Inspiration til pædagogiske tiltag Sprogstimulerende aktiviteter for 3-årige børn med dansk som andetsprog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspiration til pædagogiske tiltag Sprogstimulerende aktiviteter for 3-årige børn med dansk som andetsprog"

Transkript

1 Inspiration til pædagogiske tiltag Sprogstimulerende aktiviteter for 3-årige børn med dansk som andetsprog Dette materiale beskriver en række sprogstimulerende aktiviteter, som kan bruges til børn på 3 år. Materialet indeholder ikke nye øvelser, men har samlet mange af de gode sprogstimulerende aktiviteter, der allerede er beskrevet i litteraturen. Materialet kan anvendes som inspiration til de pædagogiske tiltag, der iværksættes som følge af en sprogscreening af 3-årige børn med dansk som andetsprog, og ideerne svarer derfor til de delområder, som sprogscreeningen afdækker, dvs.: Sproglige strategier Sprogforståelse Sproglig opbygning (ords endelser og sætningsopbygning) Ordforråd Ideerne tager udgangspunkt i børn med dansk som andetsprog, men kan også benyttes til børn med dansk som modersmål. 1.0 Handleplan for arbejdet med det enkelte barns sproglige udvikling Videncenter for Integration anbefaler, at der på baggrund af sprogscreeningen af det 3-årige barn med dansk som andetsprog udarbejdes en handleplan for det enkelte barn. Handleplanen kan tage udgangspunkt i SMTTE-modellen. På intranettet findes et handleark som ligeledes kan benyttes til dette formål. Med udgangspunkt i den individuelle handleplan anbefales det at sammensætte mindre grupper på 4-6 børn. I disse grupper kan I ugentligt arbejde med de sprogstimulerende aktiviteter, som sprogscreeningen udpeger som vigtige indsatsområder for barnet også kaldet barnets udviklingszoner. Jo større problemer barnet har med det danske sprog, des mere tid har barnet brug for i en mindre gruppe. En lille gruppe børn sikrer, at alle børn får mulighed for at komme til orde. Det er gennem dialogen at børn udvikler deres aktive sprog. 1.1 Børn lærer forskelligt Det er stor forskel på hvordan børn lærer også når det gælder sprog. Forskellen ligger bl.a. i, om barnet overvejende lærer gennem de auditive, visuelle, taktile eller kinæstetiske kanaler. For at sprogstimuleringen fanger alle børn i gruppen skal der i tilrettelæggelsen af sprogstimuleringen tages højde for, at børnene kan have forskellige læringsstile. Ved i høj grad at inddrage kroppen i sprogstimuleringen sikrer man f.eks., at der tages højde for det kinæstetiske og taktile område. I planlægningen af arbejdet med sprog skal man desuden tænke sprogstimuleringen ind i mange forskellige situationer. Sprogstimulering kan fint finde sted på legepladsen, på ture eller i puderummet. 1.2 Motivation og engagement Den største sprogudvikling sker, når børn er motiverede for sprog. Motivationen kommer, når de bliver nysgerrige, følelsesmæssigt påvirkede og bruger deres fantasi, samtidig med at de

2 oplever nærvær med kendte voksne, der præsenterer dem for sprog. En væsentlig del af motivationen opstår alene ved, at børnene mærker den voksnes engagement. Faste og tydelige rammer for børnene er afgørende for, at vi kan skabe situationer med engagement, nærhed, ro og opmærksomhed. Sørg for at tilrettelægge dagen således, at der er stjernestunder med mulighed for at få nogle gode sprogstimulerende situationer. For børn med manglende dansksproglige færdigheder vil en struktureret og forudsigelig dagligdag bl.a. sikre, at børnene får ro og overskud til at fokusere på at lære dansk. 2.0 Inddragelse af forældrene i sprogarbejdet Mange institutionsafdelinger tilbyder med succes forældrene at deltage i sproggrupperne, for derved at give dem et billede af, hvad sprogstimuleringen drejer sig om. Desuden er det en god idé også at inddrage forældrene, når der udarbejdes en sproghandleplan for det enkelte barn. Forældrene har en vigtig rolle i forbindelse med barnets dansksproglige udvikling. De kan bl.a. støtte barnets dansksproglige udvikling ved at sprogstimulere barnet på modersmålet. Et godt modersmål er et godt udgangspunkt for tilegnelsen af det danske sprog. De ideer, vi har beskrevet under mulige pædagogiske tiltag, kan også bruges af forældrene på modersmålet. Derudover kan følgende råd om sprogstimulering gives til forældrene: Stimulér dit barns modersmål. Et godt modersmål er vigtigt for tilegnelsen af dansk. Glæd dig, når dit barn bruger danske udtryk. Barnet får lyst til at lære mere dansk, når du viser, at du er stolt over det. Se dansk børnetime sammen med barnet, og snak med barnet (på modersmålet) om det, I ser. Leg bytte-ord-leg med barnet. Snak med barnet om, at tingene hedder noget på modersmålet og noget andet på dansk. Opsøg steder og aktiviteter, hvor dit barn hører dansk i fritiden. Tag f.eks. på biblioteket og legepladser, hvor der er børn, der taler dansk. Flere gode ideer til hvordan forældre kan sprogstimulere deres børn kan læses i pjecen Tidligt sprog et fælles ansvar udgivet af Århus Kommune. Pjecen findes på Århus Kommunes hjemmeside.

3 SPROGLIGE STRATEGIER Etabler mindre grupper omkring barnet. I en lille gruppe hjælpes barnet til at opsøge kontakter og få mod til at udtrykke sig. Sikr en daglig dialog med barnet. Et dialogskema kan være et redskab til at sikre den daglige dialog med alle de børn, der har særlige behov for det. Hvis barnet ikke søger øjenkontakt og ikke henvender sig kropsligt, så tilbyd dig som voksen overfor barnet. Vær opmærksom på når barnet vil dig noget så giv barnet (og emnet) hele din opmærksomhed. Hjælp barnet med at henvende sig. Tag barnet i hånden og lær barnet de andre børns navne. Tal med barnet - også selvom barnet ikke svarer. Fortæl barnet om alt det, I ser. Sæt ord på verden omkring barnet. Hjælp barnet med at udtrykke ønsker og behov gerne i hele sætninger. F.eks.: Barnet kigger meget intenst på mælken. Tag barnet i hånden og henvend dig for barnet til en anden voksen ved at sige for barnet jeg vil gerne have mælken. Barnet har brug for dig som støtte, når det skal samtale. Vær ikke bange for at hjælpe barnet med at formulere ønsker og behov overfor andre børn. Forær gerne barnet hele sætninger som f.eks. jeg vil gerne lege med dig. Giv alle børn lige muligheder for at vælge. Eks: Lav en kuffert med konkrete ting, som repræsenterer de sange I synger, når I har samling. Det barn, der ikke kan sige noget på dansk, får derved mulighed for at tage en bil op af kufferten og derved kommunikere, at det gerne vil synge Oles nye autobil. Få afklaret i et samarbejde med forældrene (og evt. en tosproget medarbejder), hvordan barnet behersker de sproglige strategier i forhold til sit modersmål. Hvis barnet har problemer både på dansk og på modersmålet kan det være nødvendigt at inddrage Pædagogisk Psykologisk Rådgivning.

4 SPROGLIG OPBYGNING Ords endelser og sætningsopbygning Tal i korte og simple sætninger, når du taler med barnet og gentag de samme sætninger mange gange. Tænk i begyndelsen barnet sprogligt yngre end det er og sæt ord på alt. Svar uddybende på det barnet spørger om. Svar ikke kun med ja og nej. Arbejd med forståelse, oplevelse og efterbearbejdning af oplevelser også sprogligt. Brug billeder fra oplevelsen til at støtte barnet, når det skal genfortælle oplevelsen. Opmuntre til rolleleg, indgå i den og forny den. Sprog er det bærende i legen og en glimrende måde at udvikle sproget på. Udbyg barnets sætninger i legen. Udvid barnets sproglige udtryk. Når barnet siger ys siger du ja, der er lys i lampen. Interesser dig for det barnet siger (ikke kun for budskabet) og udbyg barnet sprog. F.eks. hvis barnet siger Jeg fryser mine fodder, svarer du: Hvis du fryser dine fødder, skal du have strømper på. Øv små sætninger ved hjælp af billedlotteri. F.eks. er barnet opråber og spørger Hvem har en/et. Et andet barn svarer Jeg har en/et... Leg lege hvor barnet skal bruge faste vendinger; Alle mine kyllinger kom hjem eller Hr. Krokodille : Et barn er krokodillen og de andre børn skal forsøge at komme over floden (2 parallelle streger på jorden). Krokodillen står midt i floden og de andre står på den ene flodbred og råber Må vi komme over floden, hr. krokodille?. Nej siger hr. krokodille Kun hvis I har noget rødt på (stribet eller lign.). Alle børn med noget rødt på går over floden og kan ikke fanges. Alle andre skal løbe over floden og forsøge ikke at blive rørt af hr. Krokodille. Den, der bliver rørt, skal være krokodille sammen med hr. Krokodille. Fortsæt indtil alle er krokodiller. Gør højtlæsning til en hyggelig aktivitet, som alle børn har lyst til at deltage i. Tag evt. en fortællehat på hovedet. Vælg gerne bøger uden tekst snakkebøger. Bøger, som I selv har lavet, f.eks. med tegninger og fotos, er ofte meget motiverende for barnet. Brug bøgerne til at snakke om handlinger og brug mange udsagnsord. Læs ofte og gerne den samme bog flere gange. Lad barnet spille historien med rekvisitter. Hjælp barnet med at sætte sprog på og forær gerne barnet hele sætninger. Eksempelvis Bukke Bruse.

5 SPROGFORSTÅELSE Sikr en daglig dialog med barnet. Et dialogskema kan være et redskab til at sikre den daglige dialog med alle de børn, der har særlige behov for det. Sørg for at du har barnets fulde opmærksomhed, når du vil barnet noget. Hav også barnets fulde opmærksomhed, når du siger noget til hele gruppen. Brug korte sætninger og kropssprog (fagter og mimik), når du er sammen med barnet. Vær opmærksom på at understøtte alle ordklasser; udsagnsord, tillægsord, navneord mm. Barnet skal opleve ordene kropsligt og ved hjælp af alle sanser. Giv barnet mulighed for til at se, røre, gøre og høre. Tal med barnet - også selvom barnet ikke svarer. Fortæl barnet om alt det, I ser. Sæt ord på verden omkring barnet. Lær barnet at det er godt at spørge, hvis der er ord og sætninger, det ikke forstår. Deltag i barnets leg og forny den. Hjælp barnet med at sætte ord på sine følelser. Arbejd med følelser gennem sange, bøger mm. Tal med barnet om hvordan man ser ud, når man har det på forskellige måder. Brug evt. billeder med forskellige ansigtsudtryk fra Trin for Trin eller Emotions fra Colorcards. Vis selv hvordan du ser ud, når du eksempelvis er ked af det. Lad barnet se sig i spejlet, mens det laver ansigtsudtrykket for ked af det. Forbered barnet på nye oplevelser ved hjælp af ting, billeder og sprog. Dette støtter barnets forståelse af hvad der skal ske. Giv herefter barnet oplevelsen og bearbejd den efterfølgende også sprogligt. Lav barnets egen oplevelsesbog med ting, som har betydning for barnet. F.eks. billeder af familien, billeder af venner i børnehaven, ispapiret fra den is, barnet fik på turen, blade, som I fandt i skoven. Leg fagte- og sangleg. Brug fagter og kroppen til at illustrere indholdet i fagte- og sanglegene. Eksempler på fagte- og sanglege er : Lille skorstensfejer, Jeg gik mig over sø og land, Bjørnen sover, Lille hund, der er en der har taget dit kødben, I en skov en hygge lå, Hoved, skulder, knæ og tå, Så går vi rundt om en enebærbusk. Få mere inspiration til dette fra CD en uddelt på kurset Krop og sprog i bevægelse. Understreg indholdet af de sange i synger ved hjælp af ting. Lad børnene spille indholdet. F.eks. sangen Æblemand : Find en kurv med forskellige frugter. Lad på skift børnene vælge, hvilken frugt, der skal synges om. Barnet der har valgt en frugt, spiller æblemanden. Skærp barnets interesse for at høre efter, f.eks. gennem lyttelege: o Lyt sammen med barnet efter forskellige former for lyde (i os selv, uden for os selv, indendørs, udendørs..)

6 o Lad barnet lytte til forskellige lyde med lukkede øjne og lad barnet gætte lydene. Snak om lydene bagefter (Bank på væg/bord hør forskellen, bid i et æble hør lyden lugt smag..) Et hjemmelavet billedlotteri med enkle og klare billeder er godt. Lav billedlotteriet sammen med barnet. Husk at gøre det overskueligt. Kig i kataloger og reklamer. Se hvad der fanger barnet og brug det, eller lav et billedlotteri passende til det tema i har valgt at arbejde med, f.eks. tøj. Vælg gerne noget tøj barnet selv har på, så man kan sammenligne billedet med barnets eget tøj. Lad evt. barnet få billedlotteriet med hjem så forældrene kan spille billedlotteriet med barnet på modersmålet. Leg finde-ting-lege på legepladsen, på stuen, i garderoben mm. F.eks. i garderoben: Nu skal vi finde et par vanter. Skift roller så også barnet får lov til at bestemme, hvad I skal lede efter. Leg med forholdsordene. Lad børnene stå på række ved siden af hinanden, så alle kan se. Bed på skift børnene om at stille sig foran, bagved og ved siden af et af de andre børn. Indgå selv i legen og lad et af børnene overtage din ordrerolle. Når du giver barnet en opgave, så læg tryk på forholdsordene. F.eks. Sæt bilen ved siden af huset. Brug samme fremgangsmåde i forhold til tillægsordene. F.eks. Giv mig den grønne bil. Fortæl barnet en gåde og lad barnet gætte gåden: Det er et lille dyr. Det har fjer og det har vinger Gør barnet opmærksom på at det skal høre hele gåden, inden det svarer. Gør højtlæsning til en hyggelig aktivitet, alle børn har lyst til at deltage i. Tag udgangspunkt et emne, der interesserer barnet. Tag evt. en fortællehat på hovedet. Brug højtlæsning, rim og remser. Understøt barnets forståelse af dette med konkrete ting og genstande, kropssprog og mange gentagelser. Lav overheads af billederne i bøgerne. Vis dem på væggen for børnene ved hjælp af en overheadprojektor. Genfortæl eller snak om det, I kan se på billederne. Vær kritisk i forhold til valget af børnebøger. Vælg bøger med billeder, som understøtter evt. tekst i bogen. Spørg bibliotekaren. Se desuden litteraturkanon fra Århus Kommune.

7 ORDFORRÅD Lav gode samtalesituationer i løbet af dagen om temaer, som interesserer barnet. Giv barnet mange førstehåndsoplevelser. Prioritér forforståelse og efterbearbejdning af oplevelser. Oplevelsesbøger og skifterammer med billeder fra ture er god støtte både i forforståelse og efterbearbejdning. Lav små legegrupper som i en længere periode arbejder med det samme tema/emne, f.eks. via temakasser, billedbøger og billeder barnet selv maler. Kom omkring mange forskellige emner og de ord, der knytter sig hertil. o F.eks. hjemmet (køkkenting, sofa, tandbørste, rense negle, rede hår), omverden (biblioteket, parken, huse græsslåmaskine, elevator, at sejle) eller dyr (giraf, løve, hest, ged, høne, brøle, gale). Sørg for at sikre, at alle børn er i leg med andre børn hver dag. Fælles litteraturoplevelser og temaarbejde kan være råstof for legen. Sæt sammen med barnet ord på oplevelser og følelser. Lad barnet tegne og fortælle om jeres fælles oplevelser. Hent evt. inspiration i DVD en Min pensel hopper. Udvid barnets brug af udsagnsord ved at sætte ord på det barnet gør (hoppe, gynge, løbe, kravle mm.) Eksempelvis når I laver gymnastik, er på legepladsen og på ture. Gentag det barnet siger, og udbyg det. F.eks. Hvis barnet siger hund svarer du ja det er en lille gravhund. Lad barnet medbringe et billede, en lyd eller en genstand hjemmefra. Snak med barnet om det, barnet har valgt at medbringe. Glæd dig over det, når barnet laver nye ord. Hvis barnet f.eks. siger Vi mangler et bordtæppe for dug. Brug selv det korrekte udtryk umiddelbart efter: Ja vi skal også have dug på bordet. Brug sange, remser og bevægelseslege. Vær også opmærksom på at udvide barnets ordforråd både i forhold til udsagnsord, tillægsord og forholdsord. Lad barnet vælge et dyr. Du kan evt. have en kasse med legetøjsdyr i, som barnet kan vælge imellem. Barnet skal nu præsentere sig som det dyr, det er, for de andre børn. Eksempelvis: Jeg er et får. Når alle børn har præsenteret deres dyr kan man lege med dyrene på forskellige måder: o Giv instruktioner om, hvad grisen, storken og zebraen skal gøre. o Alle de dyr, der kan hoppe/ flyve/ svømme, må rejse sig. o Hvilke af dyrene lever i vand? - Har vinger? Har striber? - Er vilde dyr? o Lav gåder med dyrene. Hvem er det, der er et dyr, som man kan ride på?

8 Leg Den som flaskehalsen peger på med fokus på udsagnsordene. F.eks. et af børnene snurrer en flaske rundt og giver en opgave til den som flaskehalsen peger på du skal trampe eller du skal danse. Billedlotteri er godt, når man bruger det målrettet. F.eks.: o Barnet er opråber og viser billedet samtidig. o Barnet er opråber, men viser ikke billedet samtidig. Put en række forskellige genstande i en pose. Find på skift en genstand i posen og fortæl hvad det er eller fortæl en lille historie om det. Gør højtlæsning til en hyggelig aktivitet som alle børn har lyst til at deltage i. Tag evt. en fortællehat på hovedet. Læs ofte for barnet og læs varieret. Vælg gerne bøger uden tekst snakkebøger. Bøger, som I selv har lavet, f.eks. med tegninger og fotos, er ofte meget motiverende for barnet. Læs højt i mindre grupper ved brug af dialogisk oplæsning. Husk også at have fokus på at snakke om handlinger (brug mange udsagnsord). Deltag i barnets leg og forny den. Leg lade-som-om leg med barnet. Udvid gradvis barnets lege og gå senere med ind i rollelegen. Eks. Leg kaffeselskab i sandkassen, butiksleg i legehuset mm.

9 LITTERATUR TRAS Tidlig Registrering Af Sprogudvikling. Special-pædagogisk forlag, Sprog stimulering. Tale og skrift i førskolealderen af Bente Eriksen Hagtved. Alinea, Sproglege for børn af Margit Alstermark og Märta Westberg. Forlaget Åløkke, Sprogstimulering af tosprogede småbørn af Benedikte Lylloff. Dialogos. Tlf Læg krop til sproget af Birgit Bach. Forlaget Lea, Sprogmosaik af Catarina Littman og Carin Rosander. Haase, Dansk som andetsprog i børnehaver og skoler af Lene Larsen og Lene Lonnov. Pædagogisk center Albertslund. Tlf Dansk som andetsprog i institutioner og skoler. Bind 1 af Lene Larsen og Lene Lonnov. Pædagogisk center Albertslund. Tlf Ryk ud med sproget af Jette Fleischmann. Special-pædagogisk forlag, To skal der til sprog og tale af Jan Pepper og Elaine Weitzman. Materialecentret, Aalborg, Forforståelsen af Lene Ellebjerg Larsen. Maaholms Forlag, Min pensel hopper af Århus Kommune, Børn og Unge, Videncenter for Integration, Kan bestilles på

stimulering i Valhalla

stimulering i Valhalla Arbejdet med sproglig Indsæt billede Det præcise mål skal være 14,18 x 19 cm. og skal være placeret lige over grafikken stimulering i Valhalla (det grønne) Udarbejdet af Karina Bohmann Veilbæk Sprogansvarlig

Læs mere

Sprogscreening af 3-årige børn med dansk som andetsprog. Alle børn med dansk som andetsprog skal screenes når de bliver 3 år.

Sprogscreening af 3-årige børn med dansk som andetsprog. Alle børn med dansk som andetsprog skal screenes når de bliver 3 år. 4 a Nyhedsbrev 3 Sprogscreening af 3-årige børn med dansk som andetsprog. Alle børn med dansk som andetsprog skal screenes når de bliver 3 år. Sprogscreeningen er obligatorisk for alle børn, som ikke har

Læs mere

for Dagtilbuddet Skovvangen

for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Denne sprogpjece er udarbejdet af Dagtilbuddet Skovvangens sprogudvalg. Udvalget består af pædagoger og sprogvejledere fra

Læs mere

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende:

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende: Dokumentation Vi startede projektet sprog, med en fælles dag. På fælles-dagen lavede vi bl.a. historie fortællinger, rim og remser, klappe maskine (sangleg) og derefter gik vi ud i grupperne og hilste

Læs mere

Dit lille barns sprog. Til forældre til børn 0 3 år

Dit lille barns sprog. Til forældre til børn 0 3 år Dit lille barns sprog Til forældre til børn 0 3 år Denne pjece er udarbejdet af sundhedsplejen og talehørekonsulenterne i Viborg Kommune Dit lille barns sprog. Dit barn er født med lyst og evne til at

Læs mere

Sproglige aktiviteter i daginstitutioner

Sproglige aktiviteter i daginstitutioner Sproglige aktiviteter i daginstitutioner Kender mange ord Ved meget om det enkelte ord Kan bruge dem i kommunikation Forslag til sprogstimulering i daginstitutioner Det at udvikle et sprog er noget af

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Tal med dit barn 3-6 år - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Dit barns sprog Dit barns sproglige udvikling starter før fødslen og udvikles livet igennem. Når du bevidst bruger sproget i

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste

Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste Dialogisk oplæsning Dette hæfte indeholder konkrete forslag til, hvordan man kan forberede dialogisk

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Sproglig udvikling et fælles ansvar

Sproglig udvikling et fælles ansvar Sproglig udvikling et fælles ansvar Information til forældre med børn mellem 0 og 6 år Daginstitution Bankager Horsens Kommune Introduktion Kære forældre Den folder I nu sidder med er ment som en inspiration

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Slagelse Kommune Sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede småbørn

Slagelse Kommune Sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede småbørn Slagelse Kommune Sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede småbørn Information til forældre Center for Dagtilbud Nordbycentret 2012 Sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede børn Hvorfor

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Ti gode råd om dit barns sprog

Ti gode råd om dit barns sprog Ti gode råd om dit barns sprog Ishøj Kommune 1 2 Ti gode råd om dit barns sprog Barnets sprog er et fælles ansvar for både forældre og de voksne i daginstitutionerne. Har du talt med dit barn i dag? Sådan

Læs mere

Vores barn udvikler sprog

Vores barn udvikler sprog Vores barn udvikler sprog Hvordan kan vi hjælpe? Det tidlige sprog 0-3 år Det tidlige sprog 0-1 år Viden Børn kommunikerer lige fra de bliver født og længe før, de kan tale. Den sproglige udvikling sker

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejde med sproglig udvikling

Inspirationsmateriale til arbejde med sproglig udvikling Inspirationsmateriale til arbejde med sproglig udvikling Strategier for dagplejeren/ de voksne: Alt hvad vi siger og gør er med til at stimulere barnet i dets udvikling. Med brug af nogle simple strategier,

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Indholdsfortegnelse Forord Forord 3 1. Samspil 4 2. Kommunikation 6 3. Opmærksomhed 8 4. Sprogforståelse 10 5. Sproglig bevidsthed 12 6. Udtale 14 7. Ordudvikling

Læs mere

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom Forældreinformation Læsefolder for indskolingen Læsning er grundlaget for lærdom Giv mit barn læsehunger, det beder jeg om med brændende hjerte. (Astrid Lindgren) Det er i skolen, barnet skal have sin

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Det talte sprog kan være mangfoldigt. Det er vigtigt at være bevidst om alle facetter i sprogets verden, som eksempelvis det nonverbale sprog, talesprog,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Indledning. Biblioteket

Indledning. Biblioteket DIALOGISK LÆSNING Denne folder er lavet til pædagoger, der vil udvikle børns sprog gennem dialog. Folderen tager udgangspunkt i det praksisnære og er tænkt som inspiration til arbejdet med dialogisk læsning.

Læs mere

Kender mange ord Ved meget om det enkelte ord Kan bruge dem i kommunikation. Inspirationsmateriale fra PPR Haderslev

Kender mange ord Ved meget om det enkelte ord Kan bruge dem i kommunikation. Inspirationsmateriale fra PPR Haderslev 1. Kende mange ord (et spørgsmål om kvantitet) 2. Ved meget om det enkelte ord (et spørgsmål om kvalitet) 3. Kan bruge dem i kommunikation (et spørgsmål om kontrol) 1. Kende mange ord (et spørgsmål om

Læs mere

Lille krokodille og det flyvende tæppe

Lille krokodille og det flyvende tæppe Hæfte til forberedelse af: Lille krokodille og det flyvende tæppe af Birde Poulsen dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste Dialogisk oplæsning 1 Dette hæfte indeholder konkrete forslag til, hvordan

Læs mere

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE 3 INDHOLD KÆRE FORÆLDER SIDE 03 SIDE 05 SIDE 06 SIDE 08 SIDE 08 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 12 SIDE 14 SIDE 14 SIDE 16 SIDE 18 SIDE 20 KÆRE FORÆLDER SOM FORÆLDER

Læs mere

En god skolestart Maj 2017 www.hoejvangskolen.horsens.dk Højvangskolen, Højvangsalle 20, 8700 Horsens, tlf.: 7629 4040, mail: hojvangskolen@horsens.dk EN GOD SKOLESTART Børn fødes med et væld af ressourcer

Læs mere

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme?

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? I Kaskelotten arbejder vi med sprogudvikling ud fra metoder fra sprogpakken. Denne folder viser: Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? Samtaler i hverdagen Dialogisk læsning

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Slagelse Kommune Center for Børn og Familie Nordbycentret Sprogvurdering og sprogstimulering af flersprogede småbørn. Information til forældre

Slagelse Kommune Center for Børn og Familie Nordbycentret Sprogvurdering og sprogstimulering af flersprogede småbørn. Information til forældre Slagelse Kommune Center for Børn og Familie Nordbycentret 2017 Sprogvurdering og sprogstimulering af flersprogede småbørn Information til forældre 1 Sprogvurdering og sprogstimulering af flersprogede børn

Læs mere

Det lille barns sprog 0 3 år

Det lille barns sprog 0 3 år Det lille barns sprog 0 3 år Ishøj Kommune PPR & Sundhedstjensten 1 2 Allerede i fostertilstanden er barnets sanser udviklede. Det reagerer f.eks. på lydindtryk - bl.a. musik, høje og kraftige lyde - og

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE indhold SIDE 3 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 8 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 12 SIDE 14 SIDE 14 SIDE 16 SIDE 18 SIDE 20 kære forældre som forælder... Man har også

Læs mere

Sproghandleplan for Daginstitution Bankager

Sproghandleplan for Daginstitution Bankager Sproghandleplan for Daginstitution Bankager 2012-2014 Mål og indsatsområder Tiltag Tegn Dokumentation Evaluering Læringsmål : Sprogindsatser: Børn fra 3-6 år 3-årige At udvikle sprog og skriftsprog gennem

Læs mere

Styrk dit barns sprog 3-6 år

Styrk dit barns sprog 3-6 år Styrk dit barns sprog 3-6 år Illustration: Signe Lyhne Petersen Børn har en medfødt evne til at lære sprog (J.S. Bruner) Børns sproglige udvikling er vigtig fordi: Sproget er et redskab til kommunikation

Læs mere

Kulturelle udtryksformer og værdier:

Kulturelle udtryksformer og værdier: Modul 3 Børnehaven Kulturelle udtryksformer og værdier / sprog Fokuspunkter Fællesskab/ vores kerneydelser. Periode September-december 2016 Tovholdere Trine K., Josh, Brauer, Bente. Overordnede mål Kulturelle

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Barnets sproglige udvikling fra 0-3 år

Barnets sproglige udvikling fra 0-3 år Barnets sproglige udvikling fra 0-3 år Indholdsfortegnelse Forord Forord 3 1. Samspil 4 2. Kommunikation 6 3. Opmærksomhed 8 4. Sprogforståelse 10 5. Sproglig bevidsthed 12 6. Udtale 14 7. Ordudvikling

Læs mere

Registreringsskema 3-årige børn

Registreringsskema 3-årige børn Registreringsskema -årige børn PILOT > REGISTRERINGSSKEMA > Error! Reference source not found. 1 Skelnen af sproglyde Dato: INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne del siger noget om barnets evne

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Det kommende børnehavebarns sprog og overgang til børnehave.

Det kommende børnehavebarns sprog og overgang til børnehave. Nyhedsbrev 0-3 år, nr. 8, marts 2010 Børn og Unge, Videncenter for Integration Det kommende børnehavebarns sprog og overgang til børnehave. 1. Læringsmål og indikatorer for barnet på vej mod de 3 år 2.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

STYRK DIT BARNS SPROG

STYRK DIT BARNS SPROG STYRK DIT BARNS SPROG De 4 sproglige kompetencer: Produktivt talesprog: Ordforråd, grammatiske færdigheder, barnets evne til at fortælle historier af en række ord, begreber og komplekse sætninger. Receptivt

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Når mor og far taler andre sprog end dansk

Når mor og far taler andre sprog end dansk Hvor kan du få yderligere oplysninger? Slagelse Kommune Litteratur anvendt i pjecen Når mor og far taler andre sprog end dansk Elaine Weitzman og Janice Greenberg: Sprog i samspil En praksisnær guide til

Læs mere

Vores barn udvikler sprog

Vores barn udvikler sprog Vores barn udvikler sprog Hvordan kan vi hjælpe? Barnets sprog 3-6 år Det tidlige sprog 3-5 år Viden Børn kommunikerer lige fra de bliver født og altså længe før, de kan tale. Den sproglige udvikling sker

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

SPROGET ER NØGLEN TIL VERDEN. Indholdsfortegnelse 2...Hvorfor er sproget så VIGTIGT?

SPROGET ER NØGLEN TIL VERDEN. Indholdsfortegnelse 2...Hvorfor er sproget så VIGTIGT? SPROGET ER Indholdsfortegnelse 2...Hvorfor er sproget så VIGTIGT? 3...Oversigt over sproglige milepæle 4...Børn lære sproget af deres forældre, men vi har alle et fælles ansvar. 5...Hvordan støtter vi

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Barnets sprog 3-6 år. Barnet lærer ved at høre, forstå og bruge sproget.

Barnets sprog 3-6 år. Barnet lærer ved at høre, forstå og bruge sproget. Barnets sprog 3-6 år Barnet lærer ved at høre, forstå og bruge sproget. 1 Milepæle, leg og aktiviteter Barnet fra tre til seks år er godt i gang med at tilegne sig ord og begreber og forstå sin omverden.

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem.

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem. 12 Husk! Giv barnet tid og lyt, lyt, lyt. Har du ikke tid, så vær ærlig og sig det, i stedet for at være fraværende og lytte med et halvt øre. Juni 2012 Hold pauser, så barnet kan svare. At give sprog

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Målet med kampagnen er:

Målet med kampagnen er: SPROGKLOG MED BLE PÅ. KAMPAGNE I DAGPLEJEN 2016-2017 Målet med kampagnen er: - At styrke de små børns sproglige kompetencer gennem en systematisk og fokuseret sprogpædagogisk indsats i dagplejen. & - at

Læs mere

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Udarbejdet af Pia Solholt, psykolog Ninna Holst-Hansen, pædagogisk konsulent Birthe Hyldgaard Klausen, pædagogisk konsulent Tove Søby, pædagogisk konsulent

Læs mere

Fatkaoplysninger. Aldersintegreret Institution Egeknoppen, Egedalvej 7 a-c 6818 Årre.

Fatkaoplysninger. Aldersintegreret Institution Egeknoppen, Egedalvej 7 a-c 6818 Årre. 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog overordnet mål indskrives... 5 Motorik overordnet mål indskrives...10 Science overordnet mål indskrives...11 2 Fatkaoplysninger

Læs mere

Faktaoplysninger. Den integrerede institution Kaskelotten Nøreng Ribe. Telefon Hjemmeside:

Faktaoplysninger. Den integrerede institution Kaskelotten Nøreng Ribe. Telefon Hjemmeside: 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområder april 2014 til Marts 2017... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog....

Læs mere

Lokal Sprog- og handleplan Daginstitutionen Sydbyen

Lokal Sprog- og handleplan Daginstitutionen Sydbyen Lokal Sprog- og handleplan Daginstitutionen Sydbyen En barndom vises ved, at vi er i stad til at blive det vi ikke er. (Lois Hozman). Med disse filosofiske ord har vi i Daginstitutionen Sydbyen udarbejdet

Læs mere

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Natur Krop Kreativitet Sprog Tryllefløjten Årshjul 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Vi har som udgangspunkt for det pædagogiske arbejde fokus på fire temaer i ovennævnte periode. Temaer der er en

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017 skabe tilknytning og adskillelse vinker, smiler eller græder når forældrene kommer og går

Læs mere

Handleplaner - at vurdere, handle, dokumentere og evaluere i vuggestue og børnehave.

Handleplaner - at vurdere, handle, dokumentere og evaluere i vuggestue og børnehave. Temabrev nr. 10. Fra 0 til 6 år. Børn og Unge, Videncenter for Integration. November 2010 Handleplaner - at vurdere, handle, dokumentere og evaluere i vuggestue og børnehave. Handleplaner er det nødvendigt?

Læs mere

Det tidlige sprog 0-3 år. et fælles ansvar

Det tidlige sprog 0-3 år. et fælles ansvar Det tidlige sprog 0-3 år et fælles ansvar 2 Det tidlige sprog 0-3 år Det tidlige sprog (0 9 måneder) Ved du, at dit barn ved fødslen allerede har sproglige erfaringer? adskiller sproglyde meget præcist?

Læs mere

Sikker Start i Dagtilbud

Sikker Start i Dagtilbud Sikker Start i Dagtilbud Med fokus på sproget side 1 af 28 Præsentation Vores fælles grundlag Sprog - hvad er det? הפש Sprogtilegnelse Tosprogethed Sprogstimulering Forældresamarbejdet side 2 af 28 VORES

Læs mere

Udvikling af sprogfærdigheder hos 0-2 årige børn

Udvikling af sprogfærdigheder hos 0-2 årige børn Udvikling af sprogfærdigheder hos 0-2 årige børn Indholdsfortegnelse Den tidlige sprogudvikling for 0-2-årige børn...3 Det generelle sprogarbejde...4 Barnets sprog i kommunikative sammenhænge...6 En god

Læs mere

Kursusdag om Læseleg mini med dagplejebørn.

Kursusdag om Læseleg mini med dagplejebørn. Kursusdag om Læseleg mini med dagplejebørn. DAGPLEJEN 21. SEPTEMBER 2015 OPLÆG OM FORÆLDRESAMARBEJDE V/ SPROGVEJLEDER AASE MORELL Sprogklog med ble på Projektet viser at det der virker er: Forældre skal

Læs mere

Børnehavebarnets. Sprog. Ishøj Kommune. PPR Center Talepædagoerne

Børnehavebarnets. Sprog. Ishøj Kommune. PPR Center Talepædagoerne Børnehavebarnets Sprog Ishøj Kommune PPR Center Talepædagoerne 1 Forskning har vist, at allerede i de sidste måneder af svangerskabet kan barnet skelne mellem kendte og ukendte stemmer og reagere på forskellige

Læs mere

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Introduktion KÆRE FORÆLDRE Denne folder I nu sidder med, håber vi kan give jer inspiration mange år frem i forhold til jeres

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklassen

Læsning og skrivning i børnehaveklassen Læsning og skrivning i børnehaveklassen Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Gensidige forventninger Børn begynder i skolen med store forventninger om at lære at læse. Som forælder har du sikkert

Læs mere

Brobygning mellem dagtilbud og skole

Brobygning mellem dagtilbud og skole Brobygning mellem dagtilbud og skole Lærer 2002 Linjefag i dansk og PD i læsning/skrivning Danskvejleder Tovholder i resursecenteret Kom kanongodt i gang - Og få kisteglade børn Formålet med materialet

Læs mere

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: Vi ligger stor vægt på at møde barnet med accept og respektere børns forskellighed. Vi er støttende, trøstende, omsorgsfulde og anerkender barnets følelser.

Læs mere

Udvikling af sprogfærdigheder hos 0-2 årige børn

Udvikling af sprogfærdigheder hos 0-2 årige børn Udvikling af sprogfærdigheder hos 0-2 årige børn Indholdsfortegnelse Den tidlige sprogudvikling for 0-2-årige børn...3 Det generelle sprogarbejde...4 Barnets sprog i kommunikative sammenhænge...6 En god

Læs mere

SPROGLIG UDVIKLING - ET FÆLLES ANSVAR INFORMATION TIL FORÆLDRE MED BØRN MELLEM 3 OG 6 ÅR

SPROGLIG UDVIKLING - ET FÆLLES ANSVAR INFORMATION TIL FORÆLDRE MED BØRN MELLEM 3 OG 6 ÅR SPROGLIG UDVIKLING - ET FÆLLES ANSVAR INFORMATION TIL FORÆLDRE MED BØRN MELLEM 3 OG 6 ÅR Århus Kommune Børn og Unge DU HAR EN AFGØRENDE ROLLE FOR DIT BARNS SPROGUDVIKLING SPROGLIG UDVIKLING - ET FÆLLES

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Registreringsskema til personale, hvis forældre ikke kan besvare registreringsskema på dansk 3-årige børn

Registreringsskema til personale, hvis forældre ikke kan besvare registreringsskema på dansk 3-årige børn Registreringsskema til personale, hvis forældre ikke kan besvare registreringsskema på dansk 3-årige børn 1 Introduktion Dette skema indeholder spørgsmål, som dagtilbuddet eller skolen skal besvare i forbindelse

Læs mere

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring S P R O G I S K Å D E D A G T I L B U D Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring I Skåde Dagtilbud er det en sprogvejleder og en sprogpædagog fra hver afdeling, der

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

2 Indsats i forhold til tosprogede småbørn 21. 3 Sprogsyn og de mange intelligenser 26. Sproganvendelse, sprogforståelse og talen 36

2 Indsats i forhold til tosprogede småbørn 21. 3 Sprogsyn og de mange intelligenser 26. Sproganvendelse, sprogforståelse og talen 36 Indhold Forord 11 Del 1 Om sprogudvikling og sproglige vanskeligheder 15 1 Tidlig indsats 17 2 Indsats i forhold til tosprogede småbørn 21 3 Sprogsyn og de mange intelligenser 26 4 Den sproglige udvikling

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Sprogvurdering og sprogstimulering af børn med dansk som andetsprog fra 3 år og indtil skolestart. Forældrepjece

Sprogvurdering og sprogstimulering af børn med dansk som andetsprog fra 3 år og indtil skolestart. Forældrepjece Sprogvurdering og sprogstimulering af børn med dansk som andetsprog fra 3 år og indtil skolestart Forældrepjece 1 Dagtilbudslovens 11-12 Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at der gennemføres en sprogvurdering

Læs mere

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud FORÆLDREPJECE SPROG Indhold Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud 3 Gode råd 3 Sprogforståelse 5 Når der er knas med sproget 5 Sprogvurdering 6 Sprogarbejdet i Elsted Dagtilbud 7 Sprogvejleder

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere