1. Installation. 2. Forberedelse Projekt egenskaber. WindPRO 2.3 QUICK-Guide Nov Skridt-for-skridt test af WindPRO s muligheder.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Installation. 2. Forberedelse Projekt egenskaber. WindPRO 2.3 QUICK-Guide Nov 2002. Skridt-for-skridt test af WindPRO s muligheder."

Transkript

1 1 Indhold: Indhold: Installation Forberedelse Projekt egenskaber a Tilknytning af kort Projektering a Indsætning af objekter Beregninger og udskrifter Objekterne i WindPRO Ekstra guidet tur uden foruddefinerede kort a Uden baggrundskort, men med højdekonturer som bagrundskort b Definering af dit eget grove baggrundskort med lokale koordinater Installation WindPRO er et ægte 32 bit program, der kun kan køre under Windows 98/ME og NT/2000/XP. Et absolut minimumskrav på 400 MB ledig plads på din harddisk er nødvendig før installation. Efter installationen skal man kontrollere, at der mindst er 100 MB ledig plads på harddisken, da man ellers kan få problemer med afviklingen af WindPRO! Til 3D-Animator anbefales det på det kraftigste at anvende Windows 2000/XP og 3D grafikkort. Har du en original WindPRO Cd-rom skal du blot indsætte den i Cd-rom-drevet og installationen vil starte automatisk når du vælger WindPRO installation fra menuen. Har du derimod downloadet programmet eller har det liggende på en Cd-rom sammen med andre programmer, skal du finde filen SETUP.EXE og køre denne. Installationsprogrammet vil føre dig gennem installationen på skærmen. Standardmappen for WindPRO installationen er: c:\program Files\EMD\WindPRO2.3\. Opstart af WindPRO. WindPRO startes i Start (Windows) ved dernæst at klikke på Programmer EMD WindPRO2 ikonet. Du kan starte direkte på det relevante sprog f.eks. WindPRO 2.3 (dansk) eller du kan vælge WindPRO 2.3, hvor forskellige landes flag giver dig mulighed for at vælge det ønskede sprog. Skridt-for-skridt test af WindPRO s muligheder. 2. Forberedelse Projekt egenskaber Dette vil guide dig gennem en lille øvelse, hvor du vil komme til at anvende de skannede og koordinatsatte kort, der er inkluderet i denne DEMO. I slutningen af Quick Guiden er der to små øvelser uden forud definerede kort. En hvor du kan oprette et projekt uden baggrundskort og en hvor du kan oprette og koordinatsætte et skannet kort med primitive lokale koordinater. Globen projektoversigt: En fiks måde at styre dine projekter på. Klik på et land se landets navn i Find Land -feltet. Skriv navnet på et land i Find Land -feltet se landet lyst op på Globen. Tilføj et bruger-lag.

2 2 Vælg "C:\WindPRO Data\Globe\Europe\Europeanwindatlas.shp" Klik på et farvet område og se på samme tid landets navn og vindhastighedsinterval i feltet Søg i Brugerlag. Fjern rettetegnet ved Find Land nu vises kun bruger-laget (dette er ofte af en højere kvalitet for et lokalområde). Nu har du en ide om hvilke muligheder Globen tilbyder dig find selv ud af mere senere! Tilbage til oprettelse af et projekt: Find placeringen ved at zoome på Globen. Vælg Nyt Projekt -krydset ("plusset") ved at klikke på det. Placer krydset lige ved siden af den grønne prik ved Jyllands næsetip (Ebeltoft) og klik med venstre musetast. Her vil din første øvelse foregå, da der for det område er inkluderet kort i installationen. Klik nu på Åben Nyt Projekt knappen. Vælg mappen WindPRO Data\samples\Ebeltoft\ til dit nye projekt, som du kan give navnet Mit første projekt (normalt vil man lave en ny mappe til hvert nyt projekt, hvori man kan gemme alle relevante projekt data).

3 3 Hvis du ikke valgte et land men istedet plcerede krydset i vandet skal du nu manuelt vælge land. Gå til fanebladet Koordinat System. Vælg UTM ED50 zone 32, hvilket betyder at du arbejder mellem 6 og 12 grader øst for Greenwich (her ligger dit projekt og resten af Danmark (næsten)). WindPRO vil automatisk finde den relevante zone baseret på projektets position. Klik nu på fanebladet Kort. 2.a Tilknytning af kort Tilføj kort Anvendelsen af bitmap baggrundskort er en af de helt store fordele ved at arbejde med WindPRO og vi anbefaler, at du tilføjer nogle (programmet kan bruges uden digitale baggrundskort, som det kan ses i slutningen af denne guide). Mange predefinerede formater kan blive tilknyttet som koordinatsatte kort eller du kan definere dine egne skannede kort ved hjæp af Map Def værktøjet. Til demonstrationen er der forberedt nogle koordinatsatte kort, der er gemt som.bmi filer. Så dobbelt klik på BMI ikonet og find i browseren:

4 4 C:\WindPRO Data\samples\Ebeltoft\ Vælg de følgende filer: Ebe25k.bmi Klik på OK og dobbeltklik igen på BMI-knappen fortsæt med: Ebe500k.bmi Du har nu 2 kort i forskellig målestok, som kan anvendes i projektet. Marker nu et af kortene og klik på Se kort/sæt centrum og det første kort i kortlisten åbnes. Hvis dit oprindelige placeringscentrum (sat med krydset på globen) ligger udenfor de tilknyttede kort, vil globen blive vist som baggrund og kort grænserne som rektangler. Klik indeni rektanglet for at flytte placeringscenteret indenfor og vælg Vis kun kort ikonet ovenover globen i det øverste venstre hjørne. Ved at holde venstre museknap nede mens du flytter på musen kan du skubbe rundt med kortet. Skub kortet og find Ebeltoft Havn.

5 5 Hold musen fuldstændig stille og klik en enkelt gang et rødt kryds vil fremkomme på kortet. Dette er dit placeringscenter og betyder, at dette punkt vil blive placeret midt på skærmen, når du senere åbner kortet/kortene. Ønsker du at ændre placeringen, skal du blot klikke på et nyt sted. Klik 2 gange på OK og forlad Projekt egenskaber. Du kan altid returnere til denne menu ved at klikke på: 3. Projektering Du er nu fremme ved WindPRO s hovedmenu: Projektering af møller på kort begynder med at kortene skal åbnes klik på globusikonet for at åbne det første kort. Klik på den anden globus (se nedenfor) for at fortsætte med at åbne det næste kort i listen (ved at klikke før den første indlæsning er færdig, vil computeren fortsætte med at indlæse kort). Tag en kop kaffe mens kortene åbnes det kan tage ca. et minut afhængig af din computer og kortenes størrelse.

6 6 Når kortene er indlæst, kan du hurtigt skifte mellem dem ved at klikke på enten den ene eller den anden af kortknapperne. Skift til kortknap 1, hvor det detaljeret kort er og hvor du skal udføre din projektering. 3.a Indsætning af objekter Nye møller oprettes ved først at klikke på "ny mølle" symbolet i højre kolonne og dernæst på kortet, hvor den skal placeres. Ved at vælge mere end en mølle, kan du oprette en række af møller (øg tallet under "Antal i række". Indsæt nye møller. Mølletypen vælges fra Møllekataloget via boksen. De 10 senest anvendte vil altid være i listen vælges "flere møller" åbnes det komplette mølletype katalog og du kan bl.a. via søgeprofiler hurtigt finde frem til den du ønsker. For møllerækker gælder følgende regler:

7 7 Ved at trække i midt-markeringen flytter man møllerækken parallelt. Trækker du i et yder-punkt drejer man møllerækken omkring det modsatte yder-punkt. Holdes <Shift> nede mens du trækker i et yder-punkt, ændrer du den indbyrdes afstand mellem møllerne. NB: Generelt for alle objekter på et kort: Klikkes én gang på et objekt aktiveres dette (dette markeres med en lille firkant) placer dernæst markøren i den lille firkant. Du har nu muligheden for at flytte på objektet ved at trække musen, mens venstre museknap holdes nede. Et klik med højre museknap giver adgang til "egenskaber for det pågældende objekt. Efter at have placeret de ønskede møller skal du bestemme hvilke typer af beregninger, du vil foretage: energiproduktion, støj, visualisering osv. Den ønskede beregning bestemmer hvilke ekstra objekter du behøver. For at give en ide om, hvordan det foregår, vil vi beskrive en af de meget simple: energiberegning baseret på målt middelvindshastighed i mølleparken. Vælg Meteo objekt og placer det, hvor målingerne er foretaget (antag det er på kysten, lidt til højre for mølleparken). Sæt højden til 10 meter. Sæt dernæst antallet af sektorer til 1 og vælg fanebladet Weibull.

8 8 Her vælges Middel vindhast. og de ovenstående værdier indtastes (Vind hast.=7 og k-parameter = 2 og hyppighed = 1). Afprøv Grafisk og kig på grafen. Klik på OK- du har nu data til at udføre en meget simpel energiberegning. Dit kort kan nu se ud som nedenstående, hvor der er fire møller på rækker og et meteo objekt. Bemærk, at WindPRO programmet nu kender alle koordinater for dine objekter. Dette er også en vigtig information til senere beregninger, dokumentation overfor myndigheder osv.

9 9 4. Beregninger og udskrifter Når alle nødvendige objekter er oprettet, kan du returnere til WindPRO s hovedmenu eksempelvis ved at klikke på beregningstræet. En beregning startes ved at klikke på den grønne eller gule knap (pil) ved siden af den ønskede beregning. NB: Moduler, som du ikke har licens til, vil vises med en gul pil, der indikerer, at disse moduler ikke er aktiverede. Valg: PARK (Energi, møllepark...) Du kan nu vælge forskellige opsætnings værdier til din beregning, men standardværdierne er oftest så gode at du roligt kan klikke OK til at påbegynde beregningen. Bemærk igen! Fra en DEMO-version vil du IKKE have mulighed for at udføre beregninger. Istedet har du muligheden for at åbne hjælpefilen med modulbeskrivelser og udskriftseksempler.

10 10 Når beregningen er udført, kan du udskrive rapporter ved at vælge rapportnavnet (klik på den første linie for hele rapporten og på en af de andre, hvis du kun vil se den pågældende side). Klik dernæst på print ikonet. Dobbeltklik på en af rapportnavnene i oversigten, hvis du ønsker en hurtig visning af udskriften på skærmen. Ønsker du at at undersøge flere faciliteter i WindPRO, kan du indsætte flere objekter, som beskrevet på næste side, og derved få et indtryk af de mange faciliteter (klik på kort/globus-knappen for at returnere til kortet).

11 11 5. Objekterne i WindPRO Ny mølle opretter en enkelt mølle eller en række med lige stor afstand mellem møllerne. Link til det omfattende møllekatalog, hvor alle data vedrørende energi, støj, skygge og visualisering er eller kan gemmes. Eksisterende mølle til en sådan kan statistisk information inddateres (faktisk produktion) således at du hurtig kan se om din beregning rammer det rigtige energiniveau. Optræder desuden i PARK udskrifter i separat gruppe, adskilt fra "nye møller". Parkdesigner kun mulig med licens til modulet OPTIMIZE. Opretter store mølleparker med flere møllerækker i geometriske mønstre (off-shore). Sammen med mølleareal-objektet kan parkdesigneren auto-realisere de møller, der er indenfor mølleområderne. Terrændata inddatering af lokale terrænforold (ruhed osv.) og regional vindstatistik. Har man også adgang til WAsP er det muligt at linke digitale højdekonturer og digitale ruhedslinier. (Anvendes i ATLAS, WAsP interface, RESOUCE, PARK og STATGEN). Meteo Objekt anvendes til at importere eller indtaste målte vinddata til at generere en vindstatistik eller til direkte at lave en energiberegning baseret på målte vinddata. Indeholder et utal af funktioner til import og analyse af målte vinddata. Støjfølsomt område til støjberegning (DECIBEL) på bestemte positioner (naboer). WAsP lægiver anvendes i energiberegninger, hvor WAsP er regnemaskinen. Kamera Objekt indeholder alle data til visualisering, position og fotoretning, baggrundsfoto, kamera parametre (brændvidde, filmformat), vejrforhold osv. Kontrolpunkt anvendes til at kalibrere kameramodel til visualisering. Skyggemodtager anvendes til at beregne skyggekast (SHADOW) på bestemte positioner (naboer). Linieobjekt gør det muligt at digitalsere/redigere kontur-linier på skærmen. Linierne kan være digitale højdekonturer eller ruhedslinier. Objektet kan importere linier fra forskellige fil-formater. 3D-objekt gør det muligt at generere frie figurer tegnet i Autocad (.dxf-filer) i en visualisering. Arealobjekt anvendes til at digitalisere arealer (polygoner) f.ex. skove, vandområder, byer, landbrugsland. Data kan anvendes til mange formål; eksport af ruhedslinier, ZVI, UMBRA og WindPLAN. Resultatlag præsentation af punktdata fra et net. Typisk anvendt til vindressourcekort men også resultater fra skyggeberegning, Støj isolinier, ZVI kort etc. Advanceret farveopsætning. Mølleområde opretter grænser for mølleprojekter. For hver delområde er der mulighed for at angive antal møller, installeret effekt og minimums afstandskrav. Anvendes i OPTIMIZE og WindPLAN. Tekst objekt Opretter en en tekst på baggrundskortet. Lineal objekt Opretter en lineal til at måle afstande på kortet. VR objekt Indeholder alle data til 3D-animation (Virtual Reality) såsom størrelse på område, himmelbaggrund, overflade tekstur etc. Shape objekt Tegner en rektangel eller en cirkel på kortet til støtte for planlægning og opmåling. Lås dette er IKKE et objekt, men et værktøj til at låse/åbne et bestemt kortområde. Er et kort låst vil det være hurtigere at arbejde med på skærmen, til gengæld kan kun et givet udsnit ses.

12 12 6. Ekstra guidet tur uden foruddefinerede kort 6.a Uden baggrundskort, men med højdekonturer som bagrundskort. Gentag skridt 1 og 2 indtil 2.a Tilknytning af kort. I stedet for at tilknytte et kort, kan du bot klikke OK efterfulgt af et klik på kortknappen. Nu åbnes der et blankt kort. Vælg linieobjekt. Klik på symbolet og dernæst på det blanke kort i nærheden af placeringscenteret. Vælg anvendelse: Højdekontur linier og klik på Indlæs fil. Find filen: \WindPRO Data\Samples\ Ebel_oro.map og åbn den. Nu burde skærmen se ud som nedenstående: Bemærk: Hvis du ikke ser nogen højdelinier, er det sikkert fordi dit placerings center er forkert. Højreklik på det orange center mærke og ret position til: x = y = Højreklik herefter på kort og vælg "centrer placering". Bemærk, at programmet beregner TIN (Triangulær Irregulær Netværk), som er en højdemodel, hvor alle punkter anvendes til at danne en trekant. Dette gør programmet i stand til at beregne Z-koten (højden) i ethvert punkt indenfor TIN-radius (den gule cirkel), der som standard er 3000 m. Denne værdi kan ændres i fanebladet Præsentation i objekt egenskaberne. Flyt musemarkøren rundt og se hvordan højden hele tiden vises i den nederste bjælke. Du er nu klar til at arbejde videre fra punkt 3.a: Indsætning af objekter i et projekt uden baggrundskort.

13 13 6.b Definering af dit eget grove baggrundskort med lokale koordinater Gentag skridt 1 og 2 indtil Vælg koordinatsystem vælg i stedet for UTM ED50 det lokale koordinatsystem, se nedenfor: Behold default værdier, der betyder at dit lokale koordinatsystem bliver centreret med origo (0,0), hvor du oprettede dit projekt på Globen. Tilknytning af kort med lokal (brugerdefineret) koordinatsystem. Bemærk: denne metode er kun til en grov projektering, hvor du ikke kender de rigtige koordinater normalt bør man finde ud af hvilket koordinatsystem, der er gældende for ens kort og anvende dette til at definere kortet. I fanebladet Kort vælge tilføj og dernæst Opret. Vælg filen C:\WindPRO Data\Samples\ Ebel_50k.pcx Klik på de tre punkter, der er vist successivt på nedenstående kort. Indtast x,y-værdierne: 1: 0,0 2: 6000,2000 3: 2000,5000 Bemærk: x,y-værdierne SKAL være i meter og skal afspejle de virkelige afstande på kortet.

14 14 Klik på fanebladet Resultat og se om din koordinatsætning er acceptabel. Under 1% er fint, 1-3% acceptabelt højere værdier vil blive afvist, og du skal tilbage for at finde fejlen. Klik på OK og gem filen med navnet test og en kortskala på 1: Filen er nu blevet konverteret fra en pcx-fil (kun grafik) til to filer. En.bmi-fil med koordinatinformation og en.b0-fil, der er en kopi af den oprindelige pcx-fil. WindPRO gemmer altid bagrundskort som pcx-format selvom de er indlæst som bmp, jpg, tif eller andre grafikformater. Nu skal du bare klikke OK og derefter på kortknappen Indsætning af objekter. og du er klar til at køre videre fra 3.a: Igen må vi anbefale kun at bruge simple lokale koordinater, hvor der ikke er mulighed for at anvende rigtige koordinater senere i et projekt modtager man måske GPS data, højdekonturer fra et GIS system eller planlægningsdata fra en offentlig myndighed. Disse vil ikke passe ind hvis der arbejdes i simple lokale koordinater fremfor globale.

Vejledning SC 12.20. Per Dahl Johansen GEOTEAM A/S. pdj@geoteam.dk

Vejledning SC 12.20. Per Dahl Johansen GEOTEAM A/S. pdj@geoteam.dk Vejledning SC 12.20. Per Dahl Johansen GEOTEAM A/S pdj@geoteam.dk Indhold: OPRET NYT JOB...4 JOBNAVN OG STIFINDER...4 DK SYSTEM2000 - UTM OG KP2000...5 DK SYSTEM 34...5 ØVRIGE JOB EGENSKABER...6 KOPIER

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1 DesignPro I Side 1 Installer DesignPro DesignPro 5 DesignPro fra Avery, er fint layoutprogram, der har nogle store fordele frem for Publisher og Draw. Det er på Dansk, og så er det gratis. Programmet er

Læs mere

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk Forord Fresko er et spændende, nyskabende program til faget Billedkunst men med de mange maleteknikker og effekter er det en kreativ udfordring for alle med lyst til at male. Du kan male akvarel, male

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

13/02/2008. Vejledning RoofCon Viewer

13/02/2008. Vejledning RoofCon Viewer Vejledning RoofCon Viewer Indhold Vejledning RoofCon Viewer... 1 Indhold... 2 Installation... 3 Marker objekt... 3 Zoom... 3 Mål afstand... 3 Værktøjsfelt og Tegningsalternativ... 4 Lag... 5 3D... 6 Forhåndsvisning...

Læs mere

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Følgende funktioner virker anderledes i HTML5-versionen end i Silverlight-versionen: 1) Vælg/tænd kortlag... 2 2) Tilføj kortlag fra Lagkatalog...

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Installations- og brugervejledning. for. HDM trafikanalyseprogram til anvendelse sammen med HiStar enhederne NC90, NC90A, NC97 og NC200

Installations- og brugervejledning. for. HDM trafikanalyseprogram til anvendelse sammen med HiStar enhederne NC90, NC90A, NC97 og NC200 Installations- og brugervejledning for HDM trafikanalyseprogram til anvendelse sammen med HiStar enhederne NC90, NC90A, NC97 og NC200 2008 Tokheim Scandinavia A/S All Rights Reserved INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01

Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01 2018 Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01 WORLDTRACK Ejby industrivej 2, 2600 Glostrup Indhold Introduktion... 2 Login... 2 Menu... 2 Overvågning... 3 Bevægelses status... 4 GPS data

Læs mere

Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb

Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb Har du ikke Condes 9 på din computer kan det hentes på www.condes.dk RSOK s login oplysninger findes her (kræver login til klubbens hjemmeside, har

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

Brugsanvisning til SyreN ph Rapport.

Brugsanvisning til SyreN ph Rapport. Brugsanvisning til SyreN ph Rapport. For at installere SyreN ph Rapport, indsæt BioCover USB stik i computer. Nedenstående program forefindes på USB: Ved at klikke på SyreN ph Rapport mappen åbnes mappen

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Vejledning til brug af digitale kort på Ringsted Kommunes hjemmeside

Vejledning til brug af digitale kort på Ringsted Kommunes hjemmeside Vejledning til brug af digitale kort på Ringsted Kommunes hjemmeside Indledning Digitale kort er en mulighed til alle borgere om at se en række af de oplysninger, som Ringsted Kommune har registreret på

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn... 3 Indstillinger... 3 Hjælp... 3 Kortvindue og infolinje... 3 Målforhold...

Læs mere

Guide til Condes. Indhold:

Guide til Condes. Indhold: Guide til Condes Udarbejdet af Kim Højmark i 2008 Revideret december 2012 / Nicolaj Nielsen Denne vejledning guider dig igennem de mest basale elementer af Condes, så du bliver i stand til at anvende Condes

Læs mere

VEJLEDNING I WEBKORT

VEJLEDNING I WEBKORT VEJLEDNING I WEBKORT INDHOLD Vælg temaer 3 Naviger på kortet 4 Find adresser og informationer på kortet 5 Tegn enkle figurer på kortet 6 Andre værktøjer 7 Indstillinger 9 Udskriv 10 Temavælgerens muligheder

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Kom i gang med DANBRO

Kom i gang med DANBRO 1 Indhold... 1 Generelt...2 DANBRO...2 Forkundskaber for at anvende DANBRO...2 Krav til pc...2 Starte DANBRO...2 Installation...3 DANBRO-Manualer...4 Manualer...4 DANBROs Brugergrænseflade...5 Valg af

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen.

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen. Udarbejdelse af kommunikationsbøger Noter og øvelser i forbindelse med at udarbejde kommunikationsbøger vha. programmet Phraseit (Genlyd). Følgende øvelser og instruktion er baseret på at Phrase-it 2.1

Læs mere

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet GIS Af Anders Bartholdy Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet Baggrundskort fra KMS er en rigtig god resurse der er tilgængelig via ArcGIS. Derfor starter vi med at gennemgå

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Kompendium til Geogebra

Kompendium til Geogebra Kompendium til Geogebra Hardsyssel Efterskole Matematik 8. Klasse Side 1 af 12 Kompendium til Geogebra 1. Generel præsentation af Geogebra 1.1 Download af programmet Geogebra kan gratis downloades fra

Læs mere

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk NVR Client system Bruger Manual SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk 1 Indholdsfortegnelse. Side 3: Side 4-5: Side 6: Side 8: Side 10: Side 11:

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office. Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no

Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office. Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no Brugervejledning til Avery Wizard for Microsoft Office Dansk version til www.avery.dk - www.avery.no Indholdsfortegnelse 1. Systemkrav 1. Systemkrav for at anvende Avery Wizard 2. Installering af Wizard

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1 Side 1 Denne vejledning er et smalt grafikbillede man kan bruge i toppen af en mail lavet i PhotoFiltre 7 hvor man nu kan arbejde i lag. Med PhotoFiltre 7 er det nu endnu nemmere at sammensætte grafik

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

Indsæt og opret et billede på én gang

Indsæt og opret et billede på én gang Indsæt og opret et billede på én gang Du kan nu oprette og indsætte billeder på forside og tekst-sider og felter i én arbejdsgang altså uden at først oprette dem i Mediearkivet. Billeder kan indsættes

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning Elektronisk spørgeskema 2009 Vejledning Indberetning på Elektronisk spørgeskema for 2009 Introduktion Elektronisk spørgeskema 2009 (ESP 2009) giver Dem mulighed for at lette arbejdet i forbindelse med

Læs mere

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling):

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): Kom godt i gang med CoinDB programmet fra PetriSoft (Holder styr på din Mønt- seddel- eller frimærkesamling) Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): CoinDB er et Windows program, der anvendes af mønt-

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.171 Side 1 Lave et postkort i A6 størrelse, hvor LibreOffice Draw bliver brugt til opsætning

Vejledning til Photofiltre nr.171 Side 1 Lave et postkort i A6 størrelse, hvor LibreOffice Draw bliver brugt til opsætning Side 1 I denne vejledning (opgave) skal vi lave et postkort i A6 størrelse i Photofiltre og sætte det op i Libre Office Draw. For at finde den nøjagtige størrelse på A6 kortet skal vi starte i Draw og

Læs mere

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo er et Windows 98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Win7/Win8 program, der kan holde rede på hjemmets, firmaets, foreningens eller skolens inventar

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Anbefalinger... 4 1.2 Datahjælp... 4 1.3 Brugerindstillinger... 5 2 Generel funktionalitet... 6 2.1

Læs mere

SMARTBOARD. Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale

SMARTBOARD. Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale SMARTBOARD Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale Materialet må ikke kopieres eller på anden måde videredistribueres Opgave 1 Det grundlæggende a) Skriv med håndskrift på tavlen følgende brug pen eller

Læs mere

WELLPLOT ARCGIS BRUGERMANUAL 9.3.1 I G I S A P S 2 0 1 1

WELLPLOT ARCGIS BRUGERMANUAL 9.3.1 I G I S A P S 2 0 1 1 WELLPLOT ARCGIS BRUGERMANUAL 9.3.1 I G I S A P S 2 0 1 1 W e l l P l o t A r c G I S BRUGERMANUAL 9.3.1 Udarbejdet for: Titel: Dokumenttype: I GIS ApS WellPlot ArcGIS Brugermanual 9.3.1 Software manual

Læs mere

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM En blandt mange af Family Tree Maker s styrker er evnen til at præsentere data på mange forskellige måder, og i dette skrift vil bogfunktionen blive gennemgået. Funktionen

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere

Organisering af billeder.

Organisering af billeder. Organisering af billeder. Da du startede Picasa op for første gang, havde du mulighed for at scanne hele computeren igennem for billeder eller lade Picasa holde øje med nogle bestemte mapper (mine billeder,

Læs mere

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. VEJLEDNING TIL ANETAVLE Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. Anetavlen består af en forside, der fortæller hvem anetavlen er opstillet for. 3 sider med aneoversigt i alt 63 personer, samt sider

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling.

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling. Sportsplanner I DGI Sportsplanner har du mulighed for at tegne redskabsbaner, som passer direkte på det sted, hvor du og dine gymnaster træner. De opstillinger du tegner har du mulighed for at få tilsendt

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

VEJLEDNING. Hastigheden for afspilning kan ændres og det er muligt at lave hurtig spring frem og tilbage

VEJLEDNING. Hastigheden for afspilning kan ændres og det er muligt at lave hurtig spring frem og tilbage VEJLEDNING DANDAS-TV Viewer er lavet til håndtering af TV-inspektion. (Skærm billeder og funktionalitet kan afvige fra den seneste version af programmet. DB adgang er ikke inkluderet) Programmet kan Indlæse

Læs mere

Athena DIMENSION Tværsnit 2

Athena DIMENSION Tværsnit 2 Athena DIMENSION Tværsnit 2 Januar 2002 Indhold 1 Introduktion.................................. 2 2 Programmets opbygning........................... 2 2.1 Menuer og værktøjslinier............................

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

MANUAL TIL. OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER

MANUAL TIL. OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER MANUAL TIL OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER INDHOLDSFORTEGNELSE 1 SAMLING OG TILKOBLING AF SCANNER... 1 1.1 STRØM TIL SCANNER... 2 1.2 TILKOBLING TIL COMPUTER... 2 1.2.1 Tilkobling med Seriel Stik...

Læs mere

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse:

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse: Generelt. Følgende vejledning beskriver hvordan man udarbejder BioCover SyreN kort i Næsgaard Markkort. Opgaven tager udgangspunkt at Næsgaard Markkort er installeret på din PC og klar til brug, og at

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Kortvindue og infolinje... 2 Målforhold... 2 Zoom... 3 Signaturforklaring... 3 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn...

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Quick guide Dynamicweb 9 Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Indholdsfortegnelse Sådan logger du på... 3 Opbygning... 4 Beskrivelse af

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Vejledning. Vejledning til Trio Forvaltningsmodul

Vejledning. Vejledning til Trio Forvaltningsmodul Vejledning til Trio Forvaltningsmodul Indholdsfortegnelse Om Trio Forvaltning... 3 Download Trio... 3 Opstart af Trio Forvaltning... 3 Hvis du har Trio installeret i forvejen... 4 Hvis du IKKE har Trio

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple.

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1af23 Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1. Forord. Denne brugervejledning er fremstillet for at hjælpe personer ved Lokalhistorisk Arkiver i ny Sønderborg kommune, som kun har ringe kendskab

Læs mere

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning.

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning. Brugervejledningen. For at kunne arbejde effektivt med programmet, er det vigtigt, at du forstår princippet i programmets brugerflade. I det følgende kan du læse om hovedprincipperne i betjening af Næsgaard

Læs mere

Brugervejledning for Microstation til OpenSceneGraph konverter

Brugervejledning for Microstation til OpenSceneGraph konverter Brugervejledning for Microstation til OpenSceneGraph konverter - sidste rettelse: 10/06/2005 side 1 Indholdsfortegnelse Kort oversigt over dgn2osg... 3 Systemkrav... 3 Funktionalitet...4 Geometri...4 Materialer...

Læs mere

Vejledning i download af programmet IHS Insight TM

Vejledning i download af programmet IHS Insight TM Vejledning i download af programmet IHS Insight TM Dobbeltklik på linket i mailen. Vælg det ønskede sprog på drop-down menuen og tryk OK. Vælg Næste for at starte installationen af programmet IHS Insight

Læs mere

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 4

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 4 Opret en menutavle på en anden platform Denne aktivitet viser, hvordan du kan oprette et miljø med en ekstra platform med en menutavle, hvordan du kan justere tavle- og platformsudseende, og hvordan du

Læs mere

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 I. SMART Board I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2 A. Tastatur... 3 B. Optager... 3 C. Kontrolpanel... 3 IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 A. En Notebookside

Læs mere

Tutorial: Annotationsliste

Tutorial: Annotationsliste Tutorial: Annotationsliste Annotationslisten er en særlig fane med vandret layout, hvor du får effektive muligheder for at behandle, få adgang til, gennemgå og sammenfatte annotationer i en PDF-fil. Som

Læs mere

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint "Dual boot af Windows 7 og Linux Mint" er en udvidelse af min IT guide "Linux Mint med fokus på privatliv

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL MOVIA WEBGIS

BRUGERVEJLEDNING TIL MOVIA WEBGIS BRUGERVEJLEDNING TIL MOVIA WEBGIS 12 8 2 7 9 3 10 4 1 5 6 11 Brugergrænsefladen 1. Kortvindue 2. Værktøjslinje med 4 forskellige faner 3. Knap til at skjule eller åbne værktøjslinje 4. Lagoversigt/symboloversigt/resultatoversigt

Læs mere

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Tekst...4 Tabel...5 WordArt...5 Streger og pile...6 Autofigurer...6 Designobjekter...6 Billeder...7 Flytte objekter...7 Rotere objekter...7 Placering

Læs mere

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Værktøjsknapper Adresseopslag Andre zoom funktioner Printfunktioner PDF print i Mozilla Firefox Kortvisning/Baggrundskort Temakontrol Tegnefunktioner printvenlig

Læs mere

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Find det du skal bruge Klik på en fane på båndet for at

Læs mere

Vejledning i installation af chipkortlæsere

Vejledning i installation af chipkortlæsere Vejledning i installation af chipkortlæsere fra Nets P. 1-15 Indholdsfortegnelse Vejledningens formål og indhold... 3 Formål... 3 Indhold... 3 Læsevejledning... 3 Rettigheder... 3 Softwareunderstøttelse

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang

BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang 1 BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang BESKRIV VERDEN er en app, hvor du kan tilføje informationer direkte på dine mobilfotos lige efter du har taget dem. Appen er et værktøj, der hjælper dig til

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kort om ImageDB: ImageDB er et Windows (98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Windows7) program, hvor du kan registrere alle dine film, musik, bøger, billeder, fotos,

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken.

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. ViTal Sådan læses op med ViTal Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. Disse knapper er aktive, når du åbner ViTal og bruges til oplæsning

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Advanced Sitecore Google Maps

Advanced Sitecore Google Maps Advanced Sitecore Google Maps WCAG Edition Version 1.6 Brugervejledning 1 / 41 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Forord... 3 2.1 Hvad er nyt i version 1.6?... 4 3 Oprettelse af kort...

Læs mere

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk.

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk. . Generelt I det følgende beskrives det, hvordan du sikkerhedskopierer dine kortdata. Sikkerhedskopifunktionen kopierer alle data i kortmodulet for alle høstår for den aktuelle database. Sikkerhedskopien

Læs mere

Advanced Sitecore Google Maps

Advanced Sitecore Google Maps Advanced Sitecore Google Maps WCAG Edition Version 2.2 Brugervejledning 1 / 49 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Forord... 4 2.1 Hvad er nyt?... 5 3 Oprettelse af kort... 6 3.1 Kort centrum

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Vejledning, teknik, tips and tricks

Vejledning, teknik, tips and tricks Vejledning, teknik, tips and tricks Indhold 1 AUHRA pålogning og startside... 1 2 Ofte stillede spørgsmål og kendte fejl... 4 2.1 Har din computer adgang til AU s netværk og adm. systemer?... 4 2.2 Kan

Læs mere