ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO)"

Transkript

1 ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO) Vi har alle en grænse for ved hvor lav en lukkertid, vi kan holde kameraet stille og herved undgå rystede billeder. Det afhænger dels af, hvor godt vi kan fiksere os selv, objektivets brændvidde, samt om der er indbygget anti-ryste funktion i objektivet (IS eller VR) eller i kameraet. Ved fotografering i alm. dagslys, er det sjældent noget, vi skal bekymre os om. Her sættes kameraet til det aktuelle kamera s base-iso (dvs. den laveste værdi/standard-værdien), som det aktuelle kamera bruger uden vores indblanding (~ hvilket også er den optimale værdi) samt indstiller blænden på den værdi, som er passende i det givne øjeblik med henblik på at opnå den dybdeskarphed, vi måtte ønske. Base-ISO en er oftest ISO 100 på Canon-kameraer (og nyere Nikon), medens ældre Nikon-kameraer havde en base- ISO på 200. Der, hvor muligheden Auto-ISO kan komme ind er, hvis vi pludseligt går fra dagslys og ind i et mørkt rum. Her kan vi opleve, at den lavest mulige lukkertid er mindre/lavere, end vi magter. Vi kan derfor sætte kameraet til at hæve følsomheden elektronisk, således at vi alligevel kan ende ud med en passende lukkertid. Selvfølgelig kan man manuelt i hvert enkelt tilfælde selv prøve sig frem; men det tager tid, og øjeblikket er måske forpasset. Det Auto-ISO gør er, at kameraet kører ned til den lavest tilladte/indstillede lukkertid, hvorefter ISO-værdien hæves til et passende niveau, således at vi alligevel ender ud med et veleksponeret billede. Hvordan man indstillet det, vil jeg prøve at illustrere med nogle skærmbilleder fra mit eget kamera (beklager kvaliteten ~ telefonbilleder): Inde i Optagemenu en finder jeg punktet ISO-følsomhedsindstillinger som ovenfor vist (der hedder sikkert noget andet - og ligger et andet sted - hos de øvrige kameraproducenter end hos mit Nikon).

2 Her står øverst den standard-iso, som kameraet er født med. Det er hos det aktuelle kamera værdien 64: Her kan jeg gå ind og ændre denne værdi til noget højere (mere følsomt) eller noget lavere (mindre følsomt) afhængig af den aktuelle lyssituation. Det har jeg ingen intention om at gøre, idet billedkvaliteten er den bedste ved den laveste, naturlige ISO-værdi. Jeg går derfor videre til det næste punkt: Auto ISO-følsomhedsstyring: hvor man kan slå denne funktion til eller fra:

3 Hernæst sætter jeg en øvre værdi for, hvad jeg vil acceptere, ISO-værdien kravler op til, hvis lyset er svagt. Denne værdi er stærkt afhængigt af det aktuelle kamera, så her må man prøve sig frem. Hos nogle ældre Olympus-kameraer er denne værdi på 400, hvorefter der optræder tydelige tegn på støj i billederne. På andre kameraer ligger denne værdi på måske 1600 ISO (eller højere), så her må man prøve at tage en serie billeder med forskellig ISO-værdi for at se indvirkningen på støjniveauet. Det hele afhænger altså af, hvor megen støj man vil tolerere på bekostning af kvaliteten. Er man f.eks. i den situation, at man (ex. i en kirke, i et museum eller ved en koncert) ikke må bruge blitz, skal man afveje, om man enten vil have et billede med støj eller intet billede. Jeg har i nedenstående eksempel sat den øvre værdi, som jeg vil tolerere til ISO 3200: men kan iøvrigt vælge frit mellem flere muligheder:

4 Så går jeg til næste punkt Mindste lukkertid : Her sætter man den mindste lukkertid, man med sikkerhed kan håndholde kameraet uden, at der kommer rystede billeder ud af det. Det er oftest en værdi på omkring 1/40 sek. (måske lidt lavere med anti-ryste funktion i kamera eller i objektiv).

5 Mit kamera har den mulighed, at jeg kan sætte den til Auto som ovenfor vist. Dette indebærer, at kameraet kigger på hvilket objektiv, jeg har monteret, og indstiller lukkertiden efter det. Kender du Loven om den reciprokke værdi?? Det hedder sig, at man som en tommelfingerregel skal bruge en lukkertid, der er den reciprokke værdi af objektivets brændvidde. Har man et 100mm objektiv monteret, skal man bruge en lukkertid på mindst 1/100 sek. for ikke at få rystede billeder - hvis man tager billeder håndholdt! Det ved kameraet, at hvis man her har valgt Auto, så skal der tages højde for brændvidden på objektivet. Denne følsomhed kan så indstilles til en længere eller kortere værdi afhængig af fotografen, samt om kameraet er sat på stativ eller ej. I nedenstående eksempel har kameraet taget højde for, at min brændvidde var 105mm og har sat lukkertiden til noget, der ligner: Nemlig 1/125 sek. ved den valgte blænde (som var f/5.6). Dette gjorde, at ISO røg op på hvilket var helt OK med mig

6 Bortset fra de solbeskinnede blade var der mørkt inde under bladhanget, og i stedet for at ende op med et silhuetbillede, blev såvel stammen på træet som de øvrige blade veleksponeret. Een ting, man dog skal være opmærksom på er, at hvis man har sat en øvre grænse for ISO, vil denne ikke blive overskredet, selv om lyset ikke er til det (~ for svagt). Blændeværdien kan der ikke pilles ved, når jeg nu har sat kameraet til blændeprioriteret (A), så den eneste anden mulighed er at sænke lukkertiden til måske en værdi, der er lavere end den, jeg ellers havde sat som minimum!! I husker Eksponerings-trekanten og samspillet mellem lukkertid, blænde og ISO: Med låst blænde (her f/5.6) og låst ISO (her øvre grænse på 3200) vil der kun være een værdi tilbage, som kan justeres - nemlig lukkertiden. Selvfølgelig kan man sige, at jeg bare havde kunnet øge blændeåbningen (mindre blændetal) for at få noget mere lys ind på sensoren; men herved piller jeg ved dybdeskarpheden - og det var ikke det, øvelsen gik ud på

7 Hvad betyder ISO? ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Da digitale kameraer ikke bruger film, men har en billedsensor i stedet, bruges i stedet en ISO- ækvivalent. Hvad ISO angiver er, hvor følsom/sensitiv billedsensoren er overfor mængden af tilstedeværende lys. Jo højere ISO, jo mere følsom billedsensor og dermed mulighed for at tage billeder i situationer med svagt lys. Og hvor du i den analoge æra ville have behov for fysisk at skifte til en anden rulle film, hvis du ønskede en anden ISO-hastighed, så giver den digitale teknologi dig mulighed for at bare at indstille den på kameraet. På denne måde kan du optage billeder taget ved forskellige ISO-hastighed på det samme hukommelseskort. ISO hastighed & eksponering ISO-hastighed påvirker lukkerhastighed/blændekombinationen, som du kan bruge til at opnå den korrekte eksponering. Antag at dit digitale kameras lysmåler advarer dig om, at der ikke er nok lys til korrekt at eksponere et motiv. Du kan da bruge den indbyggede flash, men lad os antage, at det ikke er tilladt (f.eks. til en koncert eller bryllup). Du vil derefter være nødt til at bruge en højere ISO. Sæt kameraet på "Auto ISO" tilstand, og da vil dit digitale kamera automatisk vælge en højere ISO. Ellers kan du manuelt vælge den næste højere ISO og se, om den øgede følsomhed giver dig mulighed for at få et korrekt eksponeret billede. Hvis den gør det, kan du nu tage et korrekt eksponeret billede. Tilsvarende - hvis du finder, at kameraet bruger en lukkertid, der er for langsom (1/60 sek. og langsommere) til at holde kameraet i hånden støt og rystefrit (hvilket ellers kan resultere i slørede billeder), og at du ikke kan åbne blænden mere, samt at du ikke har et stativ eller andre midler til at holde kameraet stille, og at du ønsker at fange netop dette motiv, osv. osv. - så vil du måske vælge den næste højere ISO, som så vil give dig mulighed for at vælge en hurtigere lukkertid. ISO hastighed & støj Men denne stigning i sensitivitet er ikke gratis. Prisen er, at dit billede vises mere støjfyldt. Så når du øger følsomheden på din billedsensor ved at vælge en højere ISO, bliver billedsensoren nu i stand til at optage et svagere lyssignal. Men det er så også sandt, at det vil optage svagere støj, hvor støj er ethvert signal, der ikke henføres til lyset fra dit motiv. Husk at en billedsensor er stadig en analog enhed, og at den genererer sin egen (baggrunds-)støj også! Den øgede følsomhed giver billedsensoren mulighed for at optage mere lys signal; men desværre også mere støj. Forholdet mellem lyssignal og støj (S/N ratio) bestemmer "støjen" i dit resulterende billede.

8 En billedsensor er normalt kalibreret således, at den giver den bedste billedkvalitet (størst S/N ratio) på sin lavest mulige ISO-hastighed. For de fleste alm. digitale kameraer, vil denne værdi udtrykkes som ISO 50, ISO 100 eller ISO 200. Ligesom med sit filmmodstykke, vil en billedsensor udvise "støj" (svarende til "kornethed" på film) på de højere ISO-værdier. I modsætning til film, hvor kornethed undertiden kan bidrage til stemningen i billedet, er støj frembragt af en billedsensor oftest uønsket, og fremstår som en broget mængde af distraherende farvede prikker på dit billede. ISO hastighed & Image Sensor størrelse Størrelsen på billedsensoren bestemmer groft sagt ISO-området, som et digitalt kamera kan bruge uden at lide unødigt af støj. En af grundene til dette er, at de billeddannende pixels på en større billedsensor kan være større og derfor modtage mere lys og dermed har et større signal-til-støj (S/N) forhold. Hvis vi tager to billedsensorer - hver med 12 megapixel opløsning; men i forskellige størrelser vil den 12 megapixels billedsensor, der er mindre, udviser mere støj ved højere ISO'er end den større. kompaktkamera (7.2x5.3mm) crop kamera (23x15mm) 12 millioner bittesmå pixels stuvet sammen i en 1/1.8 billedsensor kan ikke konkurrere i billedkvalitet med 12 millioner store pixels på en APS -størrelse billedsensor. De fleste forbrugeres digitale kompakt- og telefonkameraer bruger 1/1.8 (og mindre) billedsensorer, så der er støj ved høj ISO et problem. Selv om de vil tillade dig at bruge en højere ISO (såsom ISO 400), vil det resulterende billede normalt være meget støjende. Et 100% crop af et billede taget om natten med et Point-and-Shoot videokamera ved ISO 400 (1/1.8 billedsensor )

9 Et digitalt SLR (DSLR) bruger en stor billedsensor - som regel Full Frame (FF ~ 24x36 mm) eller APS-størrelse (halv Full Frame), og støj er sjældent et problem, og brugen af en højere ISO (f.eks. ISO 400) resultater i billeder med knap mærkbar støj. ISO 100 ISO 800 ISO 1600 ISO 3200 Bemærk, at her begynder støj virkeligt at være et problem på ISO 1600 Praktiske overvejelser Du får den bedste billedkvalitet ved at bruge den lavest mulige ISO på dit digitale kamera. Hvis du ønsker at sikre dig, at dit digitalkamera altid bruger den lavest mulige ISO-indstilling, skal du skifte ISO-indstillingen fra indstillingen "Auto ISO " (denne indstilling findes i menuen) til det lavest mulige på dit kamera, f.eks. ISO 100. Hvis du oftest tager billeder, hvor der er lys nok til en korrekt eksponering (dvs. solrige udendørsbilleder), vil anvendelsen af den laveste ISO på dit digitale kamera give dig den bedste billedkvalitet, som dit digitale kamera er i stand til. Hvis du ønsker at tage billeder indendørs, hvor lyset ofte er decideret dårligt, så bliver du nødt til at supplere det eksisterende lys med flash eller fast lys. Enten det eller vælge en højere ISO. Selvfølgelig afhængigt af dit digitale kamera, da en højere ISO kan betyde et mere støjfyldt billede. En stor billedsensor (APS-størrelse og større) betyder, at du er i stand til at bruge en høj ISO-hastighed uden unødigt at bekymre sig om støj. Det betyder, at du kan tage billeder i svagtlys situationer uden, at dine billeder bliver undereksponeret. Det betyder også at i situationer, hvor det er påkrævet, er du i stand til at

10 bruge en hurtig nok lukkertid til at undgå kamerarystelser. Alle - igen afhængigt af dit kamera - uden megen støj. Skal du bruge en høj ISO? Indtil forbrugernes digitale kameraer alle begynder at bruge de større billedsensorer, vil støj fortsat være en allestedsnærværende del af livet ved høje ISO er jf. fysikkens love. En anden kategori af digitale kameraer til avancerede amatørfotografer - almindeligvis kendt som "prosumers" - forsøger at bygge bro mellem de forbrugerorienterede og de professionelle digitale kameraer ved hjælp af en lidt større billedsensor (på f.eks. 2/3 tomme). Imidlertid har dette "megapixel kapløb" betydet, at stadigt flere pixels bliver stuvet sammen på et lille område. Hvor der før var måske 5 millioner pixels på en 2/3 billedsensor, ser vi nu 12 millioner pixels proppet på samme størrelse billedsensor. Det er derfor ikke overraskende, at støj fortsat et problem. Og det er derfor, at du ikke bør lade dig narre af et "flere megapixels er bedre" mantra. En lille smule støj er ofte ikke et problem - afhængigt af størrelsen på dine udskrifter eller om billedet er til skærmbrug. Der er også en række af støjreduktionsprogrammer (Noise Ninja, Neat Image m.fl.), som du kan bruge til at minimere/fjerne støj med, men der er lidt efterbehandlingsarbejde involveret, og måske ønsker du at reservere dette til de specielle billeder, du vil udskrive i stort format. Hvis det er et spørgsmål om at vælge mellem ikke at kunne tage et billede eller tage et støjfyldt billede, vil jeg personligt hellere være i stand til at tage et billede med en høj ISO og derefter forsøge at minimere støjen bagefter i et støjreduktionsprogram. Men for at være i stand til at gøre dette, skal dit digitale kamera give dig mulighed for at vælge en høj ISO (ISO 400, ISO 800 el. mere). Nogle digitale begynderkameraer har kun én ISO, sædvanligvis ISO 64 eller ISO 100. Skal du investere i et DSLR (digitalt spejlreflekskamera)? Hvis du absolut skal tage støjfri svagtlys billeder (og derfor har brug for at være i stand til at bruge en høj ISO-følsomhed), så er du nødt til at overveje digitale spejlreflekskameraer med deres store billedsensorer. Du skal bare huske på, at et dslr normalt kræver en højere grad af færdighed i at bruge kameraet og justere eksponeringen end et point-and-shoot digitalt kompaktkamera gør. Opsummering ISO (ækvivalent) hastighed på et digitalt kamera giver en indikation på følsomheden af billedsensoren. Den bedste billedkvalitet opnås normalt ved den laveste ISO-indstilling på dit digitale kamera. Hvis du - ved at justere kombinationen af lukkertid/blænde - ikke kan få et korrekt eksponeret billede (normalt i svagtlys situationer), så vil du være nødt til at vælge den næste højere ISO.

11 Men husk at brugen af en højere ISO normalt resulterer i mere støj på billeder på de normale forbrugerkameraer. Brug en høj ISO, hvis det er et valg mellem at misse et billede eller være i stand til at tage et billede - også selvom det betyder, at du skal bruge tid på at rydde op i støjen i efterbehandlingen ved hjælp af et støjreduktionsprogram. Hvis du lader dit kamera stå på "Auto ISO", og hvis du synes, at de fleste af dine billeder er støjfyldte, så har du måske taget de fleste af dine billeder i svagtlys situationer, hvor kameraet automatisk har valgt en højere ISO. Hvis du mest udskriver i postkortstørrelse, vil du finde støjen ubetydelig i udskrifterne (og behøver som sådan ikke at bekymre dig om støj ved høj ISO), og det selvom det kan være synligt på de originale størrelser billeder på skærmen.

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage).

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Hvad betyder ISO? ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Da digitale kameraer ikke bruger film, men har en billedsensor i stedet,

Læs mere

Blænde, lukker og ISO

Blænde, lukker og ISO Blænde, lukker og ISO Lidt om blænde, lukkertid og ISO indstillinger og hvordan de påvirker hinanden. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilke indstillinger, der vælges. Relaterede lektioner kunne være

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 3 Programmerne i kameraet GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Auto S A M... 4 Auto grøn firkant... 5 S Lukkertidsprioriteret... 6 A - Blændeprioriteret...

Læs mere

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG ILLUSTRATION NR. 1 ILLUSTRATION NR. 2 Blænden er som det menneskelige øje: Lidt lys kræver stor pupil Meget lys kræver lille pupil ILLUSTRATION NR. 3 Når man skruer på tiden, må man også skrue på ISO eller

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2014 25. OKTOBER 2014 10:00-16:00 MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA Medbring kamera, stativ, kortlæser, kabel, bærbar pc, notesblok og skrivetøj. Der vil

Læs mere

4.999,- 2.999,- 6.999,- 799,- 899,- 1.299,- 2000,- 500,- 400,- 400,- 200,-

4.999,- 2.999,- 6.999,- 799,- 899,- 1.299,- 2000,- 500,- 400,- 400,- 200,- 4.999,- 2000,- 2.999,- 500,- 6.999,- 400,- 200,- 1.299,- 799,- 400,- 899,- M M 299,- 2.999,- 999,- 499,- 3.199,- M M 3.799,- 169,- 1,- 2.699,- 1,- 2.399,- Telenor Mobilt Bredbånd Gå på nettet med din bærbare,

Læs mere

ISO. - en følsom faktor. » Eksponering

ISO. - en følsom faktor. » Eksponering ISO - en følsom faktor Når man som fotograf - amatør eller professionel, analog eller digital - udøver sit håndværk eller hobby, så vil man på et eller andet tidspunkt stifte bekendtskab med de tre bogstaver

Læs mere

Canon DSLR for begyndere

Canon DSLR for begyndere Canon DSLR for begyndere FOF - 2017 Vi skal lære: Vores kamera bedre at kende Basis fototeknik Tips og tricks til fotografi generelt Lidt komposition Noget om ekstraudstyr Lidt billedbehandling Plus det

Læs mere

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet):

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet): Er dine billeder ikke altid skarpe nok? Så har du muligvis glemt ligesom jeg funktionen Mirror Lock Up (MLU/Mup) Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk )

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Spejlreflekskamera for begyndere v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Hvordan skal jeg indstille kameraet Bevæger motivet sig Nej Brug A / Av Hvordan skal baggrunden være Skarp Uskarp Mindre bevægelse

Læs mere

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer.

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Billedbehandling / Digital kamera Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Pixelmasse Billedstørrelse 1.000.000 9 x 12 2.000.000 10 x 15 3.000.000 13 x 18 4.000.000

Læs mere

Forskellige kameratyper

Forskellige kameratyper Forskellige kameratyper Inden du investerer i et nyt kamera, er det en god idé at gøre dig nogle få overvejelser om: y Hvilken type billeder vil du tage (naturbilleder, makrobilleder, sportsbilleder, undervandsbilleder,

Læs mere

Blænderækken, flash og ledetal

Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken - de tal der findes på blænderingen på nogle objektiver - er et af de mest fascinerende værktøjer i fotografiets historie. Og da tallene samtidig er direkte

Læs mere

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering #4 Spejlreflekskamera For begyndere 90 Spørgsmål fra ugens løb 91 Blitz-eksponeringskompensation Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering Fordi kameraet ikke ved hvordan du vil have motivet til at se

Læs mere

Den store KAMERA- BEGYN - DEREN ENTU- SIASTEN PROFFEN

Den store KAMERA- BEGYN - DEREN ENTU- SIASTEN PROFFEN GUIDE Den store KAMERA- Af Poul Siersbæk Nu får du det KOMPLETTE OVERBLIK OVER AKTUELLE KAMERAER med udskiftelig optik. Ud over denne guide får du vores særligt udvalgte tips til at få det bedste ud af

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER Version 2 Dette hæfte forklarer de nye funktioner, der er tilføjet Dimâge EX operativsystemet, version 2. Læs det i sammenhæng med betjeningsvejledningen til kameraet. 1 1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION..3

Læs mere

Teknisk vejledning Dk

Teknisk vejledning Dk Teknisk vejledning Dk Indledning Denne tekniske vejledning indeholder oplysninger om de grundlæggende teknikker, der blev anvendt for at skabe to af de mere teknisk avancerede fotografier i D800-/D800Ebrochuren.

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG KEND DIT KAMERA

FOTOKLUBBEN KRONBORG KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG 21. JANUAR 2017 10:00-16:00 KEND DIT KAMERA Indholdsfortegnelse A. Point-and-shoot / Kompakt-kamera / DSLR (spejlrefleks)... 2 B. Eksponering: blænde, tid og ISO... 2 C. Programmer...

Læs mere

Olympus E-520 m/ 14-42mm

Olympus E-520 m/ 14-42mm Olympus E-520 m/ 14-42mm Det perfekte øjeblik venter ikke. Det er grunden til at seriøse fotografer kræver seriøst udstyr så de altid er klar, uanset opgave. Det nye D-SLR Olympus E-520, med de professionelle

Læs mere

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto?

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Her der fokus på blomsten, og billedet havde været mindre interessant, hvis de grønne blade i baggrunden også havde været skarpe. Dybdeskarphed (eller DOF:

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Fototeknik 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Canon 40D Nikon D3100 Kameraprincip Belysning af et billede bestemmes af: Blænden Lukkertid - eksponeringstid ISO værdi Billedeksempler Underbelyst

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder 1 For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder en sammenfatning og lidt information og tips til,

Læs mere

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i

Læs mere

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/1 2017 i Kibæk Fotoklub Det vigtigste for en ekstern blitz i forhold til en indbygget er lysmængden. Denne måles i ledetal [m]. Jo større tal jo mere

Læs mere

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd.

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd. Denne fototeknik baseres på maksimal brug af histogrammet. Histogrammet, som er en grafisk repræsentation at den tonale distribution i billedet. De mørke skygge områder vises til venstre i histogrammet

Læs mere

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1 Mine fototips 6 gode råd til bedre fotos Version 1.1 Søren Udby www.kanonfotografen.dk Søren Udby Fototips, side 1 Fototips Min filosofi omkring succesfuld fotografering er, at man som fotograf skal have

Læs mere

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det)

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) April 26, 2015 af Jason Row Det er noget mange landskabsfotografer er klar over, men mange andre ikke. Diffraktion er en obskur

Læs mere

Kibæk Fotoklub Kamerateknik

Kibæk Fotoklub Kamerateknik Kibæk Fotoklub Kamerateknik Figur 1 D3200 Figur 2 D3200 Figur 3 D7100 Figur 4 D7100 Figur 5 EOS 700D Figur 6 EOS 700D Figur 7 EOS 7D Mark II Figur 8 EOS 7D Mark II Kibæk Fotoklub Kamerateknik Blændeprioriteret.

Læs mere

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Canon fototeknik Kamera Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Blænde og lukketid Blænderække 1.0 1.4 2.0 2.8 4.0 5.6 8.0 11.0 16.0 22.0 32.0 44.0 Lukketid 1/2000 s 1/1000 s 1/500 s 1/250 s

Læs mere

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund blænden - den fotografiske iris Hvis du af og til har undret dig over hvad det er for nogle mystiske tal, der står på objektivet, er her hjælp at hente. I denne artikel kigger vi lidt på hvad blænden er

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 4 Fokus på fokus GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Fokus fordi det er skarpt... 4 Fokus, DOF og bokeh... 5 Auto fokus (AF)... 6 AF, bestem

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System Nikon i-ttl / CLS 1 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System 2 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System FV Lock:

Læs mere

BRUGE DEN TIL ET HVILKET SOM HELST KAMERA OG LINSE!

BRUGE DEN TIL ET HVILKET SOM HELST KAMERA OG LINSE! TELECONVERTEREN. Af Allan Kierulff - http://blog.allan-kierulff.dk HVAD ER EN TELECONVERTER HELT PRÆSIST, OG KAN MAN BRUGE DEN TIL ET HVILKET SOM HELST KAMERA OG LINSE! En teleconverter giver mulighed

Læs mere

DIGITALFOTO FOR SENIORER

DIGITALFOTO FOR SENIORER PALLE BRUSELIUS DIGITALFOTO FOR SENIORER DIGITALFOTO FOR SENIORER Udnyt dit kamera bedre Lær om billedkomposition Brug Picasa til billedbehandling P A L L E B R U S E L I U S DIGITALFOTO FOR SENIORER

Læs mere

Billedbehandling. Lær de simple værktøjer at kende. Version: August 2012

Billedbehandling. Lær de simple værktøjer at kende. Version: August 2012 Billedbehandling Lær de simple værktøjer at kende Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Dette hæfte...4 Begreber udi billedbehandling...4 Billedstørrelse...4 Sideformat...5 Filformat...5 Hent et billede

Læs mere

For begyndere! Bogen om digital fotografering

For begyndere! Bogen om digital fotografering JOHN NYBERG For begyndere! Bogen om digital fotografering INDHOLDSFORTEGNELSE John Nyberg... Indledning KAPITEL ET... 11 Grundlæggende teknik Peg-og-skyd (lommekamera og mobiltelefon)... 12 Kompaktkamera...

Læs mere

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag.

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag. Støjfjerner i lag Denne guide er skrevet i A4-format, så det er lettere at udskrive den. Materialet kommer til at indgå som en del af et nyt og større skriftligt materiale om HDR-fotografering og efterbehandling

Læs mere

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben Langtidseksponering Rasve 25. juli 2015 På det seneste har jeg fundet langtidseksponering ret interessant. Præcis hvad det er, er jeg ikke helt klar over. En del af det er nok, at jeg tvinger mig til at

Læs mere

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx.

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx. Lidt råt men godt Ib Søgaard, den 19-04-2008 Udviklingen inden for den digitale fotografering har medført en lang række fordele ikke mindst for amatørfotografer. Kameraer og objektiver er nu udstyret med

Læs mere

Det ER virkelig nemt at tage gode billeder! Brug af objektiver med Image Stabilizer (billedstabilisering) giver bedre resultater

Det ER virkelig nemt at tage gode billeder! Brug af objektiver med Image Stabilizer (billedstabilisering) giver bedre resultater Det ER virkelig nemt at tage gode billeder! Brug af objektiver med Image Stabilizer (billedstabilisering) giver bedre resultater Bliver for mange af dine billeder slørede? Canon IS*-objektiver er løsningen!

Læs mere

DE MYSTISKE PIXELS. Hvad er pixels? Hvor store er de? Hvor tæt sidder de? Forskel på megapixels og megabyte Skal de bruges til skærm eller print?

DE MYSTISKE PIXELS. Hvad er pixels? Hvor store er de? Hvor tæt sidder de? Forskel på megapixels og megabyte Skal de bruges til skærm eller print? DE MYSTISKE PIXELS Hvad er pixels? Hvor store er de? Hvor tæt sidder de? Forskel på megapixels og megabyte Skal de bruges til skærm eller print? og andet FOTOKLUBBEN KRONBORG DE MYSTISKE PIXELS 27.03.2014

Læs mere

404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER Dansk DANISH 404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER Supplement til brugervejledningen til ARCHOS 404 Version 1.1 Besøg www.archos.com/manuals for at downloade den seneste version af denne vejledning.

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Størrelsen på printede billeder

Størrelsen på printede billeder Størrelsen på printede billeder Udskriftsstørrelse i forhold til antal pixels og dpi 72 dpi 100 dpi 200 dpi 300 dpi 600 dpi 9 13 cm 255 369 354 512 709 1024 1063 1535 2126 3071 10 15 cm 284 425 394 591

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Hvad er det for nogle tal?

Hvad er det for nogle tal? Hvad er det for nogle tal? Ak ja tal er mærkelige og svære at arbejde med. I det følgende er en god portion matematik gemt, men jeg forsøger at formulere det sprogligt uden dog at love, at det bliver lysende

Læs mere

Pressemeddelelse. Topproppet kompakt-ixus 1000 HS fra Canon markerer 10-års dagen for digital IXUS. EMBARGO: 19 th AUGUST, 2010, 06:00 CEST

Pressemeddelelse. Topproppet kompakt-ixus 1000 HS fra Canon markerer 10-års dagen for digital IXUS. EMBARGO: 19 th AUGUST, 2010, 06:00 CEST Pressemeddelelse EMBARGO: 19 th AUGUST, 2010, 06:00 CEST Topproppet kompakt-ixus 1000 HS fra Canon markerer 10-års dagen for digital IXUS IXUS 1000 HS Søborg, 19 th August 2010 I 10-året for den første

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Makroforsatsen MCON-P01. Vidvinkelforsatsen WCON-P01. PENPAL kommunikation. Fiskeøjeforsatsen FCON-P01

PRESSEMEDDELELSE. Makroforsatsen MCON-P01. Vidvinkelforsatsen WCON-P01. PENPAL kommunikation. Fiskeøjeforsatsen FCON-P01 PRESSEMEDDELELSE Makroforsatsen MCON-P01 Fiskeøjeforsatsen FCON-P01 Vidvinkelforsatsen WCON-P01 PENPAL kommunikation E-PL2 E-PL2 byder på utrolig nem fotografering med en fremragende billedkvalitet og

Læs mere

En let måde at sammenligne objektivers brændvidde

En let måde at sammenligne objektivers brændvidde En let måde at sammenligne objektivers brændvidde Når du køber et ny kompaktkamera, spejlreflekskamera eller bare et nyt objektiv, er brændvidden af objektivet på dit aktuelle kamera en af de vigtigste

Læs mere

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR STILLEBEN 3 Stablede sten SVÆR- HEDS- GRAD PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR A/AV 50-200 MM DET BØR DU GÅ EFTER Er du ved stranden, så kig efter nogle sten med samme nuance og form,

Læs mere

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium Som min egen forberedelse til at afholde kamera teknik aften i den nærmere fremtid, har jeg nu fået nedskrevet de erfaringer, som jeg indtil nu har opnået,

Læs mere

EOS 550D har også 3,5 mm stereo mikrofonstik som giver mulighed for ekstern mikrofon ved optagelser.

EOS 550D har også 3,5 mm stereo mikrofonstik som giver mulighed for ekstern mikrofon ved optagelser. Pressemeddelelse Embargo: 8. februar 2010, 15:00 CET 18 megapixels, 1080p HD-film, ISO 6400: Canons EOS 550D flytter grænser for digitale spejlreflekskameraer inden for konsumentmarkedet London, 8. februar

Læs mere

Digitalt fotokursus Produktfoto.

Digitalt fotokursus Produktfoto. Digitalt fotokursus Produktfoto. Varighed. 1 dag Kurset fokuserer på de nye tekniske udfordringer ved digital fotografering, men går tilmed i dybden omkring produktfoto og billedredigering. Kurset er bygget

Læs mere

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Beskriv de enkelte funktioner i dit tegneprogram... Er der tale om en korrektion eller en modifikation? Før vi kan begynde at kategorisere de forskellige funktioner

Læs mere

Inspiration til bedre makrobilleder

Inspiration til bedre makrobilleder Inspiration til bedre makrobilleder af Morten Hilmer Nu skal det handle om at komme helt tæt på motiverne, og har du ikke før prøvet kræfter med denne disciplin, venter der dig masser af gode oplevelser

Læs mere

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI HDR fotografering TEORI HDR (High Dynamic Range) HDR (High Dynamic Range) er en avanceret fotografisk teknik der øger det dynamiske omfang i et billede. Det kan give nogle helt utrolige effektfulde billeder.

Læs mere

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF-S18-135mm f/3,5-5,6 IS objektivet er et high-performance zoomobjektiv med en stor forstørrelsesevne, der er

Læs mere

Online kurser http://www.canoneos.dk

Online kurser http://www.canoneos.dk Online kurser http://www.canoneos.dk i MP4 format Online kurser http://www.canoneos.dk Bemærk, at du skal have flash player 7+ installeret for at kunne se kursusfilmene. Såfremt du ikke har flashplayer

Læs mere

Beskæring af et billede med Vegas Pro

Beskæring af et billede med Vegas Pro Beskæring af et billede med Vegas Pro Gary Rebholz Event Pan / Crop værktøj, som du finder på alle video begivenhed i dit projekt giver dig masser af power til at justere udseendet af din video. Du har

Læs mere

Billedbehandling i praksis

Billedbehandling i praksis Billedbehandling i praksis Øvelser til værktøjerne i simpel billedbehandling Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Dette hæfte...4 Billedstørrelse, billedformater m.m...4 Billedstørrelse...4 Sideformat...5

Læs mere

Phase One 645 AF Et nyt digital og analog mellemformat system kamera

Phase One 645 AF Et nyt digital og analog mellemformat system kamera Phase One 645 AF Et nyt digital og analog mellemformat system kamera I samarbejde med Mamiya har Danske Phase One forfinet mellemformat kameraet 645 AF, og optimeret egenskaberne til digital samt analog

Læs mere

Objektiv med zoom eller fast brændvidde (prime-objektiv)?

Objektiv med zoom eller fast brændvidde (prime-objektiv)? Objektiv med zoom eller fast brændvidde (prime-objektiv)? Fordelen ved at bruge et objektiv med zoom er den fleksibilitet, det giver fotografen. Denne alsidighed er meget nyttig under en lang række optageforhold.

Læs mere

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS EF-S55-250mm f/4-5.6 IS DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF-S55-250mm f/4-5,6 IS objektivet er et high-performance telezoomobjektiv, der er udstyret med en billedstabilisator

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated (SMC) 105mm f/2,8 er produceret i årene mellem 1971 og 1976. 105mm eren tilhører en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver, som gang på gang bliver rost meget

Læs mere

Objektiver & fokusering

Objektiver & fokusering Objektiver & fokusering QR koder Enkelte steder i denne fokuseringsbog kan du se nogle QR koder. Har du en APP på din smart phone eller tablet, så kan du se en videoforklaring. Print bogen ud eller scan

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

Fotoringens guide til undervandsfoto

Fotoringens guide til undervandsfoto Fotoringens guide til undervandsfoto Digitalkameraet stormer frem og er ved også at gøre undervandskamera til hvermandseje. Med et digital undervandskamera i hånden har du pludselig en hel verden af muligheder

Læs mere

Fotografering med skyer og i gråvejr.

Fotografering med skyer og i gråvejr. Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

lukkertiden -frys eller tvær » Teknisk baggrund

lukkertiden -frys eller tvær » Teknisk baggrund lukkertiden -frys eller tvær Hvis du har undret dig over, hvorfor det hænder, at dine billeder af og til bliver udtværede, hvilken indvirkning tallene 125 har på dine billeder, og hvad Image Stabilizer

Læs mere

Makro / Tæt på. Oversigt

Makro / Tæt på. Oversigt Makro / Tæt på Fredericia fotoklub d. 31/8-2015 HMJ-foto.dk Hvad er makro? Oversigt Grundlæggende forhold: Mange muligheder for udstyr Hvilken motiver (stationære el. bevægelige) Dybdeskarphed Behov for

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem.

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem. Tryk på knappen og billedet er i kassen De fleste mennesker har prøvet at fotografere. At tage billeder er blevet meget let efter at de nye kameraer næsten kan tænke selv. Man skal ikke stille afstand,

Læs mere

FISKEØJE VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Mange landskabs- og arkitekturfotografer START SÅDAN SAMLES LYSET

FISKEØJE VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Mange landskabs- og arkitekturfotografer START SÅDAN SAMLES LYSET VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Af Poul Siersbæk De ultimative vidvinkelbilleder får du med et særligt objektiv, som dækker 180 grader. Det er PERFEKT TIL AT SKABE SJOVE OG ANDERLEDES FOTOS, uanset om du skyder

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 2 Noget om brændvidde GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Brændvidde... 4 Brændvidde og synsvinkel... 5 Brændvidden og blænden og lyset... 6

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING DK 8MP wildview ir / KAMERA JK 020 / Åtelkamera 801/Albecom Justerbar 3 / 5 eller 8 mp.

BRUGER VEJLEDNING DK 8MP wildview ir / KAMERA JK 020 / Åtelkamera 801/Albecom Justerbar 3 / 5 eller 8 mp. BRUGER VEJLEDNING DK 8MP wildview ir / KAMERA JK 020 / Åtelkamera 801/Albecom Justerbar 3 / 5 eller 8 mp. Funktioner: 1. 5 cm TFT LCD-skærm med angivelse af optage tilstand, hukommelse på kort og batteri

Læs mere

Brugen af filte iforb. med fotografering

Brugen af filte iforb. med fotografering Brugen af filte iforb. med fotografering Når lyset driller Det er ikke ofte, vi anvender filtre, men det hænder, at de er en nødvendighed. Det kan fx være et ND-filter, når der er for meget lys til at

Læs mere

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM Generelt indtryk Sigma 8-16 mm f/4,5-5,6 DC HSM er et ultra vidvinkel. Men som bekendt betyder en kort brændvidde sjældent, at objektivet er lille. 8-16 er både stort og tungt med dets 555 gr. og en længde

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

All Share sørger for, at du er tilsluttet. Anynet+

All Share sørger for, at du er tilsluttet. Anynet+ previous next Med et ultra tyndt 40" LED TV fra Samsung får du en imponerende billedoplevelse med uovertruffen lysstyrke, farvemætning og kontrastforhold. Nye en mere intensiv billedoplevelse i 1080 p

Læs mere

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede.

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede. Pseudo-HDR i PSE11 HDR (High Dynamic Range) er processen, hvor man tager tre eller flere næsten identiske eksponeringer af samme motiv: Et korrekt eksponeret billede (et 0-billede), ét overeksponeret og

Læs mere

Nye funktioner. Version 4.00

Nye funktioner. Version 4.00 Nye funktioner Version 4.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation, som følger med dette produkt. Gå på

Læs mere

DE TO STØRSTE I DIREKTE DUEL

DE TO STØRSTE I DIREKTE DUEL DE TO STØRSTE I DIREKTE DUEL SKREVET AF // THOMAS NYKROG Alt er vildere, når du fotograferer med disse to topmodeller. De er større, bedre og hurtigere end alt andet. Nu mødes de for første gang i åben

Læs mere

- Test af flash - - Generelt -

- Test af flash - - Generelt - - Test af flash - - Generelt - Den indbyggede pop up flash på dslr kameraer er kun beregnet til nødstilfælde, som f.eks. fill flash da den vil lave slagskygger og da den generelt heller ikke er kraftig

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. PEN E-P3 Nyt PEN flagskib sætter nye standarder. PEN E-P3 med rekordsættende FAST AF og touch skærm.

PRESSEMEDDELELSE. PEN E-P3 Nyt PEN flagskib sætter nye standarder. PEN E-P3 med rekordsættende FAST AF og touch skærm. PRESSEMEDDELELSE PEN E-P3 Nyt PEN flagskib sætter nye standarder. PEN E-P3 med rekordsættende FAST AF og touch skærm. PRESSEMEDDELELSE Tidløs vision - velkommen til PEN seriens fantastiske topkamera. Nyt

Læs mere

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Når man skal tage billeder med et makro-objektiv, er det kendt, at dybdeskarpheden er meget ringe. Det er således

Læs mere