Ydelseskatalog Familiebehandlingen. Journalnummer: A

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ydelseskatalog Familiebehandlingen. Journalnummer: A"

Transkript

1 Ydelseskatalog Familiebehandlingen

2 Indledning Målgruppen for Familiehusets ydelser er familier med børn og unge i alderen 0-18 år i Rebild Kommune. Familiehusets formål er at yde en forebyggende og behandlende indsats med fokus på barnet eller den unges trivsel. Målsætningen er endvidere: At yde den fornødne støtte og behandling til familier med vanskeligheder i forhold til at skabe og sikre stabile opvækstbetingelser for deres børn. At yde den fornødne støtte og behandling, så forældrene bliver i stand til at varetage forældreopgaven, gennem at styrke og udvikle de relationer, der er sunde og hensigtsmæssige og dermed bidrager til at familien og barnet/den unge kan udvikle sig. At samarbejde med familiens professionelle og private netværk for at skabe stabile rammer for familien og barnets fortsatte trivsel og udvikling. At tilbyde samtaler til unge i de situationer hvor familiebehandling ikke er muligt, må opgives eller hvis forældrene ikke formår at samarbejde. Familiehusets opgaver er overordnede set: At arbejde med forældrenes kompetencer som opdragere med henblik på at sikre barnets/familiens trivsel og udvikling. At give råd og vejledning til forældre i forhold til deres rolle som opdragere. At undersøge og vurdere forældrenes mulighed for at varetage forældre-opdrager- omsorgsrollen, således at perspektivet på barnets positive udvikling bliver det centrale. At være med til, i samarbejde med rådgiver, at koordinere og sikre en helhedsorienteret og tværfaglig indsats i forhold til familien. Familiehuset arbejder tværfagligt sammen med sagsbehandler, skoler, dagtilbud, sundhedsplejerske, PPR/inklusion mv. Familiehusets ansatte har specialiseret sig inden for familiebehandling og har primært grunduddannelser som pædagog, socialrådgiver, lærer og psykolog. Det er myndighedsrådgiverne i Center Familie og Handicap, som vurderer om familien, barnet eller den unge har behov for familiebehandling. Familiehuset er driftsherre på Anonym rådgivning. Anonym rådgivning er organiseret som en tværfaglig indsats, sammensat af fagpersoner fra flere forskellige afdelinger, så som Sundhedsplejen, Inklusion og Familiehuset. Hensigten med ydelseskataloget er: At skabe gennemsigtighed i Familiehusets ydelser således at myndighedsrådgiverne kan give det rigtige tilbud til familien Løbende at kvalificere ydelserne At skabe bedre informationsgrundlag for interesserede om tilbuddets ydelser Ydelseskataloget beskriver rammerne for ydelserne, hertil kan enkelte tilbud afvige indenfor de fremsatte rammer.

3 Indholdsfortegnelse Lovgrundlag Side 3 SEL 11 forløb Side 4-6 Anonym rådgivning Side 4 Ungesamtaler Side 4 Konsulentbistand Side 4-5 Familievejledning Side 5-6 SEL 52 forløb Side 7-12 Familiebehandling A Side 7 Familiebehandling B Side 8 Familiebehandling C Side 9-10 Observation/beskrivelse samt familiebehandling Side Ungesamtaler Side 11 Praktisk pædagogisk støtte Side 12 konsulentydelser udover serviceniveauet Side Støtte i mødeledelse af det gode møde Side 13 Kursus i mødeledelse Side 14 Børnesamtale Side 14 Supervision, faglig sparring Side 15 Forebyggende og udredende familiesamtaler Side 16 Bemærkning! Beskrivelserne af ydelserne i nærværende ydelseskatalog er ikke udtømmende, men alene vejledende. Dette gælder såvel målgruppe som eksempel på indhold i forløbende. Hvad eksemplerne på indhold angår, er alene en information om, hvilke metoder, der bl.a. anvendes i familiebehandlingen. Det er Familiehusets personale, der vurderer og udvælger metoderne i det konkret forløb.

4 Lovgrundlag Serviceloven 11 stk. 1. Anonym rådgivning. Råd og vejledning til familier, pårørende, børn og unge samt vordende forældre. Rådgivningen er anonym og ydes af personale, som er sammensat tværfagligt. Serviceloven 11 stk. 3. Ungesamtaler. Der gives råd, vejledning og støtte primært til den unge. Serviceloven 11 stk. 3. Konsulentbistand. Afgrænset forløb hvor familier har enkelte eller mindre omfattende komplekse problemstillinger. Serviceloven 11 stk. 4. Familievejledning. Råd og vejledning til familier med børn med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser Serviceloven 52 stk. 3. nr. 3. Familiebehandling. Gennem samtaler, aktiviteter, og samvær med familien at intervenere med det formål, at skabe udvikling i familiens relationer for derigennem at støtte og sikre barnets udvikling og trivsel. Støtte efter stk. 3 kan kun iværksættes efter gennemførsel af en børnefaglig undersøgelse, jf. 50. Hvis særlige forhold taler herfor, kan der dog iværksættes foreløbig eller akut støtte efter stk. 3 sideløbende med undersøgelsen. Serviceloven 52 stk. 3 nr. 3. Observation og behandling. Familiebehandlingens observationer og beskrivelser kan understøtte og kvalificere den børnefaglige undersøgelse. Serviceloven 52 stk. 3. nr. 3. Ungesamtaler. Behandling samt råd og vejledning til unge. Serviceloven 52 stk. 3 nr. 2. Praktisk pædagogisk støtte. Der kan indsættes en praktisk pædagogisk støtte i hjemmet. Familier for hvem det at omsætte samtale, råd og vejledning til praksis kræver opfølgning i hjemmet og direkte anvisninger i situationerne.

5 11 forløb 11 stk. 1 Anonym rådgivning Familier med børn og unge op til 18 år, pårørende bl.a. bedsteforældre, børn, unge samt vordende forældre. Der tilbydes endvidere rådgivning om parforhold til forældre med børn under 18 år. Gennem samtale: - At afdække problemet - At finde nye handlemuligheder - At give råd og vejledning Rådgivningen kan foregå som: 3 samtaler, enten personligt eller telefonisk. Henvendelse kan ske via telefon eller mails. Det er et tværfagligt team, som leverer ydelsen: - Sundhedsplejen - Inklusion/PPR - Familiehuset (driftsherre) Henvendelse til Anonym rådgivning sker direkte af borgeren. 11 stk. 3 Ungesamtaler Unge mellem år. Opstartssamtale med den unge. 5 samtaler Et afgrænset forløb hvor den unge har enkelte og konkrete problemstillinger, der er tydeligt beskrevet og afgrænset. Det vurderes at den unge besidder grundlæggende mestrings kompetencer. I tilfælde hvor myndighedsrådgiver vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at inddrage forældrene i et forløb omkring den unge. Via samtaler, at støtte den unge i at forholde sig til problemer på nye måder der skaber ny retning. Råd og vejledning i forhold til at skabe rammer for en hverdag, herunder; bolig, økonomi, uddannelse og mv. Afdækning af ressourcer i den unges netværk. Metode: - Råd og vejledning - Jeg-støttende samtaler. 11 stk. 3 Konsulentbistand Familier med børn fra 0-18 år samt vordende forældre. Et afgrænset forløb hvor familier har enkelte og konkrete problemstillinger, der er tydeligt beskrevet og Forbesøg (I disse forløb forventes det, at familierne kommer på forbesøg uden myndighedsrådgiver) Indskrivningsmøde med referat sammen med myndighedsrådgiver. 3 måneder (8-12 samtaler) På statusmødet vurderes det om der er behov for en buffer med mulighed for 2-3 Ved forløbets start fastsættes og bookes der et statusmøde med myndighedsrådgiver og familien 8 uger efter forløbet er igangsat. Konsulentforløbet foregår

6 afgrænset. Grundlæggende forældrekompetence er til stede. Familier hvor det vurderes at en kortvarig indsats er tilstrækkelig til at fastholde eller genoprette den positive udvikling og trivsel i familien. Eksempelvis: - Vredeshåndtering - Skilsmisseproblematikk er - Teenager problemer - Skole/hjem problemer Statusmøde med myndighedsrådgiver. Der udarbejdes et statusnotat til myndighedsrådgiver og familie ifm. statusmødet. Intervention gennem samtaler, og samvær med familien med det formål, at skabe udvikling i familiens relationer for derigennem at støtte og sikre barnets udvikling og trivsel. Herunder bl.a. at: - Styrke indsigt og forståelse ift. egen situation - Arbejde med relationer - Stabilisere og udvikle forældrekompetencer - Inddrage netværk - Råd og vejledning ekstra samtaler udover de 3 måneder. primært i Familiehuset. Sociale begivenheder såsom: - Dødsfald - alvorlig sygdom m.m Metode: - Reflekterende teams - Eksternaliserende samtaler - Konflikttrappen - Terapeutiske breve - Omstrukturering af negativ tænkning med henblik på at finde nye mestringsstategier 11 stk. 4 Familievejledning Familier med børn med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser f.eks. børn med diagnoser. Herunder bl.a.: - ADHD - Autisme - ADD Støtten gives primært i hjemmet og i barnets nærmiljø (skole daginstitution). Der gives råd og vejledning samt konkret undervisning til evt. hjælpemidler. Råd, vejledning og undervisning i forhold til at være familie (bedsteforældre o.lign.) med et diagnosticeret barn. Der tilbydes 1-2 møder af 1½ - 2 timers. Der kan efter en konkret vurdering tilbydes flere rådgivnings- og vejledningssamtaler, hvis det skønnes nødvendigt, for at formålet med familievejledningen kan opfyldes. Ydelsen kan suppleres med praktisk pædagogisk støtte i hjemmet ifm. at familien skal blive bedre til f.eks. at skabe struktur og rammer omkring barnet.

7 Samarbejde og koordinering i forhold til skole og daginstitution Deltagelse i relevante møder med samarbejdspartnere eksempelvis psykiatrien. Indsatsen foregår som udgangspunkt i hjemmet. Netværk formidling af kontakt til andre familier med ligene udfordringer.

8 52 forløb 52 stk. 3 nr. 3 Familie Behandling A Behandlingskrævende familier hvor der er lavet 50 samt 140. Målgruppen kan bl.a. være: - Opdragelsesproblemer - Utilstrækkelighed i forældrerollen - Negativ samspil i familien - Usikkerhed over roller i sammenbragte familier - Forældre med psykiske problemer - Forældre med en grad af erkendelse og motivation for forandring Forbesøg med myndighedsrådgiver. Indskrivningsmøde med referat. Statusmøde efter 3 mdr. Der udarbejdes et statusnotat til myndighedsrådgiver og familie ved forløbets afslutning. Familiebehandling gennem samtaler, aktiviteter og samvær med familien at intervenere med det formål, at skabe udvikling i familiens relationer for derigennem at støtte og sikre barnets udvikling og trivsel. Herunder bl.a. at: - Styrke indsigt og forståelse ift. egen situation - Arbejde med at styrke og udvikle relationerne mellem børn og voksne - Styrke grundlæggende forældrekompetencer - Inddrage netværk - Netværksmøde - Råd og vejledning Op til 6 timer ugentligt. Timerne inkluderer tid sammen familien, kørsel samt dokumentation. Første opfølgning sker efter 3 måneder herefter hver 6 mdr. Familier med mindre komplekse problemstillinger, der er definerede i 140 handleplan. Metode: - Livstræ - Genogram - Jeg støttende samtaler - Terapeutiske breve - Omstrukturering af negativ tænkning med henblik på at finde nye mestringsstategier

9 Familie Behandling B Behandlingskrævende familier hvor der er lavet 50 samt 140. Målgruppen kan bl.a. være: - Opdragelsesproblemer - Utilstrækkelighed i forældrerollen - Negativ samspil i familien - Usikkerhed over roller i sammenbragte familier - Forældre med psykiske problemer - Forældre med en grad af erkendelse og motivation for forandring - Unge eller umodne forældre - Intellektuelt ressourcesvage - Ustabile rammer og strukturer - Svagt netværk - Mangelfuld eller dårlig kommunikation Forbesøg med myndighedsrådgiver. Indskrivningsmøde med referat. Statusmøde efter 3 mdr. Der udarbejdes et statusnotat til myndighedsrådgiver og familie ved forløbets afslutning. Familiebehandling gennem samtaler, aktiviteter, og samvær med familien at intervenere med det formål, at skabe udvikling i familiens relationer for derigennem at støtte og sikre barnets udvikling og trivsel. Herunder bl.a. at: - Styrke indsigt og forståelse ift. egen situation - Arbejde med relationer - Styrke/udvikle grundlæggende forældrekompetencer - Inddrage netværk - Afholde samtaler og/eller aktiviteter i hjemmet - Netværksmøde - Råd og vejledning Op til 10 timer ugentligt. Timerne inkluderer tid sammen familien, kørsel samt dokumentation. Første opfølgning sker efter 3 måneder herefter hver 6 mdr. Familier med komplekse problemstillinger, der er definerede i 140 handleplan. Metode: - Psykoedukation - Eksternaliserende samtaler - Livstræ - Genogram - Terapeutiske breve - Omstrukturering af negativ tænkning med henblik på at finde nye mestringsstategier - Jeg støttende samtaler - Kommunikations fremmende øvelser

10 Familie Behandling C Behandlingskrævende familier hvor der er lavet 50 samt 140. Familien kan være pålagt at deltage. Familier hvor børnene viser alvorlige tegn på mistrivsel. Forbesøg med myndighedsrådgiver. Indskrivningsmøde med referat. Statusmøde efter 3 mdr. Der udarbejdes et statusnotat til myndighedsrådgiver og familie ved forløbets afslutning. Op til 17 timer ugentligt. Timerne inkluderer tid sammen familien, kørsel samt dokumentation. Første opfølgning sker efter 3 måneder herefter hver 6 mdr. Familier med meget komplekse problemstillinger, der er definerede i 140 handleplan. Målgruppen kan bl.a. være: - Familier med kaos på flere områder - Unge eller umodne forældre - Forældre med store problemer i egen barndom - Udviser risikoadfærd - Intellektuelt ressourcesvage - Ustabile rammer og strukturer - Svagt netværk - Mangelfuld eller dårlig kommunikation - Utilstrækkelig viden om børns/unges behov - Utilstrækkelig omsorgsevne og forældreevne - Negativt samspil i familien - Forældre kan have psykiske problemer - Forældre der har sjældent erkendelse af familiens problemer og mangler motivation - Skole, daginst., eller andre er udpræget Familiebehandling gennem samtaler, aktiviteter, og samvær med familien at intervenere med det formål, at skabe udvikling i familiens relationer for derigennem at støtte og sikre barnets udvikling og trivsel. Herunder bl.a. at: - Styrke indsigt og forståelse ift. egen situation - Arbejde med relationer - Styrke/udvikle grundlæggende forældrekompetencer - Deltage i møder som bisidder f.eks. ved skolemøder - Inddrage netværk - Deltage og observere i forskellige sammenhænge. - Afholde samtaler og/eller aktiviteter i hjemmet - Netværksmøde - Råd og vejledning Metode: - Reflekterende teams - Hjemmeopgaver - Video - psykoedukation - Eksternaliserende samtaler - Livstræ - Genogram Der vil typisk være en massiv indsats i startfasen, hvorefter støtten gradvist sættes ned.

11 bekymrede for barnets/den unges trivsel - Der er usikkerhed om mulighed for forandring og udvikling - Livshistorie fortælling - Konflikttrappen - Terapeutiske breve - Omstrukturering af negativ tænkning med henblik på at finde nye mestringsstategier - Jeg støttende samtaler - Kommunikationsfremmende øvelser 52 stk. 3 nr. 3 Observation/ beskrivelse samt familiebehandling. Til forløb som kan iværksættes hurtigt i de sager hvor myndighedsrådgiver vurderer at en indsats ikke kan afvente en 50 undersøgelse. De tilfælde hvor myndighedsrådgiver mener det er væsentligt at sætte en indsats ind hurtigst muligt eller hvor myndighedsrådgiver kan være i tvivl om hvad der foregår i familien. Det kan f.eks. være familier med: - Mere komplekse, ikke afdækkede problemstillinger - Høj bekymringsgrad - Højt konfliktniveau - Mistanke om vold og/eller overgreb. - børn/unge med bekymrende adfærd og/eller reaktioner. - Tvivl om forældrekompetencer. Præsentation af Familiehuset og indskrivningsmøde med myndighedsrådgiver der udarbejdes referat. Der afholdes et statusmøde med myndighedsrådgiver ved forløbets afslutning. Løbende leveres dele af beskrivelser til brug af myndighedsrådgivers udarbejdelse af den børnefaglige undersøgelse ( 50). Gennem samtaler, aktiviteter, og samvær med familien at intervenere og observere med det formål, at afdække om der kan ske udvikling i relationerne. Herunder bl.a. at: - Afdække familie ressourcer, dynamikker og udækkede behov. - Afdække samspil i familien - Kortlægge familiens netværk - Afdække ressourcer i netværk - Give undervisning og vejledning - Afholde børnesamtaler sammen med myndighedsrådgiver - Afholde forældresamtaler sammen med myndighedsrådgiver - Afholde samtaler og/eller aktiviteter i hjemmet. 4 måneder Kontinuerlig kontakt med familien op hyppigheden aftales i den konkrete sag Sker i tæt samarbejde med myndighedsrådgiver. Det fremgår tydeligt af henvisningsskemaet hvilket fokus familiebehandlingen skal have i forløbet. Myndighedsrådgiver gør brug af de beskrivelser og vurderinger der kommer frem i forløbet til at udfærdige den børnefaglige undersøgelse ( 50).

12 - Bruge video i forbindelse med familiesamtaler og familieaktiviteter - Netværksmøder 52 stk. 3 nr.3 Ungesamtaler Unge mellem år. Problemerne mellem den unge og forældrene er af sådan en karakter at forældrene kun inddrages i et begrænset omfang. Forældrene formår ikke at samarbejde om at ændre familiens og den unges samspil og dermed styrke den unges trivsel og udvikling. Den unge udsættes for stor belastning i samværet med forældrene. I tilfælde hvor myndighedsrådgiver vurderer at det ikke er hensigtsmæssigt at inddrage forældrene i et forløb omkring den unge. Opstartssamtale med den unge og myndighedsrådgiver hvor målene aftales. Statusmøde efter 3 måneder hvor der udfærdiges referat til myndighedsrådgiver og den unge/familien. Via samtaler, at støtte den unge i at forholde sig til problemer på nye måder der skaber ny retning. Råd og vejledning i forhold til at skabe rammer for en hverdag, herunder; bolig, økonomi, uddannelse og mv. Afdækning af ressourcer i den unges netværk. Metode: - Råd og vejledning - Jeg-støttende samtaler - Udarbejde familiegenogrammer, netværkskort, livshistorier m.m. - Psykoedukation /undervisning Op til 10 samtaler dog maksimalt i 6 måneder. 52 stk. 3 nr.2 Praktisk pædagogisk støtte Familier med børn mellem 0-18 år samt vordende forældre med behov for støtte til stabilitet og struktur i hverdagen. Opstartssamtale i hjemmet med deltagelse af myndighedsrådgiver. Samarbejdsaftale mellem prak. pæd. medarbejder og familien. Omfanget bestemmes ud fra den børnefaglige undersøgelse og den efterfølgende handleplan. Familier for hvem det at omsætte samtale, råd og vejledning til praksis kræver Der udarbejdes statusnotat. Støtten gives i hjemmet/familiens Støtten kan variere fra nogle få måneder til flere år.

13 opfølgning i hjemmet og direkte anvisninger i situationerne. nærmiljø gennem direkte intervention og deltagelse i familiens dagligdag. Der gives bl.a. støtte til: - Familien i forhold til at varetage ADL (almindelig daglig livsførelse) - Til strukturering af familiens hverdag gennem mesterlære/skemaer/råd og vejledning - Stabilt fremmøde i daginstitution og skole - At skabe bedre kontakt og relationer mellem børn og forældre - At bryde isolation gennem aktivitet og kontakt bl.a. via deltagelse i sociale arrangementer - Samarbejde med familiens professionelle netværk; deltagelse i skole- og/eller institutionsmøder, læge/tandlæge m.m. Støtte af kompenserende karakter, hvor en del af omsorgsopgaven for barnet ligger hos praktisk pædagogisk medarbejder. Kontrol og sikring af barnets trivsel og udvikling. Støtten gives i første omgang for en 3 måneders periode, hvorefter indsatsen revideres. Efterfølgende revideres indsatsen hver 6. mdr.

14 Konsulentydelser udover serviceloven Tidsramme: Ydelserne revideres i marts Kursus i og støtte til mødeledelse I Familiehuset udbydes der både støtte til mødeledelse af det gode møde samt kursus i mødeledelse. Nedenfor er det beskrevet, vores definition på det gode møde: Definition på det gode møde Rammen er klar hvor er mødet, hvem deltager og hvad er tidsrammen Mødeindkaldelse og dagsorden er udsendt så alle ved, hvad målet for mødet er Der er en klar mødeledelse, der til mødet ridser arbejdsformen op Mødeledelsen sikrer, at hver enkelt bliver hørt og at alle synspunkter kommer frem Mødet foregår i interviewform og ikke som et diskussionsmøde Der skrives referat, der afspejler de synspunkter, der har været samt de aftaler, der indgås. Ydelse Målgruppe Ydelsens indhold Omfang/ bemærkninger Støtte til mødeledelse af Faglig sparring En times forberedelse det gode møde sammen med konsulenten. Myndighedsrådgivere og andre fagpersoner, som har brug for støtte til at gennemføre større møder på kvalificeret vis. Efter ønske kan konsulenten være mødeleder Møde på max to timers. Tilkøb af ydelse skal aftales med nærmeste leder. Bemærk fodnoten 1 Støtte og vejledning ½ time til evaluering /efterbearbejdning. 1 Rammen Der er på forhånd sendt en dagsorden ud ellers deles den ud ved mødets start. Mødeleder præsenterer sig som mødeleder. Oplyse om tidsrammen - hvor lang tid forventes mødet at vare. (Det har en positiv, beroligende effekt på deltagerne). Roller hvad forventes af den enkelte deltager, samt informere om/udpege hvem der er referent. Referatet sendes ud efter det er renskrevet. Evt. en præsentations runde. Interview form Man kan overveje på forhånd at fortælle, hvilken rækkefølge man vil udspørge den enkelte i. Mødeleder interviewer en ad gangen. Det er vigtigt, at der tales til mødeleder. Formålet er at det giver de andre ro til at lytte. Man ikke skal kommentere eller tage stilling til, hvorvidt man er enig/uenig i de andres udsagn, da det ikke er et diskussionsmøde, hvor formålet er at nå til enighed eller have ret. Formålet er i høj grad at skabe et nuanceret billede af familien/problemstillingerne. Der søges forskellige perspektiver, mange nuancer, der skaber klarhed og retning. Interviewrollen Det er en udfordring at være en dygtig interviewer, og som mødeleder gør man sig følgende klart: Tydelig kontekst. Hvad er vi her for? Hvad skal vi opnå? Alle er klar over hvilken rolle, de påtager sig Formål med mødet Gennemsigtighed. At bringe tingene frem i det åbne.

15 Kursus i mødeledelse Ansatte i Rebild Kommune, som ønsker at blive mere kompetente mødeledere. Hvorfor holde møde som vi holder møde (teoretiske/ metodiske overvejelser)? Hvorfor dagsorden/tid/ deltagere/indkaldelse rammesætning/ kontekstmarkører? Videoeksempel til illustration af de forskellige elementer i mødet Formøde ifm. forventningsafstemning En kursusdag på 6 timer Opfølgningsdag på 4 timer hvor der i den mellemliggende periode er mulighed for at afprøve det lærte i praksis. Evaluering Der er altid to undervisere tilstede. Teknik/metode undervejs Set up hvordan struktureres mødet hvorfor Rollefordeling En øvedel hvor deltagerne i grupper får lov at øve rollen og får feedback fra de øvrige deltagere. Ydelse Målgruppe Ydelsens indhold Omfang/ bemærkninger Børnesamtale Myndighedsrådgivere; hvor myndighedsrådgiver ønsker hjælp til interviewdelen. Afklares på et formøde. Der tages afsæt i hvad myndighedsrådgiver efterspørger. Forventningsafstemning inden mødet hvor rollerne bliver defineret En børnesamtale

16 Supervision Myndighedsrådgivere og andre fagpersoner kan rekvirere bistand ift. supervision i særlig vanskelige børne/familiesager. Målet vil typisk være at: - Skabe mål/retning - Afklaring - Overblik - Mere viden/indsigt - Trække på fælles viden/erfaring - Skabe en respektfuld ikke fordømmende tone/atmosfære - Plads til forskellighed - Brede sagen ud - Generere viden - Flere nuancer - Nye perspektiver, synspunkter, muligheder - Skabe synergi Aftales i den konkrete sag Metode: - Sagsansvarlig interviewes - Sagen skrives på tavlen ud fra genogram - Fokuspunkter noteres - Teamet inddrages - Opsamling - Handling hvad er næste skridt - Evaluering af proces og interviewer.

17 Forebyggende og udredende familiesamtaler Skole og daginstitutioner hvor der er opstået akutte problemer, man skønner, kan afhjælpes af en konkret og kortvarig indsats. Formålet med samtalerne er: At afdække og undersøge problemstillingen At genetablere kommunikationen At bidrage til et konstruktivt samarbejde Samtalerne skal foregå i samarbejde med skole/daginstitution; på skolen, i hjemmet eller i Familiehuset. Efter indledende samtale aftales og omfang dog max 5 samtaler. At etablere en handleplan for børn/familie/skole/daginstitution

Ydelseskatalog Familiehuset. Journalnummer: 27.03.22-A21-14511-10

Ydelseskatalog Familiehuset. Journalnummer: 27.03.22-A21-14511-10 Ydelseskatalog Familiehuset Indledning Målgruppen for Familiehusets ydelser er familier med børn og unge i alderen 0-18 år i Rebild Kommune. Familiehusets formål er at yde en forebyggende og behandlende

Læs mere

Ydelseskatalog Familiehuset, revideret december Journalnummer: A

Ydelseskatalog Familiehuset, revideret december Journalnummer: A Ydelseskatalog Familiehuset, revideret december 2016 Indledning Målgruppen for Familiehusets ydelser er familier med børn og unge i alderen 0-18 år i Rebild Kommune. Familiehusets formål er at yde en forebyggende

Læs mere

Ydelseskatalog Familiehuset, revideret december april Journalnummer: A

Ydelseskatalog Familiehuset, revideret december april Journalnummer: A Ydelseskatalog Familiehuset, revideret december april 2016 Indledning Målgruppen for Familiehusets ydelser er familier med børn og unge i alderen 0-18 år i Rebild Kommune. Familiehusets formål er at yde

Læs mere

Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar Journalnummer: G

Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar Journalnummer: G Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar 2016 Indledning Målgruppen for Ungetilbuddet er unge i aldersgruppen 15-17 år (op til 23 år ved efterværn) med behov for en socialfaglig eller pædagogisk

Læs mere

Ydelseskatalog Familiehuset, revideret april 2016. Journalnummer: 27.03.22-A21-14511-10

Ydelseskatalog Familiehuset, revideret april 2016. Journalnummer: 27.03.22-A21-14511-10 Ydelseskatalog Familiehuset, revideret april 2016 Indledning Målgruppen for Familiehusets ydelser er familier med børn og unge i alderen 0-18 år i Rebild Kommune. Familiehusets formål er at yde en forebyggende

Læs mere

Ydelseskatalog Ungetilbuddet. Journalnummer: G

Ydelseskatalog Ungetilbuddet. Journalnummer: G Ydelseskatalog Ungetilbuddet Indledning Målgruppen for Ungetilbuddet er unge i aldersgruppen 15-17 år (op til 23 år ved efterværn) med behov for en socialfaglig eller pædagogisk indsats. Disse unge har

Læs mere

Ydelseskatalog Ungetilbuddet. Journalnummer: G

Ydelseskatalog Ungetilbuddet. Journalnummer: G Ydelseskatalog Ungetilbuddet Indledning Målgruppen for Ungetilbuddet er unge i aldersgruppen 15-17 år (op til 23 år ved efterværn) med behov for en socialfaglig eller pædagogisk indsats. Disse unge har

Læs mere

Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling

Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling Vedtaget af Børneudvalget den 11. januar 2011 Allerød Kommune Familier

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn

Retningslinjer for det personrettede tilsyn September 2013 Retningslinjer for det personrettede tilsyn 2. udgave Indledning og formål Jf. Lov om Social Service, 148, skal Frederikssund Kommune føre løbende tilsyn med barnets eller den unges forhold

Læs mere

Principper for støtte til børn og unge og deres familier

Principper for støtte til børn og unge og deres familier Principper for støtte til børn og unge og deres familier Indledning På de kommende sider kan du læse hvilke principper, der bliver lagt til grund, når vi i Familie- og Handicapafdelingen yder støtte til

Læs mere

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Vejledning i at holde netværksmøder - Til medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Høje-Taastrup Kommune Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Netværksmødet Denne vejledning er

Læs mere

Servicestandard for praktisk pædagogisk støtte i hjemmet

Servicestandard for praktisk pædagogisk støtte i hjemmet Servicestandard for praktisk pædagogisk støtte i hjemmet Lovgrundlag Lov om Social Service 52, stk. 3, nr. 2 Mål med indsats Målet er at understøtte forældrene til at tage vare på og ansvar for barnet

Læs mere

Servicestandard for familieorienteret rådgivning herunder tilbud om åben anonym rådgivning

Servicestandard for familieorienteret rådgivning herunder tilbud om åben anonym rådgivning Servicestandard for familieorienteret rådgivning herunder tilbud om åben anonym rådgivning Lovgrundlag Servicelovens 11, stk. 1 og 2 Mål med indsats Målet er at yde gratis råd og vejledning, herunder lave

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Servicestandard for praktisk pædagogisk støtte i hjemmet

Servicestandard for praktisk pædagogisk støtte i hjemmet Servicestandard for praktisk pædagogisk støtte i hjemmet Lovgrundlag Lov om Social Service 52, stk. 3, nr. 2 Mål med indsats Målet er at understøtte forældrene til at tage vare på og ansvar for barnet

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

Velkommen til. Folden. Holmstrupgård - socialpsykiatri for unge Holmstrupgårdvej Brabrand. Tlf

Velkommen til. Folden. Holmstrupgård - socialpsykiatri for unge Holmstrupgårdvej Brabrand. Tlf Velkommen til Folden Oktober 2018 Holmstrupgård - socialpsykiatri for unge Holmstrupgårdvej 39 8220 Brabrand 1 Tlf. 7847 8600 www.holmstrupgaard.dk Hvad er Folden? Folden er en ambulant behandlingsindsats

Læs mere

Ydelseskatalog kontaktpersoner. Journalnummer: 27.48.08-G01-2-13

Ydelseskatalog kontaktpersoner. Journalnummer: 27.48.08-G01-2-13 Ydelseskatalog kontaktpersoner 0 Formål Målgruppen for kontaktpersonens ydelser er børn og unge i alderen 0-23 år (inkl. efterværn gældende fra 18-23 år) der har vanskeligheder på væsentlige områder, og

Læs mere

Special- rådgivningen

Special- rådgivningen Special- rådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er specialrådgivningen? Formålet med dette

Læs mere

Hvad er Specialrådgivningen?

Hvad er Specialrådgivningen? Specialrådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er Specialrådgivningen? Specialrådgivningen

Læs mere

STØTTEKONTAKTTILBUD. Manderupvej Skibby Tlf

STØTTEKONTAKTTILBUD. Manderupvej Skibby Tlf STØTTEKONTAKTTILBUD Manderupvej 3 4050 Skibby Tlf. 2924 8370 post@believe.dk www.believe.dk BELIEVE: Vores speciale i Believe er støtte-kontakt og mentor ordninger, arbejdet med de mest belastede børn

Læs mere

BESKRIVELSE FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD. August 2008

BESKRIVELSE FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD. August 2008 BESKRIVELSE AF FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD August 2008 Indholdsfortegnelse Side 3 Terapi og praktiske øvelser Side 5 Støtte og vejledning hjemmet Side 6 Netværksmøde Side 8 Parent Management Training (PMT)

Læs mere

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats Åben anonym rådgivning for børn, unge og deres familier - 11 Alle børn, unge, familier og/eller deres netværk i Norddjurs Kommune. Kvalitetsmål At barnet, den unge og familien inddrages som ligeværdige

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Område Lovgrundlag: Forebyggelse ift. børn og unge med nedsat funktionsevne Tildeling af en personlig rådgiver

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Bilag til Børne- og Ungepolitikken Indhold 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indledning

Læs mere

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune De sårbare gravide Det sociale område en ny medspiller Randers Kommune Program Introduktion og hvad er det nye? Hvad er en sårbar gravid/nybagt familie i et socialfagligt perspektiv Udfordringer og hvad

Læs mere

STØTTEKONTAKTTILBUD. Hovedgaden Skibby tlf www. curam.dk

STØTTEKONTAKTTILBUD. Hovedgaden Skibby tlf www. curam.dk STØTTEKONTAKTTILBUD Hovedgaden 79-81 4050 Skibby tlf. 2112 5019 post@curam.dk www. curam.dk CURAM: Praktisk pædagogisk støtte i hjemmet Lovgrundlag: Lov om Social Service 52, stk. 3 pkt. 2 Vores speciale

Læs mere

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014 SAMARBEJDSAFTALE MELLEM FAMILIEAFDELINGERNE, KOMMUNALE DAGBEHANDLINGSTILBUD I HOLSTEBRO, STRUER OG LEMVIG KOMMUNER OG Center for Rusmiddel og Forebyggelse Formål: Formålet med at lave en samarbejdsaftale

Læs mere

Kvalitetsstandard Børn og Familie Februar Kvalitetsstandard

Kvalitetsstandard Børn og Familie Februar Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard 11 Generelt om 11 Servicelovens 11 spænder over en bred vifte af forebyggende indsatser over for børn/unge og deres familier lige fra åben og anonym rådgivning til en konkret indsats

Læs mere

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne - til gavn for hele familien I Lænke-ambulatorierne ønsker vi at yde en sammenhængende og helhedsorienteret indsats overfor personer med alkoholproblemer. Derfor

Læs mere

Oplæg om Familienetværket ved Børne- og Skoleudvalgs møde mandag d. 3 april 2017.

Oplæg om Familienetværket ved Børne- og Skoleudvalgs møde mandag d. 3 april 2017. Oplæg om Familienetværket ved Børne- og Skoleudvalgs møde mandag d. 3 april 2017. Familienetværket er en afdeling i Børnefamilieenheden. Familienetværket er CBU s behandlingstilbud for børnefamilier med

Læs mere

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Forord Denne folder skal informere om de arbejdsområder og ydelser, som medarbejderne i det centrale Videns- og ressourcecenter kan levere. Hensigten med folderen

Læs mere

Handlevejledning. for medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune

Handlevejledning. for medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune Handlevejledning for medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune Vedrører samarbejde med Frontteam og Socialrådgiverteam, I Familieafdelingen og Ungekontakten 2 Vejen Kommune Rådhuspassagen

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning Tidlig Indsats - Livslang Effekt Formålet med servicelovens 11 er at sikre sammenhæng mellem kommunernes generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Familier med børn i alderen 0 3 år. Forankring: i Børnefamiliehuset. Formål:

Læs mere

RÅDGIVNINGSAFDELINGEN I HOLSTEBRO KOMMUNE

RÅDGIVNINGSAFDELINGEN I HOLSTEBRO KOMMUNE Martin Helfer, Leder af Børn og Ungeklinikken: RÅDGIVNINGSAFDELINGEN I HOLSTEBRO KOMMUNE 22-03-2013 1 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Spiren Familiesektionen Sundhedsplejen Østervang Tandplejen Børn

Læs mere

Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud

Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud Tilsynet vedrører Driftsorienteret tilsyn med et tilbud Publiceret den 20-12-2018 Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud Socialtilsynet har foretaget et administrativt økonomisk tilsyn vedrørende

Læs mere

Handleguide rådgivning i henhold til 11, stk. 1-2, 3, 4 og 5 i lov om social service

Handleguide rådgivning i henhold til 11, stk. 1-2, 3, 4 og 5 i lov om social service Handleguide rådgivning i henhold til 11, stk. 1-2, 3, 4 og 5 i lov om social service Formål Formålet med rådgivning i henhold til 11 i lov om social service er at sørge for, at forældre, børn og unge eller

Læs mere

HANDLEGUIDE. om underretninger

HANDLEGUIDE. om underretninger HANDLEGUIDE om underretninger 1 INDHOLD Indledning... 3 Underretningspligten... 4 Øjeblikkelig underretningspligt... 4 Handleveje ved overvejelse om underretning... 5 Hvad skal en underretning indeholde?...

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger Handleguide Om underretning til Familieafdelingen ved bekymring for et barns situation eller udvikling Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender

Læs mere

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning Tidlig Indsats - Livslang Effekt Formålet med servicelovens 11 er at sikre sammenhæng mellem kommunernes generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Ungenetværkets indsatser efter SEL 11.3

Ungenetværkets indsatser efter SEL 11.3 Center for Børn og Unge Ungenetværket Næstved Kommune Farimagsvej 65 4700 Næstved Ungenetværkets indsatser efter SEL 11.3 Konsulentbistand efter 11.3 kan tilbydes i de tilfælde, hvor det må antages, at

Læs mere

Ydelseskatalog for Børn og Unge Centret, Rehabilitering i Region Midtjylland 2009

Ydelseskatalog for Børn og Unge Centret, Rehabilitering i Region Midtjylland 2009 Grafisk Service 3600-08-079f. Fotos: Marianne Castmar-Jensen og Kirsten Forum Ydelseskatalog for Børn og Unge Centret, Rehabilitering i Region Midtjylland 2009 Børn og Unge Centret, Rehabilitering Randers,

Læs mere

Familiebehandling i Oasis

Familiebehandling i Oasis ab Familiebehandling i Oasis Gratis, specialiseret og tværfaglig behandling Oasis hører under sundhedsloven, og en driftsoverenskomst med Region Hovedstaden sikrer, at vi kan tilbyde gratis behandling.

Læs mere

Lige muligheder for alle børn? Socialt udsatte børn indsats og effekt. Jill Mehlbye AKF

Lige muligheder for alle børn? Socialt udsatte børn indsats og effekt. Jill Mehlbye AKF Lige muligheder for alle børn? Socialt udsatte børn indsats og effekt Jill Mehlbye AKF Hvorfor er styrkelsen af indsatsen nødvendig? Lige muligheder for alle børn Den sociale arv slår stadig stærkt igennem

Læs mere

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Spørgeskema Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Bred afdækning af praksis i den sociale stofmisbrugsbehandling med udgangspunkt i de nationale

Læs mere

LEVs børneterapeuter. - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år

LEVs børneterapeuter. - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år LEVs børneterapeuter - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år Det er en skelsættende begivenhed at få et udviklingshæmmet barn. For mange forældre betyder det en voldsom ændring

Læs mere

Hjerneskadecenter Virum

Hjerneskadecenter Virum ... Hjerneskadecenter Virum Hjerneskadecenter Virum Ydelseskatalog 2019 Hjerneskadecenter Virum Kongevejen 256 2830 Virum www.hjerneskadecentervirum.dk Administration mandag til fredag kl. 8 14 Tlf. 45

Læs mere

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015.

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Fælles værdier giver fælles retning, og styrer måden vi tænker og handler på 3 3. Fælles overordnede

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

Styrket Tværfagligt Samarbejde

Styrket Tværfagligt Samarbejde Styrket Tværfagligt Samarbejde Børn og Kultur 01-11-2018 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Mål... 5 Mål og handlinger... 7 Organisering mv.... 8 Samarbejdet mellem PPR, sundhed og forebyggelse, Familierådgivningen

Læs mere

Sammen kan vi gøre en forskel. Rådgivningsteam Nord

Sammen kan vi gøre en forskel. Rådgivningsteam Nord Sammen kan vi gøre en forskel Rådgivningsteam Nord Alle har et ansvar for at vores børn og unge i Haderslev trives. Vi har alle en forpligtelse til at reagere hvis vi ser et barn, en ung eller en familie

Læs mere

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast)

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) Revideret 2016 Indhold Indledning...2 Målgruppe...2 Indsatser på dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Emne. Familie og Børn. Dato. Familieplejeafsnittet og rådgivere

Emne. Familie og Børn. Dato. Familieplejeafsnittet og rådgivere Familie og Børn Familieplejeafsnittet og rådgivere Emne Procedure for det personrettede tilsyn med anbragte børn og unge i plejefamilier, netværksfamilier, socialpædagogiske opholdssteder, døgninstitutioner,

Læs mere

Indholdsfortegnelse Bilag til Ydelsesmappe

Indholdsfortegnelse Bilag til Ydelsesmappe Indholdsfortegnelse Bilag til Ydelsesmappe Køreplan for indskrivningsmøde til intensivt tilbud 3-5 dage ugentlig... 2 Køreplan for spædbarnsterapi... 3 Køreplan for udarbejdelse af familiens behandlingsplan...

Læs mere

samarbejde - fra principper til praksis

samarbejde - fra principper til praksis Det gode samarbejde - fra principper til praksis 1.udgave, september 2017 Om materialet Materialet er udarbejdet af Center for Fleksible Indsatser og Boformer med inddragelse af flere af BBU s myndighedsenheder.

Læs mere

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre Det tværfaglige samarbejde i Fredensborg Kommune Information til forældre Kære Forældre Glade børn er fundamentet for arbejdet med børn og unge i Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune arbejder målrettet

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikre, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger,

Læs mere

Familiehuset Rosengården

Familiehuset Rosengården Familiehuset Rosengården FAMILIEHUSETS PJECE Historie Rosengården, det ældste hus i Randers, dannede i en årrække ramme for et projekt til teenagermødre, som havde brug for et ekstraordinært tilbud. Dette

Læs mere

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Ballerupmodellen Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Indhold Ballerupmodellen 03 Risikobørn/unge hvem er de? 04 Ballerupmodellens proces 06 Systematiseret observation 07 De tværfaglige

Læs mere

Multikorps tager sig af: Børn og unge som samarbejdspartnere og borgere er bekymret for,

Multikorps tager sig af: Børn og unge som samarbejdspartnere og borgere er bekymret for, Multikorps Formål Formålet med multikorpset er, at aktivt fremme den forebyggende indsats ved en tidligere indsats rettet mod det enkelte barn og den enkelte familie. Hvilket behov hos familien skal tilbuddet

Læs mere

I forlængelse af vores samtale i onsdags, fremsendes hermed et oplæg til et FATA forløb.

I forlængelse af vores samtale i onsdags, fremsendes hermed et oplæg til et FATA forløb. Hej? I forlængelse af vores samtale i onsdags, fremsendes hermed et oplæg til et FATA forløb. Nedenfor er beskrevet de elementer og psykologiske og pædagogiske interventioner der vil ind går i forløbet.

Læs mere

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Revideret marts 2013 1 Tidlig opsporing og indsats i sundhedsplejen Formål Formålet

Læs mere

Daghuset Enggården. Folden en behandlingsindsats for unge med isolations og skolevægringsproblematikker.

Daghuset Enggården. Folden en behandlingsindsats for unge med isolations og skolevægringsproblematikker. Folden en behandlingsindsats for unge med isolations og skolevægringsproblematikker. Målgruppe: Unge i alderen 14-17 år med isolations og skolevægringsvanskeligheder, som har været skolevægrende i 3 måneder

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Aftaleforum Børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats skal mødes af én kommune, der - med barnet i centrum-

Læs mere

Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell. Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen. U-start. skolefravær. Porten. Karin Werge.

Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell. Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen. U-start. skolefravær. Porten. Karin Werge. Hvidovre Ungecenter Hvidovre Ungecenter Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen U-start skolefravær Ungekontakten Jannik Offenberg Porten Karin Werge XyZ

Læs mere

Serviceniveauet for børn og unge i udsatte positioner i Tønder Kommune.

Serviceniveauet for børn og unge i udsatte positioner i Tønder Kommune. Serviceniveauet for børn og unge i udsatte positioner i Tønder Kommune. SERVICENIVEAUET FOR BØRN OG UNGE I UDSATTE POSITIONER I TØNDER KOMMUNE.... 1 Serviceniveau et vigtigt redskab på børn- og ungeområdet...

Læs mere

Indholdsfortegnelse Bilag til Ydelsesmappe

Indholdsfortegnelse Bilag til Ydelsesmappe Indholdsfortegnelse Bilag til Ydelsesmappe Køreplan for indskrivningsmøde til intensivt tilbud 3-5 dage ugentlig... 2 Køreplan for spædbarnsterapi... 3 Behandlingsplan... 4 Rapport:... 5 Rapport spædbarnsterapi...

Læs mere

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes.

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes. Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen af andre faggrupper,

Læs mere

Cover for uddybende materiale vedr. organiseringen af den faglige support samt arbejdet med ressourceteams.

Cover for uddybende materiale vedr. organiseringen af den faglige support samt arbejdet med ressourceteams. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Sundhed og Indkøb NOTAT Til Aflæggerbordet - BUU Cover for uddybende materiale vedr. organiseringen af den faglige support samt arbejdet med ressourceteams.

Læs mere

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Børnesyn i Norddjurs Kommune Børn og unge i Norddjurs kommune Udgangspunktet for den sammenhængende børnepolitik er følgende børnesyn:

Læs mere

EN FÆLLES FORSTÅELSESRAMME. Om børn og unge

EN FÆLLES FORSTÅELSESRAMME. Om børn og unge EN FÆLLES FORSTÅELSESRAMME Om børn og unge FÆLLES VÆRKTØJER FORORD I Brønderslev Kommune har vi høje ambitioner for børn og unge. Det fordrer, at vi sammen skaber et sammenhængende børne- og ungeliv ved

Læs mere

Børnepsykologisk Team

Børnepsykologisk Team Børnepsykologisk Team Psykologisk udredning, rådgivning og behandling til børn med lettere psykiatriske problematikker i alderen 6 til og med 13 år. Konsulentbistand til rådgivere i kommunens familiegrupper

Læs mere

En fælles forståelsesramme om børn og unge

En fælles forståelsesramme om børn og unge En fælles forståelsesramme Om børn og unge Fælles værktøjer Forord Et nyt samarbejde har set dagens lys. Vi samler nu alle, der har kontakt med børn og unge om en fælles forståelsesramme, der kan beskrive

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Ydelseskatalog for Familiebehandlerteamet

Ydelseskatalog for Familiebehandlerteamet Ydelseskatalog for Familiebehandlerteamet Familiecenter Sabroegaarden Skive Kommune Familiecenter Sabroegaarden 2 I dette katalog præsenteres de ydelser, som Familiebehandlerteamet i Skive Kommune tilbyder.

Læs mere

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Definering af Særlig behov Særlig dagtilbud tilbydes børn med betydelig og/eller varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Alle børn skal have mulighed for

Læs mere

Supervision & radgivning

Supervision & radgivning Supervision & radgivning R å d g i v n i n g s a f d e l i n g e n supervision_16x16.indd 1 22/03/09 22:41:41 Radgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Rådgivningsafdelingen, der er en selvstændig afdeling

Læs mere

Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager

Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager 1 11 1. PJECENS INDHOLD Fra den 1. april 2019 behandles familieretlige

Læs mere

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver:

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Sagsbehandler: Distrikt: Skoledistrikt: Aktuelle foranstaltninger Sæt X Pris pr.mdr Varighed Konsulentbistand

Læs mere

Introduktion til Familiegruppearbejdet. Familiegruppen Centrum Badehusvej

Introduktion til Familiegruppearbejdet. Familiegruppen Centrum Badehusvej Introduktion til Familiegruppearbejdet Familiegruppen Centrum Badehusvej 11 16.02.18 Familiegruppernes rammer De politiske fastsatte mål og rammer: o Lovgivning (primært Serviceloven) instruktion (en myndighedsafdeling)

Læs mere

Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge

Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge Børne- og Familierådgivningen Ungeenheden Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge 2 Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge i henhold

Læs mere

SÅDAN ER VI ORGANISERET

SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET I dette kapitel vil vi kort introducere dig for organiseringen af det tværfaglige samarbejde i Børneog Familieforvaltningen i Jammerbugt Kommune. Du vil

Læs mere

I forlængelse af vores samtale i onsdags, fremsendes hermed et oplæg til et FATA forløb.

I forlængelse af vores samtale i onsdags, fremsendes hermed et oplæg til et FATA forløb. Hej Marianne I forlængelse af vores samtale i onsdags, fremsendes hermed et oplæg til et FATA forløb. Nedenfor er beskrevet de elementer og psykologiske og pædagogiske interventioner der vil ind går i

Læs mere

Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet

Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet Notat om hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet pr. 1. januar 2020 Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet PPR, Hjørring Kommune Indhold Notat om hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet pr. 1.

Læs mere

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år.

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Indledning: Kerteminde kommune har udviklet et beredskab, som dels består af et specialistteam

Læs mere

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23.

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. Kvalitetsstandard Børne- Ungerådgivningens forebyggende arbejde Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. september 2013 1 Hvorfor er vi her, hvad arbejder vi med? Børne- Ungerådgivningens

Læs mere

I Hedensted kommunes handicappolitik er de vigtigste værdier respekt, tilgængelighed og helhedsorienteret indsats.

I Hedensted kommunes handicappolitik er de vigtigste værdier respekt, tilgængelighed og helhedsorienteret indsats. Forslag til pårørendepolitik Handicapafdelingen Hedensted kommune Indledning Samarbejde mellem kommune og pårørende skal altid ske med respekt for den handicappede borgers ret til selvbestemmelse og med

Læs mere

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 BESKRIVELSE AF AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Daginstitutionsområdet side 3 1.1. Intensivt udviklingsforløb - 12 uger side 3 1.2. Længerevarende støtteforløb side

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Notat Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Frederiksberg Kommune har i forlængelse af budgetforhandlingerne i efteråret 2014 truffet

Læs mere

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Indledning Alle børn og unge i Glostup skal have mulighed for at blive i stand til at mestre deres liv og udfolde deres potentialer. Med den sammenhængende

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens Februar 2018 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...2 Værdier for dit kommende samarbejde med Ballerup Kommune...2 Hvordan søger jeg?...2 Hvem

Læs mere

Ny Nordisk Skole-institution.

Ny Nordisk Skole-institution. Ny Nordisk Skole-institution. 1. GRUNDOPLYSNINGER OM ANSØGER: 2. MOTIVATION OG TILGANG TIL FORANDRINGSPROCESSEN: Hvorfor vil I være Ny Nordisk Skole-institution og hvordan vil I skabe forandringen? Vi

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen

Standarder for sagsbehandlingen Familieafdelingen Standarder for sagsbehandlingen Indledning Standarder for sagsbehandlingen er en del af den sammenhængende børnepolitik. I henhold til Servicelovens 138 skal den politiske målsætning

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere