Ledelse af skoler i forandring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ledelse af skoler i forandring"

Transkript

1 Ledelse af skoler i forandring Der er brug for mere ledelse og udvikling af en stærkere og mere systematisk evalueringskultur 1. Sådan lyder et par af hovedkonklusionerne fra en af de seneste offentliggjorte OECD-undersøgelser. Artiklen her giver et bud på hvordan der, ud fra en systemteoretisk position, kan tænkes ledelse og udvikling i en skolesammenhæng. Af Thomas Johansen og Jørgen Gjengedal Madsen, MacMann Berg, 2004 Skolen i et komplekst og modsætningsfyldt krydsfelt God ledelse skal ses som en værdiskabende proces, der skal skabe de bedste betingelser for skolens primære dannelses- og uddannelsesopgave 2 til gavn for skolens interessenter først og fremmest eleverne. Men skolen og de fleste andre uddannelsesinstitutioner er i dag udfordret af en stigende samfundsmæssig kompleksitet og et stadigt stærkere organisatorisk krydspres gennem skolens placering mellem brugere og politiske opdragsgivere. Et pres der bl.a. viser sig i form af øgede krav om større faglighed, effektivitet, praksisdokumentation, organisatorisk udvikling og professionel ledelse. Kombineret med en kommunal strukturreform stiller det ledelserne af disse institutioner over for et voldsomt ydre pres. En tendens der i øvrigt kan genfindes i det meste af den vestlige verden, hvor internationale sammenligninger, ritualiserede evalueringer, nye forståelser af læring og behovet for differentierede undervisningsformer bliver stadig mere udbredt (Dahler-Larsen, 1998). 1 Konklusionerne stammer fra et Review, der er foretaget af OECD, organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling, offentliggjort maj Resultaterne bygger på en række interviews og samtaler med skoleledere, lærere, pædagoger, elever, forældre og politikere fra skoler, seminarer og møder rundt i landet. 2 Dannelsesbegrebet bruges her i en revitaliseret forståelse i forhold til det klassiske kanoniserede dannelsesbegreb. Dannelse ses på en gang som en videregivelse af det bedste fra fortiden, men samtidig med en bevidsthed om at det ikke er nok til at kunne agere i en ukendt fremtid. Dannelse handler ikke om overlevering af faste dogmer eller en bestemt adfærd, men at lære at forandre sig, uden at man går i stykker eller mister evnen til fortsat at stræbe efter godt liv. Dannelsen må derfor også inkludere mødet med det fremmede og anderledes, det der overskrider egne og givne forestillinger (Johansen, 2003a).

2 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 2 af 15 Det ydre pres står dog ikke alene. Indefra presses ledelsen af eleverne, deres forældre og en række interesseorganisationer ikke mindst med krav om mere læring og kvalitet. Dog ofte uden nærmere definition af hvad der menes med de to begreber, læring og kvalitet, men ud fra en generel forestilling om, at når kvalitet er godt, må mere være bedre. Herudover påvirkes skolen og dens ledelse indefra af medarbejderne, der stiller krav om fortsat medarbejder- og karriereudvikling, faglig og personlig udvikling, samtidig med at de forsøger at fastholde og udvikle deres fag og profession (Johansen, 2003a). Endelig forholder offentligheden, medier og eksperter sig til skolen ud fra forskellige rationaler og dagsordener, og da alle har gået i skole, er skolen noget alle har en mening om. En forståelse af denne kontekst-kompleksitet er en forudsætning for at forstå de ledelsesmæssige udfordringer, handlings- og udviklingsmuligheder der er i spil i en offentlig skoleledelsespraksis. Grafisk kan skolen, og øvrige offentlige organisationer, meget forenklet siges at være spændt ud mellem brugere og politik: Figur 1. Skolens primære interessenter med hver sine rationaler og interesser 1. POLITISK NIVEAU Mål og bevillinger 2. SKOLE NIVEAU Ydelser 3. BRUGER NIVEAU Politisk/administrativ e interessenter (primært stat og kommune) Ledelsens og medarbejdernes planlægning og styring af skolens drift og udvikling Undervisning - skolens primære ydelse Ydelsesaftagere (elever, forældre og bestyrelse) Påvirkning af mål og bevillinger Påvirkning af skolens primære ydelser og kvaliteten heraf øvrig (Bearbejdet samfund) model efter inspiration fra Jørgensen, 1992)

3 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 3 af 15 I praksis vil de tre niveauer være delt op i en lang række underinddelinger, men figuren viser det centrale og afgørende krydsfelt, skolen som system og organisation befinder sig midt i. Relationelt forbundet til en række andre systemer repræsenteret ved de forskellige interessenter. Denne forbundethed stiller aktørerne; særligt pædagoger, lærere og ledelsen over for et antal mere eller mindre uforenelige krav og rationaler. Et forhold der principielt gælder alle organisationer, ikke kun de offentlige, selvom udviklingen er gået i retning af et stadigt stærkere krydspres på især de offentlige institutioner, hvor det politiske niveau har størst og mest direkte indflydelse. Hvordan overhovedet udøve strategisk ledelse af en værdibaseret organisation som skolen i det felt? Ud fra et systemisk perspektiv vil det være afgørende at fokusere på skolens primære opgave, som den er sat i verden for at løse. At skabe de bedste dannelses- og læringsbetingelser for eleverne. At få beskrevet og fortalt den fremtid og vision bedst muligt, og ud fra denne vision se på, hvordan skolens ledelse og medarbejdere bedst muligt kan bidrage med at løse den opgave. Herudover se på hvordan de øvrige interessenter bedst muligt kan understøtte den udvikling, og hvilke historier og tiltag der allerede går i den ønskede retning. Det giver ledelsen en meget central rolle i forhold til skolens videre udvikling. Som sprog og kulturskaber. Indad til i forhold til medarbejdere, elever, forældre og bestyrelse. Udadtil i forhold til lokalsamfundet, kommunen og den øvrige offentlighed. Hvordan er forholdet mellem den skole vi ønsker, og den vi har sådan som den udfolder sig i den konkrete undervisning? Frem for at forsøge at forsimple kompleksiteten på reduktionistisk vis, må ledelsen blive i stand til at kunne håndtere kompleksiteten og handle strategisk under disse ledelsesmæssige grundvilkår. Her kan et systemisk organisatorisk perspektiv med fokus på skolens relationer, kommunikation, sprog og fortællinger udgøre et frugtbart og fremadrettet bidrag. R E F L E K S I O N... Hvordan opfatter du din skoles fremtid skaber I den selv eller defineres den af andre udefra? Hvad er det dominerende fremtidsdilemma I dyrker på din skole? Skoleledelse i et systemisk lys

4 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 4 af 15 Den systemiske tænkning tager afsæt i grundlæggende forståelse af, at verden ikke kan erkendes objektivt, men at det enkelte menneskes virkelighedsforståelse er udtryk for en subjektiv konstrueret virkelighed, jf. Maturanas begreb om autopoiese (Maturana, 1980). Denne virkelighedskonstruktion sker blandt andet på baggrund af vores tidligere oplevelser, erfaringer, læring og de relationer og det sociale miljø, vi er en del af. Når vi som mennesker således ikke kan erkende verden objektivt, bliver den konstruerede virkelighed et resultat af vores individuelle iagttagelser. Umiddelbart er det en grunderfaring, som også kommer til udtryk i mere dagligdags vendinger som: Det sete afhænger af øjet der ser. At sætte objektiviteten i parentes har i midlertidig nogle meget store konsekvenser i forhold til vores forståelse af viden og kommunikation og dermed også for ledelse. Erkendelsesteoretisk er der tale om et paradigmeskifte, som de fleste vil kunne nikke genkendende til, men de ledelsesmæssige konsekvenser har vi langt fra taget eller er opmærksomme på. Derfor først et kort overblik over nogle af de centrale systemiske pointer, som er relevante, når vi taler ledelse og udvikling af organisationer ikke kun i en uddannelseskontekst. 1. Fra objektivitet til koordination af mening og handling Der findes nok en sandhed, men den er aldrig objektiv. Det sete vil altid afhænge af iagttageren, hvormed der ikke længere er nogen, der har patent på sandheden. Som leder må man erkende, at alle medarbejdere fx har hver sin forståelse af skolens værdigrundlag og handler i den bedste hensigt ud fra egen position, erkendelse og logik. Fokus på systemets eller skolens aktører og interessenter, og deres indbyrdes relationer, bliver derfor afgørende for en reel forståelse og koordinering af de individualiserede konteksttolkninger og handlinger som de udspiller sig i praksis. Manglende objektivitet betyder dog ikke, at verden ikke er, men alt hvad vi erfarer, erfarer vi ud fra os selv: Everything said, is said by an observer. (Maturana, 1980) Vi konstruerer verden ud fra, hvad der giver mening for os hver især og handler derudfra. Det, der ikke giver os mening, negligerer eller nedtoner vi bevidst eller ubevidst. På den måde udgør vi som mennesker, hvad enten det er på individ-, gruppe- eller organisationsniveau et lukket meningsskabende system. Eller med Maturanas ord; et autopoietisk (selv-refererende) system. Derfor er der fx lang vej fra at et vedtaget værdigrundlag skaber en reel koordineret undervisningspraksis eller pædagogik.

5 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 5 af 15 Som menneskelige autopoietiske systemer er vi dog samtidig åbne kommunikerende systemer, der gennem tilpasse forstyrrelser kan påvirke og påvirkes af andre autopoietiske systemer. Derfor bliver kommunikation, det at skabe tilpasse forstyrrelser, sammen med en fortløbende ledelsesmæssig kontekstmarkering to afgørende ledelseskompetencer i forhold til at kunne skabe organisatorisk udvikling, der bedst muligt udnytter medarbejdernes kompetencer og potentialer jævnfør organisationens overordnede mål og perspektiver. Hvad der er en tilpas forstyrrelse for nogen vil sandsynligvis være en utilpas forstyrrelse for andre. Overgangen fra en individuel til en teambaseret lærerkultur har for mange i første omgang været en utilpas forstyrrelse. Derfor skaber strukturelle ændringer ikke nødvendigvis reelle forandringer i praksis. I lyset af Maturanas autopoiese begreb udgør skolen altså ikke blot et system, men består af en lang række autopoietiske subsystemer. Systemer der på en gang er selvrefererende og lukkede for al anden fornuft end den de selv skaber, samtidig med at de er åbent kommunikerende og påvirker og påvirkes af hinanden med hver sine logikker og rationaler. (Maturana, 1980; Kneer & Armin, 1997; Rasmussen, 1997). På den måde er alting cirkulært forbundet med alting (Bateson, 1980). Når vi taler skoleudvikling er det derfor ikke nok at fokusere på enten medarbejdere, ledelse eller elever. Skolen må ses og forstås i dens samlede komplekse krydsfelt, med særligt fokus på relationerne der binder de mange interessenter sammen. Fordi det er i relationerne at mening opstår, og dermed også i relationerne at meningen kan koordineres. 2. Konteksten må italesættes og afklares tydeligt hver gang Ovenstående stiller krav om en konstant og tydelig kontekstafklaring og markering af møder, dagsordner, projekter og al øvrig virksomhed i organisationen med spørgsmål som: Hvad er formålet? Hvilken effekt skal det skabe for hvem og hvornår? Hvordan hænger det sammen med organisationens øvrige strategi? Hvad er rammerne; hvad er ikke til forhandling, hvad skal vi diskutere og blive klogere på? Hvad kan jeg selv bidrage med, for at vi opnår det vi gerne vil?

6 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 6 af 15 Det kan synes banalt, men en uklar kontekst er ofte årsag til megen forvirring og ringe ressourceudnyttelse. Vi tror, at vi alle ved, hvad hinanden mener og så går det galt. Når konteksten ikke ekspliciteres og italesættes skaber giver det rum for ukoordinerede handlinger i mange retninger. Handlinger som dog er logiske og foretaget i den bedste hensigt set ud fra den enkelte medarbejders perspektiv og eget autopoietiske system. I det lys bliver det afgørende med en fortsat koordination af medarbejdernes og ledelsens handlinger i forhold til skolens overordnede organisatoriske strategi. På fælles pædagogiske rådsmøder, teammøder, medarbejder- og teamsamtaler med ledelsen, og hvor der i øvrigt er mulighed for at koordinere praksis i forhold til skolens overordnede mål og værdier. 3. Fra en bagudrettet svarkultur til en fremadrettet spørgsmålskultur I en pædagogisk kontekst kan der ofte ikke gives entydige svar på spørgsmål. Der er sjældent en simpel lineær sammenhæng mellem en pædagogisk indsats og de effekter den efterfølgende skaber. Derfor er det lederens opgave at få medarbejderne til at rette opmærksomheden mod fremadrettede mulighedsåbnende handlinger. I stedet for ensidigt at fokusere på bagudrettede årsager, fejl og mangler. At få medarbejderen til selv at komme med nye ideer til løsninger gennem en anerkendelse af det der er svært, og en samtidig afdækning af hvilke skjulte drømme og forestillinger der ligger bag disse sprogliggjorte problemer. Bag ethvert problem skjuler sig en frustreret drøm og drømmen kom først! (Peter Lang) Parallelt med anerkendelsen må der spørges værdsættende ind til alt det der virker, som tidligere er lykkedes og som er gode erfaringer. Hvilken læring kan der drages ud af disse situationer? Hvordan kan den viden være med til at skabe mere af det gode? En sådan anerkendende, værdsættende og nysgerrigt undersøgende tilgang, jf. Appreciative Inquiry (Cooperrider & Srivastra, 1987), forudsætter en evne til at kunne stille gode spørgsmål. I stedet for at levere færdige svar, hvor ansvaret og initiativet forbliver hos svar-leverandøren. De fleste af os er skolet til at give svar, og forventer at få færdige svar. Erfaringsmæssigt skaber det dog langt større effekt, når medarbejderen selv har ejerskab for en given beslutning i lyset af den mening det giver vedkommende.

7 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 7 af 15 At kunne stille fremadrettede og mulighedsåbnende spørgsmål bliver således også en afgørende ledelseskompetence når der ikke er entydige svar. I andre tilfælde står tingene ikke til diskussion, hvorfor der ikke er grund til at bruge tid på at diskutere dem. Erfaringsmæssigt er mange møder præget af fiktive diskussioner, som allerede er afgjorte på et andet organisatorisk niveau. Er det besluttet, at der skal spares tre procent på driftsbudgettet, er det næppe til diskussion. Det må tages til efterretning, og så må der arbejdes bedst muligt inden for de nu givne rammer. Ovenstående systemiske forståelsesramme sætter kontekstbegrebet, sprog, kommunikation og relationer i centrum. På den baggrund bliver opgaven som leder at være kontekstmarkør og at koordinere mening og handling, for at skabe optimal organisatorisk læring og udvikling ud fra de ressourcer og potentialer der er til rådighed i organisationen jævnfør den opgave skolen som organisation er sat i verden for at løse. Nemlig at skabe de bedste dannelses- og læringsbetingelser for eleverne enkeltvis og i fællesskab. R E F L E K S I O N... Hvad kendetegner kommunikationen på din skole? Hvad ville der ske, hvis du i højere grad anerkendte og værdsatte dine kollegaers og medarbejderes bedste erfaringer og handlinger? Lederen som sprog- og kulturskaber Den måde vi taler om nutiden på skaber vores nutidige og fremtidige handlingsmuligheder. Sproget er som en lygte det vi taler om, er det vi bliver i stand til at se (Wittgenstein, 1953). Lederen har således en afgørende rolle som sprog- og kulturskaber i organisationen. En position og mulighed der må medreflekteres i ethvert ledelsesforhold, og især i forhold til ledelse i en pædagogisk værdibaseret kontekst. Taler vi fx om teamsamarbejdet som værende problematisk, skaber vi forventninger i organisationens relationer om, at teamsamarbejde er problematisk og så bliver det sandsynligvis problematisk. Sætter vi i stedet fokus på mulighederne i teamarbejdet vil der konstant blive genereret nye perspektiver i forhold til teamets videre arbejde.

8 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 8 af 15 Fra et organisations- og ledelsesperspektiv bliver det derfor vigtigt at fokusere på, hvilke historier der fortælles, internt og eksternt i organisationen af dens forskellige interessenter. Om skolen og dens undervisning. Hvilke historier der ikke fortælles, ikke høres eller på anden vis ikke kommer frem i lyset. Disse uofficielle fortællinger vil i høj grad også være styrende for den enkelte medarbejder, med mindre disse bringes frem og koordineres med skolens overordnede mål og visioner. Så der bliver størst mulig sammenhæng mellem organisationens fortalte og levede historier. Mellem værdigrundlag, visioner og mål på den ene side og den daglige pædagogiske og undervisningsmæssige praksis på den anden side. Her bliver lederens evne til at skabe, fortælle og koordinere historier en væsentlig ledelseskompetence, da organisationens fortællinger i høj grad er medskabere af den virkelighed, kontekst og identitet, der er ved at opstå. R E F L E K S I O N... Hvad er den dominerende fortælling om teamsamarbejdet på din skole? Hvilken team-fortælling så du gerne blev fortalt og var den dominerende om to år? Den amerikanske professor, Barnett Pearce, giver via LUUUTT-modellen 3 et bud på hvordan de forskellige historier i en organisation interagerer med hinanden. Samtidig med at evnen til at koordinere og skabe sammenhæng mellem de forskellige organisatoriske lag og historier bliver en vigtig ledelsesopgave. Figur 2 Organisationens mange historier Ikke-hørte Levede historier Ukendte historier historier 3 LUUUTT-modellen henviser til en organisations Lived stories, Untold stories, Unheard stories, Unknown stories, Told stories samt evnen til at fortælle historier storytelling (Pearce, 1999).

9 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 9 af 15 Skolen/lederen som system Evnen til historiefortælling Ikke-fortalte Fortalte historier Mulige historier historier (Efter Pearce, 1999/2004) Centrale ledelsesspørgsmål bliver jf. modellen fx: 1. Hvilke historier lever i den pædagogiske og ledelsesmæssige praksis blandt elever, medarbejdere og ledelse? 2. Hvilke historier fortæller vi for at give mening til og for at retfærdiggøre skolens praksis, fx via skolens værdigrundlag? 3. Hvilke historier hører vi ikke fra væsentlige deltagere i dialogen fx fra de stille medarbejdere, der ikke markerer sig på møder og andre fora 4. Hvilke historier fortæller vi ikke i øjeblikket bevidst og ubevidst og af hvilke grunde? 5. Hvilke mulige historier findes blandt skolens aktører hvilke muligheder indeholder de, hvilke effekter kunne de skabe? 6. Hvilke ukendte historier gemmer sig i skoleorganisationen hvordan får vi dem og deres læringspotentiale frem? 7. Hvilke historier kunne være med til at understøtte en ønsket udvikling hvilke eksisterende gløder kan vi puste til? Gennem åbne spørgsmål må lederen være med til at nuancere de smalle historier, så nye vinkler og handlingsmuligheder bringes frem i lyset. Samtidig er en af de store udfordringer at skabe sammenhæng mellem de fortalte og de levede historier. Mellem den daglige praksis og idealet som det fx udtrykkes i værdigrundlaget. Der vil aldrig blive fuldstændig overensstemmelse mellem disse to niveauer, men det må være en vedvarende ambition at stræbe efter så tæt en kobling som mulig. Det kræver, at man kommer helt ned i detaljen og fx eksemplificerer de generelle overordnede begreber som er indeholdt i et værdigrundlag. Positivt ladede værdier som fx

10 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 10 af 15 ansvarlighed - som ingen kan være uenige i. Skal sådanne værdier være med til at skabe en koordineret praksis, må det udfoldes: Hvad menes der med ansvarlighed? Hvordan viser ansvarligheden sig i praksis i forhold til kammerater, elever, lærere og ledelsen? Hvordan gør vi ansvarlighed? Hvordan gør jeg ansvarlighed hvordan opleves det af andre? Først når værdierne på den måde udfoldes og kobles til praksis, kan de udgøre et reelt styrings- eller ledelsesredskab til koordination af den pædagogiske og undervisningsmæssige virksomhed. Fire forskellige ledelsesperspektiver Den systemiske tænknings stærke fokusering på fortællinger og spørgsmål frem for svar betyder ikke, at alt er til forhandling eller skal sættes til debat efter devisen; hvad synes du selv? Alt er ikke lige godt eller relevant, heller ikke når der ikke kan gives entydige svar. En skole er sat i verden med en bestemt opgave, og en skoleleder er ansat til at varetage skolens og interessenternes interesser, jf. den indledende kontekstafklaring. God skoleledelse må derfor altid ses ud fra organisationens perspektiv. Hvordan bliver jeg bedst muligt i stand til at løse den opgave med de ressourcer og rammer jeg har til rådighed? Ved netop at anlægge et organisatorisk perspektiv på ledelsesopgaven gives ledelsen retning. Lederen må som chef tydeliggøre de organisatoriske rammer, hvor indenfor den pædagogiske virksomhed kan udfolde sig. Den del står ikke til diskussion. Det handler fx om love og bekendtgørelser, økonomi og ansvar. I andre tilfælde må lederen være teamleder den der er med til at skabe gode relationer og udnytte medarbejdernes kompetencer bedst muligt. Eller agere coach for den enkelte medarbejder i forhold til den professionelle undervisningsopgave. Eller være mentor for at sikre det faglige niveau og den videre udvikling i forhold til eksterne krav og forventninger og professionsidealer. Som leder kan en given sag eller forhold anskues ud fra de fire forskellige perspektiver alt afhængig af konteksten. I praksis er der ofte flere perspektiver i spil af gangen, men hensigten med den følgende figur er først og fremmest at bevidstgøre om de forskellige perspektiver, man

11 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 11 af 15 med fordel kan anlægge i forskellige situationer. Som et led i kontekstafklaringen kan lederen også med fordel bevidstgøre medarbejderne om, at det nu enten er chefen, teamlederen, coachen eller mentoren der taler. Det skaber forskellige dagsordener og kontekster for medarbejderne. Om de blot skal lytte og tage til efterretning eller tænke med, reflektere og udvikle indenfor de udstukne rammer. En sådan tydeliggørelse af konteksten giver erfaringsmæssigt ledelsen langt større legitimitet og medarbejderes accept og respekt for ledelsens forvaltning af ledelsesretten vokser betydeligt. Samtidig med at medarbejderne i højere grad bliver konstruktivt medtænkende i forhold til den optimale opgaveløsning set ud fra et organisatorisk perspekt Figur 3. Fire ledelsesperspektiver CHEF TEAMLEDER Internt fokus på - arbejdsmiljø -relationer/samarbejde - vidensdeling Eksternt/internt fokus på - visioner, mål og strategier - primære interessenter - økonomi OPGAVEN Internt fokus på - personlig og faglig udvikling - sparringspartner MENTOR Eksternt/internt fokus på - faglig ledelse og udvikling - sikring og udvikling af kvalitet COACH Handler det om en teamudviklingssamtale, kan lederen forud for mødet fra chefpositionen præsentere teamet for de emner, som det ud fra et organisationsperspektiv er væsentlige for lederen at drøfte med teamet. Herefter kan lederen stille en række fremadrettede spørgsmål: Hvad er for jer som team det vigtigste emne, vi skal drøfte på mødet? Hvad ønsker I bliver resultatet af mødet? Hvad kan du/i bidrage med for at vi når det resultat? Hvad ønsker du/i, at jeg som leder skal bidrage med?

12 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 12 af 15 Ovenstående spørgsmål er erfaringsmæssigt i høj grad med til at skabe ejerskab og målrettethed. Primært fordi konteksten gøres klar og tydelig, og mødet derfor bliver en reel samskabelsesproces. R E F L E K S I O N... Hvilke lederperspektiver anvender du oftest som leder? Hvilke perspektiver ville du gerne bruge mere i din ledelsespraksis hvilken effekt kunne det skabe? Fra påtvungen kollegialitet til udviklende læringskultur Overgangen fra en individuel privatpraktiserende lærerkultur til en teamorganiseret vidensudvekslingskultur er som tidligere nævnt for mange medarbejdere en voldsom og utilpas forstyrrelse. Ikke mindst fordi nogle af de arbejdsmæssige kvaliteter der traditionelt har været forbundet med arbejdet som lærer bringes i spil, og der sættes spørgsmålstegn ved jobbets stærke individualisme og metodefrihed. Skal den påtvungne kollegialitet (Moos, 2003) skabe en læringsmæssig synergi og organisatorisk merværdi vil en klar og tydeliggjort kontekst, samt en anerkendende og værdsættende kommunikationskultur være afgørende brikker i den skoleudviklingsproces. En dialogkultur hvor det at dele viden om gode undervisningsforløb, succeser, vanskeligheder og svære konflikter reelt anerkendes, værdsættes og systematiseres i de eksisterende strukturer. Fx i de nyetablerede team og på de mange møder der i forvejen afholdes. At udvikle en ny lærende skolekultur handler ikke primært om at finde tid til en række nye møder, men oftere om at af- og udvikle de eksisterende møder og strukturer. En sådan refleksiv og systematiseret opsamlings og vidensdelingskultur kan med skolens team som omdrejningspunkt samtidig være et stort skridt i retning af en lærende selv-(e)valueringskultur. Hvor det handler om at skabe kvalitet, frem for at måle på det målelige, der sjældent er det væsentlige. Skal lærende og fremadrettede teamudviklingssamtaler eksempelvis blive til et strategisk og målrettet ledelsesredskab, kan der være brug for flere strukturerede og systematiserede samtaler. Det har jeg som leder ikke tid til, vil mange ledere indvende. De fleste erfaringer viser i midlertidig, at den ekstra tid som fx månedlige teamsamtaler kræver, er givet fantastisk godt ud. Fordi

13 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 13 af 15 jævnlige og kortere samtaler i langt højere grad kan være med til at skabe fælles kultur og bevidsthed om organisationens visioner, hvorved den enkelte medarbejder i højere grad strategisk kan arbejde med på disse. Derudover frigiver det rigtig meget ledelsesmæssig tid og energi, fordi mange traditionelle konflikter slet ikke opstår, eller når at udvikle sig til problemer. Det giver sammenlagt lederen bedre mulighed for at arbejde fremadrettet og strategisk i stedet for at agere brandslukker (Bushe, 2001). Skal det lykkes at implementere nogle af disse systemisk inspirerede pointer, må ledelsen dog erfaringsmæssigt allerførst må begynde med sig selv. At stille fremadrettede spørgsmål frem for bagudrettede svar, når der ikke er entydige svarmuligheder. At arbejde strategisk med organisationens mange fortællinger. Bevidst at bruge de forskellige ledelsesperspektiver afhængig af sag og kontekst. Alt sammen i en værdsættende og anerkendende dialogkultur for at skabe størst mulig engagement og ejerskab blandt medarbejderne om skolens overordnede opgave. Til gavn for dem det hele handler om eleverne. Som leder må du selv turde tage den medicin, der er tiltænkt dine medarbejderne. Det er vores klare erfaring, at det ikke blot giver respekt, men også skaber effekt. R E F L E K S I O N... Hvad har for dig været de vigtigste læringspointer i denne artikel? Hvordan kan du tænke disse pointer ind i din egen organisatoriske kontekst?

14 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 14 af 15 Litteratur Bateson, Gregory (1972/2000): Steps to an Ecology of Mind. University of Chicago Press, Bushe, Gervase R. (2001): Clear Leadership. How outstanding leaders make themselves understood, cut through the mush, and help everyone get real at work. Davies-Black Publishing. California. First printing. Dahler-Larsen, Peter (1998): Den rituelle refleksion om evaluering i organisationer. Odense Universitetsforlag. Gergen, Kenneth (2000): Virkelighed og relationer - tanker om sociale konstruktioner. Oversat af Henny Thomsen. 1. udgave, 2. oplag. Dansk Psykologisk Forlag. Hornstrup, Carsten & Loehr-Petersen, Jesper (2001): Appreciative Inquiry. En konstruktiv metode til positive forandringer. Jurist og Økonomforbundets Forlag. Hornstrup, Carsten & Loehr-Petersen, Jesper (2002): Udviklingssamtaler i grupper. Juristog Økonomforbundets Forlag. Johansen, Thomas (2003a): Dannelse og læring i fremtidens skole. Cand. pæd. speciale, Danmarks Pædagogiske Universitet, Jørgensen, Torben Beck og Preben Melander (red.) (1992): Livet i offentlige organisationer. Institutionsdrift i spændingsfeltet mellem stat, profession og marked. Jurist- og Økonomforbundets Forlag. Kneer, Georg & Nassehi, Armin (1997): Niklas Luhmann introduktion til teorien om sociale systemer. Hans Reitzels Forlag. MacMann Berg (udkommer 2004): Systemisk ledelse. Psykologisk Forlag. Maturana, Humberto (1980): Kundskabens træ. Den menneskelige erkendelses biologiske rødder. Ask Moos, Lejf (2003): Pædagogisk ledelse om ledelsesopgaven og relationerne i uddannelsesinstitutioner. Børsens Forlag, 1. udgave, 1. oplag. Pearce, Barnett (1999/2004): Using CMM the Coordinated Management of Meaning. Version 1, 1. August Revised 7. January Rasmussen, Jens (1997): Socialisering og læring i det refleksivt moderne. Unge pædagoger, 2. udgave, København. Wittgenstein, Ludwig (1953): Filosofiske Undersøgelser. Rosinante 1995.

15 Ledelse af skoler i forandring af Thomas Johansen og Jørgen GJengedal Madsen side 15 af 15 Om forfatterne Thomas Johansen F Ledelses- og organisationskonsulent, MacMann Berg. Uddannet lærer og cand.pæd. med speciale i dannelse og læring i fremtidens skole. Videreuddannelse inden for systemisk ledelse, personale- og organisationsudvikling Jørgen Gjengedal Madsen F Ledelses- og organisationskonsulent, MacMann Berg. Handelsuddannet kombineret med videreuddannelse inden for systemisk ledelse, personale- og organisationsudvikling. Har været ansat som konsulent i MacMann Berg siden 2003.

Ledelse af institutioner i forandring

Ledelse af institutioner i forandring Ledelse af institutioner i forandring Ud fra et systemteoretisk perspektiv giver artiklen et bud på, hvordan der kan tænkes ledelse inden for institutionsverdenen. Tankerne begrænser sig dog ikke til dag-

Læs mere

Ledelse af institutioner i forandring

Ledelse af institutioner i forandring Ledelse af institutioner i forandring Ud fra et systemteoretisk perspektiv giver artiklen et bud på, hv ordan der kan tænkes ledelse inden for institutionsverdenen. Tankerne begrænser sig dog ikke til

Læs mere

Organisatoriske stjernestunder i lyset af en systemisk anerkendende praksis

Organisatoriske stjernestunder i lyset af en systemisk anerkendende praksis Organisatoriske stjernestunder i lyset af en systemisk anerkendende praksis Den anerkendende og værdsættende tilgang er kommet på dagsordenen i mange organisationer. Som et alternativ til tidligere tiders

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 45, København, 2016-2017 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker

Læs mere

Introduktion til Humberto Maturanas begrebsverden

Introduktion til Humberto Maturanas begrebsverden Introduktion til Humberto Maturanas begrebsverden Artiklen introducerer læseren til en række af de begreber den chilenske biolog Humberto Maturana bruger til at forklare, hvordan levende systemer danner

Læs mere

Udviklingssamtaler som strategisk ledelsesværktøj

Udviklingssamtaler som strategisk ledelsesværktøj Udviklingssamtaler som strategisk ledelsesværktøj Af Jesper Loehr-Petersen, administrerende direktør og partner i MacMann Berg. Maj 2013 At holde medarbejderudviklingssamtaler, MUS, er en ressourcemæssig

Læs mere

Strategisk relationel ledelse - videregående uddannelse for erfarne ledere og konsulenter

Strategisk relationel ledelse - videregående uddannelse for erfarne ledere og konsulenter Hold 2, København, oktober 2014 Strategisk relationel ledelse - videregående uddannelse for erfarne ledere og konsulenter Strategi er alt for vigtigt til kun at være noget ledere beskæftiger sig med. I

Læs mere

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI SPU Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet 1 Miniudgave... af, hvad systemteori handler om. Miniudgaven beskriver nogle nøglebegreber indenfor systemisk tænkning og praksis til brug for skoler, fritidshjem

Læs mere

Professionel konsulentpraksis Systemisk proceskonsulent uddannelse

Professionel konsulentpraksis Systemisk proceskonsulent uddannelse Professionel konsulentpraksis Systemisk proceskonsulent uddannelse Uddannelsen udbydes i et samarbejde mellem DUF, Dansk Ungdoms Fællesråd, og konsulentfirmaet MacMann Berg. Uddannelsen er et solidt teoretisk

Læs mere

Har du lederambitioner ser du dig selv som leder i fremtiden?

Har du lederambitioner ser du dig selv som leder i fremtiden? Har du lederambitioner ser du dig selv som leder i fremtiden? Vil du gerne være blandt fremtidens ledere, der gør en markant forskel og evner at skabe nye og innovative resultater? Vil du øge værdien af

Læs mere

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser.

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Denne deklaration følger den europæiske vision om, at alle

Læs mere

Netværk for fællesskabsagenter

Netværk for fællesskabsagenter Netværk for fællesskabsagenter Konsulentdag KL d.21.10.14 Jacqueline Albers Thomasen, Sund By Netværket At komme til stede lyt til musikken og: En personlig nysgerrighed Væsentlige pointer fra sidst? Noget

Læs mere

Systemisk proceskonsulent uddannelse

Systemisk proceskonsulent uddannelse Systemisk proceskonsulent uddannelse Systemisk proceskonsulentuddannelse for konsulenter i DUF s medlemsorganisationer. Uddannelsen udbydes i et samarbejde mellem DUF, Dansk Ungdoms Fællesråd, og konsulentfirmaet

Læs mere

Morgenmøde, 18. marts 2014 God ledelse det handler om professionalisme

Morgenmøde, 18. marts 2014 God ledelse det handler om professionalisme Morgenmøde, 18. marts 2014 God ledelse det handler om professionalisme Programoversigt 08:30 Kaffe, the og brød 09:00 Velkommen til morgenmøde Kort præsentation og egne ambitioner En hurtig undersøgelse

Læs mere

Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter

Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter Strategisk relationel ledelse, hold 4, København, 2015-2016 Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter Strategi er alt for vigtigt til kun at være noget ledere beskæftiger

Læs mere

Samlet Miniordbog. Forklaringer af vigtige begreber

Samlet Miniordbog. Forklaringer af vigtige begreber Samlet Miniordbog Forklaringer af vigtige begreber Hos AttractorKurser er ord vigtige. Vores tekster og kursuslokaler er fyldt med ord og begreber fra de teorier, vi arbejder med i forhold til mennesker

Læs mere

Udvikling af ledelsessystemet i en organisation

Udvikling af ledelsessystemet i en organisation mindbiz Udvikling af ledelsessystemet i en organisation Poul Mouritsen Fra lederudvikling til ledelsesudvikling Tiderne ændrer sig og ledere bliver mere veluddannede inden for ledelsesfeltet. Den udvikling

Læs mere

EN STÆRK PÆDAGOGPROFESSION I BEVÆGELSE BUPL s professionsstrategi

EN STÆRK PÆDAGOGPROFESSION I BEVÆGELSE BUPL s professionsstrategi EN STÆRK PÆDAGOGPROFESSION I BEVÆGELSE BUPL s professionsstrategi STYRK FAGET OG DØMMEKRAFTEN SÆT AFTRYK PÅ VELFÆRDS- SAMFUNDET STYRK PÆDAGOGERS UDDANNELSE Vedtaget på BUPL s kongres 2018 En stærk pædagogprofession

Læs mere

Strategisk relationel ledelse - videregående uddannelse for erfarne ledere og konsulenter

Strategisk relationel ledelse - videregående uddannelse for erfarne ledere og konsulenter Hold 1, Aarhus, marts 2014 Strategisk relationel ledelse - videregående uddannelse for erfarne ledere og konsulenter Strategi er alt for vigtigt til kun at være noget ledere beskæftiger sig med. I takt

Læs mere

Det vi gerne vil skabe: Den attraktive organisation

Det vi gerne vil skabe: Den attraktive organisation Egne ressourcer Netværksressourcer Social kapital brugerne Borgerkvalitet & Servicekvalitet Bruger/borgerperspektivet Den attraktive organisation Organisationsperspektivet Organisatorisk kvalitet Medarbejder

Læs mere

Ledelses- og medarbejdergrundlag

Ledelses- og medarbejdergrundlag Ledelses- og medarbejdergrundlag Redigeret den 27. november 2015 1 of 9 Grundlæggende resultatansvar Kommunikere tydeligt 7 nøglekompetencer: Være rollemodel Være faglig stærk Kommunikere tydeligt Være

Læs mere

www.macmannberg.dk Jørgen Gjengedal Madsen jgm@macmannberg.dk AM2008 Hotel Nyborg Strand

www.macmannberg.dk Jørgen Gjengedal Madsen jgm@macmannberg.dk AM2008 Hotel Nyborg Strand www.macmannberg.dk Jørgen Gjengedal Madsen jgm@macmannberg.dk AM2008 Hotel Nyborg Strand Fra viden til handling Hvordan undgår vi at blive tabt af hovedfeltet? Jørgen Gjengedal Madsen jgm@macmannberg.dk

Læs mere

Inklusionsstrategi Store Heddinge skole 2017

Inklusionsstrategi Store Heddinge skole 2017 Inklusionsstrategi Store Heddinge skole 2017 Inklusion: En fælles opgave, et fælles ansvar Børn skal opleve sig som en værdifuld deltager i det sociale og faglige fællesskab. Det er centralt for at lære

Læs mere

HvemKan s udvikling/rejse indenfor teoretiske og pædagogiske tilgange

HvemKan s udvikling/rejse indenfor teoretiske og pædagogiske tilgange HvemKan s udvikling/rejse indenfor teoretiske og pædagogiske tilgange I HvemKan arbejdes der med anerkendelse, narrativ praksis og positive tilgange til borgerne. I HvemKan er vi inspireret af det Peter

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring

Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring Vore samtaler i foråret satte fokus på din beskrivelse og vurdering af funktionen af teamarbejdet på skolen med henblik på - i spil med

Læs mere

Værdsættende Samtale et fælles projekt

Værdsættende Samtale et fælles projekt Cand.mag. læring og forandringsprocesser Aalborg Universitet - Institut for uddannelse, læring og filosofi 10. semester - juni 2008 Værdsættende Samtale et fælles projekt Artikel Udarbejdet af Tine Bilgram

Læs mere

Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen

Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen Indledning I Gladsaxe skolevæsen ser vi ledelse som udøvelse af indflydelse på organisationens medlemmer og andre interessenter med henblik på, at opfylde

Læs mere

Domænerne og den systemiske teori

Domænerne og den systemiske teori Domænerne og den systemiske teori Upubliceret artikel af Kit Sanne Nielsen og Sune Bjørn Larsen Juli 2005 I denne artikel vil vi gøre et forsøg på at gennemgå teorien om domænerne og den systemiske teoris

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 40, Aarhus, Januar 2015 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

Ledelsesbaseret coachuddannelse - tilpasset din virksomhed

Ledelsesbaseret coachuddannelse - tilpasset din virksomhed Specialdesignet ledelsesbaseret coachuddannelse MacMann Berg, +45 86761344, www.macmannberg.dk Side 1 af 5 Ledelsesbaseret coachuddannelse - tilpasset din virksomhed MacMann Bergs ledelsesbaserede coachuddannelse

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Hanebjerg skole vil være en stolt og klog skole, hvor vi har lyst til at være og at lære

Hanebjerg skole vil være en stolt og klog skole, hvor vi har lyst til at være og at lære Vision Hanebjerg skole vil være en stolt og klog skole, hvor vi har lyst til at være og at lære Værdigrundlag Forskellighed er en styrke vi respekterer, anerkender og udvikles i forskelligheden Den glade

Læs mere

Inkluderende pædagogik og specialundervisning

Inkluderende pædagogik og specialundervisning 2013 Centrale videnstemaer til Inkluderende pædagogik og specialundervisning Oplæg fra praksis- og videnspanelet under Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning viden til praksis. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis LOS landsmøde 27. marts 2017 Først: En lille opvarmning Drøftelse to og to i 5 minutter Hvad er pædagogik? Hvad er anerkendelse? Og hvordan kan

Læs mere

Program d.19.4.2013. 11.20 Stemningsrapport fra Frivillighedsrådet v. Christina og Charlotte

Program d.19.4.2013. 11.20 Stemningsrapport fra Frivillighedsrådet v. Christina og Charlotte Program d.19.4.2013 Kl. 10 Manchester tur- retur Velkommen og rammesætningen af dagen Inspirationer fra turen og hvad betyder det hjemme i de respektive kommuner Nye former for velfærdsledelse 11.20 Stemningsrapport

Læs mere

Relationsarbejde på Vejrup skole

Relationsarbejde på Vejrup skole Relationsarbejde på Vejrup skole Trædesten på vejen Vision og værdier Klasseledelse Konstruktiv konflikthåndtering Relationer Gøre det synligt for forældre og elever Afspejler klasseregler Værdierne er

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

Systemisk proceskonsulent uddannelse

Systemisk proceskonsulent uddannelse Side 1 af 7 Systemisk proceskonsulent uddannelse Systemisk proceskonsulentuddannelse for centralt placerede ansatte konsulenter i DUFs medlemsorganisationer. Uddannelsen udbydes i et samarbejde mellem

Læs mere

Modul 1 - Det personlige lederskab 1: Lederskab og kommunikation (5 ECTS point)

Modul 1 - Det personlige lederskab 1: Lederskab og kommunikation (5 ECTS point) Modul 1 - Det personlige lederskab 1: Lederskab og kommunikation (5 ECTS point) Studievejledning studiestart uge 5 2011 Studievejledningen er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse om diplomuddannelsen

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 46, Aarhus, marts 2017 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter

Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter Strategisk relationel ledelse, hold 5, Aarhus, 2016 Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter Strategi er alt for vigtigt til kun at være noget ledere beskæftiger

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 50, Aarhus, marts 2019 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

Vejlederens veje og vildveje. Læsevejlederen som vejleder og facilitator i samarbejdet med lærere

Vejlederens veje og vildveje. Læsevejlederen som vejleder og facilitator i samarbejdet med lærere Vejlederens veje og vildveje. Læsevejlederen som vejleder og facilitator i samarbejdet med lærere UCSJ Roskilde d.29.10.15 Vibeke Petersen, aut.psykolog, www.vibekepetersen.dk Mål med oplægget At tydeliggøre

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund, Viceforstander, ASV Vestfyn)

Læs mere

Oplæg DM: Om coaching med fokus på kollegacoaching

Oplæg DM: Om coaching med fokus på kollegacoaching Oplæg DM: Om coaching med fokus på kollegacoaching Vejviseren Introduktion til coaching i kollegasparring Nøglefærdigheder: Nysgerrighed og Aktiv lytning Spørgsmål der rykker Om underviseren Selvstændig

Læs mere

MØDELEDELSE I HVERDAGEN SKAB BEDRE MØDER FOR DIG OG DINE KOLLEGER

MØDELEDELSE I HVERDAGEN SKAB BEDRE MØDER FOR DIG OG DINE KOLLEGER MØDELEDELSE I HVERDAGEN SKAB BEDRE MØDER FOR DIG OG DINE KOLLEGER PROGRAM: Kl.09.00-11.45: Velkomst og check in Øvelse med udgangspunkt i hjemmeopgaven Oplæg: Når vi kommunikerer i en organisation Oplæg:

Læs mere

Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune

Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune - forventninger til en kommende leder En tilbagemelding til brug for forvaltning, ansættelsesudvalg og ansøgere til stillingen.

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 48, Aarhus, marts 2018 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

Strategisk relationel ledelse Effektfuld ledelse af forandringer for erfarne ledere og konsulenter

Strategisk relationel ledelse Effektfuld ledelse af forandringer for erfarne ledere og konsulenter Strategisk relationel ledelse, hold 9, Aarhus, 2019 Strategisk relationel ledelse Effektfuld ledelse af forandringer for erfarne ledere og konsulenter Langt over halvdelen af alle strategiske beslutninger

Læs mere

Modul 1 - Det personlige lederskab 1: Lederskab og kommunikation Formål Indhold:

Modul 1 - Det personlige lederskab 1: Lederskab og kommunikation Formål Indhold: Beskrivelse af de 6 grundmoduler på Diplom i Ledelse Modul 1 - Det personlige lederskab 1: Lederskab og kommunikation et er at skærpe de studerendes opmærksomhed omkring og forståelse af lederskabets forskellige

Læs mere

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for begrænsninger Skolen Sputnik Blev igangsat i 1998 af Indre Nørrebro

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

MacMann Berg Go morgenmøde 2013 Fra PROFESSION til PROFESSIONALISME

MacMann Berg Go morgenmøde 2013 Fra PROFESSION til PROFESSIONALISME MacMann Berg Go morgenmøde 2013 Fra PROFESSION til PROFESSIONALISME 1 Programoversigt 08:30 Kaffe, the og brød 09:00 Velkommen til Go morgenmøde Kort præsentation og hvorfor gør vi det? Professionalisme

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Ledere i Frie Skoler Møde den 3. oktober 2013 - Strib Efterskole

Ledere i Frie Skoler Møde den 3. oktober 2013 - Strib Efterskole Ledere i Frie Skoler Møde den 3. oktober 2013 - Strib Efterskole Der var en gang en Kaj Holger Ledelse som styring og kontrol Lederen som den der ved mest Resten er et spørgsmål om organisering og struktur

Læs mere

Modul 2 Det personlige lederskab 2: Det professionelle lederskab (5 ECTS point)

Modul 2 Det personlige lederskab 2: Det professionelle lederskab (5 ECTS point) Modul 2 Det personlige lederskab 2: Det professionelle lederskab (5 ECTS point) Studievejledning - studiestart uge 46 2010 Studievejledningen er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse om diplomuddannelsen

Læs mere

Lederskab og følgeskab i daglig praksis Morgenmøde, 16. og 22. sept. 2016

Lederskab og følgeskab i daglig praksis Morgenmøde, 16. og 22. sept. 2016 Lederskab og følgeskab i daglig praksis Morgenmøde, 16. og 22. sept. 2016 Hvorfor fokus på praksisfølgning? Lav transferværdi ved traditionel kompetenceudvikling stor samfundsmæssig omkostning (Andresen

Læs mere

Go Morgenmøde Onboarding

Go Morgenmøde Onboarding Go Morgenmøde Onboarding Dagens program Velkommen hvorfor disse morgenmøder Tanker om dagens tema Fra nyansat til kompetent bidragyder Pause Inspiration til det videre arbejde i egen organisation Opsamling

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Roskilde d. 28 marts - 2011

Roskilde d. 28 marts - 2011 Roskilde d. 28 marts - 2011 Temadag om mødeledelse for tovholdere i LP- grupper Psykolog Jens Andersen jna@ucn.dk Tlf. 21760988 Dagens program 9.00 9.15 Præsentation af program og hinanden 9.15 9.45 Arbejde

Læs mere

Anerkendende arbejde i skoler

Anerkendende arbejde i skoler Anerkendende arbejde i skoler E lspeth McAdam Pete r Lang Anerkendende arbejde i skoler At skabe fælles trivsel På dansk ved René Kristensen Anerkendende arbejde i skoler At skabe fælles trivsel Af Elspeth

Læs mere

SOSU Nord. Fælles ledelsesgrundlag. Januar 2018

SOSU Nord. Fælles ledelsesgrundlag. Januar 2018 SOSU Nord Fælles ledelsesgrundlag Januar 2018 1 God ledelse på SOSU Nord Introduktion / forord Ledelsesgrundlaget beskriver ledergruppens fælles forståelse af, hvad der er god ledelse på SOSU Nord. Ledelsesgrundlaget

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER Motivation og mestring Dette e-læringsforløb indeholder en gennemgang af, hvad det er, der opretholder og reducerer motivationen hos enkeltelever og klasser. Deltagerne gøres opmærksom på aktuelle teorier,

Læs mere

thorkil Molly SøholM, nikolaj Stegeager og Søren Willert (red.)

thorkil Molly SøholM, nikolaj Stegeager og Søren Willert (red.) thorkil Molly SøholM, nikolaj Stegeager og Søren Willert (red.) SySteMiSk ledelse Thomas Hestbæk Andersen Flemming teori ogsmedegaard praksis Thorkil Molly-Søholm, Nikolaj Stegeager og Søren Willert (red.)

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen

Læs mere

Ledelse og koordinering omkring komplekse udfordringer Carsten Hornstrup

Ledelse og koordinering omkring komplekse udfordringer Carsten Hornstrup Ledelse og koordinering omkring komplekse udfordringer Carsten Hornstrup carsten@joint-action.dk Overblik - Fra sammenhængsreform til kommunal virkelighed - Sammenhængende indsatser erfaringer fra forskning

Læs mere

Systemisk proceskonsulent uddannelse

Systemisk proceskonsulent uddannelse Side 1 af 7 Systemisk proceskonsulent uddannelse Systemisk proceskonsulentuddannelse for centralt placerede ansatte konsulenter i DUFs medlemsorganisationer. Uddannelsen udbydes i et samarbejde mellem

Læs mere

Evalueringsprocessen i korte træk

Evalueringsprocessen i korte træk Vejledning ledelsesevaluering Medarbejdere og øvrige ledere HR-Centret 03-10-2016 Ledelsesevaluering 2016 - vejledning til medarbejdere Ledelsesevaluering er din leders redskab til at udvikle sin ledelse.

Læs mere

Arbejdsdag med ressourcepædagogerne Svendborg Kommune

Arbejdsdag med ressourcepædagogerne Svendborg Kommune Arbejdsdag med ressourcepædagogerne Svendborg Kommune Kommunikation der flytter andre, så de kan.. Torsdag den 17. september 2015 Jesper Loehr-Petersen, MacMann Berg. 1 Sådan er dagen tænkt.. Kommunikative

Læs mere

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens Invitation til konference Ledelse af Er du med til at lede n? Så ved du, at du netop nu er i centrum for mange danskeres opmærksomhed. Der bliver i særlig grad bidt mærke i, hvad du gør, og hvordan du

Læs mere

Magten og autoriteten i den faglige identitet som udfordring når ledelsesbaseret coaching anvendes som ledelseskoncept i hospitalsledelse.

Magten og autoriteten i den faglige identitet som udfordring når ledelsesbaseret coaching anvendes som ledelseskoncept i hospitalsledelse. 1 Magten og autoriteten i den faglige identitet som udfordring når ledelsesbaseret coaching anvendes som ledelseskoncept i hospitalsledelse. Af Ledende sygeplejersker og MOC-studerende Denne artikel udspringer

Læs mere

Ambitionen med Den Attraktive Organisation

Ambitionen med Den Attraktive Organisation Ambitionen med Den Attraktive Organisation Hvordan kan vi gennem investering i social kapital fremme kvalitet i arbejdet med kerneopgaven, samarbejdet og helhedstænkningen i hele organisationen, så vi

Læs mere

Go Morgenmøde Ledelse af frivillige

Go Morgenmøde Ledelse af frivillige Go Morgenmøde Ledelse af frivillige MacMann Bergs bidrag og fokus Vi ønsker at bidrage til et bedre samfund og arbejdsliv gennem bedre ledelse. Fra PROFESSION til PROFESSIONEL LEDELSE af VELFÆRD i forandring

Læs mere

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Giv en mand en fisk, og han bliver mæt én dag. Lær ham at fiske, og han kan klare sig selv hele livet Kun Fu Tze Coaching - definitionen Coaching er at hjælpe

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Mette Busk Jensen PVU Fælles 2. modul Opg. 2 Studienr.:K06120 Vejleder: Henrik Svendsen

Mette Busk Jensen PVU Fælles 2. modul Opg. 2 Studienr.:K06120 Vejleder: Henrik Svendsen Mette Busk Jensen PVU Fælles 2. modul Opg. 2 Studienr.:K06120 Vejleder: Henrik Svendsen INDLEDNING Jeg har valgt at gøre brug af anerkendende relationer, da jeg mener at mennesker altid udvikler sig i

Læs mere

PROJEKTLEDELSE og KONSULENTROLLER

PROJEKTLEDELSE og KONSULENTROLLER PROJEKTLEDELSE og KONSULENTROLLER Bent Ulrikkeholm Diakon, konsulent og freelance journalist Undervisningsplan Hvad kendetegner en konsulent? Kommer ind udefra Kompetencer Kan have forskellige roller Er

Læs mere

Anerkendende udforskning og 4 D modellen. Projekt: KvaliKomBo

Anerkendende udforskning og 4 D modellen. Projekt: KvaliKomBo Anerkendende udforskning og 4 D modellen Projekt: KvaliKomBo 1 Grundtankerne i Anerkendende udforskning Det, vi fokuserer på, bliver vores virkelighed Ved at fokusere på problemer, skabes eksperter i problemer.

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

Helene Ratner. hr.mpp@cbs.dk. Lærerstuderendes Landskreds 26. oktober 2013

Helene Ratner. hr.mpp@cbs.dk. Lærerstuderendes Landskreds 26. oktober 2013 Helene Ratner hr.mpp@cbs.dk Lærerstuderendes Landskreds 26. oktober 2013 1 Morgenens program 09.00-09.45 Inklusion (oplæg & diskussion) 09.45-10.30 En profession i forandring (oplæg & diskussion) 2 Vi

Læs mere

Systemisk ledelse er bæredygtig ledelse Morgenmøde i Kbh og Aarhus, nov. 2018

Systemisk ledelse er bæredygtig ledelse Morgenmøde i Kbh og Aarhus, nov. 2018 Systemisk ledelse er bæredygtig ledelse Morgenmøde i Kbh og Aarhus, nov. 2018 Bæredygtig ledelse 08:30 Kaffe, the og morgenbrød 09:00 Velkommen til morgenmøde hvordan forbinder temaet sig til dig? Dagens

Læs mere

PROBLEMORIENTEREDE tilgang (Fysiske systemer) Analyse af årsager Identificere faktorer, der skaber succes

PROBLEMORIENTEREDE tilgang (Fysiske systemer) Analyse af årsager Identificere faktorer, der skaber succes Anerkendende kommunikation og Spørgsmålstyper Undervisning i DSR. den 6 oktober 2011 Udviklingskonsulent/ projektleder Anette Nielson Arbejdsmarkedsafdelingen I Region Hovedstaden nson@glo.regionh.dk Mobil

Læs mere

Hvordan skaber vi organisationer, der mestrer forandring?

Hvordan skaber vi organisationer, der mestrer forandring? Hvordan skaber vi organisationer, der mestrer forandring? Programoversigt 15:00 Velkomst Baggrund og ambitioner Fire markante ledelsesmæssige og organisatoriske udfordringer To kritiske stemmer på traditionel

Læs mere

Tværfagligt samarbejde til gavn for inklusion. Hvad gør vi i praksis?

Tværfagligt samarbejde til gavn for inklusion. Hvad gør vi i praksis? Tværfagligt samarbejde til gavn for inklusion Hvad gør vi i praksis? Samtaleformer - mødeformer Fokus på enighed Fokus på forskellighed Mange historier Ingen (enkelt) historie kan indfange hele det levede

Læs mere

Slides fra studietur til Manchester Jacqueline Albers Thomasen, MacMann Berg jat@macmannberg.dk/ 51927879

Slides fra studietur til Manchester Jacqueline Albers Thomasen, MacMann Berg jat@macmannberg.dk/ 51927879 Slides fra studietur til Manchester Jacqueline Albers Thomasen, MacMann Berg jat@macmannberg.dk/ 51927879 Et par systemisk opmærksomheder Handlinger er relationelt forbundet med andre handlinger Alle er

Læs mere

ALLERØD - HØRSHOLM LÆRERFORENING TEAMSAMARBEJDE

ALLERØD - HØRSHOLM LÆRERFORENING TEAMSAMARBEJDE ALLERØD - HØRSHOLM LÆRERFORENING TEAMSAMARBEJDE August 2014 For at give inspiration og support til teamene på skolerne har Kreds 29 samlet en række oplysninger og gode ideer til det fortsatte teamsamarbejde.

Læs mere

Social kapital & Den attraktive organisation

Social kapital & Den attraktive organisation Social kapital & Den attraktive organisation Dagens vigtigste budskaber Ledelsesmæssige udfordringer kan ikke løses med det der skabte dem - brug for nyt mindset for ledelse Ledelse handler om skabe resultater

Læs mere

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Nyhedsbrev nr. 2 November 2012 Relationel etik en grundsten til moderne personaleledelse En blæsende og smuk efterårsdag ved de vestsjællandske kyster mødes

Læs mere

Faxe Kommune - dit liv, din fremtid, dit job. Kurs Koordinering Engagement. Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse

Faxe Kommune - dit liv, din fremtid, dit job. Kurs Koordinering Engagement. Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse Faxe Kommune dit liv, din fremtid, dit job Kurs Koordinering Engagement Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse Faxe Kommunes Ledelsesgrundlag Faxe Kommunes ledelsesgrundlag er en fælles beskrivelse

Læs mere

INTRODUKTION OG LÆSERVEJLEDNING... 9

INTRODUKTION OG LÆSERVEJLEDNING... 9 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION OG LÆSERVEJLEDNING............... 9 1 KOMMUNIKATIONSKULTUR.................... 13 Kommunikative kompetencer............................13 Udvælgelse af information................................14

Læs mere

Velkommen. Kort præsentation hvad er du optaget af i øjeblikket

Velkommen. Kort præsentation hvad er du optaget af i øjeblikket Velkommen Kort præsentation hvad er du optaget af i øjeblikket Dagens program Opgaven til i dag Karl Tomms spørgehjul Reflekterende team Domæneteori Respons fra ledelsen Grafisk facilitering Evaluering

Læs mere

Modul 3 - Ledelse og medarbejdere 1: Ledelse i dynamiske relationer (5 ECTS point)

Modul 3 - Ledelse og medarbejdere 1: Ledelse i dynamiske relationer (5 ECTS point) Modul 3 - Ledelse og medarbejdere 1: Ledelse i dynamiske relationer (5 ECTS point) Studievejledning for holdstart uge 35-2011 Studievejledningen er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse om diplomuddannelsen

Læs mere