Flowkalibrering baseret på EN 16911

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Flowkalibrering baseret på EN 16911"

Transkript

1 Flowkalibrering baseret på EN minutter

2 Flowkalibrering baseret på EN Det, der er det gennemgående træk i denne standard, er omhyggeligheden, hvormed ændringer i flow profil er behandlet, det er nemlig det alt afgørende for en korrekt kalibrering af flowmåleren. Vi skelner mellem flowmålere, der: 1. Måler i ét punkt (pitotrør, varmetråds anemometre, optiske korrelations målere) 2. Målere, der måle gennemsnit over kanalen (ultralydsmålere) 3. Målere, der midler under hensyntagen til vægtning af kanalsegmentets størrelse i.h.t. EN (i mangel af bedre: midlende pitotrør = Anubar og Systech typerne).

3 Kalibreringens største udfordring er håndtering af ændringer i flowprofil.

4 Kalibreringens største udfordring er håndtering af ændringer i flowprofil.

5 Fra valideringstest af EN15259 hentes denne koncentrationsprofil:

6 Fra valideringstest af EN15259 hentes denne flowprofil:

7 Det resulterer i denne masseflowprofil fra EN15259 :

8 EN15259 beskriver hvordan man skal tage prøver i en skorsten, både for gasanalyse og flowmåling. Baggrunden er at alle segmenter, skal være lige store, fordi de bliver vægtet lige meget.

9 EN15259 beskriver hvordan man skal tage prøver i en skorsten, både for gasanalyse og flowmåling. Baggrunden er at alle segmenter, skal være lige store, fordi de bliver vægtet lige meget.

10 Ved rektangulære kanaler er det lettere at sikre samme areal pr. målepunkt.

11 Midlende pitotrør (Anubar, Metabar, Systech o.s.v.) løser teoretisk problemet med ændrende flowprofiler: Hullerne placeres som målepunkterne er foreskrevet i fra EN1529, d.v.s. også jævnt fordelt ved kvadratiske kanaler. Den burde derfor være ufølsom for flow profil ændringer, når hullerne er således placeret. Desværre er virkeligheden anderledes.

12 De skal altså teoretisk kunne udjævne effekten af ujævn og uforudsete flowprofiler. Det gælder dog ikke, hvis enkelte eller flere ujævnt fordelte huller tilstoppes. Der kan også opstå misvisning p.gr.a. luftstrømning fra ét målehul til et andet ved meget stejl flowprofil (høj gradient).

13 Det gælder selvfølgelig heller ikke hvis måleren misrygtes Her er der ét åbent hul, resten er tilstoppet! Det kommer vi tilbage til

14 Det gælder selvfølgelig heller ikke hvis hullerne er placeret forkert Rød placering er hvis kanalen var cirkulær efter EN15259; Grøn placering hvis kanalen var rektangulær efter EN15259: Blå placering var som de var sat! Hverken fugl eller fisk

15 En af de mest anvendte metoder i dag er ultralyd, der måler lineært gennemsnit, hvor den sidder. D.v.s. at den vejer alle segmenter lige meget, selvom de ikke repræsentere det samme areal. Den er derfor følsom for profilændringer.

16 Hvis flowprofilet ændrer sig, så passer kalibreringen jo kun ved én strømningshastighed, der hvor den er målt. Bl.a. derfor skal flowprofilen efter EN16911 tegnes op ved enhver kalibrering, så man kan se under hvilke forhold, den er lavet. Til gengæld kan vi, med kendskab til flowprofilet, beregne den teoretiske kalibreringsfunktion.

17 Beregning af teoretisk kalibreringskurve: Blå værdier jævnt fordelt Røde værdier fordelt efter EN15259 mm fra væg m/s mm fra væg m/s , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,4 Gennemsnit 19,5 18,2 Kalibreringsfaktor: 93,4% Hvis flowprofilet er taget hvor flowmåleren sidder, skal det passe. Hvis kalibreringen ikke passer, er der en fejl et eller andet sted.

18 Eksempler på teoretiske kalibreringsfaktorer: 1,0318 for akse 1: 0,9685 for akse 2: Gennemsnit 0,9983 ~ 1,0 Derfor er det uhyre vigtigt at anvende en af sine gamle kalibreringer, der højst sandsynligt er lavet med pitotrør, til at kontrollere sin flowprofil, før man vælger kalibreringsmetode.

19 Kalibreringsmetoder. Der er som før omtalt 3 metoder at vælge imellem efter EN : 1. Den traditionelle pitotrørsmetode. 2. Radioaktiv tracer (time based) metoden (IndMeas) 3. Dilution tracer metoden (E On)

20 Kalibrering med pitotrør:

21 Eksempel på en god kalibrering trods skæv profil: Flow et ændrer sig under kalibrering, men ikke under traversering, og det er det vigtigste.

22 Eksempel på en dårlig kalibrering: Problemet med den er, at flowet ændrer sig under traversering. Under de forhold er det jo tilfældigt, om det gennemsnit, men måler, er det rigtige billede af flowprofilen, eller det mere er bestemt af flowændringer end flowprofil.

23 Eksempel på en dårlig kalibrering Den giver alt for stor spredning. Dels kan man næppe opfylde metodetrin 4 i Forordning 601/2010 med denne kalibrering, og dels består den sikkert ikke R² teste efter EN16911, d.v.s. den dumper QAL2.

24 Eksempel på en AST, hvor 2 af målingerne i det ene plan gik galt. De 2 burde være taget ud som outliers.

25 Kalibrering med radioaktiv tracer:

26 Et radioaktivt stof *) sprøjtes ind i kanalen upstream, oftest før sugetræksblæseren (undertryk). Når det radioaktive sporstof passerer de to målestationer, måles tiden imellem, og med kendt afstand, er gennemsnit flow bestemt i m/s Nødvendigt med et lige stykke røggasrør på m Detektorerne sættes udenpå skorstenen, åbninger eller flanger er ikke påkrævet. *) 137m Ba udvundet fra 137m Ba/137 Cs radioisotop generator

27 Detektor (geigertæller) monteret på skorsten

28 Detektor (geigertæller) monteret på skorsten

29 Injecerings udstyret. Tracer aktiveres lige inden det injiceres, med en halveringstid på 2½ minut, så i løbet af et kvarter er det i praksis væk igen.

30 Detekteringen af første puls (rød) og anden puls (blå)

31 Tidsbaseret måling med radioaktiv tracer. Der er 2 kalibreringskurver (94,04% og 93,95%).

32 Reaktionstider. En pitot rørs kalibrering varer ca. 10 minutter pr. traversering. Derfor er det væsentligt at flowmåleren sættes til en midlingstid svarende dertil. ( > 10 minutter). Tracer gas kalibrering er rigtig hurtig. Den måler på nogle sekunder. Derfor er det rigtig vigtigt at flowmåleren sættes om til mindst mulig reaktionstid (midlingstid < 1 sekund). Hvis ikke, får man stærkt forøget spredning. Efter kalibrering kan den sættes tilbage til hvad der ønskes fra kontrolrummet.

33 Kalibrering med dilution tracer (fortyndings sporstof):

34 Dilution metoden. En anden metode er fortynding: En sporgas (CH 4 eller N 2 O) sendes ind i kanalen upstream i en bestemt dose hastighed n [mg/sec]. Downstream måles koncentrationen c [mg/m³] Forholdet giver volumetrisk flowrate: n/c [mg/s]/[mg/m³] = v [m³/s]. Denne metode kan også anvendes til kalibrering af væsker strømmende i i åbne kanaler. Her anvendes radioaktiv tracer.

35 Dilution kalibrering, udført på Amagerforbrændingen under WG23 validation tests. Anvendelse af CH 4 som tracer gav et lavere flow, da det viste sig at der var CH 4 i røggassen i forvejen. N 2 O kalibreringen er korrekt.

36 Pitotrørs underkendte problem: Swirl d.v.s. det fænomen at røggassen bevæger sig i en spiralform i kanalen, og dets alvorlige indvirkning på både kalibrering med pitotrør og anvendelse af Anubar/Metabar/Systech typerne i drift.

37 Kalibrering med pitotrør: Data fremlagt af E On i CEN TC264 WG23: Velocity (m/s) Velocity Profile - Full Load- Mean Run 1 Ellips oidal L type elip. Spherical Sfærisk S type Radial position, r/r (-) Forventet rigtig profil Den store fejl i yderområderne skyldes swirl selvom den er pænt under kravet til 15º

38 Spherical (3D) probe

39 Indvirkning af swirl, d.v.s. at røggassen foretager en cirkulær bevægelse i skorstenen. Pitotrøret er meget følsomt for denne flow type, så med mindre, man har en fuldstændig jævn flowprofil, uden swirl, vil man overestimere flow et.

40 Et andet tilfælde: Kalibrering foretaget ved 2 forskellige diametre, Ø2,2m og Ø3,0 og derfor er sammenligningen foretaget i m³/h: Forskel +6,9% Pitotrør k= 0,9332 Tracer gas k= 0,8729.

41 Kalibreringsfaktorer i DK: Anlæg Tracer Pitot Diff, QAL2 : EN A 0,940 0,970 3,2% 2013 L 1,013 1,083 6,9% 2013 R 0,957 1,035 8,2% 2014 V 0,879 0,933 6,1% 2015 AS 1,025 1,090 6,3%

42 Sammenfatning: 1. Både pitot rørs og tracer gas kalibrering er godkendte metoder (SRM) til kalibrering. 2. Hvis man anvender ultralydsflowmålere, bør en pitot rørs kalibrering følges op af en beregning af den teoretiske kalibrings faktor, og de 2 skal passe; hvis ikke, er der en fejl et eller andet sted. 3. Hvis der er risiko for swirl, og man betaler afgifter efter flowmålingen, er det værd at overveje en tracergas kalibrering.

43 Spørgsmål? Tak for opmærksomheden

EN Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911

EN Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911 EN 16911 Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911 30 minutter. EN 16911 har 2 dele: EN16911 1 er om den manuelle måling,

Læs mere

Estimering af måleusikkerhed for det samlede års udslip af drivhusgasser.

Estimering af måleusikkerhed for det samlede års udslip af drivhusgasser. Estimering af måleusikkerhed for det samlede års udslip af drivhusgasser. Baggrund Det blev pr. 1.1.2013 påkrævet at alle større forbrændingsanlæg skal kvantificere den målenøjagtighed, hvormed man bestemmer

Læs mere

Flowmåling. 30 minutter. www.angelo.dk. martin@angelo.dk

Flowmåling. 30 minutter. www.angelo.dk. martin@angelo.dk Flowmåling. 30 minutter Flowprofiler i kote 61m: 3 ovne i drift 4 ovne i drift Et af flowmålingens store problemer er ændringer eller uforudsete flowprofiler. Flowprofil 2. akse 018 016 014 Punkthastighed

Læs mere

Flowmåling. 30 minutter.

Flowmåling. 30 minutter. Flowmåling. 30 minutter Flowprofiler i kote 61m: 3 ovne i drift 4 ovne i drift Et af flowmålingens store problemer er ændringer eller uforudsete flowprofiler. Der kan være stor forskel på hvor i kanalen

Læs mere

Energiafgift opgjort efter røggasmetoden

Energiafgift opgjort efter røggasmetoden FORCE Technology Brøndby d. 15/11-2011 LKG/LPJ 111-23664/111-31534 Energiafgift opgjort efter røggasmetoden 1. Indhold 1. Indhold... 1 2. Indledning... 1 3. Målere... 2 4. Kvalitetskrav... 3 5. Gennemgang

Læs mere

Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug.

Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger. 25 minutter Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Det er vigtigste at huske er, at standarder er ikke en lovtekst, som man følger

Læs mere

Måling af strømningshastighed og -profil ved hjælp af LDV. Matthew A. Rasmussen, Teknologisk Institut

Måling af strømningshastighed og -profil ved hjælp af LDV. Matthew A. Rasmussen, Teknologisk Institut Måling af strømningshastighed og -profil ved hjælp af LDV Matthew A. Rasmussen, Teknologisk Institut Hvorfor? hvor mange af dine flow- og energimålere er kalibrerede? Lidt fakta 1. I Danmark er der ca.

Læs mere

Videreudvikling af LDV til on-sitemåling

Videreudvikling af LDV til on-sitemåling Videreudvikling af LDV til on-sitemåling Sammenligning mellem LDV og gasnormal i naturgasanlæg 19-21. maj 2010 Rapportforfattere: Matthew Adams, Teknologisk Institut Kurt Rasmussen, Force Technology LDV

Læs mere

Introduktion til Clamp-on flowmålere

Introduktion til Clamp-on flowmålere Introduktion til Clamp-on flowmålere Februar 2016 Notatforfatter: Pieter F. Nieman, Teknologisk Institut 1 Indledning Dette notat omhandler brugen af clamp-on flowmålere og beskriver i korte træk nogle

Læs mere

Rapport nr. 62-2011. Test af lugtposer. Morten Sielemann Eurofins miljø A/S

Rapport nr. 62-2011. Test af lugtposer. Morten Sielemann Eurofins miljø A/S Rapport nr. 62-2011 Test af lugtposer Morten Sielemann Eurofins miljø A/S Rapport Referencelaboratoriet Test af lugtposer December 2011 Date: 24-02-2012 Testing Laboratory: Eurofins Product Testing A/S

Læs mere

EN Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. EN 15259:2007. Martin R.

EN Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. EN 15259:2007. Martin R. EN 15259 Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. Martin R. Angelo EN15259 AF 2010 05 1 Indhold Standarden er primært for måleinstitutter, der

Læs mere

BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 11-0296761 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om måling

Læs mere

Måling af turbulent strømning

Måling af turbulent strømning Måling af turbulent strømning Formål Formålet med at måle hastighedsprofiler og fluktuationer i en turbulent strømning er at opnå et tilstrækkeligt kalibreringsgrundlag til modellering af turbulent strømning

Læs mere

Fagerberg WATERFLUX Batteriflowmåler, til det åbne land og vandværker

Fagerberg WATERFLUX Batteriflowmåler, til det åbne land og vandværker Fagerberg 2017 www.fagerberg.dk WATERFLUX 3000 Batteriflowmåler, til det åbne land og vandværker OPTIFLUX Magnetisk induktive flowmålere Til vandværker og drikkevandsforsyning Modulérbare flowsensorer

Læs mere

Hastighedsprofiler og forskydningsspænding

Hastighedsprofiler og forskydningsspænding Hastighedsprofiler og forskydningsspænding Formål Formålet med de gennemførte forsøg er at anvende og sammenligne 3 metoder til bestemmelse af bndforskydningsspændingen i strømningsrenden. Desden er formålet,

Læs mere

Sporing af indtrængningsveje

Sporing af indtrængningsveje Sporing af indtrængningsveje ATV Jord og Grundvand Temadag Indeklima 7. marts 2011 Kilde: Radon og enfamilieshuse. Erhvervs- og byggestyrelsen Winnie Hyldegaard 1 Baggrund for udviklingsprojekt Sporing

Læs mere

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning Agenda Midlende Pitotrør - Primær og sekundær element - Bernoullis ligning - Kalibreringsfaktor - Tryktab - Versioner - Direkte eller remote monteret transmitter - Montage retning - Respektafstande - Spool

Læs mere

Flowmåleproblematikker - ved naturgas -

Flowmåleproblematikker - ved naturgas - Flowmåleproblematikker - ved naturgas - Temadag om flowmåling i udvikling 19. november 2009 Jesper Busk FORCE Technology 1 Indhold Valg af måle-system. De anerkendte måle-typer/principper Sporbarhed og

Læs mere

Clamp-on og anden kontaktfri flowmåling TEKNOLOGISK INSTITUT

Clamp-on og anden kontaktfri flowmåling TEKNOLOGISK INSTITUT Clamp-on og anden kontaktfri flowmåling Claus Melvad TEKNOLOGISK INSTITUT 1 Indhold Ultralydsbaseret flowmåling Transit time og Doppler Clamp-on vs. wetted Z,V,W profil måling (transit time) Single path

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC

Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC Akkrediteret rapport 116-29729 B Målinger udført i oktober 2016

Læs mere

Undersøgelse af flow- og trykvariation

Undersøgelse af flow- og trykvariation Undersøgelse af flow- og trykvariation Formål Med henblik på at skabe et kalibrerings og valideringsmål for de opstillede modeller er trykniveauerne i de 6 observationspunkter i sandkassen undersøgt ved

Læs mere

1 Indledning... 3. 1.1 Læsevejledning... 3. Anvendelsesområde. 1.2.1 Måleområde... 4. 2 Definitioner... 4

1 Indledning... 3. 1.1 Læsevejledning... 3. Anvendelsesområde. 1.2.1 Måleområde... 4. 2 Definitioner... 4 Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-25 Parameter Anvendelsesområde Metode Volumenstrøm med henblik på måling, referencemåling (QAL2 og AST) samt beregning af massestrøm med henblik på afgiftsbetaling,

Læs mere

Måling af flow - Generelt INSA 1 / 14

Måling af flow - Generelt INSA 1 / 14 Måling af flow - Generelt INSA 1 / 14 Agenda Generelle flowterminologier Måleprincipper anvendelse og muligheder Dimensionering Montage / installation Spørgsmål INSA 2 / 14 Generelle flowterminologier

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger.

Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger. Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger. 30 minutter Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Det er vigtigste at huske er, at standarder er ikke en lovtekst, som man følger

Læs mere

Installation af optisk røgdetektor med indbygget kontrolenhed TBLZ-1-72-a GOLD/COMPACT

Installation af optisk røgdetektor med indbygget kontrolenhed TBLZ-1-72-a GOLD/COMPACT Installation af optisk røgdetektor med indbygget kontrolenhed TBLZ-1-72-a GOLD/COMPACT 1. Generelt Optisk røgdetektor med indbygget kontrolenhed TBLZ-1-72-a benyttes til at måle røggasser i ventilationskanaler.

Læs mere

b. Sammenhængen passer med forskriften for en potensfunktion når a = 1 og b= k.

b. Sammenhængen passer med forskriften for en potensfunktion når a = 1 og b= k. Kapitel 5 Øvelse 56 a = b = 3 b a = 1,7 b = 0,8 c a = 3 b =1 d a = b = 8 Øvelse 57 Sammenhængen passer med forskriften for en potensfunktion når a =1 b k = b Sammenhængen passer med forskriften for en

Læs mere

Sporing af indtrængningsveje

Sporing af indtrængningsveje Marts 2011 Sporing af indtrængningsveje ATV Jord & Grundvand, temadag 2011 Jesper Bruun Petersen Sporings af indtrængningsveje, Vingsted, marts 2011 1 / 26 Sporing af indtrængningsveje Vingsted temadag,

Læs mere

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets.

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets. Test af LMK mobile advanced Kai Sørensen, 2. juni 2015 Indledning og sammenfatning Denne test er et led i et NMF projekt om udvikling af blændingsmåling ved brug af et LMK mobile advanced. Formålet er

Læs mere

Rapport nr.: 64. Indholdsfortegnelse

Rapport nr.: 64. Indholdsfortegnelse Rapport nr.: 64 Titel Præstationsprøvning 2012 Undertitel Gashastighed og volumenstrøm i vindtunnel Forfatter(e) Lars K. Gram, Steen Meldorf, Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2012 Udgivelsesdato 11 marts

Læs mere

Præstationsprøvning 2010

Præstationsprøvning 2010 Rapport nr. 57-2010 Præstationsprøvning 2010 QAL2-beregning for NO X, SO 2, og partikler Lars K. Gram 17. december 2010 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé

Læs mere

Måling af niveau med mikrobølgeteknologi radar og guidet radar.

Måling af niveau med mikrobølgeteknologi radar og guidet radar. www.insatech.com Sammenligning af måleprincipper Kapacitiv Ultralyd Radar Guidede Flyder Tryk Radiometrisk Kilde Damping dependent on density Diff. Vejeceller Hydrostatisk www.insatech.com 2 Sammenligning

Læs mere

Flowmåling i afløbssystemet

Flowmåling i afløbssystemet Flowmåling i afløbssystemet v. Lene Bassø, Hvorfor flowmåle? Vil vil acceptere dette? Har det ændret sig? 60 40 Afvigelse i % set i forhold til gennemsnitlig årlig mm nedbør fra 1980-2006 20 0-20 1980

Læs mere

FÅ MERE VIDEN UD AF DINE MÅLINGER OG DATA

FÅ MERE VIDEN UD AF DINE MÅLINGER OG DATA FÅ MERE VIDEN UD AF DINE MÅLINGER OG DATA www.geerticon.dk STANDARDER FRA CEN OG SIGNALVEJ SRO-anlæg QAL 3 QAL 2 Validering, gyldigt kalibreringsinterval AMS 4-20 ma Span Span H 2 O NO NO 2 HCL SO 2 CO

Læs mere

MANUAL. SwemaAir 5. Dansk EAN:

MANUAL. SwemaAir 5. Dansk EAN: MANUAL SwemaAir 5 Dansk EAN: 5706445560066 Elma 1 DANSK/NORSK OBS! Før instrumentet tages i brug, læses denne manual grundigt. Hver specielt opmærksom på de i kapitlet "6. Grundlæggende indstillinger (Set)

Læs mere

Strømningsfordeling i mættet zone

Strømningsfordeling i mættet zone Strømningsfordeling i mættet zone Definition af strømningsfordeling i mættet zone På grund af variationer i jordlagenes hydrauliske ledningsvene kan der være store forskelle i grundvandets vertikale strømningsfordeling

Læs mere

Profil af et vandløb. Formål. Teori

Profil af et vandløb. Formål. Teori Dato Navn Profil af et vandløb Formål At foretage systematiske feltobservationer og målinger omkring en ås dynamik At udarbejde faglige repræsentationsformer, herunder tegne et profiludsnit At måle strømningshastighed

Læs mere

Babbo Buddy FAQ. Her kan du få svar på de mest oplagte spørgsmål til den smarte Babboe Buddy GPS tracker.

Babbo Buddy FAQ. Her kan du få svar på de mest oplagte spørgsmål til den smarte Babboe Buddy GPS tracker. Babbo Buddy FAQ Her kan du få svar på de mest oplagte spørgsmål til den smarte Babboe Buddy GPS tracker. Q: Hvad er den bedste (og værste) måde at installere BABBOE BUDDY GPS-tracker? A: De bedste betingelser

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING TIL TEEJET 5000 MED HYDRAULISK STYRING

MONTERINGSVEJLEDNING TIL TEEJET 5000 MED HYDRAULISK STYRING MONTERINGSVEJLEDNING TIL TEEJET 5000 MED HYDRAULISK STYRING TeeJet No. 010-219-DK Version 1.01 Mølhavevej 2 9440 Aabybro Denmark Tel. +45 9696 2500 Fax. +45 9696 2501 www.teejet.com 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

VAV FUNKTION. Instruktionsmanual 2

VAV FUNKTION. Instruktionsmanual 2 VAV FUNKTION DK Instruktionsmanual 2 DK INDHOLD INDLEDNING... 3 1. MONTAGE AF TRYKTRANSMITTER... 3 2. SLANGE TILSLUTNING PÅ TRYKTRANSMITTER... 3 3. ELEKTRISK TILSLUTNING TIL AGGREGAT... 4 4. INDSTILLING

Læs mere

Intelligent styring af afværgeanlæg

Intelligent styring af afværgeanlæg Intelligent styring af afværgeanlæg Jette Karstoft, NIRAS For øget effekt og reduktion af driftsomkostninger (Indeklima) 6. MARTS 2019 Lokalitet Tidligere fyldplads Fyld mellem 2-5 m u. t. 2 PCE og TCE

Læs mere

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme Emissionsmålinger på Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme April 2015 RAPPORT NR.: 150323-2 Rekvirent: Dall Energy Att.: Jens Dall Bentzen Venlighedsvej 2 2970 Hørsholm Udført af: DGtek A/S Snarremosevej

Læs mere

Dokumentationsmetoder

Dokumentationsmetoder Dokumentationsmetoder Thomas Hauerberg Larsen Nina Tuxen Henriette Kerrn Jespersen Camilla Maymann Christensen Mads Terkelsen Michael Neuhausen Pernille Palstrøm Kresten L. Andersen Desertøren ATV møde

Læs mere

Bruger vejledning. Encoder. SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech.

Bruger vejledning. Encoder. SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech. Bruger vejledning SC Encoder 4 20 50 R G B SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech.dk Indhold: SC Encoder 1 BESKRIVELSE...

Læs mere

Bachelorprojekt ENERGIPOTENTIALE BILAG. Energioptimering i forbindelse med gipspladeproduktion Claus Andersen og Steen Barsdal Bak

Bachelorprojekt ENERGIPOTENTIALE BILAG. Energioptimering i forbindelse med gipspladeproduktion Claus Andersen og Steen Barsdal Bak Bachelorprojekt 11-6-2010 BILAG ENERGIPOTENTIALE Energioptimering i forbindelse med gipspladeproduktion Claus Andersen og Steen Barsdal Bak Bilag 1: Oversigt 2009, kalcinering... 1 Bilag 2: Kalibreingsrapport

Læs mere

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Brugermanual HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Instruktion i korrekt brug af HAJO pladeløfter. Opbevar denne manual let tilgængelig for brugeren. Det er vigtigt at brugeren forstår advarslerne

Læs mere

Vandmålere og installationsforhold

Vandmålere og installationsforhold Vandmålere og installationsforhold Dennis D. Sørensen Teknologisk Institut 1 Introduktion Ingeniøren berettede om en ivrig vandbruger - Målebæger - Gentagne korte aftapninger - 5-6 (enkelte tilfælde 10)

Læs mere

Applikationseksempel hos Bladt Industries Katronic KATflow200 flowmåler

Applikationseksempel hos Bladt Industries Katronic KATflow200 flowmåler Applikationseksempel hos Bladt Industries Katronic KATflow200 flowmåler Flowmåling: Brandslukningssystem til helikopterplatform Dette applikationseksempel er lavet for at vise anvendeligheden af ultralydsflowmåleren

Læs mere

Naturlig ventilation med varmegenvinding

Naturlig ventilation med varmegenvinding Naturlig ventilation med varmegenvinding af Line Louise Overgaard og Ebbe Nørgaard, Teknologisk Institut, Energi Teknologisk Institut har udviklet en varmeveksler med lavt tryktab på luftsiden til naturlig

Læs mere

Nyeste viden om installationers påvirkning af målenøjagtigheden

Nyeste viden om installationers påvirkning af målenøjagtigheden Nyeste viden om installationers påvirkning af målenøjagtigheden Flowcenter DK projekter Af Johan B. Kondrup og Erik Jensen, Afdeling for typeprøvning og udvikling, Brøndby. Johan Bunde Kondrup (JBKO@force.dk)

Læs mere

LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR

LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR Brugsanvisning Læs denne brugsanvisning grundigt før brug INTRODUKTION Dette er en avanceret detektor med multifunktion. Den kan finde og lokalisere metal, strøm og lægter. Figur

Læs mere

Teknologier og udfordringer. Claus Melvad

Teknologier og udfordringer. Claus Melvad Måling af vandindhold Teknologier og udfordringer Claus Melvad Indhold Tre definitioner af vandindhold Oversigt over 14 målemetoder Vurdering af begrænsninger, usikkerheder og fejlbidrag Plan for fremtidigt

Læs mere

KONTROL AF AFTRÆK OG SKORSTENE

KONTROL AF AFTRÆK OG SKORSTENE KONTROL AF AFTRÆK OG SKORSTENE Skorstene Kedler med gasblæseluftbrændere er altid tilsluttet en skorsten, der enten er muret eller af metal. Andre kedler med åbent forbrændingskammer kan også være tilsluttet

Læs mere

MÅLING AF DRÆNAFSTRØMNING

MÅLING AF DRÆNAFSTRØMNING MÅLING AF DRÆNAFSTRØMNING CHARLOTTE KJÆRGAARD DRÆNAFSTRØMNING Kendskab til vandføring er afgørende i.f.m. bestemmelse af kvælstoftransporten Identifikation af strømningsveje Afgrænsning af drænopland Kendskab

Læs mere

Vandindtag og kontinuert måling af vandmængder på dambrug

Vandindtag og kontinuert måling af vandmængder på dambrug Vandindtag og kontinuert måling af vandmængder på dambrug Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 01. december 2013 Rettet: 21. februar 2014 og 8. marts 2014 Lars M. Svendsen DCE Nationalt

Læs mere

Kender du din lungefunktion?

Kender du din lungefunktion? Kender du din lungefunktion? En pjece fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Kend dine lunger Sundere lunger - livet igennem Danmarks Lungeforening arbejder for, at endnu flere danskere lever med sundere

Læs mere

Kender du din lungefunktion?

Kender du din lungefunktion? Kender du din lungefunktion? En pjece fra Lungeforeningen www.lunge.dk Sundere lunger - livet igennem Lungeforeningen arbejder for, at flere danskere lever med sundere lunger livet igennem. Din støtte

Læs mere

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Forsinkelser og regularitet i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Trafikdage, 23. august 2011 Henrik Nejst Jensen Vejdirektoratet SIDE 2 Tidsbesparelser Er normalt sammen

Læs mere

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Formål Formålet med denne forsøgsrække er, at vise mange aspekter inden for emnet lys med udgangspunkt i begrænset materiale. Formålet med forsøget er at beregne

Læs mere

Rundrørsrist. Dimensioner. Beskrivelse. Vedligeholdelse Risten demonteres fra kanalen for at opnå fri adgang til kanal.

Rundrørsrist. Dimensioner. Beskrivelse. Vedligeholdelse Risten demonteres fra kanalen for at opnå fri adgang til kanal. Dimensioner B+0 A+0 A B Beskrivelse er en rektangulær ventilationsrist med lodrette stilbare lameller for montage direkte i cirkulære kanaler. Risten kan anvendes til såvel indblæsning som udsugning. Risten

Læs mere

Elektroniske røggasmålere

Elektroniske røggasmålere Elektroniske røggasmålere Elektroniske røggasmålere anvendes i dag til kontrol af forbrændingskvaliteten. Målerne varierer i pris og formåen, men typisk kan alle måle grundlæggende parametre som: - Ilt

Læs mere

Secma Blærescanner betjeningsvejledning

Secma Blærescanner betjeningsvejledning Secma Blærescanner betjeningsvejledning Secma Blærescanner måler urinblærens volume ved hjælp af ultralyd. Secma Blærescanner kan måle volumen ved hjælp af 4 metoder benævnt tool4vol. Anvendelsen af en

Læs mere

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008 Skråplan Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen 2. december 2008 1 Indhold 1 Formål 3 2 Forsøg 3 2.1 materialer............................... 3 2.2 Opstilling...............................

Læs mere

Målinger af stofskifte

Målinger af stofskifte Målinger af stofskifte vha. Udstyr fra Skolebutik.dk Formål: Denne vejledning giver dig mulighed for at bestemme 1) Lungeventilationen i liter pr minut. 2) Iltforbruget i liter pr minut. 3) Carbondioxidproduktionen

Læs mere

1 Indledning Formål Test af DAHS Test af DAHS ved funktionstest Test af DAHS... 4

1 Indledning Formål Test af DAHS Test af DAHS ved funktionstest Test af DAHS... 4 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Signalveje og beregninger af AMS data Forfatter(e) Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato Januar 2016 Revideret,

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 75 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Sammenligning af følsomhedsfaktorer anvendt ved lugttærskelbestemmelser Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført,

Læs mere

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19.

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. november 2009 23-11-2009 Dias nr. 1 Hvem er jeg? Mads Uggerby - uddannelse

Læs mere

Klorerte løsemidler i inneklimaet. Henrik Engdal Steffensen 25. & 26. Maj 2016

Klorerte løsemidler i inneklimaet. Henrik Engdal Steffensen 25. & 26. Maj 2016 Klorerte løsemidler i inneklimaet Henrik Engdal Steffensen 25. & 26. Maj 2016 PROBLEMSTILLINGEN Transportveje, Konseptuelle modeller, Undersøkelsesmetoder Risikovurdering BYGNINGERS TRANSPORTVEJE 3 KAPILLARBRYDENDE

Læs mere

INSTRUKTION FOR GMC 8022

INSTRUKTION FOR GMC 8022 INSTRUKTION FOR GMC 8022 1 GASMÅLE- OG ALARMANLÆG TYPE 8022 ANVENDELSE: Elektronikenheden har i forbindelse med detektorer (udgangssignal 4-20 ma) følgende funktioner Måling og visning af den aktuelle

Læs mere

GSM port styring 400 brugere

GSM port styring 400 brugere 1 GSM port styring 400 brugere SMS alarm, temperatur og fjernkontrol system 16 brugere til at modtage alarmbeskeder via SMS Software vejledning SSIHuset Svane Electronic ApS Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442

Læs mere

Fysik øvelse 2. Radioaktivitet. Øvelsens pædagogiske rammer

Fysik øvelse 2. Radioaktivitet. Øvelsens pædagogiske rammer B.2.1 Radioaktivitet Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse knytter sig til fysikundervisningen på modul 6 ved Bioanalytikeruddannelsen. Fysikundervisningen i dette modul har fokus på nuklearmedicin

Læs mere

21. OKTOBER 2014 TRYK OG TRYKKOTER. En kort forklaring om begreberne meter vandsøjle og meter over havet. Lejre Vandråd

21. OKTOBER 2014 TRYK OG TRYKKOTER. En kort forklaring om begreberne meter vandsøjle og meter over havet. Lejre Vandråd 21. OKTOBER 2014 TRYK OG TRYKKOTER En kort forklaring om begreberne meter vandsøjle og meter over havet Lejre Vandråd Indholdsfortegnelse 1. Tryk og trykkoter i et vandforsyningssystem... 3 1.1 Tryk og

Læs mere

Eksplosionssikring i Træpille Industrien

Eksplosionssikring i Træpille Industrien Eksplosionssikring i Træpille Industrien Præsentation af Gustaf Fagerberg A/S ved Erik Wienke Hvad skal der til for at en eksplosion kan opstå? (koncentration) Ilt Dispersion Lukket volumen Brændstof (koncentration)

Læs mere

LED lampe m. bevægelsessensor

LED lampe m. bevægelsessensor Original brugsanvisning Varenr.: 9054449 LED lampe m. bevægelsessensor Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk LED lampe - Varenr. 9054449 Beskrivelse: Udendørs

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

En sensor der kan detektere to parkeringspladser samtidig

En sensor der kan detektere to parkeringspladser samtidig En sensor der kan detektere to parkeringspladser samtidig Sensoren er designet til detektering af biler, enten foran hver parkeringsplads eller for to modsatte parkeringspladser samtidig og anbefales til

Læs mere

27. JUNI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Dønnerbækken. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

27. JUNI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Dønnerbækken. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 27. JUNI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Ammoniak i flyveaske Vejledning til betonproducenter

Ammoniak i flyveaske Vejledning til betonproducenter Ammoniak i flyveaske Vejledning til betonproducenter Udført for: E-mineral Udført af: Jørn Bødker Taastrup, den 27. september 2006 Byggeri Titel: Forfatter: Ammoniak i flyveaske. Vejledning til Betonproducenter

Læs mere

Hvorfor er nedbrydning så vigtig

Hvorfor er nedbrydning så vigtig Hvorfor er nedbrydning så vigtig Lidt indledende underholdning med Thomas Hauerberg Larsen Foto: Martin Oeggerli Hvorfor er nedbrydning så vigtig Den hurtige Det er det bare, specielt når vi taler om mineralisering.

Læs mere

Præstationsprøvning 2008 (udført i 2009) Ammoniak i strømmende gas - Målestedets egnethed og gassens homogenitet

Præstationsprøvning 2008 (udført i 2009) Ammoniak i strømmende gas - Målestedets egnethed og gassens homogenitet Rapport nr. 49-2009 Præstationsprøvning 2008 (udført i 2009) Ammoniak i strømmende gas - Målestedets egnethed og gassens homogenitet Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Indhold... 1 Måling af stråling med Capstone... 2 Måling af baggrundsstrålingens variation... 3 Måling af halveringstid... 4 Nuklidkort. (teoriopgave)... 5 Sådan fungerer et atomkraftværk.... 6

Læs mere

Måling af flow - Generelt.

Måling af flow - Generelt. Måling af flow - Generelt www.insatech.com Agenda Kort om mig Generelle flowterminologier Måleprincipper anvendelse og muligheder Dimensionering Montage / installation Spørgsmål www.insatech.com 2 Jacob

Læs mere

Nærføring mellem banen Nykøbing F-Rødby og 132 kv kabelanlægget Radsted-Rødsand 2

Nærføring mellem banen Nykøbing F-Rødby og 132 kv kabelanlægget Radsted-Rødsand 2 Dette dokument beskriver en nærføringssag med de forskellige aktiviteter, der er foretaget. En dyberegående teori omkring formler og tilnærmelser, som er anvendt kan studeres i Nærføringsudvalgets håndbog

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 71 Titel Forslag til retningslinjer for kalibrering og kontrol af EBK-anlægsmålere Undertitel Forfatter(e) Lars K. Gram, Steen Meldorf

Læs mere

IN03-003 Udførelse og opgørelse af forsøg med logaritmesprøjte. af Jens Erik Jensen, Landscentret Planteavl, e-mail jnj@landscentret.

IN03-003 Udførelse og opgørelse af forsøg med logaritmesprøjte. af Jens Erik Jensen, Landscentret Planteavl, e-mail jnj@landscentret. IN03-003 dførelse og opgørelse af forsøg med logaritmesprøjte af Jens Erik Jensen, Landscentret Planteavl, e-mail jnj@landscentret.dk Dokument sidst revideret 25. marts 2004. Hvorfor logaritmesprøjte?

Læs mere

Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe. August 2016

Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe. August 2016 Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe August 2016 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Målinger... 2 2.1 Anvendelse af måleudstyr og type... 2 2.2 Målinger af lufthastigheder omkring stinkskab...

Læs mere

5" 6" 7" 8" 10" 130 mm 150 mm 180 mm 200 mm 250 mm

5 6 7 8 10 130 mm 150 mm 180 mm 200 mm 250 mm 5" 6" 7" 8" 10" 130 mm 150 mm 180 mm 200 mm 250 mm DS/EN 1856 2:2009 juli 2014 Typisk anvendelse Til fastbrændsels- og oliefyrede kedler med røggastemperaturer større end 120 og mindre end 400 C. Som forbindelsesrør

Læs mere

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen:

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen: Forsøgsopstilling: En kugle ligger mellem to skinner, og ruller ned af den. Vi måler ved hjælp af sensorer kuglens hastighed og tid ved forskellige afstand på rampen. Vi måler kuglens radius (R), radius

Læs mere

CV karburatoren. Af forskellige fabrikater kan nævnes : Sheng Wey type VE 26mm. Mikuni. Keihin. Sheng Wey. epoulsen@youseepost.dk

CV karburatoren. Af forskellige fabrikater kan nævnes : Sheng Wey type VE 26mm. Mikuni. Keihin. Sheng Wey. epoulsen@youseepost.dk CV karburatoren Sheng Wey type VE 26mm Af forskellige fabrikater kan nævnes : Mikuni Keihin epoulsen@youseepost.dk Sheng Wey PD Side 2 Snittegning over CV karburatoren 1 Luftblandeskrue 5 Luftdyse 9 Gasspjæld

Læs mere

Massespektrometri og kulstof-14-datering

Massespektrometri og kulstof-14-datering Massespektrometri og kulstof-14-datering Opgavehæfte AMS 14 C Daterings Center Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet JO\ AUG 2004 BP\FEB 2010 Opgaverne 5,6 og 7 er hentet eller modificeret

Læs mere

Med AAMS spray scanneren, måles fordelingen af sprøjtevæsken. Væskens fordeling under sprøjtebommen afspejler kvaliteten af sprøjtearbejdet

Med AAMS spray scanneren, måles fordelingen af sprøjtevæsken. Væskens fordeling under sprøjtebommen afspejler kvaliteten af sprøjtearbejdet Med AAMS spray scanneren, måles fordelingen af sprøjtevæsken. Væskens fordeling under sprøjtebommen afspejler kvaliteten af sprøjtearbejdet undermarkforhold. Fordelingen måles med høj præcision, og uafhængig

Læs mere

Skæve modstandsværdier

Skæve modstandsværdier Modstande: Næsten alle materialer yder et vist modstand imod elektronflow. Ledere har lav modstand, isolatorer stor modstand, midt imellem findes halvledere, fx silicium. En halvleder skal ikke opfattes

Læs mere

Verifikation af CO2 opgørelse November 2015

Verifikation af CO2 opgørelse November 2015 Verifikation af CO2 opgørelse November 2015 1 Verifikation af CO2 udledning En gang årligt skal den årlige CO2 udledning verificeres af et anerkendt akkrediteringsfirma DNV BVQ... Energibalance-metode

Læs mere

ES 999. Co2+ NTC Sensor Basic for montage på kanal. Sensor til ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges

ES 999. Co2+ NTC Sensor Basic for montage på kanal. Sensor til ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges Co Sensor Basic for montage på kanal Sensor til ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges Egenskaber: har en 0- proportional udgang, på baggrund af det aktuelle CO niveau, beregnet som input til en

Læs mere

GOPARK ELEKTRONISK P SKIVE Brugervejledning. Model Classic NGE14

GOPARK ELEKTRONISK P SKIVE Brugervejledning. Model Classic NGE14 GOPARK ELEKTRONISK P SKIVE Brugervejledning Model Classic NGE14 Indledning Gopark elektronisk parkeringsskive er en elektronisk p skive, som indstiller parkeringstidspunktet uden komplicerede installationer

Læs mere

Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen. skifergasprøveboring, fase 1.

Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen. skifergasprøveboring, fase 1. Frederikshavn Kommune Dato 15.05.2013 Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen vedr. Totals skifergasprøveboring, fase 1. Den 27. februar 2013 besluttede byrådet

Læs mere

aurelia aniara Brugermanual

aurelia aniara Brugermanual aurelia aniara Brugermanual Installation på et stativ og vægbeslag På bagsiden af Aniara er en 1/4 "tomme gevind til loft eller vægmontering. Højttaleren skal monteres på vægbeslaget i overensstemmelse

Læs mere

Nu er det ikke kun udetemperaturen der bestemmer behovet, men vindens afkølingseffekt (chill faktor) har også en stor betydning.

Nu er det ikke kun udetemperaturen der bestemmer behovet, men vindens afkølingseffekt (chill faktor) har også en stor betydning. Vejrkompensering - hvad er det? Vejrkompensering er en metode til at tilpasse fremløbstemperaturen til det aktuelle behov ud fra udetemperaturen. Ideen er at jo koldere det er udenfor, jo varmere behøver

Læs mere