>>Det er li som med Lynet McQueen<<

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ">>Det er li som med Lynet McQueen<<"

Transkript

1 >>Det er li som med Lynet McQueen<< At skabe strukturer for litteraturarbejdet i indskolingen. AF DORTE KAMSTRUP 2.b på Marievangsskolen i Slagelse har dansk. De arbejder som altid, når de har litteratursamtale, med Aidan Chambers fire grundspørgsmål 1 : Var der noget, du godt kunne lide? Var der noget, du ikke kunne lide? Var der noget, der undrede dig? Var der noget, der mindede dig om andre bøger, du har læst, eller film, du har set? Som Rita Hjort, 2.b s dansklærer, udtrykker det: >>Der er altid noget, de godt kan lide<<. Den dag Folkeskolen og tv-holdet er på besøg, arbejder klassen med Katrine Marie Guldagers Frøken Ignora eksploderer 2. Efter en kort fælles samtale om for- og bagsiden og om bogens sjove format har Rita Hjort læst teksten højt, og nu diskuterer de indholdets store problemstillinger som at bo alene uden forældre, at være venner og uvenner og ikke mindst om de ridser, man får i hjertet, hver gang man eksploderer. Eleverne undrer sig blandt andet over, at Ignora bor alene. En af drengene undrer sig over, at Ignora tilsyneladende eksploderer over et plus-stykke. Han kunne bedre forstå det, hvis det havde været et dividere-stykke! 2.b er kun netop begyndt deres rejse ind i danskfagets univers. De er endnu ikke i stand til at tale om teksttema og intertekstualitet, men det afholder dem ikke fra at kunne trække linjer fra Katrine Marie Guldager til Astrid Lindgren, fra Frøken Ignora til Pippi Langstrømpe, Mio min Mio og Brødrene Løvehjerte. Tekster om børn, der er alene i verden, om venskaber og om både positive og negative sider af det at være menneske. 1 Aidan Chambers: Tell mee, Katrine Marie Guldager: Frøken Ignora eksploderer, Alinea.

2 >>Det er li som med Lynet McQueen i Cars 1<<, afslutter en dreng svarene til Chambers fjerde spørgsmål: Er der noget, teksten minder dig om? Rita Hjort griber straks bolden, optager svaret og uddyber det 3 ved at spørge drengen: >>Hvad minder det dig om?<< Eleven får med hendes hjælp trukket nogle tydelige paralleller mellem venskabet mellem frøken Ignora og Nina i teksten til venskabet mellem de to biler i tegnefilmen Cars. Eller >>I Cars nummer ét<< som han understreger det! Rita Hjorts undervisning er eksemplarisk set i forhold til den norske professor Olga Dysthes teori om det dialogiske klasserum. Rita Hjort stiller autentiske spørgsmål spørgsmål, der ikke allerede er færdige svar til. Det giver eleven mulighed for at inddrage sine egne erfaringer. Sammen skaber de her forbindelseslinjer mellem skolens liv og deres egen hverdag, mellem tekstens univers og deres eget univers. Sammen begynder de en rejse ind i teksternes univers for forhåbentlig at opdage, at tekster siger noget, som de kan relatere til og bruge i deres eget liv, eller som der står i Fælles Mål dansk: >>Eleverne beskæftiger sig med litteratur for at få oplevelser og dybere indsigt i sig selv og andre, for at skærpe opmærksomheden over for og glæden ved det digteriske sprog<<. Fælles sprog om litteratur Når Rita Hjort har valgt de fire grundspørgsmål som ramme for sit arbejde i 2.b, skyldes det ikke alene metodens kvaliteter, men også at hun, som alle andre børnehaveklasseledere og dansklærere i indskolingen, har været på kursus i blandt andet moderne litteraturundervisning. Kurset på 30 timer er et led i Slagelse Kommunes læseindsats for hele skoleforløbet. Med afsæt i kurset og for at skabe et fælles sprog om læsning på tværs af kommunens skoler er der indført vejledende læsehandleplaner for klasse. I planen for 2. klasse kan man blandt andet læse, at eleverne i undervisningen skal arbejde med: litteraturpædagogiske metoder som for eksempel Chambers fire grundspørgsmål ( ) enkle læseforståelsesstrategier som for eksempel at forudsige tekstens indhold ud fra overskrift og illustrationer, stille spørgsmål til teksten, fastholde det vigtigste i teksten gennem genfortælling. Og at dansklæreren skal: introducere eleverne til enkle læse- og skriveskabeloner, for eksempel fortælleansigtet og fortællebroen, til fortællende tekster som en støtte for strukturen i såvel elevens mundtlige fortælling, læste tekster som egne skriveopgaver 4. 3 Olga Dysthe: Det flerstemmige klasserum, Klim, Slagelse Kommunes vejledende læsehandleplan klasse.

3 En synlig struktur for læsearbejdet Inden eleverne i 2.b skal arbejde med teksten, skal den læses igen. Det sker gennem cirkellæsning 5. Rita Hjort behøver ikke at give en lang introduktion, og der er ikke brug for omorganisering af klassen. Eleverne sidder allerede i faste firepersonersgrupper, og på væggen over deres bord hænger en række plasticlommer en af dem med de fire blå kort, de nu skal anvende. De tager kortene ud, fordeler dem mellem sig, og straks er de i gang: Oplæser, Genfortæller, Billedmester og Ordmester; intet er til diskussion, alle kender de fast definerede roller i læsearbejdet. Hver gang to sider er læst, bevæger de blå laminerede kort sig en gang med uret, og læsearbejdet fortsætter, så alle får mulighed for at indtage de forskellige roller og dermed prøve kræfter med forskellige danskfaglige discipliner. En koncentreret arbejdsro eller nærmere koncentreret arbejdsuro - sænker sig over klassen, overalt høres en effektiv mumlen. Alle er af arbejdsformen tvunget til at koncentrere sig. Oplæseren skal læse op med indlevelse, så de andre i gruppen forstår teksten. Gen-fortælleren skal lytte koncentreret, for om et øjeblik skal han gengive det væsentligste i handlings-forløbet. Og billemesteren skal på én gang lytte og se på afsnittets tegninger, så der kan sættes ord på. Og Ordmesteren skal, som Rita Hjort siger det, >>lede efter specielle Ignora-ord<<, som skal præsenteres for gruppen. Ordmesteren skal ikke alene finde ord, der beskriver, hvordan Ignora ser ud, men også ord, der beskriver, hvordan hun er, og hvordan hun har det med andre. Alle skal hele tiden være aktivt med for at kunne komme ind i tekst og billeder der sker med andre ord en transformation fra børn til elever. De har endnu ikke lært om personkarakteristik og indre og ydre personbeskrivelse, men det afholder dem selvfølgelig ikke fra at mene noget om frøken Ignora som person i teksten. Og selv om de endnu ikke har lært teorier om billedanalyse, forhindrer det ikke en af dagens billedmestre i at finde ud af, at selv om der står, at fiskehandlen ikke ser Ignora stjæle hans fisk, så kan man i hans øjne på billedet alligevel se, at han godt ved det. Eleverne øver sig i at læse billeder og får samtidig øvelse i at læse andres ansigtsudtryk og at sætte ord på iagttagelser og følelser. >>Hej, Rita! Prøv lige at høre det her. Det lyder ret mærkeligt, og se så lige på billedet. Han véd det godt, fiskehandleren<<. Foto: Thorkild Thejsen 5 En bearbejdet udgave af Rollelæsning fra Jette Stenlev og Spencer Kagan: Cooperative Learning, Alinea, 2006.

4 Fortælleansigtet og fortællebroen Stille og roligt arbejder grupperne sig igennem teksten, og efterhånden som de bliver færdige, går de over til dagens næste opgave. Dagens styrmand rækker igen hånden op og tager nogle kopiark ud af en anden plasticlomme. Ingen borde skal flyttes, ingen lange beskeder, der skal gives. Eleverne ved, hvad de skal, for de har gjort det mange gange før. I dag skal grupperne arbejde med fortælleansigtet 6. Som Rita Hjort selv udtrykker det: >>Her er det jo mere de danskfaglige begreber<<. Eleverne skal finde frem til tekstens personer, tid og sted, problem og ikke mindst de enkelte episoder i handlingen. I grupperne diskuterer de, og sammen finder de frem til, hvad der skal stå i øjnene, næsen og munden, og én for én får de udfyldt de tomme felter på papiret. det med at eksplodere, det er noget, man kender i virkeligheden. På papirerne i plasticlommen er der to versioner, en bedrøvet og en glad. Eleverne vælger selv, hvilket et de ønsker at udfylde. Nogle af eleverne synes, det er en bedrøvet historie, fordi Ignora eksploderer, og fordi hun er alene uden en far og mor. Mens andre vælger det glade ansigt, fordi bogen ender med, at Ignora bliver gode venner med fiskehandleren, og han forklarer hende, at alle mennesker kan komme til at eksplodere. Endnu har 2.b ikke lært om analyse og fortolkning, men til trods for det foretager de allerede i valget af ansigt en teksttolkning. De lærer, at der ikke er én, men mange måder at forstå en tekst på. Nogle synes, det er synd for Ignora, at hun kommer til at eksplodere, så det giver ridser i hjertet, mens andre synes, at det er positivt for Ignora, at hun eksploderer, fordi det kan ske for alle mennesker. Sammen med deres lærer får 2.b også sat ord på, at Ud over fortælleansigtet arbejder 2.b også med andre stilladserende tekstmodeller som for eksempel fortællebroen og personbeskrivelse. For selv om 2. klasse endnu ikke har lært at anvende en berettemodel til at beskrive tekstens forløb, kan de godt sætte episoderne ind i fortælleansigtet eller ind i en fortællebro. Gennem dette arbejde lærer de, at en fortælling har et kronologisk fremadskridende forløb, som i store træk er en treleddet størrelse: en indledning, en handling og en afslutning. Og selv om eleverne endnu ikke kender begrebet personkarakteristik, sætter de på flotteste vis henholdsvis Ignora og Nina ind i midten af en personbeskrivelse og knytter mange indre og ydre karakteristika til personen. 6 Merete Brudholm: Læseforståelse Hvorfor og hvordan? Alinea, 1. udgave 2002, 2. udgave 2011.

5 I dag arbejder 2.b med skønlitteratur, men også arbejdet med sagprosa, som andre dage fylder dansktimerne, er præget af cirkellæsning og modelarbejde. I arbejdet med sagprosa er opgaverne og modellerne blot tilpasset sagprosaens helt andre teksttyper. Fortælleansigt og fortællebroen skiftes i arbejdet med de beskrivende sagprosatekster om for eksempel Grønland, løver eller motorcykler ud med rammenotater og tørresnoren. Foto: Dorte Kamstrup Ved allerede i indskolingen at lære at tage notater til læste sagprosatekster og sætte dem ind i enkle modeller dannes der et godt afsæt for mellemtrinnets og udskolingens arbejde med egentlige taksonomiske modeller for beskrivende tekster og notatteknikker som tokolonnenotater. Stor litteratur til små mennesker >>Læs bøgerne, brug dem i skolen og bliv klogere på livet sammen med Ignora og eleverne<<. Sådan skrev Lisbet Steen Højland i sin anmeldelse af Ignora-bøgerne her på folkeskolen.dk i Katrine Marie Guldager skriver stor litteratur for små mennesker. Frøken Ignora tager eleverne og deres problemer alvorligt, og det samme gør Rita Hjort i sin undervisning. Med afsæt i elevernes hverdagssprog og univers tager hun som dansklærer og litteraturguide eleverne i hånden for - med Kjeld Kjertmanns begreb - at indkulturere dem i skolens danskfaglige fagsprog. >>Nogle gange, når man eksploderer, så er det på grund af små ting, men nogle gange kan det godt være over store ting<<, lyder en konklusion fra en af drengene i 2.b, der tydeligvis kan drage paralleller til sit eget liv. Måske kan også han finde trøst i fiskehandlerens ord: >>De fleste mennesker eksploderer i hovedet på hinanden af og til. Der er ingen, der gør det med vilje. Og det er ikke sjovt, men der er ingen mennesker, der er perfekte. Problemet er, at man får ridser i sit hjerte, når man eksploderer<<. Og fiskehandleren ved, hvad han taler om, for hans hjerte er meget, meget ridset. På kan man, ved at søge på Karen Vilhelmsen og Ingelise Moos bog Men først skal bogen læses, klikke på Downloads og finde flotte Frøken Ignora-udklipsark, så man kan lave uroer, stangdukker eller andet, i lighed med det 2.b har lavet. Foto: Dorte Kamstrup 7 Find eksempler på fortællebroen i Karen Lise Søndergaard: Vilde Veje, Alinea, 2005, og Lene Krogh Larsen og Hanne Møller: Verden fuld af ord, Alinea, Læs mere om tørresnoren i Lene Krogh Larsen og Hanne Møller: Verden fuld af ord, Alinea. tem=27008

6 Dorte Kamstrup er skolekonsulent i Slagelse Kommune, cand.mag. i nordisk sprog og litteratur samt medieæstetik. Seminarielektor i dansk ved KDAS/Professionshøjskolen UCC Slagelse Kommunes vejledende læsehandleplan for klasse Læs mere om litteraturundervisning i indskolingen Alle dokumenter om kommunens læseindsats kan findes på Klik på Børn & Unge, vælg Skoler og SF og klik derefter på Læseindsats. Karen Vilhelmsen og Ingelise Moos: Men først skal bogen læses. Alinea Med udgangspunkt i Katrine Marie Guldagers serie Frøken Ignora i vandtårnet beskrives konkrete undervisningseksempler og oplæg til litteratursamtaler i klasse. Marianne Frandsen og Stig Brostöm: Skønlitteratur i indskolingen del 1-3. DANSK nummer 3/2009. Stig Broström, Marianne Frandsen og Karen Vilhelmsen skrev i 2008 rapporten Læsning og litteratur i skolestarten på baggrund af et projekt under Nationalt Videncenter for Læsning. Med afsæt i projektet og rapporten findes der i dette nummer af Dansklærerforeningens tids-skrift DANSK en lang artikel i tre fantastiske dele. Bladet kan læses online på Susanne Vishoff Paulsen: Fokus på billedbogens samspil mellem tekst og billede. Læsepædagogen nummer 2/2008 Kan downloades på

7 Søs Mark Hæstorp, Irene Laurine Hye og Samuel Steen Andersen: Litteraturpædagogik i indskolingen. Læsepædagogen nummer 6/2008 Kan downloades på Karen Lise Søndergaard: Vilde veje Børnelitteratur og litteraturundervisning. Alinea, 2005 En serie poetiske, billedrige og til tider lettere absurde fortællinger om børn, der går på opdagelse, bruger fantasien, prøver at ændre verden, svigtes af de voksne tager tingene i egne hænder og løser deres egne problemer. Undertiden med lidt hjælp fra de voksne. Selv om læserne i klasserne endnu ikke er så langt ude ad livets lange landevej, så handler det om at finde vej. Læs mere på: Hvis du elsker Frøken Ignora, så gå ikke glip af bøgerne i denne serie. Brudholm, Merete: Læseforståelse hvorfor og hvordan? Alinea, 1. udgave 2005, 2. udgave 2011 Bogen er en ny ajourført udgave, der diskuterer de nyeste erfaringer og tiltag på læseområdet også i indskolingen i relation til de nye Fælles Mål. I bogen præsenteres nyere udenlandsk forskning og gode erfaringer fra undervisningen i praksis med læseforståelsesstrategier. Læs mere på: Under Download kan man blandt andet finde de to fortælleansigter det bedrøvede og det glade - som 2.b bruger i tv-udsendelsen Sikre, hurtige og glade læsere, her på folkeskolen.dk Plakat med handlingsbroen til Fandango Mini Kan downloades på

8 Lene Krogh Larsen og Hanne Møller: Verden fuld af ord. Alinea, 2010 Verden fuld af ord bidrager til at udvikle børnenes ordforråd og lærer dem at bruge enkle redskaber til at kunne forstå, huske og genfortælle både faktatekster og fiktion. Formålet med materialet er på sigt at skabe gode og kritiske læsere. I materialet findes flotte udgaver af fortællebroer til skønlitterære tekster og tørresnore til sagprosatekster. Materialet findes til børnehaveklasse og 1. klasse. På Læs også her på folkeskolen.dk»yes! Må vi prøve igen?«af Dorte Kamstrup En fælles kommunal læseindsats i Slagelse af Thorkild Thejsen Mere om Slagelse Kommunes læseindsats Alle dokumenter om kommunens læseindsats kan findes på Klik på Børn & Unge, vælg Skoler og SFO og klik derefter på Læseindsats. Læsemagasinet på dk4 og folkeskolen.dk De tre tv-udsendelser om læsning i Slagelse hedder: Læsemagasinet 3: Sikre, hurtige og glade læsere. Læsemagasinet 4: Læsning i fagene. Læsemagasinet 5: Fælles om læsning og skrivning. Læsemagasinet er en serie tv-programmer, som produceres af dk4, Nationalt Videncenter for Læsning og fagbladet Folkeskolen. Udsendelserne kan ses her på folkeskolen.dk

Frøken Ignora. Et undervisningsforløb på ipad i 2. klasse. Sammensat af Kathrine Møller Meyer

Frøken Ignora. Et undervisningsforløb på ipad i 2. klasse. Sammensat af Kathrine Møller Meyer Frøken Ignora Et undervisningsforløb på ipad i 2. klasse Sammensat af Kathrine Møller Meyer Materialet er lavet med tilladelse fra Forfatter Katrine Marie Guldager, Illustrator Charlotte Pardi og Forlaget

Læs mere

Sammen om at læse litteratur om litteraturundervisning i udskolingen

Sammen om at læse litteratur om litteraturundervisning i udskolingen Sammen om at læse litteratur om litteraturundervisning i udskolingen At besøge 9.-klasserne på Vemmelev Skole er et kig ind i et vækstrum, hvor lærerne tager hånd om elevernes læseudvikling. Undervisningen

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw 1 Center for Skole, Slagelse Kommune, april 2010 ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå Litteraturliste asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd

Læs mere

Velegnede læremidler til arbejdet med læse- og læringsstrategier

Velegnede læremidler til arbejdet med læse- og læringsstrategier Velegnede læremidler til arbejdet med læse- og læringsstrategier Læsning i danskundervisningen Indskoling Legeskolen legende læsestart Læs om dette materiale på: www.legeskolen.dk - eller se det på CFU

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling. Link til arbejdsrum på PU s hjemmeside:

Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling. Link til arbejdsrum på PU s hjemmeside: Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling Link til arbejdsrum på PU s hjemmeside: Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling Link til arbejdsrum på PU s hjemmeside http://paedagogiskudvikling.esbjergkommune.dk

Læs mere

Trafikken på broen mellem folkeskolen og ungdomsuddannelserne skal gå begge veje

Trafikken på broen mellem folkeskolen og ungdomsuddannelserne skal gå begge veje Læsevejleder og læsekonsulent: Trafikken på broen mellem folkeskolen og ungdomsuddannelserne skal gå begge veje Hvis målsætningen om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal fuldføre en uddannelse, skal

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Mundtlighed og Retorik i Dansk ugerne 47-51

Mundtlighed og Retorik i Dansk ugerne 47-51 Mundtlighed og Retorik i Dansk ugerne 47-51 Introduktion Det mundtlige i dansk fylder meget i den daglige undervisning rundt omkring på skolerne. Eleverne bliver bedt om at tage stilling, diskutere, analysere

Læs mere

Tekstarbejde i skolestarten

Tekstarbejde i skolestarten Tekstarbejde i skolestarten CFU Odense Mandag d. 23. september 2013 v/ Læringskonsulent Dorte Kamstrup Antvorskov Skole, Slagelse 2 Genreskrivning i indskolingen Eleverne skal, også før de behersker den

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Faglig årsplan for 5. klasse. Dansk

Faglig årsplan for 5. klasse. Dansk 1 Faglig årsplan for 5. klasse Formål for faget dansk: Undervisningen i dansk i 5. klasse er tilrettelagt på baggrund af Undervisningsministeriets Fælles Mål. I 5. klasse skal de elementære skrive- læse-

Læs mere

Indskoling et legende og lærende univers

Indskoling et legende og lærende univers Indskoling et legende og lærende univers Litteraturundervisning Digtning Produktion af bøger Læsning - dialogisk læsning Det første projektarbejde Helle Frost 1.sep.10 CFU Aalborg Litteraturundervisning

Læs mere

Dansk 3./4. klasse 2017/18 Det Kongelige Teater - Balletskolen Odense

Dansk 3./4. klasse 2017/18 Det Kongelige Teater - Balletskolen Odense Dansk 3./4. klasse 2017/18 Det Kongelige Teater - Balletskolen Odense Uge Emne/aktivitet Læremidler/materialer Metode/arbejdsform Læringsmål Evaluering 32 VELKOMMEN I SKOLE Skolen Munke Mose Gåtur Leg

Læs mere

Pædagogisk vejledning til

Pædagogisk vejledning til Pædagogisk vejledning til Udarbejdet af pædagogiske konsulenter Sara Sejrskild og Hanne Schriver Indholdsfortegnelse Viden til læreren 3 Til læreren om de faglige mål, som bygger på Fælles Mål 2009 3 Retfærdighed

Læs mere

Lone Skafte Jespersen & Anne Risum Kamp. Teamhåndbog. Faglig læsning. i fagene A KA D EM I S K F O R LA G

Lone Skafte Jespersen & Anne Risum Kamp. Teamhåndbog. Faglig læsning. i fagene A KA D EM I S K F O R LA G Lone Skafte Jespersen & Anne Risum Kamp Faglig læsning i fagene Teamhåndbog A KA D EM I S K F O R LA G Faglig læsning i fagene. Teamhåndbog Lone Skafte Jespersen & Anne Risum Kamp 2010 Akademisk Forlag,

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

»Yes! Må vi prøve igen?«

»Yes! Må vi prøve igen?« »Yes! Må vi prøve igen?«når 2.a forvandles til en læsemaskine. AF DORTE KAMSTRUP Det er onsdag morgen, og 2.a på Marievangsskolen i Slagelse er netop vendt tilbage fra læsebånd med naboklassen. Her har

Læs mere

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet.

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet. Årsplan Dansk 2. klasse 2015/2016 1. Læsning læse enkle sikkert og bruge dem i hverdagssammenhænge Finde tekst finde ved at navigere på alderstilpassede hjemmesider Jeg kan finde informationer om et emne

Læs mere

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling Pædagogiske overvejelser Vi vil, når det er hensigtsmæssigt, arbejde med Cooperative Learning, som er en arbejdsform, der engagere og aktivere eleverne i interaktion med hinanden og underviseren. Kort

Læs mere

Læsebånd Friskolen Østerlund

Læsebånd Friskolen Østerlund Læsebånd Friskolen Østerlund Rent teknisk er et læsebånd et bånd af tid, hvor eleverne arbejder fokuseret med læsning af mange forskellige typer tekster. Hos os har vi placeret dette bånd af tid på alle

Læs mere

Projektbeskrivelse Nordisk projekt om samarbejdsflader mellem lærer- og pædagoguddannelsen.

Projektbeskrivelse Nordisk projekt om samarbejdsflader mellem lærer- og pædagoguddannelsen. Projektbeskrivelse Nordisk projekt om samarbejdsflader mellem lærer- og pædagoguddannelsen. Udgangspunkt for projektet: Baggrunden for dette projekt er treleddet: For det første er der i disse år en uddannelsespolitisk

Læs mere

Tosprogstaskforce Workshop, Vejle 3. februar og Bella Center, 5. februar 2014 Merete Hull Havgaard, Læreruddannelsen UCSJ

Tosprogstaskforce Workshop, Vejle 3. februar og Bella Center, 5. februar 2014 Merete Hull Havgaard, Læreruddannelsen UCSJ Tosprogstaskforce Workshop, Vejle 3. februar og Bella Center, 5. februar 2014 Merete Hull Havgaard, Læreruddannelsen UCSJ Har vi en ny metode på programmet i dag??? Næ Hvorfor ikke? Mit bud er at skrue

Læs mere

»Begynd aldrig med at læse teksten!«

»Begynd aldrig med at læse teksten!« »Begynd aldrig med at læse teksten!«om at skabe struktur for læsearbejdet. Af Dorte Kamstrup Det er onsdag morgen, og Folkeskolens journalist er igen taget ud med kameravognen fra dk4 for at møde læseundervisningen,

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx Vejledende læsehandleplan for temaet omkring Børnehaveklassen Slagelse Kommune, Center for Skole, maj 2010 1. udgave cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzx [Skriv

Læs mere

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2013/2014 efterår Fag: Dansk

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2013/2014 efterår Fag: Dansk Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2013/2014 efterår Fag: Dansk Danskfagets overordnede formål: At eleverne oplever sproget som en kilde til personlig og kulturel identitet At eleverne får lyst til at bruge

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Objective/ Formål. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Objective/ Formål. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Objective/ Formål OMRÅDE Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Det talte sprog Year Learning Outcomes Activities/Assessments

Læs mere

Faglig læsning og skrivning

Faglig læsning og skrivning Forældreguide Faglig læsning og skrivning Mellemtrinnet på 36-42 dage. unger efter en drægtighedsperiode Sciurus vulgaris, der føder tre-syv bronzealderfund i bronze og guld. nationalklenodie et enestående

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Dansk årsplan for 5.A & 5.B 2017/2018 Iqra Privatskole

Dansk årsplan for 5.A & 5.B 2017/2018 Iqra Privatskole Dansk årsplan for 5.A & 5.B 2017/2018 Iqra Privatskole Årsplanen er lavet med udgangspunkt i de nye forenklede fælles mål for faget dansk, hvor omdrejningspunkterne er: Læsning: Eleven kan styre og regulere

Læs mere

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Fra antologien Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Artikel fra antologien En svær opgave v/marianne Eskildsen, lærer, cand.pæd., pædagogisk konsulent i dansk, Center for Undervisningsmidler,

Læs mere

Sådan skaber vi et fælles sprog om læsning

Sådan skaber vi et fælles sprog om læsning Sådan skaber vi et fælles sprog om læsning Ved at blive enige om begreber og definitioner har lærerne på Eggeslevmagle Skole skabt en vigtig forudsætning for den kollegiale samtale. Det gør det muligt

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Pædagogisk vejledning

Pædagogisk vejledning Pædagogisk vejledning Sara Sejrskild Rejsenhus september 2013 Indhold Information til læreren... 3 Gå på opdagelse.... 4 Når litteraturen bliver digital... 4 Symmetri og kontrapunkt i fortællingen....

Læs mere

Forløbet slutter med en fælles CL-aktivitet, hvor der er fokus på bøgernes fælles tema.

Forløbet slutter med en fælles CL-aktivitet, hvor der er fokus på bøgernes fælles tema. Titel: Tema: Fag: Dansk Målgruppe: Mellemtrinnet QR-kode Fører til posten i mitcfu Bange for alt af Søren Jessen, forlag, udgivelsesår Døren af Janus Kodahl Alice Andersen af Faglig relevans/kompetenceområder

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Hønsetyven. Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez

Hønsetyven. Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez Hønsetyven Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez Indhold Hønsetyven er en billedfortælling (en historie uden ord). At læse Hønsetyven sammen med en gruppe børn vil derfor være anderledes

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx Vejledende læsehandleplan for lærerteamet i 1. klasse Slagelse Kommune, Center for Skole, maj 2010 1. udgave cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzx [Skriv tekst]

Læs mere

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem FORLAG Et børnehjem Af Henriette Langkjær, Bredballe Privatskole Foto: Frank Productions ApS Introduktion Et børnehjem er en gribende animationsfilm, som bygger på en dokumentarisk radioudsendelse fra

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

buster Vild med film 2018 side 1 af 5 Vild med film 2018 Fantastiske fantasy! Lær fantasygenren at kende og at anmelde fantasy-film Elevark

buster Vild med film 2018 side 1 af 5 Vild med film 2018 Fantastiske fantasy! Lær fantasygenren at kende og at anmelde fantasy-film Elevark Vild med film 2018 Lær fantasygenren at kende og at anmelde fantasy-film Elevark Fantastiske fantasy! Drager, magi og eventyrlige universer er noget af det, du måske allerede kender fra fantasygenren i

Læs mere

LÆSNING I OVERBYGNINGEN. Handleplan for læsning i overbygningen

LÆSNING I OVERBYGNINGEN. Handleplan for læsning i overbygningen LÆSNING I OVERBYGNINGEN Handleplan for læsning i overbygningen LÆSNING I OVERBYGNINGEN Kompetente læsere Elevernes faglige læsning bør være i fokus i hele grundskoleforløbet. Uanset fag arbejder læreren

Læs mere

Årsplan for dansk i 3. klasse.

Årsplan for dansk i 3. klasse. Årsplan for dansk i 3. klasse. Undervisningen tilrettelægges de trinmål, der er opstilles efter 3. klasse af Undervisningsministeriet. Trinmålene dækker fagets tre centrale kerneområder: Det talte sprog,

Læs mere

Kalles nye kasket Forfatter: Oluf og Lena Landstrøm Illustrator: Oluf og Lena Landstrøm

Kalles nye kasket Forfatter: Oluf og Lena Landstrøm Illustrator: Oluf og Lena Landstrøm Titel: Kalles nye kasket Forfatter: Oluf og Lena Landstrøm Illustrator: Oluf og Lena Landstrøm Kompetencecenter for sproglig, kulturel og social integration Sølystskolen, Nylandsvej 16, 8600 Silkeborg

Læs mere

Dansk årsplan for 6.A + 6.B 2018/2019

Dansk årsplan for 6.A + 6.B 2018/2019 Dansk årsplan for 6.A + 6.B 2018/2019 Årsplanen er lavet med udgangspunkt i de nye forenklede fælles mål for faget dansk, hvor omdrejningspunkterne er: Læsning: Eleven kan læse og forholde sig til tekster

Læs mere

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet 2 Læsepolitik Indhold Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet.... 4 Læsning ind i fagene - aktive forståelsesstrategier..... 6 It

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 315 Offentligt Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Læse i alle fag Status for Gudrun slutningen af 3. klasse Gudrun er

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Li l l esol dat Fi kt i onog f akt a AfRi k k edy r hav e Mål gr uppe: 5. 7. Kl as s e Lille Soldat Fiktion og fakta Lille Soldat, af T.B. Rotbøll Undervisningsforløb til 5.-7. Klasse Varighed ca. 15-18

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Dansk 1960erne-70erne

Dansk 1960erne-70erne Dansk 1960erne-70erne Introduktion Dansk bliver i 1900-tallets midte lige så stille grundskolens vigtigste fag. I Den Blå betænkning er faget det første, der beskrives, og det sker med de indledende ord:

Læs mere

Dansk 2. klasse 2015/2016

Dansk 2. klasse 2015/2016 Dansk 2. klasse 2015/2016 Danskfaget identitet og rolle I danskfaget er omdrejningspunktet sprog og tekster i kontekst. Gennem arbejdet med både mono- og multimodale tekster lærer eleverne at undersøge,

Læs mere

Arbejdet med fortællekasserne og eventyrfigurerne lægger op til: flg. sproglige områder i de pædagogiske læreplaner:

Arbejdet med fortællekasserne og eventyrfigurerne lægger op til: flg. sproglige områder i de pædagogiske læreplaner: CENTER FOR UNDERVISNINGSMIDLER Arbejdet med fortællekasserne og eventyrfigurerne lægger op til: flg. sproglige områder i de pædagogiske læreplaner: Anvendelse af talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. Klasse Broby friskole

Årsplan for dansk i 2. Klasse Broby friskole Årsplan for dansk i 2. Klasse Broby friskole 2016/2017 Uge Emne Mål Arbejdsform/metode Materialer 32 Basisdansk- Velkommen tilbage -Vi skal arbejdes med basisdansk sideløbende med de andre emner. Basisdansk

Læs mere

Cooperative Learning og Læringsstile

Cooperative Learning og Læringsstile Cooperative Learning og Læringsstile Forskningen inden for Cooperative Learning og Læringsstile, beskæftiger sig primært med at optimere elevernes muligheder for indlæring. Inden for læringsstils undervisningen,

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

Læring gennem dialog og samarbejde

Læring gennem dialog og samarbejde 9/30/09 side 1 Læring gennem dialog og samarbejde Det flerstemmige og dialogiske klasserum Cooperative Learning Lisbeth Pedersen - konsulent ved UC Lillebælt, konsulent ved IFPR Lektor ved IBC Kolding

Læs mere

Årsplan for dansk i 6.klasse

Årsplan for dansk i 6.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 6.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer

Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer Af Marie Sørensen, børnehaveklasseleder i samtale med Marianne Thrane - Det vigtigste er, at børn får en god og en glad skolestart, siger Marie Sørensen.

Læs mere

Hvordan støtter skolebiblioteket barnets læseudvikling?

Hvordan støtter skolebiblioteket barnets læseudvikling? Hvordan støtter skolebiblioteket barnets læseudvikling? Program for eftermiddagen Den rigtige bog til det rigtige barn - En kort teoretisk gennemgang af børns læseudvikling med eksempler på materialer,

Læs mere

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Kære forældre til elever i 0. klasse Som forældre er I vigtige personer i jeres barns sprog- og læseudvikling. Når jeres barn starter i 0. kl. har det

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk Efteråret 2015 Livets Skole Dette er en samlet årsplan for 4.-5. klasse. Vi følger Undervisningsministeriets Fælles mål for faget dansk. Undervisningen vil være planlagt,

Læs mere

Årsplan for klasse 3. kl. Skoleåret 2011/2012 efterår Fag: Dansk

Årsplan for klasse 3. kl. Skoleåret 2011/2012 efterår Fag: Dansk Årsplan for klasse 3. kl. Skoleåret 2011/2012 efterår Fag: Dansk Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Aug 33 mandag Skoleopstart kl. 16-18 Min sommerferie Jeg er ikke nogen kanin om personkarakteristik

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe Dansk 1.klasse hedens dyr med start medio august Emne: Tema: Af jord er du kommet Hedens dyr Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe blomster myldre milevidt.

Læs mere

Dansk 4. klasse. Periode Emne Mål Evaluering Uge. Eleverne skal i 33. makkerpar lave OL OL London 2012. Lytte aktivt til andre og

Dansk 4. klasse. Periode Emne Mål Evaluering Uge. Eleverne skal i 33. makkerpar lave OL OL London 2012. Lytte aktivt til andre og Årsplan 2012-13 Dorte Schmidt Dansk 4. klasse Periode Emne Mål Evaluering OL emne Udtrykke forståelse af det Eleverne skal i 33 læste mundtligt og skriftligt makkerpar lave OL OL London 2012 Lytte aktivt

Læs mere

Periode Emne Beskrivelse Mål

Periode Emne Beskrivelse Mål Årsplan for Dansk for 5. Klasse 2012-13 Bogsystem: Alle tiders dansk 5. klasse, oplevelsesbog Alle tiders dansk 5. klasse, aktivitetsbog Der anvendes desuden supplerende materialer, til ekstra arbejde

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål Årsplan dansk 3. klasse Denne årsplan er lavet med sigte på Forenklede fælles mål for 3.-4. klasse ( se www.uvm.dk ). Arbejdsformen vil variere mellem værkstedsundervisning, fælles oplevelser, oplæg samt

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Årsplan for 3. klasse Dansk 2015/2016

Årsplan for 3. klasse Dansk 2015/2016 Årsplan for 3. klasse Dansk 2015/2016 Lærer Minna M. Aarup Litteraturundervisning Der anvendes materialet Fandango for 3. klasse, som er et dansksystem med skønlitteratur i fokus. Bogen indeholder en del

Læs mere

Målgruppe: mellemtrinnet

Målgruppe: mellemtrinnet Nyheder til dansklærerne i Grønland COOPERATIVE LEARNING med novellelæsning I dette nummer af Dansk 2000 er der fokus på cooperative learning I forbindelse med novelle læsning målgruppen er sidst på mellemtrinnet

Læs mere

Kiki af Kasper Kjeldgaard Stoltz

Kiki af Kasper Kjeldgaard Stoltz 1/6 Kiki af Kasper Kjeldgaard Stoltz Niveau 5. - 6.klasse Varighed 14-16 lektioner Faglige mål I dette forløb arbejder eleverne gennem filmanalyse af Kiki den lille heks, med overgangen fra barn til ung.

Læs mere

5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Tekniske og forståelsesmæssige Læselyst, læsevaner og læsehastighed Der arbejdes med brug af notater, grafiske modeller, ord- og begrebskort, oversigtslæsning,

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder , Bjørn Ousland Fag: Dansk Målgruppe: 2.-4. klasse Billedbog:, Bjørn Ousland, Cappelen Damm AS, 2012 Faglig relevans/kompetenceområder Titlen kan opfylde mål inden for kompetenceområderne kommunikation,

Læs mere

Den største oplevelse et menneske kan have, er mysteriets Albert Einstein

Den største oplevelse et menneske kan have, er mysteriets Albert Einstein Den største oplevelse et menneske kan have, er mysteriets Albert Einstein Formål Nogle gange finder magien og mysteriet sted i en anden verden, og nogle gange er de magiske elementer en del af en verden,

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Venus (2.-3. klasse) Skoleår: 2016/2017 Fag: Dansk Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August Danskfaget Kunsteventyr Eleverne lærer at finde rundt på danskfaget.dk Fremstilling: Fortolkning:.

Læs mere

Peddersen og Findus: Tigergab og cirkusprinsesser

Peddersen og Findus: Tigergab og cirkusprinsesser Tema: Fag: Målgruppe: Sprog og talemåder Dansk Indskoling DR1, 2010, 20 min. Billedet er fra tv-udsendelsen. Cirkus kommer til byen og den store tiger bryder ud for at besøge den lille kat Findus, som

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Med denne folder vil vi først og fremmest gerne byde jer og jeres børn velkommen på Vadum Skole. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde.

Med denne folder vil vi først og fremmest gerne byde jer og jeres børn velkommen på Vadum Skole. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde. September 2010 Kære forældre Med denne folder vil vi først og fremmest gerne byde jer og jeres børn velkommen på Vadum Skole. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde. Det er noget stort at

Læs mere

Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Årsplan Dansk 2 klasse 2018-2019 Formålet med undervisningen i faget danske er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlige

Læs mere

Årsplan Dansk 3. klasse 2013/2014 Grindsted Privatskole

Årsplan Dansk 3. klasse 2013/2014 Grindsted Privatskole Dansk 3. klasse: Forma let med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forsta else af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea L Æ R E R V E J L E D N I N G Kom til orde Kørekort til mundtlighed Hanne Brixtofte Petersen medborgerskab i skolen Alinea Medborgerskab og mundtlighed I artiklen Muntlighet i norskfaget af Liv Marit Aksnes

Læs mere

Om Læs for Livet og den vundne erfaring. Samtaleteknik til at få bogønsker fra den enkelte - Øvelse

Om Læs for Livet og den vundne erfaring. Samtaleteknik til at få bogønsker fra den enkelte - Øvelse Programmet: Om Læs for Livet og den vundne erfaring - Pause - Samtaleteknik til at få bogønsker fra den enkelte - Øvelse Valg af bøger til det enkelte barn eller unge - Øvelse Formidling af bøger til det

Læs mere

Dybkærskolens handleplan for sprog og læsning hos tosprogede elever 0. - 10. klasse

Dybkærskolens handleplan for sprog og læsning hos tosprogede elever 0. - 10. klasse Mål Anbefalinger fra Silkeborgs Kommunes læsepolitik for at opnå forenklede Fælles Mål for 2014sat 0. KLASSE 1.Arbejd med forforståelse af indholdet, når et emne startes op. 2.Arbejd med centrale ord og

Læs mere

Alle så en kat af Brendan Wenzel

Alle så en kat af Brendan Wenzel Alle så en kat af Brendan Wenzel Gyldendal 2016 Katten gik gennem verden med Knurhår, ører og poter.. Sådan lyder det rytmiske anslag, der går igen gennem denne fine og poetiske bog om, hvordan ting afhænger

Læs mere