Idekatalog. skab gode måltidsoplevelser for patienten. Idekatalog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Idekatalog. skab gode måltidsoplevelser for patienten. Idekatalog"

Transkript

1 Idekatalog skab gode måltidsoplevelser for patienten Idekatalog skab gode måltidsoplevelser for patienten Region Nordjylland Ernæringsudvalget Aalborg Sygehus Hobrovej 18-22, Postboks Aalborg Maj 2011 Foto: Line Bloch Klostergaard Layout: Dorte Andersen Foto/AV-Sektionen, Aalborg Sygehus

2 Idekatalog Ideer udsprunget af projekt Værtskab en del af MORE Kære læser Velkommen! Vi håber, du sidder behageligt og i rolige omgivelser, samt at du har god tid til at nyde indtrykkene, du her får serveret. Kataloget, du her sidder med, præsenterer dig for en række ideer til, hvordan du og dine kollegaer kan arbejde med at skabe gode måltidsoplevelser for de mennesker, du igennem dit faglige virke har ansvaret for at behandle og pleje. Vi opfordrer dig til at smage på ordet værtskab og lade det afspejle sig i dine handlinger overfor det enkelte menneske på dit afsnit/din afdeling. For han eller hun er din gæst, og det er op til dig at give en så tryg og behagelig oplevelse, som det overhovedet er muligt, når han eller hun er i dine hænder. Ideerne udspringer af ernæringsprojektet MORE på Aalborg Sygehus. Vi skylder en stor tak til konsulentvirksomheden Madeleines Madteater, som har været tilknyttet projektet. Det er Madeleines Madteater, som har introduceret os til værtskabet, og det har været utroligt givende at arbejde sammen med så kompetente folk ud i madkunstens og -kulturens verden. Tre afdelinger på Aalborg Sygehus har arbejdet specifikt med at indføre værtskab og trygge måltidsoplevelser: Hæmatologisk Afdeling, Infektionsmedicinsk Afdeling og Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling. Vi skylder disse afdelingers personale herunder især ernæringsteams og afdelings- og oversygeplejersker en stor tak for at have villet deltage og lægge kræfter, energi og tid i projektet. Ideerne, som præsenteres her i kataloget, udspringer af erfaringer og ønsker til fremtidige tiltag fra de tre involverede afdelinger. Vi håber, at ideerne må tjene til inspiration og eftertanke i dit daglige virke. Vi har lagt vægt på, at ideerne stort set ikke kræver andet af dig, end at du påtager dig værtskabet. Du kan tage dem, som de serveres her eller krydre efter egen smag og eget behov. God fornøjelse Marie Nerup Mortensen Lotte Boa Skadhauge Tina Beermann Kostkonsulent Sygeplejerske Klinisk diætist

3 Værtskab Værtskab betyder kunsten at få mennesker til at føle sig velkommen et ord som både siger velkommen og lad mig tage hånd om dig Vi tager hånd om måltidet ved at spørge ind til ønsker og behov til mad og måltider ved daglige samtaler sige velbekomme, smager det godt, mangler du noget og har du lyst til mere at spise servere og rydde af hos dem, der ikke selv kan hjælpe dem, der har brug for hjælp til at spise sørge for tid og ro til at spise gøre måltidet til et af dagens højdepunkter

4 At føle sig velkommen At blive budt velkommen i afdelingen ved indlæggelsen er en lille handling med en stor betydning. Ved indlæggelsessamtalen kan du og dine kolleger påtage jer værtskabet for patienten ved at servere en lille velkomstbakke, som eksempelvis kunne se ud som på billedet. Sammen med bakken kan I udlevere relevante informationer om mad og måltider samt en vejledning i kostens betydning i forbindelse med sygdom og indlæggelse. Velkomstbakken støtter informationen og viser, at mad og måltider vægtes højt i jeres afdeling. Velkomstbakken kan hurtigt laves, hvis alle dele forefindes i afdelingen.

5 Måltidsråd skaber gode oplevelser I forbindelse med indlæggelsessamtalen kan du udlevere konkrete måltidsråd, som eventuelt lægges på velkomstbakken. Rådene er en konkret beskrivelse af afdelingens syn på dagens måltider og af rammerne for måltidet. Konkrete råd gør måltidernes betydning synlig for patienterne og kan være med til at give dem gode måltidsoplevelser under indlæggelsen. Rådene til måltidet skal altid være tilpasset den enkelte afdelings værdigrundlag og fysiske rammer. Rådene handler om betydningen af måltiderne, hvor måltiderne kan indtages, og om patienten og personalets ansvar i forbindelse med måltiderne.

6 Kend patientens individuelle måltidsvaner Hvad spiser du normalt derhjemme? Ernæringsscreeningen omhandler fysiske data. Ud fra disse laves en plan, der skal sikre at patienten får den rette ernæring under indlæggelsen. I forbindelse med projekt Værtsskab har vi fået erfaring med at supplere ernæringsscreeningen med en mere personlig vinkel. En forståelse for den enkelte patients måltidsvaner skaber et bedre udgangspunkt for at vejlede ham eller hende, når der opstår ernæringsproblemer under indlæggelsen. Patientens måltidsvaner afdækkes ved hjælp af seks spørgsmål, som kan flettes ind i indlæggelsessamtalen på en naturlig måde. Hvornår på dagen spiser du dine måltider? Hvor lang tid tager dine måltider? Hvilket måltid nyder du mest i løbet af dagen? Hvor spiser du gerne dine måltider? Patientens måltidsvaner beskrives efterfølgende i sygeplejejournalen. Der er nu skabt gode forudsætninger for at tilbyde individuel ernærings- og måltidsforplejning. Spiser du gerne sammen med andre eller spiser du helst alene?

7 Forventningens glæde Forventningens glæde Hvad skal vi have at spise i dag? Er det mon noget, jeg kan lide, eller skal jeg hellere bede om at få et andet tilbud? Som vært bør du informere dine patienter om dagens måltider og tage hensyn til individuelle behov og smagspræferencer. Det kan være svært at tage stilling, hvis muligheden først præsenteres samtidig med, at maden er klar til servering. Et flot menukort er første skridt til at skabe forventning om dagens måltider og bør være tilgængeligt for alle patienter. Et staffeli er en indbydende måde at præsentere det på. Et sådan fås i mange udgaver, for eksempel i form af en smuk metalindramning. Men du kan også anskaffe et billigt træstaffeli eller sætte menukortet i en plastiklomme. Menukortet kan også udleveres til den enkelte patient. På den måde får dine patienter hurtigt et overblik over dagens muligheder, og du giver dem mulighed for at sige til i god tid, hvis de skulle have særlige ønsker.

8 Forbered måltidet Servering af måltidet Nu skal forventningens glæde forløses mad og måltider kan gå op i en højere enhed. Køkkenpersonaletet har gjort deres arbejde. Nu er det din tur til at få maden til at se indbydende og appetitlig ud og skabe rum for gode måltidsoplevelser. Du skal tænke i tre scenarier: det store, som omhandler omgivelserne. Det lille, som omhandler selve tallerkenen og bakken, som maden serveres på. Det intime, der handler om patienten som din gæst. Omgivelserne Her i kataloget giver vi ideer til, hvordan du kan optimere rummet og omgivelserne med grønne planter, billeder med mere. Husk også på at få ryddet op. Stop op og kig dig omkring brug dine sanser kunne du selv tænke dig at spise i de omgivelser, der er til rådighed for dine patienter? Er sengebordet ryddeligt? Er der en behagelig temperatur? Og hvordan med lugt? klar til at spise Bakken En serveringsbakke kan friskes op med en dækkeserviet i farver. Skift gerne farve efter årstiden og højtider. Husk at lægge alt frem på bakken, der skal bruges til måltidet: bestik, servietter gerne i kraftig kvalitet, vådservietter, salt og peber, tandstikker. Ekstra tilbehør til maden kan serveres i små glasskåle ved siden af, så tallerkenen ikke ser for fyldt ud. En lille blomst på bakken gør også underværker. Det intime Sørg for, at patienten føler sig soigneret til måltidet, hvad enten han/hun sidder i sin seng på stuen eller blandt andre patienter og pårørende i et fælles spiseområde. Som minimum skal hænderne være vasket eller tørret af i vådserviet, og tænk ellers på, om tøjet er rent, håret redt og så videre.

9 Toppings gør maden personlig Mad skal være indbydende, appetitvækkende og en fryd for øjet Tænk over, hvem du serverer mad for? Livsnyderen, der elsker ny og spændende mad. Kendetegn: Mad, der overrasker Den traditionelle, der er glad for gammeldags mad. Kendetegn: Enkel og genkendelig mad Den kræsne, som ikke interesser sig væsentligt for mad. Kendetegn: Simpel og gerne blød mad Den madglade, som spiser meget. Kendetegn: Mad skal mætte Gør retterne fleksible med forskellige toppings, der matcher patienternes forskellige behov. Tilbehør som cremefraiche, parmesan, oliven, kapers og krydderurter kan serveres enten ved, på eller ved siden af retten.

10 Anretning og servering gør den store forskel Smagsoplevelsen af en protein- og energidrik bliver påvirket af den måde, drikken serveres på. En flot serveret drik i klart engangsvinglas med en smule søde eller salte snacks som tilbehør kan fremme appetitten. Målet er at gøre mere ud af serveringen og at fjerne fokus fra, at proteindrik skal indtages som medicin. En indbydende og flot serveret proteindrik kan være med til at gøre smagsoplevelsen af proteindrikke bedre. Dermed vil den være lettere at indtage for småtspisende patienter.

11 Hvordan serveres mellemmåltiderne bedst? Kræsevognen: En speciel fremstillet vogn, der kun har til formål at kræse for småtspisende patienter. Kræsevognen transporteres rundt til patienterne på sengestuerne og har et stort udvalg af lækre og fristende mellemmåltider. Vognen betjenes af personale i afdelingen. Merudgiften til kræsevognen betaler sig, da småtspisende patienterne bliver hurtigere raske, hvis de sikres tilstrækkeligt at spise. Små forandringer kan gøre en stor forskel i praksis Servering og anretning har indflydelse på lysten til at spise mellemmåltiderne. Hvordan kan vi i praksis sælge mellemmåltiderne bedst samtidig med, at de hygiejniske regler for madservering overholdes? Selvbetjeningsbuffetvogn: Et stort rullebord eller en buffetvogn med hvid dug og friske blomster. Ved hjælp af et par glasfade, et par farverige tallerkner eller skåle, portionsdesserter, som stilles på en køleplade og lidt udskårne frugter som pynt, er det muligt at få mellemmåltiderne til at være mere indbydende for patienterne, samtidig med at de hygiejniske regler overholdes. De fleste ting på vognen kan let anskaffes, da de alle rede findes på sygehuset. Fade, skåle og lignende kan indkøbes for få midler. Der findes flere måder at gøre udvalget af mellemmåltider synlig på.

12 Safety on board Patientinformationer om ernæring ligner ofte de mange andre informationsfoldere, som patienterne får udleveret ved indlæggelsen. Vi oplever, at mange af informationerne ikke bliver læst. Derfor er der behov for en ny måde at informere på. De viste ernæringsinformationer er lavet ud fra samme princip som safety on board, der anvendes ombord på passagerfly. Informationerne giver ved hjælp af flere sjove billeder samt meget konkret tekst vejledning i forhold til seks problemområder relateret til kostindtag, når man er syg. Informationskortene er lavet med tydelig skrift, i en tydelig farve samt lamineret, så de kan afsprittes efter brug. Kortene kan udleveres til patienten, men kan også bruges som inspiration og vejledning til dig og dine kolleger i forhold til følgende problemområder; Patientinformation på en ny måde Gode råd ved diarré Gode råd ved nedsat appetit Gode råd ved tygge- og synkeproblemer Gode råd ved kvalme Gode råd ved mundgener og mundtørhed Gode råd ved smagsændringer

13 Skab rammer til hygge og fællesskab I de fleste kulturer er dagens måltider der, hvor familierne samles, og hvor der opleves sammenhold og fællesskabsfølelse. Ved en indlæggelse på et hospital mangler patienterne ofte det aspekt ved måltidet, og det kan påvirke patientens glæde ved måltiderne. Indretning af en fælles spisestue og at skabe mulighed for, at pårørende kan spise medbragt mad, kan fremme det sociale aspekt ved hovedmåltiderne. Gode og hyggelige rammer for måltidet samt mulighed for at vælge socialt selskab kan måske fremme patientens lyst til at spise og gøre måltidet til en god pause under en indlæggelse. Ved måltiderne kan patienten skabe nye sociale relationer til mennesker i samme livssituation.

14 Indretning har betydning for måltidsoplevelsen Måltidsoplevelsen er en multisensorisk oplevelse. Den er et samspil mellem den fysiologiske smag samt sociologiske og kulturelle faktorer. For at skabe varme og liv i rummet kan man vælge at male rummet eller dele af det i en rolig, varm og dejlig farve. Tal med maleren om hvilke farver, der egner sig bedst. Udsmyk væggene med flotte inspirende motiver, der samtidig hjælper rummet med at skille sig ud fra resten af sygehuset og blive det pauserum, det skal være. Grønne planter tilføjer rummet liv. Møbler, vaser, fade, gardiner, dug på bordet og kunst er alle ting, som er med til at skabe en god atmosfære i rummet.

15 Skab stemning Kom tættere på naturen Ryk årstiden inden for med blomster, sten og kogler. Synet af og duften af friske blomster i glasvaser er et billigt tiltag med stor ind fly delse på patientens oplevelse af rummet. Et enkelt og stilfuldt frugtfad kan gøre den traditionelle frugtkurv til en fryd for øjet og en pyntegenstand i afdelingen. Detaljer i rummet Enkelte tiltag og få pyntegenstande kan være med til at skabe en hyggelig og hjemlig stemning i patienternes fælles opholdsrum. Småt nips som vaser, figurer og bøger er nemme at placere og tilføjer rummet fine detaljer. Stemningsfuldt lys Det er vigtigt at tage stilling til, hvor det funk tionelle lys kan suppleres af blødt stemningslys, der understøtter en god atmosfære. Bland gerne forskellige lamper som pendler, bordlamper og standerlamper.

16 usik Stille og behagelig musik kan være med til at få dine patienterne til at slappe af og i højere grad føle sig i trygge omgivelser. Et klaver på afdelingen giver en helt særlig stemning og kan være med til at markere særlige begivenheder og højtider. Musik kan skabe positiv stemning, god atmosfære, give anledning til drømme og refleksion. Mindre kan også gøre det: en CD-afspiller skænket af personale, som ikke længere har brug for den hjemme, vil kunne gøre gavn på afdelingen. En anden mulighed er at benytte radiokanalen med klasisk musik i afdelingen. Musikken skal være dæmpet og må ikke hindre muligheden for samtale under måltidet.

17 Medbragt mad Et patientkøleskab giver mulighed for, at man kan medbringe sin egen favoritmad hjemmefra. Dette giver i højere grad mulighed for at imødekomme specielle behov for dem, som kommer fra en anden kultur. Mobile patientkøleskabe kan med fordel anvendes hos de patienter, der er i isolation.

18 Zoneopdeling skaber ro og mulighed for at vælge Bevidst indretning kan skabe orden, overskuelighed og mulighed for at vælge Privatzone Patientens seng, sengebord samt eventuelle enestue er her i fokus. Fælleszone Her tænkes på dele af gangarealet og patienternes fællesrum. Informationszone I et afgrænset område af gangarealet i afdelingen samles al sygdomsrelateret information. Ved længerevarende indlæggelser er det fordelagtigt, hvis patienten får mulighed for at have betydningsfulde private ting tæt på sig, for eksempel billeder af familie, tegninger, breve samt oversigtkalender med dag/dato. Idet pladsen ofte er lille, er en personlig opslagstavle i opfriskende farver et godt valg, som kan være med at skabe en privatzone for patienten. Varme farver på en grå stue og et sted til private ting kan gøre patientstuen hjemlig og mere hyggelig. I fælleszonen fjernes al sygdomsinformation, og der kan i stedet for laves en hyggelig, positiv og inspirerende udsmykning. En fælles spisestue kan gøres hyggelig ved at male stuen i en varm farve og ved at sætte friske blomster eller grønne planter ind i rummet. Billederne på væggene i denne zone skal være inspirerende og positive. Rolig musik kan også være med til at gøre denne zone af afdelingen til et afslappende pauserum, hvor patienterne kan slappe af og hygge sig med familie og medpatienter. En bevidst gennemgang af hvilke informationer, som er nødvendige, kan nedsætte antallet af patientinformationer væsentligt. Patienterne og pårørende har nu mulighed for at vælge, hvornår de har lyst og overskud til at læse de forskellige informationer. Denne zoneopdeling sikrer, at patienterne og pårørende ikke konstant bombarderes med direkte eller indirekte sygdomsinformation, men i stedet selv kan søge informationen, når de føler sig klar til at modtage den.

19 Udnytter I pladsen korrekt? Køkkenerne i afdelingerne er små, men måske kan I udnytte den begrænsede plads bedre? Vi anbefaler, at I gennemgår køkkenet og tager stilling til, hvad der skal og kan være tilgængeligt. For at kunne tilgodese individuelle madbehov er det nødvendigt, at I i afdelingen har et sortiment af madvarer, der tilgodeser disse behov. Vi anbefaler også, at I laver en gennemgang af jeres madbestillinger, hvor I sammen med Centralkøkkenet eller jeres kliniske diætist finder frem til, hvad der er vigtigt, at I har netop i jeres afdeling. På denne måde udnyttes den plads, der er til rådighed bedst muligt, og samtidigt sikres et fonuftigt sortiment af madvarer, der tilgodeser patienternes forskellige behov.

20 Mad betyder at leve, og mad er til at leve af. Mad er indvævet i den menneskelige eksistens, i livets gang som meningsfuldt fænomen og som grundvilkår for at opretholde hvert enkelt liv. Mad er substans og symbol, og den er et udtryk for natur og kultur, idet den både er en biologisk nødvendighed og har sociokulturel betydning. Fürst, 1993.

Hvad skal der til for, at vi sammen løfter opgaven på OUH?

Hvad skal der til for, at vi sammen løfter opgaven på OUH? Mad og ernæring! Hvad skal der til for, at vi sammen løfter opgaven på OUH? Tirsdag den 30. august 2016 oversygeplejerske Anne-Mette Thomsen afd. X og oversygeplejerske Anette Pedersen afd. B Formål med

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 22 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 2 3 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

TVÆRFAGLIGHED FÅR PATIENTER TIL AT SPISE MERE

TVÆRFAGLIGHED FÅR PATIENTER TIL AT SPISE MERE TVÆRFAGLIGHED FÅR PATIENTER TIL AT SPISE MERE Marie Nerup Mortensen Kostkonsulent Aalborg hospital Juni 2013 I ÅLBORG TROR VI PÅ Holistisk menneskesyn Etablering af mødet mellem mad og mennesker At passe

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Dalgården revideret 2016 Et væsentligt omdrejningspunkt i børnenes hverdag er måltiderne. At få mad i maven er et grundlæggende behov, og måltiderne giver samtidig

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og Måltidspolitik. Social, Sundhed og Beskæftigelse Morsø Kommune

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og Måltidspolitik. Social, Sundhed og Beskæftigelse Morsø Kommune APPETIT PÅ LIVET Mad- og Måltidspolitik. Social, Sundhed og Beskæftigelse Morsø Kommune 2019-2021 1 Forord Morsø Kommune ønsker med mad- og måltidspolitikken at bidrage til øget livskvalitet og trivsel

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK FOR ÆLDRE I KØBENHAVNS KOMMUNE 2012-2016 1 INDHOLD Forord...3 APPETIT PÅ LIVET...4 Madkvalitet...5 Det gode måltid...6 Det rette tilbud til den

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016 APPETIT PÅ LIVET Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal tilbyde velsmagende og nærende mad, og måltiderne skal være med til at skabe fællesskaber

Læs mere

Plejecentre i Esbjerg Kommune

Plejecentre i Esbjerg Kommune Velkommen til Esbjerg Kommunes plejecentre Denne pjece giver dig information om tilbud og muligheder for hjælp, pleje, kost og aktiviteter på Esbjerg Kommunes plejecentre. Desuden kan du læse om, hvad

Læs mere

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune 1 Et måltid består af råvarer, der sammensættes til en ret og indtages alene eller sammen med andre. Disse tre elementer råvarerne, retten og rammen

Læs mere

MORE; Et interventionsprojekt målrettet spiseudfordringer hos syge

MORE; Et interventionsprojekt målrettet spiseudfordringer hos syge MORE; Et interventionsprojekt målrettet spiseudfordringer hos syge Tina Beermann, Ledende Klinisk Diætist, Cand Scient i klinisk Ernæring og Mette Holst, Klinisk Sygeplejespecialist i Ernæring, Ph.d. Center

Læs mere

Kostpolitik Liselund Friplejeboliger 2015

Kostpolitik Liselund Friplejeboliger 2015 Kostpolitik Liselund Friplejeboliger 2015 Indholdsfortegnelse Formål med kostpolitik Værdier og visioner Baggrund og status Fokusområde 1: den rette ernæring Fokusområde 2: gode råvarer, produktion og

Læs mere

Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110

Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110 Patientinformation Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110 Velkommen til Vejle Sygehus Neurologisk Afdeling 1 2 Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110 Vi byder dig velkommen

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Juli 2016 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Forældre- samarbejde

Forældre- samarbejde Forældresamarbejde Dialog Hvordan skaber vi en god dialog med forældrene omkring maden? Der er ofte stærke følelser og holdninger knyttet til børnenes mad. Det kan gøre det svært at håndtere uoverensstemmelser,

Læs mere

Mad politik for plejecentret Fortegården.

Mad politik for plejecentret Fortegården. Mad politik for plejecentret Fortegården. Mål Fortegårdens mad politik har som formål at sikre den enkelte beboer det bedst mulige tilbud om mad service i forhold til den enkeltes behov og ønsker. Mad

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil 80 cm MOVE Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET UDKAST APRIL 2012

APPETIT PÅ LIVET UDKAST APRIL 2012 APPETIT PÅ LIVET UDKAST APRIL 2012 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK FOR ÆLDRE I KØBENHAVNS KOMMUNE 2012-2016 1 INDHOLD Forord...3 APPETIT PÅ LIVET...4 Madkvalitet...5 Det gode måltid...7 Det rette tilbud til den

Læs mere

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 I Planeten er det vigtigt, at børnene oplever det at spise som noget rart og trygt således at børnene får lyst til at deltage i måltidet. Det betyder at

Læs mere

Småt er godt, og rundt er sundt

Småt er godt, og rundt er sundt Småt er godt, og rundt er sundt Ernæringsbehov hos småtspisende ældre borgere SERVICESTYRELSEN SOCIAL VIDEN TIL GAVN Guide Småt er godt, og rundt er sundt Ernæringsbehov hos småtspisende ældre borgere.

Læs mere

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806 HER FRISTEDET Dumpen 5A, st. 8800 Viborg Tlf. 86100806 Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-20.00 Tirsdag 10.00-16.00 Lørdag - Søndag og helligdage 10.00-20.00 Tirsdag Sind Ungdom 16.00-21.00 Alle dage

Læs mere

Patienten som kunde. Hvad siger forskningen om hospitalspatientens behov og ønsker til måltidet? Christian Coff, docent og ph.d. Absalon 12.

Patienten som kunde. Hvad siger forskningen om hospitalspatientens behov og ønsker til måltidet? Christian Coff, docent og ph.d. Absalon 12. Patienten som kunde Hvad siger forskningen om hospitalspatientens behov og ønsker til måltidet? Christian Coff, docent og ph.d. Absalon 12. Juni 2018 EU Interreg South Baltic project - http://sbfoodinno.eu

Læs mere

Evaluering Det Gode Måltid

Evaluering Det Gode Måltid RAPPORT Evaluering Det Gode Måltid Ældre og Sundhed September 2015 Blank side/kolofon Foto: 2/10 Indholdsfortegnelse Indhold Baggrund og projektplan...4 Projektets formål...5 Organisering af projektet...5

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Fra køkken til patient

Fra køkken til patient Fra køkken til patient Lise Munk Plum Klinisk udviklingssygeplejerske Kirurgisk gastroenterologisk klinik Rigshospitalet Krav til kostforplejning Fleksibilitet system Medindflydelse til brugeren Nemt at

Læs mere

Mad- & Måltidspolitik

Mad- & Måltidspolitik Mad- & Måltidspolitik For 0-18 års området i Hørsholm Kommune Forord Hørsholm Kommune ønsker at give børn og unge de bedst mulige vilkår for en aktiv, spændende og lærerig hverdag. Skal børnene få nok

Læs mere

Kvalme og opkastning SIG til!

Kvalme og opkastning SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet og udgivet af MSD og SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning. Pjecens

Læs mere

Velkommen til Hæmatologisk sengeafsnit A120H

Velkommen til Hæmatologisk sengeafsnit A120H Patientinformation Velkommen til Hæmatologisk sengeafsnit A120H Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 Rev. aug. 2011 Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120H Afdelingens adresse Vejle Sygehus

Læs mere

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner.

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner. Mad- og måltidspolitik for Cassiopeia 1. Indledning Cassiopeias mad- og måltidspolitik er udarbejdet på baggrund af Gentofte Kommunes overordnede mad- og måltidspolitik. Gentofte Kommune ønsker at sætte

Læs mere

Velkommen til Urologisk Afdeling

Velkommen til Urologisk Afdeling Frederikssund Hospital Velkommen til Patientinformation Velkommen til, Frederikssund Hospital I denne pjece finder du nogle af de informationer, du kan få brug for under din indlæggelse. Ønsker du yderligere

Læs mere

Velkommen til afdeling 242

Velkommen til afdeling 242 Information til patienter og pårørende Velkommen til afdeling 242 Kardiologi, Endokrinologi og Nefrologi Marts 2010 Medicinsk afd. 242 Ris eller ros modtager vi gerne: VELKOMMEN Med denne pjece vil vi

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor du helst

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet af og godkendt af bestyrelsen i Harmonien. Politikken skal sætte rammerne for den mad- og måltidspraksis,

Læs mere

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Det Nordiske Køkken Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Kære patient Nordisk menu I Det Nordiske Køkken på Herlev Hospital ønsker vi at servere velsmagende mad for vores gæster,

Læs mere

Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring Det gode samarbejde med pårørende En værdig død

Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring Det gode samarbejde med pårørende En værdig død Værdighed Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring Det gode samarbejde med pårørende En værdig død Det handler om respekt At være afhængig af hjælp, fordi man er

Læs mere

SAMMEN OM MAD OG MÅLTIDER

SAMMEN OM MAD OG MÅLTIDER SAMMEN OM MAD OG MÅLTIDER Vi vil være med til at gøre Odense landskendt som den kommune der systematisk arbejder med mad, måltider og ernæring i det rehabiliterende samarbejde med borgerne. Mad og Måltider

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen Mad- og måltidspolitik for Dagplejen Mål hvad vil vi? Vi vil så et frø hos børn i Dagplejen, så vi hjælper dem på vej med at udvikle sunde madvaner. Gennem en fælles mad og måltidspolitik tilføjer vi en

Læs mere

VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ

VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ 1 Velkommen til Samsøvej Samsøvej er et nyt og moderne plejecenter med 75 boliger og et dagcenter. Alle boliger med fællesareal er 75 m2. De er indrettet med stue og soveværelse.

Læs mere

Velkommen til Nyremedicinsk Afdeling 8. Øst

Velkommen til Nyremedicinsk Afdeling 8. Øst Velkommen til Nyremedicinsk Afdeling 8. Øst Velkommen Vi byder dig og dine pårørende velkommen i Nyremedicinsk Afdeling 8 Øst. Nyremedicinsk afdeling 8 Øst varetager udredning, behandling og pleje af patienter

Læs mere

Aftencafé et tilbud til friske beboere

Aftencafé et tilbud til friske beboere Aftencafé et tilbud til friske beboere - Evaluering af aftencaféprojektet på Betaniahjemmet Aftencafé et tilbud til friske beboere Indledning Ideen til projekt Aftencafé- et tilbud til friske beboere udsprang

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Tårnet, Solgården i Lemvig udført den 3. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Tårnet, Solgården i Lemvig udført den 3. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Tårnet, Solgården i Lemvig udført den 3. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retsikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan

Læs mere

En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit. Introduktion og oplæring til konceptet

En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit. Introduktion og oplæring til konceptet En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit Da jeg blev konstateret nyresyg, blev jeg meget hurtig tvunget til at spise helt anderledes end jeg havde gjort tidligere. Før havde jeg ikke i særlig høj

Læs mere

DeViKa. Velkommen til. Find ud af:

DeViKa. Velkommen til. Find ud af: Velkommen til DeViKa Find ud af: Hvem DeViKa er Hvilke tilbud DeViKa har til dig, også hvis du har særlige behov Hvordan du bestiller Hvornår og hvordan maden leveres Priser og betaling Kostråd Velkommen

Læs mere

Til middag hos... Aktivitets-overview

Til middag hos... Aktivitets-overview Aktivitet: Til middag hos... Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/14 Til middag hos... Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer:

Læs mere

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv Værdighedspolitik 2019-2022 Sammen om det gode liv Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 5 Borgeren er mester i eget liv... 6 Vision og mission... 7 Livskvalitet... 8 Selvbestemmelse... 10 Kvalitet,

Læs mere

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Til patienter og pårørende Velkommen til M14 Nyremedicinsk Klinik Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om afsnit M14 og

Læs mere

Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120

Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120 Patientinformation Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120 Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling Rev. dec. 2008 Velkommen til A120 Afdelingens adresse Vejle Sygehus Kabbeltoft 25 7100 Vejle Direkte

Læs mere

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Madmod og Madglæde i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at skabe

Læs mere

Rapport på uanmeldt kommunalt tilsyn

Rapport på uanmeldt kommunalt tilsyn Ældre og Handicap Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf.: 63 51 62 30 Fax 63 51 61 20 Mail: post@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk 26. april 2016. Rapport på uanmeldt kommunalt tilsyn På Danahus Plejecenter

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Dejlig mad og gode måltider giver os livskvalitet, bidrager til at vi holder os raske og bevarer vores

Læs mere

Ernæringsvurdering. Dato: Navn: Højde: Fødselsdag: Bolig: Kontaktperson:

Ernæringsvurdering. Dato: Navn: Højde: Fødselsdag: Bolig: Kontaktperson: Ernæringsvurdering Navn: Højde: Fødselsdag: Bolig: Kontaktperson: Vigtigt at vide om ernæring Introduktion Mad er en kilde til liv og livskvalitet. Som ældre er det derfor meget vigtigt ikke at blive undervægtig.

Læs mere

Lad personer, der ikke er en del af måltidet, vente med deres ærinder, til måltidet er slut.

Lad personer, der ikke er en del af måltidet, vente med deres ærinder, til måltidet er slut. Målsætning 1 Måltidet er i centrum og må ikke forstyrres Beskyt måltiderne mod forstyrrende aktiviteter og støj. Sørg for, at samtalen involverer børnene tal med dem og ikke om dem. Lad personer, der ikke

Læs mere

Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange

Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange PRIVATLIV RELATIONER Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange Patienter, pårørende og personale i de palliative enheder

Læs mere

Kvalme og opkastning. SIG til!

Kvalme og opkastning. SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet af SIG Emesis og udgivet af MSD. SIG Emesis er en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning

Læs mere

Øre-, næse- og halsafdeling A130

Øre-, næse- og halsafdeling A130 Patientinformation Velkommen til Øre-, næse- og halsafdeling A130 Velkommen til Vejle Sygehus Øre-, næse- og halsafdeling A130 Rev. maj 2008 Velkommen til Øre-, næse- og halsafdeling A130 Afdelingens adresse

Læs mere

Spørgeskema: plejecenter

Spørgeskema: plejecenter Kulinarisk kvalitet Er det din vurdering, at maden generelt imødekommer de ældre borgeres ønsker? Nogle gange, sjældent Har de ældre borgere mulighed for at komme med ønsker til menuplanen? Overbringer

Læs mere

Is MORE enough? DSKE 2012

Is MORE enough? DSKE 2012 Is MORE enough? Henrik Højgaard Rasmussen CET Center for Ernæring og Tarmsygdomme Sundhedsvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet DSKE 2012 Projekt: MORE Et projekt

Læs mere

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Faktaoplysninger: Børnetal og stuer: Vuggestuen i Tusenfryd er delt op i stuer. Der er plads til ca. 12 børn på hver stue. Alt efter antal af børn i afdelingen er barnet tilknyttet

Læs mere

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Dagplejen NORD Forord Horsens Kommune ønsker at fremme sund kost, motion og god hygiejne blandt børn i alderen 0-6 år. Som led heri er der udarbejdet en fælles

Læs mere

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Kostvejledning Det overordnede formål med kostvejledningen er, at sikre børnenes trivsel med sund og energi rigtigt mad i det daglige, men lige så vigtigt, at børnene lærer betydningen af at spise sundt,

Læs mere

Værdighed har mange facetter Helhedsbilledet RSS

Værdighed har mange facetter Helhedsbilledet RSS Værdighed har mange facetter Helhedsbilledet 1 De 10 kriterier i de 5 hovedområder Hovedområde: Livskvalitet: Respekt, rummelighed og mulighed for udvikling Støtte til at kunne fungere i hverdagen og få

Læs mere

SPISETID VISION FOR MAD OG MÅLTIDER I HVIDOVRE KOMMUNE

SPISETID VISION FOR MAD OG MÅLTIDER I HVIDOVRE KOMMUNE SPISETID VISION FOR MAD OG MÅLTIDER I HVIDOVRE KOMMUNE KÆRE MEDARBEJDERE OG LEDERE Vi serverer hver dag mad for rigtig mange borgere i kommunen, og i hvert eneste måltid tager medarbejderne hensyn til,

Læs mere

Indkøb. Hvorfor handler jeg, som jeg gør? Det kolde bord ud fra supermarkedsbesøg

Indkøb. Hvorfor handler jeg, som jeg gør? Det kolde bord ud fra supermarkedsbesøg 12. MØDEGANG Mad Indkøb. Hvorfor handler jeg, som jeg gør? Det kolde bord ud fra supermarkedsbesøg At deltagerne bliver bevidst om, at det er nemt at vælge sundt ved at kigge efter Nøglehuls- og Fuldkornsmærket

Læs mere

Miljøet omkring måltidet. Lise Munk Plum MKS Klinisk sygeplejespecialist Kirurgisk klinik, Rigshospitalet

Miljøet omkring måltidet. Lise Munk Plum MKS Klinisk sygeplejespecialist Kirurgisk klinik, Rigshospitalet Miljøet omkring måltidet Lise Munk Plum MKS Klinisk sygeplejespecialist Kirurgisk klinik, Rigshospitalet Miljø fysiske omgivelser og betingelser som mennesker, dyr og planter lever under i et gensidigt

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden 01-05-2018-01-08-2018 Patientdeltagelse i procent 35% Kønsfordeling 59% 39% 30,0 22,5 15,0 Hvor mange år har du benyttet den læge, du vurderer

Læs mere

SIG til! ved kvalme og opkastning

SIG til! ved kvalme og opkastning SIG til! ved kvalme og opkastning Forord Denne pjece er udarbejdet af SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger med problematikker indenfor kvalme og opkastning. Pjecens indhold

Læs mere

Velkommen til Lysningen. Midlertidige pladser i Odense Kommune

Velkommen til Lysningen. Midlertidige pladser i Odense Kommune Velkommen til Lysningen Midlertidige pladser i Odense Kommune 1 Udgivet af ÆHF januar 2012 2 Indhold Midlertidige pladser Velkommen til Lysningen 4 Midlertidig plads 4 Aflastningsplads 4 Hvordan bevilges

Læs mere

Gud er min far -3. Giv os i dag vort daglige brød

Gud er min far -3. Giv os i dag vort daglige brød Gud er min far -3 Giv os i dag vort daglige brød Mål: Børn lærer, at Gud vil give os alt, hvad vi har brug for og trænger til. Som en far passer på sine børn, passer Gud på os. Vi må bede Gud om alt det,

Læs mere

Mellemmåltider et projekt med Kræsevogn

Mellemmåltider et projekt med Kræsevogn Mellemmåltider et projekt med Kræsevogn Tværfaglig efteruddannelsesdag ved Dansk Selskab for Klinisk Ernæring Mette Holst. Klinisk Sygeplejespecialist, MKS Marie Nerup Mortensen, Kostkonsulent, Stud MHH

Læs mere

1 www.regionshospitalet-horsens.dk

1 www.regionshospitalet-horsens.dk 1 www.regionshospitalet-horsens.dk Arkitektur & Lindring, PAVI 2014 Hvorfor er omgivelserne vigtige? Projektet finansieres af: Familien Hede Nielsens Fond, Hospitalsenheden Horsens og Dansk Sygeplejeråd

Læs mere

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Formålet med at have en kostpolitik, er at bidrage til styrkelse af børns sundhed, både her og nu og på længere sigt. For HellumHejHuset er det

Læs mere

Kvalme og opkastning. SIG til!

Kvalme og opkastning. SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet af SIG Emesis og udgivet af MSD. SIG Emesis er en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mange børn spiser mindst halvdelen af deres daglige måltider i daginstitutionen. Måltiderne spiller derfor en vigtig rolle i børnenes hverdag, og de har betydning

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Oktober 2012 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning Barnets navn... Barnets klasse........ Spørgeskema om Børns spisevaner og forhold til madlavning Spørgeskema ifm. projektet Smag for Livet, der er financieret af Nordeafonden ( www.smagforlivet.dk). FORORD

Læs mere

Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003

Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003 Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003 Valgmuligheder Borgerne skal tilbydes så høj grad af valgmulighed som muligt. Formålet er, at den enkelte

Læs mere

Geriatrisk afsnit G2. Geriatri (græsk: geras (alderdom), iatreia (helbredelse) er et medicinsk speciale omhandlende læren om sygdomme hos ældre.

Geriatrisk afsnit G2. Geriatri (græsk: geras (alderdom), iatreia (helbredelse) er et medicinsk speciale omhandlende læren om sygdomme hos ældre. Geriatrisk afsnit G2 Geriatri (græsk: geras (alderdom), iatreia (helbredelse) er et medicinsk speciale omhandlende læren om sygdomme hos ældre. Velkommen til afsnit G2 På dette afsnit indlægges ældre patienter

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

Mad der smager af meget mere

Mad der smager af meget mere Din lokale madleverandør Mad der smager af meget mere Se mere på www.fælleskøkkenet.dk Fælleskøkkenet er en aktiv medspiller i lokalsamfundet som en god arbejdsplads, og fordi vi støtter initiativer, der

Læs mere

Center for Børn og Familie DAGTILBUD. Kost og madkultur i Dagplejen

Center for Børn og Familie DAGTILBUD. Kost og madkultur i Dagplejen Center for Børn og Familie DAGTILBUD Kost og madkultur i Dagplejen April 2015 Mætte børn er glade børn - der har lyst og energi til at lege og lære. Det er derfor vigtigt at børnene dagen igennem får nok

Læs mere

Udkast Mad og måltidspolitik 2016 Ældre og Handicap

Udkast Mad og måltidspolitik 2016 Ældre og Handicap Udkast Mad og måltidspolitik 2016 Ældre og Handicap Forord Ældre borgeres ernæringsmæssige status har stor betydning for deres helbred og livskvalitet. Fejlernæring har store konsekvenser for den daglige

Læs mere

Velkommen til Intensiv afsnit A710

Velkommen til Intensiv afsnit A710 Patientinformation Velkommen til Intensiv afsnit A710 Velkommen til Vejle Sygehus Intensiv afsnit Rev. Juli 2008 Velkommen til Intensiv afsnit A710 På afsnit A710 indlægges patienter, der har behov for

Læs mere

Fristetid. Inspiration til, hvordan tilbud af mellemmåltider til småtspisende ældre på plejecentre kan sættes i system

Fristetid. Inspiration til, hvordan tilbud af mellemmåltider til småtspisende ældre på plejecentre kan sættes i system Fristetid Inspiration til, hvordan tilbud af mellemmåltider til småtspisende ældre på plejecentre kan sættes i system SERVICESTYRELSEN SOCIAL VIDEN TIL GAVN Guide Fristetid Inspiration til, hvordan tilbud

Læs mere

julestemning www.in.dk 171

julestemning www.in.dk 171 Jul i Vedbæk I den smukke, hvide villa har familien Palm Svaneeng Mertz pyntet op til jul med julekugler, kogler og hjemmebag. Der er lagt op til en klassisk jul tilsat et moderne twist med turkise detaljer

Læs mere

Ernæringsdagbog VÆR OPMÆRKSOM PÅ KONTAKT OG MERE VIDEN. en sygeplejerske fra sengeafsnittet på Hjerte-Lungekirurgisk

Ernæringsdagbog VÆR OPMÆRKSOM PÅ KONTAKT OG MERE VIDEN. en sygeplejerske fra sengeafsnittet på Hjerte-Lungekirurgisk Efter en operation i spiserøret har din krop behov for energi og protein. Maden er lige så vigtig en del af behandlingen som medicin. Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis du taber dig ufrivilligt, da livsvigtige

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bækmarksbro Pleje- og Dagcenter udført den 30. oktober 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bækmarksbro Pleje- og Dagcenter udført den 30. oktober 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bækmarksbro Pleje- og Dagcenter udført den 30. oktober 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter,

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

Medicinsk Afdeling M2. Velkommen

Medicinsk Afdeling M2. Velkommen Velkommen Personalet i Afdeling M2 vil gerne med denne mappe byde dig velkommen. Velkomstmappen giver dig nogle praktiske oplysninger, der gerne skulle være med til at give dig et godt indlæggelsesforløb.

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M41. Afsnit for lindrende behandling

Patientinformation. Velkommen til M41. Afsnit for lindrende behandling Patientinformation Velkommen til M41 Afsnit for lindrende behandling Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder vil du få relevante oplysninger om Medicinsk Center og

Læs mere

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK HØRINGSUDKAST VÆRDIGHEDSPOLITIK // 3 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV I KØBENHAVN I 2016 skal kommunalbestyrelsen i hver kommune vedtage en værdighedspolitik, der som minimum skal

Læs mere

KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER

KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER DET NORDISKE KØKKEN KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER MORGENMAD Grovstykke, rugbrød og thebolle Røræg og bacon Ost, smør og marmelade Slagterens rullepølse Ylette med mysli Mælkeprodukter Æblejuice og

Læs mere

VÆRD AT VIDE. Neuroenhed Nord Frederikshavn

VÆRD AT VIDE. Neuroenhed Nord Frederikshavn VÆRD AT VIDE Neuroenhed Nord Frederikshavn Vi har her samlet en række praktiske informationer til dig om hverdagen og tilbuddene på afsnittet. Du er altid velkommen til at spørge os, hvis der er noget,

Læs mere

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi INDHOLD S 0 2 S 0 4 S 0 6 S 1 0 S 1 2 S 1 6 S 1 8 S 2 2 S 2 4 Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi Husk

Læs mere

Vi er en familie -6. Gør som Jesus

Vi er en familie -6. Gør som Jesus Vi er en familie -6 Gør som Jesus Mål: Børn lærer, at vi må efterligne Jesus. Jesus viser os, hvordan vi elsker hinanden i praksis. Det er godt at gøre ligesom Jesus og tjene hinanden. I denne undervisning

Læs mere

Version af 17. januar 2011. Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave

Version af 17. januar 2011. Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave 1 Mad- og måltidspolitik Horsens Kommune ønsker at 1. alle børn får sund mad og drikke, som lever op til kvaliteten i de nationale

Læs mere

Mad- og måltidspolitik på ældreområdet

Mad- og måltidspolitik på ældreområdet Mad- og måltidspolitik på ældreområdet 1 FORORD Gode måltider er en af de begivenheder, der kan være med til at øge livskvaliteten for den ældre borger. Det er afgørende for oplevelsen, at der spises i

Læs mere

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Denne kostpolitik henvender sig til alle forældre der ønsker at vide mere om maden i dagplejen. Kostpolitikken er samtidig et vigtigt arbejdsredskab for dagplejerne,

Læs mere

Mad med mening mad og måltidspolitik for:

Mad med mening mad og måltidspolitik for: Mad med mening mad og måltidspolitik for: (borgere visiteret til madordninger i Hillerød kommune) Forord: Hillerød kommune ønsker med en mad- og måltidspolitik for de ældre at opsætte mål for kvaliteten

Læs mere