detaljer, hvor zinkens formbarhed for alvor kommer til sin ret. Vandværket på Nordfyn, der ses på det store foto nederst på siden, er et smukt eksempel på ny arkitektur inden for offentligt byggeri. En genial komposition med en udstråling af harmoni og lethed skabt af enkle komponenter og naturmaterialer.

5 Unik afvandingsløsning Ved Brovst Vandværk har arkitekten skabt Det er naturligvis ikke tilfældigt, at der på Brovst Vandværk skabes associationer til det rindende vand fra jordens indre... Et eksempel på den særlige symbiose mellem naturens elementer og det kunstneriske udtryk. Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: VM ZINC natur 5 Forsyningsværker en unik afvandingsløsning. Regnvandet ledes fra nedløbsrørene over i en stille, rislende bæk, der omkranser vandværket. Refleksioner af himlens skiftende udtryk kan nydes dobbelt - på både zinktaget og i det stille, rislende vand i den lille bæk. Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: VM ZINC natur

6 Livsvarmen gløder En monumental skulptur i landskabet Helsinge fjernvarme. Kraft og varme - mere elegant kan det ikke gøres... Arkitekten bag det markante projekt har skabt et nyt arkitektonisk vartegn i den nordsjællandske by Helsinge. Bygningen er som skabt af zinkens naturlige formbarhed, hvor glasfacaden forstærker det refleksive udtryk. Går man tæt på projektet får man øje på de mange gennemførte håndværksmæssige detaljer, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Den naturligt blanke VM ZINC kommer for alvor til sin ret i kraft af den avancerede arkitektur, der er en sjælden symbiose mellem minimalisme og volumen, hvor form og funktion er afspejlet på smukkeste vis. Æstetisk harmoni De rolige, men varierende, store zinkflader efterlader et indtryk af æstetisk harmoni på trods af bygningens imponerende, bastante karakter. Monumentalt. Frækt og dristigt. Store glaspartier og blødt kurvede zinkflader komplementeret af varmt røde skorstene, der visionært strækker sig mod himlen. Zinkens naturlige formbarhed ses også tydeligt i forbindelse med de mange gennemførte håndværksmæssige detaljer.

7 Forsyningsværker 7 Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: VM ZINC natur

8

9 VM ZINC i centrum Med banegård, bibliotek, biograf og hyggelige cafeer... Odense Banegård Center syder af hektisk aktivitet de fleste af døgnets timer. Det er helt i tråd med de oprindelige ønsker for centret, der rummer både banegård, bibliotek, biograf, butikker, cafeer og restauranter. Tilføj lige en etage...! Arkitekterne bag projektet kom dog på noget af en opgave, da Odense Banegård Center var designet og byggeriet planlagt. En biografkæde henvendte sig med ønsket om at etablere en biograf i bygningen, der oprindelig kun var projekteret i to plan. Der skulle ikke kun tages arkitektoniske og æstetiske hensyn, da der skulle tilføjes en ekstra etage. Både lokalplanen og krav til materialebestandighed skulle tilgodeses. Zinkens lette, elegante udtryk og særlige vejrbestandighed gjorde udslaget, da beslutningen skulle træffes. Den arkitektoniske løsning tog ganske enkelt udgangspunkt i VM ZINC kombineret med store glaspartier. I dag er bygningen naturligt integreret i bymiljøet, og zinken på øverste etage vil patinere på smukkkeste vis, mens årene går. Hurtigruteterminalen i Bergen. Et stort parkeringshus bag Odense Banegård Center betyder, at man praktisk taget kan køre direkte til biografen, der ligger øverst i bygningen. Hurtigruteterminalen i Bergen er beklædt med bl.a. Sinus og Stikfalspaneler i QUARTZ-ZINC. Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: VM ZINC natur Teknik: Sinus, Stikfals, kassetter, dobbeltfalset, Overflade: QUARTZ-ZINC 9 transport & bevægelse

10 De markante linier i tagkonstruktionen på Malaga lufthavn taler deres eget symbolsprog, hvor bygningernes mange funktioner folder sig ud. Malagas vartegn Byens - og lufthavnens - vartegn. I Malaga lufthavn har arkitekten valgt at eksponere anvendelsen via arkitekturen. Som en ørn, der letter fra reden hæver kontroltårnet sig mod skyerne og himlen over Malaga. Taget i QUARTZ-ZINC er lagt med stående dobbeltfals. Falsene løber perpendikulært på tagryggens inddækning. I selve bygningen og på facaden er monteret stikfalspaneler, der skaber en elegant kontrast til det dobbelt falsede tag. Lufthavnens administrationsbygning ved tårnets fod er dagligt ramme om flypassagerernes og personalets hektiske aktivitet.

11 transport & bevægelse 11 Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: QUARTZ-ZINC Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: QUARTZ-ZINC Skulpturelle udtryk Hvorfor ikke give mennesker en arkitektonisk oplevelse, når de venter på bussen eller skal parkere bilen. De skulpturelle zinkbeklædte tage er de smukkeste eksempler på, hvor vidt forskellige udtryk zinken giver mulighed for. Til begge projekter er valgt QUARTZ-ZINC - stoppestedet til venstre ligger ved Gare du Midi i Bruxelles. Projektet til højre er indkørslen til en parkeringsplads ved en kirke i Sydkorea. Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: QUARTZ-ZINC

12 Kulturhistorisk arkitektur Stemningsmættet bygningskunst Beiruts ældste monument, Al Omari moske, er en kostbar arv. Moskeens velbevarede mure stammer helt tilbage fra det tolvte århundrede. Moskeen er udbygget med et museum og auditorium i kælderetagen. En ny gårdsplads, et galleri med 12 kupler og et minaret har udvidet monumentet, der på en næsten spirituel måde kommunikerer med himlen over Beirut. Tager man på en rejse rundt i verden for at betragte offentlige og halvoffentlige bygningsværker, vil man samtidig opleve en refleksion af de forskellige landes kultur, historie og traditioner. Teknik: Stående dobbeltfals Overflade: QUARTZ-ZINC Teknik: Stående dobbeltfals Overflade: Lakeret zink Kirker, moskeer og museer er stemningsmættet bygningskunst, der opfylder den mission, der er formuleret for dem. Skønvirke og modernisme med byggematerialet VM ZINC som et af de bærende arkitektoniske udtryk. På højre side vises en frikirke i Vejle, hvor spiret er renoveret med ANTHRA-ZINC og taget på kuplen med QUARTZ-ZINC. Facaden er lakeret hvid zink, og projektet er derfor endnu et eksempel på zinkens mange anvendelsesmuligheder. Bergen Kirke Midt i det kuperede terræn ved Bergen ligger denne helt unikke kirke beklædt med lakeret gul zink. På smukkeste vis komplementerer kirken områdets særlige topografi.

13 kirker & museer 13 Teknik: Dobbeltfalset Overflade: (spir) QUARTZ-ZINC (tag) ANTHRA-ZINC (facade) lakeret, hvid zink

14 Teknik: Stående dobbeltfals med listedækning, Overflade: QUARTZ-ZINC Dinosaur museet i Haenam, Korea rummer ganske logisk bl. a. dinosaurfodspor og fossiler. Bygningernes former leder elegant tankerne hen på de forhistoriske væsener, som tidligere levede i området. Her kan man for alvor tale om arkitekturen som katalysator for indhold og funktion. Museet er beklædt med QUARTZ-ZINC, hvor zinkens unikke formbarhed gav de arkitektoniske muligheder.

15 15 Det globale museum En arkitektonisk jordomrejse Her er der fokus på kunst, kultur, forskning og oplevelser på flere kontinenter. Arkitekturen og materialevalget til Pequotmuseet er lokalt inspireret af Pequot indianernes reservat i Mystic, Connecticut. Indianernes identitet har altid været tæt knyttet til landet og deres territorium, og arkitekterne valgte at prioritere det tætte forhold til naturen gennem valget af materialerne kalksten, granit, skifer, træ og zink. Bygningens varierende former afspejler de former og strukturer, der findes i de folkelige traditioner. QUARTZ-ZINC facadepanelerne er baseret på den traditionelle matting-kunst. Nogle steder med stående dobbeltfals, andre steder med tværfalssamlinger. Museum & forskningscenter i USA. kirker & museer Teknik: Stående dobbeltfals med tværfalssamlinger, Overflade: QUARTZ-ZINC

16 Zink - det levende materiale Stofligt og ekspressivt Zinkens mange muligheder Med de mange kombinationer af overfladetyper, teknikker og præfabrikerede tag- og facadesystemer kan man opnå præcis det udtryk, man ønsker. VM ZINC leveres i VM ZINC natur, to typer forpatineret zink, lakeret zink og Pigmento.

17 17 Vestre skole i Svendborg. På fotoet ses et lille udsnit af indgangspartiet ved Vestre Skole i Svendborg. Lader man øjnene dvæle nogle minutter, vil man kunne nyde synet af zinkens skiftende udtryk. Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: VM ZINC natur Naturligt. Refleksivt. Holdbart. Ekspressivt. Formbart. Levende. Varmt. Ædelt. Klassisk og modernistisk på samme tid. Begrundelserne for at vælge VM ZINC kan være mangesidede. Zink er et formbart materiale - naturligt og følsomt, hvor overfladen altid reagerer på lyset. Den ekspressive kraft forstærkes gennem himlens farveskift. Zink er også et ædelt metal, levende varmt, krævende og næsten lunefuldt. Perfekt til formgivningsopgaver i værkstedet og på byggepladsen. I en erfaren håndværkers hænder kan zinken fremhæve unikke håndværksmæssige detaljer. Næsten som skind kan zink dække alle former og strukturer som findes i en konstruktion. Fleksibiliteten og friheden med hensyn til arkitektoniske udtryksmuligheder er stort set uendelig, ligesom alsidigheden inden for konstruktionsopbygning: Ventilerede eller uventilerede konstruktioner og specielle skillelag og membraner, som gør det muligt at montere VM ZINC på mange forskellige underlag. VM ZINC er som klimaskærm en yderst holdbar løsning på de funktionelle krav, der stilles til bygninger og materialer. VM ZINC kan anvendes selv ved lave taghældninger. Forskellige samlingsmetoder gør det muligt at tage hensyn til materialets ekspansionsmuligheder. VM ZINC er en brandhæmmende klimaskærm. Zinken yder beskyttelse mod al slags vejr og har en lang, vedligeholdelsesfri levetid. Amager psykiatriske hospital. Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: VM ZINC natur Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: VM ZINC natur

18 Teknik: Dobbeltfalset dækning, Overflade: VM ZINC natur Børneinstitutionen Archibo Taget med det reflekterende blanke zink og glas gør næsten børneinstitutionen Archibo svævende. På bygningens smukke zinktag kan man følge himlens skiftende udtryk gennem de fire årstider. Indendøre, hvor hverdagene er præget af børnenes glade leg, videreføres den lyse og lette stemning med det livgivende dagslysindfald. Der er en sjælden udstråling af ro og harmoni over det arkitektoniske udtryk. En legende lethed med et strejf af eftertænksomhed... Blot ved at betragte børneinstitutionen Archibo på afstand kan man næsten fysisk fornemme zinktagets beskyttende afskærmning.

19 19 Lad arkitekturen lege Naturen som inspirator Træ og zink. Naturmaterialer, der supplerer og fremhæver hinanden. Læsesalen til den franske børnehave, der ligger i en smuk park er i perfekt harmoni med omgivelserne. Bygningen kan skimtes mellem træerne, hvor tagets form med dets kurvede og ribbede overflade skaber associationer til et blads frie lethed. Den stående falseteknik er med til at fremhæve tagets geometriske linier. VM ZINC natur var det helt rigtige materialevalg, hvor referencen til den omgivende natur er unik. Børnehave i Frankrig. uddannelse & læring Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: VM ZINC natur

20 Æstetisk kreativitet Collège Jean Moulin i Alès, Frankrig er en æstetisk nydelse midt i tæt bymæssig bebyggelse. Den arkitektoniske løsning er skabt med konstruktioner, der løber over hinanden, fletter sig sammen og forenes glidende for at afgrænse de tredimensionelle rum. Bygningen består af et delvist overdækket indgangsparti med områder under åben himmel, der visuelt forlænger de lodrette linier fra trappeopgange og fremhæver de dristige kurver i tilstødende konstruktioner.

21 Uddannelse & læring 21 Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: QUARTZ-ZINC

22 Elementsystemet DEXTER I stedet for de lange traditionelle zinkbaner valgte arkitekterne af æstetiske årsager det færdige system, DEXTER, der består af færdigformede elementer. Med sin enkle, rustikke struktur fuldender DEXTER det klassiske, tidløse udtryk og understreger bygningens markante linier.

23 23 Inspiration fra origami Klassisk japansk foldekunst udtrykt i arkitekturen Kontrast skaber helt nyt udtryk I kontrast til den eksisterende bygning har arkitekterne bag Middle School i Saint- Thierry, Frankrig udviklet en helt ny personlighed i smuk harmoni med omgivelserne. Den arkitektoniske indgangsvinkel er med klar udgangspunkt i områdets topografi. Med den lette elegance og de diskrete, fine linier har bygningen fået en særlig karakter. Intentionen var at optimere relationen mellem bygningen og det åbne landskab. Begrænsningen lå primært i et ønske om at bevare den eksisterende skoles nøgne konstruktion. For at bevare det minimalistiske udtryk blev den oprindelige rå betonvæg derfor fredet. Japansk foldekunst Inspirationen er hentet i origamien, der også er gennemgående tema. Den klassiske japanske papirfoldekunst viste sig at være den perfekte teknik til løsningen af problemerne med de forskellige bygningers størrelse og udtryk. Midlle School i Saint-Thierry, Frankrig Let elegance og diskrete, fine linier har skabt den særlige karakter. Uddannelse & læring Teknik: DEXTER, Overflade: QUARTZ-ZINC

24 Visionær arkitektur Sandfarvet tegl og sort zink Aalborg psykiatriske hospital. Med sine 6000 kvm bebyggelse udgør Decentralt Psykiatrisk Sygehus i Aalborg Øst en flot og funktionel ramme for den psykiatriske behandling og pleje. Byggeriet er båret af en visionær holdning og helt særlige arkitektoniske kvaliteter, hvor det relativt store anlæg nærmest ligger som en ø i landskabet. Det er en af arkitekturens vigtigste opgaver at være en dynamo for liv og danne de optimale inspirerende rammer for mennesker. Et elegant bygningskompleks hævet op på en horisontal base med mangfoldighed i bygningshøjder og størrelser. Alligevel er der skabt orden og klarhed i det store byggeri, der ligger på en kuperet grund. Kombinationen af sandfarvet tegl og de refleksive zinkfacader i ANTHRA-ZINC udtrykker en særlig stoflighed, hvor de lave rumdannende mure samtidig gør anlægget venligt og imødekommende. Store glasfacader giver et usædvanligt flot dagslys til alle, der opholder sig i bygningen. At zinkbeklædningen er udført som formede kassetter giver facaden et både stilrent og eksklusivt udtryk. De mange små gårdhaver ligger som beskyttende, intime oaser rundt i hele bebyggelsen. Spejlbassiner og træbelægninger giver en varm, næsten sydlandsk stemning.

25 25 Den æstetisk smukke zinkfacade med de store glaspartier giver et dejligt dagslys, der flyder ned ad de lyse vægflader i både centerdelen og kantinen. administration & pleje Kombinationen af sandfarvet tegl og de refleksive zinkfacader i ANTHRA-ZINC udtrykker en særlig stoflighed, hvor de lave rumdannende mure samtidig gør anlægget venligt og imødekommende. Teknik: Kassetter, Overflade: ANTHRA-ZINC

26 Lys og transparens var vigtige nøgleord i forbindelse med renoveringen af rådhuset i Champigny.

27 27 Rådhuset - byens vartegn Ny arkitektur med udpræget symbolsprog Rådhuset i Champigny Champigny er historisk og geografisk centrum af Val-de-Marne i Frankrig. Byens rådhus har gennemgået en større renovering, hvor den eksisterende arkitektur blev tilført en ny dimension ved at forny og forbedre funktionerne omkring indgangspartierne. Samtidig fik lys og tranparens mere fokus omkring de offentligt tilgængelige arealer. administration & pleje QUARTZ-ZINC blev af flere årsager - blandt andet formbarhed og udtryk - valgt som et af de bærende materialer i forbindelse med renoveringen. Rådhuset i Revetal, Norge Den arkitektoniske målsætning for det nye rådhus i Revetal har været, at alle byens borgere skullle få et forhold til den nye bygning, der på samme tid formår at udstråle værdighed og en venlig imødekommenhed. Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: QUARTZ-ZINC QUARTZ-ZINC er et af de gennemgående materialer, bl. a. fordi kriteriet var at vælge materialer, der patinerer smukt og har evnen til at vedligeholde sig selv. Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: QUARTZ-ZINC

28 Mødet med fjeldets tyngde VM ZINC natur - til den barske natur... Haugeland sygehus. I tilknytning til Haugeland Universitetshospital er der opført en ny tilbygning Bygg for Biologiske Basalfag. Det helt særlige ved bygningen er, at der først skulle skabes plads til bygningen. Der blev derfor fjernet m 3 fjeld og sten, som måtte sprænges væk. Soklen er beklædt med skifer. At benytte og udnytte en del af fjeldets tyngde i mødet mellem bygning og terræn var helt naturligt. Der er volumen i udtrykket, som søger at nærme sig den omkringliggende bebyggelse. Specielt i forbindelse med hovedindgangen mod nord, hvor bygningens sokkel er tilpasset nabobebyggelsens højde og målestok. Soklen fremstår som et motiv med tyngde i mødet mellem adgangsvej, forplads og indgang. Bygningens volumen og åbne rum er skabt via et udendørs atrium mellem 2. og 4. etage og en indvendig gård, som strækker sig fra 3. til 8. etage med glastag. Atrium og glasgård er forbundet med hinanden via et stort, åbent 11 meter højt rum. Herfra formidles overgangen mellem atrium og glasgård gennem et stort amfi, som er i direkte forbindelse med hovedindgangen - og som sammen med glasgården vil være husets midtpunkt og mødested. Som facadebeklædning er der anvendt VM ZINC natur monteret med vandret liggende vinkelfalse. De lodrette samlinger er udformet som enkle hagefalse og er placeret i et vilkårligt forbandt. På zinkfacaderne er der benyttet trævinduer med glaslister i ubehandlet lærketræ. Frederikshavn sygehus Det let kurvede tag på Frederikshavn sygehus giver den smukke bygning en udstråling af rolig lethed. VM ZINC natur er som skabt til at komplementere bygningens øvrige arkitektoniske udtryk og valg af materialer. Frederikshavn sygehus. Teknik: Dobbeltfalset dækning, Overflade: VM ZINC natur

29 administration & pleje 29 Teknik: Horisontal vinkelfals, Overflade: VM ZINC natur

30 Bølgernes blide brusen Vandland smukt integreret i kuperet terræn Teknik: FOAMGLAS varmtagskonstruktion, Overflade: QUARTZ-ZINC PLUS Alencea center Alencea center i Frankrig er rammen om en lang række vandaktiviteter: Svømning, en speciel pool til genoptræning, rutschebane og børnepool. Bygningen ligger smukt integreret i det kuperede terræn og VM ZINC er det perfekte materiale til taget med de svungne linier, der følger skråningen. Det arkitektoniske helhedsindtryk understreges yderligere af de mange dristige detaljer. Svømmehal i Frankrig.

31 31 Vandland og fritidscenter i Sopot Sopot vandland og fritidscenter, som ligger tæt ved Østersøen og Gdansk, er et populært udflugtmål for indbyggerne i Polen. Centret rummer badeland, bowlingbaner, restauranter og kontorlokaler. Bygningen er placeret i et område med smuk natur. Et stort skovområde strækker sig helt ned til strandkanten, og en af Arkitekterne måtte begrænse højden på bygningen og vælge materialer primært zink der ville fremstå i harmoni med omgivelserne og de skiftende årstider. Vandland i Polen. oplevelser restiktionerne for byggeriet var at udvise den fornødne respekt for områdets særlige topografi. Teknik: Vinkelfals, Overflade: QUARTZ-ZINC

32 Contact Theatre i Manchester er et arkitektonisk manifest skabt med udgangspunkt i en økologisk, miljørigtig tankegang. Skorstenene fungerer som et naturligt ventilationsanlæg.

33 33 Fantasiens drømmeverden Avanceret arkitektur med fokus på miljøet Contact Theatre i Manchester er overrumplende arkitektur. De markante, men nærmest svævende fyrre meter høje skorstene hæver sig majestætisk over det helt unikke universitetsteater. Ved første øjekast ser man kun skorstene, store klynger af lyse mursten og zink. Umiddelbart falder tankerne på et forskningslaboratorium på grund af teatrets beliggenhed midt i det store universitetsområde. Men det er kun indtil, man får øje på det karakteristiske indgangsparti, der er formet som et elegant forhæng udført i bølgende lag-på-lag zink. Zinkens skiftende, refleksive udtryk kan nydes både i dagslyset og i nattens smukke belysning. Teatret i Manchester er en unik repræsentant for den nye bevægelse og stilart. Skorstenspiberne er det miljøvenlige alternativ til energislugende aircondition og klimaanlæg. De sørger enkelt og genialt for helt naturlig ventilation. Skorstenene er derfor vendt tilbage til byen, men nu som eksponent for miljøvenlighed... Contact Theatre i Manchester oplevleser Arkitektonisk manifest Bygningen er et arkitektonisk manifest skabt ud fra en økologisk tankegang. Det romantiske islæt fra fortiden fuldender universitetsteatrets kunstneriske og æstetiske udtryk. Økologisk, miljørigtig tankegang skaber bygninger, der er helt anderledes - med tilsvarende nye former for tagkonstruktioner. Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: VM ZINC natur Man bliver betaget af indtryk før man kommer ind i teatret... Ved indgangen bliver man budt velkommen af et smukt lysscenarie.

34 Opera- og teaterhuset Esplanade i Singapore. Bygningens markante kupler hæver sig flot over havnefronten på det imponerende opera- og teaterhus, Esplanade i Singapore. Det dristige arkitektoniske udtryk forstærkes af materialevalget, hvor konstruktionen i glas og stål fremhæves i kontrasten til den grå QUARTZ-ZINC. Zinken er lagt med stående dobbeltfals teknik langs tagets hældning og baldakinen over hovedindgangen. En serie trin bryder tagets kurve og reflekterende, lysende glasfronter genskaber bølgernes krusning mod kysten. Foyerens tag ender i en bue, hvis underside fortsætter ind i foyeren, hvor det danner en del af loftet.

35 oplevelser 35 Teknik: Stående dobbeltfals, Overflade: QUARTZ-ZINC PLUS

36 Umicore Building Products Scandinavia A/S Lysbrohøjen 5 DK-8600 Silkeborgxc Telefon Telefax VM ZINC 08 Design: Balmer

VM ZINC. Collective Housing. Flerfamiliehuse Etagebyggeri Boligforeninger Andelsboliger

VM ZINC. Collective Housing. Flerfamiliehuse Etagebyggeri Boligforeninger Andelsboliger VM ZINC Collective Housing Flerfamiliehuse Etagebyggeri Boligforeninger Andelsboliger Velkommen Direktør Erik Andersen Umicore Building Products Scandinavia A/S til VM ZINC's inspirationsbrochure om Collective

Læs mere

Zink. bolig. til din. Dristige former for zink. identitetsskabende arkitektur. Elegance fra A til Zink. Gør dit hus til noget særligt.

Zink. bolig. til din. Dristige former for zink. identitetsskabende arkitektur. Elegance fra A til Zink. Gør dit hus til noget særligt. Zink til din bolig 10 6 identitetsskabende arkitektur Elegance fra A til Zink 22 24 Designerzink: - Dressed in Black Designer Jesper Gadegaard fortæller om sit bevidste valg af ANTHRA-ZINC til sit sommerhus

Læs mere

til din Dristige former for zink IDENTITETSSKABENDE arkitektur Elegance fra A til Zink Gør dit hus til noget særligt DESIGNERZINK:

til din Dristige former for zink IDENTITETSSKABENDE arkitektur Elegance fra A til Zink Gør dit hus til noget særligt DESIGNERZINK: til din 0 6 IDENTITETSSKABENDE arkitektur Elegance fra A til Zink 22 24 DESIGNERZINK: - Dressed in Black Designer Jesper Gadegaard fortæller om sit bevidste valg af ANTHRA-ZINC til sit sommerhus Gør dit

Læs mere

inspiration Troldtekt Kontor og erhverv Kreativt miljø på Holmen side 8 >

inspiration Troldtekt Kontor og erhverv Kreativt miljø på Holmen side 8 > Troldtekt Kontor og erhverv inspiration Kreativt miljø på Holmen side 8 > Jacob Jensen design: Smuk ramme om verdensberømt design Tectura i Brøndby: Fabrikkens forvandling Kanonbådsskurene: Kanonbådsskure

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE ARKITEKTURPOLITIK. gladsaxe.dk

GLADSAXE KOMMUNE ARKITEKTURPOLITIK. gladsaxe.dk GLADSAXE KOMMUNE ARKITEKTURPOLITIK gladsaxe.dk INDHOLD Forord... 2 Arkitektoniske udfordringer... 4 Vision for Gladsaxe... 5 Redaktion: Frederik Springborg og Anders Christiansen, By- og Miljøforvaltningen,

Læs mere

Mangfoldighed og diversitet.

Mangfoldighed og diversitet. Copenhagen - New Nordic House Introduktion New Nordic House omhandler tilblivelsen af København s første Nordiske hus og hylder de nordiske landes historie, værdier og atmosfære i forbindelse med materialer,

Læs mere

inspiration Troldtekt Kunst og kultur En kulturbastion åbner sig mod vandet

inspiration Troldtekt Kunst og kultur En kulturbastion åbner sig mod vandet Troldtekt Kunst og kultur inspiration En kulturbastion åbner sig mod vandet side 16 > Spøttrup Borg: Den æstetiske tømmerstabel 4-5 Galerie Provence: Elegant kunst i rationelle rammer 6-7 Harlev Bibliotek:

Læs mere

inspiration Troldtekt Skoler og undervisning En åben skole med klar identitet side 4 >

inspiration Troldtekt Skoler og undervisning En åben skole med klar identitet side 4 > Troldtekt Skoler og undervisning inspiration En åben skole med klar identitet side 4 > Nordbyskolen: En åben skole med klar identitet 4-6 Nørre Aaby Skole: Et nyt ansigt 7 Lisbjergskolen: Ny by ny skole

Læs mere

inspiration Troldtekt Sport og fritid Et samlingspunkt med plads til aktivitet side 18 >

inspiration Troldtekt Sport og fritid Et samlingspunkt med plads til aktivitet side 18 > Troldtekt Sport og fritid inspiration Et samlingspunkt med plads til aktivitet side 18 > Sæby svømmebad og wellnesscenter: Dæmpet lyd giver plads til alle 4-5 Harboøre Centeret: Forvandling af en idrætshal

Læs mere

DANMARKS BEDSTE RENOVERING

DANMARKS BEDSTE RENOVERING DANMARKS BEDSTE RENOVERING INDHOLD Forord v/realdania og GI... 3 Forord v/finansminister Bjarne Corydon... 5 Fra 165 til 6 gode eksempler... 6 Diamanten... 10 Guldagergaard... 16 Mirror House... 22 Sverigesgade...

Læs mere

Vejledning til lokalplan 52 Ketting Augustenborg Kommune FORSLAG

Vejledning til lokalplan 52 Ketting Augustenborg Kommune FORSLAG Vejledning til lokalplan 52 Ketting Augustenborg Kommune FORSLAG 0 I N D H O L D Indledning 2 Bevaring i Ketting 4 Landsbyen 7 Registrant 10 Ordliste 36 Flere oplysninger 40 Vejledningen er udarbejdet

Læs mere

Teglsten fra nær og fjern

Teglsten fra nær og fjern 2009 2 2009 // 2 2009 / 2 // / Teglsten fra nær og fjern INTERVIEW MED MED ANNA ANNA MARIA MARIA INDRIO INDRIO INTERVIEW INTERVIEW MED ANNA MARIA INDRIO Building Value ASSENS RÅDHUS RÅDHUS ASSENS ASSENS

Læs mere

Værdibeskrivelse Campus Odense - Syddansk Universitet

Værdibeskrivelse Campus Odense - Syddansk Universitet Værdibeskrivelse Campus Odense - Syddansk Universitet Indhold Forord 1 Indledning 3 01 Baggrund Institutionen Syddansk Universitet 6 Beliggenhed 6 Bygningshistorie 9 Udvidelser 15 Fremtidige udvidelser

Læs mere

KVALITETER I ALMENE BEBYGGELSER FRA 1940 ERNE OG 1950 ERNE 1

KVALITETER I ALMENE BEBYGGELSER FRA 1940 ERNE OG 1950 ERNE 1 KVALITETER I ALMENE BEBYGGELSER FRA 1940 ERNE OG 1950 ERNE 1 Denne publikation er en del af projektet Formidling af bevaringsværdier ved renovering og fremtidssikring af 1940 ernes og 1950 ernes almene

Læs mere

Arkitektonisk nyfortolkning i byfornyelsen. - eksempelsamling

Arkitektonisk nyfortolkning i byfornyelsen. - eksempelsamling Arkitektonisk nyfortolkning i byfornyelsen - eksempelsamling indhold indledning... to ombyggede ejendomme... på taget... facaden... påbygninger... trapper og adgangsrum... badeværelser og køkkener... byøkologien...

Læs mere

AlmenVejledning B 1. Arven fra 1950erne Den almene sektors bygningskultur

AlmenVejledning B 1. Arven fra 1950erne Den almene sektors bygningskultur AlmenVejledning B 1 Arven fra 1950erne Den almene sektors bygningskultur 1 Titel Udgave Arven fra 1950erne Den almene sektors bygningskultur 1. udgave Indhold Udgivelsesår 2011 Arbejdsgruppe Torben Hangaard,

Læs mere

Tømrerprisen. Træprisen

Tømrerprisen. Træprisen MARTS 2013 Tømrerprisen Formålet med Tømrerprisen er at belønne personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant

Læs mere

Fotograf: Paul Kozlowski

Fotograf: Paul Kozlowski 30 2014 E T M A G A S I N O M T E G L O G A N S V A R L I G A R K I T E K T U R Fotograf: Paul Kozlowski Kolumba-belægningen i sildebensmønster vokser i en blød kurve op ad det vandrette plan, hvor den

Læs mere

Tingbjerg og Utterslevhuse - en bydel i udvikling

Tingbjerg og Utterslevhuse - en bydel i udvikling Tingbjerg og Utterslevhuse - en bydel i udvikling 2 2 Tingbjerg og Utterslevhuse - en bydel i udvikling Indhold Forord...5 Mange aktører - en vision...8 Arkitekturen...18 Modernisering og nye boligtyper

Læs mere

Nordisk betonarkitektur

Nordisk betonarkitektur Nordisk betonarkitektur Teknologisk Institut, januar 2010 Nordisk betonarkitektur Nordisk Betonarkitektur Nordisk Betonarkitektur er udfærdiget i forbindelse med projektet Fremtidens Nordiske Betonarkitektur

Læs mere

Troldtekt i privaten II. Den gode lyd er hjemme. Veldrejet villa i Vejen side 10 >

Troldtekt i privaten II. Den gode lyd er hjemme. Veldrejet villa i Vejen side 10 > Troldtekt i privaten II Den gode lyd er hjemme Veldrejet villa i Vejen side 10 > Funkisvilla med spanske undertoner 4-5 Sommerbolig akkompagneret af Vesterhavet 6-7 Gammel stald i nye klæder 8-9 Øre for

Læs mere

MEDIER. Årets Byggeri 2012

MEDIER. Årets Byggeri 2012 BYGGERI Nr. 10 13. december 2012 Årg. 16 Magasinet om boligpolitik, planlægning og projekter i byggebranchen. Udgiver: Odsgard as, Stationsparken 25, 2600 Glostrup, tlf. 43 43 29 00 Vinder i kategorien

Læs mere

ARKITEKTURBY KØBENHAVN KØBENHAVNS KOMMUNES ARKITEKTURPOLITIK

ARKITEKTURBY KØBENHAVN KØBENHAVNS KOMMUNES ARKITEKTURPOLITIK ARKITEKTURBY KØBENHAVN KØBENHAVNS KOMMUNES ARKITEKTURPOLITIK ARKITEKTURBY KØBENHAVN KØBENHAVNS KOMMUNES ARKITEKTURPOLITIK INDHOLD 3 INTRO 04 Forord 08 Introduktion 01 EGENART VI SKAL STYRKE DEN KØBENHAVNSKE

Læs mere

r Kite tens bog ArKiteKtenS Bog 2012

r Kite tens bog ArKiteKtenS Bog 2012 ArKiteKtenS Bog 2012 r Kite A k tens 2012 bog r Kite A k tens 2012 bog 2 Innovation er vejen til vækst Af Jens-Ole Nielsen, direktør Empatico Arkitektens Bog præsenterer 25 modige og innovative leverandører,

Læs mere

RENOVERINGSGUIDE. 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER

RENOVERINGSGUIDE. 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser RENOVERINGSGUIDE, OG ANBEFALINGER 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser 4 INDLEDNING INDLEDNING 5 Redaktion Dansk Bygningsarv Fagredaktører Professor

Læs mere

træ træ JUNI 2014 1 0 /14 Udgiver: Træs ek tion

træ træ JUNI 2014 1 0 /14 Udgiver: Træs ek tion JUNI 2014 Træets verden Gulve i kilometervis Trægulve var et af de store produkter på messen der var et meget stort og bredt udbud på de mange stande, der viste flotte gulve i alle tænkelige træsorter.

Læs mere

RENOVERINGSGUIDE. 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER

RENOVERINGSGUIDE. 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser RENOVERINGSGUIDE KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser 4 INDLEDNING INDLEDNING 5 Redaktion Dansk Bygningsarv

Læs mere

Kunststrategi Sygehus Sønderjylland og Psykiatri Aabenraa v/ Lars Grambye og Inger Krog INDHOLD

Kunststrategi Sygehus Sønderjylland og Psykiatri Aabenraa v/ Lars Grambye og Inger Krog INDHOLD 14. oktober 2011 Kunststrategi Sygehus Sønderjylland og Psykiatri Aabenraa v/ Lars Grambye og Inger Krog INDHOLD 1. INDLEDNING 1.1. Baggrund 1.2. Formål 1.3. Værdier og definitioner 2. KUNST PÅ SYGEHUSE

Læs mere

mesterværker farvefotos af thomas loof & pernille pedersen enfamiliehuset i dansk arkitekturs guldalder michael sheridan strandberg publishing

mesterværker farvefotos af thomas loof & pernille pedersen enfamiliehuset i dansk arkitekturs guldalder michael sheridan strandberg publishing farvefotos af thomas loof & pernille pedersen mesterværker enfamiliehuset i dansk arkitekturs guldalder michael sheridan strandberg publishing Forord 6 Utzons hus (Jørn Utzon, 1950-52) 76 Friis hus (Knud

Læs mere

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER Hvordan bliver mellemrum til byrum? Kender du historien om dit byrum? Vi tænker sjældent over, at

Læs mere