Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 3. december 1996 Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Resumé: Papiret er et konkret forslag til hvordan de nye tal for kapitalværdier (nettokapitaltal) fra nationalregnskabet kan indgå i forbrugsfunktionens formueudtryk. HCO03d96.WP Nøgleord: erhvervskapital, boligkapital, formue, disponibel indkomst, forbrug Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 Indledning. Med de nye kapitaltal fra nationalregnskabet er det blevet klart at vi for hvert enkelt modelområde skal tage stilling til om der skal anvendes kapitalmængder eller kapitalværdier (brutto eller nettokapitaltal). Der er allerede taget stilling til, at der skal anvendes tal for kapitalmængden i faktorblokken (herunder også de nye ligninger for bygningskapitalen) og boligblokken, endvidere er der taget stilling til at der skal anvendes tal for kapitalværdien i forbrugsfunktionens formueudtryk. Papiret ser på hvordan det praktisk kan gribes an at have kapitalværdien i forbrugsfunktionens formue, samtidig med at bolig og erhvervskapitalen bliver bestemt som kapitalmængder. Dette er ikke et problem historisk da der findes tal for kapitalværdier (og for afskrivningerne). Derimod er der behov for at de nuværende modelligninger for afskrivninger og dynamiske identiteter for kapitalapparatet justeres til at beskrive udviklingen i kapitalværdierne. Afsnit (1) (2) angiver konkret hvilke ligninger der skal udskiftes for at kapitalværdien kan indgå i den forbrugsbestemmende formue. Afsnit (3) diskuterer eventuelle afledte ændringer for de øvrige modelrelationer. 1. Forslag til ny ligning for den forbrugsbestemmende formue. Den nuværende ligning for formuen er: Wcp5 = phk Kh + pcb Kcb2 + Wpqkpc + pipm Km + pipb Kb (1) phk Kontantprisen på enfamiliehuse pcb Pris på biler pipm Investeringspris på maskiner i privat sektor pipb Investeringspris på bygninger i privat sektor Kh Boligbeholdning Kcb2 Imputeret bilholdning Wpqkpc Finansiel formue i privat ikke-fin.sektor Km Privat kapitalapparat i maskiner Kb Privat kapitalapparat i bygninger Det er klart at det nuværende (fastpris)kapitalapparat (K<i>) må erstattes af kapitalværdierne fra NR. i hhv. boliger, private bygninger og maskiner. Ny ligning for formuen: Wcp6 = phk fknbh + pcb Kcb2 + Wpqkpc + pipm fknmp (2) + pipb fknbp

3 3 fknbh Kapitalværdi af bygninger i h-erhverv (boligbeholdning) fra NR 1 fknmp Privat kapitalværdi i maskiner fra NR fknbp Privat kapitalværdi i bygninger fra NR Datagenereringen i både nuværende og ny forbrugsbestemmende formue svarer til modelligningerne 2. Forslag til nye ligninger for nettoinvesteringer, afskrivninger og kapitalværdi. Nedenfor beskrives først de nuværende ligninger for nettoinvesteringer, afskrivninger og kapitalapparat. Derefter modificeres disse til at kunne beskrive udviklingen i kapitalværdierne, jf. fknmp, fknbp og fknbh i (2). Nuværende ligninger for nettoinvesteringer og definition af kapitalapparat. Allerede i den nuværende model bliver der bestemt to aggregerede størrelser for maskinkapital og bygningskapital: En i faktorblokken mv.(tabelvariablerne fkm og fkb, der er summen af kapitalapparaterne over alle erhverv i hhv. maskiner og bygninger) og en i forbrugsdelen (Km og Kb, definitionen er nedenfor). Endvidere er der tilsvarende forskellige ligninger for afskrivningerne i faktorblok mv. og forbrugsdel. Der er altså principielt ikke noget nyt i at have forskellige ligninger for kapitalapparatet afhængig af om kapitalapparatet skal anvendes i forbrugsfunktion eller faktorblok. Det skal dog siges, at i den nuværende modelversion, er de forskellige ligninger for kapitalapparatet til hhv. forbrugsfunktion og faktorblok, udelukkende historisk begrundet. Nedenfor skitseres de nuværende ligninger for kapitalapparatet i forbrugsdelen nærmere. Nuværende ligninger for definition af nettoinvesteringer: fipnm = fipm fipvm (3) fipnb = fipb fipvb (4) fihn1 = fih fihv1 (5) fipnm Private nettoinvesteringer i maskiner 1 Det bemærkes at vi har vedtaget en ny (og endelig) variabel nomenklatur i forhold til "Data for boligbeholdning og afskrivninger" modelgruppepapir af LLR og HCO 30. september 1996.

4 4 fipnb fihn1 fipm fipb fih fipvm fipvb fihv1 Private nettoinvesteringer i bygninger Nettoinvesteringer i boliger Private investeringer i maskiner Private investeringer i bygninger Boliginvesteringer Private afskrivninger på maskiner Private afskrivninger op bygninger Afskrivninger på boliger jf. modelrelation Nuværende ligninger for definition af kapitalapparat: Km = fipnm + Km -1 (6) Kb = fipnb + Kb -1 (7) Kh = fihn1 + Kh -1 (8) I ligningerne (3) (5), der bestemmer nettoinvesteringerne, er de private maskininvesteringer, fipm, bestemt erhvervsfordelt i faktorblokken. De private bygningsinvesteringer, fipb, er bestemt i relationer udenfor faktorblokken men er erhvervsfordelt. Boliginvesteringerne, fih, er bestemt i boligmodellen. Det væsentlige er at ligningerne for afskrivningerne i (3) (5) på hhv. bygninger, maskiner og boliger, dvs. fipvb, fipvm og fihv1 er forskellig fra de erhvervsfordelte maskin og bygningsafskrivninger, der ligger i hhv. faktorblok og ligningerne for bygningskapitalen. 2 Indholdet i afskrivningerne i ligningerne (3) (5) uddybes nedenfor. Datagenerering for nuværende kapitalapparat og nettoinvesteringer Definitionerne (3) (8) bruges også historisk idet både bygnings og maskinafskrivningerne, fipvm og fipvb, fås direkte fra NR. (frem til 1978, derefter se nedenfor). Historisk er boligafskrivningerne fihv1 beregnet udfra modelligningen, dvs. som en fast afskrivningsrate på ca. 1% af boligkapitalen. Det bemærkes altså at boligbeholdningen, Kh, i modsætning til erhvervskapitalen Km og Kb, ikke historisk er baseret direkte på NR s serie for 2 Skitsen for ligningerne til faktorblokkens erhvervsfordelte maskinkapital er: fkm<i>=(1 0.15) fkm<i> -1 + fim<i> og skitsen for den erhvervsfordelte bygningskapital er: fkb<i>=(1 0.03) fk<i> -1 + fib<i>. Ligningerne er også anvendt ved datagenerering da vi ikke tidligere har haft data for de erhvervsfordelte kapitalapparater. Det er kun for maskinerne der er defineret en ligning for afskrivningerne: fimv<i>=0.15 fkm<i> -1. Ligningerne for afskrivningerne anvendes tilsvarende ved datagenerering. Det bemærkes at den erhvervsfordelte bygningskapital fungerer som en tabelvariabel i modellen, dvs. den indgår ikke andre steder.

5 5 afskrivninger, fihv. 3 Nuværende ligninger for afskrivninger Skitsen for modelleringen af NR s afskrivninger har været at afskrivningerne, fiv, er proportionale med kapitalapparatet, K: fiv = α K -1 (10) Da der ikke tidligere var NR tal for kapitalapparatet blev der foretrukket en ændringsrelation ved estimation af afskrivningsraten: DfIv = α (K -1 K -2 )=α fin -1 (11) Hvor resultatet er blevet: Nuværende ligninger for afskrivninger: fipvm = (0.25 (fipnm fiem) (fipnm -1 -fiem -1 )) + fipvm -1 (12) fipvb = (0.25 (fipnb fieb) (fipnb -1 -fieb -1 )) + fipvb -1 (13) fihv = (0.25 fihn fihn -1 ) + fihv -1 (14) fiem Investeringer i maskiner mv. til udvinding af brunkul, råolie og naturgas fieb Investeringer i bygninger til udvinding af brunkul mv. og naturgasledning fihv Afskrivninger på boliger fihn Nettoinvesteringer i boliger Afskrivningerne er estimeret i perioden fra baseret på nationalregnskabsmateriale for fipvm, fipvb og fihv. 4 I ligningen for boligafskrivningerne i boligmodellen er der som nævnt anvendt 3 I praksis har det næppe nogen stor betydning da den gennemsnitlige afskrivningsrate i NR s afskrivninger er eller ca. 1%, jf. s.5 ligning (14). 4 Vægtningen af nettoinvesteringerne er udtryk for at afskrivningerne sker løbende gennem året og ikke kun udfra kapitalapparatets primostørrelse. Vægtene er konkret fundet ved at de minimerer den estimerede relations spredning. Nettoinvesteringerne i (12) og (13) er eksklusiv investeringer i udvinding af brunkul mv. (energiinvesteringer) fiem og fieb. Begrundelsen er nok at den gamle modellering af ligninger for maskin og bygningsinvesteringer også var eksklusiv fiem og fieb.

6 6 en afskrivningsrate på ca 1%: fihv1= Kh -1 (15) Datagenerering for de nuværende afskrivninger Da NR ikke hidtil løbende har offentliggjort tal for de erhvervsfordelte (herunder privat og offentlig sektor) afskrivninger på maskiner og bygninger er datagenereringen efter 1978 foregået vha. modelligningerne med den restriktion at afskrivningerne: fipvm, fipvb og fihv summeret giver nationalregnskabets samlede afskrivninger minus offentlige afskrivninger: fiv fiov, (dvs. som en k-faktor på modelligningerne). Datagenerering for nye nettoinvesteringer, afskrivninger og kapitalværdier Med de nye kapitaltal fra NR er der nu historiske tal fra for kapitalværdi og afskrivninger i hhv. private bygninger: finbvp, fknbp og private maskiner: finmvp, fknmp, samt boliger: finbvh, fknbh. Såvel tal for kapitalværdi som for afskrivninger findes erhvervsfordelt, hvilket dog ikke er nødvendigt til brug for forbrugsfunktionens formueudtryk. Nu er der det problem, at de dynamiske identiteter kun holder historisk for boligbeholdningen, se evt. modelgruppepapir "Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger" LLR 7/ Kun for boligbeholdningen gælder: fknbh = fknbh -1 + fih finbvh (16) fknbh finbvh fih Kapitalværdi i h-erhvervet (boliger) fra NR Afskrivninger på kapitalværdierne fra NR Bruttoinvesteringer (ADAMBK) Hvordan vi håndterer inkonsistensen i de dynamiske identiteter for bygnings og maskinkapitalen vil blive diskuteret i et efterfølgende modelgruppepapir. Nedenfor er antaget, at vi løser problemet ved at definere nye erhvervsfordelte investeringer. Den løsning indebærer at vi kan beholde de nye tal for erhvervsfordelte afskrivninger og kapitalværdier fra NR, samtidig med at de dynamiske identiteter holder i data.

7 7 Nye ligninger for afskrivninger Det nemmest var selvfølgelig hvis man her kunne bruge de ligninger for afgangen (afskrivningerne) der vil blive anvendt i faktorblok og bygningskapital, dvs. afgangen på kapitalmængden. Man det vil give problemer ved overgangen fra sidste databanksår og til første simulationsår da kapitalværdi og kapitalmængden og de tilhørende afskrivninger hhv. afgang er meget forskellige historisk, se evt. ovennævnte modelgruppepapir LLR 7/ og modelgruppepapir "Sammenligning af tal for kapitalapparater i ADAM og NR" LLR 29/ Løsningen må vel være at vi (fortsat) har selvstændige modelligninger for afskrivningerne der udelukkende bruges til at definere kapitalværdien til forbrugsfunktionens formueudtryk. For boligafskrivningerne er der taget stilling til hvordan disse skal modelleres, nemlig ved at afskrivningsraten bestemmes som en k faktor i sidste databanksår (evt. et gennemsnit af de sidste tre år) jf. modelgruppepapir "Data for boligbeholdning og afskrivninger" HCO og LLR 30/ Det er nærliggende at samme metode bruges for bygningerne og maskinerne. Nye ligninger for afskrivninger: finbvp = kb fknbp -1 (17) finmvp = km fknmp -1 (18) finbvh = kh fknbh -1 (19) Hvor kb, km og kh er k faktorer (og afskrivningsrater) der pt. er fastlagt i Nye ligninger for nettoinvesteringer og kapitalapparat Af (17) (19) følger umiddelbart de nye ligninger: Nye ligninger for nettoinvesteringer fipnm1 = fipm finmvp (20) fipnb1 = fipb finbvp (21) fihn2 = fih finbvh (22) Nye ligninger for definition af kapitalapparat.

8 8 fknmp = fipnm1 + fknmp -1 (23) fknbp = fipnb1 + fknbp -1 (24) fknbh = fihn2 + fknbh -1 (25) Så vidt jeg kan se kan de ny ligninger for afskrivninger, nettoinvesteringer og kapitalapparat, (17) (25), blot erstatte de nuværende, (3) (8) og (12) (14), med et begrænset antal afledte ændringer i øvrige modelligninger. 3. Afledte ændringer i ligninger for disponibel indkomst, samlede afskrivninger, bilkøbsrelation og ligning for privat forbrug. Afledte ændringer for disponibel indkomst. Vores nuværende ligning for disponibel indkomst, Yd9, er opgjort netto dvs. efter afskrivninger. I disponibel indkomst er afskrivningerne fradraget i det fordelte lag i restindkomsten Ydr9, se evt. ADAM bogens bilag s. 9. Nuværende ligning for disponibel restindkomst: Ydr9 = Yrp1 + Yrs1 + Tipp2 Sds Sdrh (pipb fipvb (26) + pipm fipm2) Yrp1 Yrs1 Tipp2 Sds Sdrh pipm pipb fipvb fipm2 Restindkomst for husholdninger Restindkomst for selskaber Private ikke fin. sektors renteindtægter, netto Selskabsskat Realrenteafgift for husholdninger Investeringspris på maskiner i privat sektor Investeringspris på bygninger i privat sektor Private afskrivninger op bygninger Private afskrivninger i maskiner, jf. modelrelation Vi bør vel erstatte afskrivningerne for bygningerne, fipvb, med de afskrivninger, finbvp, der implicit ligger i bygningskapitalen i forbrugsfunktionens formue. For maskinafskrivningerne, fipm2, er der hidtil valgt at have en lidt hurtigere afskrivningsprofil end dem der ligger i nationalregnskabet. Der er derfor ingen grund til at ændre på maskinafskrivningerne i disponibel restindkomst. Når vi nu er i gang med afskrivningerne mener jeg at værdien af de nuværende bolig

9 afskrivninger, pih fihv, også burde fratrækkes i (26), idet restindkomsten i h- erhvervet (boligbenyttelse) ikke er nul. Mit forslag er derfor at værdien af de nye boligafskrivninger, pih finbvh, fratrækkes i et evt. nyt udtryk for disponibel restindkomst, jf. (27). 9 Ny ligning for disponibel restindkomst: Ydr10 = Yrp1 + Yrs1 + Tipp2 Sds Sdrh (pipb finbvp (27) + pipm fipm2 + pih finbvh) Vælger vi at definere en ny ligning for restindkomsten får vi dermed også en ny ligning for disponibel indkomst, Yd10, heraf følger at både makroforbrug, kontantprisrelation og bilkøbsrelation skal reestimeres med ny disponibel indkomst. Undlader vi at definerer en ny restindkomst skal de nuværende ligninger for afskrivninger (12) (14) bibeholdes. Afledte ændringer for samlede afskrivninger. I modellen er der også en ligning for de samlede afskrivninger, Iv, det er dog ikke klart hvorfor denne ligning er i modellen da den ikke indgår andre steder. Såvidt jeg kan se er formålet blot at modellere NR s samlede afskrivninger, dvs. variablen er en tabelvariabel. Nuværende ligning for samlede afskrivninger: Iv = fiov piov + (fihv pih + fipvb pipb + fipvm pipm) kpihpv (28) piov pih fiov fihv fipvm kpihpv Pris på off. afskrivninger Investeringspris på boliginvesteringer Afskrivninger i off.sektor Afskrivninger i boliger Afskrivninger i maskiner Korrektionsfaktor Der er følgelig også nye tal for NR s samlede afskrivninger i faste og løbende priser hhv. finv (=finmvp + finbvp + finbvh + finbvo + finmvo, hvor finbvo + finmvo er NR s reviderede afskrivninger for det offentlige) og Inv. Spørgsmålet

10 10 er om man også vil have en ligning for Inv, det kunne fx. være nedenstående. 5 Ny ligning for samlede afskrivninger: Inv = fiov piov + (finbvh pih + finbvp pipb + finmvp pipm) (29) kpihpv1 finbvh finbvp finmvp kpihpv1 Afskrivninger på kapitalværdi i h erhverv (boliger) fra NR Private afskrivninger på bygninger Private afskrivninger på maskiner Korrektionsfaktor Det bemærkes at de anvendte afskrivninger i faste priser ikke summer til finv, men overgangen fra sidste databanksår til modelligning bliver klaret af en k faktor. Det skal (igen) nævnes at undlader vi at definere en ny ligning for de samlede afskrivninger så skal de nuværende ligninger for afskrivninger, (12) (14), bibeholdes. Afledte ændringer for bilkøbsrelation og ligning for privat forbrug. Under alle omstændigheder skal både bilkøbsrelationen og ligningen for privat forbrug omestimeres med det ny formuebegreb, Wcp6. 5 Det bemærkes at de offentlige afskrivninger i løbende og faste priser hhv. Iov og fiov ikke kan revideres før end den offentlig sektors balance mv. er revideret, idet offentlige afskrivninger er lig offentlig restindkomst (Iov=Yro).

Data for boligbeholdning og afskrivninger.

Data for boligbeholdning og afskrivninger. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik C. Olesen Lena Larsen 30. september 1996 Data for boligbeholdning og afskrivninger. Resumé: Papiret gennemgår, hvordan dataserier for boligbeholdningen

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Kapitalmængde, kapitalværdi, usercost og andet godt: Løsninger på nogle praktiske problemstillinger

Kapitalmængde, kapitalværdi, usercost og andet godt: Løsninger på nogle praktiske problemstillinger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen Morten Malle Pedersen 17. marts 1997 Kapitalmængde, kapitalværdi, usercost og andet godt: Løsninger på nogle praktiske problemstillinger

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 5. november 1996 Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Resumé: Der præsenteres estimationer på de nye (brutto) kapitaltal fra

Læs mere

Kvoter i ny og gammel ADAMBK

Kvoter i ny og gammel ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 15. februar 1999 Kvoter i ny og gammel ADAMBK Resumé: Papiret sammenligner kvoter i ny og gammel ADAMBK, hhv. ADAMBK og ADBK0797. Formålet

Læs mere

Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion.

Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Poul Uffe Dam 17. januar 1995 Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion. Resumé: Det noteres, at bestemmelsen af de private investeringer

Læs mere

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 10. april 1997 Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Resumé: Papiret tager sit udgangspunkt i de multiplikator eksperimenter,

Læs mere

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 21. juli 1997 Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Resumé: Papiret præsenterer en reestimationen af fcb-relationen.

Læs mere

Eksperimenter med inflationsforventningerne

Eksperimenter med inflationsforventningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Tony Maarsleth Kristensen 12. september 20 Eksperimenter med inflationsforventningerne Resumé: I papiret undersøges om ændringer i det geometriske lag, som

Læs mere

Forbrug og indkomst. Danmarks Statistik. Henrik Christian Olesen 22. november Resumé:

Forbrug og indkomst. Danmarks Statistik. Henrik Christian Olesen 22. november Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22. november 1993 Forbrug og indkomst Resumé: Nye data præsenteres for husholdningerne og selskabernes restindkomst samt husholdningernes

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 1. marts 2000 Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Resumé: Papiret reestimerer forbrugsfunktionen på 95-pris databanken (APR00)

Læs mere

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 4. december 2000 Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Resumé: I papiret forslås ligninger vedr. husholdningernes og selskabernes

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 20. juli 2000 Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Resumé: Papiret sammenligner

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst II

Den personlige skattepligtige indkomst II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 24. maj 1994 Den personlige skattepligtige indkomst II Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for den skattepligtige indkomst

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen Edith Madsen 16. januar 1998 Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Resumé: I dette papir estimeres kontantprisrelationen med variabel

Læs mere

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 4. juni 1997 Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Resumé: Virkningen på disponibel indkomst af at øge pensionsindbetalingerne undersøges.

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 16. Maj 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Resumé: Ideen i papiret er at beregne nutidsværdien af pensionsindbetalinger

Læs mere

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen Gitte Terp Henriksen 1. December 2000 Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Resumé: I modellen er der i indkomst

Læs mere

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jes Asger Olsen 21. oktober 2010* UDKAST Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Resumé: Indbetalinger på pensionsordninger kan i forskelligt omfang trækkes

Læs mere

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Malle Pedersen 28. august 1997 Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Resumé: For bygningskapitalens vedkommende er kapitalmængden meget

Læs mere

Bilag. Bilag 1 Boligmodellen i ADAM. phk pc. Boligefterspørgsel: Boligudbud: Boligbeholdning, ultimo: K K. phk NI g IX pi. Nettoinvesteringer:

Bilag. Bilag 1 Boligmodellen i ADAM. phk pc. Boligefterspørgsel: Boligudbud: Boligbeholdning, ultimo: K K. phk NI g IX pi. Nettoinvesteringer: Bilag Bilag 1 Boligmodellen i ADAM Boligefterspørgsel: phk K D f Y, i,, infl,... pc Boligudbud: S K K 1 Boligbeholdning, ultimo: K K 1 NI Nettoinvesteringer: phk NI g IX pi D S Kontantpris: phk h K K,

Læs mere

Selskabsskatterelationen i april 2007

Selskabsskatterelationen i april 2007 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony M. Kristensen 2. oktober 2007 Selskabsskatterelationen i april 2007 Resumé: I papirets første afsnit beskrives selskabsskatterelationen, som den ser ud

Læs mere

Om ny beregning af kapitalbeholdninger

Om ny beregning af kapitalbeholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 11. marts 15 Om ny beregning af kapitalbeholdninger 19-1995 Resumé: Vi vil gerne genberegne kapitalbeholdninger i faste priser for

Læs mere

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 27. december 1999 Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Resumé: Papiret gennemgår forskellige pensionsordningers

Læs mere

Privat forbrug og disponibel indkomst

Privat forbrug og disponibel indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 5. april 1994 Privat forbrug og disponibel indkomst Resumé: Forskellige kombinationer af husholdningssektorens disponible indkomst

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 14. januar 2016 Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Resumé: I dette arbejdspapir dokumenteres reestimationen af boligligningerne

Læs mere

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 28. april 2010 1 Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Resumé: Aktuelt fokus på de offentlige investeringer i kædede

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Ejendomsskattens forbrugseffekt

Ejendomsskattens forbrugseffekt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 11. januar 2019 Ejendomsskattens forbrugseffekt Resumé: Bor man til leje, vil ens husleje normalt stige, hvis ejendomsskatten stiger (forbehold

Læs mere

Lidt om ADAMs langsigtsegenskaber

Lidt om ADAMs langsigtsegenskaber Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Thomsen 16. januar 1998 Lidt om ADAMs langsigtsegenskaber Resumé: Dette papir opkaster blot nogle strøtanker vedrørende ADAMs langsigtsegenskaber. Meget

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Første års indkomsteffekter på efterspørgslen - apr00 til apr04

Første års indkomsteffekter på efterspørgslen - apr00 til apr04 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge og Tony M. Kristensen 18 juni 2004 Første års indkomsteffekter på efterspørgslen - apr00 til apr04 Resumé: 1. årsefffekten af en skattelettelse

Læs mere

Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet

Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 30. marts 1994 Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet Resumé: Disponibel indkomst i nationalregnskabets private sektor og

Læs mere

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDKAST] Arbejdspapir Peter Rørmose Jensen 27. oktober 23 Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Resumé: Ved en gennemgang af de sektormæssigt fordelte

Læs mere

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 24. november 2015 Nikolaj Mose Hansen Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Resumé: I arbejdspapiret KSR06415 blev der kigget

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 10. juli 2012 Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Resumé: I dette papir gennemgås

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Realrenteafgiften i ADAM

Realrenteafgiften i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 27.04.99 Gitte Terp Henriksen Realrenteafgiften i ADAM Resumé: I papiret gives en beskrivelse af den nuværende modellering af realrenteafgiften

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Reestimation af importligningerne i 2000-priser

Reestimation af importligningerne i 2000-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 10. december 2007 Reestimation af importligningerne i 2000-priser Resumé: I papiret reestimeres ligningerne for ADAMs konkurrende import, fmzrelationerne.

Læs mere

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 11. oktober 218 Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Resumé: Boligmodellen er reestimeret til modelversion ADAM

Læs mere

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* SOA 29. september 2011 Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Resumé: Tobins q og boligmængden bør ifølge teorien samvariere. I sen 90'erne brydes denne

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Forslag til ændringer i forbrugsligningen.

Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 16. maj 2016 Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges et forslag til hvilke ændringer, der

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Sipur 4-ever!!!!! Danmarks Statistik. Lena Larsen 28. april Resumé:

Sipur 4-ever!!!!! Danmarks Statistik. Lena Larsen 28. april Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 28. april 1998 Sipur 4-ever!!!!! Resumé: Ved hjælp af afgiftsmatricen for 1992 og subsidietabellen, opstilles en ny relation for Sipur. LLR28498.wp

Læs mere

Datagenerering af investerings- og kapitaltal

Datagenerering af investerings- og kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 9. januar 200 Datagenerering af investerings- og kapitaltal Resumé: Dette papir forklarer datagenereringen af investerings- og kapitaltal inklusiv

Læs mere

Husholdningssektoren i ADAM

Husholdningssektoren i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Olesen 23. november 1998* Husholdningssektoren i ADAM Resumé: Papiret skitserer problemer med at opstille en husholdningssektor til ADAM. Vi har lovet

Læs mere

Reestimation af makroforbrugsrelationen

Reestimation af makroforbrugsrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 4. august 2014 Reestimation af makroforbrugsrelationen Resumé: Dette arbejdspapir viser reestimationen af makroforbrugsrelationen

Læs mere

Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 2013

Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 2013 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen Nina Gustafsson. juni 3 Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 3 Resumé: Nationalregnskabet

Læs mere

Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)?

Pensionsaktiver: hvem ejer hvad (i VP)? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 15. november 2013 1 Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)? Resumé: Papiret præsenterer resultatet af en undersøgelse af ejerforhold

Læs mere

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge 1. oktober 004 Forbrugs- og boligrelationer, oktober 004 Resumé: Efter en meget lang testperiode og et par rettelser af datafejl har vi endelig

Læs mere

Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld

Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 4. september 2013 Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld Resumé: En skitse til formulering af samspillet

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen

Reestimation af ejendomsskatterelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jakob Jans Johansen 4. Marts 2005 Reestimation af ejendomsskatterelationen Resumé: I dette papir reestimeres ejendomsskatterelationen og lagget i relationens

Læs mere

Aldersopsparing i ADAM

Aldersopsparing i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. marts 2014 1 Aldersopsparing i ADAM Resumé: Aldersopsparing er den nye kapitalpension, dog uden udskudt skat. Papiret beskriver

Læs mere

Modellering af PSO i Adam oktober 2014

Modellering af PSO i Adam oktober 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen Tony Maarsleth Kristensen. november 24 Modellering af PSO i Adam oktober 24 Resumé: I dette papir dokumenteres behandlingen af PSO-afgiften

Læs mere

Nye arbejdstimetal og gennemsnitlig arbejdstid i ADAM

Nye arbejdstimetal og gennemsnitlig arbejdstid i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 8. januar 2004 Nye arbejdstimetal og gennemsnitlig arbejdstid i ADAM Resumé: I dette papir ses på, hvordan de nye arbejdstimetal kan indarbejdes

Læs mere

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 23. maj 2016 Boligpriserne Resumé: ADAMs boligprisindeks er DSTs prisindeks for 1-familiehuse. DSTs boligprisindeks, der dækker hele landet,

Læs mere

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tanja Tan Quach 27. august 2008 Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Resumé: papiret sammenlignes Told & Skats prisindeksserie med Danmarks Statistiks statiske

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 2. oktober 2012 1 Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Resumé: Centrale brugere af ADAM har behov for med modelversion

Læs mere

Estimation af ny bilmodel til ADAM

Estimation af ny bilmodel til ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir[Udkast] Peter Rørmose Jensen og Rasmus Holm Madsen 2. februar 24 Estimation af ny bilmodel til ADAM Resumé: I papiret estimeres bilkøbet med brug af de nye

Læs mere

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 18. oktober 1999 Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Resumé: I papiret gives grundlæggende teoretiske overvejelser for, hvordan et aggregeret

Læs mere

Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger

Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 29. maj 21 Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger 5HVXPp 3DSLUHW GRNXPHQWHUHU NRQVWUXNWLRQHQ

Læs mere

3. Modellen i hovedtræk

3. Modellen i hovedtræk 3. Modellen i hovedtræk Kapitel 3. Modellen i hovedtræk 25 ADAM er en årsmodel opbygget i den empiriske modeltradition, som især Tinbergen og Klein har præget. I overensstemmelse hermed er ADAM i høj grad

Læs mere

Svar til FM om pensionsdata

Svar til FM om pensionsdata Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 17. august 2015 1 Svar til FM om pensionsdata Resumé: Papiret svarer på fire spørgsmål fra FM. 1 Behandlet på modelgruppemødet 2015.10.19.

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Grane Høegh 9. september 2009 Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Resumé: Formålet med dette papir er at indføre vækstkorrektionsled i de dynamiske relationer,

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 11. januar Boligligningerne. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 11. januar Boligligningerne. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 11. januar 2011 Boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation og indeholder nogle beregninger,

Læs mere

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 3. marts 5 Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april Resumé: Papiret dokumenterer reestimationen

Læs mere

Modelligninger afledt af pensionsmodellen

Modelligninger afledt af pensionsmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 21. november 1999 Tony M. Kristensen Henrik C. Olesen Modelligninger afledt af pensionsmodellen Resumé: I papiret opstilles ligninger for

Læs mere

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 12. oktober 215 Jes Asger Olsen Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Resumé: Dette papir dokumenterer ændringer i forbindelse

Læs mere

Forbrugsfunktionen i BOF5

Forbrugsfunktionen i BOF5 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 9. februar 1999 Forbrugsfunktionen i BOF5 Resumé: Papiret gennemgår forbrugsfunktionen i BOF5 (Bank of Finland). Baseret på et discussion

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Historiske simulationsfejl med ADAM, maj 1998

Historiske simulationsfejl med ADAM, maj 1998 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 22. februar 1999 Tony M. Kristensen Historiske simulationsfejl med ADAM, maj 1998 Resumé: Dette papir undersøger historiske simuleringsfejl

Læs mere

ATP og LP data. Resumé:

ATP og LP data. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Junge 3. november 25 whatwif ATP og LP data Resumé: MAJ Nøgleord: Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne,

Læs mere

Data for arbejdstid og timeløn

Data for arbejdstid og timeløn Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 7. februar 1994 Data for arbejdstid og timeløn Resumé: Datakonstruktionen af Hgn og lna eftergås. Hgn bør nok rettes i årene før 1966. hgn.jao

Læs mere

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 7. marts 011 Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Resumé: Vi erstatter variablen for forbrug undtagen boligydelse, Cpuxh, i boligprisrelationen,

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Bidragssatser i ADAM

Bidragssatser i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 3. april 2018 Bidragssatser i ADAM Resumé: Antagelsen om bidragssatser har tidligere været, at de har været konstante og dermed uden betydning

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne

Reestimation af sektorprisrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Malle Pedersen 1. august 1997 Reestimation af sektorprisrelationerne Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af prisrelationerne for de 13 erhverv

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 31. august 1 Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 1 Resumé: I dette modelgruppepapir estimeres ADAM s ejendomsskatterelation

Læs mere