Information om brystforstørrelse med implantater

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Information om brystforstørrelse med implantater"

Transkript

1 Information om brystforstørrelse med implantater Hvornår er bryster for små? Der er selvfølgelig ikke noget rigtigt svar på dette spørgsmål. Alligevel er brystforstørrende kirurgi det mest almindelige kosmetiske indgreb i verden. Der findes flere former for medfødte tilstande der giver små bryster men langt de fleste kvinder, der ønsker brystforstørrende operation har helt almindelige (små) bryster. I plastikkirurgien er der tradition for at angive størrelsen af bryster og brystimplantater i ml. En ml. svarer til en cm 3. Det giver ikke megen mening at tale om brysters størrelse uden at forholde sig til kvindens øvrige kropsbygning. Det giver sig selv, at eksempelvis 250 ml. store bryster hos en lille spinkel kvinde vil virke meget større end 250 ml. store bryster hos en høj og kraftig kvinde. Det samme gør sig gældende med implantater. 250 ml. implantater kan virke voldsomt store til en kvinde og små til en anden. Mange kvinder bruger BH- skål som mål for brysters størrelse, på en skala fra A- skål til H- skål. Problemet med at bruge BH størrelse som mål for brysters størrelse, er at BH skålen bestemmes mere af brysternes bredde i forhold til omkredsen af brystkassen end af brysternes volumen. Ud fra en biologisk betragtning signalerer fyldige bryster og et bredt bækken føde- dygtighed. Herved er det klassiske timeglasformede kvindelige figurideal opstået. Dette modsvarer det maskuline trekantede kropsideal med brede skuldre og smalt bækken, som biologisk signalerer forsørge- dygtighed. Der eksisterer altså i dag, en lille rest af ur- menneske, i den gensidige tiltrækning imellem heteroseksuelle. Brysterne har i vores kultur fået stor betydning som feminint signal. Dette både med og uden tøj. Hyppige begrundelser for ønske om brystforstørrende operation er et ønske om en bedre balance imellem nedre og øvre del af kroppen samt, at kunne klæde sig i det tøj man føler sig bedst tilpas i.

2 Brysternes størrelse og kropsvægten Brysterne består dels af kirtel og dels af fedt. Andelen af fedt stiger med alderen, derfor er unge kvinders bryster også fastere end ældre kvinders. Hvis en kvinde bliver overvægtig vil brysterne ligeledes vokse, både på grund af fedtvævet i brysterne og fedtvævet i huden hen over brysterne. Omvendt vil et større vægttab betyde at brysterne bliver mindre og samtidigt slappere, da huden er blevet udvidet imens brysterne har været større. Medfødte tilstande De sjældne medfødte tilstande kan være helt manglende udvikling af begge brystkirtler, kaldet bryst aplasi eller manglende udvikling af det ene bryst og underliggende brystmuskel, såkaldt Polands Syndrom. En mere almindelig medfødt tilstand er underudvikling af brystkirtlerne. Naturligt udvikler brysterne sig op gennem puberteten under påvirkning af de kvindelige kønshormoner, her gennemgår de flere stadier fra små tutter til små pyramider for endelig at opnå den modne facon, hvor den nederste halvdel af brysterne udgør en kvart kugle. Hvis brysternes udvikling af en eller anden grund går i stå inden den endelige modning, vil brysterne dels være små og dels have en mere pyramidelignende facon. Dette kaldes også koncentriske bryster. Hvis denne begrænsning i udviklingen er endnu mere udtalt vil brystvævet bule ud svarende til det farvede område omkring brystvorten, så brystet næsten får en cylindrisk facon, såkaldte tuberøse bryster. De medfødte specielle tilstande kan ikke korrigeres blot ved at ilægge implantater, men kræver ofte mere avancerede former for plastikkirurgi. Fysisk og psykisk modenhed Brysterne forandrer sig altså i takt med kønshormonerne og vokser og modnes op gennem puberteten. Der kan ikke sættes en fast alder på, hvornår brysterne er færdigudviklede. Hos nogen kvinder er dette tilfældet langt inden de juridisk er voksne, imens det hos andre kan være helt op i 20 års alderen. En god indikation på at brysterne er færdigudviklede er brysternes facon; når den nedre halvdel af brystet har fylde og runding, således at det minder om en kvart kugle, er det tegn på at brysterne er fysisk modne.

3 Den næste hormonelle påvirkning kommer i forbindelse med graviditet. Her ændrer brysterne sig igen, når brystkirtlerne stimuleres til at producere mælk. I forbindelse med den efterfølgende amning ændres brysterne igen, hvor volumen forsvinder og brystet bliver slappere. Der bør ikke foretages brystforstørrende kirurgi på et umodent bryst og det anbefales generelt, at kvinder afventer med brystforstørrende kirurgi til efter, de har fået og ammet deres børn. Det siger sig selv at den psykiske modenhed er ligeså vigtig som den fysiske. Det er en gennemgribende beslutning at ændre sit kropsbillede og selvom implantaterne kan fjernes, kan man ikke blive uopereret igen og komplikationer der måtte være opstået, kan være permanente selvom implantaterne fjernes. Da brysterne desuden er en vigtig del af seksualiteten er det vigtigt at man hviler i sig selv seksuelt, inden man overvejer brystforstørrende kirurgi. Er man psykisk og seksuelt usikker vil det mindste problem i forbindelse med en brystforstørrende operation kunne forværre ens usikkerhed markant. I praksis er der dog rigtigt mange helt unge kvinder mellem 18 og 21 der for foretaget brystforstørrende kirurgi. Her er en seriøs plastikkirurgisk vurdering og rådgivning inden operationen af yderste vigtighed. Brystforstørrende indgreb Historisk har både kvinder, kvaksalvere og kirurger forsøgt alverdens metoder for at forstørre kvinders bryster. Træning, korsager, cremer, piller og sugende apparater har ingen gavnlige effekter. Kirurgers eksperimenter har også været omfattende, med glaskugler, flydende silikone, polyvinylsvampe og lignende. De kirurgiske metoder efterlod ofte blivende invaliderende arvævsdannelser. Forløberen for det moderne brystimplantat blev opfundet i 1962 af to amerikanske plastikkirurger. De var inspireret af blodposer i blød silikone og forsøgte både med silikoneposer fyldt med saltvand og fyldt med flydende silikone. Saltvand er helt uskadeligt for kroppen, men saltvandsfyldte implantater føles mere unaturlige og faste. Flydende silikone gav derimod store problemer når der gik hul på implantaterne. Flydende silikone frit i vævet giver ardannelser, såkaldte silikonegranulomer.

4 Der har siden været eksperimenteret med andre indhold end saltvand og silikone uden større succes. Udviklingen de seneste år, er gået imod indhold af såkaldt skærefast (semicohesive) silikone, som ikke flyder ud, hvis der går hul på implantaterne. På de tidlige modeller var den omgivende silikoneskal glat, men senere er der udviklet en nopret overflade, som dels giver lidt mindre arvævsdannelse omkring implantaterne og dels modvirker tendensen til rotation af implantatet. Oprindeligt var alle brystimplantater runde, det vil sige at de dels havde et rundt fodaftryk og dels at det højeste punkt af implantatet er placeret lige midt på implantatet. Dette betyder at det ikke har nogen betydning, hvorledes implantatet roteres når det indopereres. De anatomiske implantater blev oprindeligt udviklet til brystrekonstruktion, dvs. til kvinder, der havde mistet deres bryst efter brystkræft. Men det har senere vist sig at disse faconsyede implantater giver fornyede muligheder for at tilpasse en brystforstørrende operation til den enkelte kvinde. De anatomiske implantater vinder således mere og mere frem også i den kosmetiske kirurgi. I dag anvendes langt overvejende silikoneimplantater med indhold af skærefast silikone. Den skærefaste silikone inddeles i tre fasthedsgrader, hvor grad 2 og 3 er de mest udbredte. Grad 2 bruges oftest i runde implantater og er lidt blødere end grad 3, der bruges i de fleste anatomiske implantater. Enkelte kirurger anbefaler fortsat saltvandsimplantater eller implantater med en kerne af silikone og et ydre lag af saltvand. Om der skal anvendes runde eller anatomiske implantater ved en kosmetisk brystforstørrende operation afhænger dels af kirurgen og dels af patienten. Der anvendes fortsat lige så mange runde som anatomiske implantater til kosmetiske brystforstørrende operationer. De runde implantater har været på markedet i mange år, og mange plastikkirurger har vænnet sig til anvendelsen af dem. De runde implantater er billigere og plastikkirurgen og patienten behøver ikke bekymre sig om rotation. Der kan godt skabes et naturligt resultat med runde implantater, hvis patienten selv har nok brystvæv til at kamuflere den runde facon. I tiden før den skærefaste silikone, blev de runde implantater anatomiske når kvinderne stod op, men i dag anvendes også skærefast silikone i de fleste runde implantater. Runde implantater leveres i flere forskellige projektioner (tykkelser) for hver diameter.

5 Dette giver nogle variationsmuligheder for den enkelte kvinde. Anatomiske implantater giver dog langt større mulighed for at skræddersy den brystforstørrende operation til den enkelte kvinde, således leverer nogle producenter tværovale (lave) og højdeovale (høje) implantater. Hertil kommer igen de forskellige projektioner (tykkelser). Således kan der findes et anatomisk implantat der passer til en lav, kraftigt bygget kvinde med lidt hængende bryst og et helt andet implantat til en høj, slank kvinde med meget lidt brystvæv. De anatomiske implantater giver også et mere naturligt resultat til de kvinder, der ikke har så meget brystvæv selv og kavalergangen bliver mere naturlig. Til gengæld er de anatomiske implantater mere faste, da der oftest anvendes en mere skærefast silikone end i de runde implantater. Der findes mange producenter af brystimplantater. Tre store producenter dækker langt størstedelen af det danske marked: Allergan producerer Natrelle Style 410 og 510 (anatomiske) og Inspira Style 110, 115 og 120 (runde), her er der det største udvalg af implantattyper. Natrelle er godkendt under det strengeste (amerikanske) kontrolsystem Federal Drug Administration (FDA), hviket automatisk betyder Europæisk CE godkendelse. Mentor producerer Contour Profile Gel (anatomiske) og Siltex (runde) implantater. Her er udvalget også stort og implantaterne er ligeledes FDA godkendt.eurosilicone producerer Matrix (anatomiske) og runde implantater. Den skærefaste silikone er den samme som for de ovennævnte implantater, men Eurosilicone implantater er kun godkendt under det lidt mildere Europæiske kontrolsystem, den såkaldte CE mærkning. Ud over disse tre store leverandører på det danske marked findes en lang række mindre leverandører med CE godkendte implantater. Hvilket implantat skal vælges Tidligere valgtes implantat ud fra kvindens ønsker, ved simpelt at placere runde prøveimplantater i en BH indtil det rette volumen var opnået. Denne fremgangsmåde er fortsat anvendt, men seriøse plastikkirurger tager en lang række andre forhold i betragtning i rådgivningen af implantatvalg. Følgende forhold har indflydelse på valget: Kvindens ønske om størrelse Kvindens ønske om form Kvindens ønske om kavalergang Eksisterende størrelse af bryst

6 Slaphed af bryst Naturlig bredde af bryst Bredde og højde af brystkasse Brysternes placering på brystkassen Kroppens proportioner Med de mange forskellige implantater til rådighed, er det i dag muligt, at skræddersy en brystforstørrende operation til den enkelte kvinde. Dette kaldes Biodimensional Breast Augmentation. Her opmåler plastikkirurgen brystkassen og det eksisterende bryst, vurderer slapheden af bryst og hud samt bestemmer den naturlige afgrænsning af brystet. Først herefter præsenteres kvinden for de mulige implantater der respekterer mål og brysternes naturlige grænser, indenfor dette udvalg kan kvinden vælge mindre eller større implantater og evt. facon afhængigt af de individuelle forhold. Det frarådes at der anvendes implantater der ikke respekterer brysternes naturlige afgrænsning dvs. dysproportionalt store implantater, dels på grund af den øgede risiko for skade på følenerver og dels på grund af de tyngdegener der følger af meget store bryster. Hos modne kvinder må der ofte anbefales at supplere en brystforstørrende operation med et brystløft (se kapitel om brystløft), hvis slapheden af brysterne er for stor. Dette er alt andet bedre end at vælge dysproportionalt store implantater for at udfylde slapheden. Arrenes placering Implantater kan lægges ind via 4 forskellige adgange. Det mest almindelige er et 5 cm langt snit i furen under brystet (inframammært). Her er det hensigten at arret skjules i den naturlige fure. Denne adgang giver det bedste overblik for kirurgen og tillader et relativt langt ar, hvilket typisk er nødvendigt ved anvendelse af anatomiske implantater. Anlægges snittet langs med underkanten af det farvede omkring brystvorten (periareolært) er det hensigten at arret skjules af den naturlige overgang imellem det farvede og den normale hud. Ved denne adgang er der større risiko for beskadigelse af nerverne til brystvorten. Adgang igennem armhulen (transaxillært) har den logiske fordel, at arret ikke er placeret på brystet, til gengæld har kirurgen et mere begrænset overblik og generelt anvendes denne adgang ikke til anatomiske implantater. Endelig kan der foretages en kikkertoperation ved et snit i navlen (transumbilikalt). Denne adgang kan kun anvendes til saltvandsimplantater, som først fyldes op efter de er placeret gennem en lang tunnel under huden og op til brystet. Denne type operation er kun populær i USA, hvor de ikke har haft lov

7 til at anvende silikoneimplantater til kosmetisk kirurgi siden Muskeldække Brystimplantater kan populært placeres over eller under brystmusklen (m. pectoralis major). Under kirtlen (subglandulær) eller under musklen (submuskulær). I praksis vil den nederste del af implantatet dog altid ligge direkte under kirtlen, og i dag anvendes betegnelsen Dual Plane (to planer) om den submuskulære placering. Traditionelt var placering under kirtlen det normale. Her er der den fordel at implantatet følger kirtelvævet ved bevægelser og der opnås en kraftigere direkte påvirkning af kirtelvævet, hvis brystet er lidt slapt. Ulemperne er at den øvre kant af implantatet lettere ses og mærkes og at implantaternes tyngde medvirker til at få brysterne til at hænge. I dag anvendes hyppigst Dual Plane teknik, placering af implantatet under brystmusklen. Fordelen er her, at brystmusklen kamuflerer den øverste kant af implantatet og fungerer som en slags indvendig BH. Til gengæld bevæges implantaterne når brystmusklerne bruges og teknikken er generelt forbundet med flere smerter i perioden lige efter operation. Plastikkirurgen kan variere graden af muskeldække, således at kvinder med lidt mere eller lidt slappere brystvæv får et mindre muskeldække og dermed en lidt større direkte påvirkning af kirtelvævet. Dual Plane I betegner det maksimale muskeldække og Dual Plane III minimalt muskeldække. Et tredje alternativ er placering under muskelhinden (subfasciel). Her tildannes en lomme under den meget tynde hinde hen over brystmusklen og giver altså et resultat et eller andet sted imellem de to ovennævnte. Forundersøgelse Ved det første besøg vil plastikkirurgen sammen med dig, vurdere de ønsker i forhold til muligheder og begrænsninger. Hvis det vurderes, at være muligt og forsvarligt med en armplastik, vil det blive vurderet, hvilken type af operation, der er mest egnet til netop dig. Du vil blive informeret om, hvad det er realistisk at forvente af resultat efter operationen, hvilke følgevirkninger operationen har samt hvilke risici operationen medfører. Plastikkirurgen vurderer dit almene helbred og om det er nødvendigt med blodprøver eller andre undersøgelser før operationen kan gennemføres. Der bliver taget foto af dine arme, som kan anvendes som før billeder, hvis operationen gennemføres.?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas- microsoft- com:office:office" /?XML:NAMESPACE PREFIX = "O" / Som privat patient har du krav på, og tilrådes, at medbringe en bisidder til din

8 forundersøgelse. Dette giver god mulighed for, at diskutere fordele og ulemper ved at gennemføre operationen, også efter du er kommet hjem. Lovgivningen omkring kosmetisk behandling betyder desuden, at der som minimum skal gå 1 uge fra forundersøgelse før du kan booke dig til en operation. Dette er en beskyttelse af dig, så der ikke bliver foretaget alt for impulsive kosmetiske operationer. Offentligt udvisiterede patienter er ikke dækket af denne lovgivning, men anbefales, at følge samme forholdsregler. Operationen Brystforstørrende kirurgi foregår som hovedregel i fuld bedøvelse og under indlæggelse. Den nye danske lov om kosmetisk kirurgi kræver således indlæggelse i mindst 6 timer, så patienten kan observeres for tegn på blødning. De enkelte plastikkirurger har meget forskellige holdninger til anvendelse af forebyggende medicin, smertestillende behandling, bandagering og genoptræning. I det følgende skitseres forfatterens rutiner. Forfatteren til denne bog anvender langt overvejende anatomiske implantater placeret under brystmusklen og har taget en speciel smertebehandling i brug, hvor et lille smertekateder placeres under operationen, hvori kan gives lokalbedøvelse i døgnet efter operationen. Langt de fleste plastikkirurger anvender smertebehandling i form af kombination af mildere smertestillende midler, der virker ude i vævet og stærkere smertestillende midler der virker på hjernen. Alle er enige om at patienterne skal hurtigst muligt ud af sengen efter operationen. Der gives antibiotika i forbindelse med selve operationen, for at forebygge infektion. Efter operationen anlægges en bandage i form af en kirurgisk BH, som dækker hele brystet, denne støtter brysterne og modvirker at implantaterne rykker sig. BH'en skal bruges dag og nat i tre uger. Når der anvendes anatomiske implantater suppleres med en elastik bandage, en såkaldt mammastrap der modvirker rotation. Der syes med selvopløselig tråd under huden, såkaldt intrakutan teknik, men forfatteren foretrækker at trådene fjernes efter 14 dage, da dette også fungerer som en kontrol af, at alt er gået som det skal. Efterforløbet De fleste patienter kan genoptage deres arbejdeog motion 14 dage efter en brystforstørrende operation, dog skal der gå 4 uger inden hårdere fysisk aktivitet, hvilket selvfølgelig betyder at kvinder med hårdere fysisk arbejde må vente op til 4 uger inden de genoptager arbejdet. Det er vigtigt at holde kroppen og armene i gang, da muskelspændinger ellers vil bidrage til smerter og ømhed. Bevægelse er godt men belastning skal undgås. Specielt når implantaterne er lagt under musklen, vil der gå lang tid hvor man kan mærke den skade operationen har medført på musklen. Langt de fleste plastikkirurger anvender en teknik hvor den lille

9 brystmuskel efterlades intakt og den kan genoptrænes og erstatte den nedsatte funktion af den store brystmuskel. Arrene skal det første år beskyttes mod direkte sollys og solarie og det frarådes at anvende bøjle- BH i op til 3 måneder, hvis arrene er placeret under brystet. Forfatteren anbefaler kontrol hos plastikkirurgen 3 måneder efter operationen, hvor det endelige resultat kan vurderes, samt efter 12 måneder, hvor eventuelle tegn på kapseldannelse (se under komplikationer) kan konstateres. Følgevirkninger Implantater er et fremmedlegeme i kroppen og uanset livstidsgarantier holder hverken implantaterne og slet ikke resultatet for evigt. Det er vigtigt at være opmærksom på inden den første brystforstørrende operation, at der vil følge flere operationer senere i livet. Man kan endda gå så langt som at sige, at den første operation er den simpleste, billigste og den der giver det bedste resultat. De efterfølgende operationer er nødt il at tage hensyn til det arvæv der er kommet efter de forrige operationer samt den aldring der er kommet af bryst og hud. Traditionelt anbefalede plastikkirurger at silikoneimplantater skiftedes hver 10. år grundet risikoen ved udflydende silikone. Med de nye skærefaste implantater er det formentligt fuldt forsvarligt at afvente eventuelle problemer inden implantaterne skiftes, fuldstændigt som det altid har været tilfældet med saltvandsholdige implantater. Alligevel skal man være indstillet på at en brystforstørrende operation ikke holder mere end 10 år grundet evt. aldersforandringer. Implantaterne skygger for almindelige røngtenstråler. Det betyder at undersøgelse af brysterne for brystkræft er besværliggjort. Kvinder med brystimplantater kan ikke deltage i de almindelige screeningsundersøgelser for brystkræft, men skal i stedet bede om, at få foretaget en klinisk mammografi via sin egen læge. Her vil en læge foretage mammografien og supplere med ultralydsundersøgelse. De fleste kvinder beskriver en ændring af den seksuelle følsomhed af brystvorterne efter brystforstørrende kirurgi. Ofte forsvinder følsomheden helt i få dage efter operationen herefter kan brystvorterne blive overfølsomme i flere uger for til sidst at falde til ro med en let nedsat seksuel følsomhed. Brystvortens rejsningsevne og ammeevnen er typisk intakt. Uanset hvilken af de tre adgange der er anvendt, vil arrene de første måneder være røde og

10 tydelige. Efter et havt til et helt år bleger arrene af og efterlader et tyndt blegt ar. Så længe arrene er røde vil de også kunne give gener i form af kløe. Simpel plasterbehandling med åndbart plaster kan modvirke kløe og eventuelt forebygge tendens til hypertrofisk ardannelse (se komplikationer). Komplikationer Blødning Blødning vil typisk opstå i det første døgn efter operationen. Brystet hæver voldsomt op og smerter. Det er oftest nødvendigt med en ny operation, hvor blødningen standses og implantatet genplaceres. Infektion Der findes tre forskellige former for infektion efter brystforstørrende kirurgi med implantater. Den første er en infektion ses i løbet af den første uge og er forårsaget af sygdomsfremkaldende bakterier der er kommet ind i kroppen under selve operationen. Der er meget strenge hygiejniske forholdsregler og der gives antibiotika ind i blodbanen under sleve operationen for at forebygge dette. Denne type af infektion er derfor meget sjælden, men når den optræder, kræver det en fornyet operation, hvor implantatet fjernes. Det anbefales her at man venter ca. 3 måneder inden man lægger implantater ind påny. Den anden type af infektion er mere almindelig. Det er en overfladisk infektion i arret typisk to uger efter operationen, hvor der kommer rødme og irritation. Denne type af infektion kan typisk behandles med antibiotika og lokal soignering, uden at det bliver nødvendigt at fjerne implantatet. Infektion af denne type kan dog også sprede sig i dybden og dermed til implantatet. Den tredje type af infektion er en såkaldt sløv infektion. Typisk med bakterier der ikke normalt ville fremkalde sygdom, men normalt lever fredeligt på vores hud. En sådan type af infektion viser sig ved hævelse og rødme af det ene bryst. Behandler man med antibiotika falder tingene til ro for blot at blusse op igen når antibiotikabehandlingen afsluttes. Også her må det anbefales at fjerne i mplantatet og afvente i måneder inden der ilægges implantat på ny.

11 Mistet følsomhed I forbindelse med operationer skæres nogle af de fine følenerver til huden over. Dette betyder at man mister følsomhed i områder direkte op til arret. Ved ar under brystet området på nedre del af brystet, ved ar langs brystvorten, den nederste del af det farvede områdeog ved ar i armhulen, et område i armhulen. Denne følelsesløshed vil ofte aftage over tid, da der er andre nerver i nærheden som kan overtage lidt af funktionen. Større følenerver, som blandt andet forsyner brystvorten kommer frem mellem ribbenene både ind mod brystbenet og langs yderkanten af brystet. Ved brystforstørrende kirurgi (uanset adgangen) er der risiko for at disse nerver beskadiges. Jo (relativt) større implantater der anvendes jo større er risikoen. Hvis de blot overstrækkes vil den mistede følesans i brystvorterne stille og roligt komme tilbage i løbet af det første halve år efter operationen. Hvis disse nerver er helt skåret over vil følsomheden af brystvorten helt forsvinde for altid. Dermed forsvinder også rejsningsevnen af brystvorten. Under amningen er følsomheden af brystvorterne vigtig. Følsomheden under amningen fungerer som signal om at brysterne skal producere mere mælk, men følsomheden fungerer også som en beskyttelse af brystvorten, da barnet ellers vil sutte brystvorten helt hudløs. Brysterne og specielt brystvorterne er en erogene zoner. Ved stimulering af brystvorterne sammentrækkes små muskler under huden, så det farvede omkring brystvorterne bliver mindre og brystvorterne bliver hårde. Der er stor individuel forskel på den seksuelle følsomhed af brystvorterne hos den enkelte kvinde og dermed også stor forskel på hvor stor betydning denne følsomhed har for den enkelte kvindes seksualitet. Hypertrofisk ardannelse Hos nogle patienter bliver arrene ved med at være hævede og røde, såkaldt hypertrofisk ardannelse. Dette er skæmmende og arrene kan have tendens til kløe og ømhed. Behandles i første omgang med langvarig plasterbehandling. Hvis dette ikke har tilstrækkelig effekt kan gives indsprøjtning med binyrebarkhormon i arret. Endelig kan det forsøges at bortskære arret og sy sammen en gang til. En særlig type af ardannelse er arvelig og kaldes keloid, her breder arvævsdannelsen sig ud over selve det oprindelige ar. Patienter hvor denne lidelse er kendt bør helt holde sig fra kosmetisk kirurgi. Kapseldannelse

12 Kroppen daner en tynd hinde af arvæv omkring implantaterne. Så længe hinden er tynd og eftergivelig kan den ikke mærkes og gør ingen skade. Hvis denne ar- hinde bliver tykkere vil implantatet langsomt føles hårdere end hvad det ellers kunne have gjort, så tales der om kapseldannelse. Normalt vil plastikkirurgen ikke operere igen på grund af let kapseldannelse, men hvis kapslen bliver endnu tykkere vil implantaterne begynde at ændre form og eventuelt rykke sig uhensigtsmæssigt. Her må der foretages en ny operation, hvor der fjernes eller løsnes noget arvæv før implantatet genplaceres. Fejlrotation En særlig komplikation til anatomiske implantater er fejlrotation. Væske eller blod omkring implantatet kan give det anatomiske implantat mulighed for at fejlrotere efter operationen. I sjældne tilfælde dannes en såkaldt dobbeltkapsel, så implantatet ligger løst og kan rotere frem og tilbage. I begge tilfælde kræves en ny operation, hvor noget af arhinden fjernes og implantatet genplaceres. Fremtidens brystforstørrende kirurgi Midlertidig brystforstørrelse med filler i form af hyaloronsyre er allerede tilgængeligt på markedet. Her indsprøjtes filleren i en samlet masse under brystkirtlen, som et mindre rundt implantat. Stoffet forsvinder langsomt i løbet af et år. Der har været eksperimenteret med permanente fillere, men problemer med arvævdannelse og vandring af materialet har forhindret større udbredelse. Fordelen ved de kendte implantater er at de dog kan fjernes igen ved problemer. I disse år eksperimenteres meget med fedttransplantation. Her udsuges fedt fra andre steder på kroppen og med særlig teknik kan det sprøjtes ind det ønskede sted, blandt andet brystet. De foreløbige erfaringer med denne metode til mindre brystforstørrelser hos kvinder med små bryster har været lovende. Det er fortsat en bekymring om de umodne celler (stamceller) der følger med fedttransplantationen kan have en kræftfremkaldende effekt på brystvævscellerne. Myter og fordomme Bimbo- fordomme En af de mest udbredte myter er, at det er en bestemt type af kvinder der får foretaget

13 brystforstørrende kirurgi, samt at de kvinder der får det foretaget, ikke kan få brysterne store nok. Sandheden er, at langt de fleste kvinder, der vælger at få foretaget brystforstørrende operation, er kvinder der har en ret lille eller ret slap barm og blot ønsker en moderat stor og naturligt udseende barm. Langt de fleste plastikkirurger afviser kvinder med en normalt stor og almindelig spændstig barm, der spørger til mulighed for brystforstørrelse. Kræft og bindevævssygdomme Der har tidligere været frygt for at silikoneimplantater har kunnet foresage bindevævssygdomme og forhindre opdagelse af brystkræft. Der er nu gennemført så store videnskabelige undersøgelser at det anses som bevist at der ikke er forøget risiko for andre sygdomme ved silikoneimplantater. USA og silikone Selvom brystimplantaterne blev opfundet i USA tilbage i tresserne er det i Europa og Sydamerika plastikkirurgerne har de største erfaringer med silikoneimplantater. Dette skyldes at man i USA forbød anvendelsen af silikoneimplantater tilbage i 1992 grundet ovennævnte mistanke om skadelige virkninger. Først de senere år efter de store videnskabelige undersøgelser er myndighederne i USA begyndt igen at tillade anvendelsen af silikoneimplantater til kosmetisk brug. Eksploderende implantater Kulørte blade og formiddagsaviser har med jævne mellemrum viderebragt historier om eksploderende brystimplantater specielt i forbindelse med ophold i flyvemaskiner. Både saltvandsimplantater og de tidligere silikoneimplantater kunne ganske rigtigt gå i stykker, men da vægtfylden af både saltvand og silikone er det samme som for resten af kroppen, kommer der ikke trykforskelle imellem kroppen og implantatet. Implantater tåler populært sagt, det som kroppen tåler. Massage Før i tiden behandlede man kapseldannelse ved at knuse kapsel- arvævet mekanisk ved at kleme hårdt på implantaterne. Dette har vist sig dels unødvendigt og kan påføre utilsigtede skader, så det må i dag frarådes. Almindelige ar i huden anbefales fortsat masseret mhp. Blødgøring. Hvorvidt dette har nogen effekt er tvivlsomt. Men disse tidligere behandlingsmetoder har skabt en myte om, at brystimplantater skal masseres for at forebygge kapseldannelse. Dette kan formentligt være meget hyggeligt, men har ingen forebyggende effekt på kapseldannelse.

Information om brystforstørrelse med implantater

Information om brystforstørrelse med implantater Information om brystforstørrelse med implantater Hvornår er bryster for små? Der er selvfølgelig ikke noget rigtigt svar på dette spørgsmål. Alligevel er brystforstørrende kirurgi det mest almindelige

Læs mere

Information om mandlig brystudvikling

Information om mandlig brystudvikling Information om mandlig brystudvikling Hvem henvender en operation for mandlig brystudvikling sig til? Der skelnes imellem brystudvikling med en underliggende årsag, samt brystudvikling, hvor der ikke kan

Læs mere

Information om brystløft

Information om brystløft Information om brystløft Hvem henvender et brystløft sig til? Der findes 3 væsentlige årsager til slaphed af brysterne: Graviditet Ved graviditet stimuleres brystkirtlerne til produktion af mælk. Brystkirtlerne

Læs mere

Information om brystreduktion

Information om brystreduktion Information om brystreduktion Hvem henvender en brystreduktion til? I Danmark skelnes imellem medicinsk og kosmetisk brystreduktion. Medicinsk brystreduktion I det offentlige sundhedsvæsen, tilbydes brystreduktion

Læs mere

Information om armplastik

Information om armplastik Information om armplastik Med alderen mister huden sin elasticitet. Yderligere vil vægttab og tab af muskelfylde med alderen bidrage yderligere til slaphed af huden, specielt på overarmene. Meget stort

Læs mere

Information om inderlårsplastik

Information om inderlårsplastik Information om inderlårsplastik Hvem? Den hyppigste årsag til løs hud på inderlårene er et stort vægttab. Problemet med løs hud på inderlårene ses hyppigst hos kvinder, der normalt har større fedtfylde

Læs mere

RISICI VED AT FÅ INDSAT BRYSTIMPLANTAT

RISICI VED AT FÅ INDSAT BRYSTIMPLANTAT RISICI VED AT FÅ INDSAT BRYSTIMPLANTAT - til kvinder, der overvejer brystforstørrende operation 2013 Hvis du overvejer at få lavet kunstige bryster (indsat brystimplantater), skal du vide, at den læge,

Læs mere

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Velkommen til Kysthospitalet Du har henvendt dig til Kysthospitalet med henblik på en brystforstørrende operation. Med denne pjece vil vi gerne

Læs mere

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Velkommen til Kysthospitalet Du har henvendt dig til Kysthospitalet med henblik på en brystforstørrende operation. Med denne pjece vil vi gerne

Læs mere

Information om maveplastik

Information om maveplastik Information om maveplastik Hvem kan have glæde af en maveplastik? Der findes fire væsentlige årsager til slaphed af huden på maven: Alder Med alderen mister huden sine elastiske egenskaber. Dette sker

Læs mere

Information om svedreducerende operation

Information om svedreducerende operation Information om svedreducerende operation Hvem henvender en svedreducerende operation sig til? Vi sveder over hele kroppen. Ansigt, håndflader, armhuler, skridtet og fødder er områder med særlig svedtendens.

Læs mere

Information om udvidet maveplastik

Information om udvidet maveplastik Information om udvidet maveplastik Hvem henvender en udvidet maveplastik sig til? Maven efter stort vægttab: Huden Et stort vægttab medfører løshed af huden. Området omkring maven er et af de mest udsatte.

Læs mere

Information om hudforandringer

Information om hudforandringer Information om hudforandringer Pletter Forandring I en skønhedsplet kan være udtryk for celleforandringer og dermed forstadie til modermærkekræft. Hvis din egen læge, en hudlæge eller en plastikkirurg

Læs mere

Information om øjenlågsoperationer

Information om øjenlågsoperationer Information om øjenlågsoperationer Hvem henvender øjenlågsoperationer til? Med alderen mister huden og de dybere lag i øjenlågene, sin elasticitet. På de øvre øjenlåg viser dette sig som et tiltagende

Læs mere

Information om fedtsugninger

Information om fedtsugninger Information om fedtsugninger Hvem henvender fedtsugninger sig til? Almindeligt fedt og fysiologisk fedt Selvom det er diskutabelt at skelne klart imellem to forskellige former for fedt, er det meget pædagoisk,

Læs mere

Information om brystforstørrelse med fedtceller

Information om brystforstørrelse med fedtceller Information om brystforstørrelse med fedtceller Kort om fedttransplantation Brystforstørrende operationer har i mange år været den mest populære kosmetiske operation. Og uanset om baggrunden er en medfødt

Læs mere

Information om ørekorrektion

Information om ørekorrektion Information om ørekorrektion Stritører Udstående ører er medfødt. Der kan ikke sættes en bestemt grænse for, hvornår ører betragtes som udstående, men jeg fraråder generelt korrektion, hvis ørets frie

Læs mere

Mandlig brystdannelse (gynækomasti)

Mandlig brystdannelse (gynækomasti) Vækst af brystkirtelvæv samt fedtdeponering omkring brystvævet kan forekomme både hos unge og voksne mænd. Hos de unge mænd er årsagen ofte hormonel ubalance, mens årsagen hos voksne ofte er fedtdeponering

Læs mere

Information om Lower Bodylift og Belt Lipectomi

Information om Lower Bodylift og Belt Lipectomi Information om Lower Bodylift og Belt Lipectomi Hvem henvender Lower Bodylift og Belt Lipectomi sig til? Gener Et stort vægttab medfører løshed af huden. Dette kan give fysiske, psykosociale og kosmetiske

Læs mere

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PATIENTINFORMATION BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Patientinformation. Brystimplantater 3. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystimplantater 3. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystimplantater 3 Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om brystimplantater 3 Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt

Læs mere

Brystforstørrelse med EUROSILICONE silikoneimplantater Din bedste garanti for kvalitet og sikkerhed

Brystforstørrelse med EUROSILICONE silikoneimplantater Din bedste garanti for kvalitet og sikkerhed Brystforstørrelse med EUROSILICONE silikoneimplantater Din bedste garanti for kvalitet og sikkerhed Beslutningen om brystforstørrende operation: Hos EUROSILICONE er vi bevidste om, at det er en vigtig

Læs mere

BRYSTFORSTØRRELSE. Version 1. www.facebook.com/opaaarhus 08.10.2014

BRYSTFORSTØRRELSE. Version 1. www.facebook.com/opaaarhus 08.10.2014 BRYSTFORSTØRRELSE www.facebook.com/opaaarhus 08.10.2014 Version 1 Forudsætninger for at få en brystforstørrende operation Oplysning fra Sundhedsstyrelsen Ifølge loven om kosmetiske behandlinger kan du

Læs mere

Information om Upper Bodylift

Information om Upper Bodylift Information om Upper Bodylift Hvem henvender et Upper Bodylift sig til? Gener Et stort vægttab medfører løshed af huden. Dette kan give fysiske, psykosociale og kosmetiske gener. De typiske fysiske gener

Læs mere

Kvinder og mænd, som er generet af lokaliserede fedtdepoter, som resulterer i uharmonisk skikkelse, er dem, som har fordel af en fedtsugning.

Kvinder og mænd, som er generet af lokaliserede fedtdepoter, som resulterer i uharmonisk skikkelse, er dem, som har fordel af en fedtsugning. kan tilbydes og med fordel anvendes ved uhensigtsmæssigt lokaliserede fedtdepoter, det kan være sig på hofter, lår, mave, knæ, bryster, ankler, læg og under hagen. En fedtsugning er ikke en erstatning

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystforstørrende operation

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystforstørrende operation Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om brystforstørrende operation Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den

Læs mere

BRYSTLØFT MED/UDEN IMPLANTAT

BRYSTLØFT MED/UDEN IMPLANTAT BRYSTLØFT MED/UDEN IMPLANTAT www.facebook.com/opaaarhus 08.10.2014 Version 1 Komplikationer og bivirkninger Du skal være opmærksom på, at følgende komplikationer og bivirkninger muligvis kan forekomme.

Læs mere

Brystforstørrende operation med implantater Amalieklinikken i København

Brystforstørrende operation med implantater Amalieklinikken i København Brystforstørrende operation med implantater Amalieklinikken i København En brystforstørrende operation kan enten foretages med brystimplantater eller med dit eget fedtvæv. Teknikken med eget fedtvæv kan

Læs mere

Patientvejledning. Plastikkirurgi efter stort vægttab

Patientvejledning. Plastikkirurgi efter stort vægttab Patientvejledning Plastikkirurgi efter stort vægttab Når du har tabt dig så meget, at du kun vejer halvdelen af din maksimale vægt eller mindre, kalder man det et massivt vægttab. Efter et massivt vægttab

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystløft (stort/lille)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystløft (stort/lille) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om brystløft (stort/lille) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om brystløft og om efterbehandling

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystforstørrende operation

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystforstørrende operation Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om brystforstørrende operation Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den

Læs mere

Patientvejledning. Rekonstruktion af bryst. med expander

Patientvejledning. Rekonstruktion af bryst. med expander Patientvejledning Rekonstruktion af bryst med expander Rekonstruktion af brystet kan være aktuelt, hvis du har fået fjernet dit ene bryst eller begge bryster pga. brystkræft eller profylaktisk, hvis du

Læs mere

BRYSTKIRURGISKE TEKNIKKER

BRYSTKIRURGISKE TEKNIKKER BRYSTKIRURGISKE TEKNIKKER Bo Sonnich Rasmussen Plastikkirurgisk afdeling V Herlev Hospital Agenda Kirurgiske indgreb i det kvindelige bryst Plastikkirurgi Brystkirurgi Onkoplastisk mammakirurgi Hvilke

Læs mere

VEJLEDNING OM BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PÅ KOSMETISK GRUNDLAG (Augmentation)

VEJLEDNING OM BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PÅ KOSMETISK GRUNDLAG (Augmentation) VEJLEDNING OM BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PÅ KOSMETISK GRUNDLAG (Augmentation) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Nogle kvinder oplever

Læs mere

Patientvejledning. Brystløft

Patientvejledning. Brystløft Patientvejledning Brystløft Efter graviditet, amning, vægttab eller som følge af aldersforandringer i huden vil de fleste kvinder opleve, at huden mister sin elasticitet. Derved mister brystet sin naturlige

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af brystimplantater

Patientvejledning. Fjernelse af brystimplantater Patientvejledning Fjernelse af brystimplantater Der kan være flere grunde til, at du ønsker at få fjernet dine brystimplantater. Det kan dreje sig om ændringer i brystets størrelse og form, lækage af et

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af brystimplantater

Patientvejledning. Fjernelse af brystimplantater Patientvejledning Fjernelse af brystimplantater Der kan være flere grunde til, at du ønsker at få fjernet dine brystimplantater igen. Det kan dreje sig om ændringer i brystets størrelse og form, lækage

Læs mere

Patientvejledning. Indadvendte brystvorter

Patientvejledning. Indadvendte brystvorter Patientvejledning Indadvendte brystvorter Indadvendte brystvorter skyldes ofte, at bindevævet mellem kirtelgangene i brystet er for stramt og kort. Indadvendte brystvorter hos kvinder kan være et stort

Læs mere

Patientvejledning. Brystforstørrende. Operation

Patientvejledning. Brystforstørrende. Operation Patientvejledning Brystforstørrende Operation Brystforstørrende operation er et af de mest almindelige kosmetiske indgreb. Der kan være mange årsager til, at du som kvinde på et tidspunkt i dit liv ønsker

Læs mere

Patientvejledning. Brystløft

Patientvejledning. Brystløft Patientvejledning Brystløft Efter graviditet, amning, vægttab eller som følge af aldersforandringer i huden vil de fleste kvinder opleve, at huden mister sin elasticitet. Derved mister brystet sin naturlige

Læs mere

Brystforstørrelse og brystløft i kombination. - information til patienter

Brystforstørrelse og brystløft i kombination. - information til patienter Brystforstørrelse og brystløft i kombination - information til patienter Brystforstørrelse og brystløft i kombination Brystløft kan kombineres med indlæggelse af en silikoneprotese, hvis patienten ønsker

Læs mere

Brystforstørrende operation. - information til patienter

Brystforstørrende operation. - information til patienter Brystforstørrende operation - information til patienter Brystforstørrende operation Implantater som anvendes i dag består af en ydre skal af silikone med en ru eller glat overflade. De er fyldt med en

Læs mere

Korrektion af brystvorteområdet. - information til patienter

Korrektion af brystvorteområdet. - information til patienter Korrektion af brystvorteområdet - information til patienter Brystvorteområdet har stor æstetisk værdi for de fleste kvinder. Specielt efter graviditet og amning kan brystvorteområdet ændres markant. Nogle

Læs mere

Gynækomasti (mandlig brystudvikling)

Gynækomasti (mandlig brystudvikling) Gynækomasti (mandlig brystudvikling) VEJLEDNING OM BEHANDLING FOR GYNÆKOMASTI PÅ KOSMETISK GRUNDLAG Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Læs mere

Operation for overskydende maveskind (abdomen pendens)

Operation for overskydende maveskind (abdomen pendens) Patientinformation Operation for overskydende maveskind (abdomen pendens) Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Operation for overskydende maveskind (abdomen pendens) Husk

Læs mere

Information om plastikkirurgi efter stort vægttab

Information om plastikkirurgi efter stort vægttab Information om plastikkirurgi efter stort vægttab Hvem henvender plastikkirurgi efter stort vægttab sig til? Gener Et stort vægttab medfører løshed af huden. Dette kan give fysiske, psykosociale og kosmetiske

Læs mere

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages.

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages. Brystreduktion - Amalieklinikken i København Store og tunge bryster kan give gener både af fysisk karakter på grund af vægten og af psykiske og kosmetiske årsager. Tyngden af brysterne vil som regel medføre,

Læs mere

Brystforstørrelser / brystimplantat

Brystforstørrelser / brystimplantat Kvinder med små og/eller slappe bryster samt kvinder med asymmetri kan hjælpes med indoperation af brystimplantater. Konsultationen Du vil ved første konsultation på Privathospitalet Mølholm få rådgivning

Læs mere

Galdestensoperation Komplikationer

Galdestensoperation Komplikationer Galdestensoperation Galdestenssygdom er almindelig i Danmark. Hvert år får cirka 5000 personer fjernet galdeblæren. Lidelsen er hyppigst hos kvinder. Omkring halvdelen de personer, som har galdesten, har

Læs mere

Patientvejledning. Fedtinjektion. Lipoinjektion fedttransplantation

Patientvejledning. Fedtinjektion. Lipoinjektion fedttransplantation Patientvejledning Fedtinjektion Lipoinjektion fedttransplantation Fedtinjektion (lipoinjektion) er en relativ ny teknik, hvor man anvender kroppens eget fedt som en naturlig levende filler. Fedtet kan

Læs mere

Diskusprolaps i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Diskusprolaps i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Diskusprolaps i lænden Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Diskusprolaps i lænden Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det at skulle

Læs mere

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages.

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages. Brystløft - Amalieklinikken i København Hos nogle kvinder hænger brysterne allerede fra puberteten, men som regel er det en følge af graviditeter og amning eller en følgevirkning til stort vægttab. Et

Læs mere

Fjernelse af brystimplantater Amalieklinikken i København

Fjernelse af brystimplantater Amalieklinikken i København Fjernelse af brystimplantater Amalieklinikken i København Nogle kvinder ønsker af forskellige grunde at få fjernet deres brystimplantater. Dette er en ret enkel operation, som nogle kan få foretaget i

Læs mere

Brystforstørrende operation med eget fedt Amalieklinikken i København

Brystforstørrende operation med eget fedt Amalieklinikken i København Brystforstørrende operation med eget fedt Amalieklinikken i København En brystforstørrende operation kan enten foretages med implantater eller med dit eget fedtvæv. Teknikken med implantater kan du læse

Læs mere

Kolesteatom ( benæder )

Kolesteatom ( benæder ) HVIS DU VIL VIDE MERE OM KOLESTEATOM ( benæder ) Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og

Læs mere

Patientvejledning. Korrektion af ar

Patientvejledning. Korrektion af ar Patientvejledning Korrektion af ar Ar opstået efter tidligere operationer, skader eller uheld kan ofte korrigeres og dermed blive pænere med en mindre operation Ar kan virke skæmmende, idet huden kan være

Læs mere

Patientvejledning. Rekonstruktion af bryst. med expander

Patientvejledning. Rekonstruktion af bryst. med expander Patientvejledning Rekonstruktion af bryst med expander Rekonstruktion af brystet kan være aktuelt, hvis du har fået fjernet dit ene bryst eller begge bryster pga. brystkræft eller profylaktisk, hvis du

Læs mere

Patientvejledning. Læbeforstørrelse og markering med Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) - Cosmetic

Patientvejledning. Læbeforstørrelse og markering med Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) - Cosmetic Patientvejledning Læbeforstørrelse og markering med Fillers Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) - Cosmetic Vores læber er konstant i fokus, når vi kommunikerer med omverdenen. Fra naturens side er vi desværre

Læs mere

Patientvejledning. Korrektion af ar

Patientvejledning. Korrektion af ar Patientvejledning Korrektion af ar Ar opstået efter tidligere operationer, skader eller uheld kan ofte korrigeres og dermed blive pænere med en mindre operation Ar kan virke skæmmende, idet huden kan være

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af svedkirtler. - Hyperhidrose

Patientvejledning. Fjernelse af svedkirtler. - Hyperhidrose Patientvejledning Fjernelse af svedkirtler - Hyperhidrose En del mennesker lider af uforklarlige årsager af for meget svedproduktion i armhulerne, og det kan være socialt invaliderende. I første omgang

Læs mere

Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom)

Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom) Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom) Patientinformation, Artroskopisk dekompression Side 2 Du er blevet

Læs mere

Det er vigtigt at du er godt forberedt til operationen. Din vægt skal være så tæt på et normalt BMI på 25 som muligt.

Det er vigtigt at du er godt forberedt til operationen. Din vægt skal være så tæt på et normalt BMI på 25 som muligt. Brystrekonstruktion Amalieklinikken i København Amalieklinikkens plastikkirurg Jens Jørgen Elberg har mere end 20 års erfaring i alle former for brystrekonstruktion og korrektion efter brystkræftbehandling

Læs mere

Patientvejledning. Brystformindskende operation. Brystreduktion

Patientvejledning. Brystformindskende operation. Brystreduktion Patientvejledning Brystformindskende operation Brystreduktion Kvinder, der er generet af store og tunge bryster, kan have stor glæde af en brystreduktion. Store og tunge bryster kan være til stor gene

Læs mere

Rynker, fillers (Restylane, Emervel m.fl.)

Rynker, fillers (Restylane, Emervel m.fl.) Rynker, fillers (Restylane, Emervel m.fl.) rev. jan. 2017 - næste rev. jan. 2019 Fillers, Restylane, Emervel m.fl. En ikke-permanent filler til udglatning af hudens rynker og furer Hvad kan fillers bruges

Læs mere

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystreduktion Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om brystreduktion Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til

Læs mere

Operation for karpaltunnelsyndrom. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Operation for karpaltunnelsyndrom. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Operation for karpaltunnelsyndrom Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Operation for karpaltunnelsyndrom Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystvortereduktion

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystvortereduktion Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om brystvortereduktion Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om brystvortereduktion, om den

Læs mere

Fastvokset stigbøjle (otosklerose)

Fastvokset stigbøjle (otosklerose) HVIS DU VIL VIDE MERE OM FASTVOKSET STIGBØJLE (OTOSKLEROSE) Hvordan hører vi? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden

Læs mere

Såfremt der skal foretages flere korrektioner, vil rækkefølgen besluttes her.

Såfremt der skal foretages flere korrektioner, vil rækkefølgen besluttes her. Fjernelse af overskydende hud, efter massivt vægttab Forberedelse forundersøgelse Med denne patientinformation vil vi informere dig om forløbet i forbindelse med fjernelse af hudoverskud. Det er meget

Læs mere

Patientvejledning. Øvre og nedre øjenlåg

Patientvejledning. Øvre og nedre øjenlåg Patientvejledning Øvre og nedre øjenlåg Dine øjenomgivelser består yderst af et meget tyndt, fint lag hud, der har flere følenerver end de fleste andre steder på kroppen. Under huden er der en fin muskulatur.

Læs mere

Patientinformation. Brystløft. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystløft. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystløft Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om Brystløft Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til forundersøgelse,

Læs mere

Arkorrektion. - information til patienter

Arkorrektion. - information til patienter Arkorrektion - information til patienter Arkorrektion Ardannelse er kroppens måde at reparere en defekt i hudoverfladen på. Ar opstår efter tidligere operationer, skader eller uheld. Man danner kun ar,

Læs mere

Brystformindskende. VEJLEDNING OM BRYSTFORMINDS- KENDE OPERATION PÅ KOSMETISK GRUNDLAG (Reduktionsplastik)

Brystformindskende. VEJLEDNING OM BRYSTFORMINDS- KENDE OPERATION PÅ KOSMETISK GRUNDLAG (Reduktionsplastik) Brystformindskende VEJLEDNING OM BRYSTFORMINDS- KENDE OPERATION PÅ KOSMETISK GRUNDLAG (Reduktionsplastik) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Læs mere

Patientvejledning. Rekonstruktion af brystvorte

Patientvejledning. Rekonstruktion af brystvorte Patientvejledning Rekonstruktion af brystvorte Efter at have fået rekonstrueret dit bryst, kan du få genskabt brystvorten. Vi kan lave en ny brystvorte af huden fra dit bryst. Det foregår i lokalbedøvelse.

Læs mere

Defekt i mellemøreknogler

Defekt i mellemøreknogler HVIS DU VIL VIDE MERE OM DEFEKT I MELLEMØREKNOGLER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og

Læs mere

Med samtidig brystløft, tillæg

Med samtidig brystløft, tillæg Priser for Michael Munksdorf Priserne kan variere efter patientens ønsker og kompleksitet. Ønsker patienten indlæggelse natten over tillægges kr. 3000,- pr. døgn med mindre dette er indeholdt i prisen

Læs mere

Information om plastikkirurgi efter stort vægttab

Information om plastikkirurgi efter stort vægttab Information om plastikkirurgi efter stort vægttab Hvem henvender plastikkirurgi efter stort vægttab sig til? Gener Et stort vægttab medfører løshed af huden. Dette kan give fysiske, psykosociale og kosmetiske

Læs mere

Patientvejledning. Direkte øjenbrynsløft og Tindingeløft

Patientvejledning. Direkte øjenbrynsløft og Tindingeløft Patientvejledning Direkte øjenbrynsløft og Tindingeløft Med alderen synker panden og øjenbrynene nedad hos nogle mere end andre. Dette skyldes en naturlig aldring af muskulatur og bindevæv. Ofte føles

Læs mere

Spinal stenose i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Spinal stenose i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Spinal stenose i lænden Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Spinal stenose i lænden Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det at skulle

Læs mere

Patientvejledning. Brystforstørrende operation med eget fedt

Patientvejledning. Brystforstørrende operation med eget fedt Patientvejledning Brystforstørrende operation med eget fedt Brystforstørrende operationer er et af de mest almindelige kosmetiske indgreb. Der kan være mange årsager til, at en kvinde på et tidspunkt i

Læs mere

Kikkert-undersøgelse af håndleddet. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Kikkert-undersøgelse af håndleddet. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Kikkert-undersøgelse af håndleddet Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Kikkert-undersøgelse af håndleddet Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information

Læs mere

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har udviklet

Læs mere

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper HVIS DU VIL VIDE MERE OM INDLÆGGELSE AF DRÆN OG/ELLER FJERNELSE AF POLYPPER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for slapt maveskind

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for slapt maveskind Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation for slapt maveskind Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den

Læs mere

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk HydroCath Assure På afdelingen omtales et centralt venekateter ofte med forkortelsen CVK Side 1 af 5 Sidst

Læs mere

Brystløft. - information til patienter

Brystløft. - information til patienter Brystløft - information til patienter Brystløft Et brystløft har til formål at flytte brystvorten og volumen op uden at ændre på brystets fylde. Ved et brystløft fjernes således kun overskydende hud,

Læs mere

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Patientvejledning Fillers Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Fillers kan give din hud ny volumen og spændstighed. Ung hud er jævn og elastisk. Den inde holder bl.a. meget hyaluronsyre,

Læs mere

Operation for nedgroet negl. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1

Operation for nedgroet negl. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1 Operation for nedgroet negl Patientinformation 15. august 2016 Version 1 Operation for nedgroet negl Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det

Læs mere

Patientvejledning. Nerveknude. I foden

Patientvejledning. Nerveknude. I foden Patientvejledning Nerveknude I foden En nerveknude på foden behandles i første omgang med aflastende indlæg i fodtøjet, hvorved forfoden løftes. Hvis dette ikke har effekt, kan indsprøjtninger med binyrebarkhormon

Læs mere

Fedtsugning. - information til patienter

Fedtsugning. - information til patienter Fedtsugning - information til patienter Fedtsugning Fedtsugning kan tilbydes og med fordel anvendes ved uhensigtsmæssigt lokaliserede fedtdepoter på hofter, lår, mave, knæ, bryster, ankler, læg og under

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for slapt maveskind

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for slapt maveskind Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation for slapt maveskind Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om

Læs mere

Brystrekonstruktion med expanderprotese

Brystrekonstruktion med expanderprotese Patientinformation Brystrekonstruktion med expanderprotese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystrekonstruktion

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om korrektion af indadvendte brystvorter

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om korrektion af indadvendte brystvorter Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om korrektion af indadvendte brystvorter Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om indadvendte

Læs mere

Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg. - information til patienter

Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg. - information til patienter Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg - information til patienter Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg 3. udgave, 4.6.15 Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg Hængende øjenlåg er som regel et

Læs mere

Patientinformation. Brystprotese.

Patientinformation. Brystprotese. Patientinformation Brystprotese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystprotese. Pjecen informerer

Læs mere

Patientvejledning. Mandlig brystudvikling. Gynækomasti

Patientvejledning. Mandlig brystudvikling. Gynækomasti Patientvejledning Mandlig brystudvikling Gynækomasti Alle mænd har et lille brystkirtelanlæg. Hos langt de fleste mænd giver det ikke problemer, men af forskellige årsager kan dette lille kirtelanlæg blive

Læs mere

Operation med pandeløft. - information til patienter

Operation med pandeløft. - information til patienter Operation med pandeløft - information til patienter Pandeløft Ved et pandeløft løftes panden ved et kirurgisk indgreb. Afhængig af ønsket resultat kan operationen udføres på forskellige måder. Ønskes

Læs mere

Jumpers Knee (Springer knæ)

Jumpers Knee (Springer knæ) Jumpers Knee (Springer knæ) 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er springer knæ?... 4 2. Medicin... 5 3. Behandlingsdagen... 6 3.1 Forberedelse til behandlingen... 6 3.2 Selve operationen... 6 4. Udskrivelse...

Læs mere

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages.

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages. Behandling af løst maveskind Abdominalplastik - Amalieklinikken i København Der kan være forskellige årsager til at man ønsker behandling af løst maveskind. Oftest skyldes problemet følger efter graviditeter

Læs mere

Fjernelse af løs hud på overarme eller lår

Fjernelse af løs hud på overarme eller lår Fjernelse af løs hud på overarme eller lår Personer med løs hud på området svarende til overarme eller lår kan afhjælpes med en operation, hvor overskydende hud med underliggende fedt fjernes. Årsagen

Læs mere