Notat. Ministerudvalg Bedre infrastruktur bæredygtig transport Sekretariatet. Baggrundsnotat om elbiler og plug-in hybridbiler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Ministerudvalg Bedre infrastruktur bæredygtig transport Sekretariatet. Baggrundsnotat om elbiler og plug-in hybridbiler"

Transkript

1 Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 148 Offentligt Ministerudvalg Bedre infrastruktur bæredygtig transport Sekretariatet Notat 24. september 2008 Baggrundsnotat om elbiler og plug-in hybridbiler 1. Indledning Mange er af den opfattelse, at elbiler og plug-in hybridbiler på en og samme tid vil kunne (i) opfylde samfundets behov for mobilitet, (ii) føre til væsentlige reduktioner i lokale miljøproblemer som støj og lokal luftforurening, (iii) reducere energiforbruget og udledningen af CO2 samt (iv) medvirke til en mere effektiv udnyttelse af elproduktionskapaciteten, således at det fx bliver lettere at indpasse vindmøller i det samlede elsystem. Elbiler er afgiftsfritagede frem til 2012 for at skabe et incitament til udbredelse af elbiler. Elbiler er ikke tænkt ind i den nuværende bilbeskatning, ligesom der endnu ikke er taget stilling til, hvordan plug-in hybridbiler skal beskattes 1. Det er dog afgørende, at en udbredelse af elbiler og plug-in hybridbiler i et større omfang vil være forbundet med et betydeligt provenutab for staten, hvis elbilerne og plug-in hybridbiler fortsat er afgiftsfritaget. Der vil derfor skulle tages politisk stilling til om og i givet fald hvordan elbiler og plug-in hybridbiler skal indtænkes i den eksisterende bilbeskatning. Med henblik på at der politisk kan træffes beslutning om, hvordan elbiler og plugin hybridbiler kan indtænkes i bilbeskatningen, tilsluttede ø-udvalget sig i august, at der blev nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, som har til formål at vurdere rammevilkårene for elbiler og plug-in hybridbiler. Som en del af arbejdet indgår en belysning af de samfundsøkonomiske og statsfinansielle konsekvenser af en udbredelse af elbiler og plug-in hybridbiler, ligesom en række konkurrence- og statsstøtteretlige problemstillinger vil blive belyst. Analysearbejdet skal ses i sammenhæng med kommissoriet for ministerudvalget for bæredygtig strategi hvoraf det fremgår, at Udspillet skal indeholde en vision for Danmark som et teknologilaboratorium på transportområdet. Derudover skal analysearbejdet ses i sammenhæng med energiaftalen af 21. februar 2008, hvoraf det fremgår, at det inden udgangen af 2009 skal drøftes, hvordan udbredelsen af plug-in hybridbiler kan fremmes. Nærværende notat beskriver de foreløbige resultater af dette analysearbejde. Analysearbejdet har indtil nu fokuseret på elbiler, og en nærmere analyse af plug-in hybridbiler udestår således fortsat. Det bemærkes, at det endelige analysearbejde om elbiler og plug-in hybridbiler herunder forslag til en beskatningsmodel vil foreligge inden årets udgang. 1 Gældende regler kan dog fortolkes sådan, at elbiler beskattes med minimumsafgiften på kr., mens plug-in hybridbiler beskattes med udgangspunkt i brændstofeffektiviteten i brændstofmotoren.

2 2 2. Samfundsøkonomisk analyse af elbiler I 2005 udgjorde Danmarks samlede udledning af CO2 63,6 mio. ton 2. Heraf blev 37,0 mio. ton CO2 udledt i de ikke-kvoteomfattede sektorer, hvoraf de primære er transport og landbrug. Transportsektorens CO2-udledning udgør ca. 35 pct. af CO2-udledningen inden for de ikke-kvoteomfattede sektorer. Danmarks internationale klimaforpligtelser kendes endnu kun frem til Herefter vil de afhænge af forhandlinger i EU og i FN-regi i 2008 og En væsentlig fordel ved elbiler er, at elbiler er mere energieffektive end konventionelle biler. Bruttoenergiforbruget ved at køre en given distance i en elbil er således væsentligt lavere end i en konventionel bil. Batterier og elmotorer giver et væsentligt mindre energitab end andre drivmiddelløsninger, herunder også brint. Såfremt al elektriciteten til elbiler kommer fra et gennemsnitligt kondenskraftværk 3, vil CO2-udledningen være omkring 50 pct. af udslippet for en kilometer kørt i en benzindrevet bil. Teknologisk arbejder flere forskellige bilproducenter med fremstilling af både elbiler og plug-in hybridbiler, og det er forventningen, at der inden for de næste år vil blive markedsført flere forskellige mærker og modeller. I den forbindelse bemærkes, at DONG Energy A/S via et datterselskab planlægger at deltage i joint venture-selskabet Better Place Denmark, der ønsker at introducere elbiler i Danmark. Det er DONG Energy A/S hensigt at investere i infrastruktur dvs. opladningsstationer, batteriskiftestationer samt intelligens i samspillet med elsystemet. Det er endnu usikkert, om projektet vil blive realiseret. Det bemærkes, at regeringen har nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, som har til formål at forberede en ny transportinvesteringsplan og strategi for reduktion af transportsektorens CO2-udledning. I dette arbejde indgår overvejelser om, hvordan alternative drivmidler kan medvirke til at skabe et fald i transportsektorens CO2-udledning, og i dette arbejde nævnes elbiler og plug-in hybridbiler som en mulighed, der på sigt vil kunne bidrage væsentligt til at reducere transportsektorens CO2-udledning Forudsætninger for analysen af elbiler For at gennemføre en samfundsøkonomisk beregning af elbilers udbredelse, er det nødvendigt med en række forudsætninger og antagelser. I den samfundsøkonomiske analyse af elbiler er der som udgangspunkt ikke taget stilling til, hvad der skal til for, at elbilerne vinder udbredelse det er således en eksogen forudsætning, at det vil være tilfældet. Hvordan rammebetingelserne kan 2 Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser, "Denmark s National Inventory Report 2008", Elektriciteten fra et kondenskraftværk produceres primært på kul men til tider også gas.

3 3 indrettes, således at de understøtter udbredelsen af elbiler på en omkostningseffektiv måde, vil skulle overvejes nærmere. De væsentligste forudsætninger for den samfundsøkonomiske beregning af elbilerne er anført nedenfor, jf. appendiks for en fuldstændig oplistning af forudsætningerne: Importprisen på en gennemsnitlig ny konventionel personbil skønnes at udgøre kr. Importprisen på en elbil af samme standard skønnes at udgøre kr. Hertil kommer anskaffelse af batteri, der anslås til kr. stykket (ved en kapacitet på 30 kwh). En elbil anvender i gennemsnit 1,3 batterier over sin levetid, hvorved den samlede pris bliver kr. Der er antaget en gensalgspris på batterierne på 25 pct. efter 10 år. Det antages, at elbiler i 2020 udgør 10 pct. af den samlede bilpark med en lineær indfasning fra Levetiden og kørselsomfanget for elbilerne skønnes at svare til en gennemsnitlig bil dvs. 13 år eller i alt km. Det antages, at der er behov for investeringer i en infrastruktur på i alt 150 batteriskiftestationer á 2,5 mio. kr. samt i alt 1,8 ladestationer á kr. pr. elbil. 4 Vedligeholdelsen af infrastrukturen skønnes til 10 pct. årligt. Beregningerne er baseret på fortsat afgiftsfritagelse af elbilerne. Genvinsten ved, at elbiler støjer mindre, er skønnet til 8 øre pr. kørt kilometer. Elbilernes motor er markant mere lydsvag end motoren i en konventionel bil ved lave hastigheder, hvor motorstøjen er dominerende. Det bemærkes, at den eksterne omkostning ved luftforurening (partikelforurening mv.) fra en elbil er forudsat at svare til omkostningen ved luftforurening fra en benzinbil. Det skyldes, at benzinbiler som følge af euro-normer i dag ikke er de store miljøsyndere, og at energiproduktionen fra kraftværkerne ligeledes giver anledning til luftforurening. Det skal ses i sammenhæng med, at luftforureningen også indeholder elementer af f.eks. dækslid og ophvirvlet støv. Luftforureningen fra dieselbiler er dog større end luftforureningen fra både el- og benzinbiler. I beregningerne er der ikke taget højde for, at danske virksomheder vil kunne oparbejde en know how ved udbredelsen af elbiler, hvilket kan medføre et eksportområde af dansk viden og teknologi på området. Omvendt er det heller ikke forsøgt kvantificeret, at der er tale om en ny og forholdsvis uafprøvet teknologi, hvorfor det kan vise sig, at de store investeringer i infrastruktur der vurderes at være nødvendige for en udbredelse af elbiler i Danmark, hurtigt bliver forældet, eller at andre (og bedre) teknologier bryder frem. 4 Det antages, at en indførelse af elbiler i Danmark vil kræve dels batteriskiftestationer, dels ladestationer. Det er imidlertid endnu ikke klart, hvilken infrastruktur, der er nødvendig for, at elbiler vinder udbredelse.

4 4 Det skal endvidere bemærkes, at den samlede anskaffelsessum for en elbil med de nuværende skøn er større end importprisen for en konventionel bil (før registreringsafgift). I den forbindelse bemærkes, at en del af brugernes omkostning ved anskaffelse af en konventionel bil tilfalder staten i form af registreringsafgift. For så vidt angår elbiler, tilfalder en del af denne omkostning udenlandske producenter af biler og batterier og en mindre andel staten i form af registreringsafgift. Danmark vil således opnå et bytteforholdstab som følge af udbredelsen af elbiler Resultater af den samfundsøkonomiske analyse Omkostninger og gevinster er for elbilen sammenvejet og opgjort i form af en samfundsøkonomisk omkostning per reduceret ton CO2 som følge af tiltaget. Den samfundsøkonomiske omkostning er et mål for den pris samfundet må påregne ved at reducere udledningen af CO 2 gennem det pågældende tiltag. Den samfundsøkonomiske omkostning angives som reduktionstiltagets skyggepris. Beregningerne tager udgangspunkt i besparelsen i de gennemsnitlige kørselsomkostninger (i forbrugerpriser) forbundet med kørsel i elbiler i forhold til konventionelle biler. Kørselsomkostningerne omfatter de samlede omkostninger ved kørsel i en personbil pr. km, herunder afskrivninger på bilen, reparation og vedligeholdelse, dæk, motorolie og brændstof. Baseret på kørselsomkostningerne beregnes en samlet besparelse for brugerne ved elbiler. Besparelsen for brugerne relaterer sig hovedsageligt til, at omkostningen til drivmidlet målt pr. km er markant billigere i en elbil end i en konventionel bil, idet elbilen er mere energieffektiv end en konventionel bil. Hertil kommer, at beregningerne er foretaget under antagelse af fortsat afgiftsfritagelse af elbilerne. En del af den gevinst, forbrugerne får fra elbilerne, modsvares af et tab for staten i form af reduceret afgiftsprovenu. Dette tab modregnes forbrugernes gevinst. Derudover indregnes et tab for samfundet til investeringer i ny infrastruktur (batteriskiftestationer og ladestationer) samt løbende omkostninger til vedligeholdelse af den nye infrastruktur. Endelig er gevinsten fra den reducerede støj fra elbiler indregnet som en samfundsøkonomisk gevinst. Den foreløbige samfundsøkonomiske analyse viser, at elbilerne indebærer en samfundsøkonomisk omkostning pr. ton CO2-reduktion (skyggepris) på 124 kr. pr. ton CO2, jf. tabel 1. Dette er et udtryk for, at der er en omkostning for samfundet forbundet med at reducere udledningen af CO2 ved udbredelsen af elbiler på 124 kr. pr. ton.

5 5 Tabel 1 priser) Elbilers Antal andel af elbiler i samlet 2020 bilpark i pct. Resultater af den foreløbige samfundsøkonomiske konsekvensanalyse af elbiler (2008- Offentlige finanser i Samfundsøkonomisk omkostning i alt (NPV ) CO2- besparelse i Samfundsøkonomisk omkostning pr. ton CO2-reduktion -4,0 mia. kr. -0,3 mia. kr. 0,7 mio. ton 124 kr. pr. ton 1 Virkningen på de offentlige finanser omfatter registreringsafgift, grøn ejerafgift samt brændstofafgifter (herunder elafgifter) 2 Det er antaget, at CO2-udledningen fra elproduktionen til elbiler er 0, idet produktionen er kvoteomfattet. Den samlede CO2-besparelse skønnes i 2020 at være 0,7 mio. ton CO2. Den samlede samfundsøkonomiske omkostning herved udgør ca. 0,3 mia. kr. set over perioden Dette er baseret på en lineær indfasning af elbiler frem til 2020, således at de samlet udgør 10 pct. af bilparken. Det skal i den forbindelse bemærkes, at den samfundsøkonomiske omkostning vil blive mindre, hvis tidshorisonten øges, hvilket bl.a. skyldes, at der de første år er behov for store investeringer i infrastruktur, mens antallet af elbiler stadig er lavt. Det skal understreges, at resultaterne af den samfundsøkonomiske analyse er meget følsomme over for de antagelser, der er gjort. Usikkerhederne om skønnene for de enkelte komponenter i den samfundsøkonomiske analyse afspejles således i usikkerhed i resultaterne af analysen. Den samfundsøkonomiske analyse giver anledning til en række bemærkninger, som knytter sig til (i) kørselsomfanget, (ii) antal biler, (iii) sammenhængen med elsystemet, (iv) støj, (v) forvridningseffekter og (vi) infrastrukturen. Vedrørende kørselsomfang Det er vurderingen, at kørselsomfanget vil blive påvirket af introduktionen af elbiler, men effekten på kørselsomfanget er imidlertid meget usikker og endnu ikke kvantificeret. Et øget kørselsomfang giver anledning til eksterne omkostninger for samfundet vedrørende trængsel, uheld, støj, luftforurening og behov for infrastruktur om end de eksterne omkostninger ved kørsel i elbiler er lavere end for konventionelle biler.

6 6 Der er flere modsatrettede effekter på kørselsomfanget ved introduktionen af elbiler. På den ene side forventes det at blive billigere at køre en marginal kilometer i en elbil i forhold til en konventionel bil, idet forbrugerprisen pr. marginal kilometer i en elbil forventes at være 68 pct. lavere end i en konventionel bil. På den anden side er mobiliteten begrænset i en elbil, idet rækkevidden begrænses af batteriets størrelse. Et batteri på 30 kwh (som forudsat i analysen) vil på en fuld opladning give en rækkevidde på op mod 200 km. 5 kun udgør op til 150 km. Såfremt batteriskiftestationerne bliver så effektive, at et batteri kan skiftes ud på kort tid, vil batteriets kapacitet dog være en mindre begrænsning i forhold til kørselsomfanget. En anden overvejelse er, at formålet med de ture, elbilen forventes anvendt til, har betydning for det samlede kørselsmønster. I det omfang elbilen anvendes til pendling mellem hjem og arbejde, må de eksterne omkostninger forventes at være høje, idet de vil medføre yderligere trængsel mv. Omvendt vil de eksterne omkostninger forventes at være lavere, i det omfang elbilerne anvendes til ture uden for myldretiden. Det er dog forventningen, at elbiler i høj grad vil blive anvendt som en pendlerbil, hvilket alt andet lige vil medvirke til øgede eksterne omkostninger. Kørselsomfanget skal dog stige væsentligt før gevinsten ved den lavere eksterne omkostning ved støj opvejes af de eksterne omkostninger ved det øgede kørselsomfang. Antal af biler Det er sandsynligt at elbilerne på sigt bliver billigere i produktion end konventionelle biler, i takt med at elbilerne og batterierne bliver masseproduceret. Dette skyldes, at elbiler i sig selv ikke vurderes at være mere komplicerede at producere end konventionelle elbiler. En fortsat teknologisk udvikling af batteriet er dog afgørende for denne vurdering. Prisfaldet på elbiler forudsætter, at elbiler ikke kun vinder udbredelse i Danmark men også i udlandet. Bliver elbilerne billigere end konventionelle biler er i dag, må det forventes at bilparken forøges. Dette skal sammenholdes med, at elbiler vil være billigere at køre i på marginalen. En forøgelse af bilparken vil ligeledes trække i retning af et øget kørselsomfang og deraf følgende øgede eksterne omkostninger ved kørsel. Det skal dog understreges, at effekten af at teknologien bliver billigere, er vanskelig at kvalificere. Vedrørende sammenhængen med elsystemet Med introduktionen af elbiler vil CO2-udledningen fra denne del af transportsektoren blive flyttet over i den kvoteomfattede sektor. Dette er en fordel, idet en elbil (og i et vist omfang en plug-in hybridbil) anvender kvoteomfattet energi (el) på bekostning af ikke-kvoteomfattet energi (benzin og diesel). Givet kvotesyste- 5 Om vinteren vil rækkevidden dog være betydeligt kortere.

7 7 met indebærer dette netto, at udledningen af CO2 samlet set reduceres med den mængde CO2 fra benzin og diesel, der erstattes med el. Det er vurderingen, at introduktion af elbiler vil kunne bidrage positivt i forhold til det samlede elsystem. Batteriteknologien i elbilen giver således øgede muligheder for at lagre strøm fra vedvarende energikilder, særligt vindmøller, som er kendetegnet ved svingende produktion. Det forbedrer muligheden for at optimere udnyttelsen i forhold til elproduktionen, hvilket igen giver bedre muligheder for at effektivisere indpasning af vedvarende energi i elproduktionen. Herudover er det afgørende, at batterierne kan lades op, når elforbruget og dermed elprisen er lav (f.eks. om natten). Den lave elpris er for det første udtryk for, at husholdninger og erhverv har størst behov for el om dagen, og elproducenter har derfor en overskudskapacitet af el om natten, hvilket presser priserne ned. For det andet indebærer den høje andel af vindenergi i dansk elproduktion, at en stor del af elektriciteten produceres, når vinden blæser. Elbilen vil herudover give mulighed for en mere fleksibel udnyttelse af elsystemet, idet batterierne vil kunne bidrage med energi i peak-perioder, hvor efterspørgslen efter el er høj. Dette sker ved, at elbilen efter brug logges på elsystemet, som herefter i peak-perioder suger energi ud af batteriet, hvorved elbilens batteri indgår i den samlede elkapacitet. Batteriet i elbilen vil efterfølgende kunne oplades om natten, hvor efterspørgslen efter el og dermed prisen er lav. Dette kræver dog en teknologi, som ikke er helt på plads. Det er dog forventningen, at dette er tilfældet inden for en overskuelig årrække. Det bemærkes, at opladning af elbiler om natten i større omfang vil presse prisen på el op. Det betyder, at PSO-finansieret tilskud vil falde. PSO-afgiften er en parafiskal afgift, som alle elforbrugere opkræves, og som skal dække de direkte meromkostninger ved at satse på vedvarende energier. Vedrørende støj Gevinsten fra den reducerede støj udgør et væsentligt positivt bidrag til den samfundsøkonomiske nettoomkostning ved elbiler. Transportministeriet skønner, at den samfundsøkonomiske omkostning ved konventionelle biler er 15 øre pr. kørt kilometer. For elbiler skønnes omkostningen at være 7 øre pr. kilometer. Det svarer til, at den samfundsøkonomisk gevinst ved elbiler, for så vidt angår støj, skønnes at være 8 øre pr. kørt kilometer. I den forbindelse bemærkes, at elbiler ikke vurderes at bidrage til en reduktion af støj ved højere hastigheder, idet dækstøj her overstiger motorstøj. Dette betyder ligeledes, at den samfundsøkonomiske gevinst er størst i byområder, hvor der køres med lavere hastigheder, og hvor elbiler forventes at opnå den største udbredelse.

8 8 Den samfundsøkonomiske gevinst ved reduktionen af støj er udregnet til ca. 500 kr. for et ton CO2-reduktion eller 1,3 mia. kr. i hele perioden 2010 til Skønnet over gevinsten ved reduceret støj har således afgørende betydning for resultatet i den samfundsøkonomiske beregning. Forvridningseffekter Idet elbiler er belagt med lavere afgifter end konventionelle biler, vil en introduktion af elbiler indebære, at dødvægtstabet fra bilbeskatningen reduceres, svarende til en samfundsøkonomisk gevinst. Denne gevinst er ikke indregnet i den samfundsøkonomiske analyse. Herudover indebærer den lavere beskatning af elbiler, at gevinsten ved at arbejde relativt til at holde fri (målt i varer) forøges. Det trækker i retning af, at arbejdsudbuddet øges. Omvendt må det forudsættes, at provenutabet på 4,0 mia. kr. årligt, såfremt elbiler udgør 10 pct. af den samlede bilpark, vil skulle finansieres ved forhøjelser af andre skatter eller afgifter (eller ved offentlige besparelser). Finansiering ved forhøjelser af andre skatter eller afgifter vil trække i retning af, at arbejdsudbuddet reduceres, idet gevinsten ved at arbejde (målt i varer) forringes. Når det forudsættes at provenutabet finansieres ved at forhøje andre skatter eller afgifter med samme fordelingsprofil som bilbeskatningen, kan de to effekter på arbejdsudbuddet antages at gå lige op. Vedrørende infrastruktur I beregningerne er det forudsat, at der investeres i et antal batteriskiftestationer. Det er langt fra sikkert, at teknologien med batteriudskiftning bliver udbredt, idet der også foregår en udvikling af teknologier til hurtigladning og øget rækkevidde på batterierne, der (i et vist omfang) begrænser behovet for batteriskiftestationerne. Der er således indikationer af, at rækkevidden på elbilernes batterier kan forbedres markant (og måske helt op til 500 km. på en opladning). Det bemærkes, at løsninger med hurtigopladning kan indebære udfordringer for elsystemet idet hurtigladning giver anledning til store pludselige træk på systemet. Miljøstyrelsen vurderer, at batterier til elbiler er i kategorien industribatterier. Det bliver derfor importøren af batterierne, der er ansvarlig for at sikre miljøforsvarlig behandling af batterierne, når de bliver til affald og afholde omkostningerne herved. Efter gældende regler er der et gebyr på 2 kr. pr. kg. ved endelig afskaffelse af Lithium-Ion batterier, der anvendes i elbiler. Når et batteri er udtjent i en elbil, har det dog stadig en vis kapacitet tilbage. Det skønnes således, at de udtjente batterier har en restkapacitet på omkring 75 pct. Denne restkapacitet vil f.eks. kunne anvendes af elselskaberne til at lagre strøm fra f.eks. vindenergi. Hertil kommer, at metallerne i batterierne kan genanvendes og derfor repræsenterer en værdi. Der er derfor i den samfundsøkonomiske beregning fastsat en scrapværdi på kr. efter 10 års anvendelse pr. batteri.

9 9 Det bemærkes endvidere, at det i beregningerne ikke er forudsat, at der skal investeres i en reserve af batterier til anvendelse på f.eks. batteriskiftestationerne. I det omfang batteriskiftestationerne vinder udbredelse kan det dog diskuteres om dette vil være nødvendigt 3. Statsfinansielle konsekvenser ved elbiler Elbiler er afgiftsfritaget frem til 2012 for at skabe et incitament til udbredelsen af elbiler. Det er ikke afklaret hvordan elbiler vil skulle beskattes herefter. Udbredelsen af elbiler i nævneværdigt omfang er forbundet med et betydeligt tab af provenu for staten, hvis elbiler fortsat er afgiftsfritaget Generelt vedrørende beskatning af biler i Danmark I Danmark er køretøjer beskattet ved anskaffelse (registreringsafgift), ved besiddelse (vægt- og ejerafgift) samt ved anvendelse (brændstofafgifter). De nuværende motorafgifter tager udgangspunkt i benzin- og dieseldrevne biler og tager i princippet ikke højde for plug-in hybridbiler, rene elbiler eller brintbiler. Den samlede afgiftsbelastning af elbiler bør derfor overvejes nærmere. Registreringsafgift Registreringsafgiften betales ved indregistrering af en ny personbil, og udgør som udgangspunkt 105 pct. af de første kr. og 180 pct. af den resterende del af bilens afgiftspligtige værdi. Herudover er der en række fradrag og tillæg. Der er dels fradrag og tillæg afhængig af hvor brændstoføkonomisk bilen er. Det indebærer f.eks., at en benzinbil får et nedslag i registreringsafgiften på kr. for hver kilometer, den kører længere end 16 km. pr. liter. Omvendt lægges der et tillæg til registreringsafgiften på kr. for hver kilometer, den kører kortere end 16 km. pr. liter. For dieseldrevne biler er grænsen 18 km. pr. liter. Herudover gives der fradrag såfremt personbilen har partikelfiltre, selealarm, flere end 2 airbags, ESP (Elektronisk Stabilitetsprogram), ABS-bremser, radio, selealarm og har fået 5 stjerner i EuroNCAP kollisionstest (European New Car Assessment Programme). Registreringsafgiften udgør dog som minimum kr. 6 Elbiler har været fritaget for registreringsafgift siden Ordningen var dengang en forsøgsordning og var kun gældende for varebiler med værdiafgift. Personbiler er senere hen blevet omfattet af fritagelsen, som fortsat er tidsbegrænset, om end ordningen er blevet forlænget et utal af gange og senest til og med Elbiler er derfor ikke tænkt ind i den eksisterende bilbeskatning. Det skal bemærkes, at de gældende afgiftsregler kan fortolkes således, at elbiler beskattes efter regler om minimumsafgiften på kr. Dette skyldes, at brændstoføkonomien og dermed CO2-udledningen i dag indgår i beregningen af registreringsafgiften. Balancepunkterne på 16 henholdsvis 18 km. pr. liter brændstof 6 Registreringsafgiftens bundgrænse blev indført i foråret 2007, men var ikke tænkt som en særlig registreringsafgift for elbiler.

10 10 svarer til en udledning af CO2 på ca. 150 gram pr. km. Det indebærer, at der for hver besparelse på ca. 10 gram CO2 pr. km. (eller 0,1 km. pr. kwh) opnås nedsættelse af afgiften med kr. Grøn ejerafgift Udover registreringsafgiften betales der også vægt- eller ejerafgift. For personbiler, der er indregistreret efter 1. juli 1997 betales grøn ejerafgift. Afgiften afhænger af bilens brændstofforbrug og udgør typisk mellem og kr. årligt for benzinbiler. Ligesom for registreringsafgiften har der heller ikke tidligere været gjort overvejelser om hvordan elbiler skal pålægges grøn ejerafgift. Brændstofafgifter Ved anvendelse af konventionelle biler betales der benzinafgift på 391,9 øre pr. liter blyfri benzin og dieselafgift på 248,7 øre pr. liter. Hertil kommer CO2-afgift på henholdsvis 22,4 og 24,7 øre pr. liter. CO2-afgiften betales dog ikke for biobrændstoffer. Samlet set er nedslaget i registreringsafgiften for god brændstoføkonomi betragteligt efter gældende regler, og indebærer at CO2 besparelsen i en bils levetid ved at køre 50 km. pr. liter i stedet for 16 km. pr. liter købes for ca. [4.700] kr. pr ton. Udover registreringsafgiften er der både i benzinafgiften, CO2-afgiften på benzin og i den grønne ejerafgift tilskyndelse til CO2 besparelse ved valg af brændstoføkonomisk bil. Medregnet disse afgifter kan den samme CO2 reduktion på 25 tons ved en bil, der kører 50 km. pr. liter i stedet for 16 km. pr. liter, købes for lidt over [7.000] kr. pr ton CO2. Elafgifter El til forbrug i husholdninger og til rumvarme er efter gældende regler pålagt energiafgifter, CO2-afgift og PSO-bidrag (der er en parafiskal afgift). Fra 2010 vil el også være pålagt NOx-afgift. Hertil kommer, at den kvoteomfattede produktion af el belastes af CO2-kvoteomkostningen. El til procesformål i virksomhederne får godtgjort energiafgiften, men ikke CO2- afgiften, NOx-afgiften eller PSO-bidraget. Det er væsentligt at bemærke, at i det omfang, forbrugerne vælger at udskifte batterierne på en batteriskiftestation, kan den el, der anvendes til opladningen af batterierne, anses for at være forbrug i produktionen af en vare/ydelse. Derfor kan der ydes godtgørelse for energiafgiften. Ejerskabet over batteriet eller måden betalingen sker på har ingen indflydelse på afgiftsberegningen. Dette forhold kan bidrage væsentligt til at reducere merprovenuet fra elafgifterne som følge af elbilerne, hvorfor merprovenuet herfra vurderes at være meget usikkert.

11 11 I det omfang forbrugerne vælger at oplade batterierne i privat regi (f.eks. hjemme eller på en parkeringsplads) er der efter de gældende regler ikke mulighed for at få godtgørelse for energiafgiften. Det samme gør sig gældende hvis forbrugeren vælger at oplade batteriet på en tankstation (dvs. hos en momsregistreret virksomhed) Vurdering af statsfinansielle konsekvenser De statsfinansielle konsekvenser beregnes som forskellen mellem det, som staten modtager i provenu i dag, og det som staten vil modtage i provenu, hvis elbilen bliver udbredt med en fortsat afgiftsfritagelse. Der er i denne beregning taget udgangspunkt i, at der ikke betales registreringsafgift eller grøn ejerafgift af elbiler efter Dette skyldes, der ikke politisk er taget stilling til, hvordan elbiler skal beskattes efter Ved denne tilgang angives det maksimale provenutab, der kan forventes af udbredelsen af elbilerne. Statens provenu fra brændstofafgifterne vil ligeledes blive betydeligt lavere end i dag ved en udbredelse af elbiler, idet der vil være mindre salg af benzin og diesel, som er afgiftspålagt. Tabet bliver dog delvist modsvaret af, at der kommer et mindre og noget usikkert provenu fra elafgifterne, idet der alt andet lige vil blive solgt mere el. Provenuet fra elafgifterne er beregnet til ca. 0,4 mia. kr. under forudsætning af, at der betales energiafgift af al den el, der anvendes i elbiler. På baggrund heraf er det beregnet, at en udbredelse af elbiler, så de samlet set står for 10 pct. af den samlede bilpark, vil indebære et provenutab for staten på 4,0 mia. kr. årligt, jf. tabel 2. Det er væsentligt at bemærke, at provenutabet vil øges proportionalt såfremt andelen af elbiler bliver større end de 10 pct. (som DONG Energy f.eks. forventer). Tabel 2 Virkning på statens finanser af, at 10 pct. af bilparken udgøres af elbiler i 2020 givet fortsat afgiftsfritagelse (mia. kr., 2008-priser) Grøn ejerafgift Registreringsafgift Brændstofafgifter Årligt provenu- Elafgifter 1 tab, netto -2,4-0,6-1,3 +0,4-4,0 Anm.: Det er forudsat at bilparken vokser med 1,8 pct. årligt frem til 2020, og at kørselsomfanget i en elbil svarer til kørselsomfanget i en konventionel bil. 1 Merprovenuet fra elafgifterne er meget usikkert og afhænger af i hvilket omfang, batterierne skiftes ud med fuldt opladede batterier frem for at de oplades hos forbrugeren. Beregningen er foretaget under forudsætning af, at at der betales energiafgift af al den el, der anvendes i elbilerne. Af de 4,0 mia. kr. vedrører tabet fra registreringsafgiften alene 2,4 mia. kr. årligt. Det har således betydelige konsekvenser for statskassen, hvis elbilen ikke indpas-

12 12 ses i bilbeskatningen, som i givet fald vil skulle dækkes ved opkrævning af andre skatter og afgifter. 4. Samfundsøkonomisk analyse af plug-in hybridbiler Plug-in hybridbiler kører både på el og konventionelt brændstof, idet bilen både er udstyret med en elmotor og en konventionel benzinmotor. Batteriet i en plug-in hybridbil kan oplades direkte fra elnettet (i modsætning til de hybridbiler, der allerede findes på markedet, hvor batteriet oplades under kørsel med brændstofmotoren). Hensigten med en plug-in hybridbil er, at den kan køre kortere ture på el, som er opladet fra elnettet, mens den på længere ture, hvor rækkevidden ved batteriet ikke er nok, vil køre på den konventionelle brændstofmotor. Der er endnu ingen plug-in hybrid biler på markedet. I det omfang en plug-in hybridbil kører på elmotoren, vil der ligesom for elbiler anvendes kvoteomfattet energi (el) som erstatning for de ikke-kvoteomfattede brændstoffer (benzin og dizel). Anvendelse af elmotoren medfører, at CO2- udledning reduceres i den ikke-kvoteomfattede sektor, mens den ikke øges i den kvoteomfattede sektor givet kvotesystemet. Netto vil en plug-in hybridbil medføre en besparelse i CO2-udledningen svarende til det sparede benzinforbrug. Plug-in hybridbiler kan derudover lige som elbiler og biler med meget god brændstoføkonomi medføre lokale miljøfordele Samfundsøkonomi Der er foretaget en samfundsøkonomisk analyse af plug-in hybridbiler efter samme principper som den samfundsøkonomiske analyse af elbiler. De forudsætninger for analysen, der afviger fra analysen af elbilerne, er følgende: Skønnet for prisen på en plug-in hybridbil tager udgangspunkt i en Toyota Prius, der er en almindelig hybridbil og derfor indeholder både en brændstofmotor og en elmotor. Importprisen for en Toyota Prius skønnes til kr., hvortil lægges prisen for et større batteri og plug-in teknologi på samlet set kr., svarende til i alt kr. Fordelingen mellem kørsel på el og kørsel på benzin skønnes til 50/50 baseret på en antagelse om, at batteriet i en plug-in hybridbil vil have en rækkevidde på km. Det er endnu uklart hvor lang rækkevidde batterierne vil få i en plug-in hybridbil, lige som det er uklart hvilket kørselsbehov, den vil dække, hvorfor dette skøn er meget usikkert. Gevinsten fra den reducerede støj skønnes tilsvarende at udgøre 50 pct. af gevinsten fra reduceret støj i en elbil svarende til 4 øre pr. liter. Det antages, at der ikke vil skulle etableres batteriskiftestationer. Resultaterne af den samfundsøkonomiske analyse peger på en samfundsøkonomisk omkostning (skyggepris) på 890 kr. pr. ton CO2. Beregningerne er i høj grad følsomme over for de anvendte forudsætninger.

13 Beskatningsforhold Der er ikke taget særskilt højde for plug-in hybridbiler i gældende beskatningslovgivning. De gældende regler kan dog fortolkes således, at der som det er tilfældet for almindelige hybridbiler gives fuld afgiftsmæssig rabat for det lavere CO2- udslip, som kommer forbrændingsmotoren. For plug-in hybridbiler gælder, at registreringsafgiften i dag fastsættes på grundlag af brændstofeffektiviteten af brændstofmotoren. Dette kan betyde, at plug-in hybridbiler bliver for dyre til at vinde udbredelse i Danmark. Det er dog på nuværende tidspunkt ikke afklaret, hvordan den officielle måling af brændstofforbruget i plug-in hybridbiler vil ske i praksis, og dermed hvordan de vil blive afgiftsmæssigt behandlet både hvad angår registreringsafgift og ejerafgift, hvor brændstofforbruget indgår i beregningsgrundlaget. Såfremt der indføres en særlig afgiftsmæssig håndtering af plug-in hybrid biler eller almindelige hybridbiler, er det afgørende med en præcis afgrænsning af hvilke biler, der omfattes og i givet fald hvordan. Det er således afgørende, at der ikke opstår en situation, hvor staten giver afgiftslettelser til køretøjer, der proforma har en god brændstoføkonomi, men i praksis er betydeligt mindre brændstofeffektive. Det bemærkes, at erfaringerne fra bl.a. reglerne for campingbiler viser, at der i autobranchen er meget stor opfindsomhed og villighed til at ombygge og indrette biler, så de opfylder de formelle betingelser for en afgiftsreduktion. Dette skal ses i lyset af det relativt høje niveau for bilbeskatningen. Der er endnu ikke fastlagt en harmoniseret standard for måling af energieffektiviteten i plug-in hybridbiler, og det er derfor meget kompliceret at vurdere, hvorledes plug-in biler mest hensigtsmæssigt kan beskattes. Det bemærkes, at det som led i med energiaftalen af 21. februar 2008 blev aftalt, at det inden udgangen af 2009 skal drøftes, hvordan udbredelse af plug-in hybridbiler kan fremmes. 5. Konkurrenceforhold og statsstøtteretlige forhold Overvejelser om rammeforholdene for elbiler og plug-in hybridbiler bør overvejes i lyset af de konkurrence- og statsstøtteretlige aspekter. Konkurrencestyrelsen har foretaget en foreløbig statsstøtteretlig vurdering af, hvorvidt det vil indebære statsstøtte og være foreneligt med EF-traktatens statsstøttebestemmelser, at elbiler fritages for registreringsafgift, samt at opladning af batterier til elbiler via elnettet undtages for el-afgifter. Der er ikke foretaget en vurdering af andre aspekter ved elbilerne, herunder om et evt. offentligt tilskud til elbiler vil være i overensstemmelse med statsstøttereglerne. Det følger af TEF art. 87, stk. 1, at bortset fra de i traktaten hjemlede undtagelser, er støtte, som ydes ved hjælp af statsmidler under enhver tænkelig form, og som fordrejer eller truer med at fordreje konkurrencevilkårene ved at begunstige visse virksomheder eller produktioner, uforenelig med fællesmarkedet i det omfang, det påvirker samhandelen mellem medlemsstaterne.

14 14 Artiklen fortolkes således, at følgende kriterier skal være kumulativt opfyldte, for at der er tale om statsstøtte i TEF art. 87, stk. 1 s forstand: Støtten skal være ydet af staten eller ved hjælp af statsmidler. Virksomheden skal indrømmes en fordel. Støtten skal virke selektivt, dvs. den skal begunstige visse virksomheder eller produktioner. Støtten skal fordreje eller true med at fordreje konkurrencevilkårene samt have samhandelspåvirkning Registreringsafgiftsfritagelse For så vidt angår registreringsafgiftsfritagelsen for elbiler, er det Konkurrencestyrelsens foreløbige vurdering, at fritagelsen hviler på objektive, lige og ikkediskriminerende vilkår og vil gælde for alle borgere og virksomheder, der anskaffer en elbil. Dette er i overensstemmelse med skattesystemets natur og logik og virker således ikke selektivt, hvorfor selektivitetskravet i TEF art. 87, stk. 1, ikke er opfyldt. Det er således Konkurrencestyrelsens foreløbige vurdering, at afgiftsfritagelsen for elbiler ikke vil indebære statsstøtte i henhold til TEF art. 87, stk.1. Det er Skatteministeriets vurdering, at det i denne forbindelse er afgørende, at der ikke findes danske producenter af elbiler eller plug-in hybridbiler Elafgiftsfritagelse Med hensyn til fritagelse for elafgift er det Konkurrencestyrelsens vurdering, at det ville indebære statsstøtte i henhold til TEF art. 87, stk. 1. En afgiftsfritagelse vil være en undtagelse fra det almindelige skattesystem og vil vanskeligt kunne begrundes med skattesystemets natur og logik. Afgiftsfritagelsen vil derfor sandsynligvis indebære statsstøtte i henhold til TEF art. 87 stk.1, idet der er tale om selektiv brug af statsmidler til fordel for bestemte processer; opladning af batterier via elnettet. Det indebærer, at virksomheder, der håndterer eller bidrager til denne aktivitet opnår en selektiv fordel frem for andre. Derudover er det Konkurrencestyrelsens vurdering, at det med udgangspunkt i energiafgiftsdirektivet ikke er muligt at foretage en sådan differentiering. Såfremt der gennemføres en helt generel undtagelse i form af afgiftsfritagelsen for opladning af batterier via elnettet, vil energiafgiftsdirektivets bestemmelser om minimumsafgifter under alle omstændigheder skulle overholdes. [Konkurrencestyrelsen har ikke eksplicit vurderet, om der er statsstøtteaspekter forbundet med det særlige forhold i DONG Energy s koncept, hvor batteriet tænkes ejet og opladet af DONG Energy/Better Place Denmark via en bimåler, der adskiller elforbruget til elbilen fra husstandens øvrige elforbrug.]

15 Forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler og misbrug af dominans En konkurrenceretlig vurdering af elbilprojektet må foretages både efter bestemmelserne i EF-Traktaten og i konkurrenceloven. Efter dansk konkurrenceret gælder forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler og misbrug af dominerende stilling ikke, hvis en konkurrencebegrænsning er en direkte eller nødvendig følge af offentlig regulering, jf. konkurrencelovens 2, stk. 2. National lovgivning kan imidlertid ikke uden videre undtage forhold fra traktatens regler, herunder konkurrencereglerne i traktatens artikel 81 og 82, jf. samarbejdsforpligtelsen i EF-Traktatens artikel 10. Se endvidere omtalen af traktatens artikel 86 nedenfor. Det er forbudt for virksomheder at indgå aftaler, der direkte eller indirekte har til formål eller følge at hindre, begrænse eller fordreje konkurrencen, jf. traktatens artikel 81, stk. 1, og konkurrencelovens 6. Vurderingen af, om en aftale er konkurrencebegrænsende, må foretages ud fra den konkrete kontekst og på baggrund af samtlige relevante kriterier. Det skal vurderes, hvordan konkurrencen ville forme sig, hvis aftalen med de påståede konkurrencebegrænsninger ikke fandtes. En tildeling af f.eks. en eneret til elbiler kan have en række negative virkninger for konkurrencen, bl.a. ved at andre aktuelle eller potentielle leverandører afskæres fra det relevante marked. Gives der eksempelvis eneret til at opladningssteder og batteriudskiftningsstationer samt til opbygning og drift af opladning af elbiler, vil andre udbydere af opladning mv. af elbiler blive afskåret fra dette marked. Endvidere vil tildeling af en eneret til opladning kunne påvirke konkurrencen på markedet for produktion af elbiler. Konsekvenserne ved en sådan markedsafskærmning kan således være et begrænset udbud at vælge imellem for forbrugerne eller mulighed for operatøren for at tage højere priser som følge af manglende konkurrence. Forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler finder ifølge traktatens artikel 81, stk. 3, og konkurrencelovens 8 imidlertid ikke anvendelse på aftaler, der bidrager til at forbedre produktionen eller fordelingen af varer eller tjenesteydelser eller til at fremme den tekniske eller økonomiske udvikling, sikrer forbrugerne en rimelig andel af fordelen herved, ikke pålægger de pågældende virksomheder begrænsninger, som ikke er nødvendige for at nå disse mål, og ikke giver disse virksomheder mulighed for at udelukke konkurrencen for en væsentlig del af de pågældende varer eller tjenesteydelser Der foretages således en afvejning af, om de positive virkninger af en konkurrencebegrænsende aftale overstiger de negative virkninger. Der kan i den forbindelse efter omstændighederne bl.a. lægges vægt på fordele for miljøet.

16 16 Forbuddet mod misbrug af dominerende stilling retter sig mod dominerende virksomheders ensidige adfærd. Misbrug kan eksempelvis bestå i at kræve urimelige købs- eller salgspriser. I det konkrete tilfælde må det bl.a. vurderes, om en eventuel eneret vil afskærme markedet fra andre aktører og dermed udelukke konkurrencen på det relevante marked. Det må endvidere vurderes, om tildeling af eneretten giver den pågældende aktør mulighed for at udnytte sin stilling til skade for forbrugerne f.eks. i form af høje priser. Det vil også give anledning til konkurrenceretlige overvejelser, hvis andre udbydere af elbiler skal betale eneretsindehaveren for adgang til nettet. Det skal i den forbindelse sikres at tredjepartsadgang gives på rimelige, objektive og ikkediskriminerende vilkår Særlige eller eksklusive rettigheder Efter EF-traktatens artikel 86, stk. 1, kan medlemsstaterne tildele virksomheder særlige eller eksklusive rettigheder. I den forbindelse skal medlemsstaterne imidlertid afstå fra at træffe eller opretholde foranstaltninger, som er i strid med traktatens bestemmelser, navnlig traktatens bestemmelser om konkurrence. En undtagelse til artikel 86, stk. 1, findes i artikel 86, stk. 2. Ifølge artikel 86, stk. 2, er virksomheder, der får overdraget at udføre tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse, underkastet EF-traktatens bestemmelser, navnlig konkurrencereglerne, idet omfang anvendelsen af disse bestemmelser ikke retligt eller faktisk hindrer opfyldelsen af de særlige opgaver, som er betroet virksomhederne. Typiske eksempler på virksomheder, der udfører tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse, er affaldsindsamling, postuddeling og ambulancekørsel. Det er en forudsætning, at samfundets interesser - og ikke den enkelte virksomheds interesser - varetages. Hvorvidt anvendelsen af traktatens bestemmelser retligt eller faktisk hindrer opfyldelsen af de særlige opgaver, beror bl.a. på en proportionalitetsvurdering.

17 17 Appendiks: Forudsætninger vedr. samfundsøkonomisk analyse af elbiler Tabel A.1 Anvendte forudsætninger i den foreløbige samfundsøkonomiske analyse af elbiler Komponent Værdi Evt. bemærkninger Projektets omfang - Periode for evaluering af projektet 2010 til Antal elbiler i (ca. 10 pct. af bilparken) - Fortrængte konventionelle biler Mellemklassebil fordelt på forholdsmæssigt på benzin og diesel svarende til bilparken DONG anslår, at elbiler vil udgøre stk. (20 pct. af bilparken i 2020) Infrastruktur - Batteriskiftestationer 150 stk. á 2,5 mio. kr., samt drift og vedligehold Skøn baseret på oplysninger fra DONG Energy heraf på 10 pct. af investering årligt. - Ladestationer stk. á kr. (svarende til 1,8 ladestation Skøn baseret på oplysninger fra DONG Energy pr. bil). Forbrugeren anskaffer 1 ladestation pr. bil i kombination med anskaffelse af bilen, mens det offentlige etablerer de øvrige. - Reserve af batterier 0 DONG Energy regner med en batterireserve på 100 stk. pr. batteriskiftestation Priser, kørselsomfang og levetid - Elpris 1,80 kr. pr. kwh Svarer til gns. i Benzinpris 10,01 kr. pr. liter (2008) - Pris pr. elbil (ekskl. afgifter) kr. Skøn baseret på oplysninger fra DONG Energy - Pris pr. batteri kr. Skøn baseret på oplysninger fra COWI (opfølgning på drivmiddelrappor-

18 18 ten) - Scrapværdi på batteriet efter 10 år kr. Omregnes til nutidsværdi på kr. og fratrækkes prisen på batteriet. - Kørsel pr. kwh 7 km. - Kørsel på en fuld opladning km. Afhænger af batteriets størrelse og nedslidning samt kørselsforhold (kortere i koldt vejr). - Virkning på kørselsomfang ift. konventionelle biler 0 De to effekter er endnu ikke kvantificeret. - Virkning på bilparkens størrelse 0 - Levetid for en elbil 13 år og km. Svarende til forudsætninger for konventionelle biler anvendt i transportøkonomiske enhedspriser - Levetid for et batteri 10 år Eksterne omkostninger ved kørsel - Støj 0,07 kr. pr. km. Svarer til gevinst på 8 øre pr. km. ift. konv. biler - Trængsel 0,31 kr. pr. km. Svarer til eksterne omk. - Uheld 0,15 kr. pr. km. ved kørsel i konventionel - Infrastruktur (veje) 0,01 kr. pr. km. bil baseret på Transportministeriets - Luftemissioner 0,03 kr. pr. km. opgørelser Øvrige forudsætninger - Kalkulationsrente 5 pct. - Skatteforvridningstab 20 pct,

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 1. Beskrivelse af virkemidlet Virkemidlet består i at fritage plug-in hybridbiler for registrerings-, vægt-

Læs mere

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 1. Beskrivelse af virkemidlet El- og brintbiler er fritaget for registrerings-, vægt- og ejerafgift frem

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt 21. september 2016 J.nr. 16-0865578 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 552 af 7. juli 2016 (alm.

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 385 Offentligt J.nr. 2007-518-0010 Dato: 28. september 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 385-388 af 14. september

Læs mere

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Notat J.nr. 12-0173525 Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Miljø, Energi og Motor 1. Beskrivelse af virkemidlet Formålet med virkemidlet er at tilskyndelse til en ændret transportadfærd,

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 321 af 14. marts 2019 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Joachim B. Olsen (LA).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 321 af 14. marts 2019 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Joachim B. Olsen (LA). Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 321 Offentligt 5. april 2019 J.nr. 2019-2710 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 321 af 14. marts 2019 (alm.

Læs mere

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 7221 8800 Fax 7221 8888 nfr@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk N O T A T J.nr. 20707- Dato 9. september 2013 Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 669 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 669 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 669 Offentligt 5. februar 2018 J.nr. 2017-7004 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 669 af 2. oktober 2017 (alm.

Læs mere

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig Skatteudvalget B 91 - på Spørgsmål 3 Offentligt J.nr. 2007-511-0087 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig bilbeskatning. Hermed

Læs mere

Afgiftslempelse for gas til tung transport

Afgiftslempelse for gas til tung transport Notat J.nr. 12-073525 Miljø, Energi og Motor Afgiftslempelse for gas til tung transport 1. Beskrivelse af virkemidlet Tung transport drevet med komprimeret naturgas (CNG) er typisk dyrere i anskaffelse

Læs mere

L 217- Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven og vægtafgiftsloven.

L 217- Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven og vægtafgiftsloven. Skatteudvalget L 217 - Svar på Spørgsmål 27 Offentligt J.nr. 2007-511-0088 Dato: 15. maj 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget L 217- Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven og vægtafgiftsloven.

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 59 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 59 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 59 Offentligt Til Folketingets skatteudvalg Dok. ansvarlig: SJA Sekretær: Sagsnr.: s2014-305 Doknr.: d2014-17176-0.1 9. december 2014 Henvendelse til Skatteudvalget

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 513 af 27. februar 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 513 af 27. februar 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA). Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 513 Offentligt 25. marts 2015 J.nr. 15-0740260 Til Folketinget

Læs mere

Christian Ege, formand. Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008

Christian Ege, formand. Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008 Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008 Mere brændstoføkonomiske biler Hybrid- og plug-in hybrid biler Elbiler Brintbiler? Biobrændstof? Bedre biler forudsætter øget brug af økonomiske virkemidler på

Læs mere

Grønne transportløsninger og det danske afgiftssystem

Grønne transportløsninger og det danske afgiftssystem Grønne transportløsninger og det danske afgiftssystem 13-12-2012 Holger Jensen, konsulent Hvorfor beskatter vi privatbilisme Historisk: Provenu Nu: Fremtiden: A.) Provenu B.) Adfærd Reducere CO2-udledning,

Læs mere

Tiltaget er beregnet ud fra gældende lovgivning, og tager således ikke hensyn til effekter af en kommende ILUC-regulering el.l.

Tiltaget er beregnet ud fra gældende lovgivning, og tager således ikke hensyn til effekter af en kommende ILUC-regulering el.l. N O T AT 14. august 2013 J.nr. Ref. lbj Krav om 1 pct. 2. generation bioethanol iblandet i benzin 1. Beskrivelse af virkemidlet For at fremme anvendelsen af 2. generations bioethanol stilles der krav om,

Læs mere

Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 608 Offentligt

Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 608 Offentligt Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 608 Offentligt 1. april 2014 J.nr. 13-0230142 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 608af 12. juli 2013 (alm.

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 61 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 61 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 61 Bilag 1 Offentligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 DK 1402 København K Kerteminde d. 6. november 2015 Sendes på mail til juraogsamfundsoekonomi@skm.dk og nk@skm.dk

Læs mere

vejen til en grøn BilPaRk DAnSK elbil AlliAnCE

vejen til en grøn BilPaRk DAnSK elbil AlliAnCE Vejen til en grøn bilpark dansk elbil alliance 1 En grøn forandring af bilparken Dansk Energi har skabt en grøn model for bilbeskatning, der baner vejen ud af olieafhængigheden og knækker biltransportens

Læs mere

Afskaffelse af befordringsfradrag

Afskaffelse af befordringsfradrag Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afskaffelse af befordringsfradrag 1. Beskrivelse af virkemidlet Det nuværende befordringsfradrag reducerer omkostningerne ved lange rejseafstande mellem bolig

Læs mere

Folketinget - Transportudvalget. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Transportudvalget. /Lene Skov Henningsen Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 285 Offentligt J.nr. 2012-518-0226 Dato:20. marts 2012 Til Folketinget - Transportudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 285 af

Læs mere

Skatteministeriet Att.: Annette Høegh Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K

Skatteministeriet Att.: Annette Høegh Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 20. september 2012 JARA Skatteministeriet Att.: Annette Høegh Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K DI har den 23. august 2012 modtaget et lovforslag om ændring af lov om afgift af elektricitet og

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ændring af registreringsafgiften til en grøn bilkøbsafgift

Forslag til folketingsbeslutning om ændring af registreringsafgiften til en grøn bilkøbsafgift 2007/1 BSF 11 (Gældende) Udskriftsdato: 26. december 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 11. oktober 2007 af Morten Homann (SF), Poul Henrik Hedeboe (SF), Anne Grete Holmsgaard (SF)

Læs mere

Økonomiske instrumenter på affalds- og miljøområdet

Økonomiske instrumenter på affalds- og miljøområdet , Økonomiske instrumenter på affalds- og miljøområdet Dakofa, 11.12.08 Grundlæggende principper Mere skat på det vi vil begrænse (forurening) mindre skat på det vi vil have mere af (arbejde) Grønne skatter

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Pressemeddelelse Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Materialet er klausuleret til torsdag den 28. februar 2013 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske

Læs mere

En grøn reform af bilbeskatningen

En grøn reform af bilbeskatningen En grøn reform af bilbeskatningen DE DANSKE BILIMPORTØRER 2 Forord Danmark har en gammel bilpark med forældet teknologi, og det skyldes i høj grad registreringsafgiften. Registreringsafgiften sætter nemlig

Læs mere

en grøn bilbeskatning

en grøn bilbeskatning Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 3 Offentligt Vejen til en grøn bilbeskatning Dansk Elbil Alliances model til en grøn bilbeskatning Danmark har brug for en grøn bilbeskatningsmodel Transportsektoren

Læs mere

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI 04 05 10 DI og bilafgifter Michael Carlsen, DI Omlægning af bilafgifter: Hvad ville regeringen i dec. 2008? " Regeringen vil fremsætte lovforslag i folketingssamlingen 2009-10 med henblik på at indføre

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008

Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008 Europaudvalget 2008 2856 - miljø Bilag 2 Offentligt KLIMA OG ENERGIMINISTERIET S AM L E N O T AT 21. februar 2008 Side 1/7 Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008 Forslaget om fastsættelse af præstationsnormer

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

Bedre brændstoføkonomi medfører provenutab - og billigere biler

Bedre brændstoføkonomi medfører provenutab - og billigere biler Bedre brændstoføkonomi medfører provenutab - og billigere biler REGISTRERINGSAFGIFT: Registreringsafgiften vil falde, i takt med at brændstoføkonomien bliver bedre. Det er konklusionen på en analyse af

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 233 af 30. april. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 233 af 30. april. /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 233 Offentligt J.nr. 2008-518-004040 Dato: 29. maj 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 233 af 30. april.

Læs mere

Tabel 1 viser mindreprovenuet og det samfundsøkonomiske tab (alt sammen i 2018-niveau og mia. kr.).

Tabel 1 viser mindreprovenuet og det samfundsøkonomiske tab (alt sammen i 2018-niveau og mia. kr.). Denne analyse er en konsekvensberegning af Radikale Venstres forslag om at fremme grønne biler ved at stoppe salget af benzin- og dieselbiler efter 2025 og frem til da øge afgiftsrabatterne med 1 mia.kr.

Læs mere

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company:

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company: Dansk Sammenfatning Nov. 2010 A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis McKinsey & Company: A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis Rapport baggrund En faktabaseret

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 61 Bilag 10 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 61 Bilag 10 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 61 Bilag 10 Offentligt 16. december 2015 J.nr. 15-1604999 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 61 - Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven

Læs mere

Er ministeren klar til at løse dette problem ved at gennemføre en omlægning af bilafgifterne? Samrådsspørgsmål C og D - SAU alm.

Er ministeren klar til at løse dette problem ved at gennemføre en omlægning af bilafgifterne? Samrådsspørgsmål C og D - SAU alm. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 83 Offentligt 6. november 2014 J.nr. 14-4481639 Samrådsspørgsmål C og D - SAU alm. del Samrådsspørgsmål C Vil ministeren være med til at se

Læs mere

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven og forskellige andre love

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 61 Folketinget 2015-16 Ændringsforslag stillet den 17. december 2015 uden for betænkningen Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven,

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 38 Offentligt

Skatteudvalget L Bilag 38 Offentligt Skatteudvalget L 217 - Bilag 38 Offentligt Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven og vægtafgiftsloven (Omlægning af bilbeskatningen for at mindske

Læs mere

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften 1 Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen Roadpricing - halvering af registreringsafgiften Massiv sænkning af registreringsafgiften for miljøvenlige biler med lavt CO2-udslip skal sikre hidtil

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 93 af 30. november 2006. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 93 af 30. november 2006. /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 93 Offentligt J.nr. 2006-518-0200 Dato: 19. December 2006 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 93 af 30. november 2006. (Alm.

Læs mere

Strukturelt provenu fra registreringsafgiften

Strukturelt provenu fra registreringsafgiften Finansministeriet Skatteministeriet Strukturelt provenu fra registreringsafgiften Juni 14 Der er i de seneste år sket en forskydning af bilsalget mod mindre og mere brændstoføkonomiske biler. Det har,

Læs mere

Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter

Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter Organisation for erhvervslivet August 29 Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter AF CHEFKONSULENT TROELS RANIS, TRRA@DI.DK, chefkonsulent kristian koktvedgaard, KKO@di.dk og Cheføkonom Klaus Rasmussen,

Læs mere

Kommissionens forslag til. energibeskatningsdirektivet

Kommissionens forslag til. energibeskatningsdirektivet Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 54 Offentligt Kommissionens forslag til revision af energibeskatningsdirektivet SAU den 17. november 2011 Problemer med det nuværende energibeskatningsdirektiv

Læs mere

Registreringsafgiften uegnet som fordelingspolitisk redskab Af Søren Havn Gjedsted ( ) og Otto Brøns-Petersen ( )

Registreringsafgiften uegnet som fordelingspolitisk redskab Af Søren Havn Gjedsted ( ) og Otto Brøns-Petersen ( ) Notat: Registreringsafgiften uegnet som fordelingspolitisk redskab 19-09-2017 Af Søren Havn Gjedsted (26 82 70 22) og Otto Brøns-Petersen (20 92 84 40) Registreringsafgiften er samfundsøkonomisk overflødig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Øget bilbeskatning indfrier ikke regeringens miljømål

Øget bilbeskatning indfrier ikke regeringens miljømål Af Analysechef Otto Brøns-Petersen Direkte telefon 20 92 84 40 Juni 2014 Den danske registreringsafgift er den højeste i den vestlige verden og indebærer allerede en meget kraftig tilskyndelse til at køre

Læs mere

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Produktionen af batterier til elbiler forurener så meget, at det tager adskillige år at indhente en tilsvarende dieselbil i CO 2 -regnskabet Kan du klare dig

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

Elbiler som metode til at få mere af transportområdet ind under kvotesystemet ad bagvejen. v/lærke Flader, Dansk Energi

Elbiler som metode til at få mere af transportområdet ind under kvotesystemet ad bagvejen. v/lærke Flader, Dansk Energi Elbiler som metode til at få mere af transportområdet ind under kvotesystemet ad bagvejen v/lærke Flader, Dansk Energi Indhold: 1. Transport ind under kvotereguleringen vil tage presset af den ikke-kvote

Læs mere

Omlægning af registreringsafgiften

Omlægning af registreringsafgiften DI Omlægning af registreringsafgiften 1. Transporten er vital for den enkelte og samfundet Danmark hører til blandt de rigeste lande i verden. Den placering skal fastholdes. Derfor skal DI hele tiden arbejde

Læs mere

Bilteknologi, nu og i fremtiden

Bilteknologi, nu og i fremtiden Bilteknologi, nu og i fremtiden 15. september 2010 René Mouritsen General Manager Kommunikation og kunder Toyota Danmark A/S Efterspørgsel efter alternative brændstoffer Udbud og efterspørgsel (olie) (millioner

Læs mere

PROGRAMMET. Velkomst. De nye biler i 2020? Hvad kører de på? Nye teknikker på vej? Søren W. Rasmussen, FDM

PROGRAMMET. Velkomst. De nye biler i 2020? Hvad kører de på? Nye teknikker på vej? Søren W. Rasmussen, FDM PROGRAMMET Velkomst De nye biler i 2020? Hvad kører de på? Nye teknikker på vej? Søren W. Rasmussen, FDM Forbrugernes forventninger til hybridbiler og el-biler Pascal Feillard, PSA Peugeot Citroën Pause

Læs mere

Energi og Infrastruktur

Energi og Infrastruktur Energi og Infrastruktur Transportens Innovationsnetværk den 18. juni 2009 v/lærke Flader v/lærke Flader Chefkonsulent, Dansk Energi Energi og Infrastruktur Oplæggets indhold: De energipolitiske udfordringer

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 215 Virksomheden Fredericia Kommune 1. Generelle bemærkninger til CO 2 -opgørse 215 Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo, og data for

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 8. december 2009 FM 2010/84 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Inatsisartut behandlede på EM 2009/23 et beslutningsforslag om, at ændre afgifterne for indførsel

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune CO2 regnskab 216 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Udviklingen i elforbruget for perioden 23 til 216 er vist i figur 1. Elforbruget i de kommunale

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 42 af 29. oktober (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 42 af 29. oktober (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF). Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 42 Offentligt J.nr. 13-5667485 Den 26. november 2013 TilFolketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 42 af 29. oktober (alm.

Læs mere

Skatter og afgifter Indfasning af registreringsafgift for elbiler Omkostninger ved at understøtte udbredelse af elbiler...

Skatter og afgifter Indfasning af registreringsafgift for elbiler Omkostninger ved at understøtte udbredelse af elbiler... . 28. februar 2017 Baggrundsnotat om elbiler Indhold Resume... 1 Baggrund... 1 Skatter og afgifter... 1 Indfasning af registreringsafgift for elbiler... 2 Underlse af udbredelsen af elbiler... 3 Omkostninger

Læs mere

pr. liter for dieselbiler.

pr. liter for dieselbiler. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 83 Offentligt 6. november 2014 J.nr. 14-4481639 Samrådsspørgsmål B - SAU alm. del Samrådsspørgsmål B Er ministeren enig i, at den måde, bilafgifterne

Læs mere

Hvor meget provenu koster en forlængelse af afgiftsfritagelsen for elbiler til og med 2016?

Hvor meget provenu koster en forlængelse af afgiftsfritagelsen for elbiler til og med 2016? Hvor meget provenu koster en forlængelse af afgiftsfritagelsen for elbiler til og med Copenhagen Economics er af Tesla Motors blevet bedt om at robusthedstjekke regeringens provenuestimater ved at forlænge

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-518-0139 Den Spørgsmål 153

Skatteministeriet J.nr. 2005-518-0139 Den Spørgsmål 153 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 153 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-518-0139 Den Spørgsmål 153 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr.153

Læs mere

Skatteudvalget L 210 Bilag 7 Offentligt

Skatteudvalget L 210 Bilag 7 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 210 Bilag 7 Offentligt 22. maj 2017 J.nr. 2017-2152 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 210 - Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven,

Læs mere

Tilskud til og certificering af samarbejder om virksomheds- og kommunesamarbejder om grøn erhvervstransport

Tilskud til og certificering af samarbejder om virksomheds- og kommunesamarbejder om grøn erhvervstransport Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato: 5. juli 2013 Tilskud til og certificering af samarbejder om virksomheds- og kommunesamarbejder

Læs mere

Firehjulstrækkernes CO2 emissioner

Firehjulstrækkernes CO2 emissioner Firehjulstrækkernes CO2 emissioner Jørgen Jordal-Jørgensen, Cowi A/S Miljøprojekt Nr. 1156 2007 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 15-1604999 Udkast den 23. oktober 2015

Skatteministeriet J. nr. 15-1604999 Udkast den 23. oktober 2015 Skatteministeriet J. nr. 15-1604999 Udkast den 23. oktober 2015 Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven og forskellige andre love 1) (Indfasning af eldrevne

Læs mere

Udvikling i danske personbilers brændstofforbrug

Udvikling i danske personbilers brændstofforbrug Udvikling i danske personbilers brændstofforbrug April 2011 3 Udvikling i danske personbilers Forord Forord Trafikstyrelsen har bl.a. til opgave at monitorere udviklingen i den danske personbilpark i

Læs mere

Brint til transport Planer & rammer 2012-2025

Brint til transport Planer & rammer 2012-2025 Brint til transport Planer & rammer 2012-2025 Oktober 2012 Planlægning af 2015+ markedsintroduktion Globale partnerskaber planlægger udrulning af biler og tankstationer Nordisk erklæring om markedsintroduktion

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

Transportsektorens rolle i Danmarks opfyldelse af EU's 2030-klimamål

Transportsektorens rolle i Danmarks opfyldelse af EU's 2030-klimamål Transportsektorens rolle i Danmarks opfyldelse af EU's 2030-klimamål - Et skridt mod lavemissionssamfundet Niels Buus Kristensen Klimaloven (25. juni 2014; S, RV, F, Ø og C) Uafhængigt ekspertorgan, der

Læs mere

Afgifter der forandrer. Forslag til klimavenlige afgiftsomlægninger

Afgifter der forandrer. Forslag til klimavenlige afgiftsomlægninger Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 332 Offentligt Afgifter der forandrer Forslag til klimavenlige afgiftsomlægninger Klimarådets hovedrapport 2016 1. Danmarks klimamålsætninger

Læs mere

Provenu-neutral grøn omstilling i transportsektoren

Provenu-neutral grøn omstilling i transportsektoren Side 1 af 5 Provenu-neutral grøn omstilling i transportsektoren 7. november 2018 08:28 Af Frank Rosager & Bruno Sander, Biogasbranchen Tip redaktionen om en historie En markant reduktion af transportens

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 161 Bilag 1 Offentligt 6. februar 2019 J.nr. 2018-5799 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget (2. samling) EFK Alm.del Bilag 60 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget (2. samling) EFK Alm.del Bilag 60 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 60 Offentligt N O T AT 14. september 2015 Center for Klima og Energiøkonomi Omkostninger forbundet med opfyldelse af 40 pct.

Læs mere

Forsøgsordningen for elbiler. Informationsmøde om energiforskningsprogrammerne 2008 Fuldmægtig Michael rask

Forsøgsordningen for elbiler. Informationsmøde om energiforskningsprogrammerne 2008 Fuldmægtig Michael rask Forsøgsordningen for elbiler Informationsmøde om energiforskningsprogrammerne 2008 Fuldmægtig Michael rask Denne præsentation Kort om baggrunden for ordningen Drivmiddelrapporten Elbilerne kommer! Den

Læs mere

Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering.

Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering. Notat 12. juni 2007 J.nr. 2006-101-0084 Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering. Afgiftsrationaliseringen består af to elementer. Forhøjelse af CO2 afgift til kvoteprisen, der i 2008-12 p.t.

Læs mere

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 N O T AT 22. juni 2011 J.nr. Ref. CA/ALB/JVA/LBT Klima og energiøkonomi Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 Det er et centralt element i regeringens strategi, at alle initiativer

Læs mere

Baggrundsnotat om justering af visse energiafgifter med henblik på at opnå en bedre energiudnyttelse og mindre forurening

Baggrundsnotat om justering af visse energiafgifter med henblik på at opnå en bedre energiudnyttelse og mindre forurening Dato: 7. november 2005 Baggrundsnotat om justering af visse energiafgifter med henblik på at opnå en bedre energiudnyttelse og mindre forurening Baggrund Det er ønsket at forbedre energiudnyttelsen mindske

Læs mere

Skatteudvalget L 205 - Bilag 2 Offentligt

Skatteudvalget L 205 - Bilag 2 Offentligt Skatteudvalget L 205 - Bilag 2 Offentligt Skatteministeriet, 2009-511-0035 den 21. april 2009 Høringssvar og kommentarer hertil Organisationer Bemærkninger i høringssvar Kommentarer til bemærkninger Advokatsamfundet

Læs mere

Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden

Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden Konference om omstillinger i den dieseldrevne, professionelle transport Christiansborg, 27. maj 2008 Asger Myken, DONG Energy asgmy@dongenergy.dk 1 Disposition

Læs mere

Virkning på udledning af klimagasser og samproduktion af afgiftsforslag.

Virkning på udledning af klimagasser og samproduktion af afgiftsforslag. Notat 25. juni 2007 J.nr. 2006-101-0084 Virkning på udledning af klimagasser og samproduktion af afgiftsforslag. 1 De senere års ændringer har i almindelighed ført til et styrket incitament til samproduktion,

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2017 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Dansk Taxi Råds holdninger til omlægningen af registreringsafgiften for taxier

Dansk Taxi Råds holdninger til omlægningen af registreringsafgiften for taxier Skatteudvalget L 205 - Bilag 5 Offentligt Dansk Taxi Råd Dansk Taxi Råds holdninger til omlægningen af registreringsafgiften for taxier I skatteaftalen Forårspakke 2.0 Vækst, klima, lavere skat foreslås

Læs mere

Kommission for grøn omstilling af personbiler i Danmark 26. februar 2019

Kommission for grøn omstilling af personbiler i Danmark 26. februar 2019 Kommission for grøn omstilling af personbiler i Danmark 26. februar 2019 Formål Regeringen ønsker, at Danmark i 2050 er et lavemissionssamfund uafhængigt af fossile brændsler. En afgørende forudsætning

Læs mere

Samfundsøkonomisk prioritering af CO 2 -tiltag i transportsekt o- ren.

Samfundsøkonomisk prioritering af CO 2 -tiltag i transportsekt o- ren. Michael Soetmann Trafikministeriet Samfundsøkonomisk prioritering af CO 2 -tiltag i transportsekt o- ren. (Indlæg ved trafikdage på Aalborg Universitet 19.-20. august 1996) 1. Den overordnede CO2-målsætning

Læs mere

KAPITEL II REDUKTION AF CO 2 FRA PERSONBILER

KAPITEL II REDUKTION AF CO 2 FRA PERSONBILER KAPITEL II REDUKTION AF CO 2 FRA PERSONBILER Økonomi og Miljø, 2018 KAPITEL II REDUKTION AF CO 2 FRA PERSONBILER RESUME Kapitlet indeholder en analyse af omkostningen ved at reducere CO 2 fra personbiler

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Summer School 1 september 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med

Læs mere

Samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med udbygning med vedvarende energi samt en øget energispareindsats

Samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med udbygning med vedvarende energi samt en øget energispareindsats Transport- og Energiministeriet Skatteministeriet Finansministeriet 8. februar 2007 Samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med udbygning med vedvarende energi samt en øget energispareindsats I dette

Læs mere

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0342 Bilag 1 Offentligt Notat 4. oktober 2006 J.nr. 2006-240-0051 Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Vedrørende meddelelse fra Kommissionen til Rådet nr. 11167/06 af

Læs mere

KørGrønt Alt andet er helt sort. Optimer din elbils rækkevide

KørGrønt Alt andet er helt sort. Optimer din elbils rækkevide KørGrønt Alt andet er helt sort Optimer din elbils rækkevide Ny teknologi nye udfordringer Elbilen er ny i den danske bilpark. Det er en anden teknologi, end vi er vant til, og udfordringen består i at

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler

Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler v/branchechef Lærke Flader, Dansk Energi TINV den 27. september 2010 2 Danmark har en ambitiøs klimamålsætning frem mod 2020 og 2050 ikke mindst for

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 176 af 29. februar (Alm. del). /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 176 af 29. februar (Alm. del). /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 176 Offentligt J.nr. 2008-518-0032 Dato: 11. marts 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 176 af 29. februar

Læs mere

Vejen mod 95% CO2 reduktion i rollen for brint & brændselsceller til transport

Vejen mod 95% CO2 reduktion i rollen for brint & brændselsceller til transport Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 80 Offentligt Vejen mod 95% CO2 reduktion i 2050....rollen for brint & brændselsceller til transport Foretræde for Det Energi Politiske Udvalg 2. Dec.

Læs mere

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens energiforbrug Indledning Transport, der står for ca. 1/3 af det endelige energiforbrug, består næsten udelukkende af fossile brændsler og ligger samtidig

Læs mere

Derudover er der ligeledes et håb om at kunne nedbringe udgifterne til brændstof/energi og vedligeholdelse.

Derudover er der ligeledes et håb om at kunne nedbringe udgifterne til brændstof/energi og vedligeholdelse. Frederiksberg Kommune el skraldebil Statusrapport august 2014 Projektets formål Frederiksberg Kommune erstatter en konventionel diesel-skraldebil med en el-skraldebil. Formålet er at gøre affaldsindsamlingen

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 127 af 22. november 2018 (alm. del). Karsten Lauritzen / Kristina Astrup Blomquist

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 127 af 22. november 2018 (alm. del). Karsten Lauritzen / Kristina Astrup Blomquist Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 127 Offentligt 4. marts 2019 J.nr. 2018-8050. Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 127 af 22. november

Læs mere

Lov om ændring af registreringsafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven, lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love 1)

Lov om ændring af registreringsafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven, lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love 1) LOV nr 687 af 08/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2017-2152 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1031 af 23/08/2017 LBK

Læs mere