Anstalten ved Herstedvester

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anstalten ved Herstedvester"

Transkript

1 Notat om Anstalten ved Herstedvester Den 18. februar 2013 Hans Jørgen Engbo Fængselsinspektør

2 2 Anstalten ved Herstedvester Holsbjergvej 20 DK-2620 Albertslund Tel: E-post: Find nærmere oplysninger på anstaltens hjemmeside:

3 3 Anstaltens historie Anstalten ved Herstedvester blev taget i brug i 1935 som nyopført anstalt til de dengang nye sanktioner, psykopatforvaring (tidsubestemt) og psykopatfængsel (tidsbestemt). Senere blev disse sanktioner betegnet henholdsvis forvaring og særfængsel, og ved straffelovreformen i 1973 blev de afskaffet. Man bibeholdt dog betegnelsen forvaring, men i sammenligning med det gamle forvaringsinstitut skulle den nye sanktion ikke kunne anvendes over for berigelsesforbrydere (bortset fra røvere). Forvaring skulle nu kun bruges til at forebygge nærliggende fare for liv, legeme, helbred eller frihed. Anstalten har tilsvarende skiftet officielt navn fra Forvaringsanstalten for psykopater i Herstedsvester til Forvaringsanstalten og særfængslet ved Herstedvester og i 1973 til det nuværende navn. Anstaltens bygningsmæssige indretning var ved opførelsen i 1935 udtryk for et radikalt brud med traditionelt lukket fængselsbyggeri, idet man på et forholdsvis stort areal omgivet af en ringmur opførte et antal fritliggende belægningsbygninger. Anstaltens ledelsesforhold har sin ganske særlige historie. Ved kongelig anordning af 13. juli 1935 blev ledelsen af den nye anstalt i Herstedvester henlagt under inspektøren for det nærliggende Statsfængslet i Vridsløselille. Der blev oprettet en stilling for en læge med psykiatrisk specialuddannelse. Stillingen, som i 1938 blev omdannet til en overlægestilling, blev i en årrække varetaget af G. K. Stürup, som gjorde anstalten internationalt kendt og anerkendt for sin behandling af psykisk afvigende indsatte. Ved kgl. anordning af 18. december 1940 blev der gennemført en ordning med delt ledelse mellem overlægen og fængselsinspektøren i Vridsløselille. Herefter skulle alle behandlingsspørgsmål henhøre under overlægen, medens administrative og økonomiske spørgsmål skulle afgøres at inspektøren. I 1956 foreslog Justitsministeriet, at også den administrative ledelse af anstalten blev henlagt til overlægen, således at overlægen blev anstaltens øverste chef. Finansministeriet kunne imidlertid ikke godkende forslaget, idet lønningsrådet var imod tanken om psykiatere som anstaltschefer. Da fængselsinspektøren i Vridsløselille som leder af et af landets største fængsler kun havde begrænset mulighed for på forsvarlig vis at varetage den daglige administration af Anstalten ved Herstedvester, blev der i 1961 oprettet en stilling som vicefængselsinspektør i Herstedvester til at bistå fængselsinspektøren ved administrationen af anstalten. I 1971 bestemte Ju-

4 4 stitsministeriet, at anstalten skulle selvstændiggøres i administrativ henseende, således at de beføjelser, der i anordningen at 18. december 1940 var tillagt fængselsinspektøren i Vridsløselille, fremover skulle udøves at vicefængselsinspektøren ved forvaringsanstalten. Ordningen medførte i øvrigt ingen ændring i kompetenceforholdet mellem overlægen og vicefængselsinspektøren. Den hidtidige ordning med to sideordnede chefer med hver sit ansvarsområde var således fortsat gældende. Foto fra ca Ved straffelovændringen i 1973 blev anstalten i Horsens ændret til et almindeligt lukket statsfængslet. Herstedvester var herefter fængselsvæsenets eneste specialanstalt for psykisk afvigende kriminelle, og i forbindelse hermed overførte man den ledelsesstruktur, som havde været praktiseret i Horsens, til Herstedvester, som nu fik en psykiatrisk uddannet overlæge som anstaltens leder. Vicefængselsinspektøren skulle bistå anstaltslederen ved behandlingen af administrative og økonomiske anliggender. I 1982 blev det besluttet at oprette en stilling som fængselsinspektør og at overføre ledelsen af anstalten fra overlægen til fængselsinspektøren. Under hensyn til formuleringen en psykiatrisk ledet anstalt i Danmark i den grønlandske kriminallov fandt man det dog nødvendigt at tilføje, at ledelsesfunktionerne med hensyn til væsentlige behandlingsspørgsmål vedrørende de grønlandske anbragte skulle udøves af fængselsinspektøren og den ledende overlæge i fællesskab.

5 5 Anstaltens særlige behandlingsfunktion indebærer naturligvis, at den lægelige ekspertise skal have en sådan indflydelse og sådanne arbejdsbetingelser, at anstalten kan varetage de særlige behandlingsmæssige opgaver, som det specielle klientel kræver. Dette blev for en ordens skyld udtrykkeligt understreget ved kompetenceændringen i 1982, bl.a. med angivelse af en række eksempler på sagsområder, hvor det psykiatrisk uddannede personale skal sikres væsentlig eller afgørende indflydelse. Denne ordning gælder fortsat. Anstaltens opgaver Anstalten ved Herstedvester benyttes i dag til anbringelse af indsatte både fængsels- og forvaringsdømte samt varetægtsfængslede som har behov for psykiatrisk assistance, samt til fuldbyrdelse af tidsubestemt anbringelse efter den grønlandske kriminallov i tilfælde, hvor retten har bestemt, at anbringelsen skal ske i Herstedvester. Sigtet med anstaltens samlede ydelser er illustreret i følgende figur, hvor de mest fremtrædende ydelser står oplistet. Figuren skal illustrere, at anstaltens ydelser navnlig tjener til at opnå normalitet, som betyder, at de indsatte trods frihedsberøvelsen så vidt muligt skal kunne leve en normal tilværelse med almindelige borgervilkår og -rettigheder; reintegration, hvormed menes, at de indsatte skal have gode muligheder for at forberede deres integration i det frie samfund efter løsladelsen; kontrol med den indsattes færden og adfærd under opholdet, herunder indordning under anstaltens ordens- og sikkerhedsregler.

6 6 De fleste serviceydelser tjener alle de tre nævnte formål. Det gælder også anstaltens specifikke opgave, den psykiatriske og psykologiske behandling, som skal sikre, at mennesker med behov for psykologisk og/eller psykiatrisk hjælp kan opnå dette, også selv om de er i fængsel (normalisering), bl.a. med henblik på at blive bedre psykisk rustet til at klare sig i det frie samfund efter løsladelsen (reintegration). Men behandlingen tjener også til at støtte og stabilisere den indsatte psykisk i dagligdagen i fængslet (og dermed lette den fængselsfaglige kontrol med hans/hendes færden og adfærd). I 2011 har anstalten formuleret sin mission i kort form:»vi skal fuldbyrde fængselsstraf og forvaring med særligt fokus på psykiatrisk, psykologisk, sexologisk og social udredning og behandling på tværfagligt grundlag«organisation Anstaltens struktur, som den har været gældende siden den 1. januar 2011, kan illustreres i et organisationsdiagram (næste side). Diagrammet viser de enheder, hvis ledere tjenstligt refererer direkte til fængselsinspektøren. Visse steder er der yderligere et ledelsesniveau, fx i beskæftigelsen (ledende værkmestre). I afdelingerne indgår souschef(er) sammen med afdelingslederen i en samlet afdelingsledelse. Diagrammet viser ikke noget om de enkelte enheders/områders faglige funktioner og indbyrdes relationer i anstalten. Eksempelvis kan man ikke læse i diagrammet, at den ledende overlæge og sikkerhedschefen har overordnet styrings- og koordinationsansvar i forhold til alle personalegrupper, når det gælder løsningen af henholdsvis behandlings- og sikkerhedsopgaver. Fængselsinspektøren, som over for Direktoratet for Kriminalforsorgen er ansvarlig for anstaltens samlede drift, leder direktionen, hvori tillige indgår den ledende overlæge og vicefængselsinspektørerne (markeret med mørk farve i diagrammet). Fængselsinspektøren har på nærmere bestemte områder delegeret overordnede ledelsesopgaver til de øvrige direktionsmedlemmer samt til personalechefen og sikkerhedschefen. Når det gælder væsentlige behandlingsspørgsmål vedrørende de grønlandsk dømte indsatte, har fængselsinspektøren og den ledende overlæge i fællesskab det overordnede ledelsesansvar.

7 7 Til venstre i diagrammet optræder de to afdelinger, hvor de basale fængselsfunktioner varetages. Hver afdeling består af flere afsnit: Afdeling 1 består af specialafsnittene C-D (19 pladser), H-I (7+7 pladser), Q (18 pladser) og R-S (10 pladser) samt det halvåbne afsnit på Holsbjergvej (20 pladser). Afsnit C fungerer som modtagelsesafdeling, og afsnit D er en afdeling uden fællesskab, overvejende for indsatte, som selv har valgt denne afsoningsform, evt. for en periode. Afsnit H-I rummer anstaltens isolationsafdeling (I) med 7 celler, bl.a. observationscelle og sikringscelle, samt en særligt kontrolleret og ekstra bemandet afdeling (H) med 7 pladser for indsatte med svære psykiske/adfærdsmæssige problemer. Afsnit Q udgør sammen med 4 pladser på Holsbjergvej et særligt visitationsafsnit for sædelighedsdømte, som undergives en psykologisk/psykiatrisk vurdering med henblik på at afklare behov og motivation for sexologisk/psykiatrisk behandling under afsoningen. Afsnit R-S er anstaltens kvindeafsnit. Det halvåbne afsnit på Holsbjergvej benyttes som motivationsafdeling for sædelighedsdømte overført fra afsnit Q. Afdeling 2 består af de almindelige fællesskabsafsnit A-B (20 pladser), K-L (27 pladser), M-O (29 pladser) samt afsnit U (8 pladser).

8 8 De grønlandske anbragte er placeret på afsnit K-L. Afsnit U er placeret i en træbarak, som blev opført som en midlertidig (!) belægningsafdeling under besættelsestiden. Afdelingerne har hver sin afdelingsleder, to souschefer og en fast gruppe af fængselsbetjente. Den samlede kapacitet er 20 halvåbne pladser og 138 lukkede pladser (heri ikke medregnet de syv celler på isolationsafdelingen). Til højre i organisationsdiagrammet ses de specialfaglige funktioner. Anstalten har et særligt korps af psykiatere, psykologer, somatiske læger og sygeplejersker i alt 34 behandlingsspecialister. De i alt 14 ansatte psykiatere og psykologer er tilknyttet afdelingerne. På hver afdeling er en overlæge eller en psykolog udpeget som særlig»behandlingsansvarlig«med ledelsesansvar for det behandlingsfaglige arbejde på afdelingen. Tilsvarende er sygeplejerskerne som udgangspunkt tilknyttet de enkelte afdelinger. Socialrådgiverne varetager de socialfaglige opgaver, ikke mindst i forbindelse med sagsbehandlingen vedrørende afsoningsforløbet (udgang, frigang, udslusning via åbent fængsel og/eller pension samt prøveløsladelse eller -udskrivning). Socialrådgiverne medvirker også i nogen udstrækning i behandlingsarbejdet (bl.a. reflekterende samtaler). Beskæftigelsesafdelingen sørger for, at de indsatte er beskæftiget med arbejde, undervisning eller anden godkendt aktivitet ud fra en miljøterapeutisk tilgang. Afdelingen ledes af beskæftigelseslederen. De centrale kontrol- og logistikfunktioner (bl.a. kørselsopgaver) styres fra anstaltens vagtmesterkontor, som sammen med besøgsafdelingen og portfunktionen hører under sikkerhedschefen. Uden for normal kontortid har vagtmesterkontoret en ledende og koordinerende rolle for hele anstalten. Anstaltens besøgsafdeling er i 2011 blevet udbygget med opførelse af to besøgslejligheder, hvor indsatte, som endnu ikke har opnået regelmæssig udgangstilladelse, kan være sammen med familien i længere tid op til to døgn.

9 9 Personaleafdelingen varetager de centrale funktioner vedrørende tjenestetilrettelæggelse, personaleadministration, rekruttering og HR-udvikling, herunder kompetenceudvikling. Afdelingen ledes af anstaltens personalechef. Der er ansat personale med særlige forudsætninger for at varetage opgaver i forhold til de grønlandske anbragte, herunder en socialrådgiver og to pædagogiske assistenter (og tolke) med grønlandsk baggrund. Der er endvidere løbende udstationeret grønlandske fængselsfunktionærer til anstalten i uddannelsesøjemed. Ydermere har både den socialfaglige leder, en psykolog og personalechefen høstet solid erfaring med grønlandske forhold under beskæftigelse i Grønland, og adskillige fængselsfunktionærer har i tidens løb været udstationeret til tjeneste på en grønlandsk anstalt. Hovedfunktionerne i den faglige virksomhed i anstalten fremgår af den følgende figur: I den omvendte pyramidemodel er de indsatte placeret øverst som symbol for, at det er dem, som det hele handler om. Det øverste rum i selve pyramiden symboliserer den faglige opgaveløsning direkte i forhold til de indsatte, dvs. dagligdagens sikkerheds- og ordensopgaver, socialfaglige opgaver, beskæftigelse, sundhedsfaglige opgaver, kirkeligt arbejde mv. Udgangspunktet er, at de faglige opgaver løses af medarbejdere, som er uddannet til og motiveret for at løse de respektive faglige opgaver. Visse opgaver er af lovgivningen eller efter den gældende organisationsstruktur henlagt til ledelsespersoner, men i disse tilfælde træder de pågældende ledere frem i det øvre operative rum og løser opgaverne, idet der ikke er tale om ledelsesop-

10 10 gaver, men om (kvalificerede) faglige/operative opgaver. Når inspektøren eksempelvis træffer afgørelser i sager, som kun han har kompetence til (fx afgørelser om tv-interview med indsatte), befinder han sig i det operative rum. De faglige ledelsesopgaver består som udgangspunkt ikke i at udstede ordrer, kommandoer el.lign. De faglige opgaveløsere ved godt, hvilke opgaver de skal løse. Det faglige lederskab består i at facilitere den faglige opgaveløsning og at yde konkret hjælp og støtte til dem, der skal løse opgaverne. På denne måde bidrager det faglige lederskab til at øge de operative medarbejderes sikkerhed for, at de løser opgaverne bedst muligt. Ofte vil det være de operative medarbejdere, som selv søger støtte, service mv. hos de ledere, som står bag dem. Den centrale ledelses fastlæggelse af regler og rammer kan også ses som en service for de operative medarbejdere, som via reglerne og rammerne får bedre muligheder for at løse opgaverne rigtigt. Anstalten havde medio februar 2013 ansat 265 medarbejdere fordelt på følgende tjenesteområder: Direktion 4 Mellemledere (incl. souschefer) 13 Inspektionskontor og sekretærer 11 Økonomiafdeling 9 Personaleafdeling 6 Læger og psykologer 16 Sygeplejersker 6 Præst og organist 2 IT-afdeling 2 Socialrådgivere 9 Beskæftigelsesafdeling (værkmestre, lærere, bibliotekar) 23 Byggeteknisk afdeling 10 Sikkerhedsafdeling (vagtmesterkontor, port og besøg) 11 Afdeling 1 (fængselsbetjente) 85 Afdeling 2 (fængselsbetjente) 58 Blandt fængselsbetjentene var i alt 28 ansat på prøve med mindre end tre års elevtjeneste bag sig.

11 11 Økonomi I 2012 var anstaltens kontraktbevilling 125,6 mio. kr. Med forskellige kontrakttillæg i årets løb blev den samlede bevilling for året 130,8 mio kr., heraf lønudgifter 104,6 mio kr. Hertil kommer satspuljemidler til misbrugsbehandling og ekstra driftsudgifter til en halvåben afdeling for sædelighedsdømte (Holsbjergvej) på 1,44 mio kr. Kontraktbevillingen tog udgangspunkt i variable udgifter på 2265 kr. pr. indsat pr. dag (heraf 2012 kr. til lønudgifter), dog kun 1191 kr. for de 15 pladser i den halvåbne afdeling på Holsbjergvej. Til sammenligning er der kalkuleret med 1432 kr. pr. opholdsdag i et almindeligt lukket fængsel. Samlet koster en plads på en lukket afdeling i Herstedvester ca. en million kr. om året. De indsatte Anstaltens klientel udgøres fortrinsvis af indsatte med forstyrrelser i personlighedsstruktur og adfærd. Kønsfordelingen er 95 procent mænd og 5 procent kvinder. Anstalten modtager traditionelt de psykopatologisk sværest belastede indsatte, sædelighedskriminelle og forvaringsdømte, samt grønlandske anbragte. Fængsel på tid Fængsel på livstid Forvaring (dansk) Forvaring (grønlandsk) I alt Drab Vold Ildspåsættelse Anden personfarlig kriminalitet Voldtægt, voldtægtsforsøg Heraf omfattet af Visitationsordningen Anden sædelighedskriminalitet Heraf omfattet af Visitationsordningen Grov narkotikakriminalitet Røveri Andet Varetægtsfængslede I alt (Kilde: Kriminalforsorgens Klientsystem)

12 12 Ovenstående tabel indeholder en oversigt over anstaltens belæg den 9. januar 2012 opdelt efter den pådømte hovedkriminalitet og de idømte sanktioner. Indsatte, der på denne dato var indlagt på hospital, men fortsat registreret i anstalten, er medtaget, hvorimod indsatte, der er udstationeret eller anbragt på institution mv. efter straffuldbyrdelseslovens 78, ikke er medregnet. Eftersom de fleste indsatte har meget lange opholdstider i anstalten, har dette billede ikke ændret sig væsentligt de seneste mange år. Dog har der fra seneste opgørelse primo 2009 til denne opgørelse primo 2012 kunnet konstateres en stigning i antallet af indsatte med domme for anden sædelighedskriminalitet og i antallet af livstidsstraffede, hvor stigningen har været markant (fra 7 i 2009-opgørelsen til 12 i 2012-opgørelsen). Grønlænderne Anstalten har en helt speciel opgave som anbringelsessted for et antal grønlændere, som i henhold til den grønlandske kriminallov er dømt til anbringelse i forvaring i Herstedvester, fordi de på grund af psykisk afvigelse anses for uegnede til anbringelse i anstalt i Grønland eller en sådan anbringelse ikke giver tilstrækkelig sikkerhed. Grønlænderne er placeret på et særligt afsnit, hvor man forsøger at skabe et regime og en atmosfære, som er tilpasset deres særlige behov. Der er til afdelingen knyttet en grønlandsk tolk og en pædagogisk assistent, som er fuldtidsbeskæftiget med at skabe aktiviteter mv. for de grønlandske indsatte, herunder at skaffe grønlandsk proviant til udlevering én gang om ugen og til fællesspisning én gang om ugen. Endvidere er fængselsbetjente fra de grønlandske anstalter løbende (på skift) på udvekslingstjeneste i Herstedvester. Det grønlandske flag, Erfalasorput, blev hejst for første gang i anstaltens historie på Grønlands nationaldag den 21. juni 2012

13 13 De grønlandske indsatte deltager på lige fod med anstaltens øvrige indsatte i de almindelige beskæftigelses- og fritidsaktiviteter. Dertil kommer en række tilbud med specifik adresse til grønlænderne, hvoraf følgende kan nævnes: Grønlandsk gudstjeneste afholdes gennemsnitlig en gang om måneden i fængselskirken. To gange om året inviteres de indsattes bistandsværger til et arrangement i anstalten. To gange årligt afholdes pårørendefest med spisning, hvortil de indsatte også kan invitere deres bistandsværger. En pårørende kan få betalt besøgsrejse til Herstedvester en gang årligt i tilfælde, hvor den indsatte ikke kan opnå tilladelse til en besøgsrejse (udgang) til Grønland. De indsatte har adgang til gratis telefonering af et kvarters varighed én gang ugentligt til Grønland. Hvert år til jul arrangeres fælles udgang til Danmarks Radios arrangement Julehilsen til Grønland. Der er særlige tilbud om misbrugsbehandling og andre programmer for de grønlandske indsatte. Sikkerhed og Disciplin Det er en væsentlig opgave for fængslerne at varetage sikkerheds- og ordensmæssige hensyn. Med sikkerhedsmæssige hensyn menes i almindelighed hensynet til at forebygge og forhindre, at indsatte unddrager sig frihedsberøvelsen ved at undvige eller udeblive fra udgang; begår kriminalitet under afsoningen; begår selvmord eller selvbeskadigelse; indsmugler genstande, hvis tilstedeværelse ikke er forenelige med fængselsreglerne. Med ordensmæssige hensyn menes i første række hensynet til forebyggelse af brand, tingsødelæggelse, støj, sundhedsfarlige forhold, arbejdsskader og lignende miljøfarlige forhold; samt skabelse og opretholdelse af et fysisk og psykisk godt miljø og trivsel i vid forstand såvel mellem de indsatte indbyrdes som i forhold til personalet. God fængselssikkerhed kan opnås ad forskellige veje. Virkemidlerne i sikkerhedsarbejdet kan rubriceres i fem kategorier:

14 14 Et konstruktivt sikkerhedsfundament Fundamentet for den sikkerhedsmæssige situation i anstalten ligger i den grundlæggende institutionskultur med alt, hvad dertil hører. En god atmosfære og en regimemæssig tilstand, der opleves som positiv af de indsatte, udgør således et yderst vigtigt konstruktivt fundament for den sikkerhedsmæssige opgaveløsning. Dette gælder så væsentlige komponenter i anstaltsregimet og -kulturen som fx omfanget og karakteren af anstaltens tilbud om aktiviteter i arbejdstid og fritid, den generelle omgangstone i anstalten, kvaliteten i anstaltens omsorgs- og servicetilbud (socialfaglig service, uddannelse, behandling etc.), oplevelsen af fairness og hensynsfuldhed i anstaltens sagsbehandling og mulighederne for indsattes kontakt med pårørende via udgang, besøg og kommunikation via brev, telefon og andre elektroniske kommunikationsredskaber. Omvendt gælder, at jo mere meningsløshed og uretfærdighed og jo flere frustrationer og»umenneskelighed«, den indsatte oplever ved fængselsopholdet, des større er risikoen for undvigelse, misbrug, vold mv. Dynamiske sikkerhedsmidler I Anstalten ved Herstedvester bruger vi i overensstemmelse med den ordinære forståelse i dansk kriminalforsorg begrebet dynamisk sikkerhed om de sikkerhedsmæssige gevinster ved personalets kendskab til de indsatte og deres adfærdsmønstre erhvervet via personlig kontakt, interaktion og involvering i de indsattes dagligdag. Dynamisk sikkerhedsvirksomhed indgår i alle personalegruppers daglige opgaveløsning. De daglige møder på afdelingerne med tværfaglig deltagelse har vel primært et behandlingsmæssigt sigte, men de bidrager tillige i væsentlig grad til at styrke den sikkerhedsmæssige opmærksomhed på hver enkelt indsat. Den dynamiske sikkerhed er i Herstedvester tillige knyttet til en relativt stærk bemanding af de enkelte afdelinger og dermed et ressourcemæssigt overskud til at opretholde og styrke afdelingspersonalets personlige kontakt med de indsatte ved siden af løsningen af afdelingens administrative og sikkerhedsmæssige rutineopgaver. Bemandingen er desværre blevet beskåret i de senere år som følge af besparelser, men er dog fortsat noget stærkere end i andre lukkede fængsler.

15 15 Individuelle sikkerhedsindgreb Lovgivningen hjemler mulighed for i sikkerhedsmæssigt øjemed at foretage en række indgreb i den enkelte indsattes vilkår og rettigheder. Hertil hører rent fysiske indgreb i form af anvendelse af godkendte magt- og sikringsmidler mv.: Fysisk magtanvendelse, herunder brug af stav, tåregas og peberspray, udelukkelse fra fællesskab (isolation), håndjern, observationscelle og sikringscelle. Desuden kan der foretages indgreb i de indsattes rettigheder, herunder fx inddragelse af effekter, besøgsrestriktioner og tilbagekaldelse af udgangstilladelse, evt. suppleret med karantæne. Endelig skal nævnes hjemlen til at anvende disciplinærstraf i form af advarsel, bøde eller strafcelle, konfiskation af ulovlige genstande eller værdier samt tvangsmæssig overførsel til andet fængsel. Almene sikkerhedsrutiner Anstaltens personale opererer i dagligdagen med en række sikkerhedsmæssige rutiner. Hertil henregnes bl.a. optællinger, stikprøvevise person- og lokaleundersøgelser, herunder med narkohunde, stikprøvevise urinprøver, aflåsning af døre og armatureftersyn. Fængselsbetjentene har disse sikkerhedsrutiner som en af deres kerneopgaver, men det er vigtigt at understrege, at medarbejdere i alle personalegrupper er undergivet sikkerhedsmæssige rutiner i dagligdagen, fx aflåsning af døre og kommunikation med afdelingerne om de indsattes færden i forbindelse med samtaler og fremstillinger. Statiske sikkerhedsmidler Det kendetegnende ved de statiske midler er som betegnelsen udtrykker at de konstant virker med samme styrke. De virker helt overvejende i kraft af selve deres konstruktion og ikke

16 16 eller kun lidt i kraft af menneskelig påvirkning. I god tråd hermed kaldte man dem tidligere»de døde værn«. De vigtigste statiske midler er fysisk perimetersikring, solide bygningsmure og døre, armerede vinduer (tremmer), sikkerhedshegn og kameraovervågning i kombination med elektriske alarmsystemer. Kunsten at balancere Det er af afgørende betydning for anstaltens samlede sikkerhedsløsning, at de fem nævnte virkemidler anvendes i god indbyrdes harmoni og samtidig uden at kompromittere anstaltens specifikke hovedfunktion psykiatrisk mv. udredning og behandling. Tilrettelæggelse og gennemførelse af sikkerhedsmæssige rutiner og individuelle indgreb må ikke ske uden behørig hensyntagen til den rådende institutionskultur, der som tidligere nævnt har selvstændig betydning som en konstruktiv sikkerhedsfaktor. De fem virkemidler i sikkerhedsarbejdet kan illustreres ved følgende figur: Figuren skal illustrere de fem virkemidler og til dels også deres relative vægtning. Traditionelt har det været de tre virkemidler i toppen af pyramiden, som man har tænkt på som de sikkerhedsmæssige midler, men i de senere år er de konstruktive og dynamiske faktorer tillagt øget vægt, og i Anstalten ved Herstedvester har de i dag meget væsentlig betydning som grundlæggende sikkerhedsfaktorer.

17 17 Det tilføjes for en ordens skyld, at den statiske sikkerhed har minimal betydning i anstaltens åbne afsnit på Holsbjergvej. Det er vigtigt, at den samlede sikkerhedspyramide til enhver tid er i balance. Hvis et enkelt led i pyramiden anvendes uden skelen til helheden, er der risiko for, at de øvrige elementer mister kraft og derved kommer til at svække anstaltens samlede sikkerhedsindsats (og måske tillige den behandlingsmæssige indsats). Hvis et enkelt element i en periode virker med svækket styrke, kan det være nødvendigt at satse ekstraordinært på ét eller flere af de øvrige virkemidler, således at den samlede sikkerhedsmæssige balance opretholdes. En hensigtsmæssig, koordineret anvendelse af de enkelte virkemidler forudsætter således en solid helhedsforståelse af anstaltens samlede sikkerhedsstrategi og virksomhedskultur i bred forstand, herunder anstaltens mission, vision og værdier. DISCIPLINÆRE FORSEELSER Narkotikakriminalitet Det er ikke muligt helt at afværge lovovertrædelser i anstalten, herunder overtrædelser af lovgivningen om euforiserende stoffer. Defensive sikkerhedsmidler i bestræbelserne på at modvirke narkotikakriminalitet i anstalten består bl.a. i hyppige visitationer af lokaliteter (undertiden med hjælp af narko-hunde) og personer, bl.a. efter besøg og udgang, begrænset adgang til at indføre private effekter, åbning af tilsendte breve, urinprøvekontrol (kontraktkravet for 2011 er urinprøver) og særlige udgangsvilkår, når der foreligger konkret misbrugsfare. I almindelighed er ca. 80 procent af urinprøverne rene. Ved fund af illegale stoffer ikendes disciplinærstraf, og forholdet anmeldes til politiet. Udelukkelse fra fællesskab i en periode eller overførsel til andet fængsel kan blive nødvendig, hvis der findes stofmængder, der tyder på handelsvirksomhed i større omfang. Vold og trusler mod personalet I 2007 blev der i anstalten ikke registreret ét eneste tilfælde af vold og/eller trusler mod personalet. I 2008 blev der registreret 4 tilfælde, i tilfælde, i tilfælde, i tilfælde og i tilfælde. Kvantitativt er problemet med vold og trusler således ikke stort,

18 18 men den enkelte episode kan virke meget traumatisk, og den konstante risiko for vold/trusler kan for nogle medarbejdere udgøre en følelsesmæssig belastning i det daglige arbejde. Reaktionen på indsattes vold og trusler vil ofte være overførsel til et andet lukket fængsel. Samtidig vil forholdet blive anmeldt til politiet. FOREBYGGENDE INDGREB MOD INDSATTE Straffuldbyrdelsesloven hjemler brug af visse forebyggende indgreb over for indsatte, herunder magtanvendelse, håndjern, observationscelle og sikringscelle samt udelukkelse fra fællesskab og overførsel til andet fængsel Magtanvendelse Brug af håndjern Anbringelse i observationscelle Anbringelse i Sikringscelle Udelukkelse fra fællesskab (forebyggende isolation) Strafcelle (isolation som disciplinærstraf) (Kilde: Kriminalforsorgens ledelsesinformationssystem) Brugen af de forskellige typer af forebyggende indgreb fremgår af følgende tabel. Det markante fald i brugen af udelukkelse fra fællesskab i 2011 og 2012 har sammenhæng med, at anstalten i 2011 gik over til at bruge strafcelle (isolation) som disciplinærstraf. Medens udelukkelse fra fællesskab principielt har et fremadrettet forebyggende sigte og et tidsubestemt perspektiv, er strafcelle et bagudrettet pønalt (straffende) indgreb, hvis varighed i hvert enkelt tilfælde fastsættes på forhånd. Den faktiske brug af strafcelle er medtaget i tabellen, men den principielle forskel gør, at tallene for strafcelle og udelukkelse fra fællesskab ikke direkte kan sammenlignes. En opgørelse over det samlede antal dage tilbragt i isolation straffende eller forebyggende kunne være interessant, men en sådan opgørelse foreligger ikke. Briksen med hånd- og fodremme er det eneste inventar i sikringscellen på afsnit H-I

19 19 DISCIPLINÆRE REAKTIONER Som disciplinærstraf kan anvendes advarsel, bøde og strafcelle (isolation). Disciplinærstraf kan anvendes ved lydighedsbrud tilsidesættelse af beskæftigelsespligten nægtelse af afgivelse af urinprøve indtagelse af rusmidler strafbare ordens- og sikkerhedskrænkelser forseelser, som kan straffes efter regler fastsat af justitsministeren (brud på reglerne om genstande, udgang og fotografering). Disciplinærstraf bruges også i tilfælde af brud på anstaltens ordensregler. Beskæftigelse De indsatte kan beskæftiges med undervisning, arbejde eller anden godkendt aktivitet. Skolen har følgende undervisningstilbud: AVU Dansk AVU Engelsk AVU Matematik FVU dansk Dansk som andetsprog Selvstudium AVU-fag Selvstudium HF-enkeltfag Specialundervisning i dansk Dansk for ordblinde Specialundervisning i engelsk Specialundervisning i grønlandsk Specialundervisning i matematik I tilknytning til AVU-fagene er der endvidere mulighed for supplerende, differentieret undervisning. Der er mulighed for at anvise arbejde til de indsatte ved følgende produktionsfag: Grafiske fag (bogbinderi)

20 20 Montage mv. (værksteds- eller cellearbejde) Metalfag Træfag Grønlandsk kunsthåndværk mm. Ved økonomidriften er der mulighed for beskæftigelse ved Bygningsvæsen Park og anlæg Rengøring / gangmand Teknisk afdeling Depot og lager Anden godkendt aktivitet kan fx være særlige behandlingstilbud, som kan erstatte eller supplere andre beskæftigelsestilbud. Disse tilbud, som tager udgangspunkt i den enkelte indsattes særlige situation, leveres i samarbejde mellem afdelinger, terapeuter og beskæftigelsen. De kvindelige indsatte kan deltage i beskæftigelse sammen med mandlige indsatte inden for alle områder, men har også mulighed for beskæftigelse, incl. undervisning, på egen afdeling. Fritidstilbud Det forudsættes, at de indsatte som andre mennesker bruger en del af fritiden på nødvendige aktiviteter, som fx tilberedning af måltider, rengøring og vask. Anstalten yder kun i meget begrænset omfang service på disse områder. De indsatte får udbetalt et kostbeløb til

21 21 indkøb af fødevarer i anstaltens butik og et»selvforvaltningsbeløb«til udgifter til personlig hygiejne, tøj mv., som tidligere var gratis. De indsatte skal have mulighed for mindst en times dagligt ophold i fri luft kaldet»gårdtur«. Om sommeren udvides gårdturen. Under gårdturen er der mulighed for boldspil mm. Med hensyn til øvrige fritidsaktiviteter er der i anstalten mulighed for at dyrke hobbyvirksomhed, musik, styrketræning og flere andre sportsaktiviteter. Kvindeafdelingen har egne faciliteter til kondi- og styrketræning. På anstaltens bibliotek kan de indsatte låne bøger og bestille bøger fra kommunebiblioteket. I foråret 2013 åbnes mulighed for deltagelse i et projekt Go Form som kombinerer kost og motion for de indsatte. Endelig er der mulighed for, at personalet kan arrangere spontane aktiviteter (fx grillaften eller lignende samt gruppevise udflugter til kulturelle formål, fiskeri, idræt, naturoplevelser, etc. For indsatte, som har opnået tilladelse til individuel udgang). Der foregår særlige aktiviteter for de grønlandske indsatte nogle af dem med deltagelse af pårørende og/eller bistandsværger. Religiøs V irksomhed Den gejstlige virksomhed i anstaltens kirke varetages af fængselspræsten, som har en organist til hjælp ved afvikling af gudstjenester og andre kirkelige handlinger. Fængselskirken (»Birkelundskirken«) skal bidrage til at virkeliggøre Kriminalforsorgens princip om normalisering af fængselstilværelsen ved at kunne tilbyde de indsatte tilsvarende muligheder for deltagelse i kirkelig virksomhed, som frie mennesker har uden for murene. Kirkelivet i anstalten indeholder da også i mange henseender de samme elementer som kirkelivet ude i det frie samfund. Der afvikles gudstjenester og andre kirkelige handlinger dåb, bryllup og (en sjælden gang) bisættelse. De almindelige gudstjenester har normalt deltagere. Med jævne mellemrum afholder fængselspræsten arrangementer af forskellig art, herunder også familiearrangementer.

22 22 En meget væsentlig virksomhed for præsten er sjælesorgen, dvs. samtaler med indsatte og evt. tillige pårørende om deres personlige forhold. Præstens uafhængige position i anstalten, herunder tavshedspligten og uafhængigheden af anstaltens normale journalføring, er en væsentlig forudsætning for denne virksomhed, som mange indsatte benytter sig af. Indsatte, som tilhører andre trossamfund, har ligeledes adgang til at få besøg af en præst eller lignende. I kirken holdes også gudstjenester på grønlandsk. Anstalten registrerer ikke de indsattes religiøse tilhørsforhold. Helseservice I overensstemmelse med normaliseringsprincippet er det grundlæggende sigte med behandlingsarbejdet i anstalten at sikre de indsatte samme muligheder kvalitativt såvel som kvantitativt for professionel behandling og støtte, som tilbydes borgere i det frie samfund. Behandlingstilbuddet skal tilpasses de indsattes særlige behov, herunder de behandlingsbehov, som kan være forbundet med de indsattes kriminalitet.

23 23 PSY KI AT RI SK OG P SY KOL O GISK BE H ANDLING Den psykologiske og psykiatriske behandling skal søge at tage udgangspunkt i de forstyrrede personlighedsstrukturer og skal derfor tilbyde struktur, sunde relationer og læring af sociale færdigheder. Anstalten søger til stadighed at kunne imødekomme et behov for en bred vifte af behandlingsmæssige tiltag af adfærdskorrigerende, medicinsk og psykoterapeutisk art. Man intervenerer behandlingsmæssigt for at give den indsatte den bedst mulige livskvalitet under afsoningen og for at hjælpe den indsatte til at undgå recidiv til ny kriminalitet. Gennem daglig påvirkning og holdningsbearbejdelse ved eksemplets magt, ved direkte anvisning samt ved påbud og forbud forsøger man at bibringe den indsatte en forpligtende forståelse af almindelige samfundsmæssige og sociale normer. Med den medicinske behandling søger man efter omstændighederne at dæmpe eller fjerne symptomer for at lindre lidelse, og sammen med kortere eller længerevarende psykoterapeutiske samtaleforløb forsøger man at bringe den indsatte videre i sin personlige udvikling. Målet er, at den indsatte i fremtiden bliver bedre i stand til at løse sine problemer og opfylde sine behov på en socialt acceptabel måde.»behandlingsarbejdet er baseret på samarbejde mellem alle, der har en mulig indflydelse på den måde, hvorpå den indlagte selv kan gennemføre en for ham selv og for samfundet acceptabel tilværelse.«georg K. Stürup Efter indsættelsen vurderes den indsattes psykiatriske/psykologiske og socialfaglige behandlingsbehov på modtagelsesafdelingen med henblik på at afklare, hvilke behandlingstiltag der skal iværksættes for den enkelte. Herunder foretages en konkret vurdering af den indsattes erhvervs- og skolemæssige kompetencer. Den psykiatriske, psykologfaglige og socialfaglige behandlingsindsats på den ene side og de arbejdsmæssige og uddannelsesmæssige tiltag samt fritidsaktiviteter på den anden side bør gensidigt understøtte den indsattes udviklings- og rehabiliteringsproces. Visitationsafdelingen for sædelighedskriminelle med straffe fra 30 dage til 5 år har til formål at visitere indsatte til psykiatrisk/sexologisk behandling, enten internt eller i det særlige netværk, som er etableret i samarbejde med flere sexologiske klinikker. Formålet er endvidere at visitere til fortsat afsoning i Kriminalforsorgens institutioner. Opholdet på visitationsafdelingen er af 6 ugers varighed.

24 24 En væsentlig del af den terapeutiske kontakt består af individuelle samtaler med de indsatte. Der er både tale om den langvarige kontakt med henblik på relationsopbygning og socialisering samt løbende diagnostisk og den mere målrettede psykoterapeutiske behandling af konkrete problemområder. Den valgte metode tager udgangspunkt i den enkelte indsattes konkrete problemstilling og personlighedsstruktur. Sædelighedsdømte tilbydes sexologisk behandling og rådgivning. For egnede langtidsindsatte tilbydes reflekterende samtaler, som er en særlig samtaleform med deltagelse af en fængselsfunktionær, en civil medarbejder og en indsat, hvor man skiftes til at tale og lytte. Målet med denne særlige samtaleform er at udvikle en samtale- og lyttekultur blandt indsatte og ansatte, således at begge parter bliver mere nærværende og lydhøre, og den indsattes evne til at formulere sig bedres. Anstalten bestræber sig løbende på at have en bred vifte af gruppeterapeutiske tilbud på tværs af afdelingsstrukturen. Aktuelt tilbydes følgende grupper: Gruppebehandling for sædelighedsdømte Motivationsgruppe for sædelighedsdømte Gruppebehandling for grønlandske anbragte Gruppebehandling for kvindelige indsatte (»VINN-projektet«) I anstaltens åbne fængselsafdeling på Holsbjergvej tilbydes gruppebehandling for sædelighedsdømte. Grupperne består såvel af tidligere visitanter som henviste fra anstalten. En større del af gruppedeltagerne kommer ambulant, enten fra andre åbne fængselsafdelinger og pensioner eller som prøveløsladte. Anstalten har en langvarig tradition for behandling af sædelighedskriminelle og har gennem årene erhvervet en specialviden på dette område. Behandlingen består for størstedelens vedkommende af mere eller mindre intensiv psykoterapi. Dertil kommer, at enkelte sædelighedskriminelle, som har begået gentagen og alvorlig sædelighedskriminalitet, foruden psykoterapi tilbydes medikamentel behandling med»antihormoner«(androcur og Procren). Erfaringerne med denne særlige behandlingsform er endog særdeles gode, idet der ikke er blevet registreret recidiv til ny alvorlig personfarlig sædelighedskriminalitet under behandlingen. Behandlingen følges og overvåges meget nøje. Såfremt behandlingen medfører alvorlige bivirkninger, kan denne eventuelt blive helt indstillet. Den kønsdriftdæmpende behandling (populært kaldet»medicinsk kastration«) kommer kun på tale i tilfælde, hvor andre mulige behandlingsformer, herunder psykoterapi, ikke kan antages at dæmpe recidivrisikoen i en sådan grad, at det skønnes forsvarligt at tillade uledsaget udgang

25 25 og at prøveløslade eller prøveudskrive den indsatte. Behandlingen forudsætter frivillighed, men udsigten til et noget længerevarende fængselsophold kan virke som»frivillig tvang«for de indsatte, og denne behandlingsform har bl.a. derfor pådraget sig opmærksomhed hos CPT (Den Europæiske Torturforebyggelseskomité) og andre internationale kontrolorganer, som dog ikke har fundet anledning til kritik af behandlingen. SYGEPLEJE OG SOM ATI SK LÆGEBE HA N DLING Anstalten har ansat læger og sygeplejersker med henblik på at kunne yde de indsatte sundhedsservice på samme niveau, som den ydes ude i samfundet. Fængselslægen kan som enhver praktiserende læge henvise patienterne til behandling andre steder (speciallæge, sygehus, fysioterapeut etc.). Alle udgifter til lægebehandling afholdes af anstalten. G-fløjen, som i stueetagen bl.a. rummer anstaltens sygeplejafdeling De indsatte har principielt samme ret til frit sygehusvalg som andre borgere. Den daglige sundhedstjeneste varetages af sygeplejerskerne, som har en vigtig koordinerende rolle. TANDBE H ANDLING Tandbehandling foregår i en tandklinik i anstalten. Undersøgelse og nødbehandling er gratis for de indsatte, medens anden behandling kun delvis betales af anstalten. MI SB RUG SBE HANDLING Anstalten tilbyder misbrugsbehandling i samarbejde med Center for Rusmiddelforskning. På grønlænderafdelingen løses opgaven af Frederiksberg Centeret.

26 26 FÆ NG SELS BETJE NTE SOM»SU ND HEDSPE R SONE R«Medarbejdere inden for helseområdet har i princippet samme tavshedspligt over for det øvrige fængselspersonale, som læger og sygeplejersker i almindelighed har bl.a. over for offentlige myndigheder. Imidlertid medvirker fængselsbetjentene på afdelingerne i det sundhedsfaglige arbejde ved udlevering af medicin og ved deltagelse i den psykiatriske/psykologiske observation og behandling i tilsvarende udstrækning, som plejepersonalet gør det på psykiatriske hospitalsafdelinger. Fængselsbetjentene i Herstedvester har derfor i en vis udstrækning adgang til lægelige oplysninger. TVÆR FAGL IGT SAM AR BEJDE Det er anstaltens erfaring, at de forskellige behandlingsmetoder og kommunikationsniveauer er mest effektive, når de kombineres og udføres i tæt tværfagligt samarbejde mellem anstaltens forskellige personalegrupper. Dette intensive tværfaglige samarbejde har fra institutionens start været et særkende ved anstalten. Anstaltens psykiatere, psykologer, socalrådgivere og sygeplejersker deltager i daglige møder på afdelingerne, hvor der under en gennemgang af kardex udveksles observationer, vurderinger og indtryk. Denne gensidige vidensdeling er helt central i det tværfaglige samarbejde og giver ofte anledning til interventioner i form af fremstilling af indsatte på daglig møde, psykiske sygemeldinger og flytninger. I handleplanen integreres de tværfaglige vurderinger med henblik på at formulere delmål for den fortsatte samlede behandlingsindsats. Forud for handleplansmøderne bidrager psykiatere og psykologer med udtalelser. Det er endvidere nødvendigt at støtte personalet til at varetage den til tider svære kontakt til de indsatte og derved at modvirke udbrændthed. Det tætte samarbejde gør det muligt at bearbejde vanskelige og følelsesmæssigt belastende episoder i fællesskab. SU ND HE DSFAGLIG U NDE R VI SNI NG Kontakten til de indsatte er højt prioriteret hos fængselsbetjentene i anstalten. Det er nødvendigt at støtte dette kerneområde ved at tilbyde fængselsbetjente, værkmestre og andre ansatte undervisning i centrale temaer som fx personlighedsforstyrrelser, psykopati, sædelighedskriminalitet, selvmordsforebyggelse, faser i afsoningen for langtidsfanger, krisereaktioner, den motiverende samtale og konfliktløsning. Endvidere tilbydes undervisning og rådgivning af relevante samarbejdspartnere såvel internt i Kriminalforsorgen som eksterne behandlingsinstitutioner.

27 27 Der tilbydes også lejlighedsvis projekter med psykologiundervisning af de indsatte på HFniveau. Dette iværksættes efter konkret behov og efter vurdering af ressourcer. Samarbejde og medindflydelse TILLID SRE PRÆSE NTANTER Medarbejdernes interesser varetages af de valgte tillidsrepræsentanter. Aktuelt er der valgt tillidsrepræsentanter for medarbejdere, som hører under Fængselsforbundets forhandlingsområde Dansk Psykologforenings forhandlingsområde Kriminalforsorgsforeningens forhandlingsområde (bortset fra socialrådgiverne) Fællesklubben for socialrådgivere. Efter reglerne kunne også HK-medarbejderne og sygeplejerskerne vælge tillidsrepræsentanter, men for tiden har de ikke udnyttet denne mulighed. SAM ARBEJDSUDVALG ET Anstaltens samarbejdsudvalg består af: Fængselsinspektøren (formand) Vicefængselsinspektørerne (2) Den ledende overlæge Personalechefen Tillidsrepræsentanten for Fængselsforbundets område Et medlem udpeget af Fængselsforbundet Tillidsrepræsentanten for Kriminalforsorgsforeningens område Tillidsrepræsentanten for Dansk Psykologforenings område Tillidsrepræsentanten for socialrådgiverne Et medlem valgt af sygeplejerskerne Et medlem udpeget af HK. I samarbejdsudvalget har personalet gennem de valgte repræsentanter indflydelse på anstaltens drift, navnlig på områder, som berører medarbejdernes arbejdsvilkår. ARBEJDSM ILJØ Gennem arbejdsmiljøorganisationen har personalet medindflydelse på arbejdsmiljømæssige spørgsmål. Der er etableret otte arbejdsmiljøgrupper inden for de forskellige arbejdsområder.

28 28 Arbejdet koordineres gennem arbejdsmiljøudvalget, der har beskæftigelseslederen som formand. PERSO NALEPOL ITI K Anstalten har udarbejdet personalepolitikker på følgende områder: Alkoholpolitik Lønpolitik Politik vedrørende gravide medarbejdere Mailpolitik MUS/LUS-politik Rygepolitik Politik vedrørende nærtstående på samme arbejdsplads Omsorgs- og sygefraværspolitik Politik vedrørende mobning og seksuel chikane Personalepolitik om forebyggelse af vold og trusler Personalepolitik i forhold til håndtering af seksuel chikane fra indsatte. TALSM AND SO RD NI NGE N Talsmandsordningen giver de indsatte på hver afdeling mulighed for at vælge en talsmand til at varetage de indsattes interesser i forhold til afdelingspersonalet og til sammen med de øvrige afdelingstalsmænd og fællestalsmanden at varetage de indsattes interesser ved drøftelse med anstaltens ledelse. Alle valg gennemføres ved hemmelige, skriftlige afstemninger.

29 29 Foto: Fredrik Clement

Forvaring. i dansk strafferet. 7. november 2012 Hans Jørgen Engbo

Forvaring. i dansk strafferet. 7. november 2012 Hans Jørgen Engbo Forvaring i dansk strafferet 7. november 2012 Hans Jørgen Engbo Kriminalitetskrav Alvorlig voldsforbrydelse, drab Voldtægt eller anden alvorlig sædelighedsforbrydelse Frihedsberøvelse Brandstiftelse Røveri

Læs mere

Anstalten Ved Herstedvester

Anstalten Ved Herstedvester Anstalten Ved Herstedvester Side 2 Fotograferet i 1950 Side 3 Anstaltens historie Anstalten ved Herstedvester blev opført i 1935 og var dengang ledelsesmæssigt underlagt Statsfængslet i Vridsløselille.

Læs mere

Statsfængslet ved Horserød Normalreaktionsskema august 2010

Statsfængslet ved Horserød Normalreaktionsskema august 2010 Statsfængslet ved Horserød Normalreaktionsskema august 2010 Typen af forseelse, jf. straffuldbyrdelseslovens 67 Gerningsindholdet Disciplinærstraframme, jf. staffuldbyrdelseslovens 68 Normalreaktion Hvad

Læs mere

Elektronisk fodlænke

Elektronisk fodlænke Elektronisk fodlænke Afsoning på bopælen med elektronisk fodlænke Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, november 2011 Hvad er elektronisk fodlænke? I 2005 blev der indført en ny afsoningsform

Læs mere

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015 BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 12-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

KØBENHAVNS FÆNGSLER UDMØNTNING AF KRIMINALFORSORGENS PRINCIPPROGRAM

KØBENHAVNS FÆNGSLER UDMØNTNING AF KRIMINALFORSORGENS PRINCIPPROGRAM KØBENHAVNS FÆNGSLER UDMØNTNING AF KRIMINALFORSORGENS PRINCIPPROGRAM Forord Københavns Fængsler arbejder efter Kriminalforsorgens overordnede principprogram og har på baggrund heraf udmøntet principperne

Læs mere

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0024 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om anbringelse og overførsel af personer, som skal udstå fængselsstraf eller forvaring (anbringelses- og overførselsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om anbringelse og overførsel af personer, som skal udstå fængselsstraf eller forvaring (anbringelses- og overførselsbekendtgørelsen) BEK nr 591 af 30/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 31. december 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 15-61-0008 Senere ændringer

Læs mere

Horserød A-Z. Arbejdsformidling Dagen efter du er mødt til afsoning bliver du arbejdsplaceret af fængslets arbejdsformidling.

Horserød A-Z. Arbejdsformidling Dagen efter du er mødt til afsoning bliver du arbejdsplaceret af fængslets arbejdsformidling. Horserød A-Z Statsfængslet ved Horserød er et ÅBENT FÆNGSEL. Det betyder, at fængslet ikke er omgivet af en ringmur mv. Det betyder derimod ikke, at der er friere adgang end i lukkede fængsler til at færdes

Læs mere

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen) 3. Direktoratet for Kriminalforsorgen kan bestemme, at fællesskabet i en fængselsafdeling eller et arresthus, som er udpeget til anbringelse af ind- Dato: 7. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 1411 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 15. september 2010 Kontor: Lovafdelingen Sagsnr.: 2010-792-1407

Læs mere

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 420 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K.

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 420 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K. Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 420 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Dato: 25. september 2007 Kontor: Lovafdelingen Sagsnr.: 2007-792-0400 Dok.: LOJ41025

Læs mere

Kriminalforsorgen Strandgade København K. Tlf Tryk: De Grafiske Fag - Statsfængslet i Nyborg F322

Kriminalforsorgen Strandgade København K. Tlf Tryk: De Grafiske Fag - Statsfængslet i Nyborg F322 Personer, der er dømt for incest eller anden form for seksualkriminalitet har i visse tilfælde mulighed for at få behandling i stedet for at komme i fængsel. I denne folder kan du læse, hvad denne behandlingsordning

Læs mere

UDKAST. Forslag til Lov om ændring af kriminallov for Grønland (Anbringelse af forvaringsdømte m.v.)

UDKAST. Forslag til Lov om ændring af kriminallov for Grønland (Anbringelse af forvaringsdømte m.v.) Civilafdelingen Dato: 12. december 2016 Kontor: Nordatlantenheden Sagsbeh: Katarina Hvid Lundh Sagsnr.: 2016-490-0026 Dok.: 2162052 UDKAST Forslag til Lov om ændring af kriminallov for Grønland (Anbringelse

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 583 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. marts 2012.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 583 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. marts 2012. Retsudvalget 2011-12 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 583 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Administrationsafdelingen Dato: 14. maj 2012 Kontor: Økonomikontoret

Læs mere

BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 178 af 09/02/2017

BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 178 af 09/02/2017 BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 16-61-0036 Senere ændringer til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af kriminallov og retsplejelov for Grønland

Forslag. Lov om ændring af kriminallov og retsplejelov for Grønland Lovforslag nr. L 19 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af kriminallov og retsplejelov for Grønland (Anbringelse af forvaringsdømte

Læs mere

Kriminalforsorgen Ellebæk Præsentation

Kriminalforsorgen Ellebæk Præsentation Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12 UUI alm. del Bilag 81 Offentligt Kriminalforsorgen Ellebæk Præsentation Udvidet præsentation Kriminalforsorgen Ellebæk Rev: januar 2012 Set fra oven

Læs mere

Kriminalforsorgen kort og godt

Kriminalforsorgen kort og godt Kriminalforsorgen kort og godt Formål og hovedopgave Det er Kriminalforsorgens formål at medvirke til at begrænse kriminaliteten. Dette formål er fælles for politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 Sag 4/2017 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Klaus Ewald, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Randers den 4. marts 2016

Læs mere

Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen)

Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen) BEK nr 431 af 09/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 6. december 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0032 Senere ændringer til

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen)

UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen) Dato: 7. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Nanna Flindt Sagsnr.: 2017-0094-0611 Dok.: 765372 UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og

Læs mere

Information om afsoning af fængselsstraf

Information om afsoning af fængselsstraf Information om afsoning af fængselsstraf Information om afsoning af fængselsstraf I denne folder kan du læse om de vigtigste regler, der gælder for afsoning af fængselsstraf. Hvis du vil vide mere, kan

Læs mere

Samarbejdet. Retspsykiatri Kriminalforsorg Danske Regioner. (.. og, øh, kommunerne) mellem. Dansk Kriminalist forening temadag

Samarbejdet. Retspsykiatri Kriminalforsorg Danske Regioner. (.. og, øh, kommunerne) mellem. Dansk Kriminalist forening temadag Dansk Kriminalist forening temadag Systemer og mennesker i grænselandet Samarbejdet mellem Retspsykiatri Kriminalforsorg Danske Regioner (.. og, øh, kommunerne) Temamøde 28 oktober 2014 - mette.brandtchristensen@regionh.dk

Læs mere

BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar Senere ændringer til forskriften BEK nr 407 af 09/04/2015

BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar Senere ændringer til forskriften BEK nr 407 af 09/04/2015 BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr.13-122-0008 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) 3. For dømte, som i anledning af straffesagen har været varetægtsfængslet så længe, at der er mulighed for prøveløsladelse allerede ved ophøret af varetægtsfængslingen, skal der kun træffes afgørelse om

Læs mere

Information om anholdelse og varetægtsfængsling

Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling I denne folder kan du læse om de vigtigste regler, der gælder for anholdte og varetægtsfængslede. Hvis du vil vide mere, kan du låne regler og love hos personalet.

Læs mere

Det åbne tilbud. Skelbækgård. Kompetencecenter for unge sent udviklede/mentalt retarderede med kriminel adfærd

Det åbne tilbud. Skelbækgård. Kompetencecenter for unge sent udviklede/mentalt retarderede med kriminel adfærd Det åbne tilbud Skelbækgård Kompetencecenter for unge sent udviklede/mentalt retarderede med kriminel adfærd Bakkegården Kompetencecenter for unge sent udviklede/mentalt retarderede med kriminel adfærd

Læs mere

Information om anholdelse og varetægtsfængsling

Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling I denne folder kan du læse om de vigtigste regler, der gælder for anholdte og varetægtsfængslede. Hvis du

Læs mere

benzodiaz Undvigelse Arbejdsvægring Påvirket i institutionen Alkohol Hash... 16

benzodiaz Undvigelse Arbejdsvægring Påvirket i institutionen Alkohol Hash... 16 Oktober 2010 Indholdsfortegnelse Udgangsmisbrug... 4 Forsinkelse... 4 0-4 timers forsinkelse... 4 4-12 timers forsinkelse... 5 12-24 timers forsinkelse... 5 Udeblivelse... 6 Udeblivelse i 1-3 dage... 6

Læs mere

1. Høringen. Grønlandsudvalget L 19 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

1. Høringen. Grønlandsudvalget L 19 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Grønlandsudvalget 2018-19 L 19 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Dato: 26. september 2018 Kontor: Nordatlantenheden Sagsbeh: Maria Carlsson Sagsnr.: 2017-490-0007 Dok.: 829084 KOMMENTERET OVERSIGT

Læs mere

Retspsykiatri som et fagområde

Retspsykiatri som et fagområde Retspsykiatri som et fagområde Baggrund Den retspsykiatriske virksomhed kendetegnes typisk ved, at opgaverne for den lægelige behandling, bedømmelse og udtalelse stilles udefra og har til baggrund, at

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) BEK nr 755 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. maj 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 13-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune. Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune. Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Herbergscentret. Formålet

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering Notat Side 1 af 6 Til Til Socialudvalget Orientering Baggrundsnotat, udviklingshæmmede og psykisk syge med dom. Indledning. I forhold til kriminelle udviklingshæmmede og kriminelle psykisk syge, har kommunerne

Læs mere

og den kriminelle handling.

og den kriminelle handling. BERETNING VEDR. UNDERSØGELSE AF PSY- KISK SYGE KRIMINELLES FORLØB I DET PSY- KIATRISKE SYSTEM, 2005 I januar 2005 trådte Lov om undersøgelse af behandlingsforløb, hvor psykisk syge begår alvorlig personfarlig

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-88 Viborg Tel. +45 8728 5 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Læs mere

Fængselsforbundet TRE PRINCIPPER FOR RETSPOLITIKKEN - SIKKER 2013

Fængselsforbundet TRE PRINCIPPER FOR RETSPOLITIKKEN - SIKKER 2013 Fængselsforbundet TRE PRINCIPPER FOR RETSPOLITIKKEN - ORDENTLIG - KONSEKVENT - SIKKER 2013 Tre principper bør være bærende for retspolitikken i Danmark. Den skal være ORDENTLIG, KONSEKVENT og SIKKER En

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) BEK nr 872 af 25/06/2018 Udskriftsdato: 20. juli 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j. nr. 18-61-0042 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Information om afsoning af fængselsstraf

Information om afsoning af fængselsstraf Information om afsoning af fængselsstraf I denne folder kan du læse om de vigtigste regler, der gælder for afsoning af fængselsstraf. Hvis du vil vide mere, kan du låne regler og love hos personalet. Du

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Bekendtgørelse af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. LBK nr 1242 af 11/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. september 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 15-61-0110 Senere ændringer

Læs mere

Kriminalforsorgen Kort og godt

Kriminalforsorgen Kort og godt Kriminalforsorgen Kort og godt 1 Formål og hovedopgave Det er Kriminalforsorgens formål at medvirke til at begrænse kriminaliteten. Dette formål er fælles for politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder

Bekendtgørelse af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder LBK nr 1216 af 27/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. marts 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2015-1924-0329 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1721 af 27/12/2018

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2014-15 (1. samling) REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 562 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 9. april 2015 Kontor:

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-88 Viborg Tel. +45 8728 5 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) BEK nr 1101 af 10/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 16-61-0055 Senere ændringer til

Læs mere

Forord. Ét overgreb mod et barn er ét for meget derfor ændrer vi nu reglerne, så vi bedre kan gribe ind i tide. Justitsminister Søren Pape Poulsen

Forord. Ét overgreb mod et barn er ét for meget derfor ændrer vi nu reglerne, så vi bedre kan gribe ind i tide. Justitsminister Søren Pape Poulsen Forord Seksuelle overgreb mod børn er en af de mest grusomme og modbydelige forbrydelser. En forbrydelse, som kan påvirke offeret resten af livet. Når det forfærdelige sker, at et barn bliver udsat for

Læs mere

Københavns Fængsler. Én arbejdsplads mange opgaver

Københavns Fængsler. Én arbejdsplads mange opgaver Københavns Fængsler Én arbejdsplads mange opgaver Velkommen til Københavns Fængsler Hensigten med denne informationsbrochure er at give læseren en større indsigt i Københavns Fængsler samt organisationens

Læs mere

UDKAST. Kapitel 1. Indledende bestemmelser. Bekendtgørelsens anvendelsesområde. Definitioner

UDKAST. Kapitel 1. Indledende bestemmelser. Bekendtgørelsens anvendelsesområde. Definitioner UDKAST Bekendtgørelse om anbringelse på bopælen i indkvarteringsstedet under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om varetægtsfængsling i fodlænke i indkvarteringsstedet) I medfør af 35 b, stk.

Læs mere

Ledende overlæge Herstedvester Fængsel

Ledende overlæge Herstedvester Fængsel Stillings- og personprofil Ledende overlæge Herstedvester Fængsel Kriminalforsorgen Arbejdsgiver Arbejdssted Stilling Refererer til Ansættelsesforhold Kriminalforsorgen Herstedvester Fængsel Holsbjergvej

Læs mere

Kriminalforsorgen kort og godt

Kriminalforsorgen kort og godt Kriminalforsorgen kort og godt Formål og hovedopgave Det er Kriminalforsorgens formål at medvirke til at begrænse kriminaliteten. Dette formål er fælles for politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Læs mere

Bekendtgørelse om tilsyn og samfundstjeneste

Bekendtgørelse om tilsyn og samfundstjeneste BEK nr 1149 af 07/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 12. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Kriminalforsorgen i Grønland, j.nr. 09-121-195 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Jeg anmodede anstalten om at oplyse nærmere om praksis for anbringelse af beskæftigelsesvægrende på afdeling D.

Jeg anmodede anstalten om at oplyse nærmere om praksis for anbringelse af beskæftigelsesvægrende på afdeling D. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 25 med denne forsøgsordning. Anstalten har oplyst at ordningen anvendes meget sjældent, og at anstalten derfor ikke har ret mange erfaringer med ordningen. Anstalten har videre

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug efter servicelovens 101

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug efter servicelovens 101 1 Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug efter servicelovens 101 Lovgrundlag Behandlingsgaranti Lov om social service 101 og Bekendtgørelse om kvalitetsstandard for social behandling for

Læs mere

Midlertidige botilbud

Midlertidige botilbud Midlertidige botilbud Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for midlertidige botilbud Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det serviceniveau, som tilbydes i Sønderborg Kommune. Hvem kan få ophold i et

Læs mere

Kriminalforsorgen kort og godt

Kriminalforsorgen kort og godt Kriminalforsorgen kort og godt Formål og hovedopgave Det er Kriminalforsorgens formål at medvirke til at begrænse kriminaliteten. Dette formål er fælles for politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Læs mere

Bekendtgørelse om udgang til indsatte i kriminalforsorgens institutioner (udgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om udgang til indsatte i kriminalforsorgens institutioner (udgangsbekendtgørelsen) BEK nr 1157 af 07/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 10. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Kriminalforsorgen i Grønland, j.nr. 09-1321-181 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Behandlingsdomme fra Kriminalforsorgens perspektiv

Behandlingsdomme fra Kriminalforsorgens perspektiv Behandlingsdomme fra Kriminalforsorgens perspektiv KiF Aalborg www.kriminalforsorgen.dk Kriminalforsorgens formål og hovedopgave Formål: at medvirke til at begrænse kriminalitet Hovedopgave: Fuldbyrde

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Bekendtgørelse af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. LBK nr 1491 af 13/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2017-220-0010 Senere ændringer til forskriften LOV nr 713 af 08/06/2018

Læs mere

Bekendtgørelse om kriminalforsorgens reaktioner ved overtrædelse af vilkår fastsat ved prøveløsladelse, betinget dom m.v.

Bekendtgørelse om kriminalforsorgens reaktioner ved overtrædelse af vilkår fastsat ved prøveløsladelse, betinget dom m.v. BEK nr 590 af 30/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 6. september 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0076 Senere ændringer til

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal 16 1220 København K Lovafdelingen Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Carsten Madsen Sagsnr.: 2006-730-0435

Læs mere

Tillæg til akkrediteringsansøgning: afd. KL - Alkoholbehandlingen i Statsfængslet i Møgelkær, maj 2010 WEBUDGAVE

Tillæg til akkrediteringsansøgning: afd. KL - Alkoholbehandlingen i Statsfængslet i Møgelkær, maj 2010 WEBUDGAVE Tillæg til akkrediteringsansøgning: afd. KL - Alkoholbehandlingen i Statsfængslet i Møgelkær, maj 2010 Akkrediteringstillæg for afdeling KL ved Statsfængslet Møgelkær... 2 Introduktion:... 2 Kriterium

Læs mere

Tal fra kriminalforsorgen januar 2019

Tal fra kriminalforsorgen januar 2019 Tal fra kriminalforsorgen januar 219 Koncernsekretariatet 28. januar 219 Indledning Tal fra kriminalforsorgen er udarbejdet af Direktoratet for Kriminalforsorgen og har til formål løbende at give et faktuelt

Læs mere

Elektronisk fodlænke. Baggrundsinformation om afsoning med elektronisk fodlænke

Elektronisk fodlænke. Baggrundsinformation om afsoning med elektronisk fodlænke Elektronisk fodlænke Baggrundsinformation om afsoning med elektronisk fodlænke Kriminalforsorgen, juli 2018 Baggrundsinformation om afsoning med fodlænke Det er muligt at udstå fængselsstraf på bopælen

Læs mere

Kriminalpolitisk program

Kriminalpolitisk program Kriminalpolitisk program Nordiske Fængselsfunktionærers Union (NFU) er et samarbejde mellem fængselsforbundene i Norden. Organisationen repræsenterer ca. 13.500 fængselsbetjente og andre medarbejdergrupper

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om tvangsbehandling af pædofile

Forslag til folketingsbeslutning om tvangsbehandling af pædofile Beslutningsforslag nr. B 238 Folketinget 2009-10 Fremsat den 23. april 2010 af Marlene Harpsøe (DF), Pia Adelsteen (DF), René Christensen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Pia Kjærsgaard

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2016

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2016 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2016 NYE FORANSTALTNINGSDOMME I 2015 I forbindelse med en lovændring vedrørende tidsbegrænsning af foranstaltninger efter straffelovens 68 og 69 blev det besluttet,

Læs mere

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik INDHOLD FORORD 2 VISION 3 ALLERØD KOMMUNES VÆRDIGRUNDLAG 4 ALLERØD KOMMUNES MED-AFTALE 5 FORMÅL 5 HVAD KAN MED-UDVALGET TAGE STILLING TIL? 5 INFORMATION

Læs mere

Behandlingsmuligheder i Herstedvester, lovovertrædere med personlighedsforstyrrelser og aggressiv adfærd.

Behandlingsmuligheder i Herstedvester, lovovertrædere med personlighedsforstyrrelser og aggressiv adfærd. Behandlingsmuligheder i Herstedvester, lovovertrædere med personlighedsforstyrrelser og aggressiv adfærd www.kriminalforsorgen.dk Fakta om Herstedvester Fængsel oktober 2016 Domme 30 idømt forvaring 12

Læs mere

Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge (DOK)

Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge (DOK) YDELSESBESKRIVELSE Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge (DOK) Målgruppe: Unge der har begået kriminalitet eller er i risiko for at komme ud i kriminalitet. Hemmedvej 1, 8585 Glesborg

Læs mere

Behandlingscenter. Et tilbud til stofmisbrugere. Social- og sundhedsservice - Specialområdet

Behandlingscenter. Et tilbud til stofmisbrugere. Social- og sundhedsservice - Specialområdet Køge Rådgivnings- og Behandlingscenter Et tilbud til stofmisbrugere Social- og sundhedsservice - Specialområdet Hvem er vi og hvad kan vi tilbyde KRB: Rådgivning og ambulant behandling på Egøjevej 34 2

Læs mere

Visitation til de særlige pladser - information til den kommunale medarbejder

Visitation til de særlige pladser - information til den kommunale medarbejder Psykiatri Visitation til de særlige pladser - information til den kommunale medarbejder Denne pjece er til den kommunale medarbejder, der overvejer at visitere en borger til de særlige pladser i Region

Læs mere

Forvaring og udstrækningen heraf

Forvaring og udstrækningen heraf Forvaring og udstrækningen heraf En gennemgang af forvaringssager i Anstalten ved Herstedvester for perioden 1. januar 1990 til 31. december 2011 1 Indledning Baggrund I en årrække har antallet af forvaringsdomme

Læs mere

Udkast til tale. Til brug ved besvarelsen af samrådsspørgsmål AE og AF fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del)

Udkast til tale. Til brug ved besvarelsen af samrådsspørgsmål AE og AF fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) Retsudvalget 2008-09 REU alm. del Svar på Spørgsmål 589 Offentligt Dato: 5. marts 2009 Dok.: JJA40224 Sagnr.: 2009-792-0822 Udkast til tale Til brug ved besvarelsen af samrådsspørgsmål AE og AF fra Folketingets

Læs mere

Brugerundersøgelsen 2013

Brugerundersøgelsen 2013 Brugerundersøgelsen 2013 Indsatte i fængsler og arresthuse Af Jonas Markus Lindstad Direktoratet for Kriminalforsorgen Straffuldbyrdelseskontoret Marts 2014 1 Indhold Brugerundersøgelsen 2013... Læsevejledning...

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

Kvalitetsstandarder. Viljen til forandring. august 2010

Kvalitetsstandarder. Viljen til forandring. august 2010 Kvalitetsstandarder Viljen til forandring august 2010 Motivationsforløb for unge med et problematisk forbrug af euforiserende stoffer At motivere den unge til at arbejde med sit forbrug At formidle viden

Læs mere

Studie- og ordensregler UCH

Studie- og ordensregler UCH Studie- og ordensregler UCH UCH s studie- og ordensregler er gældende for alle elever på UCH. De enkelte afdelinger har suppleret dette regelsæt med nogle afdelingsspecifikke regler, og du må derfor også

Læs mere

Stillings- og personprofil. Ledende overlæge Herstedvester Fængsel Kriminalforsorgen Februar 2017

Stillings- og personprofil. Ledende overlæge Herstedvester Fængsel Kriminalforsorgen Februar 2017 Stillings- og personprofil Ledende overlæge Herstedvester Fængsel Kriminalforsorgen Februar 2017 Arbejdsgiver Arbejdssted Stilling Refererer til Ansættelsesforhold Kriminalforsorgen Herstedvester Fængsel

Læs mere

Elektronisk fodlænke

Elektronisk fodlænke Elektronisk fodlænke Afsoning på bopælen med elektronisk fodlænke Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, september 2013 Hvad er elektronisk fodlænke? I 2005 blev der indført en ny afsoningsform

Læs mere

K V A L I T E T S P O L I T I K

K V A L I T E T S P O L I T I K POLITIK K V A L I T E T S P O L I T I K Vi arbejder med kvalitet i pleje og omsorg på flere niveauer. - Beboer perspektiv - Personaleudvikling og undervisning Louise Mariehjemmet arbejder med mennesket

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge Psykiatri INFORMATION til pårørende til børn og unge VELKOMMEN Som forælder til et barn eller en ung med psykisk sygdom har du et naturligt ansvar for din datter eller søn, og du er samtidig en betydningsfuld

Læs mere

"Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46

Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper Projekt 46 Projekt nr. 46 Konsulent Referent Dato for afholdelse Jørgen Anker Anshu Varma 23.oktober 2007 Godkendt d. "Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46 Deltagere Birgitte

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 834 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 834 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 834 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 3. juli 2014 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

Afdelings- og funktionsbeskrivelse for overlæge Afdeling Q for Depression og Angst, Århus Universitetshospital Risskov

Afdelings- og funktionsbeskrivelse for overlæge Afdeling Q for Depression og Angst, Århus Universitetshospital Risskov Afdelings- og funktionsbeskrivelse for overlæge Afdeling Q for Depression og Angst, Århus Universitetshospital Risskov Afdeling for Depression og Angst indgår som en del af Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane.

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. N O T A T Intern udvikling og Personale Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 1. marts 2010 Sagsnummer 2009061821A Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere,

Læs mere

Inspektion af Københavns Fængsler, Afdeling 2. Vest (kvindeafdelingen), den 24. april 2012

Inspektion af Københavns Fængsler, Afdeling 2. Vest (kvindeafdelingen), den 24. april 2012 Inspektion af Københavns Fængsler, Afdeling 2. Vest (kvindeafdelingen), den 24. april 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/03559-26/PH 2/9 Indholdsfortegnelse Ad 3. Bygningsmæssige forhold... 3 Ad 4.2.1. Forholdet

Læs mere

Visitation til ophold på de særlige pladser information til den kommunale medarbejder

Visitation til ophold på de særlige pladser information til den kommunale medarbejder Visitation til ophold på de særlige pladser information til den kommunale medarbejder Foto: xxxxxxxxxx Denne pjece er til den kommunale medarbejder, der påtænker at visitere en borger til de særlige pladser

Læs mere

FAKTA OM UDVIKLINGEN I KRIMINALFORSORGEN

FAKTA OM UDVIKLINGEN I KRIMINALFORSORGEN FAKTA OM UDVIKLINGEN I KRIMINALFORSORGEN Dette notat samler forskellige fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen. SENESTE NYT OKTOBER 2012 ER: Der er fortsat overbelæg i Kriminalforsorgen. Belægget ligger

Læs mere

Statsfængslet i Vridsløselille

Statsfængslet i Vridsløselille Statsfængslet i Vridsløselille Informationshæfte 2014 Forord Informationshæftet omhandler Statsfængslet i Vridsløselille. Hæftet henvender sig både til studiebesøgende med et vist forudgående kendskab

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del Bilag 287 Offentligt

Retsudvalget REU alm. del Bilag 287 Offentligt Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 287 Offentligt Retsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 6. marts 2012 Kriminalitetsudviklingen i Danmark 2010 (Kriminalitet

Læs mere

Før fængslet. Åbent eller lukket fængsel? De fleste kommer i åbent fængsel, hvor

Før fængslet. Åbent eller lukket fængsel? De fleste kommer i åbent fængsel, hvor Før fængslet Du får som regel mindst en måned til at forberede tiden i fængsel, hvis du er på fri fod, når dommen falder. I den tid kan du f.eks. fremleje din bolig, få en aftale med din arbejdsgiver og

Læs mere

Sammenhængende forløb for ungdomssanktionsdømte

Sammenhængende forløb for ungdomssanktionsdømte Sammenhængende forløb for ungdomssanktionsdømte - Recidiv-opfølgning vedrørende ungdomssanktionsdømte med anbringelse på den sikrede institution Grenen Lene Mosegaard Søbjerg Februar 2010 Center for Kvalitetsudvikling

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

ungdomssanktion Aktiv Weekend er et akkrediteret opholdssted, der modtager et alternativ til fængsel

ungdomssanktion Aktiv Weekend er et akkrediteret opholdssted, der modtager et alternativ til fængsel Aktiv Weekend er et akkrediteret opholdssted, der modtager unge, som af den ene eller anden grund har brug for at bo et andet sted end hjemme. Målet er at skabe de bedste rammer og give de bedste tilbud

Læs mere

Husorden for sengeafsnit i Afdeling P

Husorden for sengeafsnit i Afdeling P HUSORDEN Husorden for sengeafsnit i Afdeling P Formål For at skabe omsorg for patienterne og et godt miljø vil vi bede alle, der færdes i afsnittet, om at følge denne husorden. Grundlæggende er det vigtigt,

Læs mere

Bekendtgørelse om anbringelse på bopælen i indkvarteringsstedet under intensiv overvågning og kontrol

Bekendtgørelse om anbringelse på bopælen i indkvarteringsstedet under intensiv overvågning og kontrol BEK nr 1198 af 02/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 4. oktober 2019 Ministerium: Udlændinge- og Integrationsministeriet Journalnummer: Udlændinge- og Integrationsmin., j.nr. 2017-10650 Senere ændringer

Læs mere