DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Skejby Universitetshospital,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Skejby Universitetshospital,"

Transkript

1 DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Skejby Universitetshospital, Mødeleder: Jens K. Møller Referent: Ulrich Stab Jensen Deltagere: Aalborg; Henrik C. Schønheyder. Rigshospitalet; Anna Marie Aastrup. Hvidovre; Hans Fjeldsøe-Nielsen. Esbjerg; Esad Dlajic. Skejby; Jens K. Møller, Kurt Fuursted. Hillerød; Dennis S. Hansen. Odense; Ulrik Justesen. Næstved/Nykøbing F; Ole Heltberg. Herning; Helga Schumacher, Ingrid Astrup, Henriette Kjær Lillelund Hansen. Viborg; Marianne Krogh Thomsen. SSI; Anette M. Hammerum, Stefan S. Olsen, Ulrich S. Jensen. Robert Skov, Niels Frimodt-Møller, Kåre Mølbak. Aftalt på mødet: - Næste møde: tirsdag den 11. marts 2008 kl , AAS, SSI. - Liste over hospitaler der betjenes af hver KMA bedes sendt til SSY@ssi.dk inden d. 9. december - DANMAP-rapport: 2007 data indsamles 1. kv og skal inkludere resistensdata for Haemophilus influenzae. Fortsætter med nationale resistensgrafer og lokale i appendix. - EARSS: 2007 data indsamles 1. kv med alle EARSS bakterier inkl. P. aeruginosa. - DANMAP & EARSS data kan næste år indsendes i én samlet fil eller separat. Jens K. Møller undersøger tekniske problemer for MADS-brugere. - Henrik C. Schønheyder har tilbudt at assistere Steen Ethelberg (set@ssi.dk) med at validere indrapporteringen af rejseanamnese. - DANRES enig om at der sendes brev ud til SST om multiresistensproblematik i Danmark inden jul - Niels Frimodt-Møller laver skitse. - DANRES-M gruppen mødes og afrapporterer. - Nordisk Workshop om resistensbestemmelse (RAF-M workshop afholdes den maj i Gøteborg). - EU/Europæisk antibiotika-dag afholdes den 18. november 2008.

2 1. Status for EARSS (Stefan Schytte Olsen, Appendiks 1) EARSS questionnaire blev besvaret af 8 af 15 KMA er. Liste over hospitaler der betjenes af hver KMA bedes sendt til SSY@ssi.dk. Sendes inden d. 9. december Mål for 2008: At Danmark kan rapportere data fra endnu flere KMA er. P. aeruginosa medtages i dataindsamlingen og rapporteringen. Rapporten er udkommet på nettet. Punktet IBIS-database er et værktøj/forum til at dele information mellem de deltagende laboratorier(punkt til næste møde). Diplomer fra EARSS blev udleveret til KMA erne. 2. Status for DANMAP rapport (Ulrich Stab Jensen, Appendiks 2) a) Data fra DANMAP 2006 rapporten: Igen i år fandtes en stigning i antibiotikaforbrug generelt. Der er inter regionale forskelle på forbruget inden for de forskellige landsdele. Data til årets rapport blev modtaget fra 14 ud af 15 KMA er og retrospektive data fra 12/15. DANMAP redaktionen modtager stadig gerne retrospektive data fra de sidste. b) Fremtidig rapportering af data efter regionsdannelsen: I løbet af 2008 bliver der ændret på optageområderne for Ålborg (og resten af landet). Det vil sige, at 2007 data stadig følger de gamle amtsgrænser. Det ønskes, at der fortsættes med nationale resistensgrafer og lokale resistensgrafer skal vedblive i 3 Appendiks. c) Kan de elektroniske data til EARSS også bruges til DANMAP? Formaterne for indberetning til DANMAP og EARSS er i dag forskellige: til DANMAP indsendes aggregerede data (dvs. tabeller) og til EARSS patient-relaterede data (anonymiserede) i fil format (fx txt eller Excel). Der er et stort overlab for de to datasæt. For de afdelinger der ønsker det, kan EARSS formatet anvendes til DANMAP data også - man kan også vælge at fortsætte som hidtil (dette vil fremgå af invitationsbrevet der udsendes til dataindsamling til DANMAP 2007). Jens K. Møller vil se på de tekniske problemer, der kan opstå for MADS-brugere. 3. Kan vi lette indberetningen for tarminfektioner? (Kåre Mølbak, Appendiks 3) Udlandsrejse skal i følge bekendtgørelsen om indberetningspligtige sygdomme indberettes hvis muligt. viser indberetningerne og opdateres ugentligt. Indberetningen er manuel og forbundet med visse begrænsninger: manglende oplysning om udlandsrejse, manglende rettidighed, manglende ydernummer. Data om udlandsrejse er vigtige mhp. valg af empirisk behandling, udredning, smittekilderegnskab i Annual report of zoonosis og Jord-til-Bord i DANMAP rapporterne. Familieministeriet ønsker bedre data om udlandsrejse mhp. handlingsplan for campylobacter. Det ville være til fordel for epidemiologisk afdeling på SSI at få en automatiseret løsning mhp. problemet med rettidighed og udenlandsrejse. Flere løsningsmuligheder blev fremlagt: 1) National mikrobiologisk bank (a la pilot-projekt WWWsync i samarbejde med MEDCOM) (bygget på patobanken).

3 2) Løsning på udlandsrejsens betydning: Formodes patienten smittet i udlandet. Angive faste felter på rekvisitionssedlen. 3) Elektronisk indberetning (pushmetode, kopisvar via EDIFACT til SSI), kortsigtet løsning. 4) Batch kørsel/udtræk for 2007 data mhp. at sikre rejsedata. Skal køre fremover. 5) Stikprøve kontakt til praktiserende læger for at indsamle manglende udlandsdata. Fremlagte oplæg blev diskuteret. Der var generel opbakning til en automatiseret løsning, der kan sende begge veje. Jens K. Møller påpegede at der kan være en juridisk problemstilling omkring deling af personhenførbare data. Det vil blive undersøgt om man kan kopiere den model patobanken anvender, Dennis S. Hansen påpegede, at ansøgning for region Hovedstaden om oprettelse af en bank a la pilot-projekt WWWsync allerede er indsendt. En vigtig pointe var, at det skal være muligt at skelne mellem ikke rejse og rejse ukendt i en evt. elektronisk indberetning. Henrik C Shønheyder indvilgede i at lave opgørelse for Aalborg mhp. rejseaktivitet i samarbejde med Steen Ethelberg (set@ssi.dk). 4. ESBL-producerende Enterobacteriaceae a) Alternativ ESBL screeningsmetode - erfaringer fra Århus (Kurt Fuursted, Appendiks 4) Kurt Fuursted fortalte om Skejbys erfaringer med screening af urinprøver. Anvender Oxoid 9 cm Isores uden blod - 8 disks. Amoxicillin-clavulansyre indgår, hvorved der ved ESBL kan laves diskapproximation med synergi effekt og dermed opnås en konfirmation i mange tilfælde. Screening med cefpodoxim er foretaget siden ESBL påvises ved cef<24cm + positiv diskapproximation. Såfremt resultatet ikke er entydigt foretages sekundær test med dobbeltdisk, ny diskapproximation eller E-Test. Resultater: 3,4% cefuroxim resistente. Heraf var 61% ESBL, 39% non-esbl). 81,5% af alle ESBL er kan aflæses i en arbejdsgang pga. ovennævnte design. Har fundet ESBL ved diskapproximations metoden, som ikke kunne findes ved dobbeltdiskmetoden. b) Status af ESBL-prævalens undersøgelsen (Dennis S. Hansen, Appendiks 5) Dennis S. Hansen fortalte om foreløbige resultater af den netop gennemførte prævalens undersøgelse. Der var store forskelle i antallet af blod- og urindyrkninger fra de forskellige KMA er, som ventet. Der blev fundet mellem 1-7 ESBL-positive isolater i bloddyrkninger pr. KMA. Landsgennemsnittet af ESBL-positive E.coli i blod lå på 4-5%. Der var stor forskel på de enkelte KMA er. Landsgennemsnittet af ESBL-positive E.coli i praksisurin lå på 1-2%, og for Klebsiella pneumoniae lidt højere. Landsgennemsnittet af ESBL-positive E.coli i hospitalsurin lå på 2-3%, og for Klebsiella pneumoniae lidt højere (5-6%). Den PPV af Cefpodoxim-screeningstest var summeret 50-60%. ESBL data skal ud hurtigt. Hvordan? Dennis laver oplæg til udgivelse.

4 c) Skal ESBL indberettes i fremtiden? Debat omkring resultatet af prævalensundersøgelsen og fremtidig strategi. Der blev diskuteret: Om ESBL er et hygiejneproblem? Om isolation er nødvendigt? Odense (og Skejby) har ikke kunnet konstatere sammenhæng af deres ESBL fund, og derved ikke udbrud. Derfor foretager de individuel patientvurdering (inkontinens, katetre osv.) mht. isolation og screening af medpatienter. Hillerød har haft udbrud (Klebsiella pneumoniae CTX-M-15). Har konstateret 35 tilfælde hvoraf 22 var koncentreret omkring 3 afdelingen. Derfor isolerer de patienterne, sætter mærkat i journalen, og stuekontakter screenes. Niels Frimodt-Møller (og Kåre Mølbak) påpegede at MRSA, ESBL og Clostridium difficile er drevet af mere bredspektret antibiotika-behandling (cephalosporiner og quinoloner) og orienterede om, at Sverige har indført en handlingsplan mod ESBL. Robert Skov sammenlignede de nye ESBL-stammer med MRSA, og mente at det vi fandt nu er en forløber for en ESBL-epidemi. Niels Frimodt-Møller rejste forslag om DSKM/DANRES møde mht. hvad der skal gøres på ESBL området (isolation af patienterne, ændring af antibiotika forbruget, screening af patienter, hygiejniske tiltag). Skal der nedsættes officiel gruppe til udarbejdning af handlingsplan? Kåre Mølbak foreslog, at der rettedes henvendelse til sundhedsstyrelsen. DANRES-medlemmer enedes om, at der sendes brev til Sundhedstyrelsen om multiresistensproblematik i Danmark - Niels Frimodt-Møller laver skitse inden jul Orientering fra DANRES-M (Robert Skov, Appendiks 6) Nye EUCAST breakpoints for cephalosporiner - Forslag til nye EUCAST breakpoints for cephalosporiner, hvilke konsekvenser har dette? Breakpoint for cefuroxim er uændret 8/8, men med en tilføjelse om at det kun gælder for infektioner udgået fra urinveje forårsaget af E. coli og K. pneumoniae. RAF-gruppen har udfærdiget et konsensusdokument - heraf fremgår det at man ikke længere vil anbefale brug af cefuroxime medmindre ovennævnte er opfyldt da man ikke kan vide det ved behandlingsstart betyder det i praksis at man vil forlade brugen af cefuroxime som empirisk 1. håndsmiddel. Beslutnignen fra RAFs side (og EUCSÀST) er udelukkende baseret på farmakodynamiske/farmakokinetiske overvejelser. DanresM har derfor bedt Henrik Schønheyder se på data i bakteriæmidatabasen på KMA Aalborg for at se om der er klinike data der støtter dette synspunkt se nedenfor. SRGA disk-breakpoints forbliver uændret. EUCAST breakpoints er MIC breakpoints. Henrik Schønheyder fremlagde en opgørelse af prognosen for monomikrobiel Gram-negativ bakteriæmi hos patienter sat i dækkende empirisk behandling med enten cefuroxim, ampicillin, mecillinam eller ciprofloxacin. Udgangspunktet var en kohorte omfattende tilfælde af bakteriæmi i Nordjylland i 10-årsperioden Vanlig dosis af cefuroxim har i perioden været 1½ g x 3 (eller 750 mg x 4). Der var en tendens til højere 30-dages dødelighed for patienter behandlet med cefuroxim. Tendensen er rapporteret tidligere, dog udelukkende for cefuroxim sammenlignet med mecillinam (SJID 1997; 29(6): 601-6). Forskellige stratifikationer og restriktioner bekræftede ten-

5 densen. Følgende data gælder patienter med urinvejsfokus, som ikke fik aminoglykosid behandling. Der er stratificeret efter infektionens oprindelse: 30-DAGES CASE FATALITY COMM. ACQ. J N Total % 95% CI AMPICILLIN ,2 0,6-9,0 CEFUROXIM ,9 4,3-18,5 CIPROFLOXACIN ,0 - MECILLINAM ,6 2,2-14, ,9 3,3-9,6 NOSOKOMIEL AMPICILLIN ,2 5,8-35,8 CEFUROXIM ,3 7,3-29,7 CIPROFLOXACIN ,0 0,3-44,5 MECILLINAM ,1 2,4-29, ,8 8,9-22,6 HEALTH-CARE ASSOCIATED AMPICILLIN ,1 6,1-45,6 CEFUROXIM ,7 12,5-43,3 CIPROFLOXACIN ,0 - MECILLINAM ,3 2,2-27, ,8 11,2-28,8 95% eksakte sikkerhedsgrænser er beregnet med PEPI, version USD, Inc. Stone Mountain GA, USA. Resultaterne bør betragtes som præliminære, men det bør tages i betragtning at forskellene er statistisk signifikante, såfremt patienter i aminoglykosidbehandling ikke ekskluderes (se også JAC 2007; 60(5): ). Alt i alt antyder resultaterne, at cefuroxim udgør en dårligere dækkende behandling end ampicillin og mecillinam, specielt når denne er suppleret med aminoglykosid. (punkt til næste DANRES møde) Eucasts ændrede breakpoints kan ses i appendiks 6. Tilbagerapportering af QC stammeudsendelse - resultater kan ses i appendiks Forekomst af fluorokinolon resistens hos pneumokokker (Henrik Schønheyder, Appendiks 7) Formålet var: at klarlægge pneumokokkers resistensforhold over for fluorkinoloner, at vurdere om der er resistens-udvikling i gang og at opnå erfaring med en metode til screening for fluorkinolon resistens. Metode fremgår af appendiks 7.

6 Fandt alle 234 isolater følsomme. Fandt god overensstemmelse mellem disk zonestørrelse og MIC. Fandt en vis heterogenicitet. Mindst følsomme stammer har MIC 0,25 µg/ml (serotype 3). Kan gyra mutanter være blevet overset? Moxifloxacin rammer gyra. Norfloxacin rammer parc. 7. Eventuelt Næste møde tirsdag den 11. marts 2008 på SSI. Ulrich Stab Jensen orienterer om EU antibiotikadag den 18/ Nordisk Workshop om resistensbestemmelse afholdes i Gøteborg den maj 2008.

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Amtsygehuset i Herlev,

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Amtsygehuset i Herlev, DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Amtsygehuset i Herlev, 3.10.2006 Til stede: Jens Otto Jarløv, Magnus Arpi, Hanne Wiese Hallberg (Herlev), Ole Heltberg (Næstved), Hanne Holt (Odense), Alice

Læs mere

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, AAS, SSI,

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, AAS, SSI, DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, AAS, SSI, 11.3.2008 Mødeleder: Anette M. Hammerum Referent: Ulrich Stab Jensen Deltagere: Aalborg; Tove Højbjerg. Herlev: Magnus Arpi, Hanne Wiese Hallberg. Herning;

Læs mere

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Odense Universitetshospital,

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Odense Universitetshospital, DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, Odense Universitetshospital, 20.03.2007 Referent: Ulrich Stab Jensen Deltagere: Herlev: Jette Bangsborg, Hanne Wiese Hallberg, Magnus Arpi. Aalborg: Tove Højbjerg,

Læs mere

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, OUH, 30.9.2008

DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, OUH, 30.9.2008 DANRES: DSKM-resistensovervågningsmøde, KMA, OUH, 30.9.2008 Mødeleder: Anette M. Hammerum Referent: Ulrich Stab Jensen Deltagere: Knud Siboni Aalborg; Tove Højbjerg. Esbjerg: Kjeld Truberg Jensen. Herlev:

Læs mere

DSKM-resistensovervågningsmøde, SSI, 25.01.2005

DSKM-resistensovervågningsmøde, SSI, 25.01.2005 DSKM-resistensovervågningsmøde, SSI, 25.01.2005 Til stede: Dennis Schrøder Hansen, Thøger Gorm Jensen, Jens K. Møller, Bent L. Røder, Hanne Juncker, Helga Schumacher, Ingrid Astrup, Ole Heltberg, Jens

Læs mere

DANMAP rapport Ulrich Stab Jensen. STATUS DANRES møde Odense 20. marts 2007

DANMAP rapport Ulrich Stab Jensen. STATUS DANRES møde Odense 20. marts 2007 DANMAP rapport 26 Ulrich Stab Jensen STATUS DANRES møde Odense 2. marts 27 Data til DANMAP 26 rapport For perioden 1. januar 26 31. december 26 Escherichia coli blod hospital ampicillin (antal testet,

Læs mere

3. møde i Sundhedsstyrelsens Hygiejneudvalg

3. møde i Sundhedsstyrelsens Hygiejneudvalg REFERAT Emne 3. møde i s Hygiejneudvalg Mødedato Torsdag d. 11. juni 09, kl. 13-16 Sted, lokale 501 Deltagere Udvalgets faste medlemmer; listen findes i referat af d. 11 nov.08 Punkt 1. Velkomst, præsentation,

Læs mere

Resistens. Er Danmark på vej ud af det gode selskab?

Resistens. Er Danmark på vej ud af det gode selskab? Resistens Er Danmark på vej ud af det gode selskab? Robert Skov, overlæge Anette Hammerum, Seniorforsker Mikrobiologisk Overvågning og Forskning Statens Serum Institut Disposition Baggrund Antibiotikaforbrug

Læs mere

Carbapenemase-producerende organismer (CPO)

Carbapenemase-producerende organismer (CPO) Carbapenemase-producerende organismer (CPO) et samarbejde mellem DSKM, FSFH og CEI Mikala Wang Aarhus Universitetshospital Carbapenemaser Enzymer der spalter næsten alle penicilliner, cephalosporiner og

Læs mere

Resistensbestemmelse af Enterokokker

Resistensbestemmelse af Enterokokker Resistensbestemmelse af Enterokokker Læge Klinisk mikrobiologisk afdeling Hvidovre Hospital Baggrund & Metoder 18 enterokokker repræsenterende et spektrum af antibiotisk resistens udsendt fra SSI Anette

Læs mere

Resultatoversigt for handleplanen til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Resultatoversigt for handleplanen til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner < Afdeling: Kvalitet og Forskning Udarbejdet af: Helle Marie Sejr Bentsen Journal nr.: 18/11686 E-mail: Helle.Marie.Sejr.Bentsen@rsyd.dk Dato: 12. februar 2019 Telefon: 5170 9731 Notat Resultatoversigt

Læs mere

Antibiotika resistens Antibiotika forbrug Afbrydelse af smitteveje. På vej med handleplanen, SHS Steen Lomborg, ledenede ovl, Mikrobiologi, SHS

Antibiotika resistens Antibiotika forbrug Afbrydelse af smitteveje. På vej med handleplanen, SHS Steen Lomborg, ledenede ovl, Mikrobiologi, SHS Antibiotika resistens Antibiotika forbrug Afbrydelse af smitteveje På vej med handleplanen, SHS Steen Lomborg, ledenede ovl, Mikrobiologi, SHS WHO: Svært bekymrende udvikling! Bakterie og resistens mod:

Læs mere

Årsrapport: MRSA i Danmark STAFYLOKOKLABORATORIET, STATENS SERUM INSTITUT

Årsrapport: MRSA i Danmark STAFYLOKOKLABORATORIET, STATENS SERUM INSTITUT Årsrapport: MRSA i Danmark 2012 Indledning Denne rapport beskriver kliniske og mikrobiologiske data samt epidemiologiske oplysninger for danske førstegangstilfælde med MRSA diagnosticeret i 2012. Et førstegangstilfælde

Læs mere

Resistensovervågning i Danmark: DANMAP

Resistensovervågning i Danmark: DANMAP Resistensovervågning i Danmark: DANMAP Af læge Thomas Lund Sørensen, Statens Seruminstitut I juni 1995 bevilgede Sundhedsministeriet og det daværende Landbrugs- og Fiskeriministerium midler til at øge

Læs mere

Resistente bakterier

Resistente bakterier Resistente bakterier Udgør fødevarer en væsentlig risiko? Robert Skov, overlæge Statens Serum Institut BAGGRUND OM MIG SELV Læge, speciallæge i klinisk mikrobiologi Områdechef for bakteriologisk overvågning

Læs mere

Landslægeembedets årsberetning 2016

Landslægeembedets årsberetning 2016 Nunatsinni Nakorsaaneqarfik Landslægeembedet Nedenfor ses en oversigt over individuelt anmeldte tilfælde af smitsomme sygdomme år 2016 (Tabel 1). Botulisme Der blev i 2016 anmeldt ikke anmeldt tilfælde

Læs mere

Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 21. april 2015

Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 21. april 2015 Det Nationale Antibiotikaråd NOTAT Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1500717 Dok nr.: 1697169 Dato: 27. maj 2015 Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde

Læs mere

MRSA-enheden i Region Midtjylland

MRSA-enheden i Region Midtjylland MRSA-enheden i Region Midtjylland Årsrapport 2011 Baggrund MRSA-enheden Den regionale MRSA-enhed i Region Midtjylland blev etableret pr. 1. januar 2010. MRSA-enheden er organiseret på følgende måde: 1

Læs mere

Årsrapport 2017: Luftvejsinfektioner og meningitis

Årsrapport 2017: Luftvejsinfektioner og meningitis Årsrapport 2017: Luftvejsinfektioner og meningitis Infektionsberedskabet - Bakterier, Parasitter og Svampe Årsrapport for modtagne isolater i 2017 ved afsnit for Luftvejsinfektioner og Meningitis (indeholder

Læs mere

HOHA er defineret som en positiv mikrobiologisk resultat for Clostridium difficile (PCR eller

HOHA er defineret som en positiv mikrobiologisk resultat for Clostridium difficile (PCR eller Notat om fejl i tal for Clostridium difficile d. 19. november 2015 Sammenfatning I september 2015 blev der fundet en fejl i kodningen af HAIBA s case definition, idet enkelte infektioner blev talt dobbelt.

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Ansøgning til ABT-fonden

Ansøgning til ABT-fonden Ansøgning til ABT-fonden Formål At modernisere det kliniske meldesystem Elektronisk blanket 1515 til embedslæger og epidemiologisk afdeling, SSI Forventet afklaring før sommer 2011! Mail 28/6-2011 Kære

Læs mere

J.Nr. 6. maj 2009 REFERAT AF REPRÆSENTANTSKABSMØDE 1 VEDR. MIKROBIOLOGIBANKEN

J.Nr. 6. maj 2009 REFERAT AF REPRÆSENTANTSKABSMØDE 1 VEDR. MIKROBIOLOGIBANKEN J.Nr. 6. maj 2009 REFERAT AF REPRÆSENTANTSKABSMØDE 1 VEDR. MIKROBIOLOGIBANKEN Dato: Fredag d. 24. april 2009, klokken 11:00 14:00 Sted: Statens Serum Institut (SSI), Bygning 43, Foredragssalen Fremmødte:

Læs mere

Årsrapport: MRSA i Danmark STAFYLOKOKLABORATORIET, STATENS SERUM INSTITUT

Årsrapport: MRSA i Danmark STAFYLOKOKLABORATORIET, STATENS SERUM INSTITUT Årsrapport: MRSA i Danmark 2011 Indledning Denne rapport beskriver kliniske og mikrobiologiske data samt epidemiologiske oplysninger for danske førstegangstilfælde med MRSA diagnosticeret i 2011. Et førstegangstilfælde

Læs mere

MikroTerm-arbejdsgruppen møde 10/

MikroTerm-arbejdsgruppen møde 10/ MikroTerm-arbejdsgruppen møde 10/11-2011 Dagsorden 12:30 12:35 Velkomst 12:35 12:45 Gennemgang af regneark / fejl 12:45 13:15 Gennemgang af unikke disk 13:15 13:25 Gennemgang af OK m kommentar 13:25 13:40

Læs mere

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner SVS Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Bidrage til det at nå det regionale mål om nedbringelse

Læs mere

CPO Carbapenemaseproducerende. Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital

CPO Carbapenemaseproducerende. Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital CPO Carbapenemaseproducerende organismer Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital Multiresistente bakterier MRSA (methicillin-resistente S. aureus) VRE (vancomycin-resistente

Læs mere

Referat af repræsentantskabsmøde Den danske mikrobiologidatabase

Referat af repræsentantskabsmøde Den danske mikrobiologidatabase . 10. februar 2010 Referat af repræsentantskabsmøde Den danske mikrobiologidatabase Tid: 15. januar klokken 11.00-14.00 Sted: Bygning 23. Statens Serum Institut, Artillerivej 5, København S Fremmødte:

Læs mere

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI Beretning fra arbejdsgrupper og udvalg under DSKM DSKMs generalforsamling 2007 DSKMs repræsentant i DEKS: Claus Bohn Christiansen. Jeg har deltaget i to DEKS-styregruppe møder, samt et rådsmøde. Jeg har

Læs mere

Afholdt d. 23. maj 2019

Afholdt d. 23. maj 2019 DANMAP monitorering af antibiotikaforbrug og resistens - Og hvorfor det er så vigtigt at få infektionshygiejnen med Veterinary & food populations Design, adjustment & optimisation Laboratory analysis Data

Læs mere

Afholdt d. 23. maj 2019

Afholdt d. 23. maj 2019 FAGLIGT FORUM CPO-VEJLEDNINGEN ANMELDELSE OG IMPLEMENTERING HVAD ER STATUS? Mette Bar Ilan, Lone Jannok Porsbo og Anne Kjerulf 23. maj 2019 ANMELDELSE/INDBERETNING AF CPO JF. VEJLEDNING Der skelnes mellem

Læs mere

Antibiotikas betydning i forebyggelsen af sygehuserhvervede infektioner. Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling

Antibiotikas betydning i forebyggelsen af sygehuserhvervede infektioner. Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Antibiotikas betydning i forebyggelsen af sygehuserhvervede infektioner Mona Kjærsgaard Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Antibiotika og bakterier Antibiotika påvirker ikke kun patientens infektion, men

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 19-3-13 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse og -præsentation.....................................

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 18--2 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse og -præsentation.....................................

Læs mere

Referat fra MRSA møde på Statens Serum Institut den 14. juni 2007

Referat fra MRSA møde på Statens Serum Institut den 14. juni 2007 Referat fra MRSA møde på Statens Serum Institut den 14. juni 2007 Velkomst Elsebeth Tvenstrup Jensen, CAS, bød velkommen og redegjorde for baggrunden for mødet. Vejledningen har nu fungeret siden 31. oktober

Læs mere

Optimering af mikrobiologisk betjening af praksis i Region Hovedstaden

Optimering af mikrobiologisk betjening af praksis i Region Hovedstaden Optimering af mikrobiologisk betjening af praksis i Region Hovedstaden Ledende overlæge, PhD, Dr.med Hvidovre Hospital 1 Den nationale handlingsplan (fra 2017) for antibiotika til mennesker Forbruget af

Læs mere

Hermed resultater for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen praksis (MIKAP).

Hermed resultater for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen praksis (MIKAP). Forår 2012 Hermed resultater for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen praksis (MIKAP). I alt er 61 lægepraksis med tilknytning Sydvestjysk Sygehus tilmeldt

Læs mere

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 1. juni 2018

Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 1. juni 2018 Antibiotikaforbrug på offentlige sygehuse i Danmark LKT Antibiotika 1. juni 18 Indhold Indledning 2 Indikatordefinitioner.......................................... 2 Dataanalyse og -præsentation.....................................

Læs mere

7. KONTOR. Designnotat om Fødevareministeriets indsats mod resistente bakterier fra landbruget

7. KONTOR. Designnotat om Fødevareministeriets indsats mod resistente bakterier fra landbruget 7. KONTOR 5. december 2014 Designnotat om Fødevareministeriets indsats mod resistente bakterier fra landbruget Baggrund 1. Mange års stigende forbrug af antibiotika i landbruget, særligt i svineproduktionen,

Læs mere

Referat: Møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 2. oktober 2014

Referat: Møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 2. oktober 2014 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMIKO Sags nr.: 1403416 Dok. Nr.: 1542145 Dato: 30. oktober 2014 Referat: Møde i Det Nationale Antibiotikaråd

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner

Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner April 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2017 om

Læs mere

Afholdt d. 18. maj 2017

Afholdt d. 18. maj 2017 Diagnostiske muligheder: SSI perspektiv Anette M. Hammerum, Seniorforsker Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens Afdeling for Bakterier, Parasitter og Svampe Statens Serum Institut eller Brug af

Læs mere

CPO Carbapenemaseproducerende. Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital

CPO Carbapenemaseproducerende. Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital CPO Carbapenemaseproducerende organismer Mikala Wang Overlæge, PhD Klinisk Mikrobiologi Aarhus Universitetshospital 10 million dødsfald om året i 2050 1 dødsfald hvert 3. sekund Review on Antimicrobial

Læs mere

Hospitalsinfektioner, antibiotikaforbrug og -resistens Task Fore Forebyggelse af Hospitalsinfektioner, Region Hovedstaden

Hospitalsinfektioner, antibiotikaforbrug og -resistens Task Fore Forebyggelse af Hospitalsinfektioner, Region Hovedstaden Hospitalsinfektioner, antibiotikaforbrug og -resistens Task Fore Forebyggelse af Hospitalsinfektioner, Region Hovedstaden 218-6- Indhold Oversigt 2 Sengedage................................................

Læs mere

Antibiotikaresistens anno 2016 hvor står vi?

Antibiotikaresistens anno 2016 hvor står vi? Antibiotikaresistens anno 2016 hvor står vi? Anne Kjerulf Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut Central Enhed for Infektionshygiejne GLOBALT PROBLEM Stigende antibiotikaforbrug stigende

Læs mere

Det danske overvågningsprogram for antibiotikaforbrug og -resistens DANMAP

Det danske overvågningsprogram for antibiotikaforbrug og -resistens DANMAP Det danske overvågningsprogram for antibiotikaforbrug og -resistens DANMAP Seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen, DTU Fødevareinstituttet Seniorforsker Anette M. Hammerum, Statens Serum Institut Formålet

Læs mere

MiBAlert. Afholdt d. 19. maj Overlæge ph. D Bente Olesen, klinisk mikrobiologisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital

MiBAlert. Afholdt d. 19. maj Overlæge ph. D Bente Olesen, klinisk mikrobiologisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital MiBAlert Overlæge ph. D Bente Olesen, klinisk mikrobiologisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital Hospitalserhvervede infektioner medfører Større sygelighed, Større dødelighed Flere dage i isolation

Læs mere

PRØVEPROJEKTER - SLUTRAPPORT

PRØVEPROJEKTER - SLUTRAPPORT PRØVEPROJEKTER - SLUTRAPPORT E. coli ESBL i dansk slagtefjerkræ og kyllingekød Projekt J. nr.: 2010-20-64-00284 BAGGRUND Som det fremgår af DANMAP rapporterne fra 2010 og 2011, er der tidligere påvist

Læs mere

Urinmikroskopi i almen praksis

Urinmikroskopi i almen praksis Urinmikroskopi i almen praksis Charlotte N. Agergaard og Flemming Schønning Rosenvinge Læger KMA, OUH Dorthe Eva T. Hansen Bioanalytikerunderviser KBF, OUH Akut ukompliceret bakteriel cystitis Bakteriuri

Læs mere

Repræsentantskabsmøde. Den danske mikrobiologidatabase

Repræsentantskabsmøde. Den danske mikrobiologidatabase Til stede Henrik C Schønheyder, Aalborg Dennis Hansen, Hillerød Thøger Gorm Jensen, Odense Ram Dessau, Region Sjælland Svend Ellermann-Eriksen, Skejby Jens Otto Jarløv, Herlev Steen Hoffmann, SSI Michael

Læs mere

Resistente mikroorganismer

Resistente mikroorganismer Resistente mikroorganismer LKO kursusdag, Februar 2016 Anette Holm Klinisk Mikrobiologisk Afdeling OUH Anette.holm@rsyd.dk The good, the bad, and the ugly Antibiotika Infektion Hvorfor Forebyggelse Traumatiske

Læs mere

Resistente mikroorganismer historisk set hvilke udfordringer kan vi vente os i fremtiden?

Resistente mikroorganismer historisk set hvilke udfordringer kan vi vente os i fremtiden? 9.35-10.10 + 20 min. Resistente mikroorganismer historisk set hvilke udfordringer kan vi vente os i fremtiden? v/ stud. med. pens. Ole Heltberg. 1 2 1 (Diameter 15 cm ) 3 Multiresistente bakterier: Da

Læs mere

Annette Hartvig Christiansen Sygeplejerske, Epidemiologisk afdeling, SSI

Annette Hartvig Christiansen Sygeplejerske, Epidemiologisk afdeling, SSI Annette Hartvig Christiansen Sygeplejerske, Epidemiologisk afdeling, SSI HIV overvågning i Danmark Hiv meldesystemet har fungeret siden 1.august 199. I henhold til Bekendtgørelse om lægers anmeldelse af

Læs mere

MULIGHEDER FOR SMITTE TIL SYGEHUSPATIENTER GENNEM VASKETØJ. Brian Kristensen, overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut

MULIGHEDER FOR SMITTE TIL SYGEHUSPATIENTER GENNEM VASKETØJ. Brian Kristensen, overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut MULIGHEDER FOR SMITTE TIL SYGEHUSPATIENTER GENNEM VASKETØJ Brian Kristensen, overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut HOSPITALSINFEKTIONER EKSISTERER dr.dk, mandag 28. okt 2013

Læs mere

afholdt d. 5. maj 2014

afholdt d. 5. maj 2014 At initierer forandring en ledelsesopgave Generelle infektionshygiejniske retningslinjer - Hvordan bliver vi bedre til det? Temamøde CEI 5 maj 2014 Bettina Lundgren, centerdirektør, dr. med. Diagnostisk

Læs mere

Antibiotikapolitik som dialog eller restriktion

Antibiotikapolitik som dialog eller restriktion Antibiotikapolitik som dialog eller restriktion NORM-dagen, Oslo, Norge November 2010 Jenny Dahl Knudsen Overlæge, dr.med. Hygiejne organisationen, Bispebjerg Hospital Klinisk mikrobiologisk afdeling,

Læs mere

Påvisning av methicillinresistens i Stafylokokker. Truls Leegaard NordicAST workshop Göteborg 27. mai

Påvisning av methicillinresistens i Stafylokokker. Truls Leegaard NordicAST workshop Göteborg 27. mai Påvisning av methicillinresistens i Stafylokokker Truls Leegaard NordicAST workshop Göteborg 27. mai Bakgrunn Methicillin/oxacillin resistente stafylokokker, både Staphylococcus aureus (MRSA) og koagulase

Læs mere

MIKAP Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen Praksis

MIKAP Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen Praksis Forår 2014 Hermed de samlede er for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med (MIKAP) den 6. maj 2014. Kvalitetskrav Kvalitetskravene for MIKAP er beskrevet i Kvalitetssikring og kvalitetskrav til

Læs mere

16S PCR til diagnostik af infektioner problemer og muligheder

16S PCR til diagnostik af infektioner problemer og muligheder 16S PCR til diagnostik af infektioner problemer og muligheder Marianne Voldstedlund Lisbeth Nørum Pedersen og Kurt Fuursted KMA, Skejby Sygehus Oversigt Indledning 16S PCR til klinisk brug. Generelle betragtninger.

Læs mere

Resistensmekanismer hos Gram negative stave - Kinolonresistens. NordicAST Workshop 2014 Mikala Wang

Resistensmekanismer hos Gram negative stave - Kinolonresistens. NordicAST Workshop 2014 Mikala Wang Resistensmekanismer hos Gram negative stave - Kinolonresistens NordicAST Workshop 2014 Mikala Wang Kinoloner & fluorokinoloner 1. generation kinoloner - nalidixinsyre (1962) 2. generation fluorokinoloner

Læs mere

Antibiotic stewardship på regionalt og lokalt niveau i Region Hovedstaden

Antibiotic stewardship på regionalt og lokalt niveau i Region Hovedstaden Antibiotic stewardship på regionalt og lokalt niveau i Region Hovedstaden Hospital - Primærsektor Magnus Arpi Klinisk Mikrobiologisk afdeling Herlev Hospital 21. april 2015 Task Force for Reducing Hospital

Læs mere

LKT antibiotika - Hvad har vi opnået? Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen

LKT antibiotika - Hvad har vi opnået? Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen LKT antibiotika - Hvad har vi opnået? Formandsskabet for ekspertgruppen Svend Ellermann-Eriksen Christian Backer Mogensen MÅL FOR PROJEKTET Fremme rationel anvendelse af antibiotika i hospitalssektoren

Læs mere

Data anvendes til brug for salmonellasmittekilderegnskabet som DTU laver hvert år og publicerer i Zoonoseårsrapporten.

Data anvendes til brug for salmonellasmittekilderegnskabet som DTU laver hvert år og publicerer i Zoonoseårsrapporten. PROJEKTER - SLUTRAPPORT Salmonella og resistens i samhandlet og importeret ande- og oksekød 2015 Projekt nr.: 2013-28-64-00526 J. nr.: 2014-28-61-00017 BAGGRUND OG FORMÅL Formålet med dette projekt er

Læs mere

Når borgeren er positiv. Et oplæg om håndtering af borgere med multiresistente bakterier i Københavns Kommune

Når borgeren er positiv. Et oplæg om håndtering af borgere med multiresistente bakterier i Københavns Kommune Når borgeren er positiv. Et oplæg om håndtering af borgere med multiresistente bakterier i Københavns Kommune Afdeling for det Nære Sundhedsvæsen, Center for Sundhed, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI Formandens beretning til DSKMs generalforsamling den 27. marts 2008 Bestyrelsen har bestået af : Helle Krogh Johansen, formand Bettina Lundgren, næstformand Svend Ellermann-Eriksen, sekretær Hanne Marie

Læs mere

DSKM tarmbak årsmøde

DSKM tarmbak årsmøde DSKM tarmbak årsmøde C. difficile tværsnitsanalyse Udvidet C. difficile overvågning (SSI.dk) 2. juni 2016 Søren Persson C. difficile overvågning Nuværende overvågning og indsendelses-kriterier: Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Antibiotikaforbrug på AHH

Antibiotikaforbrug på AHH Antibiotikaforbrug på AHH Historik for antibiotikaindsatsen på AHH AHH s hygiejnekomite/kvalitetsråd udvælger for 2014 reduktion af clostridium difficile diaréer som indsatsområde bl.a. via reduktion i

Læs mere

LA-MRSA = Husdyr associeret MRSA

LA-MRSA = Husdyr associeret MRSA Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 171 Offentligt LA-MRSA = Husdyr associeret MRSA Robert Skov, overlæge Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne Statens Serum

Læs mere

CPO udbrud: erfaringer fra Region Nordjylland

CPO udbrud: erfaringer fra Region Nordjylland CPO udbrud: erfaringer fra Region Nordjylland Fagligt Forum 18. maj 2017 David Fuglsang-Damgaard, specialeansvarlig overlæge Klinisk Mikrobiologi, Aalborg Universitetshospital CPO udbrud/spredning i Region

Læs mere

Velkommen til workshop i lærings- og kvalitetsnetværket for antibiotika

Velkommen til workshop i lærings- og kvalitetsnetværket for antibiotika Region Hovedstaden Velkommen til workshop i lærings- og kvalitetsnetværket for antibiotika Centerdirektør Bettina Lundgren Ledende overlæge Hanne Rolighed Christensen 20. Januar 2017, Vilvorde Kursuscenter

Læs mere

Ny model for Gult kort og andre nyheder fra Veterinærmedicin

Ny model for Gult kort og andre nyheder fra Veterinærmedicin Ny model for Gult kort og andre nyheder fra Veterinærmedicin Dyrevelfærd og Veterinærmedicin Oktober 2016 Disposition Ny model for Gult kort - og nye grænseværdier Flokbehandling efter de nye regler i

Læs mere

De aktuelle ventetider i Region Syddanmark, incl. sammenligning med de øvrige regioner ift. de diagnoser, der har de længste ventetider.

De aktuelle ventetider i Region Syddanmark, incl. sammenligning med de øvrige regioner ift. de diagnoser, der har de længste ventetider. Område: Det psykiatriske område Afdeling: Psykiatri og socialstaben Journal nr.: Dato: 15. september 2010 Notat De aktuelle ventetider i Syddanmark, incl. sammenligning med de øvrige regioner ift. de diagnoser,

Læs mere

Kapitel 6. SMITSOMME SYGDOMME

Kapitel 6. SMITSOMME SYGDOMME Kapitel 6. SMITSOMME SYGDOMME Dette kapitel dækker anmeldte tilfælde af smitsomme sygdomme år 2014 og 2015. Botulisme Der blev i 2014 anmeldt 1 tilfælde af botulisme. I dette tilfælde kom bakterierne fra

Læs mere

MRSA. Status, smittemåder og. Robert Skov, overlæge. Statens Serum Institut

MRSA. Status, smittemåder og. Robert Skov, overlæge. Statens Serum Institut MRSA Status, smittemåder og begrænsning af smitte Robert Skov, overlæge Statens Serum Institut MRSA MRSA er S. aureus, der er resistente = modstandsdygtige overfor alle antibiotika i penicillinfamilien

Læs mere

Statistikudtræk: Rapporttyper

Statistikudtræk: Rapporttyper Statistikudtræk: Rapporttyper MADS MENU: RAPPORT STATISTIK STATISTIKUDTRÆK: RAPPORTTYPER (D.4.1.) Revideret 27-04-2010 1 Besvarelsestid i dage (modt. til besv.) Første tabel viser hvor mange prøver der

Læs mere

INFLUENZA SOM EKSEMPEL PÅ ANVENDELSE AF MIBA DATA. Hanne-Dorthe Emborg og Marianne Voldstedlund

INFLUENZA SOM EKSEMPEL PÅ ANVENDELSE AF MIBA DATA. Hanne-Dorthe Emborg og Marianne Voldstedlund INFLUENZA SOM EKSEMPEL PÅ ANVENDELSE AF MIBA DATA Hanne-Dorthe Emborg og Marianne Voldstedlund DATA UDTRÆK FRA MIBA Generelle overvejelser Case definition Udtræksparametre Ønskede variable i udtræk Analyse

Læs mere

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI

DANSK SELSKAB FOR KLINISK MIKROBIOLOGI DSKMs generalforsamling 2010 Beretning fra udvalg og arbejdsgrupper under DSKM eller med DSKM repræsentation DANres-gruppen: DANRES har i 2009 holdt 2 møder, hvor der har været diskuteret en række aktuelle

Læs mere

IT-arbejdsgruppen. 10 maj 2011

IT-arbejdsgruppen. 10 maj 2011 IT-arbejdsgruppen 10 maj 2011 Dagsorden 11:00-11:15 11:15-11:40 11:40-12:00 12:00-12:45 12:45-13:45 13:45-14:15 14:15-14:30 14:40-15:00 15:00-15:50 15:50-16:00 Velkomst, præsentation af gruppens medlemmer.

Læs mere

6. møde i Sundhedsstyrelsens Hygiejneudvalg

6. møde i Sundhedsstyrelsens Hygiejneudvalg R E F E R A T Emne 6. møde i s Hygiejneudvalg Mødedato 10. januar 2012 Sted Deltagere Allan Petersen, Dansk Ambulanceråd Anne Dalhoff Pedersen, BOFO, Anne-Marie Plesner, ELI HVS, Anni Juhl-Jørgensen, DS

Læs mere

Rationelt antibiotika forbrug. Overlæge Merete Storgaard, ph.d., DMT&H Infektionssygdomme

Rationelt antibiotika forbrug. Overlæge Merete Storgaard, ph.d., DMT&H Infektionssygdomme Rationelt antibiotika forbrug Overlæge Merete Storgaard, ph.d., DMT&H Infektionssygdomme Dagens agenda Hvorfor skal vi ændre vores antibiotika forbrug? Hvordan er vores antibiotika forbrug i Danmark? Hvorfor

Læs mere

Rapport over prævalensregistrering, efterår 2012.

Rapport over prævalensregistrering, efterår 2012. Rapport over prævalensregistrering, efterår 1. Infektionshygiejnisk Enhed har i ugerne 39-1/1 deltaget i den landsdækkende prævalensundersøgelse af de fire hyppigste nosokomielle infektioner (urinvejsinfektion,

Læs mere

Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Afdeling: Kvalitet og Forskning Journal nr.: 16/34204 Dato: 24. maj 2017 Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner I forlængelse af et stigende fokus på infektionshygiejne og antibiotikaresistens

Læs mere

Hovedpunkter fra MRSA-mødet den 5. december 2006.

Hovedpunkter fra MRSA-mødet den 5. december 2006. Hovedpunkter fra MRSA-mødet den 5. december 2006. MRSA vejledningen. Lovgivningen Med MRSA vejledningen er der sket en udvidelse af risikosituationer for MRSA og af tidsperioden hvor patienterne skal isoleres/screenes

Læs mere

Arbejdsgruppe til terminologier for egenskaber/typer:

Arbejdsgruppe til terminologier for egenskaber/typer: Referat MiBa IT møde 3. september 2013 SSI, kl. 11:00-15:30 Deltagere: Elly Kristensen, KMA, Hvidovre Ram Dessau, KMA, Region Sj Peter Steenberg, Autonik Tine Besser, KMA Reg Sj Flemming Christensen, MADS

Læs mere

Tværsektorielle indsatser på sundhedsområdet 2013

Tværsektorielle indsatser på sundhedsområdet 2013 Foreløbig handleplan_revideret Tværsektorielle indsatser på sundhedsområdet 2013 GENERELLE OPLYSNINGER Projektleder (navn) Forventet deltagerkreds Udarbejdet af Ikke afklaret endnu (Foreløbig tovholder:

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 16. juni 2017 Stillet af: Niels Høiby Besvarelse udsendt den: 10. juli 2017

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 16. juni 2017 Stillet af: Niels Høiby Besvarelse udsendt den: 10. juli 2017 Center for sundhed Enhed for kvalitet og patientsikkerhed POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Journal nr.: 17018202 Dato: 10. juli 2017 nr.: 125-17 Dato: 16. juni 2017 Stillet af:

Læs mere

Introduktion til de praktiske øvelser

Introduktion til de praktiske øvelser Introduktion til de praktiske øvelser Vi vil i dag fokusere på tre forskellige online software til SNP analyser snptree NDtree CSIphylogony Introduktion til SNP analyser http://cge.cbs.dtu.dk/services/all.php

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2011

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2011 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Resistensudvikling globalt og nationalt

Resistensudvikling globalt og nationalt Resistensudvikling globalt og nationalt Anne Kjerulf Central Enhed for Infektionshygiejne Afdeling for Mikrobiologi og Infektionskontrol Statens Serum Institut Denne præsentation omhandler: Resistensudvikling

Læs mere

Det Nationale Indikatorprojekt. Dansk Lunge Cancer Register

Det Nationale Indikatorprojekt. Dansk Lunge Cancer Register Det Nationale Indikatorprojekt og Dansk Lunge Cancer Register Rapport over udvalgte indikatorer: 4. KVARTAL 2009 Data opdateret af DLCR sekretariatet: 14. januar 2010 Rapport udarbejdet for DLCR af: Anders

Læs mere

De 5 regioners aftale om infektionshygiejne

De 5 regioners aftale om infektionshygiejne De 5 regioners aftale om Region Fra sundhedsaftale Hvilke ydelser Hovedstaden Sundhedsaftale 2011-2014: Der er således et væsentligt behov for at få formaliseret samarbejdet mellem regionen og den enkelte

Læs mere

Referat fra 2. møde vedr. 3-kantsproblematikken

Referat fra 2. møde vedr. 3-kantsproblematikken FynCom MedCom International Rugårdsvej 15, 2. sal DK-5000 Odense C Denmark Phone (+45) 6543 2030 Fax (+45) 6543 2050 MedCom 24.01.07 J.nr.: Vor ref.: IJO Referat fra 2. møde vedr. 3-kantsproblematikken

Læs mere

Vejledende skema over isolationskrævende mikroorganismer og infektionssygdomme

Vejledende skema over isolationskrævende mikroorganismer og infektionssygdomme Difteri Vejledende skema over isolationskrævende mikroorganismer og infektionssygdomme Corynebacterium diphteriae Evt. sårsekret Smittemåde Varighed af isolation Desinfektionsmiddel Kommentar dyrkninger

Læs mere

FØDSELSREGISTERET 1. HALVÅR 2006 (foreløbig opgørelse)

FØDSELSREGISTERET 1. HALVÅR 2006 (foreløbig opgørelse) FØDSELSREGISTERET 1. HALVÅR 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 19 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Ringtesten for identifikation og resistensbestemmelse af mastitispatogener 2006

Ringtesten for identifikation og resistensbestemmelse af mastitispatogener 2006 1 Ringtesten for identifikation og resistensbestemmelse af mastitispatogener 2006 Laboratoriefuldmægtig Rene S. Hendriksen 1, Forskningsprofessor, dyrlæge Frank M. Aarestrup 1, Dyrlæge Kaspar Krogh 2.

Læs mere

Ny MRSA vejledning fra SST Temadag for hygiejnenøglepersoner Januar 2013

Ny MRSA vejledning fra SST Temadag for hygiejnenøglepersoner Januar 2013 Infektionshygiejnisk Enhed Hospitalsenheden Vest Ny MRSA vejledning fra SST Temadag for hygiejnenøglepersoner Januar 2013 MRSA-vejledning November 2012 Formål med vejledningen: At fastholde forekomsten

Læs mere

Repræsentantskabsmøde 8. oktober 2010

Repræsentantskabsmøde 8. oktober 2010 Repræsentantskabsmøde 8. oktober 2010 Agenda Kl. 11.00 Godkendelse af dagsorden Kl. 11.10 Status på MiBa Kl. 11.20 Aktiviteter i Miba, version 1 Kl. 11.25 Svarvisning og demonstration af WWBakt Kl. 12.15

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2012

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2012 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Referat af møde i Antibiotikarådet den 27. august 2013

Referat af møde i Antibiotikarådet den 27. august 2013 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1303744 Dok. Nr.: 1285769 Dato: 28. august 2013 Referat af møde i Antibiotikarådet den 27. august

Læs mere

TALE TIL SAMRÅD M og N OM MRSA DEN 17. NOVEMBER

TALE TIL SAMRÅD M og N OM MRSA DEN 17. NOVEMBER Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 69 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 17. november 2010 TALE TIL SAMRÅD M og N OM MRSA DEN

Læs mere