Europaudvalget konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 24. februar 2005 Med henblik på mødet i Folketingets Europaudvalg den 4. marts 2005 dagsordenspunkt rådsmøde (konkurrenceevne) den 7. marts 2005 vedlægges Økonomi- og Erhvervsministeriets notat om de punkter, der forventes optaget på dagsordenen.

2 2 18. februar 2005 Eksp.nr /taf-dep Samlet aktuelt notat vedr. rådsmøde (Konkurrenceevne) den 7. marts 2005

3 3 1. Lissabon strategien midtvejsrevision: Meddelelse fra Kommissionen til Det Europæiske Råds forårsmøde (Kommissionens synteserapport 2005) KOM (2005) 24, meddelelse fra Kommissionen om anden beretning om gennemførelse af strategien for det indre marked KOM (2005) endelig u. nr. og bidrag fra Rådet (konkurrenceevne) til Det Europæiske Råds møde den marts Bedre regulering forenkling af lovgivningen Stimulering af iværksætterkulturen Rapport fra Kommissionen om iværksættelsen af Det Europæiske Charter for Små Virksomheder KOM(2005) 30 og medfølgende dokumenter SEC(2005) 167, 168, 169 og Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om statistikker over efter- og videreuddannelse i virksomheder, KOM(2004) 95 endelig (2004/0041 (COD)). A-punktsvedtagelse... 12

4 4 1. Lissabon strategien midtvejsrevision: Meddelelse fra Kommissionen til Det Europæiske Råds forårsmøde (Kommissionens synteserapport 2005) KOM (2005) 24, meddelelse fra Kommissionen om anden beretning om gennemførelse af strategien for det indre marked KOM (2005) endelig u. nr. og bidrag fra Rådet (konkurrenceevne) til Det Europæiske Råds møde den marts Resumé Formandskabet har lagt op til en orienterende debat på mødet i Konkurrenceevnerådet den 7. marts 2005 om ovennævnte emner, hvor fokus forventes at være på Konkurrenceevnerådets input til forårstopmødet den marts Inputtet vil have form af et Key Issues papir, som forventes vedtaget på rådsmødet. 1. Baggrund og indhold Kommissionen offentliggjorde den 2. februar sin synteserapport Rapporten udgør et vigtigt grundlag for midtvejsevalueringen af Lissabonstrategien, som skal finde sted på stats- og regeringschefernes møde den marts. Rapporten anbefaler, at Lissabon-strategien fremover primært fokuserer på vækst og beskæftigelse. Kommissionens 2. rapport om strategien for det indre marked blev offentliggjort den 27. januar Rapporten viser, at der er gjort gode fremskridt med hensyn til gennemførelsen af det indre marked, men på en række områder halter indre markedsintegrationen, herunder især for så vidt angår services. Rapporten indeholder endvidere en opdateret indre markedsresultattavle, som viser at Litauen og Spanien er bedst til gennemføre indre markedslovgivningen. På basis af drøftelserne på rådsmødet (Konkurrenceevne) den 7. marts ventes ministrene at godkende et Key Issues Papir (KIP), som vil udgøre Konkurrenceevnerådets bidrag til midtvejsevalueringen af Lissabonstrategien. Konkurrenceevnerådets KIP forventes at indeholde en række politikanbefalinger inden for to af de 3 fokusområder, som fremgår af Kommissionens 2005-synteserapport, dvs. 1) at gøre Europa til et mere attraktivt sted at investere og arbejde 2) Satse stærkere på viden og innovation: Under område nr. 1 vil der formentlig være anbefalinger om bl.a.: Videreudvikling af det indre marked bl.a. for serviceydelser Bedre regulering og lettelse af administrative byrder Forøge den eksterne åbenhed Styrke EU's industrielle base Lette adgang til finansiering for små- og mellemstore virksomheder Under fokusområde nr. 2 forventes der at være anbefalinger vedr. bl.a.:

5 5 Barcelona målet på 3 pct. af BNP til forskningsinvesteringer 7. rammeprogram vedr. forskning samt et program vedr. konkurrenceevne og innovation. KIP forventes endvidere at indeholde anbefalinger vedr. en ny governancestruktur for Lissabon-strategien, herunder strømligning af de forskellige instrumenter samt Konkurrenceevnerådets fremtidige rolle og opgaver vedr. Lissabon-strategien. 2. Europa-Parlamentets holdning Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig 3. Nærhedsprincippet Ikke relevant 4. Gældende dansk ret Dagsordenspunktet er ikke i sig selv omfattet af gældende dansk ret. 5. Høring Der har ikke været foretaget høring. 6. Andre landes forventede holdning Der må forventes at være bred enighed om indholdet af KIP. 7. Dansk holdning Den danske regering er generelt positiv over for formandskabets planer vedrørende indhold af dette års KIP. De danske prioriteter i forhold til midtvejsevaluering af Lissabon-strategien fremgår af regeringens non-paper af september Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser KIP et har i sig selv ingen statsfinansielle eller lovgivningsmæssige konsekvenser. 9. Samfundsøkonomiske konsekvenser KIP'et har i sig selv ingen samfundsøkonomiske konsekvenser. 10. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Folketingets Europaudvalg er ikke tidligere blevet orienteret om KIP et forud for forårstopmødet 2005, men udvalget er hvert år blevet orienteret om det pågældende års behandling af Lissabon-strategien i Konkurrenceevnerådet forud for forårstopmødet det pågældende år. Udvalget er løbende blevet orienteret om Lissabon-strategien siden foråret 2000 i forbindelse med møder i Det Europæiske Råd og en lang række rådsmøder.

6 6 2. Bedre regulering forenkling af lovgivningen Revideret notat Resumé Bedre regulering behandles på rådsmødet for Konkurrenceevne den 7. marts 2005 med henblik på orienterede debat og drøftelse af en fremskridtsrapport fra formandskabet. Fremskridtsrapporten forventes at følge op på det hidtidige arbejde med bedre regulering og være et led i opfølgningen på Kommissionens handlingsplan for bedre regulering. Handlingsplanen er en del af den samlede strategi med at forbedre og forenkle de lovgivningsmæssige rammer i EU. Den blev præsenteret i juni 2002, og ligger i tråd med konklusionerne fra DER i marts og november 2004 samt Konkurrenceevnerådet i maj Bedre regulering har også været drøftet i ECOFIN i oktober Det foreløbige materiale vedrører bedre inddragelse af Kommissionens konsekvensvurderinger, udarbejdelse af konsekvensvurderinger af ændringsforslag samt en styrkelse af regelforenklingsarbejdet. Der er ingen påvirkning af gældende dansk ret. 1. Baggrund og indhold Det Europæiske Råd (DER) i Lissabon i marts 2000 pålagde Kommissionen, Rådet og medlemsstaterne at udarbejde en fælles EU-strategi for bedre regulering. Strategien skal ses i sammenhæng med Lissabon-processen, hvis formål er at forbedre konkurrenceevnen i EU. Kommissionen offentliggjorde i juni 2002 en samlet pakke om bedre regulering. Pakken blev fremlagt på DER i Sevilla i juni Handlingsplanen vedrører bl.a. konsekvensvurderinger, regelforenkling og monitorering. Som led i opfølgningen på Kommissionens handlingsplan har Kommissionen bl.a. præsenteret en meddelelse om regelforenkling (KOM(2003)71) i februar 2003 og i december 2003 udkom rapporten om bedre lovgivning (KOM(2003)770), som giver et overblik over udviklingen på området i I marts 2004 præsenterede formandskabslandene Irland, Nederlandene, Luxembourg og Storbritannien et fælles initiativpapir om reform af reguleringen. Initiativpapiret vedrører bl.a. regelforenkling, konsekvensvurdering og måling af de administrative byrder. Papiret blev i december 2004 udvidet og opdateret således at nu også Østrig og Finland står bag initiativet. Det opdaterede initiativpapir skal sikre en prioriteret og langsigtet indsats for bedre regulering i EU frem til Det Europæiske Råd hilste på forårstopmødet i marts 2004 initiativpapiret velkommen og opfordrede Rådet til at arbejde videre med tiltag, der kan fremme initiativerne i de kommende år.

7 7 I maj 2004 indkaldte det irske og det nederlandske formandskab for Konkurrenceevnerådet forslag til regelforenkling af eksisterende EUregulering fra de øvrige medlemsstater. Danmark svarede i august 2004 positivt på indkaldelsen og afgav i den forbindelse en liste med 13 forslag til EU-forenkling, herunder bl.a. på statistikområdet. På rådsmødet (Konkurrenceevne) den maj 2004 blev der vedtaget rådskonklusioner vedrørende bedre regulering. Rådskonklusionerne omhandlede bl.a. konsekvensvurderinger, metode til måling af administrative byrder, indikatorer og regelforenkling. Det nærmere indhold af konklusionerne er beskrevet i aktuelt notat oversendt den 6. maj 2004 til Folketingets Europaudvalg. I oktober 2004 blev der i ECOFIN vedtaget konklusioner omhandlende støtte til udviklingen af en fælles europæisk metode til måling af virksomhedernes administrative byrder ved EU-regulerings, herunder blev Kommissionen og medlemslandene bl.a. opfordret til at overveje, hvordan der kan udvikles kvantitative mål for reduktion af de administrative byrder. På mødet i Det Europæiske Råd d November 2004 vedtog stats- og regeringscheferne bl.a. følgende konklusioner: Det Europæiske Råd, som påskønner den store rolle, Europa-Parlamentet spiller på dette område, udtrykte tilfredshed med de fremskridt, Kommissionen og Rådet har gjort med hensyn til at fastlægge, hvilke mål Rådet skal prioritere i forenklingen af den eksisterende fællesskabslovgivning under overholdelse af gældende fællesskabsret. Det opfordrede Kommissionen til at indarbejde disse prioriterede mål i sit rullende forenklingsprogram. Det noterede sig, at de prioriterede mål sandsynligvis vil ligge inden for sektorerne miljø, transport og statistik. Det opfordrede Rådet til primært at arbejde videre inden for disse udvalgte sektorer og til på samlingen i november at fastlægge de endelige prioriterede mål i form af en liste på retsakter. På det efterfølgende rådsmøde for Konkurrenceevne d november 2004 udvalgte økonomi- og erhvervsministrene 15 af over 300 indkomne forslag, som blev videregivet til Kommissionen. Blandt de udvalgte forslag var to danske forslag til forenklinger på statistikområdet. Det nærmere indhold i handlingsplanen for bedre regulering er beskrevet i aktuelt notat oversendt den 19. september 2002 til Folketingets Europaudvalg. Det nærmere indhold af meddelelsen om regelforenkling er beskrevet i aktuelt notat oversendt den 1.april 2003 til Folketingets Europaudvalg. På rådsmødet for Konkurrenceevne den 7. marts 2005 er bedre regulering på dagsordenen til orienterende debat på baggrund af en fremskridtsrapport fra formandskabet. Der foreligger på nuværende tidspunkt kun et meget foreløbigt materiale, som forventes at danne baggrund for det endelige materiale til brug for rådsmødet. Af materialet fremgår

8 8 det, at der i fremtiden skal sikres en større inddragelse af Kommissionens konsekvensvurderinger i Rådets arbejde. Desuden skal der arbejdes videre med udførelsen af konsekvensvurderinger af ændringsforslag i Rådet. Endelig lægges der i materialet op til, at styrke arbejdet med gennemførelsen af regelforenklinger. 2. Europa-Parlamentets holdning Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig. 3. Nærhedsprincippet Bedre regulering forventes ikke at få betydning for nærhedsprincippet. 4. Gældende dansk ret Der er ingen påvirkning af gældende dansk ret. 5. Høring Kommissionens pakke for bedre regulering (handlingsplanen og to meddelelser) har været sendt i høring i Specialudvalget for institutionelle spørgsmål og i den bredere kreds af interesseorganisationer, som udgør de faste medlemmer af Specialudvalget for tekniske handelshindringer (nu Specialudvalget for Konkurrenceevne og Vækst) (15. juli 2002). Derudover har pakken været sendt i høring i Amtsrådsforeningen i Danmark, Kommunernes Landsforening, Grønlands Hjemmestyre og Færøernes Landsstyre. Meddelelsen om konsekvensvurderinger har desuden været sendt i høring i Specialudvalget for miljø. Kommissionens meddelelse om opdatering og forenkling af eksisterende fællesskabslovgivning har været sendt i høring i Specialudvalget for Vækst og Konkurrenceevne samt alle ministerier (19. marts 2003). Udkastet til rådskonklusioner i forbindelse med rådsmødet for Konkurrenceevne den maj 2004 har været sendt i høring i den faste kreds i Specialudvalget for Konkurrenceevne og Vækst (4. maj 2004). De danske forslag til regelforenkling i forbindelse med anmodningen fra det irske og hollandske formandskab har været sendt i høring i Specialudvalget for Konkurrenceevne og Vækst (9. august 2004). Udkastet til konklusioner fra Konkurrenceevnerådsmødet d november 2004 har været sendt i høring i Specialudvalget for Konkurrenceevne og Vækst (5. november 2004). 6. Andre landes holdninger Rådet forventes at udtrykke støtte til arbejdet med bedre regulering i EU. 7. Foreløbig dansk holdning

9 9 Danmark støtter bedre regulering i EU, herunder Kommissionens handlingsplan om bedre og enklere lovgivningsmæssige rammer. Bedre regulering i EU hænger naturligt sammen med regeringens fokus på regelforenkling og administrative lettelser for virksomhederne. Danmark arbejder for en målrettet og systematisk regelforenkling af EUreguleringen bl.a. gennem opstilling af kvantitative mål for reduktion af de administrative byrder. Danmark støtter endvidere en balanceret tilgang, hvor regelforenkling ikke må sænke miljøbeskyttelsen, forbrugersikkerheden eller sundhedsstandarder. 8. Lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser Bedre regulering har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser for Danmark. 9. Samfundsøkonomiske konsekvenser Det er hensigten at forbedre de lovgivningsmæssige rammevilkår i EU med henblik på at fremme vækst og konkurrenceevne i Europa. Det forventes, at forbedrede lovgivningsmæssige rammevilkår i EU vil kunne medføre positive afledte og strukturelle samfundsøkonomiske konsekvenser for Danmark. 10. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen vedrører bedre lovgivning har tidligere været forelagt forud for rådsmødet (Indre Marked, Forbruger, Turisme) den 12. marts 2001 til orientering, forud for rådsmødet (Indre Marked, Forbruger, Turisme) den 26. november 2001 til orientering, forud for rådsmødet (Indre Marked, Forbruger, Turisme) den 21. maj 2002 til orientering, forud for rådsmøde (Generelle anliggender) den 17. juni 2002 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den 30. september 2002 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den november 2002 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den 3. marts 2003 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den maj 2004 til orientering, forud for rådsmødet (ECOFIN) den 21. oktober 2004 til orientering, og forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den november 2004 til orientering. Folketingets Europaudvalg modtog tre grundnotater om Kommissionens meddelelser (bedre regulerings-pakken) den 8. august 2002.

10 10 3. Stimulering af iværksætterkulturen Rapport fra Kommissionen om iværksættelsen af Det Europæiske Charter for Små Virksomheder KOM(2005) 30 og medfølgende dokumenter SEC(2005) 167, 168, 169 og 170 Resumé Kommissionen forventes at præsentere den femte årlige rapport om gennemførelsen af det europæiske charter for små virksomheder KOM(2005) 30 med tilhørende dokumenter på rådsmødet (Konkurrenceevne) den 7. marts 2005 efterfulgt af udveksling af synspunkter. Dokumentet samler op på medlemslandenes og Kommissionens indsats for at gennemføre Charteret. Forslagene baserer sig på den åbne koordinationsmetode og forventes ikke i sig selv at have konsekvenser for gældende dansk ret. 1. Baggrund og indhold Det europæiske charter for små virksomheder indgår som en del af den erhvervspolitiske indsats for at nå Lissabonmålsætningerne. Charteret opfordrer medlemsstaterne og Kommissionen til at tage initiativer inden for 10 nøgleområder for at støtte iværksættere og små- og mellemstore virksomheder. Den årlige Charter-implementeringsrapport og bagvedliggende dokumenter belyser bedste praksis i medlemsstaterne på basis af de nationale charterimplementeringsrapporter, samt Kommissionens indsats herunder den særlige SMV-udsendings rapport med fokus på tre udvalgte indsatsområder: - Iværksætteruddannelse, især på gymnasialt plan - Bedre lovgivning og regulering, især konsekvensanalyser og konkurslovgivning og - Relevante kvalifikationer, især foranstaltninger til afhjælpning af manglen på faglærte teknikere og ingeniører. Danmark ligger meget højt sammenlignet med de øvrige lande i forhold til antallet af tiltag der igangsættes for at styrke iværksætteri og små og mellemstore virksomheder. 2. Europa-Parlamentets holdning Dokumenterne er oversendt til Europa-Parlamentet, men der foreligger endnu ingen udtalelse. 3. Nærhedsprincippet Rapporteringen om Charter-processen forventes ikke at få betydning for nærhedsprincippet.

11 11 4. Gældende dansk ret Dokumenterne fra Kommissionen forventes ikke i sig selv at berøre gældende dansk ret. 5. Høring Dokumenterne er sendt i høring i Specialudvalget for konkurrenceevne og vækst. DI og Finansrådet finder ikke, at Charter-synteserapporten afspejler de fremskridt i Danmark, der fremgår af de medfølgende dokumenter. DI støtter indsatsen for at fremme de nævnte indsatsområder. Advokatrådet støtter bestræbelserne på at fremme iværksætterkultur, navnlig ved forenkling af den konkurrenceretlige regulering og forbedring af reglerne om statsstøtte. 6. Andre landes holdninger Der er overordnet set opbakning til Charter-processen i de øvrige medlemslande og det må forventes, at præsentationen og de bagvedliggende dokumenter tages til efterretning. 7. Foreløbig dansk holdning Regeringen støtter indsatsen for at fremme iværksætterånd og små og mellemstore virksomheder, men mener som hidtil, at der er mulighed for at strømline antallet af rapporteringer i overensstemmelse med Danmarks generelle ønske om at strømline Lissabonprocessen. 8. Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser Dokumenterne forventes ikke i sig selv at have lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. 9. Samfundsøkonomiske konsekvenser Dokumenterne forventes ikke i sig selv at have samfundsøkonomiske konsekvenser. Forbedrede forhold for iværksættere og små og mellemstore virksomheder må forventes at påvirke antallet af iværksættere og deres muligheder for at opnå fortsat vækst positivt. 10. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

12 12 4. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om statistikker over efter- og videreuddannelse i virksomheder, KOM(2004) 95 endelig (2004/0041 (COD)). A-punktsvedtagelse Resumé Det foreliggende forslag har til hensigt at tilvejebringe en sammenlignelig europæisk statistik over private virksomheders grund- og efteruddannelse. Forslaget har været til behandling i Europa-Parlamentet. Der er med Rådet opnået kompromis om en række ændringsforslag. Kompromisset er blevet meget positivt modtaget i Rådets arbejdsgruppe. Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller samfundsøkonomiske konsekvenser. Sagen forventes vedtaget som a-punkt på et kommende rådsmøde. 1. Baggrund og indhold Kommissionen fremsatte den 17. februar 2004 ovennævnte forslag til forordning. Forslagets retsgrundlag er traktatens artikel 285 stk.1 om udarbejdelse af fællesskabsstatistikker. Forslaget skal vedtages i form af en forordning efter proceduren om fælles beslutningstagen (co-decision) i henhold til traktatens artikel 251 (kvalificeret flertal). Formålet med forslaget er at skabe en sammenlignelig statistik i EU om private virksomheders grund- og efteruddannelse af de ansatte. Undersøgelsen skal afdække omfanget af og forskellige former for uddannelse af virksomhedernes medarbejdere, dels ved hjælp af spørgeskema til virksomhederne, dels ved brug af administrative data, sidstnævnte for bl.a. at begrænse virksomhedernes indberetningsbyrde. Kommissionen har allerede i 1994 og i 1999 gennemført tilsvarende undersøgelser om virksomhedernes voksen- og efteruddannelse blandt EU s medlems- og ansøgerlande. Som opfølgning på DER-Lissabon i marts 2000 og Rådets Resolution af 27. juni 2002 om livslang læring stilles der nu forslag om fremover at gennemføre undersøgelserne på grundlag af en egentlig Parlaments- og Rådsforordning. En sammenlignelig statistik i EU vil være nødvendig for en løbende evaluering og opfølgning på strategien om livslang læring. Den første undersøgelse efter forordningen planlægges gennemført i 2006 og herefter hvert femte år. Den skal omfatte et udsnit af private virksomheder med 10 eller flere ansatte inden for alle brancher undtagen virksomheder ved landbrug og fiskeri. Der er i forhandlingerne med Europa-Parlamentet lagt op til, at undersøgelserne fra 2011 kan udvides til også at omfatte virksomheder med 5-9 ansatte samt evt. flere brancher i medlemslandene, dersom en sådan udvidelse vil forbedre undersøgelsernes repræsentativitet og datakvaliteten.

13 13 Forordningen stiller krav om, at resultaterne vil opfylde nærmere bestemte kvalitetsmål. Der er med udkastet til forordning givet de enkelte lande mulighed for selv at beslutte, at virksomhedernes medvirken i undersøgelsen kan være frivillig. 2. Europa-Parlamentets holdning De vigtigste og mest kontroversielle ændringsforslag fra Europa-Parlamentet var dels at udvide undersøgelsen til også at omfatte virksomheder med 5-9 ansatte, dels at få indført procedurer med det formål at gøre det tvunget for virksomhederne at medvirke i undersøgelsen. Der er dog opnået kompromis mellem Rådet og Parlamentet, hvorefter det er op til de enkelte medlemslande at beslutte, om virksomhedernes deltagelse skal være tvungen eller frivillig. Kompromisforslaget skal til afstemning i Europa Parlamentet 23. februar 2005 med henblik på at opnå enighed ved første behandling (reading). Da der er en række uløste problemer med hensyn til at inddrage de helt små virksomheder, skal mulighederne herfor først undersøges nærmere i et direkte samarbejde mellem Kommissionen og de enkelte medlemslande. 3. Nærhedsprincippet Kommissionen anfører under henvisning til subsidiaritetsprincippet, at fastlæggelsen af fælles statistiske standarder, som giver mulighed for produktion af harmoniserede data inden for EU, kun kan gennemføres effektivt på fællesskabsniveau. Det er regeringens vurdering, at forslaget er i overensstemmelse med såvel nærhedsprincippet. 4. Gældende dansk ret Der er ingen dansk lovgivning på området. 5. Høring De vigtigste brugere af statistikken er blevet orienteret i Danmarks Statistiks Rådgivende udvalg for Personstatistik den 27. maj Danmarks Statistik har endvidere sendt forslaget til høring hos Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Handel og Service, HTS Arbejdsgiverforeningen, Dansk Industri, Dansk Byggeri, Teknik Installatørernes Organisation, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Landsorganisationen i Danmark og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Der er i høringssvarende givet udtryk for en positiv reaktion på forslaget, idet flere organisationer samtidig har fremhævet det ønskelige i dels at begrænse

14 14 virksomhedernes indberetningsbyrde, dels at lade indberetningerne være frivillig for virksomhederne. 6. Andre landes holdninger Der har ikke fra de øvrige lande været indvendinger mod kompromisforslaget. 7. Foreløbig dansk holdning Danmark kan tilslutte sig forslaget 8. Lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser Forslaget kræver anvendelse af ekstra ressourcer i Danmark til henholdsvis forberedelse i 2005 og gennemførelse i til den første undersøgelse, og tilsvarende for de efterfølgende undersøgelser hvert femte år. EU bidrager med 2/3 af udgifterne. I Danmark er Undervisningsministeriet overordnet ansvarlig for projektet. Forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. 9. Samfundsøkonomiske konsekvenser Forslaget har ingen samfundsøkonomiske konsekvenser. Med udformningen af forslaget er der eksplicit lagt vægt på at begrænse virksomhedernes indberetningsbyrde i undersøgelsen. Et middel hertil er at genbruge eksisterende registerdata for herigennem at reducere spørgeskemaets længde. 10. Tidligere forelæggelse i Europaudvalget Grundnotat af 13. maj 2004 er tidligere fremsendt til Folketingets Europaudvalg.

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. maj 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. juni 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Europaudvalget transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2004 2629 - transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 1. december 2004 Med

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 5. marts 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 18.

Læs mere

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2004 2633 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. december 2004 Med henblik

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Europaudvalget Uddannelse, ungdom og kultur Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget Uddannelse, ungdom og kultur Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2689 - Uddannelse, ungdom og kultur Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 4. november 2005 Med

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. February 17 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. november 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om Kommissionens forventede forslag om gennemførselsforordning

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0402 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0402 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0402 Bilag 2 Offentligt MILJØstyrelsen Erhverv J.nr. MST-140-00019 Ref UR 22. august 2008 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG OG MILJØ- OG PLAN- LÆGNINGSUDVALGET Kommissionens

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-2301-00738/Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. marts 2011 FVM 886 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt SUPPLERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. april 2007 /nwj Kommissionens grønbog En fremtidig havpolitik for EU: En europæisk vision for

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 82 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 5. Kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-221-00707 /Dep. sagsnr. 531 Den 10. november

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 12 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 11. februar 2005 /EBR/PVS Forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2869/95 om de gebyrer, der

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg 18. marts 2009 Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg Dagsordenspunkt 1a Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten - Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3544 - konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Samlenotat Konkurrenceevnerådsmøde den 30. maj 2016 (forsknings- og rumdelen) RUM 9. Rumstrategi for Europa a) Implementering af rumstrategien

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0031 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/departementet Sagsnr.: 14-80-00008/24841 Den 28. februar 2014 FVM 247 GRUNDNOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Lovafdelingen Dato: 28. november 2016 Kontor: EU-retskontoret Sagsbeh: Christian Andersen- Mølgaard Sagsnr.: 2016-3051/01-0043 Dok.: 2145187 Supplerende

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt Europaudvalget 2006-07 EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 19. september 2007 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2007-3060-0062 Dok.: CHA41406 G R U N D N O T A T

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. september 2008 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 291 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009.

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 4 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 8. oktober 2009 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 100 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 100 Offentligt s- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 100 Offentligt Samlenotat U D K A S T Konkurrenceevnerådsmøde den 30. maj 2016 (forsknings- og rumdelen) [Tentativ dagsorden] RUM Rådskonklusioner om

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 254 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-24-01831/Dep. sagsnr. 8959 Den 11. februar 2011

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt j.nr. 05/133003 Dato : 8. november 2006 Til Folketingets Skatteudvalg Fremsendelse af grundnotat Hermed fremsendes grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 6. april 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 201 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00430/Dep. sagsnr. 3594 Den 27. januar 2010 FVM 732 NOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt N O T AT T I L FOLKE TI NGE TS EUROP AU D V AL G Klima-, Energi- og Bygnings ministeriet 31. oktober 2014 Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 232 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 232 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09 FLF alm. del Bilag 232 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 17. april 2009 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2987 - Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 26. november 2009 Rådsmøde (transport, telekommunikation og energi søtransport) den 17. december

Læs mere

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 211 Offentligt Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2685 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7. oktober 2005 Med henblik

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Forslagene forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2012.

Forslagene forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2012. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF alm. del Bilag 7 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 8. oktober 2012 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 27. november 2009 Dok.id J. nr. 120-29 Internationalt Kontor Grundnotat Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Kommissionen har indkaldt til møde den 15. september 2016 hvor forslaget om vejledende grænseværdier vil blive behandlet og sættes til afstemning.

Kommissionen har indkaldt til møde den 15. september 2016 hvor forslaget om vejledende grænseværdier vil blive behandlet og sættes til afstemning. Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 858 Offentligt N O T A T Notat til Folketingets Europaudvalg om EU Kommissionens forslag til direktiv om fjerde liste over vejledende grænseværdier til beskyttelse

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 13 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 13 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 13 Offentligt Notat MILJØSTYRELSEN Kemikalier J.nr. 7011/17-0040 Ref. fje/asc BIDRAG TIL SAMLENOTAT Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets

Læs mere

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund Skatteudvalget 2015-16 L 99 Bilag 9 Offentligt Notat 26. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om etablering af et arbejdsprogram

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 167 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 167 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 167 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 13. februar 2009 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-24-01286/Dep. sagsnr. 8959 Den 1. juli 2011 FVM 908 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Social- og Integrationsministeriet Jura og International J.nr. 2011-5794 lec 1. november 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Udlændingeafdelingen Samlenotat vedrørende dansk deltagelse i Rådets og Europa- Parlamentets forordning om et instrument for finansiel støtte til

Læs mere

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010.

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 184 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 9. marts 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 923 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 923 Offentligt Europaudvalget 2003-04 EUU Alm.del Bilag 923 Offentligt PDF udgave (141 KB) merne af Folketingets Europaudvalg stedfortrædere Journalnummer Kontor 400.C.2-0 EUK 1. juni 2004 Med henblik på mødet i Folketingets

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-229-00025/Dep. sagsnr. 10486 Den 24. juni 2011 FVM 900 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevareenheden/EU-enheden Sagsnr.: 2011-20-25-02612/Dep. sagsnr. 15256 Den 29. november 2012 FVM 098 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/6. kontor/3.1/2.1 Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. august 2011 FVM 923 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevareenheden/EU-enheden Sagsnr.: 2010-20-24-01536/Dep. sagsnr. 15256 Den 20. april 2012 FVM 026 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde RIA Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde RIA Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3085 - RIA Bilag 4 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 27. april 2011 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsbeh: Sanne Jensen Dok.: SJE44657 Samlenotat vedrørende den

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Bilag 587 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Bilag 587 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Bilag 587 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00208/Dep. sagsnr. 14890 Den 25. september 2009 FVM 695 REVIDERET

Læs mere

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Samlenotatet sendes efterfølgende til Videnskabsudvalget Rådsmøde (konkurrenceevne) (det indre

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 418 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 418 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 418 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 10. september 2008 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

GRUNDNOTAT. Forslaget vil ikke medføre væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark.

GRUNDNOTAT. Forslaget vil ikke medføre væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark. Notat Kemikalier J.nr. 7011/17-0040 Ref. rdh/asc GRUNDNOTAT Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 76/769/EØF for så vidt angår restriktioner for

Læs mere

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 8. Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om flerårig finansiering

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00208 Dep. sagsnr. 14890 Den 9. juli 2009 FVM 676 NOTAT

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 13.11.2018 COM(2018) 744 final 2018/0385 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om tilpasning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/27/EU

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0311 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0311 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0311 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. juni 2008 Sag 08/01433 jgm/mdy/ejj-ebst Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget Almindelige anl. Bilag 7 Offentligt

Europaudvalget Almindelige anl. Bilag 7 Offentligt Europaudvalget 2004 2630+2631 - Almindelige anl. Bilag 7 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 6. december 2004 Med henblik

Læs mere

Europaudvalget, Finansudvalget Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget, Finansudvalget Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Europaudvalget, Finansudvalget 2005 2638 - Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7.

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 126 Offentligt 23.11.2005 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om tilladelse til markedsføring af vegetabilsk diacylglycerololie som et nyt

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

REVIDERET NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

REVIDERET NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 105 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2009-20-221-00178/Dep. sagsnr. 2733 Den 25. november 2010 FVM

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den 7. juli 2010 Sagsnr.: 99

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den 7. juli 2010 Sagsnr.: 99 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 320 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 7. juli 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 13. oktober 2011.

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 13. oktober 2011. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12 FLF alm. del Bilag 8 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 6. oktober 2011 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 21.6.2016 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Begrundet udtalelse fra Republikken Letlands Saeima om forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-269-00077/Dep. sagsnr. 9614 Den 15. november 2011 FVM 956 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 8 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 8 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 8 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 13. oktober 2014 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere