Teknisk grundlag. Dato: Opdatering skal senest ske:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknisk grundlag. Dato: Opdatering skal senest ske:"

Transkript

1

2 Teknisk grundlag Dato: Opdatering skal senest ske: Nykredit Livsforsikring A/S (CVR NR )

3 Indhold 0. Indledning 1. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning af forsikringspræmier, tilbagekøbsværdier og fripolicer 3. Bonusfordeling og overskudsdannelse 4. Genforsikring 5. Helbred 6. Hensættelser 7. Regler for overførsel af pensionsmidler 8. Regulativ for krigsrisiko

4 0. Indledning Dette dokument er en sammenskrivning af de tekniske grundlag for Livsforsikring i Nykredit Livsforsikring A/S jf. Bekendtgørelse om anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for Livsforsikringsvirksomhed nr. 932 af 10. juni Sammenskrivningen er baseret på oprindelige anmeldelser med senere ændringer og viser det tekniske grundlag, som det så ud ultimo 2013 med de satser, regler og principper, der gælder for Sammenskrivningen bør ikke afstedkomme nogen egentlige ændringer i det tekniske grundlag. Det betyder, at den ikke indeholder begrundelser, dokumentationer eller aktuarudtalelser. I sammenskrivningen er dog fjernet elementer, der ikke er i brug. Det betyder, at der nogle steder er spring i nummereringen. Herved opnås, at bestemmelser om samme emner har samme nummerering i hele Topdanmark Koncernen. 1. Forsikringsformer Nykredit Livsforsikring har tilladelse til følgende forsikringsformer, Livsforsikringsklasse I Livsforsikringsklasse III Livsforsikringsklasse VI Forsikringsklasse 1 Forsikringsklasse 2 - Almindelig livsforsikring - Forsikring, der er tilknyttet investeringsfonde - Kapitaliseringsvirksomhed - Ulykkesforsikring - Sygdom Gruppelivsforsikringer. Denne sammenskrivning af det tekniske grundlag vedrører udelukkende livsforsikring, herunder gruppelivsforsikring. Selskabet tegner indtil videre udelukkende gruppelivsforsikringer og dækninger som følge af sygdom og ulykke, samt livrenter med tilknyttede investeringsfonde under livsforsikringsklasse III. Livrenterne kan tilknyttes dækninger ved død under livsforsikringsklasse I. 2. Grundlag for beregning af forsikringspræmier, tilbagekøbsværdier og fripolicer Selskabet betjener sig af beregningsgrundlagene G82* i % og T05 i %, se bilag 2.1. Den tekniske rente i % fremgår af teknisk grundlag for de enkelte forsikringstyper: Gruppeliv og livsforsikringsklasse III.

5 Livrenter tilhørende livsforsikringsklasse III Unit Link har ingen garanterede ydelser. Det betyder, at der ikke tariferes egentlige forsikringspræmier, men betalingen for risiko og omkostningsbidrag fastsættes årligt. Grundlaget for beregning af tilbagekøbsværdier er forsikringernes opsparing på tekniske konti, der igen afhænger af udviklingen i de investeringspuljer fonde opsparingerne er linket til. Omskrivning til fripolice har derfor ingen virkning på forsikringsdækningerne, men omkostningsbidrag og prognoseværdier vil naturligvis ændres ved omskrivning til fripolice. Ved pensionering omregnes forsikringernes opsparing til livsvarige livrenter med eller uden dækninger ved død eller overlevelsesrenter. Omregningen sker på det til enhver tid gældende beregningsgrundlag. Selve beregningsgrundlaget for livsforsikringsklasse III fremgår af bilag 2.2. Selskabets satser for livsforsikringsklasse III vedrørende omkostninger, tilbagekøb, fripolice og risikosatser m.v. fastsættes hvert år og fremgår af satsbilaget, se bilag 2.3. Beregningsgrundlaget for gruppelivsforsikringer fremgår af et særskilt beregningsgrundlag. Præmien for hver forsikring beregnes solidarisk og opkrævningspræmien fastsættes ud fra forventet forløb og gruppens tidligere opsparede bonus. Gruppelivsforsikringer kan hverken tilbagekøbes eller omskrives til fripolice. Selve beregningsgrundlaget for gruppelivsforsikringer fremgår af bilag Bonusfordeling og overskudsdannelse Selskabets bestand består udelukkende af gruppelivsforsikringer, Unit Link livrenter og sygeog ulykkesforsikringer. Syge- og ulykkesforsikringerne er 100 % genforsikret i Topdanmark Livsforsikring A/S. Gruppelivsforsikring udgør en særlig bonusgruppe som er beskrevet og reguleret i et særligt bonusregulativ for gruppeliv. Bonusregulativet for gruppeliv definerer samtidig fordelingen mellem kunder og aktionærer af det samlede overskud i selskabet, idet overskud som ikke tilbageføres til kunderne i henhold til bonusregulativet tilfalder egenkapitalen. Overskudsdannelsen i selskabet er således ikke omfattet af kontributionsbekendtgørelsens bestemmelser. Selskabets bestand omfatter ikke individuelle forsikringer med ret til bonus. Selskabets resultat tilfalder egenkapitalen. Bonusberegning for gruppelivsforsikring følger af Bonusregulativ for gruppelivsforsikring i Nykredit Livsforsikring A/S, se afsnit 6 i bilag 2.4 Teknisk grundlag m.v. for gruppelivsforsikring. 4. Genforsikring Selskabets genforsikringspolitik er som følger: Præmiefritagelse, tab af erhvervsevne dækning, kritisk sygdom og sundhedssikring genforsikres 100 % i Topdanmark Livsforsikring A/S. Dødsfaldsdækning genforsikres ikke.

6 Nykredit Livsforsikrings risici er endvidere omfattet af katastrofedækning etableret på Topdanmark koncernniveau, der dækker, hvis 2 eller flere dør som følge af den samme begivenhed. Der er en selvrisiko på 30 mio. kr. og en dækning på op til mio. kr. på koncernniveau. Årligt i forbindelse med vurdering af kontrakternes forløb vurderes reassurandørens soliditet/betalingsevne. Principperne for genforsikringsdækning med tilhørende grænser fastsættes årligt af selskabets bestyrelse. 5. Helbred Selskabets regler for afgivelse af helbredsoplysninger for forsikringsklasse III fremgår af bilag 5. Antagelsesreglerne i bilag 5 anvendes ved bedømmelse af risikoforhold ved oprettelse og ændring af en police. Ved bedømmelse af helbredsforhold i forbindelse med tilbagekøb og lignende afgiver forsikrede ligeledes helbredsoplysninger efter reglerne anført i bilag 5. Principperne for afgivelse af helbredsoplysninger med tilhørende grænser fastsættes årligt af selskabets bestyrelse. Ved bedømmelse af specifikke risici benytter Nykredit Livsforsikring fortsat Videncenter for Helbred og Forsikring i forbindelse med bedømmelse af helbredsoplysninger. Reglerne for afgivelse af helbredsoplysninger vedrørende gruppelivsforsikringer fremgår af afsnit 3 i bilag 2.4 Teknisk grundlag m.v. for gruppelivsforsikring. 6. Hensættelser Hensættelser på Livsvarige Livrenter Forsikringsklasse III svarer til deres opsparing minus skyldig pensionsafkastsskat PAL. Der afsættes ikke risikotillæg. Opsparingen opgøres som angivet i afsnit 2 af bilag 2.2. Beregningsgrundlag for Livsforsikringsklasse III. Skyldig PAL hensættes i en særlig post, så summen af hensættelser til Unit Link kontrakter og skyldig PAL på disse netop svarer til kundernes indestående. Hensættelser for aktuelle præmiefritagelser opgøres på baggrund af en straks begyndende ophørende livrente i præmieperioden og med en ydelse svarende til bruttoårspræmien. Der foretages et fradrag for mulig reaktivering. Fradraget er 66 % ved præmiefritagelsens start og falder 2 % pr. måned i 33 måneder. Herefter afsættes hensættelsen svarende til det fulde livrentepassiv. Hensættelser til aktuelle præmiefritagelser hørende til Unit Link kontrakter opfattes som en Livsforsikringshensættelse. IBNR hensættelser for Livsforsikringsklasse III for ikke forfaldne løbende forsikringsydelser og for aktuel præmiefritagelse i forbindelse med endnu ikke anmeldte forsikringsbegivenheder fastsættes som summen af risikopræmier ved invaliditet for bestanden de seneste syv måneder før opgørelsesdatoen. Risikopræmierne beregnes på selskabets anden ordens grundlag. IBNR hensættelserne indgår i selskabets livsforsikringshensættelser.

7 Der beregnes ikke IBNR hensættelser ved død for Livsforsikringsklasse III, da den vedrørte bestand ikke indeholder risici ved død. For gruppelivsordninger beregnes hensættelsen for den enkelte ordning gruppe - som opsparet bonus, overført præmie og IBNR hensættelse. Den opsparede bonus beregnes ud fra bonusregulativet for gruppelivsforsikringer, se afsnit 6 i bilag 2.4 Teknisk grundlag m.v. for gruppelivsforsikring. 7. Regler for overførsel af pensionsmidler Nykredit Livsforsikring har tilsluttet sig Jobskifteaftalen samt Aftale om pensionsoverførsler ved virksomhedsomdannelser m.v., se bilagene 7.1 og 7.2. De øvrige regler for overførsel af pensionsmidler fremgår af teksten under punkt 2 Grundlag for beregning af forsikringspræmier, tilbagekøbsværdier og fripolicer. 8. Regulativ for krigsrisiko Se bilag 8.

8 Bilag 2.1 G82* i % og T05 i % beregningsgrundlag Risikoelementer betegner fyldt alder for en mand. y betegner fyldt alder for en kvinde Aldersberegning Alderen beregnes som fyldt alder ved udløb eller pensioneringstidspunkt (subs. præmieophørsdato), med fradrag af forsikringens varighed (subs. restvarighed). Såfremt alderen ikke kan bestemmes herved, anvendes fyldt alder på tegningsdatoen Normal dødelighed- anvendes ved beregning af passiver og aktiver For mænd benyttes følgende dødelighedstavlen: G82M T05M gælder for nytegninger efter 15. november For kvinder benyttes dødelighedstavlen: G82K T05K gælder for nytegninger efter 15. november µ betegner dødsintensiteten G82M 5, 88+ 0, µ = + 0, T05 gælder for nytegning efter 15. november 2005 µ 1 = ( ( ,88+ 0, ) (0, ) + (1 (0, ) ( 67) ,047+ 0, ) G82K = 0, , , 038y 10 µ y T05 gælder for nytegning efter 15. november 2005 µ 1 = ( ( ) (0, ) + (1 ( (0,001 5,728+ 0,038 y 10 + y 67) y 67) 10 3,424+ 0,061y 10 )

9 Normal invaliditet For mænd benyttes invaliditetstavlen GA82M. For kvinder benyttes invaliditetstavlen GA82K. µ ai betegner intensiteten for overgang fra aktiv til invalid. µ ad betegner intensiteten for overgang fra aktiv til død. µ id betegner intensiteten for overgang fra invalid til død GA82M ai 4, 54+ 0, µ = 0, ad id µ = µ = µ (G82M) GA82K ai 4, , 060y 10 µ y = 0, ad id µ = µ = µ (G82K) y y y Kollektive ægtefællepensioner U betegner tilstanden: Forsikrede er ikke i et pensionsberettigende forhold. G betegner tilstanden: Forsikrede er i et pensionsberettigende forhold med en pensionsberettiget person. γ betegner intensiteten for overgang fra U til G. σ betegner intensiteten for overgang fra G til U af anden årsag end den pensionsberettigede persons død. Aldersfordelingen for den pensionsberettigede person ved overgang fra U til G er normalt fordelt, hvor: λ s betegner fordelingens middelværdi. betegner fordelingens spredning.

10 Risikoelementer for kollektiv ægtefællepension med mandlig forsørger γ = 0, ( 28) 28( 15) for >15; γ = 0 for 15 σ = 0, ( 15) 1600 for >15; σ = 0 for 15 λ = 0, s = 1 0, Risikoelementer for kollektiv ægtefællepension med kvindelig forsørger γ y = 0, ( y 24) 2 20( y 12) for y >12; γ y = 0 for y 12 σ y = 0, ( y 12) 2100 for y >12; σ y = 0 for y 12 λ y = 0,915 y + 4 s = 1 y 0,21 y y 7

11 Rente Teknisk rente Den tekniske rente betegnes i Kombineret omkostnings- og sikkerhedstillæg Sikkerhedstillægget fastsættes som en reduktion af rentestyrken på (i+5)*0,1*0, , dog mindst 0, Hvor i % er den valgte tekniske rente (pkt ) Tekniske renter og opgørelsesrenter Opgørelsesrenten svarende til den tekniske rente anvendes ved beregning af nettopassiver jvf. pkt og præmiebetalingsrenter, jvf. pkt Opgørelsesrenten bestemmes efter nedenstående formel og er angivet i den følgende tabel. Opgørelsesrenten = ep ( ln(1+i) sikkerhedstillæg) - 1 Teknisk rente Opgørelsesrente % % 1,0 0,5190 1,5 1,0167 2,0 1,5143 2,5 2,0119 3,0 2,5095 3,5 3,0071 4,0 3,5048 4,5 4,0024 5,0 4,5000 6,0 5,4449 7,0 6,3889 8,0 7,3319

12 Nettogrundlag Nettopassiv Ved nettopassivet for en forsikring eller forsikringsdel forstås kapitalværdien af alle selskabets øjeblikkelige og fremtidige forpligtelser. Nettopassivet for månedlige ydelser beregnes, som om ydelserne forfaldt kontinuert Præmiebetalingsrente Ved præmiebetalingsrenten for en forsikring eller forsikringsdel forstås kapitalværdien pr. 1 krone præmiebetaling Kontinuert nettopræmie Den kontinuerte nettopræmie π bestemmes som forholdet mellem nettopassivet og præmiebetalingsrenten, begge dele beregnet ved tegningen Nettoindskud Nettoindskuddet I N bestemmes som nettopassivet ved tegningen Nettoreserve Nettoreserven beregnes som nettopassivet med fradrag af den kontinuerte nettopræmie multipliceret med præmiebetalingsrenten Generelle begrænsninger En forsikring må ikke opbygges således, at dens nettoreserve på noget tidspunkt kan blive negativ. En forsikring, der indeholder invaliditetsydelse, må ikke være således opbygget, at nettoreserven kan falde ved invaliditetens indtræden, eller således opbygget, at nettoreserven kan stige ved reaktivering. En forsikring må ikke opbygges med mere end én teknisk rente i.

13 Bruttogrundlag Præmie og indskud Ved præmie forstås enhver fremtidig i policen forudsat indbetaling samt den del af første indbetaling, der svarer til de fremtidige i policen forudsatte indbetalinger. Andre indbetalinger er indskud.

14 Nettopassiver for etlivsforsikringer Nettopassiv for etlivsforsikringer uden invaliditetsydelse Indførelse af betegnelser I det generelle udtryk for nettopassivet for etlivsforsikringer uden invaliditetsydelser indgår følgende betegnelser: S d+θ betegner nettopassivet ved forsikredes død i alder + θ S + n betegner nettopassivet ved forsikredes oplevelse af alder +n Nettopassiv for etlivsforsikringer uden invaliditetsydelse n D+ θ d D+ n K(, n) = µ S d D D S + θ + θ θ n Nettopassiv for etlivsforsikringer med invaliditetsydelse Indførelse af betegnelser I det generelle udtryk for nettopassivet for etlivsforsikringer med invaliditetsydelser indgår følgende betegnelser: S ad +θ betegner nettopassivet ved forsikredes død i alder + θ som aktiv. S ai+θ betegner nettopassivet ved forsikredes invaliditet i alder + θ. a S + n betegner nettopassivet ved forsikredes oplevelse af alder +n som aktiv. S ( ) id + + τ θ betegner nettopassivet ved forsikredes død i alder + τ som invalid, givet at invaliditeten er indtrådt i alder + θ. ( ) i S+ n + θ betegner nettopassivet ved forsikredes oplevelse af alder +n som invalid, givet at invaliditeten er indtrådt i alder + θ. τ, givet at inva- τ( θ) τ betegner invaliditetsydelse mellem alder + τ og + τ + d liditeten er indtrådt i alder + θ. i Y d + + S ii+θ betegner engangsydelse ved varig invaliditet i alder + θ. For nettopassiver og ydelser gælder begrænsninger som nævnt i

15 Nettopassiv for etlivsforsikringer med invaliditetsydelse K a, hvor n a D ( ad ad ai ai S S ) d a n + θ = µ + θ + θ + µ + θ + θ θ + D 0 a D D S + n a a + n S i i ii D+ τ id id D n = S θ + µ S d i + τ + τ + θ τ + i + n + θ D D ai + θ + og hvor n i n θ + θ + + D τ i Y + ( + ) d i τ θ τ D θ + θ + n 67 + i ( ) S ( ) + θ Sammenhængen mellem og Såfremt S ii+ = θ 0 ( ) i Y + τ + θ = 0 ( ) d ad id S τ = S τ = S τ + θ og ( ) a i S = S = S + θ + n + n + n for 0 < θ < τ < n er og identiske Generelle begrænsninger De i pkt og anførte nettopassiver og ydelser skal alle være ikke-negative. For de i pkt anførte nettopassiver og ydelser skal endvidere gælde: ( ) id ad S + θ S for + θ 60 og for hvert τ > θ + τ + τ ( ) id ad d S + θ = S = S for + θ > 60 og for hvert τ > θ + τ + τ + τ ( ) i a S + θ = S = S for + θ > 60 og for hvert n > θ + n + n + n S ii+ θ = 0 for + θ > 60 Af betingelsen + n 67 i pkt følger endelig, at i Y + τ( + θ) = 0 for + τ > 67

16 Nettopassiver for tolivsforsikringer Nettopassiv for tolivsforsikringer uden invaliditetsydelse Indførelse af betegnelser I det generelle udtryk for nettopassivet for tolivsforsikringer uden invalditetsydelser indgår følgende betegnelser: d T + θ + θ, er nettopassivet ved ' 1 s død i alder + θ betinget af, at 1 2 tidspunkt. 1 2 lever på dette d T + θ + θ 2 1 T 1 + n 2 + n, er nettopassivet ved ' 2 s død i alder 2 + θ, betinget af, at 1 lever på dette tidspunkt., er nettopassivet ved 1 ' s oplevelse af alder 1 + n, betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt Nettopassiv for tolivsforsikringer uden invaliditetsydelse n 1 + θ, 2 + θ d d ( 1, 2, ) = ( ) 1 + θ 1 + θ, θ 2 + θ 2 + θ, 1 + θ K n 0 D D, 1 2 D1 + n, 2 + n + T D, 1 2 µ T µ T dθ + n, + n Nettopassiv for tolivsforsikringer uden invaliditetsydelse Tolivsforsikringer kan indeholde invaliditetsydelser af samme art som etlivsforsikringer, dog må der kun udløses ydelser ved en af de to forsikredes invaliditet. Den af de forsikrede, ved hvis invaliditet der kan udløses ydelser, betegnes i det følgende 1, mens den forsikrede, ved hvis invaliditet der ikke kan udløses ydelser, betegnes 2. Såvel 1 som 2 kan være mand eller kvinde Indførelse af betegnelser I det generelle udtryk for nettopassivet for tolivsforsikringer med invaliditetsydelser indgår følgende betegnelser: ad T + θ + θ, er nettopassivet ved 1' s død som aktiv i alder 1 + θ betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt. 1 2 ai T + θ + θ, er nettopassivet ved 1' s invaliditet i alder 1 + θ betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt. 1 2

17 d a T + θ + θ, er nettopassivet ved 2' s død i alder 2 + θ, betinget af, at 1 lever som aktiv på dette tidspunkt. 2 1 a T + n + n, er nettopassivet ved 1' s oplevelse af alder 1 + n som aktiv, betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt. 1 2 T T ( ) id + τ + τ + θ, er nettopassivet ved 1' s død som invalid i alder 1 + τ, betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt, givet at invaliditeten er indtrådt i alder 1 + θ ( ) d i + τ + τ + θ, er nettopassivet ved ' 2 s død som invalid i alder 2 + τ, betinget af, at 1 lever som invalid på dette tidspunkt, givet at invaliditeten er indtrådt i alder 1 + θ T ( ) i + n + n +, θ er nettopassivet ved 1 ' s oplevelse af alder 1 + n som invalid, betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt, givet at invaliditeten er indtrådt i alder 1 + θ S ii+θ og Y i ( ) τ θ er defineret i pkt For nettopassiver og ydelser gælder begrænsninger som nævnt i Nettopassiver for tolivsforsikringer med invaliditetsydelse K a n a D1 + θ, 2 + θ ad ad ai = ( T T a +,, n µ µ D hvor T ai 1 + θ, 2 + θ 1 + θ, 1 2 ai + θ + θ, + θ + θ + θ, + θ a D d a 1 + n, 2 + n + µ T ) d T 2 + θ 2 + θ, θ θ D a a 1 + n, 2 + n, 1 2 n i D ii 1 + τ, 2 + τ = S + + i D θ 1 + θ, 2 + θ ( id id µ T ( ) 1 + τ 1 + τ, 2 + τ 1 θ ( 1 )) d i + µ T + θ dτ 2 + τ 2 + τ, 1 + τ i D1 + n, 2 + n i + T i 1 + n, 2 + n 1 + D 1 + θ, 2 + θ ( θ) n i D1 + τ, 2 + τ i + Y ( ) d i 1 + τ 1 + θ τ D θ 1 + θ, 2 + θ

18 og hvor ad T + θ + θ id, og T + τ + τ( + θ) 1 2, bestemmes ved pkt , d a T + θ + θ T 2 1. ved pkt og ( ) d i + τ + τ + θ, ved pkt , 2. linje og hvor 1 + n Sammenhængen mellem og Såfremt S ii Y 1 + θ = 0 ( ) i 1 + τ 1 + θ = 0 ( ) d ad id T = T = T + + τ, + τ + τ, + τ + τ, + τ θ ( ) a i T = T = T + + n, + n + n, + n + n, + n θ ( ) d d a d i T = T = T τ, 1 + τ 2 + τ, 1 + τ 2 + τ, 1 + τ 1 θ for 0 < θ < τ < n, er og identiske Generelle begrænsninger De i pkt og anførte nettopassiver og ydelser skal alle være ikke-negative. For de i pkt anførte nettopassiver og ydelser skal endvidere gælde: ( θ) id ad T + τ, + τ 1 + T + τ, + τ for 1 + θ 60 og for ethvert τ > θ ( θ) id ad d T, + = T, = T, for 1 + θ > 60 og for ethvert + τ + τ 1 + τ + τ + τ + τ ( ) τ > θ i a T + θ = T = T for 1 + θ > 60 og for ethvert + n, + n 1 + n, + n + n, + n n > θ ii S + = 1 θ 0 for 1 + θ > 60

19 Af betingelsen 1 + n 67 i pkt følger, at i Y 1 + τ( 1 + θ) = 0, for 1 + τ > 67 Endelig skal nettopassiverne for den etlivsforsikring, der er tilbage i tilfælde af 2 s død på et vilkårligt tidspunkt, opfylde de generelle begrænsninger i pkt Præmiebetalingsrente Bruges ikke p.t Bestemmelser vedrørende kollektive forsikringer Bestemmelser, der omhandler ægteskab og ægtefæller, gælder tilsvarende for registreret partnerskab og registrerede partnere Kollektiv ordning Betingelserne for at etablere forsikringer med kollektive ydelser er, at ydelsen er obligatorisk for de forsikringstyper, hvori de kan indgå Bestemmelser vedrørende størrelsen af de enkelte kollektive ydelser og aldersgrænser for disse Kollektiv ægtefællepension med ophørende dækning og ophørende udbetaling Den kollektive ægtefællepension med ophørende dækning grundform 816 kan kun tegnes i forbindelse med grundform 825 med samme ydelse, samme udløb og betalingsperiode Kollektiv supplerende ydelse Den kollektive supplerende ydelse grundform 825 kan kun tegnes i forbindelse med grundform 816 med samme ydelse, samme udløb og betalingsperiode Beregningsregler vedrørende de enkelte kollektive ydelser

20 Ægteskabshyppighed g og aldersfordeling f(η ) i kollektiv ægtefællepension De i nedenstående formler indgående betegnelser er defineret i pkt , og Den forsikrede person betegnes, mens den til ægtefællepension berettigede person betegnes η l γ og l σ er dekrementfunktioner, svarende til intensiteterne γ og σ mens l er dekrementfunktionen svarende til normaldødeligheden for η, jvf. pkt Φ(η )dη betegner sandsynligheden for, at en -årig forsikret, der overgår til tilstand G, starter i et pensionsberettigende forhold med en person med alder i intervallet fra η til η+dη. Alderen η er normalt fordelt med middelværdi λ og spredning s. u ν () g ν (η )dη betegner sandsynligheden for, at en -årig forsikret befinder sig i tilstand U efter at have været i tilstand G netop ν gange (ν=1,2,3...). betegner sandsynligheden for, at en -årig forsikret befinder sig i tilstand G for ν-te gang (ν=1,2,3...) og er i et pensionsberettigende forhold med en person med alder i intervallet fra η til η+dη. u ν () og g ν (η ) bestemmes rekursivt ved: u 0 () = γ l γ l a hvor a= 15 for mandlige forsikrede 12 for kvindelige forsikrede g ν (η ) = σ l u ξ γ ϕ ξ η l ν 1( ) ( + ξ ) ξ σ l a l ξ η ξ+ η dξ u ν () = dη g Herefter bestemmes: g = g = ν ν 1 a ν γ l (ξ+η ξ) (σ ξ +µ ξ+η- ) dξ γ l ξ (η )dη ν f(η )= 1 g ( η ) g ν= 1

21 Tilladte grundformer Grundformerne er alle opbygget ud fra de generelle nettopassiver i afsnittene 5 og 6. Oversigt over grundformerne Nettopassiver uden kollektive elementer og uden invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 110 Livsvarig livsforsikring 115 Ophørende livsforsikring 125 Livsbetinget livsforsikring 135 Simpel kapitalforsikring Rateforsikringer 165 Ophørende livsforsikring i rater 175 Livsbetinget livsforsikring i rater 185 Simpel kapitalforsikring i rater Renteforsikringer 210 Livsvarig livrente 211 Opsat livrente 215 Ophørende livrente 216 Opsat, ophørende livrente 225 Supplerende ydelse 235 Arverente 265 Opsat arverente med straks begyndende risiko 275 Kunstig arverente

22 Nettopassiver uden kollektive elementer, men med invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 315 Invalidesum Rateforsikringer 365 Invalideydelser i rater Renteforsikringer 414 Livsvarig invaliderente med ophørende risiko 415 Ophørende invaliderente 419 Ophørende invaliderente med ophørende risiko 429 Supplerende ophørende invaliderente med ophørende risiko Nettopassiver for to-livsforsikringer, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 510 Livsvarig livsforsikring på kortest liv 515 Ophørende livsforsikring på kortest liv 525 Livsbetinget livsforsikring på to liv 530 Livsvarig overlevelsesforsikring 535 Ophørende overlevelsesforsikring Renteforsikringer 610 Livsvarig overlevelsesrente 612 Livsvarig overlevelsesrente med ophørende risiko 615 Ophørende overlevelsesrente 617 Ophørende overlevelsesrente med ophørende risiko 620 Kunstig overlevelsesrente 630 Opsat, livsvarig overlevelsesrente med straks begyndende risiko 635 Opsat, ophørende overlevelsesrente med straks begyndende risiko 645 Arverente på kortest liv 655 Arverente på længst liv 660 Livsvarig livrente på kortest liv 661 Opsat, livsvarig livrente på kortest liv 665 Ophørende livrente på kortest liv 666 Opsat, ophørende livrente på kortest liv

23 Nettopassiver med kollektive elementer, men uden invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikring 715 Kollektiv ophørende livsforsikring til ugifte 725 Kollektiv livsbetinget forsikring til ugifte Renteforsikringer 810 Livsvarig kollektiv ægtefællepension 815 Ophørende kollektiv ægtefællepension 816 Kollektiv ægtefællepension med ophørende dækninger 820 Kollektiv kunstig ægtefællepension 825 Kollektiv supplerende ydelse Nettopassiver uden kollektive elementer og uden invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 110 Livsvarig livsforsikring n, S d+ = θ 1 K 110 () = M D 115 Ophørende livsforsikring S d+θ = 1, S +n = 0 K 115 (,n) = M +n 80 M D + n Aldersbetingelsen kan fraviges, såfremt der er tale om en 1-årig udskydelse uden yderligere præmiebetaling, og såfremt 115 er i kombination med 125 af mindst samme størrelse.

24 125 Livsbetinget livsforsikring S d+θ = 0, S +n = 1 K 125 (,n) = D D + n 135 Simpel kapitalforsikring S d+θ = vn-θ, S +n = 1 K 135 (n) = v n Rateforsikringer 165 Ophørende livsforsikring i rater S d +θ = a g K 165 (,n,g) = M +n 85, S +n = 0 M + a D g n 175 Livsbetinget livsforsikring i rater S d +θ = 0, S +n = a g K 175 (,n,g) = D + n a D g 185 Simpel kapitalforsikring i rater S d +θ = vn-θ a g, S +n = a g K 185 (n,g) =v n a g Renteforsikringer 210 Livsvarig livrente n = 0, S +0 = a

25 K 210 () = a 211 Opsat livrente d S = 0, S +θ +n = a + n K 211 (,n) = N D + n 215 Ophørende livrente n = 0, S +0 = a : m K 215 (,m) = N + m N D 216 Opsat, ophørende livrente Livrenten udbetales i højst m år fra alder +n til alder +n+m. S d = 0, S +θ +n = a + n: m K 216 (,n,m) = N N D + n + n+ m 225 Supplerende ydelse Ydelsen udbetales i g år fra 's død - udbetalingen ophører dog senest r+g år efter tegningen. I pkt sættes n=r+g. S d a for r = θ < g +θ a for θ r, ( g θ+ r) S +r+g = 0 M M + D K 225 (,r,g) = a g D +r+g 85 N N + r + r + r + r + g D

26 Den supplerende ydelse (K 225 (,r,g)) kan kun tegnes i kombination med enten 1) opsat livrente (K 211 (,r)) af mindst samme størrelse, eller 2) opsat ophørende livrente (K 216 (,r,g)) af mindst samme størrelse. 235 Arverente S d+θ = a S K 235 (,n) = a +n 85, ( n ) + n = 0 θ n a : n 265 Opsat arverente med straks begyndende risiko Arverenteudbetalingen begynder ved 's død, dog tidligst r år efter tegningen. Udbetalingen ophører r+g år efter tegningen. I pkt sættes n=r+g. S d r θ v a for r = θ < g +θ a for r θ < r + g r + g θ s +r+g = 0 ( ), K 265 (,r,g) = a a a + a + r + g 85 ( r + g) :( r + g) r : r N = v r a g N + r + r + g D 275 Kunstig arverente Arverenteudbetalingen begynder g år efter 's død, dersom denne indtræffer inden r år efter tegningen. Udbetalingen ophører r+g år efter tegningen. I pkt sættes n=r+g. S d g v a for r = θ < ( r θ) +θ 0 for r θ < r + g S +r+g = 0

27 K 275 (,r,g) = v g ( a a ) + r + g 85 r : r Den kunstige arverente (K 275 (,r,g)) kan kun tegnes i kombination med enten a) ophørende livsforsikring i rater (K 165 (,n,g)) af mindst samme størrelse, eller b) supplerende ydelse (K 225 (,r,g)) af mindst samme størrelse. Nettopassiver uden kollektive elementer, men med invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikring 315 Invalidesum ad S + θ = K 315 0, S ai + = a θ 1, S = 0 + n ai a n M M, = a D + n 60 ai + n Invalidesummen må ikke overstige kr. pristalsreguleret, jvf. pkt Dersom forsikringen er tegnet ifølge overenskomst mellem på den ene side forsikringsselskabet og på den anden side arbejdsgiveren og evt. arbejdstageren, kan invalidesummen dog altid udgøre op til 5 gange invaliderenten. Er der - i samme selskab - tillige tegnet dækning efter grundform "365 Invalideydelser i rater", skal ovenstående beløbsgrænse reduceres med invalideydelse i rater multipliceret med a g, inden den maksimale invalidesum beregnes. Invalidesummen kan kun tegnes i kombination med anden grundform. Kombinationen må dog ikke alene indeholde grundformer med invaliditetsydelser (315, 365, 414, 415, 419 og 429). Rateforsikringer 365 Invalideydelser i rater ad ai a S + θ = 0, S θ = a, S = 0 + n + g K 365 ai a n g M M,, = a D ai + n a g + n 60

28 Invalideydelsen i rater multipliceret med a g, må ikke overstige beløbsgrænsen for invalidesum, jvf. pkt Dersom forsikringen er tegnet ifølge overenskomst mellem på den ene side forsikringsselskabet og på den anden side arbejdsgiveren og evt. arbejdstageren, kan invalideydelsen i rater multipliceret med a g, altid udgøre op til 5 gange invaliderenten. Er der - i samme selskab - tillige tegnet dækning efter grundform "315 Invalidesum", skal ovenstående beløbsgrænse reduceres med invalidesummen, inden den maksimale rateydelse beregnes. Invalideydelsen i rater kan kun tegnes i kombination med anden grundform. Kombinationen må dog ikke alene indeholde grundformer med invaliditetsydelser (315, 365, 414, 415, 419 og 429). Renteforsikringer 414 Livsvarig invaliderente med ophørende risiko ad ai i S + θ = 0, S+ = a, S a = 0 θ + θ + n K 414 ai a n N N, = a D + n 60 ai + n Begrænsningen i pkt sidste linie gælder ikke for denne grundform. 415 Ophørende invaliderente ad ai S + θ = 0, S = a K 415 a, n = a i + θ + θ n θ a a : n : n a, S = 0 :( ) + n + n Ophørende invaliderente med ophørende risiko Dersom forsikrede bliver invalid inden alder +n, udbetales der en invaliderente fra invaliditetens indtræden og indtil alder +m. ad ai S + θ = 0, S = a K 419 a, n, m = a i + θ + θ m θ a, S = 0 :( ) + n a D+ n a a D a : m a + n:( m n) : n

29 + n 60, + m Supplerende ophørende invaliderente med ophørende risiko Dersom forsikrede bliver mellem 1/2 og 2/3 invalid inden alder +n, udbetales den halve invaliderente, så længe denne tilstand varer, dog længst til alder +m. ad ai S + θ = 0, S = k a i + θ + θ m θ a, S = 0 :( ) + n K 429 a, n, m = n 0 a D D + θ a ai ai µ S dθ + θ + θ a = k K 419, n, m + m 67 Konstanten k fastsættes for hvert enkelt selskab for et år ad gangen med Finanstilsynets godkendelse. Anvendelsen af grundform 429 forudsætter, at forsikringen ikke alene indeholder grundformer med invaliditetsydelser (315, 365, 414, 415, 419 og 429). Nettopassiver for tolivsforsikringer, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 510 Livsvarig livsforsikring på kortest liv d d n, T = 1, T = 1 + θ, + θ + θ, + θ K 510 ( 1, 2 ) = M D 1, 2 1, Ophørende livsforsikring på kortest liv d d T = 1, T = 1, T = 0 + θ, + θ + θ, + θ + n, + n K 515 ( 1, 2,n) = M 1 +n 80, 2 +n 80 1, n, 2 + n M D 1, 2 Aldersbetingelsen kan fraviges, såfremt der er tale om en 1-årig udskydelse uden yderligere præmiebetaling, og såfremt 515 er i kombination med 525 af mindst samme størrelse.

30 525 Livsbetinget livsforsikring på to liv d d T = 0, T = 0, T = 1 + θ, + θ + θ, + θ + n, + n K 525 ( 1, 2,n)= D D 1 + n, 2 + n 1, Livsvarig overlevelsesforsikring d d n, T = 1, T = 0 K 530 ( 1, 2 )= M D + θ, + θ + θ, + θ , 2 1, Ophørende overlevelsesforsikring d d T = 1, T = 0, T = 0 + θ, + θ + θ, + θ + n, + n K 535 ( 1, 2,n) = M 1 67 M , 2 1 n, 2 n D 1, 2 Renteforsikringer 610 Livsvarig overlevelsesrente d d n, T = a T = 0 K 610 ( 1, 2 ) = a + θ, + θ + θ, + θ, + θ a, Livsvarig overlevelsesrente med ophørende risiko d d T = a, T = 0, T n, n + θ, + θ + θ + θ, + θ = K 612 ( 1, 2,n) = a 1 +n 80 a 2 1, 2 D D 1 + n, 2 + n 1, 2 ( a n a n n ) , 2 +

31 615 Ophørende overlevelsesrente d d T = a, T = 0, T n, n 1 + θ, 2 + θ n 2 + θ:( θ) 2 + θ, 1 + θ K 615 ( 1, 2,n) = a 1 67 a : n, : n = Aldersbetingelsen kan fraviges, såfremt 615 er i kombination med 210 eller 215 af mindst samme størrelse og varighed. 617 Ophørende overlevelsesrente med ophørende risiko Overlevelsesrenten udbetales til 2 fra 1 s død, hvis denne indtræffer inden alder 1 +n - udbetalingen ophører ved 2 s død, dog senest m år efter tegningen, hvor m>n. d d T = a, T = 0, T = θ, 2 + θ m n n 2 + θ:( θ) 2 + θ, 1 + θ 1 +, 2 + K 617 ( 1, 2,m,n) = a 1 +n 80, 1 67 D1 + n, 2 + n a ( a 2 + n:( m n) D 2 : m 1, 2 : m a ) + n, + n :( m n ) 1 2 1, 2 Tegningsaldersbetingelsen kan fraviges, såfremt 617 er i kombination med 210 eller 215 af mindst samme størrelse og varighed. 620 Kunstig overlevelsesrente Udbetalingen begynder: 1) g år efter 1 s død, dersom denne indtræffer inden r år efter tegningen. 2) r+g år efter tegningen, dersom 1 s død indtræffer mellem r år og r+g år efter tegningen. 3) straks ved 1 s død, dersom denne indtræffer senere end r+g år efter tegningen. I alle tre tilfælde udbetales overlevelsesrenten livsvarigt til 2. n T N D N = D N D 2 + θ+ g 2 + θ for θ < r d 2 + r + g 1 + θ, 2 + θ 2 + θ, 1 + θ 2 + θ 2 + θ 2 + θ d for r θ < r + g, T = 0 for θ r + g

32 K 620 ( 1, 2,r,g) = D 2 D 1 +r+g 85, g 2 N ( a a ) 2 + g 1, 2 + g: r 1 + r + g, 2 + r + g Den kunstige overlevelsesrente må kun tegnes som led i en kombination af grundformer mindst bestående af opsat livrente (K 211 ( 1,r)) supplerende ydelse (K 225 ( 1,r,g)) og kunstig overlevelsesrente (K 620 ( 1, 2,r,g)). Den kunstige overlevelsesrente må ikke overstige hverken den opsatte livrente eller supplerende ydelse. D 1, Opsat, livsvarig overlevelsesrente med straks begyndende risiko Overlevelsesrenten udbetales livsvarigt til 2 fra 1 s død - udbetalingen starter dog tidligst r år efter tegningen. n T N 2 + r for θ < r = D 2 + a for θ r, 2 + θ d + θ, + θ θ 1 2 d T + θ, + θ = K 630 ( 1, 2,r) = N D N D 2 + r 1 + r, 2 + r 2 1, Opsat, ophørende overlevelsesrente med straks begyndende risiko Udbetaling af overlevelsesrenten starter ved 1 s død, dog tidligst r år efter tegningen - udbetalingen ophører ved 2 s død, dog senest n år efter tegningen. T N N 2 + r 2 + n for θ < r = D 2 + a for θ r, 2 + θ:( n θ ) d + θ, + θ θ 1 2 d T + θ + θ = 2 1, 0, T n, n = K 635 ( 1, 2,n,r) = N 1 67 N D N N D 2 + r 2 + n 1 + r, 2 + r 1 + n, 2 + n 2 1, 2 Aldersbetingelsen kan fraviges, såfremt 635 er i kombination med 211 eller 216 af mindst samme størrelse og varighed.

33 645 Arverente på kortest liv Arverenteudbetalingen begynder ved første dødsfald blandt de forsikrede - udbetalingen ophører n år efter tegningen. d d T = a, T = a, T n, n 1 + θ, 2 + θ ( n θ) 2 + θ, 1 + θ ( n θ) K 645 ( 1, 2,n) = a 1 +n 80, 2 +n 80 a, : n = 655 Arverente på længst liv Arverenteudbetalingen begynder, når både 1 og 2 er døde - udbetalingen ophører n år efter tegningen. d d T = a a, T = a a 1 + θ, 2 + θ ( n θ) n 2 + θ:( θ) 2 + θ, 1 + θ ( n θ) 1 + θ:( n θ) T 1 + n, 2 + n = 0 K 655 ( 1, 2,n) = a a a + a 1 +n 80 og 2 +n 80 n : n : n, : n Livsvarig livrente på kortest liv Livrenten udbetales, så længe både 1 og 2 er i live. n=0, T a 1 + 0, = 1, 2 K 660 ( 1, 2 ) = a 1, Opsat, livsvarig livrente på kortest liv Livrenteudbetalingen begynder om n år og varer, så længe både 1 og 2 er i live. d d T = 0, T = 0, T = a + θ, + θ + θ, + θ + n, + n + n, + n K 661 ( 1, 2,n) = N D 1 + n, 2 + n 1, 2

34 665 Ophørende livrente på kortest liv Livrenten udbetales, så længe både 1 og 2 er i live - udbetalingen ophører dog senest om m år. n = 0, T = a + 0, + 0, : m K 665 ( 1, 2,n) = a 1, 2 : m 666 Opsat, ophørende livrente på kortest liv Livrenteudbetalingen begynder om n år og varer, så længe både 1 og 2 er i live, dog højst i m år. d d T = 0, T = 0, T = a 1 + θ, 2 + θ 2 + θ, 1 + θ 1 + n, 2 + n 1 + n, 2 + n: m K 666 ( 1, 2,n,m) = N N D 1 + n, 2 + n 1 + n+ m, 2 + n+ m 1, 2 Nettopassiver med kollektive elementer, men uden invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 715 Kollektiv ophørende livsforsikring til ugifte Forsikringssummen udbetales ved forsikredes død inden alder +n, dersom forsikrede ved dødsfaldet befinder sig i tilstand U, jvf. pkt d S θ = u, S n = u = 0,20 for mænd og u = 0,45 for kvinder K 715 (,n) = u M 60 +n 67 + n M D Dersom forsikringen omfatter alderspension og/eller kollektiv livsbetinget livsforsikring med udbetaling til ugifte, skal udløbstidspunktet for den kollektive ophørende livsforsikring være sammenfaldende med alderspensioneringstidspunktet og/eller udbetalingstidspunktet for den kollektive livsforsikring.. Livsforsikringssummen må ikke overstige 4 gange årsbeløbet for den livsvarige kollektive ægtefællepension

35 725 Kollektiv livsbetinget livsforsikring til ugifte Forsikringssummen udbetales ved forsikredes oplevelse af alder +n, dersom forsikrede befinder sig i tilstand U på dette tidspunkt, jvf. pkt d S+ θ = 0, S+ n = u u = 0,20 for mænd og u = 0,45 for kvinder + n K 725 (,n) = u D D 60 +n 67 Dersom forsikringen omfatter alderspension, skal udløbstidspunktet for den kollektive livsforsikring være sammenfaldende med alderspensioneringstidspunktet. Livsforsikringssummen må ikke overstige 4 gange årsbeløbet for den livsvarige kollektive ægtefællepension. Renteforsikringer 810 Livsvarig kollektiv ægtefællepension d I n, S = g f( η + θ) a dη + θ + θ η I + θ η + θ = g a K 810 (,u) = 0 D D + θ I µ g dθ f( η + θ) a dη + θ + θ η Symboler med I er beregnet med forsørgedes normaldødelighed, jvf. pkt Ophørende kollektiv ægtefællepension Ægtefællepensionen udbetales fra forsikredes død og så længe den efterladte lever - udbetalingen ophører dog senest, når den efterladte opnår alder u. d I n, S+ θ = g+ θ f( η + θ) a dη η:( u η) = g a u I + θ η + θ :( u η + θ ) K 815 (,u) = 0 D D + θ u I µ + g+ dθ f( η + θ) a dη :( u ) θ θ η η u 67 Symboler med I er beregnet med forsørgedes normaldødelighed, jvf. pkt

36 816 Kollektiv ægtefællepension med ophørende dækning og ophørende udbetaling. Ægtefællepensionen udbetales fra forsikredes død, inden alder u og så længe den efterladte lever udbetalingen ophører dog senest m år efter forsikredes død. n, d I + θ g + θ f η + θ ) aη : m I = g + aη + θ : m S = ( dη, hvis ( + θ) < u θ * 1 ( + θ) < u K 816 (,u,m) = u 0 D D + θ I µ + θ g + θ f ( η + θ ) aη : m dηdθ u 75 Symboler med I er beregnet med forsørgedes normaldødelighed, jvf. pkt Grundformen kan kun tegnes i forbindelse med grundform 825 med samme ydelse, samme udløb og betalingsperiode. 820 Kollektiv kunstig ægtefællepension Udbetalingen begynder: 1) g år efter 's død, dersom denne indtræffer inden r år efter tegningen, 2) r + g år efter tegningen, dersom 's død indtræffer mellem r år og r + g år efter tegningen, 3) straks ved 's død, dersom denne indtræffer senere end r+g efter tegningen. Udbetalingen ophører i alle tre tilfælde ved den efterladtes død. n S d + θ I Nη+ g g f D d for r + θ ( η + θ) η θ < I η I Nη+ r + g θ = g+ θ f( η + θ) dη for r θ < r + g I D η I g+ θ f + a d for r + g ( η θ) η η θ = g a + θ g g+ r η + θ I

37 K 820 (,r,g) = r 0 D D + θ I Nη+ g µ g d f D d + θ + θ θ ( η + θ) η I η r + g D I N θ η r g θ µ + θ g+ θdθ f( η + θ) dη I D D r η + + D θ I µ + θ g+ θdθ f( η + θ) aηdη D r + g Symboler markeret med I er beregnet med forsørgedes normaldødelighed Den kollektive kunstige ægtefællepension må kun tegnes som led i en kombination af grundformer mindst bestående af opsat livrente (K 211 (,r,)), supplerende ydelse (K 225 (,r,g)) og kollektiv kunstig ægtefællepension (K 820 (,r,g)). Den kollektive kunstige ægtefællepension må ikke overstige hverken den opsatte livrente eller den supplerende ydelse. 825 Kollektiv supplerende ydelse Ydelsen udbetales i m år ved forsikredes død inden alder u, dersom forsikrede ikke har en pensionsberettiget ægtefælle. Såfremt forsikrede har en pensionsberettiget ægtefælle udbetales ydelsen først ved denne ægtefælles død og indtil m år efter forsikredes død. S d = +θ m I + + θ ) aη:m a - g θ f ( η dη M M u D θ I K 825 (,u,m) = * a - µ η θ η θ m θ g θ f a d d η m D D ( + ) : 60 n 75 u 0 Grundformen kan kun tegnes i forbindelse med grundform 816 med samme ydelse, samme udløb og betalingsperiode.

38 Nettopassiver med kollektive ydelser og invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Invalidesum Beløbsgrænsen for invalidesum udgør pr. 1. januar kr. og reguleres hvert år pr. den 1. januar i overensstemmelse med udviklingen i forbrugerindekset. Udviklingen i forbrugerindekset fastsættes som værdien af indekset for september det nærmest forudgående år divideret med værdien af indekset for september Den regulerede beløbsgrænse afrundes til nærmeste hele kr Forsikringer med forhøjet dødsrisiko og/eller forhøjet invaliditetsrisiko For mandlige forsikrede med forhøjet dødsrisiko kan i stedet for den i pkt anførte dødsintensitet anvendes en af de i pkt anførte. For mandlige forsikrede med forhøjet invaliditetsrisiko kan i stedet for den i pkt anførte intensitet for overgang fra aktiv til invalid anvendes en af de i pkt anførte. Enhver af de i pkt og anførte dødsintensiteter (µ = µ ad = µ id ) kan således kombineres med enhver af de i pkt og anførte intensiteter for overgang fra aktiv til invalid. ( µ ai ). For kvindelige forsikrede med forhøjet dødsrisiko kan i stedet for den i pkt anførte dødsintensitet anvendes en af de i pkt anførte. For kvindelige forsikrede med forhøjet invaliditetsrisiko kan i stedet for den i pkt anførte intensitet for overgang fra aktiv til invalid anvendes en af de i pkt anførte. Enhver af de i pkt og anførte dødsintensiteter ( µ y = µ ad y = µ id y ) kan således kombineres med enhver af de i pkt og anførte intensiteter for overgang fra aktiv til invalid. ( µ y ai ). Den samlede præmie respektive det samlede indskud for en forsikring, tegnet på en forsikret med forhøjet dødsrisiko og/eller forhøjet invaliditetsrisiko, må dog aldrig blive mindre end det beløb, der fås ved for denne forsikrede at anvende de i pkt og pkt , henholdsvis og pkt anførte intensiteter Forhøjet dødsrisiko For mandlige forsikrede benyttes en af de i pkt anførte intensiteter. For kvindelige forsikrede benyttes en af de i pkt anførte intensiteter.

39 Forhøjet dødsrisiko for mandlige forsikrede G82 D2: µ = 0, ,956+ 0, D3: µ = 0, ,032+ 0, D4: D5: D6: D7: D8: µ µ µ µ µ = 0, = 0, = 0, = 0, = 0, ,108+ 0, ,184+ 0, ,260+ 0, ,336+ 0, ,412+ 0, Forsikringer, tegnet på tavle D7 eller tavle D8, må ikke have positiv risikosum efter det fyldte 70. år. Forhøjet dødsrisiko for mandlige forsikrede T05 - gælder for nytegning efter 15. november 2005 D2: 1 µ = ( ( D3: 1 µ = ( ( ) (0, ) + (1 ( ) (0,0006 5,956+ 0, ) 67) ) (0, ) + (1 ( ) (0,0006 6,032+ 0, ) 67) D4: 1 6,108+ 0, µ = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ( 67) ( 67) D5: 1 6,184+ 0, µ = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ( 67) ( 67) D6: 1 6,260+ 0, µ = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ( 67) ( 67) D7: 1 6,336+ 0, µ = ( ) (0, ) + (1 ) (0,0006 ( 67) ( 67) D8: 1 µ = ( ( ,412+ 0, ) (0, ) + (1 ) (0, ) ( 67) ,047+ 0, ,047+ 0, ,047+ 0, ,047+ 0, ,047+ 0, ) ) ) ) ) 4,047+ 0, ,047+ 0, Forsikringer, tegnet på tavle D7 eller tavle D8, må ikke have positiv risikosum efter det fyldte 70. år. ) )

40 Forhøjet dødsrisiko for kvindelige forsikrede G82 D2: D3: D4: D5: D6: D7: D8: µ y µ y µ y µ y µ y µ y µ y = 0, = 0, = 0, = 0, = 0, = 0, = 0, ,804+ 0,038 y 10 5,880+ 0,038 y 10 5,956+ 0,038 y 10 6,032+ 0,038 y 10 6,108+ 0,038 y 10 6,184+ 0,038 y 10 6,260+ 0,038 y 10 Forsikringer, tegnet på tavle D7 eller tavle D8, må ikke have positiv risikosum efter det fyldte 70. år. Forhøjet dødsrisiko for kvindelige forsikrede T05 - gælder for nytegning efter 15. november 2005 D2: 1 5,804+ 0,038 y ,424+ 0,061y 10 µ y = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ) ( y 67) ( y 67) D3: 1 5,880+ 0,038 y ,424+ 0,061y 10 µ y = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ) ( y 67) ( y 67) D4: 1 5,956+ 0,038 y ,424+ 0,061y 10 µ y = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ) ( y 67) ( y 67) D5: 1 6,032+ 0,038 y ,424+ 0,061y 10 µ y = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ) ( y 67) ( y 67) ,108+ 0,038 y ,424+ 0,061y 10 D6: µ y = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ) ( y 67) ( y 67) D7: 1 6,184+ 0,038 y ,424+ 0,061y 10 µ y = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ) ( y 67) ( y 67) D8: 1 6,260+ 0,038 y ,424+ 0,061y 10 µ y = ( ) (0, ) + (1 ) (0, ) ( y 67) ( y 67) Forsikringer, tegnet på tavle D7 eller tavle D8, må ikke have positiv risikosum efter det fyldte 70. år.

41 Forhøjet invaliditetsrisiko For mandlige forsikrede benyttes en af de i pkt anførte intensiteter. For kvindelige forsikrede benyttes en af de i pkt anførte intensiteter Forhøjet invaliditetsrisiko for mandlige forsikrede ai,, I2: µ = 0, ai,, I3: µ = 0, ai,, I4: µ = 0, ai,, I5: µ = 0, ai,, I6: µ = 0, ai,, I7: µ = 0, ai,, I8: µ = 0, µ ad = µ id = µ Forhøjet invaliditetsrisiko for kvindelige forsikrede ai,, y I2: µ y = 0, ai,, y I3: µ y = 0, ai,, y I4: µ y = 0, ai,, y I5: µ y = 0, ai,, y I6: µ y = 0, ai,, y I7: µ y = 0, ai,, y I8: µ y = 0, µ y ad = µ y id = µ y

42 Tilladte forsikringsformer Forsikringsydelserne i en forsikring/bonustillægsforsikring skal opfylde betingelserne i nedenstående pkt Forsikringsydelser og præmiebetalingsrenter skal ved nytegning og ved regulering kombineres således, at forsikringen opfylder betingelserne i pkt Alle beregninger såvel ved tegningen som ved senere regulering/ændring sker med anvendelse af de i afsnittene 1, 2, 3, 4 og 10 anførte beregningselementer Forsikringsydelser De i en forsikring indgående forsikringsydelser skal være enten en af de tilladte grundformer, jvf. afsnit 9, eller en kombination af to eller flere af de tilladte grundformer med vilkårlige positive ydelser. Forsikringsydelserne skal i alle tilfælde opfylde såvel de under de enkelte grundformer anførte særbetingelser som de generelle begrænsninger i pkt , , og afsnit 10.

43 B.1.0. Bemærkninger ad Nettoreserve Nettoreserven beregnes med den til den tekniske rente svarende opgørelsesrente. ad Præmie og indskud Vedrørende skatter og afgifter Alle former for præmie og indskud på policen forudsættes at være ekskl. skatter og afgifter (f.eks. arbejdsmarkedsbidrag), som selskaberne er pålagt at afregne. ad Bestemmelser vedrørende kollektive forsikringer Ved beregning af kapitalværdier m.v. forudsættes det altid, at forsikrede og pensionsberettigede er af forskelligt køn. ad Tilladte grundformer Ændringer i begrænsninger for visse grundformer For forsikring, bestående af grundformerne 210, 235 og 630, må n i arverenteydelsen (235) fastsættes således, at 1 + n 85 eller 2 + n 85 For forsikring, bestående af grundformerne 211, 265 og 630, må r + g i arverenteydelsen (265) fastsættes således, at 1 + r + g 85 eller 2 + r + g 85 Forudsætningen for disse ændringer er dog, at den pågældende forsikring tegnes mod indskud. ad Forsikringer med forhøjet dødsrisiko og/eller forhøjet invaliditetsrisiko Vedrørende brugen af invaliditetsklausuler I forbindelse med selskabernes afgivelse af tilbud/tegning af forsikring vedrørende dækning af invaliditetsrisiko er der adgang til at anvende klausuler. Anvendelsen af invaliditetsklausuler er ikke begrænset til de tilfælde, hvor der er givet afslag på tegning af forsikring. Invaliditetsklausulerne kan endvidere anvendes ved præmiefritagelse.

44 Anvendelse af invaliditetsklausuler indebærer, at præmien for forsikringen beregnes efter de tavler, som forsikringssøgende bedømmes til, hvis årsagen til klausulen ikke forelå. Der er udarbejdet et sæt klausuler til brug ved selskabernes afgivelse af tilbud vedrørende dækning af invaliditetsrisiko, som er indarbejdet i Retningslinier Risikovurdering Personforsikring (Gul Bog).

45 F Integrationsformler Den efterfølgende formelbeskrivelse indeholder beregning af et antal integral-udtryk. Beregningen er sket ved numerisk integration under anvendelse af én af følgende formler, som der er i det enkelte tilfælde vil være henvist til. F Laplace's formel med nedstigende differenser Der er medtaget 5. differens, hvorefter formlen har følgende udseende: b a 1 f t dt [ f b f b f b ( ) = 863 ( + 5) ( + 4) ( + 3) ( ) ( ) ( )] f b f b f b ( 1) ( 2) ( 1) ( ) + f b + f b + + f a + + f a 1 + [ f a f a f a ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )] f a f a f a + 5 F Laplace's formel uden differenser Når der ikke medtages differenser, bliver formlen: b a b f t dt f a f b f v 2 ( ) = ( ) + ( ) + ( ) For b = a+1 fås specielt b a 1 1 f t dt f a f b v = a + 1 ( ) = ( ) + ( ) F Simpson's kvadraturformel Idet der regnes med intervallængde ½, fås: b a b b f ( t) dt = f ( a) + f v f( v) + 4 ( ) 2 f ( b) 6 v = a 2 v = a + 1

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske:

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske: Side 0 Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S Dato: 3.2.207 Opdatering skal senest ske: 0.07.209 (CVR NR. 9 62 50 87) Indhold: Side 02 0. Indledning. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning

Læs mere

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske:

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske: Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S Dato: 31.12.2015 Opdatering skal senest ske: 01.07.2017 (CVR NR. 19 62 50 87) Indhold: 0. Indledning 1. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning af forsikringspræmier,

Læs mere

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske:

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske: Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S Dato: 31.12.2013 Opdatering skal senest ske: 01.07.2015 (CVR NR. 19 62 50 87) Indhold: 0. Indledning 1. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning af forsikringspræmier,

Læs mere

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske:

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske: Side 0 Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S Dato: 3.2.206 Opdatering skal senest ske: 0.07.208 (CVR NR. 9 62 50 87) Indhold: Side 02 0. Indledning. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning

Læs mere

Side Risikoelementer x betegner fyldt alder for mand. y betegner fyldt alder for kvinde

Side Risikoelementer x betegner fyldt alder for mand. y betegner fyldt alder for kvinde PS90 Side.0.0.0 Risikoelementer x betegner fyldt alder for mand. y betegner fyldt alder for kvinde..0 Aldersberegning Alderen beregnes som fyldt alder ved udløb eller pensioneringstidspunkt (subs. præmieophørsdato),

Læs mere

Sammenskrivning af det anmeldte det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed

Sammenskrivning af det anmeldte det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed Finanstilsynet Århusgade 0 00 København Ø Sammenskrivning af det anmeldte det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til, stk. 8, jf., stk. 9, i bekendtgørelse om anmeldelse af

Læs mere

Sammenskrivning af anmeldte tekniske grundlag mv. gældende 1. januar 2014

Sammenskrivning af anmeldte tekniske grundlag mv. gældende 1. januar 2014 Industriens Pension Aktuariatet den 27. juni 2014 Indhold Sammenskrivning af anmeldte tekniske grundlag mv. gældende 1. januar 2014... 1 Markedsrente Teknisk grundlag for forsikringsklasse III... 2 Gennemsnitsrente

Læs mere

Sammenskrivning af det anmeldte tekniske grundlag m.v. for. Danica Pension

Sammenskrivning af det anmeldte tekniske grundlag m.v. for. Danica Pension Sammenskrivning af det anmeldte tekniske grundlag m.v. for anica Pension 30.06.2017 Overblik over sektioner Sektion A Teknisk grundlag gennemsnitsrente 2 Sektion B Teknisk grundlag markedsrente 64 Sektion

Læs mere

TEKNISK GRUNDLAG FOR GRUPPELIVSFORSIKRING I FG. 1. januar Alm. Brand SEB Pension Danica Pension Sampension SkandiaLink Nordea Liv & Pension

TEKNISK GRUNDLAG FOR GRUPPELIVSFORSIKRING I FG. 1. januar Alm. Brand SEB Pension Danica Pension Sampension SkandiaLink Nordea Liv & Pension TEKNISK GRUNDLAG FOR GRUPPELIVSFORSIKRING I FG 1. januar 2018 Alm. Brand SEB Pension Danica Pension Sampension SkandiaLink Nordea Liv & Pension 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. FORSIKRINGSFORMER SIDE 3 2. GRUNDLAGET

Læs mere

Aktuelle forsikringer indgår i bonusopgørelsen med ændringer for så vidt angår dækningens størrelse og løbetid.

Aktuelle forsikringer indgår i bonusopgørelsen med ændringer for så vidt angår dækningens størrelse og løbetid. Forende Gruppeliv - BONUSREGULATIV pr. 1. januar 2013 6.0 Kapitalforsikringer og eventuelle rente- og rateforsikringer 6.1 Overskuddet ved gruppelivsforsikring tilfalder de enkelte gruppelivsordninger

Læs mere

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 % samt L99 1/7 1. Lovgrundlag

Læs mere

Teknisk grundlag for PFA Pension

Teknisk grundlag for PFA Pension Teknisk grundlag for PFA Pension LOVGRUNDLAGET 7 GRUNDLAGET FOR BEREGNING AF FORSIKRINGSPRÆMIERNE OG LIVSFORSIKRINGSHENSÆTTELSERNE 8.. BEREGNINGSGRUNDLAGET 8.. RISIKOELEMENTER 8.. RENTE 8... Teknisk rente

Læs mere

Teknisk grundlag for PFA Pension

Teknisk grundlag for PFA Pension Teknisk grundlag for PFA Pension Dato: 30.06.2016 Side: 1 af 253 LOVGRUNDLAGET 18 1 GRUNDLAGET FOR BEREGNING AF FORSIKRINGSPRÆMIERNE OG LIVSFORSIKRINGSHENSÆTTELSERNE 19 1.1. BEREGNINGSGRUNDLAGET 19 1.1.1

Læs mere

Anmeldelse af teknisk grundlag m.v.

Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet Gl. Kongevej 74 A 85 Frederiksberg C Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. I henhold til 2, stk., i lov om finansiel virksomhed samt bekendtgørelse nr. 67 af 27. oktober 26 anmeldes det tekniske

Læs mere

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSION PENSIONSKASSEN FOR LÆGER

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSION PENSIONSKASSEN FOR LÆGER TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSION PENSIONSKASSEN FOR LÆGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0.0. Risikoelementer 2.0.0. Forbehold for ændring af grundlag 3.0.0. Rente 4.0.0. Administrationsfradrag og -Hensættelse

Læs mere

Teknisk grundlag for Lægernes Pensionskasse Side 1.1 1.0.0. RISIKOELEMENTER x y z betegner fyldt alder for en mand i kønsopdelt grundlag. betegner fyldt alder for en kvinde i kønsopdelt grundlag. betegner

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 %, L99 og U10 1. Lovgrundlag

Læs mere

Helbredsoplysninger Generelle regler Risikobeløb

Helbredsoplysninger Generelle regler Risikobeløb Helbredsoplysninger 1.0. Generelle regler 1.1. Risikobeløb Ved risikobeløbet forstås den største risiko, som selskabet har for den enkelte forsikrede, hvad enten det er dødsrisiko eller invaliderisiko.

Læs mere

Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører. Teknisk grundlag 1. januar 2017

Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører. Teknisk grundlag 1. januar 2017 Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører Teknisk grundlag 1. januar 2017 1 Indhold 1 Indledning 5 1.1 Regulativer.......................................... 5 1.2 Oversigt over tegningsgrundlag...............................

Læs mere

2.3.2 Generelle regler ved tilbagekøb Overførsel Forsikringer med forhøjet dødsrisiko og/eller invaliditetsrisiko

2.3.2 Generelle regler ved tilbagekøb Overførsel Forsikringer med forhøjet dødsrisiko og/eller invaliditetsrisiko Indhold Indhold... 1 1 Anvendte grundformer... 6 1.1 Parameterdefinitioner... 6 1.2 Oversigt over grundformer... 6 1.2.1 Nettopassiver uden kollektive elementer og uden invaliditetsydelser... 6 1.2.2 Nettopassiver

Læs mere

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSIONSKASSE INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0.0. Risikoelementer 2.0.0. Forbehold for ændring af grundlag 3.0.0. Rente 4.0.0. Administrationsfradrag og -Hensættelse 5.0.0. Passiver

Læs mere

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSIONSKASSE

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSIONSKASSE TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSIONSKASSE INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0.0. Risikoelementer 2.0.0. Forbehold for ændring af grundlag 3.0.0. Rente 4.0.0. Administrationsfradrag og -Hensættelse 5.0.0. Passiver

Læs mere

Særlige vilkår. for krigsrisiko (Regulativ for krigsrisiko)

Særlige vilkår. for krigsrisiko (Regulativ for krigsrisiko) Særlige vilkår for krigsrisiko (Regulativ for krigsrisiko) Gældende pr. 1. januar 1990 Særlige vilkår for krigsrisiko (Regulativ for krigsrisiko) - Sampension KP Livsforsikring a/s, CVR-nr. 55 83 49 11

Læs mere

Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring

Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring Denne pjece har til formål at hjælpe dig, før du tegner livs- eller pensionsforsikring. Den fortæller kort om, hvad du skal overveje, inden du vælger,

Læs mere

Sådan har vi fordelt din månedlige indbetaling Her kan du se fordelingen af dine indbetalinger i forhold til forskellige beskatningsgrundlag.

Sådan har vi fordelt din månedlige indbetaling Her kan du se fordelingen af dine indbetalinger i forhold til forskellige beskatningsgrundlag. Forstå din pensionsoversigt Pension er ikke altid lige let at forstå, hvis man ikke beskæftiger sig med det ret tit. Derfor har vi lavet denne oversigt, som du kan slå op i, hvis du har brug for at blive

Læs mere

PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag juni 2016 Markedsværdigrundlag 30. juni 2016

PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag juni 2016 Markedsværdigrundlag 30. juni 2016 PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 10 30. juni 2016 arkedsværdigrundlag 30. juni 2016 A: Forsikringsklasse I Opgørelse af livsforsikringshensættelser til markedsværdi tager udgangspunkt

Læs mere

Bilag til din pensionsoversigt

Bilag til din pensionsoversigt JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE Bilag til din pensionsoversigt Generelt Du kan her læse om de vigtigste forbehold og forudsætninger, der gælder for pensionsoversigten. Du finder reglerne om JØP

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på eller konverteret til beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2

Læs mere

Reguleringsvilkår for. Topdanmark Link Livsforsikring

Reguleringsvilkår for. Topdanmark Link Livsforsikring Reguleringsvilkår for Topdanmark Link Livsforsikring 6608-2 December 2009 Indhold Pristalsregulering 1 Regulering af præmien 4 2 Regulering af dækninger 5 3 Tidspunkt for regulering 5 4 Regulering ved

Læs mere

Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører. Teknisk grundlag 1. januar 2018

Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører. Teknisk grundlag 1. januar 2018 Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører Teknisk grundlag 1. januar 2018 1 Indhold 1 Indledning 5 1.1 Regulativer.......................................... 5 1.2 Oversigt over tegningsgrundlag...............................

Læs mere

I I. Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. Arhusgade København ø

I I. Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. Arhusgade København ø Finanstilsynet Arhusgade 110 2100 København ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

Udfyldes af det modtagende selskab

Udfyldes af det modtagende selskab Bilag 2 til Virksomhedsomdannelsesaftalen af 1. november 2015 Udfyldes af det modtagende selskab Stamoplysninger Forsikredes navn CPR-nummer Aftalenummer i (det afgivende selskab): Aftalenummer i (det

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser for Skandia Bonuspension

Almindelige forsikringsbetingelser for Skandia Bonuspension Almindelige forsikringsbetingelser for Skandia Bonuspension Nr. 94 14 Indhold 1. Aftalegrundlag... 2 2. Antagelse og ikrafttræden... 2 3. Præmiebetaling... 2 4. Pristalsregulering... 3 5. Dækning ved død...

Læs mere

BONUSREGULATIV for forsikringer under kontribution undtaget forsikringer tegnet på P66 4,25%, forsikringsklasse I

BONUSREGULATIV for forsikringer under kontribution undtaget forsikringer tegnet på P66 4,25%, forsikringsklasse I PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 7 21. december 2011 BONUSREGULATIV for forsikringer under kontribution undtaget forsikringer tegnet på P66 4,25%, forsikringsklasse I PensionDanmark

Læs mere

PFA Soraarneq s forsikringsbetingelser - 1. juli 2000. A. Generelle betingelser

PFA Soraarneq s forsikringsbetingelser - 1. juli 2000. A. Generelle betingelser PFA Soraarneq s forsikringsbetingelser - 1. juli 2000 For forsikringen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om forsikringsvirksomhed samt grønlandsk rets almindelige

Læs mere

FORSIKRINGSBETINGELSER GRUPPELIVSFORSIKRING ARBEJDMARKEDSPENSIONSORDNINGEN

FORSIKRINGSBETINGELSER GRUPPELIVSFORSIKRING ARBEJDMARKEDSPENSIONSORDNINGEN SVEND BRAMSEN I: CO. '" S. 8. AKTUAR-RÅDGIVNING APS SVEND BRAMSEN I: CO. INTERNATIONAL FORSIKRINGSBETINGELSER GRUPPELIVSFORSIKRING FOR ARBEJDMARKEDSPENSIONSORDNINGEN SVEND BRAMSEN ar CO... S. B. AKTUAR-RÅDGIVNING

Læs mere

PFA Start. Dansk Erhverv

PFA Start. Dansk Erhverv Vilkår for PFA Start udbudt af PFA Pension, forsikringsaktieselskab (PFA Pension) for Dansk Erhverv PFA Start for Dansk Erhverv, version 2.0 1 Vilkår for PFA Start udbudt af PFA Pension, forsikringsaktieselskab

Læs mere

Orientering om Gruppeliv. for ansatte hos. Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

Orientering om Gruppeliv. for ansatte hos. Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Orientering om Gruppeliv for ansatte hos Mejeribrugets Arbejdsgiverforening INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. Hvornår bliver jeg tilmeldt? 3 2. Hvad omfatter gruppeordningen? 3 3. Regulering af forsikringen

Læs mere

PENSIONSREGULATIV. for. bibliotekarer. (KL, ARF, H:S, Frederiksberg og Københavns Kommune) kl arf fre kø hs

PENSIONSREGULATIV. for. bibliotekarer. (KL, ARF, H:S, Frederiksberg og Københavns Kommune) kl arf fre kø hs PENSIONSREGULATIV for bibliotekarer (KL, ARF, H:S, Frederiksberg og Københavns Kommune) - 1 - 1 INDMELDELSE Dette pensionsregulativ gælder for bibliotekarer, som har ret til pensionsordning efter overenskomst

Læs mere

Pensionsseminar 14. september 2010. PFA Soraarneq

Pensionsseminar 14. september 2010. PFA Soraarneq Pensionsseminar 14. september 2010 PFA Soraarneq Program PFA Soraarneq Pensionsaftalen mellem SSK og PFA Soraarneq Hvem er omfattet Hvad indbetales Sådan virker udbetalingerne Hvad sker ved fratrædelse

Læs mere

Skattebilag Livs- og pensionsforsikring

Skattebilag Livs- og pensionsforsikring Pensionsordning med løbende udbetalinger, bortset fra ophørende livrenter Side 1 af 6 En pensionsordning med løbende udbetalinger omfatter bl.a.: Livsvarige livrenter Evt. tilknyttede garantidækninger

Læs mere

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4 Indhold l. Forord 4 2. Bonus 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3. Indestående

Læs mere

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

REGULATIV 4 April 2017

REGULATIV 4 April 2017 REGULATIV 4 April 2017 Dette regulativ - Regulativ 4 - er vedtaget af pensionskassens generalforsamling den 21. april 2010 med senere ændringer vedtaget den 18. april 2013, den 3. april 2014, den 16. april

Læs mere

PBU. Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet. Århusgade København 0

PBU. Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet. Århusgade København 0 PBU Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København 0 Ref.: fce/jov Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv. for livsforsikringsvirksomhed

Læs mere

AFSKRIFT PENSIONSFORSIKRINGSORDNING FOR IKKE-TJENESTE- MANDSANSATTE FAGLÆRTE FOTOGRAFER.

AFSKRIFT PENSIONSFORSIKRINGSORDNING FOR IKKE-TJENESTE- MANDSANSATTE FAGLÆRTE FOTOGRAFER. Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN Dampfærgevej 22, Postboks 2593 2100 København - Tlf.: 35 29 81 00 AFSKRIFT Maj 1983 J.nr. 3224.00-01/81 PENSIONSFORSIKRINGSORDNING FOR IKKE-TJENESTE- MANDSANSATTE FAGLÆRTE FOTOGRAFER.

Læs mere

50.11 O.08 */2008 Side 1. Aftale om gruppelivsforsikring pr. 1. april 2008 for lærere m.fl.

50.11 O.08 */2008 Side 1. Aftale om gruppelivsforsikring pr. 1. april 2008 for lærere m.fl. Side 1 Aftale om gruppelivsforsikring pr. 1. april 2008 for lærere m.fl. KL Regionernes Lønnings- og Takstnævn Lærernes Centralorganisation Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område...3 2. Forsikringsydelsen...3

Læs mere

Pension i Sampension. Via Kommunernes Landsforening

Pension i Sampension. Via Kommunernes Landsforening Pension i Sampension Via Kommunernes Landsforening Velkommen til Sampension Aftalegrundlag mellem Kommunernes Landsforening, PF-Personaleforeningen og Sampension. Aftalegrundlaget består af to dele. Pensionsaftalen

Læs mere

Gruppelivsforsikring Forsikringsbetingelser

Gruppelivsforsikring Forsikringsbetingelser Gruppelivsforsikring Forsikringsbetingelser Gældende fra 1. januar 2009 Alka Forsikring, Klausdalsbrovej 601, 2750 Ballerup, Telefon 70 12 14 16 Alka Forsikring En del af Tryg Forsikring A/S - CVR-nr.

Læs mere

2. marts 2016 FM 2016/21

2. marts 2016 FM 2016/21 2. marts 2016 FM 2016/21 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Beskatning af indbetalinger til udenlandske pensionsordninger) 1 I landstingslov

Læs mere

Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring. Pension 90 01.01.2015

Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring. Pension 90 01.01.2015 Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring Pension 90 01.01.2015 2 Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring Pension 90 1. Forsikringen Forsikringen er tegnet som gruppeforsikring i klasse I

Læs mere

FORDELS-PENSION SELVSTÆNDIGE

FORDELS-PENSION SELVSTÆNDIGE FORDELS-PENSION SELVSTÆNDIGE K U N F O R S E L V S T Æ N D I G E SIKRING AF DIG OG DIN FAMILIE PENSIONSOPSPARING DANMARKS MÅSKE BEDSTE PENSIONSPAKKE FOR SELVSTÆNDIGE 1 - EN ORDNING IGENNEM TOPDANMARK Fordels-Pension

Læs mere

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4 Indhold 1. Forord 4 2. Bonus 5 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3.

Læs mere

50.11 O.11 35/2011 Side 1. Aftale om gruppelivsforsikring pr. 1. april 2011 for lærere m.fl.

50.11 O.11 35/2011 Side 1. Aftale om gruppelivsforsikring pr. 1. april 2011 for lærere m.fl. Side 1 Aftale om gruppelivsforsikring pr. 1. april 2011 for lærere m.fl. KL Regionernes Lønnings- og Takstnævn Lærernes Centralorganisation Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Forsikringsydelsen...

Læs mere

Anmeldelsen ændrer anmeldelse af Forsikringstekniske satser for 2017 af 22. december 2016.

Anmeldelsen ændrer anmeldelse af Forsikringstekniske satser for 2017 af 22. december 2016. PBU Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København 0 Ref.: 19. december 2017 fce/glk Anmeldelse af teknisk grundlag m w I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

PensionDanmarks overskudspolitik

PensionDanmarks overskudspolitik Bilag 6 Dagsordenens punkt 11 PensionDanmark Bestyrelsesmøde 4/17 PensionDanmarks overskudspolitik 1 Formål Denne overskudspolitik fastsætter principper for fordelingen af resultatet af selskabets drift

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af risikovægtede poster for gruppe 1- forsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af risikovægtede poster for gruppe 1- forsikringsselskaber 1) BEK nr 1672 af 16/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0043 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Anmodning om overførsel af pensionsordning(er) til Topdanmark Personoplysninger

Anmodning om overførsel af pensionsordning(er) til Topdanmark Personoplysninger Anmodning om overførsel af pensionsordning(er) til Topdanmark Personoplysninger Forsikredes fulde navn CPR-nr. 1 Jeg ønsker at overføre en del af min pensionsopsparing kr. 2 Jeg ønsker at overføre en del

Læs mere

Bilag ALM703 Almindelige forsikringsbetingelser (nr. 703) Forsikringsbetingelser af 1. juni 2014

Bilag ALM703 Almindelige forsikringsbetingelser (nr. 703) Forsikringsbetingelser af 1. juni 2014 Almindelige forsikringsbetingelser for livsforsikringsvirksomhed i Nordea Liv & Pension, livsforsikringsselskab A/S CVR-nr. 24260577, Klausdalsbrovej 615, 2750 Ballerup, Danmark Forsikringsbetingelserne

Læs mere

Udbetalingerne ved pensionering kan ske fra tidligste pensionsalder*.

Udbetalingerne ved pensionering kan ske fra tidligste pensionsalder*. Pensionsordning med løbende er, bortset fra ophørende livrenter Beskrivelse En pensionsordning med løbende er omfatter bl.a.: Livsvarige livrenter Evt. tilknyttede garantidækninger Overlevelsesrenter Dækning

Læs mere

Aftale om gruppelivsforsikring pr. 1. april 2005 for lærere m.fl.

Aftale om gruppelivsforsikring pr. 1. april 2005 for lærere m.fl. Aftale om gruppelivsforsikring pr. 1. april 2005 for lærere m.fl. KL Amtsrådsforeningen Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Lærernes Centralorganisation 1 Aftalens område Denne aftale omfatter lærere

Læs mere

FORSIKRINGSBETINGELSER

FORSIKRINGSBETINGELSER FORSIKRINGSBETINGELSER for GRUPPELIV (med rådighedsret) i AP PENSION OVERSIGT Indledning til forsikringsbetingelser Forsikringsaftalen 1 Indtrædelse 2 Udbetaling ved død 3 A Invalidesum 3 B Udløbssum 4

Læs mere

Pensionsregulativet gælder fra den 1.1.1996 respektive fra den dato i 1996, pr. hvilken medlemskabet bliver hvilende.

Pensionsregulativet gælder fra den 1.1.1996 respektive fra den dato i 1996, pr. hvilken medlemskabet bliver hvilende. Regulativ 4 1 Medlemsoptagelse m.v. Dette pensionsregulativ omfatter medlemmer med hvilende medlemskab pr.1.1.1996 samt medlemmer, som inden den 1.1.1996 er overgået til bidragsfri dækning efter fratrædelse

Læs mere

FORDELS-PENSION SELVSTÆNDIGE

FORDELS-PENSION SELVSTÆNDIGE FORDELS-PENSION SELVSTÆNDIGE KUN FOR SELVSTÆNDIGE SIKRING AF DIG OG DIN FAMILIE PENSIONSOPSPARING DANMARKS MÅSKE BEDSTE PENSIONSPAKKE FOR SELVSTÆNDIGE - EN ORDNING IGENNEM TOPDANMARK Fordels-Pension I

Læs mere

Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab

Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab 01.01.2015 2 Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser 6584 8 februar 2019 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33 11 www.topdanmark.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Økonomisk/Teknisk grundlag. Pensionskassen under Alm. Brand A/S

Økonomisk/Teknisk grundlag. Pensionskassen under Alm. Brand A/S Økonomisk/Teknisk grundlag Pensionskassen under Alm. Brand A/S 1. Grundlag for beregning og regulering af pensionsbidrag og ydelser samt pensionshensættelser Teknisk grundlag: Dødelighed/invaliditet: G82

Læs mere

Jeg ønsker at tilmelde denne forsikring til Betalingsservice (BS). Årlig pensionsgivende løn ved oprettelse Pensionsbidraget udgør enten

Jeg ønsker at tilmelde denne forsikring til Betalingsservice (BS). Årlig pensionsgivende løn ved oprettelse Pensionsbidraget udgør enten Forsikringsnummer mv. Personoplysninger Forsikringsnr. B Privatordning Firmaordning Forsikredes fulde navn Cpr-nr. Adresse Telefonnummer Postnr. E-mail Dato for oprettelse/ ændring Jeg er selvstændig erhvervsdrivende

Læs mere

4. Tidspunktet for forsikringsdækningens indtræden. Stk. 2. For indskudsbetalte forsikringer kan forsikringsdækningen. modtaget i PFA Soraarneq.

4. Tidspunktet for forsikringsdækningens indtræden. Stk. 2. For indskudsbetalte forsikringer kan forsikringsdækningen. modtaget i PFA Soraarneq. 1. bortset PFA Soraarneq's forsikringsbetingelser 1. juli 2004 For forsikringen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om forsikringsvirksomhed samt grønlandsk rets

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser for Profilpension, Profilpension Mix, Topdanmark Link og Topdanmark Link Livscyklus Forsikringsbetingelser 6584-5 marts 2017 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup

Læs mere

PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 1

PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 1 PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 1 18. december 2015 PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab GÆLDENDE SATSBILAG VEDRØRENDE TEKNISK GRUNDLAG TIL FORSIKRINGSKLASSE III Anmeldelse

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser for Profilpension, Topdanmark Link og Topdanmark Link Livscyklus Forsikringsbetingelser 6584-4 april 2014 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33

Læs mere

Rammeaftale om pensionsordning. Offentligt Ansattes Organisationer - OAO. Akademikerne. Lærernes Centralorganisation - LC

Rammeaftale om pensionsordning. Offentligt Ansattes Organisationer - OAO. Akademikerne. Lærernes Centralorganisation - LC Rammeaftale om pensionsordning mellem Offentligt Ansattes Organisationer - OAO Akademikerne Lærernes Centralorganisation - LC Centralorganisationen af 2010 - C010 og Ø Tryggingarfelagiå LIV fra 1. januar

Læs mere

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KL

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KL Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KL LÆRERNES CENTRALORGANISATION AFTALE om gruppelivsforsikring pr. 1. august 2014 for lærere m.fl. 2014 = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale mv. med virkning

Læs mere

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning Generalforsamling DKBL den 25. august 2009 Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning PFA Pension og Jens Nordentoft Stiftet i 1917 Etableret i samarbejde mellem

Læs mere

Forsikringsbetingelser for FOA Gruppeliv

Forsikringsbetingelser for FOA Gruppeliv Forsikringsbetingelser for FOA Gruppeliv 2 1 Forsikringsaftalen Forsikringen tegnes i henhold til aftale om gruppelivsforsikring mellem FOA Fag og Arbejde (FOA), kaldet forsikringstager - og PenSam Liv

Læs mere

Bilag 2 Dagsordenens punkt 12 PensionDanmark Bestyrelsesmøde 4/16 PensionDanmarks overskudspolitik 1 Formål Denne overskudspolitik fastsætter principper for fordelingen af resultatet af selskabets drift

Læs mere

Pensionsregulativ Pr. 01. januar 2014

Pensionsregulativ Pr. 01. januar 2014 Pensionsregulativ Pr. 01. januar 2014 For kunder optaget i PMF Pension før 1. januar 2002 1 INDMELDELSE... 4 OPLYSNINGER... 4 URIGTIGE OPLYSNINGER... 4 2 HELBREDSFORHOLD... 4 A. GENEREL BEGRÆNSNING...

Læs mere

Forsikringsbetingelser 01.01.2015. Pension 90

Forsikringsbetingelser 01.01.2015. Pension 90 Forsikringsbetingelser 01.01.2015 Pension 90 Kunder optaget før 01.07.1999 2 Forsikringsbetingelser for Pension 90 i PenSam Liv forsikringsaktieselskab pr. 01.01.2015 kunder optaget før 01.07.1999 jf.

Læs mere

FORSIKRINGSBETINGELSER

FORSIKRINGSBETINGELSER FORSIKRINGSBETINGELSER for GRUPPELIV i AP PENSION OVERSIGT Aftalens indhold Indledning til forsikringsbetingelser 1 Indtrædelse 2 Udbetaling ved død 3 A Invalidesum 3 B Udløbssum 4 Invalidepension 5 Medforsikret

Læs mere

Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab

Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab 1 Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab 01.01.2019 2 Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab

Læs mere

AP Pension Livsforsikringsaktieselskab. Teknisk grundlag. 1. januar 2014

AP Pension Livsforsikringsaktieselskab. Teknisk grundlag. 1. januar 2014 Livsforsikringsaktieselskab Teknisk grundlag Oentlig del 1. januar 2014 livsforsikringsaktieselskab Østbanegade 135, 2100 København Ø Indhold I 9 1 Bestande og produkter 11 1.1 Indledning...............................

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12 Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 13. september 2012 Forslag til Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love (Afskaffelse

Læs mere

Læseguide til Pensionsoversigt 2013

Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Pensionsoversigt 2013 indeholder: En konto- og indbetalingsoversigt, der viser udviklingen i din opsparing i 2013. En dækningsoversigt pr. 1. januar 2014, der viser

Læs mere

Forsikringsbetingelser for FOA Gruppeliv

Forsikringsbetingelser for FOA Gruppeliv Forsikringsbetingelser for FOA Gruppeliv 2 1 Forsikringsaftalen Forsikringen tegnes i henhold til aftale om gruppelivsforsikring mellem FOA Fag og Arbejde (FOA), kaldet forsikringstager - og PenSam Liv

Læs mere

Din pension som læge. Overlægerådet Amager og Hvidovre Hospital 7. september Præsentations navn /

Din pension som læge. Overlægerådet Amager og Hvidovre Hospital 7. september Præsentations navn / Din pension som læge Overlægerådet Amager og Hvidovre Hospital 7. september 2017 1 Præsentations navn / 16.03.2016 Præsentation Medlemskonsulenter Thomas Krogh, Kim Borup & Kent Boye Christensen Rådgivning

Læs mere

Pensionsregulativet PBU

Pensionsregulativet PBU Pensionsregulativet PBU 1. juli 2014 Østerfælled Torv 3 2100 København Ø Tlf. 35 27 28 00 Fax 35 27 28 29 E-mail: pbu@pbu.dk CVR-nr. 17 34 04 84 Pensionskassen for Børne- og Ungdomspædagoger Pensionsregulativet

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser Forsikringsbetingelser 6584-7 Januar 2018 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33 11 www.topdanmark.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Pension. 3 i 1 Opsparing. Pensionsregulativ. Betingelser for 3 i 1 Opsparing - 1. januar 2006. Din pensionsordning i KP

Pension. 3 i 1 Opsparing. Pensionsregulativ. Betingelser for 3 i 1 Opsparing - 1. januar 2006. Din pensionsordning i KP 3 i 1 Opsparing (3 i 1 Pension med begrænset risikodækning) Din pensionsordning i KP SAMPENSION Tuborg Havnevej 14 DK - 2900 Hellerup Tlf. 77 33 18 77 Fax 77 33 14 85 www.sampension.dk Pension Betingelser

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/04 26.02.2015 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

REGULATIV 4 Juli 2015

REGULATIV 4 Juli 2015 REGULATIV 4 Juli 2015 Dette regulativ - Regulativ 4 - er vedtaget af pensionskassens generalforsamling den 21. april 2010 med senere ændringer vedtaget den 18. april 2013, den 3. april 2014 og den 16.

Læs mere

PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 1 1. august 2017 PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab GÆLDENDE SATSBILAG VEDRØRENDE TEKNISK GRUNDLAG TIL FORSIKRINGSKLASSE III Anmeldelse

Læs mere

Bilag 1 til anmeldelse af 22. december 2014 Beskrivelse af begreberne for opgørelse af livsforsikringshensættelserne til markedsværdi for Nordea Liv & Pension, livsforsikringsselskab A/S. De samlede livsforsikringshensættelser

Læs mere

Topkunde, Toppension og Topfirma

Topkunde, Toppension og Topfirma Topkunde, Toppension og Topfirma 2016 1 1 En pensionsordning hos Topdanmark giver tryghed og sikkerhed for virksomhedens medarbejdere hele livet igennem. Vi tilbyder hurtig hjælp, hvis uheldet er ude,

Læs mere

Betingelser. Livs- og pensionsforsikring. Nr. 5169. Alm Brand LIV & PENSION

Betingelser. Livs- og pensionsforsikring. Nr. 5169. Alm Brand LIV & PENSION Alm Brand LIV & PENSION Midtermolen 7 2100 København Ø Telefon 35 47 75 20 almbrand.dk Alm.Afsenderfelt_Tekst Side 1 af 10 Betingelser Nr. 5169 Indholdsfortegnelse Side 2 af 10 Det fremgår af dækningsoversigten,

Læs mere

Vilkår for gruppeforsikring ved død, førtidspensionering og visse kritiske sygdomme

Vilkår for gruppeforsikring ved død, førtidspensionering og visse kritiske sygdomme Vilkår for gruppeforsikring ved død, førtidspensionering og visse kritiske sygdomme 1. Gruppeforsikringen 2 2. Gruppemedlemmer og forsikringsdækning 2 3. Udtræden af gruppeforsikringen 2 4. Betydning af

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Link

Investeringsbetingelser for Danica Link Side 1 Ref. D999 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Sådan tilskrives afkast - Sådan vælger du en indbetalingsprofil - Hvis du har valgt udbetalingsgaranti - Sådan handler vi med investeringsforeningsbeviser

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser for TillægsPension i Lærernes Pension, forsikringsaktieselskab, pr. 1. januar 2008. Generelle betingelser

Almindelige forsikringsbetingelser for TillægsPension i Lærernes Pension, forsikringsaktieselskab, pr. 1. januar 2008. Generelle betingelser Almindelige forsikringsbetingelser for TillægsPension i Lærernes Pension, forsikringsaktieselskab, pr. 1. januar 2008 For pensionsordningen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. februar 2016

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. februar 2016 Almindelige forsikringsbetingelser for livsforsikringsvirksomhed i Nordea Liv & Pension, livsforsikringsselskab A/S CVR-nr. 24260577, Klausdalsbrovej 615, 2750 Ballerup, Danmark Disse forsikringsbetingelser

Læs mere