Vedligehold. af dine vinduer og døre

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vedligehold. af dine vinduer og døre"

Transkript

1 Vedligehold af dine vinduer og døre

2 Generelle informationer Vi ønsker dig tillykke med dine nye Vrøgum vinduer/døre, som vi håber, du vil få glæde af i mange år fremover. Fremstillingen af vore elementer bygger på håndværksmæssige traditioner kombineret med højteknologiske produktionsprincipper. Resultatet er et kvalitetsprodukt, som med almindelig vedligeholdelse vil kunne holde i mange år. Denne vedligeholdelsesvejledning beskriver, hvordan de leverede elementer skal vedligeholdes og kan justeres. Naturens materiale Træ er et naturprodukt. Derfor kan der forekomme afvigelser i farve og struktur samt porer, hårfine sprækker og sunde knaster med harpiksudtræk i selv færdigbehandlede elementer. Garanti På dine nye Vrøgum vinduer/døre ydes 5 års garanti. Garantibetingelserne kan fås ved henvendelse til forhandleren eller på vores hjemmeside Reklamation Alle Vrøgum vinduer/døre bliver nøje kontrolleret af vor kvalitetskontrol inden de forlader fabrikken. Selv med den strengeste kontrol kan der opstå fejl, som vi selvfølgelig retter uden omkostninger for dig. For at undgå unødige omkostninger beder vi dig selv at undersøge, om der er tale om en simpel funktionsfejl, som du selv er i stand til at rette ved hjælp af denne vejledning. Hvis dette ikke er tilfældet, beder vi dig kontakte forhandleren, som vil være dig behjælpelig. I tilfælde af reklamation bedes du, hvis muligt, oplyse forhandleren vores ordrenummer (femcifret tal) og evt. positionsnummer. Ved leveringen er der medleveret en montagevejledning samt denne vedligeholdelsesvejledning. På bagsiden af vedligeholdelsesvejledningen er der påsat en label med ordrenummeret og leveringsadressen. Forhandleren vil behandle reklamationen og hvis nødvendig anmelde den til os.

3 Vedligehold For at sikre dine nye Vrøgum vinduer/døre en lang levetid og problemfri funktion, skal elementerne vedligeholdes jævnligt, jf. denne vedligeholdelsesvejledning. Er du i tvivl står din Vrøgum forhandler altid til rådighed med råd og vejledning. Rengøring Det er meget vigtigt, at overfladen holdes ren. Det anbefales, at elementerne minimum to gange årligt afvaskes grundigt med rent vand, evt. tilsat lidt autoshampoo. Holdes overfladen ren, bevares elementerne pæne, og vedligeholdelsesintervallerne forlænges. Bemærk at de fleste rengøringsmidler beregnet til glas indeholder salmiak. Dette skader malingen, hvorfor der altid skal skylles godt efter med rent vand. Beslag Alle låsetapper, rigler, hængsler og andre bevægelige dele rengøres og smøres med olie eller fedt mindst én gang årligt. Friktionsdele må dog ikke smøres. Tætningslister Tætningslister kontrolleres for smidighed/elasticitet en gang årligt (bedst inden vinter) og smøres ind i talkum. Kun rene og elastiske tætningslister forhindrer vandindtrængning og træk. Glasforsegling Den udvendige glasforsegling bør kontrolleres for tæthed og revnedannelse mindst én gang årligt. Det har stor betydning for vinduets levetid, at der ikke trænger vand ind i falsen. Kontrol af overfladebehandlingen Det er vigtigt, at overfladen altid er intakt. Overfladebehandlingen på elementerne skal derfor kontrolleres én gang årligt (f.eks. i forbindelse med rengøring af elementerne). Dette er specielt vigtigt ved lasurfarver. Eventuelle skader i overfladen udbedres med det samme på følgende vis: Udelukkende de beskadigede steder slibes let med fint sandpapir ( korn anbefales). Bemærk at der ikke må slibes igennem grundbehandlingen. Ved større skader slibes hele karm-/rammedelen. Al støv fjernes, og der påføres to lag laserende eller maling i den aktuelle farve. Husk at der ikke må males ved temperaturer under 8º, ved luftfugtighed over 85% og ved fugtighed i træet på over 20%.

4 Vedligehold Overfladens tilstand Forarbejde Grunding Slutbehandling Dækkende Transparent Lettere beskadiget - Fjern evt. silikonerester Svært beskadiget - Fjern evt. silikonerester 1 x Gori imprægneringsgrunder 2 x GORI 88 eller Følg altid farveproducentens anvisninger. Efterbehandling Afhængig af hvilken type overfladebehandling du har valgt, anbefaler Vrøgum følgende efterbehandling af elementerne: Overflade Forarbejde Grunding Ubehandlet Amerikansk hvideg 1 x Gori imprægneringsgrunder Grundimprænering Grå/hvid grundbehandling Færdig overfladebehandling - Fjern evt, silikonerester - Fjern evt. silikonerester - Fjern evt. silikonerester Slutbehandling Dækkende Transparent Færdigbehandlede elementer fra fabrik skal afhængig af farvevalg, udsathed og påvirkning fra vejrliget efterbehandles/vedligeholdes. Dette bør gøres, inden der sker en markant nedbrydning af overfladen. Der kan forventes følgende holdbarhed for færdigmalede elementer: Hel farver: 5-7 år afhængig af placering og konstruktion. Transparente farver: 2-3 år afhængig af placering og konstruktion. Afdækning af elementer med tape Ved evt. afdækning af elementer må der kun anvendes UV-bestandig tape, der er egnet til acrylfarve (f.eks. Tesa-UV-bestandig tape 4438 (blåt)). Det er vigtigt, at tapen fjernes igen hurtigt efter brug, og senest 14 dage efter påsættelse. Hvis ikke der bruges korrekt tape, eller det fjernes hurtigt, riskerer man at tapen beskadiger overfaldebehandlingen, når det fjernes.

5 Efter montage Rengøring Den første rengøring efter byggeriets afslutning skal altid udføres med rigelige mængder vand. Vinduespudsning Den normale vinduespudsning udføres nemmest med klud eller børste og gummiskraber. Vask af med lunkent vand tilsat lidt salmiakspiritus og træk af med gummiskraberen. Kanterne og de nederste flader aftørres med vaskeskind eller en tør klud. Den udvendige afvaskning bør også omfatte karm og ramme, hvilket virker bevarende, specielt i områder med store kemiske miljøpåvirkninger. Hvis forholdene under den normale vinduespudsning ikke tillader, at der spildes vand, eller hvis glasfladerne er meget små, kan glasset rengøres med et almindeligt vinduespudsemiddel. Karm og ramme aftørres med en klud opvredet i vand tilsat rengøringsmiddel. Eventuelle rudemærkater på nye ruder må under ingen omstændigheder skrabes væk. Mærkaterne fjernes ved at opbløde dem i vand, og limrester opløses med benzin. I forbindelse med normal rengøring efterses træoverfladen også for evt. ridser og skrammer, som da straks repareres med reparationsmaling. Glaskvalitet: Termoruder er industrielt fremstillet og kan have små ubetydelige fejl. Disse skal, for at være reklamationsberettigede, tydeligt kunne ses på 3 meters afstand. Udluftning Nye Vrøgum vinduer/døre er højisolerende og lukker meget tæt, hvilket sikrer et godt og behageligt indeklima. Det er imidlertid, på grund af elementernes tæthed, nødvendigt at udlufte tilstrækkeligt og rigtigt. I beboede rum opstår der fugtighed, specielt i soverum, bad og køkken, og skulle der forekomme kondensvand på rudernes nederste kant, er det et tegn på for høj luftfugtighed i rummet. Følg derfor følgende tips ved udluftning: * Om morgenen udluftes alle rum minutter alt efter årstid. * I løbet af dagen udluftes 3-4 gange af minutters varighed. Under udluftningen skal vinduerne stå helt åbne. Husk at lukke for varmen.

6 Justeringer Alle beslagdele er fra Vrøgum justeret nøjagtigt til rette funktion. Det er således ikke nødvendigt at justere beslagene, såfremt elementerne monteres nøjagtigt, jf. montagevejledningen. Det kan imidlertid være nødvendigt at justere beslagene efter montage, ændringer i bygningen eller efter års brug. I det følgende viser vi de forskellige justeringsmuligheder: Klosterhede/Lyngstrand/Ewitherm Rammen kan justeres sidelæns på justeringsskruen. Der bruges en 4 mm. unbraconøgle. Rammens pres mod tætningslisten kan justeres ved at dreje låsetappen. Rammen kan justeres sidelæns og i højden på det nederste hængsel. Hvis rammen justeres, kan tilspændingen på låsetappen ændre sig. Yderligere justeringmuligheder på de pågælende elementtyper findes i vores specielle montagevejledning, som kan rekvireres ved henvendelse til Vrøgum forhandleren eller på Rosenholm/Danrose Skruetrækkeren angiver justeringsmulighederne.

7 Justeringer Hasselbakke/Hasselbro/Danholm Skrue under hængselsblad til vandret justering. Skrue til højdejustering. Lodret: Pinolskruen nederst i hængselryggen skrues op/ned + 3 mm med en 6 mm unbraconøgle. Vandret: Monteringsskruerne i hængseldelen på karmen løsnes. De 2 gemte skruer skrues ind/ud til hængslet har den ønskede position i dørhullet. Monteringsskruerne fastspænddes. Kongelund Øverste/nederste slutblik: Ved at løsne de yderste skruer og dreje de midterste justeringsskruer med en 4 mm unbraconøgle, kan slutblikkene bevæges sidevejs til den ønskede position, og de yderste skruer kan atter spændes fast. Midterste slutblik: Klaprer døren, når den er lukket og ikke låst, kan det midterste slutblik ligeledes justeres Hængsel: 1. Klemskruen løsnes. 2. Sikkerhedsplade skubbes hen mod rammen. 3. Klemskruen strammes. 4. Stiften demonteres. Yderligere justeringmuligheder på den pågældende elementtype findes i vores specielle montagevejledning, som kan rekvireres ved henvendelse til Vrøgum forhandleren eller på Klosterdal/Birkeholm Justeringmuligheder til Klosterdal og Birkeholm findes i vores specielle montagevejledninger, som kan rekvireres ved henvendelse til Vrøgum forhandleren eller på

8 Hos Vrøgum sættes håndværkstraditioner og et højteknologisk produktionsprincip i højsædet - med en konstant videreudvikling af det bestående produktsortiment. Vrøgum blev grundlagt for over 50 år siden, og beskæftiger i dag ca. 70 medarbejdere til fremstilling af førsteklasses produkter, hvoraf ca. 40% sælges på hjemmemarkedet og 60% eksporteres. Vrøgum A/S Industrivej 1 DK-6840 Oksbøl Tlf Fax /10 JBJ/TFR udgave - Ret til ændringer forbeholdes

Scandi, Nobel, EG, Trendy, Koblede

Scandi, Nobel, EG, Trendy, Koblede Brugervejledning Betjening og vedligeholdelse af vinduer og døre Scandi, Nobel, EG, Trendy, Koblede DK 9600 Aars Tlf. +45 98 62 10 44 info@mejan.dk www.mejan.dk 1 Indholdfortegnelse: Indledning:... 3 Vinduer:...

Læs mere

das a/s drifts- og vedligeholdelsesvejledning for facader, vinduer og døre.

das a/s drifts- og vedligeholdelsesvejledning for facader, vinduer og døre. das a/s drifts- og vedligeholdelsesvejledning for facader, vinduer og døre. Nærværende er en generel Drifts- og vedligeholdelsesvejledning for facader, vinduer og døre fra das a/s, og dækker således over

Læs mere

VINDUESINDUSTRIEN. VinduesIndustrien, der blev stiftet i 1977, er en brancheforening for knap 100 danske producenter af vinduer og yderdøre.

VINDUESINDUSTRIEN. VinduesIndustrien, der blev stiftet i 1977, er en brancheforening for knap 100 danske producenter af vinduer og yderdøre. VINDUESINDUSTRIEN VinduesIndustrien, der blev stiftet i 1977, er en brancheforening for knap 100 danske producenter af vinduer og yderdøre. VinduesIndustrien s overordnede formål er at varetage branchens

Læs mere

Modtagelse og opbevaring

Modtagelse og opbevaring Monterings- & justeringsvejledning Kære Kunde Vi ønsker dig tillykke med dine nye svarre vinduer/døre, som vi håber, du vil få glæde af i mange år fremover. Fremstillingen af vore elementer bygger på håndværksmæssige

Læs mere

Håndværker- & brugervejledning

Håndværker- & brugervejledning Tillykke Vi ønsker Dem tillykke med Deres nye vinduer/døre, som vi håber, De vil få glæde af i mange år fremover. Fremstillingen af vores elementer bygger på håndværksmæssige traditioner kombineret med

Læs mere

brugervejledning hjem med gode energier

brugervejledning hjem med gode energier Hjem med gode energier brugervejledning hjem med gode energier RTIONEL brugervejledning 1 Tillykke med dine nye vinduer og døre fra Rationel Du har valgt et kvalitetsprodukt, der er udviklet og fremstillet

Læs mere

HÅNDTERING OG OPBEVARING INDEN MONTAGE

HÅNDTERING OG OPBEVARING INDEN MONTAGE Tillykke Vi ønsker Dem tillykke med Deres nye vinduer/døre, som vi håber, De vil få glæde af i mange år fremover. Fremstillingen af vores elementer bygger på håndværksmæssige traditioner kombineret med

Læs mere

Håndværker- og Brugervejledning

Håndværker- og Brugervejledning Håndværker- og Brugervejledning VIPO Vinduer A/S Håndværkervej 3 7770 Vestervig tlf. 97941455 hjemmeside: www.vipo.dk mail: vipo@vipo.dk Indhold: Modtagelse og opbevaring Modtagelse og opbevaring... side

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING

VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING VINDUESINDUSTRIEN VinduesIndustrien, der blev stiftet i 1977, er en brancheforening for knap 100 danske producenter af vinduer og yderdøre. VinduesIndustrien s overordnede formål

Læs mere

Det Hvide Snit. Udskiftning af franske altandøre og vinduer Marts 2006. Brugervejledning

Det Hvide Snit. Udskiftning af franske altandøre og vinduer Marts 2006. Brugervejledning Det Hvide Snit Udskiftning af franske altandøre og vinduer Marts 2006 Brugervejledning Indholdsfortegnelse Brugervejledning...2 Vinduer...3 Franske altandøre...4 Aluminium...5 Vinduespudsning...6 Tætningslister...6

Læs mere

Håndværker- og Brugervejledning

Håndværker- og Brugervejledning Håndværker- og Brugervejledning VIPO Vinduer A/S Håndværkervej 3 7770 Vestervig tlf. 97941455 hjemmeside: www.vipo.dk mail: vipo@vipo.dk Indhold: Modtagelse og opbevaring Modtagelse og opbevaring...side

Læs mere

Brugervejledning for VELFAC Ribo (uddrag af VELFAC Brugervejledning)

Brugervejledning for VELFAC Ribo (uddrag af VELFAC Brugervejledning) Brugervejledning for VELFAC Ribo (uddrag af VELFAC Brugervejledning) Pleje og vedligeholdelse for opretholdelse af garanti For alle VELFAC produkter gælder nogle generelle retningslinier, som skal imødekommes

Læs mere

brugervejledning vinduer og døre træ aluminium

brugervejledning vinduer og døre træ aluminium brugervejledning vinduer og døre træ aluminium Idealcombi ønsker dig tillykke med de nye vinduer og yderdøre, som vi håber, du vil få glæde af i mange år fremover. Idealcombi A/S er en af Danmarks største

Læs mere

En verden åbner sig Indholdsfortegnelse

En verden åbner sig Indholdsfortegnelse Brugervejledning 1 En verden åbner sig Indholdsfortegnelse Montering og fastgørelse... 3-4 Fuger... 5 Rengøring... 5 Komponent beskrivelse... 6 Sidehængt vindue... 7-8 Tophængt vindue... 9 Topstyret vindue...

Læs mere

Brugervejledning og produktinformation Vinduer og yderdøre

Brugervejledning og produktinformation Vinduer og yderdøre Brugervejledning og produktinformation Vinduer og yderdøre INDHOLDSFORTEGNELSE Modtagelse og opbevaring...3 Aflevering til bygherren...3 Hvad er hvad på et vindue...4 Montering og fastgørelse...5 Betjening

Læs mere

brugervejledning vinduer og døre træ aluminium

brugervejledning vinduer og døre træ aluminium brugervejledning vinduer og døre træ aluminium Idealcombi ønsker dig tillykke med de nye vinduer og yderdøre, som vi håber, du vil få glæde af i mange år fremover. Idealcombi A/S er en af Danmarks største

Læs mere

RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING

RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING 1 KONTECH A/S ønsker dig tillykke med din nye altan. KONTECH A/S ønsker dig tillykke med din nye altan. Vi håber at du i fremtiden vil nyde tiden på altanen og dens

Læs mere

brugervejledning vinduer og døre træ aluminium

brugervejledning vinduer og døre træ aluminium brugervejledning vinduer og døre træ aluminium Idealcombi ønsker dig tillykke med de nye vinduer og yderdøre, som vi håber, du vil få glæde af i mange år fremover. Idealcombi A/S er en af Danmarks største

Læs mere

Brugervejledning og produktinformation Vinduer og yderdøre

Brugervejledning og produktinformation Vinduer og yderdøre Brugervejledning og produktinformation Vinduer og yderdøre INDHOLDSFORTEGNELSE Modtagelse og opbevaring...3 Aflevering til bygherren...3 Hvad er hvad på et vindue...4 Montering og fastgørelse...5 og funktion

Læs mere

Vedligeholdelsesvejledning.

Vedligeholdelsesvejledning. Vedligeholdelsesvejledning. - samt informationer til brug ved montage. - samt - samt informationer til brug til brug ved ved montage. Tillykke Tillykke med med med Deres Deres Deres nye nye nye vinduer

Læs mere

Brugervejledning. Kernefyr. Vi gør danmark smukkere

Brugervejledning. Kernefyr. Vi gør danmark smukkere Brugervejledning Kernefyr Vi gør danmark smukkere 1 En verden åbner sig Indholdsfortegnelse Modtagelse og opbevaring... 3 Montering og fastgørelse... 4-5 Fuger... 6 Rengøring... 6 Komponent beskrivelse...

Læs mere

Astrup Have. Kontech A/S. brugervejledning vinduer og døre træ aluminium

Astrup Have. Kontech A/S. brugervejledning vinduer og døre træ aluminium Astrup Have Kontech A/S brugervejledning vinduer og døre træ aluminium Idealcombi ønsker dig tillykke med de nye vinduer og yderdøre, som vi håber, du vil få glæde af i mange år fremover. Idealcombi A/S

Læs mere

KIPA VINDUER. www.kipa.dk - tlf. 70 10 17 80. www.kipa.dk. Monterings- og vedligeholdelsesvejledning SOM DE BEDSTE - BARE BILLIGERE.

KIPA VINDUER. www.kipa.dk - tlf. 70 10 17 80. www.kipa.dk. Monterings- og vedligeholdelsesvejledning SOM DE BEDSTE - BARE BILLIGERE. Monterings- og vedligeholdelsesvejledning www.kipa.dk Vinduer Udestue-elementer Sidepartier Facadedøre Halvdøre Indvendige døre Terrasse døre KIPA VINDUER SOM DE BEDSTE - BARE BILLIGERE www.kipa.dk - tlf.

Læs mere

Brugervejledning og produktinformation

Brugervejledning og produktinformation Brugervejledning og produktinformation Vinduer og døre i træ og træ/alu Indhold Modtagelse og opbevaring 4 Aflevering 4 Hvad er hvad på et vindue... 5 Montering og fastgørelse 6 Betjening og funktion Vinduer

Læs mere

Håndværker- og. brugervejledning. Træ & træ/aluelementer

Håndværker- og. brugervejledning. Træ & træ/aluelementer Håndværker- og brugervejledning Træ & træ/aluelementer INDHOLDS fortegnelse 2 Det sikre valg 3 VinduesIndustrien 4 Modtagelse og opbevaring 4 Montering, fastgørelse og fugning 5 Funktion og betjening 12

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING PLAST VINDUER OG DØRE

BRUGERVEJLEDNING PLAST VINDUER OG DØRE BRUGERVEJLEDNING PLAST VINDUER OG DØRE Opdateret november 2012 1 TILLYKKE MED DINE NYE PLAST VINDUER OG DØRE FRA dine nye kvalitetsprodukter fra Hvidbjerg Vinduet kan bevare deres smukke udseende og funktionalitet

Læs mere

I j. VINDUER FOR LlVET.-"'\:,-,-~/"=:.

I j. VINDUER FOR LlVET.-'\:,-,-~/=:. îi I j mm VINDUER FOR LlVET.-"'\:,-,-~/"=:. ) Indholdsfortegnelse Tilykke med dine nye vinduer 3 Sidehængt vindue 26 Læse-guide 3 Sidestyet vindue 28 Fast vindue 29 Liv, lys og luft 4 Indadgående vindue

Læs mere

Montage & Brugervejledning

Montage & Brugervejledning Montage & Egholmvj 7C 9800 Hjørring Telefon: 98 83 70 55 Telefax: 98 83 70 33 www.euro-plast.dk info@euro-plast.dk Hvem er vi... 2 Det sikrevalg... 2 Modtagelse og opbevaring... 2 Montering af håndtag...3

Læs mere

Håndværker- & Brugervejledning VINDUER OG YDERDØRE I TRÆ

Håndværker- & Brugervejledning VINDUER OG YDERDØRE I TRÆ Håndværker- & Brugervejledning VINDUER OG YDERDØRE I TRÆ INDHOLDS fortegnelse DET SIKRE valg 2 Det sikre valg........................ 3 VinduesIndustrien.................... 4 Modtagelse og opbevaring.............

Læs mere

Håndværker- & Brugervejledning GÆLDENDE FOR DVV-MÆRKEDE VINDUER OG YDERDØRE I TRÆ

Håndværker- & Brugervejledning GÆLDENDE FOR DVV-MÆRKEDE VINDUER OG YDERDØRE I TRÆ Håndværker- & Brugervejledning GÆLDENDE FOR DVV-MÆRKEDE VINDUER OG YDERDØRE I TRÆ INDHOLDS fortegnelse 2 Det sikre valg........................ 3 VinduesIndustrien..................... 4 Modtagelse og

Læs mere