En historisk oversigt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En historisk oversigt 1902-2002"

Transkript

1 En historisk oversigt Forord Al historieskrivning er forkortelseskunst! Det gælder i høj grad også for denne oversigt. Det er blevet sagt, at hvad vi søger i fortiden, det er vore egne forudsætninger for at forstå nutiden. For hvad har gennem et hundrede år været med til at forme det FDF, vi kender i dag? Vi har valgt noget ud, men også rettet og tilføjet en del i forhold til de tidligere udgaver af denne folder fra 1986 og Den Historiske oversigt fortæller slet ikke det hele, men kan måske være med til at lægge lidt mere egen erindringsbagage - ind i det nye århusinde. Der er udarbejdet en yderst kort karakteristik af samfundsudviklingen for hvert årti, FDF har eksisteret, sa man måske kan se nogle sammenhænge. FPFs historie begynder i 1951 og er markeret med kursiv frem til sammenlægningen i Bagerst i oversigten er der en liste over FDF-museer samt en litteraturliste. Aase Iburg, Egon Andsbjerg, Henning Iburg og Børge Schmidt.

2 Begyndelsen FDF bliver til Ved århundredskiftet gør den voksende industrialisering, at byerne vokser med vandring fra land til by. Dårlige sociale forhold. Reform af skolesystemet. Børn og unge går længere tid i skole, og begrebet fritid opstår. Almindelig optimisme for det nye århundrede Den unge arkitekt Holger Tornøe stifter sammen med stud. Ludvig Valentiner Frivilligt Drenge Forbund på Frederiksberg den 27. oktober. FDF er for drenge fra år og er det første uniformerede børnearbejde i Danmark. Der udannes sektionsførere og fremstilles forbundsdragter, som er hvide sømandsbluser og runde matroshuer FDF præsenteres for offentligheden ved et stort møde den 14. februar. Den 19. februar er der åbningsmøde for drengene, der inddeles efter alder i og 3. klasse. Der oprettes tre kredse på Frederiksberg Arbejdsstoffet i disse år er: gymnastik, marchture, eksercits, bibelarbejde, svømning, roning, forbold samt orkester- og musikskole. Øvelsesmøder afholdes hver uge og hver 14. dag møde med foredrag og fortælling. Der oprettes egen badeanstalt ved Frederiksholms Teglværk Nye kredse opstår i hele det Storkøbenhavnske område og snart FDF/FPFs historiebog, i provinsen, bl.a Aalborg, Odense, Svendborg, Helsingør og Ringkøbing. På livet løs. Landsforbundet Frivilligt Drenge Forbund stiftes med formålsparagraffen: At berede vejen for Kristi riges udbredelse blandt drenge. Holger Tornøe vælges til formand for landsforbundet. FDFs første sommerlejr, Jomsborg ved Isefjorden, rejses og tages i brug året efter. I de følgende år rejses en række andre kendte sommerlejre: Bogensholm, Juulsborg, Klinteborg og Søborg.

3 1906 Orkesterarbejdet udbygges. Et lille hæfte Kampen for drengene udsendes som et træk mod det netop oprettede DUI (De Unges Idræt), arbejdsbevægelsens modstykke til FDF 1907 Medlemsbladet Danske Drenge begynder at udkomme. Først ugentligt - senere hver 14. dag. Holger Tornøe Landsforbundet tæller nu medlemmer i 55 kredse. Kredsene ejer 15 både, 20 orkestre og fem sommerlejre Førerbladet udkommer for første gang. Ludvig Valentiner overtager formandsposten for Landsforbundet. FDF deltager i den store landsudstilling i Århus. Udvikling og nybrud Væbner er vi du og jeg Danmark har 2,8 mio. indbyggere, og har aldrig før været så lille arealmæssigt. Forsvarspørgsmålet splitter de politiske partier. Der dannes frivillige skyttekorps og Københavns befæstning udbygges. Store sociale modsætninger. Grundlovsændring giver kvinderne stemmeret. Ludvig Valentiner FDFs såkaldte Sveakops drager på en lang tur Sverige. Landforbundets fane med det lille rigsvåben indvies af Pastor Olfert Ricard Cand. theol. Aage Rostrup bliver leder af FDF i Storkøbenhavn. Under indtryk af, at spejderbevægelsen var kommet godt i gang (Det Danske Spejderkorps 1909 og KFUM - Spejderne 1910) indføres en særlig 4. klasse i FDF med spejdersport og lejrliv.

4 1912 FDF fejrer 10 års jubilæum med drenge i 65 kredse med 37 orkestre. Den første FDF-sangbog udkommer. Stifteren Holger Tornøe bliver æresmedlem og livsvarigtmedlem af hovedbestyrelsen FDFs første forbundssekretær Axel Bang ansættes Verdenskrig bryder ud. Mange førere indkaldes til militærtjeneste grundet mobilisering. Flere sommerlejre aflyses af denne grund Rudolf Bruhn skriver Væbnersangen i forbindelse med en sektionsførerskole og igangsætter en storstilet kampagne FDF-korstoget for at få flere medlemmer FDF får forbundskontor i Valkendorfsgade 36. Sangbogen March og lejr udkommer for første gang Til 15 års jubilæet skriver Rudolf Bruhn sangen Langt over landet under indtryk af verdenskrigen. Den første udgave af Danske Drenges sangbog udkommer Rudolf Bruhn dør, ramt af den spanske syge. Hans bøger bliver den helt store succes, blandt dem: I sommerlejr, Drenge, Fortællinger og digte. De udkommer på Danske Drenges Forlag, hvor bl.a. også Gunnar Jørgensen Flemming-bøger udkommer for første gang. Sådan så de første FDFere ud. Trægeværerne var med til at give FDF det militære look, som faldt godt i tråd med landets mange skyttekorps.

5 1919 Væbneridrætten indføres med bl.a. lejrsport, pionerarbejde, primitiv madlavning, signalering og vandreture med patruljekærre som arbejdsstof. Den grå forbundsskjorte indføres for væbnerne. Den afløser den hvide sømandbluse, som dog beholdes for piltene i endnu en årrække. Den første kreds i Sønderjylland stiftes i Sønderborg. Lejrsport og musik Ud i naturen Et nyt Europa efter Den Store Krig, hvor tre kejserriger blev skudt i grus. Folkeforbundet dannes for sejrens omkostninger forbød gentagelser. Påskekrisen, hvor kongehuset står for fald. Sønderjyllands genforening med Danmark klæder landet i rødt og hvidt. De glade tyvere afløses af store økonomiske kriser og krak i hele verdenen Flere forbundssekretærer ansættes i disse år. Sønderjylland stemmes tilbage til Danmark, og FDF sender et stort Sønderjyllands-hold på en 14 dages tur rundt i landsdelen i forbindelse med genforeningsfestlighederne. Et gymnastikarbejde på kristen grund. Sådan karakteriserede Valentiner FDF ved 10 års jubilæet. Gymnastikken havde en fast plads i FDF helt op i 50-erne. De store opvisninger på landslej-rene tog sig flot ud.

6 1921 Den første store væbnerlejr holdes ved Helsingør. Der ansættes en gymnastikinstruktør. KFUM-spejderne og FDF sammensluttes, men det holder kun i knapt et år Bøgerne Lejrsport for drenge udsendes. De slår for alvor væbnerarbejdet fast i FDF Første instruktionslejr i lejrsport holdes ved Julsø nær Himmelbjerget (det senere Sletten) 1925 Det første orkesterstævne holdes i Århus med 350 deltagere. Op til midten af 20erne var der, som Oscar Jørgensens agitationsplakat viser, to forbundsdragter: den grå og den hvide bluse FDF holder sin første landslejr for væbnere, Marselisborglejren, i Hørhaven syd for Århus væbnere deltager. Kong Christian den 10. besøger lejren For en del af overskuddet fra den første Marselisborglejr erhverves 14 tønder land ved Himmelbjerget. Det bliver begyndelsen til Friluftscenter Sletten. 25 års jubilæumsfester over hele landet med bl.a. en stor Drengenses udstilling i forskellige større byer. Besøgsantallet når over Den første kreds oprettes på Færøerne Landsførerstævne med flere hundrede deltagere på Hotel Nyborg Strand. Uniformsforbuddet i 30erne gjaldt ikke FDF.

7 Stævner og lejre Så mange er vi... Politisk og socialt nye tider gennem lovgivning, der skal skabe et folkehjem med social tryghed for alle. Der opstår autoritære regimer i Sovjetunionen, Italien og Tyskland. Stor arbejdsløshed. Kulturmønstre ændrer sig: Radio og grammofon bliver almindelig for alle. Fritiden anvendes på biografbesøg, vandreture og campingliv. Bilen og motorcyklen bliver et nyt statussymbol. Hensynet til det stadig stærkere Tyskland præger dansk politik Første Kammeratskabslejr med 190 deltagere holdes på Sletten Det andet landsorkesterstævne i Vejle med 200 deltagere Anden Marselisborglejr i Hørhaven ved Århus med deltagere. Besættelsen betød at landslejren i 1942 blev aflyst. Ud over landet holdt man bavnelejre, hvor man blussede til hinanden som et signal om, at fjenden var i landet. Oscar Jørgensens plakat rummer det hele: Danmark, mørket og lyset, der symboliserer håbet Regeringen indfører uniformsforbud på grund af tiltagende politisk uro. Alle over 14 år må ikke længere bære uniform. FDF indfører bl.a. et såkaldt civil-emblem og mange kredse indfører hjemmelavet forbundsdragt Uniformsforbuddet ophæves for spejderkorpse og FDF Det tredje landsorkesterstævne i Aalborg med 350 deltagere Harald Østbergs Førerens bog om væbneridræt udkommer. Det bliver en højt skattet idébog. Et par år efter udkommer en lige så populær håndbog af Østberg: Idébog for poge - og pilteføreren.

8 1937 Den tredje Marselisborglejr i Hørhaven ved Århus med deltagere. Lejren har en afdeling med pilte i militærtelte. Kongeparret og kronprinseparret besøger lejren. Der indføres en FDFs forberedelsesklasse for de 8 og 9 årige - de bliver kaldt poge Som noget nyt arrangeres patruljeførerstævner, der bliver en slags førerskoler for de 15 til 17 årige. Året efter begynder man at udsende Patruljeførerbladet Hovedbygningen på Sletten indvies. Et nyt føreruddannelsescenter tager form. Det fjerde landsorkesterstævne i København med 500 deltagere. Mange førere var aktive i modstandsbevægelsen, 11 mistede livet. Deres navne huskes på mindestenen ved Sletten. Fem mørke år - men fremgang trods alt Danmark besættes af Tyskland. Nøjsomhed og materielle afsavn bliver gældende norm. Vi er alle i samme båd - sangen ramte præcist: Øget familiesammenhold, nabosolidaritet og større fællesskabsfølelse. Befrielsens jubelfest efterfølges af fredens tømmermænd. Samarbejdspolitikerne fortsatte, hvor de slap - og danskerne spredes igen i klassesamfundets interessegrupper Landsmødet i marts holdes under indtryk af, at 2. verdenskrig er brudt ud i september året før. Få dage senere er Danmark besat af tyskerne de næste fem år. Efter krigen måtte man se i øjnene, at grænsen lå fast. Til støtte for det arbejde, FDF begyndte syd for grænsen, solgte man bl.a. denne mærkat Landsførerstævner samler 575 deltagere, og en kammeratskabslejr på Klinteborg afholdes med 600 deltagere. Voksende interesse for ydre mission. Landsforbundet nedsætter et missionsudvalg.

9 Den første FPF-kreds, Vanløse, til parade. Påklædningen var næsten den samme som i FDF Forbundskontoret flytter til Frederiksborggade 6. Marselisborglejren må aflyses, men Bavnelejre forskellige steder i landet i samme uge samler henvend væbnere. Den første landspatruljekonkurrence, LAPAKU, holdes på Sletten. På tegningen ses Slettehytten fra På grund af udgangsforbud, mørklægning, rationering m.v. tænkes der også utraditionelt i FDFs arbejde, men overalt i landet meldes om stor tilslutning til arrangementerne. FDFsamvirket oprettes- en sammenslutning af gamle drenge. Willy Gravesen, født Mange førere tager aktivt del i modstandskampen. Forbønslister udsendes FDF er medlemsmæssigt gået styrket ud af besættelses årene. Fra i 1940 til medlemmer i unge FDFere mistede livet i modstandskampen og 114 havde været fængslet eller i koncentrationslejr. Flere hundrede deltog i modstandskampen på forskellig vis.

10 1946 Det femte landsorkesterstævne holdes i Odense med 850 deltagere. Der ansættes en forbundsinstruktør i gymnastik. I Sydslesvig oprettes den første kreds i Tønning Fjerde Marselisborglejr i Hørhaven ved Århus - også kaldet landsvæbnerstævne - med deltagere. Kong Frederik 9. bliver FDFs protektor og beøger lejren FDFs arbejde i Sydslesvig vokser stadig og bliver anerkendt af de engelske besættelsesmyndigheder FDF køber eget hus i København og flytter Forbundskontoret til Hjalmer Brantings Plads 6 på Østerbro. Så kom pigerne FPF bliver til Pigerne kunne selv. Det viste dette tamburkorps, trommerne var lånt af FDF. Et overgangsårti. Rationeringerne forsvinder. Valgretsalderen nedsættes, og kvinder får arveret til den danske trone. Grænserne åbnes og Marshall-hjælpen virker. Et nyt møbel med 17 tommers skærm bliver hjemmets mest prestigegivende inventar. De store krigsårgange melder sig, og ungdommen bliver en gruppe, man må regne med. Rock og roll på Rådhuspladsen - der tales for første gang om en generationskløft. Forstæderne skyder op som paddehatte og man gør gode tider bedre Kongen besøger FDFs nye hus. Det sjette landsorkesterstævne holdes i Århus med 700 deltagere. FDF K19 Vanløse søger i fællesskab med Ungdomsforeningens Pige-Væbnere, Horsens (UPV blev stiftet i 1924) FDFs hovedbestyrelse om dispensation til oprettelse af en pigeafdeling. Uden held.

11 En ny tid kræver nye metoder. FDF gik ind i reklamen med dette slogan forfattet af Egon Andsbjerg Larsen. Det kom på skoleskemaer og klæbemærkater, der blev indlagt i ugeblade Sletten udbygges med gymnastiksal, depotbygning og 3 små stabshuse. Den første FPF kreds, FPF Vanløse, stiftes den 12. januar af Signe Larsen FDF fejrer 50 års jubilæum. Femte Marselisborglejr i Hørhavnen ved Århus med deltagere. Den 5. juni stiftes Landsforbundet Frivilligt Pige Forbund på et møde i Odense. Willy Gravesen bliver formand Indsamling til et skoleprojekt i Kidugalo, Tanganykia. Et udvalgt orkester, National Band og the Danish Boys Brigade, drager på turné i England. FDF deltager på landsplan i Hollandshjælpen, efter stormflodskatastrofen. Landsforbundet FPF indbydes til de første kredsførerstævner. FPF købte i 1963 Vork ved Vejle som førertræningscenter. Pigernes perle i de naturskønne bakker var rammen om FPFs landslejre i 1965 og Centeret blev udvidet og moderniseret i Poul Schou vælges som FDFs formand efter Ludvig Valentiner, der beklædte posten i 45 år. 400 væbnerpatruljer deltager i den 4. LAPAKU. Det syvende landsorkesterstævne holdes i Sønderborg, hvor tambourkorps er med for første gang. 750 deltagere. FPFs første landsmøde vedtager FPFs grundlov med formålet: På den danske folkekirkes grund at samle piger fra alle samfundslag, og gennem pigernes kammeratskab og voksne kvinders påvirkning at give dem hjælp til at vokse op til et sandt kristent liv. 1955

12 For første gang afvikles i FDF en landsomfattende turnering i fodbold for drenge- og juniorhold. Den afsluttes med et landsfodboldstævne i Odense. Arbejdsstoffets vigtigste element er en vejledning for hvor klasse. FPFs første førertræningslejr holdes i Høgild ved Herning Der etableres forbindelse og samarbejde med Ansgarförbundet i Sverige, et arbejde der på mange måder ligner FDF og FPF. FPFs første landslejr med 224 deltagere holdes på Sletten Medlemstallet topper med medlemmer. Sjette Marselisborglejr i Hørhaven ved Århus med deltagere. Overskuddet fra landslejren bruges til køb af ejendomme omkring Sletten. FDF ejer 192 tønder land i området. FPF får repræsentation i FDFs missionsudvalg - det første fællesudvalg Kammeratskabslejr for 6. gang. Lejrene er for de årige og afvikles som teltlejre og lejrsport, men der er indlagt mange fordrag. To FDF førere fra K13 rejser jorden rundt iført forbundsdragt og sender rejsebreve til Danske Drenge. I 1965 bød Egtvedpigen deltagerne på FPFs landslejr velkommen ved ankomsten - og var i øvrigt lejrens gennemgående figur. FPF får officelt førerblad Førernyt. Helle Petersen, Herlev, der senere bliver landsforbundets formand, er redaktør. En post hun beklæder indtil 1973, hvor bladet bliver fælles med FDF Ludvig Valentiner dør 79 år gammel. Willy Gravesen ansættes som FDFs generalsekretær. Det ottende landsorkesterstævne i Herning samler 800 deltagere. FDFs landslejrplakat fra Den første landslejr på Sletten. FDF indbyder et observationshold på tre FPFere til en uges studier på Sletten med henblik på føreruddannelsen i FPF.

13 Udsyn og nye tanker Lederuddannelsen i højsædet Oprør fra ungdommen mod, hvad de kalder det etablerede samfunds åndeløse materialisme. Velstanden stiger for alle: Biler, parcelhuse og rødvin til bøffen. Weekenden til sommerhuset og charterferie sydpå. Uddannelseseksplosion, nye stoffer i industrien, forurening, antiatommarch og USA s ulyksalige krig i Vietnam. Generationskløften uddybes, men den ældre generation kan samles i modstanden om Kunstfonden og jordlovene En ny øvelsesplan bliver præsenteret, og træningsprogrammer med arbejdsstof for drenge og førere får stor udbredelse. Af landsforbundets 338 kredse har de 104 et orkester og de I 1915 fremkom det første forslag om en FDFhøjskole, men man skulle helt frem til 1969, før man kunne byde de første elever velkommen til Silkeborg Højskole, der var tegnet i tidens stil. 128 tamburkorps. FPF har landslejr i Kærgaard Plantage ved Varde med 500 deltagere. Lejrens tema: Thyra, Margrethe og Dagmar er dronninger for hvert sit len Nordisk samarbejdsudvalg med FDF, Ansgarförbundet, Sverige og Poiken Keskus, Finland etableres. FPFs første forbundssekretær, Esther Pedersen, ansættes pr. 1. september.

14 1962 Den syvende Marselisborglejr i Hørhaven ved Århus med 8200 deltagere. Tanken om en højskole begynder at tage form. 60 års jubilæet fejres bl.a. med fest i Frederiksberg Rådhushal og morgenvagt i Skt. Lukas kirke på Frederiksberg - FDFs fødselskirke. FPF fylder ti år. Det fejres med store festligheder i Århus for både piger og ledere Det internationale arbejde styrkes og udbygges. FPF køber 40 tønder land samt bygninger i Vork ved Vejle. Planen er et lederuddannelsescenter. FPF holder sit første landspatruljekonkurrence, LAPAKU FDF får sit eget depot på Hjalmer Brantings Plads 6 efter et halvt århundrede hos Carl Lønberg. Det niende landsmusikstævne i Aalborg samler 1200 deltager. FDFs landsmøde vedtager at bygge højskole. Den placeres i Silkeborg og bygges sammen med FPF og Samvirket. European Fellowship etableres med The Boys Brigade, Poikien Keskus, Tyttöjen Keskus, Borgå stifts Ungdomsforbund, Ansgarsförbundet, FDF og FPF. FPF indfører ny forbundsdragt, der er resultat af en eksamensopgave på Kunsthåndværkerskolen i København. FDFs landslejrplakat fra Landsdelssekretærer afløser de tidligere forbundssekretær. Lejren i Vork indvies den 12. juni som lederuddannelsescenter. FPFs tredje landslejr holdes på Vork med deltagere 1966 Sletten udbygges stadig og er et uvurderligt aktiv i lederuddannelsen. Gunnar Tjalve vælges som FDFs formand efter Poul Schou.

15 Saftevand og franskbrød erstatter portvin og oblater, når de små skal holde altergang på lejr. FPFs stifter og formand siden starten, generalsekretær i FDF Willy Gravesen, fratræder som formand. Musse Windeløv vælges som ny formand Holger Tornøe dør 86 år gammel. FDFs ottende landslejr finder nu sted på Sletten. Julsølejren samler deltagere. Lejren byder som noget nyt på bl.a. på interessegrupper. FPF opretter eget kontor. På væbnerlejr bygger man praktisk. Hævet bålsted hører til de obligatoriske indretninger Landsmødet debatterer arbejdsplantænkningen, medansvar og demokrati, der bryder med de hidtidige ledelsesprincipper Fører bliver til leder og øvelsesplaner til arbejdsplaner. Betænkningen får stor betydning for de kommende års arbejde. Egon Andsbjerg Larsen ansættes som landsdelssekretær med særlig henblik på Ledertræningscenter Sletten. Fællesudvalget for Forsøgsarbejde (FFF-udvalget) orienterer på landsmødet om det igangværende fællesarbejde mellem FPF og FDF. 1969

16 Silkeborg Højskole indvies. Fælles lederuddannelse for FDF og FPF udbygges. Fælleskredse for drenge og piger skyder op rundt om i landet. Det tiende landsmusikstævne i Odense med 1200 deltagere. FPF er også med. En moderne værelsefløj med pejsestue indvies i Vork. En ekspedition til Grønland for seniorer sammen med FDF. Fusion og fremgang Jubelår Danmarks indtræden i EF. En oliekrise gør igen gammeldags dyder som sparsommelighed og mådehold nødvendig. Vælgerne straffer de gamle partier ved det såkaldte jordskredsvalg i Ungdomsoprørets veteraner har ingen problemer på arbejdsmarkedet. Gode lønninger og mange jobtilbud. Danskerne lever nu i grupper, hvor solidariteten har svært ved at trives. Landet havner i den værste økonomiske situation siden 2. verdenskrig. Enorm gældsætning til udlandet: Vi er på vej nedad - men på 1.klasse!. Kanosejlads er blevet mere almindeligt, enten som et ugelangt togt eller som en dagsaktivitet på sommerlejren Ekstraordinært landsmøde foretager en gennemgribende revision af grundlov og forbundsvedtægter i forlængelse af arbejdsplantænkningen. FDFs formål får en ny ordlyd: Det er landsforbundets formål at møde børn og unge med evangeliet om Jesus Kristus. Der indføres bluser i alle klassefarver som afløser for den grå forbundsdragt. Blomsterlejren - FPFs fjerde landslejr holdes i Vork med deltagere. Landsmødet vedtager ny grundlov og forbundsvedtægter. Helle Pedersen vælges som formand efter Musse Windløwe Landstambourkorpsstævne i Næstved med 800 deltagere. Sidst i 60 erne og først i 70 erne oprettes flere uddannelsescentre i landsdelene. Mellerup i Sønderjylland, Skovgården ved Middelfart, Center Sjælland ved Haslev og Lynghøj i Himmerland Landslejr for niende gang. Julsøleren, Tre tiders lejr - alle tiders lejr, samler deltagere. Lejren indvarsler store fornyelser af FDFs arbejdsform. Familiearbejdet vinder frem bl.a. gennem store familielejre. J.D. Bitsch-Larsen vælges som formand efter Gunner Tjalve Julsølejren 1986 stod i teltenes tegn. For at begrænse prestigebyggeriet blev der lagt vægt på, at børnene selv deltog i etableringen af lejrpladsen.

17 Piltelandsstævne på Sletten 1988 Det fælles blad Lederen, opstår. Børnebladet Glimt afløser Danske Drenge. Der indføres fælles landsdelsekretærordning for FPF og FDF. Ekstraordinært landsmøde i december vedtager grundlov og forbundsvedtægter for Landsforbundet Frivlligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF/FPF Januar er FDF/FPF et forbund, der består af drenge-, pigeog fælleskredse. Med udgangen af året fratræder Signe Larsen og Willy Gravesen som generalsekretærer. Henning Iburg Andersen vælges som formand for FDF/FPF. Puslingearbejdet indføres for de 5-7 årige. Den ny Slette-bygning tages i brug efter at den gamle bygning nedbrændte efteråret Landsmusikstævne i Hillerød med deltagere. Den blå bluse bliver FDF/FPFs forbundsdragt Arbejdet stabiliseres. Medlemsfremgang. Fælleskredsenes antal forøges. Erik Hübertz ansættes pr. 1. januar som ny generalsekretær. Bycenter Rysensteen 1976 Første fælles landslejr i det nye forbund børn og unge deltager i Julsølejren under mottoet: Fri så det mærkes. Lejren er opdelt i 10 byer med hvert sit tema.

18 Jubelår. FDF fylder 75 og FPF fylder 25 år. FDF/FPF tæller godt medlemmer i 440 kredse Landsmødet beslutter, at FDF/FPF skal tage initiativ til efterskolevirksomhed. I løbet af få år oprettes efterskolerne Kongeådalen, Pederstrup og Lynghøj. Også Hardsyssel Ungdomsskole får direkte tilknytning til FDF/FPF. På Vork tages en ny stor sovefløj i brug, og de oprindelige bygninger moderniseres kraftigt Landsmusikstævne i Fredericia med deltagere. Multimusikken vinder indpas i FDF/FPF. Missionsprojektet kaldes Børn i 5 verdensdele. World Conference, som FDF/FPF er medlem af, holder møde i Danmark. Identitet og søgen Blåt er flot Både piger og drenge bærer nu FDF-skjoldet på forbundsskjorten. Det såkaldte Firkløver afløser en svækket socialdemokratisk regering. Eksport erhvervene skal forkæles, skolen igen giver kundskaber, gælden bringes ud af verden og inflationen bremses. Unge er trætte af gruppearbejde og 68-lærernes ideologiske forestillinger. De vil have uddannelse, job og karriere: Dyrk dit ego, elsk dig selv! Arbejdsløsheden stiger til uanede højder - mange tvangsauktioner. Et stigende antal flygtninge melder sig, men danskernes tolerance er mindre end vi troede. Miljøet kommer på alle partiersprogrammer og Danmark bliver grønnere. Tiåret kaldes fattigfirserne med økonomiske stramninger og indgreb, mens udlandsgælden stadig vokser Sejlcenter Sletten tager form og udbygges. Missionsprojektet hedder Gongola. Knud Munksgaard bliver formand.

19 deltagere. Lejren er igen opdelt i områder med hver deres kendetegn. Lejrens daglige avis hedder Muldvarpen Depotet skifter navn til HJALMAR. Missionsprojektet hedder nu Arcot og handler om Indien Gå børn glade - march over hele landet til fordel for misssionsprojektet Kaniki, Zambia. Boys Brigade bliver 100 år Landsmusikstævne i Esbjerg med deltagere. Fire nye sovebygninger på Sletten tages i brug. Seniorbladet udkommer til samtlige seniorer i FDF/FPF. Det har været indstillet siden FDF/FPF køber 22 tønder land med skov til Sletten, som nu dækker omkring 220 tønder land. Missionsprojektet er BUNDHU, Bangladesh, hvortil Bjarne Reuter skriver en børnebog af samme navn JULSØ 86 holdes med lejrliv og teltformer som tema deltager i lejren. FDF/FPFs landsmøde bestemmer, at vi også fremover skal hedde FDF/FPF. Helga Kolby Kristiansen bliver formand Missionsprojektet foregår nu på Madagaskar med Madam Græskar som samlende figur. Der ansættes en plansekretær til at revidere alt idémateriale m.v Det første piltelandsstævne på Sletten samler pilte fra hele landet. Det er en Piltiade med idræt for sjov som tema Forbundsskjorten med den røde strop afløser den blå bluse. Landsmusikstævne i Holstebro med deltagere. For første gang sover alle i telt på et landsmusikstævne. Alle kredse modtager Den blå kasse med flere hundrede idékort til klassearbejdet.

En historisk oversigt

En historisk oversigt FDFs Historiske Samling, Sletten Begyndelsen - FDF bliver til Om D O Danmarkk & V Verden d 1902 Ved århundredeskiftet gør den voksende industrialisering, at byerne vokser med vandring fra by til land.

Læs mere

Velkommen i FDF Særslev

Velkommen i FDF Særslev Velkommen i FDF Særslev Gode oplysninger til dine forældre om FDF Særslev Kort om FDF Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF, er en af Danmarks største folkekirkelige børne- og ungdomsorganisationer med

Læs mere

Velkommen i FDF Særslev

Velkommen i FDF Særslev Velkommen i FDF Særslev Gode oplysninger til dine forældre om FDF Særslev Kort om FDF Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF, er en af Danmarks største folkekirkelige børne- og ungdomsorganisationer med

Læs mere

Formand Beiring-Sørensen Kredsfører 1962-1965 Formand 1958-1963 1932-1962

Formand Beiring-Sørensen Kredsfører 1962-1965 Formand 1958-1963 1932-1962 FDF NÆSTVED 100 år 1. Oktober 2008 1958-1983 I 1958 var Poul Andersen tiltrådt som kredsfører og sammen med Biering- Sørensen - og senere i 1962 med pastor Steno Hansen som formand førte han trofast kredsens

Læs mere

Velkommen som ny leder i FDF.

Velkommen som ny leder i FDF. Velkommen som ny leder i FDF. Mulighederne er således : A - discount-udgaven. Du læser bare dette materiale igennem. B - mini-udgaven. Du læser materialet og mailer om at få tilsendt en sæsonplan, der

Læs mere

Velkommen i FDF. Tak fordi du vil påtage dig opgaven som leder en rolle, der er afgørende for arbejdet i Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF.

Velkommen i FDF. Tak fordi du vil påtage dig opgaven som leder en rolle, der er afgørende for arbejdet i Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF. Til nye ledere Velkommen i FDF Tak fordi du vil påtage dig opgaven som leder en rolle, der er afgørende for arbejdet i Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF. Som leder i FDF vil du både opleve udfordringer

Læs mere

Ledermødedebatter. 0 Selv om der er sket meget i verden og FDF siden 1902, så er der stadig, nogle grundtanker og værdier, som ikke har ændret sig.

Ledermødedebatter. 0 Selv om der er sket meget i verden og FDF siden 1902, så er der stadig, nogle grundtanker og værdier, som ikke har ændret sig. Ledermødedebatter 0 Selv om der er sket meget i verden og FDF siden 1902, så er der stadig, nogle grundtanker og værdier, som ikke har ændret sig. FOTO CHRISTIAN NESGAARD, JACOB WARRER, THOMAS GRINDERSLEV,

Læs mere

1906 F5 bliver stiftet den 27. oktober af Oluf Skjerbæk som kommer fra F3 (Valentiners kreds) Til det første møde på Lollandsvejs skole kommer 6

1906 F5 bliver stiftet den 27. oktober af Oluf Skjerbæk som kommer fra F3 (Valentiners kreds) Til det første møde på Lollandsvejs skole kommer 6 1906 F5 bliver stiftet den 27. oktober af Oluf Skjerbæk som kommer fra F3 (Valentiners kreds) Til det første møde på Lollandsvejs skole kommer 6 drenge 1907 Kredsens første fane indvies ved en parade den

Læs mere

FDF udvikler sin kernefortælling

FDF udvikler sin kernefortælling Sommermøder 2018 FDF udvikler sin kernefortælling 2018 2012 2014 Ambition Udviklingsmål:1 2016 Værdier Udviklingsmål:2 Profil og udtryk Udviklingsmål:3 Organisation Vedtægter Tid 2 Det unikke ved FDF Formålet

Læs mere

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer Indfødsretsprøven 3. juni 2010 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift SPØRGSMÅL TIL INDFØDSRETSPRØVE Indfødsretsprøven er en prøve,

Læs mere

Landsmødereferat Beslutningsreferat af FDFs landsmøde 14. 16. november 2008 på Hotel Nyborg Strand

Landsmødereferat Beslutningsreferat af FDFs landsmøde 14. 16. november 2008 på Hotel Nyborg Strand Landsmødereferat Beslutningsreferat af FDFs landsmøde 14. 16. november 2008 på Hotel Nyborg Strand Dette referat skal udsendes senest 2 måneder efter landsmødets afholdelse jf. forbundsvedtægt K, stk.

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

Du indbydes til FDF Landslejr 2016

Du indbydes til FDF Landslejr 2016 Du indbydes til FDF Landslejr 2016 Årets fedeste sommerlejr Lejrbål med 10.000 Masser af nye venner Fællesskab Ta med til Molevitten Praktisk info FDF Landslejr 2016 er en kæmpe sommerlejr for alle FDFere.

Læs mere

FDF søger udviklingschef med ansvar for kredsudvikling, kredsstart og uddannelse

FDF søger udviklingschef med ansvar for kredsudvikling, kredsstart og uddannelse STILLINGSOPSLAG FDF søger udviklingschef med ansvar for kredsudvikling, kredsstart og uddannelse Vi søger en dygtig leder, der kan være en central kulturbærer i en værdistærk organisation. Du kommer til

Læs mere

samvirke-nyt Samvirket, Viborg August 2011 12.000 FDFere fra hele landet deltog i den store landslejr på Sletten

samvirke-nyt Samvirket, Viborg August 2011 12.000 FDFere fra hele landet deltog i den store landslejr på Sletten 12.000 FDFere fra hele landet deltog i den store landslejr på Sletten Samvirket, Viborg August 2011 samvirke-nyt SAMVIRKE-NYT udgives af bestyrelsen for FDF Samvirket, Viborg Redaktør: Jørn Mathiasen Vævervej

Læs mere

NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken

NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken KFUM OG KFUK I DANMARK KFUM og KFUK består af lokale foreninger, hvor frivillige står for klubtilbud til børn, unge og familier,

Læs mere

Stenlændernes Spejdermuseum 2013

Stenlændernes Spejdermuseum 2013 Stenlændernes Spejdermuseum 2013 v. 2.0/25.09.2013 Stenlændernes Spejdermuseum Kære alle. Så er tiden atter kommet til hyggeligt og udbytterigt samvær spejdermuseerne imellem. Det er tiden til at gøre

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere

Beretning for Landsdel 1 2011-2013

Beretning for Landsdel 1 2011-2013 Beretning for 2011-2013 To år er gået siden sidst og det er nu igen tid ti landsdelsmøde. Det betyder også, at det er tid til at se tilbage på de to år der er gået og beskrive hvad landsdelsledelsen har

Læs mere

September 2010 22. ÅRGANG

September 2010 22. ÅRGANG September 2010 22. ÅRGANG Kredsleder Søren W. Nielsen...26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Jesper Pedersen...61 39 88 69 Betina Harpsøe Andersen...28

Læs mere

Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF Mødebilag til Hovedbestyrelsesmøde

Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF Mødebilag til Hovedbestyrelsesmøde SÆT KRYDS ÅBENT FØR ÅBENT EFTER NYHED EFTER LUKKET BILAG x Orienteringsbilag (O) x Debat- og temabilag (D) x Beslutningsbilag (B) HB-protokol (Udfyldes efter mødet) Bilagsnummer: 2.15 Ansvarlig: BSK Overskrift

Læs mere

Bagsiden APPELLEN. Landslejr 2016 nærmer sig. Kredsblad for FDF K 23 Valby. FDF fritid med indhold og fællesskab!

Bagsiden APPELLEN. Landslejr 2016 nærmer sig. Kredsblad for FDF K 23 Valby. FDF fritid med indhold og fællesskab! Bagsiden Husk at gemme din Appellen - den er fuld af vigtig info. Mini-Hjalmar Mangler du FDF-udstyr? Så bestil det hos din leder! FDF fritid med indhold og fællesskab! Landslejr 2016 7.-15. Juli på Sletten

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

4) Nordisk union Dronning Margrethe d. 1 og Kalmarunionen.

4) Nordisk union Dronning Margrethe d. 1 og Kalmarunionen. Fortællingen om Danmarks historie Vi følger den eventyrlige Danmarkshistorie fra de ældste tider til nutiden i 20 fortællinger hver med sit tema. De væsentligste emner i Danmarks lange historie forbindes

Læs mere

Udvalg Øvrige oplysninger Links

Udvalg Øvrige oplysninger Links 2013 Udvalg Øvrige oplysninger Links August 14. Sæsonopstart med oprykning Ole, Katrine, Thomas Thomas spørger Christian 19. Netværksmøde Viborg Netværk Indbydelse følger Grill og sejlads for alle ledere

Læs mere

Resume. Mødet i 1935 blev det sidste grundlovsmøde i Mogenstrup Skov, arrangeret af. Foreningen af Indbydere til Folkemøder i Sydsjælland.

Resume. Mødet i 1935 blev det sidste grundlovsmøde i Mogenstrup Skov, arrangeret af. Foreningen af Indbydere til Folkemøder i Sydsjælland. Grundlovsmøder i Mogenstrup Skov 1931-1935 (af John Gravesen) Side 1 (af 13) Resume 5.6. 1931 470 betalende deltagere 5.6. 1932 571 betalende deltagere 5.6. 1933 472 betalende deltagere 5.6. 1934 437 betalende

Læs mere

Grundlovsmøder i Brøderup (af John Gravesen) Side 1 (af 13)

Grundlovsmøder i Brøderup (af John Gravesen) Side 1 (af 13) Grundlovsmøder i Brøderup 1951-1955 (af John Gravesen) Side 1 (af 13) 5.6. 1951 5.6. 1952 5.6. 1953 5.6. 1954 5.6. 1955 Forstander Gunnar Damgaard Nielsen, Ryslinge højskole: Vor folkearv og frihedsarv

Læs mere

Landsdelsmøde onsdag d. 7. marts på Kongeådalens Efterskole

Landsdelsmøde onsdag d. 7. marts på Kongeådalens Efterskole Så er det med at komme afsted til landsdelsmødet tag bare flere ledere fra kredsen med Landsdelsmøde : Landsdelsmødet er det forum, hvor vi i landsdelen lægger planerne for fremtiden i vores landsdel og

Læs mere

Opslagsværk. Kredslederhåndbogen 75

Opslagsværk. Kredslederhåndbogen 75 Opslagsværk 55 nord Virksomheden 55 nord er ejet af FDF og KFUM-spejderne. 55 nord er primært en online webshop, som blandt andet sælger FDFs varer, eksempelvis forbundsskjorten. Alle kan handle i webshoppen

Læs mere

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn.

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn. Navn: Klasse: A: Kolding B: Næstved C: Svendborg D: København E: Odense F: Helsingør G: Frederikshavn H: Aarhus I: Herning J: Ålborg K: Silkeborg L: Randers M: Fredericia N: Hillerød O: Køge P: Horsens

Læs mere

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn.

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn. Navn: Klasse: A: Køge B: Holstebro C: Ålborg D: Frederikshavn E: Vejle F: Horsens G: Viborg H: Aarhus I: Silkeborg J: Hillerød K: Herning L: Sønderborg M: Næstved N: Roskilde O: Kolding P: Helsingør Q:

Læs mere

Den spæde start (- fra 20-års Jubilæumsskriftet i 1930)

Den spæde start (- fra 20-års Jubilæumsskriftet i 1930) Den spæde start (- fra 20-års Jubilæumsskriftet i 1930) Selv om der ingen dagbog findes, kender vi alligevel navnene på de 14 drenge, der var de føste medlemmer. De fremgår af kontingentindbetalinger og

Læs mere

April 2010 21. ÅRGANG

April 2010 21. ÅRGANG April 2010 21. ÅRGANG Solhjem Søndermarksvej 53...75 84 08 44 Kredsleder Søren W. Nielsen...26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Hanne Eriksen...75

Læs mere

Februar 2010 21. ÅRGANG

Februar 2010 21. ÅRGANG Februar 2010 21. ÅRGANG Solhjem Søndermarksvej 53...75 84 08 44 Kredsleder Søren W. Nielsen...75 83 83 90 / 26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Hanne

Læs mere

I den forløbende periode har Nina. Udover den fysiske deltagelse lægger. Som bekendt er vores sæson fra. I mange år har vi udbudt kulturelle

I den forløbende periode har Nina. Udover den fysiske deltagelse lægger. Som bekendt er vores sæson fra. I mange år har vi udbudt kulturelle 50 år 1966 2016 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 Det er med stor glæde og stolthed, at Bestyrelsen i Pensionist Idræt kan fejre Pensionist Idræts 50 års jubilæum

Læs mere

FDFs skjold er tegnet af FDFs stifter Holger Tornøe i 1902.

FDFs skjold er tegnet af FDFs stifter Holger Tornøe i 1902. 2011 / 2012 Velkommen i FDF K 25 Brønshøj Vi vil med denne folder gerne byde dig velkommen i FDF K 25 Brønshøj. Vi er lidt over 200 medlemmer i kredsen, og siden starten i 1933 har tusindvis af børn og

Læs mere

PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år

PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år Hovedbudskaber Antallet af praktiserende læger er faldet med næsten 300 læger siden 2007 Èn ud af fire læger er

Læs mere

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen:

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen: Skolereform Elevernes tanker om skolereformen 5. klasse har talt med deres klasselærer om Skolereformen. De skulle fortælle, hvad de vidste, hvad de havde hørt, hvad de troede, og hvad de havde af ønsker

Læs mere

November 2010 22. ÅRGANG

November 2010 22. ÅRGANG November 2010 22. ÅRGANG Kredsleder Søren W. Nielsen...26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Jesper Pedersen...61 39 88 69 Betina Harpsøe Andersen...28

Læs mere

Myreslugeren. Nr. 40 Januar til Juli 2016. Lystrup-Elev

Myreslugeren. Nr. 40 Januar til Juli 2016. Lystrup-Elev Myreslugeren Nr. 40 Januar til Juli 2016 Lystrup-Elev Info Vi håber I har haft en god jul, og et godt nytår. Vi glæder os til at komme i gang med FDF sammen med Jer. I dette blad kan I bl.a. se hvad vi

Læs mere

Arbejdsløsheden stiger overalt Jylland hårdest ramt

Arbejdsløsheden stiger overalt Jylland hårdest ramt 22. marts 2009 Jeppe Druedahl og Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Kontakt Direktør Lars Andersen Direkte tlf. 33 55 77 17 eller 40 25 18 34 Arbejdsløsheden stiger overalt Jylland hårdest ramt Arbejdsmarkedet

Læs mere

BRUG DIN STEMME U D S K O L I N G / E L E V ER ALT SOM SKINNER GULD? SIDE 1/8

BRUG DIN STEMME U D S K O L I N G / E L E V ER ALT SOM SKINNER GULD? SIDE 1/8 SIDE 1/8 TAL OM TEMAETS OVERSKRIFT: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LÆS OG ANALYSÉR SYMBOLER Symboler kan defineres

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

Marts 2010 21. ÅRGANG

Marts 2010 21. ÅRGANG Marts 2010 21. ÅRGANG Solhjem Søndermarksvej 53...75 84 08 44 Kredsleder Søren W. Nielsen...26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Hanne Eriksen...75

Læs mere

Iværksætternes folkeskole

Iværksætternes folkeskole Iværksætternes folkeskole Metode og afgrænsning Populationen af iværksætterne fra Danmarks Statistiks Iværksætterdatabase matches med personer i det såkaldte Elevregister. Hermed fås oplysningen om, hvilken

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Åbent hus. Kom til åbent hus arrangement lørdag d. 29. august kl hos Ridder Ebbe Trop og Flok, Nygårdsvej 27D i Højby

Åbent hus. Kom til åbent hus arrangement lørdag d. 29. august kl hos Ridder Ebbe Trop og Flok, Nygårdsvej 27D i Højby Åbent hus Kom til åbent hus arrangement lørdag d. 29. august kl. 12 15 hos Ridder Ebbe Trop og Flok, Nygårdsvej 27D i Højby Vi holder åbent hus for alle interesserede børn og forældre i alle aldre i vores

Læs mere

Valdemarsmøder i Saras have i Vordingborg 1916-1920 (af John Gravesen) Side 1 (af 20)

Valdemarsmøder i Saras have i Vordingborg 1916-1920 (af John Gravesen) Side 1 (af 20) Valdemarsmøder i Saras have i Vordingborg 1916-1920 (af John Gravesen) Side 1 (af 20) 15.6. 1916 15.6. 1917 15.6. 1918 15.6. 1919 15.6. 1920 RESUMÉ: Forstander Thomas Bredsdorff, Roskilde højskole, talte

Læs mere

Store forskelle på, hvor i landet tandlægebesøget bliver fravalgt

Store forskelle på, hvor i landet tandlægebesøget bliver fravalgt Store forskelle på, hvor i landet besøget bliver fravalgt Antallet af danskere, der ikke har været til 3 år i træk, er vokset med 10 pct. fra 2003 til 2008. Og der er store forskelle på hvor i landet,

Læs mere

Hurtig opsamling - hvad er FDF Landslejr 2016 Livet på landslejren + Programmet At pakke en taske til Landslejren Gennemgang af deltagerbrev

Hurtig opsamling - hvad er FDF Landslejr 2016 Livet på landslejren + Programmet At pakke en taske til Landslejren Gennemgang af deltagerbrev Informationsmøde FDF F7 Mandag d. 6. juni 2016 Hurtig opsamling - hvad er FDF Landslejr 2016 Livet på landslejren + Programmet At pakke en taske til Landslejren Gennemgang af deltagerbrev Praktiske oplysninger

Læs mere

Formandsberetning 2015 Søllerød Senior Sport

Formandsberetning 2015 Søllerød Senior Sport Formandsberetning 2015 Søllerød Senior Sport Foreningens historie Søllerød Senior Sport er en fremragende forening, når vi selv skal sige det. Vi har eksisteret i 13 år, og kommunen har levet op til sin

Læs mere

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 2. december 2010. Prøvenummer

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 2. december 2010. Prøvenummer Indfødsretsprøven 2. december 2010 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift SPØRGSMÅL TIL INDFØDSRETSPRØVE Indfødsretsprøven er en

Læs mere

Præsentation af kandidater til landsdelsledelsen

Præsentation af kandidater til landsdelsledelsen Præsentation af kandidater til landsdelsledelsen Brian Albrektsen, FDF Frederiks Katrine Gørup Benée, FDF Langå Leif Laursen, FDF Randers 2 Nette Christensen, FDF Viborg 1 Sasia Donskov, FDF Aars Søren

Læs mere

Status på landsforbundets udvalg og projekter [Marts 2010]

Status på landsforbundets udvalg og projekter [Marts 2010] Emne: Status på udvalg og projekter Skrevet af: RAP Dato: 04.03.2010 Side: 1 af 5 Status på landsforbundets udvalg og projekter [Marts 2010] Indholdsfortegnelse 1. Generelle bemærkninger...1 2. Status

Læs mere

Nyhedsbrev FDF Landsdel 3

Nyhedsbrev FDF Landsdel 3 Solen begynder at gløde. Mørket i verden har tabt. Lad os gå ud for at møde lyset Gud lige har skabt. Første vers af en smuk morgensalme, men måske også et udtryk for at vi går mod den lyse tid, vintermørket

Læs mere

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: /

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: / Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: 211808 / 2409759 Store ændringer i liggetiderne på boligmarkedet I store dele af landet var liggetiderne lavere i de første seks måneder af 2017 i forhold til sidste

Læs mere

Landsmødereferat Beslutningsreferat af FDFs Landsmøde 2014 14.-16. november 2014 på Hotel Nyborg Strand

Landsmødereferat Beslutningsreferat af FDFs Landsmøde 2014 14.-16. november 2014 på Hotel Nyborg Strand Landsmødereferat Beslutningsreferat af FDFs Landsmøde 2014 14.-16. november 2014 på Hotel Nyborg Strand Om referatet Referatet er et beslutningsreferat. Punkterne i referatet afspejler ikke nødvendigvis

Læs mere

GODE FDF FOTOS EFTERLYSES SEND DEM TIL: erik@noerkjaer.dk OKTOBER 2009 PUSLINGE TUMLINGE MANDAG TUMLINGE TIRSDAG PILTE VÆBNERE SENIOR VÆBNER

GODE FDF FOTOS EFTERLYSES SEND DEM TIL: erik@noerkjaer.dk OKTOBER 2009 PUSLINGE TUMLINGE MANDAG TUMLINGE TIRSDAG PILTE VÆBNERE SENIOR VÆBNER OKTOBER 2009 PUSLINGE TUMLINGE MANDAG TUMLINGE TIRSDAG PILTE VÆBNERE SENIOR VÆBNER MUSIK AFDELINGEN GODE FDF FOTOS EFTERLYSES SEND DEM TIL: erik@noerkjaer.dk Alle kan være noget for nogen En gang imellem

Læs mere

Dorte Fog, Kredsleder FDF K25 Brønshøj.

Dorte Fog, Kredsleder FDF K25 Brønshøj. 2014/2015 Velkommen i FDF K 25 Brønshøj Vi vil med denne folder gerne byde dig velkommen i FDF K 25 Brønshøj. Vi er ca. 180 medlemmer i kredsen, og siden starten i 1933 har tusindvis af børn og unge haft

Læs mere

Sigtelser 2004 fordelt efter indvandrerbaggrund og oprindelsesland

Sigtelser 2004 fordelt efter indvandrerbaggrund og oprindelsesland JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED OKTOBER 2005 Sigtelser 2004 fordelt efter indvandrerbaggrund og sland Materiale oplysninger, der er anvendt i de følgende tabeller, stammer fra Danmarks Statistik. Tabellerne

Læs mere

Mølleposten. Vejle 4. Husk. Prøv at klik!

Mølleposten. Vejle 4. Husk. Prøv at klik! Vejle 4 ecember 2011, januar & februar 2012, 23. ÅRGANG Mølleposten Husk Der er forældre kaffe den sidste torsdag i hver måned -mens ungerne har FDF møde! I Sommeren 2013 er der igen Alpetur med FDF landsdel

Læs mere

Indvielsen Stjerne Radio den 29. august Foto: Rasmus Rask.

Indvielsen Stjerne Radio den 29. august Foto: Rasmus Rask. : Ansøgning om bevilling til udstillingen 1941 DANMARK I HAGEKORSETS SKYGGE Foreningen Projekt Stjerne Radio ansøger hermed Kultur- og Fritidsforvaltningen om en bevilling på Kr. 121.600,- Kære medlemmer

Læs mere

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB Den gamle bom ved grænseovergangen Ellund Kirkevej mellem Ellund i Tyskland og Frøslev i Danmark. HVAD ER GRÆNSEFORENINGEN? Grænseforeningen, der er en folkeoplysende

Læs mere

Vi ønsker stadig at skabe et bredt favnende FDF, faktisk endnu bredere end vi tidligere har kendt det.

Vi ønsker stadig at skabe et bredt favnende FDF, faktisk endnu bredere end vi tidligere har kendt det. Indledning: Dette dokument er udarbejdet af styregruppen bag det tidligere benævnte projekt FDF version 2.0 og skal betragtes som et debatoplæg med henblik på at målrette og styrke FDFs strategiske arbejde.

Læs mere

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Udstilling på Lyø Kultur- og Besøgscenter 27. juni 8. august 2010 DET HELE STARTEDE MED MØLLEN PÅ LYØ Når man får Lyø ind i sjælen! 1970 gav Kulturministeriet tilskud

Læs mere

Er du klar til rislen ned af ryggen?

Er du klar til rislen ned af ryggen? Er du klar til rislen ned af ryggen? Lad os tage rejsen til Sletten Dette er Sletten stedet for landslejren Hvad er FDF Landslejr 2016? Kæmpe sommerlejr for 10.000 FDF ere Foregår hvert 5. år på Sletten

Læs mere

SENIORER. Torsdag klokken 20.15 21.30. Mads S. (60 16 85 55) Anja (26 59 79 09) August 21. Mønstring kl. 18.30-20.00 28. Ledermøde kl. 20.15-21.

SENIORER. Torsdag klokken 20.15 21.30. Mads S. (60 16 85 55) Anja (26 59 79 09) August 21. Mønstring kl. 18.30-20.00 28. Ledermøde kl. 20.15-21. SENIORER Torsdag klokken 20.15 21.30 21. Mønstring kl. 18.30-20.00 28. Ledermøde kl. 20.15-21.30 4. Seniormøde kl. 18.30-20.00 kl. 18.30-20.00 2. Ledermøde kl. 20.15-21.30 9. Seniormøde 23. Seniormøde

Læs mere

HVER TREDJE TAXI PÅ LANDET LUKKET PÅ FEM ÅR

HVER TREDJE TAXI PÅ LANDET LUKKET PÅ FEM ÅR Transportudvalget 2011-12 L 78 Bilag 5 Offentligt Bevarlandtaxaernes landsdækkende undersøgelse af land- og bytaxier i Danmark NY UNDERSØGELSE OM UDKANTSDANMARK: HVER TREDJE TAXI PÅ LANDET LUKKET PÅ FEM

Læs mere

Bestyrelsesmøde i DAASDC. Søndag d. 26. august 2013

Bestyrelsesmøde i DAASDC. Søndag d. 26. august 2013 Sted: KFUM soldaterhjem Treldevej 99 7000 Fredericia Bestyrelsesmøde i DAASDC. Søndag d. 26. august 2013 Deltagere: Vangsgaard Ingeborg Vind Nielsen Svend-Erik Mosegaard Hansen Kristen Foged Mads Nielsen

Læs mere

Dato: 3. december 2012, kl. 13.00. Hjælpemidler: Ingen. Tid: 45 minutter. Prøvenummer

Dato: 3. december 2012, kl. 13.00. Hjælpemidler: Ingen. Tid: 45 minutter. Prøvenummer Dato: 3. december 2012, kl. 13.00 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Spørgsmål til Indfødsretsprøven er en prøve, der skal bestås

Læs mere

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag.

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag. Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag Emner/temaer Elevemne/Problemstillinger Opgivelser Lærerstillede spørgsmål

Læs mere

Grundlovsmøder på Brøderup Højskole/Ungdomsskole 1946-1950 (af John Gravesen) Side 1 (af 15)

Grundlovsmøder på Brøderup Højskole/Ungdomsskole 1946-1950 (af John Gravesen) Side 1 (af 15) Side 1 (af 15) RESUMÉ: Grundlovsmøde i 1946 afholdtes på Mogenstrup kro, hvorefter man igen flyttede til Brøderup højsk. 5.6. 1946 Forstander Hans Lund, Rødding højskole, talte om folkestyrets ide og bærende

Læs mere

Indfødsretsprøven af 2015

Indfødsretsprøven af 2015 Indfødsretsprøven af 2015 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Onsdag den 28. november 2018 kl. 13.00-13.45 Indfødsretsprøven

Læs mere

Stor og stigende forskel på den sociale arv mellem kommunerne

Stor og stigende forskel på den sociale arv mellem kommunerne Stor og stigende forskel på den sociale arv mellem kommunerne Der er stor forskel på, hvor mange af de børn, der vokser op i ufaglærte hjem, som selv får en uddannelse som unge og dermed bryder den sociale

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Landsstævne for voksne

Landsstævne for voksne KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det 25. Landsstævne for voksne på Hotel Nyborg Strand den 20.- 22. januar 2012 TEMA: Diakoni med hjerte, mund og hænder Velkommen til det 25. Landsstævne for voksne

Læs mere

DIGTNINGE OM DANMARK 1940. Et Udvalg, samlet og udgivet af GUSTAV ALBECK NYT NORDISK FORLAG. ARNOLD BUSCK KJØBENHAVN MCMXLI

DIGTNINGE OM DANMARK 1940. Et Udvalg, samlet og udgivet af GUSTAV ALBECK NYT NORDISK FORLAG. ARNOLD BUSCK KJØBENHAVN MCMXLI DIGTNINGE OM DANMARK 1940 Et Udvalg, samlet og udgivet af GUSTAV ALBECK NYT NORDISK FORLAG. ARNOLD BUSCK KJØBENHAVN MCMXLI INDHOLDSFORTEGNELSE I. PAA AARETS TÆRSKEL AXEL JUEL: HVAD EVNER ORD? Skrevet til

Læs mere

I 2 ud af 3 kommuner er der færre offentligt ansatte i dag end i 2008

I 2 ud af 3 kommuner er der færre offentligt ansatte i dag end i 2008 I 2 ud af 3 kommuner er der færre offentligt ansatte i dag end i 2008 I 2015 lå lønmodtagerbeskæftigelsen på landsplan 105.000 fuldtidspersoner lavere end i 2008. 15 kommuner havde en højere samlet beskæftigelse,

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden Analyse: Tidligere beskæftigelsesomfang for ledige i kontanthjælpssystemet December 217 1. Indledning og sammenfatning Mere end hver tredje af personerne i kontanthjælpssystemet

Læs mere

Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset

Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset 18.- 20.9.2015 Denne workshop er udarbejdet af Leder og uddannelsesudvalget på Landslejren. I kan altid skrive til udvalget på LogUll2016@gmail.com

Læs mere

Sæsonstart 2007. 2 Markedsføring

Sæsonstart 2007. 2 Markedsføring Sæsonstart 2007 2 Markedsføring Sæsonstart 2007 Vi står overfor en ny sæson i FDF, og den nye sæson skal sættes i gang med et brag både for nuværende og kommende medlemmer. Sæsonstarten er mere end blot

Læs mere

Statsborgerskabsprøven

Statsborgerskabsprøven Statsborgerskabsprøven Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Spørgsmål til statsborgerskabsprøven Tirsdag den 2. juni 2015 kl.

Læs mere

Mange nye kommuner topper listen over jobfremgang

Mange nye kommuner topper listen over jobfremgang Mange nye kommuner topper listen over jobfremgang Hidtil har fremgangen på arbejdsmarkedet været mest tydelig i og omkring København og Århus. Det seneste år er mange nye kommuner dog kommet bedre med.

Læs mere

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Krigen 1864 Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Udarbejdet af Claus Fischer, Center for Undervisningsmidler i Sydslesvig 06. februar 2014 18 april 1864 Indhold: Baggrunden for krigen

Læs mere

Fag: Historie. Tema Historien om Esrum Kost og friskole samt lokalområdet. Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. Klasse Gruppe 3

Fag: Historie. Tema Historien om Esrum Kost og friskole samt lokalområdet. Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. Klasse Gruppe 3 Tema Historien om Esrum Kost og friskole samt lokalområdet Uge 33-36 Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering 4 At opnå forståelse for skolens og byens historie samt lære at formidle

Læs mere

Regler for valg af forbrugergruppemedlemmer i PenSam Liv forsikringsaktieselskab

Regler for valg af forbrugergruppemedlemmer i PenSam Liv forsikringsaktieselskab PenSam Liv forsikringsaktieselskab Regler for valg af forbrugergruppemedlemmer i PenSam Liv forsikringsaktieselskab Reglerne for valg af forbrugergruppemedlemmer er i overensstemmelse med politik for etablering

Læs mere

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 9. december 2009. Prøvenummer. underskrift

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 9. december 2009. Prøvenummer. underskrift Indfødsretsprøven 9. december 2009 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift SPØRGSMÅL TIL INDFØDSRETSPRØVE Indfødsretsprøven er en

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Hvad vælger eleverne, når de forlader grundskolen efter 9. og 10. klasse i 2019?

Hvad vælger eleverne, når de forlader grundskolen efter 9. og 10. klasse i 2019? Hvad vælger eleverne, når de forlader grundskolen efter 9. og 10. klasse i 2019? Målsætninger for unges uddannelse har været et politisk omdrejningspunkt i mange år ambitionen er, at alle unge i Danmark

Læs mere

www.fdf.dk/dronninglund

www.fdf.dk/dronninglund Sæsonfolder 2014-15 www.fdf.dk/dronninglund www.facebook.com/fdfdronninglund FDF Dronninglund KREDSSOMMERLEJR 2015 i uge 27 Drengeborg, Knasborg ved Aalbæk Hvad er FDFs formål? Det kristne livssyn er fundamentet

Læs mere

September, oktober & november 2011 23. ÅRGANG

September, oktober & november 2011 23. ÅRGANG September, oktober & november 2011 23. ÅRGANG Kredsleder Søren W. Nielsen...26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Ann R. Nielsen...40 54 05 61 Pilte

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

8) Behandling af indkomne forslag. Eventuelle forslag skal være bestyrelsen i hænde senest den 24. april 2014.

8) Behandling af indkomne forslag. Eventuelle forslag skal være bestyrelsen i hænde senest den 24. april 2014. CONTRA DANCE PARTNERS Referat af generalforsamling afholdt torsdag den 8. maj 2014 kl. 19.00 på Roskilde Kro, Albertslund Dagsorden ifølge vedtægterne: 1) Valg af dirigent 2) Valg af referent 3) Formandens

Læs mere

Tale til Sct. Hans aften 23. juni 2015 ved sognepræst Betty From Jensen

Tale til Sct. Hans aften 23. juni 2015 ved sognepræst Betty From Jensen Tale til Sct. Hans aften 23. juni 2015 ved sognepræst Betty From Jensen Hvert år ved denne tid tænker jeg tilbage på en speciel hændelse: Den 24. juni for år tilbage var jeg mødt på arbejde til sædvanlig

Læs mere

Dato: 7. juni 2013, kl. 13.00. Hjælpemidler: Ingen. Tid: 45 minutter. Prøvenummer

Dato: 7. juni 2013, kl. 13.00. Hjælpemidler: Ingen. Tid: 45 minutter. Prøvenummer Dato: 7. juni 2013, kl. 13.00 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Spørgsmål til Indfødsretsprøven er en prøve, der skal bestås

Læs mere

Spejderidéen i sin helhed

Spejderidéen i sin helhed Spejderidéen i sin helhed Spejderidéen Spejderidéen er det idégrundlag hvorpå vi bygger spejderarbejdet i Det Danske Spejderkorps (DDS). Spejderidéen er en sammenskrivning af de forskellige elementer som

Læs mere

Nyt om Anne Willebergs arbejdsopgaver

Nyt om Anne Willebergs arbejdsopgaver Nyt om Anne Willebergs arbejdsopgaver Anne Willeberg deler sin arbejdstid mellem opgaver knyttet til frivillige i lokalkomiteer og klubber og til en række aktiviteter for Børneklubben, hvor både aktiviteterne

Læs mere

Information om lokale udsatteråd

Information om lokale udsatteråd Information om lokale udsatteråd I denne pakke finder du information om lokale udsatteråd. Pakken kan bruges som generel oplysning og/eller som inspiration til selv at oprette et lokalt udsatteråd. Indhold

Læs mere

Oline-Lokalebørs Statistikken

Oline-Lokalebørs Statistikken Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. Juli. Kvartal 9 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Fortsat stigende ledighed Ledigheden for kontorlokaler stiger fortsat. Således er ledigheden på landsplan steget med, procentpoint

Læs mere

Referat fra landsdelsmøde d. 21/2-2015

Referat fra landsdelsmøde d. 21/2-2015 Referat fra landsdelsmøde d. 21/2-2015 1) Søren Rottbøll er valgt til dirigent Der er rettidigt indkaldt til landsdelsmødet 4 uger før. Ændringer til dagsorden: Under pkt. 8a ændres 12 til 11. Under pkt.

Læs mere