Fakta bygger på kvantitative og kvalitative undersøgelser både landsdækkende og i spejderlignende organisationer, herunder KFUM-spejderne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fakta bygger på kvantitative og kvalitative undersøgelser både landsdækkende og i spejderlignende organisationer, herunder KFUM-spejderne."

Transkript

1 Oplæggets indhold Et par ord om CUR Betweenagers (3.-5. klasse) Teenagere Hvad betyder det for måden at være spejder på? Fremtidsperspektiver for unge ledere Spørg gerne løbende! I må gerne være uenige! Det er et generelt billede Diskussion undervejs Fokuser på det, du kan bruge Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik Forsker i ungdomskultur, frivillighed m.m. Nyere projekter: Lokalforankret værdibaseret organisationsudvikling, Herfølge boldklub, DBU, konfirmandundersøgelse, medlemsprofil i FDF, kort udviklingsproces ift. DBIs studiemiljø m.v. Foredrag og bøger Fakta bygger på kvantitative og kvalitative undersøgelser både landsdækkende og i spejderlignende organisationer, herunder KFUM-spejderne klasse Er de små teenagere? Børn eller unge? Forældre Spiller vigtig rolle Forældrenes indflydelse begynder at ændre sig i 4. klasse her begynder vennernes indflydelse at spille en væsentlig anden rolle. Ikke at de voksne mister betydning de får bare en anden og betydning som den instans, der som som udgangspunkt altid er der, og som man kan falde tilbage på når tilværelsen måske i øvrigt bliver uoverskuelig. Forbrug: Oftest ikke direkte forbrugere Stigende medbestemmelse og indsigelsesret Når det er kjoler eller et eller andet fint, så er jeg tit med ude shoppe, men hvis det bare er strømpebukser eller noget andet, køber hun bare selv. Nogle gange kommer min mor hjem og siger: Ej, den skal du have. Men så synes jeg ikke altid, den er pæn.

2 Der shoppes med mor for egne penge Interesserer du dig for tøj og mode og sådan noget? Ja, lidt. Hvordan går du op i det? Jeg vil gerne have G-star. Har du meget mærketøj? Jeg har ikke så meget, men jeg har noget. Jeg går med aviser, og når jeg har nok, tager jeg med min mor med ud og køber. Så går jeg ud og køber noget. Dem her har jeg selv købt [peger på sine bukser]. Er det noget, du selv bestemmer, eller er det din mor, der køber det til dig? Det er noget, jeg selv bestemmer. (Dreng, 5. klasse, 12 år) Selvom de ikke selv er direkte forbrugere og har et bestemt økonomisk rådighedsrum, agerer de stadig som forbrugere i forhold til en lang række ting, fx fritidsaktiviteter Hvis det ikke er sjovt, er de smuttet De evaluerer meget ud en fra en sjovt / kedeligt -skala både i forholdet til indholdet (afkodning) og i forholdet til underholdningsværdien Legekulturen fylder meget: Drengene leger stadig med Lego, og pigerne leger meget med Build-a-bear-bamser. Men også her sniger forbrugerperspektivet sig ind. De henter inspiration hos ældre grupper men bruger det til at lege med. Autoritative voksne efterspørges Der efterspørges såkaldt autoritative voksne, der kan finde en god balance mellem på den ene side at opstille rimelige krav og forventninger til barnet og på den anden side at være i stand til at indleve sig i barnets situation og perspektiv f.eks. gennem samtaler. Et mangfoldigt fritidsliv, der kredser omkring nogle få hverdagsritualer : Hver dag Et par gange i ugen Engang imellem Aldrig I alt Går i klub/sfo Er sammen med venner Spejder Musikundervisning Rollespil Dyrker sport Ninentendo m.v Rulleskøjter/skateboard Sport i klub Kæledyr Leger med Lego

3 Dukker/actionfigurer Bytter/samler ting Hører musik Ser fjernsyn Spiller spil på nettet Uafhængigt af om man går i 3, 4 eller 5.Klasse udgøres Top 5 af følgende aktiviteter: Fjernsyn (99%) Sammen med venner (97%) Høre musik (96%) Spille spil på nettet (96%) Sportsaktiviteter (89%) Hverdagsritualerne Fjernsyn (62,8%) Hører musik (47,2%) Bruger tid på kæledyr (38,8%) Spiller spil på nettet (29,8%) Går i klub/sfo (27,8%) Er sammen med venner (24,5%) Venner er vigtige, men reelt bruges der mere tid på lettilgængelige individuelle aktiviteter, aktiviteter som er kædet sammen med en vis form for ansvar, samt aktiviteter der er betinget af ydre forhold Piger og drenge har meget tilfælles, men Der er en ligelig fordeling mellem fjernsyn, lytte til musik, spille spil, løbe på rulleskøjter, spejder m.v. men det behøver ikke at betyde, at man dyrker aktiviteterne på helt samme måde Drenge spiller mere PS, leger med Lego, går i klub og er aktive i organiserede fritidsaktiviteter. Piger bruger mere tid på f.eks. kæledyr, går mindre i klub og lever i generelt et mere uorganiseret fritidsliv. Ja, meget Ja, lidt Nej I alt Vigtigt, sammen med venner Vigtigt, jeg lærer noget nyt

4 Vigtigt, jeg kan snakke med en voksen Vigtigt, det er spændende Vigtigt, det er tæt på, hvor jeg bor Kvaliteten af aktiviteter tiltrækker og kvaliteten af aktiviteten fastholder Det vigtigste er at aktiviteten er spændende (59 pct.) og at man lærer noget nyt (57 pct.) Kun 35 pct. angiver. at det er vigtigt at de er sammen med deres venner kvaliteten af aktiviteten ser således ud til i sig selv at være det vigtigste! Det vil ofte være sådan, at venner introducerer til en aktivitet, men det er ikke vennerne, der i udgangspunktet er det vigtigste i forhold til, at de forbliver aktive! Der er gymnastikvenner og så rigtige venner Har du så mange venner til gymnastik? Ja, jeg har rigtig mange. Er det nogen, du også mødes med i fritiden? Nej, vi ses mest derhenne. Jeg har ikke været hjemme ved dem endnu. (Dreng, 10 år, 4.klasse) Primære- og sekundære vennegrupper Den primærvennegruppe, man begynder at orientere sig mod og forstå sig i lyset af, ser i nogen grad ud til at være den lokale gruppe bestående af venner fra skolen, SFO og nærmiljøet. De relationer, man etablerer i forbindelse med fritidsaktiviteter fremstår i højere grad som en sekundær vennegruppe, der over tid kan få en vigtig funktion i den enkeltes liv men som pt. er nogen, man dyrker en bestemt aktivitet med. Jeg synes bare det blev kedeligt kort om frafald Jeg har tidligere gået til spejder, men det gør jeg ikke længere. Hvorfor ikke det? Det ved jeg ikke det blev lidt kedeligt, og det var ikke det, vennerne interesserede sig for. Det var lige noget andet, de gik op i. Hvad gik de da op i? Fodbold og sådan noget. Jeg har også gået til taekwondo man fik god motion af det, men det var kedeligt. Fortæl lidt mere om det med spejderarbejdet hvorfor blev det kedeligt at være der? Det var meget sjovt det første halvandet, jeg gik der, men så blev det lidt kedeligt det sidste halvandet år. Hvorfor var det kedeligt? Det ved jeg ikke, man lavede meget det samme. Hvad lavede I da? Vi skulle lave alle mulige forskellige knob og finde poster og det var bare kedeligt i længden.

5 Hvad ville du gerne have lavet, for at det skulle have været mere spændende? Det ved jeg ikke, det er lang tid siden, jeg gik til, men jeg synes bare, det blev lidt kedeligt. (Dreng, 12 år, 5.klasse) Når historien skrives et andet sted. Når man oplever at ens primærrelationer stopper med en aktivitet skal der meget til at fastholde én i en bestemt aktivitet og hvis aktiviteten opleves som kedelig eller der ikke er etableret tætte relationer ind i en sekundær vennegruppe, er det i udgangspunkt blot ofte et spørgsmål om tid før man stopper med den pågældende aktivitet. Ser I det? Vennerne og spænding betyder mere, jo ældre eleverne er. Dreng Pige 3. kl. 4. kl. 5. kl. I alt Vigtigt, sammen med mine venner Vigtigt, jeg lærer noget nyt Vigtigt, jeg kan snakke med en voksen Vigtigt, det er spændende Vigtigt, det er tæt på, hvor jeg bor Drenge, aktiviteter og venskaber hænger sammen I takt med at man i højere grad orienterer sig mod vennegruppen får det relationelle element stadig større betydning. Drenge betoner denne faktor mere end piger, hvilket måske skal ses i sammenhæng med at drengevenskaber i højere grad end pigefællesskaber ser ud til at være orienteret omkring specifikke aktiviteter Accept af lederes autoritet og så alligevel (især piger) Vi har to trænere, den ene hedder Susanne, og den anden hedder Morten I har to trænere? Ja, Morten er i 40 erne og han er nogen gange hård, hvis der er noget, der ikke går lige efter hans plan. Så laver han tingene fuldstændig om og bliver sure på os. Hvad tænker du om det?

6 Jeg bliver lidt irriteret og tænker: Kan du ikke bare få os til det i stedet for at blive så sur på os? Heidi hun er helt anden type. Hun siger bare: Kom igen prøv igen. Hvordan er hun i forhold til Morten? Hun er mindre sur, men hun kan også godt blive sur. Synes du, de er for meget nogle gange? Ja, jeg kan godt blive irriteret, f.eks. hvis man har haft rigtig mange lektier for i skolen, og de så bliver sure, når man kommer derhen. (Pige, 10 år, 3. klasse) Opsamling: Betweenagers og fritidsliv Det skal være sjovt, spændende og jeg skal lære noget nyt. Aktiviteter tiltrækker og fastholder Venner får stadig større betydning, jo ældre man bliver men man går ikke til en aktivitet blot for at være sammen med vennerne I klasse er der noget, der tyder på et skift i forhold til synet på trænerrollen fra at være gud er der et stadigt større ønske om medindflydelse primært blandt pigerne. Eller udtrykt lidt anderledes fra at der er knyttet en formel autoritet omkring trænerrollen efterspørges der i højere grad en funktionel autoritet! Nutidens unge er ikke specielle! De har de samme drømme som unge altid har haft. De skal navigere i en anden verden, og derfor er deres strategier noget anderledes Man skriver selv den store historie (eks. forældre vs. mig) Tvivl, det at skulle forholde sig til modsætninger og løbende skabe mening i nuet, bliver m.a.o. rammevilkår for deres hverdagsliv. ikke dybere refleksion, men individualiserede strategier at forholde sig konstruktivt på en sådan måde, at der umiddelbart skabes en sammenhæng Vi er alle livstilsarkitekter, der lever det fede liv i overhalingsbanen eller De vokser op i en tid, hvor der er fokus på, at der stort set er frit valg på alle hylder - og på mønsterbrydere! Virkeligheden er at én ud af fire lever dette frie liv. For det store flertal gælder det, at de reelt reproducerer deres forældres uddannelsesniveau + 10% Pres: Hurtigt gennem systemet + realisere sig selv. (eks: siden mig) Hvis problem hos jer: Det er genrelt, strukturelt! Ser I det? Hvilke konsekvenser har det? Og hvis skyld er det, hvis de ikke griber de mange muligheder? Individualiseringen betyder, at man bogstaveligt talt selv står med lorten, mens man i de gode gamle dage kunne synge, at det er samfundets skyld!

7 Kontrol hvor muligt resten er ok De vigtige inspirationskilder Familien som base, man altid kan vende tilbage til. Vennegruppen tilbyder en arena som man kan spejle sig i, eksperimentere, kommunikere m.v. Globale værdier, hentes ind hvor det giver mening for en selv. Strategier Søgen efter nærhed/tryghed: Fokus på de nære venner Sponsorering af ét barn i Afrika, og billedet hænger hjemme på køleskabet Søgen efter et fast fundament: I en søgen efter faste fixpunkter søges der efter enkle svar på komplicerede spørgsmål: I politiske sammenhænge, som i udgangspunkt vil være knyttet til en stor historie I religiøse sammenhænge: Islam, Faderhuset og Evangelist (eks. ville ikke give sig) I bestemte subkulturer f.eks. de autonome (eks. Urban) I ekstreme miljøer f.eks. eliteidræt (eks. håndbold) Søgen efter intensitet: Den pæne og flittige dreng eller pige: Fra institutionel tryghed til at opleve, at man stadig er i live. Noget, der bl.a. søges bekræftet gennem intense oplevelser, der kan give et kick. Ekstrem sport, ekstrem druk, ekstreme aktiviteter (trainsurfing, ungdomsferie efter studentereksamen). Banke nogle Brøndby-tilhængere før en kamp (banfolk). Gøre det meningsløse meningsfyldt gennem skabelse af stammekulturer. En anden måde at inddele unge på De søde piger og de flinke drenge: Institutionerne (skoler fx) skaber tryghed og rammerne for livet - de vægter sikkerhed. De lærer at "leve op til forventningerne" i skolen. De er velopdragede unge, der kan se andres behov - hvis de gider. Dem, de andre ikke vil lege med: De har oplevelsen af, at de er forkerte i forhold til andre og klare sig derfor knap så godt i skolen, fx fordi de mobbes. De inviteres ikke til at deltage i vennernes aktiviteter og har derfor ikke et bredt netværk. De søger det trygge fællesskab. De vilde unge:

8 De føler sig "sat i bås" ved at følge institutionernes rammer. De søger ekstremerne, skal afprøve grænser (rejser), søger autencitet og skal kunne mærke "at man brænder for noget". Det, man laver, skal opsluge en. De stiller spørgsmål og er ikke tilfreds med overfladiske svar. Udfordring til frivillige ungdomsorganisationer: Skal der være plads til dem alle? De nære emner er interessante: Nære ting som kærlighed (86%), sundhed (74%),mode (68%) og sex (62%) er hotte blandt teenagere Men det er fred i verden (74%), retfærdighed i verden (66%), børnemishandling (58%), terror i verden (57%) og lighed mellem mennesker (51%) også.. Kan I genkende billedet? Mange valgmuligheder og nogle gange et stort pres Strategier: Søgen efter nære relationer, tryghed Søgen efter fast fundament Søgen efter intensitet Tendens inden for frivillighed: Bland Ikke færre frivillige, men de er frivillige på en anden måde. Generel mangel på ledere Frivillige handler i højere grad handler som forbrugere. Frivillige er blevet mere projektorienterede. Det handler om at levere et her og nu - engagement. Det lange, seje træk er ikke tiltalende.

9

10 Hvad motiverer dem, der er fortsat som ledere? At gøre en forskel sammen Man føler, at der er nogen, der gør noget helt anderledes end alle andre her i København. Det giver en eller anden pioneråndsfølelse. Hvad giver det mig? Jo, det giver mig den følelse, at jeg er med i et projekt, der gør noget anderledes og gør noget godt, som hjælper folk (medarbejder på Café Retro). - ikke for lederen eller dårlig samvittighed men sagen Vi laver vi ofte aktiviteter, og bagefter snakker vi så om det. Vi tager fx et emne op om fattigdom og snakker bagefter om, at der er rige og fattige i verden (15årig). Vedholdenheden skyldes nok de fede oplevelser, og at jeg føler, jeg kan give børnene noget. Det er utroligt svært at give slip. Jeg vil gerne give dem det, som jeg selv fik: Et sted at være og nogle oplevelser. Har I erfaringer med at sætte ord på det fælles projekt og at rose og fejre det bagefter? Ville det give mening at gøre det mere hos jer, evt. som kollektivt ritual? Hvordan? Fællesskab At jeg selv har holdt ved er da klart, fordi jeg nydt at komme der og har gode venner der. For at styrke lederfællesskabet er det vigtigt at gøre noget sammen Især for de unge ledere er det vigtigt at foretage sig noget sammen, fx tage på kurser, på lederture, hænge ud med en ældre leder når børnene er gået etc. Hvornår er fællesskabet bedst hos jer? Hvordan kan I styrke det? Hvordan kan man være et både stærkt og inkluderende fællesskab? Indflydelse Mine idéer er vigtige Nogle af de ældre ledere syntes ikke, jeg skulle være med til ledermøde, fordi jeg ikke havde erfaring nok. Men på den måde får jeg jo heller aldrig erfaring, svarede jeg. (15årig) 17årig pige: Overvejede at stoppe pga. kedeligt arbejde uden ansvar for vigtige og sjove ting: Jeg kunne sagtens få trælse opgaver som at købe ind til lejr, men når man var derude fik jeg ikke noget ansvar. I dag lejrudvalg m.m., hvor hun kan byde ind: For at få unge ledere til er det vigtigt, at de voksne er friske og åbne for nye idéer. Men vigtigt ikke at overlades til sig selv. Det kan være en udfordring at give plads til men også en befrielse for fornyelse er nødvendig: Fornyelse er en udfordring. Det går godt, men måske kunne det gå bedre? Vi har været spejdere siden vi var børn, og derfor ligger der noget kultur i os, som det kan være svært at ændre. (Tropleder, 29 år).

11 I hvilke situationer har I været gode til at give de unge plads til at prøve deres egne idéer af eller at byde ind i forhold til et fælles projekt? Hvad kom der ud af det? I hvilke situationer kan I give de unge endnu mere plads? Hvordan? Man udvikler sig som menneske Mine pædagogiske evner er ikke så gode, men det bliver bedre hele tiden. Jeg er blevet bedre til at have tålmodighed og at udtrykke mig klart. Det er man nødt til med børn. En 17-årig pige, der føler sig moden, klar til voksenlivet Hvad kan de kommende unge ledere få ud af at være ledere hos jer? Er der / kunne der skabes anledninger, hvor man kan spørge de unge ledere, hvad det gør ved dem at være ledere? At kunne sætte ord på, hvad man får ud af det over for vennerne For nogle år siden kom mange fra min årgang, men de er alle stoppet undtagen mig. Det kan godt være lidt svært, når de andre piger er bytøser, der ikke kan se det sjove i at sidde omkring et bål. Men de respekterer det, og det er rart, så jeg har det godt med det. Kunne man hjælpe de unge til at sætte ord på, hvad de får ud af at være KFUM-spejdere og ledere, så de ved hvad de mener over for vennerne? Der er en ældre leder, der tager sig af én Troplederen, der spiste pizza og tog på weekendtur med de unge ledere De unge, der oplevede det som en ære at blive udvalgt til at være patruljeledere Vores kredsleder er bare lederens leder. Det er en, som forstår at værdsætte selv det mindste, som den enkelte leder nu kan give og som forstår at motivere og lytte. Den gode kredsledelse er at se muligheder i stedet for det dårlige. Der skal noget af en motivator til at være glad for de fire ledere, der er kommet, frem for at ærgre sig over de otte, som ikke dukkede op Forbilleder Man blev oplært til at være leder. Jeg kunne ikke fortsætte og ville også gerne være leder, fordi mine ledere altid har haft det hyggeligt, og jeg så op til dem. Lederne har nærmest være idol for én, og man har tænkt, at sådan vil man gerne være selv. Hvordan bliver man det? - Bruge tid sammen med de ældste evt. ud over aktiviteten - Være sig selv, ærlig

12 - Selv have et godt lederfællesskab Det giver også motivation at være et bevidst forbillede: Det er sådan lidt tutor-agtigt, at være et forbillede. At prøve at lægge mærke til, at alle skal komme til, tænke på andre. Nogle kan være negative, hvis de har haft en dårlig dag, så prøver vi at sige, at de ødelægger stemningen for andre. (Patruljeleder, 17 år).

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Nogle få input omkring unge, foreningsliv og udviklingspuljer! DUF 6.oktober 2011 Victor s

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald?

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Perspektiver på tweens, ungdom og gymnastik i en synes godt om -kultur! Middelfart 17.november 2013 Hvad er der på dagsordenen? De digitale indfødte

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15.

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15. Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er

Læs mere

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Børneliv version 2.0 Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Viborg 7.oktober 2013 Fire vigtige spørgsmål.. Hvor mange 9-12-årige har en FB-profil og hvor mange 15-årige går det til fest hver uge?

Læs mere

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR)

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR) FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 1985 Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 2015 Center for Ungdomstudier (CUR)

Læs mere

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur Center for Ungdomsstudier (CUR) Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur KL 18.april 2012 Center for Ungdomsstudier (CUR) Hvad er der

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Det. perspektiver påp. ungdomsliv og byplanlægning. 5.maj 2009

Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Det. perspektiver påp. ungdomsliv og byplanlægning. 5.maj 2009 Det er sgu svært at gøre oprør mod en far der har en federe hættetrøje end én selv perspektiver påp ungdomsliv og byplanlægning i en tid hvor meget er til forhandling 5.maj 2009 Hvad er der på dagsordenen?

Læs mere

Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen?

Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen? Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen? Stille mus Indadrettet/usikker Har ikke mange venner Ser mere tv Bruger mere tid på at læse bøger og blade Hjælper til derhjemme Bruger internettet

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Vingsted 20.november 2015 5.klasse i 1984 5.klasse i 2015 Foreningslivet

Læs mere

Det handler om andet end fodbold. DBU Sjælland

Det handler om andet end fodbold. DBU Sjælland Det handler om andet end fodbold DBU Sjælland Program Præsentation og baggrund Hvad siger de unge??? Forskel i køn og typer Årsager til frafald Muligheder for fastholdelse Klubliv Opsamling DBU Sjælland

Læs mere

Der er ingen der har lyst til at ligne en kegle - men alle har jo lyst til at være gode til noget

Der er ingen der har lyst til at ligne en kegle - men alle har jo lyst til at være gode til noget Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Der er ingen der har lyst til at ligne en kegle - men alle har jo lyst til at være gode til noget perspektiver på unge, frivillighed og foreningsliv!

Læs mere

et oplæg med fokus på betweenagere..og voksne. Aalborg 27.september 2011

et oplæg med fokus på betweenagere..og voksne. Aalborg 27.september 2011 et oplæg med fokus på betweenagere..og voksne. Aalborg 27.september 2011 Hvad er der på dagsordenen? Fra to dage til et helt liv om udviddelse af ungdomstiden Holder det? om de livsvigtige men skrøbelige

Læs mere

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj Skole og fritid 1 Helt enig Mest enig Hverken enig eller uenig Mest uenig Helt uenig 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 God Skole Altid glad for at Sjov undervisning Respektfuld komme i skole behandling 2 Mest uenig

Læs mere

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag?

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Organiser Jer 2 eller 3 og drøft dette Herefter fremlæggelse / diskussion Konklusion efter ophængte stickers! I skal hurtigt i gang. Hvilke udfordringer

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur! 5.klasse i 1984 5.klasse i 2016 Hvad er der på menuen.? Lidt om tweens.

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Hvad børn siger om et godt børneliv!

Hvad børn siger om et godt børneliv! Hvad børn siger om et godt børneliv! Indledning: Børnerådet har udarbejdet en rapport, Portræt af 5. klasse, januar 2007. Undersøgelsesresultatet er taget med udgangspunkt i en gruppe unge bestående af

Læs mere

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 I klassen: 1. Hvilken af nedenstående påstande passer bedst til dig? (93 a. Jeg er en af de dygtigste i klassen. 16 % b. Enkelte

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Bernstorffsminde 12. november 2016 Børne- og ungdomslivet er

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER FORÆLDRE Om Klubfidusen HVORDAN MÆRKER MIT BARN, AT KLUBBEN ARBEJDER MED KLUBFIDUSEN? Helt konkret vil dit barn deltage i træningsøvelser og -aktiviteter, der støtter op om holdånden og fællesskabet. Spørg

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Elever i 7., 8. og 9. klasse på Holmebækskolen og Herfølge Skole kan vælge Ungtræner/Trænerspiren som valgfag. I praksis betyder det,

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

Resultat af undervisningsmiljøundersøgelsen. Linieskolen

Resultat af undervisningsmiljøundersøgelsen. Linieskolen Resultat af undervisningsmiljøundersøgelsen Linieskolen Efterår 2012 Der er indleveret svar fra i alt 51 elever, ud af 60 elever, men der skal tages forbehold for at nogle steder har de ikke svaret og

Læs mere

Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes?

Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes? Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes? Et mikro- og midi-perspektiv på frafaldsproblematikken Vejen 26.november 2014 Hvad er der på menuen? Det trænere og ledere tror der årsagen til

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge og en fritidsarena i forandring! Holstebro 18.september 2017 Børne-

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015?

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? 1. Du er: D P Alle D P Alle 52,6 47,4 100,0 2. Hvilken klasse går du i? 9. klasse 18 18 36 39,1 40,0 39,6 10. klasse 32 27 59 69,6 60,0 64,8 3. Du bor sammen

Læs mere

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med:

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med: I samarbejde med: Har du brug for en ven, der bare er der? Denne folder er til dig som er barn eller ung Mangler du af og til en forstående voksen at snakke med? Synes du, at de voksne tit har for travlt

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring, besnøringer og indspil til stregen?

Det handler om meget mere end kraftspring, besnøringer og indspil til stregen? Det handler om meget mere end kraftspring, besnøringer og indspil til stregen? Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv en synes godt om -kultur! Guldborgsund 2.december 2014 Fire vigtige spørgsmål..

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske! Perspektiver på ungdoms- og fritidsliv

Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske! Perspektiver på ungdoms- og fritidsliv Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske! Perspektiver på ungdoms- og fritidsliv Christiansborg 2. december 2010 Hvad er der på programmet? Flere bekendte, lige så mange venner men mere tid

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER FORÆLDRE Om Klubfidusen Dit barns fodboldklub har valgt at arbejde med Klubfidusen. Klubfidusen er en trivselsindsats, der kombinerer viden om børns trivsel og viden fra fodboldverdenen, og som er udarbejdet

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

trivsel, tryghed og tro på nytænkning hos de lokale Pigespejderfællesskaber

trivsel, tryghed og tro på nytænkning hos de lokale Pigespejderfællesskaber trivsel, tryghed og tro på nytænkning hos de lokale Pigespejderfællesskaber 2 Hovedbestyrelsens sammenfatning af undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier, udarbejdet oktober 2014 Introduktion Er det

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2014 for 0.klasse: 6 elever

Trivselsundersøgelse 2014 for 0.klasse: 6 elever Trivselsundersøgelse 2014 for 0.klasse: 6 elever Når jeg tænker på min skole, bliver jeg Når jeg tænker på min klasse, bliver jeg Når jeg har frikvarter, bliver jeg Når jeg laver lektier, bliver jeg Når

Læs mere

Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således:

Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således: Undervisningsmiljøvurdering Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således: Læs Først! Det er afgørende vigtigt, at det

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse

Mål og indholdsbeskrivelse SMÅ SKOLER - STORE HJERTER SMÅ SKOLER - STORE HJERTER Mål og indholdsbeskrivelse SFO Svanen Andkær Skole Svanen er Andkær Skoles SFO. I Svanen har vi en meget stor bevidsthed om, at børnene er hos os i

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole.

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Evaluering af børnesamtalen

Evaluering af børnesamtalen Evaluering af børnesamtalen 15. august - 14. oktober 2011 Statsforvaltningernes evaluering af børnesamtalen 1. Indledning I resultatkontrakt 2011 er der fastsat et krav om, at statsforvaltningerne i 2011

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen

Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen - Frafald blandt 11-14-årige lavet af Center for Ungdomsforskning for Spejderne i Danmark, 2010 Personerne i præsentationen har ingen relation til

Læs mere

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog.

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Kære statsforvaltning/ kære morogfarskalskilles.dk Jeg

Læs mere

! " # # $ % & & ' " () * ' /

!  # # $ % & & '  () * ' / " # # $ % & & ' " () * +, -. ' / 0 " "# $ %&$" $"' "(&)(*))) # +" $ #,$- $$#$$$ " ". " /0-$1" /0-"$"2 $ "# " # 3& " $3 $$ - " "$ "&'& $&%& 45" $ " %"" $ $%& % 6&$ $ #'() % & 1"#"#$ 7%# %" )%) * +,) %%

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE Dette er et dilemmaspil, hvor I skal gætte hinandens svar på spørgsmål og dilemmaer om pengespil. Gennem diskussioner og gæt, får de unge fokus på deres egne og kammeraternes spillevaner og holdninger.

Læs mere

Spørgeskema. Unge 12-15 år. (Dansk)

Spørgeskema. Unge 12-15 år. (Dansk) Spørgeskema Unge 12-15 år (Dansk) Kære 12-15- årige din opfattelse, Godt at vide: Hvordan gør du? Eksempel: 15. Hvor stor en del af året bor du i dit boligområde? Hvad får du ud af det? 1 Først et par

Læs mere

FRAFALDSANALYSE BEDRE FASTHOLDELSE - hovedpointer fra DBTU s frafaldsundersøgelse.-

FRAFALDSANALYSE BEDRE FASTHOLDELSE - hovedpointer fra DBTU s frafaldsundersøgelse.- FRAFALDSANALYSE BEDRE FASTHOLDELSE - hovedpointer fra DBTU s frafaldsundersøgelse.- Bordtennis en svingdørsidræt? Næ nej, den egenforståelse kan vi godt gøre op med. Frafaldsanalysen viser, at 70% af de

Læs mere

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014 1 Kontaktpersonens navn: Den unges navn: Dato: 2 Boligforhold Profil 1: Jeg er meget tilfreds med at bo på Rismøllegården og har det godt med de andre beboere og personalet. Profil 2: Jeg er hovedsagligt

Læs mere

Evaluering af Styr Livet Kursus

Evaluering af Styr Livet Kursus Evaluering af Styr Livet Kursus 1. Skriv på et blad, hvad du har fået ud af kurset sæt det på plakaten! Jeg synes kurset indeholder mange gode redskaber til at lære sig selv at kende Jeg er blevet mere

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Multikunstnerne eller meget pressede unge

Multikunstnerne eller meget pressede unge Multikunstnerne eller meget pressede unge - perspektiver på ungdomsliv i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end at forstå! Aarhus 11. september 2018 Når man googler danske unge.. Velkommen

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Evaluering af undervisningsmiljø efterår 2012

Evaluering af undervisningsmiljø efterår 2012 Evaluering af undervisningsmiljø efterår 2012 Samlet set får skolen pæn karakter, men der er nogle fokuspunkter, vi ønsker at arbejde med, så flere elever vil udtrykke sig positivt ang. de pkt. Punkter

Læs mere

Aktiv i svømmeklubber, både som udøver og træner Cand. Scient. Idræt Projektleder på diverse Idrætsundersøgelser, Center for Ungdomsstudier

Aktiv i svømmeklubber, både som udøver og træner Cand. Scient. Idræt Projektleder på diverse Idrætsundersøgelser, Center for Ungdomsstudier Aktiv i svømmeklubber, både som udøver og træner Cand. Scient. Idræt Projektleder på diverse Idrætsundersøgelser, Center for Ungdomsstudier Udviklingskonsulent, Dansk Svømmeunion 180000 170639 178047 160000

Læs mere

Nutidens unge fremtidens sygeplejesker

Nutidens unge fremtidens sygeplejesker Nutidens unge fremtidens sygeplejesker Af Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Unges motivation og rationale i forhold til uddannelse har ændret sig 90 erne - Lystvalgsdiskursen

Læs mere

Resultatskema kommunen: Hvordan har du det? 2011 I procent, antal i parentes

Resultatskema kommunen: Hvordan har du det? 2011 I procent, antal i parentes =0 Er du dreng eller pige? Dreng 51% (1.232) Pige 49% (1.198) Manglende svar 0% (8) Sådan er jeg for det meste: Meget glad 74% (1.808) Glad 22% (544) Ikke glad 3% (75) Hvad synes du om klassen? Meget glad

Læs mere

Har du fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen?

Har du fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen? Hvilken klasse går du i? Respondenter Procent 07A 2 1,5% 07B 2 1,5% 07C 3 2,3% 07D 16 12,0% 07F 19 14,3% 07G 26 19,5% 08A 4 3,0% 08B 2 1,5% 08C 1 0,8% 08D 6 4,5% 08E 21 15,8% 08F 3 2,3% X04 1 0,8% 09A

Læs mere

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre - om betydningen af forforståelse og praksis Nyborg den 26. januar Formelle samtaler Kulturelle forforståelser Skole-hjem samtale som praksis Positioneringer

Læs mere

UMV-RAPPORT. (Undervisningsmiljøvurdering)

UMV-RAPPORT. (Undervisningsmiljøvurdering) Juni 2014 UMV-RAPPORT (Undervisningsmiljøvurdering) Skolen har udarbejdet en UMV der primært basere sig på spørgerskemaer, der vurdere det æstetiske miljø, det psykiske og det fysiske miljø. Med udgangspunkt

Læs mere

Begge mine forældre Den ene af mine forældre Mine forældre på skift Den ene af mine forældre og denne kæreste/mand/kone Andre

Begge mine forældre Den ene af mine forældre Mine forældre på skift Den ene af mine forældre og denne kæreste/mand/kone Andre 1 Kære elev Tak, fordi du vil besvare spørgeskemaet om dine interesser og din fritid. Spørgeskemaet tager ca. 15 min. at udfylde. Din besvarelse vil være anonym. Med venlig hilsen Center for Ungdomsstudier

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Den som flaskehalsen peger på...!"

Den som flaskehalsen peger på...! Den som flaskehalsen peger på...!" Filmen er bygget op omkring 5 små afsnit, som sker under den samme fest, hvor 14 unge deltager. De unge skuespillere har selv bidraget med egne og andres erfaringer til

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning 1Unge sportudøveres prioritering og planlægning UNGE SPORTUDØVERES PRIORITERING OG PLANLÆGNING Oldengaard.dk har foretaget en spørgeskemaundersøgelse over nettet for at afdække unge sportudøveres prioriteringer

Læs mere

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold TRÆNERHÆFTE 1 Målgruppe 5 Indhold Mål 5 Hvad skal vi lære om? 6 Viden børn, trivsel og fodbold 8 Børn, trivsel og fodbold 11 Refleksion noter 12 Samspil og sammenhæng 13 Refleksion noter 14 Din betydning

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere