UDKAST. Stk. 2. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at udgifter, der er omfattet af stk. 1, ikke indgår i refusionsordningen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDKAST. Stk. 2. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at udgifter, der er omfattet af stk. 1, ikke indgår i refusionsordningen."

Transkript

1 Kommunaludvalget KOU alm. del - Bilag 123 Offentligt UDKAST 15. marts 2006 Forslag til lov om konkurrencemæssig ligestilling mellem kommuners og regioners egenproduktion og køb af ydelser hos eksterne leverandører i relation til udgifter til merværdiafgift m.v. samt om momsfondet 1. De udgifter, kommuner og regioner har til betaling af afgift i henhold til merværdiafgiftsloven ved køb af varer og tjenesteydelser, refunderes efter denne lov. Stk. 2. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at udgifter, der er omfattet af stk. 1, ikke indgår i refusionsordningen. Stk. 3. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at kommuners og regioners udgifter til betaling af lønsumsafgift er omfattet af reglerne i denne lov. 2. Gennem refusionsordningen modtager kommuner og regioner beløb, der svarer til de enkelte kommuners og regioners udgifter efter 1. Stk. 2. Når der er gået mere end fem år efter udgangen af et regnskabsår, har en kommunalbestyrelse eller et regionsråd ikke længere krav på at modtage beløb svarende til udgifter, som er omfattet af 1, og som er afholdt i regnskabsåret, jf. dog 6, stk. 3. Stk. 3. Indenrigs- og sundhedsministeren kan i ganske særlige tilfælde lade udgifter efter 1 refundere, uanset at de er afholdt i regnskabsår, der ligger forud for den i stk. 2 nævnte frist. 3. Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler om opgørelsen af beløb efter 2 og om refusionsordningens administrative tilrettelæggelse. 4. Beløb til dækning af kommuners og regioners betaling af afgift i henhold til 1 ved køb af varer og tjenesteydelser udbetales af staten. 5. Midlerne i det kommunale momsfond, der er oprettet i henhold til 39, stk. 4, i merværdiafgiftsloven, jfr. lovbekendtgørelse nr. 369 af 1. juli 1982, anvendes til finansiering af uddannelses- og forskningsvirksomhed af betydning for regionerne og kommunerne samt i øvrigt til finansiering af opgaver af fælles interesse for kommuner og regioner. Stk. 2. Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler for fondets bestyrelse og virksomhed. Ministeren kan herunder fastsætte bestemmelser om fondets adgang til at påtage sig hæftelse for forpligtelser i medfør af løn- og øvrige ansættelsesvilkår for personale, der ansættes til løsning af opgaver inden for fondets virksomhedsområde.

2 2 Stk. 3. Indenrigs- og sundhedsministeren yder et årligt tilskud til fondet. Tilskuddet udgør 87,3 mio. kr. i 2006 grundniveau og reguleres årligt med satsreguleringsprocenten, jf. lov om en satsreguleringsprocent. 6. Loven træder i kraft 1. januar Stk. 2.. Lov om udligning af visse kommunale og amtskommunale udgifter til merværdiafgift og om det kommunale momsfond ophæves, jf. lovbekendtgørelse nr. 623 af 25. juli Der skal dog efter lovens 1, 2 og 5 ske udligning for beløb, en myndighed, der aflægger regnskab for 2006 for en myndighed, der nedlægges den 1. januar 2007, bogfører i den regnskabsmæssige supplementsperiode for regnskabet for 2006 for den myndighed, der nedlægges, Stk. 3. En kommune, der dannes den 1. januar 2007, har op til fem år efter udgangen af et regnskabsår, ret til at modtage beløb svarende til udgifter omfattet af 1, som er afholdt i regnskabsåret af de kommuner, der i deres helhed indgår i den pågældende nye kommune. En kommune, der dannes den 1. januar 2007, har endvidere op til fem år efter udgangen af et regnskabsår ret til at modtage beløb svarende til udgifter omfattet af 1, som er afholdt i regnskabsåret af en kommune, der delvis indgår i den pågældende nye kommune, såfremt udgiften er knyttet til et aktiv, et passiv, en rettighed eller en forpligtelse, som den pågældende nye kommune i henhold til lov om revision af den kommunale inddeling og forskrifter fastsat i henhold hertil har modtaget. Stk. 4. Kommuner og regioner har op til fem år efter udgangen af et regnskabsår, ret til at modtage beløb svarende til udgifter omfattet af 1, som er afholdt i regnskabsåret af en amtskommune, hvorfra den pågældende kommune eller region i henhold til reglerne i lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen har modtaget et aktiv, et passiv, en rettighed eller en forpligtelse, som udgiften er knyttet til. Stk. 5. Indenrigs- og sundhedsministeren træffer afgørelse om tvivlsspørgsmål i henhold til stk. 3, 2. pkt., og stk Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.

3 3 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning og baggrund Lovforslaget indgår i udmøntningen af aftalen af 27. februar 2006 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om en kommunal finansieringsreform. Med aftalen indføres et nyt finansieringssystem for kommunerne, som er tilpasset kommunernes situation efter kommunalreformen. Det nye finansieringssystem har til hensigt at give de nye kommuner i alle dele af landet mere lige muligheder for ved rimelig beskatning at tilvejebringe et serviceniveau, der imødekommer borgernes behov. Aftalen om en kommunal finansieringsreform omfatter følgende hovedpunkter: En reform af tilskuds- og udligningssystemet Omlægning af skatter Forskellige forenklinger og tilpasninger i skatte- og tilskudslovgivningen Overgangsordninger Med dette lovforslag udmøntes den del af aftalen, der vedrører en ændring af den gældende momsudligningsordning, så der med henblik på at opnå en større gennemskuelighed og en mere enkel finansiering ikke længere opkræves et selvstændigt momsbidrag, idet kommunernes finansiering af momsrefusionen i stedet reguleres over bloktilskuddet, som staten yder årligt til kommunerne. Samme ordning indføres for regionerne. Det generelle bloktilskud til kommunerne reduceres i forbindelse med refusionsordningens ikrafttræden og et skøn over de forventede refusionsudgifter vil indgå ved fastsættelsen af det første generelle bloktilskud til regionerne. Udgiftsudviklingen i refusionsordningen vil indgå som en faktor ved fastsættelsen af fremtidige bloktilskud. Det fremgår af aftalen om en strukturreform fra juni 2004 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti, at der som led i strukturreformen skal gennemføres en udligningsreform. Det fremgår endvidere, at Indenrigs- og Sundhedsministeriets Finansieringsudvalg i fortsættelse af udvalgets betænkning nr er anmodet om at fremlægge forslag til ændringer i det kommunale tilskuds- og udligningssystem m.v., hvor der er taget hensyn til den endelige opgavefordeling og kommuneinddeling. Finansieringsudvalget anbefalede i sin betænkning nr fra januar 2004, at Det nuværende momsbidrag erstattes af en statslig finansiering, som initialt modsvares af en bloktilskudsreduktion. Efterfølgende stigninger i momsudgifter finansieres direkte af staten. I dag finansieres bidragsdelen af henholdsvis kommunerne og amterne under ét. Finansieringsudvalgets motivation for at anbefale modellen var, at der med modellen kan etableres en mere gennemskuelig og enkel finansiering af kommunernes og am-

4 4 ternes (regionernes) momsudgifter. Modellen forenkler således ordningens betalingsstrømme. Samtidig vil den kunne fjerne forståelsesmæssige problemer forbundet med momsudligningens finansiering. Lovforslaget udmønter som udgangspunkt Finansieringsudvalgets anbefaling. Det skal imidlertid præciseres, at hensigten med ophævelsen af bidragsdelen i den nuværende momsudligningsordning ikke er, at staten skal bære omkostningerne ved refusionen. Det skal kommuner og regioner fortsat gøre. Det generelle bloktilskud til kommunerne reduceres i forbindelse med refusionsordningens ikrafttræden og et skøn over de forventede refusionsudgifter vil indgå ved fastsættelsen af det første generelle bloktilskud til regionerne. Udgiftsudviklingen i refusionsordningen vil indgå som en faktor ved fastsættelsen af fremtidige bloktilskud. Udover omlægning af momsudligningsordningens bidragsdel foreslås det som konsekvens af kommunalreformen, at regionerne indgår i den fremtidige ordning svarende til, at amterne i dag indgår i den eksisterende momsudligningsordning. Desuden foreslås det, at der med lovforslaget skabes mulighed for, at der også for andre afgifter end moms kan ske en konkurrencemæssig ligestilling mellem kommuners og regioners egenproduktion og køb af ydelser fra eksterne leverandører. Endelig foreslås det med lovforslaget, at der foretages enkelte konsekvensændringer af bestemmelserne vedrørende det kommunale momsfond som følge af amtskommunernes nedlæggelse. 2. Hovedpunkterne i lovforslaget Lovforslaget har tre hovedelementer: For det første ophæves momsudligningsordningens bidragsdel, og kommunernes udgifter til refusionsordningen udbetales herefter af staten, som modsvarer beløbet i kommunernes bloktilskud ( 4). For det andet bliver der med lovforslaget skabt mulighed for, at regionerne kan få momsrefusion ( 1 og 2). Og for det tredje skabes der mulighed for, at andre afgifter end moms kan omfattes af ordningen ( 1). Det foreslås, at loven træder i kraft 1. januar Omlægning af momsudligningens bidragsdel Med lovforslaget omlægges momsudligningsordningen, så kommuner og amter ikke længere opkræves et selvstændigt momsbidrag. Udgifterne til ordningen udbetales herefter af staten. Det generelle bloktilskud til kommunerne reduceres i forbindelse med refusionsordningens ikrafttræden og et skøn over de forventede refusionsudgifter vil indgå ved fastsættelsen af det første generelle bloktilskud til regionerne. Udgiftsudviklingen i refusionsordningen vil indgå som en faktor ved fastsættelsen af fremtidige bloktilskud. Det er kommuner og amter, der i dag under ét finansierer den samlede udbetalte momsrefusion. Den enkelte kommunes og det enkelte amts bidrag til udligningsordningen beregnes på grundlag af henholdsvis kommunernes og amternes andel af det samlede kommunale henholdsvis amtskommunale beskatningsgrundlag. Bidraget er således uafhængigt af refusionsbeløbet. Ordningen hviler i sig selv over en årrække på fire år, jf. bemærkningerne til 6.

5 5 Indenrigs- og Sundhedsministeriet har gennem årene modtaget en række henvendelser med kritik af momsudligningens bidragsdel. En række af disse henvendelser kom på baggrund af indenrigs- og sundhedsministerens frihedsbrev til landets kommunalbestyrelser og amtsråd fra januar Frihedsbrevet indeholdt en opfordring til at sende forslag og idéer, der kan føre til øget effektivitet og kvalitet i den kommunale opgaveløsning. Det indgik i aftalerne mellem regeringen, KL og Amtsrådsforeningen for 2002, at Finansieringsudvalget som led i det igangværende arbejde med tilskuds- og udligningssystemet skulle undersøge mulighederne for en forenkling af momsudligningsordningens bidragsdel, under hensyn til dennes samspil med kommunernes og amternes økonomi. Baggrunden herfor var udover almindelige ønsker om forenkling at efterreguleringer, der foretages i ordningen, har antaget et betydeligt omfang som følge af de stigende udgifter til momsrefusion. Ønsket om analysen blev gentaget i aftalen mellem regeringen og KL for Finansieringsudvalget behandlede i kapitel 12 og kapitel 22 i betænkning nr fra januar 2004 spørgsmålet om omlægning af momsudligningens bidragsdel. Fra kapitel 12 i Finansieringsudvalgets betænkning er nedenfor gengivet fire kritikpunkter, som er rejst vedrørende momsudligningens bidragsdel: Manglende incitament til udlicitering som følge af direkte selvfinansiering Det har været fremhævet, at en kommune, når den får refunderet momsudgifter, selv er med til at dække en andel heraf i kraft af kommunens bidragsbetaling til momspuljerne. Ved køb af en momsbelagt ydelse får kommunen således ikke reelt refunderet alle sine momsudgifter, hvilket eventuelt kunne reducere incitamentet til udlicitering. Synspunktet er rejst fra enkelte amtskommuner, som på grund af disses størrelse og andel af det samlede beskatningsgrundlag kan beregne en vis ikke helt ubetydelig medfinansiering af egne momsudgifter. Det bør dog i den forbindelse anføres, at stigende udgifter til momsbidrag modsvares af højere bloktilskud, jf. afsnit nedenfor om virkning af regulering af momsudligningsordningens bidragsdel. Uigennemskueligt samspil med statens generelle tilskud Kommunernes samlede bidrag til momsudligningsordningen indgår i det såkaldte balanceregnestykke, jf. nedenstående afsnit om virkning af regulering af momsudligningens bidragsdel, i forbindelse med økonomiforhandlingerne mellem regeringen og de kommunale parter. I forhandlingerne indgår et skøn over samtlige udgifter og indtægter i det kommende år. Hvis udgifter og indtægter ikke balancerer, fastsættes et positivt eller negativt balancetilskud. Når kommunernes samlede udgifter til momsudligningen stiger, vil balancetilskuddet således alt andet lige blive tilsvarende højere. For den enkelte kommune kan de stigende udgifter til momsudligningen dog opleves som ufinansieret, idet udgifter til momsbidraget registreres særskilt, mens fastsættelsen af det generelle tilskud er resultatet af en række forskellige reguleringer, hvor det ikke på en tydelig måde er klart, at stigende udgifter til momsudligningen indgår som et element i denne fastsættelse. Udligning Det har endvidere været påpeget, at fordelingsnøglen, som anvendes ved udmålingen af den enkelte kommunes bidrag til momspuljen, er uhensigtsmæssig, idet den efter denne opfattelse medfører en utilsig-

6 6 tet omfordeling kommunerne og amtskommunerne imellem. Kommuner med et overgennemsnitligt beskatningsgrundlag pr. indbygger bidrager overgennemsnitligt til momsudligningsordningen. Hvis der samtidig er tale om, at kommunen er udbygget og derfor har en lav momsandel, kan det virke mindre rimeligt, at den skal dække momsudgifterne for andre kommuner, der i højere grad er under udbygning. Det bør dog her tages i betragtning, at momspuljen fragår i den såkaldte skattetryksfaktor. Ved indførelsen af den kommunale momsudligningsordning, blev de kommunale nettodrifts- og anlægsudgifter, der indgår i udligningsberegningen, gradvist "afløftet" for moms. Dette betød, at udligningen mellem velstillede og mindre velstillede kommuner blev nedsat. Denne sammenhæng er dog nok vanskeligt gennemskuelig for den enkelte kommune/amtskommune. Virkning af regulering af momsudligningens bidragsdel I forbindelse med de årlige kommuneforhandlinger om kommunernes og amternes økonomi opstilles en finansieringsbalance, der indeholder de skønnede indtægter og de aftalte udgifter for det kommende år. I finansieringsbalancen indgår de skønnede udgifter i kommuner og amter til moms, som opgjort af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, jf. tidligere afsnit om elementer i momsudligningsordningen. I tilfælde af ubalance i den kommunale økonomi er underskuddet de sidste 4 år finansieret over bloktilskuddet ved et statsligt balancetilskud. Det indebærer, at hvis udgifterne til momsbidraget stiger, mens alt andet er lige, vil det statslige bloktilskud vokse tilsvarende, og væksten i de kommunale udgifter til moms er således alene finansieret af staten. Når enkelte kommuner og amter hævder, at de i forbindelse med refundering af momsudgifterne selv er med til at finansiere en andel heraf i kraft af kommunens bidragsbetaling til momspuljerne, er der således tale om en misforståelse. Misforståelsen beror på, at kommunerne og amterne i den forbindelse glemmer at indregne det højere statslige bloktilskud, der er udmøntet ved højere udgifter til moms i forbindelse med kommuneaftalerne. Dette kan illustreres ved nedenstående eksempel, hvor en kommune/amt køber en ydelse af en ekstern leverandør inkl. moms. [Tabel 12.4] Eksempel på "momsregnestykket" for en kommune/amt. Kommune/amt køber vare eksternt inkl. moms Refusion af momsudgiften Bidrag til momspuljen 10 pct.1) af 250 kr. Højere bloktilskud som følge af balancetilskud: 10 pct. af 250 kr. Samlet udgift i alt for kommune/amt kr kr. 25 kr. -25 kr kr. Note: 1) Beregningsteknisk antaget, at kommune/amt beskatningsgrundlag udgør 10 pct. af det samlede grundlag. En momsandel af denne størrelsesorden er dog kun relevant for de største amtskommuner samt Københavns Kommune. Eksemplet illustrerer, at den vare som kommunen/amtet har købt hos en ekstern leverandør inkl. moms, efter refusion fra momsudligningsordningen koster præcis det samme for kommunen/amtet, som hvis varen var produceret af kommunen/amtet selv. Dette skyldes det højere bloktilskud, der indgår i den kommunale finansieringsbalance, og som finansierer den løbende vækst, der er i de kommunale momsudgifter. I den nuværende ordning med et statsligt balancetilskud modsvares stigende udgifter til momsbidrag således af højere bloktilskud.

7 7 På grund af de betydelige forståelsesmæssige problemer, der er forbundet med ordningen, overvejede Finansieringsudvalget forskellige modeller for omlægning af finansieringsdelen af momspuljen. Finansieringsudvalget anbefalede i betænkning nr fra januar 2004, at Det nuværende kommunalt og amtsligt finansierede momsbidrag erstattes af en statslig finansiering, som initialt modsvares af en bloktilskudsreduktion. Efterfølgende stigninger i momsudgifter finansieres direkte af staten. Finansieringsudvalgets motivation for at anbefale modellen var, at der med modellen kunne etableres en mere gennemskuelig og enkel finansiering af de kommunale og amtslige momsudgifter. Modellen forenkler således ordningens betalingsstrømme. Samtidig vil den kunne fjerne forståelsesmæssige problemer forbundet med momsudligningens finansiering Det er denne model, der henvises til i aftalen om en strukturreform fra juni 2004 i relation til omlægning af momsudligningens bidragsdel. Lovforslaget udmønter som udgangspunkt Finansieringsudvalgets anbefalinger vedr. momsudligningsordningen. Det skal imidlertid præciseres, at hensigten med ophævelsen af bidragsdelen i den nuværende momsudligningsordning ikke er, at staten skal bære omkostningerne ved refusionen. Det skal kommuner og regioner fortsat gøre. Det generelle bloktilskud til kommunerne reduceres derfor i forbindelse med ordningens ikrafttræden og et skøn over de forventede refusionsudgifter vil indgå ved fastsættelsen af det første generelle bloktilskud til regionerne. Udgiftsudviklingen i refusionsordningen vil indgå som en faktor ved fastsættelsen af fremtidige bloktilskud. 2.2 Regionernes mulighed for momsrefusion Momsudligningens formål er at tilstræbe lige konkurrencevilkår mellem kommunal egenproduktion og køb af ydelser hos private. Refusionen af momsudgifterne via udligningsordningen betyder, at den enkelte kommune i valget mellem at udføre opgaver i eget regi eller ved køb af tjenesteydelser hos eksterne leverandører kan se bort fra købsmomsen (den moms kommunerne betaler ved køb af varer og tjenester, som ikke indgår i en momsregistreret virksomhed i kommunerne). Reglerne for momsrefusion følger af momsbekendtgørelsen. Med kommunalreformen nedlægges amterne. Samtidig oprettes regionerne. Regionerne er ligesom kommunerne ikke at betragte som afgiftspligtige i momslovsmæssig forstand. For at sikre konkurrencemæssig ligestilling mellem regionernes egenproduktion og køb hos private etableres der mulighed for momsrefusion svarende til den, der i dag findes for kommuner og amter. Regionernes mulighed for momsrefusion vil således følge de samme principper for momsrefusion, som amterne og kommunerne har i dag. Den konkrete udformning af regioners og kommuners momsrefusionsordning vil blive fastsat i en bekendtgørelse svarende til den nuværende momsbekendtgørelse nr af 14. december 2005 for kommuner og amter.

8 8 2.3 Lønsumsafgift kan omfattes af ordningen I lighed med den nuværende momsudligningens formål om at tilstræbe lige konkurrencevilkår mellem kommunal egenproduktion og køb af ydelser hos private, bliver der med lovforslaget indført hjemmel til, at indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at kommuners og regioners udgifter til betaling af lønsumsafgift er omfattet af refusionsordningen. Private virksomheder betaler som hovedregel lønsumsafgift (typisk 3 pct. af lønsummen), hvis de leverer ydelser, der ifølge momslovens 13 er momsfritagne. Offentlige virksomheder og virksomheder, hvor offentlige tilskud med mere dækker mindst 50 pct. af virksomhedernes driftsudgifter, er derimod fritaget for at betale lønsumsafgift. Konkret planlægges etableret en ordning, for så vidt angår lønsumsafgiften, der svarer til den eksisterende ordning inden for momsudligningsordningen, hvor kommuner og amter afløfter indirekte momsudgifter i forbindelse med køb af visse ydelser, der er momsfritaget, og som er optaget som bilag på en positivliste i bekendtgørelse nr af 14. december 2005 om den kommunale og amtskommunale momsudligningsordning. Herved vil der blive skabt en bedre sammenlignelighed mellem priserne på de pågældende private ydelser og omkostningerne ved egenproduktion i kommuner og regioner. 3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige Lovforslaget indebærer, at den nuværende bidragsdel i momsudligningsordningen ophæves og udgifterne til ordningen udbetales i stedet af staten. Hensigten med ophævelsen af bidragsdelen er imidlertid ikke, at staten skal bære omkostningerne ved refusionen til kommunerne. Det skal kommuner og regioner fortsat. Udgifterne ved refusionsordningen vil derfor indgå ved fastsættelsen af de generelle bloktilskud til kommuner og regioner. Der vil efter forhandling med parterne skulle ske en nedsættelse af det kommunale bloktilskud i forbindelse med refusionsordningens ikrafttræden og et skøn over de forventede refusionsudgifter indgå ved fastsættelsen af de første generelle bloktilskud til regionerne. Finansieringsudvalget vurderede i betænkning nr. 1437, at en gennemførsel af modellen i 2004 ville medføre en reduktion af det kommunale bloktilskud på ca. 10 mia.kr. og i det amtslige bloktilskud på 6,1 mia. kr. Der vil ved fastsættelsen af bloktilskuddene til kommuner og regioner bl.a. skulle tages højde for, at refusion udbetalt i 2007 vedrørende regnskabsåret 2006, afholdes af staten, jf. 4, samt at der ikke foretages reguleringer for tidligere års momspuljer for 2004, 2005 og 2006 efter 1. januar Udgiftsudviklingen i ordningen kan indgå som en faktor ved fastsættelsen af fremtidige bloktilskud. Ændringen af refusionsordningen beskrevet i afsnit 2.1 har ingen administrative eller økonomiske konsekvenser. Ændringerne beskrevet i afsnit 2.2 har hverken økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige.

9 9 4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v. Lovforslaget har ingen konsekvenser for erhvervslivet. 5. Miljømæssige konsekvenser Lovforslaget har ingen miljømæssige konsekvenser. 6. Forholdet til EU-retten I relation til omlægning af momsudligningens bidragsdel fremgår følgende af Finansieringsudvalgets betænkning (kapitel 22): Udvalget konstaterer, at der i Sverige og Finland, hvor der tidligere som i Danmark har været etableret momsordninger med en særlig kommunal bidragsdel, nu etableres momsordninger med en direkte statslig refusion af de kommunale momsudgifter svarende til den opstillede model. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har på udvalgets opfordring bedt Skatteministeriet om at vurdere den opstillede model i forhold til EU's momsregler, dvs. i praksis EU's 6. momsdirektiv. Momsdirektivet indebærer bl.a., at det offentlige for så vidt angår den ikke momsregistrerede del af dets virksomhed anses som privat forbruger, der ikke har mulighed for momsgodtgørelse. Skatteministeriet har i sin vurdering lagt vægt på følgende offentliggjorte svenske vurdering af den nye lignende svenske kompensationsordnings forhold til EU-retten (Ds 2001:30): "Inom EG-rätten saknas harmoniserade regler om kompensationssystem för mervärdesskatt för den offentliga sektorn. De olika kompensationssystem som tillämpas i ett flertal EG-länder är samtliga system som juridiskt sett faller utanför det gemensamma system för mervärdesskatt. Systemen torde därför vara förenliga med EG-rätten så länge de inte innebär et system med generell avdragsrätt för all undantagen verksamhet och därmed ett kringgående av det sjätte direktivets regler." Skatteministeriet har ved brev af 18. juli 2002 tilsluttet sig den citerede svenske juridiske vurdering. Herudover har Kommissionen i et svar til Skatteministeriet primo 2006 i en sag om kompensation af moms for velgørende organisationer under overvejelserne om en løsning henvist til de mekanismer, som allerede anvendes i nogle medlemsstater, herunder Danmark, i relation til moms og kommuner. Skatteministeriet har på den baggrund vurderet, at forslaget til ny momsordning er forenelig med 6. momsdirektiv. Samtidig skal det understreges, at hensigten med ophævelsen af bidragsdelen i den nuværende momsudligningsordning ikke er, at staten skal bære omkostningerne ved refusionen. Det skal kommuner og regioner fortsat gøre. Derfor reduceres det generelle bloktilskud til kommunerne initialt og tilsvarende vil et skøn over de forventede refusionsudgifter indgå ved fastsættelsen af det første generelle bloktilskud til regionerne. Udgiftsudviklingen i ordningen kan endvidere indgå som en faktor ved fastsættelsen af fremtidige bloktilskud. Det er på denne baggrund vurderingen, at omlægningen er forenelig med EU-retten.

10 10 7. Hørte myndigheder, organisationer Lovforslaget har været i høring hos Amtsrådsforeningen, KL og Skatteministeriet.. Sammenfattende skema Økonomiske konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet Administrative konsekvenser for erhvervslivet Miljømæssige konsekvenser Administrative konsekvenser for borgerne Forholdet til EU-retten Positive konsekvenser/mindreudgifter (hvis ja, (Hvis ja, angiv omfang) Negative konsekvenser/merudgifter angiv omfang) Forslaget er samlet set udgiftsneutralt, men der skal ske en nedsættelse af det kommunale bloktilskud i forbindelse med refusionsordningens ikrafttræden og et skøn over forventede refusionsudgifter vil indgå ved fastsættelsen af de regionale bloktilskud. ingen Lovforslaget er foreneligt med EU-retten Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser Til 1 og 2 Det fastsættes i lovforslaget, at de udgifter regioner og kommuner har til betaling af moms ved køb af varer og tjenesteydelser, refunderes af staten, jf. afsnit 2.2. Dette svarer til den mulighed, som kommuner og amtskommuner har i dag, jf. 1 i lov om udligning af visse kommunale og amtskommunale udgifter til merværdiafgift og om det kommunale momsfond, jf. lovbekendtgørelse nr. 623 af 25. juli 2002 (momsudligningsloven). Konkurrenceneutraliteten mellem privat produktion og henholdsvis Kommunal og regional egenproduktion på områder med momsregistrering i henhold til Skatteministeriets momslov sikres ved at skabe mulighed for refusion af kommuners og regioners udgifter til moms. For de områder, hvor private leverandører ikke kan momsregistreres i henhold til Skatteministeriets momslov, hvor private ikke har mulighed for momsfradrag, genskabes

11 11 konkurrenceneutraliteten i momsudligningen på én af to måder. Enten ved at kommuner og regioner over den såkaldte positivliste får refunderet den moms, der betales indirekte gennem betalingen til ikke-momsregistrerede leverandører, Eller ved at undtage kommuners og regioners mulighed for refusion af momsudgifter. På den baggrund er en række områder i den nuværende momsudligningsordning undtaget muligheden for momsrefusion. Det drejer sig om bl.a. forsyningsvirksomheder, busdrift, færgedrift m.v. På denne baggrund bemyndiges indenrigs- og sundhedsministeren med lovforslagets 1, stk. 2, til at fastsætte regler om, at udgifter til betaling af moms ikke indgår i refusionsordningen. Dette er identisk med 1, stk. 2, i momsudligningsloven. Udmøntningen af denne bestemmelse vil ske i en bekendtgørelse identisk med den eksisterende momsbekendtgørelse nr af 14. december Det har fra flere sider været foreslået, at den nuværende momsudligningsordnings positivliste (jf. punkt 2.2 ovenfor) kunne anvendes til at ligestille kommunal egenproduktion og brug af eksterne leverandører for andre afgifter end momsen. Således har f.eks. lønsumsafgiften været nævnt som en afgift, hvor der med fordel kunne tilstræbes en konkurrencemæssig ligestilling via positivlisten. For at skabe mulighed for, at refusionsordningen kan anvendes til konkurrencemæssig ligestilling af kommunal og regional egenproduktion og brug af eksterne leverandører, for så vidt angår andre udgifter end momsen, bemyndiges indenrigs- og sundhedsministeren i 1, stk. 3, til at fastsætte regler om, at kommuners og regioners udgifter til betaling af afgift i henhold til øvrige love end momsloven, omfattes af reglerne i denne lov. En udmøntning heraf vil ske ud fra principper, som gælder refusionsordningen i forhold til merværdiafgiften. Det indebærer også, at der i den forbindelse kan ske regulering af de generelle bloktilskud. Bemyndigelsen forventes anvendt til at tilstræbe konkurrencemæssig ligestilling på en række områder, hvor private leverandører er omfattet af reglerne om lønsumsafgift, jf. lov om lønsumsafgift. Bestemmelsen i 2, stk. 2, er en videreførelse af bestemmelserne fra momsudligningslovens 2, stk. 2. Bestemmelsen indebærer, at der generelt fastsættes en forældelsesfrist for kommuners og regioners anmeldelse af momsudgifter til refusion. Baggrunden herfor er at sikre, at en kommunalbestyrelse eller et regionsråd ikke vil kunne stille krav om at få udlignet moms, der gennem en årrække kunne eller burde have været anmeldt til refusion i ordningen. Samtidig skal bestemmelsen ses som en mulighed for, at bl.a. den kommunale revision kan nå at opfange eventuelle opståede fejl og lignende i forbindelse med bogføringen af momsbetalingen. Der henvises i øvrigt til de særlige overgangsbestemmelser i 6, stk. 3, 4 og 5. Bestemmelserne i 2, stk. 3, der er en videreførelse af momsudligningslovens 2, stk. 3, giver indenrigs- og sundhedsministeren bemyndigelse til i ganske særlige tilfælde at tillade, at momsudgifter afholdt i regnskabsår forud for den fastsatte frist, kan refunderes i ordningen. Det forudsættes, at bemyndigelsen anvendes snævert. Det er således ikke hensigten, at administrative forglemmelser eller lignende alene skal kunne begrunde en dispensation.

12 12 Til 3 Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter reglerne for ordningens tilrettelæggelse. Bestemmelsens indhold er en videreførelse af 5 i momsudligningsloven. Dog er bestemmelserne i momsudligningslovens 5 vedrørende regler for bidrag ikke videreført, da ordningens bidragsdel omlægges, jf. lovforslagets 4. Endvidere udgår også særbestemmelser i momsudligningslovens 5 om Københavns, Frederiksberg og Bornholms kommuner samt om HS og Hovedstadens Udviklingsråd. Udmøntningen af denne bestemmelse vil ske i en bekendtgørelse svarende til den eksisterende momsbekendtgørelse nr af 14. december Til 4 Det fastsættes, at udgifterne til refusionsordningen udbetales af staten. Det generelle bloktilskud til kommunerne reduceres i forbindelse med refusionsordningens ikrafttræden, og et skøn over de forventede refusionsudgifter indgå ved fastsættelsen af det første generelle bloktilskud til regionerne. Udgiftsudviklingen i ordningen kan endvidere indgå som en faktor ved fastsættelsen af fremtidige bloktilskud. Til 5 Bestemmelsens stk. 1, er en teknisk justering af nuværende momsudligningslovs 6, hvor der foretages to konsekvensændringer, som følger af amternes nedlæggelse og regionernes oprettelse. Bemyndigelsen i 5, stk. 2, videreførelse af 6, stk. 2, er i dag udmøntet i bekendtgørelse nr. 914 af 12. november 2002 om det kommunale momsfond, hvor de nærmere regler for momsfondets virksomhed og bestyrelse er fastsat. Som følge af amternes nedlæggelse og Københavns og Frederiksberg kommuners indtræden i KL planlægges en revision af momsfondsbekendtgørelsen, herunder en ændring af bestyrelsessammensætningen, drøftet med de kommunale parter. Der er i stk. 3 foretaget en omlægning, således at det senest ydede tilskud, som i 2006 er 87,3 mio. kr., fastsættes som nyt grundniveau. Tilskuddet foreslås fortsat reguleret årligt med satsreguleringsprocenten. Til 6 Det foreslås, at loven træder i kraft 1. januar Samtidig ophæves lov om udligning af visse kommunale og amtskommunale udgifter til merværdiafgift og om det kommunale momsfond, jf. lovbekendtgørelse nr. 623 af 25. juli 2002 (momsudligningsloven).

13 13 Kommuner og amter har med den nuværende ordning mulighed for at anmelde momsudgifter til refusion 15 gange på i et regnskabsår, hvor de første 12 perioder følger kalenderåret og de resterende perioder (2 supplementsperioder - periode 13 og 14, samt en endelig opgørelse af momsrefusion - periode 15) følger i det efterfølgende år. Den endelige opgørelse af momsrefusion for momsåret 2006 skal være Indenrigs- og Sundhedsministeriet i hænde den første hverdag i maj Det indebærer, at amterne ikke har afsluttet momsregnskabet for 2006 pr. 1. januar Derfor følger det af lovforslagets 6, stk. 2, at 1, 2 og 5 i lov om udligning af visse kommunale og amtskommunale udgifter til merværdiafgift og om det kommunale momsfond, jf. lovbekendtgørelse nr. 623 af 25. juli 2002 har virkning indtil 1. august 2007, idet regionerne kan anmelde evt. amtskommunale udgifter til moms ved køb af varer og tjenesteydelser for momsåret 2006 til refusion i ordningen. Pr. 1. august 2007 vil periode 15 og dermed momsåret 2006 være afsluttet. Det skal bemærkes, at kommuner, der lægges sammen pr. 1. januar 2007, ligeledes kan anmelde momsudgifter til refusion i ordningen for momsåret 2006 for de gamle kommuner, der indgår i sammenlægningen. Endelig kan fortsættende kommuner ligeledes anmelde momsudgifter til refusion i ordningen for momsåret I relation til regulering af tidligere års momspuljer efter 1. januar 2007 bemærkes følgende: Kommuners og amters samlede momsudgifter (den såkaldte momspulje) hviler i sig selv set over en periode på 4 år. Forud for regnskabsåret fastsættes en foreløbig pulje baseret på et skøn over momsudgifterne og den pulje reguleres dels gennem puljeregulering, som foretages 2 år efter et finansår (f.eks. blev momspuljen for 2003 puljereguleret 2005), dels efterregulering, som foretages 3 år efter et finansår (f.eks. efterreguleres momspuljen for 2003 i 2006). Med puljereguleringen reguleres forskellen i den budgetterede refusion for et år og den udbetalte refusion i samme år. Denne regulering er således afhængig af kommuners og amters faktiske forbrug. Den efterfølgende efterregulering er derimod relateret til det endelig opgjorte skattegrundlag, og regulerer effekten på momsbidraget af, at nogle kommuner vælger at selvbudgettere frem for at benytte det statsgaranterede beskatningsgrundlag. Med dette lovforslag forudsættes det, at der ikke vil ske hverken pulje- eller efterregulering efter 1. januar Derimod forudsættes skøn herfor at indgå i forhandlingerne med de kommunale parter om lovforslagets økonomiske konsekvenser. Med bestemmelserne i 6, stk 3 og 4 fastsættes overgangsbestemmelser vedrørende den generelle forældelsesfrist på fem år for anmeldelse af momsudgifter til refusion, jf. 2, stk. 2. 6, stk. 3, 1. pkt. indebærer, at en sammenlagt kommune i op til fem år efter udgangen af et regnskabsår kan foretage berigtigelser i momsanmeldelsen til refusionsordningen for udgifter afholdt af de kommuner, der i deres helhed indgår i den sammenlagte kommune.

14 14 6, stk. 3, 2. pkt. giver videre sammenlagte kommuner mulighed for i op til fem år efter udgangen af et regnskabsår at foretage berigtigelser i momsanmeldelsen til refusionsordningen for udgifter, der er afholdt af en kommune, der delvis indgår i den sammenlagte kommune, såfremt udgiften knytter sig et aktiv, passiv, rettighed eller en forpligtigelse, som den sammenlagte kommune har modtaget i henhold til lov om revision af den kommunale inddeling og forskrifter fastsat i henhold hertil. 6, stk. 4 giver tilsvarende kommuner og regioner adgang til i op til fem år efter udgangen af et regnskabsår at foretage berigtigelser i momsanmeldelsen til refusionsordningen for udgifter, der er afholdt af en amtskommune, hvorfra den pågældende kommune eller region har modtaget et aktiv, passiv, rettighed eller en forpligtigelse i henhold til lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen. Når det i en række tilfælde er fundet hensigtsmæssigt at undtage muligheden for at berigtige beløb, der knytter sig til driftsudgifter, skyldes det, at det i de tilfælde, der er omfattet af 6, stk. 3, 2. pkt. og stk. 4 kan være vanskeligt at fastlægge, hvilken myndighed der vil skulle foretage berigtigelsen. Med bestemmelsen i 6, stk. 5 foreslås det endelig, at indenrigs- og sundhedsministeren træffer afgørelsen i evt. tvivlsspørgsmål vedrørende overgangsbestemmelserne i 6, stk. 3, 2. pkt. og stk. 4 Til 7 Det foreslås, at loven ikke gælder for Færøerne og Grønland

UDKAST. Forslag. til. (Tilpasning af det skrå skatteloft)

UDKAST. Forslag. til. (Tilpasning af det skrå skatteloft) Kommunaludvalget KOU alm. del - Bilag 123 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om fordeling af skattenedslaget mellem staten og kommunerne som følge af personskattelovens skatteloft (Tilpasning af det skrå

Læs mere

(Oprettelse af ny særtilskudspulje og forlængelse af overgangsordningen i forbindelse med refusionsomlægning på beskæftigelsesområdet)

(Oprettelse af ny særtilskudspulje og forlængelse af overgangsordningen i forbindelse med refusionsomlægning på beskæftigelsesområdet) Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 86 Offentligt Enhed Finansiering Sagsbehandler nmj Koordineret med Sagsnr. 2016-9047 Doknr. 432063 Dato 08-12-2016 Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 127 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 127 Folketinget Lovforslag nr. L 127 Folketinget 2016-17 Fremsat den 8. februar 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

2016/1 LSF 127 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli Forslag. til

2016/1 LSF 127 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli Forslag. til 2016/1 LSF 127 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2016-9047 Fremsat den 8. februar 2017 af økonomi- og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering Lovforslag nr. L 164 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget

Læs mere

Kommissorium for Finansieringsudvalgets arbejde i 2008 og 2009

Kommissorium for Finansieringsudvalgets arbejde i 2008 og 2009 Velfærdsministeriet Dato: 29. august 2008 Kontor: Kommunaløkonomisk kt. J.nr.: 2007-2413-701 Sagsbeh.: Fil-navn: kommissorium 08-09 final Kommissorium for Finansieringsudvalgets arbejde i 2008 og 2009

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 184 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 184 Folketinget Lovforslag nr. L 184 Folketinget 2011-12 Fremsat den 9. maj 2012 af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til

Læs mere

Loven træder i kraft den 1. januar 2007.

Loven træder i kraft den 1. januar 2007. Kommunaludvalget KOU alm. del - Bilag 163 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 1. september 2006 Kontor: Kommunaladm. kt. J.nr.: 2006-2400-44 Sagsbeh.: MWP Fil-navn: L grundskyld produktionsjord

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse Lovforslag nr. L 79 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse (Afskaffelse af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat Lovforslag nr. L 215 Folketinget 2009-10 Fremsat den 28. april 2010 af indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Nedsættelse af grundskyldpromillen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om specialundervisning for voksne. Lovforslag nr. L 102 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om specialundervisning for voksne. Lovforslag nr. L 102 Folketinget Lovforslag nr. L 102 Folketinget 2011-12 Fremsat den 29. februar 2012 af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om specialundervisning

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2016-17 Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne)

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) NOTAT Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) 1 I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af

Læs mere

OMTRYK. Lovforslag nr. L 198 Folketinget OMTRYK Korrektion af lovforslagets titel

OMTRYK. Lovforslag nr. L 198 Folketinget OMTRYK Korrektion af lovforslagets titel Lovforslag nr. L 198 Folketinget 2010-11 OMTRYK Korrektion af lovforslagets titel Fremsat den 29. april 2011 af indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om nedsættelse af statstilskuddet

Læs mere

Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet

Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet GLADSAXE KOMMUNE Budget- og Analyseafdelingen Aftale om justering af udligningssystemet NOTAT Dato: 22. maj 2012 Af: Inge Lene Møller Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet

Læs mere

Forslag. Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for

Forslag. Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for Lovforslag nr. L 31 Folketinget 2016-17 Fremsat den 6. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for 2016-2019 1. Staten yder for 2016

Læs mere

2015/1 LSF 180 (Gældende) Udskriftsdato: 3. februar Fremsat den 27. april 2016 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag.

2015/1 LSF 180 (Gældende) Udskriftsdato: 3. februar Fremsat den 27. april 2016 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag. 2015/1 LSF 180 (Gældende) Udskriftsdato: 3. februar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2016-2816 Fremsat den 27. april 2016 af social- og indenrigsministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af udlændingeloven

Forslag. Lov om ændring af udlændingeloven Lovforslag nr. L 133 Folketinget 2018-19 Fremsat den 19. december 2018 af Martin Henriksen (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Pernille Bendixen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Karina Due (DF), Søren Espersen

Læs mere

Dato: 19. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007

Dato: 19. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 Budget- og regnskabssystem for regioner 2.6 - side 1 Dato: 19. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 2.6 Moms Det er hovedreglen i det regionale budget- og regnskabssystem, at udgifter og indtægter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 180 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 180 Folketinget Lovforslag nr. L 180 Folketinget 2015-16 Fremsat den 27. april 2016 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner

Læs mere

Forslag. til. (Gebyr for underretninger om udlægsforretninger)

Forslag. til. (Gebyr for underretninger om udlægsforretninger) Høringsudkast Forslag Sagsnr. 2017-324 Doknr. 470813 Dato 03-07-2017 til Lov om ændring af lov om gebyrer og morarenter vedrørende visse ydelser, der opkræves af regioner og kommuner og inddrives af restanceinddrivelsesmyndigheden,

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 34 Bilag 9 Offentligt J.nr. 2011-511-0082 Dato: 12. december 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget L 34 Forslag til lov om ændring af brændstofforbrugsafgiftsloven, lov om forskellige

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt)

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) Skatteministeriet J. nr. 14-4348922 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 106 af 23.

Læs mere

1. Finansieringssystemet for regionerne

1. Finansieringssystemet for regionerne Indhold 1. Finansieringssystemet for regionerne...4 1.1. Strukturreformen...4 1.2. Finansiering af sundhedsområdet...5 1.3. Finansiering af regionernes udviklingsopgaver...7 2. Regionernes indtægter i

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 243 Folketinget Fremsat den 30. august 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 243 Folketinget Fremsat den 30. august 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 243 Folketinget 2017-18 Fremsat den 30. august 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Forslag. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner ved forhøjelser af den kommunale skatteudskrivning

Forslag. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner ved forhøjelser af den kommunale skatteudskrivning 2007/2 LSF 173 (Gældende) Udskriftsdato: 27. oktober 2019 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-2400-53 Fremsat den 28. marts 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 51 Folketinget Fremsat den 5. oktober 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) til

Forslag. Lovforslag nr. L 51 Folketinget Fremsat den 5. oktober 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) til Lovforslag nr. L 51 Folketinget 2017-18 Fremsat den 5. oktober 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) Forslag til Lov om ændring af lov om gebyrer og morarenter vedrørende visse

Læs mere

UDKAST. Stk. 3. En forskel mellem tilskud og bidrag efter stk. 1 og stk. 2 opkræves fra eller tilbagebetales til alle kommuner efter indbyggertal.

UDKAST. Stk. 3. En forskel mellem tilskud og bidrag efter stk. 1 og stk. 2 opkræves fra eller tilbagebetales til alle kommuner efter indbyggertal. j.nr. 2014-18620 UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (Tilpasninger i udligningssystemet som følge af omlægning af refusionssystemet på beskæftigelsesområdet)

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner

Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner Enhed Finansiering Sagsbehandler nmj Koordineret med Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner Sagsnr. 2016-2816 Doknr. 341275 Dato 07-04-2016 (Nedlæggelse

Læs mere

2018/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 22. april Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag.

2018/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 22. april Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag. 2018/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 22. april 2019 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., j.nr. 2018/4356 Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2011/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2019 Ministerium: Ministeriet for Ligestilling og Kirke Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 16362/12 Fremsat den 22. februar 2012

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner ved forhøjelser af den kommunale skatteudskrivning

Forslag. Lov om ændring af lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner ved forhøjelser af den kommunale skatteudskrivning 2009/1 LSF 218 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016 Ministerium: Indenrigs- og Sundhedsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 2010-2654 Fremsat den 26. maj 2010 af indenrigs

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Justering af takster for somatiske færdigbehandlingsdage)

Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Justering af takster for somatiske færdigbehandlingsdage) Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Sundhedsøkonomi Sagsbeh.: DEPJABN Koordineret med: Sagsnr.: 1606002 Dok. nr.: 150303 Dato: 29. august 2016 Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Justering

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2014-15 Fremsat den 7. oktober 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 218 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Forslag. Lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009

Forslag. Lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009 2007/2 LSF 174 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-2400-54 Fremsat den 28. marts 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 8. oktober 2015 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 8. oktober 2015 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2015-16 Fremsat den 8. oktober 2015 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og

Læs mere

Opfølgning vedr. adgangen til momsrefusion for udgifter inden for plejefamilieområdet, herunder navnlig vederlaget til plejefamilier

Opfølgning vedr. adgangen til momsrefusion for udgifter inden for plejefamilieområdet, herunder navnlig vederlaget til plejefamilier Til alle kommuner Sagsnr. 2014-19976 Doknr. 196865 Dato 22-12-2014 Opfølgning vedr. adgangen til momsrefusion for udgifter inden for plejefamilieområdet, herunder navnlig vederlaget til plejefamilier Økonomi-

Læs mere

Kommunaludvalget 2014-15 KOU Alm.del Bilag 35 Offentligt

Kommunaludvalget 2014-15 KOU Alm.del Bilag 35 Offentligt Kommunaludvalget 2014-15 KOU Alm.del Bilag 35 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Fritagelse for grundskyld for ejendomme ramt af kystnedbrydning) 1 I lov om kommunal

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2018-19 Fremsat den 2. oktober 2018 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 98 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 20. februar 2008 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og arbejdsmarkedsbidragsloven (Skattefritagelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat 2015/1 LSF 17 (Gældende) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 15-2263705 Fremsat den 7. oktober 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag

Læs mere

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2:

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Garantifond (overdragelse af krav til Lønmodtagernes Garantifond ved tvivl om virksomhedsoverdragelse forud for konkurs m.v.) 1 I lov om Lønmodtagernes

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 L 43 Bilag 1 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Læs mere

Udkast til. 1. I 2 udgår, lov om åremålsansættelse af tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår.

Udkast til. 1. I 2 udgår, lov om åremålsansættelse af tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår. Udkast til 8. september 2005 BLj J.nr. 05-204-93 Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemænd i folkeskolen m.v. (Konsekvensrettelser som følge af kommunalreformen og ændringer af tjenestemandslovgivningen)

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler)

Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler) Undervisningsministeriet December 2017 UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler) 1 I lov om friskoler

Læs mere

UDKAST 14/08-12. Forslag. til

UDKAST 14/08-12. Forslag. til UDKAST 14/08-12 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik (Suspension af kommunernes 100 pct. finansiering af arbejdsløshedsdagpenge og manglende

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2005-211-0020 Udkast 15. februar 2006

Skatteministeriet J. nr. 2005-211-0020 Udkast 15. februar 2006 Skatteministeriet J. nr. 2005-211-0020 Udkast 15. februar 2006 Forslag til Lov om ændring af merværdiafgiftsloven og lov om lønsumsafgift (Ændrede momsregler for fritvalgsydelser og kunstdefinition samt

Læs mere

Ad 1. Optagelse af funktion 5.34 Plejehjem og beskyttede boliger på positivlisten

Ad 1. Optagelse af funktion 5.34 Plejehjem og beskyttede boliger på positivlisten Samtlige kommuner og amtskommuner m.fl. Dato: 10. januar 2006 Kontor: 1.ø.kt. J.nr.: 2004-2481-5 Sagsbeh.: PDP Fil-navn: Orientering om ændring af Budget- og regnskabssystem for kommuner og amtskommuner,

Læs mere

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis Lovforslag nr. L 209 Folketinget 2016-17 Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen Ellemann, fg.) Forslag til Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis 1. Økonomiprotokollat

Læs mere

Den kommunale indkomstskat - personskatterne opkræves med hjemmel i lovbekendtgørelse nr. 725 af 26. juni 2006.

Den kommunale indkomstskat - personskatterne opkræves med hjemmel i lovbekendtgørelse nr. 725 af 26. juni 2006. 1.000 k r. Bu dget B udge toversla g lø be nde priser 2013 2014 2015 2016 Udgi ft 9.94 8 9.01 4 9.2 48 9.4 88 Indtæ gt 2.282.22 6 2. 313.40 2 2.3 84.0 06 2.4 49.0 31 Refusion Nett o -2.272.27 8-2. 304.38

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Forhøjelse af supplerende pensionsydelse og pensionstillæg til folkepensionister) 1 I lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1005 af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp)

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) Udkast Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) 1 I lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 190 af 24. februar 2012, som ændret senest ved 1 i lov

Læs mere

Aktstykke nr. 44 Folketinget Afgjort den 13. december Økonomi- og Indenrigsministeriet. København, den 4. december 2012.

Aktstykke nr. 44 Folketinget Afgjort den 13. december Økonomi- og Indenrigsministeriet. København, den 4. december 2012. Aktstykke nr. 44 Folketinget 2012-13 Afgjort den 13. december 2012 44 Økonomi- og Indenrigsministeriet. København, den 4. december 2012. a. Økonomi- og Indenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Finansudvalget. Aktstk Offentligt

Finansudvalget. Aktstk Offentligt Finansudvalget Aktstk. 160 - Offentligt Finansudvalget Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 www.uvm.dk 09-06-2009 a. Undervisningsministeriet anmoder

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler (Justering af skoleydelse) 1 I lov om produktionsskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 97 af 26. januar 2017, foretages følgende ændringer: 1.

Læs mere

9.1 Momsrefusionsordning for kommuner og regioner

9.1 Momsrefusionsordning for kommuner og regioner Budget- og regnskabssystem for kommuner 9.1 - side 1 9.1 Momsrefusionsordning for kommuner og regioner 9.1.1 Bekendtgørelse om momsrefusionsordning for kommuner og regioner (Økonomi- og Indenrigsministeriets

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af personskatteloven (Kompensation for kommunale skatteforhøjelser)

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.10.2015 COM(2015) 517 final 2015/0242 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af beslutning 2009/791/EF og gennemførelsesafgørelse 2009/1013/EU

Læs mere

Budget- og regnskabssystem for regioner side 1. Dato: Juni 2018 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018

Budget- og regnskabssystem for regioner side 1. Dato: Juni 2018 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018 Budget- og regnskabssystem for regioner 2.6 - side 1 2.6 Moms Det er hovedreglen i det regionale budget- og regnskabssystem, at udgifter og indtægter på såvel drifts- som anlægskonto skal registreres eksklusive

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2014 COM(2014) 736 final 2014/0352 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Rumænien til at anvende foranstaltninger, der fraviger artikel

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ændring af revisionsklausul) I lov nr. 506 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi foretages følgende ændring: 1. I 3 ændres

Læs mere

2008/1 LSF 189 (Gældende) Udskriftsdato: 4. december Fremsat den 31. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag.

2008/1 LSF 189 (Gældende) Udskriftsdato: 4. december Fremsat den 31. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag. 2008/1 LSF 189 (Gældende) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2009-1183 Fremsat den 31. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud)

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2004-05 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag 2013/1 LSF 43 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsministeriet, j. nr. 001.80R.391 Fremsat den 10. oktober 2013 af undervisningsministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2008-09 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktionsskoler. (Harmonisering af skoleydelse til SU-niveau m.m.)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktionsskoler. (Harmonisering af skoleydelse til SU-niveau m.m.) Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 283 Offentligt MBUL 23. september 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler (Harmonisering af skoleydelse til SU-niveau m.m.)

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat Lovforslag nr. L 189 Folketinget 2014-15 Fremsat den 22. april 2015 af økonomi- og indenrigsministeren (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Fritagelse for grundskyld

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik. Lovforslag nr. L 44 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik. Lovforslag nr. L 44 Folketinget Lovforslag nr. L 44 Folketinget 2012-13 Fremsat den 26. oktober af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik 2013/1 LSF 183 (Gældende) Udskriftsdato: 19. december 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. 2016/1 LSF 86 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/16832 Fremsat den

Læs mere

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.)

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) Fremsat den xx. marts 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Høring over Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Fremsat den xx. december 2015 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om barselsudligning for selvstændigt erhvervsdrivende Lov nr. 596 af 12. juni 2013

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 7 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 7 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 7 Offentligt 15. december 2014 J.nr. 14-4371532 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 55 - Forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.2.2017 COM(2017) 61 final 2017/0018 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Republikken Estland til at anvende en særlig foranstaltning,

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.9.2017 COM(2017) 543 final 2017/0233 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse 2012/232/EU om bemyndigelse af Rumænien

Læs mere

Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg)

Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg) Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg) I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 150 af 16. februar 2015, som senest ændret ved lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om produktionsskoler

Forslag. Lov om ændring af lov om produktionsskoler 2010/1 LSF 64 (Gældende) Udskriftsdato: 6. maj 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Institutionsafdelingen, j. nr, 153.92G.031 Fremsat den 17. november 2010 af Undervisningsministeren

Læs mere

KØBSMOMSKOMPENSATION. Omdannelse til puljeordning fra Wifi: Konference_AP // 1Avocado. Mødet for 8 A godkendte organisationer 6 maj 2014

KØBSMOMSKOMPENSATION. Omdannelse til puljeordning fra Wifi: Konference_AP // 1Avocado. Mødet for 8 A godkendte organisationer 6 maj 2014 KØBSMOMSKOMPENSATION Omdannelse til puljeordning fra 2014 Mødet for 8 A godkendte organisationer 6 maj 2014 Wifi: Konference_AP // 1Avocado DAGSORDEN 1. Den nugældende ordning og dens økonomiske betydning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 72 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Forhøjelse af ydelsesloftet

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Bekendtgørelse om momsrefusionsordning for kommuner og regioner

Bekendtgørelse om momsrefusionsordning for kommuner og regioner BEK nr 54 af 23/01/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 30. august 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2012-01894 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forslag. lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Forslag. lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Lovforslag nr. L 76 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Nedsættelse af varighedskrav

Læs mere

2008/1 LSF 125 (Gældende) Udskriftsdato: 1. september Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag.

2008/1 LSF 125 (Gældende) Udskriftsdato: 1. september Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag. 2008/1 LSF 125 (Gældende) Udskriftsdato: 1. september 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2009-611-0043 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen)

Læs mere

Kommunaludvalget (2. samling) L 68 - Bilag 91 Offentligt

Kommunaludvalget (2. samling) L 68 - Bilag 91 Offentligt Kommunaludvalget (2. samling) L 68 - Bilag 91 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 1. juni 2005 Kontor: 1.k.kt. J.nr.: 2004-2000-8 Sagsbeh.: jro Fil-navn: Lovforslag.indd./Ændringsforslag/

Læs mere

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06.

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06. GLADSAXE KOMMUNE Kommunaldirektøren Rådhus Allé, 2860 Søborg Tlf.: 39 57 50 02 Fax: 39 66 11 19 E-post: csfmib@gladsaxe.dk www.gladsaxe.dk Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget j.nr. 2014-0034708 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig genindførelse af fradrag i uddannelses- og kontanthjælp for samlevers indtægter m.v.) 1 I lov om aktiv socialpolitik,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Elevrefusion

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Elevrefusion 2010/1 LSF 25 (Gældende) Udskriftsdato: 9. marts 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sag, nr. 143.18G.031 Fremsat den 6. oktober 2010 af undervisningsministeren

Læs mere

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel Den 23. juli 2018 Version 7 U d k a s t Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Udvidelse af ordninger om pensionslignende ydelse og kulancemæssig godtgørelse for svie og smerte for udsendt

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. december 2014 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. december 2014 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. december 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0352 (NLE) 16989/14 FISC 236 FORSLAG fra: modtaget: 16. december 2014 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik 2012/1 LSF 44 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2012-0007801 Fremsat den 26. oktober af

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat Skatteudvalget, Finansudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2 Offentligt Notat

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil 2016/1 LSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 16-0741503 Fremsat den 16. november 2016 af skatteministeren (Karsten Lauritzen)

Læs mere

Notat. Budget indtægter. Indledning. 17. august Notatet kommenterer på den forventede indtægtsudvikling for årene

Notat. Budget indtægter. Indledning. 17. august Notatet kommenterer på den forventede indtægtsudvikling for årene Notat Økonomi Økonomi og Udbud Budget 2016 - indtægter 17. august 2015 Indledning Notatet kommenterer på den forventede indtægtsudvikling for årene 2016-2019. Sagsid. Konsekvenserne af aftalen mellem KL

Læs mere