Rapport om karakterisering og analyse af vanddistrikter mv. i henhold til artikel 5 i vandrammedirektivet (direktiv 2000/60/EF)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport om karakterisering og analyse af vanddistrikter mv. i henhold til artikel 5 i vandrammedirektivet (direktiv 2000/60/EF)"

Transkript

1 Rapport om karakterisering og analyse af vanddistrikter mv. i henhold til artikel 5 i vandrammedirektivet (direktiv 2000/60/EF)

2 2

3 3 17. marts 2005 Vandrammedirektivets Artikel 5 rapportering om karakterisering og analyse af vanddistrikter mv. i Danmark. Indledning Vandrammedirektivet er implementeret i dansk lovgivning den 11. december 2003 med lov om miljømål mv. for vandområder og internationale naturbeskyttelsesområder. Med loven blev der samtidigt foretaget en geografisk opdeling af Danmark i vanddistrikter og forvaltning til brug for den fremtidige forvaltning af vandområdet. Vanddistriktsmyndighederne har bidraget med sammenfattende rapporter, der indeholder et omfattende materiale til analysen efter vandrammedirektivets artikel 5. Det er en analyse af hvert vanddistrikts karakteristika, en vurdering af menneskelige aktiviteters indvirkning på overfladevandets og grundvandets tilstand, samt en økonomisk analyse af vandanvendelsen. Hertil kommer etableringen af et registret over beskyttede områder som de centrale myndigheder har bidraget med. Miljøministeriets artikel 5 rapport beskriver det udførte arbejde og de medfølgende bilag. Bilagene foreligger dels på papirform dels på elektronisk form. I nærværende rapport er der endvidere indsat en række hyperlinks til de relevante hjemmesider hos såvel vanddistriktsmyndighederne som de centrale myndigheder. Rapportens intention er at give et hurtigt overblik over resultaterne af de gennemførte artikel 5 aktiviteter i vanddistrikterne, foruden at give konkrete henvisninger til de detaljerede informationer. En sammenfattende analyse forventes at skulle fremkomme i 2006 igennem en elektronisk indberetning via det europæiske vandinformations system Water Information System for Europe jf. kommissionens dokument Reporting Sheets for 2005 Reporting version 5.0 af den 19. november Disposition for nærværende rapport omfatter: 1. Forberedelse af artikel 5 rapporten 2. Analyse af vanddistriktets karakteristika 3. Vurdering af menneskelige aktiviteters indvirkning på overfladevandets- og grundvandets tilstand 4. Økonomisk analyse af vandanvendelse 5. Register over beskyttet områder

4 1. Forberedelse af artikel 5 rapporten Formålet med basisanalysen er at skabe grundlaget for overvågningsprogram, indsatsprogram og vandplan. Målet med basisanalysen i 2004 har været at foretage en konkret beskrivelse af vandforekomsterne og de påvirkninger som vandforekomsterne er udsat for indtil i dag og i fremtiden for at opnå et godt grundlag for den fremtidige forvaltning. 4./. De juridiske krav til indholdet af artikel 5 analysen er beskrevet i Bekendtgørelse nr. 811 (hyperlink) af den 15. juli 2004 om karakterisering af vandforekomster, opgørelse af påvirkninger og kortlægning af vandressourcer. Til brug for vanddistriktsmyndighedernes konkrete arbejde er der endvidere udarbejdet en Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 2, 2004 (hyperlink) Basisanalyse del 1. Karakterisering af vandforekomster og opgørelse af påvirkninger. Vandrammedirektivets Bilag II giver valgmuligheden mellem to forskellige systemer til karakteriseringen af typer overfladevand. Danmark har valgt at basere fastlæggelsen af typologien på system B, der indeholder fysiske og kemiske faktorer, dels nogle obligatoriske dels nogle valgfri afhængig af de konkrete forhold i typeområderne. De benyttede typologier er beskrevet i bilag 1 til bekendtgørelse nr Det fremgår heraf, at der er anvendt følgende antal typologier for: vandløb er der benyttet 3 baseret på oplandsareal, bredde og afstand fra kilde, søer er der benyttet 11, baseret på vandets syreneutraliserende kapacitet (alkalinitet), saltholdighed, brunfarvning (humusindhold), dybdeforhold og areal, kystvande er der benyttet 15, baseret på økoregion, åbentvandstyper og fjordtyper, og stærkt modificerede vandområder, som er områder der er blevet fysisk ændret som følge af menneskelig aktivitet (se afsnit i vejledning nr 2, 2004). Danmark er med Lov om miljømål m.v. for vandforekomster og internationale naturbeskyttelsesområder (miljømålsloven) blevet inddelt i 13 vanddistrikter med tilhørende vanddistriktsmyndigheder (se figur 1), heraf et grænseoverskridende vandløbsoplande i et internationalt vanddistrikt. Grænserne for vanddistrikterne er så vidt muligt tilpasset de naturlige vandskel i forhold til amtsgrænserne. Dette forhold bevirker, at der i adskillige tilfælde er forskel i forhold til de hidtidige amtsgrænser. Hvor der har været overlap til amtsgrænserne har myndighederne arbejdet sammen, således at der i flere af basisanalyserne indgår materiale fra flere af de nuværende amter. Eksempelvis har Århus amt, der udgør hovedparten af vanddistrikt 70, indhentet supplerende materiale fra Vejle og Viborg amter. Endvidere har de fire amter omkring Limfjordens udarbejdet en særskilt artikel-5 analyse (se bilagslisten) for Limfjordens opland i vanddistrikterne 65, 70, 76 og 80 (se fig. 1).

5 Figur 1. Kort over de 12 vanddistrikter i Danmark. Links til basisanalyserne fra vanddistriktsmyndighederne er indsat i kortet. (Manglende links er under forberedelse)

6 6 Miljøministeriet har modtaget rapporterne fra vanddistriktsmyndighederne inden den 22. december 2004, med undtagelse fra det internationale vanddistrikt som Danmark har til fælles med Tyskland. Dataudvekslingen med myndighederne i Schleswig-Holstein er undervejs og det er foreløbig besluttet, at hvert land udarbejder særskilte analyser for hver deres landområde i det grænseoverskridende opland, herunder særskilt rapportering. Dette arbejde forventes at være afsluttet i Når resultatet foreligger, vil der blive udarbejdet et supplement til nærværende artikel 5 rapport. Materialet foreligger primært i form af GIS-kort (geografisk informationssystem) udarbejdet enten i MAPINFO eller ARCVIEW format og/eller som tekstdokumenter i Word eller PDF format. Materiale er desuden tilgængeligt på vanddistriktsmyndighedernes hjemmesider i elektronisk form. På figur 1 er der indsat hyperlinks, der via internettet linker til vanddistriktsmyndighedernes hjemmesider med artikel 5 analyserne. Enkelte analyser er tillige tilgængelige Miljøstyrelsens hjemmeside. De analyser, der er indleveret i form af WORD eller PDF-filer er aggregerede, dvs. oversigtlige sammenstillinger, mens der via de elektroniske kort er adgang til en række detajloplysninger om f.eks. spildevandsanlæg markeret på kortet. Dette indebærer, at vanddistriktsmyndighederne har samlet og registreret detaljerede oplysninger som også er indberettet via artikel-5 analyserne. Rapporteringen omfatter dermed både oversigterne og de rådata der er medgået til at producere oversigterne. Vanddistriktsmyndighederne har udarbejdet de sammenfattende artikel-5 analyser med følgende indhold: 1 MYNDIGHEDEN 2 KARAKTERISERING AF OVERFLADEVAND OG GRUNDVAND 2.1 KARAKTERISERING AF OVERFLADEVAND Karakterisering af vandløb Karakterisering af søer Karakterisering af kystvande Kunstige og stærkt modificerede overfladevandområder 2.2 KARAKTERISERING AF GRUNDVANDET Generel karakterisering 3 PÅVIRKNINGER AF OVERFLADEVAND OG GRUNDVAND 3.1 PUNKTFORURENINGER 3.2 AREALPÅVIRKNINGER 3.3 KVANTITATIVE PÅVIRKNINGER AF VANDET 3.4 ANDRE PÅVIRKNINGER AF VAND 4 BESKYTTEDE OMRÅDER

7 7 Hertil kommer den økonomiske analyser samt artikel 6 registrene som er tilgængelige på Miljøstyrelsens og Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside (se nedenfor i rapportens afsnit 5 og 6). 2. Analyse af vanddistriktets karakteristika Vanddistriktsmyndighederne har identificeret og karakteriseret alle vandområder uanset størrelse og kategori på baggrund af de overfladevands typologier, der er beskrevet i bekendtgørelse nr. 811, samt gennemført en typeinddeling af vandområderne. Resultatet af analyserne er samlet i vanddistriktsmyndighedernes rapportering. De marine områder er omfattet generelt ud til 1 sømil fra den udrettede kystlinie (basislinien) og for kemisk tilstand ud til 12 sømil. Herudover er alle vandområderne tildelt en entydig identifikation med nr., navn samt forsynet med en georeference. Endvidere indeholder rapporterne filer der med polygoner (Shape-filer) viser den geografiske udbredelse af de enkelte kvalitetselementer i vandområderne. Nøjagtigheden af de anvendte kort er generelt 1: eller bedre. Rapporteringen omfatter typeinddeling af vandløb, søer, kystvande og kunstige og stærkt modificerede overfladevandsområder. Der henvises til kapitel 2 i rapporterne fra vanddistriktsmyndighederne. 3. Vurdering af menneskelige aktiviteters indvirkning på overfladevandets- og grundvandets tilstand Vanddistriktsmyndighederne har opgjort påvirkningerne af overfladevand og grundvand fra de følgende kilder: punktforureninger, arealpåvirkninger, kildernes tilførsler og dermed påvirkninger af vand foruden andre påvirkninger af vand. Der er blevet lagt vægt på at registrere de påvirkninger, der er betydende for vandets tilstand. Påvirkninger som vurderes at være ubetydelige i forhold til vandforekomsternes opfyldelse af miljømålene, er kun medtaget på et helt overordnet niveau eller slet ikke. For punktkildernes vedkommende er der gennemført registreringer af udledninger til overfladevand, jordforurening, affaldsdeponering, råstofindvinding, mens der for arealpåvirkningernes vedkommende sondres imellem påvirkninger fra byer og tekniske anlæg, dræning af arealer, påvirkninger som følge af landbrugsmæssig dyrkning af arealerne, samt luftbåren forurening og belastning fra nedbør. Kildernes geografiske placering er registreret og placerest på elektroniske kort. Udledningerne er opgjort for kvælstof, fosfor, organisk stor samt hvor der foreligger informationer endvidere for de miljøfarlige stoffer herunder tungmetaller. Der henvises til kapitel 3 i rapporterne fra vanddistriktsmyndighederne.

8 8 4. Økonomisk analyse af vandanvendelse De danske betalingsregler for vandforsyning og spildevand er nationalt regulerede og dermed ens for alle vanddistrikter. Den økonomiske analyse, der skal gennemføres i forbindelse med fuld omkostningsdækning ved forsyningspligtydelser, er derfor blevet gennemført på nationalt niveau../. Miljøministeriet vurderer, at der allerede er fuld omkostningsdækning for forsyningspligtydelser i Danmark. Miljøstyrelsen har i det vedlagte notat Økonomiske analyse i forbindelse med basisanalyse 2005 givet en oversigt over hvorledes der er taget hensyn til princippet om omkostningsdækning for forsyningspligtydelser, 5. Register over beskyttet områder Vandrammedirektivet pålægger i artikel 6 medlemsstaterne at etablere et eller flere registre over beskyttede områder. Der er ikke noget krav om at rapportering af disse i 2004, idet denne er forudset at skulle indgå i vandplanen i Vandrammedirektivet pålægger imidlertid landene at etablere registret eller registrene senest fire år efter vedtagelsen af direktivet, dvs. 22. december I det følgende er der medtaget eksempler på disse registre../. Danmark har 5000 kilometer strande, som er velegnede til badning, og kvaliteten af badevandet opfylder kravene til den højeste standard. Miljøstyrelsen offentliggør hvert år et badevandskort, der viser status for badevandet. Danmark har implementeret byspildevandsdirektivet, således at der for hele landet anvendes tertiær rensning jf. direktivets artikel 5, stk. 8. Der er derfor ikke foretaget en kortlægning af følsomme områder specifikt med henblik på byspildevandsdirektivet. Hele Danmark er udpeget som næringsstof følsomt område efter EU s nitratdirektiv.. Der er derfor ikke foretaget en kortlægning af følsomme områder specifikt med henblik på nitratdirektivet. Habitatområderne danner sammen med fuglebeskyttelsesområderne det såkaldte NATURA 2000 netværk, et økologisk netværk af beskyttede naturområder gennem hele EU. I Danmark betegnes områderne ligeledes som internationale naturbeskyttelsesområder, heri indgår endvidere Ramsarområderne. Følgende kort viser de internationale naturbeskyttelses områders geografiske placering og udbredelse.

9 9 Bilag. Miljøstyrelsen, 2004: Bekendtgørelse om karakterisering af vandforekomster, opgørelse af påvirkninger og kortlægning af ressourcer. BEK nr 811 af 15/07/2004. Miljøstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen, 2004: Basisanalyse I. Karakterisering af vandforekomster og opgørelse af påvirkninger. Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 2, Miljøministeriet, 2003: Lov om miljømål m.v. for vandforekomster og internationale naturbeskyttelsesområder (miljømålsloven) LOV nr.1150 af 17/12/2003 (Gældende) basisanalyse Notat da- Miljøstyrelsen, 2005: Økonomisk analyse i forbindelse med teret den 31. januar 2005 Artikel 5 analyser fra vanddistriktsmyndighederne: Bornholms Regionskommune, Natur & Miljø, November 2004: Basisanalyse I for vanddistrikt Bornholm. EU's vandrammedirektiv i Nordjylland (Vanddistrikt 80). Basisanalyse december 2004 Fyns Amt 2004: Vanddistrikt Fyn Basisanalyse 2004, del 1. GIS-indberetning. Ribe Amt, 2004: Lov om Miljømål, Vandrammedirektivet. Basisanalysen del 1 Vanddistrikt 55. Storstrøms Amt, 2004: Basisanalyse del 1. Karakterisering af vandforekomster og opgørelse af påvirkninger. Vanddistrikt 35. Sønderjyllands Amt december 2004: Basisanalyse for vanddistrikt 50 Del 1. Karakterisering af vandområder og opgørelse af påvirkninger. Teknisk rapport. Vanddistrikt 30: Basisanalyse, del 1 Vanddistrikt 30. Vestsjællands Amt, 2004 Vanddistrikt HUR 2004: Kortsamling til første basisanalyse, del 1. Vanddistriktsmyndighed 65 Ringkjøbing Amt 2004: Basisanalyse del I. Karakterisering af vandforekomster og opgørelse af påvirkninger. Viborg Amt, 2004: Basisanalysen, del 1, for oplandet til Limfjorden. (basisanalyse for Limfjorden) (basisanalyse for Vesterhavet)

10 Der er sendt forespørgsler om papirversioner af basisanalyserne til Aarhus Amt og Vejle Amt. Data i MAPINFO og ARCVIEW er modtaget for jul. 10 CD-rommer med alle de modtagne data fra Vanddistrikterne.

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om 4 Beskyttede områder Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om - Badeområder - Næringsstoffølsomme områder - Habitat- og fuglebeskyttelsesområder - Skaldyrvande

Læs mere

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1)

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1) (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4200-00029 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om indholdet

Læs mere

Forord [ 5 ] kort. Alle kort, der er udarbejdet til basisanalysen - del 1, findes på

Forord [ 5 ] kort. Alle kort, der er udarbejdet til basisanalysen - del 1, findes på Forord Foto: Scanpix / Gert Laursen Denne rapport beskriver resultatet af basisanalysen del 1 udarbejdet for vanddistrikt 35 i henhold til Miljømålsloven. Basisanalysen del 1 er første trin i det arbejde,

Læs mere

HVORFOR BASISANALYSE? - INDHOLD OG FORMÅL MED BASISANALYSEN

HVORFOR BASISANALYSE? - INDHOLD OG FORMÅL MED BASISANALYSEN HVORFOR BASISANALYSE? - INDHOLD OG FORMÅL MED BASISANALYSEN Cand.scient. Martin Skriver Miljøstyrelsen ATV MØDE BASISANALYSEN: Kan GOD TILSTAND I VANDMILJØET OPNÅS I 2015? SCHÆFFERGÅRDEN 21. november 2006

Læs mere

Basisanalyse for Vandområdeplaner 2015-2021

Basisanalyse for Vandområdeplaner 2015-2021 Møde i Blåt Fremdriftsforum den 27. februar 2014 Basisanalyse for Vandområdeplaner 2015-2021 Kontorchef Harley Bundgaard Madsen, Naturstyrelsen 1. Baggrund 2. Formål 3. Foreløbige miljømål og kvalitetselementer

Læs mere

Hvordan læses en vandplan?

Hvordan læses en vandplan? Hvordan læses en vandplan? Den overordnede enhed for vandplanlægningen er de 23 hovedvandoplande. Der findes en vandplan for hvert hovedvandopland. I det følgende beskrives hvordan de 23 vandplaner skal

Læs mere

Ny vandplanlægning i Danmark

Ny vandplanlægning i Danmark Amterne i Danmark Ny vandplanlægning i Danmark Arbejdsprogram, tidsplan og høringsproces 2 Ny vandplanlægning i Danmark Udgivet af Miljøministeriet og Amterne i Danmark ISBN 87-7279-756-8 Hæftet findes

Læs mere

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet fra forureningsbekæmpelse til beskyttelse af økosystemer Jens Brøgger Jensen By- og Landskabsstyrelsen Dansk Selskab for Marinbiologi 5. november

Læs mere

1 Generel karakteristik af Vanddistrikt 35

1 Generel karakteristik af Vanddistrikt 35 1 Generel karakteristik af Vanddistrikt 35 Foto: Storstrøms Amt Vanddistrikt 35 omfatter Storstrøms Amt samt de dele af oplandene til Suså, Saltø Å og Tryggevælde Å, som ligger i Vestsjællands Amt og Roskilde

Læs mere

Vandplaner, vandrammedirektiv og punktkilder

Vandplaner, vandrammedirektiv og punktkilder Vandplaner, vandrammedirektiv og punktkilder Overblik og udfordringer Thomas Hansen Geolog,, ATV-møde 20. november 2008 Forurenede grunde over overfladevand: Udfordringer og samarbejder? Oplæg - Vandrammedirektivet

Læs mere

OVERVÅGNING AF GRUNDVAND I DANMARK LOVMÆSSIGE FORPLIGTIGELSER

OVERVÅGNING AF GRUNDVAND I DANMARK LOVMÆSSIGE FORPLIGTIGELSER OVERVÅGNING AF GRUNDVAND I DANMARK LOVMÆSSIGE FORPLIGTIGELSER Seniorforsker Carsten Langtofte Larsen Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) ATV MØDE GRUNDVANDSMONITERING - TEORI, METODER

Læs mere

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00035 Ref. maric/bho/spe Den 18. december 2014 Udkast til Bekendtgørelse om indsatsprogrammer Bilag 5 Grundlæggende foranstaltninger Indsatsprogrammernes grundlæggende

Læs mere

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003 Statistik for social- og sundhedsassistentuddannelsen 1993-2004 Følgende oversigt viser ansøgere, dimensionering og optag baseret på social- og sundhedsassistentuddannelsen i perioden 1993-2004. Tallene

Læs mere

Redegørelse for amternes vurdering af vandforekomsternes

Redegørelse for amternes vurdering af vandforekomsternes Notat Vand J.nr. M 2034-0020 Ref. TN Den 5. juli 2006 Redegørelse for amternes vurdering af vandforekomsternes tilstand 1. Indledning Vandrammedirektivet fastlægger i artikel 5, at der for hvert vandområdedistrikt

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Følgende EF-fuglebeskyttelses- og EF-habitatområder indgår: o EF-habitatområde nr. 243, Ebbeløkke Rev 1. Området Ebbeløkke Rev er et større område

Læs mere

GRUNDVANDSFOREKOMSTER - UDPEGNING OG REVISION

GRUNDVANDSFOREKOMSTER - UDPEGNING OG REVISION GRUNDVANDSFOREKOMSTER - UDPEGNING OG REVISION Civilingeniør Bente Villumsen Civilingeniør, ph.d. Marlene Ullum COWI A/S ATV MØDE BASISANALYSEN: Kan GOD TILSTAND I VANDMILJØET OPNÅS I 2015? SCHÆFFERGÅRDEN

Læs mere

Kortsamling til første basisanalyse, del 1 Vanddistrikt HUR 2004

Kortsamling til første basisanalyse, del 1 Vanddistrikt HUR 2004 Kortsamling til første basisanalyse, del 1 Vanddistrikt HUR 2004 Kolofon Titel: Udarbejdet og udgivet af: Udgivelsesår: Redaktion: Kortsamling til første basisanalyse, del 1. Vanddistrikt HUR 2004 Frederiksborg

Læs mere

Grundvand og statslige vandområdeplaner

Grundvand og statslige vandområdeplaner Grundvand og statslige vandområdeplaner Kolding / Natur- og Miljø 2017 Dirk-Ingmar Müller-Wohlfeil Disposition Den juridiske ramme Andre dokumenter Målsætning og (kvantitativ) tilstandsvurdering EU samarbejde

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 330 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 330 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 330 Offentligt J.nr. M Den 27 juni 2005 Besvarelse af spørgsmål 1-10 vedr. rådsmøde nr. 2670 (miljøministre) den 24. juni 2005. Spørgsmål

Læs mere

Planer for vand og natur. Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen

Planer for vand og natur. Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen Planer for vand og natur Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen Planlovens 14 stk. 4 Kommuneplanen må ikke stride mod En vandplan, en Natura 2000-plan, handleplaner for realiseringen af disse planer,

Læs mere

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark - Tidsplan og høringsproces 2 Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark Udgivet af Miljøministeriet Hæftet findes i PDF-udgave på www.skovognatur.dk

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

Viborg Amt Skottenborg 26-8800 Vi borg "^^7" Tlf: 8727 1700 EOe-rnail jzl ' Politik > Kontakt os

Viborg Amt Skottenborg 26-8800 Vi borg ^^7 Tlf: 8727 1700 EOe-rnail jzl ' Politik > Kontakt os Basisanalyse 2004, Vesterhavet Side l af 2 Fakta Viborg Amt Skottenborg 26-8800 Vi borg "^^7" Tlf: 8727 1700 EOe-rnail jzl ' Politik > Kontakt os Basisanalysen for Vesterhavet er klar Viborg amt har nu

Læs mere

Økonomi Ingen bemærkninger, idet indsatserne efter vandområdeplanerne forudsættes afholdt af staten.

Økonomi Ingen bemærkninger, idet indsatserne efter vandområdeplanerne forudsættes afholdt af staten. Notatark Sagsnr. 01.05.12-K04-1-15 Sagsbehandler Niels Rauff 20.4.2015 Indstillingsnotat Åben overskrift Overskrift Høring af udkast til vandområdeplaner for 2015-21 Beslutningstema Udvalget for Teknik,

Læs mere

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014 Miljøstyrelsen mst@mst.dk Teknik og Miljø Natur Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76292929 Telefax: 76292010 horsens.kommune@horsens.dk www.horsenskommune.dk Sagsnr.: 09.02.15-K02-1-14 MST-1270-00615

Læs mere

Vandområdeplan Vanddistrikt 1, Jylland og Fyn

Vandområdeplan Vanddistrikt 1, Jylland og Fyn Ringkøbing-Skjern Kommunes bemærkninger til udkast til Vandområdeplanerne 2015-2021. Ringkøbing-Skjern Kommune har gennemgået udkast til vandområdeplanerne for Vandområdedistrikt I Jylland og Fyn og har

Læs mere

[ 18 ] 1.2 Menneskelige påvirkninger

[ 18 ] 1.2 Menneskelige påvirkninger Figur 1.1.3 Internationale naturbeskyttelsesområder omfattet af EF-fuglebeskyttelsesdirektivet, EF- Habitatdirektivet og Ramsarkonventionen. Alle tre aftaler indeholder bestemmelser om beskyttelse og bevarelse

Læs mere

Punktkildernes betydning for fosforforureningen

Punktkildernes betydning for fosforforureningen 6 Punktkildernes betydning for fosforforureningen af overfladevand Karin D. Laursen Brian Kronvang 6. Fosforudledninger fra punktkilder til vandmiljøet Udledningen af fosfor fra punktkilderne har ændret

Læs mere

Vandrammedirektivet fremtidens udfordringer

Vandrammedirektivet fremtidens udfordringer Vandrammedirektivet fremtidens udfordringer Af DANVA's tværgående udvalg vedrørende Vandrammedirektivet: Gyrite Brandt formand Københavns Energi, Allan Bruus Odense Vandselskab as, Søren Dall Silkeborg

Læs mere

Vandområdeplaner

Vandområdeplaner Vandområdeplaner 2015-2021 Stormøde, foreningerne i Landbrug & Fødevarer Den 16. april 2015 Kontorchef Thomas Bruun Jessen Vandområdeplaner 2015 2021 Formel for vandområdeplanlægning Nyt plankoncept Udkast

Læs mere

Vandløbene, Vandrammedirektivet, Fødevare- og Landbrugspakken

Vandløbene, Vandrammedirektivet, Fødevare- og Landbrugspakken Vandløbene, Vandrammedirektivet, Fødevare- og Landbrugspakken IDA 14. marts 2016 Peter Kaarup Hvad indeholder Fødevare og Landbrugspakken vedr. vandplanlægning og vandløb? 1. At der skal ske en revurdering

Læs mere

Nordfyns Kommune Strukturplan for renseanlæg NOTAT. Vurdering af recipientkvalitet

Nordfyns Kommune Strukturplan for renseanlæg NOTAT. Vurdering af recipientkvalitet Nordfyns Kommune Strukturplan for renseanlæg NOTAT Til Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Driftsafdelingen Rådhuspladsen 2 5450 Otterup Fra Kristina Møberg Hansen Sag 155.07.011 Dato 17. januar 2008 Projektleder

Læs mere

Fastsættelse af reduktionsmål og indsats for fjorde og kystvande i Vandområdeplanerne Kontorchef Harley Bundgaard Madsen, Miljøstyrelsen

Fastsættelse af reduktionsmål og indsats for fjorde og kystvande i Vandområdeplanerne Kontorchef Harley Bundgaard Madsen, Miljøstyrelsen Differentieret regulering Erfaringer og ønsker til fremtidens miljøregulering. IDAmiljø den 3. april 2017 Fastsættelse af reduktionsmål og indsats for fjorde og kystvande i Vandområdeplanerne Kontorchef

Læs mere

Har Danmark forstået vandrammedirektivets vandplaner?

Har Danmark forstået vandrammedirektivets vandplaner? Har Danmark forstået vandrammedirektivets vandplaner? Lasse Baaner lb@foi.ku.dk Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi KU / Science Vandrammedirektivets vandområdeplaner Formål: Give overblik over

Læs mere

Emne Spørgsmål Svar 2.1. Afgrænsning af vandområder. Hvordan er vandområdernes afgrænsning vist i itværktøjet?

Emne Spørgsmål Svar 2.1. Afgrænsning af vandområder. Hvordan er vandområdernes afgrænsning vist i itværktøjet? Emne Spørgsmål Svar 2.1. Afgrænsning af Hvordan er nes afgrænsning vist i itværktøjet? De, der er medtaget i den tekniske afgrænsning, er, der ud fra Miljøstyrelsens viden opfylder de fastsatte kriterier.

Læs mere

Vandplanerne den videre proces

Vandplanerne den videre proces Plantekongres 2012 10.-12. januar i Herning Kongrescenter Vandplanerne den videre proces Thomas Bruun Jessen, Kontorchef, Naturstyrelsen 1. Vandplaner i den endelige version 2. Vandplanernes miljømål og

Læs mere

Basisanalyse del 1. Karakterisering af vandforekomster og opgørelse af påvirkninger. Miljøstyrelsen

Basisanalyse del 1. Karakterisering af vandforekomster og opgørelse af påvirkninger. Miljøstyrelsen Basisanalyse del 1 Karakterisering af vandforekomster og opgørelse af påvirkninger Miljøstyrelsen Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 2 2004 Indhold INDHOLD 3 1 INDLEDNING 5 1.1 VEJLEDNINGENS FORMÅL 5 1.2

Læs mere

Vejledning til anvendelse af MiljøGIS-kort, der viser vandområdeplanernes indhold, samt afgivelse af høringssvar

Vejledning til anvendelse af MiljøGIS-kort, der viser vandområdeplanernes indhold, samt afgivelse af høringssvar Vejledning til anvendelse af MiljøGIS-kort, der viser vandområdeplanernes indhold, samt afgivelse af høringssvar På Miljøministeriets MiljøGIS kort vises vandområdeplanerne på et kort over Danmark. Der

Læs mere

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5.

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5. Dato: 5. februar 2017 qweqwe 7.2.6) Al ny og forøget spildevandsudledning til stillestående vandområder skal så vidt muligt undgås. 7.2.7) Vandplanen identificerer et antal overløb af opspædet spildevand

Læs mere

Lov om vandplanlægning 1

Lov om vandplanlægning 1 NOTAT J.nr. NST-4200-00012 Ref. Maric/BHo/BRU/Peran Den 13. september 2013 U D K A S T Forslag til Lov om vandplanlægning 1 Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Loven har til formål at fastlægge rammer

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter miljømålslovens 53, stk. 1, nr. 1 om vandplanens tilvejebringelse 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter miljømålslovens 53, stk. 1, nr. 1 om vandplanens tilvejebringelse 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. juni 2015 J.nr.: NMK-400-00371 Ref.: MACWA AFGØRELSE i sag om Naturstyrelsens vedtagelse af Vandplan 2.6 Østersøen Natur-

Læs mere

HUT-Skånes ekskursion til Danmark 29. og 30. Maj 2006

HUT-Skånes ekskursion til Danmark 29. og 30. Maj 2006 HUT-Skånes ekskursion til Danmark 29. og 30. Maj 2006 Ca. 10.00 Ankomst Esrum Kloster Ca. 10.15 Organisering af vandplanlægningen i Danmark Peter B. Jørgensen, Landskabsafdelingen, Frederiksborg Amt Ca.

Læs mere

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplaner for 23 hovedoplande Omfang: målsatte områder - 17 kyststrækninger - 74 fjorde

Læs mere

Vanddistrikter og vanddistriktsmyndigheder. Udpegning og ændring af internationale

Vanddistrikter og vanddistriktsmyndigheder. Udpegning og ændring af internationale Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Lovens formål Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel 8 Kapitel 9 Kapitel 10 Kapitel 11 Kapitel 12 Kapitel 13 Kapitel 14 Kapitel 15

Læs mere

Status for Vandplanerne

Status for Vandplanerne Status for Vandplanerne Kontorchef Peter Kaarup Wilhjelmkonference 14. november 2014 De vedtagne planer for 1. planperiode til 2015 Miljøministeren offentliggjorde vandplanerne for første planperiode (VP1)

Læs mere

Kvælstof, iltsvind og havmiljø

Kvælstof, iltsvind og havmiljø Skanderborg, Februar 2014 Kvælstof, iltsvind og havmiljø Hvilken betydning har kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og havet omkring Danmark?, Indhold 1) Danmarks udledninger af kvælstof

Læs mere

Bæredygtig vandindvinding (af grundvand) planlægger Henrik Nielsen, Naturstyrelsen

Bæredygtig vandindvinding (af grundvand) planlægger Henrik Nielsen, Naturstyrelsen Bæredygtig vandindvinding (af grundvand) planlægger Henrik Nielsen, Naturstyrelsen ATV-møde den 29. januar 2013 1 Krav til bæredygtighed Krav om begrænset påvirkning af vandindvindingen på omgivelser:

Læs mere

Indvinding af grundvand sker fra 803 vandindvindingsanlæg,

Indvinding af grundvand sker fra 803 vandindvindingsanlæg, mer primært fra forbrænding af kul og halm, herunder markafbrænding. De naturlige kilder er primært ophvirvlet jordstøv, og luftbåren biologisk materiale som fx pollen og svampesporer. Depositionen af

Læs mere

Københavns Universitet. Note om vandlovgivning og -planlægning Baaner, Lasse; Anker, Helle Tegner. Publication date: 2008

Københavns Universitet. Note om vandlovgivning og -planlægning Baaner, Lasse; Anker, Helle Tegner. Publication date: 2008 university of copenhagen Københavns Universitet Note om vandlovgivning og -planlægning Baaner, Lasse; Anker, Helle Tegner Publication date: 2008 Document Version Tidlig version også kaldet pre-print Citation

Læs mere

Status for vandplanerne Hvad er der sket, og hvor er vi nu i processen? Naturgeograf, Ph.d. Dirk-Ingmar Müller-Wohlfeil

Status for vandplanerne Hvad er der sket, og hvor er vi nu i processen? Naturgeograf, Ph.d. Dirk-Ingmar Müller-Wohlfeil Status for vandplanerne Hvad er der sket, og hvor er vi nu i processen? Naturgeograf, Ph.d. Dirk-Ingmar Müller-Wohlfeil Disposition - Tidsplan for vandplanerne - Rammebetingelser for udarbejdelse af VP

Læs mere

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 3.1 Bornholm. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter.

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 3.1 Bornholm. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter. Lokalt høringsnotat Forslag til vandplan for hovedvandopland 3.1 Bornholm Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter Oktober 2014 Titel: Lokalt høringsnotat Forslag til vandplan for hovedvandopland

Læs mere

Basisanalyse for oplandet til Limfjorden. Del 1

Basisanalyse for oplandet til Limfjorden. Del 1 Basisanalyse for oplandet til Limfjorden Del 1 Karakterisering af vandforekomster og opgørelse af påvirkninger Ringkjøbing Amt, Nordjyllands Amt, Århus Amt og Viborg amt. Vanddistriktsmyndighed 65, 76

Læs mere

NOTAT. Vandplanlægning J.nr. SVANA Ref. SPe Den 11. september 2017

NOTAT. Vandplanlægning J.nr. SVANA Ref. SPe Den 11. september 2017 NOTAT Vandplanlægning J.nr. SVANA-400-00013 Ref. SPe Den 11. september 2017 Notat om høring af udkast til bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande,

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Rollefordelingen mellem stat, region og kommune i sager om forurening af grundvand og eller drikkevand

Rollefordelingen mellem stat, region og kommune i sager om forurening af grundvand og eller drikkevand Bilag 1 Klima og Miljøudvalget NOTAT: Rollefordelingen mellem stat, region og kommune i sager om forurening af grundvand og eller drikkevand Spørgsmål om forurening af grundvand og drikkevand varetages

Læs mere

Fremtidige opgaver for Kommunerne - Hvordan tackler de opgaven? Jakob Bisgaard Ringkøbing-Skjern Kommune

Fremtidige opgaver for Kommunerne - Hvordan tackler de opgaven? Jakob Bisgaard Ringkøbing-Skjern Kommune Fremtidige opgaver for Kommunerne - Hvordan tackler de opgaven? Jakob Bisgaard Ringkøbing-Skjern Kommune Indhold Status hvor er vi Et kig i krystalkuglen Hvordan tackles opgaven Samarbejde udad Samarbejde

Læs mere

Miljømålslovens vandopgaver

Miljømålslovens vandopgaver R EDSKAB Miljømålslovens vandopgaver Indledning Miljømålsloven 1 samler implementeringen af en række EU-direktiver i den danske lovgivning. Der er først og fremmest tale om vandrammedirektivet 2 og habitatdirektivet

Læs mere

Vandplaner og vandindvinding

Vandplaner og vandindvinding Vandplaner og vandindvinding 26. Januar 2011 Jens Rasmussen Københavns Energi, Vand og Afløb Vandplaner hvad er det? Vandplanerne udspringer af Vandrammedirektivet (EU), som er implementeret i dansk lov

Læs mere

Forslag. Lov om vandplanlægning 1)

Forslag. Lov om vandplanlægning 1) Lovforslag nr. L 71 Folketinget 2013-14 Fremsat den 14. november 2013 af miljøministeren (Ida Auken) Forslag til Lov om vandplanlægning 1) Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Loven har til formål at fastlægge

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 2. Indhold. Vandområders kvalitet. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 2. Indhold. Vandområders kvalitet. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 2 Vandområders kvalitet Indhold 1 Oversigt over vandområder... 2 2 Vandplanernes målsætninger og krav... 2 2.1 Miljømål for vandløb... 3 2.2 Miljømål

Læs mere

7144/16 ams/fh/hm 1 DGE 1A

7144/16 ams/fh/hm 1 DGE 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. marts 2016 (OR. en) 7144/16 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet ENV 170 FIN 177 AGRI 136 IND 54 SAN 100 De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

KARAKTERISERING AF GRUNDVANDSFOREKOMSTERNES KONTAKT TIL OVERFLADEVAND - EN AMTSLIG OVERSIGT

KARAKTERISERING AF GRUNDVANDSFOREKOMSTERNES KONTAKT TIL OVERFLADEVAND - EN AMTSLIG OVERSIGT KARAKTERISERING AF GRUNDVANDSFOREKOMSTERNES KONTAKT TIL OVERFLADEVAND - EN AMTSLIG OVERSIGT Seniorforsker Bertel Nilsson Forsker Mette Dahl Geolog Lisbeth Flindt Jørgensen Danmarks og Grønlands Geologiske

Læs mere

Grundvandsforekomsterne er inddelt i 3 typer:

Grundvandsforekomsterne er inddelt i 3 typer: Geologiske forhold I forbindelse med Basisanalysen (vanddistrikt 65 og 70), er der foretaget en opdeling af grundvandsforekomsterne i forhold til den overordnede geologiske opbygning. Dette bilag er baseret

Læs mere

Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer

Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer Dansk selskab for marinbiologi Et realistisk fremtidsscenarie for dansk akvakultur et bæredygtigt erhverv i det marine miljø? 18. marts

Læs mere

Klikvejledning vandplaner Juni 2013

Klikvejledning vandplaner Juni 2013 Klikvejledning vandplaner Juni 2013 Når du skal undersøge konkrete stedsspecifikke elementer i vandplanforslagene (fx en indsats eller forkert miljømål i et specifikt vandløb), skal du gå ind på Miljøministeriets

Læs mere

Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Etablering af nyt bassin ved Gl. Århusvej i Viborg

Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Etablering af nyt bassin ved Gl. Århusvej i Viborg Forslag til tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2009 2013 Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Prinsens Allé 5 8800 Viborg Kontakt: Anders Haugstrup Rådgiver Orbicon A/S Klostermarken 12 8800 Viborg Sag

Læs mere

Viborg Kommune. Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Etablering af nyt bassin ved Gl. Århusvej i Viborg

Viborg Kommune. Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Etablering af nyt bassin ved Gl. Århusvej i Viborg Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Prinsens Allé 5 8800 Viborg Kontakt: Anders Haugstrup Rådgiver Orbicon A/S Klostermarken 12 8800 Viborg Sag 223 11-24 Projektleder: Peter Poulsen Kvalitetssikring:

Læs mere

Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land

Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 64 Offentligt Notat Vand J.nr. 439-00006 Ref. KDL Den 3. november 2006 Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land Baggrund

Læs mere

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer Miljøudvalget 2014-15 (1. samling) MIU Alm.del - Bilag 98 Offentligt NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00035 Ref. maric/bho/spe Den 17. december 2014 Udkast til Bekendtgørelse om indsatsprogrammer

Læs mere

HVORDAN SPILLER UDLEDNING TIL RECIPIENT SAMMEN MED KRAV I VANDPLANER/VANDOMRÅDEPLANER? - KLIKOVAND 24. NOVEMBER 2016

HVORDAN SPILLER UDLEDNING TIL RECIPIENT SAMMEN MED KRAV I VANDPLANER/VANDOMRÅDEPLANER? - KLIKOVAND 24. NOVEMBER 2016 HVORDAN SPILLER UDLEDNING TIL RECIPIENT SAMMEN MED KRAV I VANDPLANER/VANDOMRÅDEPLANER? - KLIKOVAND 24. NOVEMBER 2016 Henriette Soja, advokat (H) KLIKOVAND November 2016 EMNER side 2 Hvilke vilkår kan fastsættes

Læs mere

Vandløb - definitioner af god kvalitet samt naturlige og modificerede vandløb. Trine Balskilde Stoltenborg

Vandløb - definitioner af god kvalitet samt naturlige og modificerede vandløb. Trine Balskilde Stoltenborg Vandløb - definitioner af god kvalitet samt naturlige og modificerede vandløb Trine Balskilde Stoltenborg Fokuspunkter Processen omkring udpegningen af vandløbene, herunder særligt vedr. undtagelsesbestemmelserne

Læs mere

Indsatsområder sagen kort

Indsatsområder sagen kort Miljøudvalget, Miljøudvalget 2013-14 L 72 Bilag 5, L 71 Bilag 5 Offentligt Dato: 26. november 2013 Til: Folketingets Miljøudvalg Sagsbehandler: Bente Villumsen, 4097 3243, bv@dn.dk Indsatsområder sagen

Læs mere

0 2,5 kilometer Kertemindevej 250 arealgodkendelse Oversigtskort, alle arealer Bilag 1 Odense Kommune Nørregade 36-38, 5000 Odense C Tlf. 65512525 Initialer: tsan Dato: 03.12.2015 Beskyttede naturområder

Læs mere

Bekendtgørelse om fastsættelse af miljømål for vandløb, søer, kystvande, overgangsvande og grundvand 1)

Bekendtgørelse om fastsættelse af miljømål for vandløb, søer, kystvande, overgangsvande og grundvand 1) BEK nr 1433 af 06/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 6. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., By- og Landskabsstyrelsen, j. nr. BLS-400-00034 Senere ændringer

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2017-2027 Juni 2017 Lolland Spildevandsplan 2017-2027 Vedtaget d. 22. juni 2017 Foto på forsiden: Erik Graham Lindstrøm & Lolland Kommune Indholdsfortegnelse Det åbne land 4 6.1 Administrative

Læs mere

Basisanalyse. for Vanddistrikt 60. Vejle. Vandrammedirektivets artikel 5

Basisanalyse. for Vanddistrikt 60. Vejle. Vandrammedirektivets artikel 5 Basisanalyse for Vanddistrikt 60 Vejle Vandrammedirektivets artikel 5 Udgivet af Vejle Amt Forvaltningen for Teknik og Miljø Damhaven 12 7100 Vejle Redaktion Steen Bøgild Frandsen Steen Schwærter Simon

Læs mere

Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode

Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode Blåt Fremdriftsforum August 2014 Sara Westengaard Guldagger, Naturstyrelsen, Vandplaner og Havmiljø Forslag til vandplaner for første

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes Spildevandsplan Tillæg nr. 2

Mariagerfjord Kommunes Spildevandsplan Tillæg nr. 2 Natur og Miljø Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: P06.00.05-P16-1-12 Ref.: Bjarke Uffe Jensen Direkte tlf. 97113637 bjjen@mariagerfjord.dk

Læs mere

Basisanalyse del I 2004

Basisanalyse del I 2004 Basisanalyse del I 2004 Web-rapport Vanddistrikt 70 Basisanalyse del I 2004 Webrapport Udgiver: Århus Amt (lukket 31.12.06 som en følge af kommunalreformen). - Århus Amt Natur & Miljø Side 1 af 114 Forside

Læs mere

Overvågning af vandløb, nyt om vandområdeplanerne. Vandområdeplaner. Peter Kaarup Naturstyrelsen

Overvågning af vandløb, nyt om vandområdeplanerne. Vandområdeplaner. Peter Kaarup Naturstyrelsen Overvågning af vandløb, nyt om vandområdeplanerne Vandområdeplaner Peter Kaarup Naturstyrelsen - Indhold - Staten står for den nationale overvågning af vandløbene. - Der fokuseres på hvilke vandløb, der

Læs mere

Vandplaner i Danmark. Grundvandets rolle. Lærke Thorling

Vandplaner i Danmark. Grundvandets rolle. Lærke Thorling Vandplaner i Danmark. Grundvandets rolle., GEUS Vandrammedirektivet og Bæredygtig vandforvaltning Integrering af vandforvaltningsmæssige opgaver Miljømålsintegrering Integrering af alle vandressourcer

Læs mere

UDPEGNING AF GRUNDVANDSFOREKOMSTER I RIBE AMT

UDPEGNING AF GRUNDVANDSFOREKOMSTER I RIBE AMT UDPEGNING AF GRUNDVANDSFOREKOMSTER I RIBE AMT Geolog Susanne Nørgaard Marcussen Ribe Amt ATV MØDE BASISANALYSEN: Kan GOD TILSTAND I VANDMILJØET OPNÅS I 2015? SCHÆFFERGÅRDEN 21. november 2006 RESUMÈ Udpegningen

Læs mere

9/30 ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE. Medlemsstat: Danmark. Ledsagedokument til

9/30 ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE. Medlemsstat: Danmark. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2012) XXX draft 9/30 ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE Medlemsstat: Danmark Ledsagedokument til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

mejep@nst.dk nst@nst.dk

mejep@nst.dk nst@nst.dk Dato: 19. august 2015 Til: Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen mejep@nst.dk nst@nst.dk Masnedøgade 20 2100 København Ø Telefon: 39 17 40 00 Mail: dn@dn.dk Høringssvar til 4 ændringsbekendtgørelser

Læs mere

Adresse: Søndergade 27, 8740 Brædstrup

Adresse: Søndergade 27, 8740 Brædstrup Basisoplysninger Tekst Kommunens vurdering Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Lovliggørelse af eksisterende kantsikring ved Hopballe Mølle Lovliggørende vandløbsregulering i Grejs Å ved Hopballevej 56,

Læs mere

Lov om Miljømål - Amterne Status

Lov om Miljømål - Amterne Status Lov om Miljømål - Amterne Status Jørgen Jørgensen Viborg Amt Dataindsamling Parametervalg Prøvetagning Laboratorie analyse Kortlægning af hvilken information der kan tilvejebringes ved monitering Datahåndtering

Læs mere

Basisoplysninger. Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Navn, adresse, telefonnr. og på bygherre

Basisoplysninger. Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Navn, adresse, telefonnr. og  på bygherre Ansøgningsskema til screeningsafgørelse vedr. miljøvurderinger af projekter (VVM; vurderinger af virkninger på miljøet). iht. VVM-bekendtgørelsen (Bek.nr.: 447 af 10. maj 2017) Fra bilag 1 i Bek. om samordning

Læs mere

Skifergas. Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område

Skifergas. Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 233 Offentligt Skifergas Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Afgørelse efter miljøvurderingslovens 4, stk. 1, om forlængelse af gyldighedsperioden af nitrathandlingsplanen for

Afgørelse efter miljøvurderingslovens 4, stk. 1, om forlængelse af gyldighedsperioden af nitrathandlingsplanen for Miljøstyrelsen den 14. december 2015 Afgørelse efter miljøvurderingslovens 4, stk. 1, om forlængelse af gyldighedsperioden af nitrathandlingsplanen for 2008-2015 Baggrund Nitratdirektivet 1 EU s medlemsstater

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Til Ikast-Brande Kommune Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Ikast-Brande Kommune har den 18. september 2015 anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med ansøgning Miljøgodkendelse

Læs mere

Forslag om Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune

Forslag om Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune Forslag om Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune 2009 2012 Tillæg nr. 37/2016 Separatkloakering af nyt boligområde ved Over Hornbæk - Lokalplan 620 Miljø og Teknik Indholdsfortegnelse Forord

Læs mere

Miljøudvalget MIU Alm.del Bilag 36 Offentligt

Miljøudvalget MIU Alm.del Bilag 36 Offentligt Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 36 Offentligt Bilag 1 Overvågning af overfladevands økologiske og kemiske tilstand og økologiske potentiale Overvågningsnettet udformes på en sådan måde, at det

Læs mere

Nabotjek af EU-landes marine vandmiljøindsats i henhold til vandrammedirektivet Præsentation COWI POWERPOINT PRESENTATION

Nabotjek af EU-landes marine vandmiljøindsats i henhold til vandrammedirektivet Præsentation COWI POWERPOINT PRESENTATION Nabotjek af EU-landes marine vandmiljøindsats i henhold til vandrammedirektivet Præsentation 11.06.18 1 Rapportens formål og baggrund Overordnet formål Skabe indsigt og viden om andre EU-landes metoder

Læs mere

Basisoplysninger Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Navn, adresse, telefonnr. og på bygherre

Basisoplysninger Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Navn, adresse, telefonnr. og  på bygherre Bekendtgørelse om samordning af miljøvurderinger og digital selvbetjening m.v. for planer, programmer og konkrete projekter omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter

Læs mere

1 Indledning Planlægningsgrundlag Lovgrundlag Miljøvurdering Forhold til anden planlægning Kommuneplanen for

1 Indledning Planlægningsgrundlag Lovgrundlag Miljøvurdering Forhold til anden planlægning Kommuneplanen for 1 Indledning...2 2 Planlægningsgrundlag...2 2.1 Lovgrundlag...2 2.2 Miljøvurdering...2 3 Forhold til anden planlægning...2 3.1 Kommuneplanen for Horsens Kommune...2 3.2 Vandplanerne...2 4 Status...2 5

Læs mere

EU s krav i et juridisk perspektiv. Helle Tegner Anker

EU s krav i et juridisk perspektiv. Helle Tegner Anker EU s krav i et juridisk perspektiv Helle Tegner Anker 23/01/2017 2 Oversigt De EU-retlige forpligtelser Fokus på vandrammedirektivet og habitatdirektivet Opnå miljømål og undgå forringelse Områdespecifikke

Læs mere

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed?

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Vandplanernes miljømål Retningslinjer for Regnbetingede udløb Udlederkrav Bo Skovmark Naturstyrelsen Aalborg, 31. maj 2012 Naturstyrelsen SIDE 1 23 vandplaner

Læs mere

KOMMUNEPLANLÆGNING I DET ÅBNE LAND A P R O P O S

KOMMUNEPLANLÆGNING I DET ÅBNE LAND A P R O P O S KOMMUNEPLANLÆGNING I DET ÅBNE LAND A P R O P O S APROPOS - FORORD APROPOS Kommuneplanlægning i det åbne Land er en elektronisk samlemappe, der ligger på By- og Landskabsstyrelsens hjemmeside. De nye kommuner

Læs mere

Vandområdeplanerne. - implementering af vandrammedirek4vet. Thomas Bruun Jessen Kontorchef i Naturstyrelsen

Vandområdeplanerne. - implementering af vandrammedirek4vet. Thomas Bruun Jessen Kontorchef i Naturstyrelsen Vandområdeplanerne - implementering af vandrammedirek4vet Thomas Bruun Jessen Kontorchef i Naturstyrelsen 1 Den europæiske miljødebat miljøgaran4en Danmark fik i 1986 indført den såkaldte miljøgaran4,

Læs mere