Gør hverdagen bedre. Det er stort at være medlem af FDB

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gør hverdagen bedre. Det er stort at være medlem af FDB"

Transkript

1 Gør hverdagen bedre Det er stort at være medlem af FDB

2 FDB ejer Coop, Danmarks største dagligvarevirksomhed, og det er vores medlemmer, som ejer os. I hver dagen møder du os som Kvickly, SuperBrugsen, Dagli Brugsen, Irma og Fakta. Som medlem af FDB er du med til at gøre en forskel DeT er stort at være medlem af FDB I bund og grund handler det nemlig om fællesskab. Med 1,6 millioner medlemmer, medlems valgte og mere end ansatte i butikkerne udgør vi en stærk stemme, når vi står sammen. Det giver mulighed for at tilbyde bedre varer til bedre priser i hverdagen. Men det giver også mulighed for at gøre en større forskel og skabe et bæredygtigt og ansvarligt forbrug til gavn for alle.

3 FDB er din forening. Sammen ejer vi butikkerne Coop er butikkerne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli Brugsen, Fakta og Irma FDB er en forening, der ejer Coop Du er medlem af FDB har fra begyndelsen været kendetegnet ved en særlig forretningslogik. Vi driver vores virksomheder ansvarligt. FDB har ingen aktionærer. Derfor går en del af vores overskud til medlemmerne og til samfundet. Vi ejer Coop, Danmarks største dagligvarevirksomhed, men det er vores 1,6 millioner medlemmer, der ejer os. Derfor er det også vores medlemmer, vi skaber værdi til i hverdagen. De penge, FDB s datterselskaber tjener, geninvesteres i virksomheden, i bedre butikker og bedre vareudbud, og en del af vores overskud går direkte tilbage til vores medlemmer, der får kontante fordele i hverdagen gennem fordelsprogrammet CoopPlus. En anden del af overskuddet går hvert år tilbage til samfundet, når vi støtter projekter inden for sundhed, klima, miljø og etisk handel. Som ejer af Danmarks største dagligvarevirksomhed har FDB både ansvar og mulighed for at fremme et bæredygtigt og ansvarligt forbrug. Her er målet helt enkelt at finde løsninger, der gør det nemmere og mere inspire rende for danskerne at handle med omtanke. På de næste sider kan du læse mere om FDB s indsatser og mærkesager. Måske bliver du undervejs inspirereret til at blive en af de cirka 3.500, som i dag er medlemsvalgte i FDB. Som aktiv i FDB kan du præge fremtiden og det langsigtede arbejde i foreningen, for eksempel i FDB s landsråd eller bestyrelse. Men du har også en unik mulighed for at påvirke din lokale butik og for at sætte initiativer i gang i dit lokalområde. Læs mere på fdb.dk og bliv medlem på fdb.dk/blivmedlem CoopPlus er FDB s fordelsprogram Som medlem får du PlusPoint, når du handler i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli Brugsen. Du får også løbende fordel agtige tilbud på alt fra dagligvarer til forsikringer, rejser og oplevelser.

4 FDB har en idé, vi vil gøre hverdagen bedre. Det betyder, at vi arbejder for at fremme et ansvarligt dagligvareforbrug til gavn for fællesskabet og en bæredygtig fremtid. FDB støtter og igangsætter hvert år projekter inden for fire mærkesager sundhed, klima, miljø og etisk handel. En idé fire FDB s indsatser sker i tæt samarbejde med Coop, der også arbejder med ansvarlighed, så det kan ses på hylderne i butikkerne, hos leverandører og i hele Coops organisation. Det sker også i samarbejde med eksperter, myndigheder og vores medlemmer, som skaber ny viden og konstruktiv debat om et ansvarligt forbrug.

5 Sundhed Klima Miljø mærkesager Etisk handel De projekter, FDB støtter, styrker enten udviklingen af et ansvarligt forbrug lokalt, nationalt eller globalt. Fællesnævneren for dem er inspiration, engagement og involvering. Så det sunde og bæredygtige forbrug bliver attraktivt og enkelt. Vi skal motiveres af lyst.

6 Det skal være Sjovt at spise sundt Sundhed i FDB handler om mad. Skal vi forbedre folkesundheden, er det afgørende, at vi spiser sundt, og at vi lærer vores børn, at sund mad sagtens kan være sjov og inspirerende mad. Jo tidligere i livet vi får smag for sunde råvarer og lærer, hvordan vi tilbereder sund mad, desto større er sandsynligheden for, at vi interesserer os for vores egen sundhed. madpyramiden.dk Sund fra top til bund FDB lancerede den første danske madpyramide tilbage i Siden er madpyramiden blevet udviklet i takt med tiden, og den følger altid de officielle anbefalinger. I den seneste opdatering fra 2011 er grøntsagerne blandt andet rykket ned i bunden af pyramiden, mens ris og pasta er rykket op i midten. På madpyramiden.dk finder du masser af ny viden og inspiration til hverdagen. Familiens spisekort viser dig for eksempel, hvordan I kan spise efter madpyramiden i 14 dage.

7 Gør det til en sport at spise sundt Stævnesnacks er sunde snacks til børn og unge, der dyrker sport. 77 procent af alle danske skolebørn dyrker idræt i en forening, og de fleste deltager i stævner, hvor menuen alt for ofte står på pommes frites, slik og sodavand. FDB tilbyder landets idrætsforeninger frisk frugt og grønt billigt, som de kan servere ved stævner. Læs mere på stævnesnacks.dk Små frugtfjolser Frugtfjolserne er sunde produkter, der er lettilgængelige i butikken, og som gør det attraktivt for børn at vælge sunde snacks i hverdagen. Guide til det sunde valg Coop arbejder for at styrke det fælles nordiske Nøglehulsmærke, som gør det nemmere at vælge sundt i form af mindre fedt, sukker og salt og flere fibre. I 2011 vandt Coop samtlige 9 titler i konkurrencen om hvilke supermarkeder, der gør det lettest for forbrugerne at vælge sundt.

8 Det er et friskt pust at få en gratis kasse fyldt med råvarer og opskrifter til undervisningen. Det er fagligt i orden, og børnene synes, det er skægt, at der kommer oplæg fra et andet sted, end de er vant til. Kassen er fyldt med forskellige råvarer kendte såvel som ukendte, og opskriftshæftet er bygget op omkring et særligt emne. Sidste gang var det for eksempel grove grøntsager fra bunden af madpyramiden. Det giver os noget konkret at tale ud fra. Opgaverne styrker børnenes kompetencer og færdigheder i et køkken, og så er retterne med til at udfordre smagsløgene. Sanne Wurtz, lærer Sct. Maria Skole, Aalborg GoCook i køkkenet FDB arbejder aktivt for, at den kommende generation skal blive bedre til at lave mad end deres forældre. Det sker blandt andet gennem GoCook, hvor børn i alderen 7-13 år får mulighed for at lave mad. Mere end børn møder hvert år GoCook i hjemkundskabstimerne, og skolerne modtager både råvarer, undervisningsmateriale og opskriftshæfter. De sunde råvarer kan elever og lærere hente i den lokale Kvickly, SuperBrugsen eller Dagli Brugsen. Børnene kan også GoCook, når de kommer hjem. De kan finde flere opskrifter på nettet eller via vores mobilapp og få inspiration til sjov og sund mad. I Restaurant GoCook får børnene mulighed for at lave mad sammen med FDB s frivillige i samarbejde med skolen. Du kan læse mere på gocook.dk

9 Hvad kommer Sebastian Klein i madpakken? Madpakken er en vigtig del af dagen. FDB s frivillige sætter fokus på den sunde madpakke for børn i alderen 6-8 år. I samarbejde med den lokale skole smører Sebastian Klein og børnene sunde madpakker med fantasi, humor og energi. Formålet var at give børnene en god madpakkeoplevelse. Vi inviterede 1. klasse fra to lokale skoler samt Sebastian Klein hen i butikken, der leverede de varer, vi skulle bruge. Det blev en succes. Sebastian var inspirerende, og børnene var tilpas nysgerrige. De fik lyst og mod til at prøve nye veje med madpakker, og der blev smurt, grinet og arbejdet med de mange råvarer. Det er den slags vellykkede projekter, der virkelig gør det meningsfuldt at være aktiv i sin lokale butik. Pernille Sara Schou, landmand Formand i Brugsforeningsbestyrelsen, Dagli Brugsen, Glud-Nørby

10 Forbrug i balance Vidste du det? Danmarks to første og eneste svanemærkede butikker er SuperBrugsen i Hvalsø og Irma på Islands Brygge. I de kommende årtier bliver vi flere og flere mennesker på jorden, og det samlede forbrug vil uundgåeligt stige. Produktion, transport og salg af flere dagligvarer vil nødvendigvis medføre et øget CO 2 -udslip. Som ejer af Danmarks største dagligvarevirksomhed vil FDB bidrage til at skabe et forbrug i balance med miljøet og klimaet. Sammen med Coop sætter vi fokus på, hvordan vi kan blive bedre til at planlægge indkøb og udnytte den mad, vi køber, så vi smider mindre mad ud. Og vi involverer medlemmer, kunder og eksperter for at finde innovative grønne løsninger, der kommer klimaet og miljøet til gavn. Skrubber eller makrel? 8 ud af 10 danskere tænker ikke over, hvor de fisk, de spiser, kommer fra, eller hvor de er fanget. Men fiskearter og havmiljøet er truet, så der er god grund til at tænke over, hvilken fisk der skal på bordet. Du finder flere og flere MSC-mærkede fiskeprodukter i Coops kølediske. Mærknings-ordningen MSC garanterer, at fisken er bæredygtig. Bæredygtige brætter og bakker FDB støtter blandt andet miljøorganisationens Verdens Skoves arbejde med at bevare regnskoven i Honduras på en måde, så det også skaber indtægter for lokalbefolkningen. I Coops butikker er alle havemøbler og tropisk træ FSC-mærket. Og du finder blandt andet også skærebrætter og bakker fra Honduras. Änglamark og økologien Danmark er et af de lande i verden, hvor der bliver købt flest økologiske varer, og FDB og Coop har været med lige fra starten. Vi introducerede økologien i supermar kedet i 1981, længe før det røde Ø-mærke blev en realitet, og vores mål

11 er fortsat at sikre det bedste sortiment af økologiske produkter i Danmark. Derfor finder du Änglamark i Coop. De økologiske, miljøvenlige og allergivenlige Änglamark-produkter reducerer klima- og miljøbelastningen og gør det nemt at handle med omtanke i hverdagen, uanset om det er fødevarer eller lyspærer, du mangler. Mindre madspild Hver fjerde dansker smider mad i skraldespanden mindst tre dage om ugen. Det daglige madspild koster hvert år danskerne milliarder, men det belaster også klimaet uden grund. FDB og Coop arbejder derfor sammen med forbrugerne om at udtænke nye teknologier og idéer, som gør det nemmere at se, om en vare er frisk og gør det lettere at udnytte madrester. Grønne ideer Med FDB s årligt tilbagevendende Grøn Idépris opfordres eksperter, forbrugere og studerende til at tænke bære dygtigt og grønt. De bedste forslag præmieres med en innovationspris, en forbrugerpris og en uddannelsespris. Konkurrencen lanceres hvert år i maj, og vinderne kåres hvert år i oktober. Alle kan deltage. Læs mere om FDB s Grønne Idépris på grønpris.fdb.dk I oktober 2011 vandt Katrine Iversen fra Esbjerg FDB s Grønne Idépris i kategorien Forbrugerpris. Katrines idé var enkel og stærk: tilsæt 20 pct. revne kartofler eller rodfrugter til frikadellefarsen for at spare på kødet. Coop er nu sammen med Hilton Food Group i gang med at udvikle den helt rigtige opskrift på fars med revne kartofler i. Et eksempel på hvordan forbrugere involveres i at udtænke grønne ideer, som FDB sammen med Coop gør til virkelighed.

12 FDB og Coop vil gerne inspirere forbrugerne til at træffe ansvarlige valg, når de lægger varer i kurven. Det er blandt andet derfor, vi løbende gennemfører kampagner for Fairtrade og hele tiden udvider udbuddet af Fairtrade-varer i butikkerne.

13 UDVIKLING GENNEM HANDEL I FDB tror vi på udvikling gennem handel. Derfor arbejder vi målrettet med at skabe bedre vilkår og muligheder for at sælge og forbruge varer, der er produceret med omtanke for miljø, mennesker og samfund. Vi har særligt fokus på handel med Afrika. Afrika er den verdensdel, som har størst behov for udvikling, men det er også et rigt og ressourcestærkt kontinent med en stor produktion af gode og spændende varer. Desværre fylder de afrikanske varer forsvindende lidt i den samlede verdenshandel og i de danske supermarkeder. FDB styrker udviklingen blandt udvalgte afrikanske producenter gennem FDB s Afrikapulje, og Coop sørger med serien Savannah for at give de afrikanske varer plads på hylderne i din lokale butik. Du kan støtte Afrika og gøre en forskel ved at købe varerne i din dagligdag. Læs om FDB og Coops handel med Afrika på handelmedafrika.dk

14 I mit butiksråd gør vi meget ud af at være til stede i lokalområdet sammen med byens anden Kvickly, ligesom vi også går sammen med andre lokale aktører. Jeg synes, det er vigtigt at gøre mærkesagerne konkrete og synliggøre FDB og butikken lokalt. Som for eksempel når vi er til stede på Helsingør Messen og sætter fokus på handel med Afrika. Vi skal fortælle om FDB og Coops mærkesager, men især også hvad vi som forbrugere kan gøre i hverdagen. Jørgen Mikkelsen Formand i butiksrådet, Kvickly Prøvecentret, Helsingør Læs om FDB og Coops handel med Afrika på handelmedafrika.dk

15

16 Stof til eftertanke Hver måned kan du hente inspiration og viden om mad, miljø, sundhed og forbrug i månedsmagasinet Samvirke. Samvirke er Danmarks mest læste månedsmagasin med mere end en million læsere. Vi sætter fokus på fænomener i tiden, der vedrører os som forbrugere, og har fokus både globalt og lokalt. Vi forklarer komplicerede sammenhænge og nuancerer holdninger, og du får også korte, anvendelige artikler med gode råd og nyttige forbrugertips. Som medlem af FDB kan du tage Samvirke gratis med hjem, når du handler i Kvickly, SuperBrugsen eller Dagli brugsen. Du skal bare vise dit medlemskort ved kassen. Du kan også få magasinet sendt hjem, det koster 99 kr. om året. Du kan møde Samvirke og læserne på samvirke.dk og facebook.com/samvirke

17 Vidste du det? Samvirke har gennem årene vundet flere priser. I 2011 fik magasinet den danske Anders Bording-pris for sit grafiske design. Og SPD i New York har gennem flere år tildelt Samvirke hæderspriser i konkurrence med store udenlandske magasiner.

18 Bøger der inspirerer FDB udgiver løbende bøger om mad, der inspirerer dig til at gå i køkkenet og lave sund og klimavenlig mad - gerne sammen med dine børn. Du kan finde flere af bøgerne til gode priser i din lokale butik eller som medlemstilbud. Find masser af opskrifter på viskalspise.dk eller download app en Aftensmad Spis dig let af Anne Ravn Grove Løjer af Anne Ravn

19 Verdens bedste i 2012 Ny Nordisk Hverdagsmad af Claus Meyer og Arne Astrup Skvalderkål og havtorn er nogle af de råvarer, som har fået både tilhængere og Michelinstjerner i gourmet restauranterne de senere år. Men den nordiske mad fortjener også en plads i hverdagskøkkenet derhjemme. Den er nemlig både sund, velsmagende og lettilgængelig. FDB har sammen med Meyers Madhus og Forskningscenter OPUS ved LIFE på Københavns Universitet udgivet Ny Nordisk Hverdagsmad, så du let kan tage de nordiske madvaner ind i hverdagen. Bogen er kåret til verdens bedste kogebog om skandinavisk mad i Gourmand World Cook Book Awards. Jeg var vært ved et kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, hvor butikken leverede råvarer. Der var mænd og kvinder i alle aldre blandt deltagerne, og alle var virkelig begejstrede. Deltagerne blev introduceret til råvarer vilde bær og urter f.eks. - som de ikke kendte i forvejen og fik gode ideer til, hvordan råvarerne kan bruges og varieres. Og så fik de masser af inspiration til, hvordan man laver Ny Nordisk Hverdagsmad i køkkenet derhjemme. Anni Agerbo Jensen, personalekonsulent Formand for butiksrådet, SuperBrugsen, Solrød

20 af danskerne kan ikke forestille sig at give en julegave væk, som er købt brugt. Vi spørger danskerne FDB Analyse laver løbende målinger af danskernes vaner og holdninger inden for forbrug, sundhed, klima, miljø og etisk handel. Faktisk svarer 1000 danskere fra år hver uge på en rundspørge fra FDB Analyse. Spørgsmålene kan handle om alt fra valg af shampoo til sommerferie og selleri. Den viden, der indsamles, bliver brugt i FDB s arbejde for at fremme et ansvarligt og bæredygtigt forbrug. FDB Analyse har siden januar 2009 også opbygget en database, som hedder Mad-O-Meter. Databasen kortlægger danskernes madvaner og indeholder i dag oplysninger om mere end måltider i danske hjem. Her finder du svar på, hvem der spiser og drikker hvad og hvornår. Du kan f.eks. se, om der spises flest tarteletter syd eller nord for Limfjorden, eller om de drikker mere juice på Midtfyn end andre steder i landet. Du kan også få viden om madvanerne, der hvor du bor på fdb.dk/mad-o-meter. Hver femte dansker dyrker sport i en klub. Halvdelen af alle danske børn får lommepenge.

21 Kvinder spiser og drikker flere light -produkter end mænd. Hver fjerde dansker smider mad i skraldespanden mindst tre dage om ugen. Danskerne står i gennemsnit op klokken Kvinderne står et par minutter senere op, og de bruger 12 minutter mere om morgenen, inden de skal ud af døren. Syv ud af ti danskere tager udgangspunkt i kødet, når de skal bestemme, hvad aftensmaden skal bestå af. Jyderne spiser dobbelt så mange rundstykker som sjællænderne. af de voksne danskere har ikke spist slik inden for det seneste døgn.

22 Bæredygtighed på skoleskemaet FDB s skolekontakt udgiver undervisningsmaterialer til folkeskolen. Vi vil give børn og unge viden, lyst og mod til at handle bæredygtigt i hverdagen. Skolekontakten er med til at sikre, at fremtidens forbrugere har viden om og indsigt i de forbrugsvalg, de træffer. Skolekontakten udgiver hvert år nye undervisningsmaterialer med temaer inden for FDB s mærkesager sundhed, klima, miljø og etisk handel. Materialerne er gratis. Skolerne betaler for porto og pakning. FDB s skolekontakt står blandt andet bag: GoCook, som før hed Mad eller hvad? Kemien i din hverdag KlimaNørd Tropisk træ i din hverdag

23 Kemien i din hverdag Klimanørd Du kan læs mere på skolekontakten.dk

24 FDB har i dag ca medlemsvalgte Gør en forskel Brug dit ejerskab Som medlem af FDB kan du gøre hverdagen bedre, ikke bare for din egen familie, men også for det samfund, du er en del af. Brænder du for sundhed? Synes du, det er vigtigt, at vi som forbrugere tager hensyn til vores miljø? Er du optaget af etisk handel? Så brug dit ejerskab til at gøre en forskel. Du kan være aktiv i FDB på mange forskellige måder. Måske har du bare 5 minutter til at følge med på FDB s facebook eller på FDB s andre sites som for eksempel madværk.dk eller vi skalspise.dk. Det kan også være, du har tid og lyst til at hjælpe med en konkret aktivitet eller til at blive repræsentant for medlemmerne i dit lokale butiksråd eller din lokale brugsforeningsbestyrelse. Mulighederne er mange. Få lokal indflydelse i din butik FDB har i dag ca medlemsvalgte, der arbejder frivilligt. Som medlemsvalgt er du med i din lokale brugsforeningsbestyrelse eller dit lokale butiksråd og kan påvirke udviklingen i butikken og i dit lokalområde. Du kan engagere dig i flere aktiviteter eller i en enkelt mærkesag, som optager dig i hverdagen. Når du er medlemsvalgt i FDB, kan du deltage gratis i FDB s mange kurser og uddannelser. Du er altid velkommen til at kontakte dit lokale butiksråd eller din lokale brugsforeningsbestyrelse. Sæt dit præg på FDB s fremtid Du kan også stille op til FDB s bestyrelse eller til lands rådet, som er FDB s øverste beslutningsorgan. Her kan du være med til at påvirke FDB s langsigtede arbejde inden for sundhed, klima, miljø og etisk handel. Alle medlemmer kan stille op til landrådet og FDB s bestyrelse. Der er valg en gang om året. madværk.dk eller viskalspise.dk Læs mere om dine muligheder på fdb.dk/aktiv

25 Jeg sidder i FDB s landsråd, fordi jeg synes, det er vigtigt, at FDB og Coop fortsat differentierer sig inden for mærkesagerne sundhed, klima, miljø og etisk handel. Det har jeg mulighed for at påvirke. Jeg synes, det er fantastisk, at jeg som almindelig forbruger kan være med til at træffe strategiske beslutninger, der bliver til konkrete tiltag nede i butikken. På den måde er jeg med til at gøre en forskel lokalt, nationalt og globalt. Stina Thorsvang, stud. mag. i læring og forandringsprocesser Medlem af FDB s landsråd

26 En meget stor del af den danske befolkning forbinder FDB med ansvarlighed inden for handel med dagligvarer. Det er vigtigt, at FDB holder fokus på mærkesagerne og samtidig sikrer, at FDB bliver ved med at udvikle sig i takt med tiden, så foreningen opleves vedkommende for så stor en del af den danske befolkning som muligt. Det kan jeg som bestyrelsesmedlem være med til at påvirke, så derfor er det en rigtig spændende opgave at være med til at varetage 1,6 millioner medlemmers interesser nu og i fremtiden. Tage Rosenmeier, event manager IBM Medlem af FDB s bestyrelse Ansvarlighed inden for dagligvarehandel

27 I 2011 blev jeg en del af varesortimentet Som brugsforeningsbestyrelse lægger vi kimen til flere af de aktiviteter, der skal ske i og uden for butikken det kommende år. Dette sker sammen med butikkens ledergruppe på visionsmøder om butikkens fremtid for at være på forkant med udviklingen. Brugsforeningsbestyrelsen har en stor indflydelse på butikken og god mulighed for at påvirke den. Det er lige fra sparring på ombygning og indretning til at foreslå tiltag, der fremmer indtjeningen. For eksempel fik vi i 2011 indført friskfanget fisk i butikken som en del af varesortimentet. På det formelle plan ansætter vi uddeleren, ligesom vi er ansvarlig for butikkens resultater på den årlige general forsamling. Det er meget spændende, at være formand for en brugsforeningsbestyrelse. Hvor mange andre steder har man mulighed for at påvirke sin butik og gennem den gøre en forskel i lokalområdet? Johnny Weber, arkitekt Formand i brugsforeningsbestyrelsen, SuperBrugsen, Fåborg

28 Svanemærket tryksag Læs mere på fdb.dk Du køber ind i butikken En anden del går til kontante medlemsfordele der passer dig S En del af overskudet går til aktiviteter inden for sundhed, klima, miljø og etisk handel. Gør hverdagen bedre

Velkommen. Nye aktive på nye måder. 27. Oktober 2012

Velkommen. Nye aktive på nye måder. 27. Oktober 2012 Velkommen Nye aktive på nye måder 27. Oktober 2012 Program for dagen 11.40-13.00 Velkommen og siden sidst med gæst i den varme stol Oplæg og diskussion om målgrupper 13.00-14.00 Frokost 14.00-15.50 Oplæg

Læs mere

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE?

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE? Indeholder de nyopgravede gulerødder flere vitaminer end dem, du graver frem i frysedisken? Er almindeligt sukker mindre usundt end kunstige sødestof- fer? Bør man undlade at drikke mælk, når man er ude

Læs mere

Velkommen. Mærkesager

Velkommen. Mærkesager Velkommen Mærkesager 17.30 Velkomst og præsentation 18.00 Middag 18.30 21.30 Sammen om en god start viden, dialog, spørgsmål og svar Velkommen i Coop Hvad er Coop? Medlemsdemokrati og opgaver Værd at vide

Læs mere

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Kære FDB vært, Du har modtaget 2 plakater, som du bruger, når du præsentere tema Ny Nordisk Hverdagsmad for kursisterne! Plakat nr.

Læs mere

På disse sider har vi samlet de idéer til madspilds-aktiviteter, som blev udviklet under madspilds-eventen for medlemsvalgte en lørdag på Severin.

På disse sider har vi samlet de idéer til madspilds-aktiviteter, som blev udviklet under madspilds-eventen for medlemsvalgte en lørdag på Severin. Madspilds-event Lørdag, den 9. juni 2012 Severin kursuscenter På disse sider har vi samlet de idéer til madspilds-aktiviteter, som blev udviklet under madspilds-eventen for medlemsvalgte en lørdag på Severin.

Læs mere

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE Mad- og måltidspolitik INDLEDNING Sund mad er en vigtig forudsætning for læring, trivsel og et godt helbred hele livet igennem. At sikre gode mad- og måltidsvaner forudsætter,

Læs mere

Velkommen i brugsforeningsbestyrelsen

Velkommen i brugsforeningsbestyrelsen Velkommen i brugsforeningsbestyrelsen Det er stort at være medlem af FDB Gør hverdagen bedre Brugsforeningsbestyrelsens arbejde Bestyrelsen for en brugsforening har ansvar for brugsforeningens drift og

Læs mere

Mission: Vi vil skabe den første generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre.

Mission: Vi vil skabe den første generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Restaurant Vi vil. fordi Mission: Vi vil skabe den første generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Kun 4 % af danskerne har børn med i køkkenet. Er den foretrukne madbutik ved at blive

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER NATIONALPARK VADEHAVET LOKALOMRÅDET SEPTEMBER 2017 FORMÅL OG METODE Formål Danmarks Nationalparker overvejer at udvikle lokale nationalparkfødevarer

Læs mere

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER NATIONALPARK MOLS BJERGE LOKALOMRÅDET SEPTEMBER 2017 FORMÅL OG METODE Formål Danmarks Nationalparker overvejer at udvikle lokale nationalparkfødevarer

Læs mere

CASE 1: Nikolajs lasagne

CASE 1: Nikolajs lasagne CASE 1: Nikolajs lasagne Nikolaj vil gerne imponere sin veninde Stine. Han har derfor inviteret hende på hjemmelavet lasagne. Først skal Nikolaj i supermarkedet og købe ind til lasagnen og du skal hjælpe

Læs mere

CSR & Cirkulær Økonomi i Coop

CSR & Cirkulær Økonomi i Coop CSR & Cirkulær Økonomi i Coop Emballage og plast v. Projektleder i CSR, Mathias Hvam Hvordan arbejder vi med ansvarlighed i Coop? Vi er ikke fondsejet, og vi har ingen pengetank Vi er medlemsejet af vores

Læs mere

Mad til i morgen. Madspild. Hvad gør vi ved det? 2. oktober 2012

Mad til i morgen. Madspild. Hvad gør vi ved det? 2. oktober 2012 Mad til i morgen Madspild. Hvad gør vi ved det? Hvorfor interessen for madspild? Europa 2006-2020 fra 86 mio. til 126 mio. tons 1/3 del af EU s klimaudledning kommer fra fødevare-produktion Globale efterspørgsel

Læs mere

Bæredygtighed og etisk handel - er det vigtigt for børn og unge i dag?

Bæredygtighed og etisk handel - er det vigtigt for børn og unge i dag? Bæredygtighed og etisk handel - er det vigtigt for børn og unge i dag? De næste 45 minutter. Hvad er Coop og Coop Skolekontakten? 10:30 1. Global handel Hvad er det for en verden, vi handler i? Hvad betyder

Læs mere

Vi skal have ansvarligheden i dagligdagen tilbage

Vi skal have ansvarligheden i dagligdagen tilbage 011dit FDB Wikke og Rasmussen fra FDB s tv-reklame Vi skal have ansvarligheden i dagligdagen tilbage s. 12 Tag børnene med i køkkenet 125.000 skoleelever lavede Mad eller hvad med FDB i 2011. Var dit barn

Læs mere

Smør din madpakke med Sebastian Koncept til lokal FDB aktivitet

Smør din madpakke med Sebastian Koncept til lokal FDB aktivitet Smør din madpakke med Sebastian Koncept til lokal FDB aktivitet Idé Børn smører sunde madpakker sammen med Sebastian Klein Sebastian underviser i, hvad en sund madpakke er Aktiviteten er for børn i indskolingen

Læs mere

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Fælles om de nærende og nærværende måltider I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

Velkommen til pressemøde

Velkommen til pressemøde Velkommen til pressemøde Tivoli, tirsdag 3. juni 2014 Coop / Jens Visholm Klik Mad for ligger at redigere i vores DNA i masteren 1866: H. C. Sonne - fødevarer til folket 1976: FDB s madpyramide - billig,

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft Midtjylland - Øst Begrundelser Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå Generelt mange økologiske varer. Lavt fedtindhold i kød & pålæg. Lokker ikke med usunde varer man skal nærmest lede efter slik & chokolade.

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2017-2018 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Revideret april 2016 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune

Læs mere

Strategi for skolemad

Strategi for skolemad Strategi for skolemad Vores mål 1. Alle kan se, at de bliver dygtigere hver dag 2. Alle har mod til at deltage i verden 3. Alle har en ven i skolen 4. Læringen foregår overvejende eksperimenterende og

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit 1 PRESSETIPS Jeres køkken skal da i pressen! Lækker veltillavet mad, glade inspirerede medarbejdere og tilfredse mætte kunder er værd at fortælle

Læs mere

Klimamærkning af fødevarer?

Klimamærkning af fødevarer? Klimamærkning af fødevarer? Mogens Werge Forbrugerpolitisk direktør Coop Danmark A/S Änglamark Coop Danmark er Danmarks største dagligvarevirksomhed, der sammen med de selvstændige brugsforeninger driver

Læs mere

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Fazer Food & Co er stolte over at drive kantinen for Socialog sundhedsskolen Esbjerg. Herunder kan du møde vores køkkenteam på skolen. På de

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE April 2015 Fars køkkenskole har fået vokseværk Med 3,5 millioner i støtte fra Nordea-fonden, er Fars køkkenskole klar til at hjælpe andre kommuner i gang, så flere fædre

Læs mere

Kort og godt. Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner.

Kort og godt. Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner. Kort og godt Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner. Madindeks 2016 Hvor kommer danskernes mad fra? For tredje

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune

Læs mere

Thomas Roland Coop CSR. Oslo, 29. september 2016

Thomas Roland Coop CSR. Oslo, 29. september 2016 Thomas Roland Coop CSR Oslo, 29. september 2016 Hvad vil jeg sige? Lidt om Coop Danmark Vores økologihistorie De økologiske forbrugere Kan I bruge vores erfaringer? Omsætning 45,2 mia. EBIT 632 mia. (Ex.

Læs mere

Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding. Rema1000, Skolegade 28, 7100 Vejle

Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding. Rema1000, Skolegade 28, 7100 Vejle Sønderjylland Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding Super venlige og smilende personale. god oversigt over forretningen; orden og ren butik; billige gode varer også økologiske Det er en rar forretning at komme

Læs mere

MADSPILD I MADKUNDSKAB

MADSPILD I MADKUNDSKAB MADSPILD I MADKUNDSKAB Inspiration til undervisningsforløb Madkundskabsholdene på Skovgårdsskolen og Hellerup Skole har de sidste par år haft et undervisningsforløb om madspild i samarbejde med den lokale

Læs mere

Guide. Vores butiksbestyrelse Vores opgaver. Hvilke opgaver har butiksbestyrelser og hvordan synes jeg, vi bør arbejde med opgaverne?

Guide. Vores butiksbestyrelse Vores opgaver. Hvilke opgaver har butiksbestyrelser og hvordan synes jeg, vi bør arbejde med opgaverne? Guide Vores butiksbestyrelse Vores opgaver Hvilke opgaver har butiksbestyrelser og hvordan synes jeg, vi bør arbejde med opgaverne? Butiksbestyrelsen Denne guide giver et kort overblik over opgaver, som

Læs mere

Brug nettet. Skolekontakten. På opdagelse i danskernes forbrug gennem tiden MÆLK. dansk historie madkundskab

Brug nettet. Skolekontakten. På opdagelse i danskernes forbrug gennem tiden MÆLK. dansk historie madkundskab Brug nettet På opdagelse i danskernes forbrug gennem tiden dansk historie madkundskab Skolekontakten INDHOLD: BRUG NETTET og bliv klogere... side 5 Sådan bruger du Samvirke Classic... side 6 Tema 2 Mad...

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE December 2013 Fars Videokogebog er i luften Endelig blev den klar til de dejlige fædre og børn ude i det ganske land Fars Videokogebog er gået luften og er nu online på

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget B 30 Bilag 1 Offentligt. B30: Fortsat succes med økologi og bedre måltider i offentlige køkkener

Miljø- og Fødevareudvalget B 30 Bilag 1 Offentligt. B30: Fortsat succes med økologi og bedre måltider i offentlige køkkener Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 B 30 Bilag 1 Offentligt B30: Fortsat succes med økologi og bedre måltider i offentlige køkkener Danmark er verdens førende på økologi i de offentlige køkkener Sådan har

Læs mere

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune Mad og måltider i skolen En guide til skolerne i Roskilde Kommune 1 Uden mad og drikke duer helten ikke Måltidet er i skolen et pusterum, hvor eleverne kan være sammen og hygge sig på en anden måde end

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

Juice og pulp - brug din fantasi

Juice og pulp - brug din fantasi Side: 1/8 Juice og pulp - brug din fantasi Forfattere: Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af prpgessionsbachelorstuderende i

Læs mere

INNOVATIONSPARTNERSKABET FOR SUNDERE MAD

INNOVATIONSPARTNERSKABET FOR SUNDERE MAD INNOVATIONSPARTNERSKABET FOR SUNDERE MAD 6. FEBRUAR 2019 Coop Danmark A/S Koncerndirektør Jens Visholm 1.050 butikker, heraf 450 brugsforeninger 40.008 medarbejdere FORMÅL: SAMMEN OM BEDRE MAD Omsætning:

Læs mere

Måltidsmærket Sunde Børn inspirationsmøde v. Landbrug & Fødevarer 22. og 23. maj 2017 Iben Humble Kristensen

Måltidsmærket Sunde Børn inspirationsmøde v. Landbrug & Fødevarer 22. og 23. maj 2017 Iben Humble Kristensen Sundere mad i skolen Måltidsmærket Sunde Børn inspirationsmøde v. Landbrug & Fødevarer 22. og 23. maj 2017 Iben Humble Kristensen Hvorfor en ny guide til skoler? Hvorfor et nyt Måltidsmærke? Marts-April

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE September 2014 Successen fortsætter - flere Fars køkkenskoler På rekordtid oplevede vi at få 5 fyldte køkkenskoler, som er startet op i august og september. Det er dermed

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

Strategier for markedsføring af økologiske produkter i Danmark. Mogens Werge Forbrugerpolitisk direktør Coop Danmark

Strategier for markedsføring af økologiske produkter i Danmark. Mogens Werge Forbrugerpolitisk direktør Coop Danmark Strategier for markedsføring af økologiske produkter i Danmark. Mogens Werge Forbrugerpolitisk direktør Coop Danmark Coop er Danmarks største dagligvarevirksomhed, der driver kæderne Kvickly, SuperBrugsen,

Læs mere

BILAG 3 Monica Christiansen

BILAG 3 Monica Christiansen BILAG 3 Monica Christiansen Hvad er dit navn? Monica Hvor kommer du fra - landsdel? København Hvor gammel er du? 51 Hvor mange bor der i din husstand, og hvor gamle er de? 3 personer 51, 25, 22 Hvis I

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Forord Gladsaxe Byråd har vedtaget en revideret Politik for mad, måltider og bevægelse for børn og unge i Gladsaxe

Læs mere

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune Mad og måltider i skolen En guide til skolerne i Roskilde Kommune Uden mad og drikke duer helten ikke Måltidet er et pusterum i skolen, hvor eleverne kan være sammen og hygge sig på en anden måde end

Læs mere

FAKTA. Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne

FAKTA. Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne FAKTA Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne Forebyggelse ifølge danskerne er en ny rapport fra TrygFonden og Mandag Morgen, som kortlægger danskernes holdninger til forebyggelsespolitik. I det følgende

Læs mere

Den udfordrende skolemad

Den udfordrende skolemad Den udfordrende skolemad OPUS Skolemadsprojekt Optimal trivsel, Udvikling og Sundhed for danske børn gennem sund Ny Nordisk Hverdagsmad Kim Fleischer Michaelsen, Inst. For Idræt og Ernæring, KU november

Læs mere

STOP SPILD AF S T O P SPILD AF

STOP SPILD AF S T O P SPILD AF STOP Madspild Ifølge Landbrug & Fødevarer, smider hver dansker hvert år i gennemsnit 63 kilo mad i skraldespanden i stedet for at spise det. Hvert år dør på verdensplan ca. 6 millioner børn af sult. Vi

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Indledning Politik for mad, måltider og bevægelse har siden 2007 dannet grundlag for de tilbud og aktiviteter inden

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign.

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign. Kostpolitik 2017 Indhold Måltiderne... 3 Spis mindre sukker... 3 Medbestemmelse... 4 Egne lejligheder... 4 Fokus på den enkelte... 5 Ikke alle dage er ens... 5 Sociale aktiviteter... 5 Fokus på madspil...

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016.

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kost- og ernæringspolitik for Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kostpolitik for Trækronerne. Mad er vigtigt som brændstof, nydelse og som samlende element i hverdagen. Både derhjemme, i institutionen

Læs mere

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune Mellemmåltider i SFO en En guide til SFO erne i Roskilde Kommune 2 Et godt mellemmåltid er sund fornuft SFO en spiller en central rolle i børns dagligdag. Her får de en tryg og legende overgang mellem

Læs mere

Markedsanalyse. Flere danskere kender og køber Fairtrade. 30. juni 2016

Markedsanalyse. Flere danskere kender og køber Fairtrade. 30. juni 2016 Markedsanalyse 30. juni 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Flere danskere kender og køber Fairtrade Highlights: Fairtrade-mærket har en

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK FOR ÆLDRE I KØBENHAVNS KOMMUNE 2012-2016 1 INDHOLD Forord...3 APPETIT PÅ LIVET...4 Madkvalitet...5 Det gode måltid...6 Det rette tilbud til den

Læs mere

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider November 2018 Forord - Mad- og måltidspolitikken I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

Brug din ernæringsvejleder

Brug din ernæringsvejleder Sundhed og Forebyggelse Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse www.sund.furesoe.dk Ernæringsvejlederen: E-mail: ernaeringsvejleder@furesoe.dk Sundhed og Forebyggelse Brug din ernæringsvejleder Vejledning

Læs mere

smør din madpakke med sebastian Drejebog for planlægning og afvikling af aktiviteten

smør din madpakke med sebastian Drejebog for planlægning og afvikling af aktiviteten smør din madpakke med sebastian Drejebog for planlægning og afvikling af aktiviteten indhold Side 3-7 Aktivitetsbeskrivelse Side 8 Opgaver for butiksbestyrelsen Side 9-16 Detaljer om aktiviteten Side 17

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Kort fortalt. Mad og diabetes. www.diabetes.dk

Kort fortalt. Mad og diabetes. www.diabetes.dk Kort fortalt Mad og diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister Et medlemskab koster kun: >> Behov for at snakke? Ring til Diabeteslinjen på telefon [ ] A lmindeligt

Læs mere

Mad og måltidspolitik

Mad og måltidspolitik Mad og måltidspolitik for dagtilbud, SFO, klub og skoler i Albertslund Kommune Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69

Læs mere

Februar 2008. JA TAK, vi, kommer personer til fyraftensmødet den 8 april.

Februar 2008. JA TAK, vi, kommer personer til fyraftensmødet den 8 april. Februar 2008 Fyraftensmøde den 8. April kl. 18.15: Næste BY NIGHT er lige om hjørnet. Kan vi give hinanden gode ideer om temaet Italiensk Aften. Hvad skal der til før vores bydel bliver fyldt med gode

Læs mere

Ministerens tale til brug ved samråd den 11. april 2007

Ministerens tale til brug ved samråd den 11. april 2007 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Svar på Spørgsmål 236 Offentligt Ministerens tale til brug ved samråd den 11. april 2007 Jeg blev i januar bedt om at kommentere en artikel i

Læs mere

Professionstopmøde 2014

Professionstopmøde 2014 Professionstopmøde 2014 Comwell Hotel Vestre Kirkevej 12 4000 Roskilde Når danskerne ikke følger kostrådene er det (måske) fordi Joan Preisler Coop Analyse Driver blandt andet Mad-O-meter I denne undersøgelse

Læs mere

Ny madkultur skabes i køkkener men kræver omlægning og forandring af hoveder og gryder

Ny madkultur skabes i køkkener men kræver omlægning og forandring af hoveder og gryder Ny madkultur skabes i køkkener men kræver omlægning og forandring af hoveder og gryder Hvad skal der til for at indføre et nyt måltids- og sundhedsparadigme? Skal OPUS blive til mere end et forskningsprojekt,

Læs mere

Sunde Opskrifter Nemme

Sunde Opskrifter Nemme Sunde Opskrifter Nemme 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Sunde Opskrifter Nemme Sukkerfri kager? Få sunde kage opskrifter på chokoladetrøfler, snickers, bounty barer, isopskrifter og mange flere (glutenfri, uden sukker

Læs mere

Skole madens mange muligheder

Skole madens mange muligheder Skole madens mange muligheder Mad- og måltidsguide til Madskoler Mad- og måltidsguide til madskoler Skolemad kan give eleverne mætte maver og energi til resten af skoledagen men skolemad indeholder også

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Baggrund 2 Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra: Kløvervænget, Borgercaféen, Nr. 1, Svanen og Beskyttet beskæftigelse. Derudover

Læs mere

Inspiration. til at engagere medlemmer

Inspiration. til at engagere medlemmer Inspiration til at engagere medlemmer Vi vil engagere alle medlemmer Sammen kan vi! Coop er ejet af over 1,7 mio. medlemmer. Ambitionen er, at medlemmerne oplever Coop som mere end et sted, hvor man køber

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

SAMMEN OM MAD OG MÅLTIDER

SAMMEN OM MAD OG MÅLTIDER SAMMEN OM MAD OG MÅLTIDER Vi vil være med til at gøre Odense landskendt som den kommune der systematisk arbejder med mad, måltider og ernæring i det rehabiliterende samarbejde med borgerne. Mad og Måltider

Læs mere

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider December 2018 Forord Vision I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik at skabe

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE April 2014 Fars køkkenskole i DR ULTRA NYT Fars køkkenskole sprang ind i det nye år med et sjovt besøg af journalisterne Rikke og Christian fra DR ULTRA NYT. Energiske og

Læs mere

SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER

SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER FØR DU STARTER SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER Brug denne model, når I skal udvikle nye aktiviteter. Gå igennem faserne step for step, så er I tættere på en succesfuld aktivitet. Start fra bunden. 4. ORANGE

Læs mere

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 13 SUNDE VANER TIL AT FOREBYGGE HJERTEKARSYGDOM Tjek dine madvaner HAR DU 13 RIGTIGE? Der er størst gevinst, når

Læs mere

Praktisk og smart til køkken og. bord. Flot design, som enhver kok vil sætte pris på

Praktisk og smart til køkken og. bord. Flot design, som enhver kok vil sætte pris på spar op til 53% Praktisk og smart til køkken og Flot design, som enhver kok vil sætte pris på bord Havde I Tupperware-skåle i dit barndomshjem? Så findes de garanteret stadigvæk. Tupperware har det nemlig

Læs mere

Kold College Mad & Måltidspolitik

Kold College Mad & Måltidspolitik Kold College Mad & Måltidspolitik Stine Henriksen > Aut. Klinisk Diætist > Sundhedskonsulent Kold College Sund Skole Kantinen: > Hvor er vi? > Hvor skal vi hen? > Hvordan? Først: I har en virkelig skøn

Læs mere

KANTINE & PERSONALERESTAURANT

KANTINE & PERSONALERESTAURANT KANTINE & PERSONALERESTAURANT SUBSTANS startede oprindelig med at drive kantinen på Nordisk Ministerråd. Det gjorde vi i nogle år, før vi så valgte at starte et nyt køkken op med vores frokosttilbud. I

Læs mere

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Forbrugertrends Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Trends? en måde at skabe overblik Kilde: http://pejgruppen.com/hvad-er-trend/ Trends påvirker de værdier, der præger menneskets

Læs mere

Opskrifter Nemme Retter

Opskrifter Nemme Retter Opskrifter Nemme Retter 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Opskrifter Nemme Retter Vi er en lille familie, der løbende samler, videreudvikler og viser vores yndlingsopskrifter med store billeder. Far har lavet al maden

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mange børn spiser mindst halvdelen af deres daglige måltider i daginstitutionen. Måltiderne spiller derfor en vigtig rolle i børnenes hverdag, og de har betydning

Læs mere

Markedsanalyse. Da det er femte år i træk, at Landbrug & Fødevarer gennemfører undersøgelsen om danskernes holdninger og adfærd i forbindelse med

Markedsanalyse. Da det er femte år i træk, at Landbrug & Fødevarer gennemfører undersøgelsen om danskernes holdninger og adfærd i forbindelse med Markedsanalyse 9. juni 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Langt flere danskere købere oftere økologi Siden 2013 har Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

Ny nordisk hverdagsmad i et samfundsøkonomisk perspektiv

Ny nordisk hverdagsmad i et samfundsøkonomisk perspektiv Ny nordisk hverdagsmad i et samfundsøkonomisk perspektiv Niels Kærgård Institut for Fødevare- og ressourceøkonomi Københavns Universitet Rolighedsvej 25 1958 Frederiksberg Tlf.: 45 3528 2264 E-mail: nik@foi.ku.dk

Læs mere

Hvorfor er det vigtigt?

Hvorfor er det vigtigt? Struktur på sundheden Workshop 10 Lucette Meillier Seniorforsker, cand.comm., ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Socialpsykiatrien Sundhed i balance Hvorfor er det vigtigt?

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9. eller

Læs mere

Klimamad med økonomisk fordel. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Klimamad med økonomisk fordel. - et Carbon 20 innovationsprojekt Klimamad med økonomisk fordel - et Carbon 20 innovationsprojekt Klimamad med økonomisk fordel Studie 10 Igennem projekt Klimamad er der blevet sat fokus på at inspirere til både at reducere madspild -

Læs mere

Coop og økologien Madmanifestet og ny økovision

Coop og økologien Madmanifestet og ny økovision Klik for at redigere i masteren Coop og økologien Madmanifestet og ny økovision Thomas Roland Afdelingschef, Coop Ansvarlighed Danskerne Klik for at bruger redigere få penge i masteren på mad Modsætninger

Læs mere

Økologi. Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%.

Økologi. Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%. Økologi Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%. Økologiprocenten udregnes ud fra et gennemsnit på indkøbte varer

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen Mad- og måltidspolitik for Dagplejen Mål hvad vil vi? Vi vil så et frø hos børn i Dagplejen, så vi hjælper dem på vej med at udvikle sunde madvaner. Gennem en fælles mad og måltidspolitik tilføjer vi en

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere