Kapitel 6. Skrift og bog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kapitel 6. Skrift og bog"

Transkript

1 In angulo cum libello Kapitel 6, side 1 Kapitel 6 Skrift og bog Skriftens oprindelse Vi opfatter skrift som noget selvfølgeligt, for det moderne samfund bygger på, at man kan fastholde et budskab på skrift. Men indtil for kort tid siden fandtes der samfund, hvor skrift var ukendt, og al kommunikation var mundtlig. Hvorfor og hvor opstod de første skriftkulturer? Skriften opstod omkring f.kr. i Ægypten ved Nilen og i Mesopotamien mellem floderne Eufrat og Tigris. Langs disse floder lå landbrug, men da en flod som Nilen kun har vand om foråret, kræver det planlægning at have vand til hele året. Planlægning og administration forudsætter imidlertid, at man har en skrift, der kan fastholde aftaler og erfaringer. Fig. 32. Hieroglyffer på en stol, hvorpå der sidder to ægyptere, Ahmose og Baketre. Skulpturgruppen er udført i stenarten diorit under det 18. dynasti, dvs. mellem 1490 og 1413 f. Kr. Ny Carlsberg Glyptotek, København. Hieroglyffer Skriften begyndte som billeder, tegningen af en kamel betød kamel osv. I Ægypten udvikledes tegningerne omkring år f.kr. til et sammenhængende skriftsystem, hvor et tegn svarede til et helt ord, så der var brug for ganske mange tegn. Disse tegn kaldes hieroglyffer, en senere græsk benævnelse, der betyder hellige tegn, og den vanskelige skrift var forbeholdt en lille klasse af professionelle skrivere. Linear A og B Med tiden forenkledes skriften, og omkring f.kr. fandtes der således på Kreta en stavelsesskrift, der benævnes Linear A, da den blev skrevet på linjerede lertavler. Et par århundreder senere anvendte også de første grækere en stavelsesskrift, der kaldes Linear B for at adskille den fra Linear A. Men efter sammenbruddet af den kretisk-mykenske kultur omkring f.kr. gik kendskabet til dette skriftsystem tabt. Det græske alfabet Omkring 725 f.kr. fik grækerne kontakt til fønikerne, der var et handelsfolk, som stammede fra Fønikien, omtrent det nuværende Libanon. Fønikerne havde udviklet hieroglyfferne til et skriftsystem, hvis enkelte tegn stod for en konsonant. Det er denne skrift, der lever videre i bl.a. det hebræiske alfabet, som fortsat anvendes af jøderne i dag. Grækerne overtog nu det fønikiske alfabet og gjorde nogle af de fønikiske konsonanttegn, som de ikke havde brug for, til tegn for vokaler. Således fik man for første gang et alfabet, der rummede alle de lyde, såvel konsonanter som vokaler, der er nødvendige for at kunne skrive en entydig tekst. I modsætning til hieroglyffer er det græske alfabet så enkelt og funktionelt, at alle får mulighed for at beherske kunsten at læse og skrive.

2 In angulo cum libello Kapitel 6, side 2 Det græske alfabet fandtes i flere former, herunder vestgræsk og østgræsk. Det er det østgræske alfabet, der anvendes, når man i dag læser græske tekster fra oldtiden, og det er ligeledes dette alfabet, der lever videre i nygræsk. Her gengives de østgræske bogstaver, store og små med lydværdi og navn: Á á a alpha  â b beta à ã g gamma Ä ä d delta Å å e epsilon Æ æ z zeta Ç ç ê êta È è th theta É é i iota Ê ê k kappa Ë ë l lambda Ì ì m my Í í n ny Î î x xi Ï ï o omikron Ð ð p pi Ñ ñ r ro Ó ó,ò s sigma Ô ô t tau Õ õ y ypsilon Ö ö ph phi kh khi Ø ø ps psi Ù ù ô omega Fig. 33. Codex Vaticanus B fra 300-tallet er et af de ældste pergamentshåndskrifter med den græske tekst til Biblen. Denne side viser Matthæusevangeliet kap. 11 vers 25 kap. 12 vers 23. Codex Vaticanus Graecus B opbevares i Bibliotheca Apostolica Vaticana, Roma.

3 In angulo cum libello Kapitel 6, side 3 Ved oldtidens slutning bragte græske missionærer kristendommen til Rusland, og sammen med kristendommen fulgte udbredelsen af det græske alfabet. Det russiske alfabet er således en udløber af det østgræske alfabet. Det kaldes det kyrilliske alfabet efter en af missionærerne. Fig. 34. Indskrift på Titusbuen i Rom, der blev opført i år 81 e. Kr. til ære for kejser Titus. Indskriften anvender -v- for både -u- og -v- og fortæller, at det romerske senat og folk har rejst triumfbuen for den guddommelige Titus, der var søn af den guddommelige Vespasian. Det latinske alfabet Det vestgræske alfabet blev hurtigt overtaget af etruskerne i Mellemitalien. Omkring 500 f.kr. kom alfabetet til Rom, enten via etruskerne eller direkte fra grækerne i området ved Neapolis. I de sidste århundreder inden Kristi fødsel fandt det latinske alfabet sin endelige form. Det var det alfabet, som de kristne missionærer siden bragte med sig til Nordeuropa. I dag anvendes det latinske alfabet i størstedelen af verden. Og med indførelsen af global edb-kommunikation er det et spørgsmål, om andre alfabeter og skriftsystemer i længden kan hævde sig over for det latinske alfabet. Majuskler og minuskler Et alfabet er én ting, selve udformningen af bogstaverne en ganske anden. I oldtiden anvendtes fortrinsvis store bogstaver, såkaldte majuskler, men ved oldtidens slutning gik man over til små bogstaver, minuskler. Valget af bogstavtype hænger sammen med det materiale, man skriver på. Er det ujævnt, anvendes store bogstaver, da de har mange lige streger, medens et glattere materiale indbyder til en rund og sammenhængende skrift. De store bogstaver, vi anvender i dag, svarer til de store bogstaver, man anvendte i Rom på Kristi tid. Lovtekster og hurtige notater Såvel sten som lertavler og træplader blev anvendt som skrivemateriale i oldtiden. Vigtige bekendtgørelser og lovtekster blev ofte hugget ind i en stele af sten.

4 In angulo cum libello En hurtig besked, der ikke skulle gemmes for altid, kunne skrives på et par trætavler, der var bestrøget med bivoks på de sider, der blev lukket mod hinanden. Man ridsede bogstaverne med en bronzegriffel, der var spids i den ene ende. Med den anden, der var flad, kunne man udglatte voksen, så den blev klar til en ny besked. Men hverken sten eller trætavler var velegnede til egentlige bøger. Kapitel 6, side 4 sten blev skrevet i spalter, columnae. En papyrusrulle var ikke kostbar, og noget godt materiale var der ikke tale om. Papyrus falmer og bliver ved hyppig brug så skør, at rullen begynder at smuldre. Derfor var man nødt til at afskrive teksterne med jævne mellemrum, hvis man ønskede at læse og bevare dem. Fig. 36. Papyrus ved Fonte Aretusa i Syrakus på Sicilien. Det var stænglerne af de unge papyrusplanter, der anvendtes til fremstilling af oldtidens bogruller. Fig. 35. Fresko af et ægtepar med skrivematerialer. Hustruen holder et par sammenklappede skrivetavler og en griffel, mens ægtefællen holder en lukket papyrus rulle. Maleriet stammer fra Pompeji og opbevares Museo Archeologico Nazionale, Napoli. Papyrus og pergament Oldtidens mest anvendte materiale til bøger var papyrus, en sivplante, der vokser langs Nilens bredder. De unge stængler blev skåret i passende stykker og presset flade, derpå blev de lagt over hinanden og presset sammen, så de dannede, hvad der med lidt god vilje kan sammenlignes med et stykke papir. Stykkerne blev derpå føjet sammen, så man fik en bogrulle, volumen. En bogrulle kunne være ca. 35 cm høj og op til 10 m i længden. Hér skrev man sine bogstaver med et sivrør, calamus, der blev dyppet i blæk, og tek På Kristi tid begyndte man imidlertid at anvende et nyt materiale parallelt med papyrus. Det nye materiale hed pergament og er opkaldt efter byen Pergamon i Lilleasien. Pergament er dyreskind, ofte af ged eller kalv, som behandles på en sådan måde, at det bliver til et godt materiale at skrive på. Skindene blev ikke sat sammen i en rulle, men i en bog med ryg, en codex. I modsætning til papyrus er pergament et materiale med næsten ubegrænset holdbarhed, når blot det beskyttes mod fugt og skadedyr. Da bogformen tillige er mere praktisk end bogrullen, blev papyrus erstattet af pergament i løbet af det 3. og 4. århundrede. Middelalderens bog Selvfølgelig værdsatte man bøger i den hedenske oldtid, men en bogrulle blev primært anset for et redskab til at fastholde et budskab i en verden, der i øvrigt var altovervejende baseret på det talte ord. Men med kristendommens sejr over heden

5 In angulo cum libello Kapitel 6, side 5 skabet fik bogen karakter af noget mere end et redskab. Kristendommen er i modsætning til de antikke hedenske religioner en skriftreligion, dvs. en religion med hellige tekster, der oplyser om Guds vilje med mennesket og historien. I de urolige århundreder omkring den antikke verdens sammenbrud valgte mange et liv som munk i et kloster for at finde Gud og en mening med tilværelsen. I klostrene formede livet sig som en vekslen mellem bøn og arbejde, et arbejde, der ofte bestod i studier af Biblen og kirkefædrene (teologisk litteratur). For munken var bogen derfor mere end en bog, den blev vejen til indsigt i Guds væsen. Bogen blev derfor genstand for stor respekt, og arbejdet med bøger blev anset for et af de ædleste i klostrene. Dertil kom, at det kostbare og holdbare materiale, pergamentet, ligefrem indbød til at gøre noget særligt ved bogen. Talrige bøger blev derfor udsmykket med illustrationer eller egentlige miniaturemalerier, der kaldes illuminationer. Pergament er et så godt materiale, at det kan genbruges. Havde man en codex med en tekst, der ikke længere havde interesse, kunne man skrabe den gamle tekst bort og genanvende pergamentet til en ny tekst. Sådanne genanvendte pergamenter kaldes palimpsester. Inden for de sidste to århundreder har man udviklet en teknik, der gør det muligt at læse den forsvundne tekst. På den måde har man fået kendskab til antikke tekster, man ikke tidligere kendte eksistensen af. Fig. 37. Middelalderligt manuskript af pergament med Davids salmer. Tekster, noder og maleri er udført i hånden. Renæssancen I det 15. århundrede kom et nyt skrivemateriale til Europa fra Kina, og materialet kaldtes papir efter sin delvise lighed med papyrus. Det består af en homogen masse af organisk materiale. Omkring 1450 opfandt tyskeren Gutenberg (ca ) et støbeinstrument til fremstilling af løse typer og skabte derved grundlaget for bogtryk. Nu behøvede man ikke længere at afskrive hvert eneste ord hver gang, nu kunne man mangfoldiggøre en hel side ad gangen. Det nye materiale, papiret, var som skabt til den nye teknik, og den bredte sig hurtigt over hele Europa. I begyndelsen herskede der en hård konkurrence mellem det traditionelle håndskrift med de smukke illuminationer og den billige bog trykt på

6 In angulo cum libello papir. Men i længden kunne håndskriftet ikke klare sig i konkurrencen. For renæssancen blev den nye teknik af uvurderlig betydning. Hvor en forfatter tidligere kun kunne regne med en snæver kreds af læsere, blev det nu muligt at nå frem til et stort publikum. Således ved vi, at den lærde humanist Erasmus af Rotterdam ( ) fik udgivet sine latinske skrifter i et antal på ikke mindre end eksemplarer, noget der ville have været utænkeligt uden papir og bogtryk. Teksternes vej fra oldtid til nutid Når vi i dag kan læse oldtidens græske og latinske forfattere, skyldes det sædvanligvis, at teksterne er blevet skrevet af med jævne mellemrum, indtil de blev nedskrevet på en codex af pergament en gang i middelalderen. Skal man i dag udgive en antik tekst, må man derfor opsøge de biblioteker, der har sådanne middelalderlige codices. I nogle tilfælde vil man dog kunne nøjes med en god fotografisk kopi af det middelalderlige manuskript. Kapitel 6, side 6 Men selv om papyrus var et skrøbeligt materiale, kan det dog bevares gennem årtusinder, såfremt det ligger urørt på et tørt sted. Således har man flere gange i det 20. århundrede fundet hidtil ukendte tekster på papyrusruller i klippehuler i Israel og Ægypten. Også andre forhold kan bidrage til bevarelsen af papyrus. Således blev et helt bibliotek i Herculaneum beskadiget under Vesuvs udbrud i 79 e. Kr. Ved den lejlighed blev papyrusrullerne forkullede på en sådan måde, at de blev bevaret til vore dage. Og netop disse papyri fra Herculaneum har sikret vort kendskab til en af oldtidens epikuræiske filosoffer, Filodem. Om man stadig kan finde glemte tekster på enten en papyrusrulle i en afsides beliggende klippehule eller bag en nyere tekst på en palimpsest i et klosterbibliotek? Ja, muligheden foreligger, selv om man skal være heldig, for der er ikke mange steder tilbage i verden, hvor forskerne ikke har søgt efter de gamle tekster. Fig. 38. En palimpsest, dvs. et stykke genbrugt pergament. Den ældste tekst med store bogstaver er et stykke af De re publica af Marcus Tullius Cicero (10643 f. Kr.). Den blev siden visket ud for at give plads til en teologisk tekst af Aurelius Augustinus ( e. Kr.). Ved ved at behandle teksten med kemikalier er det lykkedes at få den oprindlige tekst frem i lyset. Bibliotheca Apostolica Vaticana, Roma.

7 In angulo cum libello Kapitel 6, side 7 Septuaginta interpretes Dum Marcus et Antonia sub umbra olivae tesseris ludunt, nuntius Terentii ad villam venit. Nuntius fratrem et sororem salutat et interrogat: "Ubi patrem vestrum invenio? Tabellas patri vestro porto." Marcus nuntio respondet: "Pater noster, qui in balneo est, mox veniet. Sede hic sub umbra arboris, donec venit." 5 Paulo post pater lotus venit, et nuntius ei tabellas ceratas tradit. Pater eas aperit et haec verba legit: Salve, Antoni! Si otium tibi et Claudiae est, venite ad me. Pocula bina argentea habeo, quae vobis monstrabo. Cras pocula fratri meo, qui legatus in Gallia Transalpina militat, mittam. Vale. Antonius stilum aeneum capit, quo litteras Terentii delet et ceram in tabulis 10 aequat. Stilum vertit et in cera scribit: Salve, Terenti. Otium habemus et te hac vespera visitabimus. Vale! Tabulas claudit et nuntio his verbis tradit: Redde eas Terentio. In absentia patris et matris familias ancillae otio improviso gaudent. Hilda, quae Sophiam in angulo bibliothecae invenit, interrogat: Num iste liber, quem 15 legis, lingua Latina scriptus est? Sophia ei respondet: Hic liber, cuius titulus Genesis est, lingua Graeca scriptus est. Moses in hoc libro fabulam de origine mundi narrat. Hilda, Susanna, inquit, ancilla Iudaea, quae una cum domina Syracusana nos visitabat, Mosem mihi nominabat. Mosem ducem magnum vocabat, quia 20 olim gentem Iudaeorum ex Aegypto in terram, quae lacte et melle fluebat, ducebat. Sed cur liber Iudaeus Graece scriptus est? Sophia respondet: Genesis lingua Hebraea scripta erat, sed scientia illius linguae hodie rara est. Septuaginta interpretes igitur libros sacros Iudaeorum in linguam Graecam vertebant. Si tibi placet, initium Genesis tibi legam: 25 ÃÝíåóéò Åí ñ ðïßçóåí èå ò ô í ï ñáí í êá ô í ã í. Ç ä ã í üñáôïò êá êáôáóêåýáóôïò, êá óêüôïò ðüíù ô ò âýóóïõ, êá ðíå ìá èåï ðåöýñåôï ðüíù ôï äáôïò. Êá å ðåí èåüò, ÃåíçèÞôù ö ò. Êá ãýíåôï ö ò. Êá å äåí èå ò ô ö ò ôé êáëüí. Dagens grammatik: Substantiver efter 3. deklination 16, 17, 18, 20 & 21; Demonstrative pronominer 45; Relative pronominer 46; Futurum af verberne 61, 66, 71 & 88 samt af verbet sum 106 Gloser til stykke 6: septuaginta, talord, 70 interpres -etis, m 3, fortolker, oversætter; se 16

8 In angulo cum libello Kapitel 6, side 8 sub, præp m abl (og akk), under oliva, f 1, oliventræ tessera, f 1, terning ludo, 3, leger, spiller frater -tris, m 3, broder; se 18 soror -oris, f 3, søster; se 18 pater -tris, m 3, fader; se 18 vester -tra -trum, poss pron, jeres; se 44 tabella, f 1, lille trætavle, en skrivetavle; sådanne skrivetavler anvendtes parvis med den ene side belagt med voks i en fordybning. De to voksbelagte sider vendte indad, når tavlerne blev lukket. qui quae quod, rel pron, der, som; se 46 balneum, n 2, âáëáíå ïí, bad mox, adv, snart arbor -oris, f 3, træ; se 18 donec, konj, medens, indtil paulo, adv, lidt post, adv (her), efter lotus, ppp (af lavo, 1, vasker), vasket, nyvasket is ea id, dem pron, han, hun, den, det; se 45 ceratus, adj, belagt med bivoks, voksbestrøget; tabellae ceratae, f 1 pl, vokstavler tra-do, 3, overgiver hic, haec, hoc, dem pron, han, hun, den, det (hos mig); se 45 verbum, n 2, ord lego, 3, læser Antoni, vokativ af Antonius, se 14 si, konj, hvis otium, n 2, fritid poculum, n 2, bæger, drikkebæger bini -ae -a, taladj i pl, to, der udgør et par, et par; se 54 argenteus, adj, af sølv, sølvcras, adv, i morgen legatus, m 2, officer Gallia, f 1, Gallien Transalpinus, adj, beliggende på den anden side af Alperne; Gallia Transalpina, f 1, Det transalpinske Gallien, svarer omtrent til vore dages Frankrig milito, 1, er soldat, gør krigstjeneste mitto, 3, sender valeo, 2, er stærk; vale, imperativ, hav det godt, på gensyn stilus, m 2, griffel; en griffel er et skriveredskab, der er spidst i den ene ende og fladt i den anden; med den spidse skriver man, med den flade udglattes tavlens voks capio, 3, griber, tager littera, f 1, bogstav deleo, 2, ødelægger, sletter cera, f 1, voks aequo, 1, gør jævn verto, 3, vender, oversætter scribo, 3, skriver claudo, 3, lukker red-do, 3, giver tilbage, gengiver absentia, f 1, fravær mater -tris, f 3, moder; se 18 familia, f 1, husstand; familias er en gammel genitiv, der anvendes i forbindelse med pater og mater improvisus, adj, uventet gaudeo, 2, glæder mig over (med instrumental ablativ) bibliotheca, f 1, âéâëéï-èþêç, opbevaringssted til bøger, bibliotek iste ista istud, dem pron, denne, dette (hos dig); se 45 scriptus, ppp (af scribo, 3, skriver), skrevet titulus, m 2, titel Genesis -is, f 3, ãýíåóéò, skabelsen; se 20 Moses -is, m 3, Moses, jødernes store lovgiver; se 20 fabula, f 1, beretning origo -inis, f 3, oprindelse; se 17 una, adv, sammen nomino, 1, nævner, omtaler dux ducis, m 3, fører, leder; se 16 olim, adv, for længe siden, engang i fortiden gens -tis, f 3, folk; se 20 Aegyptus, f 2, Ægypten lac lactis, n 3, mælk; se 16 (nominer i neutrum danner nominativ uden -s) mel mellis, n 3, honning; se 21 fluo, 3, flyder duco, 3, fører

9 In angulo cum libello Kapitel 6, side 9 Graece, adv, på græsk Hebraeus, adj, hebraisk; størstedelen af Det Gamle Testamente er oprindeligt skrevet på hebraisk, medens hele Det Ny Testamente er skrevet på græsk ille illa illud, dem pron, hin, denne; se 45 rarus, adj, sjælden igitur, adv, altså, derfor sacer -cra -crum, adj, hellig placeo, 2, behager; placet, det behager (m dat) initium, n 2, begyndelse ÃÝíåóéò Det græske sprog er sproghistorisk beslægtet med latin. Hér gives eksempler på 1. og 2. deklination i singularis med tilføjelse af den bestemte artikel: 1. deklination (f) nom: ñ Þ,, begyndelse akk: ñ Þí, ôþí gen: ñ ò, ô ò dat: ñ, ô 2. deklination (m) nom: ï ñáíüò,, himmel akk: ï ñáíüí, ôüí dat: gen: ï ñáí, ô ï ñáíï, ôï ãýíåóéò, f 3, skabelse í, præp m dat, i ñ Þ, f 1, begyndelse ðïßçóåí, skabte èåüò, m 2, gud ï ñáíüò, m 2, himmel êáß, konj, og ã, f 1, jord äý, og í, var -üñáôïò, adj, uden grænse, uendelig -êáôáóêåýáóôïò, uden orden óêüôïò, n 3, mørke ðüíù, præp m gen, ovenover âõóóïò, f 2, afgrund, urdybet ðíå ìá, n 3, ånd ðåöýñåôï, svævede over äùñ, n 3, vand å ðåí, sagde ãåíçèþôù, lad der blive ö ò, n 3, lys ãýíåôï, der blev å äåí, så ôé, konj, at êáëüò, adj, smuk Repetition af kapitlerne 4-6 Oversæt følgende 12 sætninger til dansk. Under oversættelsen bør man være omhyggelig med at gengive led (verballed, subjekt, objekt o.s.v.) og tider (der er eksempler på præsens, imperfektum og futurum) korrekt. 1. Sophia et Hilda, quae sub arbore olivae sedebant, vespera pulchra gaudebant. 2. Hilda, "Heri," inquit, "mihi fabulam de origine mundi narrabas. Num hac vespera fabulam de initio Romae mihi narrabis? 3. Sophia Hildae respondet: "Eam tibi narrabo. Livius, qui erat scriptor Romanus, sic initium Romae reddit: Silvia erat virgo casta et pulchra, quae in templo Vestae habitabat. 5. Mars, qui virginem solam videt, amore incensus eam his verbis tentat: 6. "Si me basiabis, te matrem geminorum famosorum faciam." 7. Post novem menses Silvia geminos parit, quos Romulum et Remum vocat. 8. Amulius, qui erat rex malus illius regionis, infantes in undas Tiberis iacit. 9. Lupa tamen, cuius uber lacte plenum erat, vocem parvam geminorum semivivorum audiebat. Gemi-

10 In angulo cum libello Kapitel 6, side 10 nos ab morte salvabat. 10. Faustulus, qui pastor ovium est, geminos invenit et uxori tradit. 11. Uxor, quam Livius Larentiam vocat, filios Martis bene educabat. 12. Post viginti annos Romulus et Remus urbem novam in eo loco, in quo pastor eiusque uxor vivebant, condebant. Urbem Romam vocabant.

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Kapitel 3. Byerne ved foden af Vesuv

Kapitel 3. Byerne ved foden af Vesuv In angulo cum libello Kapitel 3, side 1 Kapitel 3 Byerne ved foden af Vesuv Fig. 12. Herculaneum set fra vest med en af Vesuvs nuværende to kegler i baggrunden. Fred og idyl Efter Forbundsfællekrigen kom

Læs mere

Kapitel 1. Fra bondesprog til lingua franca

Kapitel 1. Fra bondesprog til lingua franca In angulo cum libello Kapitel 1, side 1 Kapitel 1 Fra bondesprog til lingua franca Fig. 4 Imperium. Imperium Romanum på kejser Trajans tid (98-117 e. Kr.) En dialekt i Latium Sproget latin begyndte som

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

Verdens skrifter. 01_verdens(v11-5k).indd 1 25/05/11 13:56:04

Verdens skrifter. 01_verdens(v11-5k).indd 1 25/05/11 13:56:04 1 Verdens skrifter 01_verdens(v11-5k).indd 1 25/05/11 13:56:04 s V sv s 2 verdens skrifter V sv Udgivet med støtte fra: C.L. Davids Fond Bergiafonden 01_verdens(v11-5k).indd 2 25/05/11 13:56:05 V e r den

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Ingen særlige. Vær opmærksom på, at der skal skaffes adgang til fx en film og fremstillinger fra internettet.

Ingen særlige. Vær opmærksom på, at der skal skaffes adgang til fx en film og fremstillinger fra internettet. Spejder: Den fantastiske fortælling Formål Gennem mærkeforløbet skal spejderne møde også mindre kendte - fantastiske fortællinger fra bibelen gennem aktiviteter. Spejderne skal bruge andre fremstillinger

Læs mere

Spørgsmål reflektion og fordybelse

Spørgsmål reflektion og fordybelse I dag kender stort set alle Grækenland for den dybe økonomiske krise, som landet nu befinder sig i. Mange har også viden om Grækenland fra ferierejser. Grækenland er et forholdsvis nyt land. Grækenland

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016 Kl. 9.00 Ravsted Kirke 745, 616; 680, 672 Kl. 10.00 Burkal 745, 680, 616; 534, 672 Tema: Rigdom Evangelium: Luk. 12,13-21 Rembrandt: Lignelsen om den rige mand (1627) "Spis, drik og vær glad!" Det var

Læs mere

Øjne, I er lykkelige I, som ser Guds Søn på jord!

Øjne, I er lykkelige I, som ser Guds Søn på jord! Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 2. oktober 2016 Kirkedag: 19.s.e.Trin/B Tekst: 1 Mos 28,10-18; 1 Kor 12,12-20; Joh 1,35-51 Salmer: SK: 731 * 26 * 164 * 334,1-2+5 LL: 731 * 26 * 335 * 164

Læs mere

3. Hold ALT nede, og tryk på F1 (så snart du har gjort det, behøver du ikke længere holde ALT nede).

3. Hold ALT nede, og tryk på F1 (så snart du har gjort det, behøver du ikke længere holde ALT nede). Der er 3 måder at indsætte græske symboler eller andre symboler ind i Notes. Metode 1) For at indtaste græske symboler i Lotus Notes har du følgende muligheder : Hold ALT nede, og tryk på F1 to gange lige

Læs mere

Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner

Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner Laila Kjærbæk FIO2010 Onsdag den 2. juni 2010 Pronominer (stedord) Et pronomen er et ord, der står i stedet for eller henviser til andre

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

De grammatiske betegnelser og deres historie

De grammatiske betegnelser og deres historie 1 De grammatiske betegnelser og deres historie I Babelstårnet bruges de såkaldte latinske betegnelser om de grammatiske begreber. Udtrykket latinsk er i denne forbindelse både rigtigt og forkert, for nok

Læs mere

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv?

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv? Opgave 1 Jesus udvalgte sig 12 disciple som fulgte ham mens han vandrede på jorden og senere rejste de ud i verden for at fortælle evangeliet videre. Find navnene Jesu 12 disciple: Bonusspørgsmål: Hvad

Læs mere

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Salmer: 729: Nu falmer skoven, 561: Jeg kender et land v. 8-10 + 13, 571: Den store hvide flok, 552: Nu har taget fra os, 787: Du, som har tændt

Læs mere

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen Historisk Bibliotek Jesper Carlsen Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jesper Carlsen Redaktør: Thomas Meloni Rønn Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars Groth Læs mere om serien

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Salmer: 94-119- 120/ 104-121 Tekst: Luk 2,1-14 Og det skete i de dage, at der udgik en befaling

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere

Substantiver. Adjektiver. Verber

Substantiver. Adjektiver. Verber 1 Substantiver 1. deklination A-stammer 2. deklination O-stammer 3. deklination konsonantstammer f m n m/f nominativ singularis terr-a land serv-us slave templ-um tempel rex konge akkusativ terr-am serv-um

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag JO HERMANN Latinsk grammatik på dansk Akademisk Forlag Latinsk grammatik på dansk 2. udgave, 2. 4. oplag, 2. 2011 Jo Hermann og Akademisk Forlag, et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab

Læs mere

HIEROGLYFSKRIFTEN. udvikling & afvikling. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk

HIEROGLYFSKRIFTEN. udvikling & afvikling. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk 1 HIEROGLYFSKRIFTEN udvikling & afvikling Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 Hieroglyfskriften udvikling & afvikling Af Erik Ansvang Ét er reliefferne og symbolerne, ét andet er selve skrivekunsten hie

Læs mere

Prædiken Alle Helgens søndag

Prædiken Alle Helgens søndag Prædiken Alle Helgens søndag Salmer: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang (mel. Crüger) DDS 544: Som dug på slagne enge DDS 571: Den store hvide flok vi se // DDS 573: Helgen her og helgen hisset DDS 406:

Læs mere

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 Helligånden oplyse sind og hjerte og velsigne ordet for os. Amen Når jeg underviser mine konfirmander, har et af temaerne de seneste år været

Læs mere

Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej?! Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24!!

Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej?! Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24!! Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej? Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24 Der er en vid port fulgt af en bred vej, og så er der en snæver port fulgt af en trang vej Introduktion

Læs mere

Hvorfor taler vi ikke latin i dag?

Hvorfor taler vi ikke latin i dag? Hvorfor taler vi ikke latin i dag? 19. september 2013 Latin var engang et sprog, der blev talt i store dele af Europa. Så hvorfor og hvordan forsvandt det, og hvad har vi tilbage af det i dag? Det svarer

Læs mere

Kristi liv. Det tror vi

Kristi liv. Det tror vi Studie 1 Guds ord 9 Åbne spørgsmål Har du nogensinde skullet sende en besked til en anden, hvor det ikke er lykkedes pga. en kommunikationsfejl? Hvordan føltes det? Del historien. Forestil dig, at du har

Læs mere

Kapitel 5. Arkitektur og skulptur

Kapitel 5. Arkitektur og skulptur In angulo cum libello Kapitel 5, side 1 Kapitel 5 Arkitektur og skulptur Fig. 24. Poseidontemplet i den græske koloni Poseidonia (lat: Paestum) ca. 70 km syd for Pompeji. Templet er opført i travertin

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

forord avh 19.11. 2014 København

forord avh 19.11. 2014 København forord Jeg lærte først sent at læse. Jeg kunne ikke skelne bogstaverne fra hinanden, ordene faldt sammen for mig. Min storebror læste, og min far. De snakkede om bøger, når familien var samlet omkring

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

FAGLIG REGNING Pharmakon, farmakonomuddannelsen september 2007

FAGLIG REGNING Pharmakon, farmakonomuddannelsen september 2007 FAGLIG REGNING Pharmakon, farmakonomuddannelsen september 2007 Indholdsfortegnelse Side De fire regningsarter... 3 Flerleddede størrelser... 5 Talbehandling... 8 Forholdsregning... 10 Procentregning...

Læs mere

FORORD OG VEJLEDNING 11. INDSKRIFTER 15 introduktion til emnet. IMPERIUM ROMANUM og dets udvikling 18

FORORD OG VEJLEDNING 11. INDSKRIFTER 15 introduktion til emnet. IMPERIUM ROMANUM og dets udvikling 18 I NDHOLD FORORD OG VEJLEDNING 11 INDSKRIFTER 15 introduktion til emnet IMPERIUM ROMANUM og dets udvikling 18 1 21 BYGNINGSVÆRKER, MONUMENTER Nominernes ordstammer OG LOKALITETER Kasusendelser: nominativ

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne.

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. marts 2015 Kirkedag: Mariæ bebudelse/a Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: SK: 106 * 441 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 LL: 106 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 Der findes

Læs mere

Kejseren bruger soldater. Gud nøjes med engle

Kejseren bruger soldater. Gud nøjes med engle Kejseren bruger soldater. Gud nøjes med engle Prædiken til 1. juledag 2015 af præst Kristine S. Hestbech I juleevangeliet hører vi om kejserens befaling og om englens budskab. Kejserens befaling var ikke

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Prædiken til Juledag 2015 Tekster: 1. Mosebog 1, Johannes Brev 4, Johannesevangeliet 1,1-14

Prædiken til Juledag 2015 Tekster: 1. Mosebog 1, Johannes Brev 4, Johannesevangeliet 1,1-14 Prædiken til Juledag 2015 Tekster: 1. Mosebog 1,1-5 - 1.Johannes Brev 4,7-11 - Johannesevangeliet 1,1-14 Glædelig jul! Sådan håber vi, den er for alle. At alle på én eller anden måde mærker at man hører

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

k a l l i g r a f i s k wo r k shop o r i o l m i r ó & a l l a n da a s t ru p j y d e ru p h ø j s ko l e, da n m a r k 2 8 j u n i 4 j u l i 2 0 1

k a l l i g r a f i s k wo r k shop o r i o l m i r ó & a l l a n da a s t ru p j y d e ru p h ø j s ko l e, da n m a r k 2 8 j u n i 4 j u l i 2 0 1 S k a l l i g r a f i s k wo r k shop o r i o l m i r ó & a l l a n da a s t ru p j y d e ru p h ø j s ko l e, da n m a r k 2 8 j u n i 4 j u l i 2 0 1 5 n ot h i n g quite says»i love yo u«like the ro

Læs mere

Faraos verden FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Faraos verden FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Skyldfølelser. Hvad er det bedste råd, du kan give os med hensyn til at leve dette liv?

Skyldfølelser. Hvad er det bedste råd, du kan give os med hensyn til at leve dette liv? Skyldfølelser Hvad er det bedste råd, du kan give os med hensyn til at leve dette liv? Jeg giver altid det samme råd: Følg det højeste du kender og ved. Du skal ikke følge det højeste, en anden ved, men

Læs mere

Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner

Grammatik Personlige pronominer Institutionaliserede præpositioner Grammatik Institutionaliserede præpositioner Laila Kjærbæk FIO2009 Tirsdag den 2. juni 2009 Pronominer (stedord) Et pronomen er et ord, der står i stedet for eller henviser til andre ord, først og fremmest

Læs mere

GUIDE. for børn og deres voksne

GUIDE. for børn og deres voksne åh velkommen mens kultur føle halvtreds os øv tale menneske vi wow kær en selvfølgelig fordi land fjorten og fjerde den mærke hos du kærlighed hvem hviske tvivl snart stor da fascinerende forunderlig af

Læs mere

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta Jürgen Spiess Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta CREDO Forord Da jeg gik i gymnasiet, skulle vi vælge mellem den matematiske og den sproglige linje. Jeg valgte den sproglige. Det var der

Læs mere

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Rom.10.10: Thi med hjertet tror man til retfærdighed, og med munden bekender man til frelse. Rom.10.4: Thi Kristus er lovens ophør, så retfærdighed gives enhver,

Læs mere

Åbenbaringen af Gud i Israels trosbekendelse

Åbenbaringen af Gud i Israels trosbekendelse Åbenbaringen af Gud i Israels trosbekendelse Israels trosbekendelse: "Hør Israel, Herren vor Gud, Herren er én, 5. Mos. 6:4. Israels trosbekendelse: Israels trosbekendelse: I daglig tale forkortet til:

Læs mere

Kapitel 4. Det pompejanske privathus

Kapitel 4. Det pompejanske privathus In angulo cum libello Kapitel 4, side 1 Kapitel 4 Det pompejanske privathus Fig. 18. Husene i Pompeji og Herculaneum har gerne haft to etager, men andensalen er bedst bevaret som her i Herculaneum. Mure

Læs mere

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Tekster: 2 Mos 32,7-10.30-32, Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Salmer: Lem kl 10.30 330 Du som ud af intet skabte (mel. Peter Møller) 166.1-3 Så skal dog Satans rige (mel. Guds godhed vil) 166.4-7 52 Du Herre Krist

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

q Får q Hest q Kat q Ged q Hund q Okse q Gæs q Høns q Svin

q Får q Hest q Kat q Ged q Hund q Okse q Gæs q Høns q Svin Bønderne (side 21-32) Karakteriser bondestenalderen Side 28-30 kan du læse om bondestenalderen. Beskriv, hvordan man levede omkring bondestenalderens begyndelse. Beskriv, hvordan man levede omkring bondestenalderens

Læs mere

X. Konstantin og kristendommen

X. Konstantin og kristendommen X. Konstantin og kristendommen Konstantin den Store var romersk kejser fra 306-337 e.v.t. På dette tidspunkt havde man for nylig indført det system, at der ikke blot var én, men to kejsere til at styre

Læs mere

14.12.2015. Friske fragmenter fra fortiden Jakob Povl Holck

14.12.2015. Friske fragmenter fra fortiden Jakob Povl Holck 14.12.2015 Friske fragmenter fra fortiden Jakob Povl Holck Middelalderfragmenter ganske kort Hvem: Ophavsmændene/-damerne til fragmenterne (til bøgerne de kom fra) levede i middelalderen. Typisk var de

Læs mere

30. nov. 2014 1.s. i advent. BK kl. 900. Strellev 1030. Der er dåb begge steder.

30. nov. 2014 1.s. i advent. BK kl. 900. Strellev 1030. Der er dåb begge steder. 30. nov. 2014 1.s. i advent. BK kl. 900. Strellev 1030. Der er dåb begge steder. Da Jesus drog ind i Jerusalem oplevede mange af byens indbyggere, hvad de længe havde længtes efter at opleve. Her var der

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

MÅLESTOKSFORHOLD HFB 2012 / 13. Målestoksforhold OP SL AG. Byggecentrum

MÅLESTOKSFORHOLD HFB 2012 / 13. Målestoksforhold OP SL AG.  Byggecentrum MÅLESTOKSFORHOLD Målestoksforhold 340 MÅLEENHEDER Måleenheder Omsætning: Gl. dansk mål metermål gl. engelsk mål (= amerikansk mål). Se også: Målesystemer og enheder. Gl. dansk mål Metermål Gl. engelsk

Læs mere

Kompendium til Antik Kultur

Kompendium til Antik Kultur 1 Tortzen, Chr. Gorm; Schwartz, Adam; Mejer, Jørgen: Titelblad 1 Kilde: 2017 2 Tortzen, Chr. Gorm: Semesterplan. Antik kultur 3 Kilde: Semesterplan 2005 3 Tortzen, Chr. Gorm: Den klassiske tradition. Den

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Bibelen, anden del. Lektion 2

Bibelen, anden del. Lektion 2 Lektion 2 Bibelen, anden del Profeterne De profetiske bøger er: Josvabogen, Dommerbogen, 1.-2. Samuelsbog, 1.-2. Kongebog, Esajas bog, Jeremias bog, Ezekiels bog, Hoseas bog, Joels bog, Amos bog, Obedias

Læs mere

Det var første gang Jesus gik over menneskers grænse.

Det var første gang Jesus gik over menneskers grænse. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 22. JANUAR 2017 3. SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: 5. Mos. 10,17-21; Rom. 12,16b-21; Matth. 8,1-13 Salmer: 739,52,365,582,400 Herre Jesus, kom at røre mig ved din den

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Studie. Døden & opstandelsen

Studie. Døden & opstandelsen Studie 13 Døden & opstandelsen 73 Åbningshistorie Et gammelt mundheld om faldskærmsudspring siger, at det er ikke faldet, der slår dig ihjel, det er jorden. Døden er noget, de færreste mennesker glæder

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

v1 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. v2 Jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over urdybet, og Guds ånd svævede over vandene.

v1 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. v2 Jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over urdybet, og Guds ånd svævede over vandene. 1 15 - Op al den ting 448 - Fyldt af glæde 728 - Du gav mig, O Herre 730 - Vi pløjed og vi såe de nadververs 732 v. 7-8 - 729 - Nu falmer skoven 1. Mos. 1, 1ff v1 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden.

Læs mere

Til min far Gordon Benner og min bror Colin Benner som har lært mig så meget om at vælge Guds vej

Til min far Gordon Benner og min bror Colin Benner som har lært mig så meget om at vælge Guds vej Indhold Forord: At vælge Guds vej 7 1. Viljens mange ansigter 11 2. Mit rige, Dit rige 27 3. Kærlighed og vilje 42 4. At vælge Gud 53 5. Vilje og længsel 70 6. At vælge korset 85 7. At udvikle hjertets

Læs mere

En e-bog fra. AROS Forlag. Se flere titler på www.arosforlag.dk

En e-bog fra. AROS Forlag. Se flere titler på www.arosforlag.dk En e-bog fra AROS Forlag Se flere titler på www.arosforlag.dk Denne e-bog indeholder et digitalt vandmærk. Der er ved dit køb indlejret et digital mærke, som kan vise tilbage til dig som køber. Du skal

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (dåb + kirkekaffe) Tema: God forvaltning Salmer: 749, 683, 448; 728, 375 Evangelium: Luk. 16,1-9 Sikke en svindler vi hører om i dag! Han har snydt sin herre, og nu hvor det er ved

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9.00: 749-117/ 98-102- 118 Vinderslev kl.10.30: 749-117- 94/ 98-102- 118 Dette hellige evangelium

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

1. s. i advent 30. november 2014 - Haderslev Domkirke kl. 10

1. s. i advent 30. november 2014 - Haderslev Domkirke kl. 10 1. s. i advent 30. november 2014 - Haderslev Domkirke kl. 10 74-83 447-73 / 90-102,2-78 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus (21,1-9): Da de nærmede sig Jerusalem og kom til Betfage ved

Læs mere

#1 At finde fred gennem biblen

#1 At finde fred gennem biblen #1 At finde fred gennem biblen Bibelen er en bemærkelsesværdig bog. Den er verdens mest solgte bog. Den blev skrevet over en periode af 1500 år af over 40 forskellige forfattere. Den består af 66 bøger,

Læs mere

LUK 2,1-20; MATT 2,1-12; DEN STORE MESTER, S OG Huskevers: Jeg elsker dig, Herre SL 18,2. Budskabet: Vi elsker Jesus.

LUK 2,1-20; MATT 2,1-12; DEN STORE MESTER, S OG Huskevers: Jeg elsker dig, Herre SL 18,2. Budskabet: Vi elsker Jesus. LUK 2,1-20; MATT 2,1-12; DEN STORE MESTER, S. 25-28 OG 34-39. Jesus er født Huskevers: Jeg elsker dig, Herre SL 18,2 Budskabet: Vi elsker Jesus. Se en mor med hendes nye baby. Nye babyer er noget helt

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Kl. 11.00 Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Evangelium: Joh. 6,44-51 Pinsedag kom Helligånden over apostlene, og Peter holdt en brandtale.

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

20. seftr Matt 22,1-14.Vigtigere end det vigtige

20. seftr Matt 22,1-14.Vigtigere end det vigtige 20. seftr Matt 22,1-14.Vigtigere end det vigtige Tonen er skarp i dag. Konflikten mellem Jødernes ledere og Jesus stiger i intensitet. Det er den sidste hektiske uge i Jerusalem. Jesus ved, hvordan det

Læs mere

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum.

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum. Opgave om verber Hvad er et verbum? 1. Navn Løsning 2. Et verbum kaldes også på dansk for et Udsagnsord navneord tillægsord biord sagnord 3. Hvilket af følgende udsagn gælder om verberne? De bøjes i køn,

Læs mere

Tale til Ung Liga d Skriften alene

Tale til Ung Liga d Skriften alene Tale til Ung Liga d. 12.01.11 Skriften alene ved Daniel Præstholm Varighed: ca. 35 minutter Målgruppe: Ung Liga (25-30 år) Emne: Skriften alene Forslag til sange: Første gang jeg læste teksten (FS 54)

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt Børnebiblen præsenterer Da Gud skabte alt Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Byron Unger; Lazarus Bearbejdet af: Bob Davies; Tammy S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children

Læs mere