Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe"

Transkript

1 Side 0 af 11 Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Beretning for perioden 1. januar december 2011 Grøn Guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen og Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe, grønt IDÉcenter, Gladsaxe Hovedbibliotek, Søborg Hovedgade 220, 2860 Søborg Tlf.: , jbl@ggglx.dk, Hjemmeside:

2 Side 1 af 11 Beretning for grøn guide for året 2011 Dette er beretningen for den grønne guide i Gladsaxe. Beretningen beskriver den grønne guides arbejde i perioden 1. januar- 31. december Arbejdet i 2010 i grupperne i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe (LA21) beskrives kort efter denne beretning for den grønne guide. Besvarelse af borgerhenvendelser Henvendelser fra borgerne registreres samlet for grønt IDÉcenter (GIC) dvs. fælles for den grønne guide, centermedarbejderen, medarbejdere fra By- og Miljøforvaltningen, der er i centeret vedr. projekter samt for evt. personer i løntilskud. Også i 2011 har der været mange henvendelser til den grønne guide med spørgsmål og ærinder af forskellig art. Som konkret undersøgt i et kvartal i 2007 (jf. årsberetning for samme år) besvarer den grønne guide fortsat langt de fleste af de miljø- og naturfaglige spørgsmål, der rettes til centeret. Eksempler på spørgsmål til grønt IDÉcenter: Hvad er mere miljøvenligt end klorin? Hvor afleveres sparepærer? Kan man låne æble-pressere gennem LA21? Kan du hjælpe os i LA21? Hvordan fjernes dræbersnegle? Hvor kan klassen tage på tur? Kan du holde oplæg for os? Kan du hjælpe os med planlægninge n af? Kan jeg låne en elmåler? Hvordan fungerer det med delebiler? Hvor kan man købe det i vindues udstillingen? og hvor finder man sparepærer med varmt lys?

3 Side 2 af 11 Arbejdsområder Den grønne guides virke spænder vidt. Blot som eksempler på opgaver er herunder anført en række eksempler på opgaver fra 2011: Sidste del af skoleprojektet (Karavanen), naturvejledning, julearrangementer, til konference etc. Afvikling af størstedelen af skoleprojektet (Karavanen). Undervisning af klimapiloter m.v. Naturvejledning, turleder og stærkt involveret i Søens dag. Gennemførsel af første del af skoleprojektet Den Grønne Karavane. Gladsaxedag/Kulturfest, forberedelser vedr. skoleprojektet Den Grønne Karavane. Udlån af æblepresser. Indkøb og planlægning af indsatser i 2012, afslutning af flere regnskaber, til konference etc. Naturvejledning, møder vedr. miljø og invasive plantearter, forberedelser til sommerarrangementer. Sommerferieaktiviteter for børn om natur. (sommerferieperiode), praktiske opgaver vedr. lager. Løbende besvarelse af borgerhenvendelser, deltagelse i drift af grønt IDÉcenter etc. Naturvejledning for flere parter, LA21 torvearrangement på Søborg Torv, forberedelser vedr. skoleprojektet Den Grønne Karavane. Eksempler på større indsatsområder årsberetning, årsplanlægning, efteruddannelse, forberedelse af stand, udlån af "klimapistoler". Efteruddannelse, forberedelser til Grøn Dag på genbrugsstationen. Konsulent på miljøuge på skole, efteruddannelse. Oplæg i form af foredrag og ekskursioner, deltagelse i grøn dag på genbrugsstationen etc. Grønt IDÉcenters drift Arbejdet med besvarelse af borgerhenvendelser og løbende drift af grønt IDÉcenter har været en af de større poster i den grønne guides virke i dette år. I årets første del var der kun to faste fuldtidsmedarbejdere i centeret, siden efteråret er der sket en organisatorisk ændring, så Pernille Bramstrup, der ellers var fast i centeret i stedet er tilknyttet Klima- og Miljøteamet, men dog sådan, at flere i teamets på skift har vagt i grønt IDÉcenters åbningstid. Det er endnu for tidligt at vurdere betydningen af denne ændring for den grønne guides arbejde i centeret.

4 Side 3 af 11 Skoleprojektet Den Grønne Karavane En anden stor post har været Den grønne Karavane, der er et samarbejde med grønne guider fra nabokommunerne. Karavanekonceptet omfatter især en række værksteder indenfor miljørelaterede emner med vægt på det sansende og fysiske, men også det kulturelle. Karavanen involverer eller 6. klasser og deres lærere på de deltagende skoler. Som udgangspunkt er det de besøgte skolers lærere, der står for undervisningen, mens de grønne guiders arbejde begynder mange måneder tidligere med bl.a. ansøgning af fonde til finansiering af størstedelen af de mange materialer, indkøbet af materialerne, organisering etc. Konceptet er meget materialetungt, da det i vid udstrækning bygger på, at eleverne selv skal agere dvs. selv undersøge miljøforhold, fremstille ting der kan gavne miljøet etc. for derved at forstå og huske hvad det drejer sig om. Se evt. mere om konceptet på: I 2011 besøgte Karavanen Værebro Skole i Gladsaxe som én ud af i alt fire besøgte skoler. I hver af de kommuner, hvor de øvrige medvirkende grønne guider agerer, blev der også besøgt en skole dvs. i Allerød, Furesø og Gentofte. Enkelte af guiderne besøgte i Furesø yderligere en skole. Da en af de grønne guider er engageret i et forskningsprojekt i efteråret 2012, så bliver Den grønne Karavane ikke afholdt i 2012, men Karavanen håbes gentaget i Støtte til kommunale arrangementer Udover den løbende indsats i GIC var den grønne guide også involveret i Miljøugen og bl.a. turguide vedr. kommunens officielle Svalerute dvs. en rute rundt i Gladsaxe kommune til en række seværdigheder vedr. natur og kultur. På Søens dag var den grønne guide meget involveret i bl.a. natur-udfordringen, der var bemandet af såvel folk fra kommunen som aktive fra foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe (LA21) ligesom den grønne guide assisterede ved indsatsen med fangst og fremvisning af fisk fra søen. Under det vellykkede projekt med klimapiloterne, hvor elever fra 8. klasser delte inspiration ud til villaejere, stod den grønne guide for størstedelen af undervisningen af de involverede klasser. Sommerferieaktiviteten for 8-12 årige skolebørn Naturens fantastiske verden blev igen gennemført af guiden med bistand fra en kommunal medarbejder og to frivillige fra LA21. Efterspørgslen efter deltagelse i aktiviteten var i 2011 så stor, at der var venteliste allerede et par timer efter åbningen for tilmeldinger. En anden række indsatser Den grønne guide står for udlån af mosterier (æblepressere) og andet materiel for Foreningen Lokal Agenda 21 (LA21) i Gladsaxe. I det forløbne år har der været meget stor efterspørgsel efter mosterierne.

5 Side 4 af 11 Grøn guide hjemmesiden opdateres bl.a. med en kalender med anførsel af borgerrettede arrangementer, faktaoplysninger etc. ligesom der via hjemmesiden eller ved anden kontakt til den grønne guide er mulighed for at modtage nyhedsmails. Foredrag og møder med borgere er en central del af den grønne guides virke. Ekskursioner, deltagelse i arrangementer og lignende har der i det forløbne år været en hel del af, og den grønne guide påtager sig også gerne naturvejledning for grupper i det omfang tiden tillader det. Småudstillinger, artikler, pressemeddelelser etc. er naturligvis også en del af den grønne guides virke, ligesom den grønne guide fungerer som sekretær for Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe. Administration og praktiske gøremål Projektstyring, indkøb og regnskab står den grønne guide i vid udstrækning selv for. Det gælder også for skoleprojektet den grønne Karavane og i betydeligt omfang for grønt IDÉcenter. I årets løb er der flyttet en del materiel fra flere parter til fjernlageret, som efter flytning i 2010 har fordret en del indsats for at finde plads på færre kvadratmeter. Guiden har også i 2011 ydet en håndværksmæssig indsats ved fremstilling af materiel til grønt IDÉcenter (f.eks. skilt med lys til GIC s vindue), et trædrivhus til LA21s indsats ved kulturfesten og en række småting til skoleprojektet Den Grønne Karavane. Frivillig indsats Udover at udføre naturvejledning for interesserede borgere i det omfang tiden tillader, så er den grønne guide bl.a. aktiv i LA21 foreningens biodiversitetsgruppe. Indsatsen for at fremme den biologiske mangfoldighed i kommunen sker bl.a. ved oplysning til borgerne ved ideer og forslag til kommunens indsats vedr. plejeplaner, naturplaner m.v. samt løbende opdatering med viden på området. Sammen med andre aktive fra LA21 er den grønne guide også aktiv i bekæmpelsen af især gyldenris men leglighedsvis også kæmpe bjørneklo. I den forbindelse har den grønne guide og næstformanden i foreningen samarbejdet med kommunen vedr. indsatsplan vedr. bekæmpelse af kæmpe bjørneklo m.v. Også i fritiden bidrager guiden med håndværksmæssig indsats. I 2011 er det som led i indsatsen i en af LA21-grupperne bl.a. blevet til fremstilling af et mobilt hønsehus (hvortil kommunen sponserede materialerne) til udlån til interesserede borgere.

6 Side 5 af 11 Bestyrelsens arbejde i foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe funger som arbejdsgiver for den grønne guide og virker for at fremme bæredygtighed. Gennem året har aktive fra Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe ved flere lejligheder bidraget med en indsats ved offentlige arrangementer f.eks. ved markeder og på Gladsaxedagen, men også under kommunalt arrangerede offentlige tiltag (grøn dag m.v.). Aktive i foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe har i løbet af året også givet ideer og forslag videre til kommunen bl.a. via sin repræsentation i det grønne råd. Desuden har bestyrelsen i 2011 afgivet høringssvar vedr. Forslag til skolepolitik , vedr. Forslag til Vandforsyningsplan og vedr. Spildevandsplan for Høringssvarene kan ses på grøn guide hjemmesiden under Lokal Agenda 21. Også i 2011 har bestyrelsen arbejdet med at sætte fokus på formidlingsaktiviteter og konkrete resultater heraf. Bestyrelsesmedlemmerne har bl.a. deltaget aktivt i miljøindsatsen under Kulturfesten ved rådhuset, i arbejdsgrupper under LA21, i flere af den grønne guides kampagner og naturligvis ved møder i LA21 i Gladsaxe. Bestyrelsen bistår løbende i forbindelse med kontakter til kommunens forvaltning og politikere i byrådet omkring grøn guide, LA21 og miljøaktiviteter i kommunen i bredeste forstand. Der er ikke sket ændringer i bestyrelsen i løbet af året. Bestyrelsen består derfor fortsat af følgende: Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe: Formand: Kim Christiansen, Marienborg Allé 91 C, 2860 Søborg, Tlf.: Næstformand: Malene Nielsen, Rugtoften 13b, 2880 Bagsværd, Tlf.: Kasserer: Jesper B. Larsen (grøn guide i Gladsaxe), grønt IDÉcenter, Gladsaxe Hovedbibliotek, Søborg Hovedgade 220, 2860 Søborg, Tlf.: Medlem: Jens Juhl, Hillerødgade 4, 1.tv, 2200 København N, Tlf.: Medlem: Karen Salonin, Bondehavevej 158, 2880 Bagsværd, Tlf.: Medlem: Philip Nørvig, Dickens alle 8, 2860 Søborg, Tlf.: Medlem: Kirsten Ilkjær, Buddinge Hovedgade 101, 2860 Søborg, Tlf.:

7 Side 6 af 11 Arbejdsprogram for det kommende år Arbejdsplanen for den grønne guide for året 2012 følger skabelonen fra tidligere. Udover de sædvanlige praktiske og administrative opgaver forventes den grønne guide at deltage i aktiviteterne anført herunder: Besvarelse af borgerhenvendelser (og især opfølgning på henvendelserne) Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Besvarelser på henvendelser fra kommune og grønne guider/natur-vejledere Den grønne guides hjemmeside, vedligeholdelse og opdatering heraf Lokalaviserne, udarbejdelse af artikler samt flyers Udlån af materiel, æblepresser m.v. Grønt IDÉcenter + Agenda 21 styregruppe Møder med borgere, inkl. forberedelse Foredrag/oplæg inkl. forberedelse Møder inkl. forberedelse (med bestyrelsen, netværksmøder, regnskabsmøder, kommunemøder, andre møder) Miljøuge i Gladsaxe Kulturdag Årsmøde for Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Sommerferieaktiviteter for børn Skoleprojekt om vand Daginstitutioner Biodiversitetsspørgsmål Brugergrupper (Boligselskaber, grundejerforeninger og kolonihaver) Trafik (Dansk Cyklist Forbund) Indikatorer for Agenda 21 indsatsen

8 Side 7 af 11 Beretning for Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe for året 2011 Aktive personer i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe (LA21) afholder ca. 8 gange om året fælles møder. Disse møder indeholder oftest et oplæg af relevant art samt opdatering af hvad der sker på områderne indenfor natur og klima i det omfang deltagerne selv bidrager med information. I 2011 har der på de fleste møder været punktet Dagens dyr og plante, hvor der kort fortælles om et dyr og en plante der er at finde i Gladsaxe kommune. Der findes referater for hvert enkelt af disse møder. Referater kan ses på grøn guide hjemmesiden Grønne forbindelser Åbenhed: LA21 Referater m.v. Udover fællesmøderne består LA21 af en række grupper. Disse grupper fungerer selvstændigt. Denne beretning indeholder en oversigt over gruppernes arbejde i Biodiversitetsgruppen Gruppen fortsætter sit arbejde for at sikre den biologiske mangfoldighed af naturen i Gladsaxe - ikke mindst ved en formidlingsindsats. I 2011 har gruppen afgivet høringssvar vedr. plejeplan for Radiomarken og vedr. planerne for Bagsværd Fort, ligesom gruppen har bidraget med kommentarer og input til kommunen vedr. en række naturforhold. Gruppens høringssvar gennem tiden kan ses på grøn guide hjemmesiden under Lokal Agenda 21 og Biodiversitetsgruppen. I relation til ønsket om opdatering af skiltning ved Bagsværd Sø afventes fredningen af Bagsværd Sø, men gruppen erindrer ved passende lejligheder kommunen om ønsket. På fællesmøderne i LA21 er det typisk deltagere i gruppen, der står for punktet kaldet "Dagens dyr og plante", der oplyser de øvrige mødedeltagere om arter, der kan ses i Gladsaxe. Ved arrangementet Søens Dag under miljøugen varetog gruppens medlemmer de fleste naturfaglige poster under familieaktiviteten Natur-udfordringen. Efter at to af gruppens medlemmer prøvede kræfter med videofilm ved optagelserne til en lille film om Gladsaxe naturområder, er der opstået en ide til et nyt videoprojekt. Det drejer sig om hvad man kan gøre i haverne for at fremme den helt nære biologiske mangfoldighed og måske især de opvoksende generationers indsigt i naturen. Det er et af de områder gruppen vil arbejde videre på i Fra tidligere år råder gruppen over en del specialudstyr til undersøgelse og formidling af den skjulte natur (f.eks. fisk, natlevende organismer etc.) som gruppen gerne stiller til rådighed for skoleprojekter m.v. Flere dele af udstyret har været i sving i løbet af året. Jesper Larsen

9 Side 8 af 11 Lejlighedsvise aktive (ad hoc gruppen) Gruppen har ved en række lejligheder ydet bistand til LA21 arrangementer. Gruppens aktive giver en hånd på tværs af de øvrige gruppers indsats for at få det praktiske til at fungere. Det er altså ikke nødvendigt med fagkundskab for at være med i gruppen, men dens indsats er særdeles afgørende for at foreningen kan gennemføre f.eks. større offentlige arrangementer, hvor der er brug for mange hænder. Aktive i gruppen har f.eks. i det forløbne år deltaget med praktisk indsats under Kulturfesten, under offentlige arrangementer som f.eks. markeder og ved julearrangementer samt skoleprojektet Den Grønne Karavane. Også kommunens arrangement Søens Dag nød godt af de frivilliges støtte til den ret mandskabskrævende aktivitet Natur-udfordringen, hvor familiegrupper kunne få udfordret deres viden og kunnen vedr. natur. De aktive støttede især vedr. poster med kreativt indhold. Flere medlemmer deltog i et fugle-foder arrangement sammen dag som juletræet på Gladsaxe rådhusplads blev tændt. Det lader i øvrigt til, at nye aktive i LA21 benytter en indsats i Lejlighedsvise aktive som en mere uforpligtende måde at lære lidt om grupperne inden de også bliver aktive i en af de mere emneorienterede grupper - flere er velkomne til at prøve LA21 på denne måde. Jesper Larsen Miljø i skolen Gruppen støtter især op om undervisningen af skoleelever. I det forløbne år har flere af gruppens aktive igen ydet en indsats for at muliggøre grøn guide skoleprojektet Den Grønne Karavanes besøg på en skole i Gladsaxe. Denne gang var det Værebro Skole, der fik besøg. Det var aktiviteten Miljøjagten (en slags miljøorienteringsløb), skrammelkunst og Lav klimavenlig økomad, der fik vigtig støtte fra LA21 aktive. Flere af de aktive er endda så fagligt og pædagogisk velfunderede, at de enten kan varetage en hel aktivitet med flere hold elever på egen hånd som underviser eller bidrager med meget betydningsfuld viden, der er med til at hæve niveauet. Besøget af karavanen på den enkelte skole omfatter tre dage, hvor der udelukkende står miljø på skemaet for de involverede klasser (fra 3. til 6. klasse). Også under sommerferieaktiviteterne for børn om natur, er to aktive fra LA21 foreningen af uvurderlig støtte. Den ene støttede i 2011 arrangementet som frivillig gennem to hele uger. Jesper Larsen Bæredygtighed i boligselskaberne I 2011 så denne gruppe dagens lys. Gruppens kontaktperson (og initiativtager) har gennem flere år selv været formand for en afdeling af et af boligselskaberne i Gladsaxe og har derigennem en række kontakter og erfaringer. Det er gruppens formål at etablere et samarbejde med de forskellige boligafdelinger og boligselskaber i kommunen, således at viden, ideer og erfaringer kan udveksles.

10 Side 9 af 11 Det er formålet at gøre en indsats for at få nedbragt CO 2 -udledningen. Dette skal ske igennem øget fokus på de tiltag, der er mest rentable for den enkelte afdeling. Overordnet kan gruppen give information om, hvad andre har gjort. Dette kan være inspiration for afdelinger til at komme i gang. Gruppen ønsker også et bredere arbejde med miljøet i afdelingerne. Det kan være gennem spændende beplantninger, naturlegepladser eller vandmiljøer, som ud over at være kønne også afhjælper med bortledningen af regnvand. Gruppen har et tæt samarbejde med Gladsaxe kommunes Klimaklar projekt, som er et projekt for miljø tiltag i virksomheder og boligselskaber. Gennem Klimaklar opnås erfaringsudveksling mellem kommunen og boligselskaberne, hvilket kan styrke de enkelte tiltag i boligselskaberne bl.a. gennem rådgivning og pr til lokalbladene. Philip Nørvig Havegruppen Gruppen beskæftiger sig primært med nytten og glæden ved brug af havens frugt og grønt og den vilde naturs spiselige planter. Gruppen råder over fire mosterier/æblepressere (hver bestående af en frugtmølle og en frugtpresse) - to gamle og to nye sæt. De lånes ud til borgerne - typisk via den grønne guide - og udlånene har i 2011 igen haft et vældigt omfang. I det forløbne år har gruppen stået for offentlige æblepressearrangementer med deltagelse af rigtig mange borgere. På Aldershvile Planteskole var der i to dage mulighed for at publikum kunne møde frem med deres æbler og under kyndig vejledning selv presse dem til den herligste most. Borgerne havde også mulighed for at få presset æbler under åbningen af Byens Arena. Ved begge arrangementer var der meget stor interesse fra borgernes side, og mange fik gode miljøråd og oplysning om LA21med på vejen. Ved andre arrangementer har gruppen bl.a. stået for uddeling af gratis smagsprøver på f.eks. hyldeblomstdrik, ligesom gruppen har været leveringsdygtig i opskrifter vedr. brug af havens eller skovens urter. Det er også primært havegruppen, der er aktiv i afholdelsen af julestuen, hvor der fremstilles juledekorationer af havens og naturens materialer, flettes julebukke af langhalm etc. Karen Salonin Økohave og dyrehold Sammen med min kone Sølva har jeg skrevet bogen Økologisk have - selvforsyning til husbehov, der udkom 5. april og manuskriptet til vores seneste bog: Økohøns selvforsyning til husbehov er afleveret til forlaget. Igen i 2011 blev der afholdt et velbesøgt kursus om dyrkning af økologiske grønsager til husbehov - både med grønt IDÉcenter i Gladsaxe kommune som arrangør - og i andre kommuner.

11 Side 10 af 11 En af gruppens medlemmer har fremstillet et nyt mobilt hønsehus, og der er fortsat meget stor interesse for lån af de såkaldte "Hønsefræsere. I Gladsaxe Kommunes Miljøuge blev der arrangeret åben have i den økologiske demonstrationshave Slottet i Smørmosen.. Gladsaxe kommune stod for et traktement, og der var rundvisning i haven, med forklaring på hvordan man dyrker økologisk. Slottet i Smørmosen deltog også i Haveselskabets havefestival i begyndelsen af juni, og der deltog 135 personer. Det drejer sig om mindre grupper, familier og enkeltpersoner. Desuden har haven været åben hele sommeren for besøg. Og der har været besøg af skoleklasser, familier og mindre grupper. Det samlede besøgstal er over De besøgende kommer mange steder fra. Fra demonstrationshavens drivhus blev der igen i år udleveret gratis økologisk dyrkede planter til udplantning. Det er overskuddet fra egenproduktionen, der således bliver givet væk. Til indvielsen af Byens Arena fremstillede vi smagsprøver på klimavenlig mad, i form af en kartoffelsuppe med fransk estragon. Deltagelse med en stand i kommunens arrangement om håndtering af regnvand på egen grund gav anledning til at fortælle om erfaringerne med vores LAR bede (Lokal afledning af regnvand). Gruppens medlemmer har deltaget i haveudstillinger i ind- og udland samt konferencer om bl.a. biologisk mangfoldighed. På hjemmesiden informeres om økologisk havebrug, høns, bier og økologiske og klimavenlige opskrifter. Der er fortsat meget stor interesse for hjemmesiden Jens Juhl Gruppen til bekæmpelse af invasive plantearter I gruppen har der gennem året været kontakt med forvaltningen i Gladsaxe Kommune om bl.a. udarbejdelse af en indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe bjørneklo. Efter kommunens vedtagelse af en indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe bjørneklo har gruppens fokus især været rettet mod indberetning af fund af disse og desværre er nogle nye steder med kæmpe bjørneklo blevet observeret i Gladsaxe Kommune. Fundene er indberettet på kortet over invasive plantearter på Gladsaxe Kommunes hjemmeside. Der er også registreret fund af pileurt - og i udvalgte områder af gyldenris. Gyldenris er blevet bekæmpet i Radiomarken og ikke mindst i det meget tilgroede private område nær Møllegården og Lyngby Radio - et område, hvis bestand af gyldenris formodes at være kilden til den store spredning på det fredede Radiomarkområde. Også på selve Lyngby Radios område er gyldenris igen bekæmpet efter aftale.

12 Side 11 af 11 I 2011 har kommunens driftsafdeling slået gyldenris på de åbne områder i Radiomarken med maskindrevne værktøjer, og medlemmer fra gruppen har efterfølgende slået de resterende områder med buskrydder og le. Jesper Larsen og Malene Nielsen LA21 International Gruppen har i det forgangne år primært fungeret som inspirationskilde overfor øvrige grupper og på fællesmødet i LA21. Især Kim Christiansen deltager via sit professionelle virke i en række internationale fora med miljø på dagsordenen. Dette muliggør, at der har kunnet præsenteres en række inspirationskilder til brug for det lokale virke i foreningen og en løbende opdatering af hvad der rører sig på miljøområdet i den store verden. Kim Christiansen

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 0 af 9 Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Beretning for perioden 1. januar 2010-31. december 2010 Grøn Guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen og Foreningen Lokal Agenda

Læs mere

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 0 af 11 Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Beretning for perioden 1. januar 2012-31. december 2012 Grøn Guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen og Foreningen Lokal Agenda

Læs mere

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 0 af 9 Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Beretning for perioden 1. januar 2009-31. december 2009 Grøn Guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen og Foreningen Lokal Agenda

Læs mere

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 0 af 11 Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Beretning for perioden 1. januar 2014-31. december 2014 Grøn Guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen og Foreningen Lokal Agenda

Læs mere

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 0 af 11 Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Beretning for perioden 1. januar 2015-31. december 2015 Grøn Guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen og Foreningen Lokal Agenda

Læs mere

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 0 af 10 Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Beretning for perioden 1. januar 2016-31. december 2016 Grøn Guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen og Foreningen Lokal Agenda

Læs mere

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 0 af 11 Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Beretning for perioden 1. januar 2013-31. december 2013 Grøn Guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen og Foreningen Lokal Agenda

Læs mere

Side 1 af 5 9. maj 2015. Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag 7. maj 2015

Side 1 af 5 9. maj 2015. Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag 7. maj 2015 Side 1 af 5 9. maj 2015 Jens Juhl H/F Smørmosen, Bellisvej 122 Klausdalsbrovej 294 2730 Herlev Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag 7. maj 2015 Årsmødet

Læs mere

Side 1 af maj Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag 15. maj 2013

Side 1 af maj Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag 15. maj 2013 Side 1 af 6 23. maj 2013 Jens Juhl H/F Smørmosen, Bellisvej 122 Klausdalsbrovej 294 2730 Herlev Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag 15. maj 2013 Årsmødet

Læs mere

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 0 af 11 Grøn Guide i Gladsaxe og foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Beretning for perioden 1. januar 2017-31. december 2017 Grøn Guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen og Foreningen Lokal Agenda

Læs mere

Side 1 af maj Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 13. maj 2014

Side 1 af maj Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 13. maj 2014 Side 1 af 6 14. maj 2014 Jens Juhl H/F Smørmosen, Bellisvej 122 Klausdalsbrovej 294 2730 Herlev Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 13. maj 2014 Årsmødet

Læs mere

Side 1 af 6 1. juni 2011. Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe 17. maj 2011

Side 1 af 6 1. juni 2011. Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe 17. maj 2011 Side 1 af 6 1. juni 2011 Jens Juhl H/F Smørmosen, Bellisvej 122 Klausdalsbrovej 294 2730 Herlev Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe 17. maj 2011 Årsmødet blev

Læs mere

Side 1 af maj Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 23. maj 2017

Side 1 af maj Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 23. maj 2017 Side 1 af 5 24. maj 2017 Jens Juhl H/F Smørmosen, Bellisvej 122 Klausdalsbrovej 294 2730 Herlev Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 23. maj 2017 Årsmødet

Læs mere

Side 1 af maj 2018

Side 1 af maj 2018 Side 1 af 6 11. maj 2018 Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag 9. maj 2018 Årsmødet for Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe (forkortes i det efterfølgende

Læs mere

Side 1 af september Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 7. september 2010

Side 1 af september Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 7. september 2010 Side 1 af 5 22. september 2010 Malene Nielsen Rugtoften 13 B 2880 Bagsværd Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 7. september 2010 Til stede: Jane, Robert, Philip, Karen, Fina, Kim,

Læs mere

Side 1 af 6 18. marts 2011

Side 1 af 6 18. marts 2011 Side 1 af 6 18. marts 2011 Kim Christiansen Marienborg Allé 91 C 2860 Søborg Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag 17. marts 2011 Til stede: Robert, Philip, Sonja, Dorte, Malene, Karen,

Læs mere

Side 1 af 6 24. september 2009

Side 1 af 6 24. september 2009 Side 1 af 6 24. september 2009 Lise-Lotte Schmidt-Kallesøe Gladsaxe Kommune, Miljøkontoret Rosenkæret 39 2860 Søborg Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag den 21. september 2009 Til

Læs mere

Side 1 af 5 30. maj 2010. Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag den 27. maj 2010

Side 1 af 5 30. maj 2010. Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag den 27. maj 2010 Side 1 af 5 30. maj 2010 Jens Juhl H/F Smørmosen, Bellisvej 122 Klausdalsbrovej 294 2730 Herlev Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag den 27. maj 2010 Til stede: Robert, Philip, Malene,

Læs mere

Side 1 af 5 2. maj Referat af fællesmøde i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag 24. marts 2019

Side 1 af 5 2. maj Referat af fællesmøde i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag 24. marts 2019 Side 1 af 5 2. maj 2019 Referat af fællesmøde i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag 24. marts 2019 Til stede: Robert, Jens M., Fina, Kim, Ivan, Emil, Karen, Jens J., Kirsten, Alex, Katja, Carl

Læs mere

Side 1 af 6 18. maj 2008. Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe 5. maj 2009

Side 1 af 6 18. maj 2008. Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe 5. maj 2009 Side 1 af 6 18. maj 2008 Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe 5. maj 2009 22 personer deltog i mødet, der indledtes med et foredrag om klimakommuner af Jens

Læs mere

Side 1 af 6 1. november 2010

Side 1 af 6 1. november 2010 Side 1 af 6 1. november 2010 Jens Juhl H/F Smørmosen, Bellisvej 122 Klausdalsbrovej 294 2730 Herlev Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag 13. oktober 2010 Til stede: Torben, Sonja,

Læs mere

Side 1 af 6 13. maj 2016. Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag 12. maj 2016

Side 1 af 6 13. maj 2016. Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag 12. maj 2016 Side 1 af 6 13. maj 2016 Jens Juhl H/F Smørmosen, Bellisvej 122 Klausdalsbrovej 294 2730 Herlev Referat af Årsmøde med generalforsamling i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe torsdag 12. maj 2016 Årsmødet

Læs mere

Side 1 af 5 3. august 2010. Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe mandag 2. august 2010

Side 1 af 5 3. august 2010. Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe mandag 2. august 2010 Side 1 af 5 3. august 2010 Karen Salonin Bondehavevej 158 2880 Bagsværd Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe mandag 2. august 2010 Til stede: Birgit, Robert, Karen, Kirsten, Malene, Kim,

Læs mere

Side 1 af februar 2010

Side 1 af februar 2010 Side 1 af 5 22. februar 2010 Maria Bukhave Gladsaxe Kommune, Miljøkontoret Rosenkæret 39 2860 Søborg Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag den 17. februar 2010 Til stede: Elsebeth,

Læs mere

Side 1 af 6 25. januar 2010

Side 1 af 6 25. januar 2010 Side 1 af 6 25. januar 2010 Maria Bukhave Gladsaxe Kommune, Miljøkontoret Rosenkæret 39 2860 Søborg Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag den 12. januar 2010 Til stede: Til stede:

Læs mere

Side 1 af 4 1. juni 2012

Side 1 af 4 1. juni 2012 Side 1 af 4 1. juni 2012 Jesper Larsen Søborg Hovedgade 120, 1.tv. 2860 Søborg Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Torsdag 24. maj 2012 Til stede: Robert, Emil, Kim, Malene, Philip, Karen,

Læs mere

Side 1 af 5 6. august 2011

Side 1 af 5 6. august 2011 Side 1 af 5 6. august 2011 Eva Larsen Bagsværdvej 225, 1.th. 2880 Bagsværd Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 4. august 2011 Til stede: Robert, Philip, Dorte, Lis, Karen, Jens,

Læs mere

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Forslag Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Agenda 21 handlingsplan 2009 for Furesø Kommune omfatter 34 initiativer inden for områderne klima, ressourcer, invasive arter og natur samt

Læs mere

Side 1 af 6 11. oktober 2007

Side 1 af 6 11. oktober 2007 Side 1 af 6 11. oktober 2007 Benedicte Leyssac Lauggårds Allé 69 2860 Søborg Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe den 4. oktober 2007. Tilstede: Elsebeth, Ingrid, Viggo, Robert, Philip, Malene,

Læs mere

Side 1 af juni 2012

Side 1 af juni 2012 Side 1 af 5 22. juni 2012 Kim Christiansen Marienborg Allé 91 C 2860 Søborg Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 19. juni 2012 Til stede: Benedicte, Kim, Philip, Karen, Dorte, Richard,

Læs mere

Handleplan 2014 - Agenda Center Albertslund

Handleplan 2014 - Agenda Center Albertslund Handleplan 2014 - Agenda Center Albertslund Agenda Centeret skal med udgangspunkt i Det bæredygtige Albertslund : - Opmuntre, rådgive og praktisk støtte især borgere og boligområder, men også foreninger,

Læs mere

Side 1 af 5 21. marts 2014

Side 1 af 5 21. marts 2014 Side 1 af 5 21. marts 2014 Malene Nielsen Rugtoften 13 B 2880 Bagsværd Referat af fællesmøde i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 18. marts 2014 Til stede: Malene, Robert, Jens, Kirsten, Philip,

Læs mere

Det Grønne Råd Torsdag den , kl i grønt Idécenter

Det Grønne Råd Torsdag den , kl i grønt Idécenter GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen Referat for Det Grønne Råd Torsdag den 27.08.2015, kl. 17.00-18.30 i grønt Idécenter Medlemmer Tom Vang Knudsen - MB Ole Skrald Rasmussen MB - afbud Eva Nielsen

Læs mere

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Erhverv Mål Handlinger KlimaKlar Virksomheder Dialog ved miljøtilsyn

Læs mere

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Baggrund Formål Få børn og andre ud i naturen, Børn er i dag halvt så meget i naturen som deres bedste forældre var, da de var børn (Gallup-undersøgelse 09)

Læs mere

Miljøarbejde i Vanløse Lokaludvalg: Årsberetning 2014

Miljøarbejde i Vanløse Lokaludvalg: Årsberetning 2014 Miljøarbejde i Vanløse Lokaludvalg: Årsberetning 2014 Indhold Miljøarbejde i Vanløse Lokaludvalg: Årsberetning 2014... 1 Indledning... 2 Interne projekter... 2 1. Hold Vanløse ren... 2 2. Grønt byrum...

Læs mere

Referat. Det Grønne Råd. GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen. for. Tirsdag den , kl i grønt IDÈcenter, Rådhus Allé 1.

Referat. Det Grønne Råd. GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen. for. Tirsdag den , kl i grønt IDÈcenter, Rådhus Allé 1. GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen Referat for Det Grønne Råd Tirsdag den 25.03.2014, kl. 17.00-18.45 i grønt IDÈcenter, Rådhus Allé 1. Medlemmer Tom Vang Knudsen - MB Ole Skrald Rasmussen MB -

Læs mere

Grøn Guide i Gentofte

Grøn Guide i Gentofte Grøn Guide i Gentofte Årsrapport 2001 Lene Midtgaard, Grøn Guide Ulrik Reeh, Formand 2 ÅRSRAPPORT 2001 Indholdsfortegnelse: Indledning side 3 Projekter: 1. Gentofte Børnevenner side 3 2. GG-koncept Den

Læs mere

Årsrapport 2010 for Den Grønne Guide

Årsrapport 2010 for Den Grønne Guide Årsrapport 2010 for Den Grønne Guide Aktiviteter Beskrivelse Samarbejds-partnere Tidsforbrug Borgerrettede arrangementer Miljødag 8. maj 2010 Miljødagen blev afholdt i opholdsvejr og var meget velbesøgt

Læs mere

Årsberetning. Grøn Guide Gentofte 2011

Årsberetning. Grøn Guide Gentofte 2011 Årsberetning Grøn Guide Gentofte 2011 1 Styregruppen og Foreningen Grøn Guide Gentofte Bag den Grønne Guide står Foreningen Grøn Guide Gentofte. Foreningen, som blev stiftet i 2000, består af enkeltpersoner

Læs mere

Side 1 af 7 23. juni 2011

Side 1 af 7 23. juni 2011 Side 1 af 7 23. juni 2011 Eva Larsen Bagsværdvej 225, 1.th. 2880 Bagsværd Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 21. juni 2011 Til stede: Jane, Dorte, Kirsten, Philip, Karen, Lis, Sonja,

Læs mere

Tak for et godt møde i mandags! - Dejligt, at aktive borgere vil fortsætte indsatsen mod de invasive planter. Hermed mødereferat.

Tak for et godt møde i mandags! - Dejligt, at aktive borgere vil fortsætte indsatsen mod de invasive planter. Hermed mødereferat. Dato: torsdag 29. april 2010 16.00 Kære alle på min liste over bjørneklobekæmpere, Tak for et godt møde i mandags! - Dejligt, at aktive borgere vil fortsætte indsatsen mod de invasive planter. Hermed mødereferat.

Læs mere

Side 1 af 6 23. februar 2009. Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe mandag den 26. januar 2009

Side 1 af 6 23. februar 2009. Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe mandag den 26. januar 2009 Side 1 af 6 23. februar 2009 Kirsten Ilkjær Buddinge Hovedgade 101 2860 Søborg Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe mandag den 26. januar 2009 Mødet blev afholdt i grønt IDÉcenter. Til stede:

Læs mere

Bilag 1: Aktivitetsplan for CO 2 - og miljøindsatsen i 2016

Bilag 1: Aktivitetsplan for CO 2 - og miljøindsatsen i 2016 Bilag 1: Aktivitetsplan for CO 2 og miljøindsatsen i Aktivitet Mål og succeskriterier Tidsplan Budget Finansiering Borger og boliger Energirenovering af etageejendomme Mindst 5 private foreninger har fået

Læs mere

Årsrapport fra Den Grønne Guide 2011

Årsrapport fra Den Grønne Guide 2011 Årsrapport fra Den Grønne Guide 2011 Nedenfor er de arbejdsopgaver, jeg som grønne guide i Furesø Kommune har lavet i 2011, beskrevet. Rapporten og tidsopgørelsen er lavet den 1. december og derfor er

Læs mere

GLADSAXE MILJØ- OG ENERGIRÅD

GLADSAXE MILJØ- OG ENERGIRÅD GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen REFERAT for GLADSAXE MILJØ- OG ENERGIRÅD Torsdag den 03.09.2009, kl. 17.00-19.00 i grønt IDÈcenter Medlemmer Trine Henriksen - MB Mette Marie Schmidt MB Trine

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG

Inviter borgerne på NATURENS DAG Inviter borgerne på NATURENS DAG Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 10. september 2017 Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet Naturens Dag for

Læs mere

Formandens beretning fra marts 2013 til marts 2014

Formandens beretning fra marts 2013 til marts 2014 Formandens beretning fra marts 2013 til marts 2014 1 Formandens beretning fra marts 2013 til marts 2014 ved Ingrid Lysholdt Den nuværende bestyrelse består ud over undertegnede Ingrid Lysholdt, af Næstformand

Læs mere

Side 1 af 5 20. november 2010. Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 16. november 2010

Side 1 af 5 20. november 2010. Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 16. november 2010 Side 1 af 5 20. november 2010 Fina Berger Værebrovej 86, st.07 2880 Bagsværd Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 16. november 2010 Til stede: Philip, Ulla, Karen, Malene, Kirsten,

Læs mere

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010)

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010) 16-08-2010 Side 1 af 8 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Vej- og Parkafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg Med kopi til Herlev Kommune Teknisk Forvaltning Herlev Bygade 90 2730 Herlev Kommentarer

Læs mere

Opsamling på Grønt råds visions dag den 11. maj 2014

Opsamling på Grønt råds visions dag den 11. maj 2014 Opsamling på Grønt råds visions dag den 11. maj 2014 Denne opsamling er ikke et referat fra dagen, men en oplistning af de fælles noter der blev taget samt foto af de afsluttende plancher. Nogle grupper

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

Klimatilpasning og klimaforebyggelse. Kathrine Stefansen Vand- og Klima Grundejerforeningsmøde, 4. maj 2015

Klimatilpasning og klimaforebyggelse. Kathrine Stefansen Vand- og Klima Grundejerforeningsmøde, 4. maj 2015 Klimatilpasning og klimaforebyggelse Kathrine Stefansen Vand- og Klima Grundejerforeningsmøde, 4. maj 2015 Færre oversvømmelser hvordan? Indsatsområder Klimatilpasningsanlæg: Nordvand og kommunen Borgere

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

Grønt Råd

Grønt Råd Published on Ballerup.dk (https://ballerup.dk) Hjem > - 29-08-2019-29-08-2019 29.08.2019 kl. 18:00 Mødecenter A, Lokale 3 på Ballerup Rådhus Deltagere Bjarne Frimann Skov (grønne interesseorganisationer)

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 15 juni 2014 Danmarks Naturfredningsforening

Nyhedsbrev nr. 15 juni 2014 Danmarks Naturfredningsforening Page 1 of 6 Page 2 of 6 Page 3 of 6 Kan du ikke læse nyhedsbrevet, tryk her Kære alle! DN Furesø sender jer hermed de bedste sommerhilsner samt en lille række nyheder: Danmarks Naturfredningsforening,

Læs mere

Side 1 af 5. Bemærkninger til udkast til. Kommunestrategi Målsætninger og resultatkrav. Fra Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Side 1 af 5. Bemærkninger til udkast til. Kommunestrategi Målsætninger og resultatkrav. Fra Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 1 af 5 Bemærkninger til udkast til Kommunestrategi 2010-2013 Målsætninger og resultatkrav Fra Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Det er særdeles glædeligt at der indledningsvis tales om bæredygtig balance

Læs mere

Side 1 af marts Referat af fællesmøde i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 26. marts 2019

Side 1 af marts Referat af fællesmøde i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 26. marts 2019 Side 1 af 5 29. marts 2019 Referat af fællesmøde i Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe tirsdag 26. marts 2019 Til stede: Lillian, Jane, Fina, Karin, Kim, Emil, Ivan, Benedicte, Kirsten, Carl Ejnar, Katja,

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: Ref. nr. 23006 Navn naturvejleder: Den koordinerende naturvejleder for Fredensborg Kommune og Haver til Maver Navn naturvejleder: Stillingen og

Læs mere

Velkommen til DN Faxes første nyhedsbrev

Velkommen til DN Faxes første nyhedsbrev Danmarks Naturfredningsforening, september 2014 Velkommen til DN Faxes første nyhedsbrev Fremover vil vi udsende nyhedsbreve til vore medlemmer og andre interesserede. Dette nyhedsbrev er sendt til alle

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Bilag 2: Afrapportering 2009-2012

Bilag 2: Afrapportering 2009-2012 Bilag 2: Afrapportering 2009-2012 Miljøudvalget 18.04.2013 Sag 33, bilag 2 Miljøudvalget har fået årlige afrapporteringer for 2009, 10 og 11. Her følger en samlet afrapportering af planen for perioden

Læs mere

INDSPIL nr. 20. December 2012

INDSPIL nr. 20. December 2012 December 2012 INDSPIL nr. 20 JULEHILSEN FRA KULTUR OG FRITID 2012 har været et begivenhedsrigt år i Kultur og Fritid med store og små udfordringer. Og det er hver gang en stor tilfredsstillelse, når resultatet

Læs mere

Formandens beretning 1.4.2014 31.3.2015

Formandens beretning 1.4.2014 31.3.2015 Formandens beretning 1.4.2014 31.3.2015 Borgmesterfrokost og generalforsamling den 23. marts 2015 på Gladsaxe Rådhus, Rådhuskælderen. Sidste års frokost med borgmesteren, og den efterfølgende generalforsamling

Læs mere

Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september

Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet. Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser

Læs mere

Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag den 11. november 2009

Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag den 11. november 2009 Side 1 af 5 18. december 2009 Lise-Lotte Schmidt-Kallesøe Gladsaxe Kommune, Miljøkontoret Rosenkæret 39 2860 Søborg Referat af fællesmøde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe onsdag den 11. november 2009 Til stede:

Læs mere

Samarbejde på tværs af kommune- og administrationsgrænser. en nødvendighed.

Samarbejde på tværs af kommune- og administrationsgrænser. en nødvendighed. Samarbejde på tværs af kommune- og administrationsgrænser en nødvendighed. Eksempler fra Egedal Kommune Civilingeniør, Mette Skougaard Miljøtekniker, Palle Dannemand Sørensen Civilingeniør Mads Ærtebjerg

Læs mere

Høringsresultater fra borgermødet 1. dec Agenda 21-plan

Høringsresultater fra borgermødet 1. dec Agenda 21-plan Høringsresultater fra borgermødet 1. dec. 2008 - Agenda 21-plan 2009-2012 Fem borde diskuterede Agenda 21-planen. I alt drejede det sig om ca. 45 borgere. Agenda 21 planen har været i fem-ugers høring

Læs mere

REFERAT INTEGRATIONSRÅDETS MØDE

REFERAT INTEGRATIONSRÅDETS MØDE Arbejdsmarkedsafdelingen Rådhus Alle, 2860 Søborg Tlf. 39 57 18 E-post: sofbva@gladsaxe.dk 06.06 2007 REFERAT af INTEGRATIONSRÅDETS MØDE Mandag den 04.06 2007 kl. 17.30 21.00 Gladsaxe Rådhus lokale 2608

Læs mere

Intern evaluering af grønt IDÉcenter 2006

Intern evaluering af grønt IDÉcenter 2006 Intern evaluering af grønt IDÉcenter 2006 0 april 2006 Forord...2 Konklusion...3 Synlighed...3 Antal brugere...3 Organisering...4 Tværgående funktion...4 Forslag til nye tiltag i 2006...5 Forslag til at

Læs mere

Agenda 21 plan

Agenda 21 plan Forord Roskilde Kommune vedtog sin første Agenda 21 plan februar 1999. Nu foreligger udkastet til den anden Agenda 21 plan, som gælder frem til 2006. Planen er inddelt i to dele: Organisation, økonomi

Læs mere

Fjernes. Ændres til: At give kollegial sparring til

Fjernes. Ændres til: At give kollegial sparring til Nuværende formulering Ny formulering 1 Navn Klubbens navn er klub for privatpraktiserende ergoterapeuter. Klubbens navn dækker grundlæggende over de ergoterapeuter, der ønsker at starte egen virksomhed,

Læs mere

Glade børn lærer bedst

Glade børn lærer bedst Bestyrelsesmøde tirsdag d. 8/5 2018 Rødding Friskole kl. 18-21 Deltagere: Maja, Pia, Stinne, Pernille, Ditte, Henrik, Lars, Jens. Glade børn lærer bedst Fraværende: Poul Forplejning: Jens Ansvarlig Dagsorden

Læs mere

Projektets formål og indhold

Projektets formål og indhold Kongshvileparken den 13. marts 2013. Til Gladsaxe kommunes Børne - og kulturforvaltning att. kulturkonsulent Helena Jørgensen Undertegnede arbejdsgruppe ansøger hermed om tilskud på 46.000 kr. til gennemførelse

Læs mere

Referat af generalforsamling i Venskabsforeningen Danmark- Mali.

Referat af generalforsamling i Venskabsforeningen Danmark- Mali. Referat af generalforsamling i Venskabsforeningen Danmark- Mali. Mandag den 26. maj 2014 kl 19.00 i Danafrika Kultur, Ndr. fasanvej 192-194. kld. 2000 Frederiksberg med dagsordenen: 1) Valg af dirigent

Læs mere

Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter

Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter gladsaxe.dk Få styr på de Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter Gyldenris bekæmpes Underrubrik eller dato 1 En invasiv plante hører

Læs mere

Evaluering af Grønt Råd

Evaluering af Grønt Råd Evaluering af Grønt Råd 2014-2017 Hvilken forening/interesseorganisation repræsenterer du? Grundejerforeningen Brandsbjerg Syd + Danmarks Naturfrednings Forening Dansk Ornitologisk Forening Glostrup Foreningsunion

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 ... 2... 2... 2... 3... 4... 5... 5... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 12... 12... 13... 13 1 2 3 4 5 6 Integrationsrådet anser foreningslivet for at være en vigtig aktør i integrationsprocessen,

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

Udkast til samarbejdsaftale mellem Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Naturfond

Udkast til samarbejdsaftale mellem Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Naturfond Bilag 11-1 Danmarks Naturfond Dato: 11. juni 2019 Til: Bestyrelsen for Danmarks Naturfond og hovebestyrelsen for Danmarks Naturfredningsforening Skrevet af: Lisbet Ogstrup, 31 19 32 09, lo@dn.dk Udkast

Læs mere

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE 1 INDLEDNING Dette er en håndbog for lokalgrupper i Erhvervsguiderne. Du kan læse mere om initiativet på www.erhvervsguiderne.dk. Håndbogen indeholder råd og

Læs mere

Såfremt krav i vandplanerne ikke bliver som vi forventer, må vi efterfølgende agere i overensstemmelse med eventuelle nye krav.

Såfremt krav i vandplanerne ikke bliver som vi forventer, må vi efterfølgende agere i overensstemmelse med eventuelle nye krav. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Oplæg til prioritering af indsatsområder i Spildevandsplan 2015 NOTAT Dato: 2. juni 2014 Af: Keld Rehder Oplæg til prioritering af indsatsområder i Spildevandsplan

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Energi og klima. Miljøudvalget Punkt 30, bilag 2. Afrapportering 2011

Energi og klima. Miljøudvalget Punkt 30, bilag 2. Afrapportering 2011 Agenda 21- plan 2009-2012 - afrapportering 2011 Hvert år får Miljøudvalget en afrapportering på udvalgte indikatorer og aktiviteter fra Agenda 21-plan 2009-2012. Miljøudvalget 22.03.2012 Punkt 30, bilag

Læs mere

Gladsaxe Jazzfest

Gladsaxe Jazzfest Unge og mere erfarne musikere optræder hvert år side om side under Gladsaxe Jazzfest. Birgitte Soojin Band underholdt i 2014 på Pladsen i Søborg. 01-10- 2014 Evaluering af rammeaftalen mellem: Gladsaxe

Læs mere

Årsberetning fra Beredskabsforbundet Regions Hovedstaden for 2011.

Årsberetning fra Beredskabsforbundet Regions Hovedstaden for 2011. Region Hovedstaden Årsberetning 2011. Årsberetning fra Beredskabsforbundet Regions Hovedstaden for 2011. Regionsårsmødet i kreds Vestegnen fredag den 23. marts 2012. Så har Region Hovedstaden været i gang

Læs mere

Ny Naturvejlederordning fra 2016

Ny Naturvejlederordning fra 2016 Ny Naturvejlederordning fra 2016 Samarbejdspartnere Center for Børn og Undervisning Center for Kultur, Frivillighed og Borgerservice Center for Teknik og Miljø Østsjællands Museum Stillingen er normeret

Læs mere

Høringssvar til Gladsaxe Kommunes Forslag til Kommuneplan 2009. fra foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Høringssvar til Gladsaxe Kommunes Forslag til Kommuneplan 2009. fra foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Byplanafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg Høringssvar til Gladsaxe Kommunes Forslag til Kommuneplan 2009 fra foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Foreningen

Læs mere

Forslag til Klimatilpasningsplan. Klimaklar for virksomheder Kathrine Stefansen, By og Miljøforvaltningen

Forslag til Klimatilpasningsplan. Klimaklar for virksomheder Kathrine Stefansen, By og Miljøforvaltningen Forslag til Klimatilpasningsplan Klimaklar for virksomheder 13.11.2013 Kathrine Stefansen, By og Miljøforvaltningen Agenda Klimatilpasning hvad handler det om Sådan vil vi arbejde med klimatilpasning i

Læs mere

Kontakten til vore samarbejdspartnere udenfor Børns voksen venner i Aalborg er vigtige for foreningen, og noget der er blevet prioriteret højt.

Kontakten til vore samarbejdspartnere udenfor Børns voksen venner i Aalborg er vigtige for foreningen, og noget der er blevet prioriteret højt. Formandens beretning for 2016 Bestyrelsens møder og arbejde 2016 har været et spændende og anderledes år for Børns Voksenvenner i Aalborg og Omegn. Fra 1. marts 2016 har vi haft 3 faste medarbejdere mod

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Dagsorden åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tilmelding til skoleåret 2010/2011

Tilmelding til skoleåret 2010/2011 Nyhedsbrev, august 2010 Velkommen tilbage til 2010/2011 Læs om: Tilmelding til skoleåret Grønt Flag går online Tønder kommune - Alle folkeskoler er Grønt Flag skoler Grønt Flag kurser på Økolariet og Science

Læs mere

Februar 2008. JA TAK, vi, kommer personer til fyraftensmødet den 8 april.

Februar 2008. JA TAK, vi, kommer personer til fyraftensmødet den 8 april. Februar 2008 Fyraftensmøde den 8. April kl. 18.15: Næste BY NIGHT er lige om hjørnet. Kan vi give hinanden gode ideer om temaet Italiensk Aften. Hvad skal der til før vores bydel bliver fyldt med gode

Læs mere

Beretning fra bestyrelsen til generalforsamlingen i FrivilligThy den 29. marts 2017.

Beretning fra bestyrelsen til generalforsamlingen i FrivilligThy den 29. marts 2017. Beretning fra bestyrelsen til generalforsamlingen i FrivilligThy den 29. marts 2017. Så er vi igen nået til en vigtig begivenhed for os nemlig generalforsamlingen. Det er det første hele år vi har haft

Læs mere

Evaluering - kommuner

Evaluering - kommuner Baggrund I forbindelse med afslutning af Spar 20% projektet har Energi tjenesten sendt et link til en elektronisk spørgeskemaundersøgelse til alle de deltagende kommuner, som hermed fik mulighed for at

Læs mere

Referat af. møde i. Integrationsrådet. Onsdag den 24. juni 2015 kl Gladsaxe Rådhus, lokale 3607

Referat af. møde i. Integrationsrådet. Onsdag den 24. juni 2015 kl Gladsaxe Rådhus, lokale 3607 Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Integrationsrådet Referat af møde i Integrationsrådet Onsdag den 24. juni 2015 kl. 17.30 19.30 Gladsaxe Rådhus, lokale 3607 Medlemmer Flemming Holst (MB)

Læs mere

Årsberetning. Grøn Guide Gentofte 2010

Årsberetning. Grøn Guide Gentofte 2010 Årsberetning Grøn Guide Gentofte 2010 1 Styregruppen og Foreningen Grøn Guide Gentofte Foreningen Grøn Guide Gentofte blev stiftet i 2000. Den består af enkeltpersoner og repræsentanter fra foreninger

Læs mere

Referat af. Møde i. Integrationsrådet. Torsdag den 13. juni 2013 kl. 17.00 19.30. Gladsaxe Rådhus, lokale 2607

Referat af. Møde i. Integrationsrådet. Torsdag den 13. juni 2013 kl. 17.00 19.30. Gladsaxe Rådhus, lokale 2607 Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Integrationsrådet Referat af Møde i Integrationsrådet Torsdag den 13. juni 2013 kl. 17.00 19.30 Gladsaxe Rådhus, lokale 2607 Medlemmer Isabella Mørch (formand)

Læs mere

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm 2015-2018 Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm er en selvstændig forening, der blev oprettet i 2007 med fokus på foreningsservice,

Læs mere

Årsplan for miljøarbejdet 2019 i Valby

Årsplan for miljøarbejdet 2019 i Valby Årsplan for miljøarbejdet 2019 i Valby Indholdsfortegnelse 1. Vision og mission side 3 2. Om Miljøgruppen side 3 3. Tre store projekter side 4 4. De mindre indsatser side 5 5. Økonomi side 7 6. Budget

Læs mere