De udførte opgaver i 2008 har medført en mindre overskridelse af de økonomiske rammer for bevillingsområdet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De udførte opgaver i 2008 har medført en mindre overskridelse af de økonomiske rammer for bevillingsområdet."

Transkript

1 REGNSKAB 2008 Bevillingsområde VVS-afdelingen Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering Med få undtagelser har alle kommunale ejendomme og institutioner i 2008 været omfattet af driftskontrakten om VVS-afdelingens kontrol- og serviceydelser. Udvalget har med de opnåede resultater opfyldt den af Kommunalbestyrelsen fastsatte målsætning for bevillingsområdet. Ud over VVS-afdelingens egentlige driftsopgaver er der udført forbedringer på de tekniske installationer med henblik på fortsatte energibesparelser samt foretaget ekstraordinær renovering af de tekniske installationer. De udførte opgaver i 2008 har medført en mindre overskridelse af de økonomiske rammer for bevillingsområdet. Udvalget finder, at den nuværende status og udviklingen på området i den seneste årrække må give anledning til overvejelser om ændring af de økonomiske rammer for bevillingsområdet i de kommende år, jf. afsnittet Status og udvikling. Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter drift af VVS-afdelingen, der som en del af kommunens entreprenørvirksomhed på Materielgården varetager opgaven med tilsyn, drift, vedligeholdelse samt mindre udbygninger/forbedringer af de tekniske installationer i kommunens ejendomme. Resultater og målopfyldelse Kontrol- og serviceydelser VVS-afdelingen har i 2008 ført tilsyn med og foretaget servicearbejder på tekniske installationer i 223 kommunale ejendomme og enkeltinstitutioner. Institutioner og ejendomme fordeler sig på områderne således: Skole- og Socialområdet - skoler mv sociale institutioner 128 Kultur- og Fritidsområdet - biblioteker, svømmebade, Baltoppen, forenings- og klublokaler mfl. 47

2 BEVILLINGSOMRÅDE Ballerup Superarena 1 Villa Blide 1 Rådhuset og Skovlunde Lokalkontor 2 Det tekniske område - Ejendomme (diverse ejendomme) 20 - Materielgården 1 - Genbrugsstationen 1 Nye ejendomme fra det tidligere Københavns amt 4 - Stokholtbuen Klausdalsbrovej 621 A-E - Kasperskolen - Skolen ved Maglemosen Opgaverne er udført i overensstemmelse med beskrivelsen heraf i det senest reviderede hæfte "VVS-afdelingen - en servicefunktion", som er udsendt til samtlige afdelinger, institutioner mfl. omfattet af driftskontrakten. Ud over de løbende VVS-arbejder er der således foretaget service på fyrings-, fjernvarme- og ventilationsanlæg. På varmeanlæg, ventilationsanlæg og svømmebade er der desuden foretaget kontrolmålinger og indreguleringer. En del af de udførte arbejder er lovpligtige. VVS-afdelingen har deltaget i det årlige bygningssyn og har forestået arbejder og tilsyn med udvidelse og ombygning af eksisterende anlæg samt projektering af mindre nyanlæg. Der er foretaget registrering af det månedlige varme-, el- og vandforbrug på de 45 største institutioner, og på de resterende 150 institutioner er forbruget registreret ca. hver anden måned, med undtagelse af Ballerup Superarena, samt de nye ejendomme overtaget fra det tidligere Københavns amt, hvor VVS-afdelingens ydelser endnu ikke er fastlagt. Særlige resultater VVS-afdelingen har i forbindelse med ekstraordinær bygningsvedligeholdelse ydet konsulentbistand og foretaget projektering af arbejder på de tekniske installationer i en række kommunale ejendomme og institutioner. Der er periodisk gennemført driftskontrol på 7 svømmebade. De gennemførte analyser af vandkvaliteten, som er udført af Miljølaboratoriet Storkøbenhavn I/S, har ikke givet anledning til påtale.

3 BEVILLINGSOMRÅDE En del institutioner har fået renset ventilationskanaler. På skoler og børneinstitutioner er arbejdet med brandtætning af el-skabe og elgennemføringer (lovkrav) videreført i Arbejdet pågår stadig. Sikkerhedseftersyn af lysanlæg på offentlige steder (lovkrav) er fortsat udført i Kommunen har ansvaret for, at der udføres sikkerhedseftersyn af de lysanlæg den selv ejer, f.eks. ved plejehjem, skoler, børneinstitutioner, biblioteker, idrætsanlæg mv. Arbejdet pågår stadig. I idrætshaller m.m. er der fortsat udført nød-/panikbelysning i 2008 (lovkrav). Arbejdet pågår stadig. Energibesparende foranstaltninger Udskiftning af automatik vil fortsat være påkrævet i de kommende år på grund af anlæggenes alder. Personale Personaleforbruget i 2008 omfatter 1 administrativ medarbejder og 1 energiledelseskonsulent beskæftiget i Ejendomme på Rådhuset. Personaleforbruget svarer til budgetforudsætningerne for Økonomi Årets resultat ser således ud (kr.): Budget inkl. tillægsbev. Regnskab Afvigelse Udgift Indtægt Nettoresultat I forhold til de meddelte bevillinger er der tale om merudgifter på kr., svarende til ca. 2,2 %. Merforbruget knytter sig alene til personalekontoen, som henhører under Ejendommes lønsum. Merforbruget vil derfor blive overført til 2009 i forbindelse med den endelige opgørelse af over- og underskud på de lønsumsstyrede konti. Rammeændringer I 2007 og efterfølgende år er indarbejdet en besparelse på kr. som følge af udligningsreformen, hvilket indebærer at udgifterne til fremmede entreprenører i driftskontrakterne med VVS-afdelingen er reduceret.

4 BEVILLINGSOMRÅDE Status og udvikling Økonomi Med regnskabsresultatet for 2008 er der sket følgende udvikling de seneste 3 år (kr.): Udgift Indtægt Nettoresultat Set over 3-årsperioden har antallet af ejendomme og installationer omfattet af VVSafdelingens kontrol- og serviceydelser været nogenlunde konstant, når der ses bort fra de nye ejendomme overtaget fra det tidligere Københavns amt. Faldet i udgifterne fra 2006 til 2007 skyldes at udgifterne til fremmede entreprenører i driftskontrakterne er faldet, idet VVS-afdelingen, som led i den indarbejdede besparelsen i budgettet, har udført en større del af disse opgaver. Stigningen i udgifterne fra 2007 til 2008 skyldes primært generelle løn- og prisstigninger i henhold til Kommunernes Landsforenings skøn over løn- og prisudviklingen. De tekniske installationer i de fleste kommunale bygninger - så som ventilationsanlæg, varmeanlæg, elinstallationer mv. - har efterhånden nået en alder, hvor større reparationer, udskiftninger og egentlige renoveringer er påkrævet. På den baggrund, kan der blive behov for en opjustering af de økonomiske rammer for området. Ligeledes kan ændrede installationstyper og skærpede krav til kontrol- og indreguleringsfunktionerne, med henblik på yderligere nedsættelse af vand- og energiforbrug samt fastholdelse af de allerede opnåede besparelser, i de kommende år medføre behov for en opjustering af de økonomiske rammer for bevillingsområdet. Decentralisering I takt med den øgede decentralisering overvejes det fortsat, om aftalerne fremover skal indgåes med de enkelte institutioner, hvis institutionerne og afdelingerne på rådhuset finder det ønskeligt. I overvejelserne indgår desuden omfanget af de opgaver, der bør udføres af VVS-afdelingen, såfremt afdelingen er konkurrencedygtig i forhold til private virksomheder. Det tekniske område Energistyringen giver med en stadig udvidelse af kontrolfunktionerne et øget forbrug af mandtimer. Behovet for en edb-baseret overvågning er som følge heraf stigende. Dette kan give anledning til fornyede overvejelser om etablering af centrale overvågnings- og styringsanlæg.

5 BEVILLINGSOMRÅDE Anvendelsen af lokaler uden for normal driftstid, som f.eks. aftenmøder på skoler og lignende, giver fortsat anledning til zoneopdeling af varmeanlæggene. Der kan opnås væsentlige energibesparelser, som over en periode vil modsvare etableringsudgiften. Udskiftning af automatik vil fortsat være påkrævet i de kommende år på grund af anlæggenes alder og den teknologiske udvikling. Driftskontrakter VVS-afdelingens opgaver har siden 1999 været omfattet af de indgåede driftskontrakter imellem Teknik- og Miljøudvalget og driftsfunktion VVS på materielgården. En opdatering af driftskontraktgrundlaget er under udarbejdelse af Ejendomme. Opdateringen omhandler bl.a. tilgang af tekniske installationer i nye byggerier fra de seneste 4-5 år, herunder bygninger overtaget fra amtet i forbindelse med strukturreformen pr. 1. januar Hertil kommer, at adskillige institutioner og skoler selv har iværksat ombygning af de tekniske installationer, hvor drift og vedligeholdelse ligeledes skal indarbejdes i kontraktgrundlaget. Fra og med 2007 har VVS-afdelingen kun taget sig af de lovpligtige registreringer i henhold til ELO-ordningen. Personalet i de øvrige kommunale bygninger har selv aflæst energiforbrug og rapporteret videre til Grønt Sekretariat. Driftsfunktion VVS på materielgården henhører organisatorisk under Ejendomme og forventes fra og med budgettet for 2010 overflyttet til bevillingsramme VVSafdelingen, der ligeledes henhører under Ejendomme. Omflytningen medfører ingen praktiske ændringer i driftsfunktionens daglige virke, men vil medføre en forenkling og dermed en lettelse af administration af området. Generelt De tekniske installationer i de kommunale bygninger har nu adskillige steder nået aldersgrænsen. Installationerne er desuden blevet repareret så mange gange, at der fremover må forventes betydelige udgifter til udskiftning og renovering af de tekniske installationer, hvis de kommunale bygninger fortsat skal være i driftssikker stand, både indenfor og udenfor normal arbejdstid. Ejendomme har iværksat udarbejdelsen af en flerårig genopretningsplan for de tekniske installationer i kommunens bygninger. Ved udarbejdelsen af genopretningsplanen vil fortsat indgå overvejelser om energibesparende foranstaltninger, arbejdsmiljø og hensynet til miljømæssige forhold i øvrigt.

6 REGNSKAB 2008 Bevillingsområde Fritidsområder mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering Aktiviteterne på området er fortsat præget af, at der siden 1997 er foretaget ukrudtsbekæmpelse på de kommunale arealer helt uden brug af sprøjtemidler, idet en sådan ukrudtsbekæmpelse er meget ressourcekrævende. Tiltag med blomster i byen, herunder opsætning af blomsterkummer på centrale steder i kommunen, er videreført i Kommunens borgere har i 2008 fortsat været beriget med mange varierede oplevelsestilbud og muligheder i kommunens grønne områder. Den miljømæssige bæredygtige drift har samtidig været med til at sikre flora og fauna bedre levevilkår. Med en prioriteret indsats skønnes den løbende vedligeholdelse og drift udført i overensstemmelse med de af Teknik- og Miljøudvalget opstillede vedligeholdelsesnormer for de forskelligartede grønne delområder og i overensstemmelse med Kommunalbestyrelsens overordnede målsætning for disse områder. Vedligeholdelse og drift af eksisterende friarealer m.m. er i 2008 udført inden for de økonomiske rammer for bevillingsområdet. Med udgangspunkt i de af udvalget vedtagne, overordnede plejeplaner for de grønne områder er plejeforskrifterne for delområderne løbende revideret for at afstemme mål med de økonomiske midler. Som følge af udligningsreformen, er der fra og med 2007 vedtaget en yderligere reduktion af de økonomiske rammer for udvalgte friarealtyper. Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter nedenstående delområder inden for de grønne områder: * Anlæg ved skoler * Idrætsanlæg ved skoler * Idrætsanlæg * Daginstitutioner * Øvrige institutioner * Rådhus og Skovlunde Lokalkontor * Mindre haveanlæg * Parkanlæg * Naturprægede arealer * Torve og pladser mv. * Beplantning, græsrabatter mv. * Øvrige aktiviteter

7 BEVILLINGSOMRÅDE De første 6 delområder er arealer og anlæg, der reelt henhører under andre udvalg, men hvor drift og vedligeholdelse sammen med bevillingen er overdraget til Teknik- og Miljøudvalget. De øvrige 6 delområder er Teknik- og Miljøudvalgets egne arealer og funktioner. Bevillingsområdet omfatter desuden grønne anlæg mv. i tilknytning til de tidligere amtsveje og amtsinstitutioner, der pr. 1. januar 2007 er overgået til Ballerup Kommune i forbindelse med strukturreformen. Endvidere opgaver vedrørende Naturbeskyttelsesloven, herunder naturpleje, formidling og overvågning. Resultater og målopfyldelse Vedligeholdelse og drift af kommunens grønne områder er udført med udgangspunkt i den opstillede overordnede målsætning for disse områders fremtræden, med vægten lagt på fastholdelse af de i forvejen eksisterende friarealer, inventar mv. Nyanlæg, omlægning af eksisterende anlæg og nye tiltag over anlægsbudgettet har dog fortsat bidraget til større variation og flere oplevelsestilbud for kommunens borgere. Dette sker især hvor nye friarealtilbud opstår i byudviklingsområder, mens der generelt sker reduktioner på vedligeholdelsesindsatsen, som følge af udligningsreformen. Miljøvenlig ukrudtsbekæmpelse i form af manuel og termisk ukrudtsbekæmpelse har igennem flere år helt erstattet den tidligere anvendelse af kemiske sprøjtemidler (pesticider). Tidligere tiders anvendelse af kemiske sprøjtemidler er fuldt ud erstattet af en mere ressourcekrævende manuel ukrudtsbekæmpelse og ukrudtsbekæmpelse ved gasbrænding. Vedligeholdelse og drift Hovedparten af de daglige drifts- og vedligeholdelsesopgaver på området er fra og med 1999 omfattet af de indgåede driftskontrakter imellem Teknik- og Miljøudvalget og driftsfunktionerne på materielgården. En del af drifts- og vedligeholdelsesopgaverne er privatiseret. - Fonden Grantoftegård vedligeholder ca. 212 ha naturområder og private entreprenører vedligeholder friarealerne ved 6 skoler, inklusiv Parkskolen. Friarealerne ved de resterende 4 skoler vedligeholdes af Vej & Park Centeret. Ukrudtsbekæmpelse Al ukrudtsbekæmpelse er, som forudsat i Kommunalbestyrelsens beslutning af 26. maj 1997, gennemført uden brug af kemiske bekæmpelsesmidler, også på vejarealer med kantsten og revirer.

8 BEVILLINGSOMRÅDE Blomsterarrangementer I 2008 blev blomsteramplerne på Centrumgaden, Sct. Jacobs Vej og Banegårdspladsen erstattet af større blomsterarrangementer, grundet DONG s forbud mod at montere ampler på lampestanderne. Der blev endvidere opsat blomsterkummer og blomstersøjler på andre centrale lokaliteter i Ballerup, Måløv og Skovlunde. - Eksempelvis på stationspladserne. Nyanlæg og omlægninger Regnskabsåret har på anlægssiden været præget af gennemførelse af en række store anlægsopgaver, f.eks. Søndergårdsarealet og Ballerup Idrætsby. Miljø & Tekniks bidrag til disse aktiviteter har betydet begrænsede ressourcer til egentlige omlægninger og nyanlæg indenfor driftsområdet. Naturgenopretning Der er i 2008 foretaget renovering af de eksisterende friarealer i naturområderne, eksempelvis er der foretaget søoprensning og slyngning af åforløb på Søndergård. Faldunderlag Faldunderlaget, der ligger på mange legepladser, har ikke opfyldt de sikkerhedsmæssige krav. På baggrund af sikkerhedskravene for legepladser, har Miljø & Teknik sammen med Børn & Unge udarbejdet en handleplan for udskiftning af faldunderlag. Udskiftning af faldunderlag startede på skolerne i 2004 og blev afsluttet i I forlængelse heraf påbegyndtes udskiftning af faldunderlag på legepladser i daginstitutioner mv. I 2008 er der blevet udskiftet faldunderlag på 20 institutioner, og arbejdet fortsættes i Vintertjeneste Vintertjeneste ved institutioner, skoler, biblioteker, Rådhus mv. indgår fra og med 2003 i driftskontrakten for vintertjenesten på ramme Trafik og infrastruktur. Særlige aktiviteter Bjørneklo Handleplanen for bekæmpelse af Bjørneklo i kommunen blev vedtaget i Teknik- og Miljøudvalget i maj Bjørneklobekæmpelsen blev fra og med 2003 overført til anlægsbudgettet. De første 5 års Bjørneklobekæmpelse er gennemført i overensstemmelse med handleplanen med en lang række tiltag i form af manuel og mekanisk bekæmpelse, samt øget afgræsning med får og kreaturer på lokaliteter, som er plaget af bestande af planten. Der har i 2008 været lagt stor vægt på manuel bekæmpelse i en lang række områder. Bekæmpelsesindsatsen er løbende blevet evalueret.

9 BEVILLINGSOMRÅDE Drift af skolernes friarealer Vedligeholdelse og drift af skolernes friarealer, varetages dels af private entreprenører og dels af Vej & Park Centeret. Der er ansat en controller på Rådhuset til at sikre kvalitet og ydelser fra entreprenørerne, samt løbende opfølgning af driftskontrakterne. Naturplejekontrakter, Fonden Grantoftegård Den i 2001 indgåede aftale med Fonden Grantoftegård om forpagtning og naturpleje er revideret i Kontrakten er af administrative hensyn blevet opdelt i en selvstændig naturplejekontrakt og en egentlig forpagtningsaftale. Personale Personaleforbruget på området omfatter 1 controller beskæftiget i Miljø & Teknik. Økonomi Årets resultat for bevillingsområdet ser således ud (kr.): Budget inkl. tillægsbev. Regnskab Afvigelse Nettoresultat For bevillingsområdet er der tale om et samlet mindreforbrug på kr., svarende til ca. 3,5 %, som vedrører mindreudgifter på ca. 0,4 mio. kr. til anlæg ved skoler og mindreudgifter på ca. 0,2 mio. kr. til akutte og ekstraordinære opgaver. Mindreforbruget skal bl.a. ses i sammenhæng med at personalet i Miljø & Teknik fortsat i 2008 har anvendt mange ressourcer til implementering af nye opgaver i forbindelse med struktur- og udligningsreformen, herunder bl.a. revision af driftskontrakterne på udvalgets områder. Rammeændringer Udover de videreførte betydelige besparelser fra tidligere år, blev der i budgettet for 2007 indarbejdet en yderligere besparelse i forbindelse med udligningsreformen på ca. 1,2 mio. kr. pr. år i 2007 og efterfølgende år. Besparelserne er gennemført ved omprioriteringer og en samlet reduktion i ydelserne på Teknik- og Miljøudvalgets driftskontraktområder.

10 BEVILLINGSOMRÅDE Status og udvikling Økonomi Med regnskabsresultatet for 2008 er der sket følgende udvikling i de seneste 3 år (kr.): Nettoresultat Faldet i regnskabsresultatet fra 2006 til 2007 skyldes blandt andet mindreudgifter i 2007 vedrørende anlæg ved skoler. Herudover er der i 2007 indarbejdet en besparelse på ca. 1,2 mio. kr. som følge af udligningsreformen. Besparelsen modsvares af merudgifter på ca. 1,4 mio. kr. i 2007 i forbindelse med strukturreformen. Stigningen i regnskabet fra 2007 til 2008 skyldes primært merudgifter til Grantoftegård samt afledte driftsudgifter i forbindelse nye anlægsprojekter. Opgaverne på området har primært været udført af driftsfunktionerne på materielgården i henhold til de indgåede driftskontrakter med Teknik- og Miljøudvalget. Siden indførelse af kontraktstyring på materielgårdens område er der gennemført markante besparelser på bevillingsområdet. På kortere sigt kan de indarbejdede besparelser næppe gennemføres uden en synlig standardforringelse. Kontrakt- og bestillerfunktionen i Miljø & Teknik har iværksat en fornyet og opdateret bearbejdning af driftskontrakterne for vej- og parkområdet, bl.a. med henblik på en beskrivelse af ydelserne sammenholdt med de reducerede økonomiske rammer. I forlængelse af de allerede foretagne udbud af driftsopgaver skal bearbejdningen munde ud i nye udbudsrunder, hvor driftsfunktionerne skal have mulighed for at afprøve deres konkurrenceevne i forhold til private entreprenørvirksomheder. Øvrige forhold Vedligeholdelsen af de forskelligartede arealtyper har i perioden været søgt afstemt dels efter de givne økonomiske rammer og dels efter det enkelte anlægs placering i kommunen, med en mere intensiv pleje af de centralt placerede anlæg og en mere differentieret plejeindsats på de øvrige arealer. Miljøvenlig ukrudtsbekæmpelse. Al ukrudtsbekæmpelse er, som forudsat i Kommunalbestyrelsens beslutning af 26. maj 1997, gennemført uden brug af kemiske bekæmpelsesmidler. Driftsfunktionerne på materielgårdens ukrudtsbekæmpelse består af flere indsatsformer. Manuel bekæmpelse, termisk bekæmpelse, maskinelle metoder og udlægning af træ- og barkflis.

11 BEVILLINGSOMRÅDE Driftskontrakter I den igangværende bearbejdning af kontraktgrundlaget for området, skal der ske en grænsedragning imellem den daglige drift, der naturligt henhører under udvalgets driftsopgaver og det stigende antal ekstraordinære opgaver, hvor udgiften kan henføres til andre afdelinger eller udvalg, eller hvor udgiften skal afholdes over de afsatte beløb på kommunens anlægsbudget. I særdeleshed skal der peges på en evaluering af kontrakten med den selvejende institution Grantoftegård, kontrakterne med private entreprenører vedrørende udendørs anlæg ved skoler samt kontrakten med Vej & Park Centeret vedrørende friarealer ved institutioner. Resultatet heraf vil være afgørende for om de fremtidige udgifter på området vil kunne afholdes inden for den samlede budgetramme.

12 REGNSKAB 2008 Bevillingsområde Spildevandsanlæg Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering Der er til renseanlæggene i 2008 tilledt ca. 2,9 mio. m 3 bidragspligtigt spildevand fra Ballerup Kommune, heraf m 3 til Måløv Renseanlæg og m 3 til Spildevandscenter Avedøre I/S. Hertil kommer m 3 spildevand tilledt Måløv Renseanlæg fra de øvrige tilsluttede kommuner. For Ballerup Kommunes vedkommende er der tale om et fald i den bidragspligtige spildevandsmængde fra m 3 i 2007 til m 3 i 2008, svarende til ca. 0,3 pct. Såvel Måløv Renseanlæg som Spildevandscenter Avedøre I/S har overholdt udlederkravene. For spildevandsområdet i øvrigt forventes de igangsatte ledningsrenoveringer også fremover at kunne sikre en forsvarlig tilstand. Udvalget har med de opnåede resultater opfyldt den af Kommunalbestyrelsen opstillede overordnede målsætning for bevillingsområdet. Aktiviteterne i 2008 er desuden gennemført inden for de økonomiske rammer for bevillingsområdet. Årets resultat giver ikke umiddelbart anledning til principielle ændringer af den overordnede målsætning eller de økonomiske rammer for området. De økonomiske rammer for Måløv Renseanlæg fastlægges i samarbejde med kommunerne tilsluttet renseanlægget, mens de økonomiske rammer for Spildevandscenter Avedøre I/S er afhængige af budgettet, vedtaget af spildevandscentrets bestyrelse. Taksterne for vandafledning i de kommende år bør fortsat fastsættes med hensyntagen til, at der skal være et forsvarligt forhold mellem kloakforsyningens "formue" og de fremtidige investeringer mv. Som en konsekvens af Kommunalbestyrelsens beslutning på mødet den 25. august 2008 om kommunal selskabsdannelse af vandforsynings- og spildevandsområdet henhører bevillingsområdet organisatorisk under Forsyning Ballerup. Fra 2009 er Driftsfunktion Kloak på Materielgården overflyttet fra ramme Trafik og Infrastruktur.

13 BEVILLINGSOMRÅDE Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter drift og vedligeholdelse af det samlede kloaknet, pumpestationer og renseanlæg, samt en tømningsordning for septik- og samletanke i overensstemmelse med Spildevandsplanen for Ballerup Kommune og Betalingsvedtægten for Ballerup Kommunes offentlige spildevandsanlæg. Ballerup Kommune er tilsluttet 2 renseanlæg, Måløv Renseanlæg, som kommunen driver i samarbejde med Herlev, Egedal og Furesø kommuner, og Spildevandscenter Avedøre I/S, der drives som et interessentskab med 10 kommuner som interessenter. Området er brugerfinansieret således, at alle indtægter skal dække samtlige udgifter til såvel drift som anlæg, og således, at indtægter og udgifter over en årrække balancerer. Resultater og målopfyldelse Hovedkloakker, detailkloakker og pumpestationer Kloakanlæggene med tilhørende pumpestationer har fungeret tilfredsstillende. Edb-registreringen af afløbssystemet er tilendebragt. Herefter er der alene tale om en løbende opdatering af databasen. Måløv Renseanlæg Måløv Renseanlæg har behandlet ca. 22,4 pct. af Ballerup Kommunes spildevand samt tilledte spildevandsmængder fra Furesø, Herlev og Egedal kommuner. Den samlede behandlede vandmængde udgør m 3. Måløv Renseanlæg Udvalget vedtog på sit møde den 2. december 1998 en vedligeholdelsesplan for anlægget gældende for en 5-årig periode. Planen revideres en gang årligt og sikrer at anlæggets enkelte dele gennemgåes og optimeres i perioden. Renseanlægget har været i effektiv drift. De gennemførte udløbsanalyser har vist, at kravene til udledning er opfyldt. Der har været et overløb i december måned i forbindelse med voldsom nedbør. Der er forudsat ét overløb hvert andet år. Der arbejdes fortsat på at minimere udledningen af især fosfor på grund af den væsentlige vægtning fosforudledningen har i spildevandsafgiften, der trådte i kraft pr. 1. januar 1997.

14 BEVILLINGSOMRÅDE Vandspejlet Aktivitets- og informationscentret Vandspejlet havde i besøgende mod besøgende i lige fra børnehavebørn på 4-6 år og til universitetsstuderende, firmabesøg og borgergrupper. Spildevandscenter Avedøre I/S Spildevandscentret har revideret sin strategiplan, som nu hedder VISION Planen peger på følgende indsatsområder, som de mest væsentlige for de kommende års fælles indsats: * Øget samarbejde. * Samlet spildevandsplanlægning. * Optimering af samspil mellem opland og renseanlæg. * Samarbejde om klimatiltag. Tømningsordninger Tømningsordningen er udført i overensstemmelse med det af Kommunalbestyrelsen vedtagne Regulativ for tømning af septik- og samletanke i Ballerup Kommune. Tømningsordningen for septiktanke har omfattet 67 tanke i helårsboliger og sommerhuse. Hertil kommer særskilt rekvirerede ekstratømninger samt rekvirerede tømninger af samletanke. Personale Personaleforbruget har i 2008 omfattet ca. 10,2 helårsstillinger i Forsyning Ballerup. Heraf 2,7 helårsstilling i Forsyning Ballerup. Det øvrige faste personale er ansat på Måløv Renseanlæg, herunder Vandspejlet, og omfatter 1,0 akademiingeniør (driftsleder) 1,0 miljø-/laboratorietekniker 4,0 specialarbejdere/spildevandsoperatører 1,0 biolog (Vandspejlet) 0,5 lærer (Vandspejlet) Den løbende, almindelige drift og vedligeholdelse af ledningsnet mv. udføres af driftsfunktionerne på materielgården i henhold til de indgåede driftskontrakter. Administration i øvrigt varetages af personale ansat under hovedkonto 06 på Rådhusets fælles administrationskonto. Udgifter hertil betales af spildevandsområdet som et administrationsbidrag.

15 BEVILLINGSOMRÅDE Økonomi Årets resultat for bevillingsområdet ser således ud (kr.): Budget inkl. tillægsbev. Regnskab Afvigelse Udgift Indtægt Nettoresultat I forhold til de bevillingsmæssige forudsætninger er der tale om mindreudgifter på kr., svarende til ca. 3,1 pct., og merindtægter på kr., svarende til ca. 1,5 pct. Mindreudgifterne vedrører hovedsageligt driften af hovedkloakker og pumpestationer samt færre udgifter til Spildevandscenter Avedøre I/S. Merindtægterne vedrører hovedsageligt intern forrentning og vejafvandingsbidrag. Rammeændringer I 2008 har der ikke været forhold, som isoleret set bør medføre ændring af de driftsmæssige rammer for de kommende år. Driftsudgifterne for Måløv Renseanlæg fastlægges endeligt i samarbejde med de tilsluttede kommuner, mens driftsudgifterne (driftsbidrag) til Spildevandscenter Avedøre I/S vil være afhængige af budgettet, vedtaget af renseanlæggets bestyrelse. Med kloakforsyningens tilgodehavende hos kommunen på ca. 50,8 mio. kr. ultimo 2008 bør taksterne for vandafledning for de kommende år fortsat fastsættes med hensyntagen til, at der skal være et forsvarligt forhold mellem kloakforsyningens "formue" og de fremtidige driftsudgifter og investeringer mv. Status og udvikling Økonomi Med regnskabsresultatet for 2008 er der sket følgende udvikling de seneste 3 år (kr.): Udgift Indtægt Nettoresultat

16 BEVILLINGSOMRÅDE Stigningen i udgifterne fra 2006 til 2007 skyldes overvejende merudgifter vedrørende drift og vedligeholdelse af Måløv Renseanlæg, herunder spildevandsafgift, ejendomsskat og lønninger. Derudover er der flere udgifter til Spildevandscenter Avedøre I/S. En del af merudgifterne er modsvaret ved overførsel af 2,5 stilling til myndighedsopgaver samt bortfald af spildevandsområdets bidrag til Grønt Sekretariat. Stigningen i indtægterne fra 2006 til 2007 hænger bl.a. sammen med de nævnte merudgifter vedrørende Måløv Renseanlæg. Derudover er der en forhøjelse af taksten for vandafledning på 2,48 kr. pr. m 3 (ekskl. moms). Stigningen i udgifterne fra 2007 til 2008 skyldes bl.a. tilgang af personale og køb af maskiner og materiel fra driftsfunktion Kloak på materielgården i forbindelse med den vedtagne kommunale selskabsdannelse på forsyningsområdet. Stigningen i indtægterne fra 2007 til 2008 skyldes bl.a. en forhøjelse af taksten for vandafledning på 0,48 kr. m 3 (ekskl. moms), flere indtægter vedrørende Måløv Renseanlæg fra de tilsluttede kommuner samt yderligere renteindtægter. I nettoresultaterne for de 3 år indgår som nævnt forrentning af kommunens mellemværende med kloakforsyningen. Renterne udgør for 3-årsperioden (kr.): Intern forrentning Da kloakforsyningen har et tilgodehavende hos kommunen, er der tale om en renteindtægt. Renteindtægterne på spildevandsområdet modsvares af tilsvarende udgifter på kommunens rentekonto. Ultimo regnskabsårene udgør kloakforsyningens tilgodehavende (kr.): Ultimo regnskabsåret Mellemværende med kommunen Stigningen fra 2006 til 2007 udgør ca. 10,5 mio. kr. og fra 2007 til 2008 ca. 9,0 mio. kr. Udsvinget skyldes primært reduceret og/eller udskudt anlægsaktivitet vedrørende projekter optaget i investeringsoversigten, mindreforbrug i driftsregnskaberne samt stigninger i taksten for vandafledning.

17 BEVILLINGSOMRÅDE Vandafledningsbidraget pr. m 3 har de seneste 3 år været fastsat således: Kr./m 3 ekskl. moms Bidrag 9,44 11,92 12,40 Bidraget for 2009 er fastsat til 13,56 kr. ekskl. moms. Vandafledningsbidraget pr. m 3 er i 3-årsperioden fastsat bl.a. på baggrund af de i investeringsoversigten afsatte udgifter til spildevandsanlæg, samt udgifterne i driftsbudgettet. Derudover fastlægges takstpolitikken, så den sikrer et forsvarligt forhold mellem kloakforsyningens formue og de fremtidige driftsudgifter og investeringer mv. De igangsatte renoveringsprojekter over anlægsbudgettet, der strækker sig over de kommende år, forventes med den fastlagte takstpolitik at medvirke til nedbringelse af kloakforsyningens tilgodehavende hos kommunen. Øvrige forhold Hovedparten af opgaverne på spildevandsområdet, herunder driftsfunktionen på materielgården, indgår fra 2009 i selskabsdannelsen på vandforsynings- og spildevandsområdet. Ledningsnet Miljøforbedring af afløbssystemerne kræver øgede ressourcer. Projektering og ledningsregistrering samt skadesvurdering med databehandling giver behov for fortsat ansættelse af en projektmedarbejder lønnet over anlægsbudgettet. Måløv Renseanlæg Måløv Renseanlæg er efter udbygningen teknisk kompliceret med stort behov for løbende biologisk kontrol. Alt slam i 2008 er sendt til slutdisponering på I/S Vestforbrænding. Udgifterne til behandling og bortskaffelse af spildevandsslam, herunder skærpede krav, kan medføre regulering af de økonomiske rammer for de efterfølgende år. Hertil kommer usikkerheden om det fremtidige niveau af den i 1997 indførte spildevandsafgift, der bl.a. er afhængig af fosforudledningen fra renseanlægget. Renseanlægget er EMAS-certificeret (miljøcertifikat) og registreringsbeviset blev overrakt den 24. februar 2004 som bevis på, at renseanlægget ledes efter et miljøledelsessystem, som opfylder kravene i EU-forordningen EMAS. Hvert år skal renseanlægget udarbejde en miljøredegørelse, som udover et grønt regnskab kort beskriver systemet. Derudover omfatter redegørelsen en status på årets

18 BEVILLINGSOMRÅDE miljøprojekter nåede vi, hvad vi satte os for, og hvilke projekter skal gennemføres næste år. Fremover vil miljøredegørelserne være et godt supplement til årsregnskabet. Spildevandscenter Avedøre I/S Interessentkommunernes indsats til reduktion af uvedkommende vand i spildevandsledningerne fortsættes planmæssigt. Styring af de store regnvandsbassiner i oplandet er etableret og i drift. For Spildevandscenter Avedøre I/S er det fremtidige udgiftsniveau ikke endeligt beregnet, da der arbejdes med optimering af kapaciteten på den biologiske rensning og udgifterne hertil endnu ikke er fastlagt. Hertil kommer usikkerheden om afgiftsniveauet og beregning af affaldsafgifterne for spildevandsslam. Den endelige vedtagelse af renseanlæggets drifts- og anlægsbudgetter for de efterfølgende år kan således medføre en ændring af de økonomiske rammer for bevillingsområdet. - Ballerup Kommunes andel i spildevandscentrets udgifter udgør ca. 14,9 pct. Spildevandsmængder Måløv Renseanlæg De tilledte spildevandsmængder til Måløv Renseanlæg er for de seneste år opgjort til: Måløv Renseanlæg (m 3 ) Ballerup Kommune Furesø Kommune Herlev Kommune Egedal Kommune I alt Spildevandscenter Avedøre I/S Ballerup Kommunes tilledte spildevandsmængder til Spildevandscenter Avedøre I/S er for de seneste år opgjort til: Spildevandscenter Avedøre I/S (m 3 ) Ballerup Kommune Generelt Ballerup Kommunes tilledte vandmængder til Måløv Renseanlæg er faldet med 0,1 pct. fra 2006 til 2007 og 1,8 pct. fra 2007 til 2008, mens der til Spildevandscenter Avedøre I/S er sket en stigning på 0,3 pct. fra 2006 til 2007 og 0,2 pct. fra 2007 til 2008.

19 BEVILLINGSOMRÅDE Ballerup Kommunes samlede spildevandsmængder til Måløv Renseanlæg og Spildevandscenter Avedøre I/S forventes, med de allerede opnåede besparelser i vandforbruget, at ligge nogenlunde stabilt i de nærmeste år, bortset fra tilførsel af spildevand fra nye bebyggelser.

20 REGNSKAB 2008 Bevillingsområde Vandforsyning Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering Kommunens borgere, institutioner og erhvervsvirksomheder har været sikret vandforsyning i overensstemmelse med den opstillede målsætning. Udvalget har med de opnåede resultater opfyldt den af Kommunalbestyrelsen fastsatte overordnede målsætning for bevillingsområdet. Aktiviteterne i 2008 har medført en overskridelse af den økonomiske ramme for bevillingsområdet. Efter udvalgets opfattelse giver årets resultater ikke umiddelbart anledning til overvejelser om principielle ændringer i mål og rammer for bevillingsområdet. Taksterne for vand i de efterfølgende år bør fortsat fastsættes med hensyntagen til, at der skal være et forsvarligt forhold mellem Vandforsyningens "formue" og de fremtidige investeringer mv. Som en konsekvens af Kommunalbestyrelsens beslutning på mødet den 25. august 2008 om kommunal selskabsdannelse af vandforsynings- og spildevandsområdet henhører bevillingsområdet organisatorisk under Forsyning Ballerup. Fra 2009 er Driftsfunktion Vand på Materielgården overflyttet fra ramme Trafik og Infrastruktur. Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter køb af vand, statsafgifter, administration og planlægning af vandforsyningen, udbygning, drift og vedligeholdelse af den kommunale vandforsyning, herunder 5 vandværker, 2 pumpestationer, vandledningsnet og vandtårn. Endvidere tilsyn med og registrering af vandinstallationsarbejder udført af private vvsinstallatører samt tilsyn med private fællesvandværker og ejendomme med egen vandindvinding. Cirka halvdelen af udgifterne i 2008 vedrører statsafgift for ledningsført vand samt køb af vand fra Københavns Vand. Foruden Ballerup Kommune omfatter Vandforsyningen også en del af Smørum-området i Egedal Kommune. Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter til såvel drift som anlæg og således, at indtægter og udgifter over en årrække balancerer.

21 BEVILLINGSOMRÅDE Resultater og målopfyldelse Ledningsnettet I 2008 blev der kun anlagt få nye forsyningsledninger og ledningsnettet udgør således godt 98 km stikledninger og godt 316 km forsyningsledninger. Den systematiske udskiftning af støbejernsledninger fortsatte i 2008, hvor godt meter forsyningsledning i det sydlige Skovlunde blev fornyet. Vandtabet fra ledningsnettet i perioden 1. juni 2007 til 31. maj 2008 var 4,0 %, svarende til m 3. Forbrugerne Vandforbrugerne i Ballerup Kommune brugte i seneste afregningsperiode lidt mere end 3 mio. m 3 vand, hvilket er 1,6 % mindre end forrige periode. Børnehaver, skoler og erhvervsvirksomheder har øget vandforbruget med 5-7 %. Husholdningsforbruget er faldet jævnt gennem de sidste 10 år, men i seneste afregningsperiode (2007/2008) blev der i husstandene i Ballerup Kommune brugt ca. 118 liter i døgnet pr. person, eller 1 liter pr. døgn pr. person mere end forrige afregningsperiode. Vandværker og pumpestationer På kommunens vandværker blev der i 2008 indvundet i alt 1,46 mio. m 3 grundvand, hvilket svarer til 77 % af de 1,9 mio. m 3 grundvand Ballerup Kommune har lov til at indvinde. I 2008 blev der i alt pumpet 3,6 mio. m 3 ud i ledningsnettet, hvilket er meget tæt på udpumpningen i SRO-anlæg I 2008 forsatte arbejdet med at udskifte SRO-anlægget (styring, regulering og overvågning), og når det renoverede Pilegård Vandværk igen sættes i drift er alle 7 forsyningsenheder koblet op til SRO-anlægget. Vandmålere I 2008 blev der udskiftet målere i område 3. Kildepladsbeskyttelse Fortsatte omkostninger til forpagtning og omstilling af landbrugsjord til økologisk drift i indvindingsoplandet til Pilegårdens Vandværk.

22 BEVILLINGSOMRÅDE Øvrige forhold Ballerup Kommunes ledningsdatabase over vandledninger er et godt værktøj til at oplyse borgere og især entreprenører om, hvor ledningerne ligger i jorden i et bestemt område. Der bliver givet mange ledningsoplysninger via det centrale ledningsregister LER til brug for entreprenører, der udfører kabelarbejde mv. Vandforsyningen har i 2008 haft ca. 640 henvendelser om ledningsoplysninger til brug for entreprenører og fra parcelhusejere, der f.eks. gerne ville vide, hvor stopventilen ved skel befinder sig. Alt arbejde ved vandinstallationer på privat ejendom, skal ifølge lov om gas-, vand- og afløbsinstallationer udføres af en autoriseret VVS-installatør. Installatøren skal ansøge kommunen om tilladelse til at iværksætte arbejdet. - Vandforsyningen ser til at installatørens autorisation er i orden, gennemgår projektet, opretter sagen i ejendomsregistret og fremsender en regning i henhold til takstbladet. I 2008 behandlede Vandforsyningen 59 ansøgninger om tilladelse til vandinstallationsarbejde. Personale Personaleforbruget har i 2008 omfattet ca. 3,7 helårsstillinger i Forsyning Ballerup. Administration i øvrigt varetages af personale ansat under hovedkonto 06 på Rådhusets fælles administrationskonto. Udgifter hertil betales af vandforsyningsområdet som et administrationsbidrag. Økonomi Årets resultat for bevillingsområdet ser således ud (kr.): Budget inkl. tillægsbev. Regnskab Afvigelse Udgift Indtægt Nettoresultat I forhold til de meddelte bevillinger er der tale om merudgifter på kr., svarende til ca. 3,2 pct., og merindtægter på kr., svarende til ca. 0,7 pct. Merudgifterne skyldes primært renovering af ledningsnettet, køb af vand, statsafgift af ledningsført vand samt kildepladsbeskyttelse. Merindtægterne vedrører primært opkrævede vandafgifter samt forrentning af Vandforsyningens mellemværende med kommunen.

23 BEVILLINGSOMRÅDE Rammeændringer Der har i 2008 ikke været forhold, som isoleret set bør medføre ændring af de driftsmæssige rammer for de efterfølgende år. Med Vandforsyningens akkumulerede tilgodehavende hos kommunen ultimo 2008, bør vandafgifterne for de kommende år fortsat fastsættes med hensyntagen til, at der skal være et forsvarligt forhold mellem Vandforsyningens "formue" og de fremtidige driftsudgifter og investeringer mv. Status og udvikling Økonomi Med regnskabsresultatet for 2008 er der sket følgende udvikling de seneste 3 år (kr.): Udgift Indtægt Nettoresultat Stigningen i udgifter fra 2006 til 2007 skyldes bl.a. merudgifter til renovering af ledningsnettet samt udgifter til bygningsvedligeholdelse. Stigningen i udgifter fra 2007 til 2008 skyldes primært, at der i 2008 har været merudgifter på ca. 3,0 mio. kr. til køb af vand samt udgifter på ca. 2,6 mio. kr. til køb af maskiner og materiel fra driftsfunktion Vand på materielgården i forbindelse med den kommunale selskabsdannelse på området. Herudover har der i 2008 været udgifter på ca. 0,7 mio. kr. vedrørende tilgang af personale i forbindelse med selskabsdannelsen, samt udgifter på 0,5 mio. kr. til kildepladsbeskyttelse og udgifter på 0,4 mio. kr. vedrørende statsafgift for ledningsført vand. Statsafgiften for ledningsført vand udgjorde i ,0 pct., i ,7 pct. og i ,2 pct. af Vandforsyningens driftsudgifter. I nettoresultaterne for de 3 år indgår desuden forrentning af kommunens mellemværende med Vandforsyningen. Da Vandforsyningen har et tilgodehavende hos kommunen, er der tale om en renteindtægt. Renteindtægterne på Vandforsyningens område modsvares af tilsvarende udgifter på kommunens rentekonto.

24 BEVILLINGSOMRÅDE Renterne udgør for 3-årsperioden (kr.): Intern forrentning Ultimo regnskabsårene udgør Vandforsyningens tilgodehavende (kr.): Ultimo regnskabsåret Mellemværende med kommunen Som det fremgår, er kommunens gæld til Vandforsyningen faldet fra ca. 20,6 mio. kr. ultimo 2006 til ca. 16,0 mio. kr. ultimo Stigningen fra 2006 til 2007 skyldes dels mindreudgifter og merindtægter i driftsregnskabet for 2007 og dels forskydning af udgifter mellem regnskabsårene på kommunens anlægsbudget. Faldet i gælden fra 2007 til 2008 skyldes primært merudgifter og mindreindtægter i driftsregnskabet for 2008, som har været medtaget i budgetopfølgningen for Vandafgiften pr. m 3 har de seneste 3 år været fastsat således: Kr./m 3 ekskl. Moms Vandafgift 14,52 15,24 15,36 Vandafgiften for 2008 blev fastsat til 15,36 kr. ekskl. moms. Taksterne har været fastsat ud fra de afsatte udgifter i drifts- og anlægsbudgettet samt - ikke mindst - hensynet til nedbringelse af Vandforsyningens tilgodehavende hos kommunen. Køb af vand Ballerup Kommune og de øvrige aftagerkommuner har siden 1996 nedsat betalingen til Københavns Energi for køb af vand. - Med den fortsat nedsatte betaling er der ultimo 2008 for Ballerup Kommunes vedkommende tilbageholdt ca. 29,7 mio. kr. (ekskl. moms) i forhold til de af Københavns Energi opkrævede beløb. Den gældende overenskomst om levering af vand fra Københavns Kommune til de 19 aftagerkommuner, herunder Ballerup, udløb ved udgangen af 1994, og der har været forhandlet om fornyelse i flere omgange siden Sagen har tidligere været forelagt Miljøstyrelsen af Københavns Amt ved skrivelse af 27. februar 1995, og Miljøstyrelsen har i en afgørelse af 24. januar 1996, fastsat en række principper for beregning af vandprisen. En endelig pris kunne ikke fastsættes på grund af manglende dokumentation for Københavns Kommunes økonomiske oplysninger. Københavns Kommune ville ikke anerkende styrelsens kompetence til at afgøre vandprisen og indbragte i 1996 sagen for Østre Landsret, hvor spørgsmålet om Miljøstyrel-

25 BEVILLINGSOMRÅDE sens kompetence blev udskilt til særskilt behandling. Dommen af 11. januar 2000 vedr. kompetencespørgsmålet gav aftagerkommunerne og Miljøstyrelsen medhold i, at Miljøstyrelsen havde kompetence til at afgøre sagen. Højesteret stadfæstede ved dom af 10. oktober 2000 Landsrettens afgørelse. Gennem 2002 og begyndelsen af 2003, har der været ført forhandlinger både på embedsmandsniveau og politisk niveau, uden at man er nået til enighed om en pris. Københavns Kommune fremsendte den 26. maj 2003 udkast til ny kontrakt om prisen for 2003 og fremover. Aftagerkommunerne meddelte Københavns Kommune og Miljøstyrelsen, at man ikke kunne godkende kontraktudkastet. Miljøstyrelsen afsagde den 24. maj 2005 kendelse i striden mellem de 19 aftagerkommuner og Københavns Energi om prisen for levering af vand. Københavns Kommune har ved brev af 21. juni 2005 meddelt Miljøministeriet, at de påklager Miljøstyrelsens afgørelse. Københavns Kommune fremsendte den 1. oktober 2005 en uddybning af anken til Miljøministeriet, som ministeriet for tiden behandler. Vedrørende den materielle del af retssagen (hvad der skal betales til hvem), er der nu faldet dom i Østre Landsret, og på basis af denne dom forhandler parterne nu om at forlige sagen. I Ballerup Kommunes budget, er det forudsat, at der ikke skal foretages nogen efterbetaling til Københavns Kommune af de tilbageholdte beløb siden 1996, mens den fremadrettede betaling til Københavns Kommune for køb af vand i er budgetteret, svarende til den nedsatte betaling i 2008 tillagt prisfremskrivning. Vandmængder De udpumpede vandmængder, der i 2008-regnskabet dækker perioden 1. juni maj 2008, er for de seneste 3 perioder opgjort til: M 3 vand (udpumpet) De solgte vandmængder til forbrugerne, der i 2008-regnskabet dækker perioden 1. juni maj 2008 er tilsvarende opgjort til: M 3 vand (solgt) Forskellen imellem de udpumpede og de solgte vandmængder, med fradrag af skyllevand på vandværker, svarer til ledningstabet, som i den seneste afregningsperiode udgjorde m 3 eller 4 % af den udpumpede mængde vand. Miljøcertificering På grund af selskabsdannelse og omorganisering har Vandforsyningens systematiske miljøarbejde stået på standby i Ledelsessytemet vil blive genindført i Forsyning

26 BEVILLINGSOMRÅDE Ballerups nye system, når de 3 systemer på henholdsvis vandforsynings-, afløbs- og renseanlægsområdet bliver til et system. Ledningsnettet For at få et væsentligt bedre overblik over hvordan vandet strømmer i ledningsnettet, herunder hvor længe vandet opholder sig i de enkelte strækninger, har Vandforsyningen fået alibreret en ledningsnetmodel i et nyt simuleringsprogram AQUIS. Generelt En betydelig del af drifts- og vedligeholdelsesopgaverne på vandforsyningsområdet har været udført af driftsfunktionerne på materielgården i henhold til de indgåede driftskontrakter med Teknik- og Miljøudvalget. Opgaverne på vandforsyningsområdet, herunder driftsfunktion Vand på materielgården, er fra 2008 omfattet af den gennemførte kommunale selskabsdannelse på vandforsynings- og spildevandsområdet.

27 REGNSKAB 2008 Bevillingsområde Vandløbsvæsen Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering Ud over den løbende almindelige vedligeholdelse af vandløbene, som er sket efter de gældende vandløbsregulativer, er der foretaget bekæmpelse af Bjørneklo langs kommunens vandløb. Kommunens vandløb skal opfylde målsætningen i Hovedstadens Udviklingsråds Regionplan Der er i 2008 gennemført fysisk kontrol af samtlige vandløb samt kontrolopmåling af Harrestrup Å og Ballerup Å. Opgaverne i 2008 er gennemført inden for de økonomiske rammer for bevillingsområdet. Udvalget finder ikke, at årets resultater og status for området giver anledning til ændringer af mål og økonomiske rammer for bevillingsområdet, men indsatsen skal intensiveres, således at de overordnede målsætninger fremover kan opfyldes. Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter oprensning og vedligeholdelse af 11 kommunale vandløb, omfattende 15 vandløbsstrækninger, inklusive de vandløbsstrækninger, der pr. 1. januar 2007 er overtaget fra amtet i forbindelse med strukturreformen. Hertil kommer oprensning og vedligeholdelse af grøft bag Højeng. Herudover er Glostrup Kommunes del af Bymoserenden fra og med 2002 blevet vedligeholdt af Ballerup Kommune som en særskilt aftale efter regning. Resultater og målopfyldelse Vedligeholdelsen af vandløbene er medvirkende til, at de i Hovedstadens Udviklingsråds Regionplan 2005 opstillede kvalitetskrav kan opfyldes. Ballerup Kommunes løbende oprensning og vedligeholdelse af vandløbsstrækningerne, herunder bekæmpelse af Bjørneklo, er primært udført af driftsfunktionerne på materielgården. Vedligeholdelsen på vandløbsområdet har siden 1999 været omfattet af de indgåede driftskontrakter imellem Teknik- og Miljøudvalget og driftsfunktionerne på materielgården.

28 BEVILLINGSOMRÅDE Plejeindsatsen på de enkelte vandløbsstrækninger kan variere fra år til år, bl.a. afhængigt af nedbørsmængder og vækstvilkår for beplantning m.m. Vandstandsstationerne for Harrestrup Å og Jonstrup Å har tidligere været drevet af Københavns Amt, men er videreført af Ballerup Kommune. Økonomi Årets resultat for bevillingsområdet ser således ud (kr.): Budget inkl. tillægsbev. Regnskab Afvigelse Udgift Indtægt Nettoresultat I forhold til de meddelte bevillinger er der tale om et samlet mindreforbrug på kr., svarende til ca. 14,9 pct. Mindreforbruget i 2008 skyldes dels mindreudgifter til vedligeholdelse af de tidligere amtskommunale vandløbsstrækninger, og dels regulering af indtægter fra andre kommuner i forbindelse med Ballerup Kommunes vedligeholdelse af fælles vandløbsstrækninger i Indtægterne på området kendes ikke på forhånd, idet de bl.a. afhænger af, hvilke vandløbsstrækninger indsatsen koncentreres om i det enkelte år. Rammeændringer Krav om øget plejeindsats i efterfølgende år, kan medføre behov for justering af de økonomiske rammer for bevillingsområdet. Status og udvikling Økonomi Med regnskabsresultatet for 2008 er der sket følgende udvikling i de seneste 3 år (kr.): Udgift Indtægt Nettoresultat

Kommunens borgere, institutioner og erhvervsvirksomheder har været sikret vandforsyning i overensstemmelse med den opstillede målsætning.

Kommunens borgere, institutioner og erhvervsvirksomheder har været sikret vandforsyning i overensstemmelse med den opstillede målsætning. REGNSKAB 2004 Bevillingsområde 1.18. Vandforsyning Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering Kommunens borgere, institutioner og erhvervsvirksomheder har været sikret vandforsyning

Læs mere

Opgaverne er desuden udført inden for de økonomiske rammer for bevillingsområdet.

Opgaverne er desuden udført inden for de økonomiske rammer for bevillingsområdet. REGNSKAB 2005 Bevillingsområde 1.10. VVS-afdelingen Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering Med få undtagelser har alle kommunale ejendomme og institutioner i 2005 været omfattet

Læs mere

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSOMRÅDE 10.12

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSOMRÅDE 10.12 Bevillingsområde 10.12 Fritidsområder mv. Ansvarligt udvalg Teknik- og Miljøudvalget Sammendrag Det samlede regnskabsresultat for bevillingsområdet viser en nettoudgift på 13,0 mio. kr., hvilket svarer

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 1.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 1.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2012 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2012 har der været kontinuerlig bortskaffelse af alle former for affald fra borgere

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 1 - TEKNIK-

Læs mere

Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 23. oktober 2015 Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 1 Indstilling Alle beløb i denne indstilling er ekskl. moms. Indstillingen er udarbejdet

Læs mere

Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S

Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S Notat Oprettelsesdato: 22. oktober 2010 Udarbejdet af: Jacob Støving Sagsnummer: Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S Budget 2012 for Middelfart Spildevand A/S indeholder anlægsinvesteringer

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 2 - TEKNIK-

Læs mere

Udvalg Økonomiudvalget

Udvalg Økonomiudvalget REGNSKAB 2008 Udvalg Økonomiudvalget Bevillingsområde 60.60. Jordforsyning og faste ejendomme Udvalgets sammenfatning og vurdering Det samlede regnskabsresultat for bevillingsområdet blev en nettoudgift

Læs mere

Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015

Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 23. januar 2015 Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015 Bestyrelsen for Aarhus Vand A/S har vedtaget en ny betalingsvedtægt

Læs mere

Notat. Budget 2013 Middelfart Spildevand

Notat. Budget 2013 Middelfart Spildevand Notat Oprettelsesdato: 8. november 2012 Udarbejdet af: Jacob Støving Sagsnummer: [Journalnr.] Budget 2013 Middelfart Spildevand Budget 2013 for Middelfart Spildevand A/S indeholder anlægsinvesteringer

Læs mere

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6)

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6) Budget 2013-1 Side 1 af 5 1. INDLEDNING J.nr. ØK-0130-0019 2. november 2012 SH/JMP Det er tidligere besluttet at udsætte godkendelse af budget 2013-1 til november måned, da det var forventningen, at Forsyningssekretariatet

Læs mere

6. november 2011. Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

6. november 2011. Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 6. november 2011 Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse Indstilling Denne indstilling er udarbejdet med udgangspunkt i byrådets beslutning i 2011 om

Læs mere

ODDER KOMMUNE BUDGET 2009 Teknisk Udvalg - Spildevandsanlæg

ODDER KOMMUNE BUDGET 2009 Teknisk Udvalg - Spildevandsanlæg 33 SPILDEVAND -6.940.852 1901000001 Fælles formål (01.35.40) -15.981.433 Administrationsudgifter 664.950 Herunder betaling til vandværker for oplysninger om vandforbrug. EDB-omkostninger for administration

Læs mere

Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne

Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne Pkt. Gældende aftale: Forslag fra ny aftale: Bemærkninger til forslagene: Tekst med sort: Bemærkninger til Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 3.

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Forbedret rensning af husspildevand i Herning Kommune Herning Kommune Teknik og Miljø Rådhuset, Torvet, Indgang C 7400 Herning Tlf.: 96 28 28 28 Fax: 96 28 80 19 E-mail: teknik@herning.dk

Læs mere

Opfølgning på Budget Pr. 31. maj Udvalget for Miljø og Teknik

Opfølgning på Budget Pr. 31. maj Udvalget for Miljø og Teknik Regnskab Opfølgning på Budget 2010 Pr. 31. maj 2010 Udvalget for Miljø og Teknik Indholdsfortegnelse 1 Opsamling... 3 2 Veje, grønne områder og miljø... 3 3 Kommunale ejendomme... 7 2 1 Opsamling 1.1 Budgetramme

Læs mere

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER Mere information: Du kan finde yderligere informationer, herunder vejledninger og retningslinjer for de forskellige typer af rensningsanlæg på kommunens hjemmeside: www.silkeborgkommune.dk ( > Borger >

Læs mere

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer Sektorbeskrivelse for miljø- og teknikudvalget (note X) 1.000 kr., netto Oprindeligt budget 2012 Tillægsbevillinger Omplaceringer Korrigeret budget 2012 Regnskab 2012 Afvigelse til korr. budget 2012* Sekretariat

Læs mere

Strukturtekst U/I Reg.kontonr. Opr. vedt. Budget 2009

Strukturtekst U/I Reg.kontonr. Opr. vedt. Budget 2009 Strukturtekst U/ Reg.kontonr. Opr. vedt. 80 Miljø-, Teknik- og Flyvestations- udvalget 01 Forsyning 01 Forsyningsvirksomheder m.v. U 41.456.540-65.949.390 35 Spildevandsanlæg U 41.456.540-65.949.390 40

Læs mere

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSRAMME 10.30

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSRAMME 10.30 Bevillingsramme 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder Ansvarligt udvalg Teknik- og Miljøudvalget Sammendrag Kommunalbestyrelsen besluttede den 28. maj, Punkt 16, at sammenlægge bevillingsrammerne

Læs mere

PESTICIDHANDLINGSPLAN AFVIKLING AF BRUG AF PESTICIDER PÅ KOMMUNALT EJEDE AREALER I FAXE KOMMUNE

PESTICIDHANDLINGSPLAN AFVIKLING AF BRUG AF PESTICIDER PÅ KOMMUNALT EJEDE AREALER I FAXE KOMMUNE PESTICIDHANDLINGSPLAN AFVIKLING AF BRUG AF PESTICIDER PÅ KOMMUNALT EJEDE AREALER I FAXE KOMMUNE VEDTAGET AF FAXE BYRÅD 30. MAJ 2013 Side 1 Indledning De tidligere kommuner, der nu udgør Faxe Kommune, har

Læs mere

Notat til møde i økonomiudvalget i Assens Kommune den 19. februar 2018 vedrørende godkendelse af spildevandstakster.

Notat til møde i økonomiudvalget i Assens Kommune den 19. februar 2018 vedrørende godkendelse af spildevandstakster. Assens den 1. februar 2018 Notat til møde i økonomiudvalget i Assens Kommune den 19. februar 2018 vedrørende godkendelse af spildevandstakster. Økonomiudvalget har på møde den 22. januar 2018 behandlet

Læs mere

Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune

Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune Forsyning Ballerup december 2009 Regulativ for tømning af bundfældningsog samletanke i Ballerup Kommune 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Læs mere

Tømningsordning for hustanke

Tømningsordning for hustanke Regulativ for Tømningsordning for hustanke Teknik- og Miljøforvaltningen April 2011 Indholdsfortegnelse 1 Formål m.v.... 3 2 Lovgrundlag... 3 3 Definitioner... 3 4 Tilslutningspligt... 4 5 Tekniske bestemmelser...

Læs mere

Regulativ for kontrol og tømning af hustanke i Hjørring Kommune

Regulativ for kontrol og tømning af hustanke i Hjørring Kommune Regulativ for kontrol og tømning af hustanke i Hjørring Kommune Med virkning fra 15. august 2018 Indhold 1 Formål 2 Lovgrundlag 3 Gyldighedsområde 4 Benyttelsespligt 5 Adgangsforhold og indretning 6 Tømning

Læs mere

tømningsregulativ for samletanke

tømningsregulativ for samletanke tømningsregulativ for samletanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. KRAV TIL SAMLETANKE

Læs mere

Indstilling. Fastsættelse af gebyr til finansiering af indsatsplaner for beskyttelse af grundvandet samt heraf følgende nedsættelse

Indstilling. Fastsættelse af gebyr til finansiering af indsatsplaner for beskyttelse af grundvandet samt heraf følgende nedsættelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 8. november 2006 Fastsættelse af gebyr til finansiering af indsatsplaner for beskyttelse af grundvandet samt heraf følgende nedsættelse af

Læs mere

Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar Overførte midler fra 2013 gæld

Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar Overførte midler fra 2013 gæld Overordnet konklusion: Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar 2014 Tabel 1: (1.000 kr.) Forventning til årets resultat samt forventet overførsel fra

Læs mere

Bagudrettet afvigelse Fremadrettet afvigelse Samlet afvigelse Januar - Juni Juli - December 2016 i alt. Afvigelse mellem forventning og budget

Bagudrettet afvigelse Fremadrettet afvigelse Samlet afvigelse Januar - Juni Juli - December 2016 i alt. Afvigelse mellem forventning og budget Juni Bilag 1 Teknik- og Miljøudvalget Korrigeret Realiseret forbrug realiseret forbrug og korrigeret Budget og forbrug fordelt på rammer Samlet afvigelse Januar - Juni Juli - December 216 i alt Prognosepræcision

Læs mere

Normal vand- og vandafledningsbidrag i alt: 44,65 35,71

Normal vand- og vandafledningsbidrag i alt: 44,65 35,71 TAKSTBLAD 2017 for Vand Ballerup A/S & Afløb Ballerup A/S Driftsbidrag og tilslutningsbidrag er i henhold til Bestemmelser for levering af vandforsyning fra Vand Ballerup og Betalingsvedtægt for Afløb

Læs mere

Udvalgets sammenfatning og vurdering

Udvalgets sammenfatning og vurdering REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.28. Øvrige miljøforanstaltninger mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering Opgaverne i årets løb, herunder de behandlede miljøsager, er

Læs mere

PRISER - drikkevand & spildevand. 1. januar. TAKSTBLAD for Vejen Forsyning A/S

PRISER - drikkevand & spildevand. 1. januar. TAKSTBLAD for Vejen Forsyning A/S PRISER - drikkevand & spildevand 1. januar 2019 TAKSTBLAD for Vejen Forsyning A/S Indhold Indhold... 1 1. Pris for drikkevand... 2 1.1 Fast årligt bidrag...2 2. Tilslutning af drikkevand. 2 2.1 Tilslutning

Læs mere

Rødovre Kommune afslag på ansøgning om fritagelse for vandafgifter. Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en gruppe borgere.

Rødovre Kommune afslag på ansøgning om fritagelse for vandafgifter. Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en gruppe borgere. Rødovre Kommune afslag på ansøgning om fritagelse for vandafgifter Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en gruppe borgere. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Rødovre Kommunes praksis om,

Læs mere

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke Tårnby Kommune Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke 1 Indhold: side 1 Formål 3 2 Gyldighedsområde 3 3 Grundejerens forpligtelser 3 4 Tømning 5 5 Tilmelding og afmelding 6 6 Økonomi 6 7

Læs mere

STADFÆSTELSE i sag om afslag på tilladelse til indvinding af vand til landbrugsdrift i Lemvig Kommune

STADFÆSTELSE i sag om afslag på tilladelse til indvinding af vand til landbrugsdrift i Lemvig Kommune 23. august 2018 Sagsnr.: NMK-42-00605 KlageID: 226189 RIKNU-NMKN AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET STADFÆSTELSE i sag om afslag på tilladelse til indvinding af vand til landbrugsdrift i Lemvig

Læs mere

Energi Viborg Vand A/S Drikkevandsforsyning

Energi Viborg Vand A/S Drikkevandsforsyning 30.09.2018 Forventet Regnskab Budget regnskab Budget 2017 2018 2018 2019 Note 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr. Omsætning Salg af vand 1 11.317 11.280 12.480 11.203 Fast afgift 2 14.534 13.759 14.329

Læs mere

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. FUNKTIONSKRAV

Læs mere

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014.

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.30.14-G01-14-14 Dato:21.5.2014 Børne- og Skoleudvalget, budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Børne- og Skoleudvalgets korrigerede

Læs mere

Omstilling, effektivisering og innovation

Omstilling, effektivisering og innovation Nr. 29 Område: Indsatsområde: Emne: Fagudvalg: Funktion: Forslagsstiller: Omstilling, effektivisering og innovation Plan og kultur Indkøb, udbud og konkurrenceudsættelse Udbud af vandløbsvedligeholdelse

Læs mere

Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke i Kalundborg Kommune

Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke i Kalundborg Kommune Dato Ansvarlig Sags ID. 19. juni 2012 Tins / sulu Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke i Kalundborg Kommune 1 Formål. Kalundborg Kommune har indført obligatorisk tømningsordning for bundfældningstanke

Læs mere

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2013 SPILDEVANDSFORSYNING

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2013 SPILDEVANDSFORSYNING Takstbladet er udarbejdet med baggrund i Mariagerfjord Vand a s betalingsvedtægt for spildevand, godkendt af Mariagerfjord Byråd den X.X 2012. Betalingsvedtægten kan ses og downloades på Mariagerfjord

Læs mere

REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I RANDERS KOMMUNE

REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I RANDERS KOMMUNE REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I RANDERS KOMMUNE Med virkning fra 1. januar 2012 Forord Lovgrundlag og omfang Randers Kommune har i medfør af Miljøbeskyttelsesloven med tilhørende

Læs mere

PRISER 2013 VAND AFFALD SPILDEVAND ERHVERV

PRISER 2013 VAND AFFALD SPILDEVAND ERHVERV PRISER 2013 VAND AFFALD SPILDEVAND ERHVERV PRISER 2013 I denne prisliste kan du få et overblik over Provas takster og gebyrer i 2013. Prislisten her henvender sig primært til virksomheder. Der foreligger

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Budget Till.bev. + Gen.bev. Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2018 Forsyningsområdet 0,000 0,000 0,000-5,622-5,623 0,000 Park og Vej 131,804-15,552 116,252 113,939-2,313-3,550 Byggeri og

Læs mere

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. juni 2015 Forslag til - til offentlig høring Forslag til rent drikkevand til en kommune i vækst beskriver, hvor drikkevandet indvindes,

Læs mere

Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land

Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 64 Offentligt Notat Vand J.nr. 439-00006 Ref. KDL Den 3. november 2006 Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land Baggrund

Læs mere

Priser 2015 Vand Affald Spildevand. Erhverv

Priser 2015 Vand Affald Spildevand. Erhverv Priser 2015 Vand Affald Spildevand Erhverv PRISER 2015 I denne prisliste kan du få et overblik over Provas takster og gebyrer i 2015. Prislisten her henvender sig primært til virksomheder. Der foreligger

Læs mere

Med regulativet fastsættes pligter og rettigheder for berørte grundejere, samt for Middelfart Spildevand.

Med regulativet fastsættes pligter og rettigheder for berørte grundejere, samt for Middelfart Spildevand. Bilag 3 TØMNINGSREGULATIV FOR BUNDFÆLDNINSTANKE Indhold 1 Formål 2 Lovgrundlag 3 Gyldighedsområde 4 Benyttelsespligt 5 Adgangsforhold og indretning 6 Tømning 7 Grundejers ansvar 8 Dispensation/fritagelse/af-

Læs mere

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse Punkt 7. Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse 2017-000847 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at : Godkender handlingsplanen med tilhørende overslag over økonomien Fastsætter det endelige

Læs mere

Regulativ for tømningsordning for hustanke i Brønderslev Kommune 11. december Regulativ for Tømningsordning for hustanke i Brønderslev Kommune

Regulativ for tømningsordning for hustanke i Brønderslev Kommune 11. december Regulativ for Tømningsordning for hustanke i Brønderslev Kommune Regulativ for Tømningsordning for hustanke i Brønderslev Kommune Med virkning fra 1. januar 2009 Indholdsfortegnelse Side 1. Formål og gyldighedsområde 3 2. Lovgrundlag 3 3. Grundejerens pligt og ansvar

Læs mere

I dette notat gives bemærkninger til følgende udvalg: Plan- og Miljøudvalget samt Teknik- og Miljøområdets andel af Økonomi- og Erhvervsudvalget.

I dette notat gives bemærkninger til følgende udvalg: Plan- og Miljøudvalget samt Teknik- og Miljøområdets andel af Økonomi- og Erhvervsudvalget. Sagsnr. 00.01.10-Ø00-18-18 Dato: 14.09.2018 Teknik- og Miljø - Budgetopfølgning pr. 31. august 2018 I dette notat gives bemærkninger til følgende udvalg: Plan- og Miljøudvalget samt Teknik- og Miljøområdets

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Budget Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Mio. kr Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Ejendomme, der ikke er tilsluttet offentligt spildevandsanlæg betaler lovbestemte spildevandsafgifter, som det fremgår af SKAT s hjemmeside.

Ejendomme, der ikke er tilsluttet offentligt spildevandsanlæg betaler lovbestemte spildevandsafgifter, som det fremgår af SKAT s hjemmeside. TAKSTBLAD 2015 Driftsbidrag og tilslutningsbidrag er i henhold til Bestemmelser for levering af vandforsyning fra Forsyning Ballerup og Betalingsvedtægt for Forsyning Ballerups spildevandsanlæg gældende

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand GRØNT GRUNDVAND... 3 Mål for området... 3 Opgørelser af vandforbrug... 3 Opgørelser af ledningstab...4 Konklusion...5 Årets aktiviteter...5 HERNING VAND A/S... 6 Miljø- og fødevaresikkerhedspolitik...

Læs mere

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2015 SPILDEVANDSFORSYNING

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2015 SPILDEVANDSFORSYNING Takstbladet er udarbejdet med baggrund i Mariagerfjord Vand a s betalingsvedtægt for spildevand, godkendt af Mariagerfjord Byråd den 19. 12. 2014. Betalingsvedtægten kan ses og downloades på Mariagerfjord

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

TAKSTBLAD 2018 TAKSTBLAD FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND

TAKSTBLAD 2018 TAKSTBLAD FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND TAKSTBLAD 2018 TAKSTBLAD FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND Version 21-12-2017 SAMN FORSYNING APS DRIKKEVAND Samn Forsyning ApS: Samn Forsyning står for drift og administration af spildevandet

Læs mere

Furesø Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018

Furesø Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018 Novafos Blokken 9 DK-3460 Birkerød Furesø Kommune +45 44 20 80 00 novafos.dk novafos@novafos.dk CVR-nr. 31 88 49 93 Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal Novafos har indgået en investeringsaftale

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2015-2018 pr. politikområde : 15 Natur, Vand og Miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2015-priser 2015 2016 2017 2018 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 10.957

Læs mere

Nøgletallene fra Vandforsyningen kan ses i nedenstående tabel, og ligger på niveau med sidste år bortset fra det øgede vandtab.

Nøgletallene fra Vandforsyningen kan ses i nedenstående tabel, og ligger på niveau med sidste år bortset fra det øgede vandtab. Å rsberetning 2015 Rugmarken 38 Postboks 153 3520 Farum Generelt om året 2015 Bestyrelsen kan i fællesskab glæde sig over endnu et år med stabil vandforsyning, kun med mindre afbrydelser af vandforsyningen

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Priser 2015 Vand Affald Spildevand. Privat

Priser 2015 Vand Affald Spildevand. Privat Priser 2015 Vand Affald Spildevand Privat PRISER 2015 Denne prisliste giver dig overblik over priser og gebyrer for 2015. Prislisten henvender sig primært til dig som privat person. Der foreligger en tilsvarende

Læs mere

ENERGI VIBORG VAND A/S Drikkevandsforsyningen BUDGET 2015 UDKAST

ENERGI VIBORG VAND A/S Drikkevandsforsyningen BUDGET 2015 UDKAST Forventet Regnskab Budget Regnskab Budget 2013 2014 2014 2015 Note Kr. Kr. Kr. Kr. Nettoomsætning Salg af vand 1 16.148.335 15.869.000 15.869.000 15.869.000 Fast afgift 2 9.199.771 9.138.000 9.138.000

Læs mere

TAKSTBLAD 2017 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND

TAKSTBLAD 2017 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND TAKSTBLAD 2017 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND DRIKKEVAND VANDPRIS - PR. M³ Uden moms Med moms Vandpris ved forbrug op til og med 100.000 m³ / år: 3,92 kr. 4,90 kr. Vandpris ved forbrug over

Læs mere

Punkt x: Budget 2018 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

Punkt x: Budget 2018 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 28. september 2017 Punkt x: Budget 2018 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 1 Indstilling Alle beløb i denne indstilling er ekskl. moms. Indstillingen er udarbejdet

Læs mere

Regulativ for. Tømningsordning for bundfældnings- og samletanke i Kalundborg kommune November 2006

Regulativ for. Tømningsordning for bundfældnings- og samletanke i Kalundborg kommune November 2006 Regulativ for Tømningsordning for bundfældnings- og samletanke i Kalundborg kommune November 2006 Forsyningsenheden Ny Kalundborg Kommune Højvangen 9 4470 Svebølle Telefon 59 53 49 41 www.nykalundborg.dk

Læs mere

Kloakering i det åbne land via tryksystem Hvad sker der på din ejendom og hvad skal du selv gøre?

Kloakering i det åbne land via tryksystem Hvad sker der på din ejendom og hvad skal du selv gøre? Kloakering i det åbne land via tryksystem Hvad sker der på din ejendom og hvad skal du selv gøre? Side 1 af 8 Baggrund for etablering af kloak HTK Kloak A/S går i gang med kloakering i det område, hvor

Læs mere

TAKSTBLAD 2018 TAKSTBLAD FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND

TAKSTBLAD 2018 TAKSTBLAD FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND TAKSTBLAD 2018 TAKSTBLAD FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND SAMN FORSYNING APS Samn Forsyning ApS: Samn Forsyning står for drift og administration af spildevandet i Horsens og Odder kommuner samt

Læs mere

Investeringsaftale 2019 Egedal Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav

Investeringsaftale 2019 Egedal Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav Investeringsaftale 2019 Egedal Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav Vand V1.0 Ledningsnettet for drikkevand skal være velholdt og udbygges i takt med behovet. Renoveringsmodne

Læs mere

Generelle bemærkninger til regnskab 2015

Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Regnskabet overholder de fire overordnede målsætninger: Regnskab 2015 viser overordnet et godt resultat. Det overholder de fire overordnede økonomiske mål for den

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 01.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2016 SPILDEVANDSFORSYNING

Takstblad for Mariagerfjord Vand a s fra og med den 1. januar 2016 SPILDEVANDSFORSYNING Takstbladet er udarbejdet med baggrund i Mariagerfjord Vand a s betalingsvedtægt for spildevand, godkendt af Mariagerfjord Byråd den XX. XX. 2015. Betalingsvedtægten kan ses og downloades på Mariagerfjord

Læs mere

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for samletanke

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for samletanke Tårnby Kommune Regulativ for Tømningsordning for samletanke 1 Indhold: side 1 Formål 3 2 Gyldighedsområde 3 3 Grundejerens forpligtelser 3 4 Tømning 5 5 Tilmelding og afmelding 5 6 Økonomi 6 7 Henvendelser,

Læs mere

Priser - vand og afløb VEJEN FORSYNING A/S

Priser - vand og afløb VEJEN FORSYNING A/S Priser - vand og afløb VEJEN FORSYNING A/S Priser og afgifter er vedtaget af Vejen Vand A/S og Vejen Spildevand A/S den 25. november 201 og er godkendt af Vejen Byråd den 10. december 201. takster 2014

Læs mere

INDKALDELSE til Ordinær generalforsamling i KARLSLUNDE BY s VANDVÆRK

INDKALDELSE til Ordinær generalforsamling i KARLSLUNDE BY s VANDVÆRK INDKALDELSE til Ordinær generalforsamling i KARLSLUNDE BY s VANDVÆRK Onsdag den 29. marts 2017, kl. 18.00 i Karlslundehuset, (Bettys Hus). Samtidig hermed Indkaldelse til Ekstraordinær generalforsamling

Læs mere

TAKSTBLAD 2013. Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Vand Spildevand Tømningsordning Samletanke

TAKSTBLAD 2013. Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Vand Spildevand Tømningsordning Samletanke Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Vand Spildevand Tømningsordning Samletanke Vand TAKSTER VAND I henhold til Regulativ for vandforsyning ved Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s.. Tilslutningsbidrag:

Læs mere

Regulativ TØMNINGSORDNING

Regulativ TØMNINGSORDNING Egedal Kommune Regulativ for TØMNINGSORDNING for bundfældningstanke til husspildevand i Egedal Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 DEFINITION OG ANVENDELSE... 3 2 NYE TANKE... 3 3 EKSISTERENDE TANKE...

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2015 Teknik- og Miljøudvalget Tillægsbevillinger Omplaceringer s procent 73.959-1.012 0 72.947 42.217 57,9 71.389-1.558 0 Natur og miljø 16.644-1.020 0 15.624 12.457 79,7 14.066-1.558

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

TAKSTBLAD 2017 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND

TAKSTBLAD 2017 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND TAKSTBLAD 2017 FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND DRIKKEVAND VANDPRIS - PR. M³ Uden moms Med moms Vandpris ved forbrug op til og med 100.000 m³ / år: 3,92 kr. 4,90 kr. Vandpris ved forbrug over

Læs mere

Abonnement pr. måler 576,00 720,00. Vandsektorloven fast pr. måler 4,00 5,00

Abonnement pr. måler 576,00 720,00. Vandsektorloven fast pr. måler 4,00 5,00 PRISEN PÅ DRIKKEVAND FAST BIDRAG Abonnement pr. måler 576,00 720,00 Vandsektorloven fast pr. måler 4,00 5,00 VARIABELT BIDRAG Årsforbrug EKSKL. INKL. 0-50.000 m³ 4,95 6,19 50.000-100.000 m³ 4,60 5,75 Over

Læs mere

Vi har modtaget statusmeddelesen for indtægtsrammen for 2018 for Køge Vand A/S.

Vi har modtaget statusmeddelesen for indtægtsrammen for 2018 for Køge Vand A/S. Køge Vand A/S Beskrivelse af driftsbudget 2018 Vi har modtaget statusmeddelesen for indtægtsrammen for 2018 for Køge Vand A/S. De generelle effektiviseringskrav til vandselskaberne i 2018 er fastsat til

Læs mere

VAND OG SPILDEVAND LOKALT

VAND OG SPILDEVAND LOKALT Uddrag af VAND OG SPILDEVAND LOKALT HOFORs otte vandselskaber og otte spildevandsselskaber har deres egne regnskaber. Udgifterne til renovering og modernisering af vand og spildevand bliver afholdt inden

Læs mere

TAKSTBLAD 2019 Horsens Vand A/S TAKSTBLAD FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND

TAKSTBLAD 2019 Horsens Vand A/S TAKSTBLAD FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND TAKSTBLAD 2019 Horsens Vand A/S TAKSTBLAD FOR HÅNDTERING AF DRIKKEVAND OG SPILDEVAND Version 29-10-2018 SAMN FORSYNING APS DRIKKEVAND Samn Forsyning ApS: Samn Forsyning står for drift og administration

Læs mere

REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR HUSSPILDEVANDSTANKE I HILLERØD KOMMUNE

REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR HUSSPILDEVANDSTANKE I HILLERØD KOMMUNE REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR HUSSPILDEVANDSTANKE I HILLERØD KOMMUNE 2007 1 Formål Dette regulativs formål er at fastlægge en ordning, der sikrer en lovlig og miljørigtig håndtering af husspildevand

Læs mere

Budgetbilag. Resume Via de stående udvalg foreligger nu resultatet af den 1. egentlige budgetopfølgning for regnskabsåret 2011.

Budgetbilag. Resume Via de stående udvalg foreligger nu resultatet af den 1. egentlige budgetopfølgning for regnskabsåret 2011. Til: 4-årsbudget 2012-2015 Nr. 4 ØKONOMI & PLANLÆGNING Do: 13. april 2011 Tlf. dir.: 4477 2202 Kontakt: Robert Jensen Sagsnr: 2011-3820 Dok.nr: 2011-63929 Budgetbilag Første egentlige budgetopfølgning

Læs mere

Budgetbilag. 2. opfølgning af anlægsbudget 2011 og den heraf afledte låneoptagelse

Budgetbilag. 2. opfølgning af anlægsbudget 2011 og den heraf afledte låneoptagelse 4-årsbudget 2012-2015 Nr. 5 ØKONOMI & PLANLÆGNING Dato: 10. august 2011 Tlf. dir.: 4477 2204 Kontakt: Robert Jensen Sagsnr: 2011-3879 Dok.nr: 2011-142693 Budgetbilag 2. opfølgning af anlægsbudget 2011

Læs mere

OVERFØRSLER FRA DRIFT

OVERFØRSLER FRA DRIFT Aftaleområde: Kirkegårde Konti: 003540 Kirkegårde Lønninger... 26.900 kr. Øvrig drift... 300.700 kr. Fastfrosset:... 0 kr. Underskuddet på øvrig drift skyldes merudgifter til maskiner, som følge af en

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2012

Budgetopfølgning 2/2012 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ 1. Indledning I denne samlede Budgetopfølgning 2 for opgøres den økonomiske status pr. 31. juli,

Læs mere

Betalingsvedtægt for. Vordingborg Rens A/S. Spildevandsforsyningsselskabet i Vordingborg Kommune

Betalingsvedtægt for. Vordingborg Rens A/S. Spildevandsforsyningsselskabet i Vordingborg Kommune Betalingsvedtægt for Vordingborg Rens A/S Spildevandsforsyningsselskabet i Vordingborg Kommune December 2014 Indhold 1. BETALINGSVEDTÆGT FOR VORDINGBORG RENS A/S... 2 2. VEDTÆGTENS OMRÅDE... 3 3. BUDGET,

Læs mere

Regulativ for tømning af private tanke til husspildevand i Esbjerg Kommune

Regulativ for tømning af private tanke til husspildevand i Esbjerg Kommune Regulativ for tømning af private tanke til husspildevand i Esbjerg Kommune 2013 Side 1 Indholdsfortegnelse Lovgrundlag... 3 Formål... 3 1. Almindelige bestemmelser... 3 1.1 Regulativets gyldighedsområde...

Læs mere

UDKAST den 15. maj 2012. Regulativ for tømningsordning for hustanke i Frederikshavn Kommune

UDKAST den 15. maj 2012. Regulativ for tømningsordning for hustanke i Frederikshavn Kommune UDKAST den 15. maj 2012 Regulativ for tømningsordning for hustanke i Frederikshavn Kommune 16. maj 2012 Indholdsfortegnelse Side 1. Formål og gyldighedsområde... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Grundejerens pligter

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

Balanceforskydninger

Balanceforskydninger Balanceforskydninger 80.84 Afdrag på lån 80.85 Optagelse af lån 80.86 Øvrige balanceforskydninger 80.88 Beholdningsbevægelse BEVILLINGSOMRÅDE 80.84 MÅL OG RAMMEBESKRIVELSER Bevillingsområde 80.84 Afdrag

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere