2. møde i Letbane forum d. 7. maj 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. møde i Letbane forum d. 7. maj 2012"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax inja@trafikstyrelsen.dk 2. møde i Letbane forum d. 7. maj 2012 Deltagere Ole Sørensen, Midttrafik, Letbanesekretariatet Aarhus Bent Bertil Jacobsen, Cowi (Aarhus Letbane) Gunni S. Frederiksen, Metroselskabet Morten Nørgaard Olesen, Metroselskabet Kristian Thomsen, Østjyllands Politi Færdselsafdelingen Mogens Bruun, Fyns Politi (Odense), Trafiksektionen Arne Martinsen, Nordsjællands Politi Thomas Jørgensen, Københavns Vestegns Politi Hanne Aagaard, Justitsministeriet Carsten Henriksen, Odense Kommune (Odense Letbane) Per Antvorskov, Vejdirektoratet Ole Kirk, Vejdirektoratet Birgit Gerd Knudsholt, Rødovre Kommune Afbud Morten Springdorf, Midttrafik Søren Mose, Odense Kommune (Odense Letbane) Erik Radmer Jensen, Københavns Vestegns Politi Margot Brabrand, Metroselskabet Niels Schmidt, Trafik og veje, Aarhus Kommune Fra Trafikstyrelsen Anders Halkjær Madsen Morten Brok Lone Smith Simonsen Helle Viltoft Lars Mortensen Leif Funch Jesper Rasmussen Side 1 (13)

2 Katrine Görtz Axelsen Dagsorden 1. Godkendelse af referat fra mødet den 6. marts Uddannelse af letbaneførere 3. Sikkerhedsmål 4. Samspil og mulige konflikter i forhold til forskellige regler mellem vej og bane 5. Myndighedsmatrix, v/ Aarhus Letbanesekretariatet 6. Særlige problemstillinger, som skal prioriteres højt i den nærmeste tid/aktionsliste bordrunde 7. Videndeling og opsamling af viden 8. Mødedatoer i efteråret 2012: 30. august og 6. november 9. Evt. Bilag 1: Aktionsliste Bilag 2: Afklarede emner 1. Godkendelse af referat fra mødet d. 6. marts 2012 Metroselskabet gør opmærksom på, at erfaringerne fra Norge, der blev omtalt ved første møde, mangler i referatet. 2. Uddannelse af letbaneførere: Oplæg ved hhv. Aarhus Letbanesekretariat og Metroselskabet Uddannelse er en af de helt store udfordringer for letbaneområdet, og vil være et tilbagevendende punkt på de kommende møder. Aarhus Letbanesekretariat: Aarhus Letbane har hentet inspiration fra flere steder i Europa bl.a. Bergen, Porto og Alicante. Porto og Alicante anvendes i oplægget som cases, da de to byer benytter sig af både tram trains og sporvognsløsninger, som Aarhus har planlagt. Side 2 (13)

3 Aarhus Letbanesekretariat henviser til lovforslag L77 hvoraf det fremgår, at Trafikstyrelsen bestemmer uddannelseskravene med udgangspunkt i buschaufføruddannelsen. Erfaringer fra Porto: Operatøren organiserer selv uddannelsen, som er meget fokuseret på den specifikke strækning. Den endelige førertilladelse udstedes af myndighederne. Meget af personalet var tidligere lokomotivførere og buschaufførerne, der blev omskolet til letbanekørsel. Mange af de omskolede buschauffører er vendt tilbage til buskørsel. Kravene til uddannelsen i Porto er bl.a. helbredskrav, 12 års uddannelse (da næsten alle har dette i området) og 320 timers undervisning. Det diskuteres, hvorvidt chaufførerne skal have kørekort. Erfaringerne fra de andre letbaner er forskellig. Helbredskravene for letbaner drøftes. Der er helbredskrav på jernbaneområdet vedr. den konventionelle jernbane. For så vidt angår busområdet følger helbredskravene af de krav, der stilles i forbindelse med kørekortet. Da letbane kunne anses som en hybrid mellem de to transportformer, undersøger Trafikstyrelsen hvilke helbredskrav, der rimeligvis bør stilles til letbaneførere. Metroselskabet: Metroselskabet vælger ikke at holde et længere oplæg, da mange af deres pointer allerede er blevet nævnt i oplægget fra Aarhus Letbanesekretariat. Metroselskabet har været på inspirationstur i Norge, hvor uddannelsesmodellen i høj grad lignede den fra Porto. 3. Sikkerhedsmål: Oplæg ved Aarhus Letbanesekretariat Grænsefladerne for letbane skal defineres: Transportsystemet forvaltes af Trafikstyrelsen, det der omkranser det varetages af Politiet og det der er udenfor her forvaltes af kommunen. Det er svært præcist at afgøre hvor grænsen går. Sikkerhedsmål: Aarhus Letbanesekretariat opdeler risiko i to former: Transportrisiko: Dem der kommer til skade inden i materiellet. Ulykkesrisiko: Dem der kommer til skade udenfor materiellet. Side 3 (13)

4 Til at udregne sikkerhedsmålet har Aarhus Letbanesekretariatet forsøgt at indsamle data fra forskellige lande. Det har dog været svært at få konsistente data, da der er forskellige variabler i de forskellige lande, herunder forskellige regler fx vigeregler i færdselslovene, forskellige definitioner af, hvornår der er tale om en ulykke m.v. Resultatet af dataindsamlingen fremgår af Aarhus Letbanesekretariats præsentation. Efter oplægget drøftes sikkerhedsmål for letbaner. Trafikstyrelsen understregede, at der er flere formål med sikkerhedsmål. De konkrete letbaneprojekter skal bl.a. bruge et sikkerhedsmål med henblik på deres leverandører. Trafikstyrelsen anvender signalprogrammet som eksempel. Her fik projektet ét sikkerhedsmål - en bid af sikkerhedskagen, dvs. af det overordnede sikkerhedsmål på konventionel jernbane. Det er derefter projektet, som skal føre bevis for, at der bliver lavet en troværdig fordeling af sikkerhedsmålet på de forskellige dele af projektet, ulykkeskategorier m.v. Da Aarhus Letbanesekretariat har brug for et sikkerhedsmål i nær fremtid er der brug for tæt dialog mellem Trafikstyrelsen og Aarhus Letbanesekretariat om emnet. Der var enighed om, at sikkerhedsmålet på letbane bør have lavere acceptniveau end på vej, men til gengæld et højere acceptniveau end på konventionel bane. Trafikstyrelsen arbejder på at udarbejde et forslag til sikkerhedsmål. Det blev aftalt at Letbanesekretariatatet tager initiativ til et møde med Trafikstyrelsen for drøftelse af spørgsmål vedrørende sikkerhedsmål. 4. Samspil og mulige konflikter i forhold til forskellige regler mellem vej og bane: Oplæg ved Vejdirektoratet Udgangspunktet for oplægget er Vejdirektoratets rapport om fysiske forhold omkring letbaner i vejtrafik. Vejdirektoratet understreger, at rapporten illustrerer best pratice og ikke er krav til, hvorledes tingene skal gøres. Kun 10 % følger af bekendtgørelser som fx vejafmærkningsbekendtgørelsen, og er dermed bindende for projekterne. Rapportens formål var at undersøge vejenes status i forhold til implementeringen af letbaner og rejser en række problemstillinger. Side 4 (13)

5 Der er mange kommuner, der ikke ønsker køreledninger, det er dog svært med alternativer, da de er meget dyre og ofte endnu ufærdige løsninger. Metroselskabet uddeler et notat om grænsefladerne fra Statens Vegvesen og Statens Jernbanetilsyn. Trafikstyrelsen vil sørge for at afklare snitfladerne mellem de godkendende myndigheder (TS, Vejdirektoratet, kommuner, politi). Der var enighed om, at processen så vidt det er muligt bliver generisk. Trafikstyrelsen vil dog ikke afvise at det i særtilfælde kan blive nødvendigt med skræddersyede løsninger/godkendelser (af fx et kompleks kryds, særlig passage el.lign). 5. Myndighedsmatrix: Oplæg ved Aarhus Letbanesekretariat Aarhus Letbanesekretariat præsenterer deres matrix (Word skema) over, hvordan de håndterer de pågældende myndigheder, der er involveret i letbaneprojektet. Der opfordres til, at Aarhus Letbanesekretariatet lader sig inspirere af Metroselskabets approval plan, der gør det muligt for den myndighed, der skal ansøges hos at gennemskue processen og tidsplan for projektet. 6. Særlige problemstillinger, som skal prioriteres højt i den nærmeste tid/aktionsliste bordrunde Aarhus Letbanesekretariatet skal lave en prioriteret liste over, hvad der haster på området, der ligger i grænsesnittet mellem vej og bane. Aarhus Letbanesekretariat vil lave et oplæg om konkrete knaster m.v. på vejområdet. Aarhus Letbanesekretariat og Trafikstyrelsen vil afholde bilaterale møder om sikkerhedsmål snarest. Politiet vil tage kontakt til Justitsministeriet med henblik på et oplæg vedr. færdselsloven ift. letbaner på det kommende møde. Vejdirektoratet og Trafikstyrelsen afholder et bilateralt møde om grænsesnittet mellem de to myndigheder i begyndelsen af juni. Side 5 (13)

6 Der opfordres til, at man sender gode ideer eller dokumenter af relevans til Helle Viltoft, som vil sende det ud til hele Letbaneforum. Odense Kommune foreslår, et oplæg om letbanernes integration med vej ved det 4. møde i Letbaneforum. 7. Videndeling og opsamling af viden Trafikstyrelsen foreslår, at styrelsen i fremtiden vil lægge alle dokumenter fra møderne i et lukket rum på Trafikstyrelsens hjemmeside. Dette vil gøre det nemmere for medlemmerne i fremtiden at finde dokumenter fra møderne. De praktiske oplysninger omkring møderne og eventuelle bilag vil stadig komme pr. mail. 8. Mødedatoer i efteråret 30. august og 6. november 2012 Bemærk, at mødet d. 30. august, er det oprindelige møde fra 28. august, der er blevet flyttet. Mødetiden for d. 30. august og 6. november 2012 vil være med frokost fra kl Evt. Trafikstyrelsen opfordrer til at man viderebringer informationerne og diskussionerne til sit bagland, så vigtig information ikke går tabt. Trafikstyrelsen tager kontakt til Danske Regioner, da de har stor interesse i letbaner. Det overvejes, om de bør deltage i letbaneforum. Side 6 (13)

7 Bilag 1, Aktionsliste Aktion Beskrivelse Status Deadline M1-1-OL M1-1-TS Der er i blandt deltagerne enighed om at KL bør deltage i møderne, da kommuneren er part i projekterne. Søren Mose, Odense Kommune, vil kontakte en person i KL i dette anliggende. Trafikstyrelsen vil også tage kontakt. Lukket Inden møde 2. M1-2-ØP Justitsministeriet forslås også som deltager, da det er dem der har ansvaret for færdselsloven. Kristian Thomsen vil kontakte Justitsministeriet, Rigspolitiet og sine kollegaer i de andre politikredse (Nordjylland, Fyn og Vestegnen). Lukket Inden møde 2. M1-3-AL Myndighedsmatrix oplæg ved Aarhus letbane Lukket Møde 2. M1-4-VD Vejdirektoratets rapport om samspil og konflikter ved Vejdirektoratet. Lukket Møde 2. M1-5-VD VD sender rapporten til TS inden mødet til fordeling. Lukket Inden møde 2. M1-6-OL M1-7-AL Uddannelsesarfaringer i udlandet ved Metroselskabet Uddannelseserfaringer i udlandet ved Aarhus letbane Lukket Møde 2. Lukket Møde 2. M1-8-AL Sikkerhedsmål ved Aarhus letbane Lukket Møde 2. M1-9-TS M2-1-AL M2-2-AL M2-1-TS M2-1-POL M2-2-TS M2-3-TS Tilgængelighed afklaring af myndighedsansvar Aarhus Letbanesekretariatet skal lave en prioriteret liste over, hvad der haster på området, der ligger i grænsesnittet mellem vej og bane. Aarhus Letbanesekretariat vil lave et oplæg om konkrete knaster m.v. på vejområdet. Aarhus Letbanesekretariat og Trafikstyrelsen vil afholde bilaterale møder om sikkerhedsmål. Politiet vil tage kontakt til Justitsministeriet med henblik på et oplæg vedr. færdselsloven på det kommende møde. Vejdirektoratet og Trafikstyrelsen afholder et bilateralt møde om grænsesnittet mellem de to myndigheder i begyndelsen af juni. Trafikstyrelsen vil udarbejde et forslag til sikkerhedsmål. Åben Åben Møde 3. Åben Møde 3. Åben Åben Møde 3. Åben Primo Juni. Åben Side 7 (13)

8 Bilag 2, Afklarede emner Id Emne Afklaring 1 Godkendelse af infrastruktur M1, den og køretøjer - Principperne i BEK 1030 og 1031 drøftet. Intet behov for detailregulering. 2 Uddannelse af letbanefører M1, den Antal fører skønnet. For lille grundlag til en offentlig uddannelse. M2, den Erfaringer fra udlandet viser at uddannelse af letbanefører tager ca. 8-9 uger. Der kræves typisk et bilkørekort. 3 Tilgængelighed for bevægelseshæmmede personer M1, den Myndighedsansvaret drøftet. 4 Sikkerhedsmål M2, den Vejregler M2, den Der var enighed om at sikkerhedsmål for letbaner skal være lavere end på vej. Baggrundsrapport for vejregelarbejdet med BRT og letbaner drøftet. Side 8 (13)

9 1) Godkendelse af infrastruktur og køretøjer M1, den Den samlede letbane opdeles i delsystemer. Køretøjer godkendes efter bekendtgørelse nr. 1030, og delsystemerne i infrastrukturen efter bekendtgørelse nr Der er fra Trafikstyrelsens side ikke foreskrevet bestemte tekniske krav. Det er op til ansøgeren selv at definere dem ved anvendelse af den fælles europæiske metode for risikovurdering (EU forordning nr. 352/2009). De af ansøger identificerede sikkerhedskrav, og opfyldelsen af disse, skal assesseres. For køretøjer skal der desuden anvendes en sagkyndig, som kan attestere at sikkerhedskravene er opfyldt. Ansøger skal udpege en assessor (assessorteam). Assessor skal godkendes af Trafikstyrelsen. Det er i denne sammenhæng vigtigt at assessor er uafhængig af projektet og tilstrækkelig kompetent. Der skal ansøgers om og udstedes følgende tilladelser: - Typegodkendelse af køretøjer, - Ibrugtagningstilladelse til det enkelte køretøj, - Ibrugtagningstilladelse til de enkelte delsystemer i infrastrukturen. Den dokumentation der skal vedlægges ansøgningerne fremgår af BEK 1030 og Side 9 (13)

10 2) Uddannelse af letbanefører M1, den Uddannelsen af letbaneførere er ureguleret. En letbaneføre skal afhængig af projektet/strækningen kunne køre på sigt i blandet trafik (i by) og på signaler på strækninger med høj hastighed. På landsplan viste en hurtig bordrunde vil der skulle bruges omkring 300 letbanefører, hvilket svarer til, at der skal uddannes ca. 15 om året. M2, den Erfaringer fra udlandet viser at uddannelse af letbanefører tager ca. 8-9 uger. Der kræves typisk et bilkørekort. Side 10 (13)

11 3) Tilgængelighed for bevægelseshæmmede personer M1, den Forordningen om jernbanepassagerers rettigheder og forpligtelser (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagerers rettigheder og forpligtelser) indeholder bestemmelser om tilgængelighed. Side 11 (13)

12 4) Sikkerhedsmål M2, den Det blev drøftet om der skal være ét sikkerhedsmål for letbaner, eller ét mål for kørsel i blandet trafik (kørsel på sigt) og ét for kørsel i eget trasse (kørsel på jernbanesignaler). Der var enighed om at sikkerhedsmål for letbaner i blandet trafik skal være lavere end på vej. Side 12 (13)

13 5) Vejregler M2, den Baggrundsrapport for vejregelarbejdet med BRT og letbaner drøftet. Bagerst i rapporten findes en tabel som sammenfatter identificerede afklaringspunkter i forhold til indarbejdelse af BRT- og letbanesystemer i vejregelsammenhæng. Side 13 (13)

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 417 80208 Fax 7221 8888 lss@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Sikkerhedsmål for letbaner i Danmark Indhold 1. Indledning... 2 2. Datagrundlag...

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jesper Rasmussen, vicedirektør Status: Jernbanesikkerheden er generelt høj i Danmark -Sikkerhedsrapport 2012

Læs mere

Vejledning til ansøgning om forsøg med selvkørende motorkøretøjer

Vejledning til ansøgning om forsøg med selvkørende motorkøretøjer Dato 29. juni 2017 Sagsbehandler Søren Madsen Mail snm@vd.dk Telefon Dokument 17/09032 Side 1/7 Vejledning til ansøgning om forsøg med selvkørende motorkøretøjer Krav til oplysninger der skal indgå i en

Læs mere

Uddannelse af letbaneførere - m.v.

Uddannelse af letbaneførere - m.v. Uddannelse af letbaneførere - m.v. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Den danske banekonference 14. maj 2014 - Jernbanen i fokus Krav til letbaneførere og andet driftspersonale - Trafikstyrelsen

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016 Deltagere 1. Benny

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 0155 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 8. december 2011 Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den

Læs mere

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen C. Støttedokument Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen Tidsforløb for perioden 01. 22. september 2017 Tidsforløbet fra primo september med særligt fokus på

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 359 af 08/04/2014 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10000-00059 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

Referat af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012

Referat af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780155 Fax 7226 7070 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012 Deltagere - Christian Ahlgreen- Ussing, Alstom

Læs mere

Referat af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012

Referat af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780155 Fax 7226 7070 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012 Deltagere - Christian Algreen Ussing, Alstom

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Regulering af letbaner. Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference d. 28. oktober 2015

Regulering af letbaner. Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference d. 28. oktober 2015 Regulering af letbaner Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference d. 28. oktober 2015 Eksisterende lovgivning på letbaneområdet - Love: - Jernbaneloven - Anlægs- og projekteringslove for de enkelte

Læs mere

Generisk sikkerhedsmål for letbaner i DK. Trafikstyrelsens sikkerhedskonference

Generisk sikkerhedsmål for letbaner i DK. Trafikstyrelsens sikkerhedskonference Generisk sikkerhedsmål for letbaner i DK Trafikstyrelsens sikkerhedskonference 08.11.2012 Opgavekommissorium "I forbindelse med den planlagte etablering af letbaner i Danmark er det besluttet, at der skal

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer Velkommen Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Nye regler for godkendelse af køretøjer Vi er Katrine Frellsen Lars Mortensen Ahmed Lütfi Øzer Thomas Gram Rasmussen Sikkerhedskonferencen 27.

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 862 (Alm. del), som Folketingets Trafikudvalg har stillet til justitsministeren den 7. marts 2011.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 862 (Alm. del), som Folketingets Trafikudvalg har stillet til justitsministeren den 7. marts 2011. Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 862 Offentligt Folketinget Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 4. april 2011 Kontor: Færdsels-

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur?

Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur? Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur? Sikkerhedskonferencen 2019, onsdag d. 16. januar 2019 V. kontorchef Lars Korsholm Center for marked og kollektiv trafik Trafik-, Bygge-

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng.

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng. MINISTEREN Borgerforeningen Mols Distriktsråd for Mols og Helgenæs Att.: Jørgen Ørgård Dato J. nr. 12. marts 2018 2018-1529 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Kære Jørgen Ørgård

Læs mere

Aarhus Letbane. TØF seminar 7. oktober 2013 Ole Sørensen, Letbanesekretariatet

Aarhus Letbane. TØF seminar 7. oktober 2013 Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Aarhus Letbane TØF seminar 7. oktober 2013 Ole Sørensen, Letbanesekretariatet EMNER Samspil 2025 sammenhængende og bæredygtig mobilitet i Østjylland. Status på anlæg af etape 1 Organiseringen af driften

Læs mere

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016 CSM-RA i Danmark - Den Danske Banekonference 2016 Dagsorden 1. Kort intro til Trafik- og Byggestyrelsen og Center for jernbane 2. Overordnede betragtninger om brugen af CSM-RA i Danmark, fordele og udfordringer,

Læs mere

Signifikante ændringer? - husk assessor!

Signifikante ændringer? - husk assessor! Signifikante ændringer? - husk assessor! Dagens præsentation - Kort om signifikante ændringer - Sammenhængen mellem signifikante ændringer og assessor - Assessors opgaver - Krav til assessor efter forordningen

Læs mere

Dansk Politimesterskab 2010 - herrer.

Dansk Politimesterskab 2010 - herrer. Dansk Politimesterskab 2010 - herrer. Nr. Start Navn Tjenestested / Hold Tid 1 2771 Torben Klose Fyn 02:43:01 2 1886 Karsten Bruhn Kristiansen Nordsjælland 02:47:05 3 10167 Palle Redder Østjylland 02:48:36

Læs mere

BEVÆGELSESHÆMMEDE OG LETBANER. Den danske banekonference 5. maj 2015

BEVÆGELSESHÆMMEDE OG LETBANER. Den danske banekonference 5. maj 2015 BEVÆGELSESHÆMMEDE OG LETBANER Den danske banekonference 5. maj 2015 DET CENTRALE HANDICAPRÅD Formål Skal rådgive regeringen, Folketinget og andre om handicapspørgsmål og er forum for dialog mellem centrale

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

FynBus bestyrelse. Referat. Torsdag, den 16. januar 2014 kl. 16.30-18.00. Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense

FynBus bestyrelse. Referat. Torsdag, den 16. januar 2014 kl. 16.30-18.00. Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense FynBus bestyrelse Referat Torsdag, den 16. januar 2014 kl. 16.30-18.00 Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense Deltagere: Anders W. Berthelsen, Odense Birger Jensen, Svendborg Hans Bjergegaard, Assens

Læs mere

FynBus bestyrelse. Referat. Torsdag, den 13. februar 2014 kl

FynBus bestyrelse. Referat. Torsdag, den 13. februar 2014 kl FynBus bestyrelse Referat Torsdag, den 13. februar 2014 kl. 16.00-19.00 Deltagere: Formand Morten Andersen, Nordfyn Næstformand Poul Andersen, Region Syddanmark Afbud Hans Bjergegaard, Assens Niels Bebe,

Læs mere

Udkast til ny bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1

Udkast til ny bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1 Dato: 16. november 2017 Kontor: Forebyggelseskontoret Sagsbeh: Nathalie Bidstrup Nielsen Sagsnr.: 2017-113-0001 Dok.: 542484 Udkast til ny bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1 I medfør af 1, stk. 2 og 3,

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7221 8888 www.trafikstyrelsen.dk Ansvarsforhold i forhold til skader påført tredjemand i forbindelse med anlæg af Metro Cityringen. Dette notat gør rede

Læs mere

Vintercup afdeling / Assens Tirsdag den 6. december 2011

Vintercup afdeling / Assens Tirsdag den 6. december 2011 Vintercup 2011-2012 3. afdeling / Tirsdag den 6. december 2011 Klasse 1 1. Omg. 2. Omg. 3. Omg. 4. Omg. 1 26 Tim Chr. Jensen Østjylland PI 0:15:55 0:15:57 0:31:52 0:16:19 0:48:11 0:16:13 1:04:24 2 34 Hans

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen A. Støttedokument Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen Forløb for sikkerhedsgodkendelsen Processen med sikkerhedsgodkendelsen af Aarhus Letbane startede allerede

Læs mere

Vækstforum. Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018

Vækstforum. Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018 Vækstforum Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018 Mødet holdtes i: Regionshuset Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Mødelokale: Regionsrådssalen

Læs mere

Som DIASTOLISK blodtryk bedes opgivet det tryk, ved hvilket lydene ophører. Behandles undersøgte med blodtrykssænkende medicin?

Som DIASTOLISK blodtryk bedes opgivet det tryk, ved hvilket lydene ophører. Behandles undersøgte med blodtrykssænkende medicin? Blodtryksskema for jernbanepersonale Cpr. nr.: Navn: Adresse: Husk at underskrive og medsende side 2. Edvard Thomsens Vej 14 Telefon 7221 8800 Fax 3338 1439 helbred@tbst.dk www.tbst.dk Til den undersøgende

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere

Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere i henhold til bekendtgørelse 1029.af 5. november 2012 som gennemfører Kommissionens afgørelse 2011/765/EU af 22. november 2011 om kriterier

Læs mere

Resultater for Feltskydningen på Fyns Hoved Lørdag den 24. august 2019 DAME SKYTTER

Resultater for Feltskydningen på Fyns Hoved Lørdag den 24. august 2019 DAME SKYTTER Resultater for Feltskydningen på Fyns Hoved Lørdag den 24. august 2019 DAME SKYTTER Kl. 11.00 Hold 29, med start på bane 4 Marianne Rasmussen 392 1 Kl. 11.00 Hold 27, med start på bane 3 Ann-Katrine Krogsgaard

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72267094 Fax 7262 6790 kmo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar

Læs mere

1 af :49

1 af :49 Ultimate Sport Service: Resultater fra Politi 2012 http://results.ultimate.dk/smartres/?eventid=918 1 af 1 17-02-2012 13:49 Resultater: Politi 2012 nulstil Søg Deltager Vis Resultater 1 / 1 sider :: 35

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

Informationsmøde om forsøgsordning for selvkørende biler

Informationsmøde om forsøgsordning for selvkørende biler Informationsmøde om forsøgsordning for selvkørende biler Transport-, Bygnings- og Boligministeriet 6. juni 2017 Side 1 Kontaktpersoner Vejdirektoratet: Bo Ekman be@vd.dk Søren Madsen snm@vd.dk Færdselsstyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere 1) BEK nr 1563 af 20/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 7. juli 2015 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2006-802-0039 Senere ændringer til forskriften BEK nr 957 af 26/09/2012

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen BEK nr 1181 af 22/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 7. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS10901-00016

Læs mere

Vejledning om godkendelse af letbaner efter jernbaneloven

Vejledning om godkendelse af letbaner efter jernbaneloven Vejledning om godkendelse af 24. maj 2017 3 Vejledning om godkendelse af Indledning I de kommende år vil der blive indført letbaner i Danmark. Efter planen skal Aarhus Letbane være operationel i 2017,

Læs mere

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Afholdt torsdag d. 28. januar 2016 hos Banedanmark Program for mødet 1) Velkomst og formål ved Martin Harrow, områdechef for Kvalitet

Læs mere

TimeStamper. file:///c:/users/gunnar/documents/dpif/2011/cykling/resultat mester kl..htm. 1 af :00. Dokument: Resultatliste

TimeStamper. file:///c:/users/gunnar/documents/dpif/2011/cykling/resultat mester kl..htm. 1 af :00. Dokument: Resultatliste file:///c:/users/gunnar/documents/dpif/2011/cykling/resultat mester kl..htm 1 af 2 23-03-2011 09:00 Dansk politimesterskab MTB 2011 - Klasse: mesterklasse 1 3 Hans Kristian Hoffmann 0 Horsens PI 14:42,28

Læs mere

Introduktion til vejregelarbejdet. Jeppe Gaard, Movia - jeg@moviatrafik.dk

Introduktion til vejregelarbejdet. Jeppe Gaard, Movia - jeg@moviatrafik.dk Introduktion til vejregelarbejdet Jeppe Gaard, Movia - jeg@moviatrafik.dk 1 Vejreglerne Vejregler er en omfattende samling af publikationer, der har til formål at støtte hele den danske vejsektor i arbejdet

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i bestyrelsen for FGU Vendsyssel

Referat af bestyrelsesmøde i bestyrelsen for FGU Vendsyssel Referat af bestyrelsesmøde i bestyrelsen for FGU Vendsyssel Mødedato: 29. oktober 2018 Mødet påbegyndt: kl. 13.00 Mødet afsluttet: kl. 15.00 Mødested: Brønderslev Produktionsskole, Søndergade 23-25, 9700

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer

Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig, Lars Veiler Godkendt af: Områdechef for Organisationsudvikling, Katrine Jensen

Læs mere

Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 15. januar 2010 kl. 10:00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 15. januar 2010 kl. 10:00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Åben dagsorden til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 15. januar 2010 kl. 10:00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Orientering om det hidtidige arbejde i Bestyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere Civilafdelingen Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere Dato: 25. november 2014 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-802-0067 Dok.: 1347437 I medfør af 56 a, 66,

Læs mere

U D K A S T. Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 1. september 2010 1-01-77-1-10 Jytte Groth jgr@midttrafik.dk 8740 8223

U D K A S T. Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 1. september 2010 1-01-77-1-10 Jytte Groth jgr@midttrafik.dk 8740 8223 U D K A S T Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 1. september 2010 1-01-77-1-10 Jytte Groth jgr@midttrafik.dk 8740 8223 Referat fra HMU-mødet den 31. august 2010. Sted Mødetidspunkt Mødedeltagere

Læs mere

Ekg, eller beskrivelse af Ekg fra anerkendt laboratorium, er vedlagt: Ja: Nej:

Ekg, eller beskrivelse af Ekg fra anerkendt laboratorium, er vedlagt: Ja: Nej: Diabeteserklæring for jernbanepersonale Cpr. nr.: Navn: Adresse: Husk at underskrive og medsende side 2. Edvard Thomsens Vej 14 Telefon 7221 8800 Fax 3338 1439 helbred@tbst.dk www.tbst.dk Højde og vægt

Læs mere

Ulykkestal første halvår fordelt på politikredse

Ulykkestal første halvår fordelt på politikredse Dato 5. juni 215 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 331 Dokument 14/1336-39 Side 1/16 Ulykkestal første halvår fordelt på politikredse Niels Juels Gade 13 122 København K Telefon

Læs mere

Udsendt i henhold til vedlagte høringsliste

Udsendt i henhold til vedlagte høringsliste DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 19. maj 2016 16/04709-2 Per Antvorskov pnt@vd.dk 7244 3123 Udsendt i henhold til vedlagte høringsliste HØRING: FORSLAG TIL HÅNDBØGER OM LETBANER OG TILLÆG OM TRAFIKSIGNALREGULERING

Læs mere

Velkommen til jernbanesession 11 Håndtering af SW ændringer. Forslagsstillers håndtering af systemer med software (SW) vejledning og praksis

Velkommen til jernbanesession 11 Håndtering af SW ændringer. Forslagsstillers håndtering af systemer med software (SW) vejledning og praksis Velkommen til jernbanesession 11 Håndtering af SW ændringer Forslagsstillers håndtering af systemer med software (SW) vejledning og praksis Hvem er vi? Lars Mortensen Trafik- og Byggestyrelsen Center for

Læs mere

HÅNDBOG EFTERSYN AF BYGVÆRKER HØRINGSBOG JANUAR 2016

HÅNDBOG EFTERSYN AF BYGVÆRKER HØRINGSBOG JANUAR 2016 HÅNDBOG HØRINGSBOG JANUAR 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN 3 2 HØRINGSBREV 4 3 RESULTAT AF HØRINGEN 8 4 HØRINGSSVAR 9 4.1 Transportministeriet 9 4.2 Trafikstyrelsen 10 4.3 Lokalbanen

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2018 C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING om praktiske bestemmelser for jernbanekøretøjsgodkendelses- og jernbanekøretøjssprocessen

Læs mere

Højklasset kollektiv trafik i Reykjavik. Arbejdsprogram AUGUST 2016 ARBEJDSPROGRAM - HØJKLASSET KOLLEKTIV TRAFIK I REYKJAVIK

Højklasset kollektiv trafik i Reykjavik. Arbejdsprogram AUGUST 2016 ARBEJDSPROGRAM - HØJKLASSET KOLLEKTIV TRAFIK I REYKJAVIK Arbejdsprogram 1 Vision for kollektiv trafik Hvilken rolle skal den kollektive trafik spille: flytte mennesker sikre bæredygtig transport - effektiv og komfortabel understøtte byplanlægningen - integrere

Læs mere

Beslutningsprotokol for åben dagsorden og åben tillægsdagsorden

Beslutningsprotokol for åben dagsorden og åben tillægsdagsorden sprotokol for åben dagsorden og åben tillægsdagsorden til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 26. oktober 2007 kl. 13:00 Regionshuset, mødelokale F9, Skottenborg 26, 8800 Viborg Mødet blev afholdt kl. 12.45-15.30

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Forsøg med førerløse busser - status og perspektiver. Mads Bergendorff, Udvikling

Forsøg med førerløse busser - status og perspektiver. Mads Bergendorff, Udvikling Forsøg med førerløse busser - status og perspektiver Mads Bergendorff, Udvikling Danmarks første førerløse bus i rutedrift 2 Videoklip fra driften i Køge 3 Derfor undersøger vi førerløse busser Målet er

Læs mere

Forsøgsordning for selvkørende biler

Forsøgsordning for selvkørende biler Forsøgsordning for selvkørende biler Aalborg Trafikdage 2017 Side 1 Dagens program Velkomst v. Per Skrumsager Forsøg under ordningen, økonomisk ansvar og strafansvar v. Peter Bendix Taarnhøj og Per Skrumsager

Læs mere

Danske Politimesterskaber i 11- mands fodbold.

Danske Politimesterskaber i 11- mands fodbold. Danske Politimesterskaber i 11- mands fodbold. Finaleresultater Fodbold Unionsturneringen 2009. Semifinale: Sydøstjylland Station City 3 7 Semifinale: Sydjylland St. Bellahøj 2 3 Bronzekamp: Sydøstjylland

Læs mere

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr. 1187

Læs mere

Referat Bestyrelsesmøde i NT den 24. januar 2017

Referat Bestyrelsesmøde i NT den 24. januar 2017 Referat Bestyrelsesmøde i NT den 24. januar 2017 0-101-2-09 30. januar 2017/OS Deltagere Thomas Kastrup-Larsen, Aalborg Kommune Otto Kjær Larsen i stedet for Svend Heiselberg, Region Nordjylland Jan Thorbøll

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 11-12-2018 Mødetid: 10:00 13:00 (Frokost fra klokken 12:30) Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Trafikstyrelsens Regelplan 2014

Trafikstyrelsens Regelplan 2014 Trafikstyrelsens Regelplan 2014 8. december 2014 Grøn = Retsakt trådt i kraft Titel Baggrund og indhold Status Civil luftfart Bekendtgørelse om transport af våben, eksplosivstoffer, krigsmateriel og krigsammunition

Læs mere

Resultater for Feltskydningen på Fyns Hoved Søndag den 25. august 2019 DAME SKYTTER VETERAN SKYTTER

Resultater for Feltskydningen på Fyns Hoved Søndag den 25. august 2019 DAME SKYTTER VETERAN SKYTTER Resultater for Feltskydningen på Fyns Hoved Søndag den 25. august 2019 DAME SKYTTER Kl. 09.00 Hold 08, med start på bane 3 Ann-Katrine Krogsgaard 374 1 Kl. 11.00 Hold 30, med start på bane 4 Marianne Rasmussen

Læs mere

Retningslinjer for udstedelse, ajourføring og suspension af lokomotivførerlicens og -certifikat

Retningslinjer for udstedelse, ajourføring og suspension af lokomotivførerlicens og -certifikat Retningslinjer for udstedelse, ajourføring og suspension af lokomotivførerlicens og -certifikat Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig, Lars Veiler Godkendt af: Områdechef for Organisationsudvikling,

Læs mere

Trafikknudepunkter og skiftemuligheder i Hovedstadsområdet

Trafikknudepunkter og skiftemuligheder i Hovedstadsområdet Trafikknudepunkter og skiftemuligheder i Hovedstadsområdet Special Session på Trafikdage 2014 tirsdag den 26.8. kl. 15:10 til 16:20 3. linje Lokale 4, 110, Kroghsstræde 3 DSB, Movia og Metroselskabet I/S

Læs mere

Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 23. november Mødet er aflyst.

Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 23. november Mødet er aflyst. Åben dagsorden til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 23. november 2007 Mødet er aflyst. Meddelelsespunkter udsendes, mens beslutningspunkter udsættes til mødet i Bestyrelsen 21. december 2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bestemmelser for Jernbane BJ

Bestemmelser for Jernbane BJ Bestemmelser for Jernbane BJ 5-3-2015 Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes efter bemyndigelse

Læs mere

Retningslinjer for certificering af lokomotivførere

Retningslinjer for certificering af lokomotivførere o Retningslinjer for certificering af lokomotivførere Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig, Lars Veiler (LTVJ) Godkendt af: Uddannelseschef, Lauge Køcks Philipsen (LKPH) Version Dato

Læs mere

Dagsorden. Chaufførkontaktudvalgsmøde Fredag den 14. december 2018 kl. 9:30

Dagsorden. Chaufførkontaktudvalgsmøde Fredag den 14. december 2018 kl. 9:30 Dagsorden Chaufførkontaktudvalgsmøde Fredag den 14. december 2018 kl. 9:30 hos Nordjyllands Trafikselskab John F. Kennedys Plads 1R, 3. sal 9000 Aalborg 1 7. december 2018 Til medlemmer af Chaufførkontaktudvalget

Læs mere

1. Godkendelse af beslutningsprotokol fra den 2. november 2018

1. Godkendelse af beslutningsprotokol fra den 2. november 2018 0-101-2-09 11. december 2018 NT s bestyrelse Referat fra mødet den 6. december 2018 Deltagere Bestyrelsen Nuuradiin S. Hussein, Aalborg Kommune Jørgen Rørbæk Henriksen, Region Nordjylland Carsten Andersen,

Læs mere

Kl. 12.00 vil der blive serveret frokost i Personalekantinen i Neurorehabiliteringen.

Kl. 12.00 vil der blive serveret frokost i Personalekantinen i Neurorehabiliteringen. REFERAT af TILLÆGSDAGSORDEN fra FÆLLES SYGEHUSLEDELSESMØDE TIRSDAG DEN 29. AUGUST 2006, kl. 13.00 17.00 Mødet holdes i mødelokale på 2. sal i Hovedbygningen på Sygehus Fyn Ringe Lindevej 5 5750 Ringe Kl.

Læs mere

FynBus bestyrelse. Referat. Torsdag, den 22. januar 2015 kl. 16.00-18.00. Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense

FynBus bestyrelse. Referat. Torsdag, den 22. januar 2015 kl. 16.00-18.00. Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense FynBus bestyrelse Referat Torsdag, den 22. januar 2015 kl. 16.00-18.00 Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense Deltagere: Formand Morten Andersen, Nordfyn Næstformand Poul Andersen, Region Syddanmark

Læs mere

Mørketal. Status marts Pia Nielsen, Slagelse Kommune KVF møde 21.marts Mørketal

Mørketal. Status marts Pia Nielsen, Slagelse Kommune KVF møde 21.marts Mørketal Status marts 2019 Pia Nielsen, Slagelse Kommune piann@slagelse.dk Ambulancedata i Trafiksikkerhedsarbejdet En del personskadeuheld især med lette trafikanter og ganske særligt eneuheld for disse, kommer

Læs mere