Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet"

Transkript

1 5. februar 26 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet Frem til den 6. januar 26 har Epinion foretaget en rundringning blandt ældrechefer i kommunerne for FOA. 92 af 98 kommuner har svaret, heraf har 87 svaret, at de benytter private leverandører i hjemmeplejen. De øvrige kommuner benytter servicebevis for at opfylde kravet om fritvalg. Det drejer sig hovedsageligt om ø-kommuner, som efter eget udsagn ikke har grundlag for, at private firmaer kan drive en fornuftig forretning. Rundringningen viser, at 35 af kommunerne benytter udbudsmodellen på fritvalgsområdet og 5 kommuner benytter godkendelsesmodellen. En kommune har oplyst, at de benytter både udbud og godkendelsesmodellen. FOA har fået lavet rundringningen, fordi vi i de senere år har set en række konkurser på ældreområdet. FOA har opgjort antallet af konkurser på ældreområdet til 8 siden 23. I den opgørelse har vi optalt konkursvirksomheder, der servicerede mere end 4 ældre. FOA vurderer, at omkring 8.5 ældre og ca. 95 medarbejdere har været berørt af disse 8 konkurser. Konkurser skabe utryghed og frustration hos de ældre, og medarbejdere mister deres job og kan have svært ved at blive ansat i de kommuner, som de arbejder for. Samtidig har det vist sig, at være en bekostelig affære for kommunerne, når de skal etablere akutberedskab mm. FOA søger med rundspørgen svar på, i hvor stort omfang kommunerne har oplevet, at samarbejdet med en privat leverandør er ophørt i utide, og hvad kommunerne gør for at forhindre dette. KONTAKT Rapport udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Claus Cornelius Klaus Lange Dennis Kristensen Tlf Tlf Lars Preisler Hansen Tlf

2 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet 2 Konklusioner 48 af de 87 kommuner (55 %), som benytter sig af private leverandører på fritvalgsområdet har oplevet, at kontrakter mellem kommunen og private fritvalgsleverandører er blevet opsagt i utide. 32 af dem har oplevet en eller flere konkurser. % af kommunerne har selv opsagt kontrakter med private leverandører på grund af misligholdelse af kontrakterne. Årsagen til misligholdelse af kontrakten er hovedsagelig, at borgerne ikke fik de ydelser, som de skulle, eller den private leverandør kunne ikke dokumentere eller fakturere fyldestgørende. Stort set alle kommuner stiller krav til de private leverandører vedr. uddannelse, og til hvordan de skal dokumentere ydelserne, 85 % stiller krav om en bankgaranti, og 3 ud af fire stiller krav om økonomisk formåen. Til gengæld stiller kun halvdelen af kommunerne krav om medarbejdernes lønvilkår og kun lidt flere krav om arbejdsmiljø og øvrige ansættelsesvilkår. Der er dog en tendens til, at de kommuner som anvender udbudsmodellen, stiller krav om lønforhold. Hver femte kommune svarer, at de ikke mener, at de private leverandører er lige så gode som den kommunale hjemmepleje til at dokumentere deres arbejde. FOAs vurdering på baggrund af rundspørgen er, at konkurser ikke kan forhindres, men at kommunerne kan lave foranstaltninger, som kan minimere konsekvenserne. Samtidig kan kommunerne også reducere sandsynligheden for konkurs. Kommunerne stiller i stor udstrækning krav til virksomhedernes økonomi, men er kravene relevante og vidtrækkende nok? Langt de fleste kommuner også dem som oplever konkurser - stiller krav om bankgaranti. Undersøgelsen siger ikke noget om bankgarantiens størrelse, og hvad den skal dække. Det samme gælder økonomisk formåen. Vi betvivler, at kravene er gode nok, og om kommunerne har gennemtænkt, hvilke konsekvenser kommunerne kan tage, hvis virksomhedens økonomi ser kritisk ud.

3 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet 3 Udbud giver færre leverandører I undersøgelsen spurgte Epinion om, hvor mange private leverandører kommunerne har. Langt de fleste kommuner, der har valgt udbudsmodellen, har eller to private leverandører. (75 %). Hvorimod flertal af kommuner der benytter sig af godkendelsesmodellen, har over 6 leverandører. (53 %). Der er FOAs vurdering, at en fordel ved at reducere antallet af private leverandører er, at kommunen administrerer og er i dialog med få private leverandører. Det letter kontrollen og det administrative arbejde. Vi hører ofte også argumentet, at nogle kommuner ønsker større virksomheder, for derved at få en mere professionel organisation at samarbejde med, frem for mange mindre virksomheder. Figur : Hvor mange private leverandører har kommunen? Udbud Godkendelse Alle privat leverandør 7 (9 %) 4 (8 %) (3 %) 2 private leverandører 2 (56 %) 7 (4 %) 27 (3 %) 3 private leverandører 3 (8 %) 8 (5 %) ( %) 4 til 5 private leverandører 6 til private leverandører og flere private leverandører (3 %) 6 (2 %) 7(8 %) 3 (8 %) 22(43 %) 25(29 %) 2 (6 %) 5 ( %) 7 (8 %) Total 36 () 52 () 87 () Note: Blandt de kommuner, der har anvendt udbudsmodellen, er der en kommune, som samtidig anvender godkendelsesmodellen.

4 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet 4 Mere end hver tiende kommune har oplevet misligholdelse af kontrakterne Vi spurgte kommunerne, om de havde oplevet misligholdelse af kontrakter på fritvalgsområdet, og det svarede mere end hver tiende ja til. Otte af de adspurgte kommuner sagde, at de havde oplevet det og to af dem havde oplevet det to gange. Altså i alt 2 tilfælde. Den hyppigste misligholdelse bestod i, at den private leverandør simpelthen ikke leverede det, som de blev betalt for. En enkelt kommune svarede, at det var fordi uddannelsesniveauet ikke svarede til det aftalte. Misligholdelserne af de 2 kontrakter resulterede i, at kontrakten blev opsagt i alle tilfælde bort set fra et enkelt. Så det ser ud til, at kommunerne tager konsekvensen, hvis de private leverandører misligholder deres kontrakt. FOA har dog klart en fornemmelse af, at kommunerne i det daglige samarbejde med de private leverandører drøfter evt. problemer med leverancer, kvalitet, faktureringer mm. Og derved undgår kommunerne også at opsige kontrakter, hvis problemerne kan tages i optrækket. Det har begge parter en klar interesse i. Undersøgelsen viser ikke hyppigheden af samarbejdsvanskeligheder eller tvister, som er blevet løst i tide. Misligholdelserne af kontrakterne, som ældrecheferne nævner i undersøgelsen, er primært i kommuner, der benytter godkendelsesmodellen. Det er 9 ud af de 2 tilfælde.

5 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet 5 Over halvdelen af kommunerne har oplevet at en privat leverandør har opsagt kontrakten før tid. Der er altså 2 tilfælde blandt de 87 kommune, hvor kommunerne har oplevet misligholdelse af kontrakterne. Vi spurgte også ældrecheferne: Har din kommune oplevet, at en privat leverandør har opsagt kontrakten før tid? Det svarede 45 af de 87 kommuner, som har kontrakter med private leverandører ja til. Figur 2: Har din kommune oplevet, at en privat leverandør har opsagt kontrakten før tid? Udbuds Godkendelse Alle Ja 2 (58 %) 24 (46 %) 45 (52 %) Nej 4 (39 %) 28 (54 %) 42 (48 %) Ved ikke (3 %) ( %) ( %) Total 36 () 52 () 87 () Bemærkning: Sammenstilles de 45 kommuner som har sagt ja til spørgsmål med de kommuner, der har oplyst de selv har opsagt kontrakten, er der i alt 48 kommuner, der har oplevet, at samarbejdet er tilendebragt før kontraktudløb. Der er forholdsmæssigt flere kommuner, som har benyttet udbudsmodellen, der har oplevet at leverandører har opsagt kontrakten - nemlig 2 ud af 36 svar. Det vil sige, at næsten 6 ud af kommuner, som har udbudt hjemmeplejen, har haft leverandører, der midt i kontraktperioden har opsagt kontrakten. Af de kommuner, der benytter godkendelsesmodellen, er det lidt under halvdelen af kommunerne, som har oplevet en opsigelse før tid. Tolker vi på dette, er der flere forhold, som skal tages i betragtning. For det første er der flere virksomheder, der er gået ind på udbudsmarkedet med positive forventninger til eventuelle stordriftsfordele, og på baggrund af det afgivet et tilbud, som er forholdsvis lavt, og måske endda for lavt til, at der kunne laves en rentabel forretning. Efterfølgende har virksomheden opsagt kontrakten. Det er bl.a. sket i Næstved og Holbæk kommuner.

6 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet 6 For det andet har vi set leverandører, som via udbudsmodellen er blevet hovedleverandør, og har trykket prisen urealistisk lavt. Med den konsekvens at de andre private firmaer, som har leveret til samme lave pris, frem for kommunens pris, har opgivet at være leverandør. Hvilket bl.a. har været tilfældet i Kolding kommune. For det tredje har kommuner med godkendelsesmodellen ofte mange leverandører, hvoraf mange er mindre virksomheder, som kan være følsomme for, hvor stor en andel af de ældre, der vælger dem. En ændring på ganske få borgere kan have indflydelse med stor betydning for et lille firma. Derfor er det måske ikke så overraskende, at de oplever konkurser. Figur 3: Hvorfor opsagde den private leverandørkontrakten før tid? Udbud Godkendelse Alle Firmaet gik konkurs (32) Firmaet lukkede Firmaet havde ikke kunder nok Firmaet ønskede at skifte branche Ved ikke Total Bemærkning: Hertil har to kommuner anført andet sted i besvarelsen, at de har oplevet konkurser. Så det samlede antal kommuner, som har oplevet konkurser, bliver 32. Ud fra svarene i tabellen kan ses, at konkurser er den hyppigste årsag til at leverandørerne opsagde kontrakterne. 32 kommuner har anført konkurs som årsag (jf. bemærkning til tabel). Det vil sige, at 38 % af kommunerne har oplevet konkurser i ældreplejen. 5 ældrechefer har svaret, at firmaet ikke havde kunder nok, og dermed måtte lukke aktiviteten i kommunen. Mange af de private virksomheder har tilsvarende aktiviteter i flere kommuner eller på andre områder aktive på fx rengøring. Derfor kan det dreje sig om en rent forretningsmæssig disposition at opgive aktiviteten i de kommuner, hvor der ikke var kunder nok. Og uden at det betød, at virksomheden gik konkurs.

7 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet 7 Hvilke specifikke krav stiller kommunerne til de private leverandøre FOA er optaget af, hvordan kommunerne kan undgå konkurser, både af hensyn til personalet og de ældre modtagere af hjælp. Derfor er ældrecheferne blevet spurgt, om de kræver bankgaranti og krav til virksomhedernes økonomiske formåen, og efterfølgende om de i kontraktperioden følger op på kravene. Figur 4a: Stiller kommunen specifikke krav til private leverandørers personaleforhold og kvalitet vedr. følgende forhold? Udbuds Godkendelse Alle Krav om at leverandøren stiller bankgaranti Tilbudsgiveres formåen fx soliditet/egenkapital) 32 (89 %) 42 (8 %) 74 (85 %) 3 (83 %) 36 (69 %) 66 (76 %) Kontrol af samme 36 () 47 (96 %) 86 (99 %) Af tabellen kan ses, at kommunerne er optaget af virksomhedernes økonomi, og kommunerne er meget opmærksomme på at følge med i virksomhedernes økonomiske situation. Dog er interessen lidt mindre for firmaers økonomi i godkendelsesmodellen. Tabellen viser også at kommunernes rammes af konkurser på trods af deres interesse for virksomhedernes økonomi. At der er mange konkurser på trods af, at mange kommuner forlanger bankgarantier, kan hænge sammen med, at garantierne ikke er særligt omfattende. Vi kan ikke af undersøgelsen se omfanget af bankgarantierne kommunerne kræver. Om de fx skal dække de udgifter kommunerne har ved konkurser vedr. personale- og beredskabsomkostninger. Vi kan heller ikke af undersøgelsen se, hvad kommunerne bruger deres viden om virksomhedernes økonomi til. Vil kommunerne tage konsekvenser af en forringet økonomi? Kommunerne kommer i et dilemma her, for har man mistanke om dårlig økonomi hos en leverandør, så har kommunen få handlemuligheder. ) Kommunen kan opsige kontrakten, i henhold til kontraktbestemmelserne. 2) De kan lade være med at tage nogle konsekvenser. I begge tilfælde kan de betyde, at det vil gå ud over de ældre og personalet. Vi kan heller ikke se i undersøgelsen, hvilken kontrol kommunerne foretager og hvor hyppig kontrollen er, og det er en afgørende faktor for kommunernes forebyggelse af konkurser.

8 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet 8 Kommunerne er interesserede i kvalitet og ikke så meget i medarbejderforhold Kikker man ned igennem svarende på, hvilke andre krav kommunerne stiller til virksomhederne, og i hvor stor udstrækning de så efterfølgende følger op på, om virksomhederne rent faktisk overholder kontrakten, da er det tydeligt, at kommunerne kontrollerer kvaliteten. Dvs. uddannelse, dokumentation og om borgerne får den hjælp de r visiteret til. Hvorimod færre kommuner stiller krav vedr. medarbejdernes løn- og ansættelsesforhold og endnu færre kontrollerer på de parametre. Figur 4b: Stiller kommunen specifikke krav til private leverandørers personaleforhold og kvalitet vedr. følgende forhold? (2) Udbuds (36) Godkendelse (52) Alle (87) Krav om Uddannelsesniveau 35 (98 %) 49 (94 %) 83 (97 %) Kontrol heraf 3 (83 %) 29 (56 %) 58 (68 %) Krav om Løn 27 (75 %) 9 (37 %) 46 (53 %) Kontrol heraf 3 (36 %) 8 (5 %) 2 (24 %) Krav om Ansættelsesforhold (arbejdsmiljø ol.) 3 (83 %) 23 (44 %) 52 (6 %) Kontrol heraf 2 (58 %) 8 (35 %) 39 (45 %) Kontrol af at borgeren får den hjælp, de er visiteret til Kontrol af at leverandøren lever op til kommunens krav om dokumentation 33 (92 %) 5 (98 %) 83 (97 %) 33 (92 %) 47 (98 %) 79 (92 %) Det springer i øjnene, at flere kommuner, som bruger udbudsmodellen, har krav om løn og ansættelsesforhold. Forholdsmæssigt er det omkring dobbelt så mange kommuner, end de kommuner der benytter godkendelsesmodellen. Ser vi på de kommuner som har oplevet konkurser kan noget tyde på, at kommunerne har været opmærksomme på virksomhedernes økonomi, men det har ikke forhindret konkurser. På de andre områder afviger konkursramte kommuner ikke nævneværdig fra gennemsnittet.

9 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet 9 Kikker vi bag tallene i tabellen, og alene ser på de kommuner, der har oplevet en konkurs, ser vi ingen nævneværdig forskel på, hvilke krav de stiller og kontrollere. Vi spurgte ældrecheferne om de var enige i, at kommunerne var bedre til at dokumentere end de private leverandører, svarede hver femte, at de var enige. Det også den hyppigste årsag til, at kommunerne stopper samarbejdet med de private leverandører før kontraktudløb. Og det er også der, hvor over 9 % af kommunerne sætter krav og kontrollerer. Konkurser i fremtiden Selvom kun få ældrechefer frygter fremtidige konkurser - se tabel nedenfor - og 8 % har svaret, at de allerede i dag stiller de nødvendige krav, så mener FOA, at der ikke er noget, der tyder på, at konkurser på ældreområdet stopper. Vi har i de sidste 2 år oplevet 8 store konkurser, og kommunerne og de private virksomheder har ikke ændret nævneværdig adfærd, så er der intet der tyder på, at det stopper nu. Figur 5: Har kommunen frygt for, at en nuværende leverandør i fremtiden går konkurs? Udbuds Godkendelse Alle Ja 6 (7 %) 6 (2 %) 2 (4 %) Nej) 3 (83 %) 45 (69 %) 75 (86 %) Ved ikke ( %) (2 %) 87 () I alt 36 () 52 () 87 () FOA deler altså ikke de 75 ældrechefers holdning til fremtidige konkurser. FOA frygter, at antallet af konkurser vil stige i årene frem. Vi må erkende, at konkurser ikke kan undgås, lige meget hvor meget kommunerne sikrer sig mod det Konkurser får konsekvens for ældre og personale. Men undersøgelsen viser, at personalet bliver dobbelt ramt ved konkurser. For det første mister medarbejderne deres job, men de kan efterfølgende have svært ved at få job i den kommune virksomheden har arbejdet for. Epinion spurgte nemlig ældrecheferne, set i lyset af, at det kan risikere at blive betragtet som en virksomhedsoverdragelse at (gen)ansætte konkursramte medarbejdere, om det vil have nogen indflydelse på eventuelle genansættelser. Og 59 % af kommunerne svarede, at de ville

10 Rundspørge blandt ældrechefer om fritvalg på ældreområdet være mere påpasselige eller helt undgå at overtage medarbejdere fra en leverandør, der går konkurs. Selvom konkurser ikke kan undgås, mener FOA, at kommunerne kan mindske risikoen og reducere konsekvenserne af konkurser på fritvalgsområdet. FOA har fremsat en række krav og tiltag, som skal reducere antallet af konkurser. Især fire krav er værd at fremhæve: Alle virksomheder bør vurderes nøje. Kommunen bør så vidt det er muligt undgå useriøse tilbudsgivere. Det er i den forbindelse afgørende, at kommunerne ved udbud bruger de muligheder, der er for at afvise unormalt lave tilbud. Og både ved udbud og ved godkendelse bør kommunen desuden inddrage de private leverandørers ejerforhold og eventuelle personmæssige tilknytning til tidligere konkurser i vurderingen. De private leverandører bør stille en sikkerhed, der kan dække omkostningerne ved en fortsat levering af serviceydelsen i tilfælde af konkurs. Denne sikkerhedsstillelse bør gøre det omkostningsfrit for kommunen umiddelbart at overtage virksomhedens medarbejdere og forpligtelserne overfor dem. Hermed sikrer kommunen kvalitet og kontinuitet på området. Kommunerne bør generelt anvende arbejdsklausuler ved udbud, og kommunerne bør stille krav om, at den private leverandør anvender uddannet arbejdskraft i samme omfang som kommunen. Hermed mindskes risikoen for et dumpingtilbud. Krav til leverandørerne har ingen eller meget lille værdi, hvis kommunen ikke følger op. Vi anbefaler, at kommunen tilrettelægger en systematisk kontrol og opfølgning på de centrale udbudskrav. Opfølgningen kan eksempelvis omfatte personaleudskiftning, personalevilkår, udviklingen i antal borgere og i antal timer.

11 Tabeloversigt Tabeloversigt Denne tabeloversigt er udarbejdet på baggrund af i alt 92 gennemførte telefoninterviews med ældrechefer i danske kommuner. Interviewene er gennemført af Epinion for FOA i perioden den. december 25 til 8. januar 26. Første tabel viser besvarelser fra samtlige interviewede kommuner. I tabellerne 2 til 6 er det kun besvarelser fra kommuner, som benytter sig af udbudsmodellem og/eller Godkendelsesmodellen på fritvalgsområdet. Vi har valgt at sortere kommuner fra, som ikke har private leverandører, ikke ved hvilken for de benytter eller udelukkende bruger fritvalgsbevis. Det vil sige, at tabel 2 til 6 bygger på besvarelser fra 87 ældrechefer. Tabel Hvordan lever kommunen op til kravet om frit valg på ældreområdet? I alt Ved at benytte udbudsmodellen % Ved at benytte godkendelsesmodellen % Ved at benytte fritvalgsbevis % Ved ikke 7 8 % I alt 92 Der er 92 besvarelser i undersøgelsen, som er gennemført af Epinion for FOA i perioden den. december 25 til 8. januar 26. Den første tabel opsummerer til mere end 92, fordi flere kommuner har svaret ja på flere kategorier.

12 Tabeloversigt 2 Tabel 2 Hvor mange private leverandører har kommunen? Udbudsmodel Godkendelsesmode l I alt Leverandør 7 9 % 2 Leverandører 2 56 % 3 Leverandører 3 8 % 4-5 Leverandører 3 % 6- Leverandører 3 8 % 4 8 % 7 3 % 8 5 % 6 2 % % 3 % 27 3 % % 7 8 % % Flere end Leverandører 2 6 % 5 % 7 8 % I alt Der er tre øvrige, som har svaret, at de ingen private leverandører havde i kommunen. Det drejer sig om ø-kommuner, hvor grundlaget for private virksomheder er lille. Yderligere to kommuner har svaret, at de benyttede udelukkende servicebeviser. En enkelt kommune har svaret, at den både benyttede godkendelses og udbudsmodellen.

13 Tabeloversigt 3 Tabel 3 Har din kommune oplevet tilfælde af misligholdelser af kontrakten med private leverandører af praktisk hjælp og personlig pleje indenfor fritvalgsområdet i løbet af de seneste to år? Ja 2 6 % Nej % I alt % % 52 % 77* 9 % 87 * En kommune har svaret nej, som både benytter udbuds- og godkendelsesmodellen. Tabel 4,5 og 6 bygger på besvarelser fra de ældrechefer, der har svaret ja i tabel 3. Tabel 4 Hvor mange tilfælde har I oplevet? Et tilfælde 5 % To tilfælde 5 % Tre tilfælde % Fire eller flere % Bemærkning: I alt % % 3 % % % % % % En kommune har oplevet misligholdelse af kontrakter gang, og en kommune har oplevet to. Det vil sige, at undersøgelsen viser, at der har været 3 misligholdelser blandt de deltagende kommuner.

14 Tabeloversigt 4 Tabel 5 Hvori bestod misligholdelsens? Dokumentationen var ikke fyldestgørende Borgere fik ikke den hjælp, de var visiteret til Faktureringsproblemer Personalet levede ikke op til krav om uddannelse Andet, skriv gerne hvad I alt Den kommune, der har oplevet 3 tilfælde, har anført, at borgere ikke fik den hjælp, de var visiteret til. To kommuner har anført konkurs.

15 Tabeloversigt 5 Tabel 6 Hvilke konsekvenser/sanktioner medførte misligholdelsens? Kontrakten blev opsagt Skærpet tilsyn Leverandøren fik en advarsel Dialog om fejl og mangler med leverandør Andet Ingen konsekvenser I alt Under andet har en kommune svaret Bøvl, kommunen har angivet to svar.

16 Tabeloversigt 6 Tabel 7 Har din kommune oplevet, at en privat leverandør har opsagt kontrakten før tid? Ja 2 58 % % % Nej 4 39 % Ved ikke 3 % I alt % % % % 87 Hvis man summer antallet af nej-svar får man 42, men i højre kolonnen, står der 4, det er fordi en kommune har svaret at den både benytter udbuds- og godkendelsesmodellen, og skal derfor ikke tælle med to gange.

17 Tabeloversigt 7 Tabel 8 Hvorfor opsagde den private leverandør kontrakten før tid? Firmaet gik konkurs 2 33 % Firmet lukkede 3 % 8 35 % % 3* 34 % % Firmaet havde ikke nok kunder 8 22 % 7 3 % 5 7 % Firmaet ønskede at skifte branche 2 % % Anden årsag Ved ikke O 2 % % I alt 2 58 % % % Procenttallene er andelen af samt lige kommuner, der har svaret henholdsvis udbudsmodellen (36), godkendelsesmodellen (52) og det samlede antal besvarelser (87). *Da to kommuner som ikke har svaret, Firmaet gik konkurs i et tidligere svar vedr. misligholdelse har angivet konkurs som årsag, men ikke anført det her, er det reelle antal oplevede 32 (38 %) kommuner.

18 Tabeloversigt 8 Tabel 9 Stiller kommunen specifikke krav til private leverandørers personaleforhold og kvalitet vedr. følgende forhold? Uddannelsesniveau for personale 97 % % % 83* Løn 75 % % 9 52 % 45* Ansættelsesforhold (arbejdsmiljø ol.) 83 % 3 44 % 23 6 % 52* At leverandøren anvender samme sundhedssystem som kommunen (fx KMD Care) 94 % 34 9 % % 8* Leverandøren stiller bankgaranti 89 % 32 8 % % 73* Tilbudsgivers økonomiske formået (fx virksomhedens soliditet og/eller egenkapital) 83 % 3 69 % % 65* Stiller ingen krav % % % Andet, skriv gerne hvad 3 % 2 % 2 % 2 Ved ikke % % * En kommune har svaret i alle kategorier, som både benytter udbuds- og godkendelsesmodellen.

19 Tabeloversigt 9 Tabel Hvilke af nedenstående punkter kontrolleres hos den/de private leverandører Borgeren får den hjælp, de er visiteret til 92 % % 5 95 % 83* Leverandøren lever op til krav om uddannelsesniveau blandt personalet 83 % 3 56 % % 58* Leverandøren lever op til kommunens krav om dokumentation 92 % 33 9 % 47 9 % 79* Personalet får den løn, der er krav på 36 % 3 5 % 8 23 % 2* Personalet har de ansættelsesforhold (arbejdsmiljø ol.), der er krav om 58 % 2 35 % 8 44 % 38* At leverandøren anvender samme sundhedssystem som kommunen (fx KMD Care) 97 % 35 9 % % 8* Tilbudsgivers økonomiske formået (fx virksomhedens soliditet og/eller egenkapital) % 5 98 % 85* Der føres ingen kontrol % % % Andet, skriv gerne hvad % % %

20 Tabeloversigt 2 I tabellen kan ses om kommunen kontrollerer virksomhederne for de krav, der stilles til den private leverandør, men siget intet om hyppighed, tidspunkt, omfang og grundlighed. * En kommune har svaret i alle kategorier, som både benytter udbuds- og godkendelsesmodellen. Tabel Den kommunale hjemmepleje er bedre til at dokumentere end den/de private leverandør(er) Enig 8 22 % Hverken/eller 22 6 % Uenig % Ved ikke 6 7 % I alt % % 2 % 9 % % 54* 62 % % 6 8 % 87 * En kommune har svaret hverken/eller, som både benytter udbuds- og godkendelsesmodellen.

21 Tabeloversigt 2 Tabel 2 Loven om frit valg skaber unødvendige udfordringer for kommunen. Det ville være nemmere kun at have en kommunal hjemmepleje Hverken/eller 2 6 % Uenig % Ved ikke 9 25 % I alt % 37 7 % 3 25 % % 6* 7 % % 87 * En kommune har svaret uenig, som både benytter udbuds- og godkendelsesmodellen. Tabel 3 Loven om frit valg gør samlet set omkostningerne på ældreområdet dyrere for kommunen Enig 5 4 % Hverken/eller 4 39 % Uenig 28 % Ved ikke 7 9 % I alt % 6 3 % 2 % 9 % 52 29* 33 % 3 34 % 3 % 7 2 % 87 * En kommune har svaret enig, som både benytter udbuds- og godkendelsesmodellen.

22 Tabeloversigt 22 Tabel 4 Har kommunen frygt for, at en nuværende leverandør i fremtiden går konkurs? Ja 6 7 % Nej 3 83 % Ved ikke % I alt % % 2 % 52 * 3 % % % 87 * En kommune har svaret ja, som både benytter udbuds- og godkendelsesmodellen. Tabel 5 Planlægger kommunen i fremtiden at stille yderligere krav til private leverandører end hidtil for at mindske risikoen for konkurs? Ja 3 % Nej 5 4 % 2 % 5 % 2 2 % % Vi stiller allerede de nødvendige krav 3 83 % % 73* 84 % Ved ikke % I alt % % 87 * En kommune har svaret Vi stiller allerede de nødvendige krav, som både benytter udbuds- og godkendelsesmodellen.

23 Tabeloversigt 23 Tabel 7 Har denne problemstilling (se bemærkning)* indflydelse på, om din kommune forventer at genansætte personale efter konkurser? Svar Procent Ja, kommunen vil være mere påpasselig eller helt undlade at overtage medarbejdere fra leverandører, der går konkurs % Nej, det har ingen indflydelse 6 7 % Kommunen har ikke taget stilling 2 % Ved ikke 2 % I alt 92 Bemærkning: Forinden spørgsmålet blev stillet blev følgende læst op for den interviewede: Har den verserende sag mellem LG og kommunerne Aalborg og Hjørring indflydelse på, om kommunen vil overtage medarbejdere fra en konkursramt leverandør? *Pga. den verserende sag skriver Kammeradvokaten: Derfor er det eneste sikre, at ordregiver (kommunen, red) i tilfælde af hjemtagning af plejeforpligtigelserne undlader at genansætte ansatte fra den konkursramte virksomhed.

Rundspørge blandt ældrechefer. 2. okt 2013

Rundspørge blandt ældrechefer. 2. okt 2013 t Rundspørge blandt ældrechefer 17298 FOA 2. okt 2013 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion... 3 2. Baggrund... 4 3. Frekvenser... 5 2 1. KORT OM

Læs mere

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Tine Rostgaard Professor MSO, Aalborg Universitet Danske Ældreråd Ældrepolitisk konference 12 maj 2015 Hotel Nyborg Strand Dagens

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ændring i lovgivning om frit valg i ældreplejen

Forslag til folketingsbeslutning om ændring i lovgivning om frit valg i ældreplejen 2016/1 BSF 79 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. marts 2017 af Stine Brix (EL), Pernille Schnoor (ALT) og Kirsten Normann Andersen (SF) Forslag

Læs mere

Kommunernes tilvejebringelse af det frie valg efter 1. april 2015

Kommunernes tilvejebringelse af det frie valg efter 1. april 2015 Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes tilvejebringelse af det frie valg efter 1. april 2015 November 2015 BILAG Titel Kommunernes tilvejebringelse af det frie valg efter 1. april 2015_Bilag Udgiver

Læs mere

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp NOTAT 7. april 2014 Indledning I Frederikssund Kommune gennemføres tilsyn med leverandører af 83 ydelser af visitationen som myndighedsafdeling. Journal

Læs mere

FOA har gennemgået kommunernes erfaringer med udbud og kontrolbud i 2013 og 2014.

FOA har gennemgået kommunernes erfaringer med udbud og kontrolbud i 2013 og 2014. FOA Kampagne og Analyse Konkurrenceudsættelsesteamet 24. november 2014 Udbudsanalyse 2014 FOA har gennemgået kommunernes erfaringer med udbud og kontrolbud i 2013 og 2014. 287 udbud fra i alt 91 kommuner

Læs mere

Nedenfor gennemgås forskellige scenarier og disses forventede konsekvenser.

Nedenfor gennemgås forskellige scenarier og disses forventede konsekvenser. Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Seniorområdet Dato 20. maj 2014 Sagsbehandler Esben Maasbøl Direkte telefon 79 79 72 08 E-mail esma@kolding.dk Emne: Udbud af hjemmeplejen På baggrund af

Læs mere

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp NOTAT 17. april 2015 Indledning I Frederikssund Kommune gennemføres tilsyn med leverandører af 83 ydelser af visitationen som myndighedsafdeling.

Læs mere

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer 11. januar 2016 Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer 68 procent af FOAs privatansatte medlemmer er helt eller delvist enige i, at arbejdsmiljøet generelt er godt på deres arbejdsplads. Det

Læs mere

Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune

Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune NOTAT Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune Horsens Kommune har kontaktet Udbudsportalen for bistand til afklaring af fordele og ulemper ved at konkurrenceudsætte hjemmehjælpsydelser

Læs mere

Kommunal rundspørge - Ældrechefer 2018

Kommunal rundspørge - Ældrechefer 2018 Kommunal rundspørge - Ældrechefer 2018 2018333 FOA 12. feb 2018 AARHUS KØBENHAVN HAMBORG LONDON MALMØ NUUK OSLO SAIGON STAVANGER WIEN 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion... 3 2. Baggrund... 4 3. Frekvenser...

Læs mere

FOAs bemærkninger til regeringens udspil om forebyggelse af konkurser på ældreområdet

FOAs bemærkninger til regeringens udspil om forebyggelse af konkurser på ældreområdet Til ministre og udvalgsmedlemmer FOAs bemærkninger til regeringens udspil om forebyggelse af konkurser på ældreområdet Den 3. september 2017 offentliggjorde regeringen deres tanker om et serviceeftersyn

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave.

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. (Pixie-udgaven er lavet på baggrund af rapport udarbejdet af Udbudsportalen i KL december 2013) Indledning: Den 1. april 2013

Læs mere

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune.

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune. Notat til Udvalget for Voksne og Sundhed Sagsnr.: 2012/0011303 Dato: 20. februar 2013 Titel: Fritvalgsområdet potentiale afklaring. Sagsbehandler: Anne Mette Nielsen Leder af Sundhedsstaben Nærværende

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om klare mål og resultater

Det siger FOAs medlemmer om klare mål og resultater FOA - Analysesektionen Det siger FOAs medlemmer om klare mål og resultater 31. januar 2007 Regeringen afholder den 8. februar sit tredje temamøde om kvalitetsreformen. FOA er inviteret til mødet. Emnet,

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om frit valg, brugerinddragelse og personligt ansvar

Det siger FOAs medlemmer om frit valg, brugerinddragelse og personligt ansvar FOA - analysesektionen 29. november 2006 Det siger FOAs medlemmer om frit valg, brugerinddragelse og personligt ansvar Regeringen afholder den 30. november sit første temamøde om kvalitetsreformen. FOA

Læs mere

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen 3. marts 2014 Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen FOA har i februar 2014 spurgt medlemmer i hjemmeplejen og landets ældrechefer om tidsregistrering i hjemmeplejen. Undersøgelserne viser bl.a., at omfanget

Læs mere

Kvaliteten af rengøring på folkeskoler

Kvaliteten af rengøring på folkeskoler 11. august 2014 Kvaliteten af rengøring på folkeskoler FOA og 3F har i perioden fra den 4. til den 20. juni 2014 foretaget en undersøgelse blandt tekniske servicemedarbejdere og -ledere om kvaliteten af

Læs mere

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu?

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Pjece udarbejdet til Kommunaløkonomisk Forum 2013. 2 Reglerne for frit valg og udbud på ældreområdet er ved at blive ændret. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Samarbejde med pårørende

Samarbejde med pårørende 23. juni 2017 Samarbejde med pårørende Ansatte i ældreplejen oplever generelt et godt samarbejde med de pårørende til de ældre. Ikke desto mindre oplever flere end hver tiende dog mindst en gang om ugen

Læs mere

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Kommune NOTAT 7. april 2014 Til drøftelse af de nye regler på fritvalgsområdet, har Ældre og Sundhed udarbejdet følgende analyse

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr.

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift Til: Dato: 03/01-2017 Sagsbeh.: ETO Sagsnr.: Kontrakten med Aleris Omsorg vedrørende driften af halvdelen af Christians

Læs mere

Jobcentrenes erfaring med anvendelse af mentorer

Jobcentrenes erfaring med anvendelse af mentorer Jobcentrenes erfaring med anvendelse af mentorer SURVEYUNDERSØGELSE JUNI 2018 0 Dataindsamling Formål og metode LG Insight har i samarbejde med Danmarks Radio (DR) gennemført en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune. Januar 2017

Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune. Januar 2017 Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune Januar 2017 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Ansøgning... 3 Ansøger... 3 Anfordringsgaranti

Læs mere

Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg

Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg J.nr.: 00.01.00.P00 Sagsnr.: 14/10281 BESLUTNING I KOMMUNALBESTYRELSEN 2014 DEN 29-04-2014 Forslaget sendes tilbage

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmeplejen 2018 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter servicelovens

Læs mere

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 9. maj 2014 Psykiske lidelser på arbejdspladsen FOA har i perioden 21.-31. marts 2014 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om bl.a. holdningen til kolleger med alvorlige

Læs mere

Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune. Juli 2018

Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune. Juli 2018 Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune Juli 2018 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Ansøgning... 3 Ansøger... 3 Anfordringsgaranti

Læs mere

Uniformer i ældreplejen

Uniformer i ældreplejen 7. november 2016 Uniformer i ældreplejen Det er et krav at bære uniform for 87 procent af FOAs medlemmer ansat i ældreplejen. Af disse medlemmer er det kun få, der ikke overholder kravet. Det viser en

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn

Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn FOA, Analysesektionen 8. november 2007 Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn Dette notat er udarbejdet på baggrund af svarene i en medlemsundersøgelse, som FOA har gennemført via

Læs mere

RUNDSPØRGE BLANDT ÆLDRECHEFER

RUNDSPØRGE BLANDT ÆLDRECHEFER FOA 30. september 2009 12068 RESULTATER RUNDSPØRGE BLANDT ÆLDRECHEFER 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Capacent Research 3 2. Baggrund 4 3. Undersøgelsens metode 5 4. Tidsregistrering 6 2 1. KORT OM CAPACENT

Læs mere

Stress og tabu. 5. november 2018

Stress og tabu. 5. november 2018 5. november 2018 Stress og tabu 4 ud af 10 af FOAs stressramte medlemmer, oplever det som skamfuldt at være ramt af stress. Det viser en undersøgelse, som FOA gennemførte i juni 2018 blandt 4.444 medlemmer.

Læs mere

ARBEJDSKRAFT 2015 ANALYSE

ARBEJDSKRAFT 2015 ANALYSE 2015 ARBEJDSKRAFT ANALYSE Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 HOVEDKONKLUSIONER... 3 MANGEL PÅ REGULÆR ARBEJDSKRAFT... 4 MANGEL PÅ LÆRLINGE, PRAKTIKANTER ELLER ELEVER... 7 KONJUNKTURSITUATION... 9 METODE...

Læs mere

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2015 Acadre 14/16713

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2015 Acadre 14/16713 Tilsynspolitik Retningslinjer for tilsyn med levering af personlig og praktisk hjælp m.v. til borgere i eget hjem efter reglerne om frit valg af leverandør Gældende fra 1. januar 2015 Acadre 14/16713 I

Læs mere

Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer

Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer v/ Betina Nørgaard, Manager Deloitte Consulting Holmegaard, 15. marts 2012 Agenda Opstart af samarbejdet Afgivelse af

Læs mere

Overvågning. 18. juni 2018

Overvågning. 18. juni 2018 18. juni 2018 Overvågning Hver syvende af FOAs medlemmer har oplevet at blive overvåget på deres arbejdsplads. Mange oplever overvågningen som krænkende samt uden fagligt formål, og den giver ikke de ansatte

Læs mere

Notatet beskriver indledningsvist de nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet.

Notatet beskriver indledningsvist de nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet. BESLUTNINGSOPLÆG Potentialeafklaring på ældreområdet Dette notat er tænkt som et beslutningsoplæg til Kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune forud for udarbejdelsen af en potentialeafklaring på ældreområdet.

Læs mere

Tilsynsrapport En undersøgelse af leverandører af personlig pleje, praktisk hjælp og mad i Aalborg Kommune

Tilsynsrapport En undersøgelse af leverandører af personlig pleje, praktisk hjælp og mad i Aalborg Kommune Tilsynsrapport 2012 - En undersøgelse af leverandører af personlig pleje, praktisk hjælp og mad i Aalborg Kommune Indhold Indledning... 3 Formålet med tilsynet hos borgerne og ude ved leverandørerne samt

Læs mere

Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017

Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017 5. oktober 2017 Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017 Undersøgelsen er gennemført fra den 19. til 31. januar 2017. Alle privatansatte medlemmer med en kendt e-mailadresse blev inviteret

Læs mere

Vejtid i hjemmeplejen

Vejtid i hjemmeplejen 3. juni 2014 Vejtid i hjemmeplejen I perioden 24. januar til 2. februar 2014 gennemførte FOA en undersøgelse om vejtid i hjemmeplejen via forbundets elektroniske medlemspanel. 393 medlemmer deltog. Undersøgelsen

Læs mere

Resultat af undersøgelse om virkningerne af kunde-, konkurrence- og kombinations klausuler

Resultat af undersøgelse om virkningerne af kunde-, konkurrence- og kombinations klausuler Resultat af undersøgelse om virkningerne af kunde-, konkurrence- og kombinations klausuler DJØF Danske Sælgere IDA, Ingeniørforeningen i Danmark Kommunikation og Sprog Ledernes Hovedorganisation Dansk

Læs mere

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013.

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013. FOA Kampagne og Analyse 16. august 2013 Det siger FOAs medlemmer om konflikter på arbejdspladsen FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi 3. december 2013 Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi FOA har i perioden 7.-23. oktober 2013 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om brug af velfærdsteknologi

Læs mere

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Økonomi Indkøb Tlf. 46 11 20 38 MAJBA@rudersdal.dk Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...2 2. REGLER FOR INDKØB AF MADSERVICE...2 2.1

Læs mere

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2016 Acadre 15/18085

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2016 Acadre 15/18085 Tilsynspolitik Retningslinjer for tilsyn med levering af personlig og praktisk hjælp m.v. til borgere i eget hjem efter reglerne om frit valg af leverandør Gældende fra 1. januar 2016 Acadre 15/18085 I

Læs mere

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007 FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen juni 2007 1 FOA Analysesektionen 17. juni 2007 FOAs samlede undersøgelser og breve om kvalitetsreformen Indledning om baggrunden for undersøgelserne op til

Læs mere

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima. 26. september 2018 Indeklima Flere end hvert tredje FOA-medlem synes, at indeklimaet på deres arbejdsplads er dårligt eller meget dårligt. Af dem har 83 procent i meget høj, høj eller nogen grad oplevet

Læs mere

Analyse af konsekvenserne af at være faldet ud af arbejdsmarkedet

Analyse af konsekvenserne af at være faldet ud af arbejdsmarkedet Analyse af konsekvenserne af at være faldet ud af arbejdsmarkedet Sommer 2014 Udarbejdet af: Tele-Mark A/S Carl Blochs Gade 37 8000 Århus C Tlf: 70 237 238 Partner Allan Falch www.tele-mark.dk info@tele-mark.dk

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Opsummering. I notatet gennemgås hovedsageligt tre tiltag, der på forskellig vis kan højne leverancesikkerheden:

Opsummering. I notatet gennemgås hovedsageligt tre tiltag, der på forskellig vis kan højne leverancesikkerheden: Til Ældre- og handicapudvalget Myndighedssekretariat Ældre- og Handicapforvaltningen Storemosevej 19 9310 Vodskov 9931 5422 Init.: JEC 4. november 2016 Leverancesikkerhed på hjemmeplejeområdet Baggrund

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Forhold til ledelsen. 20. november 2017 20. november 2017 Forhold til ledelsen 2 ud af 3 FOA-medlemmer mener, at deres nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere, men kun lidt under halvdelen af medlemmerne oplever, at de får støtte

Læs mere

Frit leverandørvalg valg af model

Frit leverandørvalg valg af model Frit leverandørvalg valg af model 1.0 Baggrund Kommunerne er i henhold til Lov om Social Service 91 forpligtet til at sikre borgerne et frit valg af leverandører af personlig pleje, praktisk hjælp og madservice.

Læs mere

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY.

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY. Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY www.fsr.dk FSR survey: Virksomhedernes adgang til finansiering FSR danske revisorer har spurgt godt 400 medlemmer, hvilke barrierer de oplever,

Læs mere

Retfærdig løn i faggruppen

Retfærdig løn i faggruppen 27. april 2017 Retfærdig løn i faggruppen Næsten to ud af tre af FOAs medlemmer mener ikke, at deres faggruppes løn er retfærdig. Desuden føler en større andel af FOAs medlemmer uretfærdighed omkring faggruppens

Læs mere

Temamøde i Socialudvalget Udbud af personlig pleje og praktisk hjælp (fritvalgsområdet) Tolstrup & Hvilsted ApS www.tolstruphvilsted.

Temamøde i Socialudvalget Udbud af personlig pleje og praktisk hjælp (fritvalgsområdet) Tolstrup & Hvilsted ApS www.tolstruphvilsted. Temamøde i Socialudvalget Udbud af personlig pleje og praktisk hjælp (fritvalgsområdet) 1 Dagsorden 1. Præsentation 2. Regler for udbud af praktisk hjælp og personlig pleje 3. Formålet med udbud 4. Den

Læs mere

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt 8. juli 2016 FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt 3 ud af 4 af FOAs medlemmer er helt eller delvist enige i, at deres arbejdsmiljø generelt er godt. Hver tiende er til gengæld helt uenige. Det viser

Læs mere

VEJLEDNING TIL KOMMUNER: Reglerne om virksomhedsoverdragelse og konkurser hos private leverandører af hjemmehjælp

VEJLEDNING TIL KOMMUNER: Reglerne om virksomhedsoverdragelse og konkurser hos private leverandører af hjemmehjælp VEJLEDNING TIL KOMMUNER: Reglerne om virksomhedsoverdragelse og konkurser hos private leverandører af hjemmehjælp Titel: Vejledning til kommuner: Reglerne om virksomhedsoverdragelse og konkurser hos private

Læs mere

Analyse af annoncehajers salgsmetoder

Analyse af annoncehajers salgsmetoder Analyse af annoncehajers salgsmetoder Annoncehajer er et stort og vedvarende problem for dansk erhvervsliv. Håndværksrådets hotline modtager dagligt mange opkald fra virksomheder, der er kommet i klørene

Læs mere

Det siger medlemmer, der arbejder i ældreplejen, om flytning af opgaver mellem faggrupper

Det siger medlemmer, der arbejder i ældreplejen, om flytning af opgaver mellem faggrupper FOA Kampagne og Analyse 25. oktober 2012 Det siger medlemmer, der arbejder i ældreplejen, om flytning af opgaver mellem faggrupper FOA har i perioden 28. august til 6. september 2012 gennemført en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Velfærdsteknologi. 20. december 2017 20. december 2017 Velfærdsteknologi Flertallet af FOAs medlemmer i hjemmeplejen, på plejehjem/plejecentre og på aktivitetscentre er positivt indstillet over for de fleste typer velfærdsteknologi. Et stort

Læs mere

Ny organisering giver bedre service for borgerne

Ny organisering giver bedre service for borgerne F O A F A G O G A R B E J D E Ny organisering giver bedre service for borgerne Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen Januar 2007 Forord FOAs godt 200.000 medlemmer arbejder i forreste række

Læs mere

Nøgletalsrapport for hjemmeplejen Faxe Kommune April 2013

Nøgletalsrapport for hjemmeplejen Faxe Kommune April 2013 Nøgletalsrapport for hjemmeplejen Faxe Kommune April 2013 Centerstaben for Sundhed & Pleje Forudsætninger Hjemmeplejen udgør en stor del af Social- og Sundhedsområdets budget samtidig med, at det er meget

Læs mere

Fratagelse af opgaver

Fratagelse af opgaver 5. december 2017 Fratagelse af opgaver Mere end hvert fjerde FOA-medlem, der arbejder som SOSU-personale på hospitaler eller i ældreplejen, har inden for de seneste to år fået frataget opgaver, som de

Læs mere

Udviklingen i konkurser blandt private leverandører af hjemmehjælp

Udviklingen i konkurser blandt private leverandører af hjemmehjælp samfundsøkonomen nr. 2 juni 2016 Udviklingen i konkurser blandt private leverandører... 35 Udviklingen i konkurser blandt private leverandører af hjemmehjælp Der har været en række konkurser på hjemmehjælpsområdet

Læs mere

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu?

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Pjece udarbejdet til informationsmøder om de nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet den 23. okt. 2012 i København og den 25. oktober

Læs mere

Medlemspulsundersøgelse

Medlemspulsundersøgelse Evaluering af kommunalreformen Medlemspulsundersøgelse FOA Juni 2007 REFORMGRUPPEN Medlemspulsundersøgelse om kommunalreformen Forbundet har gennemført en medlemspulsundersøgelse i april måned 2007 med

Læs mere

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud.

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud. Til Skanderborg Kommune FOA Silkeborg-Skanderborg takker Skanderborg Kommune for henvendelsen vedrørende input i forbindelse med kommunens Standard for brug af arbejdsklausuler i forbindelse med udbud.

Læs mere

Underretninger om børn, der mistrives

Underretninger om børn, der mistrives 13. februar 2018 Underretninger om børn, der mistrives Næsten ni ud af ti af de ansatte i dagtilbud føler sig klædt på til at opdage børn, der mistrives, og hele 93 procent svarer, at de ved, hvad de skal

Læs mere

Bilag 3 januar Notat Sikring af Skanderborg Kommune ved indgåelse af kontrakter

Bilag 3 januar Notat Sikring af Skanderborg Kommune ved indgåelse af kontrakter Bilag 3 januar 2016 Notat Sikring af Skanderborg Kommune ved indgåelse af kontrakter 1. Generelt Der er i dag ingen fast praksis i Skanderborg Kommune for brugen af garantistillelse ved indgåelse af kontrakter.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om arbejdstiden

Det siger FOAs medlemmer om arbejdstiden Det siger FOAs medlemmer om arbejdstiden FOA, Analysesektionen 11. oktober 2007 FOAs medlemmer i Medlemspulsen er blevet stillet en række spørgsmål om arbejdstid, bl.a. hvor mange timer de er ansat til

Læs mere

Erfaring med selvmordstruede borgere

Erfaring med selvmordstruede borgere 20. maj 2019 Erfaring med selvmordstruede borgere Hvert tredje FOA-medlem har oplevet, at der er en eller flere borgere på deres arbejdsplads, der har begået selvmord. Det viser en undersøgelse, som FOA

Læs mere

Notatet beskriver indledningsvist de ny regler for frit valg og udbud på ældreområdet.

Notatet beskriver indledningsvist de ny regler for frit valg og udbud på ældreområdet. BESLUTNINGSOPLÆG Potentialeafklaring på ældreområdet Dette notat er tænkt som et beslutningsoplæg til Kommunalbestyrelsen i Struer Kommune forud for udarbejdelsen af en potentialeafklaring på ældreområdet.

Læs mere

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer 8. juli 2016 Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer Der er en sammenhæng mellem og medlemmernes trivsel samt fysiske og psykiske sundhed. Det viser en undersøgelse, som FOA har udført blandt sine medlemmer.

Læs mere

Tilsynspolitik Gældende fra 1. januar 2017 Acadre

Tilsynspolitik Gældende fra 1. januar 2017 Acadre Tilsynspolitik 2017 Retningslinjer for tilsyn med levering af personlig og praktisk hjælp m.v. til borgere i eget hjem efter reglerne om frit valg af leverandør Gældende fra 1. januar 2017 Acadre I det

Læs mere

Undersøgelse blandt FOA-medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren om erfaringer med selvmord og selvmordforsøg blandt borgere

Undersøgelse blandt FOA-medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren om erfaringer med selvmord og selvmordforsøg blandt borgere FOA Kampagne og Analyse Februar 12 Undersøgelse blandt FOA-medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren om erfaringer med selvmord og selvmordforsøg blandt borgere FOA har i perioden fra 13.-. december 12

Læs mere

UNDERSØGELSE AF TILFREDSHED MED HJEMMEHJÆLPEN

UNDERSØGELSE AF TILFREDSHED MED HJEMMEHJÆLPEN UNDERSØGELSE AF TILFREDSHED MED HJEMMEHJÆLPEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 5. april 2017 Indholdsfortegnelse Formål og metode 3 Hovedresultater 4 Spørgsmålsformuleringer 5 Repræsentativitet 6 Læsevejledning 7

Læs mere

Indflydelse og engagement skaber kvalitet. Forord. Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen April 2007

Indflydelse og engagement skaber kvalitet. Forord. Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen April 2007 Indflydelse og engagement skaber kvalitet Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen April 2007 Forord FOAs godt 200.000 medlemmer arbejder hver dag i forreste række med at skabe velfærdsydelser

Læs mere

Rammeaftaler rammer skævt

Rammeaftaler rammer skævt ANALYSE Rammeaftaler rammer skævt En stikprøve foretaget af Dansk Erhverv viser, at flere kommuner fejlestimerer omsætningen på deres rammeaftaler, når de fastsætter den forventede værdi i udbudsmaterialet.

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Tilsyn med leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2017

Tilsyn med leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2017 RAPPORT Tilsyn med leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2017 Marts 2018 Resumé Visitationen i Frederikssund Kommune har i samarbejde med administrationen udført tilsyn med leverandører af

Læs mere

Ændringsforslag til Furesø Kommunes udbudspolitik fra Socialdemokratiet og Enhedslisten

Ændringsforslag til Furesø Kommunes udbudspolitik fra Socialdemokratiet og Enhedslisten Notat Til: Økonomiudvalget Kopi til: VLI, MSC Fra: Byrådssekretariatet Dok.nr. 1311 Ændringsforslag til Furesø Kommunes udbudspolitik fra Socialdemokratiet og Enhedslisten 17. december 2007 Sags id: Lisbeth

Læs mere

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen 16. april 2019 Kørelister og visitationer i hjemmeplejen Hver tredje ansat i hjemmeplejen løser dagligt opgaver, borgerne egentlig ikke er visiterede til, fordi de vurderer, at det er fagligt nødvendigt.

Læs mere

Tilsyn med personlig og praktisk hjælp 2014

Tilsyn med personlig og praktisk hjælp 2014 Vinter Tilsyn med personlig og praktisk hjælp 2014 1. Rammerne for tilsynet Tilsynspolitikken omfatter retningslinjer og procedurer for, hvordan der føres tilsyn med kommunens leverandører og med hjælpens

Læs mere

Sygefravær og sygenærvær

Sygefravær og sygenærvær 3. september 2018 Sygefravær og sygenærvær 80 procent af FOAs medlemmer er inden for det seneste år taget på arbejde, selvom de var syge. Den primære grund er hensynet til kollegerne. I forlængelse af

Læs mere

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Frivilligt arbejde. 27. april 2016 27. april 2016 Frivilligt arbejde 4 ud af 10 af FOAs medlemmer svarer, at der udføres frivilligt arbejde på deres arbejdspladser. Det er på niveau med tilsvarende undersøgelser blandt FOAs medlemmer fra

Læs mere

Demente i ældreplejen

Demente i ældreplejen 24. september 2014 Demente i ældreplejen FOA har i perioden fra den 11. til den 22. september gennemført en undersøgelse blandt 786 medlemmer i ældreplejen om deres arbejde med demente. Kun medlemmer af

Læs mere

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling 6. oktober 2016 Lokalløn 7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOA-afdeling til at aftale løn ved deres nuværende ansættelse, og 36 procent af medlemmerne

Læs mere

Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder

Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder FOA Kampagne og Analyse December 2012 Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder DR Nyheders analyseafdeling har i perioden 29. oktober 2012 til 4. november 2012 gennemført

Læs mere

Ensomhed i ældreplejen

Ensomhed i ældreplejen 17. december 2015 Ensomhed i ældreplejen 3 ud af 4 medlemmer af FOA ansat i hjemmeplejen eller på plejehjem møder dagligt eller ugentligt ensomme ældre i forbindelse med deres arbejde, og en tredjedel

Læs mere

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

FOA-medlemmernes brug af sociale medier 10. oktober 2017 FOA-medlemmernes brug af sociale medier Facebook, Messenger, Instagram og Snapchat er de sociale medier, hvor FOAs medlemmer er mest til stede, og de følger primært FOA og FOAs valgte/talspersoner

Læs mere

Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant?

Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant? HH, d.. november 2013 Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant? 3F har gennem de sidste 3 år spurgt 3F arbejdsmiljørepræsentanterne (AMR erne), hvordan de oplever det er at fungere i en arbejdsmiljøorganisation.

Læs mere

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. 26. februar 2015 Ulighed blandt børn 86 procent af FOAs medlemmer, som arbejder med børn under 6 år, oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. Det viser en undersøgelse, som

Læs mere

Bilag 3. Politik og Strategi ÆHF Team Konsulentbistand

Bilag 3. Politik og Strategi ÆHF Team Konsulentbistand Ældre- og Handicapforvaltningen Bilag 3 Notat vedr. spørgsmål, kommentarer og emner, som behandling af sagen om nye fritvalgsleverandørkontrakter har medført (vedlægges som bilag til Ældre- og Handicapudvalgets

Læs mere

Kampagne og analyse 21. juni 2011. Det siger FOAs medlemmer om besparelser på ældreplejen

Kampagne og analyse 21. juni 2011. Det siger FOAs medlemmer om besparelser på ældreplejen Kampagne og analyse 21. juni 2011 Det siger FOAs medlemmer om besparelser på ældreplejen FOA undersøgte i perioden fra 27. maj til 7. juni 2011, hvilke besparelser medlemmerne oplever i ældreplejen. Undersøgelsen

Læs mere

Kontrakt til godkendelse af leverandører under. Frit valg - ordningen

Kontrakt til godkendelse af leverandører under. Frit valg - ordningen Kontrakt til godkendelse af leverandører under Frit valg - ordningen Svendborg Kommune Maj 2014 1 Indhold 1 Grundlag 2 Generelle betingelser 3 Betaling 4 Den private leverandørs forsikringer 5 Overdragelse

Læs mere

Tilsyn med leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2018

Tilsyn med leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2018 RAPPORT Tilsyn med leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2018 Oktober 2018 Resumé Afdelingen Myndighed i Frederikssund Kommune har i samarbejde med administrationen udført tilsyn med leverandører

Læs mere

Forventninger til salg, økonomi og ledighed - hvordan Business Danmarks medlemmer vurderer salgets udvikling i 2009 i lyset af den aktuelle krise

Forventninger til salg, økonomi og ledighed - hvordan Business Danmarks medlemmer vurderer salgets udvikling i 2009 i lyset af den aktuelle krise Forventninger til salg, økonomi og ledighed - hvordan Business Danmarks medlemmer vurderer salgets udvikling i 2009 i lyset af den aktuelle krise Business Danmark - april 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE HOVEDKONKLUSIONER...

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering 23. januar 2014 Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering FOA har i perioden den 7. oktober til den 22. oktober 2013 foretaget en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel Medlemspulsen.

Læs mere