Indledning...2 Det fysiske lag...3 Datalink laget...6

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning...2 Det fysiske lag...3 Datalink laget...6"

Transkript

1 Side 1 af 20 Dato: Indledning...2 Det fysiske lag...3 Kabling og impedans...3 Bit signalering, NRZ...4 Transmissions hastighed...4 Nominel bus signal level...4 De facto standarden DS-102 pin assignment (CIA)...4 Datalink laget...6 Dataframe, bit identifier, framecoding...6 Arbitration...8 Bit stuffing, error handling...11 Bit Stuffing...11 Error handling...12 Bit timing...15 Synkronisering (sample point)...17 Acceptance filter (ACF)...18 De væsentligste forskelle mellem CAN 2.0A og CAN 2.0B...18

2 Side 2 af 20 Dato: Indledning. Vi har fået til opgave at uddybe nogle emner omkring CAN-Bus, så vi kan få en forståelse af hvordan CAN-Bussen virker, hvor og hvordan den bruges. Først synes vi det virkede som en stor opgave - hvad det nok også er. Der er mange emner at skulle igennem, men vi mener også at kunne se fordelen i at have kendskab til CAN-Bus. CAN-Bus er brugt mange steder, og den er et godt valg hvor man vil have en præcis og sikker datatransmission.

3 Side 3 af 20 Dato: Det fysiske lag Kabling og impedans CAN high-speed fysiske lag, er defineret af ISO standarden. Bussens linie skal være tilsluttet i hver ende med en modstand for at modvirke refleksion. Modstandens placering i et apparat skulle være unødvendig fordi bus linien mister forbindelsen, hvis en af apparaterne bliver afbrudt fra bus linien. Ved brug af modstanden, skal størrelsen være: min. 100 O, norm. 120 O, max. 130 O. Det fysiske medie, er en to-leder bus linie, med normale slutmodstande i hver ende, der svarer til impedansen i lederne. Kabel typerne i et CAN netværk, bør være så tæt som muligt på en enkelt linie struktur, for at undgå kabel-reflekterede bølger. Kablerne bør være så korte som muligt når man kører high bit-rates. Ved 1Mb/s bør ledningerne maksimum være 30 cm. Teoretisk er max længden 40 m ved en data-strøm på 1Mb/s. Se i øvrigt afsnit om transmissionshastighed. Ved data-strømme lavere end 1Mb/s kan kabellængderne øges væsentligt. Maksimum 1 km ved max 50Kb/s. Hvis man benytter en bridge eller en repeater kan man begrænse knudepunkterne. En anden mulighed for at begrænse knudepunkterne, er at formindske afstanden mellem dem eller forsyne dem med galvanisk adskillelse. En connetor til brug ved tilslutning til bus linien, skal have en nominel impedans på 120 O og en nominel transmissionsmodstand på 70 mo. Kablerne skal have en nominel impedans på 120 O og en længde-relateret modstand på 70 m /m og et specifikt linie delay på 5 ns/m. Hvis bus længden er længere en 40 meter, skal den specifikke modstand på bus kabelet være lavere. Målet med disse specifikationer, er at standardisere de elektriske karakteristika og ikke for at specificere mekanisk og materiel parametre på connectorer og kabler. Bus kablerne bliver dirigeret parallelt, snoet og/eller skærmet, afhængig af EMC forskrifterne. Stel input i alle transceiverere er internt forbundet. Parametrene for specifik modstand pr. længde enhed, netværks længden, strømmen og placeringen af strømforsyningen, bør vælges udfra differencen på stel-potentialet på transceiverne ikke overstiger 2 volt. Hvis det er nødvendigt, kan galvanisk adskillelse reducere strømmen i stelforbindelsen. Generelt er det en fordel at placere stelforbindelsen i centrum af bus linien. Nogle ISO kompatible integrerede transciever kredse, er forsynet med en slope-control funktion, for at reducere elektromagnetisk udstråling (fx ved brug af uskærmede kabler). Hvis lope-control funktionen bliver brugt, begrænses det interne delay. Dette er modsvaret til et

4 Side 4 af 20 Dato: maximum på bus længden i en given bit-rate. Den termiske udkoblings funktion er nødvendig, hvis en bus linie er i et lille kredsløb. Bit signalering, NRZ CAN-bussen består af en såkaldt Non Return to Zero (NRZ) kodning (med bit-stuffing) til data kommunikation i en to-leder bus. Brugen af NRZ kodning sikrer kompakte beskeder med et minimum af omkoblinger og høj afskærmningsevne i forhold til forstyrrelser udefra. Transmissions hastighed Transmissionshastigheden på en CAN-bus er ifølge standard 1Mbit/s. Nogle CAN kontrollere kan ikke desto mindre håndtere hastigheder der er højere end det. Hastigheden på en CAN-bus kan også være lavere end 1Mbit/s, hastigheden er afhængig af længden på kablet. Jo større modstand jo mindre hastighed. Herunder ses en oversigt over estimerede hastigheder ved forskellige længder: 100 meter ved 500 kbit/s 200 meter ved 250 kbit/s 500 meters ved 125 kbit/s 6 kilometer ved 10 kbit/s Nominel bus signal level Det at CAN-Bussens siganeler er nomineller, vil sige at de ledninger, to, sender forskellige signaler. Det er den forskel der er mellem de to signaler, som bestemmer om det er et logisk 0 eller 1, der skal sendes. F.eks. et 0, logisk, sendes med cirka 2 V. mellem de to ledere, imens vil et 1 sendes med samme spænding på begge ledere. Og på denne måde bliver bussen samtidig godt beskyttet mod støj, elektrisk. De facto standarden DS-102 pin assignment (CIA) CiA DS-102 standarden inkluderer en pin tildeling for 9-polet Sub-D connectorer til forbindelse af noder til CAN bus linien. Pin tildelingen er brugt af nogle høj-lags protokol specifikationer (f.eks. CANopen, Smart Distributed System). Herunder er vist to eksempler:

5 Side 5 af 20 Dato: DS-102 pin assignment (CIA) figur 1

6 Side 6 af 20 Dato: DS-102 pin assignment (CIA) figur 2 Datalink laget Dataframe, bit identifier, framecoding Dataframe, er den mest anvendte meddelelsestype. Det udgør følgende hovedpunkter (nogle detaljer er udeladt da det ellers ville fylde for meget.): Voldgiftsfeltet, som bestemmer prioriteten af beskeden når to eller flere noder er kæmper om bussen. Voldgiftsfeltet indeholder: I CAN 2.0A, en 11-bit genkender og et bit, RTR bittet, som er dominant for data frames. I CAN 2.0B, en 29-bit genkender (som også indeholder to recessive bits: SRR og IDE) og RTR bittet

7 Side 7 af 20 Navn: Søren Guldbrand Pedersen Dato: Data feltet, som indeholder nul til otte byte af data. CRC feltet, som indeholder en 15-bit checksum udregnet på den største del af beskeden. Denne Checksum er brugt til fejlfinding. Et anerkendelses slot; enhver CAN controller der har været i stand til et anerkendelses bit for enden af enhver besked. Afsenderen tjekker for tilstedeværelsen af anerkendelses bittet og gen-sender beskeden hvis der ikke er fundet nogen anerkendelse. Note 1: Det er værd at bemærke, at tilstedeværelsen af et anerkendelses bit på bussen, ikke er en garanti for at nogen af de tilsigtede adresser har modtaget beskeden. Den eneste ting man ved er at en eller flere noder på bussen der modtaget korrekt. Note 2: Genkendelsen i voldgiftsfeltet er ikke, på trods af navnet, nødvendigvis i stand til at genkende indholdet af beskeden. Dataframe figur 1 Dataframe figur 2 Bit-identifier Frame-coding. En besked sent via CAN udvidede frame-format er ca. det samme som i standard frame-formatet. Forskellen er længden på den identifier der bliver brugt. Denne er bygget op omkring den eksisterende 11-bit identifier (den såkaldte base-identifier) og en 18-bit udvidelse. Forskellen mellem disse to, er lavet ved hjælp af IDE-bittet som bliver transmitteret som den dominerende i en CAN standard-framen og som den tilbagetrukne i det udvidede CAN frame-format. Dvs. at den besked sendt i standard-formatet, altid overtrumfer det udvidede format!

8 Side 8 af 20 Dato: Arbitration 1. CAN protokollen bruger principperne fra Carrier Sense Multiple Access with Non Destructive Arbitration. Denne voldgifts koncept undgår kollisioner af beskeder når mere end én node transmiteres samtidig. Arbitration figur 1 2. På vores oscilloscope skærm, kan man se kurven af transmit stikbenene af to-noder kaldet A og B. De er lige in aktive og det er resultatet af bus linien er i overensstemmelse med wired-and principle. Arbitration figur 2 3. Lad os antage at kun node A venter på at tgransmitere en besked. En standard transmision uden voldgift virker sådan her. Node A lytter på CAN bussen for at være sikker på er i ikke aktiv tilstand, og at ikke andre noder sender samtidig.

9 Side 9 af 20 Dato: Arbitration figur 3 4. Hvis bussen er ikke aktiv og ingen andre noder ønsker at sende på samme tid, bliver node A bus master og starter med at transmittere sin besked. Vi kan se beskedens bit-mønster rulle igennem fra højre til venstre, transmiteres til busseb af node A. Alle de andre noder på bussen skifter til modtage tilstand i løbet af det første transmitterede bit, Start Of Frame bit. Arbitration figur 4 5. Efter korrekt modtagelse af denne besked, som er anerkendt af hver modtage node i godkendelses slot tet, hver bus node tjekker besked identifikationen og gemmer beskeden, hvis det er krævet. Ellers, er beskeden kasseret.

10 Side 10 af 20 Dato: Arbitration figur 5 6. Hvis, efter at bussen er fundet inaktiv, to eller flere bus noder starter deres transmission samtidig, kollisioner er af beskederne bliver undgået ved bit-by-bit voldgift. Her er hvordan det virker, hver node bittet fra dets besked-genkendelse og overvåger bus niveauet. Så længe som genkendelses-bittene er ens, hver node fortsætter med at sende sin besked. Arbitration figur 6 7. På genkendelses bittets position, fremhævet herover, node A sender et dominant genkendelses bit, mens node B sender et vigende/recessiv 1. Node B forvente at læse et recessiv bus niveau tilbage, men aflytter et dominant niveau i stedet for. Så den taber voldgift en og skifter til modtage status. Denne tilstand forekommer når besked-genkendelsen, når en af de konkurrerende noder har et lavere binær værdi og indikerer at den konkurrerende node er ved sende en besked med en højere prioritet. På denne måde, bussen med den højeste prioritets besked vinder voldgiften uden tab af tid sådan at beskeden gentages.

11 Side 11 af 20 Dato: Arbitration figur 7 8. Når først bussen returnerer til inaktiv tilstand, noderne har tabt voldgiften, ligesom node B i vores eksempel, prøver den automatisk at gentage den trnsmission. To noder må ikke sende beskeder med den samme genkendelse da voldgiften vil fejle og føre til collision og fejlmeddelelser. Nu da vi har set hvordan CAN-Bus voldgiften opererer, lad os tænke på CAN data frame formatet. Vi vil starte denne diskussion med et kig på standard data frame formatet. Arbitration figur 8 Bit stuffing, error handling Bit Stuffing

12 Side 12 af 20 Dato: Når fem på hinanden følgende bit med det samme niveau er blevet transmitteret af en node, vil det tilføje et sjette bit til den udgående bit strøm. Modtagerne vil fjerne dette ekstra bit. Dette bliver gjort for at undgå høj DC komponenter på bussen, men det giver også modtageren ekstra mulighed for at opdage fejl: hvis mere end fem på hinanden følgende bit med det samme niveau forekommer på bussen, bliver en Stuff error signaleret. Error handling 1. Detekterede fejl er gjort opmærksom på til alle andre noder via "Error Frames". Når en fejl er opdaget, vil transmissionen af de fejlagtige beskeder blive afbrudt, en error frame bliver transmitteret, og framen gentaget så snart som muligt. Error handling figur 1 2. En CAN node er i en af de tre fejl-tilstande, fejl-aktiv, fejl-passiv eller bus afbrudt ifølge værdien af den interne fejl tællere. Den fejl-aktive tilstand er tilstande efter reset, hvor busnodenkan modtage og transmittere beskeder, og transmittere fejl-frame, lavet af dominant bit, uden nogen begrænsninger. I løbet af CAN kommunikationen, er fejl-tælleren opdateret ifølge quite complex rules. For hver modtagelse eller overførsels fejl, er fejl-tælleren forøget med en given værdi. For hver vellykket overførsel, er fejl-tælleren formindsket en given værdi. En node er i fejlaktiv tilstand hvis både modtagelse fejl tæller, og i overførsels fejl tæller, indeholder en værdi mindre end 127. I fejl-passiv tilstand, er der ingen af disse tællere der har en værdi over 127. Og i bus afbrudt tilstand, har transmit fejl-tælleren en værdi over 255.

13 Side 13 af 20 Dato: Error handling figur 2 3. Hvis enten de modtagende eller den overførende fejl-tæller har nået en værdi over 128, vil noden skifte til fejl-passiv tilsatnd. I den fejl-passive tilstand, kan beskeder stadig sendes og modtages, selvom efter transmissionen af en besked, vil noden blive nød tila t gå igennem en afbrudt transmission, det er, hvis den skal vente 8 bit gange længere end fejl-aktive noder, før den må overføre en ny besked. Angående fejl signalering, er det kun fejl-frames, sat sammen af recessive bit der må blive overført af en fejl passiv node. Error handling figur 3 4. Hvis begge fejl-tælleren kommer under en værdi på 128 igen som følge at en vellykket bus kommunikation, vil noden skifte tilbage til fejl-aktive tilstand.

14 Side 14 af 20 Dato: Error handling figur 4 5. En kendetegnene ved CAN protokollen er, at defekte noder trækker sig væk fra bussen automatisk. Bus-afbrudt tilstanden bliver indført hvis den overførsels-fejl-tælleren overstiger en værdi på 255. Alle bus aktiviter bliver stoppet, hvilket gør det midlertidigt umuligt for den station at deltage i bus-kommunikationen. I denne tilstand, beskeder kan hverken sendes eller modtages. Error handling figur 5 6. En node kan returnere til den fejl-aktiv tilstand, kun ved at værts-cpu en geninitialisere den. Når en node gen-initialisers, bliver modtage og sende fejl-tælleren resat til nul.

15 Side 15 af 20 Dato: Error handling firgur 6 7. For at give en idé af fejl detekteringens kapaciteten af CAN, er der her et eksempel: Et CAN netværk kører 2000 timer pr. år, med en CAN bus hastighed på 500 kbit/s, med en 25% bus belastning vil resultere i én udetekteret fejl for hver 1000 år. Error handling figur 7 Bit timing For at sætte kommunikationen i en CAN-Bus i gang, må bit-time for hver node programmeres til at være det samme. CAN-Bus bit hastigheden er fastsat ved at programmere værdier ind i Bit Timing Registeret (BTR) i CAN controller chipsene.

16 Side 16 af 20 Dato: At lave udregningerne til at få bit hastigheden man vil have er ikke den store videnskab, men den er langvarig/trættende og fejl-behæftet. Hvis man bruger forskellige typer af CAN controllere, må hver blive programmeret med forskellige værdier for at frembringe den samme bit hastighed. Hvis buslængde, forskelligt krystal eller oscillator frekvens og tolerance også skal tages ind i redegørelsen, så involverer det endnu mere arbejde.

17 Side 17 af 20 Dato: Bit rate Bus length (1) 1 Mbit/s 25 m 800 kbit/s 50 m 500 kbit/s 100 m Unterminated cable drop length (5) (cumulative length) Length of time quantum (4) Nominal bit time (4) 1.5 (7.5) m 125 ns 8 t q (1 µs) 2.5 (12.5) m 125 ns 10 t q (1.25 µs) 5.5 (27.5) m 125 ns 16 t q (2 µs) 250 kbit/s 11 (55) m 250 ns 16 t q 250 m (2) (4 µs) 125 kbit/s 22 (110) m 500 ns 16 t q 500 m (2) (8 µs) 50 kbit/s 55 (275) m 1.25 µs 16 t q 1000 m (3) (20 µs) 20 kbit/s (687.5) m µs 16 t q 2500 m (3) (50 µs) 10 kbit/s 275 (1,375) m 6.25 µs 16 t q 5000 m (3) (100 µs) Sample point location (4) 6 t q (750 ns) 8 t q (1 µs) 14 t q (1.75 µs) 14 t q (3,5 µs) 14 t q (7 µs) 14 t q (17.5 µs) 14 t q (43.75 µs) 14 t q (87.5 µs) Synkronisering (sample point) Når en node modtager en data frame eller en fremmed frame, er det nødvendigt for modtageren at synkronisere med afsenderen. Da der ikke er noget absolut clock signal som et CAN system kan brugesom en tids reference, to mekanismer er brugt til vedligeholde synkroniseringen. Den første er hard synchronisation og forekommer i Start of Frame (SOF). For at kompensere for oscillator drift, fase forskydning mellem, sender og modtager oscillatorer, er ekstra synkronisering nødvendig. Så for efterfølgende bit i enhver modtaget frame, hvis en bit kant ikke forekommer i Sync-seg segmentet af bit-tid, resynkroniseringen vil automatisk blive påkaldt og vil forkorte længden af den nuværende bit tid, afhængig af hvor kanten er. Den maksimale tid, som bit-tiden er forlænget eller forkortet er bestemt af et bruger-programmeret antal af tids kvanta, kendt som det Synchronisation Jump Width (SJW).

18 Acceptance filter (ACF) Navn: Søren Guldbrand Pedersen Side 18 af 20 Dato: Kommunikation på bussen forgår som en broadcast, det vil sige at alle signaler bliver sendt ud så alle kan læse dem. For at finde ud af hvem de signaler der står på busser er til, er man nød til at have en metode til at sortere signalerne. Man skal kunne skelne om man skal bruge signalet eller ej. Til dette formål har man et acceptance filteret. Acceptance filteret består af to registre. Det ene hedder (ACR) Acceptance Code Register og det andet (AMR) Acceptance Mask Register. Begge registre er på otte bit, en byte. For at finde ud af, om det der sendes på bussen skal bruges af den enkelte enhed, lægges de to registre sammen. Hvis resultatet er "0" skal det signal der er på linjen bruges. Hvis resultatet er "1" skal signalet ignoreres. De væsentligste forskelle mellem CAN 2.0A og CAN 2.0B Besked Frames. I et CAN system, er data er transmitteret og modtaget ved at bruge besked frame. Besked frame bringer data fra en transmitterings node til én eller flere modtage noder. Standard CAN protokollen (version 2.0A), også kendt som Base Frame Format, understøtter beskeder med 11 bit genkendelse. Den udvidede CAN protokol (version 2.0B), også kendt som Extended Frame Format, understøtter både 11 bit og 29 bit genkendelse. De fleste 2.0A controllere sender og modtager kun Standard format beskeder, selvom nogle (kendt som 2.0B passive) vil modtage Extended format beskeder men derefter ignorere dem. 2.0B controllere kan sende og modtage beskeder i begge formater. 2.0A Format En standard CAN (Version 2.0A) besked frame indeholder syv forskellige bit felter: Et Start of Frame (SOF) felt som indikerer starten af besked frame en Et Arbitrations felt, indeholdende en besked genkelse og Remote Transmission Request (RTR) bit. RTR bittet bliver brugt til at skelne mellem et transmiteret Data frame og en anmodning om data fra en fjern node.

19 Side 19 af 20 Dato: Forskelle CAN 2.0A og CAN 2.0B figur 1 Et kontrol felt indeholder seks bit: * to reserverede bit (r0 og r1) og * et fire bit Data Length Code (DLC). DLC en indikerer antal af bit i Data feltet som følger Et Data felt, som indeholder fra 0 til 8 byte. CRC feltet, som indeholder et femten cyklisk redundans tjek node og et recessiv afgræsnings bit. Erkendelses feltet, indeholder to bit. Det første er slot bittet som transmitterer og modtager, men er senere over-skrevet af dominante bit transmitteret fra en hvilken som helst node som vellykket modtager den transmitteret besked. Det andet bit er et recessiv afgrænsnings bit. Enden af Frame feltet, indeholder syv recessive bit. Efter End of Frame er pause feltet bestående af tre recessive bit. Efter tre bits pause periode er bussen godkendt til at være frie. Bussens ledigheds tid må være af en vilkårlig længe inklusiv nul. 2.0B Format CAN 2.0B formatet stiller en niogtyve (29) bit godkender tilrådighed, i modsætning til den 11 bit godkender i CAN 2.0A. Version 2.0B er udviklet til at sørge for overensstemmelse med andre serielle kommunikations protokoller, som er brugt i auto branchens applikationer i USA. For at tilfredsstille dette behov, og stadig tilbyde kompalitet med 2.0A formatet, har Besked Framen i version 2.0B en udvidet format. Forskellene er:

20 Side 20 af 20 Dato: I version 2.0B består arbitrations (voldgifts) feltet af to identificerings felter. Den første (Base ID) er eleve (11) bit lang for kampalitet medc version 2.0A. Det andet felt (udvidelses ID) er atten (18) bit langt, som giver en total længde på niogtyve (29) bit. - Forskellen mellem de to formater er lavet ved at bruge et Identifiserings Udvidelses (Identifier Extension) (IDE)bit - En Erstatnings Fjern Forespørgsel (Substitute Remote Request) (SRR) bit er også includeret i voldgifts feltet. SRR bittet er altid transmitteret som et recessiv bit for at sikre at, i tilfældet en voldgift mellem Standard Data Framen og en Udvidet Data Frame, vil Standard Data Framen altid have prioritet hvis begge beskeder har den samme base (11 bit) genkender. Alle andre filter i en 2.0B besked frame er identiske til dem i Standard format. 2.0A og 2.0B kompalitet 2.0B controllere er helt bagud kompatible med 2.0A controlere og kan transmittere og sende beskeder i begge formater. Vær dog opmærksom på, at der er to typer af 2.0A controllere: - Den første er kun i stand til at treansmittere og modtage beskeder i 2.0A format. Med denne type af controller, vil modtagelse af enhver 2.0B besked give en fejl. - Den anden (kendt som 2.0B passiv) er i stand til at sende og modtage 2.0A beskeder. De vil også anerkende modtagelsen af 2.0B beskeder men derefter ignorere dem.. Derfor, er det muligt indenfor de ovennævnte begrænsninger at bruge både version 2.0A (med 2.0B passiv kompalitet) og 2.0B controllere i et enkelt netværk. Antallet af unikke genkendere til rådighed for brugere, i et enkelt 2.0A netværk, er ( = = 2032) Hvis man ser bort fra kompalitets hensigten med Amerikanske busser, er antallet af unikke genkendere til rådighed i et 2.0B netværk over 500 mil.!

Teknisk information. CAN-databus. CAN-databussens historie. Hvad betyder CAN egentlig? CAN står for Controller Area Network

Teknisk information. CAN-databus. CAN-databussens historie. Hvad betyder CAN egentlig? CAN står for Controller Area Network 1 Hella KGaA Hueck & Co., Lippstadt 16. december 2003 1-9 CAN-databus CAN-databussens historie 1983 CAN udviklingen begynder. 1985 Samarbejdet med Intel omkring chip-udvikling indledes. 1988 Den første

Læs mere

Ethernets placering i OSI modellen

Ethernets placering i OSI modellen Ethernets placering i OSI modellen Lag 7 Applikation Giver netværks adgang for programmer uden for OSI modellen fx til fil overførsel, regneark, ETB og terminal emulering. Lag 6 Præsentation Kode konvertering

Læs mere

Ethernet & OSI modellen

Ethernet & OSI modellen Ethernet & OSI modellen Ethernet Ethernet er udviklet af Xerox i 70 erne og videre udviklet til Ethernet II af DEC og Xerox. Anvender CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access / Collision Detect. Protokollen

Læs mere

Ethernet teknologi. - hvordan fungerer det? Netteknik 1

Ethernet teknologi. - hvordan fungerer det? Netteknik 1 Ethernet teknologi - hvordan fungerer det? Netteknik 1 Ethernet & OSI modellen Lag 7 Applikation Giver netværks adgang for programmer uden for OSI modellen fx til fil overførsel, regneark, ETB og terminal

Læs mere

I 2 C BUSSEN KØRER MED ARDUINO IND I FORÅRET

I 2 C BUSSEN KØRER MED ARDUINO IND I FORÅRET Mandag den 14 januar 2013 I 2 C BUSSEN KØRER MED ARDUINO IND I FORÅRET OZ1QK Knud Krogsgaard Jensen 1 ARDUINO I 2 C - BUSSEN ELLER?? Plan for I aften: Jeg siger noget i 10 minutter I fortæller lidt om

Læs mere

MCE9637 DeviceNet Modul

MCE9637 DeviceNet Modul Kokkedal Industripark 4 DK-2980 Kokkedal DANMARK Tlf: +45 49 18 01 00 Fax: +45 49 18 02 00 MCE9637 DeviceNet Modul MCE9637 til overførsel af status og vægt for digitale vejeceller Gælder for: PIC nr.:

Læs mere

WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter

WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter Version 3.4 WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter Version 3.4 Indholdsfortegnelse 1. Tekniske data...

Læs mere

Network. Netværks design. Region Syd Grundlæggende netværk

Network. Netværks design. Region Syd Grundlæggende netværk Network Netværks design Region Syd Grundlæggende netværk Emner Design Principper 3 lags modellen Core Distribution Access Netværks typer Egenskaber ved et netværk Design Principer Design Principer Hierarki

Læs mere

ARP og ICMP. - service protokoller, som vi ikke kan undvære! Netteknik 1

ARP og ICMP. - service protokoller, som vi ikke kan undvære! Netteknik 1 ARP og ICMP - service protokoller, som vi ikke kan undvære! Netteknik 1 ARP & ICMP Protokoller, som udfører forskellige servicefunktioner på og imellem OSI lagene 2 og 3 Type Code Checksum Type-specific

Læs mere

MCE2040 SERIEL KOMMUNIKATIONSMODUL

MCE2040 SERIEL KOMMUNIKATIONSMODUL Kokkedal Industripark 4 DK-2980 Kokkedal DANMARK Tlf.: +45 49 18 01 00 Fax: +45 49 18 02 00 MCE2040 SERIEL KOMMUNIKATIONSMODUL Overførsel af status og vægt for digitale vejeceller via simpel PC/PLC protokol

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FLTA

BRUGERVEJLEDNING FLTA V2.2 (5.06.202) () FUNKTIONSPRINCIP fungerer som en basisstation for trådløse transmittere. Controller og målinger kan transmitteres via basestationen til de kontrolsystemer, der understøtter Modbus RTU-protokollen.

Læs mere

Teknisk manual for TIMETÆLLER/AFLADE MONITOR ISTR-P Spændingsområde fra 24V til 80V

Teknisk manual for TIMETÆLLER/AFLADE MONITOR ISTR-P Spændingsområde fra 24V til 80V Teknisk manual for TIMETÆLLER/AFLADE MONITOR ISTR-P Spændingsområde fra 24V til 80V VIGTIGSTE KENDETEGN: Nominel spænding fra 24V til 80V Automatisk indikation af batterispænding: 24V, 36V, 48V eller 72V.

Læs mere

Teknisk Manual for Gemini Radio-Mute produkter

Teknisk Manual for Gemini Radio-Mute produkter Teknisk Manual for Gemini Radio-Mute produkter 20. april 2009 1 Indholdsfortegnelse. Side 3. Formål Side 4. Beskrivelse af Radio Mute Systemet Side 6. Datablad samt teknisk beskrivelse af Muteboks. Side

Læs mere

MP3 player med DMX interface.

MP3 player med DMX interface. Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK MP3 player med DMX interface. Funktion: En avanceret Mp3spiller med forskellige styringsmuligheder, velegnet til brug i museer, teatre, udstillinger

Læs mere

SD2DUG24. Dupline bus masterkanalgenerator. Fordele. Beskrivelse

SD2DUG24. Dupline bus masterkanalgenerator. Fordele. Beskrivelse Dupline bus masterkanalgenerator Fordele Integreret system. Dupline er varemærket for Carlo Gavazzi's 2- og 3-leder bus-system. Omkostningsbesparende. Bussystemet er en velafprøvet metode til at reducere

Læs mere

DC-Motor Controller. Brugermanual

DC-Motor Controller. Brugermanual Forside Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK DC-Motor Controller Brugermanual Firmware V4.00 Produkt indhold 1 styreboks til styring af 1 DC-motor. 1 strømforsyning 100 240 volt

Læs mere

Projekt - RoboNet Del Journal.

Projekt - RoboNet Del Journal. Projekt - RoboNet Del Journal. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Jacob Clausen, Klaus Jørgensen og Ole Rud It og Elektronikteknolog, 2a Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 20/01-03 03/02-03

Læs mere

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Virtuel PC Fordele/ulemper Fordele: Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Ulemper: Reserverer RAM (Windows 7) Problemer med at ureglementeret lukke ned Mister

Læs mere

Seriel kommunikation RS232 / RS485

Seriel kommunikation RS232 / RS485 (fortsat fra Positionering/standardfunktion med RS232/RS485) Speed Commanderen har indbygget en seriel kommunikationsenhed, som understøtter RS232 og RS485 kommunikation. Speed Commanderen skal monteres

Læs mere

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 981 002 317 Ver. 01 11-03-2013 Indhold 1. INTRODUKTION... 4 2. BESKRIVELSE FANTRONIC... 5 2.1 SÅDAN FUNGERER

Læs mere

ZTH-.. som MP-Bus tester

ZTH-.. som MP-Bus tester ZTH-VAV og ZTH-GEN juster- og diagnoseværktøj som MP-Bus tester. Tilslutning i tavle eller samledåse Tester Kort beskrivelse MP-Bus tester er ikke velegnet til kabel-test. Anvendelse Tilslutning og forsyningsspænding

Læs mere

Bilag 1b Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1b Infrastruktur & Kapacitet 6. marts 2012 Bilag 1b Infrastruktur & Kapacitet Til Produkttillæg BSA Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 3 2. DEFINITIONER... 3 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 4 3.1 FREMFØRING AF SLUTKUNDENS DATATRAFIK...

Læs mere

Betjeningsanvisning til model KCVR9NE Installationsanvisninger:

Betjeningsanvisning til model KCVR9NE Installationsanvisninger: Betjeningsanvisning til model Installationsanvisninger: Anvisninger til udtagelse af fedtfilter. Øverste udtagelige rude Nederste udtagelige rude 1) Faser til udtagning af øverste rude: NB: Gå frem på

Læs mere

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING [Skriv tekst] [Skriv tekst] Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING Brugsanvisning Introduktion Styringen og overvågningen af processer med henblik på kvalitetssikring er

Læs mere

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 3 3.1 Fremføring af Slutkundens datatrafik... 3 3.2 Decentral adgang...

Læs mere

Delfi Connect. Bruger vejledning 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4

Delfi Connect. Bruger vejledning 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4 Delfi Connect Bruger vejledning INDHOLD 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4 TOOLS...4 4. KOMMUNIKATIONS OPSÆTNING...5 5. GENEREL OPSÆTNING OG DATA KONFIGURATION...6 RECORD...8 BASAL

Læs mere

OBD-Stik Tester manual (OST)

OBD-Stik Tester manual (OST) OBD-Stik Tester manual (OST) OBD-stik testeren har 7 hovedfunktioner 1. Udfører en sikkerhedskontrol på OBD stik, til lastbil (24V) eller personbil (12V), før diagnosetester tilsluttes. Der testes for

Læs mere

LAN typer. 1. Ethernet (CSMA/CD - ISO 8802.3) Indholdsfortegnelse

LAN typer. 1. Ethernet (CSMA/CD - ISO 8802.3) Indholdsfortegnelse LAN typer Indholdsfortegnelse 1. ETHERNET (CSMA/CD - ISO 8802.3)... 1 2. TOKENRING (ISO 8802.5)... 3 3. ANDRE LAN TYPER... 6 1. Ethernet (CSMA/CD - ISO 8802.3) Ethernet blev først i 70 erne udviklet i

Læs mere

TRUST WIRELESS VIDEO & DVD VIEWER

TRUST WIRELESS VIDEO & DVD VIEWER TRUST WIRELESS VIDEO & DVD VIEWER Brugervejledning Version 1.0 1 1. Æskens indhold Kontroller venligst æskens indhold. Den skal indeholde følgende: 1. Transmitter (sender) 2. Modtager 3. Strømforsyning

Læs mere

CAN-BUS analyse Gælder for FiCOM, FoCOM, HiCOM og PSACOM.

CAN-BUS analyse Gælder for FiCOM, FoCOM, HiCOM og PSACOM. CAN-BUS analyse Gælder for FiCOM, FoCOM, HiCOM og PSACOM. Dette dokument er under udvikling og ændres løbende. Denne manual er hovedsalig beregnet for beta testere, som ønsker at hjælpe med at samle data

Læs mere

ErgoSafe 2005. Beskrivelse af stik og indikatorer

ErgoSafe 2005. Beskrivelse af stik og indikatorer ErgoSafe 005 Beskrivelse af stik og indikatorer Printtavlen er forsynet med en række stik og indikatorer. Denne vejledning indeholder en beskrivelse af hvert enkelt element. Den kvadratisk formede pude

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen

Læs mere

Brugervejledning. Trådløs HD Sender & Modtager Sæt

Brugervejledning. Trådløs HD Sender & Modtager Sæt Brugervejledning Trådløs HD Sender & Modtager Sæt Indholdsfortegnelse Functions and features... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Package contents... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1. Product overview...

Læs mere

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 3 3.1 Fremføring af Slutkundens datatrafik... 3 3.2 Transport af trafik...

Læs mere

1.1 Indledning. Features: Højintensitet LED-display. Fleksibel forsyning (12-45V). Kan placeres op til 100m fra controlleren.

1.1 Indledning. Features: Højintensitet LED-display. Fleksibel forsyning (12-45V). Kan placeres op til 100m fra controlleren. Indhold. Indledning...3.2 Strømforsyning...4.3 Modul-interface...5.3 Modul-interface...6 2. Kommandooversigt...7 2.2 Register og flag-oversigt...8 2.3 Udlæsning til display...9 2.4 Registerbeskrivelser...

Læs mere

2x50 ETHERNET MODUL. RS485 slave med Ethernet-IP. Gælder for: Program nr.: AUXSLAVE v1 Dokument nr.: 0422md2x50-2v1 Dato:

2x50 ETHERNET MODUL. RS485 slave med Ethernet-IP. Gælder for: Program nr.: AUXSLAVE v1 Dokument nr.: 0422md2x50-2v1 Dato: Kokkedal Industripark 4 DK-2980 Kokkedal Denmark info@eilersen.com Tel +45 49 180 100 Fax +45 49 180 200 2x50 ETHERNET MODUL RS485 slave med Ethernet-IP Gælder for: Program nr.: AUXSLAVE.140422.2v1 Dokument

Læs mere

15. Digital kode vælger (hvid DIP switch) 16. Kanal vælger (gul DIP switch) 17. Batteri hus

15. Digital kode vælger (hvid DIP switch) 16. Kanal vælger (gul DIP switch) 17. Batteri hus Babyalarm MBF 8020 DK 1.. INDHOLD 1 x sender med integreret oplader, 1 x modtager, 1x ladestation for oplader 2 x strømforsyninger, 2 x specielle opladte batteri pakker 1 x Bruger manual 2.. KOMPONENTER

Læs mere

Brugermanual Model Raxtune Oxygen

Brugermanual Model Raxtune Oxygen VST DAB+yourCar v2 DAB bil-receiver og Kontrolsystem (DAB/DAB+) Brugermanual Model Raxtune Oxygen Professionel installation er påkrævet Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Hvordan systemet virker 3.

Læs mere

CO2 Control Box E-Cab-980

CO2 Control Box E-Cab-980 CO2 Control Box E-Cab-980 CO2 Control Box E-Cab-980 er beregnet til detektering og alarmereing ved utætheder i CO2 køleanlæg i køle- og fryserum. CO2 Control Box E-Cab-980 er designet til at fungere sammen

Læs mere

Indhold. 1.1 Introduktion 3 1.2 Status-Indikatorer 4 1.3 Stikforbindelser 5

Indhold. 1.1 Introduktion 3 1.2 Status-Indikatorer 4 1.3 Stikforbindelser 5 Indhold. Introduktion 3.2 Status-Indikatorer 4.3 Stikforbindelser 5 Hardware 2. Strømforsyning 6 2.2 Modulinterface 7 2.3 Indgangskredsløb 9 2.4 Udgangskredsløb 2.6 Tæller Indgange Software 3. Kommandooversigt

Læs mere

Instruktion. MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA

Instruktion. MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA Instruktion MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA 1. Beskrivelse af kort Advarsel! Flere dele på printkortet er forsynet med 115/230VAC. Afbryd altid strømmen før der arbejdes på aktuatoren. 2. For

Læs mere

INFO DIAG DIAGNOSTICERINGS- VÆRKTØJ

INFO DIAG DIAGNOSTICERINGS- VÆRKTØJ CITROËN INFO DIAG DIAGNOSTICERINGS- VÆRKTØJ LEXIA PROXIA CD 29 AC / QCAV / MTD CITROËN DANMARK A/S AUT. CITROËN-FORHANDLERE - Nyvognsklargører - Fabriksaktionskoordinator AUT. CITROËN-VÆRKSTEDER - Eftermarkedsansvarlig

Læs mere

CAN BUS alarm, AK4625 Snapguide med oversigt over ledninger fra sirene og modul

CAN BUS alarm, AK4625 Snapguide med oversigt over ledninger fra sirene og modul CAN BUS alarm, AK4625 Snapguide med oversigt over ledninger fra sirene og modul Denne snapguide er ikke en komplet monterings- eller brugeranvisning, men en oversigt over ledninger og funktioner. AK4625

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i dit hjem.

Læs mere

Betjeningsvejledning. til. Vandkiosk. system

Betjeningsvejledning. til. Vandkiosk. system Betjeningsvejledning til Vandkiosk system Programnummer 731043 Tegningsnummer 201013 / 201019 www.tarp.dk 2012-02-20 1 Kundebetjening :... 4 AFLÆSNING AF DATA: 4 INDLÆSNING AF SPÆRRINGER: 4 FEJLMEDDELELSER:

Læs mere

IsoBar ControlModul. Brugsanvisning. Indhold. Introduktion og tekniske specifikationer 1. Generel beskrivelse af display og tastatur 2

IsoBar ControlModul. Brugsanvisning. Indhold. Introduktion og tekniske specifikationer 1. Generel beskrivelse af display og tastatur 2 IsoBar ControlModul Brugsanvisning Indhold Introduktion og tekniske specifikationer 1 Generel beskrivelse af display og tastatur 2 Indstilling af ISOBAR drift 3 Indstilling af MANUEL drift 4 Indstilling

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

Start af nyt schematic projekt i Quartus II

Start af nyt schematic projekt i Quartus II Start af nyt schematic projekt i Quartus II Det følgende er ikke fremstillet som en brugsanvisning der gennemgår alle de muligheder der er omkring oprettelse af et Schematic projekt i Quartus II men kun

Læs mere

Mean Well, LCM-serie installations vejledning.

Mean Well, LCM-serie installations vejledning. Egenskaber: 180 -> 295 VAC (LCM-25: 180 277 VAC) Indbygget aktivt power factor funktion Udgangsstrøm indstilles med DIP kontakter Indbygget DALI interface og simpel kontakt dæmpning (DA version) Indbygget

Læs mere

VLAN, Trunk & VTP. VLAN: Virtual Local Area Network

VLAN, Trunk & VTP. VLAN: Virtual Local Area Network (C) EC MID 2005 VLAN, runk & VP 2003 EC MID, Heh 1 VLAN: Virtual Local Area Network VLAN s er en logisk opdeling af enheder eller brugere VLAN s fungerer på OI lag 2 ( og 3 ) Opbygget af witche ( og Routere

Læs mere

VLT AQUA Drive FC202 PID tilslutning og programmerings eksempler

VLT AQUA Drive FC202 PID tilslutning og programmerings eksempler VLT AQUA Drive FC202 PID tilslutning og programmerings eksempler VLT Aqua Drive FC200 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Forbindelsesoversigt... 4 Initialisering af frekvensomformeren... 5 Tilslutning af

Læs mere

FUNKTIONS PROGRAMMERINGSTABEL 4600 CAN/PLIP

FUNKTIONS PROGRAMMERINGSTABEL 4600 CAN/PLIP FUNKTIONS PROGRAMMERINGSTABEL CAN/PLIP PROGRAMMERING AF FUNKTIONALITETER, COBRA FJERNBETJENINGER OG DRIVER CARDS, SELVLÆRENDE PROCEDURE. VIGTIGT: (Kun for PLIP applikationer og lige efter strømtilførsel

Læs mere

Motorline JAG (indbygget limit switch) Dansk brugermanual

Motorline JAG (indbygget limit switch) Dansk brugermanual Motorline JAG (indbygget limit switch) Dansk brugermanual Til brug for Motorline MC2 kontrolpanel i kombination med Motorline JAG eller Motorline LINCE 230Vac lågeautomatik. Motorline LINCE (kører på tid)

Læs mere

GC-1F Gen-set Controller

GC-1F Gen-set Controller BRUGERMANUAL GC-1F Gen-set Controller Trykknapper Lysdioder Ikonliste Displayvisninger Dokumentnr. 4189340645B Denne beskrivelse inkluder følgende versioner: GC-1F GC-1F/2 SW version 1.2x.x SW version

Læs mere

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Sådan kommer du i gang Det er der i kassen Indhold MojoMINI skærm USB kabel til skærm SD hukommelseskort Pegepind Billader til skærm Monteringsbeslag

Læs mere

www.eggtronic.com USER MANUAL

www.eggtronic.com USER MANUAL www.eggtronic.com USER MANUAL Index Dansk p. 2 Figures 5 3 3 1 2 4 5 6 3 6 3 6 6 3 3 6 7 4 usb 3.0 slots usb cartridge connectors additional usb ports bluetooth cartridge sd card reader cartridge other

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Z-Wave brugerguide

Indholdsfortegnelse: Z-Wave brugerguide Z-WAVE BRUGERGUIDE Indholdsfortegnelse: Z-Wave brugerguide 1. Z-Wave og Everhome 3 2. Opsætning af dit Everhome Z-Wave netværk 6 2.1 Sådan installerer du Z-Wave-donglen 7 2.2. Sådan tilføjer du din første

Læs mere

Planlægning af systemet

Planlægning af systemet Planlægning af systemet Grundig planlægning af systemopsætningen giver det bedst mulige resultat og den højest mulige ydeevne. Hvis du planlægger opsætningen omhyggeligt, kan du undgå situationer, hvor

Læs mere

Mean Well, LCM-serie installations vejledning.

Mean Well, LCM-serie installations vejledning. Egenskaber: 180 -> 295 VAC (LCM-25: 180 277 VAC) Indbygget aktivt power factor funktion Udgangsstrøm indstilles med DIP kontakter Indbygget DALI interface og simpel kontakt dæmpning (DA version) Indbygget

Læs mere

Tilbagemeldingsbus S88 med besatmelder

Tilbagemeldingsbus S88 med besatmelder Tilbagemeldingsbus S88 med besatmelder HSI-S88 og S88 moduler Skal modelbanen styres med et eller andet PC program, enten et Gør det selv system eller et prof program, som fx Windigipet, skal der installeres

Læs mere

SxQP360L. Udvidet serie PIR sensor. Fordele. Beskrivelse

SxQP360L. Udvidet serie PIR sensor. Fordele. Beskrivelse Udvidet serie PIR sensor Fordele Integreret system. Dupline er varemærket for Carlo Gavazzi's 2-leder bus-system. Omkostningsbesparende. Bussystemet er en velafprøvet metode til at reducere installationsomkostningerne

Læs mere

Søren Guldbrand Pedersen Diverse noter til PC & Net 26-06- 2003 Side 2 af 8. TYPE - viser fil eller program på skærmen.

Søren Guldbrand Pedersen Diverse noter til PC & Net 26-06- 2003 Side 2 af 8. TYPE - viser fil eller program på skærmen. Diverse noter til PC & Net 26-06- 2003 Side 1 af 8 Forskellige DOS-kommandoer; C:\> (C:(>)) - Så styrer COMMAND.COM [PROMPT] Kommando fortolker C:\> [VERSION] - 1: Intern ordre 2: Extern ordre *.COM *.EXE

Læs mere

SSI 6000.0400 GSM Fjernbetjenings system for porte/garage døre

SSI 6000.0400 GSM Fjernbetjenings system for porte/garage døre 1 SSI 6000.0400 GSM Fjernbetjenings system for porte/garage døre Vejledning SSIHuset v/svane Electronic ApS Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442 Engesvang mail: ssi@svane-el.dk http: svane-el.dk 2 System for

Læs mere

QoS. - prioritering af pakketransporten! Netteknik 1

QoS. - prioritering af pakketransporten! Netteknik 1 QoS - prioritering af pakketransporten! Netteknik 1 Hvad er Quality of Service? QoS er et netværks evne til at give en bedre service til bestemte former for netværkstrafik (fx tale). Typiske parametre

Læs mere

PID tilslutning og programmerings eksempler

PID tilslutning og programmerings eksempler VLT HVAC Drive FC100 PID tilslutning og programmerings eksempler VLT HVAC drive FC100 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Forbindelsesoversigt... 4 Initialisering af frekvensomformeren... 5 Tilslutning af

Læs mere

Eksamens spørgsmål i Teknologi (Digital) 3. Semester (i)

Eksamens spørgsmål i Teknologi (Digital) 3. Semester (i) Eksamens spørgsmål i Teknologi (Digital) 3. Semester (i) 1. DS1821 1-WIRE KOMMUNIKATION (HERUNDER TIMING KRAV) ------------------------ 2 2. DS1821 SOFTWARE (OPBYGNING AF STYREPROGRAM I SYSTEM51 C) -----------

Læs mere

Internet Protokollen. - IP er arbejdshesten på næsten alle netværk! Netteknik 1

Internet Protokollen. - IP er arbejdshesten på næsten alle netværk! Netteknik 1 Internet Protokollen - IP er arbejdshesten på næsten alle netværk! Netteknik 1 Internet Protocol (IP) Om IP protokollen generelt: Er arbejdsprotokollen i moderne netværks-kommunikation; al kommunikation

Læs mere

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. PRODUKTBESKRIVELSE... 3 3.1 Kundeinstallation... 3 3.2 Provisionering / aktivering...

Læs mere

DOL 100 vand 8I/16I boks

DOL 100 vand 8I/16I boks Teknisk brugervejledning 604329 2018-08-07 Produkt- og dokumentationsrevision Vi forbeholder sig ret til at ændre denne manual og produktet beskrevet i den uden forudgående meddelelse. I tvivlstilfælde

Læs mere

TCP/IP stakken. TCP/IP Protokollen består af 5 lag:

TCP/IP stakken. TCP/IP Protokollen består af 5 lag: Trådløse netværk TCP/IP stakken TCP/IP er nok den mest benyttede netværks protokol. Protokollen har fået sit navn efter de to vigtigste protokoller i den : Transmission Control Protocol (TCP) og Internet

Læs mere

TCP & UDP. - de transportansvarlige på lag 4. Netteknik 1

TCP & UDP. - de transportansvarlige på lag 4. Netteknik 1 TCP & UDP - de transportansvarlige på lag 4 Netteknik 1 TCP & UDP TCP og UDP er begge netværksprotokoller til transport, med hver deres header-information i pakken (segmentet): TCP: 0 8 16 31 bit Sequence

Læs mere

AFN2208N+ Wi-Fi forstærker 300mBit op til 2500 meters rækkevidde vandtæt.

AFN2208N+ Wi-Fi forstærker 300mBit op til 2500 meters rækkevidde vandtæt. AFN2208N+ Wi-Fi forstærker 300mBit op til 2500 meters rækkevidde vandtæt. WiFi forstærker/router med op til 2500 meters rækkevidde og med DANSK quick guide/installationsvejledning. Denne WiFi forstærker

Læs mere

OPBEVAR ALTID DENNE INSTRUK- TIONSMANUAL SAMMEN MED VÅBEN- ET, OG VIDEREGIV DEN SAMMEN MED VÅBENET, HVIS VÅBENET VIDERE- SÆLGES.

OPBEVAR ALTID DENNE INSTRUK- TIONSMANUAL SAMMEN MED VÅBEN- ET, OG VIDEREGIV DEN SAMMEN MED VÅBENET, HVIS VÅBENET VIDERE- SÆLGES. INSTRUKTIONSMANUAL OPBEVAR ALTID DENNE INSTRUK- TIONSMANUAL SAMMEN MED VÅBEN- ET, OG VIDEREGIV DEN SAMMEN MED VÅBENET, HVIS VÅBENET VIDERE- SÆLGES. ADVARSEL: Før GunPod tages i brug skal du sikre dig,

Læs mere

SSI GSM samtaleanlæg

SSI GSM samtaleanlæg SSI GSM samtaleanlæg GSM baseret samtaleanlæg og adgangskontrol Installation og bruger vejledning Bestillings nummer: 26008005 SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442 Engesvang ssi@svane-el.dk

Læs mere

2/3 Akset digital tæller

2/3 Akset digital tæller SERIE Z59E 2/3 Akset digital tæller for Elgo Magnetisk målebånd og / eller Encoder ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Strafle 1 Telefon

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

Monteringsanvisning for databus. Monteringsanvisning for databus. 1.0 Kabel føring

Monteringsanvisning for databus. Monteringsanvisning for databus. 1.0 Kabel føring Vigtigt Monteringsanvisning for databus Læs og forstå denne monteringsanvisning før databus kablet monteres. 1.0 Kabel type Der må som databus kabel kun anvendes følgende godkendte type kabel: 1.0 Kabel

Læs mere

OVERVÅGNINGSSYSTEM FICO-64» MONTAGEANVISNING

OVERVÅGNINGSSYSTEM FICO-64» MONTAGEANVISNING FIRE SAFETY AIR MANAGEMENT OVERVÅGNINGSSYSTEM» MONTAGEANVISNING 2 1 TILSLUTNING 1.5 RØGDETEKTOR 1 eller 2 røgdetektorer (se DIP indstillinger) kan vælges. 1.1 GENERELT Styreenheden SOC8-S2 indeholder elektroniske

Læs mere

Hub & Lag 2 Switch. - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1

Hub & Lag 2 Switch. - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1 Hub & Lag 2 Switch - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1 Ethernet enhederne Ethernet Lag 2 Switch eller Ethernet HUB - det ka da være lige meget! Eller ka det nu også det??? ;-) HUB De ser meget

Læs mere

Digital Positioner RE3447 - IN148

Digital Positioner RE3447 - IN148 Serie RE3447 Digital Positioner RE3447 - IN148 Indholdsfortegnelse side 1 Generelle informationer 1 2 Tekniske data 1 3 OBS ved brug som erstatning for RE3446 2 4 Installation og elektrisk tilslutning

Læs mere

TrimbleConnect. Vejledning til personal version. Geoteam A/S Energivej Ballerup

TrimbleConnect. Vejledning til personal version. Geoteam A/S Energivej Ballerup TrimbleConnect Vejledning til personal version Geoteam A/S Energivej 34 2750 Ballerup 7733 2233 support@geoteam.dk www.geoteam.dk 11. januar 2018 Trimble Connect er en ny udgave af TCC, tilgængelig fra

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i dit hjem.

Læs mere

Brugermanual til System 2000

Brugermanual til System 2000 Brugermanual til System 2000 Vigtigt Læs hele denne manual før komponenten tages i brug, den indeholder vigtig information for brugeren. 5/9 2007 L:\Vejledninger\Nye vejledninger\vejledning_system2000.pdf

Læs mere

READX-EM&MF WIEGAND slave kodetastatur & proxlæser

READX-EM&MF WIEGAND slave kodetastatur & proxlæser READX-EM&MF WIEGAND slave kodetastatur & proxlæser Installations manual Ver. 2018-09-24 INDHOLD Introduktion 3 Kassens indhold 4 Installation 5 Tilslutninger 6 Wiegand dataformat 7 Vare nummer 8 Kodeliste

Læs mere

Internet Protocol (IP)

Internet Protocol (IP) Internet Protocol (IP) IP protokollen: er arbejdsprotokollen i moderne netværks-kommunikation; al kommunikation går gennem den. adresserer pakkerne på lag 3 (netværkslaget). arbejder med forbindelsesløs

Læs mere

Fjernbetjening Flex Teknisk manual

Fjernbetjening Flex Teknisk manual Fjernbetjening Flex Teknisk manual VEKA INT. Indblæsnings aggregat 1 Beskrivelse Flex fjernbetjening kan bruges til at styre ventilationsanlæg med V1 og V2 printkort. Tekniske data Knapper på display Knap

Læs mere

Modulationer i trådløs kommunikation

Modulationer i trådløs kommunikation Modulationer i trådløs kommunikation Valg af modulationstype er et af de vigtigste valg, når man vil lave trådløs kommunikation. Den rigtige modulationstype kan afgøre, om du kan fordoble din rækkevidde

Læs mere

Video Projector Controller. Brugermanual

Video Projector Controller. Brugermanual Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK l Video Projector Controller Brugermanual WWW.WAHLBERG.DK TELEPHONE +45 86 18 14 20 CELL PHONE +45 40 52 20 88 EMAIL: mads@wahlberg.dk Feb

Læs mere

SH2MCG24. Smart-Dupline masterkanalgenerator

SH2MCG24. Smart-Dupline masterkanalgenerator Smart-Dupline masterkanalgenerator Beskrivelse Fordele Integreret system. Dupline er varemærket for Carlo Gavazzi's 2-leder bus-system. Omkostningsbesparende. Bussystemet er en velafprøvet metode til at

Læs mere

Wise-I. Miniguide. High tech environmentally friendly rodent control

Wise-I. Miniguide. High tech environmentally friendly rodent control Wise-I Miniguide High tech environmentally friendly rodent control Version 6 - Maj 2016 1 Indholdsfortegnelse Runningmode og servicemode...3 Opsætning af system...3 Tilslutning og oprettelse af Master...3

Læs mere

Nærføring mellem banen Nykøbing F-Rødby og 132 kv kabelanlægget Radsted-Rødsand 2

Nærføring mellem banen Nykøbing F-Rødby og 132 kv kabelanlægget Radsted-Rødsand 2 Dette dokument beskriver en nærføringssag med de forskellige aktiviteter, der er foretaget. En dyberegående teori omkring formler og tilnærmelser, som er anvendt kan studeres i Nærføringsudvalgets håndbog

Læs mere

Appendiks A - Udstyr og datakvalitet af de indsamlede TEM-, DC- og MEP-data

Appendiks A - Udstyr og datakvalitet af de indsamlede TEM-, DC- og MEP-data Vestsjællands Amt Geofysisk kortlægning af Ørslev Rende - Udstyr og datakvalitet af de indsamlede TEM-, DC- og MEP-data COWI A/S 1 / 9 Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97

Læs mere

Tilslutning- og programmeringseksempler

Tilslutning- og programmeringseksempler VLT MicroDrive FC 051 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Oversigt effekt og styre kreds VLT MicroDrive... 4 Initialisering af frekvensomformeren... 5 Tilslutning af motorbeskyttelse... 6 Start/stop med analog

Læs mere

Hurtig start. Powerline Ekstra stikkontakt Model PLP1200

Hurtig start. Powerline Ekstra stikkontakt Model PLP1200 Hurtig start Powerline 1200 + Ekstra stikkontakt Model PLP1200 Pakkens indhold I nogle regioner er en ressource-cd inkluderet sammen med produktet. 2 Sådan kommer du i gang Powerline-adaptere giver en

Læs mere

AVR MP3 29-05-08 05576 Ingeniørhøjskolen i Århus Michael Kaalund

AVR MP3 29-05-08 05576 Ingeniørhøjskolen i Århus Michael Kaalund AVR MP3 29-05-08 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion...2 2 Udviklingsmiljø...2 3 Beskrivelse af systemet...3 3.1 VS1001k...3 3.2 MP3 file formatet...6 4 Konklusion...6 5 Litteratur liste...6 6 Illustrations

Læs mere

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!)

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!) MHz KIT Rev: /- Det er ikke tilladt, at man bare udsender radiobølger på den frekvens, man ønsker. Forskellige frekvenser er udlagt til forskellige formål. Nogle til politiet, militæret, FM-radio-transmission,

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING. SKINNEBESAT-MELDER for 8 Spor-afsnit. Side 1. Vigtige henvisninger 2 2. Indledning 2 3. Funktions-måde 3 4.

BRUGERVEJLEDNING. SKINNEBESAT-MELDER for 8 Spor-afsnit. Side 1. Vigtige henvisninger 2 2. Indledning 2 3. Funktions-måde 3 4. BRUGERVEJLEDNING 5206 SKINNEBESAT-MELDER for 8 Spor-afsnit Side 1. Vigtige henvisninger 2 2. Indledning 2 3. Funktions-måde 3 4. Montage 3 5. Tilslutning 4 6. Hyppige Spørgsmål & Tips 6 7. Fejlsøgning

Læs mere

Når enderne af en kobbertråd forbindes til en strømforsyning, bevæger elektronerne i kobbertråden sig (fortrinsvis) i samme retning.

Når enderne af en kobbertråd forbindes til en strømforsyning, bevæger elektronerne i kobbertråden sig (fortrinsvis) i samme retning. E2 Elektrodynamik 1. Strømstyrke Det meste af vores moderne teknologi bygger på virkningerne af elektriske ladninger, som bevæger sig. Elektriske ladninger i bevægelse kalder vi elektrisk strøm. Når enderne

Læs mere

Roskilde Universitetscenter, Datalogisk Afdeling E-mail: ncjuul@acm.org Lokalnet Medium Access Control laget Niels Christian Juul

Roskilde Universitetscenter, Datalogisk Afdeling E-mail: ncjuul@acm.org Lokalnet Medium Access Control laget Niels Christian Juul Roskilde Universitetscenter, Datalogisk Afdeling E-mail: ncjuul@acm.org Lokalnet Medium Access Control laget Niels Christian Juul Mandag den 18. september 2000 Tanenbaum: CN kap. 4 4-4.2.3, 4.3.1, 4.3.6-4.5.2

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i

Læs mere