Informationsarbejdet vil primært knytte sig til formidling af demonstrationsprojekterne til øvrige virksomheder og til procesudstyrsleverandører.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Informationsarbejdet vil primært knytte sig til formidling af demonstrationsprojekterne til øvrige virksomheder og til procesudstyrsleverandører."

Transkript

1 F&U syv roadmaps

2 Industrielle processer - procesintegration og -styring * Elforbruget til elmotorer er ikke medtaget i denne opgørelse. Totalt forbrug i Energiforbrug til proces i Brutto besparelses potentiale ved F&U i 2015 Varme El* Roadmap 1 F&U fokuseres på en bedre udnyttelse af procesenergien. Her tænkes især på procesintegration og styring. Vigtige redskaber i denne sammenhæng er modelerings- og analyseværktøjer, der gør det muligt at forudse/estimere effekten af procesmæssige ændringer, men også egentlige styringsværktøjer. Brændselsskift. 65% Virksomhederne har ofte stor modstand mod at ændre på kerneprocesserne. Der er derfor stort behov for at eliminere modstand ved at stille et godt beslutningsgrundlag til rådighed og demonstrere at det er troværdigt. holdning har betydning på 2 niveauer, dels i forhold til investeringer i energieffektive teknologier dels i form af ageren og indflydelse på energiforbruget. I forhold til den industrielle sektor er der behov for at udrede barriererne på begge niveauer, samt udvikling af, der kan hjælpe med af overvinde disse. 30% 5% Informationsarbejdet vil primært knytte sig til formidling af demonstrationsprojekterne til øvrige virksomheder og til procesudstyrsleverandører. IEAs programmer for procesintegration samt pulp og papir. Procesudstyrsleverandører. Projekterende i procesindustrien. Evaluering af igangsatte aktiviteter. Evaluering af igangsatte aktiviteter.

3 Bygning Styring Adfærd Klimaskærm Totalt varmeforbrug i Elforbrug til belysning, ventilation, blæsere samt EDB og elektronik Brutto besparelses potentiale ved F&U i 2015 TJ Privat husholdning (1) / Offentlig service / Erhverv (2) I alt fremfor komponentløsninger, og vil derfor i høj grad kombinere el og varmebesparelser. Områder kunne være klimaskærm, Roadmap 2 (1) Energiforbruget til opvarmning må forventes at stige fremmod 2015 med 10-15% pga. reduceret varmeafgivelse fra elforbrugende udstyr, belysningskilder mv. Som følge heraf vil det procentvise varmebesparelsespotentiale også falde. Der er ikke taget højde for denne udvikling i beregningerne. (2) Udelukkende rumvarme. Indsatsen rettes mod både eksisterende og nyt byggeri, og fokuseres på helhedsbetragtninger fremfor komponentløsninger, og vil derfor i høj grad kombinere el og varmebesparelser. Områder kunne være klimaskærm, bygningskonstruktion og samspil mellem bygning og installationer. 75% Energiforbrug til opvarmning i (uden elvarme) Forsøgs- /demonstrationsbyggeri der har Forsøgs-/ offentlig bevågenhed. demonstrationsbyggerier der afprøver ovenfor nævnte elementer i et samspil mellem arkitekt og ingeniør. Et væsentlig element er undersøgelse af hvorfor det eksisterende potentiale i bygninger ikke realiseres på trods af ELO og energimærkningsordning. Identificering af mulige. Endvidere bør der arbejdes med samspil mellem arkitekter, bygherre, ingeniører og de andre aktører i en byggeproces - herunder inddragelse af energibevidst projektering. EU direktiv og det danske bygnings direktiv har store indflydelse på udviklingen. Brugernes anvendelse af bygningen F&U-indsatsen kunne give væsentlige input til arbejdet med BR2010, ikke mindst demonstrationsprojekterne er vigtige. 15% 10% Danmark har ikke længere en føreposition og det er derfor centralt med videndeling og erfaringsudveksling med nationer som Østrig, Frankrig og Holland. Der bør også anvendes på støtte til dansk deltagelse i EU- og IEA-projekter. Af relevante IEA programmer kan nævnes: Energy Conservation in buildings and community systems, Heatpumps, Energystorage, Future Building Forum, Energu efficient lightning, Photovoltaic Powersystems and Solarheating and Cooling. Endvidere er bygninger fokusområde for det eksisterende SAVE-program. Det er centralt at få mobiliseret den konservative del af byggebranchen og gjort den interesseret i energibesparelser. Bygherren er en vigtig aktør. BR 2005 Evaluering af igangsatte aktiviteter. BR 2010 Evaluering af igangsatte aktiviteter.

4 Roadmap 3 Ventilation Totalt elforbrug i Elforbrug til ventilation og blæsere i Brutto besparelses potentiale ved F&U i 2015 Offentlig service Erhverv I alt ventilationssystemet som helhed og ikke fokusere på enkeltkomponenter. Der er primært tale om en videreudvikling og optimering af eksisterende teknologier for at gøre dem bedre, billigere og mere bredt anvendelige. Af mulige indsatsområder kan nævnes: styring og regulering, ventilationens samspil med øvrige installationer (køling og opvarmning), bedre ventilationsprincipper og anvendelse af hybride løsninger. Det anbefales at betragte 50% 40% Gennemførelse af demonstrationsprojekter, hvor producenter og ventilationsentreprenører er inddraget i arbejdet for at sikre størst mulig udbredelse. Adfærdsmæssige studier er tættere knyttet til sektorer hvor teknologien anvendes. En aktivering af producenter, rådgivere og entreprenører inden for dette område er utrolig vigtigt. Informationsarbejdet vil primært knytte sig til formidling af demonstrationsprojekterne, samt en engagering af producenter, rådgivere og entreprenører. 10% Fælles forsknings- og udviklingsprojekter med bl.a. Sverige, Canada, Frankrig, Tyskland og Finland. Fokus på bl.a punktudsygning til industrien, koncept for udvælgelse af den rigtige løsning/ systemløsning. af modelleringsværktøjer. Rådgivere og entreprenører. Evaluering af igangsatte aktiviteter. Evaluering af igangsatte aktiviteter.

5 Roadmap 4 Adfærd Barrierer Virke Totalt varmeforbrug i Totalt elforbrug i Brutto besparelsespotentiale i 2015 Privat husholdning Offentlig sektor Erhverv I alt Der er behov for generelle udredninger/analyser, der beskæftiger sig med adfærd og barrierer i forbindelse med de energieffektive teknologier. Der er tale om adfærdsanalyser på 2 niveauer. Et niveau der kobler sig til adfærd i forhold til investeringer i energieffektive teknologier. Et andet der kobler sig til menneskers ageren og indflydelse på energiforbruget. H&S industri offentlig privat 75% 25% Afprøvning/ demonstration af barriere-overvindene på lokalt eller centralt niveau: Værktøjer, informationskampagner, styringsmekanismer, fleksibelt elforbrug mm. Det er væsentligt, at der sker en stor udbredning af resultaterne af F&U-indsatsen. Det har stor betydning for hvorledes andre F&U projekter sammensættes. Ligeledes vil der være væsentlige input til lovgivere, producenter, leverandører og rådgivere, der i dagligdagen beskæftiger sig med energieffektive teknologier. Gør brug af internationale undersøgelser og erfaring fra lande, der er udfra sociale og velfærdsmæssige parametre er sammenlignlige med Danmark. - f.eks. de nordiske lande. Vigtigt med tværnationale mærkningsordninger. Endvidere kan nævnes IEAs DSM-program. EUs SAVE-program omfatter bl.a energieffektiv udstyr og produkter med særligt fokus på virke- og styrings. Vigtigt at inddrage slutbrugerne i forsknings- og udviklingsindsatsen. Der bør inddrages andre F&U-miljøer end dem der traditionelt arbejder med energieffektivisering. Evaluering af igangsatte aktiviteter. Evaluering af igangsatte aktiviteter.

6 Roadmap 5 Erhvervsmæssige køle- og fryseanlæg Totalt elforbrug i Elforbrug til køling og frys i Brutto besparelses potentiale ved F&U i 2015 Erhverv (1) (1) Konservativt estimat baseret på et fornuftigt dimensioneret anlæg i dag. For ikke optimerede anlæg - inden for f.ek.s H&S - er det reelle potentiale 30-40% Indsatsen bør fokusere på optimering af kølesystemet som helhed og ikke enkeltkomponenter. Eksempler på emner er f.eks.: design af modulopbyggede systemer, samspil mellem køle- og A/C systemer, kuldelagring for opnåelse af fleksibilitet i forbrug, sensorer, detektorer og algoritmer for regulering, behovsstyring og performance (COP) overvågning, naturlige køle samt grundvandskøling. 50% 35% er nødvendig. Inddragelse af producenter, entreprenører og rådgivere Der gennemføres virkemiddel/barriere-undersøgelser for industrien, der fokusere på alle typer af slutanvendelser. Der er behov for at se nærmere på H&S sektoren. Barrierer for at forbedre eksisterende anlæg undersøges. Det er væsentligt at fokusere på energibevidst projektering. Informationsarbejdet vil primært knytte sig til formidling af demonstrationsprojekterne, samt en engagering af producenter og entreprenører. 15% IEA-program for Heatpumping Technologies. Der findes et stærk og veludviklet forskningsmiljø omkring køling og frys i Danmark. Det er vigtigt fremover at videreudvikle samarbejdet mellem forskellige institutioner og at inddrage entreprenører og rådgivere. Evaluering af igangsatte aktiviteter. Evaluering af igangsatte aktiviteter.

7 Roadmap 6 LED-belysning Totalt elforbrug i Elforbrug til belysning i Brutto besparelses potentiale ved F&U i 2015 Privat husholdning Offentlig service Erhverv I alt F&U anbefales at fokusere på selve dioden, optikken, styring og regulering samt armaturer. 75% Gennemførelse af kontrollerede demonstrationsprojekter med fokus på tekniske løsninger, design og anvendelse. Inddragelse af arkitekter og kommende brugere. I 2008 igangsættes en eller flere informationskampagner, der skal understøtte sindtrængningen af dioder i private boliger samt offentlig og privat service. af guidelines / vejledninger til in- stallatører i brug af styringsautomatik. Det internationale samarbejde vil omhandle applikationer, anvendelsesmuligheder og tilpasning til en række forskellige formål. Af konkrete internationale programmer kan der nævnes IEA - Energy Efficient Lightning og EU - The Green Light Program. 25% Både Elsparefonden og ELFOR er vigtige aktører i promoveringen af diodebelysning. Kritisk punkt for udviklingen: Lancering af lysdioder med lysudbytte over 50 lumen pr. Watt og acceptable farveegenskaber til belysningsformål. Evaluering af igangsatte aktiviteter.

8 Roadmap 7 Effekt og styringselektronik Belysning Motorer Pumpning Ventilation Blæsere Køling Køl / frys Trykluft Elektronik og PC TV og video Madlavning Vaskeapparater Elforbrug Besparelsespotentiale i 2015 ved F&U Brutto besparelsespotentiale i 2015 TJ % TJ TJ Privat husholdning Det vurderes, at effekt- og styringselektronik i gennemsnit kan re- Belysning Diverse alisere 25% af de opstillede besparelsespotentialer for Elektronik og PC slutanvendelser i Køling, køl/frys Pumpning Madlavning Vaskeapparater TV/video Offentlig service Belysning Diverse Elektronik og PC Køling, køl/frys Motorer Pumpning Spec. blæsere Trykluft Ventilation Erhverv Belysning Pumpning Køl / frys Ventilation og blæs Tryk- og procesluft Øvrige elmotorer EDB og elektronik I alt Se næste side

9 Roadmap 7 F&U i effekt- og elektronik til anvendelse i elmotorer, ventilationsanlæg, pumper, kompressor mv. styringsog styringselektronik i en lang række elektriske komponenter, hvor der i dag konverteres spænding med tab - herunder tabes energi ved sindsatsen vil fokusere på komponenter, integration, håndtering og styring. af mindre og billigere enheder er vigtig. Someksempler kan nævnes: af optimerings- og designværktøjer til effektelektroniske systemer. Herundover F&U i anvendelse af effekt- standbyfunktioner. 100% Etablering af en eller flere mærkningsordninger er en vigtig forudsætning for at skabe stræk efter de energieffektive produkter. Informationsarbejdet vil primært knytte sig til formidling af demonstrationsprojekterne til de forskellige målgrupper. Gennemslagskraften af den danske F&U-indsats - i form af elbesparelser - er betinget af et internationalt samarbejde med andre forskningsinstitutioner og multinationale producenter af motorer og elektriske konponenter. Der er behov for et fortsat tæt samarbejde med industrivirksomheder. Motorproducenter, pumpeproducenter og producenter af elektriske apparater om design, ydelsestilpasning mv. Evaluering af igangsatte ak- tiviteter. Anvendelse i hovedparten af Evaluering af igangsatte aktiviteter. elmotorer.

Elforsk programmet prioriterer at:

Elforsk programmet prioriterer at: Elforsk programmet prioriterer at: Styrke indsatsen for energieffektivisering set i lyset af den europæiske CO2 kvoteregulering Styrke integrationen af design, funktionalitet, brugervenlighed og omkostningseffektivitet

Læs mere

ENERGIBESPARELSER I INDUSTRIEN. Kent Christensen, EnviScan 23. maj 2017

ENERGIBESPARELSER I INDUSTRIEN. Kent Christensen, EnviScan 23. maj 2017 ENERGIBESPARELSER I INDUSTRIEN Kent Christensen, 23. maj 2017 Kort om Energiforbrug i industrien Eksempler på projekter Afrunding/diskussion Præsentation Rådgivende ingeniørfirma, medlem af DI og FRI Kontor

Læs mere

Potentialevurdering Energibesparelser i husholdninger, erhverv og offentlig sektor

Potentialevurdering Energibesparelser i husholdninger, erhverv og offentlig sektor Energibesparelser i husholdninger, erhverv og offentlig sektor Sammenfatning af eksisterende materiale og analyser Revision : 6 Revisionsdato : 22.11.2004 Projektleder : KMT Udarbejdet af : TWC/KMT Godkendt

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Juni 2015 Energibesparelser i private virksomheder Indledning I 2009 udarbejdede IDA et scenarie for, hvordan Danmark i 2050 kan reducere sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

- et multifleksibelt udviklings- og demonstrationsbyggeri. Henriette Hall-Andersen, Teknologisk Institut

- et multifleksibelt udviklings- og demonstrationsbyggeri. Henriette Hall-Andersen, Teknologisk Institut - et multifleksibelt udviklings- og demonstrationsbyggeri Henriette Hall-Andersen, Teknologisk Institut Vision EnergyFlexHouse skal være et aktiv for fremtidens integrerede og tidsbesparende innovationsproces

Læs mere

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet. NOTAT 25. september 2008 J.nr. 033003/33009-0726 Ref. el Energieffektivitet og internationalt samarbejde Side 1/5 Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Ingeniørforeningen 2012 Energibesparelser i private virksomheder 2 Energibesparelser i private virksomheder 3 Energibesparelser i private virksomheder Resume Undersøgelsen

Læs mere

Bæredygtighed og Facilities Management

Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed er tophistorier i mange medier, og mange virksomheder og kommuner bruger mange penge på at blive bæredygtige Men hvad er bæredygtighed er når det omhandler

Læs mere

nytænkning og innovation udvikling af energieffektiv teknologi

nytænkning og innovation udvikling af energieffektiv teknologi nytænkning og innovation udvikling af energieffektiv teknologi De globale mål om forsyningssikkerhed og markant reduktion af CO 2 skal opfyldes gennem større energieffektivisering og meget mere brug af

Læs mere

MWh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv Biomasse Andet I alt Husholdninger

MWh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv Biomasse Andet I alt Husholdninger Summerede besparelser fra erne 2016, 2015,Ekstraordinær korrektion (SE), 2015, 2014, 2014 -,,, korrektion 2012, 2011, 2012 -, 2011 -, 2010 -, 2009 -, 2008 -, 2007 -, 2006 - vist i MWh Skema 1: Realiserede

Læs mere

ELFORSK indsatsområder og strategi

ELFORSK indsatsområder og strategi ELFORSK indsatsområder og strategi 2019-2021 Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram, ELFORSK, støtter forsknings- og udviklingsprojekter, som fremmer effektiv brug af el og energi i bygninger og

Læs mere

Workshop om demonstrationsprojekter til at fremme energifleksibilitet i bygninger. Green Tech Centers Åbning 24. juni, 2014

Workshop om demonstrationsprojekter til at fremme energifleksibilitet i bygninger. Green Tech Centers Åbning 24. juni, 2014 Workshop om demonstrationsprojekter til at fremme energifleksibilitet i bygninger. Green Tech Centers Åbning 24. juni, 2014 Baggrund og formål Vi har brug for at bygningers energiforbrug gøres fleksibelt.

Læs mere

Dansk Deltagelse i IEA HPT projekter. Varmepumpedagen 2016 Eigtveds Pakhus Svend Pedersen, Teknologisk Institut

Dansk Deltagelse i IEA HPT projekter. Varmepumpedagen 2016 Eigtveds Pakhus Svend Pedersen, Teknologisk Institut Dansk Deltagelse i IEA HPT projekter Varmepumpedagen 2016 Eigtveds Pakhus Svend Pedersen, Teknologisk Institut Dansk deltagelse i IEA Heat Pumping Technologis Program Baggrund: Danmark har siden pr. 1.

Læs mere

EnergyFlexHouse - Baggrund

EnergyFlexHouse - Baggrund EnergyFlexHouse - Baggrund Skærpede krav om lavere energiforbrug medfører større krav til komponenternes funktion og indbyrdes samspil Øgede krav til indeklima og komfort Øgede krav til arkitektur, design

Læs mere

Analyse FORSKNING OG UDVIKLING AF ENERGIEFFEKTIVE TEKNOLOGIER

Analyse FORSKNING OG UDVIKLING AF ENERGIEFFEKTIVE TEKNOLOGIER FORSKNING OG UDVIKLING AF ENERGIEFFEKTIVE TEKNOLOGIER Revision : 2 Revisionsdato : 01.09.2004 Projektleder : KMT Udarbejdet af : KMT/TWC Godkendt af : KMT Birch & Krogboe A/S Indholdsfortegnelse 1 Baggrund...

Læs mere

Effektiv Energi. Energisparerådet d. 24. sept. 2015. Mogens Michael Møller Sekretariatsleder MiljøForum Fyn. miljoforumfyn.dk

Effektiv Energi. Energisparerådet d. 24. sept. 2015. Mogens Michael Møller Sekretariatsleder MiljøForum Fyn. miljoforumfyn.dk Effektiv Energi Mogens Michael Møller Sekretariatsleder MiljøForum Fyn miljoforumfyn.dk Energisparerådet d. 24. sept. 2015 Effektiv Energi Effektiv Energi - formål Energibesparelser hos SMV-ere som ikke

Læs mere

Energieffektivisering sådan effektiviseres indsatsen af civiling. Mogens Johansson, Dansk Energi Analyse A/S

Energieffektivisering sådan effektiviseres indsatsen af civiling. Mogens Johansson, Dansk Energi Analyse A/S 18. marts 2002 MJ/ld Energieffektivisering sådan effektiviseres indsatsen af civiling. Mogens Johansson, Dansk Energi Analyse A/S For godt 20 år siden blev energistyring introduceret i Danmark som et vigtigt

Læs mere

Planer og muligheder for energirenovering

Planer og muligheder for energirenovering Planer og muligheder for energirenovering Baggrunden Videncenter for energibesparelser i bygninger er etableret som led i den energipolitiske aftale fra februar 2008. Videncenteret skaber viden om konkrete

Læs mere

Kortlægning af energiforbrug Region Hovedstaden. FSTA september 2014 Lene Kuszon og Dorthe Bechmann

Kortlægning af energiforbrug Region Hovedstaden. FSTA september 2014 Lene Kuszon og Dorthe Bechmann Kortlægning af energiforbrug Region Hovedstaden FSTA september 2014 Lene Kuszon og Dorthe Bechmann Overblik Energi- og miljøarbejdet i Region Hovedstaden Kortlægning af energiforbruget Handlingsplan og

Læs mere

Hub North. Den 30. November 2010

Hub North. Den 30. November 2010 Hub North Den 30. November 2010 AAU s Fundraising og Projektledelseskontor Jane Tymm-Andersen Jet@adm.aau.dk Fundraising & Projektledelseskontor Giver assistance i forbindelse med udarbejdelse af projektansøgninger,

Læs mere

kwh Energispareaktiviteter ver3 - Indberetning Side: ,22 Indberetningsskema 1: Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv.

kwh Energispareaktiviteter ver3 - Indberetning Side: ,22 Indberetningsskema 1: Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv. Fynsvej 5, 54 Bogense, 6481161 22-3-217 1 Periode: 1-1-216-31-12-216 Indberetningsskema 1: 779.97,22 kwh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv. Biomasse Øvrigt Husholdninger Specifik opgørelse Standardværdier

Læs mere

Få styr på energi og affald og få nye konkurrencefordele! 21. maj Energi Nord A/S Energirådgiver Steen Lund Sømod

Få styr på energi og affald og få nye konkurrencefordele! 21. maj Energi Nord A/S Energirådgiver Steen Lund Sømod Få styr på energi og affald og få nye konkurrencefordele! 21. maj 2014 Energi Nord A/S Energirådgiver Steen Lund Sømod Hvad for en slags fisk er jeg så Steen Lund Sømod 44 år Maskinmester Energi Nord 4,5

Læs mere

københavns universitet Under udarbejdelse 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI / 1

københavns universitet Under udarbejdelse 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI / 1 københavns universitet Under udarbejdelse 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI / 1 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITET 1 2 Afdæk de præcise

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

Pixi intro til ESCO - Ringsted

Pixi intro til ESCO - Ringsted Pixi intro til ESCO - Ringsted Indhold ESCO/EPC generelt konceptet som helhed...1 Procesforløb i udførelse af et ESCO-projekt...3 Fase 1 Energianalyse (Hovedanalyse)...3 Fase 2 Entreprise (Udførelse og

Læs mere

Du har frøene. Forskning, udvikling og demonstration som rykker. - vi hjælper dig med at få dem til at spire

Du har frøene. Forskning, udvikling og demonstration som rykker. - vi hjælper dig med at få dem til at spire Forskning, udvikling og demonstration som rykker Du har frøene - vi hjælper dig med at få dem til at spire Læs hvordan vi kan støtte din idé til at gøre brugen af energi effektiv, fleksibel og intelligent.

Læs mere

Knæk energi-kurven. med. Center for Energibesparelser

Knæk energi-kurven. med. Center for Energibesparelser Knæk energi-kurven med Center for Energibesparelser Dagsorden Kort om Center for Energibesparelser Introduktion til kurveknækkeraftaler Center for Energibesparelsers værktøjer Anden bistand fra Center

Læs mere

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus på at reducere energiforbruget.

Læs mere

Status for Energiselskabernes Energispareindsats 2015

Status for Energiselskabernes Energispareindsats 2015 Status for Energiselskabernes Energispareindsats 2015 Kontor/afdeling Center for Erhverv og Energieffektivitet Dato 7. juni 2016 J.nr. 2016-6298 PJA/MCR/PB Sammenfatning Net- og distributionsselskaberne

Læs mere

Solceller på kommunale bygninger. Dansk Solcelleforening

Solceller på kommunale bygninger. Dansk Solcelleforening Solceller på kommunale bygninger Ove Folmer Jensen SEKRETARIATET Dansk Solcelleforening Hvem er Dansk Solcelleforening Brancheforening der arbejdet for at fremme og understøtte solcelleaktiviteter i Danmark

Læs mere

Energitjek. Få mest muligt ud af din energi

Energitjek. Få mest muligt ud af din energi Energitjek Få mest muligt ud af din energi Energi og produktionsomkostninger Leder du efter produktivitetseffektivisering? Energitjek Et struktureret program for energioptimering Hvorfor energitjek? Et

Læs mere

Internationalt overblik over industrielle varmepumper. Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35

Internationalt overblik over industrielle varmepumper. Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35 Internationalt overblik over industrielle varmepumper Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35 Indhold Projektet Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex

Læs mere

Godt på vej. - Klimaresultater i PFA

Godt på vej. - Klimaresultater i PFA Godt på vej - Klimaresultater i PFA Forord I PFA er ansvaret overfor kunderne og samfundet en vigtig del af fundamentet. Det ansvar er vi bevidste om, både når vi driver forretning, og når vi ser på vores

Læs mere

Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem. 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi

Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem. 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi Agenda Erfaringer med at finde fleksibilitet stammer fra to forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere

Schneider Electric Energi Audit

Schneider Electric Energi Audit Schneider Electric Energi Audit Efficient Non-Efficient A B C E F G % of losses 0 10% 20% 30% 40% 50% 60% Jens Ellevang Certified Energy Audit Manager Januar 2010 Hvad er Schneider Electric Energi Audit?

Læs mere

Barrierer for energirenovering af danske parcelhuse

Barrierer for energirenovering af danske parcelhuse Barrierer for energirenovering af danske parcelhuse Andrea Mortensen Cand.polyt.arch am@civil.aau.dk AAU + Isover www.zeb.aau.dk Conference, August 25, 2010 1/13 Parcelhuse opført indtil 2010: 1.036.568

Læs mere

lindab ventilation ehybrid

lindab ventilation ehybrid lindab ventilation ehybrid Design en bæredygtig fremtid Hvorfor bruger vi værdifuld energi, når det egentlig ikke er nødvendigt? Alle ved, at et øget energiforbrug påvirker vores miljø og er en af de faktorer,

Læs mere

Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem. 26. nov Louise Jakobsen, Dansk Energi

Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem. 26. nov Louise Jakobsen, Dansk Energi Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi Agenda Erfaringer med at finde fleksibilitet stammer fra to forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere

Udvikling og afprøvning af intelligente styringer i lavenergibyggeri

Udvikling og afprøvning af intelligente styringer i lavenergibyggeri Brugeradfærd og grønne løsninger Energy Flex House Family - et ELFORSK projekt Udvikling og afprøvning af intelligente styringer i lavenergibyggeri Samarbejdspartnere: Nilan Fischer Seluxit Asger bc LYS

Læs mere

HVORDAN KAN DIN VIRKSOMHED SPARE PÅ FORBRUG UDENFOR ÅBNINGSTID?

HVORDAN KAN DIN VIRKSOMHED SPARE PÅ FORBRUG UDENFOR ÅBNINGSTID? HVORDAN KAN DIN VIRKSOMHED SPARE PÅ FORBRUG UDENFOR ÅBNINGSTID? VELKOMMEN Her har du din gratis E-bog. Energibesparelser betyder både noget for miljøet og for bundlinjen. Der er mange steder en virksomhed

Læs mere

Energibesparelser i eksisterende bygninger

Energibesparelser i eksisterende bygninger Energibesparelser i eksisterende bygninger Økonomisk støtte, mærkningsordninger mv. Chefkonsulent Peter Bach LavEByg konference den 22. april 2009 Langsigtet mål Langsigtede mål at Danmark skal være 100

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

Analyse af energimærker for parcelhuse

Analyse af energimærker for parcelhuse Analyse af energimærker for parcelhuse Fokus på energibesparelser i boligen Kim B. Wittchen Afdelingen for Energi og Miljø Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Aalborg Universitet Energimærkning på landsplan

Læs mere

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet Jørgen M. Schultz, BYG DTU Kirsten Engelund Thomsen, By og Byg Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-02-13 2002 ISSN

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

Energitjek. Få mest muligt ud af din energi

Energitjek. Få mest muligt ud af din energi Energitjek Få mest muligt ud af din energi Energi og produktionsomkostninger Leder du efter produktivitetseffektivisering? Hvorfor energitjek? Et konkurrencepræget marked med hårdt pres på fortjeneste

Læs mere

- at der ikke er opstillet målsætninger for den samlede besparelses- og miljøindsats

- at der ikke er opstillet målsætninger for den samlede besparelses- og miljøindsats Lovforslaget kendetegnes ved, - at der ikke er opstillet målsætninger for den samlede besparelses- og miljøindsats - at der ikke er afsat yderligere økonomiske midler, men at bevillingerne tværtimod er

Læs mere

ELFORSK nye projekter 2012

ELFORSK nye projekter 2012 ELFORSK nye projekter 2012 Naturlig køling og ventilation via diffus loftsindblæsning og termoaktive konstruktioner Projektet har til formål i at udvikle en ny systemløsning til naturlig køling og ventilation

Læs mere

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger?

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Den gode og energirigtige belysningsløsning? Rette mængde lys, på rette sted og på det rette tidspunkt. (Gælder såvel ved nye anlæg som ved renovering af

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

Arkitektur og energi

Arkitektur og energi Arkitektur og energi Arkitektur og energi mod en 2020-lavenergistrategi mod en 2020-lavenergistrategi Rob Marsh Arkitekt MAA PhD Seniorforsker Statens Byggeforskningsinstitut Aalborg Universitet Danmarks

Læs mere

Middelfart kommune. Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen

Middelfart kommune. Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen Middelfart kommune Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen Middelfart kommune Vision: Vi bygger broer til fremtiden Den grønne vækstkommune

Læs mere

Er det (altid) fornuftigt at spare på energien?

Er det (altid) fornuftigt at spare på energien? Er det (altid) fornuftigt at spare på energien? Chefkonsulent Peter Bach SummerSchool 2017, Comwell, Sorø, 30. august 2017 Energistyrelsen 6. september 2017 Side 1 Effektiviseringer har leveret Effektiviseringer

Læs mere

Tabel 1: Energiselskabernes samlede indberettede besparelser 2013

Tabel 1: Energiselskabernes samlede indberettede besparelser 2013 Den 27. maj 2014 Status for energiselskabernes energispareindsats 2013 Net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og olie har tilsammen indberettet realiserede energi på 8,4 PJ

Læs mere

AFRAPPORTERING AF FASE 3 og 4, PROJEKT FLEKSIBELT ELFORBRUG

AFRAPPORTERING AF FASE 3 og 4, PROJEKT FLEKSIBELT ELFORBRUG AFRAPPORTERING AF FASE 3 og 4, PROJEKT FLEKSIBELT ELFORBRUG Januar 2011 Anders Mønsted, Teknologisk Institut Projektet er støttet af Energi & Klima Center for Køle- og Varmepumpeteknik Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dagens Program. Intro

Dagens Program. Intro Dagens Program Hvem er Go Energi Typisk fordeling af energiforbrug Typiske energipriser Forslag til indsatsområder Hvordan kommer man i gang Salg af energibesparelser Organisering, ESCO Hvem kan hjælpe

Læs mere

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Perspektiver på den grønne omstilling - samspillet mellem energisystemet og bygningsmassen Dansk Energi og Dansk

Læs mere

Nye energibestemmelser i Bygningsreglementet år 2005 Rammeprogram for forskning, udvikling og forsøgsbyggeri udgave September 1999

Nye energibestemmelser i Bygningsreglementet år 2005 Rammeprogram for forskning, udvikling og forsøgsbyggeri udgave September 1999 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT Danish Building Research Institute Nye energibestemmelser i Bygningsreglementet år 2005 Rammeprogram for forskning, udvikling og forsøgsbyggeri 1998-2003 Udarbejdet for

Læs mere

Energioptimering og -audit

Energioptimering og -audit Energioptimering og -audit Få mest muligt ud af din energi Få yderligere information på: www.schneider-electric.dk Energi og produktionsomkostninger Leder du efter produktivitets effektivisering? Et konkurrencepræget

Læs mere

Byggeriets energianalyse 2015 Dansk Byggeris anbefalinger

Byggeriets energianalyse 2015 Dansk Byggeris anbefalinger Byggeriets energianalyse 2015 Dansk Byggeris anbefalinger Min dagsorden Potentialer for energirenovering Fokus på sektorer Virkemidler for energirenovering VE og bygninger Opbyggelige ønsker Potentialer

Læs mere

Middelfart kommune. Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Plan- og Byggechef Jørgen Knudsen

Middelfart kommune. Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Plan- og Byggechef Jørgen Knudsen Middelfart kommune Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Plan- og Byggechef Jørgen Knudsen 2. Udfordringer og projekt-ide Udfordringen for MK Betydeligt efterslæb i ejendomsmassen

Læs mere

Indberetning

Indberetning 27/3/2018 Indberetning 27-03-2018 Periode: 31-12-2017 Værk: TREFOR Varme A/S Indberetningsskema 1: Ialt 29.693.637 kwh kwh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv. Biomasse Øvrigt Husholdninger Specifik opgørelse

Læs mere

INTRODUKTION TIL ENERGILEDELSE. KlimaKlar/Gladsaxe Kommune tirsdag den 28. oktober 2014

INTRODUKTION TIL ENERGILEDELSE. KlimaKlar/Gladsaxe Kommune tirsdag den 28. oktober 2014 INTRODUKTION TIL ENERGILEDELSE KlimaKlar/Gladsaxe Kommune tirsdag den 28. oktober 2014 Hvorfor energiledelse? Systematiser indsatsen Prioritere indsatsen Kontinuert fokus De fleste virksomheder kan reducere

Læs mere

Bygninger er samfundets største energiforbruger (40%) og CO 2. udleder. 80 % af bygningers energiforbrug sker i bygninger <1000m 2

Bygninger er samfundets største energiforbruger (40%) og CO 2. udleder. 80 % af bygningers energiforbrug sker i bygninger <1000m 2 Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 185 Offentligt Bygninger er samfundets største energiforbruger (40%) og CO 2 udleder I Danmark såvel som andre industrialiserede lande. Af de

Læs mere

Udvikling og test af grønne teknologier i bygninger - Åbningskonference for Green Lab for Energy Efficient Buildings. Rådgiverens forventninger.

Udvikling og test af grønne teknologier i bygninger - Åbningskonference for Green Lab for Energy Efficient Buildings. Rådgiverens forventninger. Udvikling og test af grønne teknologier i bygninger - Åbningskonference for Green Lab for Energy Efficient Buildings. Rådgiverens forventninger. Svend Erik Mikkelsen, COWI 1 Agenda Rådgiverens rolle Betydning

Læs mere

Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008

Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008 Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008 Sekretariat. +45 5783 0909 Wilstersvej 6 E-mail: dansk.vent@mail.tele.dk 4180 Sorø www.danskventilation.dk 1. Dansk Ventilation, der repræsenterer

Læs mere

DFM Gå-hjem møde 7. november 2007

DFM Gå-hjem møde 7. november 2007 DFM Gå-hjem møde 7. november 2007 Københavns Energi De nye energibestemmelser og deres umiddelbare konsekvenser for planlægning og gennemførelse af bygge- og renoveringsprojekter J.C. Sørensen Projektleder

Læs mere

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Konferencen Den gode skole, 14. marts i Århus Kirsten Engelund Thomsen Statens Byggeforskningsinstitut Et par tal om skoler 1700 folkeskoler

Læs mere

ENERGI - FÅ SCREENET DIN VIRKSOMHEDS ENERGIFORBRUG EFFEKTIV. Din vej til smartere forbrug og bedre bundlinje

ENERGI - FÅ SCREENET DIN VIRKSOMHEDS ENERGIFORBRUG EFFEKTIV. Din vej til smartere forbrug og bedre bundlinje EFFEKTIV ENERGI Din vej til smartere forbrug og bedre bundlinje - FÅ SCREENET DIN VIRKSOMHEDS ENERGIFORBRUG 5 store energislugere Gælder det også i din virksomhed? [ side 4 ] Er det dyrt? Det kan være

Læs mere

GRØN FORNUFT BETALER SIG

GRØN FORNUFT BETALER SIG GRØN FORNUFT BETALER SIG Energibesparelser i almene boliger Workshop Lørdag d. 21. november 2009 Program: Kort præsentation af NRGi og NRGi Rådgivning Politiske rammer for energi og klima Hvilke energibesparelser

Læs mere

Energisparesekretariatet

Energisparesekretariatet Energisparesekretariatet Nye indsatser om energibesparelser i erhvervslivet Christina Burgos Nittegaard, specialkonsulent/civilingeniør, Energistyrelsen Energistyrelsen 1. September 2016 Side 1 Vores rolle

Læs mere

Kvalitet og mangfoldighed

Kvalitet og mangfoldighed Kvalitet og mangfoldighed Boligdag 2009 SBi, 27. april 2009 Claus Bech-Danielsen Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Aalborg Universitet Voksende energiforbrug Varmeforbrug i danske boliger PJ 250 200

Læs mere

Strategi for forsknings- og udviklingsprogrammet ELFORSK

Strategi for forsknings- og udviklingsprogrammet ELFORSK Strategi for forsknings- og udviklingsprogrammet ELFORSK Indhold Den energipolitiske sammenhæng... 1 Vision for fremtidens elforbrug... 2 Målsætninger... 2 Prioriteringskriterier... 3 Udviklingsmetoder...

Læs mere

Alfa-Huset. Green Building. EU-certificeret lavt energiforbrug

Alfa-Huset. Green Building. EU-certificeret lavt energiforbrug Alfa-Huset Green Building EU-certificeret lavt energiforbrug Alfa-Huset er en miljøvenlig Green Building, som med sine 3.650 m2 er rammen om Alfa Laval s nye hovedkvarter i Søborg. Byggeriet opfylder

Læs mere

Energimærkning af Cirkulationspumper i EU. Niels Bidstrup, Chefingeniør Grundfos Management A/S 6. marts 2007

Energimærkning af Cirkulationspumper i EU. Niels Bidstrup, Chefingeniør Grundfos Management A/S 6. marts 2007 Energimærkning af Cirkulationspumper i EU Niels Bidstrup, Chefingeniør Grundfos Management A/S 6. marts 2007 Udvikling i cirkulationspumpers årlige elforbrug 140 120 100 100 % 80 72 60 54 40 20 19 0 UPS>1996

Læs mere

Screening af energiforbruget - Repetition

Screening af energiforbruget - Repetition Screening af energiforbruget - Repetition Resultater fra kortlægningen er udgangspunkt Kurver Nøgletal Mazda 323 FK 98 739 Diesel påfyldt Kørte km siden sidste påfyldning Nøgletal Udledni ng af CO2 Dato

Læs mere

Udvikling af teknologier for fleksibelt elforbrug og reduceret miljøbelastning hos store energiforbrugere

Udvikling af teknologier for fleksibelt elforbrug og reduceret miljøbelastning hos store energiforbrugere Udvikling af teknologier for fleksibelt elforbrug og reduceret miljøbelastning hos store energiforbrugere Resume projektansøgning Energisystemet i Danmark står overfor en række udfordringer i forbindelse

Læs mere

ENERGILEDELSE - ENERGISTYRING

ENERGILEDELSE - ENERGISTYRING Kommune-erfa nr. 7 ENERGILEDELSE - ENERGISTYRING 1) Energiledelse: Energiledelse er den del af virksomhedens eller institutionens ledelsesopgaver, der aktivt styrer energiforhold for at sikre, at energien

Læs mere

Lys og belysning Efteruddannelse Lysteknisk Selskab 2007-2008

Lys og belysning Efteruddannelse Lysteknisk Selskab 2007-2008 Lys og belysning Efteruddannelse Lysteknisk Selskab 2007-2008 Lysteknisk Selskab - Engholmvej 19-3660 Stenløse - Tlf.: 47 17 18 00 - Fax: 47 17 08 32 Web: www.lysteknisk.dk - E-mail: information@lysteknisk.dk

Læs mere

Del 1: Metoder til fastsættelse af dagens standard

Del 1: Metoder til fastsættelse af dagens standard Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivitet og Global Rådgivning I medfør af energispareaftalen af 16. december 2016 kan der indberettes energibesparelser fra øget produktionsvolumen for

Læs mere

Energinøgletal og anvendelse for sektoren: Handel med biler mv. samt salg af reservedele til biler

Energinøgletal og anvendelse for sektoren: Handel med biler mv. samt salg af reservedele til biler Energinøgletal Energinøgletal og anvendelse for sektoren: Handel med biler mv. samt salg af reservedele til biler mv. Postboks 259 Tlf.: 4588 1400 Jernbane Allé 45 Tlf. 3879 7070 DTU/Bygning 325 Fax: 4593

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENTET BR08 NYE TILTAG INDENFOR ENERGIMÆRKNING OG TÆTHED AF ET BYGGERI

BYGNINGSREGLEMENTET BR08 NYE TILTAG INDENFOR ENERGIMÆRKNING OG TÆTHED AF ET BYGGERI DANSK BETONFORENING BYGNINGSREGLEMENTET BR08 NYE TILTAG INDENFOR ENERGIMÆRKNING OG TÆTHED AF ET BYGGERI Projektleder, Ingeniør J. C. Sørensen 1 BAGGRUND Ca. 45 % af energiforbruget i Europa anvendes til

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

mod en 2020-lavenergistrategi

mod en 2020-lavenergistrategi Arkitektur og energi Arkitektur mod og en energi 2020-lavenergistrategi mod en 2020-lavenergistrategi Rob Marsh Arkitekt MAA PhD Seniorforsker Statens Byggeforskningsinstitut Aalborg Universitet Historisk

Læs mere

Energihandlingsplan for Lægemiddelstyrelsen

Energihandlingsplan for Lægemiddelstyrelsen for Lægemiddelstyrelsen 2009 Grundlag for handlingsplanen Udsnit af cirkulærets tekst Denne handlingsplan er baseret på Cirkulære om energieffektivisering i statens institutioner. Den nedenstående tekst

Læs mere

Ecodesign og professionelle køleskabe

Ecodesign og professionelle køleskabe Ecodesign og professionelle køleskabe Workshop på Teknologisk Institut, Aarhus den 23. maj 2011 Bjarke Hansen Disposition Baggrunden energieffektivisering Energistyrelsen og Danmarks rolle og tiltag Ecodesign-direktivet

Læs mere

Pejlemærker for folkeskoler, offentlige administrationsbygninger og børnehaver

Pejlemærker for folkeskoler, offentlige administrationsbygninger og børnehaver Pejlemærker for folkeskoler, offentlige administrationsbygninger og børnehaver Et pejlemærke er det mål, Elsparefonden mener, er rimeligt for elbesparelser i en institution. Pejlemærket er delt op i 3

Læs mere

GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0003 Ref. PEN

GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0003 Ref. PEN Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 252 Offentligt GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0003 Ref. PEN Side 1/5 Grundnotat om Kommissionens forslag til fælles europæiske energieffektivitetskrav

Læs mere

KLIMAKOMMUNE ODSHERRED 2017

KLIMAKOMMUNE ODSHERRED 2017 KLIMAKOMMUNE ODSHERRED 2017 - HANDLEPLAN FOR REDUKTION AF CO2-UDLEDNING I ODSHERRED KOMMUNE Billede Marianne Diers. Hvorfor en handleplan? Odsherred Kommune har i 2010 indgået en klimakommune-aftale med

Læs mere

ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE

ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE AFSÆT I SMART GRID NETVÆRKETS ANBEFALINGER AFSÆT I SMART GRID NETVÆRKETS ANBEFALINGER HVAD ER DET KONCEPTET LØSER? Mobiliserer og nyttiggør fleksibelt elforbrug

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

Strategiske energibesparelser - frigør nye midler til langsigtet vækst. Kenneth Diget

Strategiske energibesparelser - frigør nye midler til langsigtet vækst. Kenneth Diget Strategiske energibesparelser - frigør nye midler til langsigtet vækst Kenneth Diget Danmarks største kundejede energiselskab 400.000 kunder 10 procent af Danmarks samlede elforbrug Fremtidens energi -

Læs mere

ESCO-Erfaringer v/ Flemming Schmidt. 2. november FBBB, VIA University College og Horsens Kommunes Klimaråd

ESCO-Erfaringer v/ Flemming Schmidt. 2. november FBBB, VIA University College og Horsens Kommunes Klimaråd ESCO-Erfaringer v/ Flemming Schmidt 2. november 2011. FBBB, VIA University College og Horsens Kommunes Klimaråd ESCO-Screening Typisk udfordring i kommunerne: Investeringsefterslæb i klimaskærm Tilbagebetalingstid

Læs mere

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Fremtidens byer 9. december 2009 Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Chefkonsulent Niels-Arne Jensen, Københavns Ejendomme KØBENHAVNS1 Agenda Københavns Ejendomme Klimaplan

Læs mere

HANDLINGSPLAN FOR ENERGIRENOVERING AF LEJEBOLIGER

HANDLINGSPLAN FOR ENERGIRENOVERING AF LEJEBOLIGER Temadag om energimåling, adfærd og indeklima Hvor er vi på vej hen? HANDLINGSPLAN FOR ENERGIRENOVERING AF LEJEBOLIGER PILOTPROJEKTER: Wilkenbo Brændgårdsparken Hornemanns Vænge Hovedspørgsmål Er det muligt

Læs mere

Bygherreforeningens kick off seminar Aktuelle energispareaktiviteter. 1. juni 2011. v/ projektchef Dorthe Bechmann, Viegand & Maagøe

Bygherreforeningens kick off seminar Aktuelle energispareaktiviteter. 1. juni 2011. v/ projektchef Dorthe Bechmann, Viegand & Maagøe Bygherreforeningens kick off seminar Aktuelle energispareaktiviteter 1. juni 2011 v/ projektchef Dorthe Bechmann, Viegand & Maagøe Hvor kommer jeg fra: Viegand & Maagøe: konsulentvirksomhed indenfor energibesparelser

Læs mere

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2 Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Titel: Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Udarbejdet for: Energistyrelsen

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

Det 6 rammeprogram ECO-BUILDING CLUB. Kontrakt nr. TREN/07/FP6EN/S07.72691/038496

Det 6 rammeprogram ECO-BUILDING CLUB. Kontrakt nr. TREN/07/FP6EN/S07.72691/038496 Det 6 rammeprogram ECO-BUILDING CLUB Kontrakt nr. TREN/07/FP6EN/S07.72691/038496 Eco-building clubs mål 1. Videreformidling af EU RTD&D resultater 2. Fremme EU RTD&D resultater på markedet 3. Fremme udbredelsen

Læs mere