Notat ELT Systemdriftsopgaven. Udkast til Teknisk Forskrift - Systemdrift TFD01. Forskriften er foreløbig og ikke endelig godkendt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat ELT Systemdriftsopgaven. Udkast til Teknisk Forskrift - Systemdrift TFD01. Forskriften er foreløbig og ikke endelig godkendt."

Transkript

1 Notat ELT Systemdrift Dato: 13. januar 2003 Sagsnr.: 3418 Dok.nr.: v1 Reference: HPA/KMD Udkast til Teknisk Forskrift - Systemdrift TFD01 Systemdriftsopgaven Forskriften er foreløbig og ikke endelig godkendt.

2 Notat ELT Indholdsfortegnelse: 1. Forskriftens formål Terminologi Systemdriftsopgaven Systemteknisk afgrænsning Systemdriftsaktørerne og deres systemdriftsopgaver Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos den systemansvarlige Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos regionale transmissionsselskaber Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos netselskaber Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos producenter med produktionsanlæg tilkoblet transmissionsnettet ( 100 kv) Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos producenter med produktionsanlæg tilkoblet kollektive net < 100 kv Forskriftens formål Nærværende forskrift beskriver overbliksmæssigt ud fra Elforsyningslovens bestemmelser og gældende aftalepraksis, hvad den samlede systemdriftsopgave går ud på. Opgaven systemdrift indebærer en koordineret indsats af og et godt samarbejde mellem mange aktører, med primær fokus på forsyningssikkerhed. De beskrevne systemdriftsopgaver forudsætter et velfungerende markedssystem. Vilkårene for markedsaktørerne er fastlagt i Markedsforskrifterne og er bestemmende for bl.a. aktørplanerne, som systemdriften skal håndtere. 2. Terminologi Forsyningssikkerhed er defineret ved de to elementer tilstrækkelighed og sikkerhed: - Tilstrækkeligheden er elsystemets evne til at dække elforbrugerens samlede effektefterspørgsel og tilfredsstille deres krav om energi til enhver tid, idet der tages hensyn til planlagte og rimeligt forventede udfald af systemelementer. - Sikkerheden er elsystemets evne til at klare pludselige forstyrrelser, eksempelvis elektriske kortslutninger eller uventede tab af systemfaciliteter. Ved systemdrift forstås de driftsforhold og -opgaver, som enkeltstående og/eller samlet har væsentlig betydning for forsyningssikkerheden af det jysk-fynske elsystem.

3 Notat ELT Systemdriftsopgaven Det fysiske elsystem i Jylland og på Fyn skal driftsmæssigt fungere som et samlet koordineret systemanlæg med henblik på at opretholde tilstrækkelig forsyningssikkerhed, teknisk kvalitet og øjeblikkelig balance for områdets elforsyning. Systemdriften omfatter alle tekniske forhold for den samordning af net- og produktionsanlæg, som har betydning for en sikker og kontinuert drift af det samlede jysk-fynske elsystem, herunder også driftskoordinering med nabosystemer. Lovkrav til forsyningssikkerhed indebærer en forpligtelse hos den systemansvarlige virksomhed til at opretholde den tekniske kvalitet og balance inden for det sammenhængende elforsyningssystem. Der er en tæt sammenhæng mellem systemdriften, markedsfunktionen samt transmissionsnettets almindelige vedligeholdelse/revision. Prioriteringen af systemdriftsopgaver skal tilgodese person-, anlægs- og driftssikkerhed i den nævnte rækkefølge. Systemdriftsopgaven omfatter også beredskabsmæssige opgaver iht. gældende lovgivning og aftaler med myndighederne samt Danske Elselskabers Beredskabsudvalg. Systemdriftsopgavens løsning organiseres via driftsregler og -aftaler gældende for de involverede aktører. Samlingen af tekniske systemdriftsforskrifter, udstedt af områdets systemansvarlige virksomhed, udgør et væsentligt fundament for løsning af systemdriftsopgaven. 4. Systemteknisk afgrænsning Systemdriften omfatter anlæg, som har betydning for driften af transmissionsnettet, det vil sige: - Transmissionsanlæg stillet til rådighed for den systemansvarlige iht. aftaler. - Produktionsanlæg, som føder ind på spændingsniveauer over 100 kv (central produktion). - Produktionsanlæg, som føder ind på spændingsniveauer under 100 kv (decentral produktion). - Netanlæg for spændinger under 100 kv som, enkeltvis eller samlet, væsentligt påvirker transmissionsnettets drift eller et større områdes forsyningssikkerhed. - Betydende reaktive kompenseringsanlæg tilsluttet spændinger under 100 kv. Den systemansvarlige virksomhed skal, af hensyn til den overordnede forsyningssikkerhed for forbrugere tilsluttet distributionsnettene, sikre den nødvendige koordinering mellem systemets forskellige spændingsniveauer. Dette kan ske ved udarbejdelse af selektivitetsplaner, aflastningsplaner og ved fastlæggelse af forskrifter for driftssamarbejdet og for anlæg tilsluttet de kollektive net.

4 Notat ELT Systemdriftsaktørerne og deres systemdriftsopgaver De væsentligste systemdriftsopgaver hos de forskellige relevante indenlandske aktører er efterfølgende nævnt på oversigtsmæssig form. Fyldestgørende detaljerede beskrivelser fremgår i nødvendigt omfang af særskilte tekniske systemdriftsforskrifter. Løsning af systemdriftsopgaverne skal ske i et tæt samarbejde mellem berørte aktører og anlægsejere. Det samlede transmissionsnet er stillet til rådighed for den systemansvarlige virksomhed. 5.1 Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos den systemansvarlige Følgende systemdriftsopgaver hos den systemansvarlige vil/kan berøre andre aktører, og den systemansvarlige må derfor sikre, at opgaverne løses i et godt samarbejde med relevante parter: - Koordinering/planlægning af relæbeskyttelse. - Fastlæggelse af aflastningsplaner og frekvensplaner. - Fastlæggelse af tilladelige belastninger for egne transmissionsanlæg. - Driftsplanlægning for transmissionsnetanlæg og produktionsanlæg ( 25 MW), 0-2 år frem i tid, herunder koordinering af revisionsplaner. - Tarifdisponering af decentrale kraftvarmeanlæg. - Retningslinier for indkobling af decentrale produktionsanlæg efter fejl i nettet. - Fremadrettede driftsanalyser for kontinuert opretholdelse af sikker systemdrift, herunder fastlæggelse af nødvendige reserver for aktiv og reaktiv effekt. - Fastlæggelse af timevise driftsgrænser for udlandsforbindelser og interne knudepunkter i transmissionsnettet. - Løbende prognosticering af områdets forbrug, vindkraftproduktion, decentral kraftvarmeproduktion, øvrig produktion samt udlandsudveksling. - Udglatning af områdets prioriterede decentrale produktion ved handel på elspotbørsen. - Håndtering af tab i transmissionsnettet. - Løbende regulerkrafthandel for imødegåelse af prognoseunøjagtigheder. - Iværksættelse af nødvendige effekttilpasninger for imødegåelse af kritisk eloverløb (eksempelvis produktionsreduktion og forbrugsøgning). - Kontinuert opretholdelse af den øjeblikkelige aktive systembalance (forbrug=produktion+udlandsudveksling) ved iværksættelse af nødvendige reguleringer på udlandsforbindelser, produktionsanlæg og eventuelle fleksible forbrugsanlæg. - Kontinuert opretholdelse af transmissionsnettets spændingsniveau og reaktive balance i ønsket interval. - Koblingsdisponering af det samlede transmissionsnet. - Kontinuert detailovervågning og -styring af områdets transmissionsanlæg > 150 kv. - Overordnet overvågning af områdets 150kV transmissionsanlæg

5 Notat ELT Udvidede driftsbeføjelser hos den systemansvarlige ved driftsforstyrrelser i området, herunder koblingsansvar for det samlede transmissionsnet og koordinering af nødvendige tiltag for systemretablering det hele i tæt samarbejde med anlæggenes driftsledere. - Løbende driftsamarbejde med nabosystemansvarlige og aktører i området. - Fejlanalyse under/efter driftsforstyrrelser. - Løbende offentliggørelse af driftsdata af relevans for områdets aktører. - Driftsrapportering i nødvendigt omfang, herunder statistikker. - Orientering til offentligheden ved driftsforstyrrelser. 5.2 Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos regionale transmissionsselskaber Transmissionsselskaberne varetager den detaljerede regionale systemdrift af transmissionsanlæg i samarbejde med relevante parter: - Koordinering/planlægning af relæbeskyttelse. - Fastlæggelse af tilladelige belastninger for egne transmissionsanlæg. - Driftsmæssig inspektion og vedligehold af transmissionsnettets anlæg. - Implementering af gældende frekvensaflastningsplaner. - Kobling i transmissionsnettet efter tilladelse og anvisning fra systemdriftskoordinatoren hos Eltra. - Kontinuert detailovervågning og -styring af transmissionsnettets 150 kv-netanlæg. - Reserveovervågning og -styring af 400 kv-netanlæg. - Fejlanalyser under/efter driftsforstyrrelser. - Beredskab af driftskompetent personale til bemanding af stationer og fejllokalisering på transmissionsanlæg under/efter driftsforstyrrelser. - Driftsrapportering i nødvendigt omfang, herunder statistikker kv-netniveauet disponeres de fleste steder af de regionale transmissionsselskaber og nogle steder af netselskaberne. Disponeringen omfatter: - Driftsmæssige 60 kv-netanalyser. - Planlægning af 60 kv-netarbejder (herunder af ledningsrevisioner, som kan medføre bortkobling/reduktion af decentral produktion). - Driftsforhold for decentrale producenter. - Koblingsdisponering, herunder overvågning/styring af 60 kv i nødvendigt omfang. - Opretholdelse af 60 kv-netspændinger og - reaktiv udveksling med 150 kv-nettet i det ønskede interval samt - reaktiv udveksling med netområder på underliggende spændingsniveau. - Manuel belastningsbortkobling og opsamling af forbrug ved driftsforstyrrelser ifølge anvisninger fra den systemansvarlige. - Orientering til offentligheden ved driftsforstyrrelser.

6 Notat ELT Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos netselskaber Driften af decentrale produktionsanlæg (vindkraft og decentral kraftvarme) og den overordnede driftstilstand i netområderne er af betydning for systemdriften. Netselskaber varetager den detaljerede drift af et netområdes distributionsanlæg typisk for kv- og 0,4 kv-niveauet samt i visse områder også for 60 kv. Systemdriftsopgaverne hos netselskaberne løses i samarbejde med relevante parter: - Driftsforhold for decentrale producenter (herunder kontrol af reaktiv produktion efter lokal bestemte behov og systemdriftsbehov). - Sikre den reaktive balance i netområdet, blandt andet under hensyntagen til systemdriftens behov. - Detailovervågning og detailstyring af distributionsnettets anlægsdele. - Fejlanalyser under/efter driftsforstyrrelser. - Beredskab af driftskompetent personale til afhjælpning af driftsforstyrrelser. - Driftsrapportering i nødvendigt omfang, herunder statistikker. - Orientering til offentligheden om eget netområde ved driftsforstyrrelser. De netselskaber som selv varetager driften af 60 kv-netanlæg har de samme 60 kvsystemdriftsopgaver som nævnt i afsnit 5.2 for de regionale transmissionsselskaber. Kontrolhierarki og kommunikationsforhold skal være aftalt, så der ikke er usikkerhed om driftsforhold. 5.4 Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos producenter med produktionsanlæg tilkoblet transmissionsnettet ( 100 kv) De centrale producenter varetager den detaljerede drift af egne produktionsanlæg. Om systemdriftsforhold samarbejdes der med den systemansvarlige og transmissionsselskabet til hvis net et anlæg er tilsluttet. - Leverer produktionskapacitet, systemtjenester og regulerkraft efter nærmere aftale med den systemansvarlige. - Udarbejder revisionsplaner til godkendelse hos den systemansvarlige. - Koordinerer generatorfeltrevisioner med transmissionsselskaber til hvis net generatoranlæg er tilsluttet. - Udarbejder langsigtede driftsplaner, herunder 4-ugers planer. - Udarbejder aktørplaner efter de til enhver tid gældende principper for anlæggenes drift, bl.a. defineret i markedsforskrifterne. - Foretager kontinuert overvågning/styring/regulering af produktionsanlæg. - Producerer aktiv effekt efter den systemansvarliges anvisninger i tilfælde med reduceret driftsikkerhed, herunder omfordeling af produktion, i nødvendigt omfang.

7 Notat ELT Producerer reaktiv effekt og foretager spændingsregulering efter den systemansvarliges anvisninger. - Opretholder tilstrækkeligt beredskab for sikker/fleksibel anlægsdrift, herunder afhjælpning af fejl. - Foretager driftsrapportering i nødvendigt omfang, herunder statistikker. 5.5 Oversigtsmæssige systemdriftsopgaver hos producenter med produktionsanlæg tilkoblet kollektive net < 100 kv De decentrale producenter varetager den detaljerede drift af egne produktionsanlæg. Om systemdriftsforhold samarbejdes der med den systemansvarlige og netselskabet, til hvis net et anlæg er tilsluttet. Decentrale kraftvarmeanlæg: - Drift af anlæg udføres i overensstemmelse med gældende specifikationer og under hensyntagen til Eltra's til enhver tid gældende overordnede driftsplanlægning og anlæggets tekniske formåen. - Et anlægs aktive produktion tilrettelægges typisk ifølge tidstarif og fjernvarmebehov. Eltra fastlægger tiderne for de enkelte tariftrin med henblik på at opnå bedst mulig samtidighed mellem elproduktion og elforforbrug. - For store decentrale anlæg (kan gælde anlæg 10 MW) kan den systemansvarlige udarbejde en daglig plan for næste dags tariftider, og anlægsejeren skal herudfra udarbejde næste dags effektplan for anlæggets aktive produktion. - Et anlægs reaktive produktion skal følge anvisninger fra det netselskab, anlægget er tilsluttet. - For anlæg 2 MW bør produktionen (aktiv/reaktiv) kontinuert kunne justeres efter koordineret ordre fra den systemansvarlige/netselskabet. - Ved ordre fra den systemansvarlige skal anlæg frakobles nettet (kan være et nødvendigt virkemiddel ved kritisk eloverløb). - Efter frakobling på grund af fejl i nettet må anlæg indkobles ifølge vilkår aftalt med netselskabet, til hvis net anlægget er tilsluttet. - Netselskabet kan kræve anlæg frakoblet forsyningsnettet i forbindelse med driftsarbejder på nettet. - For anlæg 25 MW skal udarbejdes revisionsplan, som skal koordineres med og godkendes af den systemansvarlige.

8 Notat ELT Vindkraftanlæg: - Driften af anlæg skal foregå i overensstemmelse med gældende specifikationer og tekniske forskrifter. - Netselskabet kan kræve anlæg frakoblet forsyningsnettet i forbindelse med driftsarbejder på nettet. - Ved ordre fra den systemansvarlige skal anlæg kunne frakobles nettet (kan være et nødvendigt virkemiddel ved kritisk eloverløb). - Ved/efter driftsforstyrrelser bør der være særlig kontrol med vindmølleanlægs produktion. - Ved planlagt udkobling af vindmølleanlæg/-parker 25 MW skal udarbejdes revisionsplan, som koordineres med og godkendes af den systemansvarlige.

Systemydelser og systemindstillinger for elproduktionsanlæg tilsluttet kollektive net

Systemydelser og systemindstillinger for elproduktionsanlæg tilsluttet kollektive net Notat ELT2004-146 Driftsupport Dato: 26. maj 2004 Sagsnr.: 3418 Dok.nr.: 188145 v1 Reference: HPA/KSC Teknisk Forskrift TF 5.9.1_vest Systemydelser og systemindstillinger for elproduktionsanlæg tilsluttet

Læs mere

Nettelegrafen. Teknisk Forskrift TF Procedurer mellem systemansvarets kontrolrum og netregionkontrolrum samt koordinering med netkontrolrum

Nettelegrafen. Teknisk Forskrift TF Procedurer mellem systemansvarets kontrolrum og netregionkontrolrum samt koordinering med netkontrolrum 10. april 2008 LGS/GIS Teknisk Forskrift TF 5.3.4.1 Nettelegrafen Procedurer mellem systemansvarets kontrolrum og netregionkontrolrum samt koordinering med netkontrolrum Forskriften er gældende fra den

Læs mere

Bestemmelser vedrørende driftsledelse og driftsansvar for transmissionsnettet

Bestemmelser vedrørende driftsledelse og driftsansvar for transmissionsnettet Teknisk forskrift TF 5.2.1_vest 28. december 2005 Bestemmelser vedrørende driftsledelse og driftsansvar for transmissionsnettet Forskriften er gældende fra den 1. januar 2006. Dokument nr. 187753 v6 Peer

Læs mere

TF 5.3 Driftsprocedurer

TF 5.3 Driftsprocedurer Forskrift: TF 5.3 Version: 1.0 Dato: 22. december 2003 TF 5.3 Driftsprocedurer TF 5.3.1 Forskriftens formål Denne forskrifts formål er at beskrive systemdriftsaktørernes opgaver i forbindelse med gennemførelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v.

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v. Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Generelle bestemmelser Anvendelse af transmissionsnettet Forskrifter Planlægning Miljøberetninger Forskning-

Læs mere

Teknisk Forskrift TF Revisionsplanlægning. 30. september 2008 FBC/IMA

Teknisk Forskrift TF Revisionsplanlægning. 30. september 2008 FBC/IMA Teknisk Forskrift TF 5.4.1 30. september 2008 FBC/IMA Revisionsplanlægning Krav til koordineret revisionsplanlægning for transmissionsanlæg og kraftværker Forskriften er gældende fra den 12.09.2008. Dok.

Læs mere

Normaldriftsreserver anvendes til at opretholde normale driftsforhold og er aktive i alle driftstimer. Normaldriftsreserver består af:

Normaldriftsreserver anvendes til at opretholde normale driftsforhold og er aktive i alle driftstimer. Normaldriftsreserver består af: Til Fra Kopi Energitilsynet Henrik Thomsen Energinet.dk Annette Ikast Per Johansen Pia Houbak Indkøb af systemydelser for 2005 1. november 2005 1. Behov for systemydelser Fastsættelse af behovet for systemydelser

Læs mere

TILSLUTNING AF REGULERKRAFTANLÆG

TILSLUTNING AF REGULERKRAFTANLÆG TILSLUTNING AF REGULERKRAFTANLÆG Rev. 5 Jan. 2007 Feb. 2007 April 2007 Maj 2007 DATE KAC HEP NU NU NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 15824-07 Energinet.dk DOC. NO. Juni KAC DATE

Læs mere

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC) 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71

Læs mere

Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015

Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015 Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015 Infrastrukturtilstrækkelighed 1. Formål Dette dokument er et baggrundsnotat til Energinet.dk s el-forsynings- Sikkerheds-Redegørelse

Læs mere

Teknisk forskrift 5.1.2. Definition af anlægsstatus. for termiske kraftværker. tilsluttet transmissionsnettet

Teknisk forskrift 5.1.2. Definition af anlægsstatus. for termiske kraftværker. tilsluttet transmissionsnettet Teknisk forskrift 5.1.2 Definition af anlægsstatus for termiske kraftværker tilsluttet transmissionsnettet 0 Endelig udgave REV. DESCRIPTION 15.03.2015 18.03.2015 20.03.2015 20.03.2015 DATE KDJ XLOC NNM

Læs mere

Kontrolstruktur for det kollektive elforsyningsnet

Kontrolstruktur for det kollektive elforsyningsnet Til Netvirksomheder med bevilling til at drive kollektivt distributionsnet Kontrolstruktur for det kollektive elforsyningsnet 1. maj 2014 BJA/IMA Dok. 13/89692-310 1/16 Arbejdsgruppe Notatet er udarbejdet

Læs mere

Elsystemets kontrolstruktur

Elsystemets kontrolstruktur Behandlet af TUDG 25.10.2007 Behandlet af NU 14.11.2007 Behandlet af TU 11.3.2008 Elsystemets kontrolstruktur 19. marts 2008 HPA/HPA Indhold 1. Kontrolstruktur for elsystemets net... 2 2. Kontrolstruktur

Læs mere

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser [Kommentarer] Til interessepartnere Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: Sagsnr: s2016-392 Doknr: d2018-11930-3.0 20-07-2018 Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CPR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CPR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Installationstilsluttede energianlæg lig med eller mindre end 11 kw eleffekt 26.3.2007 Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CPR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 1/8 Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A1 3 Publiceret udgave 24.05.2017 30.05.2017 06.06.2017 06.06.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

132-150 kv AC stationer

132-150 kv AC stationer 132-150 kv AC stationer Valg af stationskonfiguration EDS-50-03 design standard Document no. 13/90592-120 REVISION VIEW Document no.: Version Author Document status/change Reviewer Approver Date CRA, ASK,

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE 1/16 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw for termiske anlæg større end 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A2 2 Publiceret udgave 10.04.2017 12.04.2017 21.04.2017 21.04.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Installations tilsluttede energianlæg større end 11 kw eleffekt samt nettilsluttede energianlæg 26.3.2007 Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Læs mere

Nye systemydelsesprodukter. Dok.: Klassificering: 1

Nye systemydelsesprodukter. Dok.: Klassificering: 1 Nye systemydelsesprodukter Dok.: Klassificering: 1 Dagsorden 1. Indledning og baggrund 2. Gennemgang og diskussion af mulige produkter 3. Frokost 4. Gennemgang og diskussion af mulige produkter forsat

Læs mere

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND 1/5 NOTAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND Dato: 1. marts 2019 Forfatter: SCR/SCR Energinet

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw for anlæg til og med 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A1 2 Publiceret udgave 10.04.2017 12.04.2017 21.04.2017 21.04.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer Dato: 07.07.2017 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: TF 3.4.1 Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv - høringsrevision 1.3.A. Sagsnr. 17/03665 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet)

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet) Dato: 21.03.2019 Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/02848-2 Kommentarskema vedr.: Høring af national gennemførelsesforanstaltning for informationsudveksling: stationsanlæg og net Linjenr. Figur/tabel

Læs mere

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d Til Forsyningstilsynet Sendt til post@forsyningstilsynet.dk Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-818 Doknr: d2018-22146-3.0 12-12-2018 Høringsnotat vedr. netvirksomhedernes tekniske betingelser

Læs mere

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Til Produktionsbalanceansvarlige aktører m.fl. 8. januar 2014 HEP-KDJ/HEP Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Version 2.0 af 8. januar 2014 Dok. 13/91893-57 1/9 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 Tillæg til markedsforskrift C3: Planhåndtering - daglige procedurer, nov 2011, rev. 3 1/8 TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 1 Tillæg for at følge GLDPM

Læs mere

Fjernvarmens oversete fleksibilitet 1 )

Fjernvarmens oversete fleksibilitet 1 ) Paul-Frederik Bach Fjernvarmens oversete fleksibilitet 1 ) Udviklingsbehov ved øget samspil mellem elsystemet og fjernvarmesystemet Wind Power and District Heating: New Business Opportunity for CHP: Sale

Læs mere

Elinfrastrukturredegørelsen

Elinfrastrukturredegørelsen Elinfrastrukturredegørelsen En teknisk redegørelse om principper for den fremtidige udbygning og kabellægning i det overordnede elnet i Danmark Offentliggørelse 3. april 2008 1 Hovedkonklusion Udbygningen

Læs mere

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Til Produktionsbalanceansvarlige aktører m.fl. 2. juni 2014 HEP-KDJ/HEP Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Version 2.0 af 2. juni 2014 Dok. 13/91893-57 1/10 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Nettilsluttede el-kedler med begrænset netadgang Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED YY CVR: xxxxx på den anden side

Læs mere

Teknisk forskrift TF 2.1.2

Teknisk forskrift TF 2.1.2 Teknisk forskrift TF 2.1.2 Automatisk og manuel elforbrugsaflastning 2.3 Gældende pr. 25. juni 2014 19.06.2014 19.06.2014 DATE LGS TSK NAME 2.2 Til NSU (Netsamarbejdsudvalget) (juni 2014) 2.1 Opfølgende

Læs mere

Forskrift G - Diskretionspolitik og procedurer omkring datasikkerhed

Forskrift G - Diskretionspolitik og procedurer omkring datasikkerhed Forskrift G - Diskretionspolitik og procedurer omkring datasikkerhed December 2007 Rev. 1 Nov. 2006 Nov. 2006 Jan. 2007 Jan. 2007 DATE LEG BCM/MRP LEG LSO NAME Nov. 2006 DATE HEP/LEG NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

Internt notat. Eltras køb af reserver og andre systemtjenester - Behov, hidtidige resultater, og udviklingsmuligheder

Internt notat. Eltras køb af reserver og andre systemtjenester - Behov, hidtidige resultater, og udviklingsmuligheder Internt notat Markedsdesign Dato: 9. Marts 2005 Sagsnr.: - Dok.nr.: 218874 v4 Reference: SDK/GIA/JCH Eltras køb af reserver og andre systemtjenester - Behov, hidtidige resultater, og udviklingsmuligheder

Læs mere

Vores samfundsmæssige nytte. Om Energinet.dk på el- og gasregningen

Vores samfundsmæssige nytte. Om Energinet.dk på el- og gasregningen Vores samfundsmæssige nytte Om Energinet.dk på el- og gasregningen Energinet.dk varetager samfundets interesser, når Danmark skal forsynes med el og naturgas. Vi ejer energiens motorveje og har ansvaret

Læs mere

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 Overblik over netdimensioneringskriterier 2017 1/7 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

Elementer i en infrastrukturhandlingsplan 2010 (baggrundsnotat)

Elementer i en infrastrukturhandlingsplan 2010 (baggrundsnotat) Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt Dato: 21. april 2005 Elementer i en infrastrukturhandlingsplan 2010 (baggrundsnotat) Eltra og Elkraft Systems Bidrag til den nationale

Læs mere

Hvordan skal infrastrukturen udbygges ved integration af 50% vindkraft i energisystemet?

Hvordan skal infrastrukturen udbygges ved integration af 50% vindkraft i energisystemet? Hvordan skal infrastrukturen udbygges ved integration af 50% vindkraft i energisystemet? Vindmølleindustrien 23 maj 2007 Peter Jørgensen Planlægningsdirektør Energinetdk s rolle Hvad betyder + 3000 MW

Læs mere

Teknisk forskrift TF Systemtjenester

Teknisk forskrift TF Systemtjenester Teknisk forskrift TF 5.9.1 Systemtjenester Systemtjenester som produktionsanlæg skal levere vederlagsfrit som en betingelse for tilslutning til nettet. 1.1 19.06.2012 W26-2012 04.07.2012 05.07.2012 DATE

Læs mere

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse Til Energitilsynets sekretariat Att.: Henrik Thomsen Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse 20. september

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet m.v. 1)

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet m.v. 1) BEK nr 891 af 17/08/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 5. november 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0088 Senere

Læs mere

Analyseforudsætninger

Analyseforudsætninger Analyseforudsætninger Dekomponering og planlægningsbalancer Rikke Bille Gaardestrup, Netplanlægning Loui Algren, Forskning og Udvikling Klassificering: 1 Program Indledning Lidt om netplanlægning og netanalyser

Læs mere

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 Annex D - Reaktiv reguleringsegenskaber jf. artikel 20, 40 og 48 1/6 ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 A Offentlig udgave JMI WZE MTH JPK FBN JBO 28. september 2018 REV. DESCRIPTION

Læs mere

TF Høringsnotat, indkomne bemærkninger

TF Høringsnotat, indkomne bemærkninger Til Interessenter Energitilsynet TF 5.4.1 Høringsnotat, indkomne er 3. september 2008 FBC/FBC Indkomne høringssvar med er Energinet.dk har gennemført en offentlig høring af Teknisk Forskrift 5.4.1 "revisionsplanlægning

Læs mere

132-150 kv kabelhandlingsplan. /Dansk Energi, Jørgen S. Christensen

132-150 kv kabelhandlingsplan. /Dansk Energi, Jørgen S. Christensen 132-150 kv kabelhandlingsplan /Dansk Energi, Jørgen S. Christensen Disposition Baggrunden for arbejdet Eksempler på hvordan kabellægningen kan gennemføres Den politiske aftale Det igangværende samarbejde

Læs mere

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser Høringsnotat Dok. ansvarlig: MER Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2018-15055-5.0 Udgivelsesdato: 06-09-2018 Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE 13. november 2018 Forsyningssikkerhed og Systemydelser 1 AGENDA Tid Emne 10.00-10.15 Velkomst og opsummering fra sidst 10.15-10.45 Præsentation af behovsvurdering med

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 0 Endelig udgave 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 DATE KDJ XLOC BJA TK NAME REV. DECRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 13/96336-14

Læs mere

2

2 2 3 4 5 6 Figur 1. Illustration af CHPCOM løsningens IT-kommunikation [kilde: Eurisco] 7 8 9 Figur 2 Oversigt over hovedaktørerne i interessentanalysen omkring IEC 61850 10 11 Aktør: Minimumkrav: Ønskescenarier:

Læs mere

Samspil mellem el og varme

Samspil mellem el og varme Samspil mellem el og varme Paul-Frederik Bach Dansk Fjernvarmes landsmøde 26. Oktober 2012 26-10-2012 Dansk Fjernvarmes landsmøde 1 Kraftvarme og vindkraft som konkurrenter I 1980 erne stod kraftvarmen

Læs mere

ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV

ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV Ændringer til køreplaner - tillæg til C3 - køreplaner - ekstra krav 1/6 NOTAT ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70

Læs mere

Forskrift B: Vilkår for adgang til. elmarkedet 78260-07. Marts 2007. Rev. 1. Dec. 2006 Jan. 2007 Mar. 2007 Mar. 2007 DATE MRP HEP MRP LSO NAME

Forskrift B: Vilkår for adgang til. elmarkedet 78260-07. Marts 2007. Rev. 1. Dec. 2006 Jan. 2007 Mar. 2007 Mar. 2007 DATE MRP HEP MRP LSO NAME Forskrift B: Vilkår for adgang til elmarkedet Marts 2007 Rev. 1 Dec. 2006 Jan. 2007 Mar. 2007 Mar. 2007 DATE MRP HEP MRP LSO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 78260-07 Energinet.dk

Læs mere

Opdeling af de systemansvarlige virksomheders tarifpuljer pr. 1. januar 2004

Opdeling af de systemansvarlige virksomheders tarifpuljer pr. 1. januar 2004 Opdeling af de systemansvarlige virksomheders tarifpuljer pr. 1. januar 2004 1. Indledning... 1 2. Lovmæssige rammer for tariferingen af systemansvarets omkostninger... 1 3. Konklusioner... 3 4. Afslutning...

Læs mere

Teknisk Forskrift TF Dansk Mvar-ordning

Teknisk Forskrift TF Dansk Mvar-ordning Teknisk Forskrift TF 2.1.3 Dansk Mvar-ordning Grænser for udveksling af reaktiv effekt i skillefladen mellem transmissions- og distributionsnettene Forskriften er gældende fra den 1. maj 2010. 1 Indhold

Læs mere

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig:

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig: Referat af møde vedr. koordinering af krav til nettilslutning af vindmøller afholdt hos Elkraft System Onsdag den 7. juli 2004 fra kl. 14.00 til kl. 16.00 Deltagere: Jan Havsager Jørgen Lemming Jørgen

Læs mere

Forord. Publikationen indeholder en temaartikel, der beskriver den nye CO 2 -kvoteregulering.

Forord. Publikationen indeholder en temaartikel, der beskriver den nye CO 2 -kvoteregulering. Forord Dansk Elforsyning Statistik 2003 har til formål at bringe indbyrdes sammenlignelige opgørelser, som kan belyse den seneste udvikling i dansk elforsyning. Publikationen tager udgangspunkt i den nye

Læs mere

Nettilslutningsaftale for tilslutning med begrænset netadgang

Nettilslutningsaftale for tilslutning med begrænset netadgang Denne nettilslutningsaftale er anmeldt til Energitilsynet den 22. 06. 2018 efter elforsyningslovens 73b. Aftalen er taget til efterretning af Sekretariatet for Energitilsynet den xx. Xx. 201x. Nettilslutningsaftale

Læs mere

Fremtidens TSO-udfordringer

Fremtidens TSO-udfordringer Fremtidens TSO-udfordringer READY Workshop - 5. november 2012 Netbelastninger Smart Grid-projekter og løsninger Sektionschef, Kim Behnke, Energinet.dk 1 Udfordringer for eltransmissionssystemet Elsystem

Læs mere

Årsberetning for 2012 om intern overvågning af ikke diskriminerende adfærd

Årsberetning for 2012 om intern overvågning af ikke diskriminerende adfærd Årsberetning for 2012 om intern overvågning af ikke 458.011 / Årsberetning intern overvågning 2012 Ejby Elnet Amba Indhold 1 Indledning 2 1.1 Kontrol med overholdelse af intern overvågning 2 2 Ejby Elnets

Læs mere

Celleprojektet. Kort fortalt

Celleprojektet. Kort fortalt Celleprojektet Kort fortalt Marked og økonomisk effektivitet Forsyningssikkerhed Miljø og bæredygtighed 2 Forord Celleprojektet er et af Energinet.dk s store udviklingsprojekter. Projektet skal være med

Læs mere

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER Bilag 3 - Energinets svar til høringskommentarer 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

Læs mere

Lidt om Energinet.dk. V/ Sektionschef Marian Kaagh. 13. Juni 2013 Temadag for vindmølleinteressenter

Lidt om Energinet.dk. V/ Sektionschef Marian Kaagh. 13. Juni 2013 Temadag for vindmølleinteressenter Lidt om Energinet.dk V/ Sektionschef Marian Kaagh 1 Fakta om Energinet.dk Selvstændig, offentlig virksomhed ejet af den danske stat ved Klima-, energi- og bygningsministeriet og med egen bestyrelse. Ejer

Læs mere

Dimensioneringsmanual for 400 kv, 150 kv og 132 kv PEX-kabelanlæg

Dimensioneringsmanual for 400 kv, 150 kv og 132 kv PEX-kabelanlæg Teknisk forskrift TF 2.1.1 Appendiks 4 Dimensioneringsmanual for 400 kv, 150 kv og 132 kv PEX-kabelanlæg 29. september 2008 OBG/ANL Dok. 174741/07, Sag 07/2151 1/24 1. Indledning... 3 2. Planlægning med

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Ejby Elnet A.m.b.a. Program for intern overvågning af ikke diskriminerende adfærd

Ejby Elnet A.m.b.a. Program for intern overvågning af ikke diskriminerende adfærd Ejby Elnet A.m.b.a. Program for intern overvågning af ikke diskriminerende adfærd _Beskrivelse af implementering af bestemmelserne om intern overvågning 2012 Indhold 1 Indledning 2 2 Information til medarbejderne

Læs mere

Fremtidens systemydelser

Fremtidens systemydelser Fremtidens systemydelser - en kommentar fra Dansk Energi Ph.d. Stine Grenaa Jensen Dansk Energi Stikord 15 minutter Visioner Barrierer (hvad skal der til?) Hvor er vi om 5 år? Hvad kræver det? Den ideelle

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1) BEK nr 1128 af 07/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-3633

Læs mere

Smart Grid i Danmark Perspektiver

Smart Grid i Danmark Perspektiver Smart Grid i Danmark Perspektiver Samarbejdsprojekt mellem Dansk Energi, energiselskaber og Energinet.dk Peder Ø. Andreasen, Adm. direktør Energinet.dk Trends i udviklingen der påvirker værdien af et Smart

Læs mere

Smart Grid - Et nøgleelement i fremtidens elsystem. Michael Guldbæk Arentsen mga@danskenergi.dk Chefkonsulent, Dansk Energi

Smart Grid - Et nøgleelement i fremtidens elsystem. Michael Guldbæk Arentsen mga@danskenergi.dk Chefkonsulent, Dansk Energi Smart Grid - Et nøgleelement i fremtidens elsystem Michael Guldbæk Arentsen mga@danskenergi.dk Chefkonsulent, Dansk Energi En revolution af energisystemet Fremtidens energi skal leveres af vedvarende energi

Læs mere

Smart energi - Smart varme

Smart energi - Smart varme Smart energi - Smart varme Fossil frie Thy 22. august 2012 Kim Behnke Energinet.dk Sektionschef Miljø, Forskning og Smart Grid Dansk klima- og energipolitik med ambitioner 40 % mindre CO 2 udledning i

Læs mere

Forskrift A: Principper for elmarkedet

Forskrift A: Principper for elmarkedet Forskrift A: Principper for elmarkedet December 2007 Rev. 1 Juni 2006 Nov. 2006 Jan. 2007 Jan. 2007 DATE LEG/MRP LEG/MRP LEG LSO NAME Sep./Okt. 2006 LEG/MRP REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 UDKAST TIL AFGØRELSE 26. oktober 2018 Ret & Administration SBCL 18/14520 Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 RESUMÉ Energinet Elsystemansvar A/S (Energinet) har

Læs mere

ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE

ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE AFSÆT I SMART GRID NETVÆRKETS ANBEFALINGER AFSÆT I SMART GRID NETVÆRKETS ANBEFALINGER HVAD ER DET KONCEPTET LØSER? Mobiliserer og nyttiggør fleksibelt elforbrug

Læs mere

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 Overblik over netdimensioneringskriterier 2017 1/8 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2 Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2 0 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14/17997-15 Energinet.dk Revisionsoversigt

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 0 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 14/17997-16 Energinet.dk

Læs mere

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 1/11 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner

Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner 3. april 2008 Principper for den fremtidige udbygning og kabellægning af det overordnede elnet Overordnede betragtninger - Udbygningen af elnettet skal ske gennem

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Installations tilsluttede energianlæg større end 11 kw eleffekt samt nettilsluttede energianlæg 26.3.2007 Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Læs mere

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø AKTØRDIALOGMØDE Behovsvurdering og markedsgørelse 25. september 2018, Erritsø 1 VELKOMMEN OG PRÆSENTATION AF AGENDA Tid Punkt 13:00-13:10 Velkomst og præsentation af dagensagenda 13:10-13:40 Ny elforsyningslov

Læs mere

Energitilsynets afgørelse Fra Energitilsynets afgørelse af 17. februar 2003 citeres føglende:

Energitilsynets afgørelse Fra Energitilsynets afgørelse af 17. februar 2003 citeres føglende: (Elforsyning) Dalum Papir A/S Energitilsynet af 17. februar 2003 Eltras PSO-tarif for 2002 Nævnsformand, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Næstformand, professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor,

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv. Høringsnotat Kontor/afdeling Center for Energiadministration/Forvaltning og Administration af VEordninger Dato 18. januar 2019 J nr. 2019-124 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om fritagelse

Læs mere

Forskrift C3: 259081-06. Planhåndtering daglige procedurer. November 2011. Rev. 3. Nov. 2006 Dec. 2006 Apr. 2007 April 2007 DATE

Forskrift C3: 259081-06. Planhåndtering daglige procedurer. November 2011. Rev. 3. Nov. 2006 Dec. 2006 Apr. 2007 April 2007 DATE Forskrift C3: Planhåndtering daglige procedurer November 2011 Rev. 3 Nov. 2006 Dec. 2006 Apr. 2007 April 2007 DATE KAC HEP KAC 200720070 LSO NAME Okt. 2008 Okt. 2008 Dec. 2008 Dec. 2008 DATE KAC MRP 220082008

Læs mere

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: SLS Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-697-4.0 24-01-2013 Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet Baggrund I november 2012 udarbejdede

Læs mere

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Til Markedsaktører og ejere af havvindmølleparker 15. oktober 2016 HEP/HEP Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Version 3.0 af 12. oktober 2016 Dok. 13/91893-72 1/11 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Temadag hos Dansk Fjernvarme den 31. august 2015 Henning Parbo, Energinet.dk Temadag: Kraftvarmeværkers deltagelse i elmarkederne 1 Indkøb

Læs mere

Vilkår og betingelser for tilslutning med begrænset netadgang

Vilkår og betingelser for tilslutning med begrænset netadgang Denne branchevejledning er anmeldt til Energitilsynet den 22. 06. 2018 efter elforsyningslovens 73b. Vejledningen er taget til efterretning af Sekretariatet for Energitilsynet den xx. Xx. 201x. Vilkår

Læs mere

24. juni Store varmepumper i fjernvarmeregi set fra et eldistributionssynspunkt

24. juni Store varmepumper i fjernvarmeregi set fra et eldistributionssynspunkt 24. juni 2019 Store varmepumper i fjernvarmeregi set fra et eldistributionssynspunkt Agenda Den grønne omstilling Nyt forbrug i el-nettet Belastningsudvikling for Evonet - Fleksibilitet Tarif Tilslutning

Læs mere

Koncept for styring af elsystemet - en del af Elsystem 2025 og det danske Smart Grid koncept

Koncept for styring af elsystemet - en del af Elsystem 2025 og det danske Smart Grid koncept Koncept for styring af elsystemet - en del af Elsystem 2025 og det danske Smart Grid koncept Carsten Strunge, M.Sc.E.E. Miljø, Forskning og Udvikling, Energinet.dk S-557 Smart Grid Temadag, 6. oktober

Læs mere

Forsyningssikkerhed- Energinet.dks modeller. Dato - Dok.nr. 1

Forsyningssikkerhed- Energinet.dks modeller. Dato - Dok.nr. 1 Forsyningssikkerhed- Energinet.dks modeller Dato - Dok.nr. 1 Agenda Energinet.dk s målsætninger for forsyningssikkerhed Modeller til beregning af forsyningssikkerhed Usikkerhed i forhold til forsyningssikkerhed

Læs mere

Fremtidens elsystem det bygger vi i dag

Fremtidens elsystem det bygger vi i dag Fremtidens elsystem det bygger vi i dag Nye energikoncepter og decentrale kraftvarmeværkers rolle i fremtidens elsystem Erritsø, 6. januar 2011 Kim Behnke Forsknings- og miljøchef, Energinet.dk kbe@energinet.dk

Læs mere

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Anders Michael Odgaard Nordjylland Tel. +45 9682 0407 Mobil +45 2094 3525 amo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan

Læs mere

Elbiler og elnettet. Perspektiver for elbiler i samspil med elsystemet Center for Grøn Transport

Elbiler og elnettet. Perspektiver for elbiler i samspil med elsystemet Center for Grøn Transport Elbiler og elnettet Perspektiver for elbiler i samspil med elsystemet Center for Grøn Transport 11.06.2010 Anders Bavnhøj Hansen, Senior konsulent, Civilingeniør Energinet.dk, Strategisk planlægning E-mail:

Læs mere

Elbilers værdi i elsystemet

Elbilers værdi i elsystemet 19-06-2014 cb/hhl Elbilers værdi i elsystemet Resumé.... 1 Elsystemets systemtjenester... 2 Mængder og priser... 4 Systemtjenester fremadrettet... 5 Estimat af elbilers værdi for elsystemet... 6 I takt

Læs mere

Celleregulator Fuldskala Test 2010

Celleregulator Fuldskala Test 2010 Celleregulator Fuldskala Test 2010 Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010 Trinity hotel og konferencecenter Fredericia Per Lund Denne præsentation Baggrund og introduktion 1. test. Markedsdrift

Læs mere

Den Nationale Sårbarhedsudredning. Rapport fra underudvalget vedrørende el-, naturgas- og teleforsyning samt it-forhold

Den Nationale Sårbarhedsudredning. Rapport fra underudvalget vedrørende el-, naturgas- og teleforsyning samt it-forhold Den Nationale Sårbarhedsudredning Rapport fra underudvalget vedrørende el-, naturgas- og teleforsyning samt it-forhold 25. august 2003 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og sammenfatning...4 1.1. Baggrund

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Senest opdateret januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL... 3 2. OMFANG OG SIKKERHEDSNIVEAU... 3 3. HOVEDMÅLSÆTNINGER... 4 4. ORGANISERING OG ANSVAR...

Læs mere