Afgørelsen blev alene sendt til Eltra a.m.b.a. med klagevejledning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelsen blev alene sendt til Eltra a.m.b.a. med klagevejledning."

Transkript

1 Århus Amt Natur og Miljø Lyseng Allé Højbjerg Vedr. klage fra Århus Amt af 15. juli 2005 over Energistyrelsens afgørelse af 7. marts 2001 om 400 kv forbindelse mellem Aalborg og Århus med tilhørende 150 kv forbindelser og stationsanlæg Ved brev til Energiklagenævnet af 15. juli 2005 har Århus Amt klaget over Energistyrelsens afgørelse af 7. marts 2001 vedrørende etablering af 400 kv forbindelsen mellem Aalborg og Århus. Eltra ansøgte den 13. november 1991 om tilladelse til etablering af en 400 kv højspændingsledning mellem Vendsysselværket og Trige. Energistyrelsen besluttede ved afgørelse af 7. marts 2001 at godkende etablering af 400 kv forbindelsen på nærmere bestemte vilkår. Afgørelsen blev alene sendt til Eltra a.m.b.a. med klagevejledning. I klagen til Energiklagenævnet har Århus Amt anført, at afgørelsen burde være sendt til amtet med klagevejledning, og at amtet, som væsentlig part i sagen, bør anses for klageberettiget. Fra klagen citeres: [ ] Århus Amt er ikke blevet gjort bekendt med ovennævnte godkendelse førend 6. juli 2005, hvor godkendelsen fremsendes til Århus Amt som aftalt mellem Energistyrelsen og Århus Amt på møde den 22. juni 2005 om forslag til regionplan Århus Amt klager over, at følgende forudsætning, som blev vedtaget af Århus Amtsråd den 12. december 2000 i Tillæg nr. 7 til Regionplan 1997 (og senere indarbejdet i Regionplan 2001 og Forslag til Regionplan 2005 som retningslinje 6.4, stk. 2 punkt 4) ikke er indarbejdet som et vilkår for godkendelsen: [ ] Ovennævnte forudsætning var væsentlig for åmtsrådets godkendelse af regionplantillægget. Energistyrelsens godkendelse af 7. marts 2001 af etablering af en række anlæg i forbindelse med 400 kv forbindelsen mellem Aalborg og Århus gives imidlertid alene på følgende vilkår: [ ] Århus Amt skal bemærke:

2 Regionplantillægget blev udarbejdet på baggrund af Eltra s ønske om at udbygge sit transmissionsnet med en 400 kv forbindelse mellem Aalborg og Århus. Eftersom forbindelsen var større end 100 kv kunne den kun realiseres, når der forelå et regionplantillæg med baggrund i en VVM-redegørelse. Det fremgår af den kommenterede planlov, at Den statslige medvirken i regionplanlægningen og accept af planerne, jf. 29, medfører dog, at statslige myndigheder i almindelighed lægger vægt på regionplanerne i deres virksomhed. Århus Amt er som planmyndighed og væsentlig part i sagen hverken blevet hørt om godkendelsens indhold, eller fået afgørelsen tilsendt med klagemulighed. Amtet har således ikke før nu haft mulighed for at påpege uoverensstemmelsen mellem amtsrådets forudsætninger i regionplanen og Energistyrelsens meddelte vilkår for godkendelsen. Århus Amt ser det som en fejl fra Energistyrelsens side, at den ovenfor nævnte forudsætning fra plangrundlaget (regionplantillægget) ikke er indarbejdet i godkendelsen. Side 2 af 9 Århus Amt anser det endvidere for en procedurefejl, at amtet ikke er blevet hørt. Århus Amt skal i forlængelse heraf anmode om, at sagen genåbnes, således at det kan sikres, at 400 kv forbindelsen mellem Aalborg og Århus med tilhørende 150 kv forbindelser og stationsanlæg kan bringes i overensstemmelse med plangrundlaget. [ ] Energiklagenævnet modtog via af 13. september 2005 Energistyrelsens udtalelse til sagen. Fra styrelsens udtalelse citeres: [ ] Energistyrelsen skal indledningsvis gøre opmærksom på, at klagen ikke vedrører den 400 kv-forbindelse imellem Århus og Aalborg, som er det primære i Energistyrelsens afgørelse af 7. marts Denne forbindelse er etableret og sat i drift. Klagen vedrører udelukkende omfanget af de vilkår om saneringer på lavere spændingsniveauer, som Energistyrelsen stillede i godkendelsen af 400 kv-forbindelsen. Klagesagen udspringer af miljøministerens indsigelse mod Århus Amts forslag til regionplan 2005, jf. vedlagte mødereferat af 22. juni Det kan i øvrigt oplyses, at det samlede sagsforløb i forbindelse med godkendelsen og etableringen af 400 kv-forbindelsen har strakt sig over mere end 10 år, jf. vedlagte notat af 6. september Ad spørgsmål 1: Har Energistyrelsen i forbindelse med sagens oplysning tilkendegivet overfor Århus Amt, at amtet var inddraget i sagen fx i forbindelse med høring under sagen?

3 I forbindelse med sagen fandt der koordinering sted mellem Energistyrelsen, Landsplanafdelingen, Århus Amt og Nordjyllands Amt. I denne slags sager foregår der således en parallel proces, hvor Energistyrelsen efter Elforsyningsloven 21 laver en behovsvurdering og giver godkendelse til etablering af anlægget, mens amterne/miljøministeren tilvejebringer det planmæssige grundlag efter Planloven. (Det bemærkes, at Energistyrelsen under sagsforløbet var en styrelse under Miljø- og Energiministeriet, og derfor - ligesom Landsplanafdelingen, der var en del af Miljø- og Energiministeriets departement - refererede til miljø- og energiministeren.) I den konkrete sag var der på et møde 26. april 1999 forhandlinger mellem blandt andet daværende miljø- og energiminister Svend Auken, Amtsborgmester i Århus Amt Johannes Flensted- Jensen og Eltras formand Eigil W. Rasmussen, hvor der efter Energistyrelsens opfattelse opnåedes enighed om omfanget af saneringer i Århus Amt, jf. vedlagte referat fra mødet d. 26. april I forbindelse med udarbejdelse af regionplantillægget i maj 2000 indføjede Århus Amt et specifikt vilkår angående saneringer omkring Station Trige. Det ses ikke af sagens akter, at der var drøftelser med Miljø- og Energiministeriet om dette specifikke vilkår på daværende tidspunkt, men Eltra gjorde i offentlighedsfasen for regionplantillægget amtet opmærksom på, at man ikke havde tiltrådt amtets politiske ønsker om saneringer omkring Station Trige, jf. vedlagte brev af 8. september 2000 fra Eltra til Århus Amt. Eltra gentog sine synspunkter overfor amtet i brev af 30. marts 2001, der ligeledes er vedlagt. Det bemærkes endvidere, at Energistyrelsen har spurgt Skov- og Naturstyrelsen, om et vilkår som det, der er nævnt i Århus Amts regionplantillæg, efter planloven indebærer en handlepligt for Energistyrelsen eller for elselskaberne. Skov- og Naturstyrelsen oplyser den 5. september 2005, jf. vedlagte brev, følgende: "Regionretningslinier indebærer ikke en handlepligt, men udgør det overordnede planlægningsgrundlag for kommune- og lokalplanlægningen." Energistyrelsen kan i øvrigt tilføje, at Energistyrelsens afgørelse af 7. marts 2001 tidligere har været påklaget af Nørager kommunalbestyrelse og Højspændingsgrupperne for Arden og Nørager til Energiklagenævnet, der traf afgørelse i klagesagen d. 13. maj 2002 (Energiklagenævnets j.nr ). Århus Amt var ikke inddraget i denne sag, hverken som part eller som myndighed. Ad spørgsmål 2: Er det korrekt, at Århus Amt ikke er blevet hørt om godkendelsens indhold? Århus amt har været involveret og er dermed gjort bekendt med sagen som beskrevet under svaret på spørgsmål 1. Der er ikke fo- Side 3 af 9

4 retaget en egentlig høring af amtet og andre myndigheder om brevudkastet til afgørelse. Ad spørgsmål 3: Er det korrekt, at Århus Amt ikke er blevet gjort bekendt med afgørelsen før den 6. juli 2005, hvor afgørelsen fremsendes fra styrelsen til amtet? I modsat fald bedes Energistyrelsen fremsende kopi af fremsendelsesbrev til Energiklagenævnet. Det fremgår ikke af sagens akter, at der er blevet sendt kopi af afgørelsen til Århus Amt i marts Det kan dog bemærkes, at der omkring tidspunktet for Energistyrelsens afgørelse i 2001 og i tiden derefter var fokus på sagen i offentligheden og i medierne. Andre interesserede var således opmærksomme på, at Energistyrelsen havde truffet en afgørelse i sagen. Højspændingsgrupperne for Arden og Nørager påklagede således med brev af 4. april 2001 Energistyrelsens afgørelse til Energiklagenævnet, jf. den tidligere nævnte sag (Energiklagenævnets j. nr ). Side 4 af 9 Eltra søgte med vedlagte brev af 28. marts 2001 Skov- og Naturstyrelsen om godkendelse af 400 kv-forbindelsen i henhold til 20 i Naturbeskyttelsesloven, og Skov- og Naturstyrelsen meddelte med vedlagte brev af 6. juli 2001 Eltra tilladelse til dette. I Eltras ansøgning af 28. marts 2001 refereres der til Energistyrelsens afgørelse af 7. marts 2001, ligesom det fremgår af Eltras ansøgning, at blandt andet Energistyrelsens godkendelse var vedlagt som bilag til denne ansøgning. Det fremgår af Skov- og Naturstyrelsens godkendelse af 6. juli 2001, at Skov- og Naturstyrelsen havde sagen i høring hos Nordjyllands Amt og Århus Amt, og at Århus Amt afgav høringssvar. Det fremgår endvidere af godkendelsen, at denne er sendt til Århus Amt og Nordjyllands Amt i kopi. Det skal også bemærkes, at Energistyrelsen med brev af 18. december 2001, jf. vedlagte, besvarede en henvendelse fra Midtjyske Net. Dette brev blev sendt med kopi til Århus Amt. I dette brev henvises der også eksplicit til Energistyrelsens godkendelse, jf. teksten " som omtalt i Energistyrelsens godkendelse af 7. marts 2001 vedrørende 400/150 kv-forbindelsen mellem Vendsysselværket og Trige ". Det bør også nævnes, at der blev afholdt et møde mellem Eltra og Århus Amt den 3. marts 2004, jf. vedlagte brev af 1. april 2004 fra Århus Amt. Mødet vedrørte dels spørgsmål om den generelle saneringspolitik, dels spørgsmål om konkrete kabellægninger omkring station Trige i forbindelse med 400 kv-forbindelsen Århus-Aalborg. Det fremgår af referatet fra mødet den 3. marts 2004, at Eltra er kommet med følgende udtalelser: Energistyrelsen skal godkende konkrete projekter efter elforsyningsloven. Styrelsens godkendelse af 400 kv-forbindelsen indeholder ikke eksplicit vilkår om saneringer ved Trige.

5 og I Nordjylland blev der indgået en aftale, som blev underskrevet af parterne, og kabellægningerne indgik som et vilkår i en godkendelse fra Energistyrelsen efter elforsyningsloven. Noget tilsvarende er ikke gjort ved station Trige. Endelig har Energistyrelsen - efter anmodning pr. telefon fra en medarbejder i Århus Amt - fremsendt afgørelsen i elektronisk form til amtet, jf. vedlagte e-post fra 11. november På den baggrund er det Energistyrelsens opfattelse, at Århus Amt både må have været bekendt med og har modtaget en kopi af afgørelsen forud for 6. juli [ ] Til belysning af sin besvarelse vedhæftede Energistyrelsen de nævnte breve, notater, s og referater i elektronisk form. Side 5 af 9 Århus Amt har ved brev af 18. oktober 2005 afgivet bemærkninger til Energistyrelsens udtalelse. Fra brevet citeres: [ ] Århus Amt skal indledningsvis gøre opmærksom på, at klagen vedrører Energistyrelsens procedure i forbindelse med sin godkendelse i 2001 af 400 kv ledningen imellem Århus og Aalborg. Ledningen er nu etableret og sat i drift i Anlægget lever ikke op til plangrundlaget, nemlig forudsætningen om saneringer af luftledninger ved Trige. I 2005 oplyses overfor Århus Amt indirekte nemlig i form af en indsigelse fra Miljøminister Connie Hedegaard efter indspil fra Energistyrelsen mod amtets Forslag til Regionplan 2005 at forudsætningen ikke kan påregnes opfyldt, idet den kræves helt fjernet fra forslag til regionplan, før staten kan godkende regionplanen. Til Energiklagenævnets orientering kan oplyses, at der ikke tidligere har været indsigelser fra pågældende ministerier/styrelser om emnet, hverken i år 2000, hvor tillægget til regionplan blev endeligt vedtaget eller i forbindelse med Regionplan 2001, hvor tillægget om 400 kv ledningen med tilhørende forudsætninger blev indarbejdet i regionplanen. Dette synes fuldt forståeligt, idet amtsrådets tillæg til regionplan, der sikrer plangrundlaget for 400 kv-ledningen, blev til efter møder og aftaler med Miljø- og Energiministeren og relevante ministerielle embedsmænd (se vedlagte bilag med mødereferater af 5. maj 1999). Ad spørgsmål 1: Har Energistyrelsen i forbindelse med sagens oplysning tilkendegivet overfor Århus Amt, at amtet var inddraget i sagen fx i forbindelse med høring under sagen? Det er uomtvisteligt, at Århus Amt er inddraget i sagen. Her kan fx henvises til Miljø- og Energiministeriets Departements referat af 5. maj Her aftaler Energistyrelsens politiske chef og di-

6 verse ministerielle embedsmænd forskellige forhold vedrørende 400 kv ledningen, herunder oprydning vedr. de mange luftledninger i Trige-Spørring området. Det var bl.a. på baggrund heraf, at amtsrådet året efter vedtog tillægget til regionplanen. Århus Amt er af den opfattelse, at den opnåede enighed om omfanget af saneringer i Århus Amt omfattede en oprydning i de mange luftledninger i Trige-Spørring-området, herunder en vis kabellægning. Det fremgår af ovenstående referat udarbejdet af Departementet i Miljø- og Energiministeriet under punktet Vedr. 400 kv forbindelsen aftaltes, at oprydningen vedr. de mange luftledninger i Trige-Spørring området kan foregå som en kombination af kabellægning, beplantning og/eller skovrejsning. Til forudsætningen om kabellægninger ved Station Trige skriver Eltra i offentlighedsfasen for forslag til regionplantillæg for 400 kv-ledningen, at man ikke havde tiltrådt amtets politiske ønsker om saneringer. Eltra er i sin ret til at komme med sine synspunkter i en offentlighedsfase, på lige fod alle andre interesserede. Amtsrådet er ligeledes i sin ret til at vedtage et regionplantillæg, som går imod en bygherres ønsker. Et amtsråd er i sin planlægning ikke forpligtet til at efterleve en bygherres ønsker. Århus Amt har en begrundet forventning om, at en statslig styrelses (i dette tilfælde Energistyrelsens) godkendelser og afgørelser ikke strider mod regionplanlægningen. Energistyrelsen vælger i sit brev af 13. september 2005 at nævne, at regionplanretningslinjer ikke indebærer en handlepligt, men udgør det overordnede planlægningsgrundlag for kommune- og lokalplanlægningen. Til Energiklagenævnets orientering står der i den kommenterede planlov: Statslige myndigheder i almindelighed lægger vægt på regionplanerne i deres virksomhed. Dette indebærer som minimum, at man som ansvarlig styrelse ved større anlæg og afgørelser hører og inddrager relevante myndigheder. Hertil kommer eventuelle formelle krav om procedurer jævnfør forvaltningslov m.v. I lyset af sagens karakter, herunder de afholdte møder og indgåede aftaler med den daværende minister, virker det absurd, at der kan rejses spørgsmål om, hvorvidt amtet er part i sagen/klageberettiget. Ad spørgsmål 2 og 3 Århus Amt kan bekræfte Energistyrelsens oplysning i brev af 13. september 2005, nemlig at Århus Amt ikke er blevet hørt forud for Energistyrelsens afgørelse. Amtet er således som planmyndighed og væsentlig part i sagen hverken blevet hørt om godkendelsens indhold, eller fået afgørelsen tilsendt med tilhørende klagemulighed. Det undrer Århus Amt, at Energistyrelsen i en så stor Side 6 af 9

7 og væsentlig sag flere år senere henviser amtet - der er planmyndighed på selv samme projekt - til at holde sig orienteret gennem medierne! På et møde i 2004 mellem bygherren Eltra og teknikere fra Århus Amt drøftedes mulige løsninger ved Trige, og amtet fik ved den lejlighed en kopi af Energistyrelsens 2001-afgørelse til orientering. Tidsmæssigt skal ledningerne ved Trige først kabellægges før eller snarest muligt efter etableringen af den nye 400 kv ledning. Denne blev taget i drift året efter - i Det var Miljøministerens/Energistyrelsens indsigelse i 2005 mod amtets forslag til ny regionplan der på dette punkt er en afskrift af Regionplan som gjorde det klart for amtet og offentligheden, at styrelsen ikke føler sig bundet af tidligere beslutninger og indgåede aftaler vedrørende saneringer ved Trige. Afslutning Amtet har ikke taget stilling til enkelte oplysninger i Energistyrelsens svar af 13. september 2005 blandt andet om Skov- og Naturstyrelsens efterfølgende tilladelse efter naturbeskyttelsesloven, da dette ikke direkte vedrører Energistyrelsens procedure og manglende inddragelse af relevante parter i Ligeledes gælder, at en del af disse saneringer med ombygning af luftledninger til kabler ikke faldt indenfor den kategori af anlæg, der skulle gives tilladelse til efter Naturbeskyttelsesloven. Hvis Energiklagenævnet ønsker det, kan amtet supplere vedrørende disse øvrige oplysninger. Århus Amt henviser i øvrigt til den fremsendte klage af 15. juli 2005, hvoraf det fremgår, hvilke forhold Århus Amt som planmyndighed klager over i forbindelse med Energistyrelsens godkendelse af 7. marts Det er således fortsat Århus Amts opfattelse, at Energistyrelsen har lavet en procedurefejl i forbindelse med godkendelsen i 2001, og at 400 kv ledningen endnu ikke lever op til plangrundlaget. Ledningsanlægget lever endnu ikke op til de forventninger, som samfundet har til forudsætningerne for ledningens etablering jævnfør den demokratiske proces, som anlægget har været igennem. Til orientering kan oplyses, at, for så vidt angår den politiske side af sagen, har amtsrådet anmodet Miljøministeren om et møde. [ ] Side 7 af 9 Energiklagenævnets bemærkninger Energistyrelsen har godkendt 400 kv forbindelsen mellem Aalborg og Århus i medfør af 21, stk. 1 i lov nr. 375 af 2. juni 1999 om elforsyning, som delegeret til Energistyrelsen ved 1, nr. 8-11, i bekendtgørelse nr af 29. september 1999 om delegation af opgaver til Energistyrelsen i medfør af elforsyningsloven.

8 Det fremgår af elforsyningslovens 89, stk. 1, at Energiklagenævnet behandler klager over afgørelser truffet af miljø- og energiministeren, nu transportog energiministeren, eller af Energitilsynet efter denne lov eller regler udstedt i henhold til loven. I henhold til lovens 89, stk. 3 skal klage være indgivet skriftligt inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Efter det oplyste, er det nævnets opfattelse, at amtet må have været bekendt med Energistyrelsens afgørelse af 7. marts 2001 før den 6. juli 2005, og at amtet har modtaget kopi af afgørelsen senest den 11. november Nævnet har i den forbindelse særligt lagt vægt på følgende forhold: at det af godkendelsesskrivelse fra Skov- og Naturstyrelsen af 6. juli 2001 fremgår, at Århus Amt afgav høringssvar til Skov- og Naturstyrelsen i en sag om Skov- og Naturstyrelsens godkendelse af 400 kv forbindelsen iht. 20 i Naturbeskyttelsesloven, hvorefter denne godkendelse blev sendt i kopi til Århus Amt at Århus Amt fik tilsendt kopi af Energistyrelsens brev til Midtjyske Net af 18/12-01, hvori henvises til Energistyrelsens afgørelse af 7. marts 2001 at Energistyrelsens godkendelse og vilkårene herfor blev drøftet på et møde mellem Århus Amt og Eltra den 3. marts 2004, hvilket fremgår af brev af 1. april 2004 fra Århus Amt at Århus Amt og Eltra på et møde den 5. november 2004 drøftede saneringer ved st. Trige. at Energistyrelsen har fremsendt afgørelsen i elektronisk form til amtet via e-post af 11. november 2004 på foranledning af et telefonisk opkald fra en medarbejder i Århus Amt. Side 8 af 9 Henset til dette sagsforløb, bemærker nævnet, at afgørelsen i hvert fald må anses for at være blevet meddelt amtet senest den 11. november 2004, hvor amtet fra Energistyrelsen fik tilsendt afgørelsen af 7. marts 2001 i sin helhed, og klagefristen på 4 uger, må derfor regnes fra den 11. november Da nævnet først har modtaget amtets klage den 18. juli 2005, er klagefristen overskredet. I overensstemmelse med almindelige forvaltningsretlige principper, er det imidlertid nævnets praksis, at se bort fra overskridelse af klagefristen, hvis denne må anses undskyldelig. Det forhold at Århus Amt, uagtet sit kendskab til afgørelsens eksistens og indhold, ikke førend ved brev af 15. juli 2005 påklager Energistyrelsens afgørelse af 7. marts 2001 til Energiklagenævnet, har efter nævnets opfattelse karakter af uundskyldelig passivitet, særligt henset til at amtet er en offentlig myndighed.

9 Efter nævnets opfattelse er der derfor ikke baggrund for at dispensere fra fristoverskridelsen, og nævnet afviser hermed at behandle klagen fra Århus Amt. Energiklagenævnets afgørelse Klagen fra Århus Amt af 15. juli 2005 afvises. Denne afgørelse er truffet af Energiklagenævnets formand i henhold til 5, stk. 1 i bekendtgørelse nr. 907 af 25. august 2004 om forretningsorden for Energiklagenævnet. Afgørelsen kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. Kopi af denne afgørelse er samtidig sendt til Energistyrelsen og til Eltra a.m.b.a. (nu Energinet.dk) til orientering. Side 9 af 9 P. N. V. Chr. Hjorth-Andersen Konstitueret nævnsformand / Trine Roslyng Andersen Fuldmægtig

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet.

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet. (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 31. oktober 2007 Tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Nævnsformand,

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 20. marts 2017.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 20. marts 2017. Til: [XXX] Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over afslag på forhøjet pristillæg [XXX] (herefter

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet. Til: [XXX] Vorupør Kraftvarmeværk Thisted Kommune (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 5. december 2002 klaget til

Læs mere

Vedr. Deres klage over Aars Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Aars Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Aars Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 21. november 2002 påklaget Aars Kommunes afgørelser

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Ældre Sagen Nørregade 49 1165 København K Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Energiklagenævnet

Læs mere

Afgørelse Afvisning af klage over afslag på nettoafregning på grund af overskredet klagefrist

Afgørelse Afvisning af klage over afslag på nettoafregning på grund af overskredet klagefrist Til: Vejle Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over afslag på nettoafregning på grund

Læs mere

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt Til: [XXX] Odsherred Varme A/S Odsherred Kommune (tidligere Dragsholm Kommune) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 29. december 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 29. december 2016. Til: XXX Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes beslutning af 6. november 2003 om tinglysning af tilslutningspligt

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes beslutning af 6. november 2003 om tinglysning af tilslutningspligt Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes beslutning af 6. november 2003 om tinglysning af tilslutningspligt De har ved brev af 9. april 2004 klaget til Energiklagenævnet

Læs mere

Manglende iagttagelse af 11 og 12 i offentlighedsloven i boligsikringssag

Manglende iagttagelse af 11 og 12 i offentlighedsloven i boligsikringssag Manglende iagttagelse af 11 og 12 i offentlighedsloven i boligsikringssag I en sag om tilbagebetaling af boligsikring havde en klager udtrykkeligt gjort boligstyrelsen bekendt med, at han over for kommunen

Læs mere

Kommunes sagsbehandlingstid i sag om søregulativ

Kommunes sagsbehandlingstid i sag om søregulativ FOB 04.536 Kommunes sagsbehandlingstid i sag om søregulativ mv. En borger klagede over en kommunes sagsbehandlingstid. Borgeren rettede første gang henvendelse til kommunen i 1998, og kommunen afsluttede

Læs mere

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 22. oktober 2002 klaget til Energiklagenævnet over Sakskøbing

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Energiklagenævnet modtog herefter ved brev af 22. februar 2007 klagen fra Skanderborg Kommune, ledsaget af en udtalelse.

Energiklagenævnet modtog herefter ved brev af 22. februar 2007 klagen fra Skanderborg Kommune, ledsaget af en udtalelse. Rye Kraftvarmeværk A.m.b.a. Att.: Formand Søren Krarup Frandsen Hjarsbækvej 7 Gl. Rye 8680 Ry Klage over Ry Kommunes afgørelse af 31. oktober 2006 om dispensation fra tilslutningspligt til fjernvarmeforsyning

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 4. marts 2002 klaget til Energiklagenævnet

Læs mere

Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads Brønderslev om Brønderslev Kommunes behandling af sager om gensidig forsørgelsespligt,

Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads Brønderslev om Brønderslev Kommunes behandling af sager om gensidig forsørgelsespligt, Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinets afgørelse af 19. januar 2017.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinets afgørelse af 19. januar 2017. Til: [XXX] Energistyrelsen Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Stadfæstelse af Energinets afgørelse om afslag på klagers

Læs mere

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet (Elforsyning) XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent,

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse som energikonsulent

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse som energikonsulent (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 6. maj 2008 om tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 6. maj 2008 om tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Energistyrelsens afgørelse af 6. maj 2008 om tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Energiklagenævnet

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax:

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax: MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 Aqua-Dam v/jens Kristian Nielsen Toftvej 14 6950 Ringkøbing Den 17. november 2006 J.nr. MKN-200-00008 I

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form.

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [...]

Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [...] Advokathuset Kongevejen 54 Att. advokat Ole Conradsen Kongevejen 54 2840 Holte Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Horsens Kommunes afgørelse af 15. december 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Horsens Kommunes afgørelse af 15. december 2016. Til xxx Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af overskredet klagefrist Energiklagenævnet modtog den

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax El-Huset Skærbæk ApS Att.: Aut. elinstallatør [XXX] Storegade 31 6780 Skærbæk Fremsendes pr. e-mail til [XXX] og [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. oktober 2008 vedrørende delvis afslag på aktindsigt i ansøgninger om udvidelse/fornyelse af forbrændingskapacitet

Læs mere

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokat Pia Egsgaard, j.nr. 63141 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

8-2. Forvaltningsret 11241.2 113.1 13.1. Sagens ramme ved administrativ rekurs. Aktindsigt. Vejledning om søgsmålsfrist

8-2. Forvaltningsret 11241.2 113.1 13.1. Sagens ramme ved administrativ rekurs. Aktindsigt. Vejledning om søgsmålsfrist 8-2. Forvaltningsret 11241.2 113.1 13.1. Sagens ramme ved administrativ rekurs. Aktindsigt. Vejledning om søgsmålsfrist En borger klagede til Naturklagenævnet over et afslag fra en kommune på aktindsigt

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Hvalsø Kommunes afgørelse af 17. august 2006 om afslag på ansøgning om fritagelse for tilslutning til kollektiv varmeforsyning for ejendommen [...].

Læs mere

Notat. Vedr. inddragelse af Aftagerforeningen Østerlund Varme. 1. Indledning og sammenfatning. 2. Retsgrundlaget

Notat. Vedr. inddragelse af Aftagerforeningen Østerlund Varme. 1. Indledning og sammenfatning. 2. Retsgrundlaget Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Direkte: 25 29 08 43 J.nr. 12241

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 8. december 2004 J.nr.: 03-33/200-0216 JP Afgørelse

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energistyrelsen (sagsnr. XXX) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Randers Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over godkendelse af

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 41, 5.2 skal udvidelse af det eksisterende varmeværk ske inden for det på kortbilag 2 angivne Byggefelt A.

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 41, 5.2 skal udvidelse af det eksisterende varmeværk ske inden for det på kortbilag 2 angivne Byggefelt A. Fjerritslev Fjernvarme Industrivej 27 9690 Fjerritslev Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine Brix Mørk Direkte 7257 7644 ktm@jammerbugt.dk

Læs mere

Klagen over Sorø Kommunes afgørelse behandles i nærværende sag.

Klagen over Sorø Kommunes afgørelse behandles i nærværende sag. Asa-Lift A/S Laust Sørensen Metalvej 2 4180 Sorø Energiklagenævnets afgørelse af Deres klage over Sorø Kommunes påbud af 1. juli 2002 om at udarbejde et projekt for tilslutning af virksomhedens blokvarmecentral

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax Elfirma N.H. Jespersen A/S Att.: [XXX] Præstegårdsvej 12-14 [XXX] Fremsendes pr. e-mail til [XXX] og [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf.

Læs mere

Klage over Bornholms Regionskommunes afgørelse af 6. maj 2008 om fornyet afslag på dispensation fra tilslutningspligt

Klage over Bornholms Regionskommunes afgørelse af 6. maj 2008 om fornyet afslag på dispensation fra tilslutningspligt Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Bornholms Regionskommunes afgørelse af 6. maj 2008 om fornyet afslag på dispensation fra tilslutningspligt Energiklagenævnet har ved e-mail af 2.

Læs mere

FOB Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde

FOB Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde FOB 2019-14 Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde ved gennemførelse af ekstrahering Resumé En intern e-mail i Udlændinge- og Integrationsministeriet indeholdt

Læs mere

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen)

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen) AdvokatHuset Att. Erik Turley Slotsgade 48 3400 Hillerød Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Helsinge Kommunes afgørelse af 19. august 2004 vedrørende afslag på ansøgning om fritagelse

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

Metax Olie A/S, Aalborg over Varde Kommune af 15. september 2003 Afslag på dispensation fra forbud mod etablering af elopvarmning

Metax Olie A/S, Aalborg over Varde Kommune af 15. september 2003 Afslag på dispensation fra forbud mod etablering af elopvarmning (Varmeforsyning) Metax Olie A/S, Aalborg over Varde Kommune af 15. september 2003 Afslag på dispensation fra forbud mod etablering af elopvarmning af vaskehal Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere

Københavns universitets behandling af klage over mundtlig eksamen

Københavns universitets behandling af klage over mundtlig eksamen Københavns universitets behandling af klage over mundtlig eksamen En sag om gennemførelse af en mundtlig eksamen ved Københavns universitet og senere behandling af klager over eksamenen gav anledning til

Læs mere

Energinet vejledte i af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning.

Energinet vejledte i  af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning. Energinet vejledte i e-mail af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning. Den 7. marts 2016 modtog Energinet en ansøgning om timebaseret nettoafregning afregnet

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Kritiseret, at byggestyrelsen ikke i henhold til byggelovens 23 havde taget stilling til, om en kommunes forhåndsbesked om, på hvilke betingelser

Læs mere

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse (Naturgasforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk ANMODNING FRA AF OM Hundested Varmeværk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014. Til: Advokat Jesper Rye Jensen, j.nr. 96-1394 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Ombudsmanden bad Undervisningsministeriet om en udtalelse i sagen.

Ombudsmanden bad Undervisningsministeriet om en udtalelse i sagen. 2010 18-2 Klagevejledning når afgørelsen i det væsentlige bygger på tidligere afgørelse(r) Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om manglende klagevejledning. Baggrunden var en klage over et brev fra

Læs mere

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34 Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Dato 20. februar 2014 Sagsnr. 13/16333 Sagsbehandler Helena Kjær Direkte telefon 79 30 16 36 E-mail hewk@kolding.dk Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael

Læs mere

VERSION 1.2. Procedure for klagevejledning studerende

VERSION 1.2. Procedure for klagevejledning studerende VERSION 1.2 Procedure for klagevejledning studerende December 2016 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Hvordan kan jeg klage?... 3 1.2 Hvad kan der klages over?... 3 1.3 Hvad sker der med min klage?... 3 1.4

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over

Læs mere

Ikke aktindsigt i s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21.

Ikke aktindsigt i  s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21. 2016-15 Ikke aktindsigt i e-mails i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden 21. marts 2016 En tidligere regionsrådsformand havde givet Statsforvaltningen,

Læs mere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere 1. Jeg har modtaget Udlændinge- og Integrationsministeriets

Læs mere

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning 8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning En journalist bad Miljøministeriet om aktindsigt i en

Læs mere

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet Ankestyrelsens brev til en borger Dato: 12-06-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt Slagelse Kommune har den 1. juli 2016 fremsendt en klage af 20. juni 2016

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet ophæver Randers Kommunes afgørelse af 11. maj 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet ophæver Randers Kommunes afgørelse af 11. maj 2015. Til: [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune (j.nr. XXX) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

Den Sociale Ankestyrelses sagsbehandling i tvangsfjernelsessag

Den Sociale Ankestyrelses sagsbehandling i tvangsfjernelsessag Den Sociale Ankestyrelses sagsbehandling i tvangsfjernelsessag Fundet det meget beklageligt, at Den Sociale Ankestyrelse ikke havde forberedt en sag om hjemgivelse af en 5-årig pige til faderen på en sådan

Læs mere

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Vesthimmerlands Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over godkendelse af projektforslag Energiklagenævnet

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 26. april 2010 Energimærke for ejendommen beliggende [...] Energimærke

[...] over Energistyrelsen af 26. april 2010 Energimærke for ejendommen beliggende [...] Energimærke (Energibesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Klage over afgørelse af 22. november 2002 fra Ry Kommune vedrørende tilslutningspligt for ny bebyggelse

Klage over afgørelse af 22. november 2002 fra Ry Kommune vedrørende tilslutningspligt for ny bebyggelse Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over afgørelse af 22. november 2002 fra Ry Kommune vedrørende tilslutningspligt for ny bebyggelse Ved brev af 20. december 2002 klagede [...] på vegne

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 9. maj 2007 forhandlingsløsning efter varmeforsyningslovens 21, stk. 4 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan

Læs mere

Til Fåborg Kommune. Teknik og Miljø - Plankontoret.

Til Fåborg Kommune. Teknik og Miljø - Plankontoret. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Faaborg Kommunes afgørelse af 29. november 2006 om afslag på projektforslag for halmvarme i Horne Energiklagenævnet modtog den 15. januar 2007 fra

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. september 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. september 2016. Til: XXX Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk a.m.b.a. Randers Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver Sammenskrivning af Lov om kolonihaver Dette er en sammenskrivning af Lovbekendtgørelse nr. 790 af 21. juni 2007 med følgende ændringslove indarbejdet i teksten: Lov nr. 1571 af 20. december 2006 Lov nr.

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

Vi skal hermed meddele afslag på din ansøgning fra den 24. april 2017 på adressen Heklas Alle 10.

Vi skal hermed meddele afslag på din ansøgning fra den 24. april 2017 på adressen Heklas Alle 10. Teknik- og Miljøforvaltningen Til ansøger c/o VISBY INVEST ApS Rasmus Brøndholt Visby 29. maj 2017 edoc: 2017-0194396 AFSLAG PÅ ANSØGNING Kære VISBY INVEST ApS Vi skal hermed meddele afslag på din ansøgning

Læs mere

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent, civilingeniør Knut Berge Lektor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent, civilingeniør Knut Berge Lektor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energistyrelsen af 1. juli 2002 Rolfsted og Omegns Transformerforenings Netselskab A.m.b.A. s stiftelse af aktieselskab med henblik

Læs mere

(Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

(Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Maribo Kommune af 20. juni 2002 Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye

Læs mere

Vilkår Sønderborg Kommune stiller alment vilkår om, at anvende ikke reflekterende

Vilkår Sønderborg Kommune stiller alment vilkår om, at anvende ikke reflekterende John Ebbesen Rugbjergvej 13, Klingbjerg 6430 Nordborg Landzonetilladelse til at opføre en dobbelt carport med redskabsrum på ejendommen matr.nr. 650 Svenstrup Ejerlav, Svenstrup, der ligger på Rugbjergvej

Læs mere

Afslag på aktindsigt i intern i Udlændinge- og Integrationsministeriet

Afslag på aktindsigt i intern  i Udlændinge- og Integrationsministeriet Radio24syv Att.: Jeppe Findalen Vester Farimagsgade 41, 2. sal 1606 København V Sendt til jetf@radio24syv.dk Afslag på aktindsigt i intern e-mail i Udlændinge- og Integrationsministeriet Jeg har nu foretaget

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

Skatteankestyrelsen besluttede at realitetsbehandle 9 borgeres klager over deres årsopgørelser,

Skatteankestyrelsen besluttede at realitetsbehandle 9 borgeres klager over deres årsopgørelser, Skatteankestyrelsen besluttede at realitetsbehandle 9 borgeres klager over deres årsopgørelser, selv om klagerne var indgivet efter klagefristens udløb. Side 1 5 Resumé 22. november 2018 En advokat klagede

Læs mere

Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. brev til ovenstående Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling og manglende besvarelse af rykkere

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling og manglende besvarelse af rykkere 4-4. Forvaltningsret 1121.4-115.2. Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling og manglende besvarelse af rykkere En kvinde havde den 19.

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg Sagen angår spørgsmålet, om der på handelstidspunktet gjaldt en skriftlig

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. december 2010 om kontrol af energimærkningen på klimaanlæg Heatmax MSR17 12 HRN 1

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. december 2010 om kontrol af energimærkningen på klimaanlæg Heatmax MSR17 12 HRN 1 Alaska A/S Att.: Produktionschef Michael Damsø Rebslagervej 6 4300 Holbæk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte:

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte: Kendelse af 13. april 1999. 98-97.064 og 98-140.221. Aktindsigt nægtet. Bank- og sparekasselovens 50. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Tidligere direktør i A-bank K har ved skrivelser af

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokat Aksel Groth v/ advokatfuldmægtig Lars Østerstrand Mikkelsen Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. klage over Ringkøbing Kommunes afgørelse af 2. oktober 2002 om afslag på ansøgning om ophævelse af tilslutningspligt til fjernvarme for ejendommen [...]

Læs mere

Afgørelse Klage over Energitilsynets afgørelse af 27. september 2012 om godkendelse af Odsherred Varme A/S prisstigninger

Afgørelse Klage over Energitilsynets afgørelse af 27. september 2012 om godkendelse af Odsherred Varme A/S prisstigninger Odsherred Varme A/S fremsendte herefter ved e-mail af 27. september 2012 et forslag til Energitilsynet, hvorefter der i afregningen for 2012 ville blive afregnet med 817 kr./kwh. Dette var beregnet som

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 236, delområde 2, 9.3 må solfangere udelukkende etableres på tagflader og i maks. 5,00 m².

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 236, delområde 2, 9.3 må solfangere udelukkende etableres på tagflader og i maks. 5,00 m². Birte Svop og Martin Boisen Endrup Have 16 3480 Fredensborg Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine Brix Mørk Direkte 7257 7644 ktm@jammerbugt.dk

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

De i sagen omhandlede parter må antages at have handlet i tillid til, at klagefristen på 4 uger var passeret, da byggeriet blev påbegyndt.

De i sagen omhandlede parter må antages at have handlet i tillid til, at klagefristen på 4 uger var passeret, da byggeriet blev påbegyndt. NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10 juli 2001 J.nr.: 97-33/200-0562 JP Delafgørelse

Læs mere