BYG DIT EGET STORE TORV DOKUMENTATION AF IDEER FRA ARKITEKTURVÆRKSTED PÅ STORE TORV I RØNNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BYG DIT EGET STORE TORV DOKUMENTATION AF IDEER FRA ARKITEKTURVÆRKSTED PÅ STORE TORV I RØNNE"

Transkript

1 BYG DIT EGET STORE TORV DOKUMENTATION AF IDEER FRA ARKITEKTURVÆRKSTED PÅ STORE TORV I RØNNE septembter 2014 arrangeret med støtte fra Lokalrådet Bornholms Regionskommune

2 Introduktion Den september 2014 blev Store Torv i Rønne sat på den anden ende. Bornholms Teater og Bornholms Kulturuge stod i spidsen for en mini-festival, som omdannede Store Torv til en kulturel og interaktiv samlingsplads for borgere og gæster i Rønne. Med fokus på deltagelse og mangfoldighed, summede torvet af musik, teater, madboder, legeområder, fortællebus, strikke aktiviteter, m.m. Formålet med projektet var dels at skabe en anderledes, interaktiv og inddragende kulturevent for bornholmere og øens gæster, og dels at give et bud på hvordan Store Torv kan fyldes med aktiviteter og liv, uden at det behøver at kræve hverken store investeringer eller ombygninger Midt i dette overflødighedshorn og som et væsentlig omdrejningspunkt afholdt vi en folkelig inspirationsevent - Byg dit eget Store Torv - hvor borgere i alle aldre og afskygninger inviteredes til at komme med idéer til hvordan Store Torv (og omgivende miljøer) kan indrettes på en indbydende og borgervenlig måde. Eventen var en slags arkitekt-konkurrence, hvor borgere blev inviteret indenfor i et byrumsværksted for at udvikle idéer og bygge modeller af et fremtidigt torv. Forslagene afleveres i denne rapport til borgmesteren og kommunalbestyrelsen m.fl. til inspiration for det videre arbejde med at omdanne Store Torv til en mere borgervenlig plads. Arkitekturværkstedet blev planlagt og gennemført af Co-Creative under ledelse af Søren Femmer Jensen og arkitekt Sofie von der Pahlen. Projektet er støttet af BRK Lokalrådet. Rønne, den 10. november 2014 Jens Svane Boutrup, Bornholms Teater

3 Bornholmernes ønsker til Store TORV - opsummering Nedenfor er samlet ti punkter som opsummerer nogle af de centrale ønsker fremsat under dialogen på de to dages arkitekturværksted: * Gøre Store Torv spændende, levende, indbydende og attraktiv som central og identitetsskabende byrumsplads for Rønne og Bornholm. * Bilfrit torv: fjerne p-pladser + stop for bil- og buskørsel langs torvet. * Bedre renholdelse af pladsen, samt etablering af offentlige toiletter. * Etablering af mere beplantning og grønne arealer. * Etablering af afslapningszone med fx. bænke, borde, eller plinte. * Etablering af aktivitetszone med fx. multianlæg til skøjter (vinter) og rulleskøjter / løbehjul / skate (sommer). * Etablering af aktivitetsmuligheder for børn - legeplads, legeredskaber, og kunstskulptur der også kan bruges til leg. * Etablering af permanent friluftsscene - til afholdelse af kulturelle aktiviteter, musik, koncert, optræden, debat mm.. * Etablering af plads og boder til handelsliv og markedsdage (gerne overdækket ivinterperiode). * Åbne Amtmandsgårdens Have og etablere forbindelse til Store Torv

4 - 4 - SÅDAN GJORDE VI Byg dit eget Store var en byrumsproces der havde til formål at afdække ønsker, behov og ideer til fremtidens Store Torv i Rønne. Det var også en inddragelsesproces der skulle engagere nuværende og fremtidige brugere af torvet i at skabe en mere borgervenlig plads. Metoden gik ud på at vi åbnede et fysisk arkitekturværksted på Store Torv, hvor de besøgende kunne skrive idéer, visualisere og ikke mindst bygge fysiske modeller af deres drømme for fremtidens Store Torv. Der blev inviteret tre fokusgrupper som fik mulighed for at bygge en stor model i størrelsesforhold 1/100. Fokusgrupperne bestod af en gruppe fra DGI Bornholm, en borger-gruppe med tre generationer og en gruppe med deltagere fra Rønne Handelsstandsforening. Derudover var der i løbet af weekenden mere end 400 besøgende i teltet, som bidrog med samtaler, byggede modeller, lavede tegninger og skrev deres ideer og meninger på postits. Arkitekturværkstedet blev afsluttet med en paneldebat søndag eftermiddag, hvor borgere og repræsentanter fra foreninger og kommunen diskuterede de forskellige løsningsforslag. Der er på de næste sider indskrevet de mange forslag som er forsøgt fordelt på ti temaer - efterfulgt af en række udvalgte fotos af modeller, arealdispositioner og tegninger produceret under weekenden. Vi håber at vi med denne dokumentationsrapport kan give en oplevelse af det store engagement og de mange spændende ideer og visioner Bornholmerne ser for fremtidens Store Torv.

5 T E M A 1 : A K T I V I T E T E R Aktivt liv. Mødested. Fællesskab. Boder + arrangementer. Temabyfest. Offentlige ugentlige udstillinger. Farmers market Gerne Aktiviteter. handel, events, kreativitet, afslapning Husk at tænke vinteren ind. Mål: torvet som byens samlingssted for legende børn, voksne på café, handel, events, kreativitet, afslapning Markedsdage + aktiviteter samtidig = mere liv Markedsplads året rundt. Mødes for at se på + mødes for at være med! Musik også i hverdagene skaber liv for erhvervslivet! Skiftende udstilling i et rekreativt område Store Torv = mødeplads = plads til at mødes. Markedsdage + aktiviteter samtidig = mere liv. Torvedage hvor det er muligt at købe bornholmske varer, økologiske grøntsager. Torvet skal være for alle. (Du skal ikke betale på cafe for at være her.)

6 T E M A 2 : A R K I T E K T U R Bevar torvet! Et af de sidste store torve i DK. Der skal være mere sammenhæng i arkitekturen (bygninger) Flere niveauer Gennemsyn med glasarealer og facader Gør skøjtebanen om vinteren flot og æstetisk. Lysbroer over vejen Piazza Navona i Rom det er en plads Vedligeholdelse Vinduer på NETTO 1. Sal bør skiftes til ældre stil så de ikke glor Bevar torvet! Et af de sidste store torve i Danmark.

7 T E M A 3 : B I L F R I Vi ønsker os bilfrit torv Bil fri torv 1/5 1/9 Bilfri sommermåneder. Bilfri zone Bilfrit hele året tak! Busfrit torv Det vigtige er bilfrit torv :-) Forsøg med bilfri dage på torvet, fx onsdag og torsdag. Gør torvet bilfrit hver dag. Luk for gennemkørende taffik. Lav evt. alternative leveringsruter Måske bare nogle få handicap p-pladser P-hus ved Kulegården P-plads i sidegader og tomme torvehuse! Parkeringshus p-kælder bag Fætter BR. Små oaser med bilfrit område Undergrund p-plads. 2 etagers parkeing bag gl. Irma med udgang og offentligt toilet. Gør torvet bilfrit hver dag.

8 TEMA 4: BYRUMSINVENTAR Blomsterkrukker til opdeling af faste borde og bænke Borde, bænke til socialt samvær Cykelstativer December: faste boder, små grantræer. En multiskulptur (en skulptur hvor børn kan klatre og voksne sidde) En scene Endnu et springvand Få et springvand som det i Præstø af Jeppe Hein. Faste borde og bænke. Flere bænke + borde hvor man kan sidde uden at betale for cafémad Flere bænke og borde med bænke Fritstående trappe til siddeplads + bagvæg til materialer eller lign.. Gammeldags gadelygter Granitskulpturen væk få noget mere kreativt i stedet. Mulighed for boder Plakat søjle En multiskulptur (en skulptur hvor børn kan klatre og voksne sidde). Små runde cafeborde der er naglet fast ligesom stole. Workout redskaber for alle aldre.

9 T E M A 5 : B Ø R N Børnekarrusel Grønt og legepladser Klatre, skulptur, lege miljø Legeområder Legeplads Legeplads / slap af område. Legeplads a ala den type som findes på Hausers plads i KBH Legepladser lidt som dem i Fælledparken + Vesterbro Legeting for børn Lille legested Noget børnebørn kan komme til Rønne efter. Tunnel rutsjebane med Disney billeder indeni med fin belysning. Sansehaver / tumle-tonseplads Noget børnebørn kan komme til Rønne efter.

10 TEMA 6: GRØNNE OMRÅDER Flere træer i byrummet ja tak. Åben Amtsgårdens have!- ved at fjerne bygninger i Antoniestræde. Brosten op. Blomsterbede, frugttræer og buske ned. Haver hvor man sammen kan dyrke grøntsager. Fjern bygninger i Antoniestrædet, åbne til Amtshaven. Flere grønne områder Flere planter. Grønne arealer. Grønt torv. Kuppeldrivhuse og grønt omkring Lidt mere grønt. Bænke. Må godt være moderne. Mere grønt beplantning / græsplæner Minus brosten Naturen i byen Små vandmiljøer med siv og græs. Gerne lyd af vand. Stengærder i kampesten. Overdækning af slyngplanter. Træer, bænke, blomsterkummer hele vejen rundt Udlæg en del af torvet til have (urban gardening) Brosten op. Blomsterbede, frugttræer og buske ned.

11 TEMA 7: STORE INSTALLATIONER Amfitteater sænket ned i torvet. Diskogulv Et åbent overdækket musik/billedskole, rum/værksted Et skaterområde Klatretårne Musikrotunde (overdækket) Open air scene. Overdækket julemarked (som Malmö) træhytter som flyttes. Pool Scene, hængekøjer, trampoliner, kunst/skulpturer Skate område Skøjtebane vinter, rilleskøjte/skatebane sommer Swimmingpool Torvehaller Udendørs scene Borde-stole til cafeerne ned midt på torvet. Skøjtebane vinter, rulleskøjte/skatebane sommer. Bane til rulleskøjter og skateboard mm. + diskomusik!

12 TEMA 8: Støj og renhold Folk skal holde op med at svine. Rengøring. Feje. Skraldespande. Renhold Rygere er velkomne men tag jeres skodder med jer Tag hensyn til de boende, så lyden ikke bliver for høj. Tag hensyn til dem der bor her (vær opmærksom på støjniveau). Ikke musik hver dag. Toilet der passer til området. Smuk kbh-silo eller andet Toiletter Tømning af skraldespande hver morgen året rundt WC, bygget med nedgang til kælder niveau Toilet der passer til området. Smuk kbh-silo eller andet

13 TEMA 9: TORV INDRETNING Åben plads til marked, koncert mv. Eller bare åbent rum. Flyt skøjtebanen til den anden side af Torvet Granitskulpturen flyttes ned foran Rønne H Hundefrit område Markedsplads Mulighed for udendørsservering / arrangementer Opdeling af torvet i rum Opdeling med træer og kunst Plads til at mødes. Mødes ved plads til bevægelser. Plads til oplevelse og leg. Pladser = udvide dem der er. Rambla + torv uden biler. Solsiden, det er så vigtigt vi kan sidde der. Asfalteret cykelstier i centrum Solsiden, det er så vigtigt vi kan sidde der. Oplyst cykelsti Borde-stole til cafeerne ned midt på torvet. Torvet skal være helt bart. Ingen biler. Nogle træer. Et byrum der udvikler sig selv.

14 T E M A 10 : S P I S E S T E D E R Cafeerne har plads nok allerede Caféområde bænke og borde man kan sidde på! Cafeområder Flere cafeer Madbod/område/telt m. indvandrerkøkken / multietnisk samlingssted Sushibar Candyfloss bar Udeområder med servering og afslapning Veganske cafeer/butikker. A N D E T Husk også de bevægelseshæmmede / handicappede kørestolsbrugere Jeg synes det er fint som det er. Store Torv hele året! Udeområder med servering og afslapning. Tag hensyn til den yngre 38+ befolkning (fødedygtige). Vi skal være her alle sammen.

15 AFSLUTNINGSDEBAT SØNDAG 21.9

16 Noter fra afslutningsdebat Debatten var afslutningen på en aktivitet under projektet Torvet på den anden ende, som havde fokus på, hvordan St. Torv i Rønne kan bruges til andet og mere end parkering og trafik. Aktiviteten havde sit udspring i et arkitekturtelt hvor alle de besøgende på torvet blev opfordret til at give deres forslag til en fremtidig brug af St. Torv. Dette kunne ske dels ved at bygge modeller eller at komme med forslag på post-it sedler, der blev sat op på en væg. Debatten tog afsæt i indlæg fra en række paneldeltagere fra bl.a. Rønne Handelstandsforening, DGI Bornholm, Bornholms Regionskommune, Rønne Byforening, Grennessminde og Bornholms Teater, hvoraf tre grupper hver præsenterede deres bud på fremtidens St. Torv. Aktiviteten og debatten var arrangeret af Søren Femmer fra Co-Creative, der også fungerede som ordstyrer. Efter en introduktion og velkomst af teaterchef Jens Svane Boutrup og Søren Femmer, præsenterede grupperne deres visioner for St. Torv. De indeholdt mange spændende elementer hvoraf flere gik igen i de forskellige forslag. Fx: - Torvet skal være et mødested og skal kunne opfylde mange forskellige behov - Man kunne opdele torvet i forskellige zoner henh.: - en aktiv zone - en stillezone/afslapningszone - en handels zone - en kulturzone Indholdselementer i zonerne kunne fx være: - Grave skøjtebanen ned, så den kunne bruges til street-fodbold og amfiteater om sommeren. - Etablere steder til klatre- og legeaktiviteter. - Lave et fællesareal til udendørsservering. - Lave noget i stil med torvehallerne i København for både fødevarer og kunsthåndværk. - Etablere en Bornholm-info bod på torvet særligt fokus på outdoor. - Fast scene med sejloverdækning fx trekantet. - Bilerne skal væk (det var alle enige om!) både parkering og trafik. - Der kan og skal etableres alternativ parkering i nærområdet af torvet. (Iflg. handelstandsforeningens optælling, kan det godt lade sig gøre især ud for sydenden af torvet). - Skabe en akse som kobler torvet bedre sammen med havnen. - Lave stier på kryds og tværs over torvet, så man bevæger sig mere frit. - Etablere et overdækket område, der kunne bruges hele året. - Der skal være flere grønne områder og fx et soppebassin udenom springvandet. Evt. udskifte springvandet med en anden vandaktivitet. - Handelsboder, der ligger spredt ud over torvet. - Lav mobile aktivitetsbaner og boldzoner. - Underjordiske toiletter og bagagebokse - Lav en pavillon til spontane aktiviteter. I den efterfølgende debat, blev forslagene diskuteret og udbygget. Bl.a. fremkom følgende kommentarer: En fra arrangørerne sagde, at erfaringen fra weekenden viser, at det ikke behøver at koste en bondegård at skabe aktivitet på torvet. Hvis der etableres forskellige rum /aktivitetssteder på torvet, bliver de også taget i brug af de forskellige målgrupper fx sækkemøblerne udenfor ungdomskontaineren, hængekøjerne ved det maritime hjørne og genbrugsmøblerne ved spejderpladsen. En repræsentant for Byforeningen mente, at der skulle lægges vægt på godt design i de eventuelle fornyelser, der blev indført, så de passede ind i torveområdet. Forudså desuden, at nogle ideer som fx at nedgrave skøjtebane m.m. ville være problematisk. Kunne desuden være en god idé at tilpasse indretningen af torvet til årstiderne. En fremmødt lokalpolitiker havde ikke den store tiltro til, at alle de gode forslag ville kunne realiseres, på trods af, at Rønne har verdens grimmeste torv. Har set mange forskellige tiltag vedr. torvehandelen, men det er svært at gøre rigtigt rentabelt. Det kræver mere aktivitet på torvet. En fra publikum, med erfaring fra Køge byråd, påpegede, at det nu var vigtigt at holde fast i alle de gode ideer og, at man fx kunne starte med forsøg som at holde torvet fri for biler. En embedsmand fra kommunen havde selv været involveret i tidligere tiltag for at reducere parkeringspladser på torvet, og mente, at weekenden havde vist, at der var stort potentiale i fjerne bilerne helt nu. Han savnede først og fremmest politisk mod til at tage de nødvendige beslutninger. En anden lokalpolitiker syntes det var forfriskende med alle de nye ideer, men mente at man skulle være opmærksom på de mulige følgevirkninger ved at gennemføre forslagene især for resten af Rønne men også for resten af øen, idet han mente, at en forandring i Rønne ville skabe dønninger ud over bygrænsen. KC/

17 - 17 -

18 - 18 -

19 - 19 -

20

21 - 21 -

22 - 22 -

23 - 23 -

24 - 24 -

25 - 25 -

26 - 26 -

27 - 27 -

28 - 28 -

29 - 29 -

30 - 30 -

31 - 31 -

32 - 32 -

33 - 33 -

34 - 34 -

35 - 35 -

36 - 36 -

37 - 37 -

38 - 38 -

39 - 39 -

40 - 40 -

41 - 41 -

42 - 42 -

43 - 43 -

44 - 44 -

45 - 45 -

46 - 46 -

47 - 47 -

TAG PARKEN I LOMMEN! Forslag til 14 lommeparker i København.

TAG PARKEN I LOMMEN! Forslag til 14 lommeparker i København. TAG PARKEN I LOMMEN! Forslag til 14 lommeparker i København. hvorfor lommeparker? 2 Lommeparken spiller med på lokalområdets identitet og stedets historie Lommeparken giver plads til motion og leg i byens

Læs mere

De danske provinsbyer har fået nye smukke byrum - men er de dynamiske nok?

De danske provinsbyer har fået nye smukke byrum - men er de dynamiske nok? De danske provinsbyer har fået nye smukke byrum - men er de dynamiske nok? Af Gitte Marling og Helle Juul Bymidterne har fået et løft over det ganske land. Bilerne er blevet fortrængt til fordel for ikke

Læs mere

NR. 3 OKTOBER 2004. Byer i børnehøjde. Leg i byens mange rum. En seværdig legeplads. Ny bog om idrætslegepladser

NR. 3 OKTOBER 2004. Byer i børnehøjde. Leg i byens mange rum. En seværdig legeplads. Ny bog om idrætslegepladser NR. 3 OKTOBER 2004 Byer i børnehøjde Leg i byens mange rum En seværdig legeplads Ny bog om idrætslegepladser LEGEPLADSEN Udgives af Dansk Legeplads Selskab Nr. 3 oktober 2004 Tidsskriftet udkommer 4 gange

Læs mere

METROPOL FOR MENNESKER. Vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation

METROPOL FOR MENNESKER. Vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation METROPOL FOR MENNESKER Vision og mål for Københavns byliv 2015 Vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation 2 METROPOL FOR MENNESKER KØBENHAVN HAR EN VISION Vi vil være verdens bedste by at leve i. En bæredygtig

Læs mere

Nyt byliv i byrummet omkring Guldberg skole i Sjællandsgade. Ansøgning til Lokale- og Anlægsfonden december 2007

Nyt byliv i byrummet omkring Guldberg skole i Sjællandsgade. Ansøgning til Lokale- og Anlægsfonden december 2007 Ansøgning til Lokale- og Anlægsfonden december 2007 INDHOLD Guldberg Skole i Sjællandsgade Indledning s. 5 Leg, idræt og bevægelse s. 7 Baggrund og formål s. 9 Projektudvikling i dialog s. 11 Dispositionsforslaget

Læs mere

Mere bevægelse i byens rum. et idékatalog om byfornyelse og moderne legegader

Mere bevægelse i byens rum. et idékatalog om byfornyelse og moderne legegader Mere bevægelse i byens rum et idékatalog om byfornyelse og moderne legegader KOLOFON MERE BEVÆGELSE I BYENS RUM et idékatalog om byfornyelse og moderne legegader Publikationen er udgivet af Indenrigs-

Læs mere

JUNI 2009. Hjarnø. Snaptun. Glud EN FÆLLES FREMTID UDVIKLINGSPLAN FOR GLUD, SNAPTUN OG HJARNØ

JUNI 2009. Hjarnø. Snaptun. Glud EN FÆLLES FREMTID UDVIKLINGSPLAN FOR GLUD, SNAPTUN OG HJARNØ JUNI 2009 Hjarnø Snaptun Glud EN FÆLLES FREMTID EN UDVIKLINGSPLAN FOR GLUD, SNAPTUN OG HJARNØ OBS Udviklingsplanen er et resultat af et fælles ideudviklingsprojekt for de tre lokalråd Glud, Snaptun og

Læs mere

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

NY VISION FOR BORDING

NY VISION FOR BORDING NY VISION FOR BORDING EKSPERTERNES TRE VISIONSFORSLAG ER BLEVET TIL ÉT SAMLET VISIONSOPL ÆG FOR BORDING. OPL ÆG TIL BORGERMØDET D. 12.08.2012 2 INDHOLD INDLEDNING V. HAUSENBERG s. 03 Hvad ligger til grund

Læs mere

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER Hvordan bliver mellemrum til byrum? Kender du historien om dit byrum? Vi tænker sjældent over, at

Læs mere

Kan der være andet end både på en havn? METODE OG PROCES

Kan der være andet end både på en havn? METODE OG PROCES Kan der være andet end både på en havn? METODE OG PROCES Kan der være andet end både på en havn? Tak til Bornholms Regionskommune, Business Center Bornholm, styregruppen for projektet samt mine kolleger

Læs mere

Det Nye Storetorv Vores torv

Det Nye Storetorv Vores torv Det Nye Storetorv Vores torv Juni 2013 Et nyt fællesskab DEBATOPLÆG OM DET NYE STORETORV Det Nye Storetorv skal være byens store, rummelige og åbne mødested. Både det folkelige mødested for borgerne og

Læs mere

FREMTIDEN I VESTERHEDE

FREMTIDEN I VESTERHEDE FREMTIDEN I VESTERHEDE Helhedsplan for udvikling i Vesterhede VI SER FREMAD OG VI HANDLER! VI BYGGER PÅ DET LANGE SEJE TRÆK OG PÅ MOD, SAMARBEJDSEVNE OG FREMSYNETHED Juni 2011 Vesterhede Koordinationsråd

Læs mere

Lad os gøre en forskel

Lad os gøre en forskel Lad os nu få en permanent, spændende og attraktiv løsning af lokalområdet Virum og Sorgenfri. Lad os gøre en forskel Et oplæg fra Virum Handelsforening om udviklingen i Virum og Sorgenfri Virum, Juni 2014

Læs mere

NOTAT: opsamling - hvis bymidten var... Hvis bymidten var et eksperimentarium, så

NOTAT: opsamling - hvis bymidten var... Hvis bymidten var et eksperimentarium, så Plan og Udvikling Sagsnr. 251148 Brevid. 2061376 Ref. CH Dir. tlf. 46 31 35 42 cecilieh@roskilde.dk NOTAT: opsamling - hvis bymidten var... 12. februar 2015 Hvis bymidten var et eksperimentarium, så Eksperimentarium

Læs mere

Vesterbro vil altid være vores!

Vesterbro vil altid være vores! M,mnjj54888 Vesterbro vil altid være vores! (- Hasad) - En interviewundersøgelse om byrum og ungdomsliv på Vesterbro foretaget med unge fra FISKENs Værested og Fritidsjobformidling Udarbejdet af Hanna

Læs mere

LISELEJE BYDER VELKOMMEN. Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB. nyt billede. Den danske riviera

LISELEJE BYDER VELKOMMEN. Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB. nyt billede. Den danske riviera LISELEJE BYDER VELKOMMEN Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB nyt billede Den danske riviera LISEleje LISEleje LISELEJE BYDER VELKOMMEN Udarbejdet for VisitNordsjælland, 2013-2014. Redaktion:

Læs mere

bakspejlet 14 Det føles som at flyve ud i verdensrummet Er tiden løbet fra samling? skridt til mere matematik i børnehøjde uderum inderum

bakspejlet 14 Det føles som at flyve ud i verdensrummet Er tiden løbet fra samling? skridt til mere matematik i børnehøjde uderum inderum SKAb rum Med IdeNtItet SIde 18 børn lærer AF HINANdeN SIde 28 brug MUSIKKeN SoM redskab SIde 38 bakspejlet 14 ForSKNING og Ny VIdeN om dagtilbud, danmarks evalueringsinstitut Er tiden løbet fra samling?

Læs mere

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Forord 00 01 Forord Baggrunden for idemappen Børn og unge bruger meget tid uden for hjemmet. Mange bruger meget fritid

Læs mere

IDÉKATALOG. til næraktivitetsanlæg

IDÉKATALOG. til næraktivitetsanlæg IDÉKATALOG til næraktivitetsanlæg IDÉKATALOG til næraktivitetsanlæg IDÉKATALOG til næraktivitetsanlæg Bosch & Fjord Aps og Peter Holst Arkitektur & Landskab Dette idékatalog til næraktivitetsanlæg er

Læs mere

Guide til mere trygge byer. Byplanlægning, der skaber tryghed

Guide til mere trygge byer. Byplanlægning, der skaber tryghed Guide til mere trygge byer Byplanlægning, der skaber tryghed Byplanlægning, der skaber tryghed Indhold Forord 1 1. Tryghed og bymiljø 2 2. Anbefalinger til kriminalpræventiv byplanlægning 10 3. Organisering

Læs mere

Frivillighed, engagement og udvikling af gode fællesarealer

Frivillighed, engagement og udvikling af gode fællesarealer Frivillighed, engagement og udvikling af gode fællesarealer Arbejd videre Den menneskelige faktor Tine Sønderby Frivillighed, engagement og udvikling af gode fællesarealer Arbejd videre Den menneskelige

Læs mere

BØRNEINDDRAGELSE ER MERE END AT TALE MED BØRN - inspiration til at inddrage børn og unge

BØRNEINDDRAGELSE ER MERE END AT TALE MED BØRN - inspiration til at inddrage børn og unge ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER BØRNEINDDRAGELSE ER MERE END AT TALE MED BØRN - inspiration til at inddrage børn og unge FN s Børnekonvention 1989-2014 ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER INDHOLD 2 FORORD Af Per Larsen,

Læs mere

NOGET TYDER PÅ VISION FOR LANDDISTRIKTER 2030

NOGET TYDER PÅ VISION FOR LANDDISTRIKTER 2030 NOGET TYDER PÅ VISION FOR LANDDISTRIKTER 2030 2-76 Vision 2030 INDHOLDSFORTEGNELSE Ministerens forord 4 Visionsgruppens indledning 6 Visionen for landdistrikterne 2030 8 FÆLLESSKAB 12 DIGITALISERING 24

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Se os, vi har lavet en legeplads med en vippe og en rutsjebane Børns udsagn om udearealer ved børnehaver og skoler Voksnes favoritsteder på de samme udearealer

Læs mere

VIDENSBY NETVÆRK COPENHAGEN SCIENCE CITY JULI 2014

VIDENSBY NETVÆRK COPENHAGEN SCIENCE CITY JULI 2014 VIDENSBY NETVÆRK COPENHAGEN SCIENCE CITY JULI 2014 INDHOLD Anbefalinger...04-05 Analyse: Opsummering af analyse...06-07 Netværk og bevægelse...08-09 Karakter og Identitet...10-11 Aktiviteter og Brugergrupper...12-13

Læs mere

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Søren Breiting, Ulla Kjær Kaspersen og Poul Kristensen Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Læreruddannelsen ved University College Lillebaelt & Forskningsprogram

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

TEMABREV 17 - FEBRUAR 2014. PÆDAGOGIK OG INTEGRATION / 0-6 år. skab RUM TIL DIALOG

TEMABREV 17 - FEBRUAR 2014. PÆDAGOGIK OG INTEGRATION / 0-6 år. skab RUM TIL DIALOG PÆDAGOGIK OG INTEGRATION / 0-6 år skab RUM TIL DIALOG Skab rum til dialog Indledning: Skab rum til dialog RULL RUm til Leg og Læring Hvad mener vi med dialog? Skab rum til dialog med tydelige aftaler og

Læs mere