CYKLISTFORBUNDET EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CYKLISTFORBUNDET EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER"

Transkript

1 CYKLISTFORBUNDET EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER

2

3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX CYKLISTFORBUNDET EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. 1 VERSION 1 UDGIVELSESDATO UDARBEJDET NVBE, FMLA KONTROLLERET OLEK GODKENDT FMLA

4

5 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 5 INDHOLD 1 Kort resumé 7 2 Indledning 9 3 Baggrund og statistik om kampagnen 11 4 Kampagneeffekter Bemærkninger om beregninger og metode Nye cyklister Nye kilometer på cykel Nye motionskilometer Færre kilometer i bil for forældre Mere motion til forældre Færre sygedage 22 5 Samfundsøkonomisk analyse Opsamling på kampagneeffekter Beregninger 25 6 Langtidseffekter af kampagnen 29 7 Referencer 31

6

7 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 7 1 Kort resumé Igennem en årrække har Cyklistforbundet i samarbejde med TrygFonden afviklet kampagnen 'Alle Børn Cykler'. Kampagnen afvikles i september hvert år og har til formål at få flere børn til at cykle og forstærke cykelkulturen blandt børn og unge i det hele taget. Denne rapport indeholder en effektevaluering og en beregning af kampagnens samfundsøkonomiske afkast for kampagneåret Effekterne i løbet af kampagnens to uger i 2015 kan kort opsummeres i tre punkter: Børnene har cyklet mere end kilometer heraf 93 % af tiden med hjelm Fysisk inaktive børn cykler mere end kilometer i løbet af kampagnen Kampagnen sparer næsten kilometers bilkørsel på vejene. Når vi ser på det samfundsøkonomiske afkast, er resultatet positivt. Den interne rente 1 er beregnet til 18 % på det tidspunkt, hvor kampagneugerne slutter, og årets kampagneindsats dermed er slut. Det er et ganske højt afkast også selv om en opdatering af datagrundlaget og præcision af antagelserne i forhold til de foregående år har medført en betydelig reduktion i kampagnens samfundsøkonomiske effekter. Hvis vi i beregningerne medtager vores bedste bud på kampagnens langtidseffekter, så en vurdering af forbedrede cykelvaner i resten af skoleåret medregnes, kommer afkastet af kampagnen op på %. Der findes dog ikke i dag data, der kan belyse langtidseffekten på en præcis måde. Men der er ingen tvivl om, at kampagnens samlede afkast set fra en samfundsøkonomisk vinkel er ganske højt. 1 Den interne rente er en økonomisk måde at udtrykke kampagnens nytte.

8

9 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 9 2 Indledning I en årrække har Cyklistforbundet (DCF) i samarbejde med TrygFonden gennemført kampagnen Alle Børn Cykler (ABC), hvis primære formål er at få flere børn til rutinemæssigt at cykle til skole og lære gode og sikre cykelvaner blandt andet ved at cykle med hjelm. Kampagnen tog sin begyndelse i 2002 og har været gennemført lige siden. TrygFonden bidrager med den finansiering, som muliggør kampagnen. TrygFonden og Cyklistforbundet har aftalt, at der skal tilknyttes en evalueringspartner til kampagnen, som løbende vurderer effekterne af kampagnen herunder årligt ved hjælp af en samfundsøkonomisk analyse. COWI er denne evalueringspartner. Denne rapport indeholder en opgørelse af de samfundsøkonomiske effekter af ABC for kampagneåret 2015 og er således en opgørelse af afkastet på TrygFondens investering på 2,5 millioner kr. i Disse effekter undersøger vi i to delanalyser. I den første delanalyse præsenterer vi et bud på de effekter, som kampagnen har haft i løbet af kampagneugerne. Effekterne omhandler især det antal nye kilometer, som børnene cykler i løbet af kampagnen og dermed den tilvænning til cykling og den sundhedseffekt, som børnene og deres forældre oplever som resultat af kampagnen. Denne del af evalueringen fokuserer på de adfærdsændringer, som kampagnen afstedkommer. I den anden delanalyse oversætter vi disse effekter til et samfundsøkonomisk afkast. Det vil sige, at vi ser på, hvilke gevinster kampagnen giver for samfundet i bredere forstand holdt op imod TrygFondens investering i kampagnen. Denne del af evalueringen fokuserer således på den værdi, som adfærdsændringerne har.

10

11 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 11 3 Baggrund og statistik om kampagnen ABC er en børnemotionskampagne for skoleklasser over hele landet, der spænder fra 0. til 9. klasse med fokus lagt på klasse. Kampagneaktiviteterne begynder omkring maj i forbindelse med åbningen for tilmelding. Selve kampagnens hovedaktivitet finder sted i to uger i september, hvor de tilmeldte klasser konkurrerer om at cykle mest. Cyklistforbundet bakker op om klassernes cykelaktivitet i de to centrale kampagneuger ved at stille inspirations-, undervisnings- og aktivitetsmateriale til rådighed på kampagnens hjemmeside. Foruden at motivere børnene til at cykle til skole lægger kampagnen også stor vægt på børnenes sikkerhed og fokuserer derfor også meget på, at børnene skal anvende cykelhjelm under kampagnen. Det er kendetegnende for kampagnen, at man allierer sig med lærerkræfterne i folkeskolen og på denne måde kommer i kontakt med mange børn. Undervejs i kampagnen indberetter lærerne klassernes resultater, og hvert år rundes kampagnen af med kåringen af en vinderklasse. Kampagnen i 2015 bringer to nybrud med sig. For det første har det været muligt at tælle weekend-cykling med i klassens cykeldage. For det andet har det været muligt for SFO er at deltage. I dette års evaluering har vi medregnet weekendcykling, mens vi har udeladt SFO-deltagelsen, da den har været på et meget lavt niveau. Figur 3-1 indeholder en oversigt over antallet af elever, der har været tilmeldt og deltaget i kampagnen siden 2007.

12 12 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER Figur 3-1 Antal tilmeldte og deltagende elever Tilmeldte elever Antal deltagende elever 2014 var tilmeldings- og deltagelsesmæssigt det laveste år i perioden. Tilmeldingerne var 14 % lavere end gennemsnittet for Nedgangen i deltagerantallet kan formentlig delvist forklares ved skolereformen. I 2015 er trenden dog vendt. Antallet af tilmeldte elever er steget med fra 2014 til i alt , men er ikke på niveau med før skolereformen. Samtidig er antallet af deltagende elever steget med næsten fra cirka til knap Det er en stigning på 6 %. Deltagelsesprocenten er den samme som sidste år 53 %. Gennemsnittet for deltagelse for perioden var på 59 %, og niveauet i både 2014 og 2015 har således været betragteligt lavere. Det drejer sig om mere end deltagende elever, som er gået tabt i de to år efter skolereformen. Om skolereformen er den udløsende årsag, kan vi dog ikke direkte konkludere. Stigningen i antal tilmeldte og antal deltagere skyldes, at det er lykkedes at få flere klasser til at tilmelde sig. Fra 2013 til 2014 var der et fald på klasser i tilmeldingen. 15 % af alle deltagende klasser gled ud af kampagnen mellem de to år. Det der svarer til en fjerdedel af de mistede klasser cirka 250 er vendt tilbage til kampagnen igen. Hvordan præsterede eleverne så i løbet af kampagnen? Det fremgår af Figur 3-2.

13 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 13 Figur 3-2 Cykeldage og hjelmdage pr. deltager Cykeldage pr. deltager Hjelmdage pr. deltager Det er nu muligt at cykle 14 dage i kampagnen mod tidligere 10. Det medfører en naturlig en stigning i cykeldage, at cykeladfærd i weekenden tæller med. En gennemsnitlig deltager cyklede 7,2 dage i 2014 og 8,7 dage i Før cyklede deltagerne 72 % af de dage, hvor de kunne (dvs. 7,2 ud af 10 dage). Nu cykler de 8,7 ud af 14 dage, hvilket svarer til 62 % af de mulige dage, hvor der cykles. Indførelsen af fire weekenddage i kampagnen har givet en stigning på 1,5 dages cykling. I 2014 cyklede deltagerne med hjelm 91 % af de dage, hvor de cyklede. Det tal er i 2015 oppe på 93 %. Figur 3-3 viser vi det samlede antal cykel- og hjelmdage. Efter et drastisk fald i 2014 i forbindelse med skolereformen er tallet nu meget højere og faktisk på niveau med Der er cyklet dage i kampagnen og det er en stigning på 27 % fra året før. De % kan forklares med indførelsen af muligheden for at tælle weekendcykling med.

14 14 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER Figur 3-3 Cykeldage og hjelmdage Antal cykeldage Antal hjelmdage

15 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 15 4 Kampagneeffekter Dette kapitel giver et overblik over den ændrede adfærd, som kampagnen medfører i de to uger, den varer. Den ændrede adfærd gælder både for børnene, der deltager, og for deres forældre, hvor nogle holder op med at køre i bil, og nogle følges med deres børn i skole på cykel. 4.1 Bemærkninger om beregninger og metode I forbindelse med 2015 evalueringen har COWI opdateret den evalueringsmetode, der blev anvendt i 2013 og Opdateringen omfatter tre forhold. 1 Opdatering af de tal, som vi har benyttet som basis (såkaldt baseline ) for evalueringen. Tidligere brugte vi data fra Børns Cykelvaner fra Denne repræsentative undersøgelse af børns cykelvaner blev gentaget sidst i 2014, og vi har derfor kunne anvende tal fra den nye undersøgelse i Vi har ændret metoden. Hvor vi før anvendte en bevidst pessimistisk tilgang, fordi vi ikke havde nylige data, har vi med introduktionen af data fra 2014 som baseline også valgt at ændre evalueringens tilgang. Vi evaluerer nu ud fra en tilgang, der fra starten tæller de mest relevante effekter med. Dette indebærer, at vi stadig kun fokuserer på effekterne i de to kampagneuger. De nye ting vi medtager er: a. Sikkerhedseffekten (fra øget hjelmbrug) tælles med, hvor den før indgik i et separat scenarie b. Forældrenes motionsgevinster ved at følges med deres børn er indregnet, hvor de før indgik i et separat scenarie. Evalueringen er således som før en evaluering af kampagnens direkte effekter men nu er alle de kendte effekter blot regnet med.

16 16 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER Trods en større grad af realisme er alle resultaterne i evalueringen præget af, at vi afgrænset ser på kampagneugernes effekt. Det er en meget forsigtig antagelse, at børnene dagen efter kampagnen vender tilbage til deres tidligere adfærd. Vi holder også fast i en antagelse om, at børnene ikke bruger cyklen i skolen. Vi ved, at en vis del af klasserne har aktiviteter, der involverer cyklerne i kampagneugerne. Denne ekstra gevinst er ikke indregnet i evalueringen, men bør muligvis indregnes fremadrettet, når data er tilgængelige. 3 De tidligere år, hvor vi har evalueret kampagnen, har vi antaget, at alle de, som ikke indberettede data slet ikke deltog. Det er den tilgang, der ligger til grund for det ovenstående kapitel, hvor vi beskrev udviklingen i kampagnen. Vi vurderer dog i dag, at det er for restriktivt at lave den antagelse. Beklageligvis har vi ikke data om, hvor mange klasser, der har glemt at indberette. Disse klasser har historisk ikke talt med. Også selv om de i praksis har deltaget. Det har vi lavet om på i 2015-evalueringen. Vi antager, at alle de ikke-indberettende klasser faktisk har deltaget men kun med en lav cykelfrekvens på 1/4 af de deltagende klassers. De har altså i vores antagelser cyklet cirka 2,1 dag i gennemsnit i de klasser mod 8,7 i de øvrige klasser. 2 Det er aftalt med Cyklistforbundet at indsamle data om denne antagelse næste år, som kan kvalificere dette bud på de 25 %. 4.2 Nye cyklister Et helt afgørende element i kampagnens effekt på adfærd er naturligvis, hvor mange nye cyklister, den skaber i kampagneugerne. Nogle elever, som deltager, cykler jo i forvejen og skal ikke tælles med i kampagnens effekter. Tallene, som indgår i den beskrivende statistik ovenfor, er dermed ikke udtryk for effekter, da de ikke tager højde for den almindelige daglige adfærd. I dette afsnit tager vi derimod højde for netop elevernes almindelige adfærd og kan dermed tale om effekter. Tabellen viser for hvert klassetrin den almindelige cykelfrekvens og cykelfrekvensen under kampagnen som de to første kolonner. Her fremgår det eksempelvis, at 32 % af eleverne i 0. klasse cykler til dagligt. Dette tal stammer fra Børns Cykelvaner 2014 (Megafon). Det beskriver den andel børn, der cykler til skole 3-5 dage om ugen og dermed har cykling som deres primære transportform til skole. I kampagneugerne er der 76 % af de deltagende elever i 0. klasse, der cykler. Dette omregner vi til en cyklisteffekt på 43 %-point. Andelen af cyklister i 0. klasse stiger 135 % i kampagneugerne. Effekten er endnu større i 1. klasse, hvor stigningen i cykelfrekvensen er 148 %. 2 Vi kunne i stedet have valgt at antage, at 25 % af klasserne, der ikke får indberettet, rent faktisk deltog og deltog med samme cykelfrekvens og samme antal elever som de indberettende klasser.

17 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 17 Tabel 4-1 Nye cyklister Klassetrin Cykler til skole normalt (%) Cykler til skole i kampagnen Cyklisteffekt Antal deltagere Nye cyklister 0 32 % 76 % 43 % % 77 % 46 % % 80 % 38 % % 79 % 37 % % 81 % 23 % % 81 % 12 % % 77 % 13 % % 75 % 12 % % 69 % 5 % % 68 % 17 % Det er tydeligt, at cyklisteffekten er størst i de laveste klasser. Kampagnen rykker dermed relativt lidt på adfærden i de ældre klasser. Det skyldes ikke en nævneværdigt lavere deltagelsesgrad undtagen i ottende og niende klasse (hvor en længere afstand til skole kan forklare det). Forklaringen skal snarere findes i, at der er en høj andel, der cykler til skole til daglig i klassetrinene fra 5. til 8. I de klassetrin er potentialet for at ændre adfærden derfor markant mindre. Netop af den grund har ABC også sit primære fokus på årgangene klasse. Længst til højre i Tabel 4-1 viser to kolonner antallet af deltagere og antallet af nye cyklister. Antallet af nye cyklister svarer til cyklisteffekten ganget med antal deltagere på klassetrinnet. Således er cyklister i 0. klasse nye cyklister. Det svarer til 43 % af de 5.796, der deltager. 4.3 Nye kilometer på cykel Den helt centrale parameter for kampagnens effekt på adfærd er formentlig det samlede antal nye kilometer, som cykles under kampagnen. Med nye mener vi, at kampagnen kun har effekt for dem, som ikke plejer at cykle i skole. For den gruppe af de deltagende elever er kilometerne nye. Omvendt betyder det også, at en vis del af den cyklisme, der foregår i kampagnen slet ikke udgør en effekt af kampagnen, men blot er en videreførelse af almindelig daglig cykling. Den nedenstående tabel viser de tal, vi har benyttet i analysen for at beregne antallet af nye kilometer fordelt på klassetrin.

18 18 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER Tabel 4-2 Nye kilometer Klasse- Antal Cykeldage Cykelef- Nye Afstand til Nye trin deltagere pr. barn 3 fekt cyklister skole kilometer ,9 43 % , ,4 46 % , ,2 38 % , ,7 37 % , ,9 23 % , ,8 12 % , ,6 13 % , ,0 12 % 390 2, ,1 5 % 102 2, ,6 17 % 265 2, Vi introducerer i nu to tal i beregningerne: antallet af cykeldage og den forventede afstand mellem skole og hjem. Vi har ikke haft data om afstanden til skole for dem, der er nye cyklister. Her har vi antaget, at de har 15 % længere end dem, der plejer at cykle i skole. 4 I forhold til de tidligere års evalueringer er data præciseret ganske meget her. Tidligere har vi anvendt et gennemsnit på 2 kilometer til skole for alle deltagere, men med Børns Cykelvaner fra 2014 har vi kunnet opdatere disse tal. For de fem mindste årgange, hvor effekten af kampagnen er størst, er afstanden i forhold til tidligere reduceret med mellem 20 og 33 %, hvilket markant reducerer antallet af nye kilometer, som kampagnen har ført med sig. Totalt set er der blevet kørt nye kilometer i løbet af kampagneugerne af de deltagende børn, hvoraf de var med hjelm på. Hvis børnene cykler med en gennemsnitshastighed på 13 km/t, har de fået timers ny erfaring på cykel. Der er timer på et år, så den tid, som børnene har cyklet ekstra, svarer til 5 hele års cykling uden pause. 3 Tallene her er lavere end dem, der blev rapporteret, da vi beskrev kampagnens resultater tidligere. Dette skyldes, at vi i disse beretninger går ud fra, at alle de, der ikke indberettede, rent faktisk deltog men også, at de kun cyklede 20 % af det, som deltagerne cyklede. Det trækker gennemsnittet her ganske meget ned men det kompenseres ved, at deltagertallet, og antallet af nye cyklister skubbes opad. 4 Vi har ikke haft adgang til data om børnenes normale cykelfrekvens i weekenden eller de afstande, de eventuelt cykler. Vi har antaget, at weekendens cyklismemønstre minder om hverdagens.

19 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER Nye motionskilometer Kampagnens effekt skal ikke kun måles ud fra nye cykelvaner og cyklede kilometer. Det er også et væsentligt parameter, om kampagnen aktiverer dem, der har mest ud af at deltage. En måde at vurdere om kampagnen lykkes med dette er at se på, hvor meget mere motion og sundhed kampagnen bidrager til. Om en cyklet kilometer bidrager med mere motion, vurderer vi ved at se på, hvor mange af de nye cyklister der plejer at gå i skole, og hvor mange der plejer at blive kørt eller tage det offentlige. Som det fremgår af Tabel 4-3, drejer det sig om 15 % i 0. klasse, som plejer at gå blandt dem, der normalt ikke cykler. Vi antager i denne analyse ikke, at disse personer får mere motion ud af at cykle. De resterende 85 % bliver enten kørt eller tager det offentlige og har naturligt en motionsgevinst ved at cykle. Beregningerne er, som de fleste andre, baseret på tal fra Børns Cykelvaner (Megafon, 2014). Tabel 4-3 Nye motionskilometer Klassetrin Nye kilometer Andel, der går blandt ikke-cyklister Motionskilometer % % % % % % % % % % Vi ved dog, at nogle af børnene, der begynder at cykle i kampagnen, faktisk laver anden motion i deres fritid. Så det at de får mere motion betyder ikke nødvendigvis, at de får mere sundhed. For eksempel er 50 % af de 11-årige børn aktive syv timer om ugen. 23 % af dem er fysisk aktive mellem to og tre timer, og 27 % af børnene klassificeres som fysisk inaktive. Mængden af aktivitet er faldende med stigende alder, men disse andele kan dog bruges som et gennemsnit for hele folkeskoletiden (Fysisk aktivitet - håndbog, 2009). Vi kender dem ikke på klasseniveau. Med disse informationer kan vi beregne, at det samlede antal motionskilometer som er det antal kilometer, der cykles, og som medfører sundhedsmæssigt relevant motionsaktivitet.

20 20 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER Samlet set cykles der nye motionskilometer. Fysisk inaktive børn cykler kilometer i kampagneperioden hvilket svarer til timers sund motion (ved 13 km/t i gennemsnit). Det er 13 gange rundt langs Danmarks kilometer lange kyststrækning. Eller mere end maratonløb. De moderat aktive cykler kilometer - så de når kun 11 gange rundt i Danmark, men kunne have kørt Tour de France 2015 i alt 28½ gange. 4.5 Færre kilometer i bil for forældre Fra et trafikpolitisk og klimamæssigt synspunkt er et vigtigt udkomme af kampagnen også, at kampagnen medvirker til at reducere trængsel ved at reducere bilkørsel. Forældrene til de børn, som normalt bliver kørt til skole, men som tager cyklen i kampagnen, sparer jo kilometrene til skole i løbet af kampagnen. Tabel 4-4 viser beregningerne for sparede kilometer i bil. Vi ser på det antal kilometer, som børnene cykler, der er nye, og ganger dette med andelen af børnene på det enkelte klassetrin, som plejer at blive kørt i skole. Eksempelvis er det i 0. klasse 82 % af de børn, der ikke cykler, der plejer at blive kørt. Det betyder, at forældrene til 0.-klasse-børnene i kampagnen har sparet kilometer i løbet af kampagnen. Tabel 4-4 Sparede kilometer i bil Klassetrin Nye kilometer % der plejer at blive kørt til skole blandt ikke-cyklister Sparede kilometer i bil % % % % % % % % % % 1.452

21 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 21 Samlet set sparer kampagnen de danske veje for kilometers kørsel i løbet af de to uger, den varer. Det ville have krævet mere end liter benzin at køre det antal kilometer og familierne har sparet næsten mere end et års konstant bilkørsel på de to uger. 4.6 Mere motion til forældre Et af kampagnens væsentlige bidrag er også til forøget motion hos voksne. Mange af voksne, som plejer at køre børnene eller lader børnene køre med det offentlige må forventes at følges med deres børn på cykel. Særligt når børnene ikke er vant med at cykle til skole, er det forventeligt, at deres forældre vil følge dem. Vi har desværre ikke adgang til specielt gode data om forældrenes adfærd. I Tabel 4-5 viser vi de data og antagelser, som vi anvender. Tabel 4-5 Forældremotion Klassetrin % af daglige cyklister, der bliver fulgt % af nye cyklister, der bliver fulgt Kilometer for børn, der plejer at blive transporteret til skole Kilometer for forældre, der følges med deres børn 0 76 % 95 % % 95 % % 66 % % 58 % % 24 % % 20 % % 12 % % 0 % % 0 % % 0 % Tabellen viser blandt andet, hvor stor en andel af børnene, der cykler til daglig, som bliver fulgt af forældrene til skole. Om de bliver fulgt, fordi de lige så godt kan følges, og forælderen også skal på arbejde, eller om de følges, fordi forældrene er mest trygge ved den situation, ved vi ikke. Vi har ingen data fra Børns Cykelvaner (Megafon 2014). For de børn, der ikke plejer at cykle, har vi ingen data, så der må vi i stedet antage, hvordan situationen ser ud. På de to laveste klassetrin antager vi, at der vil være en større tendens til at følge børn, der ikke plejer at cykle end børn, der plejer at cykle. For børnene i 2., 3. og 4. klasse antager vi, at forældrene følger deres børn i lige så høj grad, som de gør for de børn, der plejer at cykle. På de resterende klassetrin forventer vi, at forældrene vil følges mindre med børnene, end det er tilfældet for dem, der plejer at cykle.

22 22 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER For at regne forældrenes motionskilometer ud tager vi udgangspunkt i de motionskilometer, som vi tidligere har set på for børnene, og ganger med den andel af forældrene, der følges med børnene. Tilsammen giver det kilometer med mere motion for forældrene til de deltagende børn. Hvis vi forudsætter, at forældrene plejer at køre tre gange hurtigere i bil, end de gør på cykel med børnene, har hvert barn, der plejer at blive kørt til skole, fået 20 minutter mere end normalt sammen med sine forældre i kampagneperioden. 4.7 Færre sygedage Som beskrevet i afsnit 4.4 om nye motionskilometer bliver børn, der cykler generelt sundere og er mindre syge. De færre sygedage for de deltagende elever har også en positiv effekt på forældrenes produktivitet, da mere raske børn, betyder færre dage med barn syg. Det er desværre ikke muligt at beregne et antal sparede sygedage med de nøgletal, som vi har tilgængelige. I stedet fokuserer vi på, hvor mange kilometer der fører til øget produktivitet hos forældrene i kraft i kraft af at de medfører færre sygedage. For hver motionskilometer generer eleverne derfor en produktivitetsgevinst for deres forældre. Antallet af motionskilometer er til km. Vi finder frem til tallet ved at antage, at elever fra 7. klasse og opefter ikke har nogen effekt på deres forældres produktivitet, da de kan være alene hjemme. Imens gætter vi på, at 25 % af forældrene til elever i de mindre klasser kan arbejde hjemme og derfor heller ikke får reduceret deres produktivitet som følge af barn syg.

23 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 23 5 Samfundsøkonomisk analyse Med udgangspunkt i kampagnens effekter vil vi i dette kapitel sætte kroner og ører på de samfundseffekter, som det ekstra antal cyklede kilometer giver. Denne øvelse gennemføres ved hjælp af en samfundsøkonomisk cost-benefit-analyse. En samfundsøkonomisk cost-benefit-analyse opgør og sammenholder de samfundsmæssige omkostninger og gevinster ved Trygfondens investering i Alle Børn Cykler. Hvis gevinsterne overstiger omkostningerne, er Trygfondens investering i kampagnen rentabel samfundsøkonomisk set. I praksis benytter vi den interne rente, når det samfundsøkonomiske overskud skal holdes op imod den oprindelige investering. Dette giver en angivelse i procent, som både muliggør sammenligning med andre investeringer og udgør en letforståelig måde at kommunikere afkastets størrelse. Vi anvender vejledningen fra Transportministeriet (Transportministeriet, 2003). 5.1 Opsamling på kampagneeffekter Kampagnens effekter er gennemfået i kapitel 4. Det samlede antal nye kilometer som kampagnen medfører for eleverne er på km. For at regne den samfundsøkonomiske værdi ud af kampagnen, skal disse kilometer anskues på forskellig måde for at de kan værdisættes korrekt. Som det også blev tydeligt i kapitel 4, er det ikke alle cyklede kilometer, der har den samme værdi motions- eller sundhedsmæssigt. F.eks. vil øget motion medføre forbedret sundhed for eleverne, men samtidig også for forældrene, da nogle forældre vil følge deres barn i skole, dette ses i Tabel 5-1 som punkt B og E. Endvidere vil den forbedrede sundhed føre til flere raske børn og derved færre dage med barn syg for forældrene. Dette fører til højere produktivitet på arbejdsmarkedet, se punkt C i Tabel 5-1. Da børnene selv kan cykle i skole, skal forældrene ikke køre dem i bil, hvorfor der spares mange kørte bilkilometer, se punkt D i Tabel 5-1.

24 24 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER Tabel 5-1 Kampagneeffekt antal cyklede kilometer Resultater Kilometer A) Nye kilometer B) Elev - motionskilometer C) Antal kilometer med produktionstab D) Sparet kørsel i km E) Forældre-motionskilometer/km med produktionstab Samlede motionskilometer (B og E) Samlede kilometer med produktionstab (C og E) Samlede nye kilometer (A og E) Antallet af kilometer angivet i Tabel 5-1, bruges i den samfundsøkonomiske analyse ved at påregne en værdi i kroner pr. kilometer. De samfundseffekter, som de ovenstående antal kilometer skal bruges til at værdisætte, præsenteres her i Figur 5-1. Motionseffekt - Sundhed - Levetid Skadeseffekt - Uheld Kørselsomkostninger - Cykel - Bil Reduceret bilkørsel - Miljø - Trængsel Investeringsommk. - Kampagneomk. Samfundseffekter - Afgiftstab - Afgiftskorrektion - Skatteforvridningstab Figur 5-1 Samfundseffekter Inden vi går i dybden med beregningerne i den samfundsøkonomiske analyse, præsenterer vi her hovedresultaterne af analysen i nedenstående tabel. Her fremgår det, at kampagnen har kostet 2,5 millioner kr. i år 2015, men at det samlede samfundsøkonomiske overskud af kampagnen er på kroner. Det giver en intern rente på 18 %.

25 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 25 Tabel 5-2 Samfundsøkonomisk resultat Resultater Kr. Investeringsomkostninger Sundhedseffekt Levetidseffekt Uheldseffekt Kørselsomkostninger Reduceret bilkørsel Afgiftstab Afgiftskorrektion Skatteforvridningstab Total Intern rente 18 % Det forhold, at vi antager, at de klasser, der ikke har indmeldt resultater, rent faktisk har deltaget i beskedent omfang, bidrager i høj grad til at fastholde et positivt afkast af kampagnen allerede i kampagneugerne. Hvis vi ikke havde gjort denne antagelse, ville afkastet have ligget omkring 0 % i Dette er dog uden at indregne de forventede langtidseffekter af kampagnen se kapitel Beregninger I dette afsnit gennemgår vi de seks samfundseffekter, som blev præsenteret i Figur 5-1. Hver effekt består af række beregninger baseret på de antagelser og kilometer, som er præsenteret i kapitel 4. Nogle effekter vil være positive for samfundet, mens andre vil være negative Motionseffekt Motionseffekten er den gevinst, som samfundet opnår ved, at elever og forældre som følge af kampagnen cykler mere og derfor bliver sundere. Øget sundhed medfører mindre sygdom, dvs. færre indlæggelser og mindre produktionstab for forældrene, som tidligere beskrevet i afsnit 4.4, hvilket her værdisættes i Tabel 5-3. Tabel 5-3 Motionseffekt Effekt Værdi (kr./km) Kilometer Samlet værdi (kr.) Omkostninger til behandling 0, (B og E) Produktionstab 1, (C og E) Total

26 26 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER Tabel 5-4 præsenterer værdien af, at personer, som motionerer mere, også lever længere. Tabel 5-4 Levetidseffekt Effekt Værdi (kr./km) Kilometer Samlet værdi (kr.) Forlænget levetid 2, (B og E) Total Skadeseffekt Der er dog også en negativ side af, at børn og voksne cykler mere, og det er, at der vil være større risiko for uheld. Omkostningerne ved hhv. død, alvorlig skade og mild skade pr. kørt kilometer er her medtaget i analysen som et gennemsnit på - 0,85 kr./km. Tabel 5-5 Uheldseffekt Effekt Værdi (kr./km) Kilometer Samlet værdi (kr.) Skadesomkostninger -0, (A og E) Total Kørselsomkostninger Når eleverne i kampagneperiode ikke længere bliver kørt i skole i bil, men i stedet cykler, vil der være øgede omkostninger til drift og vedligeholdelse af cyklerne, mens der modsat vil blive sparet penge på drift og vedligeholdelse af bilerne. Værdien af dette er præsenteret i Tabel 5-6. Tabel 5-6 Kørselsomkostninger Effekt Værdi (kr./km) Kilometer Samlet værdi (kr.) Omkostninger til cykel -0, (A og E) Omkostninger til bil 1, (D) Total Reduceret bilkørsel På samme måde som ved kørselsomkostningerne betyder flere cyklister færre kørte kilometer i bil, da forældrene ikke skal køre børnene i skole, hvilket har en lang række gavnlige effekter på samfundet: Reduceret luftforurening Mindre CO₂-udslip og derved mindre klimabelastning Reducerede støjgener Færre uheld

27 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 27 Mindre infrastrukturslid Mindre trængsel. Tabel 5-7 Reduceret bilkørsel Effekt Værdi (kr./km) Kilometer Samlet værdi (kr.) Omkostninger til bil 0, (D) Total Investeringsomkostninger Som tidligere nævnt har TrygFonden investeret 2,5 millioner kroner i ABCkampagnen i Det er denne investering, som de samfundsøkonomiske effekter holdes op imod for at vurdere, om investeringen har haft et positivt afkast. Analysen medtager ikke investeringer, som skolerne eller kommunerne eventuelt måtte have. Tabel 5-8 Investeringsomkostninger Effekt Samlet værdi (kr.) Samlede kampagneomkostninger Samfundseffekter En række andre samfundsøkonomiske effekter af ABC-kampagnen skal også medregnes i den samlede analyse. Til beregning af de offentlige omkostninger anvendes en nettoafgiftsfaktor på 32,5 %. De medregnede effekter er: Tab af afgifter og skatter, da færre kører i bil. Afgiftskorrektion, hvilket medfører en samfundsøkonomisk gevinst, da forbrugerne sparer penge, som de så bruger på andre ting. Skatteforvridningseffekten, som i denne sammenhæng er positiv, da reducerede sundhedsudgifter medfører en reduktion i behovet for skatteindtægter. Effekterne, som medregnes, er sundhedseffekterne, levetidseffekterne samt uheldseffekterne, med en skatteforvridningseffekt på 20 %. Tabel 5-9 Samfundseffekter Effekt Nettoafgiftsfaktor Skatteforvridningstab Værdi (kr./km) Kilometer Samlet værdi (kr.) Afgiftstab 1, , (A og E) 0,325-2, (A og E) Afgiftskorrektion Skatteforvridningstab 0,325 0, Total

28

29 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 29 6 Langtidseffekter af kampagnen I evalueringen har vi hidtil beskæftiget os med kampagnens effekter, som de ser ud lige, når de to kampagneuger er afsluttet. Vi har dermed helt udeladt kampagnens virkninger på børns vaner og adfærd i tiden efter kampagnen. Disse langsigtede effekter burde i vores øjne indgå centralt i en fyldestgørende evaluering af kampagnen, og derfor beskæftiger vi os med dem her til sidst. Årsagen til, at de langsigtede effekter ikke er inkluderet i evalueringens grundmetode er, at der ikke eksisterer tilstrækkelige data om dette. I 2013 s lærerundersøgelse forsøgte vi dog at få et indblik i dette. Vi spurgte lærerne i oktober måned, hvor mange der cyklede før og efter kampagnen i deres klasse. Det førte os til det resultat, at lidt mere end 1 ekstra elev i hver deltagende klasse begyndte af cykle på fast basis. Det svarer til 4-5 % af en deltagende klasse. Det er ikke muligt at skelne på klasseniveau. Disse data anvender vi til at beregne et par scenarier for værdien af kampagnens længerevarende effekter. Hvis 1 elev ekstra ud af en gennemsnitsklasse på 22 elever også cykler til skole i perioden frem til efterårsferien (4 uger), vil kampagnens overskud stige til kr. med en intern rente på 38 %. Hvis 1 elev ekstra ud af en gennemsnitsklasse på 22 elever cykler dagligt frem til eftersårsferien, og eleven derefter fortsætter med at cykle til skole bare hver anden dag resten af skoleåret, vil kampagnens overskud stige til 2,8 millioner kr. med en intern rente på 112 %. Med inddragelse af de langsigtede effekter på børnenes cykeladfærd vil vi foreslå, at kampagnens samlede samfundsøkonomiske effekt vurderes til at være 75 %, som er midtvejs mellem de 38 % og de 112 %.

30

31 EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 31 7 Referencer COWI (2009): Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag metode og cases. Januar Cyklistforbundet (2014): Evaluering Alle Børn Cykler Cyklistforbundet (2013): Hjelm er godt tvang er skidt. Megafon (2009): Dansk Cyklist Forbund - Børns cykelvaner, Tabelrapport, internetundersøgelse. Megafon (2014): Dansk Cyklist Forbund - Børns cykelvaner, Tabelrapport, internetundersøgelse. COWI har udført videre beregninger på data. Sundhedsstyrelsen (2009): Fysisk aktivitet håndbog. Transportministeriet (2003): Manual for samfundsøkonomisk analyse - anvendt metode og praksis på transportområdet. Tilgængelig den på: TØI (2012): Trafikksikkerhetshåndboken. Tilgængelig den på:

EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER

EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 02-2017 CYKLISTFORBUNDET EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER KAMPAGNEÅRET 2016 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 02-2017

Læs mere

01-2015 CYKLISTFORBUNDET EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER

01-2015 CYKLISTFORBUNDET EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 01-2015 CYKLISTFORBUNDET EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 02-2015 CYKLISTFORBUNDET

Læs mere

Samfundsøkonomisk evaluering af kampagnen Alle Børn Cykler.

Samfundsøkonomisk evaluering af kampagnen Alle Børn Cykler. Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Samfundsøkonomisk evaluering af ABC

Samfundsøkonomisk evaluering af ABC Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Samfundsøkonomisk evaluering af ABC Frederik Møller-Laugesen, Nis Vilhelm-Benn, Ole Kveiborg, COWI Trine Juncher Jørgensen, Dansk Cyklistforbund Billeder venligst

Læs mere

05-2013 CYKLISTFORBUNDET OG TRYGFONDEN EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER

05-2013 CYKLISTFORBUNDET OG TRYGFONDEN EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 05-2013 CYKLISTFORBUNDET OG TRYGFONDEN EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 05-2013 CYKLISTFORBUNDET

Læs mere

DANMARK. Evaluering af projekt, kampagne og partnerskab

DANMARK. Evaluering af projekt, kampagne og partnerskab DANMARK Evaluering af projekt, kampagne og partnerskab TA CYKLEN DANMARK VISER, AT INVESTERINGER I CYKELKAMPAGNER KAN BETALE SIG ALENE FOR SUNDHEDENS SKYLD. VI SKAL BRUGE CYKLEN TIL AT SKABE ET STÆRKT,

Læs mere

Cykling og samfundsøkonomi - med resultater for cykelsuperstierne

Cykling og samfundsøkonomi - med resultater for cykelsuperstierne Cykling og samfundsøkonomi - med resultater for cykelsuperstierne Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte Incentive.dk VI FJERNER GÆTVÆRK FRA BESLUTNINGER Side 1 Hvem gavner cykelsuperstierne?

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

Det er sundt at cykle

Det er sundt at cykle Cykelregnskab Indholdsfortegnelse 5 Forord 6-7 Vi cykler mere 8-9 Sund på cykel 10 Hvem cykler? 12-13 Cyklen hjælper klimaet 14-15 Borgernes holdning til cykling 16-17 Potentiale for mere cykling i Favrskov

Læs mere

Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases

Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases Af Senior projektleder Eva Willumsen og økonom Jonas Herby, COWI Trafikdage på Aalborg Universitet 2009 ISSN 1603-9696 1 Baggrund og formål

Læs mere

Slutrapport. Vejdirektoratet Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 9B: Samfundsøkonomiske beregningsresultater

Slutrapport. Vejdirektoratet Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 9B: Samfundsøkonomiske beregningsresultater Vejdirektoratet Forsøg med modulvogntog Slutrapport Slutrapport Bilaget viser resultaterne for de samfundsøkonomiske beregninger for evalueringen og analysen. Bilaget er opdelt i følgende hovedoverskrifter:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE

KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE UNDERVISNINGS- MINISTERIET RAPPORT SEPTEMBER 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING OG RESUMÉ 6 SKOLEBESTYRELSENS INVOLVERING I SKEMAER Side 3 Side 35 2 INDSKOLINGEN Side

Læs mere

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal Sekretariat for Cykelsuperstier Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte kontakt@incentive.dk / @ (+45) 2916 1223 / t incentive.dk / w

Læs mere

Fodgængertrafik Samfundsøkonomisk nøgletalsanalyse

Fodgængertrafik Samfundsøkonomisk nøgletalsanalyse Fodgængertrafik Samfundsøkonomisk nøgletalsanalyse BAGGRUND FOR PROJEKTET Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune (TMF) har bedt Realise ApS om at foretage en indledende analyse af det samfundsøkonomiske

Læs mere

BEREGNING AF SOCIAL VÆRDI. hvilke resultater kan sammenlignes?

BEREGNING AF SOCIAL VÆRDI. hvilke resultater kan sammenlignes? BEREGNING AF SOCIAL VÆRDI hvilke resultater kan sammenlignes? En fælles ramme I Danmark bruger vi hvert år milliarder af kroner på at skabe sociale forandringer. Det skal vi have mest muligt ud af. Derfor

Læs mere

Bilag A Gennemgang af resultaterne i de tre rapporter Svensk 2012

Bilag A Gennemgang af resultaterne i de tre rapporter Svensk 2012 Bilag A Gennemgang af resultaterne i de tre rapporter Vi vil her præsentere resultater fra de tre undersøgelser af reformer i udlandet. Vi vil afgrænse os til de resultater som er relevante for vores videre

Læs mere

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Undersøgelse af ændrede rejsevaner for medarbejdere i Rambøll og DI ved flytning til nye kontorer i Ørestad Metroselskabet, juli 2011 1 Baggrund I august

Læs mere

Til. Rødovre Kommune. Dokumenttype. Rapport. Dato. Februar Foreløbig udgave RØDOVRE KOMMUNE SKOLEVEJSANALYSER

Til. Rødovre Kommune. Dokumenttype. Rapport. Dato. Februar Foreløbig udgave RØDOVRE KOMMUNE SKOLEVEJSANALYSER Til Rødovre Kommune Dokumenttype Rapport Dato Februar 2015 Foreløbig udgave RØDOVRE KOMMUNE SKOLEVEJSANALYSER RØDOVRE KOMMUNE SKOLEVEJSANALYSER Revision 0a Dato 2015-02-13 Beskrivelse Foreløbig udgave

Læs mere

SKOLETRANSPORTUNDERSØGELSEN HØRSHOLM KOMMUNE FORÅR 2017

SKOLETRANSPORTUNDERSØGELSEN HØRSHOLM KOMMUNE FORÅR 2017 SKOLETRANSPORTUNDERSØGELSEN HØRSHOLM KOMMUNE FORÅR 217 INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion... 2 Formål... 2 Aktiv og passiv transport... 2 Undersøgelsens overordnede konklusioner... 3 Undersøgelsens resultater...

Læs mere

OMKOSTNINGER TIL ENERGISYN

OMKOSTNINGER TIL ENERGISYN JUNI 2018 ENERGISTYRELSEN OMKOSTNINGER TIL ENERGISYN - for virksomheder med et lille energiforbrug i Danmark ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

SKOLETRANSPORTUNDERSØGELSEN GLADSAXE KOMMUNE EFTERÅR 2017

SKOLETRANSPORTUNDERSØGELSEN GLADSAXE KOMMUNE EFTERÅR 2017 SKOLETRANSPORTUNDERSØGELSEN GLADSAXE KOMMUNE EFTERÅR 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion... 2 Formål... 2 Aktiv og passiv transport... 2 Undersøgelsens overordnede konklusioner... 3 Undersøgelsens resultater...

Læs mere

Notat vedrørende kapacitet for Karensmindeskolen og Bavnebakkeskolen

Notat vedrørende kapacitet for Karensmindeskolen og Bavnebakkeskolen Notat vedrørende kapacitet for og Bavnebakkeskolen Forudsætninger for beregning af forventet elevtal Dette notat omhandler udelukkende og Bavnebakkeskolen. Antal elever i skoleåret 16/17 er faktiske elever

Læs mere

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020 23. marts 9 Arbejdsnotat Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til Udarbejdet af Knud Juel og Michael Davidsen Baseret på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne er der ud fra køns- og

Læs mere

Sociale investeringer - et vigtigt bidrag til den menneskelige og den samfundsøkonomiske bundlinje

Sociale investeringer - et vigtigt bidrag til den menneskelige og den samfundsøkonomiske bundlinje Udenforskabets pris og Skandia-modellen Sociale investeringer - et vigtigt bidrag til den menneskelige og den samfundsøkonomiske bundlinje Et samarbejde mellem: Skandia sætter fokus på sociale investeringer

Læs mere

Gribskov Ruller. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Gribskov Ruller. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Gribskov Ruller Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 55 Indhold 1. Introduktion...... 56 2. Projektets aktiviteter......... 56 3. Projektets resultater.... 57 4. Projektets virkning......... 58 5.

Læs mere

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 RANDERS KOMMUNE UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT 1 Baggrund Hvert år foretager DTU en transportvaneundersøgelse.

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 UNI C Statistik & Analyse har opgjort årets eksamensresultater for de gymnasiale uddannelser i dette notat. Eksamensresultatgennemsnittene er desuden

Læs mere

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Fakta om økonomi November 216 Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Over de seneste ti år er ressourcerne i SKAT faldet markant, hvilket har medført, at der

Læs mere

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser:

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser: 24. april 2009 Højere hastighed og klima Susanne Krawack og Martin Lidegaard Hastigheden på de danske veje har en signifikant betydning for transportsektorens udledning af CO2. Alligevel har det ikke været

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1 FORBRUGERRÅDET TÆNK SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

HVOR UDBREDTE ER LANGE SKOLEDAGE?

HVOR UDBREDTE ER LANGE SKOLEDAGE? HVOR UDBREDTE ER LANGE SKOLEDAGE? RAPPORT MINISTERIET FOR BØRN, UNDERVISNING OG LIGESTILLING OKTOBER 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLD 1. Indledning og resumé 2. Indskolingen 3. Mellemtrinnet 4. Udskolingen

Læs mere

Flere på permanent kontanthjælp vil koste statskassen milliarder

Flere på permanent kontanthjælp vil koste statskassen milliarder Flere på permanent kontanthjælp vil koste statskassen milliarder Antallet af kontanthjælpsmodtagere er i løbet af krisen steget med over 35.000. En udvikling, der risikerer at koste statskassen milliarder

Læs mere

Cykelsuperstierne - samfundsøkonomiske resultater

Cykelsuperstierne - samfundsøkonomiske resultater Cykelsuperstierne - samfundsøkonomiske resultater Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte Incentive.dk VI FJERNER GÆTVÆRK FRA BESLUTNINGER Side 1 Det overordnede resultat Samfundsøkonomisk overskud

Læs mere

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Mange borgere i Danmark er på overførselsindkomst, og det offentlige bruger store summer på disse grupper. Men selv de mest udsatte ledige indeholder

Læs mere

Bilag 9C: Samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger

Bilag 9C: Samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger Vejdirektoratet Side 1 Bilag 9C: Samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger Bilaget er opdelt i følgende hovedoverskrifter: Resultatet af følsomhedsberegning på evalueringen og analysens resultater Besparelse

Læs mere

udviklingen i forhold til Færdselssikkerhedskommissionens

udviklingen i forhold til Færdselssikkerhedskommissionens Dato 26. januar Sagsbehandler Jesper Hemmingsen Mail JEH@vd.dk Telefon +45 7244 3348 Dokument /6-1 Side 1/23 Udvikling i forhold til Færdselssikkerhedskommissionens målsætning Opfølgning på udviklingen

Læs mere

Lønudvikling i Erhverv i alt og branchen Finansiering og forsikring, indeks 2008=100 2013K1 2011K3 2012K1 2011K4 2012K2 2013K2 2012K3 2013K3 2012K4

Lønudvikling i Erhverv i alt og branchen Finansiering og forsikring, indeks 2008=100 2013K1 2011K3 2012K1 2011K4 2012K2 2013K2 2012K3 2013K3 2012K4 28K1 28K2 28K3 28K4 29K1 29K2 29K3 29K4 21K1 21K2 21K3 21K4 211K1 211K2 211K3 211K4 212K1 212K2 212K3 212K4 213K1 213K2 213K3 213K4 214K1 214K2 214K3 Notat Løn, indkomst og beskæftigelse i finanssektoren

Læs mere

Miljø og sundhed NOTAT

Miljø og sundhed NOTAT NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Byplan Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Miljø og sundhed Nærværende notat

Læs mere

Forsøgsresultaterne skal opsamles og evalueres, så resultaterne også kan bruges til erfaringsopsamling og eventuelt en fortsættelse af kampagnen.

Forsøgsresultaterne skal opsamles og evalueres, så resultaterne også kan bruges til erfaringsopsamling og eventuelt en fortsættelse af kampagnen. Notat NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-34 Allerød Køge Kommune EVALUERING AF KAMPAGNE Telefon 48 Fax 48 43 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I Aktiv Transport 14. december 9 1. Indledning

Læs mere

Fortsat høj vækst i den danske fitnessbranche

Fortsat høj vækst i den danske fitnessbranche ANALYSE Fortsat høj vækst i den danske fitnessbranche Resumé: Der er fortsat høj vækst i den danske fitnessbranche. I februar 2019 var der 854 privatdrevne kommercielle fitnesscentre i Danmark. Det er

Læs mere

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien December 2011 Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Den planlagte betalingsring om København har en negativ samfundsøkonomisk virkning

Læs mere

Evaluering af Ta Cyklen Danmark

Evaluering af Ta Cyklen Danmark Stine Schramm Camilla Knudsen Maja Bæksgaard Jørgensen Anne Illemann Christensen STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED Evaluering af Ta Cyklen Danmark fokus på samfundsøkonomiske effekter Evaluering af Ta

Læs mere

KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE

KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE UNDERVISNINGS- MINISTERIET RAPPORT 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING OG RESUMÉ 6 SKOLEBESTYRELSENS INVOLVERING I SKEMAER Side 3 Side 35 2 INDSKOLINGEN Side 7 7 ANVENDELSE

Læs mere

FAKTA. Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne

FAKTA. Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne FAKTA Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne Forebyggelse ifølge danskerne er en ny rapport fra TrygFonden og Mandag Morgen, som kortlægger danskernes holdninger til forebyggelsespolitik. I det følgende

Læs mere

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse Skoleåret

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse  Skoleåret Læring af test Rapport for Skoleåret 2016 2017 Aarhus Analyse www.aarhus-analyse.dk Introduktion Skoleledere har adgang til masser af data på deres elever. Udfordringen er derfor ikke at skaffe adgang

Læs mere

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 30. marts 2009 af Jarl Quitzau og chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf.: 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 Med vedtagelsen af VK-regeringens og Dansk Folkepartis

Læs mere

Anbefalinger til samfundsøkonomisk evaluering på socialområdet

Anbefalinger til samfundsøkonomisk evaluering på socialområdet Anbefalinger til samfundsøkonomisk evaluering på socialområdet Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: socialstyrelsen@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Elevtal for grundskolen 2010/2011

Elevtal for grundskolen 2010/2011 Elevtal for grundskolen 2010/2011 Af Mathilde Ledet Molsgaard I 2010/11 er der ca. 713.000 elever i grundskolen. Andelen af elever i frie grundskoler og efterskoler har været stigende i perioden siden

Læs mere

Transport DTU 16. august 2017/nipi

Transport DTU 16. august 2017/nipi Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 473 Offentligt MEMO Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Vedr Bidrag til spørgsmål 473 Fra Transport DTU 16.

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

ANALYSE December Anvendelse af fastholdelse overfor voksne (18+ år)

ANALYSE December Anvendelse af fastholdelse overfor voksne (18+ år) ANALYSE December 218 Anvendelse af fastholdelse overfor voksne (18+ år) Under indlæggelse på psykiatriske afdelinger 214-217 Indhold Anvendelse af fastholdelse... 1 1. Hovedresultater... 5 1.1 Andel med

Læs mere

Ældres indkomst og pensionsformue

Ældres indkomst og pensionsformue Ældres indkomst og pensionsformue Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 16 Formålet med dette analysenotat er at se på, hvordan den samlede indkomst samt den samlede pensionsformue

Læs mere

Elevernes herkomst i grundskolen 2008/2009

Elevernes herkomst i grundskolen 2008/2009 Elevernes herkomst i grundskolen 2008/2009 Af Anne Mette Byg Hornbek 10 pct. af eleverne i grundskolen er af anden etnisk herkomst end dansk. Det absolutte antal efterkommere og indvandrere i folkeskolen

Læs mere

Rammerne og indholdet i Transportministeriets nye samfundsøkonomiske manual

Rammerne og indholdet i Transportministeriets nye samfundsøkonomiske manual Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

SKOLETRANSPORTUNDERSØGELSEN RUDERSDAL KOMMUNE FORÅR 2017

SKOLETRANSPORTUNDERSØGELSEN RUDERSDAL KOMMUNE FORÅR 2017 SKOLETRANSPORTUNDERSØGELSEN RUDERSDAL KOMMUNE FORÅR 217 INDHOLD Introduktion... 2 Formål... 2 Aktiv og passiv transport... 2 Undersøgelsens overordnede konklusioner... 3 Undersøgelsens resultater... 4

Læs mere

Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse. Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed

Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse. Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed 2012-2016 Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed 1 Indledning Denne rapport har til formål at evaluere resultaterne

Læs mere

1 Problemformulering CYKELHJELM

1 Problemformulering CYKELHJELM 1 Problemformulering I skal undersøge hvor mange cyklister, der kommer til skade og hvor alvorlige, deres skader er. I skal finde ud af, om cykelhjelm gør nogen forskel, hvis man kommer ud for en ulykke.

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater 2016

De gymnasiale eksamensresultater 2016 De gymnasiale eksamensresultater 2016 Resumé: I 2016 dimitterede i alt 49.000 studenter fra de gymnasiale uddannelser fordelt på eux, hf, hf-e, hhx, htx og stx. Andelen af studenter fra stx udgør, ligesom

Læs mere

Fitnessbranchen i Danmark

Fitnessbranchen i Danmark Fitnessbranchen i Danmark FAKTA Fitnessbranchen i har vokseværk. Mere end hver 6. dansker over 15 år er medlem i et fitnesscenter. Fitness er således i dag en folkesport med i omegnen af 810.000 medlemmer

Læs mere

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING 2016 Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Analyse af den vederlagsfri fysioterapi - 2014

Analyse af den vederlagsfri fysioterapi - 2014 Analyse af den vederlagsfri fysioterapi - 2014 1. Stiger udgifterne år for år? På baggrund af tal fra det Fælleskommunale Sundhedssekretariat og Prisme ser udviklingen i udgifterne til vederlagsfri fysioterapi

Læs mere

Elever, der skifter skole i løbet af skoleåret

Elever, der skifter skole i løbet af skoleåret Elever, der skifter skole i løbet af skoleåret 2016/2017 Af Nadja Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 13 Formålet med dette analysenotat er at belyse skoleskift mellem de frie grundskoler og folkeskolerne

Læs mere

Elevtal for grundskolen 2009/2010

Elevtal for grundskolen 2009/2010 Elevtal for grundskolen 29/21 Af Alexander Uldall Kølving Elevtallet har været faldende i perioden 26/7 til 29/1. For skoleåret 29/1 var der sammenlagt 715.833 elever i den danske grundskole, og sammenlagt

Læs mere

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Layout: Presse- og Kommunikationssekretariatet, Undervisningsministeriet

Læs mere

HVOR UDBREDTE ER LANGE SKOLEDAGE?

HVOR UDBREDTE ER LANGE SKOLEDAGE? HVOR UDBREDTE ER LANGE SKOLEDAGE? MINISTERIET FOR BØRN, UNDERVISNING OG LIGESTILLING NOTAT 31. AUGUST 2015 RESUMÉ Det er i denne kortlægning blandt landets folkeskoler blevet undersøgt, hvor stor en andel

Læs mere

et tog der kan køre 200 km/t og med få stop undervejs. et tog der kan køre 300 km/t og med få stop undervejs.

et tog der kan køre 200 km/t og med få stop undervejs. et tog der kan køre 300 km/t og med få stop undervejs. EMISSIONSFAKTORER FOR HURTIGTOG 2030-2080 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Resultater 4

Læs mere

Dansk Finansservice Danske Aktier. Ekstra-mail - Handler Dansk Finansservice med rettidig omhu?

Dansk Finansservice Danske Aktier. Ekstra-mail - Handler Dansk Finansservice med rettidig omhu? Analyse og data pr. 30. september 2015. Udsendt den 23. oktober 2015. Ekstra-mail - Handler med rettidig omhu? Der ses meget få tab på over 20 procent, mens mange aktier mere end fordobles i værdi før

Læs mere

Profilmodel 2011 Unges forventede tidsforbrug på vej mod en erhvervskompetencegivende uddannelse

Profilmodel 2011 Unges forventede tidsforbrug på vej mod en erhvervskompetencegivende uddannelse Profilmodel 0 Unges forventede tidsforbrug på vej mod en erhvervskompetencegivende uddannelse Af Tine Høtbjerg Henriksen Profilmodellen 0 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang forventes at uddanne

Læs mere

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015 Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart defineret formål: At tiltrække

Læs mere

Resultatet af den kommunale test i matematik

Resultatet af den kommunale test i matematik Resultatet af den kommunale test i matematik Egedal Kommune 2012 Udarbejdet af Merete Hersløv Brodersen Pædagogisk medarbejder i matematik Indholdsfortegnelse: Indledning... 3 Resultaterne for hele Egedal

Læs mere

Elev- og klassetalsprognose for Randers Kommune 2014/ /27

Elev- og klassetalsprognose for Randers Kommune 2014/ /27 Vedrørende: Klasse- og elevtalsprognose 2014 Sagsnavn: Klasse og elevtalsprognose 2014 Sagsnummer: 17.01.10-P10-1-14 Skrevet af: Mads Skødt Andersen E-mail: Mads.Skodt.Andersen@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud.

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud. Notat Danske Fysioterapeuter Til: HB Fysioterapeuters arbejdsmarked 2015-2025 Dato: 6. august 2015 Dette notat præsenterer fremskrivninger af fysioterapeuters arbejdsmarked i de kommende 10 år. Fremskrivningerne

Læs mere

Transportvaner. Sammenfatning af undersøgelse af transportvaner i Middelfart Kommune

Transportvaner. Sammenfatning af undersøgelse af transportvaner i Middelfart Kommune Transportvaner Sammenfatning af undersøgelse af transportvaner i Middelfart Kommune Sammenfatning af undersøgelse af transportvaner i Middelfart Kommune I denne folder findes sammenfatningen af Middelfart

Læs mere

ANALYSE December Anvendelse af fastholdelse overfor børn og unge (0-17 år)

ANALYSE December Anvendelse af fastholdelse overfor børn og unge (0-17 år) ANALYSE December 2018 Anvendelse af fastholdelse overfor børn og unge (0-17 år) Under indlæggelse på psykiatriske afdelinger 2014-2017 Indhold Anvendelse af fastholdelse... 1 1. Hovedresultater... 5 1.1

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

Optag og søgningstendenser pa social- og sundhedsskolerne januar til august 2012

Optag og søgningstendenser pa social- og sundhedsskolerne januar til august 2012 og søgningstendenser pa social- og sundhedsskolerne januar til august 212 For at er opdateret på status for optag og ikke mindst søgning til social- og sundhedsskolernes uddannelser, har lederforeningen

Læs mere

Elevtal i grundskolen i skoleåret 2017/18

Elevtal i grundskolen i skoleåret 2017/18 Side 1 af 5 Elevtal i grundskolen i skoleåret 2017/18 Det samlede antal elever i grundskolen ændrer sig sjældent meget fra år til år, men fordelingen af elever på folkeskoler og frie grundskoler gør, og

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter Udvidet resumé 37 Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter - med ny bane og motorvejsudvidelse på Vestfyn som illustrativt eksempel Ole Kveiborg, COWI A/S,

Læs mere

Profilmodel 2013 Videregående uddannelser

Profilmodel 2013 Videregående uddannelser Profilmodel 213 Videregående uddannelser En fremskrivning af hvor stor en andel af en niende klasse årgang, der forventes at få en videregående uddannelse Profilmodel 213 er en fremskrivning af, hvordan

Læs mere

Opdateret version af TERESA

Opdateret version af TERESA Samfundsøkonomi på transportområdet Opdateret version af TERESA Lavet af DTU Transport og Incentive Partners Thomas Odgaard, Incentive Partners Hvad handler det hele om? Nu har vi et opdateret værktøj,

Læs mere

for smågriseproducenterne

for smågriseproducenterne Smågriseproducenterne > > Morten Sindberg og Brian Oster Hansen, Videncenter for Svineproduktion Driftsresultaterrne for smågriseproducenterne er forbedret i 21 bl.a. på grund af stigende dækningsbidrag.

Læs mere

Byggeriets Evaluerings Center

Byggeriets Evaluerings Center Byggeriets Evaluerings Center Bygge Rating Notat om pointsystem til faktablade og karakterbøger for entreprenører og bygherrer Version 2015 Indholdsfortegnelse 1 Bygge Rating... 3 2 Bygge Rating for entreprenører...

Læs mere

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB INDHOLD Afsnit 1 Introduktion Side 02 Afsnit 2 Sammenfatninger Side 04 Afsnit 3 Resultater dagtilbud Side 08 Afsnit 4

Læs mere

Konsekvenser for FOAs medlemmer af en fleksibel pensionsalder

Konsekvenser for FOAs medlemmer af en fleksibel pensionsalder 21. juni 2016 Konsekvenser for FOAs medlemmer af en fleksibel pensionsalder En stor del af FOAs medlemmer arbejder i fysisk krævende jobs og bliver hurtigere nedslidt end den gennemsnitlige dansker. Alligevel

Læs mere

Sygebesøg i Region Sjælland

Sygebesøg i Region Sjælland Sygebesøg i Sjælland Del I Analyse af sygebesøg Arbejdsgruppe under Praksisplanudvalget Sommer 2015 Opdateret august/september 2015 Side 0 Indhold 1 Indledning... 1 2 Resumé og opsamling... 2 3 Data til

Læs mere

FTU-statistik tilmelding til ungdomsuddannelser m.m. pr. 4. marts 2014 en foreløbig opgørelse

FTU-statistik tilmelding til ungdomsuddannelser m.m. pr. 4. marts 2014 en foreløbig opgørelse FTU-statistik tilmelding til ungdomsuddannelser m.m. pr. 4. marts 2014 en foreløbig opgørelse Primo marts 2014 afleverede eleverne fra Horsens og Hedensted kommuners 9. og 10. klasser deres ansøgning til

Læs mere

Børn og folkekirkemedlemskab

Børn og folkekirkemedlemskab Børn og folkekirkemedlemskab X-strup Provsti 215 Rapport om børn og folkekirkemedlemskab November 215 X-strup Provstis sogne: Sogn 1 Sogn 2 Sogn 3 Sogn 4 Sogn 5 Sogn 6 Sogn 7 Tekst og redigering: Sille

Læs mere

Analyse 18. december 2014

Analyse 18. december 2014 18. december 214 Unge efterkommere med ikke-vestlig baggrund halter stadig efter danskere i uddannelsessystemet Af Kristian Thor Jakobsen og Christoffer Jessen Weissert Unge med ikke-vestlig baggrund klarer

Læs mere

Tillæg til LEKS-Longitudinal

Tillæg til LEKS-Longitudinal 1 Tillæg til LEKS-Longitudinal En undersøgelse af uddannelsesforløb for unge, der i 2007 gik ud af 9. klasse i de københavnske folkeskoler Vibeke Hetmar, Peter Allerup og André Torre Institut for Uddannelse

Læs mere

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget.

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget. N O T A T 21-11-2016 Sag nr. 15/1003 Dokumentnr. 32130/16 Henrik Severin Hansen Tel. E-mail: Flere danskere tager bilen på arbejde og uddannelse men de regionale forskelle er store Efter en længere periode,

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015 Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart defineret formål: At tiltrække

Læs mere

Region Hovedstaden. Region Hovedstaden REGIONALT CYKELREGNSKAB

Region Hovedstaden. Region Hovedstaden REGIONALT CYKELREGNSKAB Region Hovedstaden Region Hovedstaden REGIONALT CYKELREGNSKAB Indhold 50 Forord 60 Regionale forskelle - Vi cykler i Region Hovedstaden 10 Sundhed på cykel 13 Cykling reducerer trængsel 14 Cyklen gør noget

Læs mere

Forebyggelse af hjertekarsygdomme

Forebyggelse af hjertekarsygdomme Sammenfatning af publikation fra : Forebyggelse af hjertekarsygdomme Hvilke interventioner er omkostningseffektive, og hvor får man mest sundhed for pengene? Notat til Hjerteforeningen Jannie Kilsmark

Læs mere

Forældrefolder. Trafikpolitik 2014. Hadbjerg Skole

Forældrefolder. Trafikpolitik 2014. Hadbjerg Skole Forældrefolder Trafikpolitik 2014 Hadbjerg Skole Trafikpolitik for Hadbjerg Skole Kære forældre Hadbjerg Skole har udarbejdet en trafikpolitik ud fra et ønske om at skabe sikre og trygge skoleveje og samtidig

Læs mere

Resultater fra Lif og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark

Resultater fra Lif og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark Resultater fra Lif og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2012 2 September 2013 / Kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2012 September 2013 / Kliniske forskningsaktiviteter

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 GENTOFTE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 Til Økonomiudvalget, 22. april 2013 BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 INTRODUKTION... 3 Resume... 3 PROGNOSE 2013: Resultater... 4 Aldersfordeling... 4 TENDENSER: Befolkningsudvikling

Læs mere

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse En undersøgelse af samarbejdet om elevernes læring og trivsel på tværs af landets kommuner Fakta og spørgsmål til refleksion SKOLE Indhold 3 Hvorfor denne

Læs mere