UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 31.august i sag nr. A :

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 31.august 2006. i sag nr. A2005.022:"

Transkript

1 UDSKRIFT af Arbejdsrettens dom af 31.august 2006 i sag nr. A : Landsorganisationen i Danmark for Malerforbundet i Danmark (konsulent Steven Vallik) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Teddy Iversen Håndværk ved Teddy Birger Iversen, L.I. Brandes Allé 5, 2. tv., 1956 Frederiksberg C (advokat Tine B. Skyum)

2 2 Dommere: Børge Dahl (retsformand), Poul Flemming Hansen, Thorkild E. Jensen, Erik Kjærgaard, Knud Erik Linius, Poul Monggaard og Nicolai Westergaard. Denne sag drejer sig om, hvorvidt en aftale indgået mellem Teddy Iversen Håndværk og det litauiske firma, UAB Devesta, er en underentreprisekontrakt eller en aftale om indleje af vikarer. Påstande: Klager, Landsorganisationen i Danmark for Malerforbundet i Danmark, har nedlagt påstand om, at indklagede, Teddy Iversen Håndværk ved Teddy Birger Iversen, har begået brud på gældende overenskomst og skal betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat bod til Malerforbundet i Danmark. Indklagede, Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Teddy Iversen Håndværk ved Teddy Birger Iversen, har påstået frifindelse, subsidiært bortfald af bod. Sagsfremstilling: Det hedder i Overenskomsten mellem Dansk Byggeri og Malerforbundet bl.a.: 13 Garantiforpligtelse 1. Forbundets medlemmer forpligter sig til, hvor ingen overenskomst findes, ikke at arbejde for lavere løn end den, der ifølge nærværende overenskomst er gældende. 2. Svende må ikke arbejde for egen regning, medens de er i arbejde hos en arbejdsgiver. 3. I tilfælde, hvor en svend udfører selvstændigt arbejde, må han i intet tilfælde udføre arbejdet for lavere pris end nærværende overenskomst fastsætter. Tillægger svenden materiale, skal prisen forhøjes med tillæg for dette samt omkostninger og en passende avance. 4. De i stk. 1, 2 og 3 fastsatte pris- og betalingsforpligtelser for svendene gælder også for arbejdsgiverne. Parterne har endvidere aftalt følgende protokollat:

3 3 Vikararbejde Medlem af Dansk Byggeri: Dansk Byggeri optager som medlemmer virksomheder, der er vikarbureauer. Ansættelse af vikarer på Dansk Byggeri s overenskomstområder er omfattet af gældende overenskomster mellem parterne. Det omfatter også de for arbejdsfunktionen bestående lokalaftaler og kutymer. Ikke medlem af Dansk Byggeri: Parterne er enige om, at overenskomsterne mellem de berørte organisationer er områdeoverenskomster. Alt arbejde på en medlemsvirksomhed, der udføres inden for overenskomsternes faglige gyldighedsområde, er omfattet af overenskomsterne, hvis det udføres af en ansat eller af en anden person, der er underlagt medlemsvirksomhedens ledelsesret, f.eks. en vikar, i modsætning til en arbejder, der er udsendt af en underentreprenør og undergivet dennes ledelsesret. Dansk Byggeri tilkendegiver, at overenskomsterne finder anvendelse for de medarbejdere, der udsendes af et vikarbureau til at arbejde på en medlemsvirksomhed inden for overenskomsternes faglige gyldighedsområde i den tidsperiode, vikararbejdet strækker sig over. Dette gælder dog ikke, såfremt vikaren er udsendt fra et vikarbureau, der via medlemskabet af en anden DA-organisation er omfattet af en kollektiv overenskomst, der gælder for det omhandlede arbejde. Medlemsvirksomheden må i sin aftale med vikarbureauet sikre sig, at vikarbureauet har det nødvendige kendskab til de gældende overenskomst- og aftaleforhold. En vikar, der udfører job for et vikarbureau på en medlemsvirksomhed, kan ikke være omfattet af pensionsreglerne i B&A Pension, såfremt vikarbureauet er medlem af en anden DAmedlemsorganisation og derigennem er omfattet af en overenskomstmæssig pensionsordning. Teddy Iversen Håndværk ved Teddy Birger Iversen indgik i efteråret 2004 en entrepriseaftale om ombygning af ejendommen Solvænget 14 i København, og i den forbindelse indgik Teddy Iversen den 13. september 2004 aftale med en litauisk virksomhed, UAB Devesta, om udførelse af malerarbejde på ejendommen. Aftalen er sålydende, idet bemærkes, at den er maskinskrevet bortset fra det understregede, som er håndskrevet på maskinskrevne linjer:

4 4 Contract for making the walls N o September 13, 2004 This contract is signed between: UAB Devesta, represented by General Manager Danas Januskevicius address, Kretingos 65-67, Kaipleda, Lithuania (further Producer) and Teddy Iversen Address, L.I. Brandes Allé 5, 1956 Frb. C (further called Client) Solvænget 14, 2100 Kbh. Ø 1. Object of the contract The contract is signed for renovating walls and selling s 400 m2 The prise does not including settlement and food for workers 2. Prices 1. The Price pr. hour 130 DKK incl. tax + 18 % moms Sum in words onehundredandthirty 00/ The price not include freight costs 3. Steps is obligations of the parties in contract fulfilment 3. Producer is obliged to making the floor week 4. Producer is obliged to transfer after finishing all work The client can make a claim only two weeks after the date of ending the work in Denmark and claims must be supplied in written form and signed by Client IMPORTANT.

5 5 In general, producer cannot be taken for responsible for all materials which he is not providing, for all constructions which final client may do and are not on present contract, for non respect of specifics Denmark s rules, for non conventional use of the building and all elements by customer, for all job made by other companies, for making problems, and if the client is not ventilating building normaly. 5. Delays In case of delays from the terms in the contract the delayed party must pay 0,2 % daily charges from the outstanding amount. 6. Disagreements In case of arising disagreements the parties must try to solve it between each other. If the agreement connot be reached the parties must solve them in Economical court of Lithuania. 7. Possible changes and additions This contract might be changed only with additional appendix to the Contract signed by both parties. 8. Two Copies 1. The contract is written in two copies in English one for each of the parties... Samme dag, som aftalen blev underskrevet, påbegyndte to litauiske håndværkere det omhandlede arbejde. Ifølge udateret faktura fra Devesta med angivelse af bl.a. VAT code in Lithuania og VAT code in Denmark (CVR nr.) er arbejdet afregnet således: Wall finish work 340h 104 DKK/h 35360,0 DKK

6 6 VAT/CVR 25% 8840,0 DKK TOTAL 44200,0 DKK Der blev af LO indkaldt til fællesmøde i breve af 20. og 29. oktober 2004 med henvisning til, at virksomheden efter Malerforbundets opfattelse havde begået brud på 13 i overenskomsten mellem Dansk Byggeri og Malerforbundet ved at lade arbejdet udføre til den i aftalen med Devesta angivne betaling, der ifølge forbundet var under overenskomsten. I brev af 21. oktober 2004 stillede DA sig uforstående over for påstanden om overenskomstbrud, idet der efter DA s opfattelse forelå en aftale mellem en entreprenør og en underentreprenør, og et sådant aftaleforhold ikke kunne være omfattet af overenskomsten. Der blev ikke på fællesmøde den 15. november 2004 opnået enighed mellem parterne. Spørgsmålet om forståelsen af overenskomstens 13 i tilfælde, hvor der indgås en underentreprisekontrakt, blev under sagen for Arbejdsretten henvist til faglig voldgift, og der blev herom den 28. november 2005 afsagt en opmandskendelse, hvori det bl.a. hedder: Parterne er uenige om, hvorvidt aftalen med UAB Devesta er en underentreprisekontrakt. Uenigheden herom skal ikke afgøres under denne voldgiftssag. Parterne er enige om, at voldgiftsretten skal tage stilling til rækkevidden af 13 i tilfælde, hvor der indgås en underentreprisekontrakt. 6. Opmandens begrundelse og afgørelse Efter ordlyden af 13 i overenskomsten mellem Dansk Byggeri og Malerforbundet i Danmark og efter sammenhængen mellem de enkelte bestemmelser i paragraffen må det lægges til grund, at 13 regulerer de pris- og betalingsforpligtelser, der gælder, både når malerarbejde udføres af medlemsvirksomheder af Dansk Byggeri, og når malerarbejde udføres af medlemmer af Malerforbundet. Forpligtelserne gælder, uanset om den anden part i den konkrete arbejdsaftale er medlem af den modstående overenskomstpart. Forpligtelserne gælder også, når en mester i en medlemsvirksomhed selv udfører malerarbejde, jf. 13, stk. 4, sammenholdt med stk. 3.

7 7 Det er ikke i strid med overenskomsten, at en medlemsvirksomhed, som har indgået aftale med en bygherre om udførelse af bl.a. malerarbejde, overlader malerarbejdet til en selvstændig underentreprenør. Hvis medlemsvirksomheden i forhold til Malerforbundet skulle være forpligtet til at sikre overenskomstmæssig betaling til ansatte hos den selvstændige underentreprenør, måtte dette forudsætte, at der i overenskomstgrundlaget var klare holdepunkter herfor. En sådan forpligtelse kan ikke udledes af ordlyden af 13. Der foreligger endvidere ikke sådanne oplysninger om forudsætningerne for bestemmelsen eller om overenskomstparternes fælles forståelse af denne, at der er grundlag for at udstrække en medlemsvirksomheds forpligtelser udover, hvad ordlyden kan bære. Det er derfor heller ikke i strid med overenskomstens 13 at indgå en underentrepriseaftale med en betalingsbestemmelse som i den omtvistede aftale mellem Teddy Iversen Håndværk og UAB Devesta. Underentreprenørens betalingsforpligtelser over for sine ansatte malere må således afhænge af vilkårene i den for disse gældende overenskomst eller arbejdsaftale. Af udskrift fra Malernes Fagforenings hjemmeside af 4. november 2004 fremgår: Blokade mod det litauiske firma UAB Devesta. Firmaet beskæftiger malere på renovering af en villa i Solvænget Hellerup og er desuden involveret i en renovering på Toftebæksvej i Lyngby. Der har også været udført arbejde på L.I. Brandes Allé på Frederiksberg. Virksomheden vil ikke tegne overenskomst og der er derfor pr. 1. oktober 2004 etableret blokade. Desuden er LO anmodet om at etablere sympatikonflikt. Virksomheden og bygherre er anmeldt til politiet for overtrædelse af Østaftalen. Yderligere oplysninger: Bo Rosschou Forklaringer:

8 8 Bo Rosschou har forklaret, at han er næstformand i Malernes Fagforening i Storkøbenhavn. På baggrund af en anonym henvendelse om, at Teddy Iversen anvendte illegal, udenlandsk arbejdskraft til en opgave på L.I. Brandes Alle 5, talte han den 27. september 2004 i telefon med Teddy Iversen, som bekræftede at have haft folk fra Litauen i arbejde. Teddy Iversen havde fået kontakt med en manager ved navn Danas, som havde tilbudt folk fra Litauen. Teddy Iversen gav ham Danas telefonnummer, og han ringede på det, men fik ikke kontakt. Efterfølgende modtog han en ny anmeldelse om illegale arbejdere i forbindelse med renoveringen af en privat villa beliggende på Solvænget. Han tog derfor den 28. september 2004 ud på adressen, hvor det viste sig, at det var Teddy Iversen, som var i gang. Teddy Iversen inviterede ham indenfor. Inde i huset var der to litauiske malere, og han fik det indtryk, at Teddy Iversen, der ikke selv var i arbejdstøj, var i gang med at instruere dem, da han kom. Teddy Iversen oplyste på ny at have fået tilbudt litauernes arbejdskraft af Danas, som på et tidspunkt kom til stede på ejendommen medbringende kontrakten, der var indgået mellem UAB Devesta og Teddy Iversen. Danas oplyste, at de litauiske malere modtog litas pr. måned for arbejdet for Teddy Iversen en litas svarer til godt 2 kr. og at malerne havde en 48 timers arbejdsuge i Danmark, dvs. at timelønnen udgjorde under 15 kr. Omkring den 30. september 2004 rettede han på ny henvendelse til Teddy Iversen på Solvænget. Teddy Iversen blev oprigtig chokeret over at høre, hvor lav malernes timeløn var. De drøftede spørgsmålet, og han foreslog Teddy Iversen, at denne selv ansatte de to litauiske malere med arbejdstilladelse fra Udlændingestyrelsen og efterbetalte omkring kr. svarende til, at malerne havde fået en timeløn på omkring 135 kr. for en måneds arbejde. Teddy Iversen ansatte de to malere vidst uden arbejdstilladelser, som kom efterfølgende, men ville i øvrigt tale med Dansk Byggeri, som afviste efterbetalingskravet. Det er hans opfattelse, at en timeløn til en ansat på henholdsvis 98,85 kr. og 140,00 kr. med tillæg af sociale omkostninger (49 %) og udgifter til husleje, kontorhold, bil m.v. (46 %) samt avance på

9 9 10 % fordrer en mestertimeløn på henholdsvis 295,68 kr. og 418,78 kr. En mestertimeløn på 130 kr. uden moms giver kun plads til en grundtimeløn på godt 50 kr. Teddy Birger Iversen har forklaret, at han har været selvstændig entreprenør siden I 2004 havde han 10 mand beskæftiget. Han har i vid udstrækning gjort brug af underentreprenører. Før han indgik aftale med Danas om de to litauiske malere, havde han søgt med lys og lygte efter danske malere, bl.a. havde han ringet til Malerforbundet, som ikke kunne tilbyde ham dansk arbejdskraft. På et tidspunkt i starten af september blev han kontaktet af Danas, og de indgik den omhandlede kontrakt. Det var første gang, han havde indgået en aftale med et udenlandsk firma. Timeprisen i kontrakten mellem ham og Danas var blevet fastsat på grundlag af forhandlinger mellem ham og Danas. Det er ikke usædvanligt, at der i underentreprisekontrakter aftales en timepris i stedet for en samlet entreprisesum. Han skulle selv levere materialerne til de litauiske malere, som kunne benytte det værktøj, der var på stedet, eller bruge deres eget. Det var Danas, som instruerede og førte tilsyn med malerne. Danas kom omkring to gange om ugen var der yderligere behov, kunne han ringe efter Danas. Det var ikke ham, der instruerede malerne, da han ikke kunne kommunikere med dem. Det var også Danas, der opgjorde malernes timetal. De to litauiske arbejdere har kun arbejdet på Solvænget samt en enkelt dag på L.I. Brandes Allé, idet han sideløbende med opgaven i Solvænget havde en opgave på L.I. Brandes Allé, hvor der manglede en dag, og han tog alle sine folk med derover for at gøre et arbejde færdigt dér. Efter han havde haft besøg af Malerforbundet, besluttede han sig for selv at ansætte de to litauiske malere. Han fik imidlertid en bøde på kr., fordi de havde arbejdet for ham i 1½ dag, før de nødvendige papirer var på plads.

10 10 Parternes argumenter: Klager har gjort gældende, at den mellem Teddy Iversen og UAB Devesta indgåede kontrakt ikke kan anses for en entreprisekontrakt, da den mangler alle sædvanlige elementer i en entreprisekontrakt, herunder en beskrivelse af arbejdet, en entreprisesum, et afleveringstidspunkt og vilkår om materialer, værktøj, kvalitet og mangelsindsigelser. Kontrakten fremstår tværtimod som en timelønsaftale, og det var da også Teddy Iversen, der leverede materialerne, stillede værktøj til rådighed samt instruerede og ledte arbejdet. Det var netop, fordi det var Teddy Iversen, der hver dag var til stede på arbejdsstedet og ledede arbejdet, at der ikke var behov for en beskrivelse af arbejdet og en angivelse af, hvornår det skulle være færdigt. Det, der efter kontrakten skal leveres, er alene arbejdskraft der er tale om en vikaraftale. Dette støttes af, at kontrakten kun omhandler pris pr. arbejdstime for renovating walls and selling s 400 m2. Hertil kommer, at de litauiske arbejdere udover arbejdet på den ejendom, hvor malerarbejdet skulle foretages, også blev brugt til et renoveringsarbejde på L.I. Brandes Allé 5. Indklagede har derfor begået brud på overenskomsten ved at indgå den omhandlede kontrakt med UAB Devesta om udførelse af arbejde, da timelønnen i kontrakten er så lav, at det må have stået indklagede klart, at den ikke muliggjorde overenskomstmæssig betaling af de personer, der skulle udføre det omhandlede arbejde. Teddy Iversen har opnået en økonomiske fordel ved at anvende arbejdskraft til en timeløn på 130 kr. i timen i forhold til, at overenskomstens bestemmelser om timeløn, feriegodtgørelse, ferie- og søgnehelligdagspenge havde været efterlevet. Indklagede bør derfor tilpligtes at betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat bod på ikke under kr., idet der er tale om et alvorligt tilfælde af underbetaling. Indklagede har gjort gældende, at klager ikke under sagen har præciseret eller dokumenteret, hvori det påståede overenskomstbrud skulle bestå. Desuden er det ved kendelsen i faglig voldgift af 28. november 2005 fastslået, at overenskomstens 13 ikke er til hinder for, at arbejde udføres af en underentreprenør for et medlem af Dansk Byggeri, selv om arbejdet udføres til en løn, der ligger

11 11 under overenskomstens, hvilket er i overensstemmelse med arbejdsretlig praksis, jf. Per Jacobsen: Kollektiv Arbejdsret (5. udg. 1994) s. 118ff. Kontrakten mellem UAB Devesta og Teddy Iversen må anses for en underentrepriseaftale, idet der er indgået en aftale om udførelsen af et bestemt stykke arbejde, ligesom det ikke er usædvanligt i byggebranchen endsige forbudt at betalingen i en underentrepriseaftale er fastsat som en timepris. Der var tale om en lille overskuelig opgave i en villa, og nærmere beskrivelse var helt overflødig det giver sig selv, at den skulle være færdig så hurtig som muligt, da de straks gik i gang. Aftalen mellem parterne indeholder i øvrigt flere andre bestemmelser som sædvanligvis findes i sådanne aftaler, og ingen af de af klager påberåbte mangler ved underentrepriseforhold kan bevirke, at overenskomsten kan anses for brudt. Det var da også Danas, som ledede og førte tilsyn med malerarbejdet. Desuden var de pågældende litauiske malere uomtvistet ansat hos underentreprenøren, UAB Devesta, og baggrunden for kontrakten med UAB Devesta var, at Teddy Iversen uden held havde forsøgt at skaffe danske håndværkere til udførelsen af pågældende arbejde. Det forhold, at Teddy Iversen herved opnåede en besparelse, kan ikke føre til et andet resultat, hvorved bemærkes, at klager ikke har dokumenteret, at der skulle have fundet underbetaling sted. Hertil kommer, at indklagedes hjemmeside underbygger, at klager har anset underentreprenøren, UAB Devesta, for en selvstændig virksomhed. Endelig har klager ikke løftet bevisbyrden for, at der ikke skulle være tale om en underentrepriseaftale, eller at der i øvrigt måtte være tale om omgåelse af overenskomsten. Over for klagers anbringende om vikararbejde gør indklagede gældende, at UAB Devesta ikke er et vikarbureau, og at der ikke var indgået aftale om et antal malere, men om udførelse af et stykke arbejde. Det er klager, som skal bevise, at kontrakten ikke er, hvad den giver sig ud for og den bevisbyrde er streng, jf. Arbejdsrettens dom af 20. februar 1969 i sag nr Selv om Arbejdsretten måtte anse de pågældende malere som beskæftiget som vikarer hos indklagede, er det ikke godtgjort, at der foreligger overenskomstbrud.

12 12 Såfremt Arbejdsretten måtte nå frem til, at indklagede har tilsidesat overenskomsten, bør der tages hensyn til de konkrete omstændigheder i sagen, herunder at der var tale om aftaleindgåelse mellem to små håndværksmestre inden for en branche, hvor den indgåede kontrakt ikke er usædvanlig. Desuden er der i hvert fald tale om et tvivlsomt spørgsmål, og derfor bør indklagede frifindes for påstanden om betaling af bod. Der var kun to medarbejdere involveret, og de blev ansat på Malerforbundets opfordring men for hurtigt i forhold til reglerne om arbejdstilladelser, hvilket har udløst en bøde på kr. Arbejdsrettens begrundelse og resultat: Efter bevisførelsen lægger Arbejdsretten til grund, at aftalen af 13. september 2004 mellem Teddy Iversen Håndværk og det litauiske selskab UAB Devesta reelt var en aftale om indleje af to malere i den tid, som udførelse af opgaven på Solvænget ville tage. De to litauiske malere må nemlig anses for at have arbejdet under Teddy Iversens ledelse og instruktion ganske som hans egne folk. Det var Teddy Iversen, der var på pladsen, og da det kneb med færdiggørelse af opgaven på L.I. Brandes Allé, tog han ifølge sin egen forklaring alle sine folk, herunder også de to litauiske malere, med derover. Det var da også svende, han forgæves havde søgt, og centralt i aftalen er endvidere på den ene side den ubestemte beskrivelse af opgaven og på den anden side betaling for præsterede timer, ikke for et præsteret resultat. På den baggrund finder Arbejdsretten, at de to UAB Devesta-ansatte malere må anses for vikarer i forhold til Teddy Iversen. Det fremgår af parternes overenskomst, at der skal betales vikarer overenskomstmæssig løn, idet det i overenskomsten er anført, at alt arbejde på en medlemsvirksomhed, der udføres inden for overenskomstens faglige gyldighedsområde, er omfattet af overenskomsten, hvis det udføres af en ansat eller af en anden person, der er underlagt medlemsvirksomhedens ledelsesret, f.eks. en vikar.

13 13 Det må efter bevisførelsen lægges til grund, at Teddy Iversen ikke i overensstemmelse med vikarprotokollatets bestemmelse herom har sikret sig, at UAB Devesta havde det nødvendige kendskab til de gældende overenskomst- og aftaleforhold. Teddy Iversen har herved begået overenskomstbrud. Det findes endvidere efter bevisførelsen ubetænkeligt at lægge til grund, at de to litauiske malere ikke er blevet aflønnet i overensstemmelse med overenskomsten, og at Teddy Iversen måtte være klar over, at de ville blive aflønnet med mindre end det, som følger af overenskomsten. Der er imidlertid ikke forelagt Arbejdsretten noget grundlag, som giver mulighed for at foretage nogen opgørelse af, hvad Teddy Iversen måtte hæfte for. På denne baggrund finder Arbejdsretten, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for bortfald af bod, og at den forskyldte bod passende kan fastsættes til kr. Thi kendes for ret Teddy Iversen Håndværk ved Teddy Birger Iversen, L.I. Brandes Allé, 5, 2. tv., 1956 Frederiksberg C, har begået brud på gældende overenskomst og skal inden 14 dage betale en bod på kr. til Malerforbundet i Danmark. Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Teddy Iversen Håndværk ved Teddy Birger Iversen, L.I. Brandes Allé, 5, 2. tv., 1956 Frederiksberg C, skal inden 14 dage betale kr. i sagsomkostninger til Arbejdsretten. Børge Dahl

14 14

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 31. august 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 31. august 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 31. august 2006 i sag nr. A2005.022: Landsorganisationen i Danmark for Malerforbundet i Danmark (konsulent Steven Vallik) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0036, afsagt den 2. maj 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Palle Bisgaard) mod Dansk Byggeri for Ptampa v/ Piotr Trochimczuk (konsulent Erling Olsen)

Læs mere

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV2015.0013, afsagt den 11. januar 2016 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HVL Montage ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål.

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0084 Malerforbundet i Danmark (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Peter Maler A/S (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 i sag nr. AR2011.0282: Landsorganisationen i Danmark (LO) for FOA Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Jørgen Vinding) Dommere: Peter Andersen,

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. april 2015

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. april 2015 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. april 2015 i sag nr. AR2014.0103 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 4. februar 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0184 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for L&H Rørbyg A/S (underdirektør Thorkild Bang) Sagen og dens

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod Dansk Byggeri for Mogens Pedersen, Nyborg A/S (advokat Thorsten Wilstrup) (vedr. spørgsmålet om, under hvilken overenskomst

Læs mere

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand.

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2014.0062 Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen angår, om

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV2019.0039) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen (Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S (Anne Gausland) Afsagt den 7. maj 2019 2 1. Indledning

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2016.0179) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod Den Jyske Opera (advokat Marianne Lage) Sagen drejer sig om, hvorvidt det er i strid med

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV2015.0011) Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for Bredkærvejens Murer og Beton ApS

Kendelse i faglig voldgift (FV2015.0011) Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for Bredkærvejens Murer og Beton ApS Kendelse i faglig voldgift (FV2015.0011) Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Byggeri for Bredkærvejens Murer og Beton ApS Sagen drejer sig om, hvorvidt der foreligger brud på eller omgåelse af overenskomsten

Læs mere

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 28.februar 2008

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 28.februar 2008 UDSKRIFT af Arbejdsrettens dom af 28.februar 2008 i sag nr. A 2007.500 Landsorganisationen i Danmark for Malerforbundet i Danmark (advokat Stephan Agger) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Kendelse I Faglig voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Andy Jakobsen) mod

Kendelse I Faglig voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Andy Jakobsen) mod Kendelse I Faglig voldgift (FV 2018.0103) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Andy Jakobsen) mod Dansk Byggeri for NET CONSTRUCTION ApS nu under konkurs (juridisk konsulent Anne Gausland) Afsagt

Læs mere

Årsberetning 2009. (Uddrag)

Årsberetning 2009. (Uddrag) Årsberetning 2009 (Uddrag) 4.1. Overenskomsters anvendelse på andre end virksomhedens egne ansatte Mens en overenskomst som udgangspunkt omfatter alle ansatte i virksomheden, der udfører arbejde inden

Læs mere

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008.

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008. 1 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod DS Håndværk & Industri for EU Montage Danmark ApS, Fredericia (cand.jur. Michael S. Meyer) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2018.0033) Fagligt Fælles Forbund (konsulent Keld Jensen) mod Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S (juridisk konsulent Jeppe Wartacz) Afsagt den 28. juni 2018 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for medarbejderne v/ tillidsrepræsentant Per Petersen (opmåler Paul Jentzsch) mod Dansk Byggeri for Frydkjær A/S (kontorchef Jørgen Boje) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 3. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 3. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0033, afsagt den 12. april 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for HEFA Wallsystems Denmark A/S (konsulent Erling

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 19. december 2012 i faglig voldgiftssag 2012.0149 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for Thomsen & Fals A/S (konsulent Jørn W. S. Hansen) Sagen og

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for 17 murersvende v/ tillidsrepræsentant Thomas Vilhelmsen (faglig sekretær Henrik Blaabjerg) mod Dansk Byggeri for Murbo A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Kendelse af 9. februar 2009 i faglig voldgift: Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod DI Overenskomst II v/di (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Falck Danmark A/S (advokat Eva Skov Jensen) Denne sag

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Fødevareforbundet NNF (Advokat Martin Juul Christensen) mod Dansk Industri for Danish Crown A/S, Herning (Chefkonsulent Jane Hedegaard) Voldgiftsretten

Læs mere

Overenskomster med aftale

Overenskomster med aftale Overenskomster med aftale Bilag 17 Protokollat Vikarbureauer Opmandskendelse i faglig voldgift: Bravida Opsamlingsaftale mellem DA og LO Overenskomster med aftale Tekniq Indklagede Bravida Danmark A/S

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 25. november 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i I sag nr.: AR2013.0405 Landsorganisationen i Danmark for

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 I sag nr. AR2013.0151: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Lind & Risør A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Blik-

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for murerarbejdsmand Flemming Guldberg (faglig sekretær Jan Madsen) mod Dansk Byggeri for FME Entreprise A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 13. januar 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K i Sag nr. AR2012.0051: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

Kendelse. 12. januar 2015. i faglig voldgift nr. FV 2014.0106: Fagligt Fællesforbund. (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst. mod GLS-A.

Kendelse. 12. januar 2015. i faglig voldgift nr. FV 2014.0106: Fagligt Fællesforbund. (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst. mod GLS-A. Kendelse af 12. januar 2015 i faglig voldgift nr. FV 2014.0106: Fagligt Fællesforbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst mod GLS-A for Rosa ApS (advokat Charlotte Strøm Petersen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 Sag 249/2012 (1. afdeling) SR-Design A/S under konkurs (advokat Andreas Kærsgaard Mylin) mod A og B (advokat Helge S. Poulsen for begge) I tidligere instanser

Læs mere

Kendelse. Faglig Voldgift. CO-industri. for. Dansk El-Forbund og. Dansk Metal. mod. DI Overenskomst I. for. BIC Electric Danmark ApS og

Kendelse. Faglig Voldgift. CO-industri. for. Dansk El-Forbund og. Dansk Metal. mod. DI Overenskomst I. for. BIC Electric Danmark ApS og 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2017.0039) CO-industri for Dansk El-Forbund og Dansk Metal (advokat Lidia Bay) mod DI Overenskomst I for BIC Electric Danmark ApS og BIC Electric Sp.z.o.o., Polen Afsagt

Læs mere

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Globel Danmark A/S, nu under konkurs CVR-nr. 31774497 Viengevej 100 8240 Risskov

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Dansk Byggeri for Per Hansen Tømrerfirma ApS (Chefkonsulent Henrik Olsen)

Læs mere

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod Kendelse af 13. august 2015 i faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation på egne vegne og for Halsnæs Smeden

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (advokat Henrik Karl Nielsen) mod Fagligt Fælles Forbund (advokat Nicolai Westergaard) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0114 Dansk Metal (advokat Nicolai Westergaard) mod TEKNIQ for Eltel Networks A/S (advokat Tina Lind Larsen) Tvisten Tvisten angår,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom afsagt den 26. oktober 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom afsagt den 26. oktober 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom afsagt den 26. oktober 2006 i sag nr. A2006.248: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for HTS

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013 i Sag nr.: AR2012.0789 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fællesforbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske Mediers Arbejdsgiverforening Dommere:

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 26. juni 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 26. juni 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0058, afsagt den 12. juli 2013 Fagligt Fælles Forbund (konsulent Claus von Elling) mod Dansk Byggeri for Værum Byg & Montage ApS, Galten (konsulent Erling Olsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2017.0044) CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Siemens Wind Power (advokat Morten Pedersen) Afsagt den 31.

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Fødevareforbundet NNF mod DI

Fødevareforbundet NNF mod DI OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFT Fødevareforbundet NNF mod DI Mellem klageren, Fødevareforbundet NNF, og indklagede, DI, er der opstået uoverensstemmelse om, hvorvidt betaling for delvis fravær, egen

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV2010.0192) Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim Brandt Jensen) mod Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) afsagt

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 29. juni 2006

Arbejdsrettens dom af 29. juni 2006 Arbejdsrettens dom af 29. juni 2006 i sag nr. A2005.210: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri for B6 A/S Tranåsvej 33 9300 Sæby (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod HORESTA (Arbejdsgiver) på vegne af Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift:

Kendelse i faglig voldgift: Kendelse i faglig voldgift: 3F for murerarbejdsmand Palle Lund (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for murermester Lars Svensson (konsulent Jann Frei) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0200): Fagligt Fælles Forbund for Murersjakket, René Bay Lodahl, Frank Lindholm og Per René Nielsen, på byggepladsen Vitus Bering i Horsens (Opmåler Jens A. Knudsen)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A :

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A : Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april 2008 i sag nr. A2005.364: Dansk Arbejdsgiverening Dansk Industri Metropak A/S Rundageren 4 2640 Hedehusene (advokat Tine B. Skyum) mod Landsorganisationen i

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse

Protokollat med tilkendegivelse Protokollat med tilkendegivelse meddelt tirsdag den 29. april 2014 i faglig voldgiftssag 2014.0022 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod Tekniq for VVS og Varmeteknik A/S (konsulent

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS Kendelse i faglig voldgiftssag 2010.180 Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A for Gartneriet Linnemann ApS (advokat Charlotte Strøm Petersen, GLS-A) Tvisten Tvisten vedrører spørgsmålet

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

Kendelse. 30. januar faglig voldgift nr. FV : Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S

Kendelse. 30. januar faglig voldgift nr. FV : Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S Kendelse af 30. januar 2015 i faglig voldgift nr. FV2014.0059: Dansk Metal (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S (procesdirektør, advokat Lars Alexander Borke) 2 1. Tvisten Sagen angår, om det er i strid

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 29. september 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016.0003): CO-industri for HK (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for JKS A/S (advokat Birgitte Dember)

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0176 Dansk El-Forbund og Dansk Metal (advokat Berit Lassen) mod Coop Danmark A/S (advokat Pernille Grenaae) Uoverensstemmelsen angår, dels hvornår optjente

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 i sag nr. A2006.237: Zebra A/S (advokat Kirsten Maxen) mod Landsorganisationen i Danmark for HK/Privat og Fagligt Fælles Forbund (advokat Lars Gulmann) Dommer:

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af Protokollat nr. 14 Vikarregler til PROFOT overenskomst 2004. Påstande

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Protokollat med opmandstilkendegivelse og forlig af 28. maj 2008 i faglig voldgift:

Protokollat med opmandstilkendegivelse og forlig af 28. maj 2008 i faglig voldgift: Protokollat med opmandstilkendegivelse og forlig af 28. maj 2008 i faglig voldgift: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark for Svenden Stefan Balzerek (Christian Dyrberg) mod Dansk Byggeri for Adecco A/S

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift FV

Opmandskendelse i faglig voldgift FV Opmandskendelse i faglig voldgift FV 2015.0207 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) for Nordjyske Medier A/S (advokat Hans Henrik Christiansen) (om

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE - -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt aftvistighedsnævnet den 23. oktober 2017 i sag 16.2017 A ved 3F Fagligt Forbund, Byggegruppen (Morten Lehmann) mod B, CVR nr...., under likvidation I

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV2015.0087) Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for J.O. Tagdækning ApS

Kendelse i faglig voldgift (FV2015.0087) Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for J.O. Tagdækning ApS Kendelse i faglig voldgift (FV2015.0087) Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Byggeri for J.O. Tagdækning ApS Sagen drejer sig om, hvorvidt lægning af teglsten er murerarbejde, som i medfør af parternes overenskomst

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse

Protokollat med tilkendegivelse Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift 2018.0015: 3F Bygge, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening for murersjakket på Grønttorvet Blok 1 (procedør forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 5. februar 2009

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 5. februar 2009 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 5. februar 2009 I sag nr.: A2008.041 Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark mod Interflex ApS Fabrikvej 8 8260 Viby J CVR Nr.: 14 37 94

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og indgik derfor den 4. oktober 2005 en formidlingsaftale med indklagede.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og indgik derfor den 4. oktober 2005 en formidlingsaftale med indklagede. 1 København, den 27. maj 2008 KENDELSE Klagerne ctr. Ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen A/S Storegade 19 8850 Bjerringbro Sagen angår spørgsmålet, om indklagede indgik aftale om berigtigelse af handlen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 2. december 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 2. december 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 2. december 2008 i sag nr. A2007.043: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for Henning Møllegaard m.fl. (opmåler Carlo Hermansen) mod Dansk Byggeri for LM Huse A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Kendelse i faglig voldgift (FV 2018.0086) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A mod Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Sagen drejer sig om, hvorvidt murersvenden har ret til siddepenge for kørsel

Læs mere

Kendelse af 16. september 2019 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund (3F) (konsulent Keld Jensen) mod

Kendelse af 16. september 2019 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund (3F) (konsulent Keld Jensen) mod Kendelse af 16. september 2019 i faglig voldgift FV2019.0080: Fagligt Fælles Forbund (3F) (konsulent Keld Jensen) mod Dansk Byggeri for Kelukai IvS (juridisk konsulent Melissa Lee Jakobsen) 1 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Finansforbundet. som mandatar for. A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Finansforbundet. som mandatar for. A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2019.0024 Finansforbundet som mandatar for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for X Bank (advokat Jakob Cohr Arffmann)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod 1 Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008 CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod DI for Dantherm Air Handling A/S, Skive (advokat Lars Bruhn) Uoverensstemmelsen

Læs mere