dm kort fortalt Årsrapport 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "dm kort fortalt Årsrapport 2011"

Transkript

1 dm kort fortalt Årsrapport

2 2 Dm s medlemmer DM s medlemmer DM rundede i 2011 et medlemstal på medlemmer, hvilket er en stigning på 2000 medlemmer i forhold til året før. Dermed følger 2011 udviklingen i 2010, hvor DM også forøgede sit medlemstal med mere end 5 procent.

3 Dm s medlemmer 3 DM s medlemmer skaber samfundsværdi DM s medlemmer har typisk en uddannelsesbaggrund fra humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab eller sundhedsvidenskab. Medlemmerne er alle akademikere og arbejder både i det private og i det offentlige med blandt andet uddannelse, forskning, administration, it, HR og miljø. I 2011 gennemførte DM en magisterarbejdsmarkedsundersøgelse, som blandt andet sætter fokus på faggruppernes kompetencer og den værdi, faggrupperne skaber for samfundet. Undersøgelsen pegede på, at DM s medlemmer i høj grad bidrager til at skabe værdi i samfundet gennem udvikling af nye forretningsfelter og vækstområder. DM s medlemmer skaber blandt andet udvikling, fordi de er stærke på følgende kompetencer: Stiller kritiske og undersøgende spørgsmål Forstår at arbejde med komplekse problemstillinger Samler problemer i større sammenhænge og skaber syntese Frigør skjulte kreativitetsreserver i medarbejdere Har evnen til at omsætte faglig viden til samfundsværdi Skaber forskningsresultater til gavn for både samfund og den enkelte borger Mindsker den bureaukratiske arbejdsgang for borgere og virksomheder Gør private virksomheder opmærksom på den værdi, humanister og cand.scient.er skaber. I 1980 erne var stort set alle humanister offentligt ansatte inden for forskning eller undervisning. I dag har humanisterne øget den geografiske og faglige mobilitet markant, hvilket har medført, at halvdelen af nyuddannede humanister i dag får ansættelse i en privat virksomhed. Sådan er DM s medlemsskare fordelt DM Leder: 560 Pensionister: 1624 Sektoren for HTDA Honorar- og timelønnede, deltidsansatte og arbejdssøgende: 1833 medlemmer Sektoren for Forskning & Formidling: 2049 medlemmer Freelancere og selvstændige: 450 Sektoren DM Studerende: 9791 medlemmer Andre (udlandsansatte, ukendt ansættelsessted, passive og uden for DM s område): 4219 DM s medlemmer er indplaceret i 10 forskellige sektorer og sektioner efter deres løn- og ansættelsesmæssige tilknytning. Sektoren DM Privat: 6199 medlemmer Sektoren DM Offentlig: 6420 medlemmer Sektoren for Forskning og videregående uddannelse: 7052 medlemmer

4 4 Dm s økonomi DM s økonomi I 2011 havde DM s foreningsdrift et overskud på 5,2 millioner kroner. Overskuddet kommer ud af en samlet omsætning på 148 millioner kroner. Ved udgangen af 2011 udgjorde DM s samlede egenkapital 280 millioner kroner.

5 Dm s økonomi 5 Medlemsvækst og fortsat fokus på at holde DM s udgifter nede sikrer DM en stærk økonomi og gør DM i stand til at tage nye initiativer til glæde for medlemmerne. Samtidig giver det DM mulighed for fortsat at yde den bedst mulige bistand fx i forhold til forhandlinger og karriererådgivning. Vi vil fortsætte arbejdet for, at DM også økonomisk står stærkest muligt rustet i forhold til medlemmernes behov. Christian Strøm, direktør, DM DM s økonomiske opbygning DM s økonomi er bygget op af tre regnskaber: DM s drift DM s reservefond DM s sociale sikringsfond DM s medlemmer kan opnå rentefri lån i den sociale sikringsfond til dækning af forsinkede lønudbetalinger, hvis deres arbejdsgiver går konkurs. I 2011 blev der udbetalt i alt 1,2 millioner kroner fordelt på 57 lån. I 2011 var DM s samlede omsætning på 148 millioner kroner, hvoraf kontingentindtægterne udgjorde 122 millioner kroner. Trods finanskrisen var DM s samlede resultat 3,3 millioner kroner. Ved udgangen af 2011 udgjorde DM s samlede egenkapital 280 millioner kroner. DM s reservefond anvendes primært til dækning af medlemmers løntab i forbindelse med eventuelle kollektive arbejdskonflikter. Da fonden primært investeres i værdipapirer, vil opsparingen variere med de årlige kursudsving, som er påvirket af omverdenens finansielle op- og nedture. Ved udgangen af 2011 var reservefondens egenkapital på 248 millioner kroner. Hvad går medlemmernes kontingentkroner til? 13% 19% 68% Medlemsrådgivning og medlemsmøder Politiske aktiviteter Administration

6 6 Dm s politik DM s politik DM er en politisk organisation, der er demokratisk opbygget og arbejder for at varetage medlemmernes løn- og ansættelsesvilkår samt karrieremuligheder. I 2011 havde DM fokus på at søge indflydelse på Christiansborg og være på forkant med den politiske dagsorden.

7 Dm s politik 7 DM er medlemmernes fagforening, og jeg vil opfordre alle interesserede til at være aktive og søge indflydelse i DM s demokrati. Ingrid Stage, formand, DM DM s politiske opbygning DM er opbygget i et traditionelt organisationshierarki med et repræsentantskab, en hovedbestyrelse og sektorer og sektioner, som er dannet ud fra medlemmernes løn- og ansættelsesmæssige tilknytning til arbejdsmarkedet. DM har desuden tæt kontakt til arbejdspladserne gennem tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter samt kontaktpersoner. Repræsentantskabet er DM s øverste myndighed og godkender blandt andet foreningens regnskab, budget og arbejdsprogram. Hovedbestyrelsen varetager sammen med formanden den løbende politiske ledelse af foreningen. DM s politiske fokus i 2011 Besøgsrunde på Christiansborg DM indledte efter valget i 2011 en besøgsrunde hos partiernes ordførere på de DM-relevante områder. Møderne handler om de udfordringer, medlemmerne møder i arbejdslivet, om forskningspolitik samt ligestilling. DM bruger resultaterne af møderne i arbejdet for at skabe de bedst mulige rammer for DM s medlemmer. Velfærdskonference På en velfærdskonference i 2011 havde DM som mål at sætte fokus på behovet for en ny politik, der sikrer velfærd af høj kvalitet og nødvendigheden af at tænke velfærd på en ny måde. Politisk pressearbejde Ved at markere sig i pressen arbejder DM for at påvirke den offentlige debat og dermed politikudviklingen på områder, der er væsentlige for DM s medlemmer. I 2011 har DM blandt andet markeret sig i medierne om: Forskerbevillinger, der går til administration Forfejlet SU-udspil Personangreb på eksperter Fordelene ved at øge antallet af kvindelige forskere Styrken ved en intelligent offentlig sektor. Få indflydelse i DM Som medlem kan du få indflydelse i DM på tre måder: 1. Ved at deltage i bestyrelsesarbejdet 2. Ved at deltage i politiske netværk 3. Skrive debatindlæg i DM s medier, blandt andet Magisterbladet. Internationalt arbejde om kvalitet i uddannelse Målet med DM s arbejde på det internationale område er at påvirke den internationale udvikling af løn og ansættelsesvilkår samt påvirke udviklingen af uddannelses- og forskningspolitikken. Blandt andet har DM haft en afgørende rolle i udarbejdelsen af en indholdsbeskrivelse for et supportive environment for ansatte på videregående uddannelsesinstitutioner. En indholdsbeskrivelse, som ministrene i Bologna-processen har tilsluttet sig.

8 8 DM s rådgivning DM s rådgivning DM hjælper hver dag mange medlemmer, der enten ringer, skriver eller møder personligt op i DM. Henvendelserne drejer sig om alt fra løn- og ansættelsesforhold samt karriererådgivning. Derudover har DM en socialrådgiverordning og kan henvise til psykolog.

9 DM s rådgivning 9 Ud over daglig rådgivning forhandler DM hvert år en række overenskomster, og DM rådgiver de medlemmer, som selv ønsker at forhandle vilkår. Udover de offentlige overenskomster var DM i 2011 medvirkende til fornyelsen af 15 overenskomster på det private område. Liselotte Jespersen, forhandlingsleder, DM Hvad hjælper DM medlemmerne med? DM modtager dagligt mange henvendelser fra medlemmer, som har brug for hjælp i arbejdslivet. Nogle henvendelser kan DM s konsulenter give svar på med det samme. Andre henvendelser skal der arbejdes videre med, fx når DM s konsulenter skal føre forhandlinger på medlemmernes vegne. I 2011 modtog DM 3800 henvendelser om løn og ansættelsesmæssige forhold, der udviklede sig til større eller mindre sager. Sagerne fordelte sig inden for følgende kategorier: Afskedigelse: 499 Advarsel: 60 Barsel: 90 Arbejdsmiljø: 98 Sygdom: 114 Stress: 129 DM s karriererådgivning I 2011 søgte flere end 1300 medlemmer rådgivning om blandt andet jobsøgningsstrategi, kompetenceudvikling og jobtilfredshed hos DM s karrierekonsulenter. Derudover tog cirka 200 medlemmer imod tilbuddet om en karrieresamtale, hvor de fik afklaret karriereønsker og udviklingsmuligheder. DM s socialrådgiver- og psykologordning DM har en socialrådgiverordning, som tilbyder råd og vejledning til medlemmer, der har det vanskeligt på arbejdsmarkedet på grund af helbredsproblemer. Hvert år bruger cirka 200 medlemmer ordningen. DM kan også henvise medlemmer til en psykolog, hvis medlemmet oplever psykiske problemer i relation til sit arbejdsmiljø fx i forbindelse med stress og udbrændthed. I 2011 fik 148 DM ere hjælp fra psykologordningen. Løn: 914 Ansættelse: 1898

10 10 DM s medlemsmøder og kurser DM s medlemsmøder og kurser I 2011 dannede 288 medlemsmøder og kurser baggrund for, at 7500 medlemmer kunne udveksle erfaringer og udvikle netværk i mødet med andre medlemmer.

11 DM s medlemsmøder og kurser 11 I DM Kompetence og Karriere har vi stor viden om højtuddannedes arbejdsliv. Den viden sætter vi i spil i jobsøgningstilbud, på konkrete medlemsmøder og i kursustilbuddene. Det er målet, at tilbuddene skal bidrage til medlemmernes kompetenceudvikling og dermed give mulighed for at ændre hverdagspraksis for medlemmerne. Annette Schmidt Højby, leder af Kompetence og Karriere, DM Hvad efterspørger DM s medlemmer? DM s medlemmer er især optaget af temaer inden for projektledelse, facilitering, kreativitetstræning, mindfullness, fødevarer, miljø og genetik. DM s mødetyper Antal møder Antal deltagere Karrieremøder om jobsøgning, netværk og karriereplanlægning Efteruddannelseskurser Møder i DM s politiske sektorer og sektioner Medlemsmøder om fag og tendenser Kurser for tillidsrepræsentanter Mentorprogram I 2011 etablerede DM et mentorprogram, hvor medlemmer i deres første og andet job fik mulighed for at møde erfarne medlemmer. Der blev dannet 48 mentorpar i 2011, som via mentorprogrammet fik styrket deres netværk og kompetenceudvikling. I 2011 tilmeldte 388 DM-medlemmer sig et medlemsmøde om mindfullness, hvilket var et rekordstort antal. I gennemsnit er der 80 DMmedlemmer til hvert medlemsmøde. Ny kursusstrategi DM Efteruddannelse søsatte i 2011 en ny kursusstrategi, som samler kursusudbuddet i fire tematiske søjler: Ledelse Projektledelse Facilitering Kommunikation. Kurserne udbydes på forskellige niveauer fra korte praksisnære kurser til teoritunge fag. Parallelt med de fire temasøjler tilrettelægger DM Efteruddannelse værktøjskurser og kurser inden for personlig udvikling.

12 12 DM på arbejdspladsen DM på arbejdspladsen Tillids- og arbejdsmiljørepræsentanterne på arbejdspladserne er med til at aftale generelle retningslinjer om fx løn, kompetenceudvikling, medarbejderudviklingssamtaler og personalepolitikker samt arbejdsmiljø.

13 DM på arbejdspladsen 13 Tillidsrepræsentanterne er DM s øjne og ører lokalt på arbejdspladserne. Derfor er det vigtigt for DM konstant at uddanne de tillidsvalgte, så de aftalte løn- og ansættelsesvilkår samt karrieremuligheder bliver bedst mulige, og at samarbejdet på arbejdspladserne foregår til gavn for medlemmerne. Jon Finsen, forhandlingschef, DM DM på arbejdspladsen DM er til stede på mange af landets arbejdspladser gennem tillids- og arbejdsmiljørepræsentanterne, som dagligt gør en stor indsats for at sikre gode vilkår og rammer for DM s medlemmer. DM s tillidsrepræsentanter spiller en stor rolle, når det gælder om at varetage medlemmernes løn- og ansættelsesvilkår. De forhandler lønaftaler og tillæg ved de årlige lønforhandlinger og ved nyansættelser og holder i øvrigt øje med, om overenskomster og aftaler overholdes. Tillidsrepræsentanten er også med til at aftale generelle retningslinjer om fx kompetenceudvikling, medarbejderudviklingssamtaler og personalepolitikker. Så mange tillidsvalgte har DM Ultimo 2011 Tillidsrepræsentanter 485 Tillidsrepræsentantsuppleanter 368 Arbejdsmiljø- og sikkerhedsrepræsentanter 242 Kontaktpersoner 141 DM s sekretariat understøtter tillidsrepræsentanternes indsats ved at: Tilbyde løbende sparring og rådgivning Deltage i forhandlinger Tilbyde uddannelse til tillidsrepræsentanter Holde en årlig TR-dag, hvor der er mulighed for faglig videndeling og netværkspleje Udgive DM Fagligt Nyt og materiale på dm.dk Holde møder for tillidsrepræsentanterne i de enkelte sektorer Støtte klubarrangementer økonomisk. Tillidsrepræsentanterne er DM s rygrad, som: Varetager kollegernes interesser på arbejdspladserne i hverdagen Forhandler løn, tillæg samt arbejdsmiljø- og arbejdstidsaftaler Handler, når der er problemer med overarbejde, feriepenge, eller når ulykken er ude og kolleger fx er truet af fyring Er med som bisidder for kolleger i personalesager.

14 14 DM s advokathjælp DM s advokathjælp I 2011 blev 43 nye sager sendt til advokat. De afsluttede sager indbragte i alt 4 millioner kroner til DM s medlemmer.

15 DM s advokathjælp 15 DM s advokathjælp Når en tvist mellem et DM-medlem og en arbejdsgiver ikke kan løses ved hjælp af almindelig forhandling, sender DM s forhandlingskonsulenter sagen videre til DM s advokater. Advokatsagerne løber typisk over flere år og er af meget varierende karakter. I 2011 var hovedkategorierne: afskedigelser, der ikke var rimeligt begrundet i arbejdsgiverens eller den ansattes forhold afskedigelser i strid med ligebehandlingsloven eller TR-aftalerne Manglende betaling af løn, feriegodtgørelse m.v. Eksempler på sager Ubegrundet afskedigelse og brud på ligebehandlingsloven Et medlem blev afskediget efter tre ugers sygdom og var endvidere ikke blevet indkaldt til en lønforhandlingssamtale, da hun var på barselsorlov. Sagen blev videreført ved de civile domstole, hvor medlemmet fik medhold i, at afskedigelsen ikke var rimeligt begrundet, og at det var i strid med ligebehandlingsloven, at hun ikke var blevet indkaldt til lønforhandlingssamtalen. Arbejdsgiveren blev dømt til at betale kroner til medlemmet plus sagsomkostninger på kroner. Afskedigelse af sikkerhedsrepræsentant Et medlem blev afskediget efter 15 års ansættelse på grund af omstruktureringer og omlægning af driften. Medlemmet var sikkerhedsrepræsentant og medlem af samarbejdsudvalget. Baggrunden for afskedigelsen var, at arbejdsgiveren varslede reduktion i lønningerne og bortfald af flekstids- og overarbejdsordningerne samt en række personalegoder mod en mindre udbetaling af bonus opgjort på baggrund af selskabets omsætning. Medlemmet fungerede endvidere som talsmand for de ansatte i forhold til de varslede ændringer af arbejdsvilkårene. DM rejste krav om betaling af en godtgørelse, da medlemmet som sikkerhedsrepræsentant og samarbejdsudvalgsmedlem nød samme beskyttelse som tillidsrepræsentanter. Der var imidlertid ingen overenskomst på arbejdspladsen. Efter en række møder blev sagen overgivet til DM s advokat med henblik på at udtage en stævning. Sagen blev efterfølgende forligt, således at medlemmet udover fritstilling og udbetaling af en godtgørelse modtog kroner i fratrædelsesgodtgørelse, svarende til 5 måneders løn samt et coachingforløb til en værdi af kroner. I 2011 indbragte de afsluttede sager næsten 4 millioner kroner til DM s medlemmer varierende i beløb fra 5000 kroner til kroner.

16 16 DM s medier Magisterbladet Magisterbladet gennemførte i 2011 to større medlemsundersøgelser om humanisternes og scient.ernes arbejdsmarked. Derudover satte Magisterbladet funktionærloven under lup og påviste, at tiden for længst var løbet fra den. Det er i øvrigt nu besluttet, at loven skal ajourføres, så den passer til det aktuelle arbejdsmarked. Magisterbladet udkommer i eksemplarer 20 gange om året. Fire gange om året får DM s studerende også DM s medlemsblad, hvor oplaget når op på Dm.dk I 2011 fik dm.dk en ny og mere brugervenlig indgang til løntal, rådgivning om karriere og arbejdsvilkår, nyheder om DM s politiske indsats, medlemsrabatter, fyraftensmøder samt kurser og nye job på Magisterjob. Alle medlemmer kan logge ind på dm.dk og blandt andet finde deres lokale tillidsrepræsentant samt tilmelde sig kurser og arrangementer til medlemspris. Dm.dk har cirka 2000 daglige brugere. DM s medier DM har et varieret og omfangsrigt udbud af elektroniske og trykte medier. Med den store palet af medier er det DM s ambition at nå ud til alle medlemsgrupper uanset uddannelsesbaggrund og arbejdssituation med relevante artikler og informationer.

17 DM dansk magisterforening årsrapport 2011 DM s medier Ud over Magisterbladet og dm.dk har DM disse medier: DM.stud-bladet Online magasin til DM s studerende. Sektorblade DM har fem sektorblade, DM Privat, DM Offentlig, DM Natur & Kultur, DM Professionshøjskoler og Faktor 4, der udkommer som en del af Magister bladet fire gange hver årligt. ForskerForum Trykt publikation til DM s medlemmer inden for forskning. DM Fagligt Nyt Online nyhedsbrev til DM s tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter samt kontakt personer. Nyt fra DM Elektronisk nyhedsbrev. Facebook DM har forskellige profiler på Facebook. LinkedIn DM har tre grupper på LinkedIn inden for specifikke uddannelsesområder. Candportalen.dk Candportalen.dk yder rådgivning om studieog arbejdsliv. kurser efterår 2011 Pjecer og publikationer DM producerer hvert år en række pjecer og publikationer i både trykte udgaver og online versioner. DM Dansk Magisterforening rådighedstillæg 1 DM Dansk Magisterforening LønforhanDLinger Best practice titel på afsnit 1 dmefteruddannelse.dk DM s vejledning om rådighedstillæg A5_kurser.indd 1 til tillidsrepræsentanter i kommuner og regioner LønforhandLinger Best practice dm.dk _DM_tillidsrep.indd 1 13/07/ dm.dk 16/05/

18 18 DM Procent DM Procent Et medlemskab giver adgang til en række kontante fordele og særtilbud ud over de mange rådgivnings- og karriereydelser. Der er mange penge at spare på fx abonnementer, bank, forsikring og oplevelser. Derudover kan medlemmerne få et forbrugsforeningskort, hvor de optjener bonus hvert år.

19 DM Procent 19 Med medlemmer i ryggen kan DM forhandle en række fordelagtige aftaler hjem på en række områder, som privatpersoner ikke har mulighed for. Som medlem er det muligt at spare procenter på blandt andet abonnementer, bankog forsikringsydelser samt oplevelser. Lars Meibom, udviklingschef, DM Medlemstilbud Avis, fitness og delebil Et fuldtidsmedlemskab af DM koster 380 kroner om måneden. Hvis man går til fitness, holder Politiken og har en delebil, kommer medlemskabet ned på 125 kroner om måneden, hvis rabatten med DM Procent trækkes fra: Nye tilbud Nye tilbud under DM Procent tæller blandt andet rabat på udvalgte forestillinger i Det Kongelige Teater, årskort til Tivoli og online ordbøger hos Ordbogen.com. Politiken: 654 kroner i årsrabat Fitness World: 600 kroner i årsrabat Hertz delebil: 1800 kroner i årsrabat. Bedst og billigst Hvis man er studerende, koster et medlemskab af DM kun 22 kroner om måneden, og man får derigennem adgang til en fordelagtig studieforsikring hos Lærerstandens Brandforsikring samt en billig studiekonto hos Lån & Spar. Interessen for DM Procent er stigende Siden DM Procent blev introduceret, er interessen for tilbuddene steget støt. Eksempelvis har 1480 medlemmer nu et abonnement på Politiken med medlemsrabat. Antallet af medlemmer med rabat til Fitness World stiger med 80 medlemmer hver måned og talte ved udgangen af 2011 over 2100 medlemmer.

20 Nimbusparken Frederiksberg Telefon dm.dk

Velkommen i DM Overblik over dine medlemsfordele. dm.dk

Velkommen i DM Overblik over dine medlemsfordele. dm.dk Velkommen i DM Overblik over dine medlemsfordele dm.dk 2 DM Nimbusparken 16 2000 Frederiksberg DM Aarhus Vesterbro Torv 1-3, 7. sal 8000 Aarhus C Telefon 38 15 66 00 Fax 38 15 66 66 E-mail dm@dm.dk På

Læs mere

DM Fagforening for højtuddannede. Velkommen til DM

DM Fagforening for højtuddannede. Velkommen til DM DM Fagforening for højtuddannede Velkommen til DM Velkommen til DM Fagforening for højtuddannede DM yder både kollektiv interessevaretagelse og råd og vejledning til det enkelte medlem med hensyn til

Læs mere

DM Dansk Magisterforening. DM for kommunikatører dm.dk/kommunikation

DM Dansk Magisterforening. DM for kommunikatører dm.dk/kommunikation DM Dansk Magisterforening DM for kommunikatører dm.dk/kommunikation DM for kommunikatører DM (Dansk Magisterforening) er mødested for 36.000 kandidater og studerende inden for humaniora, samfundsfag, naturvidenskab

Læs mere

DM dansk magisterforening årsrapport 2013

DM dansk magisterforening årsrapport 2013 DM kort fortalt 2013 1 2 Christian Strøm har været adm. direktør i DM siden 2008. Som øverste administrative chef i DM er han ansvarlig for et budget på 150 millioner kroner og 110 fuldtidsansatte medarbejdere.

Læs mere

DM KORT FORTALT. Årsrapport 2010

DM KORT FORTALT. Årsrapport 2010 DM KORT FORTALT Årsrapport 2010 2 DM S MEDLEMMER DM s medlemmer DM HAVDE CIRKA 38.400 MEDLEMMER I 2010, OG DET ER OMKRING 2.000 FLERE END ÅRET FØR. LIDT FLERE END 7.000 ARBEJDER MED FORSKNING OG UNDERVISNING,

Læs mere

DM Fagforening for højtuddannede. Kickstart din karriere

DM Fagforening for højtuddannede. Kickstart din karriere DM Fagforening for højtuddannede Kickstart din karriere Tillykke med kandidatgraden Står du klar til at kaste dig ud i jagten på drømmejobbet? Eller overvejer du at prøve dine idéer af som selvstændig

Læs mere

DM KORT FORTALT Å R S R A P P O R T 2 0 0 9

DM KORT FORTALT Å R S R A P P O R T 2 0 0 9 DM KORT FORTALT Å R S R A P P O R T 2 0 0 9 DM S MEDLEMMER SEKTORER I DM DM Offentlig: Medlemmer ansat i administrative job i staten, regioner og kommuner. DM Privat: Privatansatte medlemmer. Medlemsfordelingen

Læs mere

DM Fagforening for højtuddannede. Styrk dit studieliv

DM Fagforening for højtuddannede. Styrk dit studieliv DM Fagforening for højtuddannede Styrk dit studieliv DM Fagforening for højtuddannede er mødestedet for 36.000 kandidater og studerende inden for humaniora, naturvidenskab, samfundsfag og sundhedsvidenskab.

Læs mere

det er her, du hører til

det er her, du hører til DM (Dansk Magisterforening) Peter Bangs Vej 30 2000 Frederiksberg 38 15 66 00 dm.dk MA København Peter Bangs Vej 30 2000 Frederiksberg MA Odense Slotsgade 21B 5000 Odense C MA Aarhus Vesterbro Torv 1-3,

Læs mere

VELKOMMEN TIL BIBLIOTEKARFORBUNDET

VELKOMMEN TIL BIBLIOTEKARFORBUNDET VELKOMMEN TIL BIBLIOTEKARFORBUNDET Mød os på bf.dk, Facebook og i vores fagmagasin Perspektiv Velkommen til Bibliotekarforbundet. Denne folder giver dig et overblik over dine medlemsfordele Velkommen til

Læs mere

t i t e l p å a f s n i t

t i t e l p å a f s n i t t i t e l p å a f s n i t 1 Bliv medlem af DM Fordele i dit arbejdsliv dm.dk 2 0 1 0 2 a r b e j d s l i v Kan du se dig selv? DM hører til de mest erfarne og bredeste fagforeninger i Danmark. Det betyder,

Læs mere

DMs netværk for højtuddannede. DM Fagforening for højtuddannede

DMs netværk for højtuddannede. DM Fagforening for højtuddannede DMs netværk for højtuddannede DMs netværk for højtuddannede DMs netværk for højtuddannede er din genvej til fagligt fællesskab, inspiration og nye muligheder. Du kan bruge netværkene til at inspirere dig

Læs mere

DM dit naturlige valg som cand.scient. www.dm.dk/naturvidenskab

DM dit naturlige valg som cand.scient. www.dm.dk/naturvidenskab DM dit naturlige valg som cand.scient. www.dm.dk/naturvidenskab DM dit naturlige valg som cand.scient. DM er en fagforening for højtuddannede og mødestedet for 36.000 kandidater og studerende inden for

Læs mere

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT Fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter og it-medarbejdere HK Stat er en del af HK. Vi er fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Copyright Dansk Sygeplejeråd februar 2017 Alle rettigheder forbeholdes. Fotografisk,

Læs mere

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening 3F 1 Velkommen til Danmarks stærkeste fagforening 2 Din fagforening Danmarks stærkeste Det danske arbejdsmarked er reguleret af aftaler kaldet overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter suppleret med

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Foto side 12: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd februar 2018 Alle rettigheder

Læs mere

Til at lære mere om IDAs mange fordele. Viden der styrker ida.dk

Til at lære mere om IDAs mange fordele. Viden der styrker ida.dk Viden der styrker ida.dk Ingeniørforeningen, IDA er en interesseorganisation for tekniske og naturvidenskabelige akademikere Til at lære mere om IDAs mange fordele EN GOD fagforening GÅR ALTID FORREST

Læs mere

Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv

Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv Velkommen i HK 01 Din overenskomst er vores fornemste opgave I HK arbejder vi med det helt klare mål at bevare og udvikle velfærden

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Foto side 12: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd juli 2015 Alle rettigheder

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

BLIV MEDLEM AF HK STAT DET BETALER SIG

BLIV MEDLEM AF HK STAT DET BETALER SIG BLIV MEDLEM AF HK STAT DET BETALER SIG MEDLEMSFORDELE INFORMATION OM DIT FAG HK-KURSER, DER STYRKER DINE KOMPETENCER JURIDISK HJÆLP, HVIS DU FÅR BRUG FOR DET LØN FORSIKRING FOR 50 KRONER OM MÅNEDEN INDFLYDELSE

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Lockouten gav et sammenhold, som intet teambuildings kursus kunne have gjort bedre. Det sammenhold må vi prøve at holde fast i.

Lockouten gav et sammenhold, som intet teambuildings kursus kunne have gjort bedre. Det sammenhold må vi prøve at holde fast i. Kære alle i kreds 3 Horsens den 31. maj 2013 Så er hverdagen ved at vende tilbage til skolerne. Alle har travlt med at nå at indhente forskellige gøremål og det bliver sikkert ikke helt godt igen, før

Læs mere

FOA din partner på arbejdspladsen. Fordele og medlemstilbud

FOA din partner på arbejdspladsen. Fordele og medlemstilbud F O A F A G O G A R B E J D E FOA din partner på arbejdspladsen Fordele og medlemstilbud 2006 FOA er til for dig FOA Fag og Arbejde er et fagligt fællesskab, hvor vi er omkring 210.000 medlemmer. Som medlem

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Fagligt fællesskab for pædagoger - derfor skal du også være medlem!

Fagligt fællesskab for pædagoger - derfor skal du også være medlem! www.bupl.dk/fyn Fagligt fællesskab for pædagoger - derfor skal du også være medlem! Et fagligt fællesskab for pædagoger BUPL Fyn tilbyder dig at være en del af et fællesskab. Et fællesskab sammen med andre

Læs mere

GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING

GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING VELKOMMEN I GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING GYMNASIELÆRERNES FAGFORENING FOR STX, HF, HHX, HTX, IB, STUDENTERKURSER, VUC SE MERE PÅ WWW.GL.ORG Gymnasieskolernes Lærerforening er den faglige organisation

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Økonomisk sikkerhed og karriereudvikling

Økonomisk sikkerhed og karriereudvikling Karriere kompetence forsikring Økonomisk sikkerhed og karriereudvikling CA giver dig meget mere end a-kasse Dit økonomiske sikkerhedsnet A-kassen er først og fremmest din forsikring ved arbejdsløshed,

Læs mere

Hvad er der i JA? natur miljø videnskab teknik

Hvad er der i JA? natur miljø videnskab teknik Hvad er der i JA? natur miljø videnskab teknik JA er det naturlige valg for mig, fordi det er en fagforening, hvor jeg møder faglige interessefæller. Dorthe Brinck Lillelund, JA-medlem 2 Foto: Sarah Bender

Læs mere

Velkommen i GL GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING

Velkommen i GL GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING Velkommen i GL GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING 5 GODE GRUNDE TIL AT VÆRE MEDLEM AF GL: 1. Du bliver del af et professionelt fællesskab 2. GL arbejder for et godt undervisnings- og arbejdsmiljø 3. GL arbejder

Læs mere

Velkommen til Danske Bioanalytikere

Velkommen til Danske Bioanalytikere Velkommen til Danske Bioanalytikere Copyright 2011 Danske Bioanalytikere Sankt Annæ Plads 30 Postboks 74 1003 København K. Tlf.: 4695 3535 dbio@dbio.dk www.dbio.dk Redaktion: Danske Bioanalytikere Foto:

Læs mere

Side 1 LEDEREN & BUPL

Side 1 LEDEREN & BUPL Side 1 LEDEREN & BUPL Kære leder i BUPL Midtsjælland Som leder og medlem af BUPL er du automatisk medlem af BUPLs lederforening. Lederforeningens hovedopgave er at varetage ledernes fagpolitiske interesser.

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

Færdiguddannet hva så?

Færdiguddannet hva så? Færdiguddannet hva så? 1/29 Danske Bioanalytikere Katja Wienmann Bramm Næstformand Anders Clemensen Konsulent 2/29 Autorisation Kun den der har bestået en godkendt uddannelse som bioanalytiker Styrelsen

Læs mere

Vælg en tillidsrepræsentant. Hvorfor Hvem Hvad Hvordan

Vælg en tillidsrepræsentant. Hvorfor Hvem Hvad Hvordan Vælg en tillidsrepræsentant Hvorfor Hvem Hvad Hvordan Vælg en tillidsrepræsentant og stå stærkere Med en tillidsrepræsentant (TR) står du og dine kolleger stærkt over for jeres arbejdsgiver. Din TR har

Læs mere

Skal du skifte fagforening?

Skal du skifte fagforening? Skal du skifte fagforening? Du kan spare rigtig mange penge ved at skifte til en såkaldt gul fagforening fra de traditionelle fagforbund. Af Sanne Fahnøe. 29. Juli 2012 03 Skift og spar - eller bliv og

Læs mere

HK-medlemmer har flere muligheder

HK-medlemmer har flere muligheder Weidekampsgade 8 HK/Danmark +++ 2857 +++ 0900 København C 09 Det Og der er mange andre fordele vil tage lang tid at opremse alle de fordele, du automatisk får som medlem af HK. Du får medlemsblade og anden

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper F O A F A G O G A R B E J D E Tekst: Britta Lundqvist. Foto: Biofoto/Johnny Madsen og Anders Tvevad. Layout: Joe Anderson og Maja Honoré. Tryk: FOA-tryk marts 2006. Det gør FOA for dig som pædagogmedhjælper

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

EN GOD START RÅD OG VEJLEDNING TIL NYDANSKERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR

EN GOD START RÅD OG VEJLEDNING TIL NYDANSKERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR EN GOD START RÅD OG VEJLEDNING TIL NYDANSKERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR Finansforbundet November 2006 Tekst og layout: Kommunikation Tryk: Datagraf Oplag: 1.000 KÆRE NYDANSKER Velkommen som medarbejder

Læs mere

SYV SKARPE OM FINANSFORBUNDET IT-MEDARBEJDERE I FINANSSEKTOREN

SYV SKARPE OM FINANSFORBUNDET IT-MEDARBEJDERE I FINANSSEKTOREN SYV SKARPE OM FINANSFORBUNDET IT-MEDARBEJDERE I FINANSSEKTOREN Finansforbundet September 2007 Tekst og layout: Kommunikation Oplag: 600 VALGET ER DIT Medlem af Finansforbundet eller ej? Valget er naturligvis

Læs mere

Danske Bioanalytikere

Danske Bioanalytikere Danske Bioanalytikere DU SKAL DA OGSÅ VÆRE MED... for dig selv, dine kolleger og for faget Danske Bioanalytikere - DU SKAL DA OGSÅ VÆRE MED... Danske Bioanalytikere - DU SKAL DA OGSÅ VÆRE MED... Copyright

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Mærkbare medlemsfordele

Mærkbare medlemsfordele FORBUND Mærkbare medlemsfordele - for alle medlemmer i FOA Indhold Overenskomst og politisk kraft 4 FOA forhandler for din faggruppes interesser og anerkendelse 4 Tjek på løn og økonomi 7 FOA sikrer dig

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Netop færdig ABC for nyuddannede sygeplejersker

Netop færdig ABC for nyuddannede sygeplejersker Netop færdig ABC for nyuddannede sygeplejersker Redaktion: Dansk Sygeplejeråd 09-62, 6. udgave jan. 2014 Layout: Dansk Sygeplejeråd Grafisk Enhed: 09-62 ISBN 87-7266-310-3 Copyright Dansk Sygeplejeråd

Læs mere

FOA din partner på arbejdspladsen

FOA din partner på arbejdspladsen F O A F A G O G A R B E J D E FOA din partner på arbejdspladsen Fordele og medlemstilbud 2007 FOA er til for dig FOA Fag og Arbejde er et fagligt fællesskab, hvor vi er omkring 205.000 medlemmer. Som medlem

Læs mere

Gør en forskel for fællesskabet

Gør en forskel for fællesskabet Gør en forskel for fællesskabet for tillidsrepræsentanter i fagforeninger med OK-mærket. Hvorfor er OK-indsatsen vigtig? OK-indsatsen gør fællesskabet stærkere ikke bare på den enkelte arbejdsplads, men

Læs mere

DM dansk magisterforening praktik. Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb. dm.dk/studerende

DM dansk magisterforening praktik. Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb. dm.dk/studerende 1 Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb dm.dk/studerende 2 råd og vejledning til et godt praktikforløb Råd og vejledning til et godt praktikforløb Overvejer du et praktikforløb? Har du overblik

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper F O A F A G O G A R B E J D E Tekst: Britta Lundqvist. Foto: Biofoto/Johnny Madsen og Anders Tvevad. Layout: Joe Anderson og Maja Honoré. Tryk: FOA-tryk marts 2006. Det gør FOA for dig som pædagogmedhjælper

Læs mere

DM Pensionist et aktivt netværk

DM Pensionist et aktivt netværk DM Pensionist et aktivt netværk 2 Samarbejde styrker Fællesskabet DM Pensionist En sektion under DM Vi samarbejder med DJØF s pensionister og har gennem Statspensionisternes Centralorganisation kontakt

Læs mere

Dialog på arbejdspladserne

Dialog på arbejdspladserne August 2010 Dialog på arbejdspladserne Resume De tillidsvalgte har en klar berettigelse i virksomhederne og på arbejdsmarkedet. Opbakningen til systemet med tillidsvalgte på virksomhederne kommer fra både

Læs mere

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den lille arbejdsplads

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den lille arbejdsplads uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den lille arbejdsplads Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den lille arbejdsplads er udgivet af Forbundet af Offentligt

Læs mere

Dokumentsamling til behandling af DM s arbejdsprogram

Dokumentsamling til behandling af DM s arbejdsprogram Dokumentsamling til behandling af DM s arbejdsprogram 2017-2019 Procesbeskrivelse og læsevejledning Op til afholdelsen af DM s kongres har der været mulighed for at fremsende ændringsforslag til det arbejdsprogram,

Læs mere

Tænk større. (og hør om en a-kasse, der gør det samme)

Tænk større. (og hør om en a-kasse, der gør det samme) Tænk større (og hør om en a-kasse, der gør det samme) Din brobygger MA understøtter et supervigtigt møde: Mødet mellem ledige medlemmer og arbejdsgivere. De skal få øje på hinanden, de skal tænke større.

Læs mere

Vælg en tillidsrepræsentant

Vælg en tillidsrepræsentant Vælg en tillidsrepræsentant Hvorfor Hvem Hvad Hvordan 4 valg af tr_final_november16.indd 1 08-11-2016 11:38:53 Vælg en tillidsrepræsentant og stå stærkere Med en tillidsrepræsentant (TR) står du og dine

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Målprogram for HK Stat 2016 til 2020 godkendt på HK Stats kongres

Målprogram for HK Stat 2016 til 2020 godkendt på HK Stats kongres Stærkere fagligt fællesskab og mere tilfredse medlemmer HK Stats målprogram opstiller de overordnede rammer og mål for fagforeningens indsats de kommende fire år. Målene afspejler medlemmernes og organisationens

Læs mere

Velkommen til 3F - din fagforening

Velkommen til 3F - din fagforening 1 Velkommen til 3F - din fagforening Overenskomst Efteruddannelse Fremtid i fællesskab Arbejdsmarkedspension Tillidsrepræsentant Arbejdsløs Strejke Forsikring Medlemskort med fordele Ulykke Ligestilling

Læs mere

PÆDAGOG FAGLIG. leder I BUPL SYDØST

PÆDAGOG FAGLIG. leder I BUPL SYDØST LEDERRÅDGIVNING Er du og medlem af, kan du benytte s rådgivning og søge om coachingforløb. s rådgivning er et tilbud til dig, som har brug for hjælp til at komme videre med problemer og udfordringer i

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Copyright Dansk Sygeplejeråd marts 2019 Alle rettigheder forbeholdes. Fotografisk,

Læs mere

Er du videnskabelig medarbejder på et universitet?

Er du videnskabelig medarbejder på et universitet? Er du videnskabelig medarbejder på et universitet? Sådan kan du bruge dit faglige fællesskab i Djøf Tænk længere Hvad gør Djøf for dig og dine kolleger? Som medlem af Djøf får du et fagligt fællesskab

Læs mere

FOA din partner på arbejdspladsen. Fordele og medlemstilbud

FOA din partner på arbejdspladsen. Fordele og medlemstilbud F O R B U N D E T A F O F F E N T L I G T A N S A T T E FOA din partner på arbejdspladsen Fordele og medlemstilbud FOA er til for dig Forbundet af Offentligt Ansatte FOA er et fagligt fællesskab, hvor

Læs mere

DMs repræsentantskabsmøde den 12.11.2008 Principprogram 2009-2011

DMs repræsentantskabsmøde den 12.11.2008 Principprogram 2009-2011 DMs repræsentantskabsmøde den 12.11.2008 Principprogram 2009-2011 side 1 af 10 DM s PRINCIPPER: Alle medlemmer skal have uddannelsesmæssig relevant beskæftigelse. Livslønnen for både offentligt og privatansatte

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den store arbejdsplads

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den store arbejdsplads uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den store arbejdsplads Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den store arbejdsplads er udgivet af Forbundet af Offentligt

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Foto side 12: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd september 2016 Alle rettigheder

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 195.000 medlemmer

Læs mere

DM fagforening for højtuddannede. DM Leder

DM fagforening for højtuddannede. DM Leder DM fagforening for højtuddannede DM Leder DM Leder Det er vigtigt, at DM har fokus på ledere, fordi mange medlemmer af DM før eller senere bliver ledere. Det er en meget naturlig karrierevej for mange

Læs mere

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Sikkerhedsrepræsentanten

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Sikkerhedsrepræsentanten uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Sikkerhedsrepræsentanten Uddannelsesveje - FIU 2001 Sikkerhedsrepræsentanten er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte. Pjecen sætter fokus dels på FOAs egne

Læs mere

FOA Social- og Sundhedsafdelingen Når du er medlem af FOA...

FOA Social- og Sundhedsafdelingen Når du er medlem af FOA... FOA Social- og Sundhedsafdelingen F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og Sundhedssektoren FOA er dit sikkerhedsnet. FOA forhandler

Læs mere

Medlemsundersøgelse 2013 Side 1

Medlemsundersøgelse 2013 Side 1 Medlemsundersøgelse 13 Side 1 Til: Fra: Hovedbestyrelsen Sekretariatet Notat 9.september 13 IDA Medlemsundersøgelse 13 IDA har i august 13 gennemført en undersøgelse af medlemmernes tilfredshed med IDA.

Læs mere

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik September 2016 Tænk længere Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik // 3 Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Den økonomiske vækst i Danmark forudsætter, at der er tilstrækkelig

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 200.000 medlemmer

Læs mere

Velkommen i GL GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING

Velkommen i GL GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING Velkommen i GL GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) er et stærkt og demokratisk fællesskab, der sætter rammen om gymnasielærernes arbejdsfællesskab. 5 GODE GRUNDE TIL AT

Læs mere

INDFLYDELSE PÅ PRIVATE ARBEJDSPLADSER

INDFLYDELSE PÅ PRIVATE ARBEJDSPLADSER 1 06 DM Fagforening for højtuddannede INDFLYDELSE PÅ PRIVATE ARBEJDSPLADSER Ny lov om information og høring øger DM eres og akademikeres muligheder for formel indflydelse på deres private arbejdspladser.

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

FTF s ungdomsundersøgelse 2011 Særanalyse for Ergoterapeutforeningen

FTF s ungdomsundersøgelse 2011 Særanalyse for Ergoterapeutforeningen s ungdomsundersøgelse 2011 Særanalyse for Ergoterapeutforeningen 15. april 2011 Rådgivende Sociologer ApS Kronprinsessegade 34 st 1306 København K cvr 30209346 bank 5032 120996-2 tlf 33 15 36 26 fax 33

Læs mere

DM s arbejdsprogram 2015

DM s arbejdsprogram 2015 DM s arbejdsprogram 2015 DM s arbejdsprogram 2015 1. Indledning...3 2. Vision...4 3. Politik...5 Kampagne for vidensarbejdere...6 4. Overenskomster og forhandlinger...7 Øget holdningspåvirkning mellem

Læs mere

Den årlige lønforhandling Er du offentligt ansat, har du krav på en årlig lønforhandling. Gå til din tillidsrepræsentant

Den årlige lønforhandling Er du offentligt ansat, har du krav på en årlig lønforhandling. Gå til din tillidsrepræsentant Den årlige lønforhandling Er du offentligt ansat, har du krav på en årlig lønforhandling. Gå til din tillidsrepræsentant eller til Dansk Psykolog Forening med dine overvejelser og argumenter så forhandler

Læs mere

Kost & Ernæringsforbundets strategiske indsatsområder 2010-2013

Kost & Ernæringsforbundets strategiske indsatsområder 2010-2013 Kost & Ernæringsforbundets strategiske indsatsområder 2010-2013 2013 Indledning Kost- og ernæringsfaglige spiller en afgørende rolle i velfærdssamfundet både for den enkelte borgers sundhed, trivsel og

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste pædagogmedhjælpere er medlem af FOA, som med ca. 200.000 medlemmer er langt den største

Læs mere

På job 09 Struktur 23

På job 09 Struktur 23 Dit forbund i arbejdslivet Et arbejdsmarked i udvikling 3 ARKITEKTFORBUNDET 5 Vi arbejder for 7 På job 9 Profilering 11 Globalisering og netværk 13 Kompetence og indsigt 15 Rådgivning på arbejdspladsen

Læs mere

HVAD ER DER I JA? NATUR MILJØ VIDENSKAB TEKNIK

HVAD ER DER I JA? NATUR MILJØ VIDENSKAB TEKNIK HVAD ER DER I JA? NATUR MILJØ VIDENSKAB TEKNIK JA er det naturlige valg for mig, fordi det er en fagforening, hvor jeg møder faglige interessefæller. DORTHE BRINCK LILLELUND, JA-MEDLEM 2 Foto: Sarah Bender

Læs mere

Dokumentsamling til behandling af DM s principprogram

Dokumentsamling til behandling af DM s principprogram Dokumentsamling til behandling af DM s principprogram Procesbeskrivelse og læsevejledning Op til afholdelsen af DM s kongres har der været mulighed for at fremsende ændringsforslag til det forslag til

Læs mere

DM dansk magisterforening. rådighedstillæg. DM s vejledning om. til tillidsrepræsentanter i kommuner og regioner. dm.dk

DM dansk magisterforening. rådighedstillæg. DM s vejledning om. til tillidsrepræsentanter i kommuner og regioner. dm.dk 1 DM s vejledning om til tillidsrepræsentanter i kommuner og regioner dm.dk 2 DM ere har ret til Siden 2008 har DM ere haft ret til. Det var en principiel sejr for DM, da retten til blev udvidet til også

Læs mere

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca.

Læs mere

Tag godt imod en kollega i fleksjob. guideline for tillidsvalgte

Tag godt imod en kollega i fleksjob. guideline for tillidsvalgte Tag godt imod en kollega i fleksjob guideline for tillidsvalgte OM FLEKSJOB Tag godt imod en guideline fo Fleksjob er et job på særlige vilkår med offentlig lønrefusion til arbejdsgiveren. Fleksjob bruges

Læs mere

indmeld dig her

indmeld dig her m e l d e M v i l B / k d. k www.h Indmeld dig her Whats in it for me Hvorfor Jeg har et professionelt talerør og optimal indflydelse på mit fag og min arbejdsplads Jeg har et kæmpe netværk og egne jurister

Læs mere

Principprogram 2012-2014

Principprogram 2012-2014 Principprogram 2012-2014 DM s PRINCIPPER: Alle medlemmer skal have uddannelsesmæssigt relevant beskæftigelse Livslønnen for både offentligt og privatansatte medlemmer skal afspejle de erhvervede akademiske

Læs mere

Vi arbejder for din fremtid

Vi arbejder for din fremtid Dit faglige netværk Dit faglige netværk Vi arbejder for din fremtid Maskinmestrenes Forening arbejder for din fremtid. Som medlem får du under studiet adgang til et fagligt netværk, socialt fællesskab

Læs mere

Nyvalgt tillidsrepræsentant. April 2013. Velkommen tillidsrepræsentant

Nyvalgt tillidsrepræsentant. April 2013. Velkommen tillidsrepræsentant Nyvalgt tillidsrepræsentant April 2013 Velkommen tillidsrepræsentant Indhold Velkommen Introduktion 3 Uddannelse for TR 3 Arrangementer for TR 4 TR og klubben 5 Tid til arbejdet 6 Vilkår for TR 6 Samarbejde

Læs mere

Efter skat: 449 kr. 606 kr. 392 kr. Januar 2016 Side 1 af 8

Efter skat: 449 kr. 606 kr. 392 kr. Januar 2016 Side 1 af 8 Efter skat: 449 kr. Efter skat: 606 kr. Efter skat: 392 kr. Januar 2016 Side 1 af 8 KONTINGENTER (priser ved betaling pr. måned - fuldtidskontingent) Emne Krifa Basis Gennemsnit for s afdelinger Fagforening

Læs mere