Til CMU-medlemmer i Servicecentret. Kopi til HMU-sekretær Gitte Holmslykke. Spareplan høringssvar CMU Servicecentret

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til CMU-medlemmer i Servicecentret. Kopi til HMU-sekretær Gitte Holmslykke. Spareplan 2015 2019 høringssvar CMU Servicecentret"

Transkript

1 Aarhus Universitetshospital Til CMU-medlemmer i Servicecentret Servicecentret Staben Nørrebrogade Aarhus C Servicecentret@auh.rm.dk Tlf Kopi til HMU-sekretær Gitte Holmslykke Spareplan høringssvar CMU Servicecentret Hermed fremsendes høringssvar fra Servicecentrets CMU i relation til Spareplan Høringssvaret er baseret på en drøftelse på et ekstraordinært afholdt CMU d samt skriftlige kommentarer fra centrets afdelingsledelser. Indledning Indledningsvis skal det anføres, at Servicecentret anerkender Regionsrådets ret og pligt til at skabe overensstemmelse mellem regionens budget og dets forbrug. Der er en stor ubalance i de kommende års budgetter, og det fordrer gennemførelsen af en stor spareplan/omprioritering i Region Midtjylland. Den foreliggende spareplan består af et meget stort antal spareforslag, der berører stort set hele organisationen Region Midtjylland. Ud fra et retfærdighedsprincip er det formålstjenligt, men spørgsmålet er om det også er klogt og anbefalelsesværdigt? Dato Ref. Lone Kold Schmidt Direkte tlf loneschm@rm.dk Side 1/7 Aarhus Universitetshospital (AUH) er i forvejen i gang med en historisk stor omstilling, der kræver samtlige ansattes fulde opmærksomhed for at kunne lykkes. Den nye spareplan kommer oveni, og det er med den korte tidsfrist ikke muligt at vurdere, om AUH reelt vil være i stand til at omsætte såvel omstilling til under fælles tag, den nye spareplan og levere sikker patientbehandling. Servicecentret har en stor bekymring for, om den kommende spareplan gør regning uden vært. Langt de fleste spareforslag har en præmatur karakter, hvor de samlede konsekvenser ikke kan gennemskues på nuværende tidspunkt. Erfaringsmæssigt betyder det, at en stor del af besparelsen konverteres til grønthøsterbesparelser. Grønthøsterbesparelser efterlader ledelsessystemet med et ansvar for prioritering af ressourcerne uden, at der ligger en politisk beslutning og et politisk ansvar bag. Det finder Servicecentret ikke hensigtsmæssigt. Ovenstående presser de mange ledere, der skal omsætte og styre et væld af omlægninger og det presser arbejdsmiljøet for den enkelte medarbejder. Der er behov for en reel politisk prioritering. I praksis ved eksplicit at gøre opmærksom på, at Region Midtjylland ikke længere kan levere det samme sundhedstilbud som hidtil f.eks. ved at nedlægge geografiske funktioner eller stoppe behandlinger til udvalgte patientgrup-

2 per. Det er en politisk beslutning, som ikke tilkommer Servicecentrets CMU at pege på. Blot ønsker Servicecentret med nærværende høringssvar at gøre opmærksom på en stærk bekymring for, om AUH reelt kan udføre de politiske beslutninger om omlægning til under fælles tag, spareplan og levere sikker patientbehandling på samme tid. Generelle kommentarer til Spareplan Kombinationen af et yderst omfattende materiale, en meget stram tidsplan og massive besparelsesforslag, byder ikke CMU rimelige vilkår, for at kunne levere et kvalificeret høringssvar. Der er således behov for at tydeliggøre, at høringssvaret tager afsæt i vilkår, som afgjort ikke er optimale. Nedenfor følger først generelle kommentarer til de stillede spareforslag. Dernæst følger mere specifikke kommentarer til udvalgte spareforslag, primært indenfor kategorien Ikke kliniske områder. At netop Ikke kliniske områder har Servicecentrets særlige bevågenhed, skal ses i lyset af, at afdelingerne i centret er centrale aktører indenfor mange af de ikke kliniske områder. Servicecentrets CMU ønsker at kvittere positivt overfor det tværregionale perspektiv, der har været anlagt i arbejdet med at stille spareforslag. Forslag om sammenlægninger indenfor en række både kliniske og ikke kliniske områder bifaldes også. Intentionen om at arbejde med mere grundlæggende strukturer i det regionale sundhedsvæsen ses i visse af de stillede spareforslag. Der synes dog at være et overvejende fravær af spareforslag, der rokker ved de grundlæggende strukturer indenfor organiseringen af sundhedsvæsenet i Region Midtjylland. Eksempelvis har arbejdet med akutområdet været underlagt en præmis om, at regionens fem akuthospitaler skal bibeholdes. Således synes tanken om at arbejde med de grundlæggende strukturer i det regionale sundhedsvæsen ikke at have slået fuldt igennem. Sparekravets samlede volumen havde været et fint afsæt for at stille forslag om mere radikale forandringer og ikke mindst lade arbejdet med spareforslag udfolde sig uden strukturelle bindinger. Side 2/7 Ved gennemlæsning af de stillede spareforslag, er det som nævnt indledningsvist tydeligt, at mange af forslagene har en præmatur karakter, hvor implikationer og konsekvenser er uklare. Det giver ikke CMU et informativt afsæt for at kunne vurdere, om forslagene er realiserbare - ej heller hvilke konsekvenser, der er ved gennemførsel. Materialets omfattende karakter og tidsrammen giver også anledning til en bekymring for, om visse af de stillede spareforslag, har nogle driftsmæssige konsekvenser som ganske enkelt først ville blive afdækket ved en nærmere gennemgang. En gennemgang der kræver tid. Gennemførelsen af spareplanen baserer sig på en præmis om, at ny dyr medicin vil finde sin anvendelse i patientbehandlingen. Denne præmis kalder på, at der nationalt etableres et prioriteringsudvalg, hvor anvendelsen af ny dyr medicin vurderes op i mod andre former for patientbehandling.

3 Som det fremgår af spareplanen, stilles der forslag om besparelser indenfor forskning, uddannelse og kompetenceudvikling. Servicecentrets CMU finder det bekymrende, at AUH som universitetshospital reducerer i ressourcerne på dette område. Opretholdelsen af Den største viden, den bedste behandling baserer sig på tilstedeværelsen af medarbejderkompetencer, hvilket regulært kan blive udfordret ved at gennemføre besparelser på disse områder. Arbejdsmiljøet er under pres på AUH. Etableringen af AUH under fælles tag og krav om fortsat effektivisering af driften sætter medarbejderne under pres. De negative konsekvenser for arbejdsmiljøet ses bl.a. i den faldende trivselsscore i TULE. Der er i CMU stor bekymring for, at gennemførelsen af spareplanen får en negativ indflydelse på hospitalets arbejdsmiljø. Et markant problem, når netop motivation og gejst gerne skal være fremherskende i bevægelsen ud under fælles tag. Servicecentrets CMU udtrykker bekymring for, om der er sammenfald mellem visse af de stillede spareforslag. Ved sammenfald skal der stilles nye spareforslag eller skrues op for grønthøster-andelen, såfremt den samlede spareramme fastholdes. Hertil kommer, at visse af de stillede spareforslag dækker områder, hvor besparelsespotentialet allerede er indregnet i de AUH-specifikke tiltag, der skal sikre effektiviseringsgevinsten på de 8 %. Dette er eksempelvis tilfældet med spareforslaget knyttet til administrative lettelser ved omlægning af varebestillinger til øget central bestilling via bl.a. briksystem. Fastholdes sparerammen, skal der som konsekvens findes yderligere besparelser på AUH. Specifikke kommentarer til udvalgte spareforslag Nedenfor følger kommentarer til udvalgte spareforslag, primært indenfor kategorien Ikke kliniske områder. Side 3/ Indkøbsaftaler & 6.02 Vareforsyning Når Region Midtjylland skal spare, er det hensigtsmæssigt at se på indkøbsområdet. I den udstrækning det er muligt at reducere udgifterne til indkøb, vil det medføre reduktioner i besparelseskravet for regionens driftsorganisation. I spareforslag 6.01 nævnes det, at der er taget udgangspunkt i de store indkøbsområder, som først er konkurrenceudsat og implementeret. Mange af de kommende udbud vil være langt mindre end gennemsnittet af de første og her vil forholdet mellem ressourceforbrug til opgaven og potentialet ved implementeringen formentlig være markant dårligere. På nationalt plan er der estimeret et besparelsespotentiale på 1 mia. kr. i 2020, hvilket i sparekataloget er omsat et besparelsespotentiale på 53,9 mio. kr. for AUH i Fordelingen af den regionale besparelse er ikke sket i forhold til hospitalernes indkøbsmængder. AUH har forlods fået en ekstraordinær besparelse på 10 mio. kr., hvorefter den resterende besparelse er fordelt i forhold til hospitalernes manglende anvendelse af det regionale indkøbssystem, idet det forudsættes, at den manglende anvendelse af systemet rummer en ekstraordinær mulighed for at spare.

4 Der er mange årsager til at AUH har en lavere anvendelsesprocent af indkøbssystemet end øvrige hospitaler. Eksempler fra røntgenområdet viser, at AUH for en stor dels vedkommende køber andre varer, til højt specialiserede procedurer, end regionshospitalerne og at disse varer hverken er aftaledækkede eller tilgængelige i indkøbssystemet. På samme måde viser eksempler fra det ortopædkirurgiske område, at indkøbssystemet har krævet tekniske tilretninger fra systemejeren for at afdelingerne har kunnet købe varerne gennem indkøbssystemet. Tilretninger som først nu er ved at være på plads. På øjenområdet har afdelingen ikke købt øjenlinser gennem indkøbssystemet, men den nyligt gennemførte compliance-analyse på området viser, at afdelingen køber 94 % af øjenlinserne i overensstemmelse med de regionale indkøbsaftaler, hvorfor afdelingen ikke vil opnå yderligere besparelser, når afdelingen kommer til at købe linserne ind gennem systemet. Der ses derfor med stor bekymring på et forslag, hvor AUH skal belastes næsten dobbelt så hårdt som regionshospitalerne. Servicecentret bakker i forhold til spareforslag 6.02 op omkring en overflytning af Den Regionale Driftsenhed til Indkøb og Medicoteknik. Dette bør kunne styrke den videre udvikling af vareforsyningen i regionen. Det anbefales at overflytningen også omfatter en fysisk flytning af Den Regionale Driftsenhed til Regionshuset i Aarhus for at sikre at synergien i forhold til Indkøb og Medicoteknik realiseres bedst muligt. I spareforslaget opgøres et betydeligt administrativt og klinisk besparelsespotentiale ved at overgå til udvidet anvendelse af indkøbssystemet, men der ses angiveligt bort fra de meropgaver og meromkostninger, der følger med forslaget. Der føres opgaver med at supportere brugerne vedr. bestilling og support af indkøbssystemet tilbage til hospitalerne, men der reserveres ikke ressourcer til, at hospitalerne kan udføre opgaven. Tilsvarende forudsættes et økonomisk potentiale høstet ved øget standardisering dette uden at opgaven adresseres eller finansieres. Side 4/7 Fælles for de to forslag er, at der kan være betydelig risiko for at overvurdere potentialet ved yderligere konkurrenceudsættelse af indkøb og yderligere brug af indkøbssystemet Konkurrenceudsættelse af MidtTransport Servicecentrets CMU er generelt enig i, at besparelsen i forbindelse med konkurrenceudsættelsen af Midttransport skal indgå i den fælles spareplan. CMU noterer sig dog et par forhold i forslaget, man bør forholde sig til og noterer desuden områder, der kunne bidrage yderligere til besparelser på transportområdet. Den potentielle besparelse bør tilrettes efter gennemførslen af konkurrenceudsættelsen, så det er det reelt sparede beløb, der hentes som besparelse dette uanset om beløbet bliver større eller mindre end 3,4 mio. kr.

5 MidtTransport finansieres ved at sende regninger ud til kundegruppen. Besparelsen kan derfor ikke hentes i et basisbudget. Finansieringen kan finde sted på følgende måder: Regionens enheder budgetreduceres, jf. en fordelingsnøgle, alt efter hvor stor en omsætning, de havde ved MidtTransport i 2014 Priserne ved MidtTransport fastholdes, så den reducerede driftsudgift resulterer i et overskud ved MidtTransport som herefter overføres til regionen. Jo flere af regionens enheder, der bruger MidtTransport, jo større besparelse vil der komme på transportområdet. Det anbefales derfor, at den første model anvendes, da det giver de laveste direkte priser for kunderne, og derved et større incitament for at blive en del af regionens fælles transportløsninger. Der vurderes at være et betydeligt potentiale for yderligere besparelser på transportområdet. Dette gælder: almindelig transport af gods (insourcing af hele regionens transportbehov) håndtering af personbiler (fælleseje & leasing m.m.), samt en nøje vurdering af hvilke køretøjer der bedst matcher behovet og lever op til eksempelvis miljøkrav reduktion af taxaudgifter rådgivning om løsning af særlige transportbehov På disse ovennævnte områder har MidtTransport erhvervet betydelige kompetencer, som kan skabe store besparelser for regionens enheder uanset eventuel outsourcing af de konkurrenceudsatte aktiviteter Øget genbrug ved omlægning af InterGen Servicecentrets CMU støtter det stillede forslag, da der vil være synergieffekter mellem køretøjer og kørsel mellem MidtTransport og InterGen. Side 5/7 De eksisterende lagerfaciliteter er imidlertid ikke egnet til opbevaring af møbler og andet inventar, der ønskes genbrugt i regionen. Lageret er ikke opvarmet og ventileret m.m. Det skal også nævnes, at en større lagerstyring af det pågældende inventar, vil kræve IT-udstyr m.m., som MidtTransport ikke har i dag Facility Management Servicecentrets CMU tilslutter sig forslaget om, at hospitalsenhederne i Region Midtjylland indkøber el på spotmarkedet. Besparelsen på klinisk risikoaffald kan ikke opnås i Der bør gennemføres en større undersøgelse af afsætningsmuligheder samt logistikformer. Det forventes, at besparelsen kan realiseres i AUH har allerede i 2015 opnået en større besparelse på affaldet, og vil derfor ikke kunne gentage denne besparelse i 2016.

6 Af patientsikkerhedsmæssige grunde kan det ikke anbefales at reducere den årlige revalidering af autoklaver til alene at omfatte måling af tryk og luft. Det er testen med biologisk materiale, der er den vigtige Vaskeriydelsen Vurderingen er, at det stillede forslag er visionært. Både hospitaler og patienter vil opleve bedre behandling, kvalitet og service, samtidig med at der i regionen spares 15 mio. kr. årligt. midtvask vil i kraft af stordrift, udviklingsevne og leveringssikkerhed sikre Region Midtjylland de laveste priser, bedste produkter og services for fremtiden 6.10 Kostoptimering, hjælpemidler & rengøringsstandarder & 5.13 Reduktion af diætister Servicecentrets CMU bakker op omkring et arbejde med kostoptimering herunder reduktion i kassation af mad så længe det ikke fjerner et fokus på arbejdet med klinisk ernæring af underernærede eller potentielt underernærede patienter. Servicecentrets CMU havde fundet det hensigtsmæssigt, at arbejdet med spareplanen havde givet anledning til at tænke visionært i forhold til klinisk ernæring af underernærede eller potentielt underernærede patienter for at undgå eller minimere genindlæggelser. Dette ikke mindst fordi besparelsespotentialet ved at styrke indsatsen mod underernæring, er betydeligt. Allerede i dag er der kun plads til de svært syge på AUH. Mange af hospitalets højt specialiserede patienter har flere diagnoser som på samme tid som skal tilgodeses bl.a. i ernæringsmæssig sammenhæng. Det samme gør sig gældende for en række specialopgaver i det ambulante regi f.eks. ved patienter med sygdomme i nyrer, tarm, lever, samt patienter i langvarig kemoterapi/strålebehandling og børn. I denne sammenhæng er diætisterne uundværlige i processen med at reducere underernæring og genindlæggelser. Der er således stor bekymring for konsekvenserne ved at reducere i antallet af diætister. Side 6/ Fælles opgaveløsning af telefonomstillings- og receptionsopgaver Servicecentrets CMU ser det skitserede forslag, hvor der etableres et samarbejde med AUH, Risskov, som naturligt i forbindelse med, at der sker en samling i Skejby. Besparelsen bør findes ved sammenlægning af de to hospitalers budgetter, fratrukket 1 mio. kr. årligt fra 2016 og frem. Det anbefales, at de tekniske omkostninger afdækkes inden sammenlægningen. Der er mange tekniske alarmer, der skal overføres, hvorfor det synes usikkert om de skitserede 0,5 mio. kr. rækker. Afdækningen vil desuden vise, om det er økonomisk fordelagtigt, at vente med samdrift til begge hospitaler er placeret i Skejby Nedlæggelse af pulje vedrørende kompetenceudvikling på hygiejneområdet De afsatte midler til kompetenceudvikling på hygiejneområdet har til formål at nedbringe antallet af hospitalserhvervede infektioner.

7 En del af indsatsen har fokus på håndhygiejne i form af udvikling af et bedre e-læringsprogram til ansatte, og informationsvideoer til pårørende og patienter. Denne del er et meget vigtig element i brydning af smitteveje, da der er mange undersøgelser, der viser at netop håndhygiejnen er en betydelig faktor. Det er derfor væsentligt, at denne del af indsatsen fastholdes og ikke indgår i spareplanen. Midlerne specifikt rettet mod efteruddannelse af serviceassistenter er meget relevante da der løbende kommer nye nationale standarder på rengøringsområdet. De centrale midler vil sikre, at serviceassistenterne løbende uddannes tilstrækkeligt til at sikre hygiejnen, og at det faglige niveau i regionen er ensartet. En central uddannelsesindsats vil være omkostningseffektiv da undervisningen kan standardiseres, og der kan dannes store hold. Det kan derfor ikke anbefales at nedlægge puljen Samling af kvalitetsansvaret i Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Der stilles forslag om, at driftsopgaven knyttet til Marselisborg Centret skal overgå ledelsesmæssigt AUH. Det fremgår ikke, at der tilføres økonomi til AUH i den forbindelse. AUH drifter p.t. ca kvm. på MarselisborgCentret og forlader matriklen ved flytningen til Skejby. AUH har efter udflytningen ikke økonomi til en fortsat drift af området. Det foreslås, at driften af udlejningsejendomme overgår til en stabsfunktion i Region Midtjylland f.eks. Bygningskontoret. Side 7/ Generel hospitalsadministrationer Servicecentrets CMU bakker op om forslagene om besparelser gennem udvikling af fælles standarder og koncepter for opgaveløsninger. Dette gælder både skabeloner på kvalitets- og økonomiområdet samt udnyttelse af digitalisering. Servicecentrets CMU er ikke enig, i at HE Horsens bør fritages for bidrag til besparelsen, med de angivne grunde ej heller at AUH bør bidrage med en større del. AUH har, med sin størrelse, brug for mere koordinering, sammenlignet med et mindre hospital. Opdelingen i centre ved AUH er et eksempel herpå. CMU foreslår således en fordeling af besparelsen, efter de normale principper for udmøntning af besparelser. På vegne af CMU-Servicecentret Thomas Møller & Thomas Oxlund Munkholm Formandskabet

Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg Viborg

Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg Viborg Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg 26 8800 Viborg Høringssvar fra AUH s Hoved-MEDudvalg

Læs mere

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Baggrund Samlingen

Læs mere

Besluttet i budget 2019 Konsekvens

Besluttet i budget 2019 Konsekvens Besluttet i budget 2019 Konsekvens Lukning af urologisk Med forslaget nedlægges urologisk afdeling på (urinvejskirurgisk) afdeling på Regionshospitalet Viborg Regionshospitalet Viborg, og aktiviteten flyttes

Læs mere

Tema 1: Akutområdet og det præhospitale område

Tema 1: Akutområdet og det præhospitale område A. Spareplanens spor nr. 1: Akutområdet og det præhospitale område B. Forslag nr.: 9 C. Spareforslag overskrift: 9. Reduktion i udgifterne til børneområdet (pædiatri) D. Beskrivelse af området I Region

Læs mere

Forslag til besparelser i psykiatrien. Generelle plancher

Forslag til besparelser i psykiatrien. Generelle plancher Forslag til besparelser i psykiatrien Generelle plancher Psykiatri og Social Hvad vil jeg komme ind på? 1. Hvorfor og hvor meget skal der spares? 2. Hvordan er forslag til besparelser fundet? 3. Hvad betyder

Læs mere

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen 7.9.2015 1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen Indledning I dag førstebehandler regionsrådet budget 2016. På sundhedsområdet

Læs mere

3. Hvad betyder det for mig og for vores afdeling?

3. Hvad betyder det for mig og for vores afdeling? 3. Hvad betyder det for mig og for vores afdeling? Friklinik 2 Psykiatri og Social Konsekvenser af spareforslagene for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Friklinik Friklinikken nedlægges som selvstændig afdeling,

Læs mere

Budget 2019 Fordeling af besparelser i 2019 og 2020

Budget 2019 Fordeling af besparelser i 2019 og 2020 Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Budget 2019 Fordeling af besparelser i 2019 og 2020 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk I forbindelse med vedtagelsen

Læs mere

Regionernes budgetter for 2016

Regionernes budgetter for 2016 Notat vedrørende tendenser i regionernes budgetter for 2016 20. maj 2016 Regionernes budgetter for 2016 FOA har udarbejdet en gennemgang af de fem regioners budgetter for 2016 med fokus på de besparelser,

Læs mere

Høringssvar vedrørende sparekataloget i Region Midt: Spar1519 Forretningsudvalget for det Tværfaglige Specialeråd i Børne- og Ungdomspsykiatri i RM

Høringssvar vedrørende sparekataloget i Region Midt: Spar1519 Forretningsudvalget for det Tværfaglige Specialeråd i Børne- og Ungdomspsykiatri i RM Høringssvar vedrørende sparekataloget i Region Midt: Spar1519 Forretningsudvalget for det Tværfaglige Specialeråd i Børne- og Ungdomspsykiatri i RM Psykiatri og Børne- og Ungdomspsykiatri har nationalt

Læs mere

Tema 6: Ikke kliniske områder

Tema 6: Ikke kliniske områder Introduktion...3 1. Indkøbsaftaler... 10 2. Vareforsyning... 14 3. Konkurrenceudsættelse af MidtTransport... 17 4. Optimering af servicekontrakter... 19 5. Samling af den medicotekniske service... 22 6.

Læs mere

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 - en del af Aarhus Universitetshospital Psykiatri og Social Baggrund Direktionen i Region Midtjylland og psykiatri- og socialledelsen har besluttet at igangsætte

Læs mere

Samlet handleplan for økonomien på Aarhus Universitetshospital Oplæg til høring i MED-systemet

Samlet handleplan for økonomien på Aarhus Universitetshospital Oplæg til høring i MED-systemet Samlet handleplan for økonomien på Aarhus Universitetshospital 2019 Oplæg til høring i MED-systemet 23. maj 2019 Høring af den samlede handleplan for AUH s økonomi 2019 23. maj 3. juni 2019 LMU'erne kan

Læs mere

Behov for en spareplan samt håndtering af økonomisk udfordring Økonomidirektør Per Grønbech

Behov for en spareplan samt håndtering af økonomisk udfordring Økonomidirektør Per Grønbech Behov for en spareplan 2016-2019 samt håndtering af økonomisk udfordring 2015. Økonomidirektør Per Grønbech Baggrund for en spareplan Økonomiske udfordring i budget 2015 Stigende udgifter til medicin og

Læs mere

Plan for øget produktivitet på Aarhus Universitetshospital. 1. Indledning

Plan for øget produktivitet på Aarhus Universitetshospital. 1. Indledning Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Plan for øget produktivitet på Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Til koncernledelsen. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen. Fordeling af sparerammer

Til koncernledelsen. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen. Fordeling af sparerammer Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Koncernøkonomi Til koncernledelsen Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen Fordeling af

Læs mere

Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg Viborg

Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg Viborg Aarhus Universitetshospital Administrationen Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg 26 8800 Viborg Høringssvar fra AUH s Hoved-MEDudvalg

Læs mere

Kommissorium for tema 6: Ikke kliniske områder spareplan

Kommissorium for tema 6: Ikke kliniske områder spareplan Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Kommissorium for tema 6: Ikke kliniske områder spareplan 2015-2019 Styregruppen

Læs mere

Sparekatalog. DKS 12. maj 2015 Konst. koncerndirektør Christian Boel og vicedirektør Kjeld Martinussen

Sparekatalog. DKS 12. maj 2015 Konst. koncerndirektør Christian Boel og vicedirektør Kjeld Martinussen Sparekatalog DKS 12. maj 2015 Konst. koncerndirektør Christian Boel og vicedirektør Kjeld Martinussen Baggrunden for sparemål 2016-2019 Stigende udgifter til medicin og nye behandlinger Effektiviseringskrav

Læs mere

FAQ: Hyppigt stillede spørgsmål på indkøbsområdet

FAQ: Hyppigt stillede spørgsmål på indkøbsområdet FAQ: Hyppigt stillede spørgsmål på indkøbsområdet Regionsrådet har besluttet, at en privat logistikpartner skal etablere og drive et fælles varelager for Region Midtjylland. Der skal vælges logistikpartner

Læs mere

Emner til hospitalsudvalget 2019

Emner til hospitalsudvalget 2019 Emner til hospitalsudvalget Version 01.05.19 Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tema Kort beskrivelse Evt. forslag til oplægsholder Sundheds- og Udvalget præsenteres

Læs mere

Der er mange håndtag, der skal skrues på, før vi er i mål.

Der er mange håndtag, der skal skrues på, før vi er i mål. Vi sparer penge, når vi køber ind sammen Region Midtjylland køber årligt varer og tjenesteydelser for cirka 8 milliarder kroner. Det svarer til næsten 30 % af regionens samlede økonomi, og derfor er der

Læs mere

Et stramt budget 2016

Et stramt budget 2016 Budget 2016 Et stramt budget 2016 Denne pjece indeholder en kort præsentation af Region Midtjyllands Budget 2016. Du kan få et hurtigt overblik over regionens hovedområder Sundhed, Social, Regional Udvikling

Læs mere

1. Forslag nr.: 5 2. Spareforslag overskrift: Samling af Medicoteknisk afdeling samt Indkøb &

1. Forslag nr.: 5 2. Spareforslag overskrift: Samling af Medicoteknisk afdeling samt Indkøb & 1. Forslag nr.: 5 2. Spareforslag overskrift: Samling af Medicoteknisk afdeling samt Indkøb & logistik 3. Dato: 03-01-2011 4. Beskrivelse af spareforslaget: Arbejdsgruppen har til formål at vurdere, om

Læs mere

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger 22. august 2018 Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger Indledning Det vedlagte materiale udgør Direktørgruppens forslag til,

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Organisering af den siddende patientbefordring i Region Midtjylland fra 2008. til Regionsrådets møde den 2.

Bilag. Region Midtjylland. Organisering af den siddende patientbefordring i Region Midtjylland fra 2008. til Regionsrådets møde den 2. Region Midtjylland Organisering af den siddende patientbefordring i Region Midtjylland fra 2008 Bilag til Regionsrådets møde den 2. maj 2007 Punkt nr. 23 Bilag: Konkrete tilretninger som følge af godkendelse

Læs mere

Sparekatalog. Sundhedsstyregruppen 6. maj 2015 Konst. koncerndirektør Christian Boel

Sparekatalog. Sundhedsstyregruppen 6. maj 2015 Konst. koncerndirektør Christian Boel Sparekatalog Sundhedsstyregruppen 6. maj 2015 Konst. koncerndirektør Christian Boel Baggrunden for sparemål 2016-2019 Stigende udgifter til medicin og nye behandlinger Effektiviseringskrav i forbindelse

Læs mere

Kommissorium for tema 2: Planlagte forløb spareplan

Kommissorium for tema 2: Planlagte forløb spareplan Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Kommissorium for tema 2: Planlagte forløb spareplan 2015-2019 Styregruppen har

Læs mere

2. behandling af budget 2012 Ordførertale v. Anders Kühnau (S)

2. behandling af budget 2012 Ordførertale v. Anders Kühnau (S) 2. behandling af budget 2012 Ordførertale v. Anders Kühnau (S) Det er med stor glæde, at vi nu kan konstatere, at der er et bredt flertal bag regionens budget for 2012. Dermed er der bred opbakning til

Læs mere

På patientens præmisser - hvordan?

På patientens præmisser - hvordan? Regionshuset Aarhus Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Centersekretariatet Olof Palmes Allé 15 DK 8200 Aarhus N Tel. + 45 7841 0000 cfk@rm.dk www.cfk.dk Sundhedsplan for Region Midtjylland 2013 Dato 14.01.2014

Læs mere

Bevillingsændringer Region Midtjylland

Bevillingsændringer Region Midtjylland Sundhedsoverblik pr. 28. februar 2015 Bevillingsændringer Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 0. OVERBLIK... 3 1. SUNDHEDSOMRÅDET... 4 Skema 1: Regulering af budget 2015 og frem til hospitalsmedicin

Læs mere

Professionel vareforsyning.

Professionel vareforsyning. Professionel vareforsyning www.regionmidtjylland.dk Vi sparer penge, når vi køber ind sammen Region Midtjylland køber årligt varer og tjenesteydelser for cirka 8 milliarder kroner. Det svarer til næsten

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Kvalitet og kompleksitet i sygeplejen

Kvalitet og kompleksitet i sygeplejen Kvalitet og kompleksitet i sygeplejen Temadag 7.3 2019, DSR, Kreds Midtjylland Indledning ved kredsformand Anja Laursen Emnet for temadagen i dag er tydeligvis et særdeles vigtigt emne for os sygeplejersker.

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden Region Midtjylland Regionssekretariatet 7. august 2017 /GRYOJE Dagsorden til møde i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det kl. 13:00 i Regionshuset Aarhus, mødelokale 13, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus

Læs mere

Koncernøkonomi, Region Midtjylland. Høringssvar til Spareplan fra HMU, Hospitalsenhed Midt

Koncernøkonomi, Region Midtjylland. Høringssvar til Spareplan fra HMU, Hospitalsenhed Midt Hospitalsenhed Midt Koncernøkonomi, Region Midtjylland Økonomi & Plan Heibergs Allé 6 Postboks 130 DK-8800 Viborg Tel. +45 7844 1490 Fax +45 7844 1491 www.hospitalsenhedmidt.dk Høringssvar til Spareplan

Læs mere

Spareplan Ortopædkirurgi HEV LMU

Spareplan Ortopædkirurgi HEV LMU Spareplan 2015-2019 Ortopædkirurgi HEV LMU - 28.04.2015 www.regionmidtjylland.dk Hvorfor skal vi spare Stigende udgifter til medicin og nye behandlinger Effektiviseringskrav i forbindelse med byggerier

Læs mere

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Den 4. februar 2008 Indledning og resumé af mål Der er disse år fokus på mulighederne for at effektivisere offentlige indkøb i både stat, regioner og kommuner. Det

Læs mere

Et stramt budget 2015

Et stramt budget 2015 Budget 2015 Et stramt budget 2015 Denne pjece indeholder en kort præsentation af Region Midtjyllands Budget 2015. Du kan få et hurtigt overblik over regionens hovedområder Sundhed, Social, Regional Udvikling

Læs mere

Hospitalers, virksomheders og koncerncentrenes forslag til effektiviseringer og bedre ressourceudnyttelse

Hospitalers, virksomheders og koncerncentrenes forslag til effektiviseringer og bedre ressourceudnyttelse Opgang Blok A Afsnit 1. sal Center for Økonomi Budget og Byggestyring Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 59 17 Mail oekonomi@regionh.dk Web www.regionh.dk CVR/SE-nr: 30113721

Læs mere

Region Midtjylland. Godkendelse af etableringen af budgettet for Indkøb og Logistik. Bilag. til Regionsrådets møde den 22. august Punkt nr.

Region Midtjylland. Godkendelse af etableringen af budgettet for Indkøb og Logistik. Bilag. til Regionsrådets møde den 22. august Punkt nr. Region Midtjylland Godkendelse af etableringen af budgettet for Indkøb og Logistik Bilag til Regionsrådets møde den 22. august 2007 Punkt nr. 31 Regionshuset Viborg Regionsøkonomi Skottenborg 26 Postboks

Læs mere

Region Hovedstaden Center for Økonomi. Nærhedsfinansiering. Oplæg til forretningsudvalgets temadrøftelse den 9. oktober 2018.

Region Hovedstaden Center for Økonomi. Nærhedsfinansiering. Oplæg til forretningsudvalgets temadrøftelse den 9. oktober 2018. Nærhedsfinansiering Oplæg til forretningsudvalgets temadrøftelse den 9. oktober 2018 Jens Buch Nielsen 1 Økonomiaftale 2019 2% Afskaffelse af det årlige produktivitetsstigningskrav på 2% Afskaffelse af

Læs mere

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale:

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale: N O T A T Regionernes mål for indkøb og logistik i 2015 11-04-2010 Sag nr. 10/413 Dokumentnr. 18141/10 Strategisk Indkøb Regionerne står stærkt inden for offentlige indkøb. Der er etableret fem centrale

Læs mere

Til: Forretningsudvalget. FU temadrøftelse om ressourcepolitikken Fakta om og Udbud og Indkøb.

Til: Forretningsudvalget. FU temadrøftelse om ressourcepolitikken Fakta om og Udbud og Indkøb. Til: Forretningsudvalget Center for Økonomi Indkøb Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 38665000 Mail Web www.regionh.dk Journalnummer:17014805 Dato: 19. maj 2017 FU temadrøftelse om ressourcepolitikken

Læs mere

Baggrund for spareplanen

Baggrund for spareplanen Spareplan 2016-2019 Fælles ansvar for sundhed og økonomi - 5 års balance Baggrund for spareplanen Økonomiske udfordring i budget 2015 Stigende udgifter til medicin og nye behandlinger Effektiviseringskrav

Læs mere

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Administrative fællesskaber lokalt Der foretages en budgetreduktion på 4,8 mio. kr. årligt. Administrative fællesskaber

Læs mere

2. behandling af budgetforslag 2012 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 28. september 2011

2. behandling af budgetforslag 2012 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 28. september 2011 2. behandling af budgetforslag 2012 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 28. september 2011 Indledning: Jeg vil gerne indlede 2. behandlingen af forslaget til budget 2012 med at kvittere for den

Læs mere

Region Midtjylland. Region Midtjylland har 1,28 millioner indbyggere Det svarer til 23 procent af den samlede befolkning i Danmark

Region Midtjylland. Region Midtjylland har 1,28 millioner indbyggere Det svarer til 23 procent af den samlede befolkning i Danmark Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland V/Afdelingschef Frank Neidhardt www.regionmidtjylland.dk Region Midtjylland Region Midtjylland har 1,28 millioner indbyggere Det svarer til 23 procent af den

Læs mere

Budgetforlig 2014 Første udmøntning for sundhedsområdet og administration

Budgetforlig 2014 Første udmøntning for sundhedsområdet og administration Region Nordjylland Koncern Økonomi J.nr.: 2012-159287 Ref.: Christian Balthazar Møller Dato: 19. september 2013 Budgetforlig 2014 Første udmøntning for sundhedsområdet og administration Den 4. september

Læs mere

Kommissorium for tema 5: Klinisk service spareplan

Kommissorium for tema 5: Klinisk service spareplan Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Kommissorium for tema 5: Klinisk service spareplan 2015-2019 Styregruppen har

Læs mere

Et robust Budget 2014 med plads til nye initiativer

Et robust Budget 2014 med plads til nye initiativer Budget 2014 Et robust Budget 2014 med plads til nye initiativer Denne pjece indeholder en kort præsentation af Region Midtjyllands Budget 2014. Du kan få et hurtigt overblik over regionens hovedområder

Læs mere

Omstilling og effektivisering

Omstilling og effektivisering Nr. 39 Område: Indsatsområde: Emne: Aftaleholder: Fagudvalg: Funktion: Omstilling og effektivisering Plan og kultur Afbureaukratisering og effektivisering Reduktion i Plan og Kulturs personale Christian

Læs mere

Direktionens besvarelse af høringssvar

Direktionens besvarelse af høringssvar Dato 15-11-2015 Dok.nr. 158086/15 Sagsnr. 15/12912 Ref. KIOL Direktionens besvarelse af høringssvar Forslag Afdelinger Høringssvaret Direktionens overvejelser/svar Ad A) Borgerservic e og GIS Fælles MED

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Udkast til Region Sjællands indkøbspolitik 2011-2015

Udkast til Region Sjællands indkøbspolitik 2011-2015 Dato: 28. september 2011 Brevid: 1493520 Udkast til Region Sjællands indkøbspolitik 2011-2015 1. Indledning Indkøb er et væsentligt område, der yder vigtige bidrag til, at regionens ansatte kan løse kerneopgaverne

Læs mere

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Bilag 10 Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Side 1 af 5 Processen Besparelsesforslag til Budget 2016 2019 har været sendt i høring i perioden 11. december til 8. januar.

Læs mere

Bevillingsændringer Region Midtjylland

Bevillingsændringer Region Midtjylland Sundhedsoverblik pr. 31. august 2014 Bevillingsændringer Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 0. OVERBLIK... 3 1. SUNDHEDSOMRÅDET... 4 Skema 1: Udgifter til nye behandlinger... 4 Skema 2: Udmøntning

Læs mere

Til Regionsrådet d. 11. juli 2013 ved regionsrådsformand Bent Hansen Regionshuset Viborg Skottenborg 26 8800 Viborg

Til Regionsrådet d. 11. juli 2013 ved regionsrådsformand Bent Hansen Regionshuset Viborg Skottenborg 26 8800 Viborg Til Regionsrådet d. 11. juli 2013 ved regionsrådsformand Bent Hansen Regionshuset Viborg Skottenborg 26 8800 Viborg Medarbejdernes kommentarer ved RMU til budget 2014 i Region Midtjylland Med udkastet

Læs mere

Til regionsrådet Skottenborg Viborg. Dansk Sygeplejeråds høringssvar til Spareplan Kreds Midtjylland

Til regionsrådet Skottenborg Viborg. Dansk Sygeplejeråds høringssvar til Spareplan Kreds Midtjylland Til regionsrådet Skottenborg 26 8800 Viborg Den 7. maj 2015 Ref.: KES Medlems nr.: Sagsnr.: Dansk Sygeplejeråds høringssvar til Spareplan 2015-2019 Med dette høringssvar ønsker Dansk Sygeplejeråd, Kreds

Læs mere

Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg

Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg Den 26. maj 2010 Ref.: RSA/EW Medlems nr.: Sagsnr.: Høringssvar vedr. masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

KONKRETISERING AF FÆLLES SUNDHEDSHUS I HELSINGØR

KONKRETISERING AF FÆLLES SUNDHEDSHUS I HELSINGØR Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød KONKRETISERING AF FÆLLES SUNDHEDSHUS I HELSINGØR Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666110 Mail csu@regionh.dk Baggrund Regionsrådet

Læs mere

Kommissorium for tema 4: Psykiatrien spareplan Styregruppen har til opgave at finde forslag til besparelser inden for psykiatrien.

Kommissorium for tema 4: Psykiatrien spareplan Styregruppen har til opgave at finde forslag til besparelser inden for psykiatrien. Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Kommissorium for tema 4: Psykiatrien spareplan 2015-2019 Styregruppen har til

Læs mere

Omstillings- og besparelsestiltag på Hospitalsenheden Horsens som følge af effektiviseringskrav ifm. nybyggeri/ombygning

Omstillings- og besparelsestiltag på Hospitalsenheden Horsens som følge af effektiviseringskrav ifm. nybyggeri/ombygning Omstillings- og besparelsestiltag på Hospitalsenheden Horsens som følge af effektiviseringskrav ifm. nybyggeri/ombygning Hvad betyder Investeringsplanen for HE Horsens? Horsens skal gennemføre en Generalplan

Læs mere

Ny regional logistikstruktur

Ny regional logistikstruktur Ny regional logistikstruktur v/ Esben Madsen, chefkonsulent Indkøb&Medicoteknik Danske Regioners netværksdage den 28.-29. august 2013 www.regionmidtjylland.dk Præsentationens indhold Region Midt s forandringsprojekt

Læs mere

Spareplaner for sygehusene i 2017

Spareplaner for sygehusene i 2017 3. oktober 2017 Spareplaner for sygehusene i 2017 Regionerne skal finde besparelser for ca. 1,2 mia. kr. på sygehusenes budgetter i 2017. Det kan koste over 1200 stillinger, selvom en del af besparelserne

Læs mere

Tema 6: Ikke kliniske områder

Tema 6: Ikke kliniske områder Oversigt over besparelsesforslag 2015 2019... 3 1. Indkøbsaftaler... 5 2. Vareforsyning... 9 3. Konkurrenceudsættelse af MidtTransport... 12 4. Optimering af servicekontrakter... 14 5. Samling af den medicotekniske

Læs mere

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen 2019-2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i balance Alle borgere har krav på et sundhedsvæsen, der

Læs mere

Høringssvar vedr. besparelseskatalog fra HMU ved Hospitalsenheden Vest

Høringssvar vedr. besparelseskatalog fra HMU ved Hospitalsenheden Vest Hospitalsenheden Vest Ledelsessekretariatet Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Høringssvar vedr. besparelseskatalog fra HMU ved Hospitalsenheden Vest Dato

Læs mere

2. behandling af budget 2013 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet 26. september 2012

2. behandling af budget 2013 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet 26. september 2012 2. behandling af budget 2013 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet 26. september 2012 Indledning Jeg vil gerne indlede 2. behandlingen af budget 2013 med at kvittere for den brede politiske opbakning.

Læs mere

Indkomne høringssvar i Borgmesterens Afdeling Nr. Afsender Adresse Modtaget 1 Handicaprådet Rådhuset, 8000 Aarhus C 17-01-2011 2 Ligestillingsudvalget Rådhuset, 8000 Aarhus C 17-01-2011 3 Dieter Delling

Læs mere

Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020

Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020 Bilag Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020 Stamdata Stamdata for initiativ 2.5 fremgår af nedenstående tabel 1. Tabel 1: Stamdata for initiativ

Læs mere

Målrettet indkøb der giver større økonomisk råderum til velfærd.

Målrettet indkøb der giver større økonomisk råderum til velfærd. Målrettet indkøb der giver større økonomisk råderum til velfærd. Birgitte Nellemann Indkøbschef Region Midtjylland 25. januar 2018 SKI Årsdage www.regionmidtjylland.dk Agenda / Målrettet indkøbsarbejde

Læs mere

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE INDLEDNING OG BAGGRUND AFGRÆNSNING AF ANALYSESPORET Familieområdet i Randers har, som det er vist i den udførte benchmarkinganalyse

Læs mere

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2 Skæring Skolevej 200, 8250 Egå Tlf. 87 13 96 00 ska@mbu.aarhus.dk www.skaering-skole.dk Skæring d. 14. september 2018 Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018

Læs mere

Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen

Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen Sundhedsstyregruppen 16. januar 2016 www.regionmidtjylland.dk DÆMP-handlingsplanens indsatsområder Otte indsatsområder i handlingsplanen

Læs mere

Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social. 1. udkast til: Referat af ekstraordinært møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social

Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social. 1. udkast til: Referat af ekstraordinært møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Psykiatri og Social Administrationen HR og Uddannelse Tingvej 15 A, 2. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social 1. udkast til: Referat af ekstraordinært møde i Hoved-MEDudvalget

Læs mere

Kommissorium for tema 8: Arbejdsgange, kapacitetsudnyttelse og forenkling spareplan

Kommissorium for tema 8: Arbejdsgange, kapacitetsudnyttelse og forenkling spareplan Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Kommissorium for tema 8: Arbejdsgange, kapacitetsudnyttelse og forenkling spareplan

Læs mere

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Økonomidir. område Ramsherred 5 5700 Svendborg Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 21 34 76 I forhold til prisafprøvning/konkurrenceudsættelse peges der på, at der

Læs mere

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 20. august 2014

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 20. august 2014 1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 20. august 2014 Regionsrådsformand Bent Hansen Indledning Der har kun været plads til en beskeden realvækst på sundhedsområdet

Læs mere

Dagsorden. (Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg)

Dagsorden. (Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg) Regionshuset Viborg Hoved-MEDudvalget for administrationen inklusive Regional Udvikling Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Dagsorden

Læs mere

Afrapportering fra psykiatriens Årsplan 2018

Afrapportering fra psykiatriens Årsplan 2018 Psykiatri og Social Administrationen Psykiatrilplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Afrapportering fra psykiatriens Årsplan 2018 Dato:

Læs mere

Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen

Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen Fælles HMU og AL-møde Mandag den 10. januar 2011 www.regionmidtjylland.dk Baggrund for arbejdet med omstillingsplanen Regionsrådet besluttede den 17. november 2010,

Læs mere

Fremtidens akutstruktur

Fremtidens akutstruktur Oplæg d. 16. juni, DI. Nye hospitaler i Region Midtjylland. V. Kontorchef i Sundhedsplanlægning, Region Midtjylland, Flemming Bøgh. www.regionmidtjylland.dk Fremtidens akutstruktur 5 akuthospitaler 4 akutklinikker,

Læs mere

Region Midtjylland. Forslag til foreløbig indkøbspolitik. Bilag. til Regionsrådets møde den 28. marts 2007. Punkt nr. 4

Region Midtjylland. Forslag til foreløbig indkøbspolitik. Bilag. til Regionsrådets møde den 28. marts 2007. Punkt nr. 4 Region Midtjylland Forslag til foreløbig indkøbspolitik Bilag til Regionsrådets møde den 28. marts 2007 Punkt nr. 4 Regionshuset Viborg Regionsøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45

Læs mere

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel Budget og Regnskab Dato: 14. august 2017 Sagsbehandler: vpjb6 Notat Dato: 14. august 2017 Kopi til: Emne: Valg af effektiviseringsmodel Indledning Notatet beskriver alternative modeller for, hvordan Byrådets

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til møde i Akutprogramstyregruppe 18. juni 2015 kl. 08:00 i F4, Regionshuset i Viborg

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til møde i Akutprogramstyregruppe 18. juni 2015 kl. 08:00 i F4, Regionshuset i Viborg Region Midtjylland Sundhed 1922. juni 2015 /ANBROE Referat til møde i Akutprogramstyregruppe 18. juni 2015 kl. 08:00 i F4, Regionshuset i Viborg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat

Læs mere

Omstilling & Effektivisering

Omstilling & Effektivisering Omstilling & Effektivisering Nummer 6 Projektnavn Effektive køb af varer og tjenesteydelser Fagudvalg Økonomiudvalget Funktion 06.45. Administrativ enhed Stab Økonomi og Løn Indsatsområde Tværgående effektivisering

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Kommissorium for tema 3: Praksisområdet spareplan Styregruppen har til opgave at finde forslag til besparelser inden for praksisområdet.

Kommissorium for tema 3: Praksisområdet spareplan Styregruppen har til opgave at finde forslag til besparelser inden for praksisområdet. Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Kommissorium for tema 3: Praksisområdet spareplan 2015-2019 Styregruppen har

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats

Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Offentlig Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K B O R G M E S T E R K O N T O R E T Boulevarden 13 Postboks 462 9100 Aalborg Telefon 9931 3131

Læs mere

Høringssvar til Budget fra medarbejdersiden i SMU administration

Høringssvar til Budget fra medarbejdersiden i SMU administration Administration 15. september 2016 Høringssvar til Budget 2016-2019 fra medarbejdersiden i MU administration MU administration tager baggrunden for budgettet og de nuværende og kommende økonomiske udfordringer

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

Proces og rammer BUDGET

Proces og rammer BUDGET Proces og rammer BUDGET 2016 Budgetlægning 2016-2019 Indledning Kommunalbestyrelsen vedtog den 27. januar 2015 Tidsplan og proces for budget 2016. Processen er struktureret omkring 3 spor Spor 1 Struktur

Læs mere

Indholdsfortegnelse JANUAR Ansøgertyper i Teknik og Miljø FACILITY MANAGEMENT KOMMUNALE BYGNINGER RAMMERNE FOR FREMTIDENS VELFÆRD

Indholdsfortegnelse JANUAR Ansøgertyper i Teknik og Miljø FACILITY MANAGEMENT KOMMUNALE BYGNINGER RAMMERNE FOR FREMTIDENS VELFÆRD KL Indholdsfortegnelse JANUAR 2018 Ansøgertyper i Teknik og Miljø 1 FACILITY MANAGEMENT KOMMUNALE BYGNINGER RAMMERNE FOR FREMTIDENS VELFÆRD 2 Indhold Ansøgertyper i Teknik og Miljø KL Weidekampsgade 10

Læs mere

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 4. maj 2015 Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 Silkeborg Kommune har læst Region Midtjyllands spareplan 2015-19, og vi takker for muligheden for at kunne afgive høringssvar herom forud

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi

Vederlagsfri fysioterapi Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder im@im.dk Vederlagsfri fysioterapi Kære Bertel Haarder Danske Fysioterapeuter deltog den 8. februar i en konstruktiv drøftelse om vederlagsfri fysioterapi med

Læs mere

Danske Regioners høringssvar vedr. lovforslag om beskyttelse af børn mod overgreb

Danske Regioners høringssvar vedr. lovforslag om beskyttelse af børn mod overgreb N O T A T Social- og Integrationsministeriet Danske Regioners høringssvar vedr. lovforslag om beskyttelse af børn mod overgreb Danske Regioner er blevet bedt om at give kommentarer til Social- og Integrationsministeriets

Læs mere

Beredskabsforslag. Budget 2016-19

Beredskabsforslag. Budget 2016-19 Ændring fra specialiseret til ambulant genoptræning Ændringer i driftsbudgettet 425 425 425 425 Siden 2009 har Sundhedscenter Skive overtaget et stigende antal genoptræningsopgaver fra Regionshospitalet.

Læs mere

Notat om forslag til Investeringsplan for 2011

Notat om forslag til Investeringsplan for 2011 Regionshuset Viborg Afdeling for Sundhedsplanlægning Aktivitets- og investeringsplanlægning Notat om forslag til Investeringsplan for 2011 Skottenborg 26 8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk 0. Baggrund

Læs mere