2. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske. S, mødelokale sal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske. S, mødelokale sal"

Transkript

1 R E F E R A T Emne 2. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient Mødedato Tirsdag den 7. september 2010 kl Sted Deltagere Afbud, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale sal Lone de Neergaard, (formand) Anne Mette Fugleholm, Københavns Kommune Annette Wandel, Danske Patienter (deltog i stedet for Allan Flyvbjerg) Arne Cyron, Region Sjælland Brita Aagaard, Horsens Kommune Britt Bergstedt, Socialministeriet Ib Haurum, Region Hovedstaden Inge Selch, Næstved Kommune Jean Hald Jensen, Jens Højgaard, Ældre Sagen Jette Blands, Lisbeth Kallestrup, Region Midtjylland Lisbeth Kessler, Dansk Socialrådgiverforening Malene Størup, Mette Ide Davidsen, Danske Regioner Mikkel Grimmeshave, Region Nordjylland Niels Würgler Hansen, Indenrigs- og Sundhedsministeriet Nina Beyer, Danske Fysioterapeuter Peter Simonsen, Region Syddanmark Susanne Vest, Søren Aksel Jakobsen, Dansk Selskab for Geriatri Thomas Gjørup, Dansk Selskab for Intern Medicin Tina Jørgensen, KL Torben Lindbæk-Larsen, Aabenraa Kommune Ulla Rosenkvist, FOA Ynse de Boer, Dansk Selskab for Almen Medicin Alice Kjeldsen, Dansk Sygeplejeselskab Allan Flyvbjerg, Danske Patienter (Annette Wandel deltog i stedet) Bente Øllgaard, Thisted Kommune Lis Wagner, Syddansk Universitet Jonas Holsbaek, Ergoterapeutforeningen 22. september 2010 j.nr /5/LBH Sundhedsplanlægning Islands Brygge København S Tlf Fax E-post info@sst.dk Dir. tlf E-post efp@sst.dk Punkt 1. Punkt 2. Godkendelse af dagsorden Orientering om Kommissorium for Styregruppen for Den ældre medicinske patient (bilag 1 ligeledes fremsendt i mail den 5. juli 2010)

2 Punkt 3. Punkt 4. Punkt 5. Punkt 6. Punkt 7. Punkt 8. Orientering om notat: Rammer for det faglige oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient (bilag 2 ligeledes fremsendt i mail den 5. juli 2010) Drøftelse af arbejdsproces i forbindelse med udarbejdelse af det faglige oplæg til den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient Drøftelse af afgrænsning af den ældre medicinske patient (bilag 3) Gensidig orientering Næste møde Eventuelt Side september Godkendelse af dagsorden Referat Dagsordenen blev godkendt uden bemærkninger Kommissorium for Styregruppen for Den ældre medicinske patient Sagsfremstilling Udkast til styregruppens kommissorium blev drøftet på 1. møde den 12. maj På dette møde orienterede Indenrigs og Sundhedsministeriet om, at der mellem Regeringen og Dansk Folkeparti var indgået en aftale om, at der skal udarbejdes en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. I forlængelse af dette fik styregruppen til at opgave, at der skal udarbejdes et fagligt oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Kommissoriet for styregruppen er efterfølgende tilrettet i forhold til den udmeldte opgave. På baggrund af input og drøftelserne på 1. møde er det tydeliggjort, at en af styregruppens opgaver er at være rammen for en bred tværfaglig og tværsektoriel dialog og understøtte s arbejde med udviklingen af kvalitet og sammenhæng i indsatsen for den ældre medicinske patient. Dette afspejler vigtigheden af, at der i styregruppens arbejde ikke alene fokuseres på en sektor, men at der fokuseres på den ældre medicinske patients bevægelser mellem sektorer - herunder såvel almen praksis, kommuner som sygehuse. Bilag: 1: Kommissorium for Styregruppen for Den ældre medicinske patient

3 Referat Der var i styregruppen en kort drøftelse af det reviderede kommissorium og styregruppens opgaver i relation til den nationale handleplan for ældre medicinske patienter herunder mulighederne for krav til udarbejdelse af bindende kliniske retningslinjer. Side september 2010 Det blev fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet og bemærket, at har fået til opgave at lave et fagligt oplæg til en national handleplan for, hvordan forløbet for den ældre medicinske patient kan styrkes. Dette inkluderer ikke i første omgang bindende retningslinjer. Det blev konkluderet, at styregruppen i forbindelse med udarbejdelsen af det faglige oplæg har mulighed for at komme med anbefalinger om udarbejdelse af kliniske retningslinjer Rammer for det faglige oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient Sagsfremstilling I henhold til kommissoriet for styregruppen for den ældre medicinske patient er en af opgaverne at udarbejde et fagligt oplæg til en national handlingsplan, der har fokus på forebyggelige indlæggelser/genindlæggelser og på kvalitet og sammenhæng i patientforløbene. har derfor sammen med Indenrigs- og Sundhedsministeriet udarbejdet et notat, som udstikker rammerne for styregruppens arbejde med det faglige oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Rammerne præciserer, at det faglige oplæg skal fokusere på følgende områder: Forebyggelse af (gen)indlæggelser Styrkelse af sammenhæng i patientforløb Best practice Patient-/brugerinddragelse Videndeling og implementering Forebyggelse af (gen)indlæggelser og styrkelse af sammenhæng i patientforløbet på tværs af sektorer og tværfagligt forventes blandt andet realiseret ved hjælp af afdækning af best practice på området, hvor der tages udgangspunkt i gode erfaringer og evidens i Danmark og internationalt med henblik på at styrke kvaliteten i behandlingen og plejen af de ældre medicinske patienter samt frigøre kapacitet på de medicinske afdelinger. For at bidrage til at opnå ens kvalitet på tværs af landet og samtidig opnå at færrest mulige kræfter benyttes på at udvikle lokale løsningsmodeller, vil der i det faglige oplæg til den nationale handlingsplan blive fokuseret på, hvordan best practice kan spredes og implementeres lokalt.

4 Der vil i arbejdet med det faglige oplæg til den nationale handlingsplan være fokus på, at planen bedst muligt peger på initiativer, der kan understøtte patient-/brugerinddragelse i patientforløbene på tværs af sektorer. Side september 2010 Bilag: 2: Rammer for det faglige oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient Referat Den reviderede ramme for det faglige oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient blev drøftet. Herunder blandt andet den økonomiske ramme, og Indenrigs- og Sundhedsministeriet understregede, at initiativerne i handlingsplanen skal holdes indenfor den eksisterende økonomiske ramme. Der var et ønske om at tydeliggøre, hvilke anbefalinger der kan realiseres indenfor den eksisterende økonomiske ramme, og hvilke der ikke kan. Der blev fra bemærket, at det er væsentligt, at styregruppen fokuserer på, at opdraget er at udarbejde et fagligt oplæg til en national handleplan, og oplægget skal således ikke på forhånd udelukke alt, som koster penge. Der var enighed om, at det er vigtigt, at nye store organisatoriske ændringer i sundhedsvæsenet som fx fælles akutmodtagelser medtænkes i arbejdet. Der var i styregruppen enighed om, at det er vigtigt også at fokusere på implementeringen af en national handlingsplan Arbejdsproces i forbindelse med udarbejdelse af det faglige oplæg til den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient Sagsfremstilling I forbindelse med styregruppens arbejde omkring indsatsen for den ældre medicinske patient skal der udarbejdes et fagligt oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Det faglige oplæg skal foreligge primo forventer, at arbejdet med det faglige oplæg til den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient vil fokusere på følgende emneområder: 1) Forebyggelse og sundhedsfremme, 2) Tidlig opsporing af sygdom og diagnostik/udredning, 3) De rette tilbud ved behov for iværksættelse af behandling og pleje samt den efterfølgende indsats, 4) Sammenhæng på tværs af patientforløbet, 5) Brugerinddragelse 6) Uddannelse og kompetenceudvikling, 7) Forskning, udvikling, dokumentation og monitorering Emneområderne hænger tæt sammen og er delvist overlappende.

5 Til eksemplificering af afgrænsningen mellem ovennævnte emner tænkes der under de enkelte områder på følgende: Ad.1: Forebyggelse og sundhedsfremme: herunder tænkes blandt andet på faldforebyggelse, rigtig ernæring med henblik på at undgå lavt BMI, forebyggelse af osteoporose, initiativer, der er med til at sikre rigtig medicinering, rygestop med henblik på at undgå videreudvikling af kronisk sygdom, træning og tidlig opsporing for at undgå social isolation. Side september 2010 Ad.2: Tidlig opsporing af sygdom og diagnostik/udredning: herunder tænkes blandt andet på hurtig vurdering i almen praksis, hurtig adgang til diagnostiske undersøgelser samt behandlingstilbud også i sygehussektor, kompetenceudvikling af det personale, som har tættest kontakt til borgeren i eget hjem. Ad.3: De rette tilbud ved behov for iværksættelse af behandling og pleje samt den efterfølgende indsats: herunder tænkes blandt andet på udvikling af lokale tilbud på sygehuse, sundhedsfaglig støtte og tilbud i eget hjem eller i kommunen for de patienter som ikke behøver sygehusets specialtilbud, undgå unødvendig ventetid i forbindelse med indlæggelse på sygehuse samt udgående tilbud fra sygehus. Ad. 4: Sammenhæng på tværs af patientforløbet: herunder tænkes blandt andet på hvordan sundhedsaftalerne kan benyttes som et værktøj i denne opgave, hvordan sikres klar kommunikation mellem de involverede aktører herunder IT kommunikation, følge hjem-ordninger samt kommunale visiterende kontaktpersoner på sygehus. Det forventes, at der under hvert af ovenstående emner også er fokus på brugerinddragelse, kompetenceudvikling, udvikling og forskning. Med hensyn til monitorering og videndeling er i forbindelse med arbejdet med forstærket indsats for kronisk sygdom i gang med en lignende afklaring. Erfaringerne herfra forventes inddraget i udarbejdelse af de faglige oplæg til den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient. For at det faglige oplæg kan basere sig på den nyeste faglige viden og erfaring, vil inddrage de relevante faglige miljøer, foreninger, organisationer og myndigheder. Der er derfor planlagt at nedsætte arbejdsgrupper i forbindelse med ovenstående arbejde. Arbejdsgruppernes opgave er at afdække ovenstående emner ud fra evidens og erfaring på området såvel dansk som udenlandsk, vurdere behovet for kompetenceudvikling, patientinddragelse og muligheder for fremtidig forskning og udvikling og herudfra komme med fagligt input til. Arbejdet indledes med en workshopdag den 14. oktober 2010, der samtidig vil blive 1. møde i arbejdsgrupperne. er aktuelt ved at sende udpegningsbreve til de relevante faglige miljøer, foreninger, organisa-

6 tioner og myndigheder. Andet møde i arbejdsgrupperne forventes på nuværende tidspunkt at finde sted i uge 48, vil varetage sekretariatsfunktionen og være ansvarlig for udarbejdelsen af det faglige oplæg til den nationale handlingsplan. For at styregruppen kan rådgive bedst muligt i forbindelse med det faglige oplæg til den nationale handlingsplan foreslår, at 3. møde i styregruppen flyttes til den 23. november 2010, hvor et 1. udkast til et fagligt oplæg til den nationale handlingsplan vil være på dagsordenen. Styregruppens kommentarer vil herefter blive inddraget i arbejdet og bragt videre til 2. møde i arbejdsgrupperne. Side september 2010 foreslår at styregruppens 4. møde lægges i starten af januar 2011, hvor et 2. udkast til et fagligt oplæg til den nationale handlingsplan vil foreligge. forventer på nuværende tidspunkt, at det faglige oplæg til den nationale handlingsplan vil blive sendt i høring i februar måned Referat præsenterede kort en plan for udarbejdelse af det faglige oplæg til handlingsplan for den ældre medicinske patient, og herunder begrundelser for opdeling i fire arbejdsgrupper med hvert sit overordnede tema: 1) Forebyggelse og sundhedsfremme, 2) Tidlig opsporing af sygdom og diagnostik/udredning, 3) De rette tilbud ved behov for iværksættelse af behandling og pleje samt den efterfølgende indsats, og 4) Sammenhæng på tværs af patientforløbet. Under disse temaer er der desuden tværgående temaer, som skal inddrages: Brugerinddragelse, uddannelse og kompetenceudvikling, forskning og udvikling samt dokumentation og monitorering. Det blev besluttet at udvide antallet af regionale og kommunale medlemmer af arbejdsgrupperne til 3 regionale og 3 kommunale medlemmer pr. arbejdsgruppe. Der var mange konstruktive forslag til temaer, der bør indgå i den nationale handleplan for den ældre medicinske patient. Der var enighed om, at handleplanen skal have et bredt fokus på indsatser og hensigtsmæssige patientforløb for den ældre medicinske patient herunder både akutte og ikke-akutte forløb. Det faglige oplæg bør også se på, hvad der skal til for at nedbryde barrierer mellem sektorerne med henblik på at sikre sammenhæng i patientforløbet. Der skal være fokus på knasterne. Det faglige oplæg må gerne være visionært, og ikke bundet af best practice på de områder, som der er erfaringer på. Der var enighed om, at det er vanskeligt at arbejde med en klar adskillelse af de fire overordnede emner/arbejdsgrupper. bemærkede, at der ikke kan undgås et overlap mellem indholdet i de fire overordnede emner/arbejdsgrupper. s udgangspunkt for arbejdsgrupperne er, at de så vidt muligt skal forsøge at holde fokus på det givne emne, men ønsker samtidig at holde drøftelserne i grupperne åbne. Et væsentligt formål

7 med arbejdsgrupperne er at få så meget viden som muligt. Der blev desuden påpeget, at det var vigtigt, at arbejdsgrupperne før workshoppen var klar over deres arbejdsopgaver og processen Side september Afgrænsning af den ældre medicinske patient Sagsfremstilling På 1. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient var der en drøftelse at et notat omkring afgrænsning af den ældre medicinske patient. Der var enighed om, at problemerne vedrørende den ældre medicinske patient er velkendte og velbeskrevne. Der er også viden om, hvilke tværsektorielle og sektorielle foranstaltninger, såvel på sygehuse, i kommuner som i almen praksis, der er påkrævede. Der var desuden enighed om, at den ældre medicinske patient ikke alene kan karakteriseres ved høj alder, og at der fra forskellig side er konsensus om, at der i afgræsning af den ældre medicinske patient desuden indgår en eller flere af følgende faktorer: Svær sygdom, komorbiditet, nedsat funktionsniveau, begrænset egenomsorgskapacitet, multimedicinering og behov for kommunale støtteforanstaltninger og/eller sygehusindlæggelser. Med henblik på at skærpe definitionen ved yderligere afgrænsning af den ældre medicinske patient skulle frem til dette møde undersøge muligheden for anvendelse af eksisterende registerdata. har vurderet, at en analyse i landspatientregistret kan give et billede af, hvilke sygdomme i sygehusvæsenet, der har betydning i arbejdet med den ældre medicinske patient. Dette kan imidlertid ikke samkøres med de nuværende registreringer i almen praksis eller registreringer i de enkelte kommuner. Lægemiddelregistret kan samkøres med diagnoser i landpatientregistret men ikke på diagnoseniveau med registreringer i almen praksis. Eksisterende registerdata kan således sige noget om den ældre medicinske patient indenfor de enkelte sektorer, men kan ikke samkøres på tværs af sektorer. Og det er således ikke på nuværende tidspunkt muligt at foretage en meningsfuld afgrænsning den ældre medicinske patient ved kombination af eksisterende registre. Bilag: 3: Notat - Den ældre medicinske patient en afgrænsning Referat redegjorde for, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at afgrænse den ældre medicinske patient nærmere ved hjælp af eksisterende registerdata. Der var i styregruppen et ønske om, at der fremadrettet bliver mulighed for at generere tværsektorielle data vedrørende den ældre medicinske patient.

8 Det blev besluttet ikke at foretage ændringer i den foreslåede afgrænsning af den ældre medicinske patient. Arbejdet med det faglige oplæg vil således tage udgangspunkt i afgrænsningen, som er beskrevet i notatet af den 24. august opfordrede dog til, at eksisterende data, der kan bidrage til en yderligere beskrivelse af gruppen, snarest sendes ind til. Side september Gensidig orientering gav en kort status for arbejdet med kronisk sygdom. Danske Patienter og Ældresagen forventer indenfor tre uger at komme med et indspil til det kommende arbejde med det faglige oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Danske Regioner holder i september en konference alene for fagpersoner, der til daglig arbejder med de ældre medicinske patienter i regionerne Næste møde foreslår, at det planlagte møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient flyttes fra den 25. oktober 2010 kl til den 23. november 2010 kl Referat Det blev besluttet at 3. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient flyttes til d. 23. november Der planlægges desuden følgende møder: Den 20. januar kl i. Den 28. marts kl i Eventuelt Der var ingen kommentarer.

9 Bilag 1 Kommissorium for s Styregruppe for Den ældre medicinske patient Med den øgede andel af ældre i befolkningen, den stigende forekomst af kroniske sygdomme og en betydelig vækst i antallet af ældre, der behandles på en medicinsk afdeling, står det samlede sundhedsvæsen overfor store udfordringer, som fordrer koordinering og samordning af indsatserne på tværs af sektorer. For at understøtte dette arbejde etablerer en Styregruppe for Den ældre medicinske patient. Baggrund og organisering Regeringen har i Sundhedspakke 2009 præsenteret en række initiativer, der skal styrke indsatsen for ældre medicinske patienter. Regeringen og Dansk Folkeparti har i forbindelse med aftalerne om finansloven for 2010 aftalt, at der under nedsættes en styregruppe med relevante myndigheder m.v., der skal bidrage til at øge kvaliteten for medicinske patienter. Herunder afdække best practice og belyse hvordan der kan foretages reduktioner i antallet af genindlæggelser for ældre medicinske patienter og sammenhæng i behandlingsforløbet på tværs af kommuner og regioner, så der kan skabes bedre kvalitet i behandlingen for de ældre medicinske patienter og frigøres kapacitet på de medicinske afdelinger. 25. juni 2010 j.nr /4/JHJ Sundhedsplanlægning Islands Brygge København S Tlf Fax E-post info@sst.dk Dir. tlf E-post efp@sst.dk Den ældre medicinske patient er karakteriseret ved at have en eller flere samtidige kroniske sygdomme samt et stort indlæggelses- og omsorgsbehov betinget af såvel kronisk som akut opstået sygdom. For den ældre medicinske patient er der derfor særligt behov for at sikre koordinering af den samlede behandlings-/rehabiliteringsindsats på tværs af afdelinger og sektorer for at forebygge uhensigtsmæssige akutte indlæggelser og genindlæggelser. Sammenfaldende med det øgede fokus på den ældre medicinske patient har i forbindelse med den forstærkede indsats for patienter med kronisk sygdom etableret et Team for kronisk sygdom, som er organisatorisk forankret i Sundhedsplanlægning. På grund af den tætte kobling mellem områderne vil s opgaver vedrørende den ældre medicinske patient være organisatorisk forankret i Team for kronisk sygdom. Styregruppens kommissorium Styregruppen skal være rammen for en bred tværfaglig og tværsektoriel dialog og understøtte s arbejde med udviklingen af kvalitet og sammenhæng i indsatsen for den ældre medicinske patient.

10 Bilag 1 Styregruppen skal i den forbindelse blandt andet: rådgive i udarbejdelsen af et fagligt oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient, der har fokus på forebyggelige indlæggelser/genindlæggelser og på kvalitet og sammenhæng i patientforløbene følge og drøfte udviklingen i kvalitet og sammenhæng i patientforløbet for den ældre medicinske patient rådgive vedrørende det sundhedsfaglige indhold af indsatserne overfor den ældre medicinske patient rådgive vedrørende organisatoriske aspekter omkring den ældre medicinske patient Side 2 25.juni 2010 Styregruppens sammensætning : formandskab Indenrigs- og Sundhedsministeriet: 1 repræsentant Socialministeriet: 1 repræsentant Danske Regioner: 1 repræsentant Fra regionerne: 5 repræsentanter Kommunernes Landsforening: 1 repræsentant Fra kommunerne: 5 repræsentanter Danske Patienter: 1 repræsentant Ældresagen: 1 repræsentant Dansk Selskab for Intern Medicin: 1 repræsentant Dansk Selskab for Almen Medicin: 1 repræsentant Dansk Selskab for Geriatri: 1 repræsentant Dansk Sygepleje Selskab: 1 repræsentant Danske Fysioterapeuter: 1 repræsentant Dansk Socialrådgiverforening: 1 repræsentant Ergoterapeutforeningen: 1 repræsentant FOA social og sundhed: 1 repræsentant Fra Forskningsmiljøer: 2 repræsentanter s Team for kronisk sygdom varetager sekretariatsfunktionen og relevante enheder i styrelsen deltager efter behov i møderne. kan derudover supplere styregruppen ad hoc, så den nødvendige bredde i repræsentationen sikres fx ved behov for anden faglig/organisatorisk rådgivning. Styregruppens møder Mødefrekvens Der forventes afholdt 2 til 3 møder årligt. Derudover afholdes møder ad hoc, såfremt finder behov. Mødereferat Efter møde i styregruppen udarbejdes et beslutningsreferat, der udsendes senest to uger efter mødets afholdelse med henblik på skriftlig godkendelse in-

11 Bilag 1 den for en fastsat tidsfrist. Godkendte referater offentliggøres på s hjemmeside Side 3 25.juni 2010

12 Bilag 2 Rammer for det faglige oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient Baggrund Som aftalt i finansloven for 2010 er der under nedsat en styregruppe for den ældre medicinske patient. Styregruppen har til formål at afdække best practice, samt belyse hvordan der kan foretages reduktioner i antallet af genindlæggelser for ældre medicinske patienter og sammenhæng i behandlingsforløbet på tværs af kommuner og regioner, så der kan skabes bedre kvalitet i behandlingen for de ældre medicinske patienter og frigøres kapacitet på de medicinske afdelinger. Ministeren og Dansk Folkeparti har taget initiativ til, at styregruppens første opgave er at udarbejde et fagligt oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. 5. juli 2010 j.nr /4/JHJ Sundhedsplanlægning Islands Brygge København S Tlf Fax E-post info@sst.dk Dir. tlf E-post efp@sst.dk Indhold Det faglige oplæg til en national handlingsplan skal fokusere på følgende områder: Forebyggelse af (gen)indlæggelser Styrkelse af sammenhæng i patientforløb Best practice Patient-/brugerinddragelse Videndeling og implementering Forebyggelse af (gen)indlæggelser Det faglige oplæg til en national handlingsplan skal komme med anbefalinger for, hvordan man med øget fokus på tidlig opsporing og forebyggende initiativer i kommuner og hos praktiserende læger kan forebygge, at nogle ældre og svage patienter bliver så dårlige, at det bliver nødvendigt med (gen)indlæggelser. Styrkelse af sammenhæng i patientforløb Et andet vigtigt fokusområde er bedre sammenhæng i patientforløb, hvorfor oplægget til handlingsplanen skal indeholde anbefalinger for initiativer, der sikrer bedre overgange fra primær- til sekundærsektor og tilbage til primærsektor, herunder fokus på samarbejde omkring indlæggelse og udskrivning. bedre sammenhæng på tværs af specialer, og sikrer at patienterne ikke tabes mellem specialerne internt på sygehusene.

13 Bilag 2 Bedre overgange mellem sektorer og mellem specialer skal udover at bidrage til færre (gen)indlæggelser bidrage til at reducere overbelægning på medicinske afdelinger bl.a. ved minimering af unødvendig ventetid gennem fx at: reducere ventetid på undersøgelser, svar og/eller behandling sikre, at patienterne er klar til at blive udskrevet fra sygehus reducere ventetid på udskrivning til kommunalt tilbud (ventedage) Side 2 5. juli 2010 Best practice Målene om forebyggelse af (gen)indlæggelser, bedre kvalitet og sammenhæng i patientforløb for ældre medicinske patienter skal bl.a. realiseres ved hjælp af en afdækning af best practice på området. Der er iværksat mange lokale initiativer med henblik på at forbedre kvaliteten af behandlingen af medicinske patienter, herunder eksempelvis udgående teams, forskellige akutte og subakutte ambulante tilbud, udskrivelseskoordination, kompetenceudvikling mv. Med udgangspunkt i gode erfaringer og evidens i Danmark og internationalt skal det faglige oplæg til handlingsplanen identificere og beskrive best practice, der kan styrke kvaliteten af pleje og behandling af den ældre medicinske patient. Herunder såvel forebyggelse rettet mod ældre som faglige og organisatoriske indsatser før, under og efter indlæggelse eller anden sygehuskontakt. Patient-/brugerinddragelse Patienter og pårørende er eksperter, når det gælder eget liv og oplevelsen af behandling i sundhedsvæsenet. De er derfor vigtige ressourcer, som bør inddrages i behandlingsforløbene, og oplægget skal indeholde forslag til initiativer, der kan understøtte patient-/brugerinddragelse. Videndeling og implementering Mange af de lokale initiativer spredes kun i beskedent omfang til resten af landet bl.a. fordi, at der ikke findes en central styring og koordinering af initiativerne. Konsekvensen heraf kan være, at der bliver betydelige forskelle i kvaliteten af patientforløb alt efter, hvor man befinder sig i landet, eller at der bruges mange kræfter på at udvikle løsningsmodeller, som måske allerede er udviklet af andre. Derfor skal et centralt element i det faglige oplæg til en national handlingsplan udgøres af anbefalinger for, hvordan best practice kan spredes og implementeres i praksis. Herunder fx også se på hvordan sundhedsaftaler mellem kommuner og regioner kan understøtte implementeringen. Økonomiske rammer Det politiske oplæg er, at initiativerne i handlingsplan for den ældre medicinske patient skal holdes indenfor den eksisterende økonomiske ramme.

14 Bilag 2 Tidshorisont Det faglige oplæg til en national handlingsplan for ældre medicinske patienter skal foreligge primo Side 3 5. juli 2010

15 Bilag 3 N O T A T Den ældre medicinske patient - En afgrænsning Baggrund Andelen af ældre i Danmark stiger, og det udfordrer sundhedsvæsenet. har netop udgivet en rapport, der giver en grundlæggende beskrivelse af ældrebefolkningens sundhedstilstand og en pejling af den demografiske og sundhedsmæssige udvikling de næste år. Af rapporten 1 fremgår det blandt andet, at andelen af de 65+-årige forventes at stige fra 15,9 % af hele befolkningen i 2009 til 25 % i Overordnet er de ældres fysiske funktionsniveau og livskvalitet forbedret markant, men sygeligheden er steget gennem de sidste 20 år. Folkesygdommene fylder meget, skaber dårligere livskvalitet og belaster sundhedsvæsenet både hospitalsvæsenet og det primære sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenet står derfor overfor store udfordringer - det gælder ikke mindst på det medicinske område, hvor aktiviteten i sygehusvæsenet stiger med både flere indlagte patienter, kortere gennemsnitlig indlæggelsestid og flere ambulante besøg august 2010 j.nr /4/JHJ Sundhedsplanlægning Islands Brygge København S Tlf Fax E-post info@sst.dk Dir. tlf E-post efp@sst.dk Det er i forskellige sammenhænge påpeget, at der er en gruppe af medicinske patienter, primært behandlingskrævende ældre med en eller flere samtidige sygdomme, der ikke behandles optimalt, og at årsagen både kan findes i primærsektoren, i sygehussektoren og i samspillet mellem disse. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 3 har oktober 2009 afrapporteret en analyse af ældre medicinske patienters forløb 2, der peger på et potentiale for en forbedret tilrettelæggelse af indsatsen på sygehusene og i kommunerne. Der påvises blandt andet stor variation i forekomsten af korte indlæggelser og genindlæggelser på tværs af kommuner, hvilket indikerer et potentiale for at reducere omfanget af uhensigtsmæssige indlæggelser. Der er ligeledes stor variation på tværs af sygehuse med hensyn til indlæggelsestid og antal af langvarige indlæggelser for ældre medicinske patienter. Det tyder på, at der kan være tale om ineffektive sengedage, som kunne være undgået. Endelig viser analysen, at 2,5 % af den samlede sengekapacitet på medicinske afdelinger optages af færdigbehandlede patienter, som burde være udskrevet til andre foranstaltninger. 1 Ældrebefolkningens sundhedstilstand i Danmark analyser baseret på Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2005 og udvalgte registre Analyse af de ældre medicinske patienters forløb på tværs af kommuner og regioner. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Nu Indenrigs- og Sundhedsministeriet

16 Bilag 3 I forbindelse med finansloven for 2009 er det aftalt, at der skal iværksættes en række initiativer til forbedring af indsatsen rettet mod den ældre medicinske patient herunder, at skal etablere en Styregruppe for den ældre medicinske patient. Sideløbende hermed er der i perioden afsat 590 mio. kr. til en forstærket indsats i regioner og kommuner for patienter med kronisk sygdom. Den ældre medicinske patient udgør en vigtig delmængde af den samlede gruppe af patienter med kronisk sygdomme, idet en stor del af den ældre befolkning er karakteriseret ved at have én eller flere samtidige kroniske sygdomme og et stort indlæggelses- og omsorgsbehov. Det er derfor vigtigt, at en øget indsats i forhold til den ældre medicinske patient ses i sammenhæng med og koordineres i forhold til arbejdet med kronisk sygdom. Side august 2010 Definition og afgrænsning For at kunne målrette initiativerne er der behov for en nærmere beskrivelse og afgrænsning af målgruppen den ældre medicinske patient. I s analyse af genindlæggelsesmønsteret for ældre 4, har man undersøgt genindlæggelsesfrekvensen for en række medicinske tilstande. Datagrundlaget er Landspatientregisterets oplysninger om indlæggelse af patienter på 67 år eller ældre i Denne definition, der inddrager alle 67+-årige, der har været i blot én kontakt med sygehusvæsenet, er meget bred. Tilsvarende gælder for den førnævnte analyse fra Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed, hvor den ældre medicinske patient defineres som 65- årige eller ældre, som i løbet af et givent år har været indlagt eller i ambulant behandling på en medicinsk afdeling. Ved afgrænsning af den ældre medicinske patient, er det vigtigt at være opmærksom på, at de problemer, der er konstateret, ikke vedrører alle ældre, idet en stor gruppe af ældre har højt funktionsniveau, velbehandlet kronisk sygdom og god egenomsorgskapacitet. Der synes at være konsensus om, at Den ældre medicinske patient er karakteriseret ved høj alder, samt en eller flere af følgende faktorer: svær sygdom (der kan være forårsaget af mange forskellige diagnoser), flere samtidige sygdomme (komorbiditet), nedsat funktionsniveau, begrænset egenomsorgskapacitet, multimedicinering (polyfarmaci) og behov for kommunale støtteforanstaltninger eller sygehusindlæggelse. 4 Genindlæggelse af ældre i Danmark 2008., 2009

17 Bilag 3 Region Hovedstaden har i 2009 udarbejdet en Plan for den ældre medicinske patient 5, hvor der sker en lignende afgrænsning. Planen har især fokus på den behandlingskrævende gruppe af 65-årige og ældre med flere samtidige sygdomme, nedsat funktionsevne, behov for hjælp i hjemmet og svage sociale netværk. Side august 2010 I en rapport fra Sundhedsministeriet indgår en talmæssig belysning af patientgruppen, og der peges på den mindre del af de ældre medicinske patienter, der har særlige behov. Det kan være patienter, hvis indlæggelse er udløst af en kombination af helbredsmæssige og sociale årsager, ældre med særligt diffuse symptomer, der skyldes en kombination af svækket almentilstand og egentlig sygdom, patienter med svigt af flere organer samtidigt, særlig ressourcesvage eller svækkede m.m. Disse patienter har et kompliceret udrednings- og behandlingsforløb, ofte på tværs af lægelige specialer, og de er typisk 75 år eller ældre. Rapporten indeholder en analyse af de kapacitetsmæssige forhold og indlæggelses-/genindlæggelsesmønsteret i de medicinske afdelinger. Det er ikke på nuværende tidspunkt muligt, at kombinere eksisterende registerdata med data fra primærsektoren, således at der kan tilvejebringes viden om hvilke sygdomme eller sygdomsgrupper, der forårsager de dominerende problemer. Den medicinske sygehussektor og samspillet med primærsektoren I forbindelse med det tidligere udredningsarbejde omkring kronisk sygdom er der foretaget en analyse af befolkningens forbrug af sengedage i sygehusene. Det viser sig, at 2 % af befolkningen med det største indlæggelsesforbrug står for 25 % af samtlige sengedage, og 10 % af befolkningen bruger 50 % af sengedagene 7. Tilsvarende findes det i Sundhedsministeriets rapport fra , at der i 1999 var ca personer, der var indlagt en gang i en medicinsk afdeling, ca var indlagt to gange og var indlagt tre eller flere gange. Lignende forhold er fundet ved en analyse af samtlige sundhedsudgifter i Kaiser Permanente, hvor 5 % af de sikrede står for 53 % af samtlige udgifter. En målrettet kvalitetsforbedring i forhold til denne gruppe vil derfor have stor indflydelse på det samlede ressourceforbrug. Den ældre medicinske patient udgør en væsentlig del af den mest ressourceforbrugende gruppe, og der er derfor god grund til at antage, at en mere effektiv indsats overfor denne gruppe vil føre til forbedret livskvalitet, forebygge indlæggelser og føre til et samlet mere hensigtsmæssigt ressourceforbrug. Den ældre medicinske patient har behov for ydelser fra både primærsektoren, herunder almen praksis og kommune samt fra sygehussektoren. Manglende samspil mellem almen praksis, kommune og sygehus, flydende an- 5 Plan for den ældre medicinske patient. Region Hovedstaden, Rapport om den ældre medicinske patient. Sundhedsministeriet, Patienten med kronisk sygdom., 2006

18 Bilag 3 svarsfordeling, kontinuitetsbrud og utilstrækkelig koordinering og kommunikation mellem afdelinger og mellem sektorer er væsentlige elementer i problemkredsen. Målrettede kvalitetsforbedringer må derfor rettes mod alle tre aktører (almen praksis, kommune og sygehus), deres specifikke indsatser og samarbejdet imellem dem, og indsatser vil kunne rettes mod tre veldefinerede faser i forløbet. Side august 2010 Fase 1: Forløbet før og i forbindelse med sygehusindlæggelse. Indsatser rettet mod denne fase har til formål, i videst muligt omfang, at reducere forebyggelige indlæggelser og understøtte at indlæggelse, når der er behov herfor, ikke sker som akutindlæggelse men i stedet som en planlagt, forberedt og formålsbestemt indlæggelse. Ca. 70 % af indlæggelser i den medicinske sygehussektor i Danmark og ca. 85 % af indlæggelserne af de ældre medicinske patienter sker som akutte indlæggelser 2. Det vil sige, at størstedelen af indlæggelserne i den medicinske sektor er uforberedte, og at planlæggelse af undersøgelsesog behandlingsforløb først kan ske efter indlæggelsen. Erfaringerne fra akutafdelinger med kvalificeret visitation og bedømmelse viser, at et stort antal patienter (50 60 %) sendes direkte hjem fra akutafdelingen, uden at der er behov for et egentligt indlæggelsesforløb. Fase 2: Indlæggelsesforløbet i medicinske afdelinger. Indsatser i denne fase har til formål at forbedre og effektivisere forløbet under indlæggelse. Det er påvist, at indlæggelsesforløb i medicinske afdelinger ikke er effektive. Således fandt en undersøgelse i 2005, at ca. en tredjedel af indlæggelsesdagene er ineffektive 8. Kapacitetsmæssige flaskehalse, som medfører ventetid til diagnostiske procedurer, kan være en del af årsagen, men arbejdsrutiner og kultur i den medicinske sektor kan være medvirkende. Det kan illustreres ved et citat af en overlæge på en medicinsk universitetsafdeling, som om et indlæggelsesforløb forklarede: at man jo måtte afvente resultaterne af de enkelte undersøgelser før man kunne bestille den næste, og at afdelingen skulle gøre sit forløb helt færdig, inden man inddrog andre afdelinger i et tværfagligt samarbejde. Resultatet af denne indstilling er additiv eller sekventiel ventetid, idet ventetiden til næste undersøgelse hele tiden følger efter den forrige, i stedet for at fastlægge et planlagt undersøgelsesforløb uden sekventielle ventetider. 8 Lisbeth Rasmussen, Dorte Münter, Charlotte Bøttcher, Oli Jacobsen, Kiss Larsen, Henrik Marcussen, Marianne Kleis Møller, Peter Nørregaard & Bente Nørskov: Hensigtsmæssig anvendelse af sengedage på medicinske afdelinger. Ugeskr.Læger 26-29;

19 Bilag 3 Fase 3: Udskrivelse og efterforløbet. Indsatser rettet mod denne fase har til formål at sikre et forløb, hvor udskrivelsen sker uden kontinuitetsbrud i behandling, genoptræning eller plejeindsats, og hvor der er klare aftaler om parternes opgavedeling såvel i udskrivelsessituationen som i forløbet, der følger efter en indlæggelse. Genindlæggelsesfrekvensen indenfor 30 dage er for flere medicinske indlæggelsesforløb % (KOL 28,5 %, lungebetændelse 23,1 %, hjertesvigt 18,2 %) 3. Antallet af genindlæggelser kan betragtes som indikator for et kvalitetsproblem. Det kan dreje sig om forskellige forhold: - patientens tilstand er ikke bedret tilstrækkeligt under indlæggelsen, - den iværksatte behandling afbrydes eller fortsætter ikke korrekt, - der er ikke tilstrækkelig kvalificeret indsats i primærsektoren m.fl. Der er en betydelig variation i genindlæggelsesfrekvensen fra afdeling til afdeling, og der er variation mellem kommunerne. Det indikerer, at forskelle i indsatsen er årsag til en betydelig del af variationen. Side august 2010 Konklusion Alder er ikke i sig selv en parameter, som er egnet til at afgrænse den ældre medicinske patient, men der synes at være konsensus om at følgende faktorer er karakteristiske for patientgruppen: høj alder, svær sygdom, flere samtidige sygdomme, nedsat funktionsniveau, begrænset egenomsorgskapacitet, multimedicinering og behov for kommunale støtteforanstaltninger eller sygehusindlæggelse. Samlet set er problemerne, som vedrører den ældre medicinske patient velkendte og velbeskrevne. Der er også stor viden om hvilke foranstaltninger, der er påkrævede. Organisatoriske, strukturelle og finansielle barrierer, kulturelle forhold i sygehuse, almen praksis og kommuner kan alle være medvirkende årsag til, at løsninger ikke er implementeret. Fremover må fokus derfor primært være på at identificere og overvinde barrierer samt styrke implementeringen af kendt viden og kendte løsningsmodeller. Referencer 1. Ældrebefolkningens sundhedstilstand i Danmark analyser baseret på Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2005 og udvalgte registre Analyse af de ældre medicinske patienters forløb på tværs af kommuner og regioner. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Genindlæggelse af ældre i Danmark 2008., Plan for den ældre medicinske patient. Region Hovedstaden, Rapport om den ældre medicinske patient. Sundhedsministeriet, Patienten med kronisk sygdom., 2006

20 Bilag 3 7. Lisbeth Rasmussen, Dorte Münter, Charlotte Bøttcher, Oli Jacobsen, Kiss Larsen, Henrik Marcussen, Marianne Kleis Møller, Peter Nørregaard & Bente Nørskov: Hensigtsmæssig anvendelse af sengedage på medicinske afdelinger. Ugeskrift for Læger 26-29; Side august 2010

4. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient

4. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient R E F E R A T Emne 4. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient Mødedato Torsdag den 20. januar 2011 kl. 12.00 14.00 Sted Deltagere Afbud, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale 501

Læs mere

8. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient

8. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient REFERAT Emne 8. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient Mødedato Fredag den 27. april 2012 kl. 12.00 14.30 Sted, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale 501 5. sal Deltagere Jean Hald

Læs mere

10. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient

10. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient Emne 10. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient Mødedato Onsdag den 6. marts 2013 kl. 10.00 11.30 Sted Deltagere Steen Dalsgård Jespersen, (formand) Arne Cyron, Region Sjælland Britt Bergstedt,

Læs mere

Regeringens nationale handleplan løser den nu alle problemer?

Regeringens nationale handleplan løser den nu alle problemer? Regeringens nationale handleplan løser den nu alle problemer? Workshop: Værdige og sammenhængende patientforløb af høj kvalitet for de ældre medicinske patienter hvad skal der til? DSKS, 14.1.2011 Mirjana

Læs mere

1. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske. S, mødelokale sal

1. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske. S, mødelokale sal R E F E R A T Emne 1. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient Mødedato Onsdag den 12. maj 2010 kl. 14.00 16.00 Sted Deltagere Afbud Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S,

Læs mere

9. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient

9. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient Referat Emne 9. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient 14-11-2012 j.nr.4-1611-8/1/ LJO Mødedato Torsdag den 4. oktober 2012 kl. 10.00 12.00 Sted, mødelokale 501 (indgang 2, Islands Brygge

Læs mere

3. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom. S, mødelokale 501 5. sal

3. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom. S, mødelokale 501 5. sal REFERAT Emne 3. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom Mødedato Onsdag den 15. december 2010 kl. 10.30-12.30 Sted Deltagere Afbud, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale 501 5. sal Lone de

Læs mere

17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe

17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe R E F E R A T Emne 17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe Mødedato 17. december 2009 Sted s mødelokale 501 Deltagere Lone de Neergaard (formand), Mikkel Grimmeshave, Region Nordjylland Tove Nilsson,

Læs mere

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres.

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres. OPGAVEBESKRIVELSE OG KOMMISSORIUM j.nr. 7-203-02-293/1/SIMT FORLØBSPROGRAMMER FOR PERSONER MED TRAU- MATISKE HJERNESKADER OG TILGRÆNSENDE LIDEL- SER SAMT APOPLEKSI Baggrund nedsatte i 1995 et udvalg, som

Læs mere

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Oktober 2012 1 Baggrund Et af initiativerne i den nationale handleplan for den ældre medicinske patient er, at der systematisk

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune. Regionsrådet Region Hovedstaden

Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune. Regionsrådet Region Hovedstaden Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune Regionsrådet Region Hovedstaden j.nr. 7-203-05-79/25 modtog den 29. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i

Læs mere

Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Bekendtgørelse nr. 0 Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler I medfør af 204, stk. 2, og 205, stk. 2, i sundhedsloven, jf. lov nr. 546 af 24. juni 2005, fastsættes: 1. Regionsrådet

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti prioriterer 1,2 mia.kr. fra 2016 2019 og herefter 300 mio. kr.

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes Baggrund og formål I Danmark udgør type 2-diabetes 80-85 % af de

Læs mere

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Den 4. april 2013 Ref.: KRL J.nr. 1303-0002 Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Indledningsvist vil

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater

Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater ResumÉ 2014 Forebyggelse af indlæggelser synlige resultater. Resumé Udarbejdet af: KL, Danske Regioner, Finansministeriet og Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) Baggrund og formål Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for behandling af moderat og svær bulimi (Bulimia nervosa)

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for behandling af moderat og svær bulimi (Bulimia nervosa) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for behandling af moderat og svær bulimi (Bulimia nervosa) Baggrund og formål I Danmark findes ca.22.000 personer med bulimi 1. Forekomsten

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af patienter med prostatakræft

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af patienter med prostatakræft KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for rehabilitering af patienter med prostatakræft Baggrund og formål Prostatakræft er den næst hyppigste kræftform blandt mænd i Danmark.

Læs mere

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 bem Kommissorier for Sundhedsstyrelsens følgegruppe og arbejdsgrupper vedrørende øget faglighed i genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen jf. opfølgningen

Læs mere

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper Krav 5. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 Status fra: Koordineringsgruppe for indlæggelse og udskrivning Kontaktperson: Regional tovholder for sundhedsaftalen om indlæggelse og udskrivning Ole

Læs mere

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Dato 06-02-2017 N Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Indledning Der skal gennemføres et servicetjek af genoptrænings- og

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP)

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) 1. Baggrund og indledning Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015

Læs mere

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Nykøbing F. Sygehus Det nye sundhedsvæsen Udviklingen går stærkt, og i

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

12. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient

12. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient R E F E R A T Emne 12. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient Mødedato 2. april 2014 kl. 10:30-12:30 Sted Deltagere Afbud Sundhedsstyrelsen Steen Dalsgård Jespersen, Sundhedsstyrelsen (formand)

Læs mere

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Overordnede grundvilkår, bekendtgørelse og vejledning Én sundhedsaftale pr. region Udgangspunkt i

Læs mere

Den Ældre Medicinske Patient

Den Ældre Medicinske Patient Vejledning om Den Ældre Medicinske Patient Til sundhedspersoner på sygehuse, i kommuner og i almen praksis Vælg billede Vælg farve regionsyddanmark.dk Godkendt i Det Administrative Kontaktforum den 14.

Læs mere

Sammenhæng mellem kliniske retningslinjer og patientforløbsbeskrivelser

Sammenhæng mellem kliniske retningslinjer og patientforløbsbeskrivelser N O T A T Sammenhæng mellem kliniske retningslinjer og patientforløbsbeskrivelser Der har gennem de senere år været stigende fokus på det sammenhængende patientforløb i form af forløbsprogrammer og pakkeforløb

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for udredning og behandling af patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for udredning og behandling af patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for udredning og behandling af patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet Baggrund og formål Håndtering af patienter

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (Borderline)

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (Borderline) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (Borderline) Baggrund og formål Mellem 6 og 10% af befolkningen opfylder diagnosekriterierne

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland Kommunalbestyrelsen Horsens kommune Regionsrådet Region Midtjylland modtog den 30. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Midtjylland og

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Delegation i en kommunal kontekst KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Hvorfor er delegation relevant? Og hvad betyder det i en kommunal

Læs mere

IKAS. 4. december 2009

IKAS. 4. december 2009 IKAS 4. december 2009 aw@danskepatienter.dk Høringssvar vedr. akkrediteringsstandarder for det kommunale sundhedsvæsen 3. fase Høringssvaret er afsendt via en elektronisk skabelon på IKAS hjemmeside. Indholdets

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nakkesmerter

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nakkesmerter KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nakkesmerter Baggrund og formål Nakkesmerter er ifølge WHO nummer fire på listen over årsager

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Møde i Følgegruppen vedr. værktøjer til tidlig opsporing af sygdom hos den ældre medicinske patient

Møde i Følgegruppen vedr. værktøjer til tidlig opsporing af sygdom hos den ældre medicinske patient R E F E R A T Emne Møde i Følgegruppen vedr. værktøjer til tidlig opsporing af sygdom hos den ældre medicinske patient Mødedato Fredag den 30. november 2012 kl. 12.30-14.30 Sted, mødelokale 501 (Indgang

Læs mere

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Oplæg til temaer i en politisk sundhedsaftale mellem kommunerne og Region Sjælland Baggrund: Senest januar 2011 skal

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009 13. august 2009. Nr. 778. Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler I medfør af 204, stk. 2, og 205, stk. 2, i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Palliation i Danmark - status og visioner National konference, Christiansborg, 3. februar 2010 Lone de Neergaard, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats, WHO

Læs mere

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen.

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen. Jeg vil sige noget om Strukturreformen - Neurorehabilitering Konference Kurhus 13.-14 Marts 2008 Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsstyrelsen Sundhedsplanlægning 1. Den nye struktur på sundhedsområdet

Læs mere

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Jammerbugt Kommune Hjemmepleje og Plejecentre Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Dokumenttype: Instruks Dokumentansvarlig: VIP-Gruppen Version: 1.0 Gældende fra: 01.07.2016 Revideres senest: 01.07.2019

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for udredning og behandling af epilepsi hos børn og unge

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for udredning og behandling af epilepsi hos børn og unge KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for udredning og behandling af epilepsi hos børn og unge 16. juni 2014 j.nr. 4-1013-43/1/kla Baggrund og formål Ca. 55.000 danskere

Læs mere

7. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom

7. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom R E F E R A T Emne 7. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom Mødedato Onsdag den 21. marts 2012 kl. 12.00-15.00 Sted Deltagere Jean Hald Jensen, (formand) Eva Mittag, Danske Patienter Jette Bay, Danske

Læs mere

Referat af møde i Faglig Følgegruppe for Genoptræning d. 15. september

Referat af møde i Faglig Følgegruppe for Genoptræning d. 15. september Primær Sundhed Referat af møde i Faglig Følgegruppe for Genoptræning d. 15. september Deltagere i mødet: Hanne Heuch, Jammerbugt kommune Marianne Holm, Thisted kommune Susanne Gaardbo Jensen, Hjørring

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/19 Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialebeskrivelse Klinisk

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom

Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom I Thisted Kommune ønsker vi at styrke såvel den monofaglige,

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for fedmekirurgi

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for fedmekirurgi KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for fedmekirurgi Baggrund og formål Der har i Danmark været en kraftig udvikling i antallet af personer med svær overvægt i løbet af de

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for behandling af angst hos børn og unge

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for behandling af angst hos børn og unge KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for behandling af angst hos børn og unge Baggrund og formål Forekomsten af angstlidelser for voksne i Danmark er vurderet til at være 13-29

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for diagnostisk og behandling af astma hos børn og unge

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for diagnostisk og behandling af astma hos børn og unge KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for diagnostisk og behandling af astma hos børn og unge Baggrund og formål Astma er den hyppigst forekommende kroniske sygdom hos børn og

Læs mere

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan N O T A T Vedr. Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan Region Syddanmark har den 3. juli 2008 sendt Gennemførelsesplan: Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed i offentlig høring. Ifølge

Læs mere

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom 2010-2012 Hovedrapporten indeholder tværgående analyser og eksterne vurderinger CFK har lavet en evalueringsrapport,

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

fokus på kronikerindsatsen

fokus på kronikerindsatsen 1. årgang - nr. 2-14. juni 2011 fokus på kronikerindsatsen Undersøgelsen er baseret på interviews foretaget på hospitalsambulatorier og almen praksis på Sjælland og Fyn. Undersøgelsesrapporten kommer på

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

1 Ansøger Allerød Kommune. 2 Kontaktperson Sundhedschef Lisbeth Pedersen, Allerød Kommune Telefon: Mail:

1 Ansøger Allerød Kommune. 2 Kontaktperson Sundhedschef Lisbeth Pedersen, Allerød Kommune Telefon: Mail: Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010 2012. 1 Ansøger Allerød Kommune. 2 Kontaktperson Sundhedschef

Læs mere

Frivillige aftaler er et supplement til aftalerne på de 6 obligatoriske indsatsområder og skal ikke godkendes i Sundhedsstyrelsen.

Frivillige aftaler er et supplement til aftalerne på de 6 obligatoriske indsatsområder og skal ikke godkendes i Sundhedsstyrelsen. Resume af hovedpunkterne i sundhedsaftale mellem Region Hovedstaden og Københavns Kommune 1.0 Sundhedsaftalens opbygning Københavns Kommunes sundhedsaftale består af den generelle ramme for de individuelle

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære underarmsbrud (distale radiusfrakturer)

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære underarmsbrud (distale radiusfrakturer) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære underarmsbrud (distale radiusfrakturer) 9. december 2013 j.nr. 4-1013-28/1/MAKN Baggrund og formål

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut Færdigbehandlede patienter Genoptræning SUNDHEDSLOVEN 140 Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

Opfølgende hjemmebesøg de kommunalt lægeligeudvalgs vurdering af samarbejdet mellem kommune og almen praksis

Opfølgende hjemmebesøg de kommunalt lægeligeudvalgs vurdering af samarbejdet mellem kommune og almen praksis Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Katrine Dennak (RSYD) Christina Ryborg (FKS) Anders Fournaise (RSYD) Journal nr.: 13/15214 E-mail: Anders.Fournaise@rsyd.dk Dato: 15. december 2015

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner 9. oktober 2017 Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner Baggrund Alle borgere har ret til udredning og behandling

Læs mere

Tværgående koordination og samordning - en kompliceret størrelse! DKDK ÅRSMØDE NYBORG 2015

Tværgående koordination og samordning - en kompliceret størrelse! DKDK ÅRSMØDE NYBORG 2015 Tværgående koordination og samordning - en kompliceret størrelse! DKDK ÅRSMØDE NYBORG 2015 Tværgående koordination og samordning - en kompliceret størrelse! Hvilke forskelligartede udfordringer giver tværgående

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

ANSØGNING til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i

ANSØGNING til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i ANSØGNING til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 1 Ansøger 2 Titel Furesø Kommune Implementering af den kommunale del

Læs mere

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 2 Projektets baggrund Patienter med kronisk sygdom, herunder KOL, diabetes 2 og hjertekar patienter er

Læs mere

UNDERUDVALGET VEDR. PRAKSIS - OG FOREBYGGELSESOMRÅDET. Tirsdag den 25. marts 2008. Kl. 16.00 19.00. Regionsgården i Hillerød, mødelokale H-4

UNDERUDVALGET VEDR. PRAKSIS - OG FOREBYGGELSESOMRÅDET. Tirsdag den 25. marts 2008. Kl. 16.00 19.00. Regionsgården i Hillerød, mødelokale H-4 DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN UNDERUDVALGET VEDR. PRAKSIS - OG Tirsdag den 25. marts 2008 Kl. 16.00 19.00 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H-4 Møde nr. 2 Medlemmer: Vibeke Rosdahl (B) - formand Per

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for alkoholbehandling

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for alkoholbehandling KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for alkoholbehandling Baggrund og formål Ca. 140.000 personer i Danmark er alkoholafhængige, hvoraf hovedparten vurderes at ville have gavn

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 1 Ansøger: Gladsaxe Kommune 2 Titel: Implementering af den kommunale

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/9 Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialevejledningen indeholder en kort beskrivelse af hovedopgaverne i specialet samt den faglige og organisatoriske tilrettelæggelse af

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

UDVALGET VEDRØRENDE UDSATTE BORGERE

UDVALGET VEDRØRENDE UDSATTE BORGERE D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN UDVALGET VEDRØRENDE UDSATTE BORGERE Tirsdag den 14. august 2012 Kl. 15.00-17.00 Regionsgården, mødelokale H5 Møde nr. 2 Medlemmer: Lise Müller (formand) (F) Per Seerup

Læs mere

1 Indledning. 2 Shared care

1 Indledning. 2 Shared care 1 Indledning Anvendelsen af ny teknologi og samarbejde med praksissektoren er højt prioriterede udviklingsområder i Region Midtjyllands psykiatriplan. Regionsrådet nedsatte på den baggrund i februar 2008

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af en national klinisk retningslinje for forebyggelse og behandling af adfærdsforstyrrelser hos personer med demens

Kommissorium for udarbejdelse af en national klinisk retningslinje for forebyggelse og behandling af adfærdsforstyrrelser hos personer med demens OPDATERET KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af en national klinisk retningslinje for forebyggelse og behandling af adfærdsforstyrrelser hos personer med demens Baggrund og formål Undersøgelser

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Høringsvar til praksisplanen

Høringsvar til praksisplanen Dato: 6. september 2016 Brevid: 3045629 Primær Sundhed Høringsvar til praksisplanen Praksisplanen for Almen praksis har været sendt til rådgivning og vejledning hos Sundhedsstyrelsen samt til høring hos

Læs mere

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar 2017 Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Fremtidens sundhedsvæsen i Syddanmark 2 Vores fælles udfordringer på tværs af sektorer

Læs mere

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Udvalget for 19. marts 2012 Disposition: 1. Tidsplan 2. Afgrænsning af det nære sundhedsvæsen 3. Nye krav til kommunerne i det nære sundhedsvæsen 4.

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Baggrund Med finansloven for 2015 tilføres sundhedsområdet i alt ca. 6,5 mia. kr. over de næste fire år til en styrket

Læs mere