Teknisk progression Spydkast

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknisk progression Spydkast"

Transkript

1 Teknisk progression Spydkast På dette begyndertrin drejer det sig om de helt elementære elementer i teknikken, rytmen i kast samt den basale tilløbsstruktur. Det er vigtigt, at man i teknikindlæringen benytter spyd med den rette aldersspecifikke vægt. Kast med bolde og lignende redskaber kan dog være et udmærket supplement i nogle af øvelserne. Som udgangspunkt anbefales det at bruge bolde med same vægt som spyddet. Anvend eventuelt lidt lettere bolde af og til ca. 100 g lettere.

2 1. trin Lære spydgrebet og et simpelt frontvendt kast FOKUSPUNKTER Gribe korrekt om spyddet Aflevere spyddet over hovedet i et simpelt kast Fornemme flugten af spyddet i luften

3 1. trin Lære spydgrebet og et simpelt frontvendt kast 1. Grebet om spyddet - to muligheder Tag fat i spyddet, så enten pegefinger eller langfinger presser bag ved bindingen sammen med tommelfingeren. Lad spyddet gå igennem furen ved håndroden. Hånden holdes lidt på langs af spydaksen. De yderste to fingerled skal trykke bag bindingen. Undgå at holde på spyddet som på en blyant. De øvrige fingre lægges styrende ind mod spyd og binding ikke for fast, så spyddet kan arbejde i hånden i afleveringen. To mulige korrekte greb om spyddet.

4 1. trin Lære spydgrebet og et simpelt frontvendt kast 2. Frontvendt kast efter skridt frem på venstre fod Simpel aflevering af spyddet over hovedet i et kast med en stemmende funktion af venstre ben. Stå frontalt mod kasteretningen med samlede fødder og hold spyddet tilbage over hovedet i nogenlunde strakt arm. Venstre arm skal være fremme foran kroppen. Læn kroppen lidt bagud og gå lidt ned i benene. Træd fladt frem på venstre ben og kast først med armen, når foden får fuld kontakt med jorden. Forsøg at udføre kastet over et tilnærmelsesvis strakt og stemmende venstre ben, der ikke bøjes. Aflevér spyddet højt over og lidt foran hovedet i kast af varierende længde ned i jorden. Start med ganske korte kast. Få spyddet til at flyve i en lige bane. Variér skridtets længde og tempo. Prøv f.eks. kast med et relativt langt skridt. Kast først med armen efter venstre fod får kontakt, kastearmen skal holdes tilbage oppe indtil da. Sæt venstre fods hæl i jorden først. Højre hæl løftes naturligt Frontvendt kast. Træd frem på venstre fod og kast.

5 2. trin Lære et kast med inddrejning fra en sidevendt position FOKUSPUNKTER Lære den korrekte basale sidevendte position i den sidste del af spydtilløbet stående, gående og i løb Opnå forståelse for vægtoverførslen fra højre fod til venstre fod i forbindelse med det sidste skridt, stemmet og inddrejningen Lære den sammenhængende kastebevægelse med inddrejning fra en sidevendt position - stående og gående med få skridt

6 2. trin Lære et kast med inddrejning 1. Opstilling og gang den sidevendte position Opstilling og gang med spyd i den sidevendte stilling, som er udgangspunktet for mellemskridtene, impulsskridtet og stemskridtet. Stå med siden mod kasteretningen med højre arm strakt tilbage med spyddet over skulderniveau. Håndfladen vender opad. Venstre arm er ganske let bøjet. Den peger fremad lidt til højre for kroppen og er omtrent i højde med brystkassen. Venstre hånd er let drejet, så tommelfingeren peger nedad. Blikket er rettet lige frem mod et punkt meget langt ude i kasteretningen. Spyddet peger ca. kl og ligger i øjenhøjde tæt ved hovedet (Kl er kasteretningen). Skulderaksen peger ca. kl (Kl er kasteretningen). Hofteaksen peger ca. kl den vil dreje sig lidt frem of tilbage i dette interval, når man går eller løber (Kl er kasteretningen). Fødderne skal pege ca. kl ved deres isætninger (Kl er kasteretningen). Kroppen er stort set opret med en ganske svag tilbagelæning i overkroppen. Tilbagelæningen skabes ved, at venstre hofte skydes lidt frem i kasteretningen. Spyd, skulderakse og hofteakse holdes omtrent parallelle set fra siden. Spyddet holdes med spidsen ganske lidt opad pga. overkroppens svage hældning bagud Sidevendt gang. Kroppen er opret med antydning af en ganske svag tilbagelæning. Spydspidsen peger ganske svagt opad og er omkring øjenhøjde. Spyddet og skulderaksen er omtrent parallelle.

7 2. trin Lære et kast med inddrejning 2. Løb i den sidevendte position Når den sidevendte stilling beherskes stående og gående, er næste trin at øve den i løb med varierende tempo. n er en vigtig basisøvelse og bør trænes ofte. Det gælder også for rutinerede kastere. Positionerne på krop, arme, ben, fødder og spyd er de samme, som i foregående øvelse 1. Spyd, kastearm og overkrop holdes stabilt roligt under løbet. Venstre arm svinger naturligt med i løberytmen for at skabe balance - omtrent i højde med brystkassen, fremme lidt ind foran kroppen og let bøjet. Blikket er rettet fremad i kasteretningen. Sidevendt løb set bagfra. Bevar den sidevendte position, og hold kastearmen over skulderniveau. Undgå at knække i venstre hofte, så man kommer til at læne sig lidt fremad. Hold kastearmen strakt men ikke spændt. Glem ikke venstre arm, som skal svinge naturligt med. Undgå at lægge hovedet på skrå ind mod spyddet eller ligefrem at kigge direkte på spyddet. Hold kastearmen strakt og oppe, så den ikke tabes under skulderaksens niveau. Undgå at knække i venstre hofte, dvs. undgå at læne kroppen frem. Vær opmærksom på, at hofteaksen ikke skal drejes for langt frem, hver gang højre ben træder frem. Sidevendt løb set fra siden.

8 2. trin Lære et kast med inddrejning 3. Vægtforskydning fra højre ben til venstre ben med inddrejning på højre fod Forøvelse til det afsluttende stemskridt og den efterfølgende inddrejning uden kast. Indtag den sidevendte stilling som i de foregående øvelser. Al vægten skal være på højre ben, som er let bøjet. Venstre fod er lidt hævet over banen. Før venstre ben strakt fladt frem, hvorved der sker en vægforskydning over på venstre fod. Venstre fod sættes i banen med hælen først og pegende lige frem, således at der stemmes med venstre ben. Højre hæl løftes, mens der trædes frem, men jordkontakten bevares hele tiden. Forsøg at bevare et konstant let bøjet højre ben. Højre ben skal ikke trykke op, men heller ikke bøjes yderligere under skridtet. Undgå at give efter i venstre ben. Højre hæl drejes udad op, idet venstre fod sættes i banen. Højre fod ender med at have kontakt med underlaget med oversiden af skosnuden og hælen pegende opad i en lidt slæbende underlagskontakt. Bevar den sidevendte position i skridtet. Prøv at variere skridtlængden, så man får en fornemmelse af stempositionen ved diverse vinkler på stembenet i forhold til banen. (En god vinkel i et fuldt kast for en rutineret kaster er ca. 45 grader). Hav en passende afstand mellem fødderne set bagfra - ca. hoftebredde. Skyd vægten frem og tilbage nogle gange, som beskrevet. Mærk, at kroppens tyngdepunkt falder lidt, idet der trædes frem. Mærk også, at det stemmende venstre ben vil bidrage til en fremdrejning af højre hofte, samt til at overkroppen roterer lidt frem og presses lidt op igen Vægtforskydningsøvelse fra højre til venstre ben uden kast.

9 2. trin Lære et kast med inddrejning 4. Kast med stemskridt og inddrejning Tag udgangspunkt i foregående øvelse 3 og fortsæt nu med at dreje/slå højre hofte frem efterfulgt af højre skulder. Slut med en aflevering i et glidende accelereret forløb. Bemærk, at øvelsen sigter mest på selve inddrejningen og knap så meget på armbevægelsen. Dog skal man sikre sig, at kastet sker op over skulderniveau, og at armindsatsen ikke sker for tidligt før inddrejningen. Det vil være naturligt at træne øvelsen sammen med det næste trin (trin 3, som bl.a. omhandler armføringen af højre og venstre arm i den afsluttende del af kastet). Foretag et skridt frem på et stemmende venstre ben fra en stilling med svagt bøjet højre ben, som beskrevet i foregående øvelse 3. Når venstre fod får jordkontakt foretages en inddrejning på højre fod, en fremdrejning af højre hofte, fulgt af en fremdrejning af højre skulder, der samtidig løftes lidt op. Bevægelsen sluttes med en aflevering, hvor man fører amen godt opad, men uden at strække sig opefter i benene. I selve inddrejningen føres venstre arm aktivt fremad fra sin position lidt til højre for kasteren. Armen ender langs venstre kropsside. Her fikseres den med omtrent en ret vinkel i albueleddet. Betragt overkroppen som en dør, der er hængslet i et punkt i nederste venstre hjørne ved venstre hofte. Døren svinger frem og rundt om dette punkt, idet venstre ben starter sin stemmende funktion. Kastearmen slynges efterfølgende op over dørens øverste højre hjørne, som vil udgøres af højre skulder. Bevar den sidevendte stilling frem til isætningen af venstre fod og fokuser derefter på rækkefølgen: hoftefremdrejning, skulderfremdrejning og armindsats. Forsøg at holde højre ben konstant svagt bøjet under stemskridtet, men bøj ikke knæet aktivt. Hold jordkontakten med højre fod indtil spyddet er sluppet. Højre fod slæber en anelse til sidst. Bevar dog en god afstand mellem fødderne, set fra siden, indtil spyddet slippes. Sørg også for en passende afstand mellem fødderne set bagfra omtrent hoftebredde eller lidt mere. Forsøg at holde venstre ben nogenlunde strakt, så stemmet bliver effektivt. Det er vigtigt, at der ikke sker en decideret aktiv bøjning og strækning af venstre ben.

10 2. trin Lære et kast med inddrejning 5. Kast med kort gående tilløb uden impulsskridt Som øvelse 4 trin 2, men nu foretages 1-5 gående skridt i sidevendt position som indledning. Sørg for at holde en flydende konstant fremadgående bevægelse indtil isætningen af venstre stemfod. Undgå ophold på højre fod inden stemskridtet. Sørg for, at stemskridtet ikke bliver for kort, som begyndere kan have en tendens til. Sørg også for, at der fortsat er god afstand mellem fødderne i det øjeblik, hvor spyddet slippes, selv om højre fod slæbes lidt til sidst. Kast med et ganske kort gående tilløb her 3 skridt. Undgå et stop på højre fods sidste isætning. Bemærk, at der endnu ikke udføres et impulsskridt i denne øvelse.

11 3. trin Lære buespændet og armføringen i afleveringen FOKUSPUNKTER Lære den basale armføring og timing af armindsats både højre og venstre arm Opnå fornemmelse for opbygning af forspænding i bryst/skulderregionen - buespændet Lære at kontrollere og korrigere spyddets flugt i luften

12 3. trin Lære buespændet og armføringen i afleveringen 1. Kast med et enkelt skridt samt gående tilløb med speciel fokus på armføringen (uden impulsskridt!) I princippet fuldstændig de samme øvelser som 4 og 5 i foregående trin 2. Blot er der nu fuld fokus på overkroppens arbejde og armføringen. Afleveringsfasen her i et kast med gående tilløb. Opbygningen af buespænd (billede 1) - samt armslag og kastearmens fortsatte bevægelse mod venstre hofte (billede 2). Start i sidevendt position som i øvelse 4 og 5 i det foregående trin. Højre hofte drejes/slås frem. Højre skulder følger efter og løftes lidt op. Samtidig drejes hånd og underarm, så der sker en begyndende opadføring af albuen. Der er ingen aktiv fremføring af armen på dette tidspunkt, blot svag bøjning i albuen for at spyddet kan holdes inde bag kroppen. Brystkassen presses også frem, og venstre arm føres fra en position til højre for kasteren aktivt frem og ned langs venstre side af kroppen, hvor den fikseres i omtrent en ret vinkel i albuen. Efter fremdrejningen indtager overkroppen nu kortvarigt et buespænd, hvor buen er placeret i den øverste del af overkroppen. Fortsæt bevægelsen ved at føre kastearmens albue aktivt op og frem, så den bøjes til ca. 90 grader. Hefter rettes armen eksplosivt ud i et slag og spyddet slippes højt, omtrent over venstre fod eller lidt før - set fra siden. Under den slagagtige udretning af armen drejes hånd og underarm, så tommelfingeren ender med at vende nedad. Herved opnås en piskesmældsagtig bevægelse, idet spyddet endeligt sendes af sted og slippes Albuen drejes opad, mens armen holdes godt tilbage, så det egentlige armslag bevidst forsinkes, indtil buespændet er opbygget i skulder- og brystpartiet. Spyddet løftes op fra sin hidtidige position i øjenhøjde, så man undgår et lavt dartkast. Der må ikke startes et armkast, før venstre fod er sat i banen. Kastet må ikke startes som et træk i spyddet, hvor der ses en nedadgående bevægelse af albuen, som bøjes samtidig med at den føres frem under skulderniveau.

13 3. trin Lære buespændet og armføringen i afleveringen 2. Makkerøvelse for armføring for kastearm samt venstre arm (højrehåndede) Den aktive foretager en inddrejning, hvor makkeren styrer armføringen. Kastearm: Fokusér på, skulderen der trykkes frem, den opadgående albue, udretningen af armen - samt spyddets retning, hvis der bruges spyd. Makkeren guider disse bevægelser. Venstre arm: Makker guider her venstre arms bevægelse, så venstre side holdes fremme. Derved sikrer man sig, at fremdrejningen sker med venstre side som omdrejningsakse. Det er ikke meningen, at der skal trækkes i hinanden. Makkeren har blot en guidende funktion, hvor kasteren følger makkerens hånd. Eksempler på øvelser med hjælp fra makker til føring af kastearm. Udføres både uden spyd og med spyd. I tilfælde af det sidste kontrolleres spyddets retning også. Makkerøvelse for venstre arms bevægelse i afleveringsfasen. Inddrejningen skal ske med omdrejningsaske i venstre side, der holdes fremme. Makker trækker ikke der guides blot.

14 3. trin Lære buespændet og armføringen i afleveringen 3. for opbygning af buespænd mod væg eller anden modstand Træning af inddrejning til buespænd mod en mur eller lignende. Start i sidevendt position med spyddet tilbage oppe bag hovedet. Højre fod peger skråt frem. Venstre foder sættes frem til muren og peger lige frem. Spydspidsen trykkes ind mod muren. Lav en inddrejning i kontrolleret tempo, hvor højre hofte og bryst/skulder presses frem, og hvor albuen drejes op, så man ender i et buespænd. Sørg for at buen ligger højt i overkroppen, så der ikke bøjes i lænden. Mærk den elastiske forspænding i brystog skulderparti på grund af modtrykket fra spyddet mod muren. Imitationsøvelse for buespænd mod mur eller lignende.

15 3. trin Lære buespændet og armføringen i afleveringen 4. Kast med skæve vinkler Kortere kast hvor man får spyddet til at flyve skævt på forskellig måde med en stort set korrekt inddrejning og armføring. Ideen i disse kast er i al sin enkelthed, at man opnår en større spydkontrol ved, bevidst, at kunne variere diverse vinkler i skæve træningskast. Kast med bevidst overdreven positiv angrebsvinkel (øverst) og negativ angrebsvinkel (nederst). Kast med skæve vinkler på spyddet i forhold til afleveringsvinklen. Her med positiv kantvinkel med spidsen pegende til højre og med negativ kantvinkel med spidsen pegende til venstre.

16 3. trin Lære buespændet og armføringen i afleveringen 5. Præcisionskast Kortere præcisionskast efter et passende mål giver en meget god timing og fornemmelse for afleveringen. I bogstaveligste forstand opnås en god fingerspidsfornemmelse. Spyddet afleveres så vidt muligt med korrekt kasteteknik fra stående eller med gående tilløb med få skridt. Variér afstanden, så der også skal kastes relativt hårdt i nogle af kastene. Præcisionskast med varierende længde og hårdhed. Fra stående og gående.

17 4. trin Lære overgangen fra tilløb til kast - impulsskridtet FOKUSPUNKTER Lære den grundlæggende rytme og kropsposition i impulsskridtet Opnå forståelse for afsættet til impulsskridtet og de krydsende ben i svævet under impulsskridtet Opnå forståelse for bevarelse af hastigheden efter impulsskridtet Udføre et kast med impulsskridt, stemskridt og aflevering med et tilløb med tilbageført spyd

18 4. trin Lære overgangen fra tilløb til kast - impulsskridtet 1. 3-skridtsrytme med chasséskridt Chassé-skridt udført i en 3-skridts rytme fra en stående eller gående position for at lære den grundlæggende rytme i impulsskridtet. Start i den sidevendte position, evt. uden spyd i starten. Start i stående stilling med højre ben forrest, som var man i gang med et skridt. Træd frem, og udfør et sidelæns chassé-skridt med afsæt på venstre fod uden at højre ben overhaler venstre ben. Den sidelæns position bevares, og afsættet på venstre fod betones. Venstre fod føres meget hurtigt frem igen og sættes i jorden hurtigt efter højre fod som til et stemskridt (dog uden et egentligt stem). Rytmen skal være: , eller venstre---højre-venstre om man vil, dvs. med et lille svæv mellem afsæt på venstre fod og isætning af højre fod. Udfør også øvelsen startende med 2-5 gående skridt i sidevendt position. Fokus skal være på rytmen og en flad udførelse. Spyddets position bevares uændret under udførelsen. Chassé-skridt i 3-skridtsrytme som forøvelse til impulsskridtsrytmen. Rytmen i fodisætningerne er v---h-v.

19 4. trin Lære overgangen fra tilløb til kast - impulsskridtet 2. 3-skridtsrytme med impulsskridt uden kast fra stående og gående Opstilling i den sidevendte position stående med højre ben forrest. Træd frem, og foretag nu et impulsskridt med betonet bagudrivende afsæt på venstre fod. Højre ben føres svagt bøjet frem foran venstre, som beskrevet i forrige øvelse. Venstre ben føres i svævet hurtigt frem, så venstre fod/ben har passeret højre ben inden højre fod får kontakt med banen. Uden ophold på højre fod fortsættes frem i stemskridtet, der afsluttes med isætningen af venstre fod. Der skal være en tydelig rytme i fodisætningerne, eller v---h-v -rytme om man vil. Der forekommer et lille svæv, hvor benene krydser hinanden, mellem afsæt på venstre fod og isætning af højre fod. Udfør også øvelsen startende med 2-5 almindelige gående sidevendte skridt. Udfør øvelsen med og uden spyd. Den sidevendte position af hoften bevares. Rytmen skal være v---h-v, som indikerer, at impulsskridtet er relativt langt. Det er vigtigt, at der ikke er stop på højre fod efter impulsskridtet, så den fremadrettede hastighed bevares. Sørg for at kroppen ikke tilter bagud. Impulsskridtet i en 3-skridtsrytme. Højre ben føres svagt bøjet frem foran venstre, hvorefter venstre ben atter føres meget hurtigt frem så fod/ben har passeret højre ben inden højre fod får kontakt med banen. Rytmen er v---h-v.

20 4. trin Lære overgangen fra tilløb til kast - impulsskridtet 3. Impulsskridt og kast i en 3- skridtsrytme med stående og gående start Fra en 3-skridtsrytme med impulsskridt, som beskrevet i forrige øvelse, fortsættes nu naturligt videre i en inddrejning og et kast. Foretag først nogle kast med en simpel 3-skridtsrytme med impulsskridt. Start derefter med flere gående sidevendte skridt, f.eks. 2-6 skridt og udfør 3-skridtsrytmen med et kast. Prøv også at starte med lette jog på stedet, hvorefter der foretages en 3-skridtsrytme med kast. Vær opmærksom på, at kroppen ikke vipper tilbage under impulsskridtet, så højre fods jordkontakt efter impulsskridtet sker for langt foran kroppen. Brug tommelfingerreglen, om at den lodrette linje fra højre fod skal passere mellem højre og venstre skulder. Bevar fremdriften hen over højre fod ved fodens jordkontakt efter impulsskridtet. Rytmen i de afsluttende tre skridt skal fortsat være v---hv som i de foregående øvelser. Vær accelererende og angribende i skridtene, når øvelsen startes med flere gående skridt. Gående tilløb. Impulsskridt, stemskridt og aflevering.

21 4. trin Lære overgangen fra tilløb til kast - impulsskridtet 4. Impulsskridt og kast med tilløb med tilbageført spyd Når kast med impulsskridt i en simpel 3-skridts rytme beherskes som i øvelse 3, sættes der nu flere løbende sidevendte skridt på. Man har nu et tilløb, hvor der startes med spyddet tilbageført. Dette tilløb kan eventuelt anvendes i konkurrence af nybegyndere med begrænset teknisk træning. I så fald kan der foretages eksempelvis 5 til 8 skridt før afsættet til impulsskridtet. Prøv forskellige former for starter, f.eks. gående og joggende på stedet, hvor der langsomt sættes i gang. Prøv også med start fra faste mærke med bestemt antal skridt. Der skal i disse kast fokuseres på den overordnede rytme i tilløbet. Tempoet skal i de første skridt være meget behersket og kontrolleret, så man er i stand til at accelerere og angribe ind i de afsluttende skridt. Det er vigtigt, at man i impulsskridtet og ved den efterfølgende jordkontakt på højre fod bevarer sin fremdrift. Fokuser også på en ren aflevering med en optimal afleveringsvinkel, dvs. omkring grader i vindstille - lidt fladere i modvind og lidt stejlere i medvind. Kast med tilløb med tilbageført spyd.

22 5. trin Lære tilbageføring af spyddet og kast med fuldt tilløb FOKUSPUNKTER Lære kropsdrejningen og tilbageføringen af spyddet i tilløbet Lære at bruge startmærke og mellemmærke - i tilløbet Lære rytmen i et fuldt tilløb. Fastlægge og opmåle et fuldt tilløb Kaste med fuldt tilløb

23 5. trin Lære tilbageføring af spyddet og kast med fuldt tilløb 1. Træning af en standardiseret start og første del af tilløbet før tilbageføringen Vælg en startprocedure, som benyttes ved det startmærke, der skal bruges i det færdige tilløb f.eks. med samlede fødder, med den ene fod på mærket eller med 1-2 gående skridt hen mod mærket. Start ved mærket og løb med front mod kasteretningen med spyddet stabilt over eller lidt foran skulderen. Spyddets binding skal være nogenlunde i højde med den øverste del af hovedet. Løb i at afslappet og afpasset tempo, der gør det muligt at accelerere og angribe efterfølgende i en sidevendt stilling. Venstre arm svinger naturligt med i løberytmen. Prøv også at lave løb med temposkift for hver 10. meter. Dvs. rolige løb vekslende med korte accelerationer. Starten og tilløbets første del. Benyt en standardiseret start. I denne beskrivelse foreslås at man starte med samlede fødder bag startmærket og så træder frem til sit startmærke så venstre fod sættes ud for mærket det vil så være fodisætning nr. 1 i rytmen.

24 5. trin Lære tilbageføring af spyddet og kast med fuldt tilløb 2. Gående og løbende drejning af kroppen uden spyd Forøvelse til tilbageføringsfasen i tilløbet - både gående og i løb. Sæt et mærke, mellemmærket, i højre side af banen og foretag en drejning mod højre med kroppen ud for mærket, således at man efterfølgende går/løber i en sidevendt position, som blev beskrevet i trin 2. Her foreslås en metode, hvor man starter sin kropsdrejning, idet venstre fod føres frem mod mærket. Lav øvelsen både i gang og i løb med 6-8 skridt før og efter drejningen. Brug 2 skridt (omtrent) på at dreje kroppen til sidelæns position og fortsæt uden at miste fart. Start roligt og lad farten øges under drejningen og det efterfølgende løb. Indledende øvelse for drejning af kroppen i forbindelse med tilbageføringen.

25 5. trin Lære tilbageføring af spyddet og kast med fuldt tilløb 3. Tilbageføring af spyd Udføres som foregående øvelse 2, men nu med spyd. Der foretages, samtidig med kropsdrejningen, en tilbageføring af spyddet fra en position fremme ved hovedet. Hele drejningen og spydtilbageføringen sker over 2 skridt i en lige linje bagud over skulderniveau. Lav øvelsen både i gang og i løb med 6-8 skridt før og efter tilbageføringen. Det er vigtigt, at man ender fuldstændig i den sidevendte stilling, som blev beskrevet og øvet i trin 2. Spyddet skal være helt tilbage, og armen skal holdes over skulderniveau. Fokusér på en flydende overgang, men også på at tilbageføringen indleder et accelererende og angribende sidelæns løb efterfølgende. Prøv også at løbe et længere stykke (45-60 m), hvor der foretages gentagne tilbageføringer med vekslende temposkift - hver 15. meter eksempelvis. Tilbageføringsøvelse med drejning af krop og tilbageføring over to skridt.

26 5. trin Lære tilbageføring af spyddet og kast med fuldt tilløb 4. Kast med en tilbageføring i tilløbet og fastlæggelse af fuldt tilløb med kontrolmærker Placér først mellemmærket et vilkårligt sted på højre side af tilløbsbanen. Sørg for, at der meget stor afstand til kastebuen fra dette mærke. Lav en rolig tilbageføring der ca. strækker sig over to skridt ud for mærket. Tag yderligere nogle få sidevendte mellemskridt og udfør et impulsskridt med afsæt på venstre fod, et stemskridt og et kast. Herefter placerer man et startmærke, så man rammer sit mellemmærke på samme måde hver gang og tilsvarende starter sin tilbageføring på samme måde hver gang. Som udgangspunkt kan startmærket placeres i en afstand fra mellemmærket, der svarer til 6-8 skridt. Man kan nu lægge sig fast på et præcist antal skridt fra og med starten på tilbageføringen til afleveringen af spyddet. Her foreslås 7 skridt, som så omfatter: 2 skridt i forbindelse med tilbageføringen, 3 mellemskridt, impulskridtet og stemskridtet. En hjælp kan være simpelthen at tælle skridtene i rytmen: , når tilløbsrytmen øves. Her kommer 1 til at markere venstre fods isætning ud for mellemmærket, 5 markerer afsættet på venstre fod til impulsskridtet og 7 markerer venstre fods isætning til stemmet. Bemærk den lille pause mellem 5 og 6, der indikerer at impulsskridtet er relativt langt. Nu kan tilløbet afprøves med nogle rigtige kast Forsøg at justere tempoet i starten, så man har let ved at accelerere efter tilbageføringen. Til sidst lægger man mærke til, hvor man ender sin omtrædning efter kastene. Man måler afstanden fra dette punkt frem til kastebuen og flytter nu både startmærke og mellemmærke tilsvarende frem. Ofte vil omtrædningen omtrent svare til en spydlængde. Når det hele stemmer, opmåles og noteres afstanden fra kastebuen til de to mærker. Opmålingen af tilløbet kan ske ved at tælle fødder eller ved at bruge et spyd som målepind. Første del Tilbageføring Mellemskridt Impulsskridt Stemskridt Omtrædning Startmærke Mellemmærke Aflevering Oversigt over tilløbet i spydkast.

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

Træningsmateriale - Kast

Træningsmateriale - Kast Træningsmateriale - Kast Kast Indhold Forord... 2 Generelt om kast... 3 Lektion 1 Stående kast... 5 Lektion 2 impulsskridt... 6 Lektion 3 Et helt kast... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende.

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende. 1. Grebet : Grebet (grip) er den del af kastet som varierer mest fra spiller til spiller og det er individuelt hvordan der holdes på pilen, det vil dog i de fleste tilfælde være et standard greb med få

Læs mere

Træningsmateriale - Kast

Træningsmateriale - Kast Træningsmateriale - Kast Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om kast... 3 Lektion 1 Stående kast... 5 Lektion 2 impulsskridt...

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

Teknisk progression. Længdespring

Teknisk progression. Længdespring Teknisk progression Længdespring Den tekniske progression på dette niveau, beskæftiger sig med de grundlæggende øvelser til indlæringen af længdespring. Her kan det, i forhold til en praktisk og måske

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter LEKTION 1/12 Dagens Tema: Vejrtrækning og balance Opvarmning 5 Valgfri svømning. Vejrtrækning 5 Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Hold fast i kanten med begge hænder, stræk dig ud og lig i overfladen

Læs mere

Teknik Smash Smashkast

Teknik Smash  Smashkast Teknik Smash For alle volleyballspillere, uanset alder, er det at smashe det sjoveste og mest spændende. Problemet er, at smashet også er den vanskeligste tekniske detalje at lære. Specielt for den aldersgruppe,

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Teknik baggerslag. Fra baggerslagskast til baggerslag til servemodtagning

Teknik baggerslag. Fra baggerslagskast til baggerslag til servemodtagning Teknik baggerslag Fra baggerslagskast til baggerslag til servemodtagning Baggerslaget er den teknik, der danner basis for at vi kan få et volleyballspil der lykkes. En teknik, der danner fundamentet for,

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET. Nr.8846 Nr.8840 Benøvelse med Armstrækning viskestykke Fokus: Styrke, arme og core. Fokus: udholdenhed. Viskestykke eller lignende som let kan glide over trægulv. Start i armstræk position og sænk dig

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Teknik serv. Fra underhåndsserv til overhåndsserv

Teknik serv. Fra underhåndsserv til overhåndsserv Teknik serv Fra underhåndsserv til overhåndsserv Underhåndsserven er den første egentlige grundteknik, der indlæres i sit fulde omfang i Kidsvolley. Udviklingen i serven, går fra serv over nettet fra et

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

SPYDKAST. Skole OL er tilbage, og det er NU du skal tilmelde din 4., 5., 6. eller 7. klasse på skoleol.tv2.dk!

SPYDKAST. Skole OL er tilbage, og det er NU du skal tilmelde din 4., 5., 6. eller 7. klasse på skoleol.tv2.dk! REGLER Kast med bold, hyler eller spyd. Når du skal kaste, skal du have tilløbsbanen for dig selv - og der må ikke stå andre end dommerne i og på siden af det kasteområde, hvor redskabet skal lande. Du

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Teknisk progression Hæk

Teknisk progression Hæk Teknisk progression Hæk For unge og uerfarne hakkeløbere er trin 1 og til dels trin 2, der hvor langt størstedelen af fokus bør være, og først når dette beherskes, giver det mening at gå videre. Det kan

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

Teknisk progression Hammerkast

Teknisk progression Hammerkast Teknisk progression Hammerkast For unge og uerfarne hammerkastere gælder det om at lære de tekniske færdigheder indenfor indledende sving, drejninger og aflevering. Målet er at kasteren efter at have været

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1 Åndedrætsøvelse 7 Rygliggende med bøjede ben. Placér hænderne på maven. Mærk efter hvor bevægelsen sker under vejrtrækningen. Koncentrér om at trække vejret ned i maven, brystkassen skal helst ikke bevæge

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

SportFys Tlf

SportFys   Tlf Nr. Øvelse Illustration Beskrivelse Gentagelse/formål 1 Bækkenløft Øvelse 1 Lig på ryggen med bøjede knæ. Løft bækkenet og den nederste del af ryggen op fra underlaget. Hold i 1-2 sek. Sænk ned igen. -

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter Lektion: 1 ud af 12 Isæt og vendinger Isæt 10 min Svøm kortere distancer (mellem 25 og 50 m) med lavt tempo og høj koncentration. Skift mellem øvelserne. 1. Lad fingrene slæbe henover vandoverfladen (konstant

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Teknisk progression Stangspring

Teknisk progression Stangspring Teknisk progression Stangspring Den tekniske progression på dette niveau beskæftiger sig med de grundlæggende øvelser til indlæringen af stangspring. 1. trin Grebet på stangen FOKUSPUNKTER A, Primær hånd

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Træningsprogram 0 Opvarmningsprogram Øvelse Stræk dig skiftevis søger op mod loftet 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Svaje ned strit med numsen og runde op kig ind på maven Kør skuldrene rundt -

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 1. marts 2015

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 1. marts 2015 2. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Øvelser efter hofteartroskopi uge 6-12 Dette program indeholder progression af tidligere øvelser, som forberedelse til at kunne vende tilbage til fysisk krævende

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde Foto: colourbox Navn Operation og dato Fokusområde 1 Styrke 1. Grundtræning a. Lig på siden med begge ben bøjede. Sæt elastikken om det øverste lår. Løft øverste knæ op og ned, men fødderne holdes samlede.

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

Program: 1 af 3 denne uge Bemærkning: Distance (m) /

Program: 1 af 3 denne uge Bemærkning: Distance (m) / III 1 1 Uge:1 af 16 Program: 1 af 3 denne uge Bemærkning: Distance (m) / Opvarmning Teknik Aerobt Løst / ben Anaerobt Udsvømning Sum.: Ca. Tid (min.): III 1 1 Uge:1 af 16 Program: 1 af 3 denne uge Bemærkning:

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion af brystet med protese Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål. Nr.5006 Alder: 8-50 år - Tid: 8 min. Nr.5002 Alder: 5-80 år - Tid: 5 min. Hanekamp 10-20 spillere At spillerne arbejder med koordination, motorik og balance. Succes Nærværkamp 2 spillere sammen. Gerne

Læs mere

Sådan træner du i bassin efter fitboneoperation

Sådan træner du i bassin efter fitboneoperation Bassintræning i varmtvandsbassin: har smertedæmpende effekt gør svære bevægelser lettere har en afslappende effekt udnytter vandmodstanden reducerer din kropsvægt på grund af opdriften giver dig en øget

Læs mere

Sådan laver du rygøvelser

Sådan laver du rygøvelser Lav de øvelser, som terapeuten har markeret, og lav det antal gentagelser, der står ved hver enkelt øvelse. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Træningsmateriale Sprint

Træningsmateriale Sprint Træningsmateriale Sprint Sprint Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5 Lektion 3 maksimal løbehastighed... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

Træningsprogram til stolemotion

Træningsprogram til stolemotion Træningsprogram til stolemotion At sidde på stolen: Sæt dig ude på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for at benene er placeret i ret vinkel. Tempo: Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt.

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

16 ØVELSER DER STYRKER DIG

16 ØVELSER DER STYRKER DIG 16 ØVELSER DER STYRKER DIG STRÆK DIG STÆRK - NÅR DU HAR 5 MINUTTER - I PAUSER PÅ ARBEJDET OG I FRITIDEN Øvelserne på disse ark kan ved lidt træning mindske smerter i nakke-, skulder- og armmusklerne. De

Læs mere

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3 ØVELSE 1 Vip kraftigt med begge fødder og ankler. Gør det minimum 20 gange hver vågen time. Øvelsen har bedst effekt, hvis du placerer fødderne over hjertehøjde. ØVELSE 2 Læg dig på ryggen med strakte

Læs mere

Forlæns benspring hoftebøjet (100B)

Forlæns benspring hoftebøjet (100B) Forlæns benspring hoftebøjet (100B) Forlæns afsæt og bøjning i hoften med efterfølgende udstrækning inden landing Efter afsæt med armene over hovedet skal hoften bøjes, knæ holdes strakte og hænder holde

Læs mere

Odderen. Deltagere Alene.

Odderen. Deltagere Alene. Nr.7863 Alder: 6-8 år - Tid: 4 min. Nr.7841 Alder: 7-10 år - Tid: 4 min. Ottetalsskodning Start langsomt og bredt og varier herefter med mindre og hurtige skodninger. Odderen Ved hjælp af en pullbuoy kan

Læs mere

Styrketræning med frie vægte

Styrketræning med frie vægte Styrketræning med frie vægte Er det bedst at styrketræne i maskiner, eller bedre at bruge løse vægte? Der er fordele og ulemper ved begge dele. I maskinerne er bevægelserne mere kontrollerede, det er nemmere

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi 44 I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi forestiller os og måske også end de selv forestiller

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min FALDSTART Gå sammen i par. Den ene af jer er løber og står klar bag en linje. Den anden står med siden til ca. to-tre meter længere fremme og holder en arm udstrakt i skulderhøjde. Løberen laver en faldstart,

Læs mere

Træningsøvelser til længdespring Indhold

Træningsøvelser til længdespring Indhold Træningsøvelser til længdespring Indhold Generelt om spring... 1 Lektion 1 afsættet... 3 Lektion 2 - tilløb... 4 Lektion 3 svævefasen... 6 Træningsøvelser og lege... 7 Konkurrencen... 9 Generelt om spring

Læs mere

Træningsmateriale 400 meter

Træningsmateriale 400 meter Træningsmateriale 400 meter Indhold Generelt om lang sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Lektion 2 lange stigningsløb... 4 Lektion 3 fartkontrol... 5 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1

Læs mere

1A Aerobic March. Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4.

1A Aerobic March. Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4. 1A Aerobic March Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4. Gå frem 4, retur 4. På sidste trin vend ¼. 2A Aerobic Jog

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

KAST LAAANGT. Løb, spring og kast. Kast. Grundform. 20 min

KAST LAAANGT. Løb, spring og kast. Kast. Grundform. 20 min KAST LAAANGT Vælg en tennisbold eller lignende, som I skal kaste så langt som muligt på forskellige måder. I skal kaste: 1) Underhåndskast med en hånd. 2) Stående overhåndskast med højre hånd. 3) Stående

Læs mere

HUSK PAUSEN, når du træner. Guide. sider. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

HUSK PAUSEN, når du træner. Guide. sider. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider HUSK PAUSEN, når du træner Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Husk pausen, når du træner INDHOLD: Husk pausen,

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

Inspiration til målmandstræning!

Inspiration til målmandstræning! Inspiration til målmandstræning! Formål: Inspiration til målmandstræning er tænkt som en vejledning til målvogtere, samt børne- og ungdomstrænere der ønsker at træne og udvikle målvogtere på deres respektive

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel.

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. At sidde på stolen Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. Tempo Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt. Variere gerne tempoet. I balanceøvelser

Læs mere

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n INTRODUKTION FORORD Det er svært at finde materialer til målmandstræning, men efter selv at have søgt på Internettet,

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Sådan træner du foden

Sådan træner du foden Du kan med fordel træne foden dagligt, medmindre vi har lavet anden aftale. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og Ergoterapi Hjørring Tlf. 97 64

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line.

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. Generelt I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstrepositionen eller

Læs mere

Træningsmateriale Længdespring

Træningsmateriale Længdespring Træningsmateriale Længdespring Længdespring Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 Lektion 1 afsættet... 5 Lektion 2 - tilløb... 6 Lektion 3 svævefasen... 8 Træningsøvelser og lege... 9 Konkurrencen...

Læs mere

Program: 1 af 2 denne uge Bemærkning: Distance (m) /

Program: 1 af 2 denne uge Bemærkning: Distance (m) / II 1 1 Uge:1 af 16 Program: 1 af 2 denne uge Bemærkning: Distance (m) / (min) Opvarmning Teknik Aerobt Løst / ben Anaerobt / Sprint Udsvømning II 1 1 Uge:1 af 16 Program: 1 af 2 denne uge Bemærkning: Distance

Læs mere

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan?

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? - Laban bruges som didaktisk redskab. Kreativitet og innovation som en del af opvarmning Gang-relationer: 5 meter mellem dig og den du tænker

Læs mere