Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning."

Transkript

1 Laboratorium/interessent: Carsten Malthe Birkemose; FLSmidth Airloq A/S Kommentarer til metodeblad: MEL-16 Kvalitetssikring af AMS Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.) Er det muligt at få præciseret STA og LTA intervaller (1/2 time, 1 time, Dag, 48 timer, uge, Måned, år) tilsvarende DAHS Block Average. Derved bliver det helt tydeligt at man skal benytte Blok intervaller og ikke rullende? Et afsnit om beregning af blokværdier er tilføjet Denne kommentar er lavet for at undgå at man skal beregne fast 168 STA (rullende uge) værdier tilbage over flere uger hvis der ikke har været fuld drift hver uge. Ved denne metode kikker man en blok uge tilbage og beregner ud fra den mængde af STA der er til rådighed for ugen. Anbefaling til ny tekst: 1) AMS ligger udenfor det gyldige kalibreringsinterval i a) Mere en 5 % af AMS-målingerne (normaliserede STA værdier) ligger uden for det gyldige kalibreringsinterval i mere end 5 uger i perioden mellem to AST er eller AST og QAL 2, eller b) Mere end 40 % af AMS-målingerne (normaliserede STA værdier) ligger udenfor det gyldige kalibreringsinterval i en uge. Hvis anlægget ikke er i kontinuerlig drift kan de procentvise værdier bestemmes ud fra den seneste uges drift. Procentvise værdier kan bestemmes når der foreligger valide korttidsmiddelværdier (STA) og på STA inden for anlæggets faktiske drifttid (der ikke omfatter opstart og nedlukning) fra minimum 25 % af ugen svarende til 42 timer (Blok gennemsnit, en uge er defineret som mandag til søndag, med beregningsfrekvens ugentlig). Hvis de kalibrerede, normaliserede STA AMS-målinger ligger uden for det gyldige kalibreringsinterval, men er mindre end 50 % af emissionsgrænseværdien for døgnmiddel kan myndigheden tillade, at anlægget gennemfører en AST i stedet for QAL timers reglen er fornuftig for anlæg med hyppig start og stop. For anlæg som ind i mellem ikke har en fuld uge at gøre godt med er det naturligvis besværligt at der hele tiden skal beregnes 168 timer. Bemærk endvidere at reglen kun omhandler hvornår der skal laves en ny QAL2 og således ikke har noget med grænseværdi overskridelse eller manglende målinger at gøre. Følgende anbefaling er tilføjet: Anbefaling 1: Anlæg der er planlagt til kontinuerlig drift, dvs. med få planlagte start og stop situationer på et år: Hvis anlægget ikke er i kontinuerlig drift i den foregående blokuge, og der samtidig er mindst 25 % af ugen svarende til 42 driftstimer til rådighed kan de procentvise værdier bestemmes ud fra den seneste blokuges drift. Hvis der er færre end 42 driftstimer beregnes procenten ikke.

2 Laboratorium/interessent: Kommentarer til metodeblad: Carsten Malthe Birkemose; FLSmidth Airloq A/S MEL-16 Kvalitetssikring af AMS Hvis overskridelse af det gyldige kalibreringsinterval skyldes fejl på anlægget, som giver anledning til en øget koncentration, er en fuld ny QAL2 ikke nødvendig, når fejlen på anlægget er udbedret og koncentrationen igen er nedbragt til et niveau inden for det gyldige kalibreringsinterval. QAL 2 skal rapporteres og gennemføres inden for 6 måneder. Den eksisterende kalibreringsfunktion skal benyttes indtil rapporten med den nye kalibreringsfunktion er modtaget. Uddybende info: 25 % Reglen er taget fra DAHS ved beregning af LTA værdier Gennemsnits periode Start tid 1 Uge Blok gennemsnit, en uge er defineret som ugedag 1 til ugedag 7, med starttid ugedag 1. Gennemsnits periode Beregnings frekvens 1 Uge Ugentlig En blokuge starter mandag morgen kl. 00:00. Anlæg der er planlagt til drift med hyppige start og stop fx hver uge eller flere gange om måneden, bør benytte de seneste 168 driftstimer, svarende til en uges drift, til beregning af procenter. Til den sidste kommentar (med blå): Valide korttidsmiddelværdier (STA) er sat ind i stedet for driftstimer. perioder mellem QAL2 og AST står under punkt a) så der er ikke behov for at skrive det igen. Hypige start/stop er defineret: Anlæg der er planlagt til drift med hyppige start og stop (mere end 12 gange om året).. Vi/jeg mener, at der i teksten bør stå at det er 42 timers valide korttidsmiddelværdier (STA) indenfor anlæggets faktiske drifttid. Derved sikrer vi, at man ikke skal beregne kalibreringsintervals pct. på en uge med 42 timers drift, hvor der kun er 2 valide målinger. Ved godt at det er et ekstremt eksempel, men det er dog muligt. Man kan også argumentere for, at de allerede er gjort til regnskab for ikke valide målinger, i forhold til udetids regnskabet (max 10 dage på et år), og at det derfor er ok at udelade disse STA værdier frakalibreringsintervals pct. I forhold til anlæg med hyppige start og stop, vil nedenstående tekst nok være en fornuftig måde at anskue det på, selvom den vil være svær at håndtere

3 Laboratorium/interessent: Kommentarer til metodeblad: Carsten Malthe Birkemose; FLSmidth Airloq A/S MEL-16 Kvalitetssikring af AMS rapporteringsmæssig. Jeg kan forstå, at 168 timers drift skal beregnes fra QAL2/AST og frem til næste QAL2/AST, bør det ikke beskrives? Hvem definere om anlægget hører til i den ene eller anden kategori, skal det være antal drifttimer om året, man regner med at anlægget vil have?

4 Laboratorium/interessent: Eurofins Miljø Luft A/S Kommentarer til metodeblad: MEL-16 Kvalitetssikring af AMS Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.) 18 7 Støv-AMS boks 1. Hvorledes er acceptkriteriet for samme kalibreringsfunktion? pren skriver in both ranges showing the same response irrespective of the range used Der er således ikke anført et acceptkriterium, men Vi kan indføre et som fx er at forskellen mellem de to visninger maksimalt må være 2 % af øvre grænse i laveste måleinterval. Tilføjet Støv-AMS boks 3.. lavere temperatur end AMS erstattes af. lavere OK tilføjet temperatur end AMS dog >= 120 C Støv-AMS boks 4. Betyder ændringen at selvom det efterfølgende viser sig at OK præciseret støvkoncentrationen ved 1 eller flere målinger er > 30% ELV så er det OK at have lavet 5 målinger af 1,5 time? Kan måske med fordel tydeliggøres. Er der krav til forventning eller kan man altid bruge 5 x 1,5 time Evt medtage definition på en prækalibreringsfunktion Fodnote er tilføjet: En støvmåler kan ikke give et meningsfuldt signal før den er kalibreret til de forhold der er i den pågældende skorsten. Leverandøren kan dog indsætte en kalibreringsfunktion fra et tilsvarende anlæg og på den måde sørge for at støvmåleren giver signal i mg/m³ straks efter montering. En sådan kalibreringsfunktion kalde i dette metodeblad for en prækalibreringsfunktion. Det understreges at signalet fra støvmåleren ikke vil være korrekt før støvmåleren er kalibreret.

5 Laboratorium/interessent: Eurofins Miljø Luft A/S Kommentarer til metodeblad: MEL-16 Kvalitetssikring af AMS Hvad er vilkår/krav til en prækalibreringsfunktion Ingen. Det forudsættes dog at værdier fra en prækalibreringsfunktion er bedre end slet ingen værdier at have Hvis der anvendes en kalibreringsfunktion fundet på anden vis (bilag E). Hvorledes bestemmes det gyldige kalibreringsområde? 20 % af ELV som anført i EN Se endvidere støv-ams boks 6 med tilføjelse Støv-AMS boks 6. Må man udvide til 50% af ELV såfremt man har fundet en kalibreringsfunktion på anden vis? Nej metoden gælder udelukkende for metode a. Præciseret 71 Bilag E Der bør angives nogle eksempler samt angives hvorledes det udføres i praksis samt under hvilke betingelser. Ja enig. Kræver indhentning af viden fra udstyrsleverandører. Projekt foreslås for Referencelaboratoriet 2016, som tager udgangspunkt i de mest almindelige støv AMS i DK.

6 Laboratorium/interessent: ARC Martin Angelo Kommentarer til metodeblad: MEL-16 Kvalitetssikring af AMS Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.) Afsn.2 Kalibrering refereres kun til brug af punktmåling (pitotrør), men ikke til de 2 tracergas metoder, der er valideret i EN De er meget brugt i Danmark, hvor afgifter er dominerende, og bør indføres i MEL16. Metoderne kan frit benyttes, som det også fremgår, men det er ikke beskrevet hvordan. Sætningen er præciseret: De andre SRM-metoder som er anført i standarden kan frit benyttes. Afsn.2 EN15267 kan næppe kaldes ny OK tak. Ny er fjernet Afsn.2 DAHS kom ikke i OK tak. Præciseret. Infoboks 2 Er nok forkert, for afskæring kompenseres i QAL2 (korrekt omtalt i en senere info-boks). Ikke i høring Sidste del af sætningen er fjernet. Infoboks 4 Anbefalin g 6 Afsn.10.2 Infoboks 12 Infoboks 17 Teksten er faktuelt forkert: I Tyskland er det DAR der udsteder certifikatet (LUA er et Landes-institution, ikke en Bundes-institution). I UK er det AEA eller NPL, der udfører testen, og Sira, der udsteder certifikatet. MCERT er hverken en juridisk eller fysisk entitet, men en samling forskrifter. Det er anført i EN19694, som bør citeres. Funktionstest skal gennemføres umiddelbart før QAL2. Der er tradition for 4 uger, og det bør specificeres her. Tilføj krav om synkronisering mellem institut-ur og anlægs-ur. (Vi har set fejl på op til 15 minutter ved målinger fra FORCE). Den nye EN14181:2014 er udkommet. OK tak. Er rettet. OK tak. Er rettet. OK præciseret: Standarden anbefaler at der højest er én måned mellem funktionstest og parallelmålinger. Fodnote tilføjet: Af samme årsag er det også vigtigt at ure i datalogger og DAHS viser korrekt tid. OK tak. Er rettet.

7 Infoboks 19 Infoboks 19 er i strid med EN14181 (både ny og gammel). Forsøgt omformuleret: Mange NOX-AMS måler både NO og NO2 og rapporterer summen af disse resultater som NOX. Kvalitetskravet i diverse bekendtgørelser angives for NOX, men ikke for NO og NO2. Variabilitetstesten kan kun udføres for den eller de parametre som har et tilhørende kvalitetskrav. NOX, der bestemmes som sum af to separate AMS (NO og NO2) kan betragtes som én AMS der måler NOX, med tilhørende kalibreringsfunktion, gyldigt kalibreringsinterval og variabilitetstest, eller som to separate AMS med hver deres kalibreringsfunktion og gyldig kalibreringsinterval. Variabilitetstesten kan udføres for NO og NO2 med kvalitetskravet for NOX omregnet til henholdsvis NO og NO2. For NO2 der ofte udgør en lille andel af NOX, bliver det omregnede kvalitetskrav dog meget bredt. Hvis der anvendes et alternativt kvalitetskrav baseret på det gyldige kalibreringsinterval i stedet for døgngrænseværdien vil variabilitetstesten bedre kunne benyttes til at vurdere kvaliteten af NO2-AMS.

8 Støv- AMSboks 2 Metode c er uklar, og bør omformuleres. Det står ikke klart hvad data fra en evt. prækalibreringsfunktion fra udstyrsleverandøren er for en størrelse, eller hvorfor den kan anvendes. Teksten er også i strid med EN14181 og EN Ja enig. Boksen er søgt omformuleret, således at det fremgår at man kan anvende metode c som for alle andre AMS, og at der ved SRM værdier under detektionsgrænsen kan henvises til bilag E. Der er behov for at forslagene i bilag E udmøntes i nogle konkrete eksempler. Til det formål er der foreslået et projekt i Ref-Lab i 2016, som ved kontrakt til udstyrsleverandører mv kan redegøre for hvordan en kalibreringsfunktion kan etableres ved meget lave støvniveauer.

9 Note 21 Hvorfor indføres note 21 skylning kan undlades ved parallelmålingerne når den modificerede metode c benyttes? Det er i strid med EN og kan øge måleusikkerheden til langt over 100%. Ved metode c vil de målte værdier under parallelmålingerne ikke bidrage til kalibreringsfunktionen i nævneværdig grad, idet værdien tæt ved døgngrænseværdien vil være dominerende. Det er derfor vurderet at usikkerheden ved bestemmelsen af skyllefraktionen overstiger den øgede præcision i støvmålingen. Ved lave støvniveauer er der endvidere en udfordring, idet der er vanskelligt at komme tilstrækkeligt langt ned i detektionsgrænse ved skylleproceduren. Skylleproceduren risikerer derfor at bidrage til usikkerheden snarere end at mindske den. Skylningen er et besværligt og fordyrende element i en støvmåling (inddampning og vejning), som efter referencelaboratoriets opfattelse ikke øger kvaliteten i den kalibreringsfunktion der bliver resultatet af anvendelsen af metode c. Det er korrekt at der er rapporteret resultater, hvor skyllefraktionen udgør 100 % af det der er opsamlet på filteret, men altid ved meget lave støvniveauer.

10 Infoboks 25 Afsnit 11.3 Info-boks 27 Urimeligt at tilsidesætte denne yderst fornuftige regel. Man kan ikke referere til EWMA uden at definere det, og i øvrigt hedder det EWMA (og ikke EMWA). Tilføj definition, eller slet den (den har ingen mening med de lange maintenance-intervaller). Det bør tilføjes, at med 1 eller 2 QAL3-målinger mellem service, kan man ikke regne statistik, og derfor giver alt andet end Shewhart ingen mening. Miljøstyrelsens kommentar: Der er tale om en note af informativ karakter. Brug af noten ville forudsætte, at der fastlægges kriterier for, hvornår det anses for bevist, at der ikke er en signifikant forskel mellem den eksisterende og den nye QAL2 kalibreringsfunktion. Ved at fastholde den hidtidige praksis vil der ikke være tvivl om, hvornår den nye QAL2 kalibreringsfunktion skal bruges. Tak. EMWA er rettet til EWMA. Fodnote tiol statistiske kontrolkort er tilføjet. ikke i høring. Følgende kommentar er tilføjet til boksen: Ved en til to QAL3 i perioden mellem to funktionstest kan man ikke tale om statistisk behandling. EN kræver dog at der anvendes kontrolkort, som så i praksis blot benyttes til at dokumentere QAL3.

11 Afsnit 11.5 Sætningen der udføres QAL3 test hver 4 uge for én forureningskomponent i multikomponent AMS. Der bør skiftes komponent ved hver ny QAL3 test er i bedste fald uklar. Er det meningen at QAL3 gennemføres med SO2 i januar, med CO i februar, med NO i marts etc.? Hvis det er tilfældet, bliver det umuligt at føre kontrolkort. Sætningen bør slettes eller baggrunden forklares. Teksten er uklar, nyt forslag tilføjet: der udføres QAL3 test hver 4 uge for én forureningskomponent i multikomponent AMS. Der bør skiftes komponent ved hver ny QAL3 test, således at der fx udføres QAL3 for CO i den ene måned og QAL3 for SO2 i den næste. Dermed bliver der kun få aflæsninger pr. komponent i perioden. Denne tilføjelse sammen med ovenstående tilføjelse om kontrolkort skulle gøre det klart.

12 Anbefalin g 31 Afsnit Note 31 side 60 Anbefaling 31 er en reminiscens fra den gamle EN14181, og fører til fejljusteringer, fordi man i mellemtiden har accepteret QAL3-justeringer i SRO-systemet (skulle aldrig have været tilladt!). Hvis man QAL3-justerer lige før en automatisk kontrolcyklus, vil man dobbeltkompensere (både i SRO og i måler) og derved forværre målingen. Anbefaling 31 giver heller ingen mening ved automatisk QAL3, så hvis anbefalingen bibeholdes, bør det understreges, at det kun gælder manuel QAL3. Da støvmålere typisk laver selvkontrol hver time, bør det indføres, at denne anbefaling ikke gælder støvmålere. Alt i alt bør Anbefaling 31 slettes! Jeg vil på det kraftigste fraråde at demontere en in-situ-gasmonitor for at lave QAL3 hver 4. uge. Man vil uvægerligt introducere markant flere fejl ved demontage/montage hver 4. uge, end man finder (hvis man overhovedet finder nogen). Anbefalingen bør fjernes. En partikelmåler kan ikke leveres med en præ-kalibreringsfunktion, med mindre der er foretaget en kornstørrelsesanalyse på støvet efter filter på forhånd, og i så tilfælde kun for transmissionsmålere. Sammenligningen bør fjernes, da den forleder anlægsejere til at tro, at man kan købe en for-kalibreret støvmåler (der er desværre allerede mindre lødige leverandører, der foregøgler kunderne det). Meningen med anbefalingen er at oplyse at hvis man sætter fx span gas på AMS umiddelbart efter en autojustering, så vil den vise korrekt og dermed er er påsætningen af gas uden værdi, da det ikke er muligt at observere en evt drift på instrumentet. Bør ikke være en anbefaling og ændres til en info-boks med følgende indhold: For AMS med automatisk nul- og spanpunktsjustering bør nul og span kontrol ved QAL3 gennemføres i den sidste halvdel af perioden mellem to automatiske justeringer. Hvis nul og span kontrol ved QAL3 udføres umiddelbart efter automatisk justering har QAL3 ingen værdi. Hvis nul og span kontrollen derimod udføres umiddelbart FØR den automatiske justering, vil kontrollen vise den eventuelle drift over fx et døgn. Ovenstående er ikke relevant for automatisk QAL3 og for støvmålere der har en meget hyppig autojustering. Det er ikke en anbefaling. Teksten er omformuleret til: alternativt kan AMS placeres i en testbænk (hyppig demontering af AMS kan dog ikke anbefales) Noten er ikke i høring. Noten var tænkt som et eksempel der forklarer hvorfor det er vigtigt at kalibrere en PEMS. Teksten om støvmålere er fjernet.

13 Laboratorium/interessent: Workshop for emissionslaboratorier Kommentarer til metodeblad: MEL-16 Kvalitetssikring af AMS Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.) Støv AMS boks 6 Anbefaling 50 % af GKI ved R² > 0,8 gælder denne også ved metode c? OK præciceret: Støv AMS boks 8 i bilag A Det bør fremhæves at en funktionstest for støv-ams ikke kan anvendes til metode c med mindre resultater anføres i ma. Støv-AMS boks 1: For støv-ams må det gyldige kalibreringsinterval udvides til 50 % af døgngrænseværdien hvis der er etableret en lineær kalibreringsfunktion ved anvendelse af metode a, og hvis kalibreringsfunktionen har en R² som er større end 0,8. OK god pointe. Følgende er tilføjet: Da resultatet fra linearitetstesten evt. skal benyttes til metode c ved den efterfølgende QAL2 er det særdeles vigtigt at linearitetstestens resultater angives i både i mg/m³ og ma. Resultater i mg/m³ kan kun benyttes ved metode c såfremt prækalibreringsfunktionen er kendt eller støv-ams udlæser i mg/m³.

14 Laboratorium/interessent: Miljøstyrelsen Kommentarer til metodeblad: MEL-16 Kvalitetssikring af AMS Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.) Miljøstyrelsen ønsker at de kommende regler i DAHS standarden også skal følges i DK. Derfor skal anbefalingen ændres til at omfatte informationerne fra info-boks timers middelværdier stammer fra LCP-direktivet, som ikke er gældende OK Anbefaling 1 er omformuleret til følgende: Det anbefales at reglerne fra DAHS standarden følges: efter 1/1-16. Vi foreslår derfor at 48 timers begrebet fjernes fra MEL-16, da døgnmiddelværdier: der skal det forvirrer mere end det gavner. foreligge valide korttidsmiddelværdier fra minimum 25 % af middelværdiperioden. andre langtidsmiddelværdier (fx måned, kvartal og år): Der skal foreligge mindst én valid døgnværdi. OK 48 timers begrebet er fjernet i MEL- 16

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning.

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning. Laboratorium/interessent: Martin Rørbye Angelo Kommentarer til MEL-16: Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) metodeblad: Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.)

Læs mere

1 Indledning Formål Test af DAHS Test af DAHS ved funktionstest Test af DAHS... 4

1 Indledning Formål Test af DAHS Test af DAHS ved funktionstest Test af DAHS... 4 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Signalveje og beregninger af AMS data Forfatter(e) Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato Januar 2016 Revideret,

Læs mere

Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug.

Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger. 25 minutter Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Det er vigtigste at huske er, at standarder er ikke en lovtekst, som man følger

Læs mere

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning.

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning. Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.) 53 Definitio De indledende definitioner af PEMS mv. nen på har primært til formål at hjælpe læseren PEMS til en forståelse

Læs mere

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer)

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015 (Automatisk Målende Systemer) Parameter Anvendelsesområde Metode Referencer Først udgivet år 2003 AMS for gasser, støv og flow Revideret år

Læs mere

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer)

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015 (Automatisk Målende Systemer) Parameter Anvendelsesområde Metode Referencer År 2003 AMS for gasser, støv og flow Revideret år 2004, 2013 og

Læs mere

Præstationsprøvning 2010

Præstationsprøvning 2010 Rapport nr. 57-2010 Præstationsprøvning 2010 QAL2-beregning for NO X, SO 2, og partikler Lars K. Gram 17. december 2010 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé

Læs mere

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Høringsversion november 2015

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Høringsversion november 2015 Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015 (Automatisk Målende Systemer) Parameter Anvendelsesområde Metode Referencer Først udgivet år 2003 AMS for gasser, støv og flow Revideret år

Læs mere

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning.

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning. Laboratorium/interessent: Kommentarer til metodeblad: Side Dansk Affaldsforening MEL-16 Kvalitetssikring af Automatisk Målende Systemer (AMS) Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.)

Læs mere

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer)

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2017 (Automatisk Målende Systemer) Parameter Anvendelsesområde Metode Referencer Først udgivet år 2003 AMS for gasser, støv og flow Installation,

Læs mere

Brugervejledning til FORCE Technologys QAL 3-program

Brugervejledning til FORCE Technologys QAL 3-program Brugervejledning til FORCE Technologys QAL 3-program Formål: Det overordnede formål med dette program er at samle al relevant dokumentation, der medvirker til at sikre kvaliteten af de målinger anlæggets

Læs mere

1 Indledning Baggrund og formål Eksempel på problematikken (spørgsmål og svar i ref-labs svartjeneste)... 2

1 Indledning Baggrund og formål Eksempel på problematikken (spørgsmål og svar i ref-labs svartjeneste)... 2 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Modifikation af homogenitetstest Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2018 Udgivelsesdato 3. august 2018 Revideret, dato

Læs mere

Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger.

Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger. Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger. 30 minutter Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Det er vigtigste at huske er, at standarder er ikke en lovtekst, som man følger

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner BEK nr 1450 af 20/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52100-00022 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Røggasemissioner Regulering og måling

Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Lars K. Gram FORCE Technology Senior projektleder Fagområdeansvarlig for emissionsområdet Leder af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Læs mere

Energiafgift opgjort efter røggasmetoden

Energiafgift opgjort efter røggasmetoden FORCE Technology Brøndby d. 15/11-2011 LKG/LPJ 111-23664/111-31534 Energiafgift opgjort efter røggasmetoden 1. Indhold 1. Indhold... 1 2. Indledning... 1 3. Målere... 2 4. Kvalitetskrav... 3 5. Gennemgang

Læs mere

FÅ MERE VIDEN UD AF DINE MÅLINGER OG DATA

FÅ MERE VIDEN UD AF DINE MÅLINGER OG DATA FÅ MERE VIDEN UD AF DINE MÅLINGER OG DATA www.geerticon.dk STANDARDER FRA CEN OG SIGNALVEJ SRO-anlæg QAL 3 QAL 2 Validering, gyldigt kalibreringsinterval AMS 4-20 ma Span Span H 2 O NO NO 2 HCL SO 2 CO

Læs mere

Miljøstyrelsen ændrer ved påbud i henhold til miljøbeskyttelseslovens 41, stk. 1 følgende vilkår i påbud af 3. januar 2014:

Miljøstyrelsen ændrer ved påbud i henhold til miljøbeskyttelseslovens 41, stk. 1 følgende vilkår i påbud af 3. januar 2014: DONG Energy Thermal Power A/S Kyndbyværket Att: Rudi Hansen Virksomheder J.nr. MST-1271-00261 Ref. vba/kabje Den 18. december 2015 Sendt digitalt cvr.nr. 27446469 Påbud om vilkårsændringer vedr. emissionsgrænseværdier

Læs mere

BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 11-0296761 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om måling

Læs mere

Estimering af måleusikkerhed for det samlede års udslip af drivhusgasser.

Estimering af måleusikkerhed for det samlede års udslip af drivhusgasser. Estimering af måleusikkerhed for det samlede års udslip af drivhusgasser. Baggrund Det blev pr. 1.1.2013 påkrævet at alle større forbrændingsanlæg skal kvantificere den målenøjagtighed, hvormed man bestemmer

Læs mere

Anbefalinger til anvendelsen af AMS i industrivirksomheder, der ikke er omfattet af bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg

Anbefalinger til anvendelsen af AMS i industrivirksomheder, der ikke er omfattet af bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Rapport 40, februar 2007 Anbefalinger til anvendelsen af AMS i industrivirksomheder, der ikke er omfattet af bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Annemette Geertinger Lars K. Gram

Læs mere

Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg

Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Rapport nr. 39 revision 1 høringsversion 2009 Formatted: Right, Indent: First line: 216 pt Deleted: 7 Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN 14181 og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store

Læs mere

MILJØGODKENDELSE Vilkårsændringer

MILJØGODKENDELSE Vilkårsændringer Virksomheder J.nr. MST-1270-01879 Ref. clben/anbri Den 6. april 2016 MILJØGODKENDELSE Vilkårsændringer Ændring af egenkontrol og emissionsgrænseværdier for NH 3 mv. på ovn 6 For: Kara/Noveren I/S Håndværkervej

Læs mere

Ovennævnte vilkår ændres til nedenstående (de tidligere gældende vilkår kan ses i bilag til denne afgørelse):

Ovennævnte vilkår ændres til nedenstående (de tidligere gældende vilkår kan ses i bilag til denne afgørelse): DuPont Nutrition Biosciences Aps Langebrogade 1 1411 København K Virksomheder J.nr. MST-1272-01658 Ref. hechr/sulvi Den 15. december 2015 Påbud om ændrede emissionsgrænser og kontrol af disse for kedel

Læs mere

EN Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911

EN Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911 EN 16911 Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911 30 minutter. EN 16911 har 2 dele: EN16911 1 er om den manuelle måling,

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til bekendtgørelse om tilskud fra dyrevelfærdspuljen

Høringsnotat. Udkast til bekendtgørelse om tilskud fra dyrevelfærdspuljen HØRINGSNOTAT J.nr. 18-1224-000005 Ref. KAERCH Den 31. juli 2019 Høringsnotat Udkast til bekendtgørelse om tilskud fra dyrevelfærdspuljen Udkast til bekendtgørelse blev sendt i ekstern høring den 9. juli

Læs mere

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger Kalibrering og modtagekontrol ved Erik Øhlenschlæger 4.6 Eksterne ydelser og leverancer Laboratoriet skal have en beskrevet procedure for valg og indkøb af eksterne ydelser,, der kan påvirke kvaliteten

Læs mere

EN Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. EN 15259:2007. Martin R.

EN Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. EN 15259:2007. Martin R. EN 15259 Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. Martin R. Angelo EN15259 AF 2010 05 1 Indhold Standarden er primært for måleinstitutter, der

Læs mere

Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg

Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Rapport nr. 39 2007 Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN 14181 og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Annemette Geertinger Lars K. Gram Referencelaboratoriet for måling

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner j. nr. UDKAST 3. august 2012 Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, og 110, stk. 3,

Læs mere

Præstationsprøvning 2006

Præstationsprøvning 2006 Rapport nr. 36-006 Præstationsprøvning 006 NO x, CO, UHC og O i strømmende gas Arne Oxbøl 10. juli 006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345, DK-605 Brøndby

Læs mere

PK Proceskvalificering

PK Proceskvalificering DI-version 2014-06-23 PK Proceskvalificering for Produkt på Udstyr Alle rettigheder tilhører DI 2-5-3 - TPM - PK - Proceskvalificering - 2014-06-23 (Ant)-23 side 1 af 10 Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger Kalibrering og modtagekontrol ved Erik Øhlenschlæger 4.6 Eksterne ydelser og leverancer 4.6.2 Laboratoriet skal sikre, at indkøbte kalibreringer, ikke anvendes, før det er blevet kontrolleret, eller det

Læs mere

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede anlæg Brøndby, 9. november 2012 Knud Christiansen 1 Baggrund Ved beregninger af skorstenshøjder for især affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

U D K A S T 24. august 2017

U D K A S T 24. august 2017 U D K A S T 24. august 2017 Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Kapitel 2. Kapitel 3. Kapitel 4. Kapitel 5. Kapitel 6. Kapitel 7. Kapitel 8. Bilag 1. Bilag 2. Bilag 3. Bilag 4 Bilag 5. Anvendelsesområde Definitioner

Læs mere

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme Emissionsmålinger på Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme April 2015 RAPPORT NR.: 150323-2 Rekvirent: Dall Energy Att.: Jens Dall Bentzen Venlighedsvej 2 2970 Hørsholm Udført af: DGtek A/S Snarremosevej

Læs mere

Ændring af vilkår for kontrol af virksomhedens udsendelse af luftforurening.

Ændring af vilkår for kontrol af virksomhedens udsendelse af luftforurening. Svendborg Kraftvarmeværk Bodøvej 15 5700 Svendborg Att. Niels Christian Hansen Plan- og virksomhedsområdet J.nr. ODE-430-00158 Ref. Johje/olkri Den 5. december 2008 Svendborg Kraftvarmeværk. CVR-nr: 29-18-97-30

Læs mere

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano.

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano. Information om WG45 standard for præstationsprøvninger Der er nedsat en CEN arbejdsgruppe, WG45, for udarbejdelse af en standard for, hvordan man skal afholde og rapportere en præstationsprøvning. Der

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: cc: Fra: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen Ulla Lund Dato: 21. september

Læs mere

DONG Energy Thermal Power A/S Kyndbyværket Kyndbyvej Jægerspris. Virksomheder J.nr. MST Ref. emibm/kabje Den 7.

DONG Energy Thermal Power A/S Kyndbyværket Kyndbyvej Jægerspris. Virksomheder J.nr. MST Ref. emibm/kabje Den 7. DONG Energy Thermal Power A/S Kyndbyværket Kyndbyvej 90 3630 Jægerspris Virksomheder J.nr. MST-1271-00473 Ref. emibm/kabje Den 7.juni 2017 Att: Kasper Justesen Påbud om vilkårsændringer vedr. egenkontrol

Læs mere

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse PCB M Å L I N G E R Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse af afværgetiltag Frederiksberg Skole Sorø Juli 2011 Udarbejdet af: Jesper Jørgensen kemiingeniør, MEM Dorte Jørgensen kemiingeniør, MEM

Læs mere

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer Dato: 03-07-2018 Kommentarer fra: Kommentarskema vedr.: Samlede høringskommentarer Teknisk forskrift 3.2.7 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af produktionsanlæg til transmissionsnettet Figur /tabel

Læs mere

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme på havet 1)

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme på havet 1) BEK nr 1449 af 20/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 3. december 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52100-00022 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Emissionsgrænse mg/nm 3 Ref. O 2 %

Emissionsgrænse mg/nm 3 Ref. O 2 % Danske Commodities A/S DTU Kraftvarmeværk, Energivej 411 2800 Kgs. Lyngby Att.: Kenneth Harder Risto khr@danskecommodities.com CVR 34071977 Dato: 04-10-2016 Ref.: eka J.nr.: 09.02.08-P19-1-16 Påbud om

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.4 dato den /7-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

Dansk Energis høringssvar til afgørelse om mål for netselskabers leveringskvalitet

Dansk Energis høringssvar til afgørelse om mål for netselskabers leveringskvalitet Til Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35, 2500 Valby Dok. ansvarlig: TMP Sekretær: Sagsnr: s2018-774 Doknr: d2018-21544-20.0 06-12-2018 Dansk Energis høringssvar til afgørelse om mål for netselskabers

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven.

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Dato 27. april 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.8 dato den 15/1-010 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.9, Svømmebassinkontrol Endeligt forslag til bilag

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Justitsministeriet Lovafdelingen Sendt pr. mail til: lovkvalitetskontoret@jm.dk 18. august 2017 Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Dansk Erhverv konstaterer, at Justitsministeriet

Læs mere

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse PCB M Å L I N G E R Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse af afværgetiltag Frederiksberg Skole Sorø 1. måleserie 2014 Projektnr.: 103118-0008-P003 Udarbejdet af: Dorte Jørgensen kemiingeniør, MEM

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 81 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Kontinuert Hg-måling samt validering af måleresultater (fratrækning af usikkerhed) Undertitel - Forfatter(e) Lars K. Gram

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

U D K A S T 24. august 2017

U D K A S T 24. august 2017 U D K A S T 24. august 2017 Indholdsfortegnelse 1. Anvendelsesområde 2. Definitioner 3. Regler om kommunal anvisning 3. Anmeldelse 4. Indretning og drift 5. Emissionsgrænseværdier 6. Overvågning af emissioner

Læs mere

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST Høringsudkast til ændring af bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret uforurenet bygge- og anlægsaffald, nr. 1662:2010 Henvisning

Læs mere

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 014 Undertitel Ammoniak og saltsyre i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 014 Udgivelsesdato

Læs mere

Halmkedler BEKENDTGØRELSE/BYGNINGSREGLEMENT, MÅLEMETODER OG KRAV

Halmkedler BEKENDTGØRELSE/BYGNINGSREGLEMENT, MÅLEMETODER OG KRAV Halmkedler BEKENDTGØRELSE/BYGNINGSREGLEMENT, MÅLEMETODER OG KRAV Agenda Krav til halmkedler Hvem stiller krav Krav til emissioner og virkningsgrad Øvrige krav Målemetoder EN303-5 MEL blade Alternativ metode

Læs mere

look at Calibration

look at Calibration Take a look at Calibration Kalibrering er en samling af handlinger som, under specifikke betingelser, etablerer forholdet mellem værdier fra et måleinstrument eller målesystem, eller værdier fra et referencemateriale

Læs mere

Påbud om nye emissionsgrænseværdier for luftformige emissioner fra kedlerne på Nordic Sugar Nykøbing samt bestemmelser om kontrol af måleudstyr m.m.

Påbud om nye emissionsgrænseværdier for luftformige emissioner fra kedlerne på Nordic Sugar Nykøbing samt bestemmelser om kontrol af måleudstyr m.m. Nordic Sugar Nykøbing Østerbrogade 2 4800 Nykøbing F Att.: Hanne Lundsgaard (hanne.lundsgaard@nordicsugar.com) Virksomheder J.nr. MST-1272-01505 Ref. joern/melso Den 28. oktober 2014 Påbud om nye emissionsgrænseværdier

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 J. nr. MST-52100-00002 UDKAST 13. august 2012 Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 2, 6 og 8, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, 39, stk.

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel NO X, CO og O 2 i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2013 Udgivelsesdato 14. november 2013

Læs mere

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. maj 2016 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Virksomheder J.nr. MST Ref. vba/zuyuk Den 3. januar DONG Energy Thermal Power Kyndbyværket. Att: Helle Fischer

Virksomheder J.nr. MST Ref. vba/zuyuk Den 3. januar DONG Energy Thermal Power Kyndbyværket. Att: Helle Fischer DONG Energy Thermal Power Kyndbyværket Att: Helle Fischer Virksomheder J.nr. MST-1271-00261 Ref. vba/zuyuk Den 3. januar 2013 Sendt til helfi@dongenergy.dk Påbud om emissionsgrænseværdier til luft og egenkontrol

Læs mere

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: 1. marts QA: Emne: Naturstyrelsen om krav Returskyllevand Vandkvalitetskravv Bassinvand Turbiditet NVOC 0,2 FNU 4 mg C/L

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: 1. marts QA: Emne: Naturstyrelsen om krav Returskyllevand Vandkvalitetskravv Bassinvand Turbiditet NVOC 0,2 FNU 4 mg C/L Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Naturstyrelsen cc: Fra: Dato: Ulla Lund. marts 0 QA: Emne: Genanvendelse aff fra svømmebadee forslag til til analysekvalitet I

Læs mere

Høringskommentar til udkast til Bekendtgørelse om tilskud til modernisering af kvægstalde (også kaldet Modernisering Kvæg 2016)

Høringskommentar til udkast til Bekendtgørelse om tilskud til modernisering af kvægstalde (også kaldet Modernisering Kvæg 2016) NaturErhvervstyrelsen Att. Peter Fredslund Jensen 1. marts 2016 Høringskommentar til udkast til Bekendtgørelse om tilskud til modernisering af kvægstalde (også kaldet Modernisering Kvæg 2016) På baggrund

Læs mere

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om investerbare værdipapirer og pengemarkedsinstrumenter for investeringsforeninger

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om investerbare værdipapirer og pengemarkedsinstrumenter for investeringsforeninger Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att: Jens Anton Vestergaard København, den 13. april 2009 Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om investerbare værdipapirer og pengemarkedsinstrumenter for

Læs mere

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I PRÆSTATIONSPRØVNING - SAMMENLIGNING MELLEM BKG. 866 OG FORSLAG TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE 1 Baggrund Ved høring af revideret bekendtgørelse om analysekvalitet

Læs mere

Landbrug & Fødevarer takker for muligheden for at afgive kommentarer til brugerguides til Fællesskema og Internet Markkort.

Landbrug & Fødevarer takker for muligheden for at afgive kommentarer til brugerguides til Fællesskema og Internet Markkort. Dato 22. december 2016 Side 1 af 5 NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V Sendt per mail til: direktebetalinger@naturerhverv.dk og sib@naturerhverv.dk J.nr 16-8010-000021 Offentlig høring

Læs mere

Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression

Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression Fra 1. juli bliver det muligt for langt flere at få en henvisning til psykologbehandling

Læs mere

Spørgsmål og svar nr. 5 til nyt intranet

Spørgsmål og svar nr. 5 til nyt intranet Økonomi Indkøb Trollesmindealle 27 DK - 3400 Hillerød Telefon 7232 0000 Mail indkob@hillerod.dk Til: Tilbudsgivere CVR/SE-nr: 29189366 Dato: 22.01.2018 Spørgsmål og svar nr. 5 til nyt intranet Spørgsmål

Læs mere

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af revision af en DS/EN ISO standard Bestemmelser af total cyanid og fri cyanid i vand med flow analyse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni

Læs mere

Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald

Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K MST-7549-00057 Den 21. maj 2015 Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald KL har modtaget

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationer af ilt ( ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Parameter Ilt, Anvendelsesområde Måling af i luftemissioner fra virksomheder. Metode Kontinuert bestemmelse

Læs mere

Dioxinemission fra affaldsforbrænding

Dioxinemission fra affaldsforbrænding Rapport nr. 31 2006 Dioxinemission fra affaldsforbrænding 2003-05 Ole Schleicher FORCE Technology, Energi & Miljø Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften FORCE Technology,

Læs mere

Sendt som digital post(cvr) og til Solveig Jørgensen,

Sendt som digital post(cvr) og til Solveig Jørgensen, DONG Energy Thermal Power, Esbjergværket Amerikavej 7 6700 Esbjerg Virksomheder J.nr. MST-1272-01625 Ref. Mschu/kabje Den 25. februar 2015 Sendt som digital post(cvr) og til Solveig Jørgensen, sofjo@dongenergy.dk

Læs mere

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser...

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser... Rapport nr.: 72 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Ole Schleicher, Knud Christiansen Arbejdet udført, år 2014 Udgivelsesdato 27. november 2015 Revideret,

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse Dato 1. november 2016 Side 1/5 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver Høringen Et udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver har i perioden fra den 26. juli til 23. august

Læs mere

Bemærkninger til Naturstyrelsens retningslinjer for behandling af data for miljøfarlige forurenende stoffer i Basisanalysen

Bemærkninger til Naturstyrelsens retningslinjer for behandling af data for miljøfarlige forurenende stoffer i Basisanalysen Bemærkninger til Naturstyrelsens retningslinjer for behandling af data for miljøfarlige forurenende stoffer i Basisanalysen 2013 Retningslinjer af 10. december 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for

Læs mere

Miljøbelastning ved manuel bilvask

Miljøbelastning ved manuel bilvask Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 02-09-2016 - Opfølgning på foretræde vedlagt) MOF Alm.del Bilag 591 Offentligt Miljøbelastning ved manuel bilvask Landemærket 10, 5. Postboks 120 1004 København

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit By- og Landskabsstyrelsen Rapport Februar 2008 Interferens fra chlorid ved bestemmelse af

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder

Læs mere

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode Fokus på Forsyning I notatet gennemgås datagrundlaget for brancheanalysen af forsyningssektoren sammen med variable, regressionsmodellen og tilhørende tests. Slutteligt sammenfattes analysens resultater

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.8, Spildevand, renset og urenset Endeligt forslag til bilag 1.8 i bekendtgørelsen

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Kirsten Jebjerg Andersen Dato: 16. marts 2005 Emne: Bestemmelser

Læs mere

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Sundheds- og Ældreministeriet 07-03-2018 EMN-2018-00545 1130798 Anette Ernst Seehusen Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Danske

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Anders Svaneborg Dato: 6. oktober 2014 QA:

Læs mere

Drift, hosting, vedligeholdelse, support og servicemål

Drift, hosting, vedligeholdelse, support og servicemål Bilag 5 Drift, hosting, vedligeholdelse, support og servicemål 1. Drift Leverandøren skal levere driftsafvikling af webstatistikløsningen (systemet) i produktionsmiljøet, herunder sikre korrekt eksekvering

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2011

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2011 Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2011 I lighed med tidligere år har Komitéen for god Selskabsledelse i samarbejde med NASDAQ OMX Copenhagen A/S gennemført en undersøgelse

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder BEK nr 1447 af 20/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 1. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52103-00108 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

5-LCD FJERNBETJENING. Batterierne skal bortskaffes separat i de særlige batteriaffaldsbeholdere.

5-LCD FJERNBETJENING. Batterierne skal bortskaffes separat i de særlige batteriaffaldsbeholdere. GENERELLE SPECIFIKATIONER FOR LCD FJERNBETJENINGEN Fjernbetjeningen har en transmissionsfrekvens på 434,5 MHz. Den strømforsynes med 3 AAA batterier på følgende måde: fjern dækslet til batterirummet ved

Læs mere

Klage over reklame for www.århus.dk i nyhedsudsendelse på TV 2/Østjylland

Klage over reklame for www.århus.dk i nyhedsudsendelse på TV 2/Østjylland RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/Østjylland Skejbyparken 1 8200 Århus N København den 16. marts 2005 Klage over reklame for www.århus.dk i nyhedsudsendelse på TV 2/Østjylland Tom Flangel Nielsen har ved mail af

Læs mere

Optimer værdien af dine analystiske instrumenter. Lone Vejgaard, Q-Interline

Optimer værdien af dine analystiske instrumenter. Lone Vejgaard, Q-Interline Optimer værdien af dine analystiske instrumenter Lone Vejgaard, Q-Interline Agenda Indledning AnalyticTrust Praktisk eksempel Værdi for virksomhed Afslutning Situationer fra dagligdagen Analyseudstyret

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT. Problemstilling. Baggrund. cc:

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT. Problemstilling. Baggrund. cc: Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine Kjær Ottsen Dato: 26. april 2017 QA:

Læs mere

Rapport nr.: 64. Indholdsfortegnelse

Rapport nr.: 64. Indholdsfortegnelse Rapport nr.: 64 Titel Præstationsprøvning 2012 Undertitel Gashastighed og volumenstrøm i vindtunnel Forfatter(e) Lars K. Gram, Steen Meldorf, Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2012 Udgivelsesdato 11 marts

Læs mere

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2018 Undertitel Prøvning for NH3, SO2 og formaldehyd Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2019 Udgivelsesdato

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Derfor kæmper vi for en ny bekendtgørelse som yder naboerne reel beskyttelse. Vi håber, at du ser det rimelige i at støtte os i denne sag.

Derfor kæmper vi for en ny bekendtgørelse som yder naboerne reel beskyttelse. Vi håber, at du ser det rimelige i at støtte os i denne sag. Stege, den 18. september 2015 Information vedr. støj fra vindmøller Kære politiker, vidste du - at der ikke findes en grænse for den støj, naboen til en vindmølle må opleve eller måle i eller ved boligen?

Læs mere