Evaluering af projekt Lydpoesi 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af projekt Lydpoesi 1"

Transkript

1 Evaluering af projekt Lydpoesi 1

2 Evaluering af projekt Lydpoesi 2 Lydpoesi leg med ord og toner Evaluering af formidlingsprojekt om poesi i folkeskolen I denne rapport evalueres projekt Lydpoesi, der er et samarbejdsprojekt mellem Glostrup Bibliotek og kommunens fire folkeskoler. Projektet forløb fra marts 2010 til og med december Poetry Slam, rap og Spoken Words Over 200 elever fra 8. og 9. klasse har i november 2011 arbejdet med poesi som en del af projekt Lydpoesi. Ved tre workshops med Poetry Slam, rap og Spoken Words har professionelle digtere og rappere udfordret kommunens elever i at skrive poetiske tekster og fremføre dem for et publikum. Den 24. november blev projektet afsluttet med en koncert på biblioteket med rapper og freestyletalent Per Vers. I december 2011 og januar 2012 udstilles elevernes tekster på biblioteket sammen med en film med klip fra projektet. Hvorfor et samarbejde mellem skole og bibliotek om formidling til unge? Lydpoesi var tænkt som et anderledes formidlingsprojekt, der skulle henvende sig til skoleelever på år og være med til at fremme deres interesse og forståelse for nye poesiformer. Baggrunden for projektet bunder i et læselystprojekt, hvor Glostrup Bibliotek med stor succes afholdt forfattermøder for kommunens skoleklasser, hvorfor biblioteket ønskede at eksperimentere yderligere med samarbejdet med skoler om biblioteksbetjeningen af unge. Formål at formidle poesi for unge på biblioteket Lydpoesi er udviklet i samarbejde mellem kommunens bibliotekarer og udskolingsledere. Det har givet mulighed for at styrke projektsamarbejdskulturen mellem skoler og bibliotek og sikre eleverne et udbytte i overensstemmelse med læreplaner og pensum. Projektet henvender sig til elever i udskolingen og dermed til en målgruppe, der normalt ikke gør stor brug af biblioteket, dets tilbud og faciliteter. Ved at sætte fokus på nye og eksperimenterende poesiformer, der normalt udspringer af ungdoms- og undergrundskulturer har intentionen været at fange skoleelevers interesse for poesi og styrke deres musikalske og sproglige kompetencer. Derudover har ønsket været, at projektet skulle være med til at fremme elevernes bevidsthed om bibliotekets tilbud og aktiviteter og styrke en projektsamarbejdskultur mellem skole og bibliotek. Hvorvidt dette lykkedes uddybes nedenfor. Målet med Lyspoesi Målet med projektet har været at styrke, udvikle og udfordre elevernes musikalske og sproglige kompetencer og fremme deres interesse for poesi og bibliotekets tilbud.

3 Evaluering af projekt Lydpoesi 3 Succeskriterier for elevernes oplevelse og samarbejdet Et succeskriterie for projektet var et stort antal deltagende folkeskoleklasser til de tre heldagsworkshops på biblioteket, og stor tilslutning til den afsluttende koncert. I alt tolv klasser kunne tilmelde sig. Der var stor interesse og alle workshops blev hurtigt fyldt op, desværre måtte en klasse melde afbud i sidste øjeblik pga. en udlandstur. I alt elleve klasser fra henholdsvis Vestervangskolen, Nordvangskolen, Skovvangskolen og Søndervangskolen deltog i både workshop og koncert, hvorfor succeskriteriet på dette område må siges at være opfyldt. Stik Op Jakob og Claus Høxbro optræder med rap og beatpoesi for eleverne Den gode oplevelse er udgangspunktet for, at læring finder sted. Derfor var et andet succeskriterium, at eleverne havde en god oplevelse og følte, at de fik noget ud af forløbet på biblioteket. På baggrund af en samtale med en række elever og en spørgeskemaundersøgelse udarbejdet i forbindelse med nærværende evaluering står det klart, at workshopforløbet på biblioteket ifølge eleverne var sjovt og den helt rigtige måde at lære på. Langt de fleste elever vurderer oplevelsen på biblioteket som god eller rigtig god og de giver udtryk for, at de har lært meget om poesi, rim og rytme. Eksempelvis siger Anne -Sofie fra 9. klasse på Vestervangskolen: Det var rigtig sjovt, og det er en god måde at lære på, fordi man er meget mere aktiv end i skolen. Drengene Tommy og Frederik fra 8. klasse er enige. De synes, at Per Vers undervisning i rapgenrens rimende og rytmiske lyrik var sjov. Det var sjovt fordi, vi selv fik lov til at skrive tekster, og vi ikke skulle analysere en hel masse først. Vi skulle bare i gang med at arbejde og løse opgaverne, siger Tommy. Frederik tilføjer, Per Vers ved jo også meget mere om rap end vores lærer. Derfor er det bedre. At lade eleverne stifte bekendtskab med poesiens forunderlige verden gennem workshops centreret om proces, involvering og produkt samt mødet med professionelle kunstnere stemmer overens med elevernes forståelse af en succesfuld læringssituation. Via dialog og en anerkendende tilgang blev eleverne inspirerede til at arbejde med de lyriske tekster og eksperimentere med ord og rytme. Eleverne blev introduceret til poesien af beatpoet Claus Høxbro og rapper Stik Op Jakob, digterne Lasse Thorning og Thorkil Jacobsen samt rapper Per Vers. Kunstnere, der alle arbejder med de nye eksperimenterende og udtryksfulde poesiformer Poetry Slam, rap og Spoken Words, der kombinerer musik og lyrik samt improvisatoriske elementer.

4 Evaluering af projekt Lydpoesi 4 Et helt klart succeskriterium har desuden været, at både biblioteksmedarbejdere og lærere oplevede projektet og samarbejdet positivt, så der med projektet blev skabt grobund for fremtidige samarbejdsprojekter. For at sikre, at projektet blev udviklet som et samarbejde mellem skole og bibliotek og i overensstemmelse med de to parters forventninger blev løbende forventningsafstemt. I fællesskab blev rammen for projektet opsat og mål og forventninger klarlagt. Efterfølgende varetog biblioteket engagementet af kunstnere, afviklingen af forløbene på biblioteket og udarbejdelsen af pressemateriale samt evaluering af projektet. Lærernes opgave var at skabe et sammenhængende forløb for eleverne, så de arbejdede med genrene forud for besøget på biblioteket og efterfølgende skulle eleverne producere skriftligt materiale, som kunne indgå i bibliotekets dokumentation og udstilling af projektet. Af spørgeskemabesvarelserne fremgår det, at ikke alle lærere har haft mulighed for at afvikle hverken et føreller efterforløb om poesi i klassen som en del af projektet. Heller ikke alle lærere har returneret spørgeskemabesvarelser eller skriftligt materiale fra eleverne på trods af deadlines og rykkere. Men blandt de lærere, der har besvaret spørgeskemaet beskrives projektet positivt og i overensstemmelse med forventninger om fagligt indhold og aktiviteter, der supplerede den øvrige undervisning i klassen på bedste vis. Per Vers giver tips og tricks til elevernes raptekster Økonomi et budget der næsten stemmer Lydpoesi er støttet af Styrelsen for Bibliotek og Medier med kr og havde en planlagt egenfinansiering på kr Da en række af de involverede kunstneres honorarer var en smule højere end først antaget blev de samlede udgifter til projektet kr En budgetoverskridelse på 5000 kr. som dækkes af biblioteket. Regnskab for projektet er sendt særskilt til Styrelsen for Bibliotek og Medier. Markedsføring af Lydpoesi Biblioteket har varetaget omtalen af projektet. Projektet er overvejende blevet omtalt i biblioteket og kommunens egne medier heriblandt hjemmeside. Derudover er projektet blevet omtalt i den lokale avis Folkebladet.

5 Evaluering af projekt Lydpoesi 5 Der vil i de kommende måneder blive produceret artikler til kommunens personaleblad Liljen, Bib.forum (bibliotekarernes fagblad) og Folkeskolen (lærernes fagblad). Det forventes, at artiklerne bliver trykt i løbet af januar marts Biblioteket har desuden lavet en film om aktiviteterne på biblioteket. Filmen vises som del af en udstilling om Lydpoesi i december og januar på biblioteket samt via bibliotekets hjemmeside. Koncert med Per Vers på biblioteket Bibliotekets rolle i undervisningsfeltet elevernes udbytte Hvorvidt eleverne, der har deltaget i projektet, er blevet styrket sprogligt og skriftligt kan være svært at afgøre. Besvarelserne i spørgeskemaerne påpeger, at langt de fleste elever har haft en positiv oplevelse. Eleverne føler, at de har lært noget, og at det var spændende at møde de professionelle kunstnere. Derudover fremhæves biblioteket som et værdifuldt undervisningsrum, ligesom flere elever understreger værdien af, at der blev serveret te, kage og frugt som en del af workshoppen. For som en elev skriver; så trænger man til det, når man sidder og arbejder. Elevernes positive oplevelse på biblioteket kan være med til at understøtte udviklingen af deres sproglige og skriftlige kompetencer og forståelse for poesi og sætningsdannelse. En elev skriver blandt andet: Efter oplevelsen på biblioteket er jeg selv begyndt at rime på ting, jeg ser og laver freestyles ud af det. Oplevelsen kan i denne forbindelse sige at have vækket både en erkendelse og interesse for den poeti ske genre. Elevernes positive oplevelse, kan også have betydning for deres fremtidige opfattelse af biblioteket som et interessant og værdifuldt sted. Af elevernes spørgeskemabesvarelser fremgår det endvidere, at oplevelsen på biblioteket har givet dem større indsigt og forståelse for forskellige genre: Før hadede jeg rap, efter oplevelsen på biblioteket har jeg fået respekt for dem, der gør det og har fundet ud af, at det er rigtig svært. Et af hovedformålene med projektet var bl.a. at skabe workshops, hvor eleverne blev mest muligt involverede. Langt de fleste elever giver som nævnt udtryk for, at det var sjovt at skrive tekster, men derimod fremhæver flere elever, at det var meget grænseoverskridende og pinligt, at de skulle læse deres tekster op foran de øvrige elever. Her til skal nævnes, at flere af de elever, der pga. tidsmangel ikke fik mulighed for at fremsige deres tekster på workshoppen, følte sig skuffede. Fokus på aktiv deltagelse i

6 Evaluering af projekt Lydpoesi 6 alle tre workshops var yderst central, og selvom det kan virke grænseoverskridende for eleverne, er det også noget som udfordrer og giver en særlig oplevelse af deltagelse. Et samarbejdsprojekt mellem skole og bibliotek På baggrund af Lydpoesi og projektsamarbejdet mellem skole og bibliotek står det klart, at det tværinstitutionelle samarbejde mellem skole og bibliotek er yderst frugtbart og et værdifuldt udgangspunkt for skoleelevers læring. Det skyldes, at eleverne motiveres af at opleve nye undervisningsformer på anderledes steder end de plejer, og at workshopformen og mødet med professionelle kunstnere tiltaler eleverne. Et andet forhold, der understreger samarbejdets værdi, er det faktum, at skole og bibliotekets samarbejde om projektudviklingen har gjort det muligt at tilpasse undervisningsforløbet til læreplaner og pensum. Derfor oplever langt de fleste lærere samarbejdet og undervisningen på biblioteket som yderst positivt og som et godt supplement til undervisningen i klassen. Lærerne forklarer endvidere værdien af samarbejdet og projektet med, at det har været med til at inspirere dem i deres daglige undervisning. Biblioteksmedarbejdere og udskolingsledere har i samarbejde udviklet projektet. Glostrup Bibliotek har varetaget projektledelsen, og har været ansvarlig for alle projektets faser. Glostrup Bibliotek er initiativtager til projektet, og i den indledende fase blev kommunens udskolingsledere inviteret inden for til forventningsafstemning og planlægning af det videre forløb. Efter programmet var på plads, blev alle kommunens 8. og 9. klasser inviteret til at deltage i forløbet. Tolv klasser tilmeldte sig, og i august 2011 afholdte biblioteket et dialogmøde med alle involverede lærere. Mødet skulle sikre fokus på proces, involvering og produkt. På mødet blev det afgjort, at lærerne skulle gennemføre et før-forløb i undervisningen, som lagde op til de tre workshops. Herefter forpligtede lærerne sig til efterfølgende at levere skriftligt materiale til biblioteket udarbejdet af eleverne til brug for videreformidling og evaluering. Kun fem af de i alt elleve klasser har afleveret det aftalte materiale. Biblioteket besluttede desuden at udarbejde spørgeskemaer til lærere og elever som grundlaget for evalueringen. Om end lærerne virkede imødekommende over for evalueringsformen, så har kun knap halvdelen returneret spørgeskemaerne. Der kan være flere årsager til den manglende respons. Lærerne kan tidsmæssigt have svært ved at prioritere evalueringen af Lydpoesi frem for andre gøremål i undervisningen. Dog kan det være væsentligt at medtænke dette forhold i fremtidige samarbejdsprojekter, da både evalueringsform og arbejdsfordeling muligvis bør tænkes og planlægges anderledes. Spørgsmålet er endvidere, om lærernes manglende engagement i forbindelse med projektafslutningen kan ses som konsekvens af, at de ikke har følt sig tilstrækkeligt involveret i projektet og dermed følt ansvar for projektet. En manglende indsigt i projektets indhold og mål kan desuden være årsag til, at enkelte lærere ikke har haft mulighed for at tilrettelægge et før- eller efterforløb i klassen i relation til aktiviteterne på biblioteket. En mulig løsning kunne være klarere definerede opgaver for alle gennem hele forløbet og eventuelt endnu mere inddragelse i opstartsfasen. Skole og bibliotekspartnerskab hvad nu? Af spørgeskemaerne fremgår det, at både lærere og biblioteksmedarbejdere i overvejende grad har oplevet samarbejdet og projektet yderst positivt. Med Lydpoesi er projektsamarbejdskulturen de to institutioner imellem blevet styrket, og der er bestemt skabt grundlag for fremtidige samarbejder og et fortsat partnerskab. Biblioteket har med projektet fået mulighed for at møde en målgruppe, der sjældent kommer på biblioteket. Det har været utroligt givende at indse, at biblioteket rent faktisk kan lave aktiviteter, der

7 Evaluering af projekt Lydpoesi 7 tænder og tiltaler de unge. Ved at invitere eleverne ind på biblioteket og via workshops, rap-koncert og en efterfølgende udstilling med elevernes tekster, har eleverne fået mulighed for at danne sig erfaringer på biblioteket og deltage aktivt. For Glostrup Biblioteks vedkommende har Lydpoesi været med til at understrege, at biblioteket bestemt har noget at tilbyde skoleelever i relation til oplevelser og læring. Partnerskabet med skolerne er afgjort et velegnet udgangspunkt for at sikre formidling til målgruppen. Biblioteket finder det oplagt fortsat at udføre involverende biblioteksbetjening af unge, der tager afsæt i elevernes behov for aktiv deltagelse. Således ønsker biblioteket fortsat at bidrage til at skabe værdifulde læringsoplevelser for de unge og understøtte deres erfaringer med litteratur, sprog og kultur og meget gerne i samarbejde med kommunens skoler. Der var gang i den til koncerten med Per Vers og eleverne var mødt talstærkt op

8 Evaluering af projekt Lydpoesi 8 Bilag Bilag 1 Lydpoesi som film Via bibliotekets hjemme side kan du se den film, der er lavet over projekt Lydpoesi Link til film: Bilag 2 Invitation til deltagelse i workshop Invitation til lærere på 8. og 9. klassetrin Projekt Lydpoesi Glostrup Bibliotek har i samarbejde med udskolingslederne på Glostrups fire skoler udviklet projektet Lydpoesi, som er et involverende forløb med workshops for 8. og 9. klasser om poesiens mange former. Nu er projektet på skinner, og vi er klar med programmet for workshops og den øvrige proces. Baggrund Projektet Lydpoesi skal inspirere klasses elever i Glostrup Kommune til at udforske lyrikkens univers. Gennem involverende workshops og en afsluttende koncert får eleverne en indføring i forskellige eksperimenterende og udtryksfulde genrer, hvor kombinationen af musik og lyrik samt det improvisatoriske element er omdrejningspunktet. Lydpoesi skal udfordre, udvikle og styrke de unges musikalske og sproglige kompetencer gennem læring, kreativitet og leg og gøre dem nysgerrige på nye og eksperimenterende genrer inden for litteratur og musik. Programmet (se også detaljeret beskrivelse) Biblioteket danner rammen om tre workshops og en koncert med professionelle kunstnere: Fredag 4. november 2011 Spoken Word med Claus Høxbroe og Spil Op Jakob (4 klasser kan deltage) Fredag 11. november 2011 Poetry Slam med Lasse Thorning og T horkil Jacobsen (2 klasser kan deltage) Mandag 14. november 2011 Rap med Per Vers (4 klasser kan deltage) Fredag 18. november 2011 Poetry Slam med Lasse Thorning og T horkil Jacobsen (2 klasser kan deltage) Torsdag 24. november kl. 19 koncert med Per Vers (alle workshop deltagere inviteres) I alt 12 klasser kan deltage på en af de tre workshops. Processen og samarbejdet Projektet er støttet af Styrelsen for Bibliotek og Medier samt Udviklingsrådet for skoleområder i Glostrup Kommune. Det er et succeskriterium at projektet udvikles i samarbejde mellem biblioteket og skolerne, og det er i bibliotekets interesse at lære af skolernes arbejde med læring og tilrettelæggelse af undervisningsforløb.

9 Evaluering af projekt Lydpoesi 9 Derfor inviterer biblioteket alle tilmeldte lærere til et dialogmøde i juni, hvor forløbet før, under og efter workshops kan drøftes. Samarbejde omkring og fokus på proces og produkt er altafgørende for projektets succes. Derfor denne dialogform. Hvis I har lyst til at deltage Skriv en mail til tl@glostrupbib.dk eller ring på tlf Skriv hvilken workshop I ønsker at deltage på, hvilket klassetrin, hvor mange elever i er, dit navn og kontaktoplysninger. Så kontakter vi dig med nærmere information. Venlig hilsen Trine Lehmann, Kultur- og kommunikationsmedarb., Glostrup Bibliotek (tl@glostrupbib.dk / tlf ) Birgitte Halmø Kristensen, Bibliotekar, Glostrup Bibliotek (bih@glostrupbib.dk / tlf ) Workshop: RAP med Per Vers Dato: Mandag 14. november kl og Sted: Glostrup Bibliotek, Kildevældets Allé 5, 2600 Glostrup. T lf , Målgruppe: klasser Om genren Rap (Rhythm and poetry) opstod i USA i 1980 og kom til Norden i slutfirserne. Rap er kendetegnet ved et beat, hvor en rapper fremsiger en slags monolog henover musikken. Monologen følger rytmen. En rapper kan have et hurtigt flow - som rapperen T wista, eller et langsomt flow - som rapperen The Streets. Beatet bliver ofte komponeret af producere, og nogle beats produceres ved at sammensætte små dele fra andre stykker musik (samples) og sætte dem sammen til ét stykke musik. F.eks. trommer fra én sang, guitar fra en anden sang, og bas fra en tredje, så man til sidst har et nyt unikt stykke musik. Beskrivelse af workshop Et af DK's største rap-navne Per Vers giver tips, tricks og tjekket hjælp til alle, der gerne vil rappe, skrive tekster og/eller freestyle/improvisere. Eleverne bliver selvfølgelig ikke professionelle på nogle timer, men alle kommer et lille stykke af vejen. Per Vers kombinerer workshoppen med en lille intens og intim optræden på ca. 20 minutter, fordelt på starten og slutningen. Her får man lov til at læne sig tilbage og leve sig ind i de fede rim og sjove tekster - og ikke mindst DK's ubetinget bedste freestyle-rap, hvor eleverne får lov til at bestemme, hvad der skal spyttes i mikrofonen...! Om Per Vers Med et freestyletalent ud over det sædvanlige har Per Vers slået sit navn fast som en af de mest respekterede rappere i Danmark. Han blev kåret til Årets Rapper i 1993 og har siden imponeret ved battles og med albumudgivelser. Siden 2005 har Per V været solokunstner og han har med sin personlige stil favnet bredt med sin lyriske pensel om emner som skatteproblemer, mobning, Netto-ansatte, vagabonderi og kaffe, for eksempel. I den hidtil eneste antologi over dansk rap, kaldes han en af genrens vigtigste tekstskrivere - i en liga hvor kun Malk De Koijn, Jokeren og MC Einar kan være med. Proces og undervisningsforløb Tilmeldte lærere deltager i et dialogmøde på biblioteket før sommerferien, hvor proces og undervisningsforløb før, under og efter workshop diskuteres og tilrettelægges. Henvisninger til litteratur m.m. Simon Skov Fougt: Noget nær det perfekte - dansk rap og lyrik, Alinea 2006 (elevbog) Lars Bukdahl: Poesi dér danske raptekster (anatologi), Systime 2004 Om Per Vers album Vers 1.0 fra 2005:

10 Evaluering af projekt Lydpoesi 10 Aktuelt om dansk rap: Workshop: Poetry Slam med Lasse Thorning og Thorkil Jacobsen Dato: Fredag 11. november og fredag 18. november kl Sted: Glostrup Bibliotek, Kildevældets Allé 5, 2600 Glostrup. T lf , Målgruppe: klasse Om Poetry Slam Poetry slam er en ung udtryksform der bedst kan betegnes som en digtkonkurrence, hvor publikum finder den digter der har givet dem den største oplevelse. Poetry Slam har sin oprindelse i midtfirsernes USA, og i Danmark blev Poetry Slam indført af digteren Janus Kodal, da han i slutningen af 90'erne inviterede en række digtere fra især UK og USA til København og Århus. Det blev starten på en bølge af Poetry Slam i Danmark, som kulminerede i det Nordiske Mesterskab i Gennem de seneste 10 år er Poetry Slam blevet en institution i Danmark, og disciplinen trækker et stort publikum i hele landet. Ordet er frit og reglerne er simple: - Hver digter har 3 minutter til at fremføre sit digt. - Man må ikke bruge rekvisitter. - Publikum bedømmer hver digter og finder en vinder. Beskrivelse af workshop Eleverne skal dyste på ord. De skal skrive digte og fremføre dem så levende, at poesien runger i væggene resten af skoleåret. Lasse T horning og T horkil Jacobsens giver inspiration med fortællinger om og eksempler på Poetry Slam. De laver skriveøvelser med eleverne, som skal få ordene til at flyde. T il sidst på workshopdagen skal eleverne fremføre deres tekster. Der skal klappes, grines og hujes. Lasse T horning og Thorkil Jacobsen udleverer forud for workshoppen en række øvelser til brug i undervisningen. Om Lasse Thorning og Thorkild Jacobsen Begge har vundet Danmarksmesterskaberne i Poetry Slam og har turneret i hele landet som udøvende kunstnere og undervisere i disciplinen. Proces og undervisningsforløb Tilmeldte lærere deltager i et dialogmøde på biblioteket før sommerferien, hvor proces og undervisningsforløb før, under og efter workshop diskuteres og tilrettelægges. Henvisninger til litteratur m.m. Læs om Poetry Slam på Læs historien om grundlæggeren Marc Smith på hans hjemmeside Læs om Lasse Thorning og læs hans tekster på Læs om T horkil Jacobsen og læs hans tekster Se videoer med Poetry Slam Elevbog: Simon Skov Fougt: Noget nær det perfekte - dansk rap og lyrik, Alinea 2006

11 Evaluering af projekt Lydpoesi 11 Workshop: Spoken Words med Claus Høxbroe og Stik Op Jakob Dato: fredag 4. november kl Sted: Glostrup Bibliotek, Kildevældets Allé 5, 2600 Glostrup. T lf , Målgruppe: klasser (i alt fire klasser kan deltage) Om Spoken Word Spoken word er en kunstform, hvori et digt eller en tekst bliver læst op med eller uden musikalsk baggrund. Kendetegnet ved spoken word er det performative element. I en bredere forståelse kan Spoken Word også bruges om det talte ords kunst, oral performance, hvor der er tale om storytelling, free-style, poetry-slam, rap etc. Beskrivelse af workshop Workshoppen består af et lyrikshow med rap, beatpoesi og musik samt en workshop, hvor eleverne gennemgår skriveøvelser og fremfører deres tekster. Gennem lyrikshowet og workshoppen får eleverne et indblik i og praktisk erfaring med moderne sprogbrug og udtryksformer og skrivning. I lyrikshowet fremfører digteren Claus Høxbroe og rapperen Stik Op Jakob på skift egne tekster om en række fælles temaer. På den måde viser de, hvad beatpoesi og rap har til fælles, og hvordan de to moderne lyrikgenrer adskiller sig. I workshoppen får eleverne mulighed for selv at prøve kræfter med at skrive og fremføre digte og raptekster gennem forskellige små øvelser. Eleverne laver både øvelser hver især og i små grupper, og øvelserne inddrager i høj grad elevernes eget lokalområde, oplevelser og holdninger. Om Claus Høxbroe og Stik Op Jakob Claus Høxbroe er digter og forfatter og selverklæret beatpoet. Når Høxbroe ikke skriver eller læser op, underviser han i kreativ skrivning eller indspiller spoken word plader med et af sine mange bands. Stik Op Jakob (Jakob Haahr-Pedersen) er rapper, tekstforfatter og cand. mag. i retorik. Han har udgivet plader, optrådt vidt og bredt, afholdt rapworkshops og været hiphopkonsulent på en bogudgivelse. Proces og undervisningsforløb Tilmeldte lærere deltager i et dialogmøde på biblioteket før sommerferien, hvor proces og undervisningsforløb før, under og efter workshop diskuteres og tilrettelægges. Henvisninger til litteratur m.m. Elevbog: Simon Skov Fougt: Noget nær det perfekte - dansk rap og lyrik, Alinea 2006 Digtsamlinger af Claus Høxbroe: Hylet fra gaden, Solsorten er en skrigende lort ved daggry, T ilpas Utilpasset, Helt igennem gennemtjekket, Alt for meget af den gode, Før flyene styrter Læs mere om Claus Høxbroe på og Hør Stik Op Jakobs musik på Lærervejledning og elevopgaver til undervisningsforløbet Claus Høxbroe og Stik Op til download

12 Evaluering af projekt Lydpoesi 12 Bilag 3 Pressemeddelelse for projekt Lydpoesi 17. november 2011 Projekt Lydpoesi et samarbejde mellem Glostrup Bibliotek og kommunes folkeskoler Poetry Slam, rap og Spoken Words poesi der fanger skoleelever! Over 200 elever fra 8. og 9. klasse har i november arbejdet med poesi som en del af Projekt Lydpoesi på Glostrup Bibliotek. De eksperimenterende genrer Poetry Slam, rap og Spoken Words, der blander elementer af poesi, rim, rytme og konkurrence lader til at fange skoleeleverne. Ved fire workshops har professionelle digtere og rappere udfordret eleverne, og det er ifølge eleverne den helt rigtige måde at lære på. Det var rigtig sjovt, og det er en god måde at lære på, fordi man er meget mere aktiv end i skolen. siger Anne-Sofie fra 9. klasse på Vestervangskolen. Drengene Tommy, Frederik, Serkan og Haris fra 8. klasse er enige. De synes at Per Vers undervisning i rapgenrens rimende og rytmiske lyrik var sjov. Det var sjovt fordi, vi selv fik lov til at skrive tekster, og vi ikke skulle analysere en hel masse først. Vi skulle bare i gang med at arbejde og løse opgaverne, siger Tommy. Frederik tilføjer, Per Vers ved jo også meget mere om rap end vores lærer. Derfor er det bedre. Gennem workshops med beatpoeten Claus Høxbro og rapperen Stik Op Jakob, digterne Lasse Thorning og Thorkil Jacobsen samt rapperen Per Vers er eleverne blevet inspireret til at udforske sprogets eksperimenterende og udtryksfulde univers. I alt 11 klasser fra Glostrups fire folkeskoler har deltaget i projekt Lydpoesi. Projektet er blevet udviklet i et samarbejde mellem Glostrup Bibliotek og kommunens folkeskoler og er støttet af Styrelsen for Bibliotek og Medier samt Udviklingsrådet for skoleområdet i Glostrup Kommune. Den 24. november kl. 19 afsluttes projektet med en koncert med rapper og freestyletalent Per Vers. I løbet af december kan elevernes arbejde fra de fire workshops opleves på en udstilling på biblioteket.

Rapbeatpoesi. Lyrikshow og undervisningsforløb for de ældste elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser. Elevopgaver. Af Kristian Pedersen

Rapbeatpoesi. Lyrikshow og undervisningsforløb for de ældste elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser. Elevopgaver. Af Kristian Pedersen Lyrikshow og undervisningsforløb for de ældste elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser Af Kristian Pedersen Før lyrikarrangementet 1. øvelse: Eleverne vælger en genre og prøver at lave deres

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Gruppe: Udgård Emne: Musik forløb. Periode: februar/marts 2018 Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Det er værdifuldt, at børnene oplever samhørighed gennem musik,

Læs mere

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse.

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Foto: Jens Hemmel Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Et danseprojekt med otte kommuner og 39 børnehaver på Sjælland i efteråret 2010 og foråret 2011.

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

FAG. og SPOKEn O. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Dansk DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. og SPOKEn O. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Dansk DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Projektbeskrivelse I norden har vi en fælles mentalitet, Ny Nordisk er et projekt, der søger at finde

Projektbeskrivelse I norden har vi en fælles mentalitet, Ny Nordisk er et projekt, der søger at finde Projektbeskrivelse I norden har vi en fælles mentalitet, Ny Nordisk er et projekt, der søger at finde ud hvad denne identitet betyder for ungdommen. Ved at tage udgangspunkt i sproget og givet ordet til

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Det er tid til at vælge profilfag:-) Profilfag er små fordybelsesområder på ca. 10 uger,

Læs mere

Musik, mobning, inklusion, komposition og sang

Musik, mobning, inklusion, komposition og sang Musik, mobning, inklusion, komposition og sang Undersøgelsen er lavet af MusikrGodt v/ Peter Lærke-Engelschmidt, Konsulent, Cand.merc.(jur.) Phd. Ingelise Hallengren, forfatter, anmelder og lærer Manuela

Læs mere

Evaluering af For Fuld Musik Samarbejdsprojekter mellem musikskolen og folkeskolerne Efterår 2014

Evaluering af For Fuld Musik Samarbejdsprojekter mellem musikskolen og folkeskolerne Efterår 2014 Evaluering af For Fuld Musik Samarbejdsprojekter mellem musikskolen og folkeskolerne Efterår 2014 Resumé: Musikskolen har gennemført syv projekter i samarbejde med syv forskellige folkeskoler i Lyngby-

Læs mere

Forfatter & illustrator workshop i børnehøjde

Forfatter & illustrator workshop i børnehøjde Forfatter & illustrator workshop i børnehøjde Forfatter & illustrator workshoppen er skræddersyet til skolernes 3. 6. klassetrin / 3 timer Der er her tale om et koncept, hvor elevernes resultater bliver

Læs mere

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM MILJØMENTOR HVAD ER EN MILJØMENTOR? En mentor er en erfaren person, som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler ud af sin erfaring og sine kompetencer

Læs mere

LINJEFAG. International orientering. Kunst & litteratur. Science & innovation. Drama & musik. Kommunikation & medier

LINJEFAG. International orientering. Kunst & litteratur. Science & innovation. Drama & musik. Kommunikation & medier UDSKOLING LINJEFAG 2 lektioner selvvalgt undervisning hver uge International orientering Kunst & litteratur Science & innovation Hvad vælger du? Svar på tilmeldingen i indbakken på ElevIntra Drama & musik

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Projekt POESIMASKINEN KOMMER Projekttitel: Projektejer: Poesimaskinen Kommer Roskilde Bibliotekerne (Roskilde Centralbibliotek) CBV.2016-0008

Læs mere

Skoleåret 2015/16. Hent inspiration til samarbejdet mellem. Folkeskole & Musikskole

Skoleåret 2015/16. Hent inspiration til samarbejdet mellem. Folkeskole & Musikskole Idékatalog Skoleåret 2015/16 Hent inspiration til samarbejdet mellem Folkeskole & Musikskole Maj 2015 Udgave 5 (revideret udgave) Skolereformen - hvad kan vi? - Hent inspiration fra egen musikskole her

Læs mere

Strategi for brugerinvolvering

Strategi for brugerinvolvering Strategi for brugerinvolvering Vores Genbrugshjem Gruppe 7: Lasse Lund, Simone Drechsler, Louise Bossen og Kirstine Jacobsen Valg af TV-program og begrundelse Vores genbrugshjem på TV2, produceret af Nordisk

Læs mere

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6 MIZZ UNDERSTOOD DANS MOD MOBNING Niels Simon August Nicolaj WORKSHOP BESKRIVELSE Side 1 af 6 Indhold HVORFOR FÅ BESØG AF MIZZ UNDERSTOOD DRENGENE?... 3 BYGGER PÅ EGNE ERFARINGER... 3 VORES SYN PÅ MOBNING...

Læs mere

Forløbsvejledning til læreren

Forløbsvejledning til læreren Forløbsvejledning til læreren Dette forløb er et udsnit af et større undervisningsforløb om rapperen, freestyleren og mennesket Per Uldal bedre kendt som Per Vers. I sin oprindelige form afsluttes forløbet

Læs mere

Manga Crossover: Visuelle skriveværksteder i Helsingør

Manga Crossover: Visuelle skriveværksteder i Helsingør Manga Crossover: Visuelle skriveværksteder i Helsingør Formål og baggrund Formålet med projektet Manga Crossover var at stimulere interessen for kreative skrive og tegneprocesser hos unge samt at fremme

Læs mere

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG Efterskoler deltager på Frivillig Fredag FRIVILLIG FREDAG OG EFTERSKOLERNE Hvert år, den sidste fredag i september fejres Frivillig Fredag, Danmarks nationale Frivillighedsdag

Læs mere

Sprogværksted i børnehøjde

Sprogværksted i børnehøjde Bilag til ansøgningsskema til huskunstnerordningen Sprogværksted i børnehøjde Galten/Låsby dagtilbud søger om tilskud under huskunstnerordningen til projekt Sprogværksted i børnehøjde. Skanderborg kommune

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

Lærervejledning til tema om ensomhed

Lærervejledning til tema om ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed 1 ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed DR Skoles undervisningsmateriale om ensomhed er målrettet undervisningen i fagene dansk og klassens tid, 6.-9. klasse.

Læs mere

Et projekt til styrkelse af den faglige læsning i 5. klasse

Et projekt til styrkelse af den faglige læsning i 5. klasse Et projekt til styrkelse af den faglige læsning i 5. klasse Afsluttende rapport, juni 2010 Af projektleder Henriette Ritz Kylmann HvidovreBibliotekerne 1 Indholdsfortegnelse Baggrund for projektet og projektets

Læs mere

Girls Day in Science. Evalueringsrapport

Girls Day in Science. Evalueringsrapport Girls Day in Science Evalueringsrapport 2017 Baggrund Girls Day in Science 2017 blev afholdt den 30. august på 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Derudover blev

Læs mere

Mødet med det fremm. Lærerstuderende fra Århus i Ungarn. Essay af Nikoline Ulsig, - -

Mødet med det fremm. Lærerstuderende fra Århus i Ungarn. Essay af Nikoline Ulsig, - - Mødet med det fremm Lærerstuderende fra Århus i Ungarn - - var dels tale om deciderede Kodályskoler 1, som kan sammenlignes med det, vi her- en helt normal skole. Det er i mødet med det fremmede, man får

Læs mere

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Revideret udgave, oktober 2015 Indhold Formål... 2 Kriterier... 2 Proces... 3 Tidsplan... 4 Bilag... 5 Bilag 1: Spørgsmål... 5 Bilag 2: Samtalen med holdet...

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Lokaludvalgenes puljer

Lokaludvalgenes puljer Lokaludvalgenes puljer At arbejde med evalueringen På de næste sider skal du evaluere det projekt, som du har fået støtte til. Du vil blive bedt om at vurdere og beskrive, hvordan projektet efter din opfattelse

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk Juni 2016 Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk, og eleverne på

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

HILLERØD BIBLIOTEKERNE

HILLERØD BIBLIOTEKERNE 0 2 / 9 1 D U B L I T E L SKO HILLERØD BIBLIOTEKERNE 1 VELKOMMEN PÅ BIBLIOTEKET 2 HILLERØD BIBLIOTEKERNES SKOLETILBUD 2019-2020 Hillerød Bibliotekerne er glade for at kunne præsentere vores nye skolekatalog

Læs mere

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com Introduktion Formålet med dette undervisningsforløb er at arbejde med elever på mellemtrinet på en ny og spændende måde. Elevmaterialet består af en wikispace, som er en 2.0 baseret hjemmeside, hvor samarbejde

Læs mere

KONTAKT ELEKTRONISK SKOLEBLAD FOR HØJMARKSKOLEN 2008/09 NR. 8

KONTAKT ELEKTRONISK SKOLEBLAD FOR HØJMARKSKOLEN 2008/09 NR. 8 Højmarkskolen Højmarksvej 16 6670 Holsted tlf: 75 39 20 99 hoejmarkskolen@vejenkom.dk www.hoejmarkskolen.skoleintra.dk KONTAKT ELEKTRONISK SKOLEBLAD FOR HØJMARKSKOLEN 2008/09 NR. 8 KALENDER FOR MAJ: Fredag

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk August 2018 Den Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune Med Vardes Kulturelle Rygsæk bliver der taget vare om børn- og unges

Læs mere

Glostrup Børnekulturfestival blev afholdt i Egeparken ved Glostrup Idrætspark torsdag 8. september 2011 kl. 10-15.

Glostrup Børnekulturfestival blev afholdt i Egeparken ved Glostrup Idrætspark torsdag 8. september 2011 kl. 10-15. Glostrup Børnekulturfestival 2011 Evaluering og handlemuligheder Glostrup Børnekulturfestival blev afholdt i Egeparken ved Glostrup Idrætspark torsdag 8. september 2011 kl. 10-15. Evalueringen er udarbejdet

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Lokaludvalgenes puljer

Lokaludvalgenes puljer Lokaludvalgenes puljer At arbejde med evalueringen På de næste sider skal du evaluere det projekt, som du har fået støtte til. Du vil blive bedt om at vurdere og beskrive, hvordan projektet efter din opfattelse

Læs mere

GLOSTRUP MUSIKSKOLE MUSIKKENS KRAFTCENTER TRE STRATEGISKE PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS LOKALE MUSIKSKOLE

GLOSTRUP MUSIKSKOLE MUSIKKENS KRAFTCENTER TRE STRATEGISKE PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS LOKALE MUSIKSKOLE GLOSTRUP MUSIKSKOLE MUSIKKENS KRAFTCENTER TRE STRATEGISKE PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS LOKALE MUSIKSKOLE MUSIKGLÆDE Vi kender vel alle det lille barn, der rokker i takt til musik ganske enkelt fordi, det

Læs mere

Valgfag 9. klasse. Skovvejens Skole

Valgfag 9. klasse. Skovvejens Skole Valgfag 9. klasse Skovvejens Skole 2017 FORORD Lærere og pædagoger i udskolingen på Skovvejens Skole har i foråret 2017 uarbejdet denne folder, som skal danne grundlaget for elevernes valg af valgfag.

Læs mere

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel Udskoling, 7.-10. klasse Farlig Ungdom Version: 200901 Forfatter: Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen

Læs mere

Miljø og lyrik. Lyrik i Grønt Flag Grøn Skole. Side 1. Trine Einspur

Miljø og lyrik. Lyrik i Grønt Flag Grøn Skole. Side 1. Trine Einspur Miljø og lyrik Trine Einspur Oplevelser og følelser er også en del af miljødebatten Ofte formidles miljøproblemer meget kontant og konkret med reference til naturvidenskaberne. Men miljøproblemer handler

Læs mere

Underviser: Bitten Krabbe (faglærer) Skole: social- og sundhedsskolen FVH. Så generelt er der en stor diversitet blandt vores elever.

Underviser: Bitten Krabbe (faglærer) Skole: social- og sundhedsskolen FVH. Så generelt er der en stor diversitet blandt vores elever. Projektleverance for fase 3 (august-december 2015): Beskrivelse af undervisningsforløb eller læringsaktivitet med udgangspunkt i temaet for fase 3 ELEVEN SOM MEDPRODUCENT I ET FLIPPED KLASSEVÆRELSE Underviser,

Læs mere

Master Class på tværs

Master Class på tværs Master Class på tværs 2016-2017 Er du nysgerrig og har du lyst til at lære noget, der ligger lidt ud over det sædvanlige, så tilbyder skolen MasterClass inden for forskellige emner. MasterClass på tværs

Læs mere

Kom ud over rampen med budskabet

Kom ud over rampen med budskabet Kom ud over rampen med budskabet Side 1 af 6 Hvad er god kommunikation? God kommunikation afhænger af, at budskaberne ikke alene når ud til målgruppen - de når ind til den. Her er det særligt vigtigt,

Læs mere

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Forebyggelse af blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Marts 2019 Forebyggelse af blandt unge Co-financed by the European Union Evaluering af deshames undervisningsmaterialer 3 Det

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fællesmål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015 Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Zynergi-Netværkets aktivitetskalender 2012-2013. Zynergi er visionen om vækst gennem læring, videndeling og et stærkt netværk

Zynergi-Netværkets aktivitetskalender 2012-2013. Zynergi er visionen om vækst gennem læring, videndeling og et stærkt netværk Zynergi-Netværkets aktivitetskalender 2012-2013 Zynergi er visionen om vækst gennem læring, videndeling og et stærkt netværk Den Europiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Netværksordningen

Læs mere

Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus

Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus Evalueringsgenstanden: Bestyrelsen for Unge Hjem - Efterskolen i Århus besluttede på sidste bestyrelsesmøde før sommerferien 2006, at evalueringsgenstanden

Læs mere

Tilsynserklæring for N. Kochs Skole skoleåret 2012-2013

Tilsynserklæring for N. Kochs Skole skoleåret 2012-2013 Århus den 13/6 2013 Tilsynserklæring for N. Kochs Skole skoleåret 2012-2013 I henhold til lov om friskoler og private grundskoler har undertegnede i skoleåret 2012-13 ført tilsyn med N. Kochs Skole, Skt.

Læs mere

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016

FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 i vinterferien uge 7 DRAMA MED SVED PÅ PANDEN JAZZCAMP FOR PIGER MUSIK PÅ IPAD FANTASTISKE FIGURER FILMGYS VELKOMMEN TIL FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 Her er din mulighed

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

H.C. ANDERSEN FESTIVALS

H.C. ANDERSEN FESTIVALS Inspireret af: Kære lærere! H.C. Andersen Festivals inviterer jeres 3.-6. klasser til Building Games, hvor leg og læring forenes i en inspirerende konkurrence. Her får eleverne muligheden for at være kreative

Læs mere

Projektet er dokumenteret i denne tre minutter lange film: https://vimeo.com/

Projektet er dokumenteret i denne tre minutter lange film: https://vimeo.com/ 21. januar 2016 Kultur og fritidsudvalget Københavns Kommune Vedr. Ansøgning fra Danmarks Underholdningsorkester til Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns kommune. INTRODUKTION Danmarks Underholdningsorkester

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

3. og 4. årgang evaluering af praktik

3. og 4. årgang evaluering af praktik 3. og 4. årgang evaluering af praktik Februar 2013 52% af de spurgte har svaret 1. Hvor mange klasser har du haft timer i? Respondenter Procent 1 klasse 27 11,6% 2 klasser 73 31,3% 3 klasser 50 21,5% 4

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Selvevaluering 2008/2009 på Ollerup Efterskole

Selvevaluering 2008/2009 på Ollerup Efterskole Selvevaluering 2008/2009 på Ollerup Efterskole Ind i Musikken en kort undersøgelse omkring skolens musikalske miljø og lyd generelt på Ollerup Efterskole. I forbindelse med årets selvevaluering har vi

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Invitation til at bidrage

Invitation til at bidrage Invitation til samskabelse af bogen INNOVATIV UNDERVISNING I DEN DANSKE FOLKESKOLE -den første samskabende konference for innovativ undervisning 21.-22. januar 2016 i København Invitation til at bidrage

Læs mere

Skovens Børn. Undervisningsprogram 2019/2020

Skovens Børn. Undervisningsprogram 2019/2020 Skovens Børn Undervisningsprogram 2019/2020 Velkommen til Skovens Børn Skovens Børn tilbyder sine medlemmer fritidsundervisning i musik, sang og dans etc. Aktivitetstilbuddene varierer fra år til år, afhængigt

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk VARDES KULTURELLE RYGSÆK 1 Vardes Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk,

Læs mere

Sæson 2013/2014 Nyhedsbrev 5. Der afholdes ÅBENT HUS i Favrskov Musikskole. i Kulturhus Sløjfen i Hadsten. Alle er velkomne!

Sæson 2013/2014 Nyhedsbrev 5. Der afholdes ÅBENT HUS i Favrskov Musikskole. i Kulturhus Sløjfen i Hadsten. Alle er velkomne! Kære elever og forældre, Her får du de seneste nyheder fra musikskolen. I denne udgave kan du læse om bl.a. Summer Camp i uge 27, Åbent Hus på lørdag, tilmelding til sæson 2014/15, datoer for sommerkoncerter

Læs mere

Matematiske konkurrencer i grundskolen

Matematiske konkurrencer i grundskolen Matematiske konkurrencer i grundskolen DMUK 10. november 2016 21-11-2016 klaus.fink@skolekom.dk og Søs Spahn, ksp@ucc.dk 1 Danmarks Matematiklærerforening Forlaget Matematik Samarbejde lokalt og internationalt.

Læs mere

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat)

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) København den 2.4.2014. Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) Af lektor Albert Astrup Christensen På Handelsskolen Learnmark i Horsens lykkedes det ikke altid at skabe

Læs mere

På KØS kommer eleverne bag om kunsten

På KØS kommer eleverne bag om kunsten På KØS kommer eleverne bag om kunsten I et nyt samarbejde med Nørrebroskoler møder eleverne både kunsten i byrummet og på museet, hvor de kommer bag om kunstværkerne og skaber deres egne værker. Det foregår

Læs mere

DET EVENTYRLIGE MINECRAFT

DET EVENTYRLIGE MINECRAFT DET EVENTYRLIGE MINECRAFT - En lærervejledning Lasse Schieck, Andreas Elsberg, Karina K. Martinsen & Tenna Kristensen INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION... 2 MÅL... 3 DIDAKTISKE OVERVEJELSER... 4 PRÆSENTATION

Læs mere

Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18

Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18 Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Metode... 3 1.2.1 Dataindsamling... 3 2. Analyse af spørgeskemaundersøgelsen...

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Evalueringsresultater og inspiration

Evalueringsresultater og inspiration Evalueringsresultater og inspiration Introduktion Billund Bibliotekerne råder i dag over en ny type udlånsmateriale Maker Kits hedder materialerne og findes i forskellige versioner. Disse transportable

Læs mere

Invitation Vestegnens Kulturuge & Børnekulturugen & Frivillig FredagsFejring september 2016

Invitation Vestegnens Kulturuge & Børnekulturugen & Frivillig FredagsFejring september 2016 Invitation Vestegnens Kulturuge & Børnekulturugen & Frivillig FredagsFejring 10.-18. september 2016 1 Indhold Temaet for Vestegnens Kulturuge... 4 Idéer til aktiviteter... 4 Hvor og hvornår foregår det?...

Læs mere

Inspirationskatalog Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem

Inspirationskatalog Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem Inspirationskatalog Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem. Indholdet af dette materiale, herunder tekst, billeder og anden grafik og deres arrangement, er ophavsretligt beskyttet af EG A/S eller dets tilknyttede,

Læs mere

Tidsplan skal redegøre for igangsættelse, afslutning og de vigtigste aktiviteter.

Tidsplan skal redegøre for igangsættelse, afslutning og de vigtigste aktiviteter. Ny Kulturpulje Halsnæs, 2017 Formål Formålet med Ny Kulturpulje er at støtte begivenheder, der fremmer diversiteten i de kulturelle tilbud i kommunen det vil sige skæve og anderledes begivenheder med kulturelle

Læs mere

Velkommen til Den Kreative Skole

Velkommen til Den Kreative Skole Velkommen til Den Kreative Skole Jeg vil gerne byde velkommen til Den Kreative Skoles nye sæson 2018/2019. Vi vil hermed præsentere en bred palet af tilbud til den enkelte elev med mulighed for individuel

Læs mere

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 1 KÆRE UNDERVISER Den 6.-8. september afholdes Ungdommens Folkemøde 2018 i Valbyparken i København, og du og dine elever er selvfølgelig inviteret

Læs mere

EKSPERIMENTER, LÆRING OG SAMTIDSKUNST

EKSPERIMENTER, LÆRING OG SAMTIDSKUNST EKSPERIMENTER, LÆRING OG SAMTIDSKUNST Formidling og undervisning i Den Frie Udstillingsbygning DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART HVORDAN ARBEJDER VI MED SAMTIDSKUNST? Den

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Samarbejde mellem musikskolen og folkeskolerne

Samarbejde mellem musikskolen og folkeskolerne Samarbejde mellem musikskolen og folkeskolerne Idékatalog Randers Musikskole, september 2015 Randers Musikskole tilbyder et samarbejde med folkeskolerne om undervisning, som udvider skolernes musiske aktiviteter.

Læs mere

Tønder Festival som kulturelt Fyrtårn 2015-16: Grænseoverskridende kulturmøde i børnehøjde og Talentudvikling i verdensklasse

Tønder Festival som kulturelt Fyrtårn 2015-16: Grænseoverskridende kulturmøde i børnehøjde og Talentudvikling i verdensklasse Tønder Festival som kulturelt Fyrtårn 2015-16: Grænseoverskridende kulturmøde i børnehøjde og Talentudvikling i verdensklasse 1. Baggrunden for projektet På baggrund af et ekstremt bæredygtigt samarbejde

Læs mere

Skoler og biblioteker

Skoler og biblioteker - Biblioteks katalog med ideer til samarbejde skoleåret 2018-2019 Se hvad vi kan gøre sammen Skoler og biblioteker - Biblioteks skolekatalog skoleåret 2018-2019 Kære undervisere - Bibliotek glæder sig

Læs mere

Musikskolen. frivillige undervisningstilbud. Sæson 2015-16. Tilmelding senest 1. juni. af 9

Musikskolen. frivillige undervisningstilbud. Sæson 2015-16. Tilmelding senest 1. juni. af 9 Musikskolen frivillige undervisningstilbud Tilmelding senest 1. juni Sæson 2015-16 af 9 Velkommen Undervisere Kåre Tórður Anette Det er mig en stor glæde, at kunne byde velkommen til en ny sæson i Musikskolen

Læs mere

Lokaludvalgenes puljer

Lokaludvalgenes puljer Lokaludvalgenes puljer At arbejde med evalueringen På de næste sider skal du evaluere det projekt, som du har fået støtte til. Du vil blive bedt om at vurdere og beskrive, hvordan projektet efter din opfattelse

Læs mere

Catbird Skolekoncert for udskoling Præsentationssmateriale til klasselærer og elever Brug af dette materiale tilgodeser Fælles Mål

Catbird Skolekoncert for udskoling Præsentationssmateriale til klasselærer og elever Brug af dette materiale tilgodeser Fælles Mål Støttet af Skolekoncert for udskoling Præsentationssmateriale til klasselærer og elever Brug af dette materiale tilgodeser Fælles Mål Indhold 3 Til kontaktlæreren 4 Praktiske oplysninger 5 Plakat 6 Præsentations-app

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance Fag: Dansk Hold: 11 Lærer: Annelise Kjærsgaard Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer 32-34 analytisk og vurderende til sprog, sprogbrug og sprogrigtighed i deres

Læs mere

FOLKESKOLERNE OG GODSET

FOLKESKOLERNE OG GODSET FOLKESKOLERNE OG GODSET Oplæg til samarbejdsprojekter Kulturinstitutionen Godset ønsker med nærværende at invitere til et samarbejde med folkeskolerne. Vi håber at I med dette katalog kan finde projekter

Læs mere

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TAL MED DIT BARN Et godt talesprog og et solidt kendskab til ords betydning er en vigtig forudsætning for at lære at læse. Når man foretager sig en

Læs mere

Odder Kommunale Musikskole

Odder Kommunale Musikskole Odder Kommunale Musikskole Brugerundersøgelse 2006 Denne undersøgelse er sat i gang på initiativ af Odder Kommunale Musikskole. Formålet er at måle tilfredsheden med musikskolens ydelser og holdningen

Læs mere

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Emneuge Gul Klåge Åge Denne emneuge sætter fokus på hvordan man lære på mange forskellige måder. Børnene prøver kræfter med forskellige værksteder i emneugen.

Læs mere

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Hurtig start Quick guide Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Indholdsfortegnelse Introduktion Den digitale junglebane i undervisningen Kapitler Forberedelse Fag og emne Undervisningsmaterialer

Læs mere

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Temaer og Personlige kompetencer I Krogården skal børn kunne opleve mange relevante invitationer til, at få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Inspiration til inddragelse af foreningslivet i skolen. Inspirationskatalog til skoler og foreninger i Aalborg Kommune

Inspiration til inddragelse af foreningslivet i skolen. Inspirationskatalog til skoler og foreninger i Aalborg Kommune Inspiration til inddragelse af foreningslivet i skolen Inspirationskatalog til skoler og foreninger i Aalborg Kommune Skolereformen & Den Åbne Skole Med den nye skolereform er der taget hul på en ny æra

Læs mere

HTX BUBBLEFUN EVENT

HTX BUBBLEFUN EVENT HTX BUBBLEFUN EVENT - 2015 PLAKAT RAPPORT VIDEO Lavet af: Andreas Heise, Mathias Larsen Indledning Denne rapport er delt op i 2 dele. Da den er udarbejdet fælles i klassen og internt i grupper. Del 1 er

Læs mere