Kardiologiudredning. Status for den nuværende organisering af hjerteområdet i Region Midtjylland og anbefalinger om nye tiltag (kardiologirapporten).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kardiologiudredning. Status for den nuværende organisering af hjerteområdet i Region Midtjylland og anbefalinger om nye tiltag (kardiologirapporten)."

Transkript

1 1 Kardiologiudredning. Status for den nuværende organisering af hjerteområdet i Region Midtjylland og anbefalinger om nye tiltag (kardiologirapporten). Kommentar til fremsendte kardiologirapport og separat rapport vedrørende decentralisering af PCI- behandling og FFR-måling. Ved det afsluttende møde i klinikergruppen den 21. februar, 2013, på Skejby Sygehus, kunne der ikke opnås enighed om den fremtidige organisering af PCI-behandlingen (ballonbehandling af kransårene) i Regionen. Organisering af den såkaldte FFR-måling blev ikke drøftet af tidsmæssige grunde. HEV fremsender derfor nedenstående separate forslag til PCI (herunder PPCI) behandling og FFR-måling ved HEV og HEM. Kardiologirapporten redegør udførligt for nuværende organisering af hjerteområdet. Rapporten udtrykker grundlæggende et ønske om at bevare aktuelle arbejdsdeling mellem Aarhus Universitetshospital og regionens øvrige sygehuse og fokuserer her unuanceret på, at AUH kan bibeholde en unik position som regionens spydspidshospital. Vi kan tilslutte os rapportens afsnit om ekkokardiografi, samarbejde med praksis, hjerterehabilitering samt hjerte-ct. På iskæmi området, er der imidlertid fremkommet nye behandlingsvejledninger for patienter med akut ST-elevations myokardieinfarkt (STEMI, stor blodprop i hjertet). Disse vejledninger ændrer på afgørende vis forudsætningerne for vores behandling af denne vigtige patientgruppe. Også for patienter med stabil angina pektoris (hjertekrampe) er den invasive udredning under markant ændring. Den tekniske udvikling inden for PCI og ikke mindst krav til hurtigere behandling af AMIpatienter gør en decentralisering af PCI-behandlingen naturlig og nødvendig. Vi anser rapportens afsnit om decentralisering for unuanceret, fejlagtigt og fagligt uambitiøst. De anførte beregninger baseres på registerdata fra Vestdanmark. Problemet er her det generelle, at man ikke kan bruge registre til en præcis vurdering af risiko ved behandlingsforsinkelse. Alene det forhold, at man påviser, at behandlingsforsinkelsen ved transport af en Herning-patient til Skejby kun udgør 20 minutter mere end ved en patient fra Aarhus, viser at beregningerne mangler jordforbindelse. Ved at lægge andre registre til grund for beregningerne, kunne man finde væsentlig højere risiko ved transport af STEMI patienter fra Vestjylland til Aarhus. Vi har den opfattelse, at jo kortere behandlingsforsinkelse desto bedre, og er her i overensstemmelse med de nye europæiske guidelines. I det følgende, vores separate rapport.

2 2 Behandling af STEMI. Oktober 2012 publiceredes en ny europæisk vejledning for behandling af STEMI.(1) Det væsentligste nye element i vejledningen er en opstramning af krav til betids behandling af STEMI patienter med specifikke krav til det såkaldte system delay, i vejledningen defineret som tid fra first medical contact (FMC) to reperfusion. Det vil i praksis sige tidsforløb fra ambulancens ankomst til patientens bopæl til kranspulsåren er åbnet. Den europæiske vejledning anfører: System delay bør være < 90 minutter for alle patienter og < 60 minutter for patienter med kort symptomvarighed og stor blodprop. Thrombolyse (blodprop opløsende medicinsk behandling), hvis system delay skønnes at oversige 120 minutter. System delay bør være så kort som muligt. System delay bør være en kvalitetsindikator. System forsinkelse bør monitoreres løbende. Organisationen bør revideres ved uhensigtsmæssige afvigelser. Ingen af disse anbefalinger følges i Region Midtjylland, og formentlig ej heller af landets øvrige regioner. Randomiserede undersøgelser vedrørende længden af forsinkelse og dødelighed ved behandling af STEMI er uigennemførlige af etiske grunde. Derfor er disse meget konkrete anbefalinger baseret på sekundæranalyser af forskellig art og på sund fornuft, da al tilgængelig viden tilsiger, at STEMI patienter bør behandles så hurtigt som muligt.(2-4) De nye kortere tider for acceptabelt system delay tydeliggør et problem, som har eksisteret siden seneste STEMI behandlingsvejledning fra 2008.(5) Problemet fremgår af flere danske arbejder vedrørende transport af patienter med STEMI. I et arbejde fra Midtjylland(6) finder man et system delay på 141 minutter for patienter, transporteret mere end 75km. I et arbejde fra Region Sjælland(7) dokumenteres et delay fra FMC til PPCI på 119 minutter ved landtransport på km og 160 minutter ved km. Her anføres endvidere, at lang transporttid medfører risiko for øget dødelighed. Der er for øjeblikket ikke data, som tyder på, at helikopter transport vil tilvejebringe et acceptabelt FMC til PCI delay for disse patienter. Tværtimod overholdes 2012 Guidelines ikke af de helikopter transporterede patienter i ovennævnte midtjyske arbejde.(6) Også akutlægehelikopter rapporten fra Sjælland(8) viser, at forsinkelse til akut behandling kan reduceres betydeligt mere ved at tillade PPCI i Roskilde frem for transport med helikopter. Et arbejde fra HEV vedrørende transporttid for STEMI patienter fra HEVs optageområde bliver sandsynligvis i nær fremtid publiceret i Danish Medical Journal og i Ugeskrift for Læger. Der er tilgået Regionen en kopi af dette arbejde. Her dokumenteres, at under 10 % (ti procent) af patienterne fra HEVs optageområde bliver behandlet betids. Ved STEMI, er tidsforløbet fra symptomdebut til behandling af afgørende betydning for patientens fremtid.(1;3;5;9) Derfor finder vi situationen uholdbar og uacceptabel for vore patienter. Problemet bliver muligvis forbedret, men ingenlunde løst ved udvidet brug af

3 3 lægehelikopter. Airlifting er en kompleks og kostbar form for transport med omladninger, betydelig afhængighed af vejrlig og vanskelliggjort om natten.(10;11) System delay er meget sjældent under 90 minutter ved helikopter transport af STEMI patienter i vort område.(6) Hvis Region Midtjylland tillader PPCI behandling ved HEV, vil det afkorte behandlingstiden for STEMI patienter markant, og ligestille patienter fra Vestjylland med patienter fra Aarhus området. Det er i overensstemmelse med kardiologirapportens målsætning, om ensartede og sammenhængende tilbud af højeste kvalitet til alle hjertepatienter i regionen uanset bopæl. Vi anbefaler derfor Regionen, at anbefale indførelse af PCI-behandlig herunder PPCIbehandlig ved HEV. Det vil naturligvis også betyde, et væsentligt, samtidigt kvalitetsløft for behandlingen af patienter med stabil og ustabil angina pektoris, som efter en decentralisering vil kunne behandles i tilslutning til den udførte kontrast røntgenundersøgelse af kranspulsårerne (KAG). KAG og FFR- måling Normalt afgør vi, hvilke kranspulsåre forsnævringer der kræver behandling, på baggrund af en visuel bedømmelse af en KAG. Gennem de senere år har vi imidlertid fået nye metoder til at vurdere, om en forsnævring begrænser blodgennemstrømningen. Ved den såkaldte Fraktionerede Flow Reserve (FFR), kan man ved trykmålinger i kranspulsåren før og efter en forsnævring beregne den sande sværhedsgrad af forsnævringen.(12). En værdi < 0,80 betyder, at en forsnævring begrænser blodgennemstrømningen, og bør behandles. FFR bedømmelsen stemmer ikke altid overens med KAG, da sværhedsgraden af en forsnævring som regel overvurderes ved KAG.(12) Vi ved, at det er en fordel, at undlade behandling med ballon og stent, hvis forsnævringer er fundet betydningsløse ved FFR måling.(13;14) Derimod er behandling med ballon og stent bedre end medicinsk behandling, hvis en forsnævring begrænser blodgennemstrømningen.(15) Det er sandsynligt, at det samme vil gælde i forbindelse med bypassoperation, og at FFR måling også bliver en del af udredningen af de patienter, der skal have udført en hjerte bypassoperation. Der udføres for øjeblikket et stort og stigende antal FFR-målinger i regionen. Undersøgelserne foretages udelukkende ved AUH. Det betyder, at et betydeligt antal patienter må viderehenvises til Aarhus fra Herning og Viborg, til supplerende FFR-måling. Dette resulterer i uhensigtsmæssige udrednings- og behandlingsforløb. FFR-måling er teknisk set en enkel procedure med minimal risiko for komplikationer; på niveau med risiko ved at udføre KAG. Regionen anbefales derfor at tillade og implementere FFR-måling ved HEV og ved HEM.

4 4 Decentralisering Implementering af PCI behandling ved HEV og FFR-måling ved HEV og HEM vil betyde et opgør med den centralistiske tankegang, som hidtil har været fremherskende. Der er ikke længere faglig begrundelse for at reservere PCI eller FFR-måling til sygehuse med hjertekirurgisk backup.(16-18) I det hele taget er en udtalt centralisering af PCI behandling et dansk fænomen. Den foreslåede moderate decentralisering vil ikke modvirke AUHs mulighed for at gøre sig gældende nationalt eller internationalt. Decentralisering af disse meget hyppigt udførte behandlinger, som udelukkende i Danmark anses for en såkaldt højt specialiseret funktion vil til gengæld danne baggrund for et bredt og inspirerende klinisk og forskningsmæssigt samarbejde i Region Midt til fælles udvikling af involverede hospitalsenheder og til glæde for vore patienter, som vil kunne tilbydes bedre og hurtigere behandling.

5 5 Reference List (1) Steg PG, James SK, Atar D, Badano LP, Lundqvist CB, Borger MA, Di MC, Dickstein K, Ducrocq G, Fernandez Aviles F, Gershlick AH, Giannuzzi P, Halvorsen S, Huber K, Juni P, Kastrati A, Knuuti J, Lenzen MJ, Mahaffey KW, Valgimigli M, Van't Hof A, Widimsky P, Zahger D, Bax JJ, Baumgartner H et al. ESC Guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST segment elevation: The Task Force on the management of ST segment elevation acute myocardial infarction of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J 2012 October;33(20): (2) Terkelsen CJ, Jensen LO, Tilsted HH, Trautner S, Johnsen SP, Vach W, Botker HE, Thuesen L, Lassen JF. Health care system delay and heart failure in patients with ST segment elevation myocardial infarction treated with primary percutaneous coronary intervention: follow up of population based medical registry data. Ann Intern Med 2011 September 20;155(6): (3) Terkelsen CJ, Sorensen JT, Maeng M, Jensen LO, Tilsted HH, Trautner S, Vach W, Johnsen SP, Thuesen L, Lassen JF. System delay and mortality among patients with STEMI treated with primary percutaneous coronary intervention. JAMA 2010 August 18;304(7): (4) De LG, Suryapranata H, Ottervanger JP, Antman EM. Time delay to treatment and mortality in primary angioplasty for acute myocardial infarction: every minute of delay counts. Circulation 2004 March 16;109(10): (5) Van de Werf F, Bax J, Betriu A, Blomstrom Lundqvist C, Crea F, Falk V, Filippatos G, Fox K, Huber K, Kastrati A, Rosengren A, Steg PG, Tubaro M, Verheugt F, Weidinger F, Weis M. Management of acute myocardial infarction in patients presenting with persistent ST segment elevation: the Task Force on the Management of ST Segment Elevation Acute Myocardial Infarction of the European Society of Cardiology. Eur Heart J 2008 December;29(23): (6) Knudsen L, Stengaard C, Hansen TM, Lassen JF, Terkelsen CJ. Earlier reperfusion in patients with STelevation Myocardial infarction by use of helicopter. Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2012 October 4;20(1):70. (7) Schoos MM SMHAMMLJSJeal. Reperfusion delay in patients treated with primary percutaneous coronary intervention: insight from a real world Danish ST segment elevation myocardial infarction population in the era of telemedicine. European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care 2012;1(3): (8) DSI, rapport Akutlægehelikopter i Danmark.: DSI, rapport Akutlægehelikopter i Danmark., (2012). (9) Terkelsen CJ, Jensen LO, Tilsted HH, Trautner S, Johnsen SP, Vach W, Botker HE, Thuesen L, Lassen JF. Health care system delay and heart failure in patients with ST segment elevation myocardial infarction treated with primary percutaneous coronary intervention: follow up of population based medical registry data. Ann Intern Med 2011 September 20;155(6):361 7.

6 6 (10) Knudsen L, Hansen TM, Hesselfeldt R, Steinmetz J. [Time gain by helicopter transportation of STelevation myocardial infarction patients.]. Ugeskr Laeger 2013 January 21;175(4): (11) Lassen JF. [In Process Citation]. Ugeskr Laeger 2013 January 21;175(4):180. (12) Tonino PA, Fearon WF, De BB, Oldroyd KG, Leesar MA, Ver Lee PN, Maccarthy PA, Van't Veer M, Pijls NH. Angiographic versus functional severity of coronary artery stenoses in the FAME study fractional flow reserve versus angiography in multivessel evaluation. J Am Coll Cardiol 2010 June 22;55(25): (13) Pijls NH, van SP, Manoharan G, Boersma E, Bech JW, Van't Veer M, Bar F, Hoorntje J, Koolen J, Wijns W, De BB. Percutaneous coronary intervention of functionally nonsignificant stenosis: 5 year follow up of the DEFER Study. J Am Coll Cardiol 2007 May 29;49(21): (14) Tonino PA, De BB, Pijls NH, Siebert U, Ikeno F, Veer M, Klauss V, Manoharan G, Engstrom T, Oldroyd KG, Ver Lee PN, Maccarthy PA, Fearon WF. Fractional flow reserve versus angiography for guiding percutaneous coronary intervention. N Engl J Med 2009 January 15;360(3): (15) De BB, Pijls NH, Kalesan B, Barbato E, Tonino PA, Piroth Z, Jagic N, Mobius Winkler S, Rioufol G, Witt N, Kala P, MacCarthy P, Engstrom T, Oldroyd KG, Mavromatis K, Manoharan G, Verlee P, Frobert O, Curzen N, Johnson JB, Juni P, Fearon WF. Fractional flow reserve guided PCI versus medical therapy in stable coronary disease. N Engl J Med 2012 September 13;367(11): (16) Aversano T, Lemmon CC, Liu L. Outcomes of PCI at hospitals with or without on site cardiac surgery. N Engl J Med 2012 May 10;366(19): (17) Singh M, Holmes DR, Jr., Dehmer GJ, Lennon RJ, Wharton TP, Kutcher MA, Aversano T, Rihal CS. Percutaneous coronary intervention at centers with and without on site surgery: a meta analysis. JAMA 2011 December 14;306(22): (18) Carlsson J, James SN, Stahle E, Hofer S, Lagerqvist B. Outcome of percutaneous coronary intervention in hospitals with and without on site cardiac surgery standby. Heart 2007 March;93(3):335 8.

Specialeansøgning Intern medicin: kardiologi

Specialeansøgning Intern medicin: kardiologi Specialeansøgning Intern medicin: kardiologi Den 26. oktober 2012 1 3. Specialets højt specialiserede niveau Ansøgning om varetagelse af de højt specialiserede funktioner: Akut koronarangiografi (KAG)

Læs mere

Information og debat Decentralisering af primær PCI og danske forbehold til ESC guidelines

Information og debat Decentralisering af primær PCI og danske forbehold til ESC guidelines Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 222 Offentligt Information og debat Decentralisering af primær PCI og danske forbehold til ESC guidelines Christian Juhl

Læs mere

Ulighed i hospitalsbehandling efter hjertestop i Danmark

Ulighed i hospitalsbehandling efter hjertestop i Danmark Hjertemedicinsk klinik Ulighed i hospitalsbehandling efter hjertestop i Danmark Hjertestarterkonference 2017 23. November 2017 Matilde Winther-Jensen, cand.scient, phd-studerende 1 Disposition Hvad mener

Læs mere

ustabile hjertekramper og/eller

ustabile hjertekramper og/eller Pakkeforløb for hjertesygdomme Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om ustabile hjertekramper og/eller blodprop i hjertet Pakkeforløb ustabile hjertekramper og blodprop i hjertet I denne

Læs mere

GODKENDELSE AF ESC GUIDELINES VEDRØRENDE STEMI

GODKENDELSE AF ESC GUIDELINES VEDRØRENDE STEMI Dansk Cardiologisk Selskab GODKENDELSE AF ESC GUIDELINES VEDRØRENDE STEMI Anders Junker og Christian Juhl Terkelsen Præsenteret ved DCS/DTS Fællesmøde 10. januar 2013 Materialet må kun anvendes til selvstudium.

Læs mere

NOTAT. Europæiske retningslinjer for behandling af akut blodprop i hjertet

NOTAT. Europæiske retningslinjer for behandling af akut blodprop i hjertet Regionshuset Viborg NOTAT Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Dato 21-11-2013 Europæiske retningslinjer for behandling af akut blodprop

Læs mere

Lægmandsresume Bypassoperation vejledt af trykmåling i kranspulsårerne FFR-guided revaskulariseringsstrategi forud for CABG

Lægmandsresume Bypassoperation vejledt af trykmåling i kranspulsårerne FFR-guided revaskulariseringsstrategi forud for CABG Lægmandsresume Bypassoperation vejledt af trykmåling i kranspulsårerne Koronar bypassoperation (CABG) er en veldokumenteret behandling af patienter med forsnævring eller tillukning af hjertets kranspulsårer.

Læs mere

Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011

Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011 N O T A T 14-02-2012 Sag nr. 09/2995 Dokumentnr. 58242/11 Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011 Pr. 1. januar 2010 implementerede regionerne pakkeforløb for fire hjertesygdomme:

Læs mere

Vedr. behandlingen af akut blodprop i hjertet: akut PCI (ballonudvidelse) i Danmark

Vedr. behandlingen af akut blodprop i hjertet: akut PCI (ballonudvidelse) i Danmark Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 428 Offentligt Dato 21. august 2013 Sagsnr. 4-1010-39/1 Vedr. behandlingen af akut blodprop i hjertet: akut PCI (ballonudvidelse) i Danmark

Læs mere

Status for pakkeforløb på hjerteområdet november 2010

Status for pakkeforløb på hjerteområdet november 2010 N O T A T 25-11-2010 Status for pakkeforløb på hjerteområdet november 2010 Danske Regioner har udarbejdet en statusopgørelse for implementering af pakkeforløbene på hjerteområdet. Statusopgørelsen giver

Læs mere

DELTAGERINFORMATION. Bypassoperation vejledt af trykmåling i kranspulsårerne

DELTAGERINFORMATION. Bypassoperation vejledt af trykmåling i kranspulsårerne DELTAGERINFORMATION Bypassoperation vejledt af trykmåling i kranspulsårerne (FFR-guided revaskulariseringsstrategi forud for CABG) Vi vil hermed spørge, om De vil deltage i et videnskabeligt forsøg/projekt.

Læs mere

Prognosis and Final Diagnosis in ACS using Telemedicine for Field Triage

Prognosis and Final Diagnosis in ACS using Telemedicine for Field Triage Prognosis and Final Diagnosis in ACS using Telemedicine for Field Triage Peter Clemmensen MD, PhD, FESC Maria S Ripa, MD Mikkel Schoos, MD Frans Pedersen, MD, PhD Anders Hvelplund, MD, PhD Erik Jørgensen,

Læs mere

Akut koronarsyndrom i almen praksis

Akut koronarsyndrom i almen praksis K ARDIOLOGI 181 Akut koronarsyndrom i almen praksis Ellen Ladegaard, Christian Juhl Terkelsen, Jens Flensted Lassen & Troels Martin Hansen Tidligere studier tyder på, at to tredjedele af patienterne med

Læs mere

Notat til møde i regionsrådet den 24. september Svar på yderligere spørgsmål angående behandling med akut PCI

Notat til møde i regionsrådet den 24. september Svar på yderligere spørgsmål angående behandling med akut PCI Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Notat til møde i regionsrådet den 24. september 2014 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Svar på yderligere spørgsmål

Læs mere

ESC Guidelines. Danske kommentarer til ESC Guidelines:

ESC Guidelines. Danske kommentarer til ESC Guidelines: Danske kommentarer til : 2017 for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation Arbejdsgruppen bestod af følgende: Svend Eggert Jensen, Christian Juhl Terkelsen

Læs mere

forfatteren som har alle rettigheder. Foredraget må kun gengives med tilladelse. DCS Årsmøde 2011

forfatteren som har alle rettigheder. Foredraget må kun gengives med tilladelse. DCS Årsmøde 2011 Følgende foredrag er udlånt med venlig tilladelse af forfatteren som har alle rettigheder. Foredraget må kun gengives med tilladelse. DCS Årsmøde 2011 Agenda: skjulte dagsorden akut kardiologi 1. DCS understreger,

Læs mere

Monitorering af hjertepakker 4. kvartal 2015

Monitorering af hjertepakker 4. kvartal 2015 N O T A T Monitorering af hjertepakker 4. kvartal 10-03-2016 e Nærværende notat indeholder Sundhedsstyrelsens kommentarer til data for den nationale monitorering af hjerteområdet for 4. kvartal. Monitoreringen

Læs mere

Hjerterehabilitering - evidens og status. Mogens Lytken Larsen Ledende overlæge, dr.med. Hjertemedicinsk afdeling B Odense Universitetshospital

Hjerterehabilitering - evidens og status. Mogens Lytken Larsen Ledende overlæge, dr.med. Hjertemedicinsk afdeling B Odense Universitetshospital Hjerterehabilitering - evidens og status Mogens Lytken Larsen Ledende overlæge, dr.med. Hjertemedicinsk afdeling B Odense Universitetshospital Hjertesygdomme i Danmark Iskæmisk hjertesygdom: Akut koronart

Læs mere

AFRAPPORTERING. Undersøgelse af regionale data for transporttider og overlevelse i forbindelse med primær PCI i Region Midtjylland

AFRAPPORTERING. Undersøgelse af regionale data for transporttider og overlevelse i forbindelse med primær PCI i Region Midtjylland Regionshuset Viborg AFRAPPORTERING Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Dato 02-06-2014 Undersøgelse af regionale data for transporttider

Læs mere

Monitorering af hjertepakker 1. kvartal 2016

Monitorering af hjertepakker 1. kvartal 2016 N O T A T Monitorering af hjertepakker 1. kvartal 10-06- e Nærværende notat indeholder Sundhedsstyrelsens kommentarer til data for den nationale monitorering af hjerteområdet for 1. kvartal. Monitoreringen

Læs mere

Dansk register for Akut Koronart Syndrom

Dansk register for Akut Koronart Syndrom Dansk register for Akut Koronart Syndrom (DanAKS) Tillæg til dokumentalistrapport dataadgange Version 1.0 Maj/juni 2018 Dansk register for Akut Koronart Syndrom Tillæg til dokumentalistrapport Version

Læs mere

Regionernes svar er indsamlet i perioden 7. til 29. marts 2011.

Regionernes svar er indsamlet i perioden 7. til 29. marts 2011. N O T A T 09-05-2011 Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet marts 2011 Danske Regioner har på baggrund af regionernes indberetninger udarbejdet en ny statusopgørelse for implementering

Læs mere

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet 2018 Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Opgørelse for 2. kvartal 2018 Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Side 2/39 Overvågning

Læs mere

Overvågning af udredning og udvalgte. hjerteområdet

Overvågning af udredning og udvalgte. hjerteområdet Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet OPGØRELSE FOR 3. KVARTAL 17 18 Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Opgørelse for 3. kvartal 17

Læs mere

Overvågning af udredning og udvalgte. hjerteområdet

Overvågning af udredning og udvalgte. hjerteområdet Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet OPGØRELSE FOR 1. OG 2. KVARTAL 217 217 Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Opgørelse for 1. og

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 4. kvartal 2013

Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 4. kvartal 2013 N o t a t Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 4. kvartal 2013 Monitoreringen gør det muligt at sammenligne mellem de enkelte pakkeforløb og de enkelte regioner. 13. marts 2014

Læs mere

Følgende dias er fremlagt ved DCS / DTS Fællesmøde 13. januar 2011 og alle rettigheder tilhører foredragsholderen. Gengivelse må kun foretages ved

Følgende dias er fremlagt ved DCS / DTS Fællesmøde 13. januar 2011 og alle rettigheder tilhører foredragsholderen. Gengivelse må kun foretages ved Følgende dias er fremlagt ved DCS / DTS Fællesmøde 13. januar 2011 og alle rettigheder tilhører foredragsholderen. Gengivelse må kun foretages ved tilladelse. Guidelines om atrieflimren Medicinsk og elektrofysiologisk

Læs mere

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet 19 Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Opgørelse for 3. kvartal 18 Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Side /37 Overvågning af udredning

Læs mere

Monitorering af hjertepakker 4. kvartal 2016

Monitorering af hjertepakker 4. kvartal 2016 N O T A T Monitorering af hjertepakker 4. kvartal Task Force for Patientforløb for Kræft- og Hjerteområdet har besluttet at nedlægge eksisterende pakkeforløb for hjerteområdet inklusiv tilhørende registrerings-

Læs mere

!!"!# $ !" # $% #... 1... 2

!!!# $ ! # $% #... 1... 2 !!"!# $ %&'"( )( & (!'*+&-"' )$ %&./' (+ 0!" #... 1... 2 &"'"#... 2 (... 3 #... 4 #... 4 )... 5 * # +-*./... 5 0 '"# #... 5 "1" #... 5 2"1... 7 &... 8 %##... 8 (%#... 8 3$%#%... 9 4 %... 10 ##$... 12 3

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 1. kvartal 2014

Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 1. kvartal 2014 N o t a t Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 1. Nærværende notat indeholder Sundhedsstyrelsens kommentarer til data for den nationale moni. Monitoreringen gør det muligt at

Læs mere

Patienters oplevelser af det præ- til det postakutte forløb i forbindelse med NSTEMI, relateret til to forskellige behandlingsregimer.

Patienters oplevelser af det præ- til det postakutte forløb i forbindelse med NSTEMI, relateret til to forskellige behandlingsregimer. Projekttitel Patienters oplevelser af det præ- til det postakutte forløb i forbindelse med NSTEMI, relateret til to forskellige behandlingsregimer. Baggrund I Danmark er der hvert år knap 16.000 mennesker

Læs mere

Notat vedr. kapaciteten på hjerteområdet

Notat vedr. kapaciteten på hjerteområdet Notat vedr. kapaciteten på hjerteområdet Der henvises flere og flere patienter til regionernes hjerteafdelinger på grund af demografien med flere ældre samt det øgede fokus på hjerteområdet. Presset på

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 166 Offentligt. Akut PCI i Region Sjælland Sundheds- og forebyggelsesudvalg 03.12.

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 166 Offentligt. Akut PCI i Region Sjælland Sundheds- og forebyggelsesudvalg 03.12. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 166 Offentligt Akut PCI i Region Sjælland Sundheds- og forebyggelsesudvalg 03.12.2013 Lav Kvalitet Ulige Adgang til Livsvigtig Behandling 18

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om. stabile hjertekramper. Pakkeforløb for hjertesygdomme

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om. stabile hjertekramper. Pakkeforløb for hjertesygdomme Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om stabile hjertekramper Pakkeforløb for hjertesygdomme PakkeForløb- stabile hjertekramper I denne pjece findes en generel og kort beskrivelse af, hvad

Læs mere

Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne

Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 111 Offentligt 16. december 2010 Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne Ventelisteundersøgelse

Læs mere

Notat vedrørende ventelistesituationen på hjerteområdet

Notat vedrørende ventelistesituationen på hjerteområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat vedrørende ventelistesituationen på hjerteområdet Som opfølgning på en

Læs mere

ESC Guidelines. Danske kommentarer til ESC Guidelines:

ESC Guidelines. Danske kommentarer til ESC Guidelines: Danske kommentarer til : for the management of acute coronary syndromes in patients presenting without persistent ST-segment elevation HØRINGSUDKAST Arbejdsgruppen bestod af følgende: AKS nucleus arbejdsgruppen:

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 2. kvartal 2014

Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 2. kvartal 2014 N o t a t Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 2. kvartal Dette notat indeholder Sundhedsstyrelsens kommentarer til data for den nationale moni. kvartal. Monitoreringen gør det

Læs mere

Slide no 1. Nana Folmann Hempler Forsker, Phd

Slide no 1. Nana Folmann Hempler Forsker, Phd Slide no 1 Nana Folmann Hempler Forsker, Phd En registerbaseret undersøgelse af etniske og sociale forskelle i medicinsk behandling efter AMI (blodprop i hjertet) Forskningsspørgsmål Er der forskel i kvalitet

Læs mere

Driftsrapportering for 2015

Driftsrapportering for 2015 Driftsrapportering for 2015 Indledning Driftsrapporteringen dækker den landsdækkende akutlægehelikopters første hele driftsår. Rapporten vil beskrive udviklingen i aktivitet, flyvningernes fordeling i

Læs mere

Palliativ indsats og hjerteinsufficiens

Palliativ indsats og hjerteinsufficiens Palliativ indsats og hjerteinsufficiens Birgith Hasselkvist Udviklingssygeplejerske, MKS Regionshospitalet Randers Landskursus for hospice og palliationssygeplejersker, Vejle 2012 Pakkeforløb hjerteklap-

Læs mere

Akutlægehelikopter i Jylland

Akutlægehelikopter i Jylland Akutlægehelikopter i Jylland v/ Jes Søgaard Anne Brøcker Susanne Reindahl Rasmussen Marie Brandhøj Wiuff Dansk Sundhedsinstitut Pressemøde Viborg d. 16. april 2012 16. april 2012 1 Akutlægehelikoptere

Læs mere

KAG uden for højt specialiseret hjertecenter

KAG uden for højt specialiseret hjertecenter N O T A T KAG uden for højt specialiseret hjertecenter Baggrund I forbindelse med s specialegennemgang samt udarbejdelse af pakkeforløb på hjerteområdet blev det tydeliggjort, at der var behov for en revision

Læs mere

Multimorbiditet og geriatrisk screening

Multimorbiditet og geriatrisk screening Multimorbiditet og geriatrisk screening Ledende overlæge phd MPA Medicinsk afdeling O Multimorbiditet og geriatrisk screening Geriatri og diskussion Geriatri og dokumentation Geriatri og organisation Geriatri

Læs mere

Fase 3 hjerterehabilitering - kan det forsømte indhentes?

Fase 3 hjerterehabilitering - kan det forsømte indhentes? Revideret mhp. offentliggørelse Konference om hjerterehabilitering for Hjerteforeningens faglige netværk 20. oktober 2009 Fase 3 hjerterehabilitering - kan det forsømte indhentes? Læge, ph.d.-studerende

Læs mere

JUNI 2015 ELEKTIV PCI FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE

JUNI 2015 ELEKTIV PCI FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE JUNI 2015 ELEKTIV PCI FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE ELEKTIV PCI FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE Sundhedsstyrelsen, 2015 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt gør opmærksom på,

Læs mere

Patienter indlagt akut med blodprop i hjertet

Patienter indlagt akut med blodprop i hjertet Fra forskningsresultater til handlinger i klinisk sygeplejepraksis Patienter indlagt akut med blodprop i hjertet Marianne N. Grum, klinisk sygeplejespecialist, cand.cur. Akut Kardiologisk afsnit 2144,

Læs mere

HJERTEREHABILITERING en medicinsk teknologivurdering

HJERTEREHABILITERING en medicinsk teknologivurdering HJERTEREHABILITERING en medicinsk teknologivurdering Evidens fra litteraturen og DANREHAB-forsøget 2006 Medicinsk Teknologivurdering puljeprojekter 2006; 6(10) Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering

Læs mere

CT af hjertet. Iskæmisk hjertesygdom (IHS) Risikofaktorer. Atherosklerose

CT af hjertet. Iskæmisk hjertesygdom (IHS) Risikofaktorer. Atherosklerose Iskæmisk hjertesygdom (IHS) CT af hjertet PhD-studerende Thomas Kristensen Hjerte-CT forskningsenheden Rigshospitalet Førende dødsårsag i den vestlige verden 12.6% af alle dødsfald skyldes IHS I USA dør

Læs mere

Tillægsspørgsmål: I forlængelse af spørgsmål 218/17 vil jeg gerne kende baggrunden for, at administrationen/regionsrådsformanden

Tillægsspørgsmål: I forlængelse af spørgsmål 218/17 vil jeg gerne kende baggrunden for, at administrationen/regionsrådsformanden Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6017 Mail csu@regionh.dk Dato: 12. februar 2018 Spørgsmål nr.: RR-218-17

Læs mere

Igangsatte og kommende initiativer på hjerteområdet

Igangsatte og kommende initiativer på hjerteområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 8800 Viborg Tlf. 7841 0000 Igangsatte og kommende initiativer på hjerteområdet I dette notat beskrives kort status på igangsatte og kommende initiativer

Læs mere

ARBEJDSFASTHOLDELSE HVAD VED VI, OG HVOR SKAL VI HEN. Institut for Sundhedsfaglig og Teknologisk Efter- og Videreuddannelse

ARBEJDSFASTHOLDELSE HVAD VED VI, OG HVOR SKAL VI HEN. Institut for Sundhedsfaglig og Teknologisk Efter- og Videreuddannelse ARBEJDSFASTHOLDELSE HVAD VED VI, OG HVOR SKAL VI HEN Institut for Sundhedsfaglig og Teknologisk Efter- og Videreuddannelse Hvad ved vi Omkring 200.000 danskere lever med iskæmisk hjertesygdom, og omkring

Læs mere

Akut PCI Møde i Hjertefølgegruppen 22.10.2013

Akut PCI Møde i Hjertefølgegruppen 22.10.2013 Akut PCI Møde i Hjertefølgegruppen 22.10.2013 Akut PCI i Region Sjælland Hjertefølgegruppen - 22.10.2013 Kvalitets Audit 2012 Akut PCI i Roskilde Risiko Akut PCI i Roskilde Gevinst Guidelines og international

Læs mere

fra sundhedsteknologisk modeord til praktisk hjælpeværktøj til gavn for den enkelte patient

fra sundhedsteknologisk modeord til praktisk hjælpeværktøj til gavn for den enkelte patient AI fra sundhedsteknologisk modeord til praktisk hjælpeværktøj til gavn for den enkelte patient Overlæge, professor Rasmus Møgelvang Leder af Cardiac Imaging, Hjertecenteret, Rigshospitalet Hvorfor? Hvorfor?

Læs mere

HJERTET OG STOFFERNE AARHUS UNIVERSITET MORTEN HESSE 5. JUNI 2015

HJERTET OG STOFFERNE AARHUS UNIVERSITET MORTEN HESSE 5. JUNI 2015 HJERTET OG STOFFERNE BIRGITTE THYLSTRUP OG ER DET HÅRDT FOR HJERTET AT TAGE STOFFER? - og er det vigtigt? EKSISTERENDE FORSKNING Lille sammenhæng mellem amfetamin/kokain og alvorlig hjertesygdom Stor sammenhæng

Læs mere

GODKENDELSE AF ESC GUIDELINES 2015 NSTE-ACS

GODKENDELSE AF ESC GUIDELINES 2015 NSTE-ACS Dansk Cardiologisk Selskab GODKENDELSE AF ESC GUIDELINES 2015 NSTE-ACS Carsten Toftager Larsen / Ole Havndrup Præsenteret ved DCS/DTS Fællesmøde 7. januar 2016 Materialet må kun anvendes til selvstudium.

Læs mere

Behandlingsvejledning for lægemidler til trombocythæmning hos nye Patienter med Cardiologiske Lidelser: Akut Koronart Syndrom (AKS)

Behandlingsvejledning for lægemidler til trombocythæmning hos nye Patienter med Cardiologiske Lidelser: Akut Koronart Syndrom (AKS) Behandlingsvejledning for lægemidler til trombocythæmning hos nye Patienter med Cardiologiske Lidelser: Akut Koronart Syndrom (AKS) Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er

Læs mere

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering I.

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering I. Eksperimentelle undersøgelser Epidemiologisk design I Observerende undersøgelser beskrivende: Undersøgelsesenheden er populationer regional variation migrationsundersøgelser korrelationsundersøgelser tidsrækker

Læs mere

KVINDERS OPLEVELSE AF AT LEVE MED ANGINA PECTORIS OG SMÅKARSYGDOM I HVERDAGEN. Adjunkt, cand.cur. Jane Lange Dalsgaard

KVINDERS OPLEVELSE AF AT LEVE MED ANGINA PECTORIS OG SMÅKARSYGDOM I HVERDAGEN. Adjunkt, cand.cur. Jane Lange Dalsgaard KVINDERS OPLEVELSE AF AT LEVE MED ANGINA PECTORIS OG SMÅKARSYGDOM I HVERDAGEN Adjunkt, cand.cur. Jane Lange Dalsgaard INTRODUKTION Klinisk erfaring hvordan har patienterne det efter udskrivelse, har de

Læs mere

PRÆSENTATION Ingen økonomisk interessekonflikter

PRÆSENTATION Ingen økonomisk interessekonflikter PRÆSENTATION Anæstesiolog Præhospital læge 1981-2005 Lægelig chef/direktør: 2000-05: Århus Traume Center, Aarhus Universitetshospital 2000-14: Præhospital, Århus Amt, Præhospitalet Region Midtjylland 2015

Læs mere

DHR DANSK HJERTEREGISTER

DHR DANSK HJERTEREGISTER DHR DANSK HJERTEREGISTER Å RSBERETNING 2006 DANSK HJERTEREGISTER ÅRSBERETNING 2006 Dansk Hjerteregisters bestyrelse og Statens Institut for Folkesundhed Rapporten er udarbejdet af: Steen Z. Abildstrøm,

Læs mere

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet OPGØRELSE FOR 4. KVARTAL 2017 2018 Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Opgørelse for 4. kvartal

Læs mere

Statistik og beregningsudredning

Statistik og beregningsudredning Bilag 7 Statistik og beregningsudredning ved Overlæge Søren Paaske Johnsen, medlem af Ekspertgruppen Marts 2008 Bilag til Ekspertgruppens anbefalinger til videreudvikling af Sundhedskvalitet www.sundhedskvalitet.dk

Læs mere

DHR DANSK HJERTEREGISTER Å RSBERETNING 2006

DHR DANSK HJERTEREGISTER Å RSBERETNING 2006 DHR DANSK HJERTEREGISTER Å RSBERETNING 26 Tema om HJERTE-CT Tillæg til ÅRSBERETNING 216 DANSK HJERTEREGISTER Tema om Hjerte-CT, tillæg til ÅRSBERETNING 216 Dansk Hjerteregisters bestyrelse og Statens Institut

Læs mere

Screening for tarmkræft: FOBT og sigmoideoskopi

Screening for tarmkræft: FOBT og sigmoideoskopi : FOBT og sigmoideoskopi John Brodersen MD, GP, PhD, Lektor Forskningsenheden og Afdeling for Almen Praksis, Københavns Universitet john.brodersen@sund.ku.dk Formålet med præsentation At fremlægge bedst

Læs mere

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet OPGØRELSE FOR 1. KVARTAL 2018 2018 Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet Opgørelse for 1. kvartal

Læs mere

Notat til FU om den månedlige overholdelse af standardforløbstider, August 2015

Notat til FU om den månedlige overholdelse af standardforløbstider, August 2015 Dato: 27-07- 2015 Brevid: 2465835 Notat til FU om den månedlige overholdelse af standardforløbstider, August 2015 Som opfølgning på de nationale krav til overholdelse af standardforløbstider for kræft-

Læs mere

Somatiske sygdomme og reduceret middellevetid hos mennesker med svære sindslidelser

Somatiske sygdomme og reduceret middellevetid hos mennesker med svære sindslidelser Somatiske sygdomme og reduceret middellevetid hos mennesker med svære sindslidelser Center for Registerforskning, Aarhus Universitet Side 1 (42) Center for Register-forskning, Aarhus Universitet Thomas

Læs mere

NSTEMI PATIENTERS OPLEVELSE AF AKUT VERSUS SUBAKUT INVASIV BEHANDLING

NSTEMI PATIENTERS OPLEVELSE AF AKUT VERSUS SUBAKUT INVASIV BEHANDLING NSTEMI PATIENTERS OPLEVELSE AF AKUT VERSUS SUBAKUT INVASIV BEHANDLING LANDSKURSUS FS K&T 2015 BIRTHE SINDBERG SYGEPLEJERSKE KARINA NIELSEN, SYGEPLEJERSKE, CAND.CUR, PHD. STUD INGE SCHJØDT, KLINISK SYGEPLEJESPECIALIST,

Læs mere

Undersøgelse for åreforkalkning

Undersøgelse for åreforkalkning TILBUD OM Undersøgelse for åreforkalkning Er du i risiko for hjertekarsygdom? En halv million danskere lever med åreforkalkning, som samtidig er den hyppigste dødsårsag i Danmark. Vi tilbyder nu en dybdegående

Læs mere

TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET

TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET Sammenfatning af 29. møde i Task Force for Patientforløb på Kræft- og 11. oktober 2013 kl. 13.00 15.15 i Sundhedsstyrelsen. 1. Orientering Opfølgning

Læs mere

FAGLIG DAG OM HJERTE- OMRÅDET

FAGLIG DAG OM HJERTE- OMRÅDET FAGLIG DAG OM HJERTE- OMRÅDET 8. MARTS 2019 INVITATION TIL FAGLIG DAG OM HJERTEOMRÅDET Danmark står stærkt på hjerteområdet. Forbedrede behandlingsmuligheder og udviklingen i bl.a. den præhospitale indsats

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om kost

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om kost Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er kost? Hvad betyder kost for helbredet? Hvordan er danskernes kostvaner? Hvilke konsekvenser har uhensigtsmæssig kost i Danmark?

Læs mere

Se programmet på de efterfølgende sider!

Se programmet på de efterfølgende sider! Hjerte imaging med SPECT, PET og MR Dette kursus afholdes i samarbejde med forskerskolen Danish Cardiovascular Research Academy. Se kursusprogrammet og forskerskolens øvrige kurser på www.dacra.dk Formål

Læs mere

REGISTRERINGSVEJLEDNING

REGISTRERINGSVEJLEDNING Afdelingen for Sundhedsanalyser Sagsnr. 14/15300 30. november 2015 REGISTRERINGSVEJLEDNING Pakkeforløb for ustabil angina pectoris og akut myokardieinfakt uden ST-elevation Denne vejledning indeholder,

Læs mere

Patientinvolvering & Patientsikkerhed er der en sammenhæng? #patient16

Patientinvolvering & Patientsikkerhed er der en sammenhæng? #patient16 Patientinvolvering & Patientsikkerhed er der en sammenhæng? #patient16 Konferencens hashtag: #patient16 Følg os på Twitter: @patientsikker Praktisk info og præsentationer: patientsikkerhed.dk/patient16

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 11. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner Regionshuset Viborg Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Overliggernotat til Region

Læs mere

Hjerte CT T H O M A S K R I S T E N S E N B I L L E D D I A G N O S T I S K A F D E L I N G K Ø G E S Y G E H U S

Hjerte CT T H O M A S K R I S T E N S E N B I L L E D D I A G N O S T I S K A F D E L I N G K Ø G E S Y G E H U S Hjerte CT 1 T H O M A S K R I S T E N S E N B I L L E D D I A G N O S T I S K A F D E L I N G K Ø G E S Y G E H U S Atherosklerose 2 Udredning af iskæmisk hjertesygdom Symptomer Karakteristiske retrosternale

Læs mere

Status på hjerteområdet i Region Midtjylland

Status på hjerteområdet i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 8800 Viborg Tlf. 7841 0000 Status på hjerteområdet i Region Midtjylland Mange mennesker i Danmark rammes hvert år af en hjerterelateret sygdom. Hjertekarsygdomme

Læs mere

Eksperimenter. Kim Overvad Afdeling for Epidemiologi Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Marts 2011

Eksperimenter. Kim Overvad Afdeling for Epidemiologi Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Marts 2011 Eksperimenter Kim Overvad Afdeling for Epidemiologi Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Marts 2011 Epidemiologiske studier Observerende studier beskrivende (populationer) regional variation migrations

Læs mere

MONITORERING AF HJERTEOMRÅDET: ANTAL PATIENTFORLØB OG TID I FORLØB halvår halvår 2011

MONITORERING AF HJERTEOMRÅDET: ANTAL PATIENTFORLØB OG TID I FORLØB halvår halvår 2011 878964649 8946 49841 64 684 645 6 4964 946 49 64 64 94 649 654 66546 649494 996 12 952 67 23 4987 987 87896 6 496 6494 878964649 8946 49841 64 684 6 4964 946 49 64 64 94 649 654 649494 996 12 952 67 23

Læs mere

Præhospital diagnostik og reduktion af behandlingsforsinkelser for patienter med akut ST-elevationsmyokardieinfarkt

Præhospital diagnostik og reduktion af behandlingsforsinkelser for patienter med akut ST-elevationsmyokardieinfarkt 4001 diagnostik og reduktion af behandlingsforsinkelser for patienter med akut ST-elevationsmyokardieinfarkt OVERSIGTSARTIKEL Christian Juhl Terkelsen, Bjarne Linde Nørgaard, Jens Flensted Lassen, Jens

Læs mere

Hvordan går det danske patienter med testis cancer?

Hvordan går det danske patienter med testis cancer? Hvordan går det danske patienter med testis cancer? Landsdækkende database for patienter med germinalcelle tumorer (GCC) Databasen dækker patienter behandlet i perioden 1984-2007 Mere end 230 variable

Læs mere

Formålet med AMI-pakken er at reducere mortaliteten som følge af akut myokardieinfarkt (AMI)

Formålet med AMI-pakken er at reducere mortaliteten som følge af akut myokardieinfarkt (AMI) Formålet med AMI-pakken er at reducere mortaliteten som følge af akut myokardieinfarkt (AMI) Patientsikkert Sygehus sætter ambitiøse mål for patientsikkerhed og tilbyder metoder til at minimere antallet

Læs mere

Formaliseret samarbejdsaftale. mellem. Hjertemedicinsk afdeling B, OUH Odense Universitetshospital og Hjertemedicinsk afdeling, Haderslev Sygehus

Formaliseret samarbejdsaftale. mellem. Hjertemedicinsk afdeling B, OUH Odense Universitetshospital og Hjertemedicinsk afdeling, Haderslev Sygehus Formaliseret samarbejdsaftale mellem Hjertemedicinsk afdeling B, OUH Odense Universitetshospital og Hjertemedicinsk afdeling, Haderslev Sygehus Speciale, områder og funktioner Definition og afgrænsning

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på hospitalernes implementering af de fem første pakkeforløb for kræftpatienter

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på hospitalernes implementering af de fem første pakkeforløb for kræftpatienter Region Midtjylland Orientering om status på hospitalernes implementering af de fem første pakkeforløb for kræftpatienter Bilag til Regionsrådets møde den 20. august 2008 Punkt nr. 38 Regionshuset Viborg

Læs mere

Velkommen til Design EM konferencen Patientsikkerhed og akutafdelingernes organisering: Hvad er sammenhængen? VERSITUENTI

Velkommen til Design EM konferencen Patientsikkerhed og akutafdelingernes organisering: Hvad er sammenhængen? VERSITUENTI Velkommen til Design EM konferencen 2018. Patientsikkerhed og akutafdelingernes organisering: Hvad er sammenhængen? VERSITUENTI ORGANISATIONSDESIGN OG RESULTAT Organisations design forklarer i gennemsnit

Læs mere

TIME IS BRAIN Optimering af trombolysemodtagelsen. Bitten Lehd & Anne Kjøbsted Dansk Stroke Center, Neurologisk afdeling Aarhus Universitetshospital

TIME IS BRAIN Optimering af trombolysemodtagelsen. Bitten Lehd & Anne Kjøbsted Dansk Stroke Center, Neurologisk afdeling Aarhus Universitetshospital TIME IS BRAIN Optimering af trombolysemodtagelsen Bitten Lehd & Anne Kjøbsted Dansk Stroke Center, Neurologisk afdeling Aarhus Universitetshospital 1 APOPLEKSI Ca. 12.000 apopleksier pr. år i Danmark Apopleksi

Læs mere

ÆLDRE OG KRÆFT. Introduktion. Trine Lembrecht Jørgensen Læge, ph.d., post. doc. University of Southern Denmark. Odense University Hospital

ÆLDRE OG KRÆFT. Introduktion. Trine Lembrecht Jørgensen Læge, ph.d., post. doc. University of Southern Denmark. Odense University Hospital ÆLDRE OG KRÆFT Introduktion Trine Lembrecht Jørgensen Læge, ph.d., post. doc University of Southern Denmark Odense University Hospital HISTORISK UDVIKLING AF ÆLDRE OG KRÆFT National Cancer Institute and

Læs mere

NOTAT. Svar til Hjerteforeningens 12 kritikpunkter

NOTAT. Svar til Hjerteforeningens 12 kritikpunkter NOTAT Svar til Hjerteforeningens 12 kritikpunkter På baggrund af samlingen af Kardiologisk Afdeling på SUH Roskilde har Hjerteforeningen rejst 12 kritikpunkter af flytningen, som SUH forholder sig til

Læs mere

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom ISKÆMISK HJERTESYGDOM HJERTERYTMEFORSTYRRELSE HJERTEKLAPSYGDOM HJERTESVIGT RESUMÉ 2018 Resumé I dag lever ca. en halv million voksne

Læs mere

Steno vender hjem! - nye muligheder og nye udfordringer

Steno vender hjem! - nye muligheder og nye udfordringer Steno vender hjem! - nye muligheder og nye udfordringer Troels Krarup Hansen Steno Diabetes Center Aarhus Aarhus Universitetshospital AU AARHUS UNIVERSITET Udvikling i antal personer med type 2-diabetes

Læs mere

Modtagelse af svært tilskadekomne.

Modtagelse af svært tilskadekomne. Modtagelse af svært tilskadekomne. Siden 1996 har vi på Odense Universitetshospital haft en særlig registrering af svært tilskadekomne, både fra trafikuheld og fra øvrige ulykker. Disse registreringer

Læs mere

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på følgende ændringer i beskrivelsen af specialfunktionerne:

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på følgende ændringer i beskrivelsen af specialfunktionerne: TIL REGION MIDTJYLLAND BILAG TIL GENERELT GODKENDELSESBREV Ansøgning om varetagelse af specialfunktioner i intern medicin: kardiologi Hermed følger s afgørelse vedr. ansøgning om varetagelse af specialfunktioner

Læs mere

Notat vedrørende Sundhedsdatastyrelsen dataleverance til Sundhedsstyrelsen for monitorering af hjerteområdet.

Notat vedrørende Sundhedsdatastyrelsen dataleverance til Sundhedsstyrelsen for monitorering af hjerteområdet. Afdelingen for Sundhedsanalyser Sagsnr. 14/15300 30. november 2015 Notat vedrørende Sundhedsdatastyrelsen dataleverance til Sundhedsstyrelsen for monitorering af hjerteområdet. Nærværende dokument indeholder

Læs mere

Præhospital forskning i Danmark det er nu vi skal rykke ud!

Præhospital forskning i Danmark det er nu vi skal rykke ud! DEMC7 24.11.2016 Trends i Akutforskningen i Danmark Hvor skal vi hen med den akutmedicinske forskning Præhospital forskning i Danmark det er nu vi skal rykke ud! v. Erika Frischknecht Christensen Professor,

Læs mere

Registre og kvalitetsdatabaser - Big Data

Registre og kvalitetsdatabaser - Big Data Registre og kvalitetsdatabaser - Big Data Bør industrien have forskningsadgang til data? Frederik Nielsen, Clinical Research Medical Advisor, Novartis Copenhagen May 7 th 2015 Fælles mål For patienterne

Læs mere

DHR DANSK HJERTEREGISTER

DHR DANSK HJERTEREGISTER DHR DANSK HJERTEREGISTER ÅRSBERETNING 2016 DANSK HJERTEREGISTER ÅRSBERETNING 2016 Dansk Hjerteregisters bestyrelse og Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet Beretningen er udarbejdet af:

Læs mere