Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne"

Transkript

1 Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne Udover de generelle punkter omtalt i sammenfatningsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke følgende punkter fra udkast til aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne: - Aftalen omfatter undervisningstilbud efter lov om specialundervisning for voksne bortset fra tilbud til tale-, høre- eller synshandicappede - ASV på Fyn videreføres som entreprenøropgaver af hhv. Odense, Svendborg og Nyborg kommuner. - Aftalen lægger op til, at betalingen sker via abonnementsafregning a conto (forud) for 1/12 af ydelsesbrugerens samlede betalingsforpligtelse for det pågældende år en gang om måneden. - Kommunens abonnementsandel beregnes på baggrund af kommunens befolkningsandel i forhold til det samlede befolkningstal pr. 1. januar det foregående år (Danmarks Statistiks opgørelser) for de kommuner, der er tilsluttet aftalen. - Udgifter til befordring af brugerne til og fra ydelsesleverandørens institutioner indgår i abonnementsprisen. - Der forudsættes én fælles abonnementstakst på Fyn, der dækker alle tilbud uanset entreprenørkommune mhp. at sikre størst mulig fleksibilitet. - Boophold på Brangstrupskolen og ved ASV Sydfyn afregnes dog særskilt. - Dagtilbudsundervisning (i tidl. amtslige dagtilbud) og overenskomstundervisning i aftenskole er ikke en del af abonnementet, jf. ny opgavefordeling i serviceloven m.v., men der kan indgås konkret aftale om dette med de afdelinger, der beskæftiger sig med ASV. - Folketinget forbereder p.t. ny lovgivning, der forventes at gøre et tilbud i stil med den 3- årige ungdomsuddannelse obligatorisk; konsekvenser af dette drøftes med kommunerne ifbm. justering af entreprenøraftalen for 2008.

2 A F TA L E Om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne 1 Formål Formålet med denne aftale er at overlade udførelsen af hovedparten af de i 1 nævnte opgaver ifølge lov om specialundervisning for voksne, som påhviler de deltagende kommuner, til Odense Kommune og Svendborg Kommune. 2 Aftalens parter Stk. 1. Som ydelsesleverandører deltager: Odense Kommune og Svendborg Kommune. Stk. 2. Som ydelsesbruger deltager: Assens Kommune Nordfyns Kommune Faaborg-Midtfyn Kommune Kerteminde Kommune Langeland Kommune Middelfart Kommune Nyborg Kommune Odense Kommune Svendborg Kommune Ærø Kommune 3 Ydelser omfattet af aftalen Aftalen omfatter undervisningstilbud efter lov om specialundervisning for voksne i de i 2 nævnte kommuner bortset fra tilbud til tale-, høre- eller synshandicappede, der er relateret til det specifikke handicap. For en nærmere beskrivelse af ydelsen henvises til Bilag 1 i aftalen. 4 Delegation af afgørelseskompetence Stk. 1. Ydelsesbrugerne henlægger i overensstemmelse med 7 i bekendtgørelse om specialundervisning for voksne deres beføjelser vedrørende henvisning, herunder visitation og optagelse, til ydelsesleverandørernes voksenspecialundervisningsinstitutioner. Ydelsesleverandørerne og ydelsesbrugerne fastsætter i samarbejde enslydende retningslinier for udøvelsen af den henlagte kompetence.

3 5 Visitation til ydelser omfattet af denne aftale Stk. 1. Visitation til ydelser omfattet af denne aftale samt den faglige vurdering af, hvilken undervisning, der konkret bør iværksættes i forhold til brugeren foretages af ydelsesleverandørernes voksenspecialundervisningsinstitutioner. Stk. 2. Ydelsesleverandørerne kan ikke iværksætte undervisning uden ydelsesbrugerens forudgående godkendelse. Stk. 3. Ydelsesleverandørerne forpligter sig til at anvende undervisningsmetoder, som er fagligt forsvarlige. Hvor det skønnes muligt og forsvarligt, skal den billigste undervisningsmetode anvendes. Stk. 4. Ydelsesleverandørerne forpligter sig til alene at udføre undervisning mv., som ud fra en faglig vurdering skønnes påkrævet i forhold til brugeren. 6 Pris for ydelser omfattet af aftalen Stk. 1. Ydelsesleverandørerne beregner i overensstemmelse med de retningslinier for takstprincipper, der er optaget som bilag til rammeaftale på det sociale og socialpsykiatriske område i Region Syddanmark de samlede udgifter forbundet med ydelser efter denne aftale. Ved beregningen af de samlede omkostninger indgår udgifter til befordring af brugerne til og fra ydelsesleverandørens institutioner. Stk. 2. De samlede udgifter fordeles forholdsmæssigt mellem ydelsesbrugerne efter indbyggertallet pr. 1. januar. For 2007 anvendes indbyggertallet pr. 1. januar 2006 og så fremdeles. For en nærmere beskrivelse af abonnementsbetalingen for det kommende kalenderår henvises til Bilag 2 i aftalen. Stk. 3. Senest den 1. juni orienterer ydelsesleverandørerne hver enkelt ydelsesbruger om den samlede pris, den pågældende ydelsesbruger skal betale for det følgende kalenderår. Stk. 4. Senest den 1. april fremlægger ydelsesleverandøren et endeligt regnskab for det foregående års drift. Over-/underskud fra det foregående års drift indregnes i abonnementsbetalingen for det følgende år jf. dog stk. 6. Stk. 5. Senest den 1. maj meddeler hver enkelt ydelsesbruger til ydelsesleverandørerne (parallelt med indmelding i forbindelse med kommunernes rammeredegørelse) om eventuelle ændringer i det forventede forbrug af ydelser i den kommende aftaleperiode. Stk. 6. Ydelsesleverandørerne kan beslutte at overføre underskud eller overskud helt eller delvist til det følgende budgetår med henblik på efterfølgende modregning i abonnementsbetalingen vedrørende senere regnskabsår. Stk. 7. Såfremt aftalen ikke forlænges for en eller flere aftaleparter, jf. nærmere 8, udarbejdes refusionsopgørelse for den udtrædende kommunes andel af overskud/underskud for det seneste regnskabsår.

4 7 Betaling Stk. 1. Ydelsesleverandørerne sender til ydelsesbrugerne senest den 15. i hver måned en a conto afregning for 1/12 af ydelsesbrugerens samlede betalingsforpligtelse for det pågældende år, jf. 6. A conto afregning for januar måned tilsendes ydelsesbrugeren senest den 15. december i det forudgående år. Stk. 2. Ydelsesbrugerens betalingsforpligtelse, herunder betalingsform, forpligtelse til at betale morarenter mv. er reguleret efter samme regler, som er fastsat i rammeaftalen på det sociale og socialpsykiatriske område i Region Syddanmark for det pågældende år. 8 Aftalens varighed Stk. 1. Aftalen træder i kraft den 1. januar 2007 og løber et kalenderår. Stk. 2. Aftalen er uopsigelig i aftaleperioden. Stk. 3. Såfremt en aftalepart ikke senest den 1. juli i aftaleåret skriftligt har meddelt de øvrige deltagere i aftalen, at man ikke ønsker at forlænge aftalen for det kommende kalenderår, anses aftalen for forlænget med et kalenderår. Forlængelsen sker på uændrede vilkår, bortset fra den årlige justering af prisen, jf Overgangsbestemmelse. Ydelsesleverandørerne forpligter sig til at videreføre og afslutte undervisningen af brugere, som indtil 1. januar 2007 var visiteret til undervisning i Fyns Amts undervisningstilbud (ASV). 11 Salg af overskudskapacitet Stk. 1. Ydelsesleverandørerne er berettiget til at søge overskudskapacitet, som ikke kan fjernes af hensyn til det samlede beredskab, solgt til andre kommuner i eller uden for regionen. Stk. 2. Salg af ydelser, som nævnt i stk. 1, må ikke ske på vilkår, der er mere favorable end de vilkår, der fremgår af denne aftale. Stk. 3. Indtægter ved salg af ydelser, som nævnt i stk. 1, skal indgå i det samlede regnskab for driften. Underskriftsafsnit for de deltagende parter.

5 Bilag 1 til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne (ydelsesbeskrivelse) ASV Fyn Målgruppe Undervisningen udbydes efter lov om specialundervisning for voksne. LBK 658 af 3. juli 2000 og bekendtgørelse 378 af 28. april Målgruppen omfatter alle voksne med et fysisk eller psykisk handicap, dog er undervisningen af ordblinde lagt i regi af VUC og kommunikationshandicappede personer med tale-, høre- og synsvanskeligheder modtager undervisningstilbudet på Tale- Høreinstituttet og Synsrådgivningen. Begge institutioner overgår til regionen. Det er vigtigt at påpege, at specialundervisningsområdets målgrupper udgøres af en bred vifte af handicapgrupper, og inden for de enkelte grupper er der også et stor spænd i graden af handicap. De væsentligste målgrupper på specialundervisningscentrene: Den 3-årige ungdomsuddannelse: Målgruppen for ungdomsuddannelsen på ASV Odense, ASV Vestfyn og Brangstrupskolen er unge i alderen fra år med særlige behov, som efter folkeskoleundervisningens ophør står uden de fornødne kompetencer til at kunne benytte sig af de eksisterende ungdomsuddannelsestilbud. Gruppen omfatter personer, der på grund af tidlig hjerneskade, langsom eller mangelfuld intellektuel udvikling eller mangelfuld social-/kulturel tilpasning, evt. i kombination med fysiske handicap, er blevet hæmmet i deres udvikling. De betegnes som unge med særlige behov og omfatter bl.a. følgende handicap: O psykisk udviklingshæmning O autisme O svær bevægelseshæmning O multiple funktionsnedsættelser O sociale og emotionelle funktionsforstyrrelser O bogligt svage/sent udviklede Deltidsundervisningen: Målgrupperne i deltidsundervisningen på ASV Odense og ASV Vestfyn er: -Voksne med generelle indlæringsvanskeligheder - målgruppen omfatter personer, der på grund af tidlig hjerneskade eller en langsom intellektuel udvikling eventuelt i kombination med (ofte svære) fysiske handicap, er blevet hæmmet psykisk og socialt i deres udvikling. Målgruppen betegnes i dag ofte som udviklingshæmmede eller psykisk udviklingshæmmede. -Voksne med sindslidelser - målgruppen for undervisningen er blandt andet personer med karakterafvigelser, neuroser og psykoser. Det er en forudsætning, at deltageren har en diagnose og ikke misbruger alkohol,

6 medicin eller euforiserende stoffer. -Voksne med erhvervet hjerneskade - målgruppen for undervisningen er personer med erhvervet hjerneskade forårsaget af en hjerneblødning, hjerneblodprop, arbejdsskade, trafikuheld eller andet. Tilbudets indhold/ydelser ASV er en virksomhed med mange forskellige kompetencer inden for de forskellige specialiserede handicapområder. Specialundervisningen for voksne har igennem årene udviklet sig til et tilbud, hvor undervisningen ud over kerneydelsen at kompensere for handicappet i stadig højere grad beskæftiger sig med tilegnelsen af personlige kompetencer, hvilket har gjort undervisningen mere og mere helhedsorienteret og i større grad peger ud over institutionens ramme i forbindelse med udslusning, brobygning og andre tværfaglige og tværsektorielle indsatser. Undervisningen er helhedsorienteret og peger ud over institutionens ramme i forbindelse med udslusning, brobygning og andre tværfaglige og tvær sektorielle indsatser. Den 3-årige ungdomsuddannelse: Ungdomsuddannelsen fokuserer på de funktionelle færdigheder, som er nødvendige for at kunne fungere i hverdagen inden for områderne bo, arbejde, beskæftigelse og fritid. Den almendannende undervisning vil ofte være en integreret del af stofområderne bo, arbejde/beskæftigelse, og fritid; men kan også gives som egentlig fagundervisning. - Formålet med bo-undervisning er at bevidstgøre eleven omkring egen og andres bosituation, og de fremtidige bomuligheder relateres til graden af selvhjulpethed. En realistisk boform udvælges, og der opstilles i samarbejde med andre instanser mål for funktionsforberedende undervisning. Undervisningen kan foregå på skolen og i bopraktikker. Indholdet af undervisningen er bl.a. boligindretning, økonomi, indkøb, ernæringslære, madlavning, personlig pleje, samlivsformer og seksualitet. - Formålet med arbejds- og beskæftigelsesundervisningen er at bevidstgøre eleven om egen og andres arbejds- og beskæftigelsessituation. Eleven afprøver evner og færdigheder i en arbejds- eller beskæftigelsesmæssig praksis, hvori individuelle målsætninger forsøges realiseret. Elevens præstation evalueres og beskrives i forhold til fremtidig beskæftigelse. Undervisningen foregår på skolen og i praktikker på værksteder og på det private arbejdsmarked. Indholdet af undervisningen kan bl.a. være arbejdskendskab, materialelære, planlægning og udførelse af arbejdsproces, hygiejne og normer, regler mv. på arbejdspladsen. - Formålet med fritidsundervisningen er at bevidstgøre eleven om egen og andres fritidssituation og -interesser. Fremtidige fritidsmuligheder afprøves og individuelle målsætninger forsøges realiseret. Elevens præstation

7 evalueres og beskrives i relation til fremtidig fritidssituation. Indholdet centrerer sig bl.a. om foreninger/klubber, musik, drama, massemedier, ferie, dyr, planter og sport. Deltidsundervisningen: Voksne med generelle indlæringsvanskeligheder: - Undervisningens formål er at understøtte deltagerens positive selvforståelse og forbedre mulighederne for en mere selvstændig tilværelse og et rigere socialt samvær med andre, hvad enten dette er på eller uden for institution (i bofællesskab eller for selvstændigt boende). ADL-undervisning (undervisning i de elementære færdigheder, der kræves for at klare en selvstændig tilværelse med et minimum af bistand) indgår, hvor det er en naturlig del af den individuelle undervisningsplan og i den grad deltageren har behov. Undervisningstilbudet kan gives som holdundervisning, kursus eller enkeltmandsundervisning alt efter deltagerens forudsætninger, behov og ønsker. På samme måde vil omfanget af tilbudet være bestemt af samme. Voksne med sindslidelser: - Ud over det kompenserende formål, at afhjælpe og/eller begrænse virkningerne af et handicap, er et vigtigt mål for specialundervisningen af voksne med psykiske lidelser at styrke deltagerens sociale og personlige beredskab, så denne bliver i stand til at få udbytte af de almene undervisnings- og uddannelsestilbud til voksne. Det er således det væsentligste mål at fremme deltagerens mulighed for aktiv deltagelse i samfundet. Specialundervisning af sindslidende er i modsætning til anden kompenserende specialundervisning for voksne derfor ofte rettet mod et egentlig fag frem for funktionsundervisning. Undervisningen foregår tit på tomandshånd og kan foregå i deltagerens hjem. Voksne med erhvervet hjerneskade: - Den kompenserende undervisning sigter imod, at den hjerneskadede person udvikler evnen til at kommunikere, reflektere, træffe valg og handle, så der opnås størst mulig indsigt i, samt indflydelse på egne livsvilkår. *** Undervisningstilbuddenes formål og indhold mv. er yderligere beskrevet i de undervisningsplaner, som er udfærdiget for den 3-årige ungdomsuddannelse for unge med særlige behov i Fyns Amt, for undervisningen af personer med erhvervet hjerneskade og for undervisningen af mennesker med en sindslidelse samt i Udviklingsplan 2004 for ASV Fyn.

8 Visitation Visitationen er udlagt til centret (forstanderen) og gør, at visitation, afdækning, undervisning og evaluering/dokumentation sker i en tæt sammenhæng. Nedenstående forløbsbeskrivelse er et eksempel og viser kompleksiteten. Forløbsbeskrivelse i ungdomsuddannelsen vedr. information, visitation mv.: (- forløbsbeskrivelserne for de andre undervisningstilbud er stort set identiske med nedenstående forløb og kan ses i undervisningsplanerne for undervisningen af personer med erhvervet hjerneskade og undervisningen af mennesker med en sindslidelse.) Orienterende møder og information: Der afholdes årlige orienterende møder for ansøgere, pårørende, lærere, vejledere, sagsbehandlere m.fl., ligesom der informeres om ungdomsuddannelsen via fælles hjemmeside og pjecer. Henvendelse: Ved henvendelse om optagelse på ungdomsuddannelsen etableres en sag ved undervisningsinstitutionen, og der oprettes stamkort. Visitationsgrundlaget: Ved fremkomsten af en ansøgning overgår sagen til undervisningsinstitutionens udredningslærer, der forestår det videre arbejde i sagen, som bl.a. omfatter samtale med ansøgeren, - der udarbejdes en funktionsprofil, der beskriver kompetence, potentialer og interesser, indsamling af information fra andre myndigheder, observeret praktik, pædagogiske undersøgelser og evt. psykologiske undersøgelser. I visitationsgrundlaget skal der desuden foreligge overvejelser om og indstilling vedr.: -Behov for vognmandsbefordring til/fra centret. -Behov for praktisk/pædagogisk bistand i spise- og hygiejnesituationer. -Behov for praktisk/pædagogisk bistand i intern befordring. -Behov for kontaktbog og anden støtteinformation (postaftaler) mellem hjem og center. -Behov for etablering af pårørendeforløb. -Behov for særlig rådgivning/vejledning. -Behov for omsorg/pleje mv. -Behov for beskæftigelse mv. -Behov for terapi mv. Visitation: Visitationen finder sted hos forstanderen eller i undervisningsinstitutionens visitationsudvalg efter indstilling. Uddannelsesplan: På baggrund af udredningen udarbejdes en langsigtet individuel uddannelsesplan. Planen tager sit udgangspunkt i elevens aktuelle situation, forudsætninger, ønsker og behov, og planen indeholder:

9 -Overvejelser over elevens fremtidig bo-, arbejds-/beskæftigelses-, uddannelses- og fritidssituation, -uddannelsens overordnede formål for undervisningen og den specialpædagogiske bistand, -samarbejdspartnere og -tidspunkt for genvurdering og justering af uddannelsesplanen. Samarbejde, koordinering og helhed: Uddannelsesplanen vedtages på et møde, hvor eleven samt relevante samarbejdspartnere, såsom pårørende, kommunal sagsbehandler og Handicapafdelingen i amtet deltager. Uddannelsesplanen udfærdiges på et aftaleark, som forpligter eleven, undervisningsinstitutionen og samarbejdspartnerne. Individuel læseplan: For hver enkelt elev udarbejdes en individuel læseplan, der indeholder undervisningsmålsætninger inden for læseplanens fire stofområder og den dertil knyttede rådgivning/vejledning. På baggrund af de opstillede målsætninger foranstaltes undervisningsforløb i overensstemmelse med elevens interesseområder og funktionsprofil. Forløbene samordnes i et ugeskema. Løbende evaluering: Resultaterne af undervisningen følges nøje og evalueringen af undervisningen indarbejdes løbende i den individuelle læseplan. Ved et undervisningsforløbs afslutning nedskrives både elevens og lærerens evaluering af målrealiseringen. Vurdering og justering af uddannelsesplanen: Uddannelsesplanen vurderes og justeres én gang om året på baggrund af resultater og elevens ønsker. Status ved uddannelsens afslutning: Ved uddannelsens afslutning beskrives elevens opnåede resultater inden for læseplanens stofområder. Udslusningsplan/brobygning: Uddannelsesplanens partnere vedtager på et udslusningsmøde en udslusningsplan, som beskriver elevens fremtidige samfundsliv, hvad angår arbejds-/beskæftigelses-, uddannelses-, fritids- og boligsituation. Vejleder: Såfremt det ønskes, holder institutionens vejleder kontakt med eleverne op til et år efter endt uddannelse, og eleverne kan i dette tidsrum gøre brug af institutionens rådgivning og vejledning.

10 Bilag 2 til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne (abonnement 2007) Jf. aftalens 7 vedrørende betaling sker afregningen via abonnementsafregning a conto (forud) for 1/12 af ydelsesbrugerens samlede betalingsforpligtelse for det pågældende år en gang om måneden. Jf. aftalens 6 er abonnementsbetalingen beregnet i overensstemmelse med de retningslinjer for takstprincipper, der er optaget som bilag til rammeaftale på det sociale og socialpsykiatriske område i Region Syddanmark. Kommunens abonnementsandel beregnes på baggrund af kommunens befolkningsandel i forhold til det samlede befolkningstal pr. 1. januar det foregående år (Danmarks Statistiks opgørelser) for de kommuner, der er tilsluttet aftalen. For 2007 er abonnementsbetalingen således beregnet ud fra befolkningstal pr. 1. januar Af nedenstående tabel ses den årlig udgift for hver af de kommuner, der tilsluttes aftalen i 2007 ASV - fordeling 2007 Folketal pr. 1. januar priser Befolkningstal Ydelse pr. kommune 1. januar 2006 Assens Nordfyn Faaborg-Midtfyn Svendborg Middelfart Kerteminde Ærø Nyborg Odense Langeland Fyn, i alt Kilde: Danmarks Statistik

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke følgende punkter fra udkast

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning og specialundervisning af børn med erhvervet hjerneskade

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning og specialundervisning af børn med erhvervet hjerneskade Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning og specialundervisning af børn med erhvervet hjerneskade Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere

Læs mere

Mavebælte til Aftale om ydelser leveret af Hjerneskaderådgivningen

Mavebælte til Aftale om ydelser leveret af Hjerneskaderådgivningen Mavebælte til Aftale om ydelser leveret af Hjerneskaderådgivningen Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke følgende punkter fra udkast til aftale om

Læs mere

Mavebælte til Aftale om undervisning efter folkeskoleloven til børn indlagt på Odense Universitetshospital

Mavebælte til Aftale om undervisning efter folkeskoleloven til børn indlagt på Odense Universitetshospital Mavebælte til Aftale om undervisning efter folkeskoleloven til børn indlagt på Odense Universitetshospital Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke

Læs mere

Mavebælte til Aftale om Odense Kommunes drift af specialiseret tandplejetilbud til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl.

Mavebælte til Aftale om Odense Kommunes drift af specialiseret tandplejetilbud til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl. Mavebælte til Aftale om Odense Kommunes drift af specialiseret tandplejetilbud til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl. Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet,

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke følgende punkter fra

Læs mere

Aftale mellem Region Sjælland /Ny Holbæk kommune og kommuner om ydelse af højt specialiseret rådgivning på hjælpemiddelområdet.

Aftale mellem Region Sjælland /Ny Holbæk kommune og kommuner om ydelse af højt specialiseret rådgivning på hjælpemiddelområdet. Aftale mellem Region Sjælland /Ny Holbæk kommune og kommuner om ydelse af højt specialiseret rådgivning på hjælpemiddelområdet. 1. Formål Ifølge Servicelovens 5 stk 2 skal Regionsrådet efter aftale med

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. entreprenøraftaler mellem de fynske kommuner

Baggrundsnotat vedr. entreprenøraftaler mellem de fynske kommuner Baggrundsnotat vedr. entreprenøraftaler mellem de fynske kommuner Dette notat indeholder en kortfattet redegørelse af den generelle opbygning af aftaleskabelon, som de vedlagte udkast til entreprenøraftaler

Læs mere

A F T AL E. mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug

A F T AL E. mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug A F T AL E mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug 1 Formål I medfør af Sundhedslovens 141, stk. 3, hvorefter kommunalbestyrelsen

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet,

Læs mere

Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. specialundervisning for voksne.(vsu)

Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. specialundervisning for voksne.(vsu) Udkast. 5. februar 2009 Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. specialundervisning for voksne.(vsu) Arbejdsgruppe: Gudrun Skov, Marianne Kyed, Torben Rosbach, Kurt Buchgraitz, Keld Hansen, Cathrine Hübbe Ibsen,

Læs mere

J. nr. 10/5493 Ref: Johannes Hansen

J. nr. 10/5493 Ref: Johannes Hansen Indenrigsministeriet Center for kommunaljura Mail: komjur@im.dk 09-02-2011 J. nr. 10/5493 Ref: Johannes Hansen Socialafdelingen Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 62 12 Fax 63 51 60 01 E-mail: bojoha@langelandkommune.dk

Læs mere

Sammenfatning af aftale mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug

Sammenfatning af aftale mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug Sammenfatning af aftale mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug - Aftalen omfatter alle driftsopgaver vedrørende ambulant behandling

Læs mere

Udkast Kvalitetsstandard for kompenserende specialundervisning

Udkast Kvalitetsstandard for kompenserende specialundervisning Udkast Kvalitetsstandard for kompenserende specialundervisning for voksne Lov nr. 592 af 24.juni 2005 Juni 2011 Acadre dok. 96943-11 mtm 1 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 21.november 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 31.oktober 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Specialundervisning for unge og voksen efter Lov om specialundervisning for voksne LSV Undervisningsforløb

Læs mere

Kompenserende specialundervisning for voksne

Kompenserende specialundervisning for voksne Sundhed & Omsorg Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandard Lovgrundlag Kompenserende specialundervisning for voksne Lov om specialundervisning for voksne. Lovbekendtgørelse nr.658 af 3.juli 2000 med efterfølgende

Læs mere

Udfyldt af Assens Kommune Nuværende entreprenørområde Kort beskrivelse af tilbud Forventet omfang af tilbuddet. Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune

Udfyldt af Assens Kommune Nuværende entreprenørområde Kort beskrivelse af tilbud Forventet omfang af tilbuddet. Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune Udfyldt af Assens Kommune Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune Godkendelse og tilsyn med private opholdssteder og botilbud. Godkendelse og tilsyn med private opholdssteder for børn og unge og botilbud for

Læs mere

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Godkendt i Voksen- og Plejeudvalgets møde den 23. maj 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. juni 2013

Læs mere

14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne

14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne 14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 7 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første

Læs mere

1 Indhold 2 Indledning Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:...

1 Indhold 2 Indledning Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:... 1 Indhold 2 Indledning... 2 2.1 Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:... 2 3 Beskrivelse af målgruppe og tilbud... 2 3.1 Målgruppe...

Læs mere

Lov om specialundervisning

Lov om specialundervisning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om specialundervisning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål At afhjælpe eller begrænse virkningerne af deltagernes handicap (kompenserende specialundervisning).

Læs mere

Beskrivelse af ungdomsuddannelsen i fonden Nordfyns Ungdomscenter til unge med særlige behov.

Beskrivelse af ungdomsuddannelsen i fonden Nordfyns Ungdomscenter til unge med særlige behov. Fonden Nordfyns Ungdomscenter til unge med særlige behov, beliggende Ørbækvej 1-3, 5400 Bogense, CVR/SE 31717884 Beskrivelse af ungdomsuddannelsen i fonden Nordfyns Ungdomscenter til unge med særlige behov.

Læs mere

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. for kkompenserende specialundervisning for voksne

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. for kkompenserende specialundervisning for voksne Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for kkompenserende specialundervisning for voksne 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Lovgivningen...3 3. Målgrupper...4 4. Formål...4 5. Sagsbehandling og

Læs mere

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven 108 2015 1. Lovgrundlag Servicelovens 108 2. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Socialservice 108 tilbyde ophold i boformer,

Læs mere

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2012

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2012 Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2012 Indholdsfortegnelse 1. Opsummering af analysens konklusioner... 2 2. særforanstaltninger og enkeltmandprojekter fordelt

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Job og Aktiv Dato: 1. oktober 2012 Sagsid.: std Version nr.: 6 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Kvalitetsstandard Kompenserende specialundervisning for voksne

Kvalitetsstandard Kompenserende specialundervisning for voksne Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Kompenserende specialundervisning for voksne Godkendt i Voksen- og Plejeudvalgets møde den 23. maj 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. juni 2013 Acadre

Læs mere

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov I medfør af 3, stk. 5, 4, stk. 5, 6, stk. 4, 9, stk. 3 og 10, stk. 2, i lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag til Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i boformer Serviceloven 107 Oktober 2015

Forslag til Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i boformer Serviceloven 107 Oktober 2015 Forslag til Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i boformer Serviceloven 107 Oktober 2015 1. Lovgrundlag Servicelovens 107 2. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Kommunalbestyrelsen kan jf. Serviceloven

Læs mere

STU Greve Målgrupper og takster 2015

STU Greve Målgrupper og takster 2015 STU Greve Målgrupper og takster 2015 Målgrupper, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder

Læs mere

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2010 og 2011

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2010 og 2011 Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2010 og 2011 Indhold 1. Udviklingen i enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark fra 2010

Læs mere

Kompenserende specialundervisning for voksne.

Kompenserende specialundervisning for voksne. Kultur- og udviklingsudvalget. Voksen- og plejeudvalget. Kulturafdelingen Dato: 3. november 2009 Reference: Johan Legarth Direkte telefon: 89594090 E-mail: jol@norddjurs.dk Journalnr.: 09-2192 Notat om

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 29. sep. 2010 Sagsid.: std Version nr.: 3 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Indhold til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Indhold til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Indhold til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Ydelse i 2015 og 2016 ved bindingsperiode på 2 år. Kontrakten

Læs mere

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007 Side 1 af 5 BEK nr 974 af 19/07/2007 Gældende Offentliggørelsesdato: 27-07-2007 Undervisningsministeriet Udskriv dokument Vis mere... Senere ændringer til forskriften Lovgivning forskriften vedrører LOV

Læs mere

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Kvalitetsstandarder Handicap og Psykiatri Denne kvalitetsstandard gælder for særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (herefter benævnt STU) i Favrskov Kommune.

Læs mere

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017 Indhold Tilbudskataloget CSU-Slagelse Kontakt Om centret CSU- Slagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Psykiatriafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside:

Læs mere

Udkast til. Rammeaftale 2008. - vedrørende specialundervisningsområdet i Syddanmark

Udkast til. Rammeaftale 2008. - vedrørende specialundervisningsområdet i Syddanmark Udkast til Rammeaftale 2008 - vedrørende specialundervisningsområdet i Syddanmark 25. juli 2007 1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 2 INDLEDNING 2 KOMMUNALE REDEGØRELSER 3 FREDERICIASKOLEN 4 NYBORGSKOLEN

Læs mere

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE ALLERØD KOMMUNE 2017 Indholdsfortegnelse Indledning og formål... 2 Målgruppe... 2 Lovgrundlag... 2 Uddannelsen... 2 Omfang og varighed... 3 Uddannelsesplan...

Læs mere

ENTREPRENØRAFTALER MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER. Indholdsfortegnelse

ENTREPRENØRAFTALER MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER. Indholdsfortegnelse ENTREPRENØRAFTALER MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER Indholdsfortegnelse Side 2: Aftale om Odense Kommunes drift af specialiseret tandplejetilbud til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl. Side 10: Aftale

Læs mere

Entreprenøraftale mellem de fynske kommuner og Psykiatrien i Region Syddanmark om drift af Klinik for selvmordstruede børn og unge under 18 år

Entreprenøraftale mellem de fynske kommuner og Psykiatrien i Region Syddanmark om drift af Klinik for selvmordstruede børn og unge under 18 år Entreprenøraftale mellem de fynske kommuner og Psykiatrien i Region Syddanmark om drift af Klinik for selvmordstruede børn og unge under 18 år Aftale Om benyttelse af ydelser fra Klinik for selvmordstruede

Læs mere

Udkast til Samarbejdsaftale mellem. af Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) i Herning

Udkast til Samarbejdsaftale mellem. af Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) i Herning Udkast til Samarbejdsaftale mellem Herning Kommune og Produktionsskolen i Herning Kommune om tilrettelæggelsen af Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) i Herning 1. Aftalens parter I henhold til Lov om erhvervsgrunduddannelse

Læs mere

A F T A L E. om Odense Kommunes drift af Tandreguleringscenter Fyn for børn og unge under

A F T A L E. om Odense Kommunes drift af Tandreguleringscenter Fyn for børn og unge under A F T A L E om Odense Kommunes drift af Tandreguleringscenter Fyn for børn og unge under 18 år 1 Formål I medfør af sundhedslovens 128 hvorefter kommunalbestyrelsen tilbyder tandpleje ved offentlige eller

Læs mere

STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige

STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Lovgrundlag At den unge opnår personlige, sociale og faglige

Læs mere

Tilsyn. Uanmeldt tilsyn. 30. januar Specialundervisning for Voksne ved AOF

Tilsyn. Uanmeldt tilsyn. 30. januar Specialundervisning for Voksne ved AOF Tilsynsenheden Tilsyn Uanmeldt tilsyn 30. januar 2015 Specialundervisning for Voksne ved AOF Tilsynsførende Mia Gry Mortensen Tilsynsførende afdelingsleder Pia Bjerring Strandbygaard 1 Tilsynet 2014 Tilsynets

Læs mere

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Aftale mellem Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune Og Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Om Undervisning efter Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Rammeaftale 2019

Læs mere

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015.

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Sagsnr.: 2013-009827-2 Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Skolens profil STU Middelfart er Middelfart Kommunes tilbud

Læs mere

Den kommunale redegørelse til rammeaftale Generelt. Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2010 fra Nordfyn

Den kommunale redegørelse til rammeaftale Generelt. Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2010 fra Nordfyn Side 1 af 20 Generelt Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2010 fra Nordfyn Dato for afsluttet indberetning: 30.04.2009 Dato for politisk godkendelse: 09.10.2009 G1a. Hvordan vurderer kommunen værdien

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Bornholms Regionskommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Bornholms Regionskommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra:bornholms Regionskommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Bornholms Regionskommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse

Læs mere

Lov om social service 107

Lov om social service 107 Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 107 Midlertidigt botilbud Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte

Læs mere

Kvalitetsstandarden for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107

Kvalitetsstandarden for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 Kvalitetsstandarden for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 Introduktion Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107. Kvalitetsstandarden for

Læs mere

Kvalitetsstandard for STU

Kvalitetsstandard for STU Fredensborg Kommune Familie og Handicap 36 Kvalitetsstandard for STU Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse 2018 1 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU).

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 50.54

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 50.54 Bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov er der i afsat 258,9 mio.

Læs mere

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder Indsatsområde: Udvikling/træning 1.2.1 At kommunikere Indsats med henblik på at afhjælpe og begrænse de handicappende virkninger af funktionsnedsættelser, der

Læs mere

Organisation for voksne udviklingshæmmede Parkvej 10 2750 Ballerup

Organisation for voksne udviklingshæmmede Parkvej 10 2750 Ballerup Organisation for voksne udviklingshæmmede Parkvej 10 2750 Ballerup 04-09-2014 Re-godkendelse af botilbuddene under Organisation for voksne udviklingshæmmede i Ballerup kommune. De 3 botilbud under Organisation

Læs mere

Driftsoverenskomst om udbud af ordblindeundervisning 2009-2011

Driftsoverenskomst om udbud af ordblindeundervisning 2009-2011 Driftsoverenskomst om udbud af ordblindeundervisning 2009-2011 Overenskomsten indgås mellem [DRIFTSOVERENSKOMSTPART] og VUC Storstrøm om ordblindeundervisning for voksne. I denne overenskomst forstås ved:

Læs mere

Oplæg til en samarbejdsaftale omhandlende Voksenspecialskolen

Oplæg til en samarbejdsaftale omhandlende Voksenspecialskolen Oplæg til en samarbejdsaftale omhandlende Voksenspecialskolen Samarbejdsaftalen er indgået mellem Viborg - og Skive kommuner omhandlende grundlag, drift, udvikling og serviceniveau for Voksenspecialskolen,

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

Kvalitetsstandarder. Socialpædagogisk støtte, Lov om Social Service 85. Omsorg og Sundhed

Kvalitetsstandarder. Socialpædagogisk støtte, Lov om Social Service 85. Omsorg og Sundhed Kvalitetsstandarder Socialpædagogisk støtte, Lov om Social Service 85 Omsorg og Sundhed Kvalitetsstandarder for socialpædagogisk støtte, Lov om Social Service 85 Introduktion Odsherred Kommune bevilger

Læs mere

Lov om Social Service 104

Lov om Social Service 104 Hillerød Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 104 Aktivitets- og samværstilbud Godkendt af Byrådet 29. februar 2012 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Kvalitetsstandardens

Læs mere

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Introduktion Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt og længerevarende

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU)

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) MYNDIGHEDSAFDELINGEN Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem lovgivningen, det politisk besluttede

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Hillerød Kommunes kvalitetsstandard for Lov om specialundervisning, Voksne

Hillerød Kommunes kvalitetsstandard for Lov om specialundervisning, Voksne Hillerød Kommunes kvalitetsstandard for Lov om specialundervisning, Voksne Godkendt af Byrådet den 28. august 2013 1 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Kvalitetsstandardens formål

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om specialundervisning for voksne

Bekendtgørelse af lov om specialundervisning for voksne LBK nr 787 af 15/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 23. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 153.93M.541 Senere ændringer

Læs mere

1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge.

1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge. Gladsaxe Kommune Oktober 2005 Institution 11 Sindslidende Nybrogård Nybrovej 333 2800 Lyngby kan institution 1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge.

Læs mere

Botilbuddet Sønderhaven Søndergårds alle 106 2760 Måløv

Botilbuddet Sønderhaven Søndergårds alle 106 2760 Måløv Botilbuddet Sønderhaven Søndergårds alle 106 2760 Måløv 11-09-2014 Re-godkendelse af bofællesskabet Sønderhaven i Ballerup kommune. Botilbuddet Sønderhaven er et tilbud etableret i henhold til Servicelovens

Læs mere

Ydelseskatalog for socialpædagogisk støtte og dag- og botilbud

Ydelseskatalog for socialpædagogisk støtte og dag- og botilbud Ydelseskatalog for socialpædagogisk støtte og dag- og botilbud Indledning Velkommen til Ishøj Kommuners ydelseskatalog for socialpædagogisk støtte og dag- og botilbud. I dette ydelseskatalog har Ishøj

Læs mere

Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU

Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Myndighedsafdelingen Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Maj 2012 1 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem lovgivningen,

Læs mere

Opdateret d. 19. maj 2011 Udfyldt af Assens Kommune Nuværende entreprenørområde Kort beskrivelse af tilbud Forventet omfang af tilbuddet

Opdateret d. 19. maj 2011 Udfyldt af Assens Kommune Nuværende entreprenørområde Kort beskrivelse af tilbud Forventet omfang af tilbuddet Opdateret d. 19. maj 2011 Udfyldt af Assens Kommune Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune Godkendelse og tilsyn med private opholdssteder og botilbud. Godkendelse og tilsyn med private opholdssteder for børn

Læs mere

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister.

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister. FVU-plan På baggrund af Region Syddanmarks oplæg til indhold og form til FVU-planerne, og den efterfølgende drøftelse heraf med voksenuddannelsescentrene og deres uddannelsesudvalg den 27. november 2007,

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Lovgrundlag: Ydelser indenfor socialpædagogisk støtte 85 i Lov om Social Service (LSS). Hjælp til varetagelse af personlig hygiejne Strukturering af opgaver

Læs mere

Årsrapport Kommunalt Tilsyn Specialundervisning for voksne

Årsrapport Kommunalt Tilsyn Specialundervisning for voksne Årsrapport Kommunalt Tilsyn 2015 Specialundervisning for voksne Tilsynsenheden Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Mia Mortensen Tilsynsførende Joan Dahl Nørgaard Indledning Tilsynsenheden

Læs mere

Velkommen til temamøde

Velkommen til temamøde Velkommen til temamøde 1. december 2008 Specialrådgivningen i Holbæk Handicap & Hjælpemidler VISO og specialrådgivning Anne Marie Kaas Claesson, Konsulent VISO Børn og Unge Elisabeth Nørgård Andreasen,

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard For Lov om Social Service 97 Ledsagelse Godkendt af Byrådet den xxx

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard For Lov om Social Service 97 Ledsagelse Godkendt af Byrådet den xxx Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard For Lov om Social Service 97 Ledsagelse Godkendt af Byrådet den xxx Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Leverandører 3. Kvalitetsstandardens formål

Læs mere

ENTREPRENØRAFTALERNE MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER

ENTREPRENØRAFTALERNE MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER ENTREPRENØRAFTALERNE MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER 2011 Samlet aftalekompleks, opdateret 1. november 2010 ENTREPRENØRAFTALER MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER Indholdsfortegnelse Side 3: Aftale om Odense Kommunes

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med ungdomsuddannelsen er, at den unge opnår personlige, sociale

Læs mere

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 GULDBORGSUND KOMMUNE GODKENDT AF BYRÅDET 22.03.2012 1 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Kvalitetsstandardens formål og opbygning...

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra:

Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra: Side 1 af 11 Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra: Frederikssund kommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af redegørelsen pr. 1. maj, jfr. Vejledningen

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Lovgrundlag: Ydelser indenfor socialpædagogisk støtte 85 i Lov om Social Service (LSS). Hjælp til varetagelse af personlig hygiejne Strukturering af opgaver

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Godkendt af Socialudvalget 1.

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse

Spørgeskemaundersøgelse Side 1 af 13 0% 1% 100% 1 af 55. Skabelon for undervisningsområdet. Ét svar i hver linje Kommunenavn: Kontaktpersonens navn og direkte telefonnr (til evt. afklarende spørgsmål): Viborg Kommune Carsten

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Lov om Social Service 85 socialpædagogisk støtte

Kvalitetsstandarder for Lov om Social Service 85 socialpædagogisk støtte Kvalitetsstandarder for Lov om Social Service 85 socialpædagogisk støtte Introduktion Greve Kommune bevilger socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85. Kvalitetsstandarderne for socialpædagogisk

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov LBK nr 1031 af 23/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 002.66R.351 Senere ændringer til forskriften LOV nr

Læs mere

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune Dato for afsluttet indberetning: 30 april 2008 Dato for politisk godkendelse: 29 maj 2008 Redegørelsen er godkendt i de respektive fagudvalg primo april og skulle efter planen have været forelagt Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud 2 Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud Formålet med hjælpen Formålet

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: November 13 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard

Læs mere

Introduktion til kvalitetsstandarder

Introduktion til kvalitetsstandarder Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandarder på det specialiserede socialområde for voksne Introduktion til kvalitetsstandarder Godkendt af Socialudvalget 2. december 2014 Introduktion

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til

Læs mere

Driftsoverenskomst. mellem. XX (driftsoverenskomstpart) VUC Aarhus. vedrørende. ordblindeundervisning

Driftsoverenskomst. mellem. XX (driftsoverenskomstpart) VUC Aarhus. vedrørende. ordblindeundervisning mellem XX (driftsoverenskomstpart) og VUC Aarhus vedrørende ordblindeundervisning Overenskomsten består af nærværende overenskomst med tilhørende bilag og danner rammen om parternes rettigheder og forpligtelser.

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedsloven 140. Serviceloven 86 stk.

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedsloven 140. Serviceloven 86 stk. 1 of 5 Kvalitetsstandard Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Sundhedsloven 140 Serviceloven 86 stk.1 Lov om specialundervisning 2014 2 of 5 Ydelse Ambulant tværfaglig

Læs mere

107 - midlertidige botilbud

107 - midlertidige botilbud Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for 107 - midlertidige botilbud Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Det overordnede formål med et midlertidigt botilbud er at sikre støtte til borgere,

Læs mere

ENTREPRENØRAFTALERNE MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER

ENTREPRENØRAFTALERNE MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER ENTREPRENØRAFTALERNE MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER 2011 Samlet aftalekompleks, opdateret 14. oktober 2010 ENTREPRENØRAFTALER MELLEM DE FYNSKE KOMMUNER Indholdsfortegnelse Side 3: Aftale om Odense Kommunes

Læs mere

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister.

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister. FVU-plan På baggrund af Region Syddanmarks oplæg til indhold og form til FVU-planerne, og den efterfølgende drøftelse heraf med voksenuddannelsescentrene og deres uddannelsesudvalg den 27. november 2007,

Læs mere