Der skal således opkræves særbidrag, såfremt koncentrationerne i spildevandet overskrider forureningsindholdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Der skal således opkræves særbidrag, såfremt koncentrationerne i spildevandet overskrider forureningsindholdet"

Transkript

1 NOTAT Dato: 04. marts 2015 Projektnavn: Særbidrag Projekt nr.: Udarbejdet af: Claus Kobberø Kvalitetssikring: Peter Eskelund Modtager: Svendborg Vand Side: 1 af 10 Særbidrag for særligt forurenet spildevand 1. Baggrund Lovgivningsmæssigt skal kommuner i henhold til Bekendtgørelse af lov om betalingsregler for spildevandsanlæg m.v. 2a, stk. 8, påligne særbidrag såfremt tilledningen giver anledning til særlige foranstaltninger i forbindelse med anlæggenes etablering og drift. Bekendtgørelse om særbidrag for særligt forurenet spildevand (BEK nr af 15/10/2014) fastsætter regler for opgørelse af forureningsindholdet i særligt forurenet spildevand, for udgifter der kan henføres til rensning af særligt forurenet spildevand og for opgørelse, opkrævning og dokumentation af særbidrag samt for forsyningens administration heraf. Der skal således opkræves særbidrag, såfremt koncentrationerne i spildevandet overskrider forureningsindholdet i normalt husspildevand. Såfremt det viser sig, at de samlede administrative omkostninger i forbindelse med opkrævning af særbidraget overstiger selve indtægten ved særbidraget, skal forsyningen ikke opkræve særbidraget. Formålet med nærværende notat er, at skabe grundlag for Svendborg Vand A/S aconto opkrævningen for særbidrag i Når 2015 er omme, skal omkostningerne til rensning af det særligt forurenede spildevand opgøres igen på baggrund af faktiske tilledte mængder og faktiske omkostninger. Nærværende notatet fungerer, sammen med det i bilag 4 vedlagte regneark, som dokumentation for beregning af særbidrag i Svendborg Vand A/S. 2. Indledning Særbidraget opgøres på baggrund af de omkostninger og indtægter som forsyningen har haft i forbindelse med behandling af særligt forureneret spildevand. Omkostninger til spildevandsrensning kan opdeles i fire hovedområder: 1. Løn til driftspersonale 2. Afskrivning af anlægsinvestering 3. Variable driftsudgifter baseret på vandmængder (spildevandsafgifter og pumpeenergi) 4. Variable driftsudgifter baseret på forureningsmængder (COD, N og P)

2 Side 2 af 7 Særbidrag har tidligere hovedsagligt været knyttet til det fjerde hovedområde, hvor man kan beregne de variable driftsudgifter baseret på forureningsmængderne ved den aktuelle spildevandssammensætning. I henhold til den nye bekendtgørelse om særbidrag skal afskrivninger af anlægsinvesteringer for visse anlægsdele (pkt. 2 i ovenstående liste) nu indregnes i prisen for behandling af særligt forurenet spildevand. Til beregning af de faktiske driftsudgifter, indtægter, afskrivninger og evt. sparede omkostninger, som kan afregnes via særbidrag, er følgende udgifter til spildevandsrensning opstillet ud fra de faktiske udgifter i driftsåret 2014: Energiudgifter Udgifter til fældningskemikalier Udgifter til polymer Udgifter til kalk Udgifter til slamtransport Udgifter til slamdisponering Regnskabsmæssige afskrivninger på udvalgte bygværker Eventuelle udgifter til eksternt kulstof 3. Grænseværdi Svendborg Vand A/S har fastsat nedenstående grænseværdier for særligt forurenet spildevand på baggrund af de parametre, der medfører udgifter til særlige foranstaltninger. Parameter Koncentrationsgrænse (mg/l) COD Total-N 100 Total-P 30 Tabel 1 - Gældende grænseværdi for næringsstoffer Det skal dog bemærkes, at det forventes at Naturstyrelsen i løbet af 2015 kan udstikke retningslinjer for hvorledes normalt husspildevand kan defineres, og at der dermed kan komme justeringer til ovenstående særbidragsgrænser. Der kan løbende tilføjes flere parametre til beregning af særbidrag såfremt forsyningen får ekstra omkostninger i forbindelse med håndtering af særligt forurenet spildevand, det kunne f.eks. være grænseværdier for udvalgte tungmetaller, såfremt Svendborg Vand får problemer med slamkvaliteten.

3 Side 3 af 7 4. Opgørelse af udgifter og indtægter Særbidrag afregnes på baggrund af de meromkostninger der knyttes til rensning af særligt forurenet spildevand. Opgørelsen af driftsudgifter og indtægter begrænses til de renseanlæg i forsyningsområdet, der modtager særligt forurenet spildevand. I Svendborg Vand tilledes der på nuværende tidspunkt særligt forurenet spildevand til Egsmade, Strandgården og Egebjerg Syd. Særbidragstaksterne fastsættes årligt på baggrund af en kostægte opgørelse af de aktuelle driftsudgifter, indtægter samt evt. sparede udgifter, der kan knyttes til behandlingen af særligt forurenet spildevand. I nærværende notat er beregningerne gennemført på baggrund af data fra 2014, resultatet af beregningerne skal danne grundlag for aconto opkrævningen i Særbidraget fastlægges som en samlet takst for hhv. COD, Total N og Total P på forsyningsniveau (i kr./kg stof). 4.1 Fordelingsnøgle I henhold til den gældende lovgivning fordeles driftsomkostningerne, indtægter osv. på særbidrag for henholdsvis COD, Total-N og Total-P. Til beregning af de reelt forekommende meromkostninger, som kan afregnes via særbidrag på organisk stof, kvælstof og fosfor er der herunder vist den estimerede fordeling af de variable udgifter til spildevandsrensning, vægtet ud fra belastningen på de 3 renseanlæg der modtager særligt forurenet spildevand i Fordelingsnøglen for hvert enkelt renseanlæg fremgår af Bilag 1 3. Parameter COD Total N Total P Omkostninger til energi, til beluftning og omrøring 35 % 65 % - Omkostninger til Jernklorid 7 % 93 % Omkostninger til Aludan 100 % Polymer 96 % 4 % Omkostninger til slambehandling, bortskaffelse af slam 90 % 10 % Tabel 2 - Fordeling af omkostninger på de enkelte særbidragstakster Man skal være opmærksom på, at hvis spildevandssammensætningen ændres væsentligt, vil man observere ændringer i de marginale driftsudgifter for N og P, og dermed ændring af fordelingsnøglen. Ved lavt COD/N forhold ind i procestanken kræves endvidere ofte tilsætning af eksternt kulstof (methanol, eddikesyre, ethanol etc.) for at opnå fuld kvælstoffjernelse, hvilket således udløser ekstra omkostninger. Lavt COD/P forhold forøger behovet for fældningskemikalier, og dermed stiger den samlede slamproduktion, da den biologiske fosforfjernelse er afhængig af den biologiske slamproduktion, som stammer fra COD. De marginale omkostninger til N og P fjernelse er således stærkt afhængige af det aktuelle COD/N og COD/P forhold på det aktuelle renseanlæg og gør, at fordelingsnøglen og dermed særbidragstaksterne kan ændre sig fra år til år.

4 Side 4 af 7 Det anbefales følgeligt, at opgøre fordelingsnøglen årligt de næste par år for at få et indtryk af, hvor meget fordelingen ændrer sig fra år til år på de relevante renseanlæg inden for VF. Opkrævningen af særbidrag afspejler meromkostningerne til rensning af det særligt forurenede spildevand. Der er derfor anvendt driftsnøgletal for indtægter og udgifter til kemikalier, el og slamdisponering ved beregning af meromkostningerne, og afstemt disse med de faktiske omkostninger på Egsmade, Strandgården og Egebjerg Syd, der modtager særligt forurenet spildevand. Såfremt der er ekstra driftsudgifter til oprensning af kloakken, kan der indføres et særbidrag for olie/fedt. Særbidraget for tilledning af fedt, skal dække forsyningens reelle omkostninger til nødvendig ekstra oprensning og vedligeholdelse af kloaksystemet nedstrøms den enkelte virksomhed, som følge af de høje fedtkoncentrationer. Ligeledes vil der skulle indføres særbidrag fra andre stoffer, tungmetaller eller lign., hvis slamkvaliteten på et eller flere af anlæggene ændres, således at der kommer ekstra omkostninger til håndtering af slammet. Fordeling af energiforbrug Energiforbruget fordeles mellem de enkelte parametre ud fra følgende nøgletal: Beluftning, COD: Beluftning, Total-N: Omrøring, Total-N: 1,2 kg ilt/kg COD fjernet 1,8 kg ilt/kg N fjernet 0,7 W/m³ (hvor m 3 svarer til det nødvendige DN volumen, beregnet ud fra en DN rate på 1,5 g N/kg SS h og en tørstofkoncentration i procestanken på 5 kg SS/m 3 ). Ovenstående anvendes som udgangspunkt, men kan dog justeres enten som følge af faktiske målinger eller for derigennem at få opgørelse af el til at stemme overens med de faktiske omkostninger. 4.2 Enhedspriser Enhedspriserne for el-, kemikalie- og polymerforbrug for 2014 opgøres nedenfor: Elpris, netto 0,75 kr./kwh Fældningskemi, FeSO4 0,86 kr./kg Fældningskemi, JKL Aludan Kalk Lud Polymer Slamdisponering, Egsmade Slamdisponering, Strandgården Slamdisponering, Egebjerg Syd 1,04 1,00 2,16 5,00 15, , kr./kg kr./kg kr./kg kr./kg kr./kg kr./tons TS kr./tons TS kr./tons TS Tabel 3 - Oversigt over enhedspriser i driftsåret 2014.* Elprisen er estimeret på baggrund af el-regninger, denne skal opgøres korrekt for 2015.

5 Side 5 af Administrationsbidrag Der fastsættes et administrationsbidrag i den enkelte forsyning. Administrationsbidraget skal dække de omkostninger forsyningen har til af opgøre, dokumentere og opkræve særbidraget. Administrationsbidraget er i de gennemførte beregninger fastsat til kr./år pr. virksomhed. Administrationsbidraget udgør bagatelgrænsen for, hvornår Svendborg Vand A/S skal opkræve særbidrag. 5. Belastning på renseanlæggene I nedenstående Tabel 4 ses belastningsopgørelsen for de renseanlæg i Svendborg Vands forsyningsområde, der modtager særligt forurenet spildevand (inkl. industribelastningen). Parameter Egsmade Strandgården Egebjerg Syd Enhed PE, COD PE(COD) Døgnflow m³/d COD kg/d T-N ,6 243 kg/d T-P 84 10,9 9,6 kg/d COD/N 11,3 14,4 7,7 - Tabel 4 - Belastning på renseanlæggene der modtager særligt forurenet spildevand (2014). 1 PE er i tabellen opgjort som 125 g COD/d. 6. Afskrivninger Som noget nyt indregnes de regnskabsmæssige afskrivninger på investeringer, herunder afskrivninger vedrørende procestanke, rådnetanke og slambehandling, ind som en del af taksterne for COD, Total-N og Total-P. De årlige afskrivninger på de enkelte renseanlæg, der modtager særligt forurenet spildevand, opgøres på baggrund af forsyningens reguleringsmæssige åbningsbalance, POLKA tal inkl. levetid og kapacitet. Herudover kan afskrivninger på evt. særlige anlæg, indregnes i særbidraget for de enkelte virksomheder, der leder til det særlige anlæg. De årlige afskrivninger i 2014 fordeles således:

6 Side 6 af 7 Investering Egsmade Strandgården Egebjerg Syd kr./år kr./år kr./år Forklaring Proces Forafvanding Rådnetank Slutafvanding Tabel 5 - Årlige regnskabsmæssige afskrivninger i 2014 fordelt på de relevante renseanlæg. I særbidragsberegningerne indregnes kun afskrivninger til den andel af anlægget der udnyttes, hvis anlægget er 100 % belastet indregnes hele afskrivningen i særbidragsberegningen, og hvis der er 40 % restkapacitet indregnes 60 % af afskrivningen. Afskrivninger på anlægsdele der ikke anvendes, indregnes ikke i særbidragsberegningerne. Restkapaciteten på Egsmade opgøres til 68 %, svarende til en belastning på ved PE og en kapacitet på PE. På Strandgården angives restkapaciteten til 13 % (belastning PE og kap PE), imens der på Egebjerg Syd regnes med en restkapacitet på 28 % (belastning PE og kap PE). 7. Enhedspriser Enhedspriserne opgøres i henhold til gældende lovgivning, og beregnes på forsyningsniveau, ud fra det aktuelle forbrug og belastning på de renseanlæg der aktuelt modtager særligt forurenet spildevand. Med afsæt i ovenstående forudsætninger fremkommer følgende enhedspriser for de valgte parametre: Takster 2014 COD Total-N Total-P Særbidragstakster 2,0 kr./kg COD 6,3 kr./kg T-N 22,6 kr./kg T-P - driftsomkostninger 1,2 kr./kg COD 2,6 kr./kg T-N 17,5 kr./kg T-P - afskrivninger 0,7 kr./kg COD 3,7 kr./kg T-N 5,1 kr./kg T-P Tabel 6 - Estimerede enhedspriser for Svendborg Vand A/S på basis af 2014 data. Særbidragstaksten (kr./kg) opgøres solidarisk, således at prisen er ens for alle virksomheder i forsyningsområdet. Når en særbidragspligtig virksomhed tilleder spildevand med et højt COD/N indhold, vil der være en overskydende mængde COD, der kan bidrage til at reducere eventuelle udgifter til indkøb af eksternt kulstof på renseanlæggene. På baggrund af de aktuelle COD/N forhold i indløbet til renseanlæggene er det afklaret hvorvidt spildevandsforsyningsselskabet kan anvende den overskydende mængde COD og opnå driftsfordele. I

7 Side 7 af 7 Svendborg Vand er det fundet, at forsyningen kan bruge den overskydende COD fra virksomhederne til at øge COD/N forholdet på Egsmade. Fradrag i særbidraget er således baseret på en konkret vurdering af driften på det pågældende renseanlæg og spildevandet fra den enkelte virksomhed, og fordeles solidarisk. Det vurderes således at Mac Baren og Altia potentielt kan få fradrag for overskydende mængde kulstof. Fradraget i særbidrag fastsættes til 1,2 kr./kg COD, svarende til enhedsprisen for driftsomkostningerne til rensning af COD, jf. Tabel 6. Der er ved beregningerne forudsat et ønsket COD/N forhold på 10 på forsyningens renseanlæg.

8 Bilag 1 Driftsopgørelse Egsmade De variable omkostninger beregnes på baggrund af opgjorte forbrug på Egsmade. Forbrug 2014 Energiforbrug, Total Fældningskemi, FeSO4 Fældningskemi, Aludan Polymer Slammængde Slamhåndtering * kwh/år 0 kr./år kr./år kr./år Tons TS/ år Kr./år Tabel 1 - Aktuelle forbrug af elektricitet, fældningskemi, polymer og slamhåndtering på Egsmade i * Det er estimeret at omkring 50 % energiforbruget går til processen. Omkostningsfordelingen mellem COD, T-N og T-P blev beregnet for Egsmade på basis af den aktuelle drift i I nedenstående ses fordelingsnøglen for fordeling af de variable omkostninger for i år. Fordeling af udgifter 2014 Egsmade COD T-N T-P Energiforbrug 22 % 78 % - Fældningskemi, FeSO Fældningskemi, Aludan % Polymer 100 % - - Slamhåndtering 84 % - 16 % Tabel 2 - Fordelingsnøgle for Egsmade Fordelingen af omkostninger til energiforbrug er beregnet ud fra det teoretiske luftbehov til kvælstoffjernelse og fjernelse af kulstof (COD). Energiforbruget til omrøring er beregnet ud fra de faktiske målinger. Øvrige omkostninger til elforbrug til pumpning mv. afregnes i det generelle vandafledningsbidrag og estimeres til ca. 42 % af det total energiforbrug på Egsmade. Omkostninger til fældningskemikalier der anvendes ved fældning (Aludan) tilskrives fosforfjernelse. De reelle omkostninger til slamhåndtering opgøres på baggrund af den registrerede mængde bortskaffet slam fra renseanlægget, enhedspris og omkostninger til slamhåndtering på Egsmade.

9 Bilag 2 Driftsopgørelse Strandgården De variable omkostninger opgøres på baggrund af opgjorte forbrug på Strandgården. Forbrug 2014 Energiforbrug, total Fældningskemi Slammængde Slamhåndtering * kwh/år kr./år tons TS/år kr./år Tabel 1 - Aktuelle forbrug af elektricitet, fældningskemi mv. på Strandgården i * Det er estimeret at omkring 50 % energiforbruget går til processen. Omkostningsfordelingen mellem COD, T-N og T-P blev beregnet for Strandgården på basis af den aktuelle drift i I nedenstående tabel ses fordelingsnøglen for fordeling af de variable omkostninger for i år. Fordeling af udgifter 2014 Strandgården COD T-N T-P Energiforbrug 45 % 55 % - Fældningskemi % Slamhåndtering 100 % - - Tabel 2 - Fordelingsnøgle for Strandgården 2014.

10 Bilag 3 Driftsopgørelse Egebjerg Syd De variable omkostninger opgøres på baggrund af det opgjorte forbrug på Egebjerg Syd. Forbrug 2014 Energiforbrug, total Fældningskemi, JKL Fældningskemi, Aludan Kalk Lud Polymer Slam til MBE Udgifter transport slam * kwh/år kr./år kr./år kr./år kr./år kr./år tons TS/år kr./år Tabel 1 - Aktuelle forbrug af elektricitet, fældningskemi mv. på Egebjerg Syd i * Det er estimeret at omkring 50 % energiforbruget går til processen. Omkostningsfordelingen mellem COD, T-N og T-P blev beregnet for Egebjerg Syd på basis af den aktuelle drift i I nedenstående tabel ses fordelingsnøglen for fordeling af de variable omkostninger for i år. Fordeling af udgifter 2014 Egebjerg Syd COD T-N T-P Energiforbrug 74 % 26 % - Fældningskemi, JKL 34 % - 66 % Fældningskemi, Aludan % Polymer 77 % 23 % Slamhåndtering 100 % - - Tabel 2 - Fordelingsnøgle for Egebjerg Syd 2014

Særbidragsberegning for industrier, der tilleder højt belastet industrispildevand til Fredericia Centralrenseanlæg

Særbidragsberegning for industrier, der tilleder højt belastet industrispildevand til Fredericia Centralrenseanlæg Særbidragsberegning for industrier, der tilleder højt belastet industrispildevand til Fredericia Centralrenseanlæg Dette notat sammenfatter baggrunden for opkrævning af særbidrag på forureningsparametre

Læs mere

grænseværdier for organisk stof opgjort som COD, total-kvælstof og totalfosfor.

grænseværdier for organisk stof opgjort som COD, total-kvælstof og totalfosfor. Kontor/afdeling Forsyning Dato 1. juli 2016 J nr. 2016-5273 boj/mls Vejledning om bekendtgørelse om særbidrag for særligt forurenet spildevand Indledning Spildevandsforsyningsselskaber har siden 1. januar

Læs mere

Bekendtgørelsen om særbidrag for særligt forurenet spildevand er trådt i kraft den 16. oktober 2014.

Bekendtgørelsen om særbidrag for særligt forurenet spildevand er trådt i kraft den 16. oktober 2014. Klimatilpasning, vandsektor og Grundvand J.nr. NST-4400-00029 24. oktober 2014 malas/hedis/todue/masor Vejledning om bekendtgørelse om særbidrag for særligt forurenet spildevand Indledning Spildevandsforsyningsselskaber

Læs mere

Særbidragsbetaling Eksisterende ordninger og mulige modeller for omkostningsfordeling. Peter Balslev, Norconsult Danmark A/S

Særbidragsbetaling Eksisterende ordninger og mulige modeller for omkostningsfordeling. Peter Balslev, Norconsult Danmark A/S Særbidragsbetaling Eksisterende ordninger og mulige modeller for omkostningsfordeling Peter Balslev, Norconsult Danmark A/S Danva Workshop, 24 marts 2014 Disposition Baggrund Krav/ønsker til særbidragsordninger

Læs mere

Betalingsvedtægt for. Vordingborg Rens A/S. Spildevandsforsyningsselskabet i Vordingborg Kommune

Betalingsvedtægt for. Vordingborg Rens A/S. Spildevandsforsyningsselskabet i Vordingborg Kommune Betalingsvedtægt for Vordingborg Rens A/S Spildevandsforsyningsselskabet i Vordingborg Kommune December 2014 Indhold 1. BETALINGSVEDTÆGT FOR VORDINGBORG RENS A/S... 2 2. VEDTÆGTENS OMRÅDE... 3 3. BUDGET,

Læs mere

Udkast. 27. juni Vejledning om bekendtgørelse om betaling for afledning af særligt forurenet spildevand (vedrørende bekendtgørelsens 2 4)

Udkast. 27. juni Vejledning om bekendtgørelse om betaling for afledning af særligt forurenet spildevand (vedrørende bekendtgørelsens 2 4) 27. juni 214 Udkast Vejledning om bekendtgørelse om betaling for afledning af særligt forurenet spildevand (vedrørende bekendtgørelsens 2 4) 1. Spildevandsforsyningsselskabets pligt til at fastsætte og

Læs mere

Udkast. DANVAs bemærkninger er skrevet ind som kommentarer og forslag til rettelser. 27. juni 2014

Udkast. DANVAs bemærkninger er skrevet ind som kommentarer og forslag til rettelser. 27. juni 2014 27. juni 214 Udkast Vejledning om bekendtgørelse om betaling for afledning af særligt forurenet spildevand (vedrørende bekendtgørelsens 2 4) DANVAs bemærkninger er skrevet ind som kommentarer og forslag

Læs mere

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2016 SPILDEVANDSFORSYNING

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2016 SPILDEVANDSFORSYNING Takstbladet er udarbejdet med baggrund i Mariagerfjord Vand a s betalingsvedtægt for spildevand, godkendt af Mariagerfjord Byråd den XX. XX. 2015. Betalingsvedtægten kan ses og downloades på Mariagerfjord

Læs mere

Spor 3 - Renseanlæg. Udnyttelse af kapacitet i rådnetanke

Spor 3 - Renseanlæg. Udnyttelse af kapacitet i rådnetanke Spor 3 - Renseanlæg Udnyttelse af kapacitet i rådnetanke Camp 2: Bæredygtig behandling af organisk dagrenovation på Sjælland d. 16. november 2015 B!ngs, Vesterbrogade 149, 1620 Kbh V 1 Indhold 1. Baggrund

Læs mere

Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 2000

Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 2000 Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 2000 August 2001 Forord I mange år har de 5 største byer udenfor hovedstadsområdet - Århus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers - haft samarbejde omkring nøgletal.

Læs mere

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2013 SPILDEVANDSFORSYNING

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2013 SPILDEVANDSFORSYNING Takstbladet er udarbejdet med baggrund i Mariagerfjord Vand a s betalingsvedtægt for spildevand, godkendt af Mariagerfjord Byråd den X.X 2012. Betalingsvedtægten kan ses og downloades på Mariagerfjord

Læs mere

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2015 SPILDEVANDSFORSYNING

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2015 SPILDEVANDSFORSYNING Takstbladet er udarbejdet med baggrund i Mariagerfjord Vand a s betalingsvedtægt for spildevand, godkendt af Mariagerfjord Byråd den 19. 12. 2014. Betalingsvedtægten kan ses og downloades på Mariagerfjord

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Miljøkontoret. Grøndalsvej Viby

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Miljøkontoret. Grøndalsvej Viby ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Miljøkontoret. Grøndalsvej 1. 8260 Viby INDSTILLING Til Århus Byråd 18. november 2004 via Magistraten J.nr. MIL/00/00011/047 Den Ref.: Tlf.nr. VWB/LTo/33 8940

Læs mere

6. november 2011. Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

6. november 2011. Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 6. november 2011 Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse Indstilling Denne indstilling er udarbejdet med udgangspunkt i byrådets beslutning i 2011 om

Læs mere

PRISER - drikkevand & spildevand. 1. januar. TAKSTBLAD for Vejen Forsyning A/S

PRISER - drikkevand & spildevand. 1. januar. TAKSTBLAD for Vejen Forsyning A/S PRISER - drikkevand & spildevand 1. januar 2019 TAKSTBLAD for Vejen Forsyning A/S Indhold Indhold... 1 1. Pris for drikkevand... 2 1.1 Fast årligt bidrag...2 2. Tilslutning af drikkevand. 2 2.1 Tilslutning

Læs mere

TAKSTBLAD 2015 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND

TAKSTBLAD 2015 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND TAKSTBLAD 2015 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND DRIFTSBIDRAG - DRIKKEVAND VANDPRIS - PR. KUBIKMETER: Uden moms Med moms Vandpris ved forbrug op til 100.000 m3 / år: 3,47 kr. 4,34 kr. Vandpris

Læs mere

Vedbæk Renseanlæg Rundforbi Renseanlæg

Vedbæk Renseanlæg Rundforbi Renseanlæg Rudersdal Kommune Vedbæk Renseanlæg Rundforbi Renseanlæg Indhold: 1. Indledning... 2 2. Sammenfatning... 3 3. Vedbæk Renseanlæg... 6 3.1 Forureningsmæssig belastning... 6 3.2 Hydraulisk belastning... 8

Læs mere

Grønt regnskab 2013. Hvad er et grønt regnskab

Grønt regnskab 2013. Hvad er et grønt regnskab Grønt Regnskab 2013 Grønt regnskab 2013 Hvad er et grønt regnskab Et grønt regnskab er en redegørelse for de væsentligste indgående og udgående stoffer på en virksomhed. I dette tilfælde et renseanlæg.

Læs mere

Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 1999

Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 1999 Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 1999 Juni 2000 Forord For bare 5-6 år siden var de fleste renseanlæg i Danmark mekanisk-biologiske. Målinger og registreringer blev nedskrevet i driftsjournaler,

Læs mere

Middelfart Spildevand A/S deltager i DANVAs benchmarking på spildevandsområdet.

Middelfart Spildevand A/S deltager i DANVAs benchmarking på spildevandsområdet. Notat Oprettelsesdato: 25-01-2017 Udarbejdet af: Katrin á Nordi Sagsnummer: Benchmarking 2016 Middelfart Spildevand A/S deltager i DANVAs benchmarking på spildevandsområdet. DANVAs benchmarking giver et

Læs mere

Referat. Bornholms Spildevand A/S 22.04.2015 1. Bestyrelsesmøde nr. 28 Den 22.april 2015 kl.15.00 Mødested: Industrivej 1a, 3700 Rønne.

Referat. Bornholms Spildevand A/S 22.04.2015 1. Bestyrelsesmøde nr. 28 Den 22.april 2015 kl.15.00 Mødested: Industrivej 1a, 3700 Rønne. Bornholms Spildevand A/S 22.04.2015 1 Referat Bestyrelsesmøde nr. 28 Den 22.april 2015 kl.15.00 Mødested: Industrivej 1a, 3700 Rønne Medlemmer: Per Ole Petersen - (Formand) Lotte Helms Linda Kofoed Persson

Læs mere

Energi & Forsyning. November 2014

Energi & Forsyning. November 2014 Energi & Forsyning November 2014 Indholdsfortegnelse Introduktion Introduktion Adgang for fjernvarmeværker til at udøve sideordnede aktiviteter i skattepligtige datterselskaber. Højesteretsdom vedrørende

Læs mere

Grønt regnskab 2007-2008 Struer Centralrenseanlæg

Grønt regnskab 2007-2008 Struer Centralrenseanlæg Grønt regnskab 2007-2008 Struer Centralrenseanlæg Det grønne regnskab viser arten og mængden af energi, vand, råvarer og hjælpestoffer, der indgår i renseanlæggets stofomsætning. Regnskabet beskriver også

Læs mere

Herning Byråd Rådhuset Torvet Herning. Spildevandstakster og særbidrag for slagterispildevand i Herning

Herning Byråd Rådhuset Torvet Herning. Spildevandstakster og særbidrag for slagterispildevand i Herning Herning Byråd Rådhuset Torvet 1 7400 Herning 16-12- 2010 TILSYNET Spildevandstakster og særbidrag for slagterispildevand i Herning Den 17. marts 2010 rettede journalist A henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

G R Ø N T R E G N S K A B

G R Ø N T R E G N S K A B GRØNT REGNSKAB 2018 Indhold Hvad er et grønt regnskab?... 3 Drøsbro Renseanlæg... 4 Hadsten Renseanlæg... 7 Hammel Renseanlæg... 10 Hinnerup Renseanlæg... 14 Ulstrup Renseanlæg... 17 Voldum Renseanlæg...

Læs mere

Bilag til GRØNT REGNSKAB GYLLING HUNDSLUND 2008-2012

Bilag til GRØNT REGNSKAB GYLLING HUNDSLUND 2008-2012 Bilag til GRØNT REGNSKAB GYLLING HUNDSLUND 2008-2012 Indledende oplysninger Odder Spildevand A/S Odder Spildevand A/S er med virkning fra 1. januar 2010 udskilt som et aktieselskab, der ejes 100% af Odder

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 8 Administrative forhold

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 8 Administrative forhold HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 8 Administrative forhold Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 BETALINGSVEDTÆGT... 4 1.1 Generelt... 4 1.2 Betalingsvedtægtens indhold... 4 2

Læs mere

Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 23. oktober 2015 Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 1 Indstilling Alle beløb i denne indstilling er ekskl. moms. Indstillingen er udarbejdet

Læs mere

1.1 Renseanlæg - Økonomiske beregningsforudsætninger

1.1 Renseanlæg - Økonomiske beregningsforudsætninger Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 260 Offentligt Bilag 1 Bilag 1 1.1 Renseanlæg - Økonomiske beregningsforudsætninger 1.1.1 Omkostninger ved eksist. udbygning af renseanlæg > 15.000 PE

Læs mere

TAKSTBLAD 2015 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND

TAKSTBLAD 2015 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND TAKSTBLAD 2015 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND DRIKKEVAND VANDPRIS - PR. KUBIKMETER: Uden moms Med moms Vandpris ved forbrug op til 100.000 m3 / år: 3,47 kr. 4,34 kr. Vandpris for forbrug over

Læs mere

Det er selskabet frit for, om de ønsker at indberette data for alle 3 områder eller blot udvælge et eller to.

Det er selskabet frit for, om de ønsker at indberette data for alle 3 områder eller blot udvælge et eller to. Formål Fokusområdet dækker over de udvalgte rensningsanlæg, som selskabet gerne vil benchmarke imod andre udvalgte rensningsanlæg fra de andre deltagere. Da der i indberetningen 2016 ikke er obligatoriske

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

Betalingsvedtægt. for AquaDjurs A/S. spildevandsforsyning. Indhold: 1. Forord... 3. 2. Vedtægtens område... 4

Betalingsvedtægt. for AquaDjurs A/S. spildevandsforsyning. Indhold: 1. Forord... 3. 2. Vedtægtens område... 4 Indhold: 1. Forord... 3 2. Vedtægtens område... 4 3. Spildevandsforsyningsselskabets budget og regnskab... 4 4. Spildevandsforsyningsselskabets indtægter... 5 Betalingsvedtægt 4.1 Tilslutningsbidrag 5

Læs mere

Betalingsvedtægt for Ishøj Spildevand A/S

Betalingsvedtægt for Ishøj Spildevand A/S Betalingsvedtægt for Ishøj Spildevand A/S September 2010 Side 1 Indholdsfortegnelse Indhold 1. Vedtægtens område, definitioner... 4 2. Kloakforsyningens budget og regnskab... 4 3. Kloakforsyningens indtægter...

Læs mere

Takster for husholdninger 2013, inkl. moms

Takster for husholdninger 2013, inkl. moms Takstblad 2013 for Dagrenovationsordning I januar, februar, marts, april og maj i juni, juli og august september, oktober, november og december er der tømning hver 14. dag, er der ugentlig tømning, og

Læs mere

11. oktober Punkt 4: Takster 2018 til beslutning. Indstilling

11. oktober Punkt 4: Takster 2018 til beslutning. Indstilling 11. oktober 2017 Punkt 4: Takster 2018 til beslutning Indstilling Det indstilles til bestyrelsen at godkende taksterne på trin 1 for 2018. Taksten er beregnet på baggrund af forudsætningen om hvile-i-sig-selv.

Læs mere

Fokusområdet sammenligner vandbalancer og rensegrader samt miljøbelastningen målt i kr/m3 sammenholdt med skærpede krav.

Fokusområdet sammenligner vandbalancer og rensegrader samt miljøbelastningen målt i kr/m3 sammenholdt med skærpede krav. Formål Fokusområdet dækker over spildevandsselskabets samlede data for alle sine renseanlæg. For individuelle renseanlæg henvises til fokusområdet Renseanlæg, der indeholder spørgsmål og nøgletal for det

Læs mere

Vandforsyning. Vand 8,53 Grøn afgift til staten 6,25

Vandforsyning. Vand 8,53 Grøn afgift til staten 6,25 Takstblad 2010 for Almindelige forbrugerpriser Vandforsyning Vand, pr. m³ Vand 8,53 Grøn afgift til staten 6,25 Fast afgift pr. år efter målerstørrelse Qn 2,5 til boliger 754,00 Qn 6 1.003,00 Qn 10 2.007,00

Læs mere

Bilag 2 Slamdisponering

Bilag 2 Slamdisponering 30.11.07/22.02.08 107 1495 Assens Kommune Fremtidig spildevandsstruktur - Planlægning 1 af 12 Bilag 2 Slamdisponering Fremtidig spildevandsstruktur Planlægning Assens Kommune Februar 2008 30.11.07/22.02.08

Læs mere

PRISBLAD FOR SPILDEVAND PR. 1. APRIL 2016

PRISBLAD FOR SPILDEVAND PR. 1. APRIL 2016 Årligt vandafledningsbidrag Fast bidrag pr. spildevands-/fælleskloakstik 574,00 kr. 717,50 kr. Variabelt vandafledningsbidrag inkl. spildevandsafgift pr. m 3 Afregning efter vandmåler 33,45 kr. 41,81 kr.

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan Det justerede betalingsprincip Skjern Papirfabrik A/S

Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan Det justerede betalingsprincip Skjern Papirfabrik A/S Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan 2010-2020 Det justerede betalingsprincip Skjern Papirfabrik A/S Udarbejdet den 13. januar 2014 T i l l æ g n r. 8 t i l s p i l d e v a n d s

Læs mere

Særbidrag - Afdragsordning - Trappemodellen. Særbidrag. Pia Lisbeth Nielsen Advokat. Pia Lisbeth Nielsen Advokat

Særbidrag - Afdragsordning - Trappemodellen. Særbidrag. Pia Lisbeth Nielsen Advokat. Pia Lisbeth Nielsen Advokat - Særbidrag - Afdragsordning - Trappemodellen Pia Lisbeth Nielsen Advokat Særbidrag Pia Lisbeth Nielsen Advokat 1 Særbidrag - principper Ved tilslutningstilladelser skal kommunalbestyrelsen sikre reduktion

Læs mere

Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015

Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 23. januar 2015 Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015 Bestyrelsen for Aarhus Vand A/S har vedtaget en ny betalingsvedtægt

Læs mere

Lynettefællesskabet Miljø og Udvikling. Notat. Vedrørende: Lynettefællesskabet CO 2 -regnskab 2012 Dato: 15. juli Kopi til: TK.

Lynettefællesskabet Miljø og Udvikling. Notat. Vedrørende: Lynettefællesskabet CO 2 -regnskab 2012 Dato: 15. juli Kopi til: TK. Lynettefællesskabet Miljø og Udvikling Notat Vedrørende: Lynettefællesskabet CO 2 -regnskab 212 Dato: 15. juli 213 Fra: KR, CT Kopi til: TK Indledning Lynettefællesskabet har opstillet et mål for reduktionen

Læs mere

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb,

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb, 1 Skemaforklaring 1.1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (PE), arealer, kloakeringsforhold, spildevands- og forureningsmængder,

Læs mere

Renseanlæggene i Søllerød. Årsrapport

Renseanlæggene i Søllerød. Årsrapport Renseanlæggene i Søllerød Årsrapport 2006 Indhold: Årsrapport vedr. driften af renseanlæggene i Søllerød 2006 1. Generelt...2 1.1 Renseresultater for anlæggene...2 1.2 Belastning af renseanlæggene...2

Læs mere

Bilag til GRØNT REGNSKAB ODDER RENSEANLÆG 2008-2012

Bilag til GRØNT REGNSKAB ODDER RENSEANLÆG 2008-2012 Bilag til GRØNT REGNSKAB ODDER RENSEANLÆG 2008-2012 Indledende oplysninger Odder Spildevand A/S Odder Spildevand A/S er med virkning fra 1. januar 2010 udskilt som et aktieselskab, der ejes 100% af Odder

Læs mere

PRISER 2013 VAND AFFALD SPILDEVAND ERHVERV

PRISER 2013 VAND AFFALD SPILDEVAND ERHVERV PRISER 2013 VAND AFFALD SPILDEVAND ERHVERV PRISER 2013 I denne prisliste kan du få et overblik over Provas takster og gebyrer i 2013. Prislisten her henvender sig primært til virksomheder. Der foreligger

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde den 5. november 2014

Referat af bestyrelsesmøde den 5. november 2014 Referat af bestyrelsesmøde den 5. november 2014 i Forsyning Helsingør Vand A/S og Forsyning Helsingør Spildevand A/S Dato: 5. november 2014 Tidspunkt: 13.00-14.30 Sted: Helsingør Renseanlæg, Færgevej 5,

Læs mere

Takster for husholdninger 2011, inkl. moms

Takster for husholdninger 2011, inkl. moms Takstblad 2011 for Dagrenovationsordning I januar, februar, marts, april og maj i juni, juli og august september, oktober, november og december er der tømning hver 14. dag, er der ugentlig tømning, og

Læs mere

INDLÆG HOS IDA MILJØ. - Modeller for rensning i juridisk perspektiv v/jacob Sparre Christiansen. 8. marts

INDLÆG HOS IDA MILJØ. - Modeller for rensning i juridisk perspektiv v/jacob Sparre Christiansen. 8. marts INDLÆG HOS IDA MILJØ - Modeller for rensning i juridisk perspektiv v/jacob Sparre Christiansen 8. marts 2018 Kort om DLA Piper og forsyningssektoren DLA Piper 4.200 jurister 40 lande I DK kontorer i Aarhus

Læs mere

Grønt regnskab - Alle renseanlæg 2012

Grønt regnskab - Alle renseanlæg 2012 Damsholte-Æbelnæs Kalvehave Flow 1. m 3 5.3 62 67 22 95 55 82 16 28 Nedbør Nedbør (middel) mm Belastning PE (COD-basis) PE 65.328 195 217 375 1.157 254 1.116 17 Tilledte mængder Total Allerslev Bogø Borre

Læs mere

Driftberetning. Præstø Renseanlæg. Præstø renseanlæg Hestehavevej 3A 4720 Præstø

Driftberetning. Præstø Renseanlæg. Præstø renseanlæg Hestehavevej 3A 4720 Præstø Præstø Renseanlæg 1 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den 18. juli, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse. I bilag

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT. For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S

BETALINGSVEDTÆGT. For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S 1 BETALINGSVEDTÆGT For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S 2 Indholdsfortegnelse 1. FORORD...4 2. VEDTÆGTENS OMRÅDE...4 3. SPILDEVANDSFORSYNINGSSELSKABETS BUDGET OG

Læs mere

Effektiv rensning af spildevand med SBR

Effektiv rensning af spildevand med SBR Effektiv rensning af spildevand med SBR 14 19 6 5 18 17 16 15 20 11 13 22 21 7 9 12 3 4 8 1 2 18 1 > Indløbsbygværk 2 > Modtagestation 1 3 > Ristehus 4 > Sandfang 5 > Modtagestation 2 (perkolat) 6 > Perkolatlager

Læs mere

Bilag 2. Beregningsforudsætninger

Bilag 2. Beregningsforudsætninger Side 1 af 5 Bilag 2. Beregningsforudsætninger I dette bilag er anført en række vejledende værdier til brug ved belastningsberegning i oplandsskemaer for status og plan. For en mere detaljeret vejledning

Læs mere

FOSFORGJENVINNING TIL STRUVITT Erfaringer fra Århus. Norsk Vann 2014, Gardamoen Peter Balslev, Norconsult Danmark

FOSFORGJENVINNING TIL STRUVITT Erfaringer fra Århus. Norsk Vann 2014, Gardamoen Peter Balslev, Norconsult Danmark FOSFORGJENVINNING TIL STRUVITT Erfaringer fra Århus Norsk Vann 2014, Gardamoen Peter Balslev, Norconsult Danmark Disposition Driftsproblemer struvit i rør struvit i rådnetank Reaktordesign - udviklingsanlæg!

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT. For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S

BETALINGSVEDTÆGT. For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S 1 BETALINGSVEDTÆGT For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S 2 Indholdsfortegnelse 1. FORORD...4 2. VEDTÆGTENS OMRÅDE...4 3. SPILDEVANDSFORSYNINGSSELSKABETS BUDGET OG

Læs mere

Betalingsvedtægt for Svendborg Spildevand A/S Kapitel 1 Vedtægtens område 2 Kapitel 2 Budget og regnskab 3 Kapitel 3 Indtægter 4 3.

Betalingsvedtægt for Svendborg Spildevand A/S Kapitel 1 Vedtægtens område 2 Kapitel 2 Budget og regnskab 3 Kapitel 3 Indtægter 4 3. Betalingsvedtægt for Svendborg Spildevand A/S Kapitel 1 Vedtægtens område 2 Kapitel 2 Budget og regnskab 3 Kapitel 3 Indtægter 4 3.1 Tilslutningsbidrag 4 3.2 Vandafledningsbidrag 7 3.3 Særbidrag 9 3.4

Læs mere

Priser 2015 Vand Affald Spildevand. Erhverv

Priser 2015 Vand Affald Spildevand. Erhverv Priser 2015 Vand Affald Spildevand Erhverv PRISER 2015 I denne prisliste kan du få et overblik over Provas takster og gebyrer i 2015. Prislisten her henvender sig primært til virksomheder. Der foreligger

Læs mere

FORSLAG TILLÆG NR. 2 TIL FREDENSBORG KOMMUNES SPILDEVANDSPLAN 2011-2020 FÆLLESPRIVAT KLOAKERING HOLMESKOVVEJ 5 OG 7 [MÅNED, ÅR]

FORSLAG TILLÆG NR. 2 TIL FREDENSBORG KOMMUNES SPILDEVANDSPLAN 2011-2020 FÆLLESPRIVAT KLOAKERING HOLMESKOVVEJ 5 OG 7 [MÅNED, ÅR] FORSLAG TILLÆG NR. 2 TIL FREDENSBORG KOMMUNES SPILDEVANDSPLAN 2011-2020 FÆLLESPRIVAT KLOAKERING HOLMESKOVVEJ 5 OG 7 [MÅNED, ÅR] Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Grundlag... 3 3 Eksisterende forhold...

Læs mere

Punkt x: Budget 2018 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

Punkt x: Budget 2018 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 28. september 2017 Punkt x: Budget 2018 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 1 Indstilling Alle beløb i denne indstilling er ekskl. moms. Indstillingen er udarbejdet

Læs mere

DNV-C-01-05-NOT-Spildevandsafledning DNV-Gødstrup, strategi-0001 Strategi for håndtering af spildevand fra DNV-Gødstrup

DNV-C-01-05-NOT-Spildevandsafledning DNV-Gødstrup, strategi-0001 Strategi for håndtering af spildevand fra DNV-Gødstrup Notat DNV-C-01-05-NOT-Spildevandsafledning DNV-Gødstrup, strategi-0001 Strategi for håndtering af spildevand fra DNV-Gødstrup Dato : 20.09.2012 Projekt: 53.0000.12 Til Udført af Kopi til : Anders Debel

Læs mere

5. september 2013. Justering af kapitel 3 B og 3 D i bilag 1 i standardvedtægten i Vejledning Nr. 3, 2001 - Betalingsregler for spildevandsanlæg

5. september 2013. Justering af kapitel 3 B og 3 D i bilag 1 i standardvedtægten i Vejledning Nr. 3, 2001 - Betalingsregler for spildevandsanlæg 5. september 2013 Justering af kapitel 3 B og 3 D i bilag 1 i standardvedtægten i Vejledning Nr. 3, 2001 - Betalingsregler for spildevandsanlæg 3 B. Vandafledningsbidrag Alle ejendomme, der er fysisk tilsluttet

Læs mere

Hvordan kommer de enkelte relevante lovbestemmelser til at se ud, når L 86 indskrives

Hvordan kommer de enkelte relevante lovbestemmelser til at se ud, når L 86 indskrives Hvordan kommer de enkelte relevante lovbestemmelser til at se ud, når L 86 indskrives lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. 1. Loven har til formål at sikre hensynet til princippet

Læs mere

Vordingborg Renseanlæg

Vordingborg Renseanlæg Vordingborg Renseanlæg 2010 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den 18. juli 2002, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse.

Læs mere

Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S

Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S Notat Oprettelsesdato: 22. oktober 2010 Udarbejdet af: Jacob Støving Sagsnummer: Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S Budget 2012 for Middelfart Spildevand A/S indeholder anlægsinvesteringer

Læs mere

Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 9 2003. Spildevandsslam fra kommunale og private renseanlæg i 2000 og 2001

Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 9 2003. Spildevandsslam fra kommunale og private renseanlæg i 2000 og 2001 Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 9 2003 Spildevandsslam fra kommunale og private renseanlæg i 2000 og 2001 Indhold FORORD 5 SAMMENFATNING 7 1 INDLEDNING 9 2 RENSEANLÆG OG SLAMMÆNGDER 11 3 SLAMBEHANDLING

Læs mere

G R Ø N T R E G N S K A B

G R Ø N T R E G N S K A B 2015 GRØNT REGNSKAB Indhold Hvad er et grønt regnskab?... 3 Drøsbro Renseanlæg... 4 Hadsten Renseanlæg... 7 Hammel Renseanlæg... 10 Hinnerup Renseanlæg... 14 Ulstrup Renseanlæg... 17 Voldum Renseanlæg...

Læs mere

Indhold. Økonomisk sammenligning af renseløsninger i det åbne land i Faxe Kommune NOTAT. Projekt : Spildevandsplan. Kundenavn : Faxe Kommune

Indhold. Økonomisk sammenligning af renseløsninger i det åbne land i Faxe Kommune NOTAT. Projekt : Spildevandsplan. Kundenavn : Faxe Kommune NOTAT Projekt : Spildevandsplan Kundenavn : Faxe Kommune Emne : Notat vedrørende økonomi i det åbne land Til : Faxe Kommune / Poul Jensen Fra : Orbicon Leif Hansen Projektleder : HLAR Kvalitetssikring

Læs mere

Industrivej 1 3700 Rønne Telefon: 5690 5600 post@bornholmsforsyning.dk www.bornholmsforsyning.dk. Betalingsvedtægt. for Bornholms Spildevand A/S

Industrivej 1 3700 Rønne Telefon: 5690 5600 post@bornholmsforsyning.dk www.bornholmsforsyning.dk. Betalingsvedtægt. for Bornholms Spildevand A/S Industrivej 1 3700 Rønne Telefon: 5690 5600 post@bornholmsforsyning.dk www.bornholmsforsyning.dk Betalingsvedtægt for Bornholms Spildevand A/S 1. januar 2014 Indhold 1 Vedtægtens område... 3 2 Budget og

Læs mere

Anitha K. Sharma Postdoc DTU Environment. Medforfattere: (fhv. Udviklingsingeniør på Spildenvandscenter Avedøre og

Anitha K. Sharma Postdoc DTU Environment. Medforfattere: (fhv. Udviklingsingeniør på Spildenvandscenter Avedøre og Forbedring af vandkvalitet og energioptimering på Renseanlæg Anitha K. Sharma Postdoc DTU Environment (fhv. Udviklingsingeniør på Spildenvandscenter Avedøre og Udviklingssamarbejdet) Medforfattere: Bo

Læs mere

Regulativ for tømning af bundfældningstanke i Struer Kommune

Regulativ for tømning af bundfældningstanke i Struer Kommune Regulativ for tømning af bundfældningstanke i Struer Kommune Tømningsregulativ for Struer Kommune 1. Formål 1.1 For at sikre en lovlig og miljømæssig forsvarlig håndtering af slam fra bundfældningstanke,

Læs mere

Renseanlæggene i Søllerød. Årsrapport

Renseanlæggene i Søllerød. Årsrapport Renseanlæggene i Søllerød Årsrapport 2004 Indhold: Årsrapport vedr. driften af renseanlæggene i Søllerød 2004 1. Generelt...3 1.1 Renseresultater for anlæggene...3 1.2 Belastning af renseanlæggene...3

Læs mere

Rapport vedrørende udledning af drivhusgasser fra Odder Spildevand 2012

Rapport vedrørende udledning af drivhusgasser fra Odder Spildevand 2012 Rapport vedrørende udledning af drivhusgasser fra Odder Spildevand 2012 Udarbejdet af: Dorthe Lüneborg Baggesen Peter Weldingh Indledning Formålet med denne rapport er at dokumentere Odder Spildevand A/S

Læs mere

Benchmarking 2015 Guide til spildevandsselskabers indberetning til benchmarking 2015

Benchmarking 2015 Guide til spildevandsselskabers indberetning til benchmarking 2015 Benchmarking 2015 Guide til spildevandsselskabers indberetning til benchmarking 2015 Marts 2014 Version 2.0 Indhold Kapitel 1 Indledning... 3 1.1 Guidens struktur... 3 1.2 Ny screeningsmetode... 3 1.3

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand GRØNT GRUNDVAND... 3 Mål for området... 3 Opgørelser af vandforbrug... 3 Opgørelser af ledningstab...4 Konklusion...5 Årets aktiviteter...5 HERNING VAND A/S... 6 Miljø- og fødevaresikkerhedspolitik...

Læs mere

Notat Side 1 af november 2012 Ref.: KWB

Notat Side 1 af november 2012 Ref.: KWB Bilag til pkt. 5 Vedr.: Lynettefællesskabet I/S CO 2 -regnskab for 2005 og 2011 Notat Side 1 af 9 15. november 2012 Ref.: KWB Til: Torben Knudsen, Kim Rindel, Carsten Thirsing Fra: Krüger Kopi til: 1.

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 22. august 2017 Sagsid 17/13852 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Boligområde nord for Eilif Krogagers Vej,, matrikel 3b og 3n, del af matrikel 26bk,

Læs mere

Regulering af belastningsparametre fra industrier i Lynettefællesskabets opland

Regulering af belastningsparametre fra industrier i Lynettefællesskabets opland Agern Allé 11 297 Hørsholm Tel: 4516 92 Fax: 4516 9292 E-mail: uln@dhi.dk Web: www.dhi.dk Lynettefællesskabet I/S Regulering af belastningsparametre fra industrier i Lynettefællesskabets opland Teknisk

Læs mere

Prisloft og benchmarking i vand- og zspildevandssektoren

Prisloft og benchmarking i vand- og zspildevandssektoren Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 187 Offentligt Prisloft og benchmarking i vand- og zspildevandssektoren Hensyn til miljø og økonomi skal gå hånd i hånd. Det kræver mere nuanceret benchmarking.

Læs mere

FOSFORGENVINDING TIL STRUVIT hvorfor og processen set med konsulentens øjne

FOSFORGENVINDING TIL STRUVIT hvorfor og processen set med konsulentens øjne FOSFORGENVINDING TIL STRUVIT hvorfor og processen set med konsulentens øjne Peter Balslev, November 2015 P-genvinding hvorfor? Forskelligt udgangspunkt Vandselskabets/bygherrens interesse/behov: - Løsning

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT. For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S

BETALINGSVEDTÆGT. For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S 1 BETALINGSVEDTÆGT For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S 2 Indholdsfortegnelse 1. FORORD...4 2. VEDTÆGTENS OMRÅDE...4 3. SPILDEVANDSFORSYNINGSSELSKABETS BUDGET OG

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan 2010-2020 Det justerede betalingsprincip ESØ 90 I/S

Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan 2010-2020 Det justerede betalingsprincip ESØ 90 I/S Ringkøbing-Skjern Kommune Forslag til Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan 2010-2020 Det justerede betalingsprincip ESØ 90 I/S Revideret den 3. december 2014 Tillæg nr. 10 til spildevandsplan Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT. For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S

BETALINGSVEDTÆGT. For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S 1 BETALINGSVEDTÆGT For spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S 2 Indholdsfortegnelse 1. FORORD... 4 2. VEDTÆGTENS OMRÅDE... 4 3. SPILDEVANDSFORSYNINGSSELSKABETS BUDGET

Læs mere

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN Notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stofbalancer ved nedlæggelse af renseanlæg og etablering af Tengslemark Renseanlæg 29. juni 2015

Læs mere

Energibalancer for spildevandsselskaber

Energibalancer for spildevandsselskaber Energibalancer for spildevandsselskaber Udkast til opgørelse af brutto og nettoenergiforbrug samt nøgletal 15-06-2016 Oplæg på DANVA workshop d. 21. juni: remtidens renseanlæg Workshop 6: Energibalancer

Læs mere

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6)

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6) Budget 2013-1 Side 1 af 5 1. INDLEDNING J.nr. ØK-0130-0019 2. november 2012 SH/JMP Det er tidligere besluttet at udsætte godkendelse af budget 2013-1 til november måned, da det var forventningen, at Forsyningssekretariatet

Læs mere

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand overslag for private renseanlæg til spildevand Formålet med dette notat er at give dig et overblik over prisniveauet for de forskellige løsninger til forbedret rensning af spildevandet på din ejendom.

Læs mere

Betalingsvedtægt for Ishøj Spildevand A/S

Betalingsvedtægt for Ishøj Spildevand A/S Betalingsvedtægt for Ishøj Spildevand A/S Januar 2015 Side 1 Indhold 1. Vedtægtens område, definitioner... 3 2. Kloakforsyningens budget og regnskab... 3 3. Kloakforsyningens indtægter... 3 4. Tilslutningsbidrag...

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

Årsrapport vedr. driften af renseanlæggene i Søllerød

Årsrapport vedr. driften af renseanlæggene i Søllerød Indhold: 2001 Årsrapport vedr. driften af renseanlæggene i Søllerød 1. Generelt... 2 1.1 Renseresultater for anlæggene... 2 1.2 Belastning af renseanlæggene... 3 1.3 Nye udledningstilladelser... 6 1.4

Læs mere

U D K A S T. Forslag. til

U D K A S T. Forslag. til Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 275 Offentligt Miljøministeriet Naturstyrelsen j. nr. NST-4400-00021 28. april 2013 U D K A S T Forslag til Lov om ændring af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber

Læs mere

Belastningen af Bjerregrav Renseanlæg måles som egenkontrol, idet der årligt udtages 6 mængdeproportionale døgnprøver i tilløbet.

Belastningen af Bjerregrav Renseanlæg måles som egenkontrol, idet der årligt udtages 6 mængdeproportionale døgnprøver i tilløbet. Notat Projekt Bjerregrav Renseanlæg Rambøll Danmark A/S Kunde Emne Fra Til Viborg Kommune Notat vedr. belastningsforhold m.m. Niels Kjeldgaard Peter S. Nybo Agerlandsvej 16, 1. DK-8800 Viborg Danmark Telefon

Læs mere

Århus Kommune. Belysning af spildevandsforhold i Egå Opland: Overskrides Egå Renseanlægs COD belastning med ca. 50% som indløbsmålingen antyder?

Århus Kommune. Belysning af spildevandsforhold i Egå Opland: Overskrides Egå Renseanlægs COD belastning med ca. 50% som indløbsmålingen antyder? Århus Kommunes Miljøkontor Belysning af spildevandsforhold i Egå Opland: Overskrides Egå Renseanlægs COD belastning med ca. 50% som indløbsmålingen antyder? Delopgave 2.3: Nøgletal for personbelastningen

Læs mere

Betalingsvedtægt for AquaDjurs as spildevandsforsyning

Betalingsvedtægt for AquaDjurs as spildevandsforsyning Betalingsvedtægt for AquaDjurs as spildevandsforsyning Januar 2010 Revideret august 2012 Side: 1/15 Indhold: 1. Forord... 2 2. Vedtægtens område... 3 3. Spildevandsforsyningsselskabets budget og regnskab...

Læs mere

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg Bilag 2 Forklaring til skemaerne for: - Oplande - Udløb - Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Driftberetning. Damsholte Renseanlæg. Damsholte Renseanlæg Sivvej 4 4780 Stege

Driftberetning. Damsholte Renseanlæg. Damsholte Renseanlæg Sivvej 4 4780 Stege Damsholte Renseanlæg 00 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den. maj 000, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse.

Læs mere