It på forkant med forretningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "It på forkant med forretningen"

Transkript

1 Whitepaper It på forkant med forretningen Skab en proaktiv it-organisation, der udstikker den teknologiske retning og giver forretningsmæssig værdi.

2 Whitepaper side 2 Indhold side 3 side 3 side 5 side 7 side 8 side 8 side 9 Krav om it på forkant It leverer ikke varen Fra reaktiv medløber til proaktiv frontløber Vær relevant for forretningen Skab fremdrift, og bevar momentum Opbyg en stærk it-organisation med de rette kompetencer Indbyg en volumenknap side 10 Skab den nødvendige forandring side 10 Om forfatterne LEDELSEShåndbøger Denne artikel blev første gang bragt i It & Produktivitet/håndbogen i maj Ledelseshåndbogen LEDELSEShåndbøger redigeres af Leif Vestergaard, CEO i EG A/S. Besøg ledelseshandboger.borsen.dk og bliv klogere. LEDELSES håndbøger LEDELSES håndbøger

3 Whitepaper side 3 Krav om it på forkant It-funktionen skal gøre sig relevant for forretningen. Ikke omvendt. Der er behov for en mere forretningsorienteret form for teknologisk lederskab, hvor it-lederen er på forkant med forretningens udvikling. Der er bred anerkendelse af teknologiens værdi som et væsentligt redskab for forretningen, men it-funktionen skal stramme sig an og for alvor anerkende, at it er og bliver et redskab i forretningens jagt på succes. Vi giver her vores bud på, hvordan den nye itrolle ser ud, og hvordan du skaber en proaktiv it-organisation. It leverer ikke varen Topledere, bestyrelsesmedlemmer og funktionsdirektører anerkender i stigende grad, at it har strategisk betydning for virksomheders præstationer og konkurrenceevne, og at det ikke kun gælder om at nedbringe omkostninger. Samtidig er utilfredsheden med effekten af it stigende. Det dokumenteres i McKinsey-undersøgelsen IT under pressure: McKinsey Global Survey results fra 2013, hvilket understøtter vores oplevelser. Undersøgelsen er gennemført i efteråret 2013 og omfatter 807 ledere fra alle typer sektorer, virksomhedsstørrelser og geografiske regioner. Den fremhæver særligt to udfordringer: 1 2 Problemer med effektfuldt lederskab. Manglende evne til at finde, udvikle og fastholde it-talenter med de rette kompetencer. Virksomhedslederne er generelt mere utilfredse med it-afdelingens leverancer, end de var i de tilsvarende undersøgelser i 2011 og Den samme tendens gør sig gældende for it-ledernes selvvurdering. Undersøgelsen konkluderer: It leverer ikke i tilstrækkelig grad varen med hensyn til at understøtte forretningsmål. Selv it-lederne vurderer, at deres bidrag til forretningsudviklingen er faldende. Både ikke-it-ledere og it-ledere er enige om, at der er behov for en mere forretningsorienteret form for it-lederskab. It skal fremme forretningseffektivitet (efficiency), forretningseffekt (effectiveness) og tilgængeligheden af information, der kan bruges til at kvalificere planlægning og beslutninger. Topledere og funktionsdirektører anser i mindre grad end tidligere it som et værktøj til at skære i omkostningerne. It forventes i fremtiden at bruge flere kræfter på analytics og innovation og færre på infrastruktur.

4 Whitepaper side 4 Når it ikke formår at levere varen, hænger det ofte sammen med, at forståelsen for forretningen er svag eller ikke stærkt nok forankret i it-afdelingens arbejde. Der er ligeledes en tendens til, at it-afdelingen distancerer sig fra resten af organisationen, når den på den ene side påberåber sig retten til at gøre tingene rigtigt og på den anden side kommer til at frarøve sig selv muligheden for at gøre det rigtige. Det bliver en ond cirkel, hvor teknologiske krav fra forretningen udtænkes på det forkerte grundlag, og hvor it-afdelingen involveres på et for sent tidspunkt. Resultatet er en reaktiv it-afdeling og unødigt komplekse løsninger, der jævnligt defineres ud fra, hvad der er teknisk muligt, snarere end hvad der er hensigtsmæssigt for forretningen (se figur 1). Fra strategi til teknologi Komplekse systemer og manglende overblik. Strategi Strategi og målsætning kommunikeres. Teknologi Organisation Reaktiv adfærd med quickfixes og lappeløsninger. Applikationer Akut behov for redskaber, der understøtter. Figur 1 viser den onde cirkel, der opstår, når it ikke er forankret i forretningen.

5 Whitepaper side 5 Fra reaktiv medløber til proaktiv frontløber It-direktørens nye rolle er at bygge bro mellem it og forretning. Sikker it-drift og effektive applikationer er blevet commodities, og der er behov for, at it-afdelingen i højere grad har fokus på at bidrage til at udvikle forretningen og skabe forretningsværdi. Det kræver en it-organisation, der tager ansvaret på sig og er på forkant med forretningen. En it-organisation, der er et skridt foran og ved, hvordan teknologi kan bidrage til, at virksomheden når sine mål (se figur 2). Når forretningen flytter sig, skal virksomhedens medarbejdere kunne bevæge sig ubesværet fremad ved at følge i de teknologiske fodspor, som it-organisationen allerede har trådt. Fra teknologi til strategi Teknologisk platform, der understøtter strategien. Strategi Uforstyrret fokus på strategi og målsætning. Teknologi Organisation Reduceret kompleksitet og øget fleksibilitet. Applikationer Helhedsblik på organisationens processer og applikationer. Figur 2 viser, at for at it-funktionen kan træde ind i en proaktiv rolle som rådgiver, skal leverancerne tage udgangspunkt i strategien og understøtte organisationen i at bevæge sig i den rigtige retning.

6 Whitepaper side 6 Smykkevirksomheden Pandora er et eksempel på en virksomhed, der oplever kraftig vækst, og hvor it-afdelingen har taget konsekvensen og tager initiativer, der imødegår, at kompleksiteten af it-systemerne bare vokser og vokser i takt med, at forretningsvæksten drøner derudaf. Pandoras it-afdeling har taget sagen i egen hånd, så den ikke konstant bliver oversvømmet af nye krav, der presser den ind i en reaktiv rolle, hvor alle kræfter går til blot at følge med, så godt som det nu er muligt. I Pandora kommer it-afdelingen til forretningen og siger: Nu skal vi fortælle jer, hvad I har behov for. Pandoras it-organisation har prioriteret de it-redskaber, som organisationen får stillet til rådighed, så det sikres, at it-afdelingen er på forkant med de behov, som løbende opstår i den forretningsmæssige del af organisationen. Uanset om scenariet er kraftig vækst som i tilfældet med Pandora, eller om der er tale om andre former for forandring som eksempelvis kraftig konsolidering, omlægning af produktionen eller udvikling af nye ydelser vil den proaktive tilgang være at foretrække. Groft sagt kan vejen dertil opsummeres i fire centrale indsatsområder: Vær relevant for forretningen. Skab fremdrift, og bevar momentum. Opbyg en stærk organisation med de rette kompetencer. Indbyg en volumenknap i den teknologiske tilgang. Pandora får pris for it- og forretningsarkitektur Pandora modtog den 12. november 2013 interesseorganisationen Dansk IT s pris for bedste enterprise-arkitektur. Dansk IT begrunder selv prisen med, at Pandora er Danmarks bedste virksomhed til at binde it og forretning sammen. I begrundelsen hedder det blandt andet, at Pandora: har demonstreret synlig sammenhæng mellem mål og midler har udviklet et forståelses- og metodeapparat, som dokumenterer og vejleder forretningsudviklingen og it-understøttelsen har fundet en balance mellem kortsigtede og langsigtede investeringer. Kilde: Dagbladet Børsen,

7 Whitepaper side 7 Vær relevant for forretningen Rollen som rådgiver for forretningen er ikke en, man forhandler sig til. Det er heller ikke en rolle, der automatisk følger med den rette organisatoriske placering. Om du sidder med ved bordet, er ikke nær så vigtigt, som hvad du bringer til bordet. Den dygtige it-direktør forstår at gøre sig relevant for forretningen. Han er på forkant med forretningen og forudsiger teknologiske behov, før de opstår. Selvfølgelig skal der være det rette mandat fra topledelsen allerede ved ansættelsen, men andre faktorer er mindst lige så vigtige, når du skal skabe det rum, der giver taletid og gennemslagskraft: Vær i tæt og konstant dialog med forretningen og procesejere i alle hjørner af organisationen. Brug mindst halvdelen af tiden på forretningsmæssige udfordringer, strategier, planer og opfølgning på eksekvering af forretningsstrategier. Tal et sprog, der giver mening på direktionsniveau. Hvad er vigtigt for de forskellige funktioner, hvilke KPI er er centrale for dem, hvilke begreber og termer giver mening for dem, osv. Bliv skrap til at oversætte forretningsbehov til kravspecifikationer til software og applikationer og omvendt koble kravspecifikationer og funktionalitet direkte til forretningsfordele. Tag hånd om at bearbejde tankesæt og indstilling i it-organisationen. Mange itmedarbejdere har historisk set været forkælede og er vant til at tænke it først såvel som sidst. Hvordan dette udleves i praksis afhænger af strategi, målsætning og kultur i den enkelte virksomhed. Pandora har med succes udviklet en referencemodel, der giver et fælles overblik over hele Pandoras forretning. The Pandora Reference Model samler forretningens værdikæde på ét billede og er trykt på notesblokke, der bruges i hele organisationen. Med modellen som referenceramme er det nemt at have en snak hen over bordet, som på den ene side tager udgangspunkt i meget konkrete behov, og på den anden side sikrer, at der tages højde for helheden. Baggrunden for modellen er, at medarbejdere forskellige steder i organisationen ofte har forskellige opfattelser af, hvordan tingene hænger sammen. Med referencemodellen som kommunikationsredskab bygger dialogen i dag på en fælles forståelse af den samlede forretning.

8 Whitepaper side 8 Skab fremdrift, og bevar momentum Når it-direktøren og it-afdelingen kender svaret på, hvad der er vigtigt for forretningen og for de enkelte forretningsområder, skal den efterfølgende eksekvering afspejle det. Fra projekt til projekt skal organisationen spørge sig selv, hvad der er vigtigst: hurtigt eller rigtigt. Groft sagt skal der leveres i forhold til det aftalte, og i princippet skal alle projekter kunne realiseres inden for en tidshorisont på under et år. Det er ikke det samme som at kaste sig ud i urealistiske projekter med hovedet under armen, men handler om at have en anden parameter for, hvad der er rigtigt. Er en applikation forretningskritisk, kan det have sine fordele at gennemtvinge en implementering på kort tid. Det forudsætter samtidig, at organisationen prioriterer tid til efterfølgende oprydning, men det kan være en kalkuleret omkostning, som er nødvendig at tage med. Den klassiske it-afdeling vil i starten opleve dette som udfordrende og være tvunget til at give slip på ønsket om at gøre tingene rigtigt til fordel for at gøre det, der er forretningsmæssigt vigtigt. Som sagt kræver det disciplin i forbindelse med det efterfølgende oprydningsarbejde, da det ellers risikerer at bidrage til yderligere kompleksitet. Evnen til at sikre stabil og sikker drift kombineret med en høj grad af innovation og agilitet kræver en organisering og kompetencer, der fremmer netop det. Opbyg en stærk it-organisation med relevante kompetencer Den moderne it-leder står over for en stor kompetenceudviklings- og rekrutteringsopgave. Der er både brug for dygtige teknologispecialister og -operatører, for folk med stor teknologisk indsigt kombineret med forretningsforståelse og for teknologiintegratorer, der kan løse problemer på tværs af servere, storage, netværk, databaser og middleware. De sidste to kategorier af medarbejdere er en mangelvare og kræver både en særlig rekrutteringsindsats, ikketeknisk træning i generel teknologiproblemløsning og kommerciel forretningsindsigt i relevante områder. Den nye generation af moderne it-medarbejdere, der skal supplere de klassiske it-nørder, kan både gå i dybden og i bredden. De kan det med teknikken, men de kan også række ud til andre dele af organisationen og samarbejde med medarbejdere fra salg, udvikling, økonomi og produktion. De kan sætte sig ind i arbejdsgange og behov hos de interne eller eksterne kunder, tale sproget, forstå tankegangen og gå tilbage til it-udviklingsteamet og designe løsninger, der understøtter værdikæden og forretningen. Skal it-afdelingen have succes i rollen som rådgiver og levere den krævede forretningsværdi, skal der være en skarp adskillelse af netop drift og innovation. Der er tale om meget forskellige medarbejder- og kompetenceprofiler, og det vil være både urealistisk og uhensigtsmæssigt at tro, at de nuværende profiler skal skoles til at kunne dække begge behov. Den samme person kan ikke tale om nyskabende applikationer og forretningsudvikling, hvis han samtidig skal bekymre sig om, hvordan det helt praktisk skal kunne lade sig gøre, og hvordan det for øvrigt passer ind i de andre driftsrelaterede opgaver. Derfor er det vores klare anbefaling, at den forskellighed også afspejles i måden, it-afdelingen er organiseret på. For netop at styrke innovationen og den værdiskabelse, forretningen forventer, har Pandora ansat en række såkaldte business technology managers. De arbejder hver især for it, men har i kraft af deres baggrund den forståelse, der skal til for at kunne arbejde i de respektive afdelinger i forretningen, og de sidder en stor del af tiden ude i forretningen.

9 Whitepaper side 9 Indbyg en volumenknap Den teknologiske udvikling går hurtigt, og mulighederne bliver flere og flere. Samtidig øges kompleksiteten, og der bliver stadig flere sikkerhedsrisici. De fleste virksomheder har været igennem flere år med konsolideringer og standardiseringer af it-infrastruktur, som har afledt markante forbedringer i effektivitet og pålidelighed. Alligevel oplever mange fortsat, at de opererer i et miljø, som mangler fleksibilitet, og hvor funktionaliteten og mulighederne for for retningsparterne og brugerne er begrænsede. Mange oplever også, at infrastrukturmiljøet stadig kræver store mængder manuelt arbejde i supporten. Det er vigtigt at tage hånd om disse udfordringer for at skabe mere skalerbare og fleksible infrastrukturløsninger. Der er mange vigtige valg at foretage, når det gælder graden af skalerbarhed i eksisterende systemer og brugen af cloudløsninger og outsourcing. Ikke mindst skal anvendelsen af mobilitetsløsninger som smartphones og tablets afvejes i forhold til sikkerhedshensynet. Den afgørende pointe er, at it-ledelsen forholder sig bevidst til de forskellige valg, så man fastholder styringen og udviklingen og ikke kommer i en situation, hvor it-afdelingen løber og løber for bare at følge med, lukke huller og slukke brande. Typiske konkrete spørgsmål kan fx være: Hvor og hvordan skal vi anvende virtual desktop-infrastruktur? Er der en fornuftig businesscase i at have unified communications, der kan fremme samarbejdsmulighederne? Kan produktivitetsgevinsten ved at anvende desktop-videokonferenceløsninger berettige øgede omkostninger til båndbredde? Pandora har lagt sig fast på et grundlæggende, men samtidig fleksibelt fundament i form af en cloudbaseret, skalerbar platform og har i den forbindelse lagt sig fast på en cloud first-strategi. Når det er muligt, går Pandora i skyen med sine applikationer og data, og der skal være gode argumenter for ikke at gøre det. Målet med strategien er først og fremmest skalerbarhed det vil sige muligheden for at skrue op og ned for itressourcerne, når behovet opstår og sekundært at reducere omkostningerne. Strategien fungerer som en volumenknap, Pandora kan skrue på, når forretningen kræver det, så man kan levere i samme øjeblik. Pandora benytter sig samtidig af en fleksibel outsourcingstrategi, som betyder, at virksomheden hurtigt kan skaffe ressourcer til nye udviklingsprojekter uden at være bundet af dem.

10 Whitepaper side 10 Skab den nødvendige forandring Der er en voksende anerkendelse af, at teknologi er et væsentligt redskab til værdiskabelse, men der er også en udbredt utilfredshed, som den øverste it-ansvarlige er nødt til at forholde sig aktivt til og sørge for at ændre. It-funktionen er tvunget til at gentænke måden, hvorpå den samarbejder med forretningen og bidrager til virksomhedens udvikling. Der er brug for et nyt mindset og en ny sprogbrug. Vi skal ikke længere tale om it-strategi, men snarere om en strategi for forretningsteknologi. Direktionen skal stille krav til it-ledelsen om at vise vejen og lægge de teknologiske trædesten, som organisationen kan følge. For den nye it-organisation betyder det, at den skal: Være relevant for forretningen Skabe fremdrift, og bevare momentum Opbygge en stærk organisation med de rette kompetencer Indbygge en volumenknap i den teknologiske tilgang. Om forfatterne Hans Henrik Hoffmeyer er koncern-it-direktør i smykkefirmaet PANDORA A/S. Han er uddannet MBA fra CBS og har bestridt ledende stillinger i en række it-virksomheder, blandt andet Oracle og IBM. Hans Henrik er optaget af, hvordan it kan og skal være på forkant med forretningen, og har som it-direktør en målsætning om at levere de it-ydelser, forretningen har behov for, i samme øjeblik som behovet opstår. Kim Møller Jensen er direktør for EG Infrastructure. Han har læst it og økonomi på Syddansk Universitet, har en diplomuddannelse i ledelse og har gennemført Executive Management Programme på INSEAD. Kim har tidligere været CIO i flere danske virksomheder både dengang og nu med et mantra om, at it-afdelingerne skal transformere sig selv fra it-nørder til business enablers, der udnytter teknologiens muligheder.

DIGITAL. It skal opfange forretningens ukendte behov. Intranet til SharePoint. Kom i gang på en uge med Wizdom. Vil du fremtidssikre dit intranet?

DIGITAL. It skal opfange forretningens ukendte behov. Intranet til SharePoint. Kom i gang på en uge med Wizdom. Vil du fremtidssikre dit intranet? DIGITAL TIRSDAG 12. NOVEMBER NR. / 2013 219 SharePoint intranet? Så bør du kende Wizdom! www.wizdom.dk It skal opfange forretningens ukendte behov Som it-direktør i Pandora er det Hans Henrik Hoffmeyers

Læs mere

SAS Institute CIO networking

SAS Institute CIO networking SAS Institute CIO networking Torsdag den 30. oktober Underdirektør Ejvind Jørgensen Rambøll Management Consulting Slide 1 Udvalgte temaer Forretningsudvikling og prioriteringer CIO en og relationen til

Læs mere

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S Stillings- og personprofil Administrerende direktør FDC A/S Maj 2014 Opdragsgiver FDC A/S Adresse Lautrupvang 3A 2750 Ballerup Tlf.: 44 65 45 00 www.fdc.dk Stilling Administrerende direktør Refererer til

Læs mere

Business Transformation

Business Transformation SAS CIO NETWORKING Business Transformation IT i praksis 2006 31. oktober 2006 Underdirektør Ejvind Jørgensen IT i praksis -pilotpanelet - eksempler Agenda Resultater og best practices Forretningsudvikling

Læs mere

it-lounge Udvalgte områder fra IT i praksis 2006 Januar 2007 Projektleder, konsulent Jacob Fink

it-lounge Udvalgte områder fra IT i praksis 2006 Januar 2007 Projektleder, konsulent Jacob Fink it-lounge Udvalgte områder fra IT i praksis 2006 Januar 2007 Projektleder, konsulent Jacob Fink IT i praksis -pilotpanelet Private virksomheder Agenda Resultater og best practices It i forretningsudvikling

Læs mere

NNIT PLAYMAKER. PLAYMAKER Et redskab til aktiv refleksion over din holdsætning, din placering på banen og dine målchancer.

NNIT PLAYMAKER. PLAYMAKER Et redskab til aktiv refleksion over din holdsætning, din placering på banen og dine målchancer. NNIT PLAYMAKER PLAYMAKER Et redskab til aktiv refleksion over din holdsætning, din placering på banen og dine målchancer. FORMÅL NYE PERSPEKTIVER OG MULIGHEDER It-rollen er under stærk forandring, påvirket

Læs mere

Ledelse Organisationsudvikling

Ledelse Organisationsudvikling Personalestyrelsens temadag 12.april 2011 Gitte Mandrup Ledelse Organisationsudvikling Forstå behov og opgaver udefra og ind Tag ansvar indefra og ud Virksomhedens ydelser, resultatkrav, realiteter, udfordringer

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Professionel it-drift af din forretningsplatform

Professionel it-drift af din forretningsplatform Professionel it-drift af din forretningsplatform Din billet til it-afdelingens rejse fra costcenter til kraftcenter INVITATION TIL GRATIS KONFERENCE København, 2. juni Aarhus, 3. juni Tag kollegerne med

Læs mere

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste vidensog udviklingsklub.

Læs mere

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver?

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Der tales meget om digitalisering, nye forretningsmodeller og en lang række andre forandringer og tendenser i erhvervslivet. Mange

Læs mere

RIGSREVISIONENS NATIONALE KONFERENCE EFFEKTIV FORVALTNING MED DIGITALISERING

RIGSREVISIONENS NATIONALE KONFERENCE EFFEKTIV FORVALTNING MED DIGITALISERING RIGSREVISIONENS NATIONALE KONFERENCE EFFEKTIV FORVALTNING MED DIGITALISERING TENDENSER OG BEDSTE PRAKSIS TORSDAG DEN 5. NOVEMBER 2015 EJVIND JØRGENSEN DIREKTØR EJJ@RAMBOLL.COM +45 5161 7871 1 TEKNOLOGIEN

Læs mere

Artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Bestyrelseshåndbogen Artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste

Læs mere

IT-strategi og ROI baseret på IT

IT-strategi og ROI baseret på IT IT-strategi og ROI baseret på IT Indhold Udarbejdelse af en IT-strategi Udarbejdelse af en ROI-case til ledelsen (business case) Praktisk eksempel på Case forløb 10-05-2012 EG Copyright 2 Faser i udarbejdelse

Læs mere

Ledelses-workshop for Marketingdirektører

Ledelses-workshop for Marketingdirektører Ledelses-workshop for Marketingdirektører Tirsdag den 27. oktober 2009 Opsamling på dagens nøglekonklusioner Marketingledelsens basale målsætninger og scorecard Strategy & Innovation Værdiskabelse Produktivitet

Læs mere

It-chefernes dagsorden 2007

It-chefernes dagsorden 2007 Marts 2007 - nr. 1 It-chefernes dagsorden 2007 Baggrund: Resume: Hvert år i begyndelsen af året, gennemfører DANSK IT en undersøgelse af, hvad der står på it-chefernes dagsorden for det kommende år. Således

Læs mere

10 gode råd om. Strategisk salg

10 gode råd om. Strategisk salg 10 gode råd om Strategisk salg Strategisk salg - Vejen til bedre kundeløsninger Denne E-bog er tænkt som et inspirationsværktøj til at få en overordnet indsigt i fagområdet strategisk salg. For at få det

Læs mere

Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje

Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje Indhold 01 Strategisk indsatsområde: Effektivisering 02 Strategisk indsatsområde: Bedre borgerinddragelse 03 Strategisk indsatsområde: Tværgående samarbejde

Læs mere

Dynamics AX hos Columbus

Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX er ikke længere bare Dynamics AX Stop lige op, før du vælger at opgradere Vejen til produktivitet er Rollecentre Henrik fortæller dig, hvordan det er at være kunde

Læs mere

Vi præsenterer. Talent Management

Vi præsenterer. Talent Management Vi præsenterer Talent Management Der findes desværre ikke en opskrift på vellykket Talent Management, men solidt HR-håndværk, kombineret med intelligente og effektive løsninger giver resultater. Vi deler

Læs mere

as a Service Dynamisk infrastruktur

as a Service Dynamisk infrastruktur Dynamisk infrastruktur Vi bygger dynamisk infrastruktur...... og holder den kørende Om jeres it-infrastruktur fungerer optimalt, er i bund og grund et spørgsmål om kapacitet. Og så er det et spørgsmål

Læs mere

22. juni 2010 KMD A/S DIAS 1. Infrastructure Optimization. Greve Kommune. Jesper Skov Hansen Løsningsarkitekt KMD A/S jhs@kmd.dk

22. juni 2010 KMD A/S DIAS 1. Infrastructure Optimization. Greve Kommune. Jesper Skov Hansen Løsningsarkitekt KMD A/S jhs@kmd.dk DIAS 1 Infrastructure Optimization Greve Kommune Jesper Skov Hansen Løsningsarkitekt KMD A/S jhs@kmd.dk Agenda DIAS 2 _ Formål med IO _ Gennemgang af IO modellen _ IO analyse hos Greve Kommune _ Opsummering

Læs mere

ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE?

ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE? ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE? ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE? Digital transformering har en stor påvirkning på arbejdsgangene hos CFO erne. Den digitale bølge giver nye muligheder,

Læs mere

Eksekvering få planerne ført ud i livet

Eksekvering få planerne ført ud i livet Eksekvering få planerne ført ud i livet Plastindustriens netværksdag 10. November 2009 Gitte Mandrup Ledelse & HR rykker sammen Ledelse Ledelseskraft Organisationsudvikling Eksekvering Fremdrift Ledelseslyst

Læs mere

Det kræver en effektiv marketingorganisation i dag!

Det kræver en effektiv marketingorganisation i dag! Det kræver en effektiv marketingorganisation i dag! Den mest konstante faktor for marketinglederen i dag er konstant adressering af forandring! Det gælder i en sådan grad at Marketing, sammen med IT, er

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Godkendt i xx den xx.xx.2010 Digitalisering i Viborg Kommune skal understøtte en helhedsorienteret og effektiv service over for borgere og virksomheder effektivisere de kommunale

Læs mere

Hvornår er dit ERP-system dødt?

Hvornår er dit ERP-system dødt? Hvornår er dit ERP-system dødt? Ved du egentlig hvornår dit ERP-system er dødt? Vi giver dig vores bud på, hvilke tegn du skal holde øje med, så du kan handle i tide. Hvornår er dit ERP-system dødt? At

Læs mere

STRATEGI FOR CONSUMERISATION AF VIRKSOMHEDENS IT SKAL AFGØRES UD FRA FORRETNINGSVÆRDI OG ORGANISATIONENS PARATHED

STRATEGI FOR CONSUMERISATION AF VIRKSOMHEDENS IT SKAL AFGØRES UD FRA FORRETNINGSVÆRDI OG ORGANISATIONENS PARATHED IT I PRAKSIS 2012 STRATEGI FOR CONSUMERISATION AF VIRKSOMHEDENS IT SKAL AFGØRES UD FRA FORRETNINGSVÆRDI OG ORGANISATIONENS PARATHED Anvendelse af it i virksomheden bestemmes ikke længere primært af virksomhedens

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

FORARBEJDET FOR EN LØNSOM AX2012 OPGRADERING / REIMPLEMENTERING VÆRKTØJET TIL EFFEKTIVISERINGSPROJEKTER DIAGNOSTIC

FORARBEJDET FOR EN LØNSOM AX2012 OPGRADERING / REIMPLEMENTERING VÆRKTØJET TIL EFFEKTIVISERINGSPROJEKTER DIAGNOSTIC 1 FORARBEJDET FOR EN LØNSOM AX2012 OPGRADERING / REIMPLEMENTERING VÆRKTØJET TIL EFFEKTIVISERINGSPROJEKTER DIAGNOSTIC John T. Hummelgaard, Salgs- & Marketingdirektør Maj 2013 IMPLEMENTERINGEN AF MANGE ERP

Læs mere

Projekter skal ikke styres de skal ledes Microsoft-seminar

Projekter skal ikke styres de skal ledes Microsoft-seminar Projekter skal ikke styres de skal ledes Microsoft-seminar Frank Madsen PA Consulting Group 17. april 2007 Hvor moden er din virksomhed? Taktiske projekt gennemførelser Styret ProjektPortefølje Projektinitiering

Læs mere

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

Sikre gevinstrealisering

Sikre gevinstrealisering White Paper v1.0-2013 PORTEFØLJELEDELSE OG EFFEKT Topledere, mellemledere og programledere har ansvar for virksomhedens samlede udviklingsplaner samt den indbyrdes prioritering heraf. Med udgangspunkt

Læs mere

MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN

MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN 2014-17 Visionen Visionen for politikken er: DETTE ER EN KORT GENNEMGANG AF DIGITALISERINGSPOLITIKKENS FORMÅL, OPBYGNING OG INDHOLD, SOM SKAL ANSES SOM ET SUPPLEMENT

Læs mere

Forretningsorienteret it-governance

Forretningsorienteret it-governance Forretningsorienteret it-governance Midlet til forretningsorienteret it-anvendelse af chefkonsulent Bo Lind, BLI@a-2.dk og chefkonsulent Steen Bruno Hansen, STBH@a-2.dk, A-2 A/S Der hviler i dag et meget

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

4 sekunder. 20 sekunder. 1-3 timer. 14% hurtigere. 5-6% bagud. 30/70 split. Vejen til succes med Hybrid Cloud v/cso, Poul Bærentsen, Atea

4 sekunder. 20 sekunder. 1-3 timer. 14% hurtigere. 5-6% bagud. 30/70 split. Vejen til succes med Hybrid Cloud v/cso, Poul Bærentsen, Atea 4 sekunder 1-3 timer 20 sekunder 14% hurtigere 5-6% bagud 30/70 split Vejen til succes med Hybrid Cloud v/cso, Poul Bærentsen, Atea Emnerne jeg vil tale om Brændende platforme versus brændende ambitioner

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Sådan håndterer du BYOD og sikkerhed

Sådan håndterer du BYOD og sikkerhed Whitepaper Sådan håndterer du BYOD og sikkerhed Bring your own device (BYOD) og mobile arbejdspladser bliver mange steder håndteret som en rent teknisk udfordring, og det er en risiko. Mobilitet og BYOD

Læs mere

Hvad kræver en opgradering af dit ERP-system?

Hvad kræver en opgradering af dit ERP-system? Hvad kræver en opgradering af dit ERP-system? At opgradere dit ERP-system kan være meget omfangsrigt. Vi har redegjort for, hvilke elementer du skal være opmærksom og forberedt på inden du skifter. Hvad

Læs mere

Digitaliseringsstrategi i Vejle Kommune

Digitaliseringsstrategi i Vejle Kommune Digitaliseringsstrategi i Vejle Kommune 2017-2021 2 KOMMUNIKATIONS DIGITALISERINGS Digitaliseringsstrategi Forord Digitalisering er et vilkår i dagens samfund. Nye digitale teknologier har præget samfundets

Læs mere

Corporate Communication

Corporate Communication Corporate Communication Uddrag af artikel trykt i Corporate Communication. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks

Læs mere

Det gør det nemt og overskueligt for kunden og muligt for JN Data at levere sikker og stabil IT-drift effektivt - og til en attraktiv pris.

Det gør det nemt og overskueligt for kunden og muligt for JN Data at levere sikker og stabil IT-drift effektivt - og til en attraktiv pris. STRATEGI 2020 I JN Data har vi lanceret en strategi med et kommercielt sigte. Med strategien har vi en klar ambition om, at vi i 2020 er en one stop shop for vores kunder. Det betyder, at vi finder vi

Læs mere

Artikel trykt i Controlleren. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i Controlleren. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Controlleren Artikel trykt i Controlleren. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns-

Læs mere

Heldagsseminar torsdag den 12. marts 2009 i Ingeniørhuset, København INGENIØRFORENINGEN

Heldagsseminar torsdag den 12. marts 2009 i Ingeniørhuset, København INGENIØRFORENINGEN Organisationen og it: Fra medlemsservice til kundepleje Heldagsseminar torsdag den 12. marts 2009 i Ingeniørhuset, København INGENIØRFORENINGEN Medlemsorganisationer og virksomheder kan lære meget af hinanden.

Læs mere

Projektledelse. Uddrag af artikel trykt i Projektledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Projektledelse. Uddrag af artikel trykt i Projektledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Projektledelse Uddrag af artikel trykt i Projektledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Claus Petersen Sr. Partner Technology Advisor, Core Infrastructure cpeters@microsoft.com Microsoft Danmark

Claus Petersen Sr. Partner Technology Advisor, Core Infrastructure cpeters@microsoft.com Microsoft Danmark Claus Petersen Sr. Partner Technology Advisor, Core Infrastructure cpeters@microsoft.com Microsoft Danmark Topledelsen vil fremover fortsætte med at øge kravene til, at it-organisationen og især itledelsen

Læs mere

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid Salgslederuddannelse Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau IE Business School er ranket blandt top 5 over Europas bedste Business Schools af Financial

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

QUARTERLY ANALYTICS 4 2014. contract management del 3

QUARTERLY ANALYTICS 4 2014. contract management del 3 6 contract management del 3 7 Er du helt sikker på, at du har Contract Management? Del 3: Opbygning af Contract Management-funktion Contract Management kan være et centralt redskab i arbejdet med at nedbringe

Læs mere

BESLUTNINGSBARRIEREN ER HØJERE

BESLUTNINGSBARRIEREN ER HØJERE At lave innovation og tænke nye forretningsområder kræver et velfunderet grundlag, der sikre kendskab til målgruppens behov og forretningens strategiske mål. Det er vigtigt at være sin position bevidst

Læs mere

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning:

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning: Introduktion til EA3 Mit navn er Marc de Oliveira. Jeg er systemanalytiker og datalog fra Københavns Universitet og denne artikel hører til min artikelserie, Forsimpling (som også er et podcast), hvor

Læs mere

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG,

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, EM@RAMBOLL.COM 19.06.2017 INTRODUKTION TIL RAMBØLL Rambøll Uafhængigt ingeniør-, design- og rådgivervirksomhed Rambøll

Læs mere

Principper for organisering af it-området i Koncernservice

Principper for organisering af it-området i Koncernservice Bilag 5 til rapport om Koncernservice Principper for organisering af it-området i Koncernservice Projektet har i sit arbejde diskuteret en række principielle forhold vedr. organiseringen af it-området

Læs mere

Hvordan flytter Økonomi ud af baglokalet og hen til beslutningsbordet?

Hvordan flytter Økonomi ud af baglokalet og hen til beslutningsbordet? Hvordan flytter Økonomi ud af baglokalet og hen til beslutningsbordet? Hvad er business partnering? Den rolle Økonomi påtager sig for at understøtte forretningen, øge kvaliteten af beslutningsprocessen

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

QUICK GUIDE. IT-chef - skab forandring og indflydelse

QUICK GUIDE. IT-chef - skab forandring og indflydelse QUICK GUIDE IT-chef - skab forandring og indflydelse I disse dage gennemgår mange organisationer store forandringer, fordi måden at drive forretning på har ændret sig markant. Konkurrencen er stigende

Læs mere

#BREVFLET# Click here to enter text. Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE

#BREVFLET# Click here to enter text. Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE Click here to enter text. #BREVFLET# Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE 1 Indledning Aalborg Kommunes businesscase metoden er udarbejdet sammen med Aalborg Universitet

Læs mere

VIRKSOMHEDSSIMULERING

VIRKSOMHEDSSIMULERING KEY LEARNING ER ET KREATIVT KONSULENTHUS MED MASSER AF POWER! Styrk dine medarbejdere gennem leg og seriøst sjov Med en virksomhedssimulering vil medarbejderne træne virkelige situationer og udvikle deres

Læs mere

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor?

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Efter at have mødt mange medlemsvirksomheder af Danske Speditører på generalforsamlinger, lokalforeningsmøder og ved direkte besøg i de enkelte virksomheder,

Læs mere

Strategi for Regional IT

Strategi for Regional IT g Strategi for Regional IT 2014-2016 Region Syddanmark Forord Nærværende strategi udspringer af Regional IT s formål, som er at it-understøtte Region Syddanmarks aktiviteter. Strategien indeholder en

Læs mere

AU S IT-ORGANISATION OM 5 ÅR

AU S IT-ORGANISATION OM 5 ÅR AU S IT-ORGANISATION OM 5 ÅR Økosystemer, robotics, cloud, data, Artifical intelligence, Virtual reality, Augmented Reality, machine learning, nye forretningsmodeller (og alt det vi endnu ikke kender).

Læs mere

Guide 7 tips til organisatorisk implementering.

Guide 7 tips til organisatorisk implementering. Guide 7 tips til organisatorisk implementering www.infosuite.dk 1 Den organisatoriske forankring er vigtig hvis du skal opnå succes med dit BI-projekt. Organisatorisk forankring af Business Intelligence

Læs mere

Strategisk ledelse i skrumpende markeder

Strategisk ledelse i skrumpende markeder Strategisk ledelse i skrumpende markeder Uanset den konkrete situation ligger ansvaret for virksomhedens fremtid hos den øverste ledelse. Her er det vigtigt at være sig bevidst, om de afgørende strategiske

Læs mere

Forandringstempoet i erhvervslivet er skruet i vejret; større behov for at være agil

Forandringstempoet i erhvervslivet er skruet i vejret; større behov for at være agil ANALYSE Forandringstempoet i erhvervslivet er skruet i vejret; større behov for at være agil Resumé Forandringstempoet i erhvervslivet er højt, og mange virsomheder oplever at deres konkurrentlandskab

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE OVERORDNET FORMÅL MED UDDANNELSEN Danske Arkitektvirksomheder og CBS Executive udbyder

Læs mere

Direktørens beretning 2015

Direktørens beretning 2015 Traditionelt set, så bruges en beretning oftest til at kigge tilbage på det forgangne år, og fremhæve de resultater der er opnået, men som formanden nævnte i sin beretning, så har udviklingen af en ny

Læs mere

2Adecco. IT Consulting

2Adecco. IT Consulting 2 Svært ved at rekruttere rutinerede IT-specialister? Ikke længere... IT er i dag så specialiseret, at det kan være svært for mange virksomheder at besætte vigtige IT-funktioner. Det gælder både for faste

Læs mere

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014)

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014) Performance : 4,10 (4,12) Importance : 4,25 (4,28) Respondenter : 91 (93) Organisation 3,87 (3,94) 5.0 Økonomi 4,06 (4,10) 4.5 4.0 3.5 Ledelse 4,34 (4,18) 3.0 Interessenter 3,94 (3,97) Afdeling/enhed 4,39

Læs mere

Mål- og resultatplan

Mål- og resultatplan Mål- og resultatplan Indhold Strategisk målbillede 3 Mission og vision 3 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2016 7 Mål for kerneopgaver 7 Gyldighedsperiode og opfølgning 9 Påtegning 9 Model for kvartalsvis

Læs mere

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige John Kotter Kotters 8 trin Skab nødvendighed di d Skab en bærende koalition Formuler strategisk vision og initiativer Udpeg en hær af frivillige Fjern barrierer for forandring Få kortsigtede resultater

Læs mere

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 CIOViewpoint 2010 KRISENS SPOR Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 Den verserende krises nøjagtige omfang og betydning for danske virksomheder kendes formentlig først, når krisen engang er veloverstået.

Læs mere

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING Business casen er rygraden i ethvert forretningsprojekt. Om det handler om at købe et nyt IT system, en virksomhed eller om at outsource dele af sin IT-drift, ja, så

Læs mere

HD alumni: Transformation

HD alumni: Transformation Klik på ikon for at indsætte billede HD alumni: Transformation Indsæt klient-logo i midten af denne ramme. Klientlogo må ikke gå ud over rammen. 8. maj 2019 kl. 08:00-08:30 TOPLEDELSENS RÅDGIVER REAL VALUE.

Læs mere

Harmoni. Med SAP PI. Når tingene går op i en højere enhed. Kort & Godt. January 2012

Harmoni. Med SAP PI. Når tingene går op i en højere enhed. Kort & Godt. January 2012 January 2012 3. årgang, nummer 1 Harmoni Med SAP PI Når tingene går op i en højere enhed Godt nytår! Vi er kommet ind i 2012 med fuld fart, og vi glæder os til et fortsat godt samarbejde med kunder og

Læs mere

STRATEGI, TRENDS OG ERFARINGER

STRATEGI, TRENDS OG ERFARINGER STRATEGI, TRENDS OG ERFARINGER White paper Udvalgte konklusioner fra Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT i praksis 2014 Rambøll og DANSK IT udgav den 27. august 2014 rapporten Business

Læs mere

DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2017

DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2017 DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 217 Af Svend Bie og Poul Henrik Due Facilities Management er under forandring. Medlemsundersøgelsen, der er gennemført op til Årskonferencen, peger på en række udviklingstræk,

Læs mere

Cloud revolutionerer udviklingen af it-løsninger hos Danmarks Miljøportal

Cloud revolutionerer udviklingen af it-løsninger hos Danmarks Miljøportal Cloud revolutionerer udviklingen af it-løsninger hos Danmarks Miljøportal Danmarks Miljøportal er en fællesoffentlig platform, som har til formål at sikre et ensartet og ajourført datagrundlag på miljøområdet.

Læs mere

SE, HVAD ANDRE IKKE GØR

SE, HVAD ANDRE IKKE GØR DATABJERGRAPPORTEN: SE, HVAD ANDRE IKKE GØR IDENTIFICER DINE DATAS VÆRDI, RISICI OG OMKOSTNINGER STATUS PÅ INFORMATIONSSTYRING DANMARK 02 STATUS PÅ INFORMATIONSSTYRING DANMARK DATABJERGRAPPORTEN OVERBLIK

Læs mere

KMD A/S DIAS 1. PersonaleLEDELSE Nordjysk. 6. april 2011 Af Karin Hindkjær. Hvordan skaber man en stærk performancekultur?

KMD A/S DIAS 1. PersonaleLEDELSE Nordjysk. 6. april 2011 Af Karin Hindkjær. Hvordan skaber man en stærk performancekultur? DIAS 1 PersonaleLEDELSE Nordjysk 6. april 2011 Af Karin Hindkjær Hvordan skaber man en stærk performancekultur? HVAD ER PERFORMANCE 28. OKTOBER 2010 DIAS 2 KMDLIB-#1039536-V1D KMD fra offentligt til privatejet

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

MIGRERING TIL ORACLE CLOUD:

MIGRERING TIL ORACLE CLOUD: WHITE PAPER MIGRERING TIL ORACLE CLOUD: Trin-for-trin vejledning Hvordan du kan migrere dine arbejdsprocesser til Oracle Cloud på en rettidig, omkostningseffektiv og velfungerende måde. Cloud Departures

Læs mere

Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013

Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013 Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013 ETABLÉR DIGITALT STRATEGISK LEDERSKAB KOMBINERET MED EN EKSPLICIT KOBLING TIL VÆRDISKABELSE Den offentlige sektor er under forandring.

Læs mere

NÅR HR SKABER BUNDLINJE

NÅR HR SKABER BUNDLINJE NÅR HR SKABER BUNDLINJE Mennesker & forretning Netværks- og kompetenceudviklingsforløb for HR chefer og erfarne HR-konsulenter HR spiller en central rolle i opnåelsen af de nordjyske virksomheders forretningsmæssige

Læs mere

Tema: Half Double i digitaliseringsprojekter

Tema: Half Double i digitaliseringsprojekter Kundens forretningsressourcer er ikke tilstrækkelig involveret i udviklings- og implementerings-projektet Kerneidé for projektarbejdet formuleres igennem en proces opdelt i fem faser Inddragelse af brugere,

Læs mere

Tax Risk and Opportunity Manager Arbejd smartere, hurtigere og innovativt og reducer skatterisici. Tax

Tax Risk and Opportunity Manager Arbejd smartere, hurtigere og innovativt og reducer skatterisici. Tax trom Tax Risk and Opportunity Manager Arbejd smartere, hurtigere og innovativt og reducer skatterisici Tax Hvorfor TROM og Deloitte? I en verden med stadig større fokus på skatter og afgifter ønsker virksomheder

Læs mere

Nyt lys på telemedicin og telesundhed i Danmark

Nyt lys på telemedicin og telesundhed i Danmark Nyt lys på og telesundhed i Danmark Whitepaper december 2015 OM NETPLAN CARE Netplan Care er en del af Netplan, som siden 1994 har ydet uafhængig rådgivning til offentlige og private kunder inden for kommunikationsnetværk

Læs mere

Vores st yringsredskab

Vores st yringsredskab It strategi 2014 Vores st yringsredskab Når Råbjerg Mile bevæger sig hen over toppen af Nordjylland med 15-30 meter om året ændres udviklingen på vejen. Vi kan ikke stoppe milen, ligesom vi ikke kan stoppe

Læs mere

It-strategi: fundamentet for en sund forretning. Leif Vestergaard, CEO Jan Damkjær, Ledelseskonsulent

It-strategi: fundamentet for en sund forretning. Leif Vestergaard, CEO Jan Damkjær, Ledelseskonsulent Velkommen It-strategi: fundamentet for en sund forretning Leif Vestergaard, CEO Jan Damkjær, Ledelseskonsulent Hvorfor it-strategi? Hvorfor it-strategi? Omkostninger ELLER Konkonkurrenceevne 4 EG som kunde

Læs mere

Organisatoriske nøgletal

Organisatoriske nøgletal Organisatoriske nøgletal - Et ledelsesværktøj med bundlinieeffekt Kyösti Schmidt Foreningen af Rådgivende Ingeniører København, 21. april 2009 Kyösti Schmidt Schmidt Management ApS Esplanaden 34G 1263

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE OVERORDNET FORMÅL MED UDDANNELSEN Danske Arkitektvirksomheder lancerer i samarbejde

Læs mere

Introduktion til projekter

Introduktion til projekter Introduktion til projekter v. 1.0.3 Introduktion I dette materiale ser vi overordnet på, hvad projekter egentlig er, hvordan de er skruet sammen og hvilke begreber, som relaterer sig til projekter. Vi

Læs mere

Security & Risk Management Summit

Security & Risk Management Summit Security & Risk Management Summit Hvor og hvornår skaber Managed Security Services værdi? Business Development Manager Martin Jæger Søborg, 6. november 2014 DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT SUMMIT 2014

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Forretningsmæssig prioritering af IT projekter.

Forretningsmæssig prioritering af IT projekter. Case: Forretningsmæssig prioritering af IT projekter. Lars Fruensgaard 27. september 2012 15 år i IT branchen (EG, IBM, Globeteam) Forretningsoptimering, Business Intelligence og udbudsrådgivning 10+ år

Læs mere

NNIT FORVENTNINGSBAROMETER 2014. It-rollen under forandring

NNIT FORVENTNINGSBAROMETER 2014. It-rollen under forandring NNIT FORVENTNINGSBAROMETER 2014 It-rollen under forandring 4 NNIT FORVENTNINGSBAROMETER NNIT FORVENTNINGSBAROMETER Indhold It-rollen under forandring Nye muligheder giver ændret købs- og brugsadfærd Når

Læs mere

Tjekliste med 13 anbefalinger til strategisk lederskab

Tjekliste med 13 anbefalinger til strategisk lederskab liste med 13 anbefalinger til strategisk lederskab En vindervirksomhed er en virksomhed, der igennem sit strategiarbejde og handlekraftig eksekvering af sin Vinderstrategi sikrer sig som morgendagens vinder,

Læs mere

Fordele og ulemper ved ERP-systemer

Fordele og ulemper ved ERP-systemer Fordele og ulemper ved ERP-systemer Vi har sammenlignet tre af de mest populære ERPsystemer herhjemme, så du kan finde den bedste løsning til jeres virksomhed. Fordele og ulemper ved ERP-systemer At udvælge

Læs mere